Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

21 January 2012

Peguam Negara failkan rayuan keputusan tepat - Hishammuddin

Oleh FAUZI MOHD

Dato' Seri Hishammuddin Tun Hussein secara peribadi berpendapat tindakan Jabatan Peguam Negara memfailkan rayuan terhadap pembebasan Ketua Pembangkang, Dato' Seri Anwar Ibrahim daripada tuduhan meliwat, sebagai satu tindakan yang tepat.

"Secara peribadi atas undang-undang dan hak, ia adalah keputusan yang tepat.

"Bagi saya rayuan itu bukan isu kerana sesiapa sahaja yang dalam keadaan seperti itu, Anwar (Dato' Seri Anwar Ibrahim) pun tetap akan merayu," kata Menteri Dalam Negeri itu kepada pemberita, hari ini.

Naib Presiden UMNO itu berkata demikian selepas merasmikan Majlis Penutup Program Pemukiman Kepimpinan UMNO Terengganu di Janda Baik, Pahang.

Petang semalam, Jabatan Peguam Negara menerusi satu kenyataan berkata, rayuan itu difailkan berdasarkan keterangan dan undang-undang, tanpa mengikut emosi atau pengaruh mana-mana pihak.

Tambah Dato' Seri Hishammuddin, tindakan memfailkan rayuan itu merupakan tindakan pihak Peguam Negara sendiri dan menegaskan UMNO tidak mempunyai sebarang kaitan dengan rayuan tersebut.

"Keputusan merayu dalam tangan Peguam Negara, beliau mesti ada alasan yang diperjelaskan beliau. Mangsa (Saiful Bukhari Azlan) dan keluarganya telah melalui penderitaan yang lama kerana hanya tuntut keadilan.

"Jadi, orang yang nak putar belitkan ini dalam PKR sebenarnya, mereka menafikan rayuan itu. Mereka tidak perjuangkan keadilan, perjuangan atas nama (parti) sahaja," katanya.


Peluang remaja tunjuk bakat bola sepak

Oleh: Aida Abd Rahman

Remaja berusia 15 hingga 17 tahun berpeluang menunjukkan bakat dan dipilih untuk diserapkan dalam Akademi Bola Sepak Terengganu sempena sesi pemilihan pertama yang dijadualkan pada 25 Januari ini.

Ketua Jurulatih, Che Ku Marzuki Che Ku Mohd Nor yang juga jurulatih T-Team berkata, panel pemilihan akan ke seluruh daerah bertujuan memberi peluang kepada pelajar di seluruh negeri untuk menunjukkan bakat.

“Kami tahu ramai pelajar berusia 15 hingga 17 tahun memiliki potesi tinggi dalam bola sepak tapi tidak berpeluang membuktikan kewibawaan mereka. Dengan kaedah pemilihan di setiap daerah, bakat tersebut dapat dikenalpasti.

" Kami harap ibu bapa akan bekerjasama dengan membenarkan anak mereka hadir menjalani proses pemilihan. Sokongan mereka menjadi faktor kepada keberkesanan sesi pemilihan berkenaan,”katanya

Sesi pemilihan itu bermula di padang SMK Ajil Hulu Terengganu pada jam 4 petang , 25 Januari ini. Di Besut pula, pemilihan diadakan di padang SMK Tengku Mahmud 2 pada masa yang sama, 26 Januari .

Pemilihan di Dungun diadakan pada 28 Januari di padang Majlis Perbandaran Dungun bermula jam 8 pagi, diikuti tarikh yang sama, panel pemilihan akan ke Kemaman yang bertempat di padang SMK Bukit Mentok, Chukai untuk sesi pemilihan yang bermula pada jam 4 petang.

Manakala, pada 30 Januari pula diadakan pemilihan di Padang Majlis Daerah Marang bermula jam 4 petang sebelum berakhir di Kompleks Gong Badak Kuala Terengganu pada 31 Januari.
Bancian sikap 69,000 pengundi luar di Terengganu telah siap

Oleh FAUZI MOHD

UMNO Terengganu telah menyiapkan bancian sikap dan profil kira-kira 69,000 pengundi luar sebagai persiapan menjelang Pilihan Raya Umum ke-13 tidak lama lagi.

Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri, Dato' Seri Ahmad Said berkata, menerusi bancian yang dijalankan jentera parti setiap cawangan itu, akan memudahkan pihaknya berhubung dengan kumpulan berkenaan.

"Kita ada semua maklumat pengundi luar yang kebanyakkanya golongan muda seperti nombor telefon, alamat tempat tinggal, alamat semasa dan pekerjaan.

"Data yang sentiasa dikemaskini itu memudahkan jentera parti berhubung dan minta mereka pulang mengundi pada Pilihan Raya Umum nanti," katanya ketika berucap pada Majlis Penutup Pemukiman Kepimpinan UMNO Terengganu di Janda Baik, Pahang hari ini.

Penutupan program tiga hari itu disempurnakan Naib Presiden UMNO, Dato' Seri Hishamuddin Tun Hussein dan dihadiri 421 anggota parti termasuk kepimpinan Wanita, Pemuda, Puteri dan Vateran parti.

Dato' Seri Ahmad memberitahu, banciap sikap terhadap pengundi luar merupakan segmen penting persiapan UMNO menjelang pilihan raya.

Katanya, ia tidak boleh dipandang ringan kerana golongan berkenaan berupaya menentukan kalah atau menang parti dalam sesuatu pilihan raya.

"Saya meminta semua kepimpinan UMNO pelbagai peringkat supaya menggunakan data dan maklumat bancian serta mengemaskini dari semasa ke semasa," jelasnya.


Jabatan Perikanan pelawa orang ramai sertai sukarelawan penyu

Oleh; Esah Abdullah

Jumlah pelancong dari luar negara yang menawarkan diri untuk menjadi ‘sukarelawan penyu’ meningkat setiap tahun.

