Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    4 months ago

28 July 2012

Kembara Merdeka Jalur Gemilang bermula di Besut


YB Idris memacak jalur gemilang kepada kenderaan.

Oleh: Mohammad Ishak

Program Kembara Merdeka Jalur Gemilang Ramadan 2012 memulakan pengembaraan di Besut dengan memilih Kampung Nyior Tujuh, dekat Jertih, sebagai lokasi pertama persingahan dan pelancaran aktiviti kembara.

Sempena program pihak penganjur mengatur beberapa acara sampingan termasuk jelajah daerah, solat asar berjemaah bersama penduduk dan majlis penyampaian sumbangan kepada penduduk miskin di kampung terbabit.

Majlis yang dirasmikan pelancarannya oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jertih, Dato’ Seri Idris Jusoh, yang berlangsung di perkarangan masjid kampung itu turut mengagih-agihkan jalur gemilang kepada orang ramai.

Hadir sama ialah Pengarah Jabatan Penerangan Terengganu Azizah Awang, Ketua Konvoi Mohd Iskandar Jaafar, Ketua Polis Daerah Besut, Superintendent Kamaruddin Mohd Zakaria dan Pegawai Penerangan Daerah Besut, Halimah Awang Chik.

Kembara Merdeka yang memulakan jelajahnya di Besut akan meneruskan perjalanan ke daerah Setiu dan semua daerah negeri ini sebagai tanda simbolik bagi membangkitkan semangat patriotik dikalangan rakyat negeri ini.

Peserta kembara juga didedahkan aktiviti kemasyarakatan dan sosial apabila mereka diberi peluang mendekati penduduk dengan mengagih-agihkan sumbangan makanan kepada golongan miskin yang terpilih.

Berucap pada majlis itu, Idris yang juga Pengerusi MARA mahu penduduk negeri ini bersyukur dengan kejayaan yang dicapai oleh negara hasil perancangan pemimpin dan mampu mengurus negara dengan baik dan berkesan sejak merdeka.

Katanya, rakyat negara ini juga jangan lupa sejarah hasil kemerdekaan yang membawa kesejahteraan dan keamanan kepada negara adalah hasil kesungguhan kerajaan di bawah pentadbiran Barisan Nasional (BN) yang berjaya mentadbir negara tanpa sebarang masalah.


Program Ihya' Ramadan semarak Ramadan kalangan saudara kita

Oleh: Aida Abd Rahman
Gambar ZULKIPLI PUTRA
Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) menganjurkan beberapa program Ihya’ Ramadan bagi memastikan 2,100 saudara kita dan masyarakat Orang Asli di seluruh Terengganu dapat meningkatkan penghayatan dan amal ibadat sepanjang Ramadan tahun ini.

Yang Dipertua Maidam, Dato’ Senara Muda, Dato’ Mazlan Hashim, berkata antara program berkenaan seperti Kem Ramadan Saudara Kita Negeri Terengganu, Kem Ramadan Masyarakat Orang Asli Negeri Terengganu, Ziarah Dakwah, Majlis Berbuka Puasa dan Agihan Zakat Aidil Fitri.

“Majlis berbuka puasa dan agihan zakat turut diadakan di Kampung Orang Asli Sungai Sayap, Hulu Besut, di Sungai Pergam (Kemaman) dan Sungai Berua, Hulu Terengganu.

“Program yang diadakan setiap tahun turut mendapat kerjasama Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu dan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia bagi menyemarakkan sambutan bulan yang penuh keistimewaan dan rahmat itu supaya turut sama dimanfaatkan oleh saudara kita yang baru memeluk Islam ini,” katanya.

Dato’ Senara Muda berkata, Maidam turut mengagihkan zakat fitrah dalam program berbuka puasa yang dianjurkan di setiap perkampungan Orang Asli bagi memudahkan bantuan berkenaan disalurkan kepada golongan itu.

Beliau berkata, selain program Ihya’ Ramadan, Maidam turut menganjurkan pelbagai kursus agama yang lazim dilakukan dua kali seminggu di Kompleks Darul Hidayah, Jalan Sultan Omar, Kuala Terengganu.

Katanya, elaun khas disediakan kepada peserta berikutan mereka meninggalkan pekerjaan masing-masing sepanjang mengikuti kursus yang disediakan Maidam itu.


