Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

05 February 2011

DYMM Tuanku Mizan Sertai Pertandingan Golf

Laporan: Kamarudin Mat Akib dari Kota Permai Golf & Country Club, Shah Alam


Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin berkenan bergambar bersama peserta Golf Persahabatan Kerajaan Negeri Terengganu 2011 di Kota Permai Golf & Country Club, Kota Kemuning, Shah Alam, Selangor. - Gambar oleh SYED ABDUL RAHMAN / Zulkipli bin CW. PuteraYang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin berkenan menyertai acara Golf Persahabatan Kerajaan Negeri Terengganu 2011 di Kota Permai Golf & Country Club, Kota Kemuning, Shah Alam, pagi ini.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said dan beberapa Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan (Exco) Negeri serta pegawai-pegawai kanan kerajaan negeri, turut menyertai pertandingan tersebut yang bertujuan merapatkan hubungan antara pemimpin kerajaan dan pegawai tadbir negeri Terengganu.Tuanku Mizan berangkat kira-kira jam 7.45 pagi dan ketibaan baginda di kelab itu disambut Menteri Besar, Ahli-Ahli Exco dan pegawai kanan kerajaan.

Seramai 44 orang membabitkan 11 pasukan menyertai pertandingan tersebut yang dimulakan kira-kira jam 8 pagi.Tuanku Mizan berkenan bergambar kenang-kenangan dengan semua pemain sebelum pertandingan dimulakan.

TEGANUKITA

Raja Perlis dan Rombongan Diraja Lawat TTI

Oleh: Aida Abd Rahman dan Esah AbdullahTuanku Raja Perlis, Tuanku Syed Sirajuddin Ibni Al-Marhum Tuanku Syed Putra Jamalullail bersama Tuanku Raja Perempuan Perlis, Tuanku Tengku Fauziah Al-Marhum Tengku Abdul Rashid berkenan berangkat dan meluangkan masa hampir dua jam melawat Taman Tamadun Islam (TTI), Pulau Wan Man, Kuala Terengganu, semalam (5 Februari).

Baginda berdua berangkat ke taman pelancongan yang menjadi mercu tanda Terengganu itu bersama-sama anakanda baginda, Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra ibni Tuanku Syed Sirajuddin Jamalullai dan Raja Puan Muda Perlis, Tuanku Hajjah Lailatul Shahreen Dato’ Akashah Khalil.

Rombongan Diraja Perlis berkenan menaiki Bas Bandar dari tempat penginapan dan turut diperkenalkan tempat menarik sepanjang perjalanan menuju ke Pulau Wan Man.

Kira-kira 5 kerabat Diraja Perlis yang turut sama dalam lawatan baginda ke Terengganu sepanjang tiga hari bermula Khamis lalu itu.Di Taman Tamadun Islam, rombongan Diraja berkenaan diberi taklimat mengenai pusat pelancongan itu sebelum dibawa menaiki tram khas bagi mengelilingi taman dan menyaksikan monumen senibina Islam yang masyhur seluruh dunia yang terdapat di situ.

TTI yang terletak di tapak berkeluasan 23 hektar merupakan sebuah kembara interaktif monumen Islam di serata dunia yang memberikan pendidikan dan hiburan informatif tentang destinasi Islam dunia.

Taman tema pertama yang mengiktiraf senibina Islam itu menempatkan 21 replika bangunan berkaitan sejarah Islam dunia termasuk Masjid Negara (Malaysia), Dome of the Rock (Palestin), Masjidil Haram (Arab Saudi), Al-Hambra Citadel (Spain) dan Taj Mahal (India).

Selain itu, Mimbar Kalyan (Uzbekistan), Makam Abu Nasr (Afghanistan), Mimbar Berputar Samarra (Iraq), Masjid Mohd Ali (Kaherah), Masjid Besar Qairawan (Tunisia), Masjid Besar Agadez (Nigeria), Aleppo Citadel (Syria), Masjid Kul Syarif (Russia) dan Mimbar Xian, China.Ikon bagi Taman Tamadun Islam ialah Masjid Kristal, yang menjadi mercu tanda baru bagi Kuala Terengganu yang mana masjid unik ini diperbuat dari kristal kaca dan besi yang dibuka secara rasminya oleh Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin pada 8 Februari 2008.

Rombongan turut melawat Noor Arfa Batik, Chendering dan meluangkan masa lebih sejam melihat hasil kerja tangan di bilik pameran dan membeli sutera ekslusif yang dihasilkan anak tempatan itu.

Sejurus lawatan di TTI, rombongan Diraja Perlis berangkat balik ke Perlis kira-kira jam 3 petang.


TEGANUKITA

04 February 2011

BANGUNAN DEWAN UNDANGAN NEGERI TERENGGANU DIUBAHSUAI

Bangunan Dewan Undangan Negeri, yang terletak di tingkat U2 Wisma Darul Iman, diubahsuai sejak digunakan pada tahun 1987,iaitu kira-kira 24 tahun yang lalu.

Kerja-kerja pengubahsuaian sedang berjalan sekarang ini supaya memenuhi ciri-ciri keperluan masa kini.

Yang DiPertua Dewan Undangan Negeri, YB Dato'Tengku Putera Awang berkata, selepas ini keadaan tempat persidangan Dewan Undangan Negeri Terengganu akan lebih selesa.

"Ia adalah tempat yang mulia bagi tujuan perbincangan untuk kesejahteraan rakyat,oleh itu tempat yang mulia ini mestilah disempurnakan sebaiknya," katanya.

Jurufoto Teganukita, Zulkifli Putera merakamkan kerja-kerja ubahsuai tersebut.
Oleh:Ruslan Rahman.


TEGANUKITA

Terengganu Hantar Tiga Wakil Ke Jeddah

Oleh: Aida Abd Rahman
Kerajaan Terengganu menghantar tiga wakil yang terdiri daripada pegawai kerajaan negeri ke Jeddah, Arab Saudi, hari ini (3 Februari) bagi menguruskan kepulangan pelajar negeri ini yang menuntut di Mesir .

Menteri Besar Dato' Seri Haji Ahmad Said berkata mereka diketuai Pegawai Penyelaras Penuntut Terengganu di Mesir, Ustaz Ahmad Kamal Abdullah, pegawai dari Yayasan Terengganu dan pegawai dari Pejabat Setiausaha Kerajaan Terengganu."Kita akan menghantar wakil berkenaan bagi menyiapan bilik opeasi untuk memudahkan menghubungi pegawai kita di sana sekaligus melancarkan urusan penghantaran pulang ke tanah air.

"Diharap ibu bapa jangan bimbang kerana Insya-Allah kita, kerajaan negeri dan kerajaan Malaysia akan berusaha membawa pelajar dan rakyat kita ulang dengan selamat, " katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis rumah terbuka sempena Tahun Baru Cina, di Dewan Tunku Abdul Rahman, Kuala Terengganu, hari ini.

Menteri Besar berkata, kerajaan negeri akan menyiapkan bilik operasi khusus bagi melancarkan uruskan kepulangan penuntut-penuntut berkenaan termasuk menerbangkan mereka secara berperingkat-peringkat melalui kapal terbang atau kapal laut.Pada masa ini terdapat 233 penuntut Terengganu yang mendapat tajaan Yayasan Terengganu dan 312 penuntut di bawah tajaan Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) menuntut di negara yang sedang bergolak itu.

Katanya, penuntut-penuntut Terengganu di Mesir diharap dapat menghubungi sekretariat bilik operasi yang ditubuhkan kerajaan Malaysia di Jeddah bagi memudahkan urusan membawa pulang.

Dato' Seri Haji Ahmad berkata, semua penuntut berkenaan yang berada di Mesir dilaporkan dalam keadaan selamat kerana sejak awal lagi mereka diarahkan supaya berada di rumah serta asrama masing-masing dan mengelak daripada berada di tempat awam yang terdedah kepada bahaya.

03 February 2011

Raja Perlis Tiba di Bandaraya Kuala Terengganu

Oleh : Shahrir HamidTuanku Raja Perlis, Duli Yang Maha Mulia Tuanku Syed Sirajuddin Ibni Al-Marhum Tuanku Syed Putra Jamalullail bersama Tuanku Raja Perempuan Perlis, Duli Yang Maha Mulia Tuanku Tengku Fauziah Binti Al-Marhum Tengku Abdul Rashid tiba di Lapangan Terbang Sultan Mahmud di sini, dengan pesawat khas, kira-kira jam 6.20 petang hari ini (3 Februari).

Ketibaan Raja Perlis dengan Tuanku Raja Perempuan Perlis disambut oleh Ahli Majlis Pangkuan Diraja Terengganu serta Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said bersama isteri To’ Puan Norliza dan Ahli Mesyuarat Kerajaan Negeri.

Keberangkatan baginda berdua ke Terengganu untuk menziarahi pusara ayahanda Raja Perempuan Perlis, Tengku Abdul Rashid Ibni Almarhum Sultan Sulaiman di tanah perkuburan Masjid Sultan Zainal Abidin di sini.Manakala Raja Muda Perlis, Duli Yang Teramat Mulia Tuanku Syed Faizuddin Putra ibni Tuanku Syed Sirajuddin Jamalullai dijangka tiba di Lapangan Terbang Sultan Mahmud, kira-kira jam 7 petang ini (3 Februari).

Orang ramai yang berada di lapangan terbang itu turut berpeluang menyaksikan ketibaan Raja Perlis bersama Raja Perempuan Perlis.Baginda berdua kemudiannya menaiki kenderaan khas meninggalkan lapangan terbang itu dan menuju ke Bandar Raya Kuala Terengganu.

Jalan yang dilalui oleh baginda berdua itu dikawal oleh anggota polis trafik bagi memastikan perjalanan Raja Perlis bersama Raja Perempuan Perlis itu berjalan lancar.

TEGANUKITA

RAJA PEREMPUAN PERLIS DAN TERENGGANUOleh: Ruslan Abdul Rahman
Duli Yang Maha Mulia Raja Perlis, Tuanku Syed Sirajuddin Ibni Al-Marhum Tuanku Syed Putra dan Duli Yang Maha Mulia Raja Perempuan Perlis,Tengku Fauziah binti Almarhum Tengku Abdul Rashid berangkat ke Negeri Terengganu hari ini 3 Februari dan dijangka berada di negeri ini sehingga 5 Februari.
Kedua-dua Baginda tiba kira-kira jam 6.15 tadi petang di Lapangan Terbang Sultan Mahmud (LTSM) dan dijangka bersemayam di Riyaz Heritage Marina Resort di Pulau Duyong Kuala Terengganu.

