Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    5 months ago

04 May 2013

Lebih 15,000 hadir perhimpunan Gelombang Biru di Dataran Jertih Souq


Idris Jusoh berucap pada majlis Perhimpunan Gelombang Biru malam tadi

Oleh: Mohammad Ishak 

Semangat Gelombang BIru yang dihadiri lebih 15,000 pengundi di perhimpunan terbesar malam semalam di Parlimen Besut membuktikan Barisan Nasional (BN) tetap menjadi pilihan rakyat di negeri ini.

Program anjuran Umno Bahagian Besut itu, membuktikan Besut sebagai kubu kuat BN Terengganu mampu berhadapan dengan Pas yang turut bertanding di Parlimen Besut.

Calon BN Parlimen Besut, Datuk Seri Idris Jusoh yang juga Ketua Umno Bahagian berkata, perhimpunan terbesar menjelang hari pembuangan undi Ahad ini sebagai usaha membangkitkan semangat ahli parti untuk berjuang menentang fitnah pembangkang.

Idris yang terkenal dengan bapak Gelombang Biru ternyata berjaya menghidupkan suasana mood pilihan raya negeri ini apabila mampu mengumpul ramai penyokong BN menyertai perhimpunan yang diadakan di tengah bandar ini.

Hadir sama ialah semua calon BN membabitkan DUN Kuala Besut (Dr A Rahman Mokhtar, Nawi Mohamad (Hulu Besut), Mohd Mahdi Musa (Kota Putera) dan Muhamad Pehimi Yusof, Jertih.

Sempena perhimpunan berpristej itu, jawatankuasa Minda Pondok Kelantan turut sama hadir dan menyampaikan ceramah mereka. Idris berkata, sambutan luar biasa daripada penduduk Besut itu sudah tentu mencemaskan Pas yang sebelum ini beriya ia hendak menawan Terengganu.

Beliau berharap,orang ramai yang hadir pada majlis itu membuktikan semangat mereka masing-masing menerusi peti undi bagi menentukan BN terus berkuasa di negara ini.

Kolej Matrikulsi dan Sekolah Imtiaz jika Marang milik BN

Oleh; Esah Abdullah

Sebuah Kolej Matrikulasi dan sebuah Sekolah Menengah Imtias akan dibangunkan di daerah Marang jika Barisan Nasional (BN) berjaya menyapu bersih empat kawasan Dewan Negeri (DUN) dan Parlimen Marang.

 Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, peruntukan RM60 juta telah disediakan untuk membina Sekolah Imtiaz manakala peruntukan untuk Kolej Matrikulasi dalam perbincangan.

“Demi masa depan pendidikan anak bangsa kita, demi kesinambungan sebuah perjuangan pastikan esok (5 Mei) undilah calon-calon Barisan Nasional (BN),” katanya ketika berucap di Majlis Perasmian Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Seri Payong, Bukit Payong, Marang.

Perasmian SMK Seri Payong telah disempurnakan oleh Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin.

Hadir sama, Ketua Setiausaha Kementerian Pelajaran Malaysia, Dato’ Rosli Mohamad serta calon-calon BN dalam Parlimen Marang iaitu Dato’ Haji Yahya Khatib Mohamad (Parlimen), Haji Alias Abdullah (Alor Limbat), Encik Zaidi Muda (Bukit Payong) Nik Dir Nik Wan Ku (Rhu Rendang) dan Encik Abdul Latif Awang (Rhu Rendang).

Katanya, menjadi cita-cita kerajaan negeri dengan adanya sekolah Imtiaz disetiap daerah, dan Institut Al-Quran Terengganu (IQT) yang akan dinaik taraf kepada Kolej Universiti juga Institut Pendidikan Islam akan mampu melahirkan 1,000 orang hafiz dan hafizah setiap tahun.

“Alhamdulillah, tahun ini 37 orang pelajar dari sekolah Imtiaz telah hafiz 30 juzu’ al-Quran dan mereka ini juga mendapat semua A dalam keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM baru-baru ini,” katanya.

Katanya, kerajaan mempunyai matlamat bahawa anak Terengganu yang cemerlang dalam pendidikan akan menjadi seorang doktor dan saintis yang serba boleh suatu hari nanti.

Justeru itu katanya, rakyat perlu memilih BN untuk terus menerajui negeri dan negara ini demi kesinambungan memertabatkan bidang pendidikan serta masa hadapan generasi yang lebih gemilang.

“Dengan perasaan rendah diri saya merayu kepada rakyat yang banyak mendapat nikmat kerajaan kini sudah sampai masa buktikan sebagai seorang yang mengenang budi, setia kepada kepada kerajaan sedia ada dan undi BN,” katanya.

 

MB cabar Pas buktikan janji sedia 17,000 pekerjaan

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, mencabar pembangkang, khususnya Pas membuktikan bagaimana mereka boleh menunaikan janji untuk menyediakan 17,000 peluang pekerjaan dalam tempoh tiga tahun jika diberi peluang memerintah negeri ini selepas Pilihan Raya Umum Ke-13.

Beliau mengajukan soalan pelabur dari mana yang mahu melabur di negeri ini dan menyediakan peluang pekerjaan sebegitu banyak dalam tempoh yang singkat itu.

“Kilang apa yang orang Pas nak bina bagi menyediakan pekerjaan tersebut? Setahu saya untuk bina sebuah kilang sekurang-kurangnya ia akan mengambil masa antara dua hingga tiga tahun untuk siap.

“Jika peluang pekerjaan itu mahu disediakan, sudah tentu banyak kilang yang perlu dibina dan ia amat mustahil untuk dilaksanakan dalam tempoh yang singkat,” katanya.

Pas sebelum ini dalam manifestonya berjanji akan menyediakan 17,000 peluang pekerjaan kepada rakyat Terengganu jika diberi mandat memerintah negeri ini selepas pilihan raya 5 Mei depan.

 Menteri Besar turut mempersoalkan negara mana yang sudah dikunjungi oleh pemimpin Pas untuk meminta pelabur datang melabur di Terengganu setakat ini.

Katanya, jika Pas tidak melakukan sebarang langkah bagi menarik pelabur, ia bermakna mereka tidak akan mampu melaksanakannya.

 

PRU13: BN realisasi impian Kuala Nerus daerah baru

Oleh: Aida Abd Rahman

Barisan Nasional (BN) akan memastikan matlamat untuk menjadikan Kuala Nerus sebagai daerah baharu di Terengganu menjadi realiti, jika mandat diberikan kepada Parlimen itu pada pilihan raya umum, esok.

Calon BN Parlimen Kuala Nerus, Dato’ Mohd Nasir Ibrahim Fikri berkata sekiranya BN diberikan mandat, pihaknya berjanji untuk menjadikan harapan dan impian seluruh penduduk kawasan itu untuk melihat Parlimen berkenaan muncul sebagai daerah menjadi kenyataan selepas menunggu sekian lama.

"BN tidak pernah berjanji kosong, malah kita bertanggungjawab meneruskan agenda pembangunan negeri dan negara selaras dengan kemampuan yang ada bagi memenuhi keperluaan dan memberi manfaat kepada rakyat.

“Antara pembangunan dan transformasi telah dilakukan di situ contohnya kawasan Perindustrian Gong Badak, ia menampakkan usaha serta janji Kerajaan BN bagi memajukan lagi kawasan setempat,” katanya.

Dato’ Mohd Nasir selaku penyandang parlimen itu berkata, rakyat harus untuk merealisasikan impian tersebut, rakyat perlu menyokong BN dengan menterjemahkan sokongan itu dalam undian pada PRU13. 

Kuala Nerus merupakan satu daripada lapan kawasan Parlimen di Terengganu, ia di bawah pentadbiran daerah Kuala Terengganu terletak kira-kira sembilan kilometer dari pusat bandar.

Terengganu mempunyai tujuh daerah iaitu Hulu Terengganu, Besut, Setiu, Marang, Dungun, Kemaman dan Kuala Terengganu.

Sementara itu, beliau juga optimis Dewan Undangan negeri (DUN) Bukit Tunggal mampu dikemablikan kepada BN pada PRU13 nanti berdasarkan prestasi semasa yang banyak memihak kepada parti itu.