JKM belanja RM57.7 juta

Oleh; Esah Abdullah

Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) negeri membelanjakan kira-kira R57.7 juta bagi skim bantuan kepada kira-kira 33,000 golongan miskin di negeri ini dalam tempoh tujuh bulan pertama tahun ini.

Timbalan Pengarah 1, JKM negeri, Hajah Che Mah Darus berkata, daripada peruntukan tersebut RM31.1 juta adalah di bawah peruntukan kerajaan negeri, manakala bakinya RM26.6 juta adalah peruntukan kerajaan persekutuan.

Beliau berkata, peruntukan kerajaan negeri itu melibatkan skim bantuan am kepada warga tua, ibu dan bapa tunggal miskin, anak yatim dan orang kurang upaya (OKU) yang melibatkan kira-kira 18,000 kes.

``Manakala bakinya adalah penerima di bawah skim bantuan persekutan seperti bantuan penyaraan kanak-kanak, warga emas, elaun pekerja cacat dan bantuan penjagaan pesakit atau OKU terlantar,’’ katanya.

Menurut beliau, sepajang tahun lalu JKM negeri membelanjakan kira-kira RM90.9 juta untuk pelbagai bantuan kepada kira-kira 33,000 kes melalui peruntukan kerajaan negeri dan persekutan.


Atlet diminta pastikan BN terus perintah Terengganu

Oleh: Kamarudin Mat Akib
Gambar ZULKIPLI PUTRA
Atlet di negeri ini diminta supaya memastikan Barisan Nasional (BN) terus memerintah negeri ini selepas Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) kerana hanya BN yang mampu membela nasib mereka.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata di bawah pemerintahan BN Terengganu kini muncul sebagai kuasa sukan negara dan para atlet mendapat habuan yang lumayan setiap kali mereka menang dalam pertandingan sukan sama ada peringkat kebangsaan mahu pun antarabangsa.
“Kerajaan negeri yang diperintah oleh BN sentiasa mengambil berat dan cakna kepada kebajikan atlet.

“Kita menyediakan peruntukan yang besar setiap tahun bagi memastikan kecemerlangan di bidang sukan.
“Jika atlet mahu keadaan ini beterusan, saya minta atlet sokong dan undi BN pada pilihan raya nanti, Minta emak dan ayah, keluarga dan rakan-rakan sokong dan undi calon BN,” katanya ketika berucap pada majlis penyampaian insentif kepada atlet yang memenangi pingat pada temasya Sukma yang baru saja berakhir minggu lalu.

Terengganu mucul juara Sukma buat kali keempat berturut-turut selepas menang 62 pingat emas, meninggalkan Selangor di tempat kedua dengan hanya 47 emas dan tuan rumah Pahang tempat ketiga.

Kerajaan negeri menyediakan insentif berjumlah RM1.6 juta bagi habuan atlet yang berjaya memungut pingat pada temasya sukan tersebut.

Menteri Besar berkata, Kerajaan BN Terengganu bukan saja cakna kepada atlet tetapi kepada setiap orang yang berjaya melonjakkan nama negeri ini akan diberi penghargaan.

“Kerajaan BN mengambil berat semua bidang, khususnya pendidikan agar rakyat mendapat perkhidmatan yang terbaik daripada kerajaan,” katanya.
Atlet Terengganu terima ‘durian runtuh’ RM1,6 juta

Oleh: Kamarudin Mat Akib
Gambar ZULKIPLI PUTRA
Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, menyampaikan ‘durian runtuh’ bernilai RM1.6 juta kepada atlet negeri ini yang berjaya mengekalkan Terengganu sebagai juara Sukan Malaysia (Sukma) buat kali keempat berturut-turut.

Insentif sumbangan kerajaan negeri itu disampaikan di Seri Iman malam tadi sempena majlis berbuka puasa bagi menghargai sumbangan atlet, para pegawai dan jurulatih yang bertungkus-lumus menyumbang tenaga bagi mengekalkan negeri Terengganu sebagai kuasa sukan negara.
Atlet memanah, Nurul Iryani muncul atlet paling banyak menerima insentif dengan jumlah RM25,000 dan diikuti peserta angkat berat, Abd Mubin Rahim yang menerima RM23,500.

Manakala atlet lumba basikal, Zahraa Anuawar menerima wang berjumlah RM20,000.

