Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    4 months ago

23 December 2009

SPRM Beri Taklimat Kepada Adun

Oleh: Esah Abdullah

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang bergerak bersama moto ‘Bersama Kita Hapuskan Rasuah’ mengadakan taklimat kepada Ahli-Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Terengganu, 21 Disember lalu.

Taklimat yang diadakan sempena persidangan Dewan Undangan Negeri yang bermula pada hari yang sama itu bertujuan mendidik pihak berkuasa awam, pegawai awam dan orang awam tentang rasuah dan kesan buruknya terhadap pentadbiran sektor awam, swasta dan komuniti.

Majlis yang diadakan di tingkat 17 Wisma Darul Iman itu turut dihadiri Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said; Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Mokhtar Nong; Pegawai Kewangan Negeri, Dato’ Mazlan Ngah, pegawai-pegawai kanan kerajaan dan ketua jabatan.

Taklimat yang berlangsung selama dua jam itu diisampaikan Timbalan Ketua Pesuruhjaya Pencegahan SPRM, Dato’ Zakaria Jaafar manakala Dato’ Ahmad bertindak selaku pengerusi majlis.

Beberapa perkara disentuh, termasuk kuasa perundangan serta bentuk kesalahan rasuah dan perkara-perkara yang boleh disabitkan sebagai ‘suapan’ yang mudah berlaku dalam kehidupan seharian.

UKOM

Wujudnya TPK mampu gembira rakyat

Oleh : Suriati Ali

Tahniah kepada kerajaan negeri kerana membentangkan bajet yang sama rata untuk tahun 2010, semoga ia dapat dilaksanakan sebaik mungkin diiringi pentadbiran yang sistematik.

Wakil BN- Tepoh, Muhammad Ramli Nuh, berkata wujudnya Tabung Penyakit Kronik (TPK) dengan membabitkan kos RM10 juta, peruntukan ini jelas mengembirakan semua pihak dan dianggap sebagai hadiah kepada golongan kurang berkemampuan dan miskin.

“Ramai rakyat kita memerlukan bantuan bagi merawat pelbagai pelbagai penyakit kronik, ini termasuk barah buahcpinggang, jantung berlubang, sendi tulang dan sebagainya,” katanya ketika sesi pembahasan di Sidang Dewan Undangan Negeri.

Katanya, diharapkan tabung ini dapat berjalan dengan baik dan meluluskan segera permohonan apabila rakyat memerlukannya. Begitu juga dengan insurans kematian dan kemalangan.

“Di samping itu, diharapkan kerajaan negeri menubuhkan kembali Jawatankuasa Kemajuan Agama dan Penerangan Daerah yang pernah wujud suatu ketika dahulu.

“Sekiranyanya diwujudkan kembali jawatankuasa itu dengan peruntukkan RM10 ribu setiap Dewan Undangan Negeri (DUN), insyaAllah ia mampu menyelesaikan pelbagai perkara negatif dan gejala sosial. Selain itu, syiar Islam dan didikan agama dapat disebarkan secara terus kepada rakyat setempat,” katanya .

Katanya, Maahad Tahfiz dan Institut al-Quran Terengganu (IQT) akan digabung dan difahamkan, ia akan diseliakan kerajaan negeri, dia bangga kerana Terenganu menjadi negeri pertama menubuhkannya pusat pengajian itu.

“Untuk terus memberi manfaat kepada rakyat, dia berharap ia dijaga dengan baik sebagaimana kosep awal ketika dibentang dalam bajet 2006,” katanya.

YB Ramli turut memberitahu, perancangan penebatan banjir dengan memperuntukkan sejumlah RM4.2, dia berterima kasih kepada kerajaan negeri kerana prihatin mengenai masalah ini.