Pengarah Jabatan Perikanan Terengganu, Encik Zakaria Ismail berkata, sikap ini amat menyerlah terutama pelancong dari Australia, England, Jerman dan Amerika Syarikat yang berminat menyertai program jabatan untuk mengawal pantai, membantu menanam telur penyu dan pemeriksaan sarang.

“Jabatan juga menggalakkan rakyat tempatan menjadi sukarelawan dan semangat kerjasama ini dapat membantu jabatan untuk menjaga hal ehwal habitat berkenaan,” katanya

Katanya hampir saban tahun jabatan terima permohonan daripada mereka untuk menyertai aktiviti yang dijalankan dan mereka begitu seronok menjalankan kerja-kerja sukarelawan ini di samping menikmati suasana damai di sini.

“Dengan cara ini kita dapat memberitahu dunia luar bahawa negara kita sangat mengambil berat tentang pemuliharaan penyu agar tidak pupus,” katanya.

Encik Zakaria juga memberitahu pihaknya telah berjaya menghasilkan lebih 86,000 ekor penyu karah melalui program penetasan penyu yang dilaksanakan sejak 1996 hingga 2010, bertujuan menyelamatkan penyu berkenaan daripada kepupusan.

Katanya, jumlah anak-anak penyu berkenaan adalah daripada1,123,648 biji telur yang dieramkan dan kesemua anak penyu itu dilepaskan ke laut untuk membesar.

Wujud program mampu rapat silaturahim

Oleh: Suriati Ali

Kira-kira 2,000 penduduk terutama wanita Umno di jangka menyertai Program Jalinan Rakyat Wanita Parlimen Marang Bersama Menteri Besar Terengganu yang diadakan di Dewan Besar Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Wakaf Tapai, Marang pada 24 Januari.Pengerusi Majlis Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Marang, To’ Puan Zaitun berkata, program tahunan itu diadakan bagi merapatkan hubungan silaturahim antara pimimpin dan penduduk setempat.

“Pendekatan yang dilaksanakan itu bukan saja mampu memperkukuhkan parti malah boleh mendengar amanat pemimpin utama dan seterusnya membaiki segalan kelemahan yang ada sebelum menghadapi Pilihan Raya Umum ke 13 nanti.

“Perjumpaan demi perjumpaan seumpama ini cukup penting bagi mengetahui strategi yang bakal dilaksanakan,” katanya

Menteri Besar, Dato' Seri Haji Ahmad Said dijangka merasmikan program itu kira-kira jam 3.00 petang.
20 January 2012

Tarian naga, singa untuk semua kaum

Oleh: Aida Abd Rahman

Persembahan tarian singa dan naga sempena sambutan Tahun Baru Cina 2012 melibatkan seluruh daerah disertai semua lapisan masyarakat tanpa mengira kaum.Program kesenian yang diusahakan Kelab Kebudayaan dan Sukan Kuala Terengganu (Kesun-KT) disertai lapan Melayu, tiga masyarakat Siam, seorang India dan selebihnya Cina itu menampilkan tradisi kaum Tionghua yang boleh diterima oleh semua terutama rakyat Terengganu.

Penaung Kesun, Tengku Sri Temenggung Raja, berkata selain persembahan tarian singa dan naga yang boleh dilhat oleh rakyat seluruh Terengganu dengan lebih dekat, turut dijalankan program sampingan Kempen Keselamatan Jalan Raya dengan kerjasama Polis DiRaja Malaysia, Jabatan Pengangkutan Jalan Raya dan Jabatan Keselamatan Jalan Raya.

“Sebenarnya tarian singa ini amat unik dengan corak bewarna-warni, apatah tahun ini merupakan tahun naga, saya percaya kehadiran tarian singa dan naga ini dapat menyerikan lagi sambutan tahun baru cina kali ini.

“Saya juga dimaklumkan oleh Dato’ Alex Ong sempena tahun naga air ini, Kesun menempah seekor naga dari China sepasang singa bagi mengisi jadual persembahan sempena Tahun Baru Cina 2012,” katanya ketika melancarkan tarian singa Kesun 2012 di depan pasar raya Mydin Mall, Kuala Terengganu, hari ini.

Turut hadir, Presiden Kesun, Dato’ Alex Ong dan Pengarah Eksekutif Mydin Mohamed Holdings Bhd (MYdin), Encik Murad Ali Mydin.

Selain itu, seramai 20 warga emas dan Orang Kelainan Upaya juga diraikan serta menerima bantuan sempena acara itu.
UMNO Terengganu anjur pertandingan peti undi

Oleh FAUZI MOHD


Semua 343 peti undi pilihanraya UMNO di seluruh Terengganu menyertai pertandingan peti undi sebagai persiapan menghadapi Pilihanraya Umum ke-13 akan datang.

Setiausaha UMNO negeri, Dato' Tengku Putera Tengku Awang berkata, pertandingan itu mengambilkira persiapan dari segi daftar pemilih, gerak saraf, sistem maklumat, bacaan sikap serta kepimpinan peringkat nerkenaan.

"Pertandingan ini sebagai platform kepada jentera parti untuk bekerja dengan lebih gigih mengesan dan mendekati 603,641 pengundi berdaftar di seluruh Terengganu sehingga kini.

"Daripada jumlah itu, 235,217 adalah ahli UMNO yang sebahagiannya turut bekerjasama menjayakan program berkenaan," katanya.

Beliau berkata demikian selepas majlis pelancaran pertandingan itu yang disempurnakan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Terengganu, Dato' Seri Ahmad Said di Janda Baik, Pahang malam tadi.

Tambah Dato' Tengku Putera, peti undi terbaik akan dipilih di semua lapan bahagian UMNO dan 32 Dewan Undangan Negeri (DUN) untuk dijadikan contoh kepada peti-peti undi yang lain.


Penduduk lima kampung di DUN Jabi dilanda banjir kali ketiga

Oleh: Mohammad Ishak
Penduduk lima kampung dari Kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Jabi, Setiu, dilanda banjir kilat kali ketiga dalam tempoh tiga minggu menyebabkan mereka terpaksa berpindah ke tempat selamat.

