Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

03 November 2012

Belanja RM12 juta untuk kanak-kanak TPK

Oleh: Suriati Ali

Kerajaan negeri akan membelanjakan kira-kira RM12 juta bagi memberi manfaat kepada hampir 4,000 kanak-kanak Taska Permata Keluarga (TPK) di seluruh Terengganu, bermula tahun depan.


Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata manakala pada tahun-tahun sebelumnya, kerajaan negeri memperuntukan lebih RM10 juta setahun semata-mata menyediakan pelbagai kelengkapan dan kemudahan pendidikan awal.

Katanya, jumlah TPK di Terengganu adalah sebanyak 84 buah termasuk 66 daripanya adalah milik dan dikendalikan Yayasan Pembangunan Keluarga Terengganu (YPKT).

“Jumlah ini menunjukkan betapa serius nya serius kerajaan negeri dalam memastikan setiap kanak-kanak mendapat pendidikan sempurna sejak di awal usia lagi.

 “Kanak-kanak pada usia empat tahun ke bawah mempunyai sikap ingin tahu yang sangat tinggi dan sentiasa teruja dengan perkara baru malah mereka juga mudah meniru apa yang orang dewasa lalkukan,” katanya.Beliau berkata demikian ketika berucap pada Program Hafaz Muqaddam Kanak-kanak Taska YPKT, di
Stadium Tertutup Gong Badak, Kuala Terengganu.Hadir sama, Isteri Menteri Besar, To’ Puan Seri Hajah Morliza Mahmud; Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah dan Pengarah YPKT, Encik Mohd Safaruddin Mustaffa.


Dalam majlis itu, seramai 1,106 kanak-kanak berusia tiga hingga empat tahun dari Taska Permata YPKT seluruh Terengganu berjaya menghafaz 23 surah muqaddam.

Majlis turut disusuli dengan acara penyampaian sijil hafaz muqaddam dan cenderahati. Dato’ Seri Haji Ahmad turut memberitahu justeru itu, kita perlu membimbing dan mendidik mereka dengan sewajarnya kerana proses pembelajaran perlu dimulakan ketikan ini.

“Dalam erti kata lain segala apa yang dilihat daripada persekitarnya itu merupakan satu proses pembelajaran kepada mereka.“Apa yang dididik dan diasuh berdasarkan kokurikulum Permata, ia membuktikan bahawa kanak-kanak yang mengikutinya menunjukkan perkembangan positif dan memberangsangkan,” katanya.
Kerjasama Yang Tidak Bertahan Lama

Kerjasama PAS dan DAP ketika ini disifatkan hanya bersifat sementara demi mencapai matlamat politik mereka iaitu menumbangkan kerajaan Barisan Nasional (BN) walaupun perjuangan sebenar kedua-dua parti itu adalah jauh berbeza.Ketua UMNO Bahagian Dungun, Dato’ Rosli Mat Hassan berkata, kerjasama yang wujud antara kedua-duanya adalah ibarat topeng untuk menarik perhatian pengundi yang tidak bertahan lama kerana hakikatnya mereka bercakaran sesama sendiri dalam banyak hal.


"Seperti yang semua tahu Pengerusi DAP, Karpal Singh secara terang-terangan menentang perjuangan negara Islam Pas dan memaksa parti itu mengatakan apa yang diperjuangkan adalah negara berkebajikan. "

Begitu juga agihan kerusi antara PAS dan PKR di Terengganu bagi menghadapi pilihan raya umum, setakat ini tidak nampak sebarang kesepakatan antara mereka," katanya dalam ucapan pada majlis perasmian bangunan One Stop Centre Pemuda UMNO Kampung Shukor, Hulu Dungun yang disempurnakan Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said.

Dato’ Rosli yang juga Pengarah Strategi UMNO negeri berkata, BN menunjukkan realiti berlainan kerana ahli komponennya saling menghormati dalam perkongsian kuasa dan ia tidak mungkin dapat dilakukan Pakatan Rakyat.

Sehubungan itu, katanya, rakyat sewajarnya bijak dalam menilai segala tindak tanduk pembangkang terutama segala janji membela nasib rakyat yang ditaburkan sebelum ini masih tidak tertunai di negeri yang mereka kuasai.

"Seandainya mereka memenangi pilihan raya umum akan datang, perpecahan akan berlaku dan rakyat akan menderita. Jadi, kenapa kita harus mempertaruhkan nasib kepada pihak yang terbukti tidak mampu membela nasib kita.

"Lihat sahaja apa yang terjadi di beberapa negeri yang dikuasai pembangkang, pelbagai masalah timbul dan mereka tidak dapat mengatasinya," katanya.
Masyarakat Luar Bandar Sokong BN

Oleh FAUZI MOHDMasyarakat yang tinggal di kawasan pedalaman perlu memberi sokongan berterusan kepada kerajaan Barisan Nasional (BN) bagi memastikan mereka tidak ketinggalan dalam arus pembangunan negara.


Ahli Parlimen Dungun, Datuk Matulidi Jusoh (gambar) berkata, pelbagai projek telah dilaksanakan oleh kerajaan bagi memastikan rakyat menikmati kemudahan yang diberikan selaras dengan pembangunan di negara ini.

“Kalau kita lihat sekarang, kerajaan peka dengan masalah rakyat dan mahu melakukan pembangunan secara menyeluruh termasuk di luar bandar dengan menyediakan pelbagai prasarana.