Katanya, pada pilihan raya lalu, DUN berkenaan hanya tewas dengan majoriti 336 undi dan berdasarkan pembangunan serta kebajikan yang dilaksanakan tanpa henti oleh Kerajaan BN walaupun berada di bawah Pas, pastinya rakyat akan tahu menilai kebaikan dan lebih cenderung untuk memihak kepada BN pada pilihan raya kali ini.

 

Calon BN ikrar terus kesinambungan majukan Dungun

CALON Barisan Nasional (BN) Parlimen Dungun, Datuk Rosli Mat Hassan berkata, beliau akan meneruskan kesinambungan perjuangan yang dibawakan bekas Ahli Parlimen terdahulu, Datuk Matulidi Jusoh sekiranya BN diberi mandat dalam pilihanraya nanti.

 Datuk Rosli berkata, kesinambungan itu adalah memperjuangkan hospital baru yang telah diluluskan dalam bajet lalu yang dianggarkan bernilai RM150 juta.

 “Tapak hospital baru itu telah diluluskan di kawasan pesimpangan Kampung Che Lijah dan saya berharap agar disegerakan kelulusan kerana ia membabitkan kepentingan semua penduduk,”katanya.

 Katanya, selain daripada Hospital baru itu, ideal mewujudkan sebuah mini pelabuhan di Kuala Dungun yang dibawakan Datuk Matulidi akan diteruskan termasuk memajukan sungai Dungun.

 “Kita berharap agar BN terus diberi mandat oleh rakyat di parlimen Dungun bagi kita meneruskan pembangunan Dungun yang hasil limpahannya dapat dinikmati oleh semua penduduk,”katanya.

Datuk Rosli berkata, sekiranya BN diberi kemenangan, beliau juga akan meneruskan perjuangannya yang terdahulu untuk mendapatkan sebuah Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) di Kampung Batu Tiong.

“Tanah untuk MRSM itu telah dibayar premium dan kita juga berharap agar ianya dapat direalisasikan dan menambahkan lagi sebuah pusat penddikan selepas Politeknik dan Universiti Teknologi Mara (UiTM),”katanya.

Datuk Rosli menambah, bagi masyarakat berbangsa Tionghua, mereka juga tidak akan dipinggirkan dan kerajaan negeri telah bersetuju untuk mebina blok tambahan atau bangunan baru untuk Sekolah Kebangsaan (C) Kwang Hwa.

 “Saya meminta masyarakat Tionghua sekiranya kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Sura memihak kepada BN, maka janji itu akan dapat direalisasikan,” katanya.

Katanya, selain itu, sebuah bangunan baru Majlis Perbandaran Dungun dijangkakan setinggi lapan tingkat telah dipersetujui Menteri Besar Datuk Seri Haji Ahmad Said akan dibina di kawasan itu.

 “Antara lain cadangan ialah membina sebuah pusat pejabat persekutuan yang mengumpulkan kesemua agensi kerajaan di situ bagi memberi kemudahan kepada penduduk untuk mendapatkan perkhidmatan,”katanya.

Calon BN Paka gotong royong bersama penduduk

Calon Barisan Nasional BN Dewan Undangan Negeri Paka, Datuk Matulidi Jusoh Bergotong Royong Bersama 50 Peserta membersih kebun Tanaman Kelapa Pandan di Kampung Tebing Tembah, semalam.

Projek tanaman kelapa pandan yang dimulakan sejak tahun 2010 membabitkan seramai 62 peserta yang diberikan kerajaan khusus kepada penduduk miskin dikawasan terbabit.

Datuk Matulidi berkata, melalui fasa pertama dan kedua itu setiap peserta diberikan tanah seluas kira-kira satu hektar untuk mengusahakan tanaman kelapa terbabit dan setiap peserta mampu menanam kira-kira 70 hingga 80 pokok kelapa.

 "Kelapa pandang itu dijangka akan mengeluarkan hasil awal tahun depan. Apabila mengeluaran hasil nanti setiap peserta akan memperolehi pendapatan antara RM2,000 hingga RM2,500 sebulan dan seterusnya dapat menambah hasil pendapatan peserta,"katanya.

Katanya, peserta projek tanaman kelapa Itu mendapat bimbingan Pejabat Pertanian Dungun yang bertindak memberi tunjuk ajar termasuk bantuan benih anak pokok, baja serta mereka terlibat diberi kursus berhubung dengan cara penjagaan pokok.

Matulidi berkata, seramai 25 peserta lagi telah dipilih untuk projek tanaman melalui fasa ketiga nanti membabitkan keluasan kira-kira 12.5 hektar dan fasa ketiga itu nanti dijangka akan dimulakan kerja penanaman menjelang akhir tahun Ini.

 "Setakat Ini kerajaan telah memperuntukkan sebanyak RM20,000 untuk kerja membina pagar manakala RM15,000 lagi diperuntukkan untuk kerja membuat peparitan.

Apabila selesai kerja memagar kawasan dan peparitan barulah peserta boleh mulakan kerja menanam pokok terbabit,”katanya. Katanya, projek terbabit dapat membantu meningkatkan taraf ekonomi penduduk miskin dan ibu tunggal memperolehi pendapatan melalui hasil tanaman kelapa ini," katanya.


Kerajaan BN prihatin terhadap rakyat

Oleh: Noraini Jusoh

Selepas sekian lama mendapat mandat dari rakyat untuk memerintah negara yang mengamalkan sistem demokrasi ini, Kerajaan Barisan Nasional (BN) dan Umno telah melaksanakan tanggungjawab sebagai sebuah kerajaan yang prihatin dan sentiasa berusaha memenuhi kehendak dan keperluan rakyatnya.

Menteri Besar Terengganu, Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, tidak ada seorang pun rakyat Malaysia yang terkecuali menerima kebaikan dari Kerajaan BN dan Umno.

“Pelbagai bantuan dan sumbangan yang disalurkan Kerajaan BN dan Umno samada dari kerajaan pusat atau negeri untuk meringankan beban rakyat.

“Kerajaan bagi macam-macam termasuk bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M), bantuan persekolahan,bantuan mangsa banjir, e-book dan sebagainya untuk rakyat,” ujarnya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis perjumpaan Menteri Besar bersama jentera pilihan raya Kuala Nerus sempena lawatan sehari beliau ke Parlimen Kuala Nerus bertempat di Pejabat Umno Bahagian, baru-baru ini.

Katanya, sebagai tanda terima kasih kepada Kerajaan BN dan Umno yang telah memberikan khidmat terbaik kepada mereka, rakyat negeri ini khususnya dan negara amnya hendaklah memilih calon BN pada hari pembuangan undi.

Dalam pada itu, beliau turut berpesan kepada jentera pilihan raya BN agar mengingatkan mereka yang layak mengundi bertapa besarnya jasa, khidmat dan bakti yang telah diberikan BN terhadap rakyat selama ini.
Aku Janji BN Terengganu pikat pengundi

Oleh: Kamarudin Mat Akib 

Aku Janji Barisan Nasional (BN) Terengganu yang mengandungi 18 perkara yang bakal dilaksanakan di negeri ini jika BN terus mendapat mandat rakyat untuk memerintah Terengganu selepas Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13), memikat sebahagian besar pengundi.

Manifesto Tambahan BN Terengganu yang diumumkan Pengerusi BN Negeri, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, baru-baru ini dianggap lebih realistik berbanding manifesto pembangkang.

Antara janji BN yang terkandung dalam manifesto berkenaan ialah membina 10,000 unit rumah mampu milik, peluang rakyat memiliki 1 tapak rumah atau 1 tapak pertanian dan pajakan tanah individu dinaikkan dari 30 tahun kepada 60 tahun.

BN juga berjanji akan menyediakan insentif khas untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat sarjana dan Doktor Falsafah (PhD) dalam bidang kritikal dan memperkasakan program e-Book.

BN juga akan membina tiga lagi Sekolah Imtiaz iaitu di Setiu, Marang dan Kuala Nerus bagi menjadikan satu daerah satu Imtiaz.

Pada masa yang sama, BN akan memperkenalkan Khairat dan Insurans Takaful Rakyat serta memperluaskan perkhidmatan pusat hemodialisis.

Melalui manifesto itu juga, BN berjanji untuk menyediakan dana pengurusan kepada pertubuhan belia dan NGO serta menjadikan sukan sebagai satu kerjaya.

BN akan mewujudkan gelanggang futsal di setiap Pusat Daerah Mengundi (PDM) dan membina kompleks litar perlumbaan motosikal bertaraf antarabangsa.