Kampung terbabit ialah, Renik,Tok Dor, Dalam Huma, Tok Dor Luar dan Bukit Jerok apabila kampung terbabit dinaiki air malam tadi.

Bagaimanapun, sehingga ini hanya 20 wanita daripada lapan keluarga yang mengambil keputusan untuk berpindah di Sekolah Kebangsaan Anak Ikan, selepas rumah mereka mula dinaiki air kira-kira jam 6 pagi tadi.

Menurut penduduk, golongan lelaki masih tinggal di rumah masing-masing kerana keadaan air tidak membimbangkan dan semakin surut.Pasukan Bomba dan Penyelamat dari balai Bomba Jertih terpaksa membuat pengawasan sejak jam 4 malam tadi bagi mengelak sebarang kejadian buruk berlaku terhadap mangsa terbabit.

Sekolah Kebangsaan Kampung Tok Dor dan Masjid yang terletak berhampiran turut dinaiki air awal pagi tadi dan keadaan semakin pulih.

Hujan lebat sejak petang semalam menyebabkan paras air Sungai Tok Dor melimpah dan rumah yang terletak di kawasan rendah dinaiki air antara satu dan dua meter.
Ally Iskandar - Farah diijabkabul di Masjid KristalSetelah dihimpit pelbagai kontroversi termasuk isu putus tunang, pengacara popular TV3, Ally Iskandar Mardzi, 36, selamat diijabkabulkan dengan gadis pilihannya, Farah Lee atau nama sebenarnya, Nurfarahin Romli, 23, kira-kira pukul 10 pagi di Masjid Kristal, Kuala Terengganu.

Disaksikan lebih 500 hadirin terdiri daripada keluarga, rakan-rakan dan peminat, Ally sah menjadi suami kepada Farah setelah dua kali lafaz di hadapan juru nikah, Mohamad Abu Bakar, dengan mas kahwin berjumlah RM250.

Ally ketika ditemui pemberita berkata, dia bersyukur kerana majlis itu berjalan lancar seperti dirancang.

"Saya lega kerana semua berakhir dengan selamat. Insya-Allah, lepas ini saya mengikut Farah ke Korea Selatan selama enam hari memandangkan dia pulang ke sana bagi menyambung pengajiannya," katanya.

Ditanya mengenai ciri-ciri yang dimiliki gadis itu hingga dia membuat keputusan untuk melamar meskipun hanya berkenalan dalam masa singkat, Ally menjelaskan ia berlaku tanpa dirancang.

"Saya dapat tahu daripada adik Farah ketika itu sedang mencari-cari calon untuk dijadikan suami. Jadi, saya memberanikan diri untuk mendekatinya dan meluahkan hasrat hati saya.

"Lagipun, Farah memang menepati ciri-ciri yang saya mahu. Dia seorang tegas pendirian dan saya difahamkan, dia juga pandai masak," katanya.

Dalam pada itu, Farah yang merupakan pelajar tahun akhir, Ijazah Kejuruteraan Mekanikal, Universiti Incheon, Korea Selatan berharap ikatan perkahwinan mereka berkekalan hingga ke akhir hayat.

"Insya-Allah, saya sudah bersedia. Saya juga tak rasa perbezaan umur di antara kami akan menjadi penghalang," ujarnya yang berasal dari Kampung Atas Tol di sini.

Pada majlis itu, keluarga Farah menyerahkan sembilan dulang hantaran termasuk satu set persalinan lelaki, telefon bimbit I-Phone 4S dan tafsir al-Quran manakala keluarga Ally membalasnya dengan tujuh dulang termasuk komputer riba jenis Apple, replika kunci rumah dan satu set coklat.

Majlis resepsi pasangan itu dijangka diadakan di Kelab Golf Kuala Terengganu (KTGR) pada 5 Februari depan.

Kemas tulang belakang kerajaan

Oleh; Esah Abdullah

Semangat kerja berpasukan perlu diterapkan dalam diri di samping menjadi amalan dalam kehidupan bermasyarakat bagi menyemarakkan budaya orang dahulu agar tidak hilang ditelan zaman.

“Sikap itu juga ditagih daripada warga Jabatan Kemajuan Masyarakat (Kemas) yang bertindak sebagai tulang belakang kerajaan dalam menyampaikan maklumat kepada masyarakat di kampung-kampung,” kata Ahli Dewan Undangan Negeri Batu Rakit, YB Haji Khazan Che Mat.

Harapan itu dilontarkan dalam majlis ramah mesra dengan kakitangan Kemas DUN Batu Rakit yang diadakan di Gem Beach Resort, Batu Rakit baru-baru ini.

Katanya, semua warga Kemas perlu persiapkan diri dan sentiasa bersedia menghadapi cabaran untuk memastikan kecemerlangan perkhidmatan kepada masyarakat ditingkatkan dari semasa ke semasa.

Tambahnya, setiap aktiviti yang dilaksanakan oleh Kemas biarlah bersesuai dengan komuniti setempat dan sentiasa melipatgandakan usaha memberi perkhidmatan terbaik untuk kesejahteraan rakyat, agama bangsa dan negara.

Dalam majlis berkenaan 50 orang kakitangan Kemas pelbagai jawatan yang bertugas dalam DUN diraikan sebagai menghargai sumbangan kepada masyarakat yang berterusan tanpa jemu.

Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri itu juga memuji langkah Kemas yang menyusun program membabitkan golongan kecil hingga warga emas termasuklah membuka kelas memasak, gubahan, menjahit di samping kelas bimbingan kanak-kanak.

“Hubungan baik antara petugas Kemas dengan masyarakat kampung memudahkan penyaluran maklumat kerajaan terus sampai ke akar umbi,” katanya.
Rumah Terbuka Tahun Baru Cina - 23 Januari

Oleh: Aida Abd Rahman

Orang ramai dijemput memeriahkan sambutan Tahun Baru Cina dengan menghadiri Rumah Terbuka sempena sambutan perayaan itu di Dewan Tunku Abdul Rahman, Kuala Terengganu pada 23 Januari (Isnin) ini.

