Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    3 weeks ago

26 June 2009

Projek ETP Tingkat Penguasaan Bahasa Inggeris

Oleh : AIDA ABD RAHMAN

KUALA TERENGGANU - 25 Jun 2009


YB Ahmad Razif melawat sekitar Taman Tema Bahasa Inggeris selepas merasmikannya di Sekolah Kebangsaan Tok Jiring. -Foto SHUHAIMI AHMAD.

Tanggungjawab sosial syarikat korporat bagi membantu kerajaan negeri meningkatkan tahap pendidikan pelajar di Terengganu tidak pernah terhenti apabila satu lagi Projek Taman Tema Bahasa Inggeris (ETP) yang kedua diwujudkan di negeri ini bertempat di Pusat Kegiatan Guru (PKG) Tok Jiring, Kuala Terengganu.

Projek berharga RM350,000 sumbangan Exxonmobil Sdn Bhd mula digunakan sejak Februari sebagai platform terhadap sokongan memperpertingkatakan penguasaan Bahasa Inggeris (BI), selepas projek yang sama dibina di Kemasik, Kemaman enam tahun lalu.


Murid menggunakan kemudahan pembelajaran menyeronokkan di Taman Tema Bahasa Inggeris di Sekolah Kebangsaan Tok Jiring.

Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said, berkata ETP merupakan hasil kerjasama pelbagai pihak yang sentiasa berusaha mencari pendekatan dan kaedah bagi meningkatkan tahap pencapaian BI di kalangan pelajar Terengganu.

“Usaha sebegini amat dialu-alukan di semua peringkat sebagai inisiatif mengadakan lebih banyak kemudahan bagi pelajar memperbaiki penguasaan BI yang menjadi kemahiran penting berdepan dengan dunia masa kini.

“Saya dimaklumkan projek ini sebagai satu inovasi dalam menangani isu penguasaan BI di kalangan murid di Terengganu dan berharap ia memberi pendekatan berbeza dalam proses mendapatkan ilmu kerana pelajar bertanggungjawab terhadap pembelajaran mereka,” katanya.


Suasana belajar yang seronok di Taman Tema Bahasa Inggeris di Sekolah Kebangsaan Tok Jiring.

Teks ucapan beliau dibaca oleh Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains Teknologi dan Sumber Manusia Negeri, YB Ahmad Razif Abd Rahman ketika merasmikan ETP Kuala Terengganu, di PKG Tok Jiring, hari ini (25 Jun).

Sementara itu, seorang pelajar Sekolah Kebangsaan Tok Jiring, Ahmad Faizi Mohd Rahimi, 12, berkata pendedahan yang diberikan menerusi ETP amat berkesan kerana dia mula meminati BI dan terbukti dapat mempertingkatkan penguasaan dalam bahasa itu.

“Kesannya amat positif kerana keputusan mata pelajaran BI saya semakin meningkat dan baik sejak mengikuti aktiviti di ETP. Malah saya seronok mengikuti aktiviti di ETP,” kata murid yang menetap di Kampung Wakaf Tembesu, Kuala Terengganu itu.

Manakala seorang lagi pelajar, Najla Safiqah Mat Saupi, 12, pula berazam untuk memperolehi keputusan cemerlang bagi subjek BI dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah kelak.

Katanya, ETP banyak mendedahkannya serta rakan-rakan sebaya proses pembelajaran yang lebih menarik dan menghiburkan, malah menerusi ETP tahap keyakinan berkomunikasi dalam BI juga bertambah.

Unit Komunikasi Negeri Terengganu (UKOM)

25 June 2009

Pemimpin Memastikan Rakyat Mendapat Hak, Pembelaan dan Keutamaan

Oleh : AIDA ABD RAHMAN


Wakil APMT menyerahkan `Blue Print APMT' kepada Dato' Ahmad Said ketika majlis perjumpaan Pegawai APMT bersama Menteri Besar di Wisma Darul Iman. - Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.