Selain itu, BN akan memperhebatkan dana usahawan dan memperluaskan skala perusahaan Industri Kecil dan Sederhana (IKS) serta menarik pelaburan lebih RM25 bilion dalam industri petrokimia, bioteknlogi dan kelului dengan lebih 10,000 peluang pekerjaan.

BN Terenganu akan menjadikan Tasik Kenyir sebagai Hub Eko-Pelancongan dan Pulau Bebas Cukai. BN membuat janji yang mampu dilaksanakan, bukannya berjanji bulan dan bintang seperti yang dilakukan pembangkang.

Justeru itu tidak hairanlah jika pengundi lebih tertarik dengan manifesto BN berbanding parti pembangkang.


SPR sedia 367 pusat mengundi

Oleh: Suriati Ali

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Terengganu menyediakan 367 pusat mengundi membabitkan 1,209 saluran tempat mengundi di seluruh negeri ini bagi membolehkan pengundi menunaikan tanggungjawab mereka pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13), 5 Mei ini. Berdasarkan jumlah itu, Parlimen Kemaman mencatatkan jumlah paling tinggi iaitu 53 pusat, diikuti Dungun (51), Hulu Terengganu (50), Marang (47), Kuala Terengganu (46), Setiu (44), Besut 43 dan Kuala Nerus (33) .

 Manakala sebanyak 24 pusat mengundi awal melibatkan 31 saluran pula disediakan bagi anggota pasukan polis dan tentera serta pasangan masing-masing. Mereka akan keluar mengundi tiga hari lebih awal berbanding hari pengundian biasa.

Pengarah SPR Terengganu, Encik Fakhrul Razi Ab Wahab, berkata prosedur pengundian awal sama seperti pengundian biasa iaitu dibuka jam 8 pagi dan ditutup pada jam 2 petang atau 7 malam.

 Selepas pusat mengundi ditutup, peti-peti undi akan dimenterikan dan disimpan di bawah tanggungjawab Pegawai Pengurus Pilihan Raya dalam kawalan selamat sama ada di Pejabat Pegawai Pengurus, lokap polis atau dewan-dewan dengan kawalan ketat.

 “Pengiraan undi akan dijalankan secara berkelompok mulai jam 4 petang pada hari pengundian biasa di lokasi yang ditetapkan SPR dan urusan pengiraan undi sambil disaksikan ejen-ejen calon masing-masing,” katanya.

 Menurutnya, pada PRU13 kali ini, seramai 10,821 petugas SPR terdiri pegawai pengurus, pembantu pilihan raya, penyelia pusat mengundi, pemandu arah pusat pengundi, kerani undi pos dan jurutaip bersedia menjalankan tugas masing-masing di setiap pusat mengundi itu.

 Katanya, kira-kira 636,000 penduduk Terenganu dijangka keluar mengundi dan mereka akan dilayan sama rata oleh petugas yang dilantik itu tanpa mengira fahaman politik.

 “Mereka tidak perlu bimbang dengan status petugas kerana mereka sudah dilatih mengikut prosedur tertentu, termasuk menghadiri kursus dan seminar selain disertakan pas ketika bertugas,” katanya.

 SPR Terengganu menetapkan Pusat Perjumlahan Rasmi Undi (PPRU) adalah seperti berikut iaitu Dewan Majlis Daerah Besut dikhaskan bagi Parlimen Besut; Dewan Serbaguna, Sungai Tarom, Setiu (Setiu); Majlis Sukan Negeri Kuala Terengganu (Kuala Nerus) dan Stadium Negeri Kuala Terengganu (Kuala Terengganu).

 PPRU lain, Dewan Majlis Daerah Marang (Marang); Majlis Daerah Hulu Terengganu (Hulu Terengganu); Dewan Sekolah Menengah Kebangsaan Seri Dungun (Dungun) dan Dewan Berlian, Majlis Perbandaran Kemaman pula bagi Parlimen Kemaman

.

03 May 2013

Lempar tohmahan akibat kemaruk kuasa

Oleh: Aida Abd Rahman

Tindak-tanduk Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Dato’ Seri Anwar Ibrahim menggambarkan seorang yang kemaruk kuasa ekoran mendakwa beliau sudah menang Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13).

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin berkata, berdasarkan maklumat yang diterimanya, Anwar telah mengadakan sidang akhbar yang memaklumkan kemenangannya itu tetapi pada masa sama, Ketua Pembangkang itu juga takut Barisan Nasional (BN) akan membawa pengundi dari tempat lain.

"Dia kata ada kapal terbang turun di Selangor (membawa pengundi hantu) dan menyorok di mana? Macam tak betul dah kepala dia, maaf saya cakap begitu," katanya ketika berucap dalam Majlis Pemimpin Bersama Rakyat yang dihadiri kira-kira 10,000 orang di Dungun, semalam.

Turut hadir, Menteri Besar, Dato’ Seri haji Ahmad Said; Pegawai Kewangan Negeri, Dato’ Abdul Razak Ismail dan semua calon BN Parlimen dan DUN di Dungun.

 Timbalan Perdana Menteri berkata, beliau juga dimaklumkan mengenai dakwaan pembangkang kononnya pesawat Malaysia Airlines System (MAS) dan AirAsia akan membawa 70,000 penduduk dari Sabah dan Sarawak untuk mengundi di Semenanjung.

"Ada juga kata, nak bawa pengundi dari Bangladesh, mana boleh mereka mengundi, mereka bukan warganegara kita," katanya.

Tan Sri Muhyiddin menegaskan, sebalik pelbagai tindakan dan spekulasi mengenai PRU13, beliau adalah orang yang paling layak untuk membuat analisis mengenai pilihan raya kali ini kerana bertindak sebagai Pengarah Pilihan Raya BN peringkat kebangsaan.

Beliau juga menaruh keyakinan BN akan kekal memerintah di Terengganu pada pilihan raya umum ini berdasarkan sambutan padu penduduk terhadap program BN dan Umno menjelang PRU13.

 “Gelombang Merah di sana (Kelantan), (Gelombang Biru di Terengganu) sudah mula menyerang masuk ke setiap rakyat Kelantan yang mahu berubah dalam pilihan raya supaya Barisan Nasional kembali semula memimpin Kelantan di peringkat negeri

“Kalau sudah Kelantan boleh menang, Terengganu apatah lagi. Boleh kita beri peluang supaya Terengganu boleh menang 100 peratus di semua kerusi ,” katanya.

Pada masa yang sama, beliau juga meminta semua calon apabila menang nanti tidak lupa untuk terus menabur jasa dan khidmat kepada pengundi sebagaimana janji yang diuar-uarkan sepanjang kempen pilihan raya.


Galas tanggungjawab sebagai juru nikah walaupun sibuk

Oleh: Noraini Jusoh

Dengan tempoh berkempen berbaki dua hari lagi, calon Barisan Nasional (BN) Dewan Undangan Negeri (DUN) Tepoh, Haji Muhammad Ramli Nuh masih menggalas tanggungjawab sebagai juru nikah walaupun jadualnya padat dengan pelbagai program.Bergelar ahli politik tidak menjadi penghalang bagi dirinya untuk menyempurnakan niat pasangan yang ingin mendirikan masjid mengikut syarat yang ditetapkan Islam.

Disaksikan kira-kira 100 hadirin terdiri daripada keluarga, saudara mara dan rakan-rakan, Mohd Hanafi Yaacob, 25, sah menjadi suami kepada Farah Nadia Usof, 23, dengan sekali lafaz dan mas kahwin berjumlah RM100 di hadapan juru nikah bertauliah seluruh negeri Terengganu itu.

 Haji Muhammad Ramli berkata, pasangan tersebut telah mendapat kelulusan pada 5 Februari lalu dan mengambil keputusan untuk menetapkan tarikh pernikahan pada 2 Mei 2013.

"Mereka merupakan pasangan keempat tahun ini dinikahkan oleh saya dan apa yang uniknya tarikh tersebut jatuh dalam tempoh berkempen sempena Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) dan ia menimbulkan satu kelainan berbanding hari-hari biasa.

"Ia boleh dikatakan sebagai kempen tambahan atau satu tugasan yang cukup istimewa kerana kebiasaannya pada musim begini calon-calon yang bertanding dalam pilihan raya lebih memenuhi jemputan perkahwinan tetapi saya berpeluang menikahkan pasangan pengantin,” ujarnya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui Teganukita pada majlis pernikahan Farah Nadia yang merupakan anak perempuan kepada pasangan Yusof Bakar dan Nik Jah Nik Husin bertempat di kediaman mereka di Taman Perumahan Wakaf Tengah, malam tadi.

Tambah Haji Muhammad Ramli, ini merupakan sumbangan beliau kepada rakyat yang mana majlis akad nikah tidak dikenakan sebarang bayaran dan pendaftaran nikah juga ditanggung oleh beliau atas dasar khidmat wakil rakyat kepada rakyat.

Katanya, sepanjang menjadi wakil rakyat lebih 100 pasangan telah beliau nikahkan dan tahun lepas sahaja 21 pasangan telah sah bergelar suami isteri.

"Terdapat pasangan yang saya nikahkan terdiri daripada pembangkang sama ada sebelah keluarga perempuan atau lelaki tetapi itu tidak menimbulkan sebarang masalah kerana mereka dapat menerimanya,” ujarnya.

Katanya, beliau nikahkan pasangan yang ingin mendirikan rumah tangga bertujuan memberi khidmat kepada rakyat dan bukan menjadikan tugasan tersebut sebagai satu kaedah untuk mendapatkan pendapatan sampingan.

 

Oleh: Mohammad Ishak

Umno Bahagian Besut akan menganjurkan program Himpunan Gelombang Biru yang akan berlangsung di Dataran Jertih Souq pada Jumaat jam 9 malam ini.

Program itu yang akan disertai oleh 10,000 peserta membaitkan jentera Barisan Nasional (BN) Besut bertujuan menghimpunkan seluruh jentera pilihan raya BN sebelum mereka mengundi Ahad ini.

Ketua Umno Bahagian Besut, Datuk Seri Idris Jusoh berkata, pada perhimpunan itu semua calon BN Parlimen dan DUN juga akan diberi peluang berucap dan menyampaikan visi perjuangan masing-masing. 

Katanya, kemuncak program itu ialah deklarasi "Haram Undi Pas" yang akan dilakukan oleh Pengerusi Minda PondokKelantan, Abdullah Saamah bersama jawatankuasa pondok berkenaan. 

Menurutnya,deklarasi berkenaan akan dijadikan bukti bahawa sesiapa yang beragama Islam adalah Haram Mengundi Pas.

Idris yakin BN menang besar di Parlimen Besut


Idris Jusoh bersalaman dengan veteran Umno Besut

Oleh: Mohammad Ishak 

Parlimen Besut yang dilebelkan sebagai kubu kuat Barisan Nasional (BN) bakal menyaksikan calon muda pembangkang dari PAS kecundang pada pilihan raya umum PRU13 Ahad ini.

Keyakinan itu disuarakan oleh Calon Parlimen Besut, Datuk Seri Idris Jusoh yang melihat penyokong BN di parlimen itu mempunyai semangat tinggi terutama menjelang hari-hari terakhir kempen pilihan raya kali ini.

Katanya, penyertaan ramai penyokong Pas di Besut yang berpaling tadah dan kini menyertai Umno faktor utama kemenangan berpihak kepada calon BN selain pelbagai isu yang dihadapi parti pembangkang itu.

Idris yang juga bekas Menteri Besar yang berjaya menumbangkan pemerintahan Pas pada 2004 berkata berdasarkan sokongan rakyat terhadap BN Perlimen Besut akan menang 5-0 pada PRU13 ini.

“Pas tidak kuat sebagaimana digambarkan oleh pembangkang sebaliknya kesetiaan ahli Umno terhadap parti serta semangat kental mempertahankan pemerintahan BN menyebabkan penyokong akan mengundi calon BN,” katanya selepas menemui veteran Umno di Kampung Gong Nering, dekat sini hari ini.

Idris berkata, PRU13 menarik perhatian apabila ramai bekas pemimpin parti di Terengganu termasuk yang pernah memegang jawatan menteri dan ahli exco turut turun padang membantu jentera Umno.

Menurutnya, kehadiran tokoh veteran Umno membantu jentera parti mengukuhkan lagi kepercayaan rakyat terhadap kepemimpinan BN di bawah pentadbiran Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Beliau mengingatkan pengundi supaya berhati-hati dengan taktik terakhir yang akan dilakukan oleh pihak pembangkang menjelang hari pembuangan undi kerana mereka akan melakukan apa sahaja untuk mencapai kemenangan.

56 tahun BN bukan tempoh sia-sia-TPM

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin menandatangani plag perasmian SMK Sri Payong, Marang, Terengganu petang semalam.
Oleh; Esah Abdullah

Program transformasi negara yang dilbawa Perdana Menteri, Dato’ Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak begitu cemerlang serta menunjukkan keupayaan membentuk masa depan rakyat lebih cerah.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin berkata, tempoh 56 tahun kerajaan Barisan Nasional (BN) mentadbir negara bukan tempoh yang sia-sia kerana pelbagai perubahan telah dibuat.

Pengetua dan guru-guru bergambar kenangan bersama TPM berlatarbelakangkan SMK Sri Payong.
“Sepanjang tempoh itu kepimpinan kita silih berganti bukan orang sama dan kini berada dalam era Perdana Menteri ke enam, “ katanya ketika berucap di Majlis Perasmian Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Seri Payong, Bukit Payong, Marang petang semalam.

Hadir sama, Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said; Ketua Setiausaha Kementerian Pelajaran Malaysia, Dato’ Rosli Mohamad serta calon-calon BN dalam Parlimen Marang iaitu Dato’ Haji Yahya Khatib Mohamad (Parlimen), Haji Alias Abdullah (Alor Limbat), Encik Zaidi Muda (Bukit Payong) Nik Dir Nik Wan Ku (Rhu Rendang) dan Encik Abdul Latif Awang (Rhu Rendang).


Katanya, pelbagai agenda dijalankan, ada transformasi ekonomi, ada transformasi politik dimana undang-undang yang tidak sesuai dgubal dan diganti dengan undang-undang baru yang lebih baik serta transformasi luar bandar dengan pembangunan sentiasa diperhebatkan.

“Semua itu dilakukan oleh kerajaan Barisan Nasional (BN) secara tersusun dan terancang dengan baik untuk kesejahteraan rakyat dan kemakmuran negara,” katanya.


Menurutnya, program transformasi ini seperti sebuah kereta api yang sudah ada dilandasan dan pemandunya tidak lain dan tidak bukan ialah Perdana Menteri Dato’ Sri Mohd Najib.

“Kereta api sudah ada dilandasan dan sedang dipandu laju dengan hala tujunya jelas bahawa tahun 2020 akan menjadi sebuah negara maju.

“Jadi kalau sudah elok sebegitu biarlah ia berjalan terus jangan pula ada pihak yang menimbulkan masalah menyebabkan kereta api iti tergelincir daripada landasannya,” katanya.


Katanya,Perdana Menteri kita baru mengambil alih kepimpinan negara selama empat tahun dan telah menjalankan tugasnya dengan cemerlang serta semua perancangan tersusun dan terancang dengan baik.

“Saya minta rakyat di negara ini jangan terpedaya dengan suara-suara yang mahu tukar dan ubah kerajaan sedia ada kerana tidak semestinya yang baru itu baik dan yang lama tidak baik,” katanya.

Dulu, kini dan selamanya - Mubarak

Oleh; Esah Abdullah

Majlis Bekas Wakil Rakyat (Mubarak) Terengganu memberi sokongan padu kepada semua calon Barisan Nasional (BN) sejak dulu, kini dan selamanya.

Setiausaha Mubarak Terengganu, Haji Harun Hasan berkata, slogan ’ terus berkhidmat’ tetap menjadi pegangan dan akan memastikan BN terus berkuasa di negeri dan negara ini.

“Dalam gelombang kempen pilihanraya, ahli-ahli Mubarak berada di seluruh negeri bersama turun padang dan bekerja mengikut kemampuan bagi memastikan calon-calon BN menang,” katanya kepada Teganukita.

Menurutnya, Mubarak yakin BN akan menguasai 2/3 kerusi dari jumlah 32 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) serta lapan Parlimen yang dipertandingkan di negeri ini.

“Tidak mustahil BN akan menyapu bersih lapan Parlimen serta 32 kerusi DUN jika tiada unsur sebotaj atau masalah dalaman parti berlaku disaat akhir,” katanya.