Secara keseluruhan atlet olahraga menerima paling banyak insentif yang berjumlah RM194,000 dan diiikuti memanah (RM119,000) serta lumba basikal (RM169,000).

Beberapa Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan (Exco) dan ketua-ketua jabatan turut hadir pada majlis berkenaan.

Ahmad Said MB yang tidak kenal erti rehat..

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Bulan puasa bukan bulan untuk berehat. Bagi sesetengah orang, termasuk mereka yang berniaga, aktiviti di sepanjang Ramadan ini dihadkan di mana mereka mengambil lebih banyak masa untuk berehat.

Mereka yang bekerja pula tentunya mengambil masa cuti hujung minggu untuk berehat atau menonton televisyen di rumah.

Bagaimanapun, keadaan itu tidak berlaku pada Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, yang sememangnya terkenal dengan sikap tidak pernah jemu untuk terus menabur bakti dan membantu menyelesaikan masalah rakyat yang dihimpit kesulitan.

Jadual tugasan beliau sentiasa padat pada hari-hari biasa dan ini tidak terkecuali pada hujung minggu pada sepanjang masa.

Menjelang cuti hujung minggu pertama Ramadhan tahun ini, beliau dan isteri, To’ Puan Seri Norliza Mahmud, mengetepikan keinginan untuk berehat atau bersantai bersama keluarga seperti yang dilakukan kebanyakan orang.

Sebaliknya, sepanjang hari ini, Menteri Besar dan isteri mempunyai jadual yang amat ketat di kawasan sekitar Dewan Undangan Negeri (DUN) Kijal, untuk bertemu dan meraikan penduduk tempatan.

Bermula awal pagi, Menteri Besar akan mengadakan Program Ziarah Ramadhan di Kampung Pengkalan Cicar dan Kampung Ibai Penunjuk. Beliau dan isteri akan mengagih-agihkan bantuan kepada penduduk miskin dan Orang Kurang Upaya di kawasan tersebut.

Selepas itu, beliau akan bergegas ke Dewan Sivik Kijal, bagi menyampaikan bantuan Dana Remaja kepada kira-kira 300 belia bagi membolehkan mereka membeli-belah keperluan menyambut Hari Raya Puasa.

Menteri Besar kemudiannya akan melawat penduduk miskin di Kampung Lubuk Lesung, Sungai Mas dan Kampung Padang Kubu serta menyampaikan bantuan kepada mereka.

Kira-kira jam 5 petang beliau akan menyampaikan bantuan kepada orang miskin dan anak-anak yatim di kediamannya di Kampung Telok Kalong, Kijal.

Sebelum Maghrib beliau mengadakan majlis tahlil dan berbuka puasa di kediamannya yang akan dihadiri penduduk setempat.

Sebelah malam, Menteri besar akan hadir solat Isyak dan terawih di salah sebuah masjid di DUN Kijal.

Begitulah padatnya program Menteri Besar yang sanggup mengorbankan waktu rehat dan tidak mengira penat lelah untuk mendekati rakyat pada setiap masa, termasuk pada bulan puasa.
27 July 2012

HARAPAN ANAK TERENGGANU BERTARUNG DI OLIMPIK

Oleh: Ruslan Abdul Rahman
Gambar Zulkipli Putra.

Pelumba basikal anak Terengganu yang akan bertarung esok di Olimpik, Amir Mustaffa Rusli (25 tahun) bersama Adiq Husaini Othman (21 tahun) kini dalam keadaan sihat, walaupun berpuasa.

Ketika dihubungi Teganukita, beliau berkata, harapan tetap ada walaupun perasaan sedikit gementar untuk berdepan dengan jaguh-jaguh lumba basikal dunia itu.

Biarpun namanya kurang diperkatakan oleh media, semangat dan keinginan Amir Mustafa Rusli untuk membawa cabaran negara pada Sukan Olimpik terus membakar dalam dirinya.

Tidak diletakkan harapan tinggi, tetapi peluang yang diperolehi Adiq Husainie Othman dan Amir Mustafa Rusli amat berharga apabila bersaing bersama pelumba lebuh raya handalan dunia dalam acara berbasikal lebuh raya lelaki Sukan Olimpik 2012 London awal pagi esok.

