Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    3 weeks ago

29 March 2014

TBW2014 ke Pantai Rhu Sepuloh.

Mesra...Tengku Sri Temenggong bertanyakan sesuatu kepada seorang kanak-kanak penerima sumbangan sambil diperhatikan oleh Mohd Jidin dan Sabri.
Oleh: Aminudin Ismail. 

PESERTA Konvoi Terengganu Bike Week 2014 (TBW2014) dipelawa untuk tingal selama dua hari satu malam melakukan beberapa aktiviti di Rhu Sepuloh, Setiu pada perhimpunan TBW tahun depan.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Permasuri, Dato’ Mohd Jidin Shafee berkata, antara aktiviti yang akan diaturkan kepada peserta TBW itu ialah sukan laut, melawat wetland dan melihat permainan dan makanan tradisional.

“Saya difahamkan rombongan ini agak ramai juga iaitu 1,600 peserta dan jika hadir semua kita masih mampu mengatur beberapa program dan menyedia kemudahan untuk peserta.Kita berharaplah tahun depan kita dapat membuat program ini awal sedikit," katanya yang juga Exco Pelancongan dan Kebudayaan negeri itu.

Katanya, Setiu juga akan memperkenalkan beberapa makanan tradisional , hasil sungai, hasil darat dan sebagainya yang belum pernah dilihat atau di makan oleh sebahagian peserta sebelum ini.

Sebahagian peserta yang menyertai konvoi.
“Saya harap peserta akan dapat bersama-sama penduduk di kawasan ini untuk melihat sendiri cara hidup masyarakat di sini,” katanya pada majlis menyambut peserta konvoi yang diketuai oleh Tengku Temenggong Raja Datuk Sri Baharuddin Ibni Almarhum Sultan Mahmud Almuktafibillah Shah, di Pantai Rhu Sepuloh, Penarik, Setiu, hari ini.

Mohd Jidin mengucapkan terima kasih kepada pihak penganjur program kerana memilih Pantai Rhu 10 antara destinasi peserta ‘Bike Week’ pada program tahun ini.

Pada majlis itu juga turut diadakan acara penyampaian sumbangan kepada seramai 30 anak yatim dari beberapa buah kampung di Dun Permaisuri.

Turut hadir ialah Adun Langkap, Dato' Sabri Mohd Nor, Adun Jabi, Mohd Iskandar Jaafar, Adun Batu Rakit, Bazlan Abdul Rahman,  Pengarah TBW 2014, Husni Lop Yusof, Ketua Polis Daerah Setiu, DSP Abdul Rahman Raja Mohamed dan Penolong Kanan Pegawai Daerah Setiu, Mohd Azmidi Abdullah.
Tiba...'bikers' tiba di Pantai Ru Sepuloh kira-kira jam 11 pagi.

Pengerusi JKKK Bari Kecil dan beberapa penduduk bergambar kenangan.

Antara peserta dan jemputan yang hadir.

Sebahagian jemputan yang hadir memeriahkan majlis.

Seorang peserta dari Kuala Lumpur sempat bergambar untuk TK.

Tengku Temenggong(dua dari kiri) bersama 'bikers'

Persembahan dikir barat turut diadakan.
Seorang penerima sumbangan bersalam dengan T.Temenggong.

Tengku Temenggong bersiap untuk pulang.

  

UKOM anjur solat hajat MH370.

BACAAN YASIN...beberapa kakitangan Unit Komunikasi (UKOM) Negeri Terengganu dan wartawan dari pelbagai media sedang membaca surah yasin di Majlis Tahlil dan Solat Hajat yang dianjurkan oleh unit itu di pejabat UKOM, Jalan Pejabat, malam kelmarin.

Timbalan Pengarah UKOM, Roslan Abdul Rahman berkata, majlis itu diadakan adalah bertujuan untuk mendapat petunjuk daripada Allah s.w.t mengenai kedudukan sebenar MH370.

"Sebagai sebuah agensi yang bertanggungjawab, UKOM menyampaikan maklumat kepada rakyat turut serta menganjurkan solat hajat, doa dan bacaan yaasin pada malam ini.

"Pada malam ini, kita memohon dan mendoakan kepada Allah s.w.t supaya diberi pentunjuk di manakah kedudukan MH370 serta diberi petunjuk samada mangsa yang terlibat itu sudah meninggal dunia atau masih hidup.

"Sekiranya masih hidup, kita bersyukur tetapi sekiranya mereka sudah meninggal dunia maka sama-sama kita berdoa kepada Allah Taala, khususnya kepada yang beragama Islam supaya mereka selamat di Akhirat," katanya.

Roslan berkata, pada malam kelmarin juga,beberapa tempat di seluruh Terengganu turut mengadakan solat hajat dan bacaan yasin untuk MH370.

Solat hajat itu diimamkan oleh Ustaz Zulkifli Mohd Nasir, bekas SU Politik Menteri Di Jabatan Perdana Menteri.

Ustaz Zulkifli juga sempat menyampaikan tazkirah mengenai qada dan qadar Allah kepada beberapa hadirin pada malam itu. - Aminudin Ismail.