Katanya, gelombangan sokongan rakyat negeri ini kepada BN semakin hebat kerana mereka telah merasai dan melalui pahit maung ketika parti pembangkang memerintah pada 1999-2004.
 

Progam Shap di 342 PDM

Oleh: Suriati Ali

Barisan Nasional Terengganu kini giat memberi tumpuan kepada program 'Setiap Hari Ada Program' (Shap) yang dijalankan di 342 Pusat Daerah Mengundi (PDM) di seluruh negeri, bermula pertengahan tahun lalu, sebagai persediaan menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13).

 Ketua Penerangan Umno Terengganu, Dato’ Haji Ahmad Razif Abdul Rahman, berkata bagi menjayakan program itu, setiap pusat daerah mengundi mempunyai jawatankuasanya sendiri.

 “Shap adalah lanjutan daripada Program Juara Rakyat, Majlis Penerangan Perdana, Seminar Wasatiyyah & 1Malaysia, Tinjauan Mesra Penerangan dan pelbagai kursus yang telah dijalankan.

"Program ini dijalankan secara bersepadu melibatkan perbagai pihak, termasuk jentera dan penerangan bahagian Umno sehingga menjelang PRU Ke 13,” katanya.

 Beliau yakin semua jawatankuasa di seluruh Terengganu komited dan serius melaksanakan program ini kerana mahu melihat Barisan Nasional (BN) menang besar pada pilihan raya ini.

 “Pelbagai aktiviti boleh dirancang melalui Shap bagi mendekatkan pemimpin setempat bersama rakyat, mengerakkan jentera parti dan merapatkan hubungan rakyat bersama Umno.

 “Antara aktiviti itu adalah sukaneka, kejohanan bola sepak dan futsal, sukan rakyat, melawat orang uzur, menziarahi pesakit di hospital dan gotong royong,” katanya.

 

Matulidi yakin menang DUN Paka

Calon Barisan Nasional (BN) di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Paka, Datuk Matulidi Jusoh yakin dapat mempertahankan kemenangan kerusi DUN berkenaan pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) ini berikutan sokongan yang diterima rakyat di kawasan terbabit.

Beliau berkata, biarpun pada pilihan raya lalu beliau menang di kerusi Parlimen Dungun namun pertukaran kerusi di kawasan DUN Paka tidak menjadi halangan kepadanya memandangkan sepanjang tempoh itu beliau telah dikenali pengundi di kawasan Paka.

 “Sepanjang penggal lalu menjadi Ahli Parlimen, saya sentiasa bersama masyarakat dan pimpinan masyarakat di Paka termasuk membantu apa saja kemahuan mereka tambahan pula saya juga bertindak sebagai Pengerusi Penyelaras di Dun terbabit,” katanya.

Katanya, bagi pengundi di kawasan Paka mereka juga sebelum ini telah mendapat kerjasama erat yang diberikan wakil rakyat BN sebelum ini yang dipimpin Zakaria Ariffin Abdullah.

 “Saya rasa tiada masalah di kawasan Paka kerana segala permintaan penduduk dan pimpinan masyarakat mendapat apa yang mereka mahukan di kawasan itu,” ujar beliau.

Katanya, matan wakil rakyat kawasan itu telah menjalankan tugasnya dengan baik dengan menyediakan lebih RM10 juta untuk membina sistem peparitan dan sekaligus dapat menyelesaikan masalah banjir yang melanda beberapa buah kampung di situ.

 Matulidi berkata, selain itu, sebanyak 200 buah rumah mampu milik di Kampung Telaga Emas telah siap dibina dan menanti masa untuk diserahkan kepada penduduk.

 “Banyak lagi kejayaan yang BN buat di Paka dan semua itu telah berjaya diselesaikan dan saya mendapati tiada sebarang sebab rakyat di Paka akan menolak BN,”katanya.

Katanya, sepanjang berkempen di kawasan Paka beliau gembira apabila mendapat sokongan daripada pengundi termasuk pengundi yang cenderung kepada Pas yang banyak menyatakan mereka sudah mula jemu dengan pimpinan mereka.

 “Saya percaya kedatangan saya di sini boleh memberi kemenangan kepada BN sambil berharap agar rakyat Paka memberi kemenangan kepada BN sekiranya ingin terus melihat kemajuan di kawasan Paka,”katanya.

02 May 2013

RM13.1 juta baik pulih lima sekolah di Dungun

Oleh: Aida Abd Rahman

Kunjungan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin ke Dungun membawa berita gembira kepada penduduk daerah itu khususnya warga pendidik apabila beliau meluluskan peruntukan RM13.1 juta bagi menaik taraf lima sekolah, tidak lama lagi.Lima sekolah buatan kayu lama dan semakin uzur bakal dibaikpulih itu adalah Sekolah Kebangsaan (SK) Santong, SK Tok Kah, SK Lintang, SK Kampung Subur dan SK Pasir Raja.

“Pok Li (Calon Barisan Nasional (BN) Parlimen Dungun, Datuk Rosli Mat Hassan) awal-awal sebelum berucap sudah minta saya selesaikan, saya kata nanti dulu belum pilihan raya lagi. Dia kata ada beberapa sekolah buatan kayu yang perlukan peruntukan untuk pengubahsuaian.

“Ini bukan rasuah. Bukan salah saya tetapi Pok Li yang mintak. Tapi ini adalah keperluan kerana sekolah ini kayu mungkin sudah uzur dan ada yang tertinggal dan patut kita beri keutamaan. Insya-Allah akan saya luluskan dan serahkan kepada Setiausaha Kementerian (Pelajaran) dan akan kita laksanakan, tetapi yang mustahak kita kembali kepada Barisan Nasional,” katanya ketika berucap di Program Pemimpin Bersama Masyarakat, di Arena Square, Dungun, hari ini.

 Turut hadir, Menteri Besar, Dato’ Seri haji Ahmad Said; Pegawai Kewangan Negeri, Dato’ Abdul Razak Ismail dan semua calon BN Parlimen dan DUN di Dungun.

Tan Sri Muhyiddin juga menaruh keyakinan BN akan kekal memerintah di Terengganu pada pilihan raya umum ini berdasarkan sambutan padu penduduk terhadap program BN dan Umno menjelang PRU13.

“Gelombang Merah di sana (Kelantan), (Gelombang Biru di Terengganu) sudah mula menyerang masuk ke setiap rakyat Kelantan yang mahu berubah dalam pilihan raya supaya Barisan Nasional kembali semula memimpin Kelantan di peringkat negeri.

 “Kalau sudah Kelantan boleh menang, Terengganu apatah lagi. Boleh kita beri peluang supaya Terengganu boleh menang 100 peratus di semua kerusi ,” katanya.

 Pada masa yang sama, beliau juga meminta semua calon apabila menang nanti tidak lupa untuk terus menabur jasa dan khidmat kepada pengundi sebagaimana janji yang diuar-uarkan sepanjang kempen pilihan raya.

 

Jangan percaya janji Pas-MB

Oleh: Suriati Ali dan Aida Abdul Rahman 

Penduduk negeri ini diingatkan supaya tidak terpedaya dengan janji-janji manis pemimpin parti pembangkang yang mahu mengambil alih pemerintahan negara ini daripada Kerajaan Barisan Nasional (BN). Menteri Besar, Dato Seri Haji Ahmad, berkata berkata apa yang pasti pemimpin parti pembangkang begitu terdesak untuk memerintah negara ini dan mereka terpaksa menabur janji-janji manis untuk memancing undi. “Jika mereka janji untuk meneruskan apa yang sudah dilakukan Kerajaan BN, tidak ada apa-apa yang istimewa yang boleh menambat hati rakyat,” katanya.

 Beliau berkata demikian ketika berucap di hadapan kira-kira 10,000 penduduk yang hadir pada Majlis Lawatan Kerja Timbalan Perdana Menteri Ke Daerah Dungun, hari ini.

Majlis yang dirasmikan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin itu turut dihadiri Pegawai Kewangan Negeri, Dato' Haji Abdul Razak Ismail; Ahli-Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan, calon wakil rakyat DUN dan Parlimen serta pemimpin Barisan Nasional (BN) dan Umno Terengganu.