Pemimpin politik ibarat `tong sampah’ terhadap apa jua masalah yang berlaku kerana kegagalan semua pihak terutama kakitangan kerajaan memberi khidmat kepada rakyat akan memberi kesan buruk terhadap kerajaan.

Rakyat yang tidak berpuas hati dengan layanan dan perkhidmatan yang diberikan kakitangan kerajaan akan membuat keputusan yang tidak memihak kepada kerajaan pada setiap pilihan raya.

Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said, berkata tiada guna jika kerajaan berbelanja berbilion ringgit untuk rakyat jika rakyat menolak kerajaan serta parti Barisan Nasional (BN) dalam pilihan raya.

Katanya, tiada makna pembangunan yang dilaksanakan kerajaan yang memerintah sekiranya rakyat gagal mendapat faedah menyebabkan mereka tidak berpuas hati lalu menolak parti BN ketika pilihan raya.


Pegawai APMT memberi tanda sokongan dengan bertepuk tangan ketika Menteri Besar hadir di perjumpaan berkenaan.

“Perasaan dan hak rakyat hendaklah dijaga sebagaimana yang diterapkan menerusi slogan `merakyatkan pembangunan dan pentadbiran, manakala di peringkat nasional sebagaimana Perdana Menteri katakan, `rakyat didahulukan, pembangunan diutamakan’.

“Kita haruslah memastikan rakyat mendapat hak, pembelaan dan diberi keutamaan dalam segala aspek,” katanya ketika Majlis Perjumpaan Pegawai Agensi Pembangunan Masyarakat Terengganu (APMT) Bersama YAB Menteri Besar, di Dewan Besar , Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, hari ini (22 Jun).

Hadir sama, Pengarah APMT, Encik Roshali Taha dan pegawai APMT seluruh Terengganu.


Ikrar pegawai APMT di depan Menteri Besar Terengganu.

Beliau berkata, semua kakitangan kerajaan harus melayani rakyat yang mahu berurusan dengan mereka dan tidak menangguhkan sesuatu urusan dengan rakyat tanpa sebab munasabah sehingga mereka (rakyat) terpaksa berulang kali ke sesebuah agensi dan jabatan.

Malah, bagi memastikan rakyat diutamakan, Program Menteri Besar Bersama Rakyat diadakan sejak Mac lalu mengikut peringkat di setiap parlimen, di mana beliau turun padang bagi mendekati rakyat di setiap kawasan.

“Jangan sombong kepada rakyat terutama yang miskin, kalau sudah jadi wakil rakyat, jadi orang besar sebab ini semua tak perlu (sombong). Kita perlu jalankan tugas dengan perlu bertanggungjawab dan menjaga hak rakyat. Mereka yang perlu diberi perhatian,” katanya.

Selain itu, kerajaan amat menekankan aspek pelajaran kerana menerusi pelajaran dapat menghasilkan rakyat yang cemerlang suatu masa nanti dan mengubah landskap kehidupan masyarakat Terengganu keseluruhannya.

Katanya, Terengganu melabur dalam jumlah yang besar dalam pendidikan bagi memastikan pelajar yang lahir dari Terengganu boleh mencorak masa depan yang baik serta memiliki bidang kerjaya yang membanggakan rakyat dan kerajaan.

Unit Komunikasi Negeri Terengganu (UKOM)

Pameran Pelaminan Malaysia Yang Unik

Oleh : ESAH BINTI ABDULLAH


YB Wan Abdul Hakim menepung tawar pasangan `pengantin' pada majlis perasmian Pameran Warna-warni Pelaminan Malaysia di Lembaga Muzium Bukit Losong.

Keris Melayu besi kursani,
pakaian tubuh pahlawan Betawi,
pelbagai pelamin berwarna warni,
silalah berkunjung datang lawati.

Begitulah pantun empat kerat yang dilontarkan oleh Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan Negeri, Datuk Za’abar Mohd Adib ketika merasmikan Pameran Warna-Warna Pelaminan Malaysia di Serambi Mandalika, Kompleks Muzium Bukit Losong Kuala Terengganu hari ini (22 Jun).