Esok, 4 Februari kedua-dua Baginda dijangka berangkat melawat Makam ayahanda dan Bonda di Masjid Abidin Kuala Terengganu. Difahamkan ayahanda Raja Perempuan Perlis Al-Marhum Tengku Abdul Rashid adalah anakanda kepada Sultan Sulaiman Badrul Alam Syah,Sultan Terengganu (1920-42).
Isteri al-Marhum Tengku Abdul Rashid ialah Tengku Kembang Puteri binti Almarhum Sultan Ibrahim Petra dari Kelantan, bermakna Raja Perempuan Perlis adalah kerabat Kesultanan Terengganu dan Kelantan.
Baginda Raja Perlis dijangka menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Muktafi Billah Shah Ladang,Kuala Terengganu dan akan berangkat bersama Raja Perempuan melawat Taman Tamadun Islam pada hari Sabtu 5 Februari.
Selepas itu di sebelah petang Baginda berdua dijangka berangkat balik semula ke Perlis.TEGANUKITA

MAKLUMAT MENGENAI PARKIR AUTOMATIK (rotary type)


Inilah Parkir yang dimaksudkan di Jalan Batas Baru,Kuala Teregganu
.
Oleh: Ruslan Rahman
Terletak di Jalan Batas Baru, Kuala Terengganu.
Mula dibina pada 9 Mei 2010 dan siap sepenuhnya pada Disember 2010, merupakan yang pertama seumpamanya di Malaysia.
Semalam 2 Februari dibuka dan telah dirasmikan oleh Menteri Besar Terengganu, Dato’ Seri Ahmad Said.


Bilangan unit; kereta biasa ada 200 unit, MPV ada 32 unit.
Bayaran untuk satu jam pertama ialah RM2.50 unit dan jam seterusnya hanyalah RM1.00
Bagi menyewa secara bulanan ialah RM150.00 sebulan.
Masa operasi, Sabtu hingga Khamis dari jam 700 pagi hingga 600 petang,manakala hari Jumaat (tutup).


Dato' Seri Ahmad meletakkan kereta rasminya
Caranya: untuk masuk, pemaduk masuk parkir, tekan butang ambil ‘entry slip’,terus ke blok parkir, operator arah ke ruang kosong, ambil cip nombor parkir,masukkan kereta dalam petak dan keluar dari kereta.
Manakala untuk keluar, serahkan cip kepada operator, operator turunkan kereta, bawa kereta keluar dan terus ke pondok bayaran, serahkan slip, bayar dan selesai.
Kehilangan slip/cip dikenakan denda RM50.00

TEGANUKITA

LPP bakal pasar 3,000 ubi vitato

Oleh: Suriati Ali

Kira-kira 3,000 metrik tan ubi keledek jenis Vitato dijangka dapat dipasarkan Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP) Terengganu untuk memenuhi permintaan pelanggan pada tahun ini.

Pengarah LPP, Encik Shamsuddin Mat Rani, berkata sehubungan itu pihaknya akan menambah keluasan tanah untuk tanaman ubi keledek Vitato kepada 150 hektar tahun ini berbanding 62 hektar tahun lepas.

"Tahun lepas kita hanya berjaya mengeluarkan hasil sebanyak 820 metrik tan sahaja dan ia tidak mencukupi untuk memenuhi permintaan," katanya
Shamsuddin berkata bagi mencapai matlamat itu, LPP akan memperkenalkan pengurusan ladang ubi Vitato secara mini estet dan tidak menggalakkan lagi ia ditanam secara bersendirian seperti sebelum ini.

“Tumpuan utama akan diberikan di Besut dan juga Setiu yang menjadi pengeluaran utama ubi Vitato di Terengganu setakat ini,” katanya.

Dalam hal ini, Shamsuddin berkata agensi-agensi kerajaan seperti Mardi dan Jabatan Pertanian akan bekerjasama dan akan mengawasi penanaman ubi Vitato supaya hasilnya baik dan berkualiti.

“LPP pula akan menambah kemudahan jentera ladang seperti alat membatas, menanam dan menuai demi untuk mempertingkatkan lagi hasil pengeluaran dan membina sebuah kilang memproses ubi Vitato bernilai kira-kira RM4.7 juta di Besut yang dijangka siap sepenuhnya Jun ini.

“ Pertubuhan Peladang Kawasan juga akan menyediakan pinjaman kepada peserta-peserta projek ubi Vitato dengan syarat tertentu,”katanya.


TEGANUKITA

Pelajar Aseni pamer persembahan tradisional


Oleh: Suriati Ali


Sembilan jenis persembahan tradisional yang dipamerkan penuntut Akademi Seni Terengganu (Aseni) cukup mengagumkan dan memukau ratusan penonton yang hadir sempena Resital Pelajar Tahun Akhir sesi Febuari 2009.

Gamelan; muzik berjudul anak udang, semalam di Kuala Terengganu; teater realiti; tarian Rain Forest dan muzik berjudul jangan ditanya.

Manakala empat lagi tarian anak tedung; teater monolog; tarian song of the bird dan wayang di persembahkan oleh 17 pelajar akademi itu diadakan Di Dewan Auditorium 1, Komplek Sukan Negeri, Gong Badak, Kuala Terengganu, malam tadi (2 Februari).

Persembahan hampir empat jam itu turut ditonton Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pengurusan), Dato’ Haji Wan Ahmad Wan Muda dan Pengarah Aseni, Tengku Mohd Arifin Tengku A. Rahman.

Tengku Mohd Arifin berkata, resital atau persembahan muzik seumpama ini perlu dilaksanakan setiap pelajar yang mengambil sijil seni muzik sebagai syarat bergraduat sebelum menempuh alam pekerjaan sebenar.

Katanya, selama dua tahun menimba ilmu dalam bidang ini, pelbagai jenis tarian dan adat budaya Melayu dipelajari mereka termasuk berkaitan memulihara dan menyuburkan budaya warisan Terengganu.

“Saya yakin selepas ini, mereka mampu bergelar pengamal dan pengiat seni budaya profesional setanding mereka yang sudah berjaya.

“Program yang dapat menyemarakkan aktiviti dan industri kesenian Terengganu ini akan diteruskan pada tahun depan,” katanya.

Menurutnya, pendekatan ini penting kerana bukan saja dapat menjadi rujukan kepada penyelidik dan pencinta seni malah memberi peluang kepada individu kurang berbakat mempelajarinya.

TEGANUKITA

SELAMAT TAHUN BARU CINA


Kuih Bakul


Oleh: Ruslan Abdul Rahman

Tahun Baru Cina dan di Terengganu:


Dalam masyarakat Melayu kuih bakul dan limau Cina cukup sinonim dengan raya Cina ini kerana masyarakat Melayu sama ada di bandar atau di kampung-kampung yang mempunyai komuniti Cina selalu dihadiah buah tangan itu kawan-kawan atau jiran Cina mereka,setiap kali tibanya musim Raya Cina.
Bahkan bagi nelayan Terengganu, mereka percaya angin dan gelora di laut yang datang beberapa hari sebelum itu akan berakhir sebaik berakhirnya sambutan Tahun Baru China.


KG.CINA TERENGGANU DULU

KG.CINA TERENGGANU SEKARANG.....Menurut sejarah, Kuala Terengganu adalah antara kota persinggahan utusan kerajaan Ming China, Laksamana Zheng He diantara tahun 1405 dan 1433.
Pada abad ke 19, pelayar terkenal, Abdullah Munsyi yang singgah di Kuala Terengganu (termasuk Kg.Cina di bandar Kuala Terengganu) mencatatkan kaum Cina pada zaman tersebut berkomunikasi sepenuhnya dalam bahasa Melayu Terengganu.
Oleh sebab itu hubungan dan sambutan Tahun Baru Cina di Terengganu turut dihayati oleh orang-orang Melayu di Terengganu sejak sekian lama dengan perhubungan dan semangat muhibbah yang sudah terbukti dalam sejarah.
Sejarah Tahun Baru Cina bermula beribu-ribu tahun dahulu.

Perayaan Tahun baru Cina menandakan permulaan tahun baru bagi kalender masyarakat Cina.Bersama-sama dengan warna merah, tanglung dan pakaian ‘cheongsam’ , ia menjadi simbol tradisi kemeriahan masyarakat Cina.

Perayaan yang bersamaan dengan permulaan kepada musim bunga di China adalah permulaan kepada bulan baru.
Seperti yang kita ketahui, terdapat 12 ekor binatang yang menjadi simbol tahunan; lagenda meriwayatkan, bahawa suatu masa dahulu Buddha menjemput semua binatang untuk mengadapnya, tetapi Cuma 12 binatang sahaja yang sampai.
Sebagai penghargaan dari Buddha, kesemua binatang ini diberi penghormatan menjadi zodiak yang mulia bagi masyarakat Cina Buddha.Binatang-binatang itu ialah anjing, khinzir, tikus, monyet, harimau, kambing, ayam, kuda, ular, naga, lembu dan arnab.
Tahun ini adalah sambutan ‘Tahun Arnab”.

Di Malaysia, telah diisytiharkan bahawa dua hari pertama bagi Tahun Baru Cina adalah cuti umum.
Hari kelima belas bagi perayaan ini iaitu hari ‘ Chap Goh Mei ‘ tidak kurang pentingnya. Ia adalah hari terakhir bagi bulan penuh, menandakan penutup bagi perayaan ini.

Sambutan bagi Tahun Baru bermula beberapa hari sebelum itu. Orang ramai (Cina) mula membeli belah, terutama baju baru, perhiasan rumah, dan hidangan wajib Tahun Baru seperti kuih bulan dan limau mandarin.Menjelang semakin hampir hari Tahun Baru, rumah-rumah akan dihias indah, bertemakan merah dengan tulisan kaligrafi Cina yang mendoakan kemakmuran dan kekayaan ditahun hadapan.

Di malam Tahun Baru , kaum keluarga samada dekat atau jauh akan berkumpul di rumah ibu bapa untuk upacara makan besar. Ini simbol eratnya ikatan kekeluargaan yang menjadi tunjang mesyarakat harmoni.
Hidangan makan malam Tahun Baru ini biasanya adalah tradisi turun temurun seperti itik panggang, tiram berkicap, mee dan sayuran.