Sambutan yang bermula jam 9.30 pagi hingga 12.30 tengah hari anjuran MCA Bahagian Kuala Terengganu.

Pengerusinya merangkap Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Bandar, Dato’ Toh Chin Yaw, berkata semua penduduk di sekitar Kuala Terengganu dijemput ke rumah terbuka itu yang akan menyediakan pelbagai menu istimewa yang boleh dinikmati semua kaum.

Katanya, program tahunan itu diharap bukan sahaja dapat mengukuhkan perpaduan, malah menyatukan semua penduduk tanpa mengira latar belakang dan bangsa bertepatan dengan konsep 1Malaysia yang diperkenalkan Perdana Menteri, Dato’ Sri Najib Tun Razak.

Sebelum itu, katanya turut diadakan Malam Ambang Tahun Baru Cina di kawasan tokong Kampung Cina, pada malam 22 Januari (Ahad).MDHT wujud Pondok Polis Komuniti

Oleh: Mastura Jamaluddin

Sebagai menyambut saranan Kementerian Perumahan & Kerajaan Tempatan (KPKT) yang telah mencadangkan Pelaksanaan Program Bandar Selamat yang mengandungi 23 Langkah Pencegahan Jenayah, Majlis Daerah Hulu Terengganu(MDHT) mewujudkan Pondok Polis Komuniti Kuala Berang bagi mewujudkan Bandar Selamat.

“Dengan kos RM10,500,kita telah membina Pondok Polis Komuniti ini untuk masyarakat membuat pelbagai aduan bagi mewujudkan Bandar yang selamat serta masyarakat yang harmoni.

“MDHT juga telah membina 13 buah lampu limpah (highmask) sebagai langkah pencegahan waktu malam untuk mengurangkan kadar jenayah seperti kecurian, maksiat dan sebagainya di samping 14 unit minimask di kawasan masjid dan sekolah,” kata Yang Dipertua MDHT, Haji Tallaha Ali .

Beliau berharap bandar Kuala Berang akan menjadi Bandar yang bebas dari semua ancaman fizikal, sosial dan mental, juga persekitarannya terpelihara dan yang paling penting penghuninya sentiasa berada dalam keadaan yang paling selamat,ceria dan sejahtera.

Katanya, ini sesuai dengan Kadar Indexs Jenayah Hulu Terengganu yang sentiasa terkawal .

Majlis penyerahan Pondok Polis Komuniti dirasmikan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kuala Berang, YB Haji Mohd Zawawi Ismail, baru-baru ini.

Hadir sama ialah Pemangku Ketua Polis Daerah Hulu Terengganu, ASP Mohd Rosli Mohd Amir, wakil-wakil Pejabat Daerah, Ahli-ahli Majlis Daerah dan ketua-ketua jabatan serta masyarakat sekitar bandar.

Perpustakaan desa beri impak positif

Oleh: Suriati Ali

Pendekatan kerajaan negeri melalui Perbadanan Perpustakaan Awam Terengganu (PPAT) mewujudkan 88 buah perpustakaan desa di seluruh negeri ini nyata memberi impak positif kepada penduduk yang tinggal di kawasan pedalaman.

Pengarah PPAT, Puan Hajah Nor Akmal Abdul Fatah, berkata pihaknya bangga dengan sikap penduduk pedalaman yang gemar mengunjungi `gedung ilmu’ atau perpustakaan berbanding mereka tinggal di kawasan bandar.

Berdasarkan perangkaan, perpustakaan desa mencatatkan 512,477 bilangan pengunjung pada tahun lalu, perpustakaan daerah dan pekan (354,372 pengunjung) dan perpustakaan pusat pula seramai 244,200 pengunjung.

“Sikap ini sewajarnya dicontohi, walaupun tingal di kawasan pedalaman dan kurang kemudahan awam untuk ke perpustakaan mereka tetap berusaha meluangkan masa,” katanya ketika dihubungi pemberita Teganukita, baru-baru ini.

Menurutnya, usaha PPAT menganjurkan 60 program ilmu dalam tempoh setahun bukan sahaja mampu meningkatkan jumlah pengunjung sedia ada malah memberi manfaat berguna kepada pelajar dan masyarakat.

“Setiap Sabtu pasti ada program khas untuk kanak-kanak, manakala satu aktiviti umum dalam tempoh sebulan dianjurkan, semata-mata ingin membuka minda masyarakat tentang pentingnya ilmu pengetahuan selain membuka peluang mencari bahan dan maklumat terkini,” katanya.

Antaranya adalah program jalinan ilmu, kuiz setempat, kaedah membina blog, bengkel teknik bercerita, pameran fotografi, pertandingan bercerita, mari mewarna serta melukis dan jelajah ilmu


Lawatan kerja sehari Perdana Menteri ke Terengganu 3 Februari

Oleh FAUZI MOHD

Dato' Seri Najib Tun Razak akan mengadakan lawatan kerja sehari ke Terengganu pada 3 Februari ini, kata Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Said.

Menurutnya, Perdana Menteri akan bertemu rakyat di tiga Dewan Undangan Negeri (DUN) yang diwakili parti pembangkang di Batu Buruk, Ladang dan Rhu Rendang.

Setibanya di Kuala Terengganu katanya, Perdana Menteri ke Majlis Agihan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) di DUN Batu Buruk sebelum Solat Jumaat dan menyertai jamuan rakyat di Masjid Al-Muktafi Billah Shah di DUN Ladang.

"Kemudian, beliau bertemu rakyat di DUN Rhu Rendang, Marang untuk majlis penyampaian Bantuan Rakyat 1Malaysia," katanya.