“Pameran edisi ketiga anjuran Lembaga Muzium Negeri kali ini mempunyai kelainan kerana ianya menampilkan satu dimensi yang jarang diperkatakan orang iaitu seni pelaminan,” katanya.

Teks beliau telah dibacakan oleh Timbalannya, YB Wan Abdul Hakim Wan Mokhtar.

Katanya, pameran ini juga melibatkan adat istiadat sebahagian besar suku kaum di negeri dan Negara kita yang sememangnya unik serta mampu menarik ramai pengunjung untuk mengutip maklumat.

“Orang ramai dapat melihat pameran pelaminan masyarakat Melayu, Cina, Portugis, Punjabi, Iban, Baba Nyonya, Kadazan, Siam dan India yang mempunyai nilai dan jati diri budaya yang tersendiri,” katanya.

Katanya sifat saling memahami, berbudi bahasa dan toleransi antara kaum yang menjadi amalan selama ini mampu menyubur dan menyemarakkan lagi amalan budaya masing-masing dan inilah sebenarnya satu manifestasi kejayaan yang dicapai oleh kerajaan melalui Dasar Kebudayaan Kebangsaan.

“Saya yakin industri perandaman ini mampu memberi pulangan yang lumayan asalkan kita pandai mencari ruang yang sentiasa terhidang,” katanya.

Menurutnya, kemudahan sistem telekomunikasi seperti e-mail, facebook dan blog memudahkan penyampaian kita kepada pelanggan yang berada di seluruh dunia.

“Kaislah maklumat yang dipaparkan melalui pameran ini kerana disebaliknya mungkin terdapat ratusan intan yang mampu memberi info dan seterusnya menyinarkan aktiviti perniagaan sekaligus mampu memperkayakan seni dan warisan kita,” katanya.

Datuk Za’abar seterusnya meninggalkan pesanan, jangan sekali-kali hilangkan identiti, asas dan akar umbi budaya sendiri dalam keghairahan mengejar keuntungan yang berlipat ganda.

“Amatlah malang sekiranya seni warisan ini hilang dari pandangan kerana inilah satu-satunya aset kebanggaan untuk dipertontonkan kepada masyarakat luar tentang kehebatan, keunggulan dan kekreatifan pemikiran orang-orang kita,” katanya.

Unit Komunikasi Negeri Terengganu (UKOM)


Gembira Dapat e-Book

Oleh : SURIATI BINTI ALI


Murid Tahun Lima, Nor Salhuda gembira menerima e-Book daripada YB Ahmad Razif. -Foto SHUHAIMI AHMAD.

“Keprihatinan kerajaan negeri didahului ribuan terima kasih kerana sudi menyumbangkan e-Book untuk keperluan murid termasuk anak saya, Muhamad Hakimi Ramli, 11.

“Jika tiada bantuan sukar bagi kami sebagai ibu bapa untuk membeli keperluan itu kerana pendapatan bulanan suami sebagai buruh hanya cukup untuk menampung perbelanjaan harian,” kata ibu kepada penerima e-Book, Puan Juliana Muda, 43.

Beliau berkata demikian ketika ditemui TeganuKita selepas tamat Majlis Penyerahan e-Book bagi sekolah rendah di Dewan Undangan Negeri (DUN) Seberang Takir, di Dewan Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Kompleks Seberang Takir, Kuala Terengganu, hari ini (22 Jun).

Majlis itu dirasmikan Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains & Teknologi dan Sumber Manusia, YB Razif Abd Rahman.

Sempena majlis itu, YB Razif turut merasmikan Pusat Kecemerlangan Pendidikan Komuniti (PKPK) bagi DUN Seberang Takir 2009.

Kira-kira 830 murid di tujuh sekolah rendah dalam kawasan DUN Seberang Takir menerima e-Book.