 Dato’ Seri Haji Ahmad turut memberitahu pemimpin pembangkang terpaksa membuat janji-janji yang tidak munasabah untuk memenangi hati rakyat walaupun mereka tahu ia tidak dapat ditunaikan jika sekiranya mereka memerintah negara ini.

 “Saya tahu rakyat kita boleh menilai sendiri keupayaan pihak pembangkang kerana mereka pernah memerintah negeri ini, tetapi tidak mampu mentadbir seperti Kerajaan BN.

 “Rakyat perlu bersyukur dengan limpahan nikmat yang disediakan kerajaan BN dengan mencurahkan pelbagai bantuan bermula dari dalam perut ibu hingga ke liang lahat.

 “Bersyukur dengan apa yang dinikmati hari ini dan berterima kasih kepada kerajaan yang menyediakan pelbagai kemudahan untuk memastikan rakyat mendapatkan kehidupan yang selesa,” katanya.

Beliau kemudiannya mengajak semua rakyat keluar awal dan beri undi kepada BN dalam pilihan raya pada 5 Mei nanti.

 
PAS takut dengan slogan "Haram Undi Pas"


Oleh: Mohammad Ishak

Pas kawasan Besut semakin terdesak apabila takut dengan kain rentang yang tertulis “Haram Undi Pas” menyebabkan penyokong parti berkenaan bertindak menurunkan kain rentang yang dipasang oleh petugas Barisan Nasional (BN) sekitar daerah itu.

Beberapa kain renntang bertulisan demkian yang dipasang oleh petugas BN terutama di kawasan DUN Jertih dilaporkan dirosak dan diturunkan oleh penyokong Pas. Tema “Haram Undi Pas” yang diputuskan oleh ulamak dari Minda Pondok Kelantan itu dikatakan memberi kesan kepada masyarakat Islam negeri ini apabila diminta tidak mengundi calon Pas pada PRU13.

Berikutan itu, penyokong Pas bertindak menurunkan kain rentang berkenaan kerana memberi tamparan kepada perjuan Pas yang sebelum iuni mengkafirkan ahli Umno.

Calon Parlimen Besut, Datuk Seri Idris Jusoh berkata, pihaknya menerima laporan daripada petugas parti yang mendakwa banyak kain rentang bertuliskan perkataan berkenaan menjadi sasaran penyokong Pas menurunkan tanpa kebenaran BN.

Idris berkata, antara kawasan yang menjadi sasaran ialah di Kampung Lak Lok, Padang Landak dan beberapa kampung berhampiran apabila kain rentang berkenaan didapati hilang selepas beberapa hari di pasang di laluan utama.

Beliau yang juga Ketua Umno BahagianBesut, berkata, Pas kawasan berkenaan juga menerima satu lagi tamparan apabila 60 pemuda Pas Kuala Besut bertindak menutup pos mereka di Kampung Alur Jejawi, malam kelmarin.

Katanya, berikutan rasa kecewa dan tidak puas hari terhadap pemimpin parti pembangkang itu, pemuda Pas kampung terbabit menukar markas mereka dan menamampalkan dengan poster dan gambar calon BN.

“Ini satu perkembangan menarik dan memberi keuntungan kepada BN menjelang hari mengundi Ahad ini,” kataya selepas beramah mesra dengan kakitangan di bahaw agensi Mara di Kampung Raja, hari ini.

Idris berkata, menjelang hari mengundi Pas kini menggunakan pelbagai taktik untuk mengelirukan orang ramai termasuk mengambil gambar pemimpin mereka yang sedang bersalaman dengan pemimpin masyarakat kemudian memutarbelikan fakta terhadap gambar yang diambil itu dengan mendakwa kononya pemimpin terbabit gtermasuk Ketua Cawangan, Pengerusi JKKK atau Masjid yang didakwa mereka sudah menyertai Pas.

Jentera Wanita tidak mengalah dengan cacian

Oleh; Esah Abdullah

Jentera Wanita tidak akan mengalah dengan pelbagai cacian dan fitnah yang dilemparkan pemimpin pembangkang kepada kerajaan Barisan Nasional (BN).

Ketua Wanita Barisan Nasional Terengganu, Datuk Hajah Fatimah Hamat berkata, Wanita sudah lali dengan segala cemuhan parti pembangkang dan tidak menghalang ia terus bertemu pengundi disetiap ceruk kampung.

“Kita akan perkemas jentera parti menjelang saat-saat akhir tempoh berkempen dan akan terus mengunjungi pengundi untuk meyakinkan mereka BN merupakan pilihan terbaik,” katanya kepada Teganukita.

Beliau yang juga Ketua Pergerakan Wanita Umno Perhubungan Terengganu juga mengarahkan jentera wanita di setiap kawasan Parlimen dan DUN mengadakan solat hajat memohon perlindungan Allah s.w.t agar proses pengundian 5 Mei ini berjalan lancar.

 “Setelah kita berusaha berbagai cara, akhirnya kita perlu kembali kepada NYA bagi memohon keberkatan dan perlindungan,” katanya.

Datuk Hajah Fatimah memberi jaminan pengundi wanita merupakan penyokong setia BN dan yakin mendapat kemenangan besar dalam PRU ini.

Beliau kemudiannya menyelar kempen parti pembangkang pada akhir-akhir ini yang semakin ganas seolah mahu mencetuskan keadaan yang tidak tenteram kalangan masyarakat.

 “Beberapa insiden letupan bilik gerakan BN yang berlaku mengambarkan pembangkang sudah hilang arah apabila melihat kebangkitan rakyat menyokong BN,” katanya.

Beliau menyeru semua rakyat jangan ragu-ragu lagi pilih BN parti yang mampu memberi kesejahteraan kepada rakyat dan keamanan kepada negara.

 

Sokongan padu RELA kepada BN untuk kekal mandat

Oleh: Aida Abd Rahman

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said (gambar kiri) mengharapkan sokongan padu anggota Rela pada PRU13 supaya Barisan Nasional (BN) dapat mengekalkan mandat untuk melaksanakan pembangunan dan mengekalkan keharmonian negara.

 "Saya berharap semua anggota Rela di Terengganu tidak menjadi seperti kacang lupakan kulit, dan saya yakin tidak akan ada seorang pun anggota Rela akan menyokong parti lain selain BN," katanya ketika berucap pada majlis bersama RELA Terengganu yang dihadiri kira-kira 5,000 anggota RELA seluruh Terengganu di Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu, semalam.

Turut hadir, Perdana Menteri, Dato’ Sri Mohd najib Tun Razak; Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato' Haji Mazlan Ngah; Menteri Belia dan Sukan, Dato' Ahmad Shabery Cheek; Ketua Pengarah RELA Malaysia, Dato' Mustafa Ibrahim dan Pengarah RELA Terengganu, Tuan Ahmad Abdul Wahab.


Hadir sama, semua calon Barisan Nasional (BN) Parlimen Kuala Terengganu, Haji Mohd Zubir Embong; calon BN Ladang, Dato' Wan Ahmad Farid Wan Salleh; Dato' Che Mat Jusoh (Batu Burok); Dato' Toh Chin Yaw (Bandar) dan Haji Wan Mahyuddin Wan Ngah (Wakaf Mempelam).

Dalam pada itu, seramai 197,000 anggota RELA berikrar sebagai tanda sokongan kepada BN sebagai PRU13, Ahad ini.


Pengarah Rela Terengganu, Tuan Ahmad berkata pihaknya berterima kasih kepada kerajaan yang selama ini banyak memberi perhatian kepada soal kebajikan anggota Rela.

 "Semua anggota Rela di seluruh Terengganu sentiasa menyokong usaha kerajaan dan akan memastikan kerajaan BN akan terus diberi mandat untuk terajui negara," katanya.

 

Rakyat Terengganu diminta setia pada BN- PM

 Oleh: Suriati Ali 

 Rakyat Terengganu perlu memastikan negeri ini kekal di bawah Barisan Nasional (BN) sekali gus mampu memberi mandat yang kuat kepada BN di peringkat nasional.

 Perdana Menteri, Dato’ Seri Mohd Najib Tun Razak, berkata pakatan pembangkang hanya pakatan politik semata-mata tanpa perjuangan dan ideologi yang selari, malah Hadi (Dato’ Seri Abdul Hadi Awang) sudah mengaku dia bukan setuju dengan Lim Kit Siang atau PKR (Parti Keadilan Rakyat) tetapi kerana politik sahaja.