“Diharapkan dengan peruntukan yang disalurkan ini banjir di Pusu Tiga, Gong Badak, Kuala Terengganu yang berlarutan tiga hingga empat hari tidak berlaku lagi,” katanya

UKOM

Bajet 2010 Seimbang Berdasar Hasil

Oleh : AIDA ABD RAHMAN


Menteri Besar, Dato' Ahmad Said ketika membentangkan bajet 2010 di Dewan Undangan Negeri. - Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.

Kerajaan Terengganu membentangkan dasar pengurusan bajet seimbang membabitkan peruntukan RM1.881 billion bagi 2010.

Peruntukan itu bertambah RM1.45 juta atau 0.08% jika dibanding dengan peruntukan tahun lalu dan mencerminkan dasar perbelanjaan kerajaan yang lebih berhemah berpandukan kepada keupayaan pungutan hasil negeri.

Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said, berkata peruntukan ini disediakan untuk membiayai Perbelanjaan Bekalan, Perbelanjaan Tanggungan dan Perbelanjaan Pembangunan sejajar dengan anggaran hasil bagi 2010.

Katanya, anggaran hasil sebanyak RM1.881 bilion pada 2010 dijangka meningkat sebanyak 81.90 juta ringgit atau 4.55% berbanding anggaran hasil 2009.

Daripada jumlah anggaran hasil itu, RM1.731 billion atau 92% adalah diunjurkan diperolehi dari sumber Kerajaan Pusat termasuk royalti petroleum, sementara bakinya RM163 juta atau 8% adalah daripada sumber negeri sendiri.

Dato’ Ahmad berkata, bajet berkenaan akan diperuntukkan untuk membiayai Perbelanjaan Mengurus RM64.4 juta melibatkan Perbelanjaan Tanggungan sebagaimana yang diperuntukkan oleh undang-undang dan RM1.817 billion untuk Perbelanjaan Bekalan.


Dato' Ahmad ketika membuat telaah terakhir sehari sebelum membentangkan bajet 2010.

Bagi Perbelanjaan Bekalan, sejumlah RM1.401 billion diperuntukkan bagi pemberian dan Kenaan Bayaran Tetap, RM208.77 juta untuk Emolumen, RM168.99 juta bagi Perkhidmatan dan Bekalan, manakala RM37.27 juta untuk Aset dan RM1.16 juta lagi bagi lain-lain perbelanjaan.

Menteri Besar berkata, peruntukan yang besar disediakan menerusi Pemberian dan Kenaan Bayaran Tetap terutama bagi pemberian caruman kepada Kumpulan Wang Pembangunan Negeri (RM500 juta), caruman kepada Lembaga Tabung Amanah Warisan Negeri (LTAWNT) (RM230 juta), caruman kepada penguasa-penguasa tempatan & agens kerajaan (RM266 juta).

Manakala bantuan kebajikan di bawah Jabatan Kebajikan Masyarakat melibatkan RM49 juta dan pemberian bagi pelbagai program di bawah Pejabat Setiausaha Kerajaan Vote B32-pelbagai perkhidmatan pula melibatkan peruntukan RM267.72 juta.

“Membelanjakan kesemua hasil yang bakal diperolehi adalah perlu demi menjana pembangunan dan memastikan kesejahteraan rakyat. Kerajaan akan memberi penekanan kepada kesan (outcome) dan impak kepada rakyat.

“ Pada masa yang sama Kerajaan akan memastikan perbelanjaan dilakukan secara lebih berhemat dan melaksanakan langkah berjimat cermat tanpa menjejaskan prestasi, produktiviti dan kualiti perkhidmatan penjawat awam serta program dan projek yang telah dirancang dilaksanakan mengikut jadual,” katanya dalam pembenatangan Bajet 2010 pada persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) terengganu ke-12, di Wisma Darul Iman, hari ini ( 21 Disember).

Menurut beliau, langkah berkenaan bertepatan bagi membendung perbelanjaan daripada meningkat dengan ketara di samping memperbaiki kedudukan akaun kerajaan sesuai dengan pendekatan “Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan.