“Jika dulu kawasan pedalaman kurang kemudahan tetapi hari ini kawasan bandar dan pedalaman boleh dihubungi dengan telefon bimbit,” katanya dalam ucapan pada majlis perasmian bangunan One Stop Centre Pemuda UMNO Kampung Shukor, Hulu Dungun yang disempurnakan Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said.Jalan Baru Hubung Dungun – Tembeling

Oleh FAUZI MOHD

Kerajaan negeri akan memberi komitmen penuh dalam usaha merealisasikan pembinaan jalan raya baru yang menghubungkan dua negeri antara Hulu Dungun, di sini dengan Hulu Tembeling di Pahang.Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said berkata, usaha telah digerakkan melalui beberapa siri perbincangan antara beberapa wakil rakyat dari Terengganu dan Pahang.

“Akan ada perbincangan selepas ini sebelum kita mengangkat permohonan kepada Kerajaan Pusat untuk pertimbangan, kajian terperinci dari segi kos pembinaan dan kelulusan.

“Prasarana sejauh 24 kilometer ini mampu memacu pertumbuhan ekonomi di kawasan pedalaman terutama sektor pertanian dan pelancongan di kedua-dua kawasan,” katanya.Beliau berkata demikian selepas merasmikan bangunan One Stop Centre Pemuda UMNO Kampung Shukor, Hulu Dungun di sini semalam yang turut dihadiri Ahli Parlimen Dungun, Datuk Matulidi Jusoh dan Ketua UMNO Dungun, Datuk Rosli Mat Hasan.

Hadir sama, Exco Kerajaan negeri, Datuk Zaabar Mohd Adib, Ketua Pemuda UMNO negeri, Saiful Bahri Baharuddin dan Ketua Pemuda UMNO Dungun, Azhar Jambol.

Dato’ Seri Ahmad memberitahu, jaringan jalan raya berkenaan mampu merancakkan sektor pelancongan kawasan itu seperti tarikan Air Terjun Chemerong, Cengal Besar dan Homestay Pasir Raja.

“Kerajaan negeri sebelum ini telah meluluskan tanah seluas 200 ekar untuk projek nangka madu secara berkelompok di Pasir Raja.

“Kawasan seluas antara 200 hingga 300 ekar lagi akan dipertimbangkan oleh kerajaan negeri bagi rancangan tanah berkelompok untuk pertanian dan penempatan bagi golongan muda,” jelasnya.Sejurus selepas itu, Ahmad menziarahi bekas Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK), Mohd. Baru Abas yang keuzuran serta meninjau tempat hakisan banjir di kampung berkenaan.
02 November 2012

Rakyat Sihat,Masyarakat Sejahtera:1MALAYSIA

Oleh: Mastura Jamaluddin 

Bertemakan “Rakyat Sihat,Masyarakat Sejahtera:1MALAYSIA”, Hospital Hulu Terengganu (HHT) pada hari ini telah berjaya mengadakan Mini Karnival Perubatan 1 Malaysia bertempat di Dewan Majlis Daerah Hulu Terengganu ini sebagai satu program yang di adakan bagi memberi peluang kepada masyarakat dan warga hospital berinteraksi secara lebih terbuka dan berkomunikasi dengam lebih dekat lagi.

Program yang julung kali diadakan itu merupakan program bersama Lembaga Pelawat Hospital Hulu Terengganu serta Lembaga Pelawat Psikiatrik HHT dengan kerjasama Majlis Daerah Hulu Terengganu dan Pejabat Daerah Hulu Terengganu.Program bermula seawal 8.30 pagi yang di rasmikan oleh Yang Berbahagia Encik Yusof Awang Hitam, Pegawai Pembangunan Dun Manir.

Pelbagai aktiviti telah diadakan seperti pameran,pemeriksaan kesihatan, kuiz, derma darah, pertandingan masakan menu sihat dan sebagainya yang dianggarkan hampir 20 kesemuanya dan berjaya menarik minat orang ramai untuk hadir dan terlibat sama dalam program yang disediakan.

 “Saya mengucapkan tahniah kerana karnival ini telah berjaya dan semoga dijadikan sebagai aktiviti tetap tahunan bagi hospital.Program-program yang di anjurkan pula cukup sesuai dengan tema karnival dan semua peringkat umur.

 “Dan untuk penambahbaikan ,saya cadangkan ianya dibuat di peringkat kampung-kampung di pinggir bandar atau jauh di pendalaman supaya maklumat tentang kesihatan dapat di manfaatkan secara ‘ total ’.Saya berharap pada hari,semua yang hadir dapat mengambil peluang dan bertanya segala kemusykilan dalam setiap ceramah kesihatan yang diadakan untuk membina keluarga yang sihat dan sejahtera” kata Encik Yusof Awang Hitam sewaktu berucap merasmikan Mini Karnival di sini.

 

Pemimpin Barisan Nasional Cakna Ilmu.

Oleh : Amirullah Othman

 “Tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa yang tahu”. Itulah yang dapat digambarkan daripada satu Majlis Anugerah Kecemerlangan Pelajar 2012 di Sekolah Kebangsaan Seberang Marang hari ini.

 Pelajar-pelajar di Sekolah Kebangsaan Seberang Marang yang cemerlang dalam akademik dan sukan sangat gembira apabila mendapat pelbagai anugerah daripada pihak sekolah.

 Majlis ini dirasmikan oleh Y.B. Senator Dato’ Haji Abdul Rahman Bakar Ahli Dewan Negara merangkap Pegawai Pembangunan Parlimen Marang.

Dato’ Abdul Rahman Bakar dalam ucapannya mengharapkan majlis seumpama ini dapat memotivasikan murid-murid untuk kecemerlangan dalam akademik dan bidang sukan.

 Beliau mengucapkan syabas dan tahniah kepada pihak sekolah dan PIBG kerana telah mengadakan program seumpama ini demi melihat anak bangsa Melayu dan beragama Islam duduk sama rendah dan berdiri sama tinggi dengan bangsa-bangsa lain.

Kerajaan negeri Terengganu telah mengadakan pelbagai program dan memberikan banyak bantuan untuk kecemerlangan ilmu dan cemerlang serta mendapat keputusan yang baik.

 Ibu bapa juga hendaklah sama-sama mengembeling tenaga bersama guru-guru supaya kecemerlangan berterusan dapat di capai. Beliau juga mengharapkan para pelajar supaya belajar bersungguh-sungguh kerana masa depan Negara terletak pada generasi muda yang ada pada masa sekarang.

 

1,000 petugas APMT turun padang beri khidmatOleh Mohammad Ishak 

Agensi Pembangunan Masyarakat Terengganu (APMT) memikul tanggungjawab besar untuk menjadi agen kepada perubahan sikap rakyat negeri ini dengan melaksanakan pelbagai program sosial dan pendidikan.

Pengarahnya,Roshali Taha berkata, APMT yang ditubuhkan sejak empat tahun lalu kini berperanan sebagai sebuah agensi kerajaan negeri yang diamanahkan untuk membina rakyat terutama dalam menyatupadukan penduduk negeri ini.

Katanya, agensi itu yang kini mempunyai 1,000 petugas sedia menjadi penghubung antara kerajaan dan rakyat dengan mempelbagaikan program dalam usaha menyedarkan orang ramai terhadap pembangunan negeri Terengganu.

Beliau berkata, selain memberi tumpuan kepada masyarakat kampung AMPT juga sering mendekati golongan lain termasuk kumpulan yang menyertai Badan Bukan Kerajaan  (NGO),kakitangan kerajaan,dan swasta.

Malahnya, katanya, APMT juga kini memberi tumpuan untuk memberi penerangan dan menyampaikan maklumat kepada golongan guru mengeni usaha yang sudah dan sedang dilaksanakan kerajaan.

“Ini kerana guru mampu memberi maklum balas kepada kerajaan apa yang baik dan buruk kerana mereka adalah golongan terpelajar dan berpendidikan tinggi,” katanya.

Roshali berkata demikian ketika berucap merasmikan Kursus Pemantapan Kepemimpinan ahli Persatuan
Pesara Kerajaan Malaysia (PPKM) Negeri Terengganu di Melaka malam tadi.

Kursus tiga hari itu disertai 240 peserta yang juga ahli PPKM negeri ini dari daerah Besut,Kuala Terengganu dan Dungun. Hadir sama Pengerusi PPKM Terengganu,Datuk Syed Abu Bakar Abdullah.

240 ahli Persatuan Pesara Kerajaan Malaysia Cawangan Terengganu ikuti kursus


Pegawai Daerah Besut A Rahim Jusoh melakukan upacara pelepasan peserta kursus ke Melaka

Oleh: Mohammad Ishak 

Seramai 240 ahli Persatuan Pesara Kerajaan Malaysia (PPKM) Negeri Terengganu dipilih menyertai kursus Pematapan Kepemimpinan Masyarakat yang berlangsung tiga hari di sebuah hotel di Melaka bermula semalam dan berakhir Sabtu ini.

Kursus yang dikendalikan oleh Agensi Pembangunan Masyarakat Terengganu (APMT) julung kali diadakan kepada ahli persatuan berkenaan bertujuan memberi pendedahan mengenai pelbagai program kerajaan untuk rakyat.

Peserta kursus mewakil 80 orang dari Daerah Besut,Kuala Terangganu dan Dungun berlepas dengan lapan buah bas yang disempurnakan pelepasannya oleh Pegawai Daerah masing-masing.

Ketika mengikuti kursus sambil melawat itu peserta turut diberi taklimat bermaklumat termasuk daripada Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan penerangan isu semasa yang disampaikan oleh Pegawai Khas YAB Perdana Menteri, Datuk Nasir Safar.

Pengerusi PPKM Terengganu,Datuk Syed Abu Bakar Abdullah berkata, bekas pesara kerajaan negeri Terengganu amat beruntung kerana berpeluang mengikuti kursus yang banyak memberi maklumat selain dapat melawat tempat-tempat menarik di Bandaraya Bersejarah, Melaka.

Katanya, sebelum ini ahli PPKM tidak pernah mengikuti kursus seumpama itu dan peluang yang diberikan akan digunakan sepenuhnya oleh peserta untuk mendapat maklumat mengenai pembangunan negara.

Beliau berkata, selepas Melaka peserta juga akan di bawa melawat Kuala Lumpur dan Pusat Pentadbiran Kerajaan di Puterajaya.

Sementara itu,Pegawai Daerah Besut,A Rahim Jusoh ketika melakukan upacara pelepasan peserta kursus berkata, pesara boleh memainkan peranan untuk membantu kerajaan menjayakan pelaksanaan pembangunan kerana golongan berkenaan juga mempunyai pengalaman luas dalam bidang kerjaya dan pentadbiran.

15,400 pesakit tunggu pemindahan buah pinggang

Oleh; Esah Abdullah

Seramai 15,400 orang pesakit sedang menunggu pemindahan buah pinggang di negara ini manakala tiga orang menunggu bagi pemindahan jantung dan seorang menunggu pemindahan paru-paru sehingga Julai tahun ini.

Timbalan Pengarah Kesihatan Terengganu (Bahagian Perubatan), Dr. Mohamad Omar berkata, dalam senarai menunggu itu terdapat kalangan rakyat Terengganu.

“Ada yang menunggu organ ini berbulan-bulan, bertahun dan yang menyedihkan apa yang ditunggu tidak tiba kerana tiada penderma yang sesuai,” katanya di majlis perasmian Minggu Kempen Kesedaran Pendermaan Organ Peringkat Negeri Terengganu di Wisma Darul Iman semalam.

Isteri Menteri Besar, To’ Puan Seri Hajah Norliza Mahmud telah merasmikan kempen berkenaan. Turut hadir Timbalan Pengarah Klinikal 1, Hospital Sultanah Nur Zahirah )HSNZ), Dr Nor Azimi Yunus dan Pengerusi Tissue and Organ Procurement Team HSNZ, Dr Aisai Abdul Rahman.

Katanya, situasi yang sedih ini dapat diatasi sekiranya kita sama-sama menghulurkan bantuan dengan membuat ikrar pendermaan organ.

Tambahnya, seorang penderma boleh menyelamat beberapa orang pesakit yang berbeza seperti buah pinggang, jantung, hati dan paru-paru yang dapat memberi manfaat kepada kepada mereka yang memerlukan bagi meneruskan kehidupan.

“Setakat 31 Ogos tahun ini seramai 200,796 orang pengikrar penderma organ di negara ini dan dalam tempoh berkenaan sebanyak 378 pendermaan organ telah dilakukan,” katanya.

Beliau seterusnya meminta orang ramai mendapat maklumat dan informasi yang betul berkaitan pendermaan organ di mana Kementerian Kesihatan telah menerbitkan risalah berkaitan pendermaan organ dan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) juga mengedar risalah mengenainya mengikut perspektif Islam.

01 November 2012

Tujuh pelayar negara berentap ke Piala Monsun 2012

Oleh: Aida Abd Rahman

 Tujuh pasukan pelayar negara kini sedang berusaha sedaya upaya merebut peluang ke persaingan terakhir merebut satu slot peserta `wild card’ bagi mewakili Malaysia di kejohanan Piala Monsun, Pulau Duyong, Kuala Terengganu pada 3 hingga 8 Disember ini.

 Bagaimanapun pasukan pelayaran negara perlu melalui siri terakhir Sirkit Match Racing Malaysia (MMRC) yang berlangsung tiga hari bermula 28 November ini bagi meningkatkan mata terkumpul daripada keseluruhan empat sirkit sekali gus menaikkan ranking dunia dan bergelar juara keseluruhan.

 Naib Presiden Persatuan Pelayaran Malaysia Dato’ Wan Hisham Wan Salleh, berkata tiga nama pasukan pelayaran yang mencipta nama di tiga siri MMRC seperti Jeremy Koo, Hazwan Hazim dan Masyuri Rahmat berpeluang merebut slot wild card negarakerana mereka antara mengumpul mata tertinggi.

"Buat masa ini, saingan masih terbuka dan tertumpu antara mereka bertiga di mana hanya satu pasukan negara yang akan mewakili negara dalam kejohanan berprestij bersama 11 lagi pasukan terbaik dunia.

 "Oleh itu, juara keseluruhan bagi acara MMRC secara automatik akan layak mewakili Malaysia ke acara Piala Monsun 2012," katanya kepada pemberita selepas sidang akhbar pengenalan Piala Monsun 2012 di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, kelmarin ( 30 Oktober). 

Dato’ Wan Hisham yang juga Pengarah T-Best Events untuk penganjuran Piala Monsun 2012 berkata lapan pasukan terbaik dengan tiga lagi wild card dari luar negara akan berkumpul di Pulau Duyong bermula hujung November ini.

 "Kali ini kita menjangkakan seramai 150,000 pengunjung berbanding yang dicapai seramai 140,000 pengunjung pada tahun lepas. Kita (penganjur) akan mengadakan pelbagai aktiviti dan karnival selama seminggu bagi menarik pengunjung seterusnya meningkatkan ekonomi setempat," katanya.

 MMRC telah bermula pada 11-13 Mei di Pangkalan Tentera Laut Diraja Malaysia, Tanjung Muroh, Lumut, Perak, diikuti di Marina Jabatan Laut, Pulau Indah, Klang, Selangor pada 29 Jun-1 Julai yang menyaksikan Jeremy dari Koo Racing Team muncul juara pada kedua-dua acara seterusnya mendahului dengan 69 mata.

Ini diekori rapat oleh Masyuri (Royal Malaysian Navy Match Racing Team 1) dengan perbezaan tiga mata (66 mata) yang menjuarai sirkit ketiga di Tanjung Leman, Johor pada 28-30 September lalu sementara Hazwan Hazim (Permai Hotel Match Racing Team) pula di tempat ketiga selepas mengumpul 60 mata.

   

Pelita anjur sayembara puisi TMT 2013

Oleh: Noraini Jusoh

Hadiah wang tunai bernilai RM7,000 menanti orang ramai yang berminat menyertai pertandingan Sayembara Menulis Puisi Tahun Melawat Terengganu 2013 yang tarikh tutupnya akan berakhir 15 Disember ini.

Ketua 1, Persatuan Sasterawan Terengganu (PELITA), Syed Mohammed Nor Tuan Long berkata, sempena Tahun Melawat Terengganu (TMT) 2013, pertandingan sayembara menulis puisi moden (sajak) yang bertemakan “Citra Terengganu” ini menawarkan hadiah yang sangat lumayan.

“Johan pertandingan sayembara ini akan menerima wang tunai berjumlah RM2000, naib johan RM1500 dan tempat ketiga RM1000.

“Manakala lima hadiah saguhati berupa wang tunai RM500 setiap satu bakal menanti pemenang pertandingan yang terbuka kepada seluruh warganegara Malaysia kecuali Ahli Jawatankuasa Penyelenggara dan Ahli Jawatankuasa Penilai serta kaum keluarga mereka yang terdekat,” ujarnya ketika ditemui Teganukita semalam.

Katanya, puisi yang dihasilkan mestilah asli dan menggunakan bahasa Melayu, bertulisan fon 12 dan jenis tulisan Arial atau Times New Roman.

 ‘Selain itu, karya yang dihasilkan hendaklah asli dan belum pernah diterbitkan oleh mana-mana pihak,” ujar beliau. Pertandingan sayembara anjuran kerajaan negeri dengan kerjasama PELITA ini mensyaratkan setiap karya yang dihantar melalui pos atau emel akan menjadi hak milik pihak penganjur.

 “ Kepada sesiapa yang berminat boleh mendapatkan borang penyertaan dengan barisan urus setia sayembara. “Sebarang pertanyaan lanjut boleh berhubung dengan Abdul Mubin Ismail (0199532200) atau Kamarulzaman Ismail (0179660538), tambahnya.

 

Jadilah seorang penderma organ - isteri MB

To' Puan Seri Hajah Norliza Mahmud diberi penerangan mengenai kempen kesedaran pendermaan organ.
Oleh; Esah Abdullah

Penderma organ masih kurang di negeri ini  iaitu 1,700 orang dan jumlah ini jauh berbeza dengan bilangan sebenar rakyat yang ada.

Yang Dipertua Persatuan Badan Amal dan Kebajikan Isteri wakil-wakil Rakyat Terengganu (Serikandi) yang juga isteri Menteri Besar To’ Puan Seri Hajah Norliza Mahmud berkata, pendermaan organ kurang mendapat sambutan walaupun kempen kesedaran giat dilakukan.

Katanya, pada 2006 hingga hanya terdapat 88 orang pengikrar diikuti 438 (2010) dan 535 orang tahun lalu manakala sehingga Julai tahun ini terdapat 422 orang.

"Ini menunjukkan penerimaan rakyat di negeri ini semakin meningkat, namun usaha gigih perlu berterusan bagi meningkatkan lagi kesedaran orang ramai di negeri ini," katanya di majlis perasmian Minggu Kempen Kesedaran Pendermaan Organ Peringkat Negeri Terengganu di Wisma Darul Iman hari ini.

Katanya, sejak program ini diperkenalkan pada 1975, hanya dua orang saja yang berjaya membuat pemindahan organ di negeri ini.

 Menurutnya, bilangan pesakit sentiasa meningkat setiap tahun di negara ini dan sehingga Julai tahun ini 15,000 pesakit sedang menunggu buah pinggang di mana bilangan ini tidak termasuk pesakit yang menunggu pemindahan jantung, hati dan paru-paru.

 “Penderitaan yang mereka alami bukan setakat menderita akibat penyakit sebaliknya mengalami bebanan dari seri kewangan, mengalami tekanan emosi di samping berkorban masa untuk mendapatkan rawatan,” katanya.


Katanya, setiap tahun kerajaan memperuntukkan belanja untuk pembangunan kesihatan dan perubatan namun semua itu tidak akan memberi makna sekiranya rakyat tidak bersama kerajaan dalam merealisasikan hasrat tersebut.

Tambahnya, pemindahan organ dan tisu salah satu cabang rawatan yang terbukti dapat menyelamatkan nyawa serta meningkatkan kualiti hidup seseorang pesakit, tetapi jika tiada pendema tiadalah berlaku pemindahan organ.

“Sebagai rakyat yang pemurah dan prihatin marilah sama-sama berikrar sebagai penderma organ dan maklumkan hasrat murni ini kepada keluarga agar bila berlaku kematian keluarga tidak ragu-ragu untuk memberi keizinan,” katanya.

Menurutnya, tiada halangan dari segi undang-undang dan agama kerana Majlis Fatwa Kebangsaan telah memutuskan pendermaan organ diharuskan dalam Islam.

 

Warga ILP Kuala Terengganu diminta bersama-sama tingkatkan produktiviti kerja

 Oleh: Suriati Ali 

Warga Institut Latihan Perindustrian (ILP) Kuala Terengganu diminta bersama-sama berusaha gigih bagi mencapai transformasi minda dan peningkatan produktiviti kerja.


Pengarah ILP itu, Encik Abdul Halim Abd Rahman, berkata kita sewajarnya mengamalkan pemikiran kritis dan konstruktif dalam melaksanakan tanggungjawab sebagai penjawat awam dengan penyelesaian secara kreatif dan inovatif.

 Katanya, dia tidak mahu melihat budaya `automasi’ menjadi satu hakikat dalam sektor awam.

“Kita hendaklah sentiasa berfikir di luar kotak kebiasaan dalam menjalankan tugas yang diamanahkan,” katanya.

Beliau berkata ketika berucap pada Majlis Hari Kreativiti dan Inovasi ILP Kuala Terengganu, di Gong Badak, Kuala Terengganu, semalam.

Majlis yang dirasmikan Timbalan Ketua Pengarah Jabatan Tenaga Manusia (JTM), Haji Syed Mohamad Noor Syed Mat Ali itu turut dihadiri Dekan Fakulti Pengajian Maritim Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Prof Madya Dr Wan Mohd Norsani Wan Nik.

Sebanyak 13 kumpulan daripada pelbagai jurusan mengambil bahagian dalam Pertandingan Rekacipta dan Inovasi.Program itu diadakan bagi memberi pendedahan dan pengiktirafan kepada pelajar supaya bijak meneroka pembaharuan atau inovasi sesuatu produk berkaitan bidang yang diceburi.

Encik Abdul Halim, dengan lahirnya budaya inovasi, ia dapat meningkatkan pembudayaan kreativiti, budaya kerja berpasukan dan pemuliharaan aset organisasi dan mengurangkan pembaziran.

“Proses membudayakan inovasi bukan hanya memfokuskan kepada ruang yang sempit iaitu menglibatkan penghasilan kerja semata-mata malah perlu dilihat dari pelbagai sudut,” katanya.

 
Tidak berhasrat balik Kelantan

Oleh; Esah Abdullah

Saya tidak berminat untuk balik ke negeri asal saya Kelantan sebaliknya serasi dan selesa menjadi pendidik di negeri ini kerana pelbagai kemudahan pendidikan disediakan kerajaan negeri untuk pelajar dan guru di sini.

Cik Rubinidevi a/p Velod, 26, yang mengajar di Sekolah Kebangsaan (SK) Banggol Peradong, Kuala Terengganu menyatakan demikian ketika ditemui di majlis Pengagihan Komputer Riba kepada Guru-guru Tahun 5, di Stadium Negeri Kuala Terengganu.

Beliau yang mengajar bahasa Inggeris bagi Tahun 2 dan 5 merasa beruntung kerana ditugaskan ke negeri ini setelah tamat pengajian di Maktab Perguruan Ilmu Khas Cheras dua tahun lalu.

 “ Kerajaan negeri ini begitu ambil berat terhadap perkembangan pelajar-pelajar dan juga guru di negeri ini malah kalau diberi pilihan saya ingin terus berkhidmat di sini,” katanya yang turut menerima komputer riba daripada Menteri Besar.


Sementara itu Encik Tan Chong Huat, 57, guru SK Gong Kapas Kuala Terengganu menyifatkan apa yang dilaksana keajaan negeri bertepatan dengan zaman siber yang semua urusan berada dihujung jari.

“Sekarang pelajar dan guru bertukar nota pelajaran melalui kemudahan IT di mana guru menghantar soalan latihan terus ke e-book milik pelajar,” katanya yang berpengalaman 32 tahun menjadi pendidik.

Katanya, apa yang kerajaan rancang hari ini untuk kebaikan pelajar itu sendiri apabila berada di pusat pengajian tinggi nanti kerana di sana semua nota pembelajaran tidak lagi menggunakan kertas sebaliknya melalui talian terus.


Manakala Wan Shamsuria Wan Lias, guru SK Kijal Kemaman berkata ramai rakan sealiran yang bertugas di luar Terengganu menyatakan cemburu dengan pelajar dan guru di negeri ini yang mendapat perhatian lebih dari kerajaan.

“Saya sangat berterima kasih kepada kerajaan yang memberi banyak kemudahan kepada para guru bagi melancarkan tugasan di sekolah contohnya komputer riba untuk menyimpan makumat pelajar bagi bagi persekolah tahun depan,” katanya.

 

Borang untuk bekas tentera tidak berpencen diedar hari ini

Oleh: Aida Abd Rahman

Jabatan Hal Ehwal Veteran (JHEV) Angkatan Tentera Malaysia (ATM) cawangan Kelantan dan Terengganu akan mengedar 50,000 keping borang permohonan untuk bekas tentera tidak berpencen di kedua-dua negeri itu bermula hari ini.

Pengarah JHEV Cawangan Kelantan dan Terenganu, Mejar Abu Bakar Siddik Sulaiman, berkata pihaknya menganggarkan terdapat kira-kira 12,000 bekas tentera tidak berpencen di Terengganu dan 32,000 orang di Kelantan.

"Namun, jumlah sebenar hanya diketahui apabila mereka ini tampil untuk mendapatkan borang permohonan yang akan melayakkan mereka menerima sumbangan RM1,000 seperti mana yang diumumkan Perdana Menteri Dato’ Seri Najib Tun Abdul Razak dalam pembentangan Bajet 2013 baru-baru ini.

 "Sehubungan itu, jabatan berharap agar semua bekas tentera tidak berpencen ini supaya mengambil borang yang mula dikeluarkan esok dan tamat pada 30 Nov ini," katanya.

 Beliau berkata kepada pemberita selepas menyampaikan taklimat prosedur sumbangan itu kepada ketua-ketua cawangan daerah dan anggota jawatankuasa Persatuan Bekas Tentera Malaysia (PBTM) Terengganu di Kuala Terengganu, semalam.

 

JKM sedia peruntukan RM630,000 hadapi banjir

Oleh: Noraini Jusoh 

Kerajaan negeri melalui Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) memperuntukkan kira-kira RM630 ribu sebagai persediaan menghadapi ancaman banjir tahun ini.


Pengarah JKM, Encik Zuhami Omar berkata, peruntukan tersebut bertujuan untuk membeli barangan keperluan harian untuk diserahkan kepada mangsa-mangsa banjir nanti.

“JKM akan menyediakan keperluan asas seperti beras, gula selain menyediakan selimut, tikar dan tuala untuk mangsa-mangsa banjir,” ujarnya ketika dihubungi Teganukita hari ini.

Barang-barang tersebut akan dihantar ke 110 pusat pangkalan hadapan di seluruh daerah di negeri Terengganu, terutamanya kawasan-kawasan yang biasa dilanda banjir.

"Jika dahulu Kuala Berang antara tempat yang selalu dilanda banjir tetapi kini keadaan sudah berubah dan fenomena banjir sukar diramal akan melanda kawasan mana, justeru pihak kami sentiasa mengambil langkah berjaga-jaga," ujarnya.

Beliau berkata, tahun ini 353 buah pusat pemindahan terdiri daripada sekolah, balai raya, masjid dan surau yang dapat menampung hampir 49 ribu mangsa banjir disediakan di seluruh negeri ini.

Beliau turut menasihatkan orang ramai supaya sentiasa berhati-hati dan memaklumkan kepada pihak berkuasa sekiranya berlaku kejadian banjir di kawasan mereka agar pihak berwajib dapat menghulurkan bantuan dengan kadar segera.


Umno siap siaga hadapi PRU 13

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Umno Terengganu siap siaga dalam semua aspek bagi menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU), termasuk menggerakkan jentera pilihan raya di setiap peringkat dan menyediakan bilik gerakan di semua peti undi, bagi memastikan kemenangan Barisan Nasional (BN).Penelitian terperinci panel hakim bagi Pertandingan Kecemerlangan Kesiapsiagaan Peti Undi Negeri Terengganu, mendapati jentera parti Umno telah melakukan persiapan rapi dan teratur serta moral dan keyakinan petugas menghadapi PRU 13 berada pada tahap maksimum.

Malah, lebih membanggakan apabila panel tersebut mendapati peti-peti undi Umno di seluruh negeri telah membuat bacaan sikap pengundi di kawasan masing-masing secara menyeluruh, termasuk mengenal pasti pengundi luar, bagi rujukan pucuk pimpinan parti.


Pengarah Unit Komunikasi Negeri, Haji Shamsuddin Sulong, berkata panel hakim itu yang dilantik Badan Perhubungan Umno Negeri Terengganu bagi meneliti persiapan jentera parti di seluruh negeri memulakan tugas mereka di Peti Undi Pasir Akar (DUN Hulu Besut, Bahagian Besut), pada 5 Oktober lalu.

“Bagi mengadili persiapan peti-peti undi berkenaan, peneltian panel hakim ini meilputi persiapan di kalangan kepimpinan Umno dari peringkat cawangan, peti undi, DUN, Bahagian hinggalah kepada Badan Perhubungan Umno Negeri.

“Dalam lawatan di setiap peti undi yang telah ditetapkan, pihak kami turut menilai organisasi yang ada, termasuk sayap-sayap parti, Pemuda, Wanita, Puteri, DUN dan Parlimen,” katanya kepada Teganukita, hari ini.

Beliau berkata, panel hakim berkenaan turut menilai portfolio yang diwujudkan di peringkat peti undi bagi mengendalikan urusan pilihan raya seperti jawatankuasa Pusat Daerah Mengundi, jawatankuasa penerangan, kewangan, perbekalan, ‘polling and counting agent’, keselamatan, pengundi luar dan Ketua 5/Ketua 10.

“Panel juga turut menilai persiapan dari segi penyediaan perayu-perayu undi, gerak mesra, Teknologi Maklumat (IT) dan tugas-tugas khas,” tambah beliau.

Haji Shamsuddin berkata, bagi menjayakan pertandingan itu lapan peti undi dipilih bagi mewakili lapan bahagian iaitu Pasir Akar (Besut), Tempinis (Setiu), Sekayu (Hulu Terengganu), Jeram (Kuala Nerus), Bukit Besar (Kuala Terengganu), Atas Tol (Marang), AMBS (Dungun) dan Beris Meraga (Kemaman).

“Panel hakim melawat peti undi terakhir semalam iaitu peti undi Sekayu di Kampung Durian Bador yang terletak dalam DUN Telemong dan Bahagian Hulu Terengganu,“ katanya.

Beliau berkata, panel penilai pertandingan kali ini lebih menarik kerana selain dianggotai Badan Perhubungan Umno Negeri, ianya turut disertai sama oleh wakil dari empat agensi kerajaan iaitu Ukom, Agensi Pembangunan Masyarakat Negeri Terengganu, Jasa dan Kemas di mana orang yang sama melawat kelapan-lapan peti undi yang dipilih dan proses penghakiman selesai dilakukan selama sebulan ini.

“Dalam hal ini, saya pasti keputusan yang bakal diumumkan nanti adalah adil dan saksama. Pihak panel hakim juga akan membuat keputusan berdasarkan prestasi dan kekemasan persediaan peti undi itu sendiri tanpa dipengaruhi unsur-unsur politik dalaman,” ujarnya.

Tadika YIT pilihan ibu bapa

Oleh:Noraini Jusoh 

Tadika Yayasan Islam Terengganu (TYIT) merupakan pilihan utama ibu bapa menghantar anak-anak mereka untuk mendapatkan pendidikan awal pra-sekolah berikutan sistem pengajaran dan pembelajarannya yang ternyata berkesan.

 Pengarah YIT, Haji Md Kamaru Al-Amin Ismail, berkata tadika berkenaan telah ditubuhkan sejak tahun 1976 dan mula beroperasi di daerah Kemaman.

“Sejak penubuhannya kira-kira 36 tahun yang lalu, tadika YIT telah berkembang ke seluruh daerah dan buat masa ini kita ada 18 buah tadika dan tahun depan tiga buah tadika lagi bakal beroperasi di Seberang Takir, Kijal dan Ketengah Jaya,” ujarnya ketika dihubungi Teganukita hari ini.

Selari dengan matlamat kerajaan negeri untuk melahirkan anak-anak yang berilmu dan seimbang dari segi rohani dan intelektual, sistem pembelajaran di tadika YIT menggunakan sukatan pelajaran mengikut Kementerian Pelajaran Malaysia, tetapi melebihkan pendidikan agama Islam.

“Sistem pembelajaran kita sama dengan pra-sekolah cuma kita lebih fokus kepada bidang agama dan untuk tahun ini kita mempunyai 3,600 kanak-kanak yang berumur dalam lingkungan 5 hingga 6 tahun belajar di tadika YIT.

“Apa yang membanggakan mereka menunjukkan prestasi cemerlang menerusi program pintar al-Quran yang mula diperkenalkan oleh YIT sejak tahun 2006 dan baru-baru ini ramai yang telah berjaya khatam al-Quran,” katanya.

Sehubungan itu, bagi merealisasikan generasi Ulul Albab yang diinspirasikan oleh kerajaan negeri, tanggungjawab mendidik anak-anak kecil seharusnya tidak hanya di tadika tetapi pendidikan di rumah juga penting. “Kanak-kanak ibarat kain putih dan menjadi tanggungjawab ibu bapa mencorakkannya supaya mereka menjadi insan yang cemerlang dunia dan akhirat,” tambah beliau.


31 October 2012

Graduan ILP jadi perhatian industri

Oleh: Suriati Ali

 Kebijaksanaan Institut Latihan Perindustrian (ILP) melatih pelajar mengikut peredaran semasa membuatkan graduan institut itu menjadi perhatian dan rebutan industri terkemuka di negara ini.


Timbalan Ketua Pengarah Jabatan Tenaga Manusia (JTM), Haji Syed Mohamad Noor Syed Mat Ali, berkata berdasarkan rekod setiap tahun, kira-kira 88 peratus daripada 9,000 jumlah graduan berjaya mendapat pekerjaan selepas enam bulan atau setahun menamatkan pengajian.

Manakala bagi ILP Kuala Terengganu pula, hampir 93 peratus daripada 1,200 graduan tahun lalu berjaya mendapat pekerjaan di pelbagai industri dengan anggaran gaji permulaan RM1,200 sebulan.

“Lebih lama mereka bekerja, di samping menampilkan komitmen tugas berkualiti, lebih mahal gaji yang ditawarkan, ada kalanya boleh mencecah RM3,000 sebulan.

 “Angka yang dicatatkan itu, merupakan peratusan membanggakan sekaligus membuktikan `produk’ keluaran ILP berkualiti dan memenuhi kehendak pasaran industri,” katanya.Beliau berkata kepada pemberita selepas merasmikan Hari Kreativiti dan Inovasi ILP Kuala Terengganu, di Gong Badak, Kuala Terengganu, hari ini. Hadir sama, Pengarah ILP Kuala Terengganu, Encik Abdul Halim Abd Rahman dan Dekan Fakulti Pengajian Maritim Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Prof Madya Dr Wan Mohd Norsani Wan Nik. Sempena program itu, sebagai 13 peserta daripada pelbagai jurusan mengambil bahagian dalam Pertandingan Rekacipta dan Inovasi. Haji Syed Mohamad Noor turut memberitahu, pihaknya ada menubuhkan Unit Pemantauan Graduan bagi mengesan lebihan graduan yang masih menganggur.

“Jika mengetahui terdapat mana-mana industri memerlukan tenaga kerja, kita akan cadang mereka yang masih mencari kerja supaya bertugas di industri itu.

“,Melalui pendekatan ini, tiada lagi istilah graduan ILP bermungkinan menganggur, jika ada pun, ia berpunca daripada sikap graduan itu sendiri yang malas bekerja atau tidak mahu merantau,” katanya.

 Katanya, apa menyedihnya, ada juga kes mereka sudah pun mendapat pekerjaan tetapi hanya bertahan dua atau tiga bulan saja. Alasan berhenti cukup remeh iaitu tidak sesuai dengan jiwa.

 “Saya ingin mengingatkan pelajar yang masih belajar supaya jangan bersikap sedemikian apabila mendapat pekerjaan nanti.

“Tindakan itu bukan saja boleh menjejaskan imej ILP malah boleh menghilangkan kepercayaan industri terhadap keupayaan dan prestasi pelajar lain yang baru memohon pekerjaan,” katanya.


 

Asdi agih pendapatan 3.0 sen seunit bermula esok

Oleh: Aida Abd Rahman

Tabung Amanah Saham Darul Iman (Asdi) akan mengagihkan pendapatan 3.0 sen seunit untuk tahun kewangan berakhir hari ini kepada 24,250 pelabur tabung unit amanah itu, bermula esok.

Agihan yang melibatkan peruntukan berjumlah RM12.68 juta bakal dilaksanakan dalam bentuk 2.0 sen tunai dan 1.0 sen bonus unit.

Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah (gambar kanan), berkata berdasarkan keuntungan yang boleh diagihkan berjumlah RM12.89 juta, Pengurus Asdi, PTB Unit Trust Berhad menutuskan untuk mengagihkan pendapatan 3.0 sen seunit yang juga pulangan bersamaan 7.25 peratus berdasarkan nilai tabung seunit RM0.414 pada awal tahun kewangan.

“Bagi keseluruhan tahun kewangan sehingga 29 Oktober lalu, nilai aset bersih (NAB) Tabung Asdi meningkat RM17.86 juta atau 10.58 peratus menjadi RM186.66 juta berbanding awal tahun kewangan RM168.80 juta.

“Sementara NAB seunit bertambah sebanyak RM0.0277 atau 6.7 peratus dari RM0.4140 kepada RM0.4417,” katanya di sidang media sejurus selesai Mesyuarat Mingguan Exco, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, hari ini.

Dato’ Mazlan berkata, bagi tahun kewangan hingga 29 Oktober lalu juga, Asdi berjaya merekod pendapatan yang direalisasikan berjumlah RM15.93 juta sebelum ditolak perbelanjaan berjumlah RM2.93 juta dan peruntukan cukai RM0.46 juta yang menghasilkan jumlah keuntungan bersih selepas cukai RM12.89 juta.

Katanya, jumlah keuntungan yang direalisasikan bersih itu juga bersamaan 3.05 sen seunit berbanding RM8.91 juta bersamaan 7.25 peratus berdasarkan nilai tabung seunit RM0.414 pada awal tahun kewangan ini.

Untuk rekod, Asdi merupakan tabung unit amanah yang berteraskan syariah dilancarkan pada 31 Oktober 1994 dengan saiz tabung yang diluluskan berjumlah 500 juta unit.

Sehingga 29 Oktober lalu, sejumlah 422.60 juta unit Asdi dilanggan oleh 24,450 pelabur. Selain itu, sepanjang tempoh penubuhannya Asdi sudah mengagihkan pendapatan berjumlah RM329.17 juta atau 74 sen seunit (70 sen agihan tunai dan 4 sen bonus unit) yang menjadikan purata agihan pendapatan setahun berjumlah 4.11 sen seunit.