Selesai makan, semua ahli keluarga akan berdoa dan menjalankan upacara ‘shuo sui’ , yang dipercayaai akan memanjangkan umur seseorang.Bagi yang tua, kemudian malam tahun baru akan dihabiskan dengan permainan sebagai hiburan untuk merapatkan hubungan antara ahli keluarga.
Apabila hari siang, lilin upacara akan dibakar, pakaian baru yang berwarna merah akan memeriahkan suasana, disamping ucapan ‘Kong Hee Fatt Choy’ akan diucapkan.
Ia membawa maksud ‘ semoga tahun ini akan membawa kebaikan’.Tetamu mula berkunjung membawa limau mandarin, yang bermaksud kekayaan manakala tradisi memberi ‘ang pow’ diteruskan kepada kanak-kanak dan orang yang belum berkahwin.

Tarian singa juga dipersembahkan, sebagai tanda memuliakan haiwan ini yang membantu menumpaskan rasaksa jahat mengikut kepercayaan tradisi kaum Cina.


Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said dan isteri hadir rumah terbuka Tahun Baru Cina…

Meriah sekali Rumah Terbuka sempena Tahun Baru Cina yang diadakan di Dewan Tunku Abdul Rahman, Kuala Terengganu yang bermula kira-kira jam 10.00 pagi ini (3 Februari) .
Exco Kerajaan Negeri, YB Toh Chin Yaw serta pimpinan dan anggota parti MCA Terengganu menyambut ketibaan Menteri Besar Terengganu, Dato’ Seri Ahmad Said dan isteri To’ Puan Norliza Mahmud.
Hadir sama Yang diPertua Dewan Undangan Negeri, YB Tengku Putera Awang, Setiausaha Kerajaan YB Dato’ Mazlan Ngah dan Datuk Bandar Kuala Terengganu, Dato’ Azlan Dagang.
Masyarakat dari pelbagai kaum Melayu dan beberapa orang India kelihatan hadir saya bersama sama kaum Cina menyambut Tahun Baru itu, selaras dengan Konsep 1 Malaysia.
Kuih-kuih Melayu banyak disediakan seperti nasi minyak,nasi dagang, laksa, limau Cina dan dan kuih putu mayam.
Tarian singa dipersembahkan kepada hadirin dengan iringi muzik yang sungguh memeriahkan suasana.
Dato’ Seri Ahmad berkata, beliau bangga dengan suasana ini yang melambangkan ikatan perpaduan yang kukuh, muhibbah dan bertepatan dengan konsep 1 Malaysia yang diperkenalkan Perdana Menteri, Dato’ Sri Najib Tun Razak.
Teganukita mengucapkan Selamat Tahun Baru Cina kepada seluruh kaum Cina yang merayakannya, khususnya di Terengganu- KONG HEE FATT CHOY.

Rumah Terbuka Sambutan Tahun Baru Cina di Dewan Tunku Abdul Rahman pagi 3 Feb


TEGANUKITA

MB HANTAR TIGA PEGAWAI SELAMATKAN PELAJAR TERENGGANU DI MESIRUstaz Haji Ahmad Kamal Abdullah- mengetuai urusetia penyelamat bagi pihak Kerajaan Terengganu


Laporan sertamerta oleh: Ruslan Abdul Rahman

12.30 TENGAHARI, 3 Mac: Missi menyelamatkan pelajar di Mesir- Terengganu hantar tiga pegawai ke Jeddah di ketuai pegawai khas hal ehwal pelajar di Mesir, Ustaz Haji Ahmad Kamal bin Abdullah (bekas ADUN Sura/bekas Imam Besar), seorang Pegawai Yayasan Terengganu dan seorang dari Pejabat Setiausaha Kerajaan Terengganu dan berlepas hari ini.

Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Said memberitahu media di Dewan Tunku Abdul Rahman pagi ini (3 Februari) selepas mengunjungi rumah terbuka MCA sempena Tahun Baru Cina. Hadir sama, Yang Di Pertua Dewan Undangan Negeri, YB Tengku Putera Awang, Setiausaha Kerajaan Negeri, YB Dato' Mazlan Ngah dan Datuk Bandar Kuala Terengganu, Dato' Azlan Dagang.

Dato' Seri Ahmad meminta ibubapa pelajar jangan bimbang kerana keadaan terkawal dan bilik gerakan dibuka untuk memindahkan terlebih dahulu pelajar dari Mesir, termasuk di Mansurah ke Jeddah dan menginap di asrama Tabung Haji(transit) sebelum pulang ke tanah air menaiki kapal laut.Katanya, kapal terbang tidak mampu kerana Malaysia hanya diberi kebenaran tiga penerbangan sahaja dan kapalterbang C30 hanya boleh memuatkan seramai 140 sahaja untuk satu penerbangan, kita ada berbelas ribu pelajar seluruh Malaysia.

Dato'Seri Ahmad berkata pelajar tajaan Yayasan Terengganu ada lebih kurang 233 orang dan Maidam 313 orang dan akan dibawa pulang dalam tempoh yang segera.

Lain-lain pelajar dan ibubapa yang tidak berada di bawah tajaan berkenaan bolehlah juga menghubungi bilik gerakan yang dibuka di Jeddah itu.

"Setahu saya semua pelajar selamat dan berharap mereka tidak pergi ke tempat-tempat awam, tinggal di rumah atau di asrama adalah lebih selamat," katanya.

Dato' Seri Ahmad meminta ibubapa dan semua pihak jangan mendengar khabar-khabar angin,sebaliknya dapatlah maklumat rasmi dari urusetia kita di Jeddah dan juga Kementerian Pengajian Tinggi.


TEGANUKITA

Selamat Menyambut Tahun Baru Cina; Rumah Terbuka Pupuk Semangat 1Malaysia

Oleh : AIDA ABD RAHMAN


Dato' Seri Ahmad Said disambut tarian singa ketika menghadiri rumah terbuka Tahun Baru Cina di Dewan Tunku Abdul Rahman, Kuala Terengganu. - Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said berharap masyarakat Tiong Hua di Terengganu terus melakar kemajuan dalam pelbagai aspek kehidupan selain menjalinkan kerjasama dengan kaum lain termasuk Melayu di negara ini dan Terengganu khususnya dalam usaha membangunkan negeri.

Beliau yang turut mengambil kesempatan mengucapkan `Gong Xi Fa Cai’ kepada semua kaum Cina di negeri ini berharap majlis rumah terbuka sempena perayaan itu mampu meningkatkan lagi perpaduan dan semangat 1Malaysia.

Menteri Besar ditemani isteri, To’ Puan Seri Norliza Mahmud tiba di Dewan Tunku Abdul Rahman, Kuala Terengganu, kira-kira jam 10 pagi, hari ini (3 Februari).

Turut hadir,Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Mazlan Ngah, Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri Terengganu, Dato’ Tengku Putera Tengku Awang dan Pengerusi Jawatankuasa Perindustrian, Perdagangan dan Alam Sekitar negeri, YB Toh Chin Yaw.Kira-kira 3,000 tetamu menghadiri majlis berkonsepkan perayaan 1Malaysia yang menyediakan menu pelbagai kaum di Malaysiatermasuk nasi minyak, laksa, putu mayam dan kuih bakul.Seorang pengunjung, Puan Hasnor Salleh, 52, turut tidak melepaskan peluang menghadiri majlis itu bersama keluarga, teruja dengan sambutan yang begitu meriah kerana mampu menghimpunkan semua masyarakat tanpa ada batasan kaum.

“Majlis ini bagus dan mak cik sekeluarga sentiasa tidak melepaskan peluang bersama anak-anak ke sini sejak dulu lagi. Makanan yang disediakan juga lazat dan menyelerakan,” kata surirumah dari Flat seri Kolam, Kuala Terengganu itu.Manakala seorang kakitangan kerajaan, Chua Gor Thong, 25, dari Gong Kapas, Kuala Terengganu, berkata semangat perpaduan dan muhibah dapat dipupuk daripada sambutan Tahun baru Cina yang menekankan konsep 1Malaysia ini sebagaimana juga kepentingannya dengan sambutan perayaan lain di negara ini.

Katanya, pelbagai makanan tradisional pelbagai kaum yang tersedia di majlis itu juga menggambarkan semua kaum saling menghormati dan menggemari makanan tradisi kaum lain.Seorang perunding syarikat swasta, Munusamy Aplasamy, 55, juga bersemangat menyertai sambutan itu bersama keluarga kerana kelainan dan keunikan yang ditonjolkan, selain kemeriahan majlis yang menimbulkan keseronokan.

“Saya bersama keluarga sudah kali ketiga meluangkan masa menghadiri majlis rumah terbuka Tahun Baru Cina ini. Perayaan ini berjaya menyatukan semua kaum dan menyeronokkan kerana kita jarang dapat berkumpul dalam satu majlis besar seperti ini,” katanya.TEGANUKITA

02 February 2011

Parkir Automatik Pertama Di Malaysia Beroperasi

Oleh: Mohamad Shahrir bin Hamid

Parkir Automatik (Rotary Type) yang pertama dibina di negara ini, memulakan operasi hari ini dengan tawaran meletak kereta secara percuma selama satu minggu.

Pencetus idea pembinaan parkir berharga RM 9.8 juta itu, Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said, merasmikan bangunan itu yang terletak di Jalan Batas Baru, dan kini menjadi kebanggaan rakyat Terengganu itu.

Parkir percuma diberikan kepada pengguna kenderaan yang menggunakan kemudahan canggih diilhamkan kepakaran teknologi dari China bermula esok (3 Februari) dalam usaha memahirkan pengguna tentang teknologi baru itu.

“Saya bangga kerana Terengganu mempunyai parkir automatik pertama seumpamanya di negara ini dan menyelesaikan masalah pengguna jalan raya terutama dalam Bandaraya Kuala Terengganu meletakkan kenderaan mereka,” jelas Dato’ Ahmad.

Dato’ Ahmad juga berharap ramai pengguna akan menggunakan kemudahan yang telah disediakan kerajaan itu demi kesenangan serta keselesaan rakyat.

Beliau berkata, hanya London dan Tokyo sahaja yang menggunakan Rotary Type seumpama itu dalam usaha menjimatkan penggunaan kawasan serta keselamatan kenderaan lebih terjamin.

Pembinaan Rotary Type memakan masa tidak sampai setahun bermula 9 Mei 2010 dan siap sepenuhnya Disember 2010. Parkir tersebut mampu memuatkan lebih 200 buah kereta pada suatu masa serta 32 kenderaan pelbagai guna (MPV).