Dalam pada itu, Akaun Hasil Disatukan telah mengalami defisit sebanyak RM424.96 juta pada tahun 2008 berbanding defisit RM278.42 juta tahun 2007.

“Seperti yang saya jelaskan pada tahun lalu semasa pembentangan Bajet 2009, defisit ini adalah disebabkan kerajaan tidak menerima sepenuhnya Pemberian Dana Khas daripada Kerajaan Persekutuan sebagaimana anggaran dalam Bajet 2007 dan 2008,” kata beliau.

Kekurangan dalam Akaun Hasil Disatukan ini telah menyebabkan baki Kumpulan Wang Disatukan Negeri susut dari RM492.35 juta pada 2007 kepada RM404.65 juta pada 31 Disember 2008.

Bagaimanapun, kerajaan berharap defisit dalam akaun ini akan dapat dikurangkan secara berperingkat dengan penerimaan Dana Khas dari Kerajaan Persekutuan.

Kedudukan Kumpulan Wang Pembangunan telah menjadi lebih baik kerana baki defisit RM79.16 juta pada 2007 dapat dipulihkan dan menjadi positif RM28.62 juta pada 31 Disember 2008 setelah mengambil kira RM713.35 juta perbelanjaan pembangunan pada tahun berkenaan.

Sementara Kumpulan Wang Bekalan Air pula terus mengekalkan baki positif tetapi menurun sedikit daripada RM134.72 juta pada 2007 kepada RM128.43 juta pada 31 Disember 2008.

Penurunan ini disebabkan perbelanjaan pembangunan projek bekalan air yang meningkat kepada RM86.52 juta pada 2008 berbanding RM46.92 juta pada 2007.


Pemberita mendapatkan maklumbalas daripada Menteri Besar selepas pembetangan bajet 2010.

“Dalam menghadapi situasi yang mencabar ini, kerajaan melaksanakan pelbagai langkah proaktif dan berdaya saing bagi memastikan hasil Kerajaan Terengganu dan kesejahteraan hidup rakyat tidak akan terjejas.

“Bagi kerajaan negeri, cabaran utama ialah perbelanjaan yang sangat besar dan kebergantungan hasil kerajaan terhadap royalti minyak atau pada masa sekarang pemberian Dana Khas Kerajaan Persekutuan iaitu pendapatan yang dipengaruhi oleh perubahan harga minyak mentah di pasaran dunia dan sumber minyak yang tidak kekal selama-lamanya,” kata beliau.

UKOM

Sidang DUN Uji Kematangan Wakil Rakyat

Oleh : AIDA ABD RAHMAN


Wakil rakyat perlu matang ketika mengaju dan membahas soalan di dalam Dewan Undangan Negeri bagi menyampai perkara sebenar kepada rakyat. - Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.

Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said menganggap `sikap kurang matang ’ segelintir wakil rakyat kerajaan ketika mengajukan soalan dalam persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) ke-12 yang bermula hari ini (21 Disember) adalah perkara biasa.

Malah, beliau tetap akan menjawab `soalan panas’ itu untuk menyampaikan perkara sebenar kepada wakil rakyat yang mewakili kawasan masing-masing.

“Saya akan menjawab segala persoalan yang dikemukakan oleh semua pihak. Malah, saya bersyukur kerana melihat perubahan di kalangan wakil rakyat daripada kerajaan sendiri yang telah mula mengemukakan soalan untuk dijawab oleh kerajaan negeri.

“Ini satu petanda baik walaupun kadang kala kita lihat cara soalan dikemukakan tidak seharusnya dilakukan oleh pihak kerajaan yang mana tindakan mereka seolah-olah seperti dari parti pembangkang, tapi kita tidak kisah kerana kita perlu menjawab dan menyampaikan apa yang dilakukan pihak kerajaan,” kata beliau ketika sidang media sejurus pembentangan Bajet 2010 di persidangan DUN kali ke-12, hari ini (21 Disember).