 “Apa yang dilakukan kerajaan BN sarat dengan program kebajikan untuk rakyat dan tidak perlu melaungkan negara berkebajikan seperti Pas.

“Pada masa sama, saya yakin masyarakat luar bandar akan terus memberi sokongan padu kepada BN untuk mentadbir negara pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13),” katanya.

Malah, beliau merasakan sokongan itu terus meningkat dengan kesedaran bahawa kesejahteraan hidup yang dikecapi selama ini ditunjangi oleh dasar pemerintahan BN.

 "Saya lihat ada dua sebab mengapa angin perubahan luar bandar menjurus kepada BN. Pertama, mereka yakin kalau mahu masa depan yang lebih baik tidak boleh bergantung kepada pembangkang. "Faktor kedua pula, mereka kecewa dengan pembangkang. Lihat sahaja apa sudah jadi dengan Kelantan yang diperintah pembangkang selama 22 tahun, Kedah dan Selangor lima tahun," katanya.

 Beliau berkata demikian ketika berucap di hadapan kira-kira 15,000 penduduk yang hadir pada Majlis Penyampaian Anugerah Desa Cemerlang Peringkat Kebangsaan 2012, di Kampung Bukit Wan, Batu Rakit, Kuala Terengganu, semalam.

 Hadir sama isteri Perdana Menteri, Datin Paduka Sri Rosmah Mansor; Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said yang juga calon Dewan Undangan Negeri (DUN) Kijal dan isteri, To’ Puan Seri Norliza Mahmud.

 Tetamu kehormat lain, Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Dato’ Seri Haji Mohd Shafie Apdal; Ketua Setiausaha, Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Dato’ Ibrahim Mohamad dan Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah. Turut hadir Ahli-Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan, calon wakil rakyat DUN dan Parlimen serta pemimpin Barisan Nasional (BN) dan Umno Terengganu.

 Dato’ Seri Mohd Najib turut menegaskan aku janji BN merupakan satu perjanjian dengan ikatan kepada Allah dan rakyat yang jika gagal dilaksanakan, pemimpin perlu menanggungnya kelak.

"Memang berat kita sebut aku janji kerana sebagai seorang Islam, jika tidak tunaikan janji, kita berdosa tetapi saya tetap mahu guna 'aku janji' berbanding manifesto kerana tindakan pembangkang yang mendakwa manifesto bukan satu janji.

"Ini adalah amanah, jadi, saya sebagai pemimpin berani angkat manifesto sebagai janji kerana kita yakin kita boleh buat," ujarnya.

 

Penduduk teruja masjid baru bakal dilengkapi penyaman udara


Oleh: Noraini Jusoh

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said mengumumkan kerajaan negeri akan memberi peruntukan tambahan untuk memasang penyaman udara bagi projek pembinaan masjid baru kampung Kebor Air di mana kerja-kerja tapak telah bermula 1 April lalu.

Pengumuman tersebut nyata mengembirakan penduduk tempatan yang hadir pada majlis perjumpaan Menteri Besar dengan penduduk Peti Undi Kampung Kebor Air, Kampung Banggol Peradong dan Kampung Kebor Besar di Kampung Kebor Air sempena program lawatan sehari beliau ke Parlimen Kuala Nerus, baru-baru ini.

"Kita perlu menyemarakkan masjid sebaik mungkin dan alhamdulillah setakat ini masjid-masjid yang dibina kerajaan Barisan Nasional (BN) tiada satu pun dipenuhi oleh bendera parti.

"Masjid adalah tempat beribadah dan bukannya tempat berpolitik seperti yang dilakukan oleh sesetengah pihak yang tidak peka dengan sensitiviti umat Islam,” ujarnya ketika berucap di majlis tersebut, baru-baru ini.

Sementara itu, Imam Masjid kampung Kebor Air, Ustaz Awi Salleh, 49, ketika ditemui menyifatkan pengumuman pemimpin pertama negeri itu sebagai hadiah berharga kepada penduduk setempat.

Katanya, beliau mewakili penduduk kampung Kebor Air mengucapkan ribuan terima kasih kepada Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said yang telah meluluskan penggantian masjid lama kampung Kebor Air yang berusia 87 tahun (sejak 1926) dengan masjid baru.

"Penduduk kampung berasa sangat teruja kerana Menteri Besar telah menambah peruntukan masjid ini dari RM4.5 juta kepada RM8 juta.

"Di samping itu, beliau juga turut mengumumkan dari segi kemudahan dalam masjid penyaman udara akan dipasang pada masjid baru yang dijangka siap 3 Ogos 2014 di tanah seluas tiga ekar,” jelasnya.

Katanya, apabila siapnya masjid baru itu nanti, dianggarkan dapat menampung 1000 jemaah pada satu-satu masa berbanding masjid lama yang hanya memuatkan 600 jemaah.

Justeru, penduduk Kampung Kebor Air diharap memberi sokongan penuh kepada kerajaan yang memerintah sekarang bagi memastikan kejayaan dan kelangsungan kepimpinan yang sedia ada memberikan khidmat terbaik untuk rakyat.

 

Kerajaan BN tidak tolak Islam dalam pentadbiran

Perdana Menteri, Dato’ Seri Mohd Najib Tun Razak menegaskan Kerajaan Barisan Nasional (BN) tidak pernah menolak Islam dalam pentadbiran negara, malah semangat kebangsaan Umno adalah berteraskan Islam.

 "Kebangsaan kita bukan assabiyah. Makna assabiyah itu ialah bila kita berpakat melakukan kerja-kerja yang batil, maknanya berpakat antara satu puak untuk menindas atau menzalimi puak lain, itu assabiyah," katanya ketika berucap di hadapan kira-kira 6,000 hadirin di Majlis Pemimpin Bersama Rakyat di Mengabang Telipot di Kuala Terengganu, petang semalam.

 Turut hadir isteri beliau Datin Seri Rosmah Mansor; Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said yang juga calon Dewan Undangan Negeri (Dun) Kijal dan beberapa calon Barisan Nasional (BN) di negeri ini.

Dato’ Seri Mohd Najib yang juga Presiden Umno, sebelum itu mempersoal kenyataan Mursyidul Am Pas Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat bahawa sembahyang orang Umno tidak mendapat pahala kerana menolak Islam dan berjuang atas semangat kebangsaan.

"Saya nak tanya Nik Aziz, pahala dosa itu kuasa Mursyidul Am atau kuasa Allah? "Saya percaya ini bukan bidang kuasa manusia, bukan kuasa Mursyidul Am, malah Nabi, Rasul pun tak berani...ini kuasa Allah, itupun dia nak ambil...ini semua kerana politik," katanya.

 Nik Aziz baru-baru ini menggunakan statusnya untuk mengeluarkan fatwa bahawa perjuangan Umno bersandarkan assabiyah atau perkauman.

Menteri Besar Kelantan itu mendakwa kerana menganut fahaman ini, maka Umno telah menolak Allah.

Menjelas lanjut isu itu, Najib berkata perjuangan kebangsaan Umno telah membebaskan Malaysia daripada dijajah dan dizalimi oleh British. Umno hari ini berjuang atas dasar "maqasid syariah", dan ia diakui ulama antarabangsa sebagai antara negara terbaik daripada aspek pematuhan konsep tersebut, katanya.

 "Apabila dikatakan kita patuh pada maqasid syariah, maknanya kita mempertahankan agama, mempertahankan kalimah Allah.

 "Jadi siapa yang cakap berdolak dalih sekarang...ini semua pasal politik, nak cari undi," tempelak Najib.

PM bawa ole-ole untuk Mengabang Telipot

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Perdana Menteri, Dato’ Seri Mohd Najib Tun Razak, membawa ‘ole-ole’ kepada penduduk Kampung Mengabang Telipot, sebagai mengenang kedatangan arwah bapa beliau ke kampung tersebut, kira-kira 42 tahun lalu. “Saya rasa terhormat dapat mengulangi apa yang telah dilakukan oleh Allahyarham Tun Abdul Razak Hussein (datang ke Kampung Mengabang Telipot).

 “Jika saya datang ke sini tak bawa buah tangan rasa tidak sedap pula. Jadi saya hadiahkan sebuah masjid baru di kampung ini. Kos pembinaan masjid itu akan dibincangkan kemudian,” katanya ketika berucap di majlis Pemimpin Bersama Rakyat di padang berhampiran Masjid Mengabang Telipot, petang semalam.