Sekolah itu adalah Sekolah Kebangsaan (SK) Seberang Takir, SK Bukit Tok Beng, SK Tok Jembal, SK Kompleks Seberang Takir, SK Gong Badak, SK Bukit Tunggal dan SK Duyong.
Azhar Abdullah, 40-an, berkata dia akan memantau sebaik mungkin penggunaan e-Book yang diperoleh anaknya, Nur Ain Azhar, 11, bagi memastikan alat bantuan belajar itu sentiasa dalam keadaan baik.

“Walaupun kurang mahir berkaitan teknologi maklumat, saya akan berusaha belajar bertujuan memberi semangat kepada Nur Ain dan anak-anak lain,” kata bapa kepada empat orang anak itu.

Penerima e-Book, Nor Salhuda Mohd Yahya, 11, dia berazam akan belajar bersungguh-sungguh supaya mendapat keputusan cemerlang dalam Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) nanti.

“e-Book cukup istimewa bagi saya kerana melaluinya pelbagai perkara boleh belajar selain tidak perlu lagi menggalas beg.

“Saya akan jaga sebaik mungkin e-Book ini bagi mengelak ianya rosak dan hilang,” katanya.


YB Ahmad Razif menyampaikan e-book kepada murid tahun lima dalam kawasan DUN Seberang Takir.

Sementara itu YB Razif berkata, sebagai permulaan, program PKPK akan dilaksanakan di dua sekolah di kawasan DUN Seberang Takir sebelum dilancarkan ke semua sekolah di negeri ini.

Katanya, SMK Kompleks Seberang Takir dan SK Kompleks Seberang Takir terpilih untuk melaksanakan program sebagaimana disarankan oleh kerajaan.

“Program PKPK bakal diwujudkan pada waktu malam dan ditetapkan empat kali dalam tempoh seminggu.

“Setiap bapa diwajibkan mengikuti program itu bersama anak masing-masing tanpa sebarang alasan dan disaran mengerjakan solat Maghrib di surau sekolah,” katanya.
Katanya, pendekatan itu mampu menjalin hubungan mesra antara guru dan anak selain dapat mendalami ilmu melalui ceramah agama yang disampaikan ustaz bertauliah.

“Ketika bapa mendengar ceramah, anak masing-masing akan mengikuti aktiviti yang ditetapkan guru, termasuk belajar komputer dan mengulangkaji pelajaran.

“Selepas mengerjakan solat Isyak bapa dibenar melawat anak dan seterusnya membawa mereka pulang,” katanya.

Unit Komunikasi Negeri Terengganu (UKOM)

Pantau Anak Di Rumah

Oleh : ESAH BINTI ABDULLAH


Empat pelajar Tahun Lima Sekolah Kebangsaan Sungai Lerek, Setiu, mengulangkaji pelajaran hanya menggunakan e-Book dan tidak lagi merujuk kepada buku teks yang banyak. - Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.

Ibu bapa diingat supaya sentiasa memantau pergerakan anak-anak terutama ketika berada di rumah agar tidak menjadikan e- Book sebagai bahan hiburan di luar sekolah.

“Ketika dalam kelas guru boleh memantau tapi bila di rumah ibu bapa yang harus ambil alih tugas itu,” kata Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan dan Wanita Negeri, YB Haji Ashaari Idris di majlis penyampaian e-Book Sekolah Rendah Fasa 1, Kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Langkap, di Sekolah Kebangsaan (SK) Sungai Lerek, Setiu kelmarin (23 Jun).

Katanya, menjadi harapan kerajaan dan semua ibu bapa, untuk melihat pelajar sekolah rendah dapat memperbaiki pembelajaran mereka, sekaligus meningkatkan prestasi mereka dalam peperiksaan.


YB Ashaari menyampaikan e-Book kepada pelajar Tahun Lima.

Sehubungan itu, katanya, semua pihak perlu menghargai pengorbananan kerajaan yang telah membelanjakan berpuluh juta ringgit untuk membeli e-Book semata-mata ingin melihat pelajar dapat belajar lebih tekun dan mendapat keputusan cemerlang.