Beliau berkata, persidangan menjadi medan penilaian semua pihak khususnya rakyat mengenai keintelektualan dan kematangan setiap wakil rakyat sama ada di pihak kerajaan serta pembangkang ketika mengajukan soalan mahupun membuat penjelasan dalam setiap isu yang diketengahkan.

Menteri Besar menjelaskan bahawa beliau tiada sebarang masalah dengan situasi yang dikatakan sedikit hangat sepanjang persidangan (DUN) berkenaan dan perkara itu adalah lumrah biasa.

“Saya tidak kisah kalau soalan yang diajukan sengaja untuk mencari kelemahan kerajaan, kerana kita mempunyai jawapan untuk disuarakan. Tetapi jika mereka sendiri yang tidak datang ke sidang DUN sebelum ini, tidak datang ke pejabat, bagaimana nak dapatkan maklumat atau gambaran sebenar.

“Perkara ini mudah sahaja, kerana akhirnya ia akan terpercik ke muka sendiri dan menggambarkan kedangkalan kita,”katanya.


Setiap wakil rakyat perlulah menggunakan peluang dan kemeriahan persidangan DUN sebaik mungkin bagi menyuarakan kehendak rakyat di kawasan masing-masing.

Bagaimanapun, sebagai ketua kerajaan beliau akan mengambil langkah yang sewajarnya dan memberi jawapan yang berasaskan fakta yang tepat, benar dan sebaik mungkin dari pelbagai sumber.

Menteri Besar menjelaskan, apa yang lebih penting adalah setiap wakil rakyat perlulah menggunakan peluang dan kemeriahan persidangan DUN dengan sebaik mungkin bagi menyuarakan kehendak rakyat di kawasan masing-masing.

UKOM

Pengusaha Batik Usah Bergantung Produk Luar

Oleh : AIDA ABD RAHMAN


Dato' Ahmad Said ketika melawat pameran batik sebelum merasmikan Malam Gala Seri Iman 2009 dan Anugerah Usahawan Terengganu 2009 di Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu. - Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.

Pengusaha batik tempatan perlu mengurangkan pergantungan kepada produk seni luar negara bagi memastikan nilai eksport budaya kita mampu berkembang dengan skala lebih besar di peringkat antarabangsa.

Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said, berkata jika pengusaha batik terus bergantung kepada produk yang diimport, ia menyebabkan nilai eksport budaya tempatan menjadi kecil dan Malaysia tidak layak disenaraikan sebagai negara pengeksport.


Pemenang rekaan batik gah bersama replika cek yang disampaikan Menteri Besar Terengganu.

“Perkara ini berlaku disebabkan kita sangat bergantung kepada produk seni luar negara dan tidak menitikberatkan produk keluaran sendiri.

“Jika keadan ini berterusan, tidak mustahil industri seni, budaya dan warisan kita pula akan dikuasai oleh rakyat asing pada masa depan,” katanya ketika berucap pada majlis Malam Gala Seri Iman 2009 dan Anugerah Usahawan Terengganu 2009 di Dewan Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu, malam tadi (20 Disember).

Dato’ Ahmad berharap melalui pertandingan piala bagi merebut piala berkenaan mampu mencetuskan semangat kepada pengusaha batik bagi membolehkan industri tersebut menguasai pasaran antarabangsa dengan mengatasi produk dari negara-negara lain.

Beliau berkata usaha kerajaan negeri mewujudkan Galeri Seni Warisan Terengganu pada bulan Jun lalu telah menyemarakkan lagi industri batik dan kraf di negeri ini.

“Kerajaan negeri turut membina Kompleks Seri Endon di Teluk Pasu, Manir yang akan menjadi pusat jualan dan pameran serta R & D batik Terengganu,” katanya.


Pemenang Anugerah Keusahawanan Terengganu 2009 mengabdi gambar bersama Dato' Ahmad.

Hadir sama, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Mokhtar Nong dan Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar, Usahawan dan Koperasi negeri, Dato’ Mohamed Awang Tera.