Beliau berkata demikian dalam ucapannya ketika merasmikan Program Pemukiman Kepimpinan UMNO Terengganu di Janda Baik, Pahang sebentar tadi.Jangan buat spekulasi calon PRU 13 - Ahmad Said

Oleh FAUZI MOHD

Dato' Seri Ahmad Said meminta pihak-pihak tertentu tidak membuat spekulasi berhubung siapa yang bakal dicalonkan atau digugurkan pada Pilihanraya Umum (PRU) ke-13 akan datang.Sebaliknya, Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri itu meminta pihak terbabit bertenang kerana tiada sebarang arahan daripada pucuk pimpinan parti supaya menyerahkan nama-nama calon Barisan Nasional kepada Presiden UMNO, Dato' Seri Najib Tun Abdul Razak.

"Pelbagai cerita tersebar melalui khabar angin, kedai kopi, SMS (sistem pesanan ringkas) dan sebagainya berhubung calon-calon yang bertanding serta calon-calon yang digugurkan. Spekulasi itu bohong belaka.

"Buat masa ini saya minta semua pihak bertenang kerana ini akan mencetuskan persaingan tidak sihat. Saya baru saja bermesyuarat bersama Dato' Seri Najib (Presiden UMNO) dan isu calon langsung tidak disentuh," katanya.Beliau berkata demikian dalam ucapannya ketika merasmikan Program Pemukiman Kepimpinan UMNO Terengganu di Janda Baik, Pahang sebentar tadi.

Kata Dato' Seri Ahmad, perkara itu akan dipanjangkan kepada semua UMNO Bahagian secara bertulis apabila mendapat isyarat daripada Presiden parti berhubung penyenaraian cadangan calon PRU ke-13 kelak.

"Proses seperti biasa dimana UMNO Bahagian akan menyenaraikan cadangan calon masing-masing untuk dihantar kepada Perdana Menteri," jelasnya.


19 January 2012

500 pemimpin UMNO Terengganu sertai program pemukiman

Oleh FAUZI MOHDSeramai 500 pemimpin UMNO dari seluruh negeri hari ini akan melancarkan program pemukiman selama tiga hari di Janda Baik, Pahang bagi memperkasakan jentera parti dalam menghadapi pilihanraya umum akan datang.


Pengarah program itu, Datuk Wira Rosli Mat Hassan berkata, program tersebut akan dijadikan platform untuk mengenal pasti, memperbaiki serta membuat perancangan bersama dalam misi mengekalkan Terengganu di bawah pentadbiran UMNO dan Barisan Nasional.

"Melalui pemukiman itu, kami akan memberi tumpuan dan penekanan kepada kaedah penyelesaian menerusi pendekatan 'analisis bersilang' yang meliputi kajian kepada kekuatan, kelemahan, peluang dan juga ancaman," katanya kepada Teganukita di Janda Baik, Pahang sebentar tadi.
Tambah beliau, ucapan perasmian akan disempurnakan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Terengganu, Dato' Seri Ahmad Said malam ini dan diikuti taklimat Program Transformasi Kerajaan (GTP) oleh Menteri Belia dan Sukan, Dato' Sri Ahmad Shabery Cheek.

Katanya, peserta akan melalui tiga sesi ceramah yang antaranya akan disampaikan Setiausaha Kerja UMNO, Dato' Ab. Rauf Yusof dan penganalisis politik, Dato' Seri Alies Anor Abdul.

"Turut diadakan Malam Harmoni bersama Setiausaha Agung UMNO, Dato' Seri Tengku Adnan Tengku Mansor, acara sukaneka serta diskusi agama bersama Dato' Zainal Abidin Sakom dan Ustaz Fathul Bari Mat Jahaya," jelasnya.

Majlis perasmian penutup akan disempurnakan Naib Presiden UMNO, Dato' Seri Hishamuddin Tun Hussein Sabtu ini.


BRIM pemberian ikhlas kerajaan untuk rakyat

Oleh; Esah Abdullah

Ahli Parlimen Kuala Nerus, Dato’ Haji Mohd Nasir Ibrahim Fikri kesal dengan tindakan pihak tertentu yang sanggup mempengaruhi penduduk kampung agar tidak mengisi borang Bantuan Rakyat 1Malaysia (BRIM) dengan dakwaan kononnya bantuan tersebut adalah tindakan kerajaan untuk memancing undi.

“Mereka sungguh-sungguh minta rakyat jangan isi borang tu (BRIM) dan jangan harap duit tu kerana memang ia tidak dapat pun,” katanya di majlis penyampaian BRIM bagi kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Tunggal di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Bukit Tunggal, petang semalam.

Hadir sama, Pegawai Pembangunan DUN Bukit Tunggal, Haji Ismail Nik dan Penghulu Mukim Kuala Nerus, Encik Muhamad Abu Bakar.

Dato’ Haji Mohd Nasir berkata, tindakan tidak bertanggungjawab pihak berkenaan terbongkar bila ada orang datang kepada beliau di majlis penyampaian bantuan BRIM di DUN Seberang Takir menyatakan kekesalan kerana mereka tidak mengisi borang BRIM.

“Barisan Nasional (BN) adalah kerajaan membela rakyat tanpa mengira fahaman politik Pas, DAP, Keadilan ke semua dapat bantuan ini,” katanya.

Menurutya, pihak penyelaras berjaya mengesan siapa dalang yang menghasut orang kampung malah dia ada dalam senarai sebagai orang pertama yang mengisi borang BRIM.

Dato’ Haji Mohd Nasir kemudiannya meminta orang ramai masih belum terlambat untuk mendapatkan RM500 pemberian kerajaan BN kerana tarikh daftar telah dilanjutkan hingga 10 Februari depan.

Seramai 11,836 penerima BRIM dalam Parlimen Kuala Nerus membabitkan peruntukan RM591,800, yang mula diagihkan sejak 15 Januari lalu dan jumlah ini termasuklah dari DUN Bukit Tunggal (2,336 orang), Seberang Takir (2,500), Tepoh (4,000) dan Teluk Pasu, (3,000).