Di majlis itu, 136 unit e-Book telah diagihkan kepada 136 pelajar Tahun Lima dari empat sekolah dalam DUN Langkap iaitu SK Sungai Lerek, SK Kampung Rahmat, SK langkap dan SK Fikri.


Pelajar Tahun Lima DUN Langkap, Setiu, bersama e-Book tanda berterima kasih mereka kepada Kerajaan Negeri.

Terdapat 515 pelajar Tahun Lima daripada 21 buah sekolah dalam DUN Langkap dan 17 sekolah yang masih belum menerima e-Book akan menerimanya mengikut giliran dan ia akan diagihkan secara berperingkat.

Unit Komunikasi Negeri Terengganu (UKOM)

24 June 2009

MB RAI PESERTA PERSIDANGAN ANTARABANGSA CAPAM

Oleh : Ruslan bin Abdul Rahman


Dato' Ahmad bersalaman dengan peserta Persidangan Building Public Service Leadership Capacity di Awana Kijal. -Foto SHUHAIMI AHMAD.

Terengganu mencipta sejarah dalam pengurusan dan perkhidmatan awam global apabila telah dipilih sebagai tempat persidangan peringkat antarabangsa, Persidangan Institusi Perkhidmatan Awam Negara-negara Komanwel iaitu berkaitan kecemerlangan pengurusan pentadbiran dan perkhidmatan awam.

Persidangan yang dianjurkan oleh sebuah pertubuhan bertaraf antarabangsa berkaitan kecemerlangan pentadbiran (good governance) iaitu ‘Commonwealth Association For Public Administration and Management’ ,CAPAM dengan kerjasama Institut Tadbiran Awam Negara ( INTAN) diadakan selama tiga hari bermula 22 hingga 23 Jun bertempat di INTAN, Kampus Wilayah Timur, di Kemaman.


Sebahagian peserta Persidangan Building Public Service Leadership Capacity yang hadir pada majlis makan malam anjuran Pejabat Menteri Besar Terengganu di Awana Kijal.

Sempena dengan itu, Menteri Besar, Yang Amat Berhormat Dato'Ahmad Said telah meraikan peserta seminar itu dalam satu majlis makan malam di Awana Kijal, malam tadi (23 Jun 2009) sebelum mereka pulang ke negara masing-masing.

Antara negara-negara peserta termasuklah dari Uganda, Kenya dan Negara-Negara Commonwealth, membabitkan juga Malaysia.


Dato' Ahmad bergambar bersama peserta dan artis budaya pada Majlis Makan Malam anjuran Pejabat Menteri Besar Terengganu.

Dato' Ahmad melahirkan rasa gembira di atas kehadiran peserta antarabangsa menyertai persidangan yang penting itu bagi membincangkan isu-isu global berkaitan kepemimpinan,pengurusan, latihan, krisis, cabaran masa depan dan lain-lain berkaitannya.

Menteri Besar menyifatkan persidangan itu bersejarah lagi penting ke arah kesejahteraan dunia keseluruhannya serta masa depan masyarakatnya.

Beliau juga mengambil kesempatan memberitahu latar belakang Negeri Terengganu kepada peserta yang diraikan, termasuk mengenai keindahan, perusahaan, perindustrian dan pelaburan.

Hadir sama Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd.Sidek Hassan yang juga merupakan ahli CAPAM dan Naib Presiden CAPAM, Paul Zahra.

Para peserta juga dihiburkan dengan pertunjukan kebudayaan Terengganu dalam majlis berkenaan.

Unit Komunikasi Negeri Terengganu (UKOM)

Kajian Daya Saing Terengganu Tangga Ke-29

Oleh : AIDA ABD RAHMAN


YB Ahmad Razif menyampaikan anugerah emas kepada peserta ketika menutup Konvensyen Kumpulan Kreatif dan Inovatif di Kuala Terengganu. - Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.