Sementara itu, pengasas Sumai Engineering Sdn Bhd, Encik Mahyuddin Wan Sulaiman, dinobatkan sebagai Tokoh Usahawan Terengganu 2009.

UKOM

Sanggup berlapar untuk rawat anak

Oleh : SURIATI BINTI ALI


Dato' Ahmad dan isteri melawat kanak-kanak jantung berlubang, adik Muhammad Idham Izuan di Kampung Pengkalan Atap, Batu Rakit. - Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.

“Demi permata hati tercinta, saya dan suami Zamri Muda, 37, sanggup berkorban segalanya sehingga kadang kala terpaksa menahan kelaparan sehari suntuk.

“Duit yang ada terpaksa didahulukan bagi merawat penyakit anak bongsu Muhammad Idham Izuan, 9 bulan, yang menghidapi jantung berlubang kerana tidak sanggup mendengar rengekkan dan tangisan”, keluh seorang ibu Norazura Yusof, 26.

Beliau berkata demikian kepada media selepas menerima kujungan Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said, bersama Isteri To’ Puan Norliza Mahmud dan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) yang juga Pengerusi Jawatankuasa Penerangan Agama Negeri, YB Encik Khazan Che Mat di rumahnya, Kampung Pengkalan Atap, Batu Rakit, Kuala Terengganu (19 Disember).


Dalam kunjungan itu, Dato’ Ahmad menghulurkan sumbangan peribadi bagi meringankan beban.

Adik Muhammad Idham bukan sahaja menghidap penyakit jantung berlubang malah turut dikesan mempunyai saluran darah terbalik dan saluran penafasan sempit sebaik dilahirkan awal April lalu di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ).

Doktor yang merawat adik Idham mengesahkan penyakit itu selepas tiga hari dilahirkan dan ketika berusia lapan hari dinasihatkan supaya mendapat rawatan di Institut Jantung Negara (IJN), Kuala Lumpur.

Apabila genap usia 27 hari, pembedahan pertama dimulakan untuk merawat saluran penafasan sempit dan kemudiannya merawat saluran darah terbalik pada usia empat bulan.

Kos rawatan bagi penyakit itu yang dianggarkan RM70 ribu ditanggung Tabung Kebajikan IJN.

Sekiranya mempunyai tahap kesihatan memuaskan, adik Idham bakal dibedahkan untuk kali terakhir pada Februari ini bagi memulihkan penyakit jantung berlubang. Kos bagi tujuan itu RM46,000.

Menteri Besar menghulurkan bantuan peribadi bagi meringankan beban keluarga kanak-kanak jantung berlubang.

Lebih memilukan, komplikasi daripada tiga penyakit itu, anak Norazura turut dikesan menghidapi paru-paru berair.

Norazura berkata, kunjungan menteri besar bersama rombongan memberi seribu rahmat kepada keluarganya yang sebelum ini buntu mencari sumber kewangan bagi merawat penyakit Idham.

“Kata-kata Dato’ Ahmad yang berjanji akan menangung kos perjalanan bagi berulang alik merawat anak di IJN diucapkan jutaan terima kasih tidak terhingga.

“Sebelum ini suami terpaksa tebalkan muka mengharapkan belas ihsan sanak-saudara dan jiran untuk tujuan itu terutama ketika kesuntukan duit kerana tidak dapat meraih rezeki di laut,” katanya.

Katanya, rezeki suami sebagai nelayan tidak menentu, sekiranya dapat banyak ikan, legalah sedikit perbelajaan harian kami, jika sebaliknya dan musim tengkujuh, ia cukup menyeksakan sehingga terpaksa mencatu makanan.

“Dalam masa sama, kami terpaksa memikirkan sumber kewangan untuk merawat Idham di klinik swasta jika mengalami demam serta asma dan perbelanjaan sekolah tiga lagi anak.