Caj RM 2.50 dikenakan pada 1 jam pertama bagi pengguna bersesuaian dengan teknologi canggih tersebut. Bagi jam seterusnya mereka perlu membayar RM1 setiap jam.

Seramai dua pekerja bertanggungjawab mengendalikan parkir automatik rotary type yang telah memulakan operasinya hari ini. Pada masa yang sama, Dato’ Ahmad menafikan sekeras-kerasnya tuduhan pembangkang pembinaan parkir tersebut dijalankan selepas ditolak oleh negeri lain.

Dato’ Ahmad juga telah mengenal pasti beberapa jalan utama di negeri ini bakal dibaik pulih bagi memberi keselesaan maksimum kepada pengguna jalan raya serta melicinkan kesesakan lalu lintas.

“Kita akan membuka jalan tiga lorong sekiranya perlu bagi mengelak kesesakan lalu lintas dan perkara ini akan dipantau dari semasa ke semasa bagi memastikan keselesaan serta keselamatan pengguna jalan raya bersesuaian dengan moto ‘Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan’,” katanya.


TEGANUKITA

SLOGAN DAN FATWA PAS BERUBAH SOKMOEratnya Hadi dan Lim Kit Siang berdakapan...mana perginya haram berpakat dengan bukan Islam sebagaimana Amanat Haji Hadi tahun 1981 di atas tu?

Oleh: Langtelipot
Mengapa Pas ganti Umno? Di mana Parti Keadilan Rakyat? Di mana DAP dan sekutu yang lain, itulah pertanyaan Pengarah Strategik Umno Terengganu, Dato’ Dr.Rosli Mat Hassan bila diajukan mengenai momokan yang dibuat oleh pasukan perang saraf Pas.
Ini membuktikan dalam pakatan pembangkang, Pas bersikap ‘individualistik’, mementingkan puak mereka semata-mata, katanya ketika ditemui Teganukita.
Sewajarnya rakan pakatan mereka membuat pertanyaan kepada pemimpin Pas mengapa bertindak sendirian demikian? Adakah Pas sahaja yang berhak, di mana kedudukan rakan-rakan lain dalam Pakatan Pembangkang kalau Pas mahu membolot semuanya?
Dato’ Dr.Rosli yang juga Ketua Umno Bahagian Dungun menyifatkan slogan Pas ini berubah-ubah, dulunya Membangun Menurut Islam,Negara Kebajikan,Pas Untuk Semua, bahkan Presiden Pas, Dato’ Seri Haji Hadi Awang membuat amanat dan fatwa dalam ucapannya/ceramahnya di tahun 1981 yang antara lainnya:
Saudara-saudara sekelian percayalah,
Kita menentang UMNO, bukan kerana nama dia UMNO. Kita menentang Barisan Nasional bukan kerana dia lama memerintah kerajaan. Kita menentang dia ialah kerana dia mengekalkan perlembagaan penjajah, mengekalkan undang-undang kafir, mengekalkan peraturan jahiliyah. Oleh kerana itulah kita menentang mereka. Oleh kerana itulah kita menghadapi mereka. Oleh itulah kita cuba berlawan dengan mereka.

Percayalah saudara-saudara sekelian,
Perjuangan kita adalah jihad, ucapan kita adalah jihad, derma kita adalah jihad. Bergantunglah kita kepada Allah dengan (menghadapi) puak-puak ini kerana kalau kita mati melawan puak-puak ini, mati kita adalah syahid. Mati kita adalah Islam. Kita tidak perlu masuk Buddha, Kita tidak perlu masuk Hindu, Kita tidak perlu masuk Kristian, Tapi kita menjadi kafir dengan mengamalkan 'politik suku, agama suku'.
Persoalannya perlembagaan mana yang Pas pakai di kala memerintah Kelantan dan Kedah sekarang dan memerintah secara berpakat di Selangor dan Pulau Pinang sekarang….tidakkah perlembagaan yang diucapkan kafir, undang-undang kafir dan jahiliyyah oleh Haji Hadi Awang itu ?
Oleh itu bagaimana hukum kafir, jihad dan syahid yang diungkap Haji Hadi, tidakkah berbalik kepada Pas sendiri sekarang ini?
Pernahkah Presiden Pas itu menarik balik ucapan dan amanatnya itu?
Adakah kerana sekarang ini berpakat dan berpeluk dengan DAP segala fatwa dan hukum sudah berubah?Terengganu Sedia Jadi Tuan Rumah LTdL

Oleh: Esah Abdullah

Kerajaan negeri menawarkan diri dan bersedia mengeluarkan belanja untuk menjadi tuan rumah dalam kejohanan Le Tour de Langkawi (LTdL) pada masa akan datang.

“Atau sekurang-kurangnya menjadi destinasi terakhir ‘final stage’ bagi kejohanan itu,” kata Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said kepada pemberita selepas mempengerusikan Mesyuarat Mingguan Exco, di Wisma Darul Iman, hari ini (2 Februari).

Katanya, perkara sebegini biasa berlaku bagi negara luar yang sanggup mengeluarkan belanja semata-mata untuk menarik sesuatu kejohanan ke tempat mereka kerana di sebalik acara yang berlangsung banyak faedah yang diperolehi termasuk publisiti dari sudut pelancongan.

“Sebab itulah saya beri tawaran kepada penganjur agar kejohanan LTdL akan datang peringkat akhir diadakan di Terengganu dan ianya boleh dimulakan dari Kemaman dan berakhir di Bandar Kuala Terengganu,” katanya.

Dato’ Seri Ahmad seterusnya melahirkan rasa bangga dengan pencapaian pasukan Terengganu Pro-Asia Cycling Team (TSG) yang pertama kali menyertai LTdL yang baru berakhir semalam.

“Pelumba kita telah memberi saingan hebat dan sering berada dalam kelompok hadapan dalam setiap pusingan (10 pusingan) sepanjang kejohanan berlangsung dan akhirnya berjaya menempatkan diri dalam senarai 10 pasukan terbaik kejohanan,” katanya.

Katanya, sebagai persiapan menyertai kejohanan akan datang, pasukan kedua akan diwujudkan bagi membantu pasukan pertama mengatur strategi memenangi kejohanan yang disertai.

“Kerajaan bercadang menghantar pasukan kedua ini menjalani latihan di India dan pasukan pertama akan menjelajah ke seluruh negara sebelum di hantar ke Shanghai,” katanya.

Sementara itu, Kerajaan Pusat juga telah bersetuju membina Sekolah Sukan Terengganu (SST) di kawasan seluas 20 ekar berhampiran Kompleks Sukan Gong Badak, Kuala Terengganu.

“Peruntukan permulaan dijangka menelan belanja RM20 juta bagi kerja-kerja awal membersih, merata tapak dan tender dijangkakan akan dibuka pada Jun depan,” katanya.

Katanya, projek pembinaan SST yang dijangka siap pada 2012 adalah standing dengan Sekolah Sukan Bukit Jalil dan dapat menampung 1,000 pelajar dari seluruh negara.

“Terengganu merupakan kuasa baru sukan dan kerajaan perlu sediakan tempat untuk mengembangkan bakat anak tempatan jika tidak bakat mereka akan terkubur begitu sahaja,” katanya.

Katanya, kerajaan juga tidak bercadang memindahkan pelajar-pelajar yang berada di Sekolah Sukan Bukit Nenas (SSBN) , Setiu ke SST kerana sekolah berkenaan dikendalikan kerajaan negeri dan Kerajaan Pusat tetapi akan bekerjasama dari segi pengendalian sukan.

TEGANUKITA

Konsep homestay disalahguna

Oleh: Suriati Ali

Pejabat Kementerian Pelancongan Malaysia Negeri Terengganu kesal dengan sikap segelintir individu menyalahgunakan konsep `homestay’ di mana ia sepatutnya dijadikan tempat tinggal pelancong bersama keluarga dan bukannya sebagai satu bentuk perniagaan komersil.

Pengarah pejabat itu, Encik Ahmad Fathil berkata, mereka yang mempunyai rumah kediaman lebih daripada satu tidak digalakkan menggunakan perkataan homestay sebagai promosi menarik minat pelanggan.

“Sepatutnya mereka menghebahkan kepada orang ramai rumah sewa, chalet atau rumah tumpangan sekiranya ingin menjadikan kediaman itu sebagai sumber rezeki.

“Langkah sesetengah pemilik premis menggunakan perkataan homestay boleh mengelirukan orang ramai, terutama pelancongan luar dan pelajar yang ingin menginap bersama pemilik kediaman ,” katanya kepada penulis Teganukita.

Katanya, homestay hanya mengenakan bayaran serendah RM20 hingga RM50 satu malam dan bukannya semahal RM100 hingga RM300 seperti yang dikenakan sekarang.

“Apabila pelancong atau pelajar menginap di homestay, mereka boleh belajar cara kehidupan, adat resam dan budi bahasa masyarakat di kampung selain boleh belajar cara masakan tradisional bersama pemilik homestay.

“Di Terengganu, terdapat empat perkampungan homestay yang diiktiraf pihak kami iaitu Homestay Teluk Ketapang; Homestay Pulau Duyung; Homestay Rhu 10, Setiu dan Homestay Pasir Raja, Dungun,” katanya.

Katanya, dalam tempoh tertentu, pengusaha homestay akan dihantar mengikuti pelbagai kursus sebagai langkah meningkatkan kaedah komunikasi, penampilan diri dan etika melayan tetamu.

TEGANUKITA

Wisma Putra urus kepulangan pelajar

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Yayasan Terengganu (YT) meminta ibu bapa pelajar Terengganu bersabar menunggu kepulangan anak mereka dari negara Mesir kerana Kementerian Luar sedang menguruskan kepulangan semua pelajar Malaysia yang berada di negara sedang bergolak itu.

Pengarah YT, Haji Aziz Mamat berkata, pihaknya tidak boleh menguruskan kepulangan pelajar dari Terengganu secara terus kerana urusan itu tertakluk kepada bidang kuasa Kementerian Luar.

“Sebagai penaja, YT dan pelbagai agensi lain hanya menunggu tindakan selanjutnya dari Wisma Putra bagi menguruskan kepulangan pelajar yang berada di Mesir. Kita tidak boleh bertindak secara terus walaupun didesak oleh ibu bapa pelajar yang ditaja,” katanya kepada wartawan Unit Komunikasi Negeri , hari ini.

Beliau berkata, pihaknya sentiasa menghubungi pihak kedutaan dari semasa ke semasa bagi mendapatkan maklumat terkini mengenai keadaan pelajar Terengganu di Mesir.