Teganukita menghubungi beliau kira-kira jam 5.00 petang (Malaysia) dan 10.00 pagi di London, ketika beliau sedang berehat dan berpuasa.

Tepat pukul 5 petang esok (waktu Malaysia) dua pelumba kelahiran Terengganu ini akan memikul cabaran dalam acara yang turut disertai beberapa pelumba handalan dunia seperti Tom Boonen (Belgium), Fabian Cancellara (Switzerland), Mark Cavendish (Britain), Cadel Evans (Australia) dan pemenang jersi kuning Tour de France tahun ini, Bradley Wiggins (Britain).

Amir dan Adiq Husaini berharap rakyat Malaysia dan Terengganu khususnya mendoakan beliau.

“Saya ucap terima kasih kepada Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said kerana memberi sokongan dan dorongan serta membiayai pemergian sama ayah kami ke London untuk memberi semangat,” katanya kepada Teganukita.

Perlumbaan melibatkan jarak sejauh 260 kilometer, di mana mereka akan bermula di The Mall di London melalui beberapa bandar utama seperti Sunbury, Weybridge, Woodham, Ockham sebelum mengelilingi Box Hill di Westhumble sebanyak sembilan kali sebelum kembali semula di The Mall untuk menamatkan saingan.

Berikut perbualan saya selaku Pengarang Teganukita dengan Amir Mustaffa yang baru berusia 25 tahun :

Ruslan:
salam
ini dari Teganukita, Pengarang Teganukita
bila pertarungan dengan Tom Boonen (Belgium), Britain, Switczerland dan lain-lain.

Amir Mustafa:
waalaikumussalamm..esok start racee .260km

Ruslan:
harapan mcm mana
nak masuk dalam media Terengganu sikit
bagilah kenyataan sikit, nanti Menteri Besar dan rakyat Terengganu baca hendak tahu
MB pun nak ke London tu

Amir Mustaffa:
Kenyataan macan tu bang?

Ruslan:
Apa perasaan bila pertama kali bertarung di Olimpik
bertarung dgn jaguh dunia
rakyat di sini sedang doakan kejayaan
Macam mana puasa tak di sana?

Amir Mustafa:
Perasaan sangat bangga dan ada rasa gemuruh sikit ah.sebab bukan race biasa ni.puasa di sini.

Ruslan:
Dah berapa hari di London

Amir Mustafa:
sudah 4 hari

Ruslan:
Sihat dan stabil ke adik ni utk bertarung sengit tu

Amir Mustafa:
Sihat dan keadaaan cukup bagus sekarang..insya Allah boleh

Ruslan:
Ada harapan ?
Melalui bandar- bandar
yang mungkin tidak biasa
Sundbury, Woodham dan lain-lain

Amir Mustafa:
Saya dah cuba laluan di sini..saya rasa insyallah, tak ada masalah untuk saya dan Adiq

Ruslan:
Tahniah..sekarang, jam berapa di sana pagi ke malam
di sini jam 5 00 petang

Amir Mustafa:
Kat sini kul 10 pagi

Ruslan:
Sedang berehat ke tu

Amir Mustafa:
Ya..tengah rehat

Ruslan:
Akhirnya, beri sedikit kata kata untuk MB dan rakyat Terengganu
malam ni MB berbuka dengan atlet Sukma Terengganu

Amir Mustafa:
Saya nak ucap terima kasih ah kepada Menteri Besar Terengganu Dato’ Seri Ahmad Said kerana sponsor ayah saya datang ke sini dan bagi sedikit sumbangan duit poket insyaAllah saya akan buat terbaik untuk rakyat terengganu

Ruslan:
Terima kasih...lain kali kita bicara lagi

Amir Mustafa:
Sama-sama.

Mereka tidak mahu hadir di London hanya sekadar untuk mengambil bahagian setelah melakukan persediaan terbaik dengan menyertai hampir 50 perlumbaan di Asia, Eropah dan Amerika Utara.

Amir yang sekarang ini bersama pasukan benua, Drapac Professional Cycling berkata, persediaan terakhir mereka berjalan lancar walaupun semua pelumba yang mengambil bahagian berdepan dengan masalah cuaca panas.

“Kami mengadakan perbincangan dan telah berlatih serta meninjau di laluan perlumbaan sebenar termasuk di zon pendakian, Box Hill," kata pelumba anak Terengganu ini.