“Walaupun harga rawatan dan ubat tidak sampai RM50, tetapi jumlah itu cukup berharga bagi kami yang sentiasa kesuntukkan duit,” katanya mempunyai empat cahaya mata berusia 9 bulan hingga 10 tahun.


Dato' Ahmad dan isteri serta YB Ustaz Khazan Che Mat meniti titian usang selepas melawat kanak-kanak jantung berlubang.

Norazura berkata, setiap bulan dia terpaksa mendapatkan rawatan susulan Idham di HSNZ dengan menaiki bas.

“Walaupun menyedari anak tidak selesa dengan keadaan itu, saya terpaksa kerana tidak mempunyai kenderaan lain untuk berulang alik ke hospital selain segan untuk meminta pertolongan jiran,” katanya.

Kunjungan penulis TeganuKita turut terharu kerana rumah milik ibu saudara yang didiami keluarga itu tidak mempunyai bekalan air dan terpaksa menggunakan air perigi untuk melaksanakan tugas harian.

Sementara itu, Dato’ Ahmad berkata, dia berharap keluarga Norazura tabah menghadapi kesukaran hidup kerana percaya ada hikmah disebaliknya.

“Bagi meringankan bebanan, kerajaan negeri akan membantu apa yang diperlukan termasuk kos perjalanan. Bagi kos rawatan penyakit Idham ditanggung sepenuhnya oleh IJN,” katanya.

UKOM

22 December 2009

Kerajaan Belanja RM21 Juta Baiki Kerosakan Akibat Banjir

Oleh: Esah Abdullah

Kerajaan negeri membelanjakan RM21 juta untuk memperbaiki pelbagai kerosakan kemudahan infrastruktur seperti jalan raya dan sebagainya akibat banjir yang berlaku di negeri ini baru-baru ini.

Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said berkata demikian ketika menjawab soalan wakil Barisan Nasional (BN) Kemasik, Ir Rosli Othman dalam sidang Dewan Undangan Negeri Terengganu hari ini (22 Disember).

“Peruntukan tersebut adalah untuk memperbaiki jalan-jalan negeri manakala jalanraya persekutuan menerima peruntukan RM35 juta dan semuanya akan diuruskan oleh Jabatan Kerja Raya (JKR),” katanya.

Katanya, kerajaan akan membuat kajian secara menyeluruh mengenai sistem perparitan yang ada disamping menaik taraf jalan yang sentiasa ditenggelami air serta menambah pembentung air yang ada bagi mengelak air bertangkung.

“Namun jaminan tidak boleh diberikan kepada rakyat bahawa banjir tidak akan berlaku kerana apabila kadar hujan lebat yang datang ianya adalah diluar kuasa kita,” katanya.

Tambahnya, kekurangan kawasan yang baik untuk dijadikan tapak perumahan sejak kebelakangan ini turut menyumbang kepada berlakunya banjir apabila kawasan tadahan air dan kawasan paya dibangunkan untuk projek perumahan.

“Kecenderungan individu yang berlawan sesama sendiri juga tidak dapat dihalang apabila masing-masing menambun tanah lebih tinggi daripada rumah jiran terdahulu dan akhirnya sama-sama tenggelam bila datang musim hujan,” katanya.

Dato’ Ahmad berkata, pada masa akan datang setiap projek perumahan akan dikenakan syarat apabila membabitkan penambunan tanah untuk dijadikan tapak mengikut kelulusan Jabatan Parit dan Saliran.

Dato’ Ahmad turut melahirkan rasa tidak puas hati kerana pembinaan longkang yang dibina terlalu sempit sedangkan kawasan tadahan semakin berkurang dan ini membuatkan jalanraya ditenggelami air.

Namun katanya, kerajaan tidak pernah lari dari tanggung jawab dan sentiasa berusaha untuk memperbaiki dan mengatasi sebarang masalah yang timbul namun kita yang merancang Tuhan yang menentukannya.