“Kita amat bertuah kerana terdapat beberapa pegawai kerajaan, termasuk Pengarah Yayasan Islam Terengganu, Haji Kamaru Al-Amin Ismail, kebetulan berada di negara tersebut atas urusan rasmi,” katanya.

Katanya, daripada maklumat yang diterima dari Kementerian Luar dan pegawai tersebut para pelajar Terengganu masih berada di negara Mesir dan mereka akan dipindahkan ke negara berdekatan dalam tempoh terdekat sebelum dibawa pulang ke Malaysia sama ada dengan menaiki kapal laut atau kapal terbang.

Mengikut laporan terbaru, Perdana Menteri, Dato’ Seri Mohd Najib Tun Razak, mengumumkan kerajaan memutuskan untuk membawa keluar pelajar Malaysia dari mesir menerusi laut dan udara, berikutan pergolakan di negara itu yang semakin meruncing.

Beliau berkata, keputusan itu dibuat setelah mendapat laporan daripada delegasi Malaysia ke sana yang diketuai Timbalan Menteri Luar, A Kohilan Pillay dan turut disertai Setiausaha Politik Perdana Menteri, Datuk Sahlan Ismail.

Haji Aziz berkata, pada masa ini para pelajar tidak menghadapi masalah dan mendapat pelbagai bantuan yang disediakan pihak berkuasa Kerajaan Malaysia.

TEGANUKITA

SISTEM PARKING AUTOMATIK ‘ROTARY TYPE’ DI BANDAR KUALA TERENGGANU

Oleh: Ruslan Rahman

Pengalaman baru bagi pengguna kenderaan di dalam bandar Kuala Terengganu apabilaSistem Parkir Automatik “Rotary Type” diperkenalkan mulai hari ini (2 Februari), di Jalan Batas Baru, Kuala Terengganu. Ia adalah yang pertama seumpamanya di negara ini dan terbesar di Asia Tenggara.

Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said akan merasmikannya kira-kira jam 300 petang ini.
Teganukita difahamkan cadangan mereka bentuk membina sistem parkir automatic “rotary type” di Jalan Batas Baru, Kuala Terengganu melibatkan 24 set sistem parkir untuk kereta biasa.Satu set boleh memuatkan 10 buah kereta (saloon car). Jumlah parkir adalah sebanyak 240 buah kereta.

Dalam sidang Dewan Undangan Negeri Terengganu baru lalu, pihak Pas melalui ADUN Batu Buruk mempertikaikan langkah kerajaan menjalankan parking itu, disifatkan tidak masuk akal dengan alasan Kerajaan Pulau Pinang menolak sistem itu dengan menyatakan Ketua Menteri Pulau Pinang sendiri telah bercakap dengannya (ADUN berkenaan).

Bagaimanapun Menteri Besar Terengganu menyatakan kepada Dewan, bahawa berhubungan sendiri dengan Ketua Menteri Pulau Pinang berkaitan perkara itu dan diberitahu bahawa Ketua Menteri itu menafikan pernah dihubungi oleh ADUN Pas Batu Buruk itu mengenai perkara itu.

Dalam hal ini jelas Pas berbohong dan cuba memutarbelitkan keadaan sebenar sehinggalah Ketua Menteri Pulau Pinang membuat penjelasan bahawa dia tidak pernah dihubungi oleh wakil rakyat Pas itu.


Inilah pemandangan Parkir Automatik di Jalan Batas Baru

Dalam pada itu, menurut pihak Majlis Bandaraya Kuala Terengganu:

Kelebihan-kelebihan menggunakan sistem parkir automatic jenis “rotary” adalah :-
• Menjimatkan penggunaan tanah
Dapat memuatkan 10 buah kereta dengan menggunakan luas dua buah kereta.


• Menjimatkan masa
Pemilik hanya perlu meletakkan kenderaan di ruang kosong tanpa perlu berpusing berkali-kali seperti di dalam parkir bertingkat biasa.


• Aspek keselamatan
Pemandu khusunya wanita tidak perlu menaiki lif atau tangga atau berjalan jauh untuk keluar seperti di dalam bangunan parkir bertingkat biasa.


• Memudahkan
Pemandu hanya perlu meletakkan kenderaan di ruang yang tetap dan sistem akan memutarkan ruang parkir yang kosong untuk kenderaan seterusnya.

Menurut Datuk Bandar, Dato’ Azlan Dagang sistem itu berkonsepkan “Merry Go-Round” idea Menteri Besar menggunakan teknologi Korea.
Katanya,pelanggan akan dibekalkan dengan e-kad untuk menyimpan dan menuntut balik kereta yang disimpan.

TEGANUKITA

Kakitangan awam disaran layari lawan web positif

Oleh: Suriati AliKakitangan kerajaan disaran supaya melayari lawan web atau portal kerajaan yang memaparkan pelbagai perkara positif, bukannya laman sosial seperti facebook dan twitter.

Setiausaha Kerajaan Negeri , Dato’ Haji Mazlan Ngah berkata, portal milik Jabatan Perdana Menteri (JPM) Ketua Setiausaha Negara (KSN) dan Jabatan Perbendaharaan menyalurkan pelbagai maklumat berguna berkaitan tugas harian.

“Melalui portal itu dan pelbagai laman web agensi kerajaan lain, setiap kakitangan boleh menjadikannya sebagai rujukan dan panduan. Laman facebook dan twitter tidak digalakkan untuk dilayari kerana dibimbangi menganggu tugas hakiki di pejabat,” katanya.Beliau berkata demikian ketika berucap pada Perhimpunan Bulanan Warga Darul Iman, Kuala Terengganu, pagi ini . Seramai 15 kakitangan cemerlang bagi bulan Oktober, November dan Disember dipilih menerima sijil penghargaan dan wang tunai RM500.
Sempena perhimpunan itu, Dato’ Haji Mazlan turut menyambung 10 prinsip S lagi daripada bilangan 58 S.

Prinsip seterusnya ialah Sahsiah yang bermaksud berperibadi unggul; Sahut ( perlu menyahut cabaran kerja dengan baik dan cuba laksanakan amanah dengan sempurna); Sain (tandatangan dan ikrar kerja); Saing (sebagai sahabat atau kawan, kita jangan mementingkan diri sendiri) dan Saintifik (kaedah kerja).“Manakala lima lagi adalah Sakhir bermaksud murah hati dan dermawan); Saksama (sama rata dan perlu bertindak secara adil); Sama rata (pelanggan dalaman dan luar dilayan sama rata); Sanjung (menghargai perkhidmatan yang dilaksanakan) dan terakhir Santun, setiap kakitangan perlu berbudi bahasa.

“ Dua puluh prinsip S termasuk yang telah diberitahu di perhimpunan sebelum ini wajar dijadikan panduan dan selebihnya akan diberitahu ketika perhimpunan akan datang,” katanya.


TEGANUKITA

Lebih 2000 pengunjung hadir ke Majlis Persembahan Sempena Tahun Baru Cina

Oleh : Raja Faisal Raja Haron & Mohamad Shahrir


Dato' Seri Ahmad bersama pengunjung di Majlis Persembahan sempena Tahun Baru Cina.

Lebih 2000 pengunjung terutama masyarakat Cina dari negeri Terengganu gembira dengan kehadiran Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said bersama isteri To' Puan Seri Norliza Mahmud bagi memeriahkan majlis Persembahan Sempena Tahun Baru Cina yang di adakan di Chinatown Kuala Terengganu, semalam (1 februari ).

Turut hadir ke majlis tersebut, Pengerusi Jawatankuasa Perindustrian, Perdagangan dan Alam Sekitar Negeri, Toh Chin Yaw.

Majlis diadakan bersempena perayaan Tahun Baru Cina yang bakal menjelang Khamis ini (3 Februari), pelbagai persembahan yang diadakan seperti petunjukan Pertukaran Topeng Muka, persembahan Akrobatik dan Pertandingan Menghias Rumah yang turut disertai oleh kaum Melayu (empat buah) dan India (dua buah) di sepanjang jalan di Chinatown.

Sepanjang program itu juga Menteri Besar berkesempatan melawat setiap rumah yang menyertai pertandingan Menghias Rumah dan memberi ampau kepada setiap peserta dan kanak-kanak di sepanjang lawatan tersebut.Ketua Beliawanis wanita MCA’s, Monna Ong amat gembira dengan kehadiran pemimpin utama negeri ke majlis tersebut dan merakamkan terima kasih kepada kerajaan Negeri kerana menjadikan Chinatown sebagai sebuah pusat perlancongan ’heritage’ dengan pembinaan Pulau Warisan.

”Saya amat gembira dengan kehadiran Menteri Besar bagi Memeriahkan lagi Majlis Persembahan Sempena Tahun Baru Cina dan ramai kaum Melayu yang turut terlibat bagi menjayakan program ini” katanya.Program yang amat meriah ini yang di sertai oleh pelbagai kaum menunjukkan sikap rakyat Terengganu yang mengamalkan konsep Satu Malaysia bagi mengekalkan kesejahteraan dan keharmonian negeri.

TEGANUKITA


Dato’ Seri Ahmad Calon Terbaik

Pengarah Jualan Hotel Tanjong Vista,
Puan Suhaibah HarunOleh: Mohamad Shahrir dan Raja Faisal

Pelantikan Dato’ Seri Ahmad Said menerajui kepimpinan UMNO Terengganu dilihat suatu perkembangan yang bagus dalam memastikan Barisan Nasional terus mempertahankan kemenangan di Terengganu dalam pilihan raya akan datang.

Menurut Pengurus Besar Yayasan Pembangunan Usahawan Terengganu (YPU), Haji Azmi Razik, pelantikan ini dinantikan oleh semua rakyat Terengganu terutamanya dalam memastikan Barisan Nasional menerajui kepimpinan negeri pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke 13 akan datang.

Haji Azmi menegaskan pelantikan Menteri Besar Terengganu menunjukkan kepercayaan tinggi daripada Perdana Menteri Malaysia yang juga Presiden UMNO, Dato’ Seri Ahmad Najib Tun Razak kepada Dato' Seri Ahmad yang menggantikan Dato’ Seri Hishamuddin Tun Hussein.

“ Menteri Besar merupakan tonggak utama pentadbiran sesebuah negeri, kemampuan YAB Dato’ Seri Ahmad Said terbukti apabila Terengganu menjadi penanda (benchmark) dalam bidang pendidikan kepada negeri lain dan penyerahan semula tampuk pemerintahan parti dapat meyakinkan lagi rakyat Terengganu terhadap kepimpinan sedia ada”, kata Haji Azmi ketika dihubungi wartawan unit komunikasi negeri.