Hadir sama isteri Perdana Menteri, Datin Sri Rosmah Mansor; Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said dan isteri, To’ Puan Seri Norliza Mahmud; Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah serta pemimpin Barisan Nasional (BN) dan pembesar negeri.

 Allahyarham Tun Abdul Razak sewaktu menjadi pemimpin nombor satu negara telah datang ke Kampung Mengabang Telipot pada tahun 1971.

Perdana Menteri menaruh keyakinan penduduk di kawasan itu serta di Parlimen Kuala Nerus akan memberi sokongan tidak berbelah-bagi kepada BN pada pilihan raya umum ini.

 “Saya tidak khuatir rakyat tidak boleh buat penilaian di segi siapa yang lebih mampu memerintah negara antara BN dan PR (Pakatan Rakyat),” ujar beliau.

Beliau berkata, rakyat juga bijak menilai siapa yang menepati janji dan pihak mana yang gemar menabur janji-janji kosong.01 May 2013

RELA lalui proses transformasi bawah Kerajaan BN

Perdana Menteri disambut kira-kira 5,000 anggota RELA sebaik tiba di Dewan Konvensyen, Taman Tamadun Islam untuk Majlis Perdana Menteri dan Menteri Besar Terengganu Bersama RELA, petang ini.
Oleh: Aida Abd Rahman 

Ikatan Relawan Rakyat (RELA) sebagai organisasi kini melalui proses transformasi hebat menjadi institusi yang sudah meningkat mendadak keanggotaan sehingga 2.86 juta berbanding hanya 540,000 empat tahun lalu.

Perdana Menteri, Dato’ Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak, berkata menyedari peranan RELA amat penting dalam menjaga keselamatan awam, banyak transformasi dilaksanakan dalam pasukan keselamatan itu sejak mengambil alih tampuk pemerintahan negara pada 2009 sehingga berjaya menarik penyertaan tambahan  anggota sebanyak 500 peratus.


“Manakala transformasi kedua, dari segi peranan RELA, skop yang lebih luas dan hari ini apabila semua sudut dan aktiviti di negara ini sama ada program rasmi kerajaan mahupun tugasan menjaga keselamatan, hatta dari aspek kemasyarakatan, nama RELA tidak asing lagi kepada rakyat negara ini.

“Yang ketiga, banyak organisasi dan badan kerajaan tetapi apa yang saya lihat semangat setiakawan ang ada dalam RELA sebagaimana bukti dalam dewan ini, meremang bulu roma saya dengan semangat anggota RELA yang hadir,” katanya ketika berucap pada majlis bersama RELA Terengganu yang dihadiri kira-kira 5,000 anggota RELA seluruh Terengganu di Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu, hari ini.

Turut hadir, Menteri Besar, Dato' Seri Haji Ahmad Said, Setiuasaha Kerajaan Negeri, Dato' Haji Mazlan Ngah; Menteri Belia dan Sukan, Dato' Ahmad Shabery Cheek; Ketua Pengarah RELA Malaysia, Dato' Mustafa Ibrahim dan Pengarah RELA Terengganu, Ahmad Abdul Wahab.

Hadir sama, semua calon Barisan Nasional (BN) Parlimen Kuala Terengganu, Haji Mohd Zubir Embong; calon BN Ladang, Dato' Wan Ahmad Farid Wan Salleh; Dato' Che Mat Jusoh (Batu Burok); Dato' Toh Chin Yaw (Bandar) dan Haji Wan Mahyuddin Wan Ngah (Wakaf mempelam).

Dato’ Sri Mohd Najib berkata, transformasi keempat adalah peranan RELA yang kini diperkasakan lagi  sebagai benteng kuat yang mendukung kerajaan pimpinan BN.

Selain itu, Perdana Menteri berkata soal keselamatan dan kedaulatan negara tidak seharusnya dipandang remeh dan dicemuh walaupun negara bebas daripada ancaman musuh sejak negara mencapai kemerdekaan.

Beliau berkata tanpa keselamatan dan keamanan Malaysia tidak akan dapat mencapai kemajuan dan melaksanakan segala dasar pembangunan untuk manfaat rakyat.

"Soal keselamatan, kedaulatan negara amat penting dan menjadi  ibu kepada segalanya, kerana tanpa keselamatan segalanya tidak mungkin dapat dilaksanakan,"katanya.

Beliau berkata, insiden Lahad Datu dan Semporna Sabah membuktikan Kerajaan BN tidak pernah memandang remeh soal keselamatan negara walaupun ada pihak yang cuba menafikan usaha pasukan keselamatan untuk mempertahankan negara daripada serangan musuh.

Menurutnya, pihak terbabit bukan sahaja tidak menyokong usaha anggota keselamatan yang berkorban nyawa demi negara, malah pemimpin pembangkang juga dengan sewenang-wenangnya melahirkan kenyataan yang menjatuhkan maruah serta imej anggota keselamatan termasuk mendakwa apa yang berlaku itu sebagai satu sandiwara BN.

 “Mereka sepatutnya berdiri teguh di belakang pasukan keselamatan kita, sebaliknya ada pemimpin parti PKR yang mendakwa itu sebagai satu sandiwara. Masakan sandiwara sehinggakan 10 anggota keselamatan kita telah mati dalam pertempuran.

“Ada juga pemimpin Pas yang mempertkaikan keputusan Majlis Fatwa Kebangsaan yang mengatakan bahawa mereka mati syahid akhirat, ada pula (Pas) mengatakan sebaliknya mereka mati syahid dunia,” katanya.

Beliau berkata sampai hari ini pihak pakatan rakyat juga gagal untuk menjelaskan kepada rakyat apa agenda di sebalik pertemuan empat mata antara pemimpin utama pembangkang dengan pemimpin di Selatan Filipina.

"Sampai hari ini belum ada apa-apa kenyataan yang dijelaskan kepada rakyat Malaysia. Kita sebagai rakyat Malaysia wajib tahu apa yang dibincangkan dalam pertemuan itu," katanya.


RELA sokong Kerajaan BN

Oleh: Aida Abd Rahman

Anggota RELA menyambut baik dan berjanji terus memberi sokongan kepada Kerajaan Barisan Nasional (BN) yang sudah melaksanakan pelbagai transformasi bagi memperkasakan peranan pasukan keselamatan itu sejak empat tahun lalu.

Seorang anggota RELA dari Marang, Mohd Fahmie Mohd Yasin, 20, berkata dia berbangga dengan usaha kerajaan yang tidak meminggirkan peranan RELA yang sentiasa bersedia berkhidmat tanpa mengira masa dan ketika.

“Saya amat berminat melakukan kerja sukarelawan dan RELA menjadi platform terbaik untuk melaksanakan tugas itu, apatah lagi kerajaan menyediakan pelbagai insentif yang menambahkan semangat saya menyertai pasukan itu,” katanya.

Seorang lagi anggota RELA dari Kemaman, Mohamad Ismail, 36, turut menyokong penuh pelbagai usaha yang dilaksanakan kerajaan bagi meningkatkan lagi mutu dan prestasi perkhidmatan RELA di dalam masyarakat.

“Saya menyokong 250 peratus apa yang sudah dilaksanakan kerajaan hari ini. Inilah bukti pemimpin yang sentiasa prihatin dan menjaga kebajikan rakyat serta pasukan keselamatan negara.

 “Komitmen kerajaan yang amat tinggi haruslah dibalas dengan perkhidmatan yang terbaik dan dipandang tinggi oleh seluruh masyarakat,”katanya.

Sementara seorang anggota dari Pusat Latihan RELA Melaka, Nur Izwana Salamun, 28, juga mendukung hasrat kerajaan untuk melihat pasukan RELA lebih relevan dan sama penting dengan anggota keselamaan yang lain seperti Angkatan Tentera Malaysia dan Polis.

“Walaupun hanya berkhidmat dalam pasukan pancaragam dan bukan bertugas luar seperti rakan RELA yang lain, sebagai anggota sukarelawan, saya tetap menyanjung tinggi setiap insentif dan galakan yang disediakan kerajaan.

 “Malah, jika perlu berkhidmat di mana sahaja, saya dan rakan sepasukan bersedia demi menzahirkan taat setia dan komitmen kepada kerajaan yang sudah banyak berjasa kepada kami semua anggota RELA,” katanya.