Penyertaan pertama kali Terengganu dalam kajian daya saing menghasilkan keputusan membanggakan apabila berada di kedudukan 29 daripada 57 negara seluruh dunia yang menyertai kajian di bawah Perbadanan Produktiviti Malaysia (MPC).

Ketua Pengarah MPC, Dato’ Nik Zainiah Nik Abd Rahman, berkata kedudukan itu amat membanggakan berikutan Terengganu pertama kali menyertai kajian yang dijalankan dengan kerjasama Unit Perancangan Ekonomi Negeri (UPEN) sejak tahun lalu.

Beliau berkata, hasil laporan kajian daya saing merangkumi empat faktor utama iaitu prestasi ekonomi, prestasi kecekapan kerajaan, infrastrktur dan keberkesanan sektor swasta, sudah dibentangkan kepada Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said pada 12 Mei lalu.

“Pertama kali kajian dibuat di Terengganu, kalau ambil angka daripada 57 negara seluruh dunia, Terengganu nombor ke-29, manakala Malaysia ke-18.

“Kita (MPC) laksanakannya dengan Institute Of Management Development bertempat di Lausanne, Switzerland. Ini pertama kali dan kedudukan begitu amat membanggakan,” kata beliau selepas Majlis Penutupan dan Penyampaian Anugerah Konvensyen Kumpulan Kreatif dan Inovatif (ICC), di Primula Beach Resort, Kuala Terengganu, semalam (23 Jun).


Turut hadir Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia Negeri, YB Ahmad Razif Abd Rahman. Beliau merasmikan majlis itu mewakili Menteri Besar.

Dato’ Nik Zainiah berkata, Terengganu memiliki banyak kelebihan dalam daya saing termasuk Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) yang tinggi kerana hasil bumi seperti minyak dan gas, selain produktiviti pekerja yang tinggi serta kestabilan harga.

Beliau berkata, pihaknya mengadakan perbincangan dengan UPEN dan ketua jabatan kerajaan untuk melaksanakan inisiatif tertentu yang mengambil kira beberapa perkara untuk meningkatkan lagi kedudukan daya saing pada masa depan.

Menurut beliau, hasil laporan daya saing akan diaplikasikan secepat mungkin dengan menubuhkan lima kumpulan sasaran yang akan memberi penekanan terhadap sistem serta bahagian yang perlu dipertingkatkan dalam pentadbiran kerajaan.


Peserta yang mengambil bahagian Konvensyen ICC di Primula Beach Resort Kuala Terengganu.

Terengganu merupakan negeri keenam menjalankan kajian itu selepas Selangor, Kedah, Johor, Wilayah Persekutuan dan Sabah.

Sementara itu, kedudukan daya saing Malaysia meningkat daripada tangga ke-19 ke tangga ke-18 berbanding tahun lalu dengan mengatasi beberapa negara maju yang lain seperti Itali, Korea, Jepun dan Britain.

Menurut Dato’ Nik Zainiah, buat pertama kali Malaysia mencapai nilai indeks 77 peratus menunjukkan bahawa perkara asas yang terlibat dan urusan peningkatan daya saing negara berada dalam keadaan yang sangat baik dan harus kekalkan.

Unit Komunikasi Negeri Terengganu (UKOM)

Kerajaan Perluas Kawasan Industri

Oleh : ESAH BINTI ABDULLAH


YB Toh diiringi Dato' Low melawat sekitar kilang Low Fat Wood Industries Sdn Bhd di Ajil. - Foto SHUHAIMI AHMAD.

Kerajaan negeri telah meluluskan kawasan tambahan bagi beberapa kawasan industri di negeri ini, memandangkan kawasan sedia ada tidak mampu menampung permintaan yang diterima setakat ini.