Perkara ini disokong lagi oleh Pengarah Jualan Hotel Tanjong Vista, Puan Suhaibah Harun yang mengharapkan teraju kepimpinan UMNO Terengganu akan terus unggul di mata parti amnya seterusnya memenangi hati rakyat khasnya dengan pelantikan tersebut.

“Saya sebagai rakyat Terengganu menyokong penuh pelantikan Dato’ Seri Ahmad dan saya percaya seluruh rakyat Terengganu juga menyokong pelantikan beliau. Perkara penting yang perlu diberi perhatian ialah anggota parti terus bekerja keras bagi membantu membela nasib rakyat dan bukannya semata-mata untuk memenangi pilihan raya”, kata Puan Suhaibah ketika memberitahu wartawan.

Puan Suhaibah ketika ditemui di pejabat beliau di Hotel Tanjong Vista melihat Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Terengganu mampu menggalas dan melaksanakan tugas dengan penuh kewibawaan dengan kepentingan rakyat diutamakan selaras dengan moto kerajaan negeri ‘Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan’.

Naib Presiden Majlis Belia Malaysia yang juga Pengerusi Persatuan Kelab-Kelab Belia Malaysia (MAYC) Terengganu, Haji Abdul Karim Mohamad, menyambut baik Pengerusi Perhubungan UMNO yang baru.

“ Majlis belia terutamanya 109 cawangan belia Terengganu mengalu-alukan Dato’ Seri Ahmad sebagai Pengerusi Perhubungan UMNO Negeri menggantikan mantan sebelumnya dan amat berharap Menteri Besar dapat membuat keputusan yang baik dalam memastikan mandat yang diterima dapat dijalankan dengan penuh dedikasi”. Jelas Haji Abdul Karim ketika ditemui.

Haji Abdul Karim juga mengucapkan tahniah kepada Dato’ Seri Ahmad di atas pelantikan tersebut serta bersyukur apabila jawatan itu dipegang sendiri oleh anak jati Terengganu di samping memastikan sokongan yang padu diberikan para belia terhadap kepimpinan Dato’ Seri Ahmad Said.

TEGANUKITA

01 February 2011

TERENGGANU DAN ANUAR MANAN TETAP UNGGUL

TERENGGANU DAN ANUAR MANAN TETAP UNGGUL

Laporan: Ruslan Abdul Rahman, Mohd.Yusof (AV) Razlan (jurukamera webtv) dan Wahab (logistik).

Anuar Manan dari Terengganu, meskipun hanya mampu di tempat ketiga edisi 2011 Le Tour de Langkawi, yang berakhir di garisan penamat di Dataran Mardeka petang ini 1 Februari 2011, namun Menteri Besar Terengganu, Dato’ Seri Ahmad Said tetap berbangga dengan keserlahan Terengganu dalam Sukan Lumba Basikal itu, malah kemunculan Terengganu sebagai kuasa baru sukan negara masa kini.

Dato’ Seri Ahmad yang berada di Dataran Mardeka petang ini untuk melihat sendiri detik-detik stage terakhir, sesekali kelihatan mengesat airmata kegembiraan bila nama Terengganu dan Anuar Manan berkali-kali dilaungkan bagi mengejar mata demi mata untuk stage-stage terakhir.

Bendera Terengganu dan Malaysia yang berkibar mengalu-alukan penerpaan Annuar Manan menjadikan orang Terengganu berasa begitu bangga.

Ketika ditemui media Dato’ Seri Ahmad berkata, belia akan terus memastikan Terengganu cemerlang dalam sukan itu di masa hadapan kerana sebahagian besar jaguh negara adalah berasal dari Terengganu.

Ini diakui Menteri Belia dan Sukan, Dato’ Seri Ahmad Shabery Cheek yang menyatakan lebih dari enam orang jaguh lumba basikal negara adalah datangnya dari Terengganu.

Dato' Seri Ahmad Said dan Dato' Seri Shabery Cheek dikerumuni media selepas berakhirnya kejohanan yang berprestij itu di Dataran Merdeka petang ini. (1 Februari). Apa yang uniknya kedua-kedua pemimpin itu juga dari Kemaman, Terengganu.

Menteri Besar Terengganu menawarkan kepada negara, khususnya Menteri Belia dan Sukan untuk tahun depan Terengganu bersedia untuk menjadi stage terakhir Le Tour de Langkawi itu dan akan memberi pelbagai kemudahan.

Beliau juga menyatakan, kejayaan pelumba juga bergantung kepada pengurusan yang baik.
Terengganu katanya, mempunyai pasukan pelapis dan akan dihantar menyertai kejohanan di India dan Sanghai China untuk pendedahan.

Terengganukita mengiringi Dato’ Seri Ahmad Said dan Datuk Shabery Cheek bersama ribuan penonton di stage penamat itu untuk tujuan membuat liputan .


TEGANUKITA

Bot cruise dapat sambutan

Oleh: Suriati Ali

Kira-kira 42,000 pengunjung tempatan dan luar Negara menggunakan perkhidmatan bot cruise di Taman Tamadun Islam (TTI), Pulau Wan Man, sejak ia dilancarkan lebih setahun lalu.

Pendekatan pengurusan TTI memperkenalkan perkhidmatan itu sebagai daya penarik, bukan saja mampu menambah bilangan pengunjung ke taman tema tersebut, malah ia membawa perubahan imej sungai Terengganu.

Pengarah Urusan TTI, Engku Azmi Engku Abdul Rahman, berkata perkhidmatan bot cruise yang dilancarkan pada Mac 2009, nyata memberi perkembangan positif di mana sebelum ini TTI hanya dikenali umum sebagai destinasi yang mempunyai taman monumen dan Masjid Kristal.

“Sebanyak tiga Perahu Payang dan dua Perahu Kolek digunakan, sebagai permulaan memperkenalkan perkhidmatan itu dengan mengenakan kadar bayaran RM10 seorang.

“Disebabkan sambutan yang cukup menggalakkan, empat bot fiber yang dinamakan sebagai Bot Sri Warisan, Bot Sri Wan Man, Bot Sri Kristal dan Bot Sri Paloh ditambahkan sebagai langkah memenuhi pemintaan pengunjung,” katanya yang dihubungi pemberita Teganukita.

Menurutnya, untuk menambah lebih keselesaan, Bot Dining Cruise turut diperkenalkan di mana perkhidmatan terbaru ini cukup istimewa dan unik.

“Setiap pelanggan akan dihidangkan dengan makanan tradisional seperti nasi dagang, kuih muih dan kerepok lekor sepanjang 45 minit menyelusuri sungai.

“Berdasarkan maklum balas yang diterima, rata-rata pengunjung memuji pendekatan itu, di samping mengharapkan tebing sungai dinaik taraf dengan memasang lampu neon,” katanya.

TEGANUKITA

Belia luar negara iktiraf Giat Mara

Oleh: Suriati Ali

Pusat Latihan Giat Mara bukan saja bertanggungjawab menawarkan pelbagai kursus kepada belia tempatan bagi menambah kemahiran mereka, malah berjaya melatih 2,253 belia luar negara.

Antaranya belia dari Sudan, Selatan Thailand, Timur Laste, Indonesia, Combodia dan Namibia.

Pengerusi Majlis Amanah Rakyat (Mara), Dato’ Seri Haji Idris Jusoh, berkata pihaknya bangga kerana Giat Mara diiktiraf individu luar negara yang sebelum ini mengikuti pelbagai kursus berkaitan.

“Pengiktirafan itu adalah hasil usaha sama Giat Mara-Petronas dengan memperkenalkan Khartoum Vocational Training Center (KVTC) kepada mereka termasuk belia Darfur, Sudan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap sempena Majlis Penyampaian Sijil Program Kerjasama Teknikal Malaysia-Darfur, Sudan, di Pulau Duyung, Kuala Terengganu.

Dato’ Seri Haji Idris memberitahu, Giat Mara berazam akan terus meneroka lebih jauh bagi memperkenal dan melaksanakan program berkaitan kepada masyarakat luar negara lain termasuk negara dunia ketiga lain.

TEGANUKITA

Sikap Berat Tulang Punca Denggi

Oleh: Aida Abd RahmanSikap segelintir masyarakat yang `berat tulang’ dalam menjayakan program gotong-royong membersihkan kampung sendiri antara penyebab masalah demam denggi masih berlaku di negeri ini.


Pengerusi Jawatankuasa Perindustrian, Perdagangan dan Alam Sekitar negeri, YB Toh Chin Yaw, berkata pelbagai saranan dan kempen sudah dilaksanakan kerajaan negeri dan agensi berkaitan namun sikap sekelompok masyarakat yang tidak pernah berubah menyukarkan hasrat memastikan kawasan persekitaran bersih sekaligus terhindar daripada menjadi tempat pembiakan nyamuk Aedes.“Memang berlaku masalah denggi dan H1N1 di Terengganu.Kita di pihak kerajaan negeri melalui Jabatan Pengairan dan Saliran serta Jabatan Alam Sekitar dan kerajaan tempatan melakukan pelbagai program bagi memastikan kualiti alam sekitar kita meningkat.

“Malah, pada tahun ini dijalankan program tambahan bagi menjaga sungai dan fizikal selain mencadangkan bot pemungut sampah bagi memastikan sungai dan kawasan yang menjadi tumpuan pelancong tidak tercemar dengan sampah sarap yang dibuang oleh mereka yang tidak bertanggungjawab,” kata beliau ketika ditemui di Kuala Terengganu, baru-baru ini.

Selain itu, beliau juga kesal kerana banyak program gotong-royong hanya melibatkan peratusan kecil penduduk kampung yang bekerjasama untuk turun padang menjayakan aktiviti berkenaan.Bagaimanapun, pihaknya berharap Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung (JKKK) mengambil langkah yang lebih proaktif untuk menggembleng tenaga semua komuniti dalam kampung untuk turun padang dan menunaikan tanggungjawab kemasyarakatan.

“Tindakan itu bukan hanya dapat membersihkan kawasan persekitaran kita, bahkan juga akan mewujudkan kesedaran rakyat mengenai keperluan menjaga kebersihan. Ia juga memerlukan sokongan agensi berkaitan ketika program diamalkan.