MAJLIS PENYAMPAIAN INSENTIF KEMENANGAN SUKMA XV PAHANG 2012 DI KEDIAMAN SERI IMAN

Gambar-gambar oleh  ZULKIPLI PUTRA
JKT letak label pada gerai bersih


Oleh; Esah Abdullah

Jabatan Kesihatan Terengganu (JKT) akan memberikan penilaian permarkahan mengenai aspek kebersihan dan mematuhi peraturan kesihatan serta perundangan kepada 4,577 peniaga di 47 bazaar Ramadan seluruh negeri mulai tahun ini.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Parpaduan dan Hal Ehwal Pengguna, YB Dr A. Rahman Mokhtar berkata, pegawai daripada Jabatan Kesihatan dan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) di setiap daerah akan bekerjasama termasuk mengambil sampel makanan untuk memastikan makanan yang dijual kepada orang ramai sepanjang Ramadan bersih dan tidak tercemar.

Katanya, daripada hasil pemeriksaan yang dijalankan itu , pemarkahan akan dilakukan dan kepada peniaga yang mendapat penilaian markah 80 peratus keatas akan dilabelkan digerai masing-masing sebagaimana yang diadakan ke atas restoran dan kedai makan.

Manakala peniaga yang mendapat penilaian markah bawah 60 peratus tidak akan dilabelkan dan dikira gagal mematuhi peraturan yang ditetapkan dalam aspek kebersihan dalam penyediaan makanan.

``Dengan cara ini pengguna boleh membuat penilaian dan memilih gerai yang bersih sahaja untuk membeli juadah berbuka puasa ., katanya kepada pemberita selepas Ops Ramadan di bazaar Ramadan Kuala Ibai, petang semalam.

Hadir sama, Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri Dr Anwa Sulaiman dan Timbalannya (Perubatan) Dr Mohamad Omar.

Menurut Dr. A. Rahman, langkah itu adalah untuk memastikan semua peniaga mematuhi peraturan yang ditetapkan bagi mengelakkan berlaku keracunan makanan atau menggunakan bahan-bahan yang tidak dibenarkan.

Katanya, mana-mana peniaga yang mempunyai permarkahan penilaian di bawah 60 peratus atau berisiko menyebabkan keracunan makanan boleh diarahkan tutup di bawah Seksyen 11 Akta Makanan 1983 yang boleh di kenakan denda sehingga RM100,000.

Bagaimanapun katanya, tindakan penguatkuasaan berkenaan akan diambil jika peniaga bersikap degil dan tidak mendengar nasihat serta teguran yang diberikan.


Jabatan Penerangan anjur Program Kembara Jalur Gemilang

Jabatan Penerangan Negeri akan menganjurkan Program Kembara Jalur Gemilang Ramadhan di seluruh negeri bermula 27 Julai hingga 12 Ogos, bagi menanamkan semangat cintakan negara di kalangan penduduk tempatan.

Penolong Pengarahnya, Encik Mohd Iskandar Jaafar, berkata program itu akan bermula di Masjid al-Taqwa Kampung Nyior Tujuh, mulai jam 4 petang hingga 11 malam, hari ini (27 Julai).

Pada keesokannya program itu akan diteruskan di Masjid Kampung Pak Be, Langkap, Setiu dan diikuti Surau Balai Maras, Batu Rakit, Setiu, pada 31 Julai.

Pada 1 Ogos pula, program yang sama diadakan di Rumah Anak Yatim Akhyar, Kuala Terengganu.

Program berkenaan akan berakhir pada 12 Ogos di mana lokasi yang ditetapkan ialah Surau Sekolah Kebangsaan Kertih, Kemasek.


Polis Besut anjur majlis berbuka puasa bersama komuniti


Ketua Polis Terengganu bersalam dengan pelajar IMTIAZ Besut

Oleh: Mohammad Ishak

Polis Besut anjur majlis berbuka puasa bersama komuniti Pelajar Sekolah Menengah Imtiaz (SMI) Besut adalah antara tetmu jemputan yang diraikan oleh Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Besut, sempena majlis berbuka puasa dan Program Polis Bersama Komuniti semalam.