“Ini agihan peringkat pertama dan bila kerajaan lanjutkan tempoh permohonan, saya yakin masih ada yang tercicir dulu dan yakin perkara ini dapat diselesaikan sepenuhnya akhir bulan depan,” katanya
Sultan Mizan berkenan sertai pertandingan kuda lasak

Oleh: Suriati Ali

Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin bersama dua anakanda baginda berkenan menyertai di Taman Ekuestrian Antarabngsa Terengganu, Lembah Bidong, Setiu pada 21 Januari ini.

Pertandingan anjuran Kelab Ekuestrian al-Khathiri itu itu akan membabitkan dua kategori iaitu 80 kilometer (km) dan 50 km.

Pelepasan peserta pertandingan akan disempurnakan oleh pengerusi kelab itu, Shaikh Abdul Halim Al-Kathiri, kira-kira 6.15 pagi. Seramai 50 peserta dijangka menyertai pertandingan yang berlangsung selama dua hari.

Penerangan Bajet 2012 untuk Zon Tengah, 26 Januari

Oleh: Aida Abd Rahman

Kerajaan negeri akan menganjurkan Penerangan Bajet 2012 bagi Zon Tengah yang bertempat di Stadium Negeri, pada 26 Januari ini (Khamis) jam 10 pagi.

Program anjuran Pejabat Daerah Kuala Terengganu, Marang dan Hulu Terengganu, Pejabat Kewangan Negeri serta Unit Komunikasi Negeri Terengganu (Ukom) itu bertujuan memberi gambaran sebenar mengenai Bajet 2012 yang dibentangkan Menteri Besar, Dato' Seri Haji Ahmad Said dalam Sidang Dewan Undangan Negeri pada 5 Disember lalu.

Jurucakap program, susulan Diskusi Bajet 2012 yang diadakan pada 10 Januari lalu mendapat sambutan baik, pihaknya berhasrat meneruskan program itu dan mensasarkan semua Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung (JKKK) bagi Zon Tengah dapat menyertai program berkenaan.

Selain JKKK, semua pemimpin masyarakat dan politik disaran supaya meluangkan masa menyertai program itu supaya mendapat input daripada penerangan itu nanti.

Katanya, pihak penganjur menjemput semua pemimpin masyarakat, jawatankuasa Umno Bahagian dan sayap, ketua dan setiausaha cawangan dalam semua parlimen di Zon Tengah menghadiri program itu nanti.

“Selain menerangkan kepada rakyat mengenai kepentingan Bajet 2012 kita juga mahu supaya mereka sedar dan faham segala perbelanjaan kerajaan yang menggunakan pendekatan pembangunan berkonsepkan `Merakyat Pentadbiran dan Pembangunan Negeri Terengganu’.

“Jangan lepaskan peluang menyertai penerangan bajet yang akan mengupas lebih jelas dan terperinci kepentingan bajet yang berteraskan kesejahteraan rakyat ini,” katanya.Daerah baru Kuala Nerus mampu bersaing

Oleh; Esah Abdullah

Kewujudan daerah baru Kuala Nerus mampu bersaing dengan daerah-daerah lain kerana banyak kemudahan insfrastruktur berada dalam kawasan berkenaan.

Ahli Parlimen Kuala Nerus, Dato’ Haji Mohd Nasir Ibrahim Fikri berkata, pembangunan sedia ada seperti Stadium Sultan Mizan, Masjid Kristal, Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) dan Lapangan Terbang Sultan Mahmud.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said ketika membuat pembentang bajet 2012 Disember lalu mengumumkan peruntukan RM20 juta bagi tujuan pembangunan daerah baru Kuala Nerus.

“ Saya bersyukur dan gembira dengan berita itu dan berharap pengistiharan mengenainya dapat dibuat dalam masa terdekat,” katanya kepada pemberita selepas menyampaikan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BRIM) bagi Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Tunggal di Sekolah Menengah Bukit Tunggal (SMK) petang semalam.

Tambahnya lebih 100,000 penduduk sedang menanti penuh debar pengisytiharan yang akan dibuat oleh pemimpin nombor satu negeri itu pada bila-bila masa sahaja dari sekarang.

“Saya harap ia dapat diumumkan sebelum menjelang tarikh Pilihan Raya Umum Ke-13 yang akan diumumkan Perdana Menteri,” katanya.

Katanya, di samping pembangunan sedia ada, masih terdapat beberapa kekurangan yang perlu diberi penambahbaikan termasuk pembinaan Pejabat Daerah dan Pejabat Agama yang akan berurusan terus dengan masyarakat setempat.

“Ia sebahagian daripada langkah agar kawasan yang pesat berkembang dan padat dengan penduduk itu dapat menikmati perkhidmatan perbandaran dan program pembangunan sosial dengan lebih baik,” katanya.

Menurutnya, daerah Kuala Nerus dan Kuala Terengganu mempunyai keluasan kawasan sama namun Kuala Terengganu mempunyai kepadatan penduduk melebihi Kuala Nerus.

Tan Sri Abu Zahar kunjung hormat MB

Oleh: Suriati Ali

Yang Dipertua Dewan Negara Tan Sri Abu Zahar Ujang mengadakan kunjungan hormat ke atas Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said, di pejabat Menteri Besar Terengganu di Tingkat 16, Wisma Darul Iman, petang semalam, 18 Januari.

Dalam pertemuan yang berlangsung kira-kira setengah jam itu, Dato’ Seri Haji Ahmad dan Tan Sri Abu Zahar saling bertanya khabar dan meninjau kemungkinan mengadakan kerjasama dalam pelbagai aspek, yang boleh memberi kebaikan kepada kedua-dua pihak.
Taman Lebah pasar 20 produk madu, baka lebah Australia

Oleh FAUZI MOHD

Produk madu lebah yang kini mendapat sambutan daripada penduduk negara ini kerana khasiatnya yang tinggi mendorong sebuah syarikat, Taman Lebah Enterprise di Jambu Bongkok, Marang untuk memasarkan keluarannya secara lebih agresif.