“Selain itu, penguatkuasaan ketat perlu dilaksanakan kerana sikap sambil lewa orang kita yang lebih gemar melakukan tabiat buruk membuang sampah di tempat sendiri terutama tempat awam. Bagaimanapun, apabila ke luar negara tabiat buruk itu tidak diamalkan kerana menghormati perundangan dan penguatkuasaan sesebuah tempat,”katanya.Suara Kampus Buka Minda Siswa

Oleh: Esah Abdullah

Program suara kampus mampu membuka minda siswa dan siswi serta mencungkil bakat dan kreativiti mereka, selain memberi peluang kepada golongan berkenaan untuk berinteraksi dan berkomunikasi dengan pendengar.

“ Saya percaya pengalaman ini akan menjadi perangsang kepada mereka setelah tamat pengajian dan mempunyai pemikiran yang kreatif dan inovatif apabila berada di dunia luar nanti,” kata Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri, Haji Khazan Che Mat, pada majlis penutup Bengkel DJ Suara Kampus 2011, di Auditorium Radio Malaysia Terengganu FM (TFM), Bukit Pak Apil, semalam (31 Januari).

Teks ucapan beliau dibacakan Penolong Setiausaha Kerajaan, Agama dan Penerangan negeri, Haji Lukema Meri Salleh.

Hadir sama, Pengarah Penyiaran Kawasan Timur, Dr Nawiyah Che Lah; Ketua Bahagian Rancangan, Puan Noor Asmihan Mansor dan Penerbit, Encik Rizallimi Mohamed dan 34 peserta dari 13 Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) dan lima dari Institusi Pengajian Tinggi Swasta (IPTS).

Katanya, program suara kampus yang akan bersiaran setiap Khamis jam 9.15 malam hingga 11 malam ini berkonsepkan hiburan santai dan menjadi saluran untuk mempromosikan aktiviti serta info semasa perkembangan pusat pengajian tinggi.

“Usaha TFM meneruskan program Tadarus Bersama Remaja juga harus dipuji, bertujuan membentuk remaja berpendidikan serta kuat berpegang kepada agama, berkualiti dan jatidiri,” katanya.

Katanya, apa yang bersiaran di TFM merupakan ilmu dan maklumat serta mesej kerajaan yang berguna kepada seluruh penduduk di negeri ini agar masyarakat memahami dengan jelas dan tepat.

Bengkel DJ Kampus kali kedua diadakan, di mana peserta diberi pendedahan mengenai penyelidikan bahan, penyediaan dan penulisan skrip serta amali di studio yang dikendalikan DJ TFM, Puan Noor Asmihan Mansor, Encik Zainal Abidin Mustafa, Puan Rida Suzirawati Muda dan Puan Noorhaniza Mat Yeh.


TEGANUKITA

Pelajar Terengganu di Mesir selamat

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Seramai 233 pelajar negeri ini di bawah tajaan Yayasan Terengganu (YT) yang sedang menuntut di Mesir yang kini sedang bergolak, dilaporkan berada dalam keadaan selamat.Pengarah YT, Haji Aziz Mamat berkata, pihaknya sentiasa memantau keadaan pelajar di negara itu dengan cara menghubungi pihak kedutaan dari semasa ke semasa bagi mendapatkan maklumat terkini mengenai mereka.


Pada masa yang sama, tambah beliau, pihak YT turut memantau perkembangan di negara yang menyaksikan kebangkitan rakyat yang menuntut Presiden mereka meletak jawatan dan akan mengambil tindakan sewajarnya bagi memastikan keselamatan pelajar tidak terjejas.Kesemua pelajar yang sedang menuntut di Mansurah, Iskandariah dan Kaherah dinasihatkan agar tinggal di asrama masing-masing dan tidak keluar ke mana-mana bagi mengelakkan kejadian tidak diingini.

Haji Aziz berkata, pada masa ini pihaknya difahahamkan pergolakan di Mesir sudah sampai ke tahap oren (peringkat kedua) dari kuning (peringkat pertama). Jika sekiranya tahap tersebut sampai ke tahap merah (peringkat ketiga dan kritikal), semua pelajar Malaysia akan dibawa keluar dari negara berkenaan.

Bagi mendapatkan perkembangan terkini mengenai pergolakan itu, YT menghantar Penolong Pengarahnya, Encik Razali Mahmud ke Wisma Putra di Putrajaya, bagi mendapatkan penjelasan lanjut mengenai pelajar Terengganu yang berada di Mesir.Dalam perkembangan lain, Timbalan Menteri Luar, Senator A.Kohilan Pillay telah berlepas ke Kaherah bagi mengetuai sepasukan lima pegawai untuk meninjau tahap keselamatan para pelajar, sekaligus merangka pelan kontigensi bagi menyelamatkan rakyat Malaysia, termasuk pelajar di Mesir.

TEGANUKITA

Konsep Baru Cegah Jenayah

Oleh : Aida Abd Rahman

Satu konsep baru bakal diperkenalkan Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia (MCPF) dalam usaha pencegahan jenayah iaitu mereka bentuk persekitaran.

Naib Pengerusi MCPF , Tan Sri Lee Lam Thye, berkata konsep baru yang akan dilaksanakan secara meluas itu bagi menggembleng tenaga masyarakat ke arah usaha pencegahan jenayah.

Katanya, penglibatan semua pihak termasuk di taman-taman atau persatuan perumahan, institusi profesional seperti arkitek atau unit perancang bandar diperlukan bagi melaksanakan konsep ini dengan berkesan.

"Ini bermakna setiap pembinaan yang dirancang akan diambil kira persekitarannya supaya tidak terselindung yang boleh mengurangkan risiko jenayah," katanya selepas merasmikan laman web Yayasan Pencegahan Jenayah negeri Terengganu, kelmarin (31 Januari).

Turut hadir Ketua Polis Terengganu, Datuk Jamshah Mustapa.

Beliau berkata konsep ini terbukti berkesan dan popular di negara barat kerana membawa kesan positif selain berkesan membantu mencegah jenayah.

MCPF tahun ini memfokuskan lebih banyak penubuhan kelab-kelab pencegahan jenayah di sekolah-sekolah kerana golongan ini merupakan aset penting yang bakal menjadi pemimpin negara satu masa nanti.

Sebanyak 70 sekolah di Terengganu menubuhkan kelab pencegahan jenayah masing-masing iaitu 136 sekolah menengah dan 306 sekolah rendah.
TEGANUKITA

31 January 2011

Jurutera didakwaSeorang jurutera perunding didakwa di Mahkamah Sesyen hari ini (31 Januari) berhubung kes runtuhan bumbung Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin di Gong Badak di Kuala Terengganu pada Jun 2009.

Tertuduh, Wan Manan Wan Ali, 51, mengaku tidak bersalah terhadap tuduhan menipu dengan berpura-pura bertindak sebagai pemeriksa yang diiktiraf mengeluarkan dokumen bertarikh 15 Januari 2009 iaitu dokumen mengenai sistem teras bumbung utama dan kerja yang berkaitan dengannya, bagi cadangan untuk membina dan menyiapkan stadium utama atau kompleks Sukan Negeri Terengganu.Kesalahan itu didakwa dilakukan antara 15 Januari dan 29 Mac 2009 di pejabat Jabatan Kerja Raya (JKR) Terengganu.

Dia didakwa memberi dan menandatangani dokumen berkenaan kepada Pengarah JKR negeri, Rosli Zainal, dan turut bertindak memperdaya Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Mokhtar Nong, untuk mempercayai dia adalah pemeriksa yang diiktiraf.

Pertuduhan adalah mengikut Seksyen 419 Kanun Keseksaan yang menetapkan hukuman penjara sehingga tujuh tahun atau denda atau kedua-duanya jika disabit kesalahan.Hakim M Bakri Abdul Majid menetapkan 17 Mac ini untuk sebutan semula kes dan membenarkan Wan Manan diikat jamin sebanyak RM10,000 dengan seorang penjamin.

Tertuduh diwakili Wan Zainuddin Wan Musa manakala pendakwaan dilakukan oleh Syafinas Shabudin daripada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

TEGANUKITA

Dato’ Seri Ahmad mampu lakukan yang terbaik

Oleh: Suriati Ali

Rata-rata rakyat Terengganu, terutama penyokong Barisan Nasional (BN) menyatakan rasa syukur kepada Tuhan dan berterima kasih kepada pucuk pimpinan Pusat kerana mempercayai kewibawaan Dato’ Seri Haji Ahmad Said menerajui barisan pimpinan Umno.

Pesara Kerajaan, Haji Long Abdul Rahman, berkata Dato’ Seri Ahmad cukup dikenali rakyat dengan sifat semula jadinya, mudah tersentuh apabila rakyat ditimpa musibah, bencana alam dan sebagainya. Jadi, tidak hairanlah, mengapa beliau rapat dengan rakyat.

“Mengenai pelantikan beliau sebagai Pengerusi Badan Perhubungan Umno Terengganu, ia tidak perlu dipertikaikan lagi, kerana jawatan itu cukup sesuai berdasarkan pengalaman yang dimiliki.

“Beliau bukan sahaja bergiat aktif dalam bidang politik malah menjadi individu yang dipercayai sewaktu memegang beberapa jawatan penting dalam agensi kerajaan dan swasta, termasuk pernah menjawat Penolong Pegawai Daerah Setiu, Yang Dipertua Majlis Daerah Kemaman dan Pengerusi Pesama Timber Corporation Sdn, Bhd,” katanya.

Haji Long Abdul Rahman berharap barisan pimpinan baru Umno menjadi mantap dan tersusun dalam mentadbir negeri untuk terus mengecapi kesejahteraan dan kemakmuran.

“Saya percaya Dato’ Seri Ahmad dan Timbalannya, YB Yahya Khatib Mohamad mampu melakukan yang terbaik untuk masa depan rakyat dan Umno,” katanya yang memegang jawatan terakhir sebagai Pegawai Daerah Marang.

Ketua Bahagian Marang, YB Yahya Khatib Mohamad, berkata apabila seseorang itu diberi kepercayaan memikul tanggungjawab sebagai Menteri Besar secara mutlaknya perlu memegang jawatan Pengerusi Badan Perhubungan Umno seperti yang dilantik di lain-lain negeri.

“Amalan ini bukannya perkara baru malah menjadi tradisi sejak dahulu lagi, ia juga berlaku di zaman pimpinan Tan Sri Wan Mokhtar Ahmad dan Dato’ Seri Idris Jusoh di mana ketika itu selaku Menteri Besar akan memegang jawatan sebagai pengerusi badan,” ujar Ketua Bahagian Marang, YB Yahya Khatib Mohamad.