Majlis yang berlangsung di perkarangan Surau PDRM Besut di Kampung Gelam Emas,Kampung Raja, dekat sini, turut disertai ahli dan pemimpin Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kempung (JKKK), Imam dan bilal serta pemimpin NGO lain.

Program itu bertambah meriah dengan kehadiran Ketua Polis Terengganu, Datuk Jamshah Mustafa serta pegawai kanan PDRM Kontijek Terengganu dan Daerah Besut.

Sempena majlis itu juga didakan majlis penyerahan sumbangan kepada balu anggota polis yang meninggal dunia dikuti tahlil dan doa selamat

Jamshah yang diiringi Ketua Polis Daerah Besut,Superentanden Kamaruddin Mohd Zakaria, kemudian mengambil peluang beramah mesra dengan pelajar IMTIAZ dan jemputan lain sebelum menyertai majlis berbuka puasa.

Kamaruddin berkata, program PDRM bersama komuniti menjadi acara tradisi pihak polis dalam usaha mendekati masyarakat terutama pemimpin NGO di daerah itu.

Beliau berkata, ini kerana pemimpin terbabit banyak membantu polis dalam usaha membasmi kegiatan jenayah dan sosial yang berlaku di daerah itu termasuk pada bulan Ramadan.

Duit poket RM810,400 untuk remaja DUN Wakaf Mempelam

Oleh: Aida Abd Rahman
Kerajaan negeri memperuntukkan RM810,400 bagi menyediakan `duit poket’ sempena Ramadan kepada 4,052 remaja di Dewan Undangan Negeri (DUN) Wakaf Mempelam yang diagihkan sepanjang empat hari bermula 16 Julai lalu.

Agihan bantuan Dana Remaja kepada penduduk berusia 21 tahun ke atas dan belum berumahtangga itu disampaikan Pegawai Pembangunan DUN, Haji Wan Mahyuddin Wan Ngah.

Haji Wan Mahyuddin berkata, pengagihan dilaksanakan menerusi lapan siri sepanjang empat hari yang berlangsung pada pagi dan petang dengan 509 penerima menjadi kumpulan terakhir mendapat dana berkenaan.

“Manfaatkanlah wang dana yang anda perolehi ini sebaik mungkin. Gunakanlah untuk perkara yang positif dan dapat mendapatkan kebaikan kepada diri sendiri.

“Saya mewakili kepimpinan negeri yang ditunjangi parti Umno dan Barisan Nasional (BN) juga menyeru remaja semua merenung kembali segala jasa bakti dan usaha kerajaan yang sentiasa membela nasib rakyat dan golongan remaja seperti saudara- saudari semua termasuk bantuan dana ini. Oleh yang demikian berilah sokongan kepada parti yang terbukti membela kebajikan kita,” katanya.

Sementara itu, kerajaan negeri memperuntukkan RM89.26 juta bagi menyediakan bantuan dana itu sepanjang tempoh empat tahun bermula 2008 lalu.

Daripada jumlah itu RM18.69 juta disediakan pada 2008 yang memberi manfaat kepada 93,478 penerima remaja, manakala RM23.15 juta (90,081 penerima) pada 2009, diikuti RM23.42 (95,252 penerima) pada 2010 dan tahun lalu RM24 juta yang melibatkan 95,219 penerima.
TIIAF 2012 bakal dihadiri 50,000 pengunjung

Oleh: Suriati Ali

Kira-kira 50,000 pengunjung tempatan dan luar negara dijangka hadir memeriahkan `Terengganu International Islamic Arts Festival (TIIAF) 2012’ di Taman Tamadun Islam (TTI) Pulau Wan Man, Kuala Terengganu.

Program yang berlangsung selama empat hari dan bermula 14 September itu dianjurkan kerajaan negeri dengan kerjasama TTI.

Sebanyak 17 negara, termasuk Singapura, Indonesia, Brunei, Thailand, Jepun, China, India dan Pakistan akan terlibat sepanjang program itu berlangsung.

Pengarah Urusan TTI Haji Engku Md Azmi Engku Abd Rahman berkata, apa yang membanggakan, pakar-pakar seni khat dan pemuzik profesional dari Mesir, Turkey, Syria, Iran, Afrika Selantan dan Sepanyol turut menyertai festival kali kedua dianjurkan.