“Ada permintaan dari syarikat-syarikat terutama membabitkan projek ECER untuk mermbuka kilang baru di negeri ini,” kata Pengerusi Jawatankuasa Perindustrian, Perdagangan dan Alam Sekitar Negeri, YB Toh Chin Yaw kepada pemberita selepas membuat lawatan ke Low Fatt Wood Industries Sdn Bhd di Ajil, Hulu Terengganu petang semalam (22 Jun).

“Untuk mengembangkan lagi aktiviti industri serta mengukuhkan kedudukan dalam bidang industri kita perlu membuka lebih luas kawasan untuk memberi lebih banyak ruang kepada pengusaha dalam dan luar negeri melabur di sini,” katanya.

Sebagai contoh katanya, kawasan perindustrian Ajil Hulu Terengganu yang mendapat tambahan 15.66 hektar disamping kawasan sedia ada seluas 30 hektar dan 119 hektar di Wakat Tapai.

“Daerah Hulu Terengganu dan Marang mempunyai potensi besar dalam industri perkayuan dan banyak terdapat kilang-kilang papan di kedua-dua daerah itu, jadi kita bersedia berbincang untuk membantu pengusaha ini jika ada masalah berbangkit,” katanya.

Katanya kerajaan telah menetapkan, semua projek industri hendaklah dibangunkan di tapak industri yang disediakan dan pengusaha tidak boleh membina di merata tempat kerana akan mendatangkan impak yang kurang baik terutama pencemaran udara dan sebagainya.

Sementara itu dalam lawatan ke kilang papan Low fatt, YB Toh telah diberi taklimat oleh Pengarah Urusan Kumpulan Low Fatt Dato’ Low Ken Chuan mengenai pengurusan dan urusniaga kilang papan yang telah beroperasi sejak 1970 ini.

Unit Komunikasi Negeri Terengganu (UKOM)

22 June 2009

Golongan Korporat Diminta Bantu OKU

Oleh : ESAH BINTI ABDULLAH


YB Ustaz Khazan melancarkan Tabung Bantuan PDK Batu Rakit di Gem Beach Resort, Batu Rakit. -Foto SHUHAIMI AHMAD.

Kerajaan negeri berharap lebih banyak badan korporat tampil membantu golongan Orang Kurang Upaya (OKU) dengan menghulur sumbangan sama ada wang atau barang keperluan lain, bagi kegunaan mereka.

“Masyarakat normal perlu bersikap prihatin dan menunjukkan sikap memahami mereka yang istimewa ini,” kata Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan Negeri merangkap Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Rakit, Haji Khazan Che Mat pada majlis Program Bersama Anak-Anak Kurang Upaya di Gem Beach Resort, Batu Rakit, Setiu semalam (20 Jun).


YB Ustaz Khazan menyertai gotong-royong pada majlis pelancaran Program Bersama Orang Kurang Upaya di Gem Beach Resort, Batu Rakit.

Turut hadir, Pengurus Besar, Gem Beach Resort Batu Rakit, Mohamed Fuad Abdul Latif dan Pengerusi Pusat Dalam Komuniti (PDK) Batu Rakit, Haji Abdul Razak Mat Amin.

Haji Kazan berkata, langkah Gem Beach Resort menganjurkan program sehari bersama penghuni PDK ini perlu dicontohi badan korporat lain agar sama-sama mengambil bahagian menjaga kebajikan anak-anak kurang upaya.


Golongan kurang upaya turut menyertai gotong-royong membersih pantai berhampiran Gem Beach Resort.

Menurutnya, kerajaan negeri menyumbangkan RM10,000 sebagai geran tahunan kepada PDK untuk belanja pengurusan dan pentadbiran manakala gaji kakitangan petugas dan sewa bangunan dibiayai Jabatan Kebajikan Masyarakat.

PDK Batu Rakit merupakan sebuah pusat jagaan anak kurang upaya tertua di negara ini dan kini menempatkan 48 penghuni berusia lapan hingga 27 tahun.

