Halaman

02 May 2013

PAS takut dengan slogan "Haram Undi Pas"


Oleh: Mohammad Ishak

Pas kawasan Besut semakin terdesak apabila takut dengan kain rentang yang tertulis “Haram Undi Pas” menyebabkan penyokong parti berkenaan bertindak menurunkan kain rentang yang dipasang oleh petugas Barisan Nasional (BN) sekitar daerah itu.

Beberapa kain renntang bertulisan demkian yang dipasang oleh petugas BN terutama di kawasan DUN Jertih dilaporkan dirosak dan diturunkan oleh penyokong Pas. Tema “Haram Undi Pas” yang diputuskan oleh ulamak dari Minda Pondok Kelantan itu dikatakan memberi kesan kepada masyarakat Islam negeri ini apabila diminta tidak mengundi calon Pas pada PRU13.

Berikutan itu, penyokong Pas bertindak menurunkan kain rentang berkenaan kerana memberi tamparan kepada perjuan Pas yang sebelum iuni mengkafirkan ahli Umno.

Calon Parlimen Besut, Datuk Seri Idris Jusoh berkata, pihaknya menerima laporan daripada petugas parti yang mendakwa banyak kain rentang bertuliskan perkataan berkenaan menjadi sasaran penyokong Pas menurunkan tanpa kebenaran BN.

Idris berkata, antara kawasan yang menjadi sasaran ialah di Kampung Lak Lok, Padang Landak dan beberapa kampung berhampiran apabila kain rentang berkenaan didapati hilang selepas beberapa hari di pasang di laluan utama.

Beliau yang juga Ketua Umno BahagianBesut, berkata, Pas kawasan berkenaan juga menerima satu lagi tamparan apabila 60 pemuda Pas Kuala Besut bertindak menutup pos mereka di Kampung Alur Jejawi, malam kelmarin.

Katanya, berikutan rasa kecewa dan tidak puas hari terhadap pemimpin parti pembangkang itu, pemuda Pas kampung terbabit menukar markas mereka dan menamampalkan dengan poster dan gambar calon BN.

“Ini satu perkembangan menarik dan memberi keuntungan kepada BN menjelang hari mengundi Ahad ini,” kataya selepas beramah mesra dengan kakitangan di bahaw agensi Mara di Kampung Raja, hari ini.

Idris berkata, menjelang hari mengundi Pas kini menggunakan pelbagai taktik untuk mengelirukan orang ramai termasuk mengambil gambar pemimpin mereka yang sedang bersalaman dengan pemimpin masyarakat kemudian memutarbelikan fakta terhadap gambar yang diambil itu dengan mendakwa kononya pemimpin terbabit gtermasuk Ketua Cawangan, Pengerusi JKKK atau Masjid yang didakwa mereka sudah menyertai Pas.


No comments: