Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

27 May 2010

Qari dan qariah termuda Terengganu ke peringkat kebangsaan

Oleh: Aida Abd Rahman

Dua qari dan qariah termuda, Ahmad Tarmizi Abd Rahman, 27, dari Kuala Terengganu dan Nur Hidayah Abdul Rahman, 19, dari Setiu berjaya mewakili Terengganu ke Majlis Tilawah al-Quran Peringkat Kebangsaan di Kota Kinabalu, Sabah pada 29 Jun hingga 3 Julai ini.

Kemenangan qari dan qariah berkenaan diumumkan pada malam ketiga yang juga malam penutup Tilawah al-Quran Kali ke-53, Peringkat Negeri Terengganu Tahun 1431 Hijrah / 2010 Masihi, di Padang Astaka, Kuala Berang, Hulu Terengganu, baru-baru ini.

Ahmad Tarmizi, tutor Universiti Pendidikan Sains Islam Malaysia, Selangor mengalahkan enam peserta yang lebih berusia dengan memperolehi 86.67 mata meninggalkan Tuan Haji Mazlan Ibrahim yang mewakili Setiu, di tempat kedua dengan beza 3.01 mata, manakala tempat ketiga qari dari Marang, Zainal Adam dengan pungutan mata 81.42.

Sementara Nur Hidayah, pelajar Tingkatan Enam Atas Sekolah Menengah Kebangsaan Sungai Tong, Setiu pula berjaya mengutip markah keseluruhan 82.67 mata, diikuti Hajjah Nasirah Ibrahim mewakili Hulu Terengganu di tempat kedua dengan 81.75 dan ketiga Hajjah Raziati Mohd Ali (Marang) yang memperolehi 81.67 mata.

Kemenangan di tempat pertama membolehkan Ahmad Tarmizi dan Nur Hidayah membawa pulang wang tunai RM7,000 beserta sijil, piala iringan, piala pusingan dan pakej menunaikan haji. Manakala pemenang kedua dan ketiga masing-masing berjaya memperolehi RM5,000 dan RM4,000 berserta sijil dan piala iringan.

Pemenang saguhati pula membawa pulang RM1,000 beserta sijil dan piala iringan. Kesemua pemenang menerima hadiah yang disampaikan Yang DiPertua Majlis Penasihat Pemangku Raja Terengganu, Tengku Sri Panglima Raja Tengku Baderulzaman.

Hadir sama, Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said dan isteri To’ Puan Norliza Mahmud; Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Mazlan Ngah; Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri, Haji Khazan Che Mat serta Ahli-ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri.

TEGANUKITA

25 May 2010

BUKIT BESI DIMAJUKAN KEMBALI

Oleh: Ruslan Abdul Rahman

Berita kerajaan negeri mahu memajukan semula lombong di Bukit Besi bagaikan menyentak semula kenangan mereka yang pernah hidup di sana.

Lebih-lebih lagi kepada anak-anak pekerja lombong di situ yang kini berada di serata tempat, menerima berita itu dengan penuh berbaur gembira dan sayu. Sayu kerana terkenangkan zaman lampau di sana yang sungguh nostalgik, di masa mereka masih kanak-kanak.

Sedih dan sayu kerana kebanyakan ibubapa mereka yang pernah bergelumang di bandar lombong itu telah pun pulang kerahmatullah.

Zaman-zaman kegemilangan Bukit Besi, terutamanya awal tahun 60 an hingga 70 an menjadi ingatan yang sukar dilupakan kerana di sanalah ekonomi Terengganu waktu itu dijanakan.

Dalam waktu kepayahan rakyat Terengganu menghadapi kehidupan, terutama oleh kemiskinan, kekurangan pendidikan, kesihatan dan lain-lain, tetapi penduduk Bukit Besi di kala itu jauh ke hadapan dalam segala-galanya, bahkan di awal tahun 1930 an sudah didapati bekalan air dan elektrik disediakan.

Kerajaan negeri Terengganu bercadang membuka semula kawasan perlombongan bijih besi di Bukit Besi dan mengarahkan Jabatan Mineral dan Geologi supaya membuat kajian tentang perkara itu.

Perlombongan ini akan dilakukan dengan usahasama pihak tertentu dengan anak syarikat kerajaan negeri memegang sebahagian besar kepentingannya.

Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said sendiri turun membuat lawatan ke kawasan perlombongan bersejarah itu.

Di zaman era kegemilangan Bukit Besi dahulu pada tahun-tahun 60-an hingga 70-an, bahkan sebelum mardeka didapati lebih 4,000 orang bekerja di situ sehingga menjadikan Bandar Bukit Besi bandar paling maju di Terengganu sehingga membawa kepada pembinaan pelbagai prasarana untuk menampung keperluan ekonominya.

Bagaimanapun, era kegemilangan itu berakhir hampir 35 tahun lalu selepas lombong bersejarah itu ditutup. Namun, kini kawasan itu dipercayai masih mempunyai bahan galian tersebut.

Di samping bercadang mengusahakan semula lombong besi, kerajaan negeri akan memulihkan infrastruktur dan artifak-artifak lama yang pernah dibina semasa zaman perlombongan sebagai satu tarikan pelancongan terbaru di negeri ini.

Jabatan Muzium diminta mewartakan kawasan-kawasan serta artifak yang terlibat dalam usaha memulihara kembali tinggalan sejarah itu.

Apabila siapnya lebuh raya Pantai Timur fasa dua (LPT2) pada 2012 nanti, sudah tentu Bukit Besi akan bersinar kembali sebagai destinasi pelancongan yang penuh memori dan sejarah silam.

Berdasarkan sejarah, kegiatan perlombongan bijih besi di Bukit Besi bermula apabila seorang ahli kajibumi dari Jepun, Mr. Kuhara datang ke Cemuak, Hulu Dungun pada tahun 1916; mendapati terdapat kandungan bijih besi dengan jumlah yang besar di kawasan tersebut.

Di zaman permulaan, bijih besi diangkut dengan kereta tolak daripada Bukit Besi ke Kg. Dendang, kemudian ia di bawa ke Dungun menggunakan bot.

Syarikat Kuhara Mining Ltd telah menjalankan kegiatan melombong bijih secara tidak rasmi semenjak 1927. Ia kemudian ditukar nama kepada Nippon Mining Company (NMC).
Suatu perkara yang agak menarik, sejarah Bukit Besi ini amat sinonim dengan keretapi di Terengganu.

Satu-satunya perkhidmatan keretapi pernah wujud di Terengganu, pada tahun 1930 ialah hasil dari perlombongan besi di Bukit Besit.

Pada tahun 1930, laluan keretapi Dungun - Bukit Besi telah dapat disiapkan di stesen Che' Lijah. 'stock pile' atau tempat memunggah bijih yang pertama di Kampung Che' Lijah. Dari situ bijih-bijih besi dimuatkan ke dalam bot untuk dibawa ke Kuala Dungun.

Namun selepas itu, laluan keretapi di panjangkan hingga ke Nibong (dikenali Nibong Stesen) seterusnya ke Sura setelah sebuah bukit berjaya dibuat laluan keretapi melalui terowong, sehinggakan bukit itu dikenali sebagai Bukit Tebuk.

Eastern Mining and Metal Company (EMMCO) adalah syarikat yang mengendalikan perlombongan selepas Perang Dunia Kedua di bawah naungan British.

EMMCO telah memulakan kegiatannya secara besar-besaran di awal 1950an, kerana permintaan yang tinggi dari syarikat-syarikat di Jepun.

Bagi mendapatkan keuntungan besar dalam masa yang singkat, EMMCO telah menggandakan pengeluaran bijih sehingga aktiviti pengeluaran dijalankan 24 jam sehari tanpa henti.
Jentera-jentera moden juga telah digunakan dalam proses pemecahan batu-batu bijih. Dengan ini pihak syarikat telah berjaya meningkatkan pengeluaran dan menghasilkan bijih besi yang lebih bermutu, di samping mengaut keuntungan yang berlipat ganda.
Kemuncak pengeluaran ialah antara 1960 - 1964 dengan jumlah pengeluaran melebihi 2,000,000 tan setahun.

Pada 1 Oktober 1970, Lembaga Pengarah EMMCO telah membuat keputusan muktamad untuk menutup lombong Bukit Besi.

Terdapat berbagai faktor yang menyebabkan penutupan ini, walaupun kandungan bijih besi dipercayai masih terdapat dengan banyak lagi.

Penutupan lombong bijih besi memberi kesan ekonomi dan kehidupan penduduk-penduduk Bukit Besi dan Dungun akibat kehilangan pekerjaan.

Ramai daripada mereka telah berhijrah ke tempat-tempat lain untuk mendapatkan pekerjaan baru.

Sudah tentu berita Bukit Besi hendak dibuka semula memberi harapan baru kepada mereka yang pernah menetap di sini, bahkan kepada anak-anak bangsa penjajah sebelum ini yang pernah menetap di Bukit Besi di zaman kanak-kanak.

Hasrat membuka semula lombong besi itu tentulah berdasarkan prestasi industri besi dan keluli dijangka lebih baik, dengan permintaan semakin meningkat, dirangsang oleh peningkatan aktiviti sektor pembinaan.

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata sebuah syarikat Malaysia dijangka membuat pelaburan baru sebanyak RM300 juta dalam industri ini dalam tempoh satu hingga dua tahun.

Eksport besi dan keluli negara pada tahun lepas berjumlah RM8.82 bilion.
China menyumbang 50 peratus pengeluaran besi dan keluli dunia,kata Datuk Seri Mustapa tahun lalu pada sidang media selepas satu dialog kementeriannya bersama wakil industri besi dan keluli.

Lantaran itu, kerajaan negeri di bawah pimpinan Dato’ Ahmad sentiasa memandang jauh ke hadapan melihat Terengganu mempunyai potensi besar untuk kembali cergas mengeluar dan mengeksport loga besi ini, bahkan menjana industri besi dan keluli sebagai nilai tambah kepada ekonomi negeri dan rakyat Terengganu.

Kalau China boleh menyumbang 50 peratus pengeluaran besi dan keluli dunia mengapa tidak kita?

TEGANUKITA

Jaguh sukan anak Terengganu di pentas dunia

Oleh: Ruslan Abdul Rahman

Kerajaan Terengganu begitu peka terhadap perbangunan dan perkembangan sukan kerana meletakkan sukan sebagai sebahagian dari aspek pembangunan yang tidak dikesampingkan.

Walaupun bidang sukan biasanya dikaitkan dengan usaha persatuan masing-masing, tetapi kerajaan negeri tidak pernah melepaskan tanggungjawab untuk tujuan tersebut, sama ada melalui Majlis Sukan Negeri mahupun terus di bawah urusan pentadbiran negeri.

Selain bantuan-bantuan sukan, pembinaan kemudahan untuk bersukan, anugerah-anugerah sentiasa diberikan kepada ahli-ahli sukan yang telah mengharumkan nama negeri di persada negara, bahkan hingga ke peringkat dunia.

Terbaru. Raja pecut Le Tour de Langkawi Anuar Manan menerima sumbangan RM10,000 serta sebidang tanah daripada kerajaan negeri Terengganu.

Sumbangan tersebut disampaikan sendiri Menteri Besar Dato’ Ahmad Said selepas beliau mempengerusikan mesyuarat mingguan exco kerajaan negeri baru-baru ini.

Tanah seluas 449 meter persegi bernilai RM36,000 yang terletak di kawasan Tok Adis Kuala Ibai adalah anugerah yang cukup bernilai bagi masa depan Anuar yang bukannya datang dari keluarga yang berada.

Anuar yang mewakili sebuah kelab lumba basikal dari Korea akan menghadapi dua kejohanan antarabangsa iaitu Singapore Endurance Race di Singapura dari 27 hingga 28 Mei dan De Tour Jakarta pada 13 Jun depan.

Hadiah yang akan diterima oleh Anuar itu, sama seperti hadiah yang diberikan kepada pelumba basikal dunia Azizulhasni Awang, yang juga olahragawan negara sebagai mengiktiraf kejayaannya.

Dengan pelbagai insentif yang diberikan oleh kerajaan negeri, diharapkan di masa-masa akan datang akan lahir bintang-bintang sukan negara dan dunia yang berasal dari Terengganu.

Sekalipun berasal dari kampung, tetapi sejarah sukan Terengganu telah banyak membuktikan bahawa ‘anak kampung’ juga mampu jadi jaguh dunia.

Kejayaan yang dicapai oleh Anuar, Azizulhasni dan lain-lain lagi sebelum ini sebenarnya telah meletakkan Terengganu dalam peta sukan dunia yang sekaligus mengharumkan nama Terengganu di pentas global.

TEGANUKITA

Terengganu gigih melahirkan generasi al-Quran

Oleh: Ruslan Abdul Rahman

Kitab suci al-Quran adalah pengubat dan penawar hati, Allah S.W.T. berfirman yang bermaksud: “Dan Kami turunkan dari Al-Qur’an itu sesuatu yang menjadi ubat (penawar hati) bagi orang-orang yang beriman”. (Q.S. Al-Isra’, ayat 82)

Hazrat Abdullah bin Mas’ud r.a meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W. bersabda,“Sesiapa yang membaca satu huruf daripada kitab Allah swt maka untuknya diberi satu hasanah (kebaikan) sebagai ganjaran bagi huruf itu dan satu hasanah adalah sama dengan sepuluh pahala. (Riwayat Tirmizi)

Banyak lagi kalau hendak dipaparkan tentang kelebihan al-Quran. Tidak kurang juga berita tentang kejayaan anak Terengganu di bidang hafazan dan penghayatan al-Quran.

Kerajaan Terengganu secara berterusan berusaha untuk menjadikan negeri ini terhimpun para hafazan al-Quran, generasi al-Quran dan membudayakan al-Quran dalam kehidupan mereka, sekalipun telah mencapai kelulusan akademik lain. Ini bertepatan dengan warisan sejarah dan budaya Terengganu sejak dahulu berteraskan al-Quran.

Ia bukan suatu retorik dan penyedap kata, seperti dilakukan oleh sesetengah pihak yang melaung-laungkan Islam, tetapi apa yang kerajaan Barisan Nasional(BN) Terengganu usahakan adalah secara praktikal dan direalisasikan.

Semua ini perlu bermula di peringkat seawal usia kanak-kanak, barulah mencapai tahap kecemerlangan itu .

Bahkan di Terengganu kini seramai 4,622 kanak-kanak Tadika berusia lima dan enam tahun yang berjaya khatam Al-Quran tahun 2009, suatu peningkatan yang ketara berbanding tahun 937 orang pada masa program ini diperkenalkan empat tahun dulu.

Terbaru, Menteri Besar Dato’ Haji Ahmad Said memberitahu negeri Terengganu akan membelanjakan RM800,000 untuk membuka 10 lagi kelas mengaji al-Quran secara intensif untuk kanak-kanak tabika di Terengganu tahun ini.

Sebelum ini kerajaan negeri membelanjakan RM3.2 juta untuk 300 kelas mengaji al-Quran di negeri ini. Ia sebagai komitmen kerajaan negeri dalam usaha melahirkan generasi muda yang bukan sahaja cemerlang dalam akademik tetapi juga celik al-Quran, jelas Dato’ Ahmad baru-baru ini.

Kerajaan negeri berhasrat menambah 100 kelas mengaji setiap tahun sehingga menjadi 800 kelas dalam masa empat tahun lagi.

Beliau berkata kerajaan negeri dijangka membelanjakan RM6.4 juta setahun apabila keseluruhan 800 kelas mengaji itu wujud menjelang tahun 2015.

Semua ini diusahakan semata-mata untuk melihat anak-anak Terengganu yang belajar di tadika akan khatam al-Quran sebelum melangkah ke sekolah rendah dansebelum ini seramai 2,000 murid berjaya khatam al-Quran sebelum melangkah ke sekolah rendah.

Menteri Besar rakyat ini juga menyatakan kerajaan negeri meletakkan sasaran untuk melihat 20,000 murid tabika khatam al-Quran dalam tempoh empat tahun akan datang.

Sebagaimana Dato’ Ahmad memperkenalkan e-book, dalam hal ini juga Kerajaan BN Terengganu memperkenalkan buku elektronik i-iqra bagi memudahkan dan memupuk budaya membaca al-Quran di kalangan masyarakat .

Dato’ Ahmad yang cukup responsif terhadap dunia teknologi maklumat (IT) masa kini berharap i-iqra’ dapat digunakan oleh pelbagai lapisan bermula dari kanak-kanak hingga ke warga emas untuk mendalami al-Quran.

Alat elektronik yang menyamai komputer riba itu mengandungi 30 juzuk Al-Quran di samping surah lazim untuk memudahkan kanak-kanak mahupun orang dewasa mempelajari tajwid dan hukum secara tepat.

Difahamkan sebagai permulaan, Yayasan Islam Terengganu (YIT) telah memperkenalkan i-Iqraq ini kepada murid-murid kelas bimbingan kanak-kanak (Tadika) YIT di negeri ini sejak tiga bulan lepas.

Setiap kelas dibekalkan dengan seunit alat ini dan melalui kaedah itu
pembelajaran Al Quran akan lebih mudah untuk dipelajari kerana ia turut dilengkapi suara.

Sesungguhnya sikap terbuka pimpinan Dato’ Ahmad di Terengganu yang terus-menerus menjanakan program terbaik sama ada yang dilaksanakan di zamannya atau sebelumnya asalkan baik untuk rakyat dan negeri amatlah disanjung tinggi.

Sudah tentu apabila meletakkan program keagamaan dan berkaitan kita suci al-Quran di tempat yang sewajarnya, Insya Allah Terengganu akan diberkati Illahi.

TEGANUKITA

23 May 2010

Pemangku Raja Kurnia Bintang Pengakap

Oleh: Esah Abdullah

Kebawah Duli Yang Maha Mulia Pemangku Raja, Tengku Muhammad Ismail Sultan Mizan Zainal Abidin berkenan berangkat ke Majlis Pengurniaan Bintang, Pingat dan Sijil Pengakap Raja, Persekutuan Pengakap Malaysia 2010 di Istana Maziah, Kuala Terengganu hari ini (22 Mei).

Turut berangkat, kekanda baginda, Tengku Nadhirah Zahrah Sultan Mizan Zainal Abidin.
Hadir sama, Yang DiPertua, Majlis Penasihat Pemangku Raja, Tengku Sri Panglima Raja Tengku Baderulzaman; Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said; Yang Dipertua, Dewan Undangan Negeri Terengganu, Dato’ Tengku Putera Tengku Awang; Setiausaha Kerajaan, Dato’ Mazlan Ngah dan Timbalan Yang Dipertua Majlis Pengakap Malaysia, Dato’ Aziz Jamaluddin Mohd Tahir.

Tengku Sri Temengong Raja, Tengku Baharuddin Sultan Mahmud mengetuai penerima Bintang Semangat Rimba Emas Kelas 1, diikuti Dato’ Mazlan Ngah dan Dato’ Aziz Jamaluddin Mohd Tahir.

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri, YB Ahmad Razif Abdul Rahman; Ahli Parlimen Dungun, Haji Matulidi Jusoh dan Ahli Parlimen Hulu Terengganu, Haji Mohd Nor Othman adalah di antara 12 orang penerima Bintang Semangat Rimba Kelas 1.

Penerima Pingat Perkhidmatan Gemilang (4 orang), Pingat Perkhidmatan Setia (7), Pingat Perkhidmatan Baik (19) dan Pingat Perkhidmatan Lama (11), Sijil Kepujian Ketua Pengakap Negara (15) dan 67 orang menerima Sijil Pengakap Raja.

Tengku Muhammad Ismail kemudiannya berkenan mengurniakan bintang, pingat dan sijil kepada 132 orang penerima bermula 2007 hingga 2010.

TEGANUKITA