UKOM

20 December 2009

Ukhwah Asas Kekuatan Umat

Oleh: AIDA ABD RAHMAN

Islam memberikan perhatian yang amat penting terhadap persoalan persaudaraan dengan menyuruh umatnya agar sentiasa menjaga dan memelihara ukhwah kerana ukhwah merupakan asas kekuatan bagi umat Islam.

Di samping itu, ia juga menambahkan keimanan dan ketakwaan dalam diri setiap muslim, selain menjadi landasan ke arah mewujudkan masyarakat yang harmoni, bersatu padu dan saling bekerjasama antara satu sama lain.

“Setinggi-tinggi darjat persaudaraan di sisi Islam adalah yang dihasilkan menerusi persahabatan dan persaudaraan berlandaskan ikatan akidah yang satu serta rela berkorban melakukan apa sahaja kebaikan untuk orang lain.

“Keadaan ini telah dibuktikan oleh Rasulullah dalam usaha mempersaudarakan anatara kaum Muhajirin dan Ansar di Kota Madinah sehingga melahirkan umat yang sanggup berkorban apa sahaja demi saudara seagama dan ini telah memberi kekuatan kepada umat Islam, “ kata Yang DiPertua Majlis Penasihat Pemangku Raja Terengganu, Tengku Sri Panglima Raja, di majlis pelancaran sambutan Ma’al Hijrah peringkat negeri Tahun 1431H/2009M di Taman Tamadun Islam, Pulau Wan Man, Kuala Terengganu, malam semalam (17 Disember).

Turut hadir, isteri beliau To’ Puan Sri Wan Hidayah Wan Ismail; Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said dan isteri, To’ Puan Norliza Mahmud; Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Mokhtar Nong dan Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri, Haji Khazan Che Mat.

Tengku Sri Panglima berkata, malangnya, umat Islam hari ini berada dalam satu keadan yang amat mendukacitakan, di mana Islam menyeru umatnya bersatu-padu dan berkasih sayang, tetapi realitinya terdapat sebahagian umat Islam pada hari ini yang berpecah- belah, bermusuh-musuhan, berpuak-puak dan lebih menyedihkan sanggup membunuh sesama sendiri.

“Semakin banyak seruan kepada kesatuan, maka semakin ketara keretakan dan perpecahan di kalangan umat Islam. Di mana silapnya dan bila keadaan ini akan berakhir?

“Oleh itu marilah kita sama-sama membina kembali hubungan persaudaraan yang semakin longgar serta memeliharanya dengan bersungguh-sungguh,” katanya.

Sebagaimana contoh yang ditunjukkkan oleh para sahabat sehingga terbentuk satu umat yangt sangat kuat kesatuannya dan mampu menghadapi pelbagai cabaran dari musuh-musuh Islam.

Maka, dengan itu katanya, dapatlah kita membina peradaban Islam yang unggul dan cemerlang serta mampu menjadi penyelesaian kepada pelbagai persoalan semasa.

Dalam majlis itu, Tengku Sri Panglima diiringi Menteri Besar menyampaikan anugerah Tokoh Keluarga Mithali Negeri Terengganu kepada Tuan Haji Abd Razak Yusof dari Kampung Bukit Kandis, Kuala Nerus.

Haji Abd Razak yang memiliki 16 anak, di mana 11 daripadanya graduan menerima RM5,000, piala dan sijil penghargaan.

Manakala anugerah imam cemerlang dimenangi Haji Wan Abdul Wahab Othman (Imam Masjid Kampung Tualang, Kuala Terengganu) dan bilal cemerlang pula Encik Muhamad Ab Rahman (bilal Masjid Kampung Payang Kayu, Hulu Terengganu).

Kemenangan itu melayakkan kedua-dua individu berkenaan masing-masing membawa pulang RM5,000, piala dan sijil penghargaan.