Pada majis itu, Gem Beach Resort melancarkan tabung untuk mengumpul dana bagi membiayai pengurusan anak-anak kurang upaya dan serentak itu diselitkan dengan acara sukaneka dan gotong-royong membersih kawasan pantai.

Unit Komunikasi Negeri Terengganu (UKOM)

T-Mall Jual Barangan Tempatan.

oleh : Esah binti Abdullah


YB Rozi melancarkan Sahabat Usahawan Terengganu sambil diperhatikan Pengurus Besar YPU, Haji Azmi Razik (kanan) dan Ahli Lembaga Pengarah YPU, Dato' Tengku Ismail Tengku Jaafar. -Foto SHUHAIMI AHMAD.

T-Mall atau Pasar Raya Rakyat (PRR) yang pertama di negeri ini akan dibina di Jalan Besar, Kuala Berang, Hulu Terengganu bagi memasarkan barangan tempatan.

“Bangunan setinggi dua tingkat yang berharga RM5 juta dijangka menjadi mercu tanda kepada pengunjung ke bandar ini,” kata Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Asas Tani Negeri, YB Rozi Mamat di majlis Pelancaran Sahabat Usahawan Terengganu (SUT) Daerah Hulu Terengganu di Dewan Majlis Daerah Hulu Terengganu hari ini (21 Jun).
Turut hadir, Pengurus Besar Yayasan Pembangunan Usahawan, Haji Azmi Razik; Ketua
Penolong Pegawai Daerah Hulu Terengganu, Haji Ariffin Abdullah dan Ahli Lembaga Pengarah YPU merangkap Pengerusi Dewan Perniagaan Melayu Terengganu (DPMT), Dato’ Tengku Ismail Tengku Jaafar.

“Kerajaan yakin dengan kerjasama YPU, T-Mall akan memberi pulangan yang baik kepada peniaga kecil dan sederhana di negeri ini disamping dapat memasarkan barangan keluaran peniaga tempatan secara terancang,” katanya.


Sebahagian usahawan dan bakal usahawan yang hadir pada majlis pelancaran Sahabat Usahawan Terengganu peringkat Daerah Hulu Terengganu di Kuala Berang.

Katanya, kerajaan juga sedang merangka beberapa strategi untuk mewujudkan usahawan dalam bidang pertanian seperti tanaman jagung, usahawan ternakan (kambing) dan usahawan perikanan (ikan dalam sangkar).

“Sekarang kita sudah mengorak langkah kearah kejayaan dimana projek ternak ikan dalam sangkar di Sungai Como di bawah kelolaan Terengganu Agrotech Development Corporation (TADC) sudah mengeluarkan lebih 30 tan ikan air tawar,” katanya.


Orang ramai mendapatkan barangan yang dijual sempena majlis pelancaran Sahabat Usahawan Terengganu peringkat Daerah Hulu Terengganu di Kuala Berang.

“Sebuah pusat pengumpulan bahan-bahan pertanian juga sedang dalam pembinaan dan akan menyerahkan kepada YPU untuk tujuan pengurusan,” katanya.

Katanya, usaha juga sedang dibuat untuk melahirkan usahawan pertanian dengan meningkatkan pengeluaran jagung dengan penglibatan lebih ramai petani sedia menghadapi cabaran.

“Kerajaan akan memberi peruntukan 100 peratus bagi pusingan pertama tanaman dan seorang petani diberi lima hektar kawasan untuk diusahakan,” katanya.
Katanya, kerajaan ingin melihat pengusaha tanaman jagung menjadi seorang usahawan yang berjaya dan bukan sekadar untuk sara diri semata-mata.

“Sama juga dengan program SUT ini, membolehkan mereka berkomunikasi antara satu sama lain berbincang bagaimana cara memperbaiki pengeluaran dan meningkatkan jualan,” katanya.

Katanya, jangan wujudkan perasan dengki dengan rakan niaga sebaliknya jadikan mereka kawan dan sebarang masalah timbul boleh diselesaikan bersama.

Unit Komunikasi Negeri Terengganu (UKOM)