Dalam tempoh lima tahun ditubuhkan, syarikat berkenaan boleh berbangga kerana berjaya memasarkan 20 jenis produk daripada madu lebah yang kini semakin mendapat sambutan pelanggan.

Pengurus syarikat berkenaan, Nor Ehsan Abd. Rahman berkata, jualan produk-produk jenama Giant keluaran syarikat itu kini mencecah sehingga RM2,000 sehari pada musim cuti persekolahan dan perayaan manakala kira-kira RM300 pada hari biasa.

Menurutnya, antara produk yang dikeluarkan adalah madu lebah hutan, madu susu lebah, madu lebah, jeli raja, balm propolis, madu embun, madu larva, madu ginseng, madu tualang dan sabun propolis yang mampu merawat luka-luka kecil.''Kebanyakan pelanggan kami merupakan penduduk Terengganu yang pulang bercuti ketika musim cuti persekolahan dan perayaan namun mereka yang tinggal di sekitar kawasan ini juga kini semakin mengenali produk kami," katanya ketika ditemui Teganukita di Taman Lebah Enterprise semalam.Beliau berkata, taman lebah tersebut pada awal pembukaannya pernah menternak 40 sarang lebah jenis Itali yang setiap sarang menempatkan beratus ribu lebah namun projek itu tidak berjaya.

''Cuaca panas dan angin kuat menyebabkan lebah-lebah berkenaan tidak kembali ke sarang dan akhirnya projek itu ditamatkan hingga mengakibatkan syarikat kerugian lebih RM30,000," ujarnya.

Bagaimanapun katanya, syarikat itu masih menternak lebah tempatan yang dikenali sebagai Lebah Kelulut untuk diambil sarang bagi dijadikan bahan dikenali sebagai propolis yang mampu merawat ulser dan mencuci buah pinggang.

''Orang ramai yang berkunjung ke taman lebah ini masih boleh melihat sarang ini yang dijadikan pameran.

"Bulan depan, kami akan membawa 20 lagi sarang lebah baka Australia untuk diternak di sini setelah mendapati ianya bersesuaian dan pulangan agak baik," jelasnya.

Beliau memberitahu, syarikat itu mempunyai sebuah lagi ladang ternakan di Bukit Katil, Melaka yang membekalkan madu dan sarang lebah untuk digunakan dalam penghasilan produk-produk syarikat tersebut.

''Syarikat ini juga membuka sebuah mini muzium mengenai lebah dan penghasilan produk lebah ini di Air Keroh, Melaka," jelasnya.


Exxonmobil bantu baiki sosio ekonomi rakyat

Oleh: Aida Abd Rahman

Syarikat cari gali minyak dan gas terkemuka, Exxonmobil memberi jaminan akan terus mengukuhkan jaringan sosial bagi membantu membela nasib dan meningkatkan taraf hidup rakyat negeri ini terutama golongan yang berpendapatan rendah.

Penolong Pengurus Pengeluaran Subsidiari ExxonMobil, Mr J Hunter Farris, berkata antara program yang dilaksanakan pada tahun ini adalah meningkatkan kemudahan peralatan perubatan di Hospital Kuala Terengganu, Kemaman dan Dungun.

“Pada masa yang sama, Exonmobil akan membantu menjayakan program `Sekolah Dalam Hospital’ di Kuala Terengganu dan Kemaman.

“Malah, kita turut menyokong dan membantu Yayasan DiRaja menerusi program latihan keusahawanan bagi meningkatkan sosio ekonomi golongan ibu tunggal dan wanita sekaligus membawa mereka keluar daripada belenggu kemiskinan,” katanya di majlis makan malam syarikat korporat itu, di Hotel Primula Beach, kelmarin (16 Januari).

Turut hadir, Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said dan isteri,To’ Puan Seri Norliza Mahmud.

Hadir sama, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah; Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri, YB Ahmad Razif Abd Rahman serta Pengerusi Jawatankuasa Perindustrian, Perdagangan dan Alam Sekitar negeri, Dato’ Toh Chin Yaw.

Mr J Hunter berkata, pihaknya juga komited bagi membantu menjayakan program untuk meningkatkan kecemerlangan pelajar dalam mata pelajaran Matematik, Sains dan bahasa Inggeris di sekolah-sekolah terpilih.

Selain itu, dengan kerjasama Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu (JPNT), mereka juga mengenalpasti pelajar yang cemerlang dalam akademik serta kokurikulum untuk dipilih bagi menerima `Anugerah Pelajar Cemerlang Exxonmobil’.
“Pada malam ini, seramai 25 guru dipilih JPNT bagi menerima Anugerah Guru Unggul Exxonmobil 2011. Saya mengambil peluang untuk mengucapkan tahniah kepada semua pemenang kerana dedikasi terhadap profesion, sekolah serta pelajar mereka,” katanya.

Seramai 25 guru melibatkan 16 guru wanita dan selebihnya guru lelaki daripada 24 sekolah rendah dan menengah seluruh Terengganu terpilih selepas menjalani saringan dan proses temuduga daripada 100 permohonan awal.

Menteri Besar menyampaikan hadiah kepada setiap pemenang yang berupakan wang tunai RM1,500, sijil dan plak.Mahu jumpa Perdana Menteri ucap terima kasih

Oleh FAUZI MOHDSeramai 1,569 orang dari sekitar Dewan Undangan Negeri (DUN) Kijal, Kemaman gembira selepas menerima sumbangan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) sebanyak RM500 setiap seorang di Dewan Sivik Kampung Kijal Darat, baru-baru ini.


Seorang penerima, Mohd. Kamaruzaman Abdullah, 55, menyifatkan bantuan itu sebagai satu 'hadiah' daripada Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Tun Razak dan kerajaan yang begitu prihatin dengan keperluan rakyat.

"Walaupun bantuan RM500 ini tidak pernah dijanjikan oleh kerajaan, namun ia dihulurkan kerana Perdana Menteri kita memikirkan beban yang harus ditanggung rakyat.