Katanya, program yang akan berlangsung nanti adalah kesinambungan daripada program Inspirasi Seni Khat Peringkat Kebangsaan yang diadakan pada tahun lepas.

“Sambutan yang diterima pada program itu sangat menggalakkan sehingga mendorong TTI memperluaskan program sama ke peringkat antarabangsa.

“Di samping seni khat yangdiperkenalkan tahun lepas, pengunjung festival kali akan meyaksikan keunikan Muzikhat iaitu suatu konsep persembahan muzik yang digubah dan dialun dengan keindahan seni khat,” katanya.

Menurutnya, batikhat akan diperagakan secara ekslusif kepada orang ramai supaya lebih memahami fungsi dan teknik batikhat.

“Pihak kami berharap dengan adanya festival seumpama ini, ia akan menjadi satu lagi produk pelancongan tersohor seiring dengan acara lain seperti Moosun Cup, Sukan Berkuda dan 4x4 Challange.


MENTERI BESAR KE MAJLIS PENYERAHAN KUNCI PERUMAHAN AFFIN ISLAMIC BANK/MAIDAM, AGIHAN ZAKAT HARI RAYA DAN MAJLIS BERBUKA PUASA DI MASJID PADANG NENAS, MENGABANG TELIPOT


26 July 2012

Baikot gerai kotor- YB Dr A.Rahman

Oleh; Esah Abdullah

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna negeri, YB Dr. A. Rahman Mokhtar mengesyorkan orang ramai membaikot peniaga yang tidak menjaga kebersihan dalam penyediaan makanan seperti tidak memakai apron dan makanan yang tidak ditutup .

Katanya, orang ramai perlu berhati-hati memilih makanan dan ambil berat tentang kebersihan terutama dalam bulan puasa begini gerai makanan tumbuh bagai cendawan.

``Jika pengguna masih membeli makanan di premis berkenaan seolah-olah mereka menggalakkan peniaga bersikap ambil mudah dan tidak peka kepada apsek kebersihan,’’ katanya.

Menurutnya, pegawai kesihatan negeri dan daerah serta pegawai penguatkuasa PBT akan sentiasa mengadakan pemeriksaan dan pemantauan dari masa kesemasa untuk memastikan semua peniaga mematahi peraturan yang telah ditetapkan.

Sementara itu, pada Ops Ramadan tahun lalu, sebanyak 71.4 pertus atau 1,734 gerai daripada 2,427 bazar Ramadan seluruh negeri mendapat penilaian 80 peratus ke atas, manakala bakinya mendapat penilaian 60 hingga 80 peratus dan tiada premis yang mendapat penilaian 60 peratus ke bawah direkodkan.

Daripada 135 sampel makanan yang diambil untuk dianalisis mikrobiologi oleh Makmal Keselamatan dan Kualiti Makanan mendapati 71 sampel atau 52.6 pratus didapati melanggar standard yang ditetapkan iaitu mengandungi S aureus, B cereus, Salmoneila, E coli dan kolifrom.Ahli Serikandi tidak lupa jasa ahli veteran

Oleh: Suriati Ali
GAMBAR OLEH ZULKIPLI PUTRABadan Amal dan Kebajikan Isteri Wakil-wakil Rakyat Negeri Terengganu (Serikandi) tidak pernah melupakan jasa dan keringat ahli-ahli veteran Serikandi yang sebelum ini bergiat aktif dalam semua perkara.

Untuk terus merapatkan hubungan sedia ada, Serikandi mewujudkan Program Ziarah Ramadan Ahli Veteran Serikandi bertujuan melawat dan bertanya khabar mereka yang uzur.

Yang Dipertua Serikandi yang juga isteri Menteri Besar Terengganu, To' Puan Seri Norliza, berkata program seumpama ini bukan saja mampu merapatkan hubungan antara ahli veteran dan ahli baru malah dapat berkongsi pengalaman.

“Semua ahli-ahli veteran ini banyak pengalaman kerana pernah bergiat aktif dalam semua perkara sewaktu suami masing-masing bergelar wakil rakyat dan Ahli-ahli Mesyuarat Kerajaan Negeri pada era 80-an lalu.

“Kami menghargai jasa dan bakti mereka kerana banyak memberi tunjuk ajar kepada kami semua yang masih aktif sebagai ahli Serikandi,” katanya.