Kategori masjid terbaik pula tempat pertama, Masjid Tengku Tengah Zaharah, Kuala Terengganu yang memperolehi RM5,000, piala dan sijil penghargaan; tempat kedua Masjid Tengku Mizan Zainal Abidin, Kemaman (RM4,000, piala dan sijil penghargaan) dan ketiga Masjid Nurul Ehsan Padang Jambu Dungun (RM3,000, piala dan sijil penghargaan).

Sementara kategori surau terbaik pula, tempat pertama milik Surau Taman Ixora, Gong Limau, Kemaman; manakala tempat kedua dan ketiga adalah Surau Lubuk Perah, Wakaf tapai Marang dan Surau An-Nur Durian Burong, Kuala Terengganu. Masing-masing menerima RM3,000, RM2,000 dan RM1,000 berserta piala dan sijil penghargaan.

UKOM

Pengamal Media Perlu Kekal Etika Kewartawanan

Oleh : AIDA ABD RAHMAN


Dato' Seri Hishammuddin bergambar bersama penerima anugerah pada Malam Anugerah Kewartawanan Terengganu ExxonMobil 2009. -Foto Jabatan Penerangan Negeri Terengganu

Pengamal media diingatkan perlu menjalankan tugas mengikut etika kewartawanan yang betul dan tidak membuat laporan sekadar untuk meraih populariti orang ramai.

Menteri Dalam Negeri, Dato’ Seri Hishammuddin Tun Hussein, berkata wartawan seharusnya perlu mengelak daripada menerapkan gaya laporan media baru seperti blog dalam mensensasikan sesuatu isu.

Katanya, gaya media kini sudah berubah dengan kemunculan media baru termasuk media alam maya seperti digital, blog, portal dan facebook yang kebanyakkannya menjurus kepada agenda politik perpecahan, pemisahan dan kebencian.

Bagaimanapun, wartawan haruslah sentiasa mengekalkan kredibiliti, integriti dan etika kewartawanan dalam setiap berita yang dilaporkan.

“Selagi kita berpegang kepada nilai itu, kita akan sentiasa relevan dan berada di pihak yang benar sekaligus dapat mengelak daripada menggadai maruah untuk mensensasikan suatu berita.

“Malah, tidak mungkin mereka yang menyebarkan fitnah akan berjaya kerana akhirnya rakyat akan tahu juga kebenaran sesuatu isu itu,” katanya ketika ucapan merasmikan malam Anugerah Kewartawanan Kelab Wartawan Terengganu (Kawat) Exxonmobil 2009, di Hotel Primula Beach Resort, semalam (13 Disember).

Hadir sama, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Mokhtar Nong dan Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan Negeri, Dato’ Za’abar Mohd Adib yang mewakili Menteri Besar.

Dalam ucapan beliau sebelum itu, Dato’ Seri Hishammuddin turut mengakui kehadiran beliau ke majlis anugerah kewartawanan itu bukan terpaksa sebaliknya untuk mengiktraf dan mengakui Kawat merupakan kelab wartawan yang cukup aktif di negara ini.

Malah, katanya sejak dilatik sebagai Pengerusi Badan Perhubungan Umno Terengganu, beliau turut melihat sendiri komitmen wartawan ketika beliau turun padang berjumpa rakyat di Penarik, Setiu dan melawat bangsa banjir di Hulu Terengganu.

Sementara itu, beliau juga melahirkan keyakinan Umno Terengganu berada pada landasan yang kukuh selepas sokongan yang diberikan oleh semua peringkat ahli.

“Kita hanya tinggal 17 hari lagi untuk melangkah ke tahun baru. Berdepan dengan tahun baru bukan satu perkara yang mudah kerana bagi saya kita semua perlu melihat jauh ke depan supaya anak bangsa tidak tenggelam dalam arus pembangunan.

“Tahun ini juga merupakan satu tahun yang panjang kepada saya sejak dilantik sebagai pengerusi (Umno negeri) namun berkat sokongan yang diberikan semua pihak, saya yakin Umno akan terus kukuh di Terengganu,” katanya.

UKOM