"Jika berpeluang bertemu dengan Perdana Menteri, saya mahu ucap terima kasih kepada beliau kerana sentiasa memikirkan hal rakyat dan mencari pelbagai jalan untuk membantu golongan berpendapatan rendah," katanya kepada Teganukita.

Pesara tentera, Ibrahim Ahmad, 56, berpendapat BR1M membuktikan kerajaan adalah prihatin dan mahu rakyat hidup lebih sejahtera.

"Masalah rakyat sentiasa diutamakan, ini yang tidak ternilai. Bantuan ini juga adalah untuk menghargai rakyat yang terus memberi sokongan kepada kerajaan walaupun di sebalik dakyah dan tohmahan pihak tertentu," katanya.

Hadir menyampaikan bantuan berkenaan, Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Said yang juga ADUN Kijal serta isteri, To' Puan Seri Norliza Mahmud.

Dalam pada itu, Dato' Seri Ahmad turut menempelak sikap pemimpin parti pembangkang yang sering menyebarkan pelbagai dakyah berkaitan bantuan tersebut.

"Setiap bantuan yang diberikan berdasarkan kemampuan kerajaan dan tidak timbul bahawa negara akan muflis jika berterusan memberikan bantuan seperti ini seperti difitnahkan oleh pembangkang.

"Pemberian ini juga bukan untuk menggula-gulakan rakyat sempena pilihan raya umum akan datang. Kita percaya rakyat sudah bijak untuk menilai," katanya.


18 January 2012

Anugerah guru unggul pemangkin martabatkan pendidikan

Oleh: Aida Abd Rahman

Pengiktirafan syarikat korporat, Exxonmobil yang memilih 25 guru seluruh Terengganu bagi menerima anugerah guru unggul 2011 mampu menyuntik semangat golongan itu untuk terus mencurah jasa dan bakti terhadap bidang pendidikan selain meningkatkan prestasi pengajaran mereka demi melahirkan modal insan yang lebih cemerlang.

Seorang penerima anugerah, Puan Aminorzie Che Wail, 35, yang mengajar di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Chalok, Setiu, berkata pengiktirafan daripada Exxonmobil itu memberinya semangat dan pemangkin untuk terus berbakti di daerah kelahirannya serta meningkatkan prestasi pelajar di situ supaya lebih cemerlang di masa depan.

“Saya terharu dan tidak jangka akan menerima pengiktirafan yang begitu gemilang . Saya akan terus berbakti di daerah kelahiran saya sendiri serta terus menaikkan bidang pendidikan di Setiu,”katanya ketika ditemui Teganukita selepas menerima anugerah sempena majlis makan malam syarikat korporat itu, di Hotel Primula Beach, Kuala Terengganu, kelmarin (16 Januari).

Majlis anugerah anjuran syarikat cari gali minyak dan gas terkemuka itu turut dihadiri Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said yang menyampaikan hadiah wang tunai RM1,500, sijil dan plak kepada setiap pemenang.

Turut hadir, isteri Menteri Besar, To’ Puan Seri Norliza Mahmud; Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah; Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri, YB Ahmad Razif Abd Rahman serta Pengerusi Jawatankuasa Perindustrian, Perdagangan dan Alam Sekitar negeri, Dato’ Toh Chin Yaw.

Sementara Puan Yusnita Md Yunus, guru bahasa Inggeris di Sekolah KebangsaanSultan Sulaiman I, Kuala Terengganu turut berasa bertuah dan terharu kerana terpilih sambil menyifatkan pengiktirafan itu membuktikan kerajaan dan syarikat korporat sentiasa menyokong dan memandang tinggi peranan guru dalam memartabatkan bidang itu, khususnya di Terengganu.

“Walaupun saya bukan berasal dari Terengganu, namun saya amat berbesar hati dapat mengajar di sini (Terengganu) selain mencurahkan segala keupayaan dan kemahiran saya demi mendidik anak bangsa menjadi manusia berilmu dan berguna.

“Penganugerahan ini satu platform untuk menampilkan kegemilangan yang diperlukan oleh semua pihak selaras dengan arus globalisasi atau dunia tanpa sempadan,” katanya yang berhasrat berkongsi kejayaan itu supaya dapat diteladani rakan pendidik yang lain di masa depan.

Manakala guru Pemulihan Khas Linus dari SK Wakaf Mempelam, (Kuala Terengganu)
Norliza Mat Napiah, berterima kasih kepada kerajaan negeri dan juga Exxonmobil kerana memberi peluang kepada guru membuktikan keunggulan mereka dalam bidang pendidikan melalui anugerah julung kali itu.

“Sebagai guru kelas Pemulihan Khas Linus saya perlu berminat mendekati kumpulan pelajar tegar yang langsung tidak menguasai asas menulis dan membaca ini, selain perlu menggunakan pendekatan paling sesuai supaya mereka mampu belajar dan meningkatkan prestasi.

“Guru yang mengajar murid pemulihan khas ini ibarat `doktor pakar’ kerana kemahiran yang tinggi serta masa yang berkualiti diperlukan bagi menarik minat golongan itu terhadapi pelajaran. Berkat kesabaran saya itulah yang mungkin mencetus kepada pemilihan saya menerima anugerah guru unggul kali ini,” katanya.
Salam 1Malaysia dan Salam 1Terengganu!Kerajaan Negeri Terengganu bercadang untuk mengadakan Program Bicara Y.A.B Menteri Besar Terengganu Bersama Media (Blogger/Rakan Facebook/Twitter). Penyertaan ini terbuka kepada SEMUA rakan media Y.A.B Menteri Besar Terengganu. Jika berminat Tuan/Puan dikehendaki mengisi Borang Penyertaan Program Bicara Y.A.B Menteri Bersama Media.

Borang penyertaan Tuan/Puan hendaklah dihantar secepat mungkin sebelum/pada 20 Januari 2012. Disebabkan tempat yang diperuntukkan agak terhad bagi satu-satu masa, hanya tetamu yang terpilih sahaja akan menerima emel susulan bagi butiran majlis seperti tarikh, masa dan lokasi.