Katanya, dia dan ahli rombongan lain cukup gembira kerana dapat berkumpul dan menziarahi ahli-ahli veteran yang kebanyakan sudah uzur dan ada juga yang menghidap penyakit tertentu seperti diabetis, jantung dan sebagainya.

“Kami cukup mengharapkan kedatangan ini dapat menghilangkan rasa rindu dan sunyi mereka,” katanya.


Ahli Veteran Serikandi terharu terima kunjungan To’ Puan Norliza

Oleh: Suriati Ali
GAMBAR OLEH ZULKIPLI PUTRA


“Hanya ungkapan terima kasih yang mampu diucapkan kepada isteri Menteri Besar Terengganu, To’ Puan Norliza Mahmud dan semua ahli rombongan kerana sudi melawat saya yang sudah uzur ini.

“Rombongan seumpama ini mampu menghilangkan rasa sunyi kerana saya kini hanya terperap di rumah anak kerana mengalami sakit lutut dan terpaksa bertongkat untuk berjalan,” kata ahli veteran Badan Amal dan Kebajikan Isteri Wakil-wakil Rakyat Negeri Terengganu (Serikandi), Hajah Kamariah Taib, 72.

Beliau antara lima ahli veteran yang dikunjungi kira-kira 15 ahli Serikandi sempena Program Ziarah Ramadan yang diadakan di beberapa kampung sekitar Kuala Terengganu dan Kuala Nerus.
Ahli rombongan menghadiahkan pakaian raya, kurma dan biskut raya kepada ahli veteran yang dikunjungi sebagai tanda ingatan.

Seorang ahli veteran Hajah Mariam Abd Rahman, 61, berkata dia cukup terharu kerana rombongan Serikandi sudi melawatnya pada bulan Ramadan ini dan mudah-mudahan Allah memberkati segala usaha yang dijalankan.

“Walaupun ada di antara ahli veteran sudah tidak aktif untuk mengikuti mana-mana program dan mesyuarat, rombongan ini tetap menghargai kami,” katanya yang ditemui di rumahnya, di Kampung Jeram, Manir.

Seorang lagi ahli veteran dari Kampung Wakaf Tembesu To’ Puan Haja Rogayah Dato’ Yusof, berkata dia cukup terharu di atas komitmen Serikandi kerana sudi melawat ahli-ahli veteran yang uzur.

Katanya, jika mereka tidak berkunjung dan bertandang ke rumah, mungkin dia sukar untuk mengenalinya secara dekat dan beramah mesra bersama isteri wakil-wakil rakyat yang ada sekarang ini.

“Mujur sangat mereka datang, sekurang-kurangnya hilang sedikit rasa rindu saya kepada semua ahli Serikandi.

“ Apabila bersama mereka terbit rasa rindu untuk turut aktif tetapi ianya seakan msutahil untuk berbuat demikian kerana saya kini haya mampu tinggal di rumah kerana keuzuran,” katanya.

TBS sedia dana tanpa had

Oleh; Esah Abdullah

Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) menyediakan dana tanpa had di bawah Tabung Bantuan Segera (TBS) untuk membantu anggota masyarakat ketika berhadapan saat kecemasan.

Timbalan Pengarah 1 JKM negeri, Hajah Che Mah Darus berkata, TBS mula diperkenalkan bulan lepas dengan bantuan RM300 bagi setiap kes.

“Bantuan yang disediakan ini lebih tertumpu kepada kes-kes kematian, bencana alam dan seumpamanya yang memerlukan bantuan segera,” katanya ketika ditemui di pejabatnya.

Katanya, isteri kematian suami yang mempunyai ramai tanggungan juga diberi keutamaan bagi membantu meringankan beban sebelum menerima apa-apa pampasan lain.

Walaupun bantuan ini nampak mudah dan cepat tapi pihaknya tidak sewenang-wenangnya meluluskan setiap yang datang memohon sebaliknya mengenalpasti mereka yang benar-benar layak dibantu.

Beliau tidak menolak, ada individu mengambil kesempatan di atas keperihatinan jabatan membantu golongan susah dan membuat pelbagai helah untuk mendapatkan wang tunai.

“Bantuan tunai hanya diberi kepada mereka yang benar-benar menghadapi kesulitan, bukannya saja-saja untuk berbelanja perkara yang tidak berfaedah,” katanya.