Beliau yang turut dilantik sebagai Timbalan Pengerusi badan itu mengakui dan percaya segala urusan seperti merancang strategi dan meraih undi akan bertambah mudah, selain mampu menambah kepercayaan rakyat terhadap Barisan Nasional.


TEGANUKITA


Rakyat Perlu Syukur Pemimpin Cakna

Oleh: Suriati Ali

Masyarakat hari ini, khususnya rakyat Terengganu sewajarnya bersyukur di atas kurniaan Illahi yang menganugerahkan sebuah negara yang makmur dan maju.

Tidak lupa juga, kita sebagai rakyat perlu berterima kasih kepada pucuk pimpinan Pusat dan negeri yang telah berusaha mencari kemakmuran itu semata-mata untuk kesejahteraan dan kesenangan rakyat.

Pengerusi Veteran Umno Parlimen Kuala Nerus, Haji Sayed Mohamad Idrus, cukup kesal dengan sikap segelintir individu yang memandang rendah dan mengkritik setiap tranformasi dilaksanakan pemimpin sedangkan mereka turut menggunakan kemudahan itu.

“Adalah tidak bagus mempunyai sikap sebegitu, kerana secara tidak sedar golongan itu dan keturunannya turut menggunakan kemudahan seperti jalan raya, jambatan dan jejantas yang sememangnya diusahakan pemimpin Umno,” katanya ketika dihubungi wartawan Teganukita.

Menurut Haji Sayed Mohamad, bagi mengecapi kemakmuran seperti ini, bukannya mudah kerana pelbagai halangan yang dihadapi pemimpin terdahulu terutama sebelum mencapai kemerdekaan.

“Pengalaman ketika bersama-sama menyambut hari kemerdekaan pada 31 Ogos 1957 pula masih segar dalam ingatan walaupun hampir 54 tahun berlalu.

“Sewaktu itu saya bersama-sama 40 ahli Umno bersepakat untuk meraikan hari bersejarah itu di Padang Merdeka, Kuala Lumpur dengan menaiki feri dan bas,” katanya yang menggunakan duit poket sendiri dan ada di antara ahli lain terpaksa memecah duit tabung semata-mata tidak mahu ketinggalan meraikannya.

Katanya, sebelum tiba di Padang Merdeka yang mengambil masa dua hari satu malam pelbagai halangan dan rintangan dilalui di mana mereka terpaksa bermalam di Masjid Temerloh, Pahang dan akibat kepenatan juga, bangku Sekolah Kebangsaan Jalan Raja Muda menjadi tempat untuk berehat dan dijadikan alas tidur.

“Laungan merdeka, merdeka, merdeka yang dilafazkan Tuanku Abdul Rahman masih tergiang-giang sehingga ke hari ini dan tidak akan dilupakan hingga ke akhir hayat,” katanya ketika itu berusia 17 tahun.


TEGANUKITA

Jangan jadi ‘gunting dalam lipatan’

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Jangan jadi ‘gunting dalam lipatan’. Ingatan tersebut pendek saja dan mudah diingati oleh sesiapa saja yang mendengarnya.

Pemimpin nombor satu negeri, Dato’ Seri Ahmad Said, memberi peringatan itu kepada penjawat awam yang bekerja di agensi-agensi di bawah pentadbiran kerajaan negeri serta Persekutuan, sewaktu menyampaikan amanat pada majlis Bicara Eksekutif Bersama YAB Menteri Besar di Wisma Darul Iman, pada 27 Januari, 2011.

Jelas sekali hasrat Menteri Besar mahu penjawat awam bersikap amanah dan tidak sesuka hati membocorkan rahsia kerajaan, khususnya kepada pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab.

Sikap segelintir penjawat awam membocorkan fakta-fakta yang masih di peringkat rahsia rasmi kerajaan, amat merbahaya dan boleh menjejaskan imej kerajaan yang mentadbir negeri ini.

Malah, tidak keterlaluan jika dikatakan perbuatan itu boleh menjatuhkan kerajaan, terutama jika fakta berkenaan yang belum tentu kesahihannya, digunakan parti pembangkang untuk ‘menikam’ kerajaan semasa.

Tindakan sesetengah penjawat awam mendedahkan maklumat sulit kerajaan kepada pihak tidak bertanggungjawab, amat tidak wajar dan bertentangan dengan Perintah Am yang wajib dipatuhi setiap kakitangan awam.

Menteri Besar menegaskan sepatutnya setiap penjawat awam menghargai pemimpin negeri ini dan taat setia kepada kerajaan semasa yang mengurus tadbir negeri.

Dalam hal ini, beliau mencabar penjawat awam yang tidak bersetuju dengan dasar kerajaan semasa dan tidak boleh bekerja untuk kerajaan supaya meletak jawatan mereka.
Bagi Dato’ Seri Ahmad tidak ada gunanya kerajaan terus membela mereka yang bersikap ‘musang berbulu ayam’ kerana langkah itu amat merbahaya.

Menteri Besar tidak mahu mereka yang ibarat ‘api dalam sekam’ akan menghancurkan kerajaan yang ada, sekaligus membuka ruang kepada parti pembangkang untuk mentadbir semula negeri ini.

Kakitangan awam dan rakyat Terengganu pastinya masih ingat pelbagai kezaliman yang dilakukan Pas semasa parti tersebut mentadbir negeri ini.

Pastinya kejadian kanak-kanak dihalau dari Tabika Kemas dan pintu pagar tabika dikebanyakan kawasan dikunci oleh Jawatankuasa Syura Rakyat (JSR), masih segar dalam ingatan penduduk di negeri ini.

Tentunya rakyat Terenganu tidak mahu Pas berkuasa semula di negeri ini dan melakukan pelbagai kezaliman kepada rakyat, termasuk kanak-kanak yang tidak berdosa.

Bagi mengelakkan bencara itu berlaku, penjawat awam perlu patuh kepada nasihat Menteri Besar dan jangan cuba bermain dengan api. Mereka perlu memikirkan masa depan anak-anak kecil yang dahagakan ilmu kerana dengan ilmu seseorang itu boleh menjadi insan yang cemerlang.

Dengan ilmu juga seorang anak mampu mengubah nasib keluarga mereka yang hidup seharian ‘kais pagi makan pagi, kais petang makan petang’.

Kerajaan negeri pimpinan Dato’ Ahmad kini ke arah menjadikan Terengganu sebagai Negeri Anjung Ilmu dan setiap orang, terutama sekali penjawat awam perlu menyokong usaha murni ini, demi masa depan generasi muda yang semakin bertambah di negeri ini.

Bagi membendung kegiatan ini daripada berulang, kerajaan negeri akan bertindak terhadap mereka yang melakukan kesalahan tersebut sebagai pengajaran kepada yang lain.

Menteri Besar berharap pembocoran maklumat suilt tidak lagi berlaku, sebaliknya kakitangan awam perlu menumpukan tugas masing-masing dengan bekerja dengen lebih gigih bagi membantu melaksanakan program kerajaan untuk kesejahteraan rakyat.

Penjawat awam sebaliknya diminta menghayati sepenuhnya roh ‘Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan Negeri Terengganu’ (MPPNT), mendampingi rakyat, menyelami masalah mereka, mencari jalan dan membuat keputusan bagi menyelesaikannya.

Jika semua pihak bekerjasama dan saling membantu, sudah pasti kerajaan negeri pimpinan Dato’ Ahmad dapat melaksanakan pelbagai program dengan lebih lancar dan terus menabur bakti kepada rakyat Terengganu...


TEGANUKITA

NASI DAGANG HIDANGAN TAHUN BARU CINA…
Oleh: Ruslan Abdul Rahman
Sambutan Tahun baru Cina Khamis ini ; berbagai persiapan telah dibuat termasuklah masayarakat Cina di Kampung China, di tengah bandar Kuala Terengganu.
Penulis dan rakan-rakan sekerja dari Unit Komunikasi Negeri membuat tinjauan persiapan sambutan di sektiar kampung China Terengganu yang bersejarah itu, mendapati suasana persiapan sambutan Tahun Arnab itu sungguh meriah sekali.
Exco Kerajaan Negeri, YB Toh Chin Yaw yang kebetulan ada di sekitar kampung berkenaan petang semalam (30 Januari) memberitahu bemula hari semalam, setiap malam sehingga hari raya Khamis ini diadakan program Ambang Sambutan Tahun Baru Cina dengan pelbagai persembahan kebudayaan seperti tarian singa, tukar topeng dan sebagainya..

TEGANUKITA

Beliau juga memberitahu pada hari Selasa kira-kira jam 9.00 malam, Menteri Besar Dato’ Seri Ahmad Said akan meluangkan masa melawat perkampungan berkenaan dan bertemu penduduk dan singgah di beberapa buah rumah.
Pada Khamis ini, 3 Februari pihaknya mengadakan rumah terbuka Tahun Baru Cina untuk semua kaum di Dewan Tunku Abdul Rahman dan menjemput semua datang berkunjung.
Katanya, tahun ini diadakan juga pertandingan menhiasi rumah dengan penyertaan seramai 44 buah rumah, bertambah dari tahun lepas hanya 33 penyertaan.
Yang uniknya ialah kata beliau pada pertandingan kali ini terdapat enam penyertaan dari kaum lain, iaitu dua India dan empat orang Melayu.
Sementara itu, seorang pemuda, Chua Goh Tong memberitahu, pada malam raya iaitu malam Khamis ini, seperti biasa diadakan ‘makan besar’ di dalam keluarganya.
Mereka duduk semeja, ibubapa,nenek dan anak-anak serta cucu makan bersekali dan bemesra sesame keluarga sampai larut malam.
Katanya, masakan utama pilihan keluarganya ialah “Mee Suah”, di samping tepung bakul dan limau.
Seorang nenek Anne Gan,60 tahun ketika ditemui memberitahu keluarganya memilih ‘nasi dagang’ dan ‘ayam masak kerutup’ menu pilihan utama di hari raya Cina itu, seperti juga masakan orang Melayu.
“Kadang-kadang pagi, petang dan malam, semua keluarga saya suka makan nasi dagang, termasuk yang pulang berhari raya dari Kuala Lumpur” beritahunya kepada penulis.
Demikian gambaran 1 Malaysia yang diperkenalkan oleh Perdana Menteri Dato’ Seri Najib Tun Razak, jelas terpampang dan terbukti dalam sosio-budaya masyarakat Malaysia kita, termasuk di Terengganu.