 

KPM teliti kes Shalwati

Oleh: Suriati Ali 

 Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) akan meneliti sebaik mungkin kes Shalwati Norshal yang dihukum penjara oleh Mahkamah Daerah Solna di Stockholm, Sweden, selain memberi jaminan tidak akan sewenang-wenangnya mengenakan hukuman berat.

 Shalwati yang juga seorang guru bercuti tanpa gaji ditahan reman bersama suami Azizul Raheem Awalludin, sejak 18 Dis tahun lepas, kini dikenakan hukuman penjara oleh Mahkamah Daerah Solna di Stockholm, Sweden.kerana didakwa memukul tangan seorang anak lelaki mereka kerana tidak solat.

Menteri Pendidikan II, Dato’ Seri Idris Jusoh, berkata perundangan terhadap kes itu tetap diteruskan kerana sudah termaktub dalam akta.

 “Hukuman yang bakal dikenakan adalah sebaik-baik pertimbangan bagi mengelak mangsa, keluarga terutama anak-anak terus dibebani masalah.

 “Kita perlu lihat banyak aspek termasuk merujuk kepada pihak profesional dalam undang-undang berkaitan sebelum tindakan atau hukuman diambil.

 “Lagi pun kes seumpama ini yang membabitkan hukuman penjara di luar negara tidak pernah berlaku,” katanya . Beliau berkata kepada pemberita selepas melancarkan Karnival Pengajian Tinggi di Universiti Malaysia Terengganu, Kuala Terengganu, hari ini.

 Hadir sama Naib Canselor UMT, Prof Emeritus Dato’ Dr. Ibrahim Komo. Dato’ Idris turut memberitahu, karnival seumpama itu yang menggunakan tagline `Jom Masuk U’ mampu menjadi tempat rujukan terbaik atau dianggap `One Stop Centre’ (Pusat Sehenti) kepada orang ramai.

 “Program tahunan KPT itu dilaksanakan semenjak 2005 turut menyediakan maklumat akreditasi dan pembiayaan kepada lulusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) atau setaraf, pelajar lepasan asasi, diploma, sijil dan diploma kemahiran.

 ‘Karnival itu sudah tentu mampu mendidik dan memupuk kesedaran di kalangan pemohon dan masyarakat awam mengenai pelaksanaan permohonan kemasukan ke IPTA melalui Aplikasi Dalam Talian (Online),” katanya.

 

Majlis Pelepasan Peserta Bike Week 2014 di Pantai Batu Buruk, Kuala Terengganu oleh Setiuasaha Kerajaan Negeri, Dato' Haji Mazlan Ngah.

Gambar-gambar oleh ZULKIPLI PUTRA

Dato' Haji Mazlan Ngah mencuba motosikal berkuasa tinggi di ruang pameran yang turut diadakan sempena Bike Week 2014 di Pantai Batu Buruk, Kuala Terengganu.

Majlis pelepasan peserta yang terdiri dari seluruh Malaysia.
YB A.Latiff rasmi Malam Anugerah Kualiti UCB.

Penerima anugerah bergambar bersama A.Latif (tengah) dan Tengku Mahmud (empat dari kanan).
Oleh: Aminudin Ismail.

KIRA-KIRA 150 kakitangan dan jemputan Universiti Kolej Bestari (UCB) hadir memeriahkan Malam Anugerah Kualiti 2013 yang diadakan di sebuah hotel terkemuka di Kuala Terengganu, malam tadi.

Majlis yang turut dihadiri Exco Transformasi Kerajaan, Penyampaian dan Pengurusan Prestasi dan Teknologi Maklumat Negeri A. Latiff Awang itu dimulai dengan bacaan doa oleh Prof. Madya Dr. Sudirman Abdul Fatah, Pensyarah Kanan, Kolej Universiti Bestari, Setiu, Terengganu.

Dalam ucapanya, A.Latiff mengucapkan terima kasih kepada UCB kerana menjemput Menteri Besar Terengganu yang mewakilkan kepada beliau bagi merasmikan majlis itu.

A.Latif menyampaikan piala kepada penerima sambil diperhati Tengku Mahmud dan Mustapha (kiri).
Menurutnya, kerajaan negeri Terengganu sememangnya menitikberatkan soal kecememerlangan pendidikan dan katanya, kecemerlangan pendidikan di negeri ini sudah terbukti.

"Kecemerlangan pendidikan di Terengganu tidak boleh disangkal lagi berdasarkan pencapaian dalam peperiksaan awam, UPSR, PMR, SPM dan STPM setiap tahun.

Di samping IPTA yang sedia ada dan IPTS yang lain termasuklah TATIUC yang ada di Terengganu ini, UCB juga menyediakan peluang pengajian tinggi," katanya.

A.Latiff berkata, UCB juga menyediakan biasiswa kepada anak-anak yatim dan pelajar miskin bagi membolehken mereka menyambung belajar ke kolej universiti itu.

"Usaha mulia ini sangat membanggakan pihak kerajaan negeri," katanya sambil mengucapkan syabas dan tahniah kepada UCB kerana mampu menjadi sebuah pusat pengajian tinggi yang terkenal di negeri Terengganu.

Sehubungan itu, katanya, kerajaan negeri sedia membantu UCB dalam pelbagai segi supaya kolej universiti itu mampu bersaing dan menjadi antara sebuah universiti yang ternama di negara ini satu hari ini.

Pada majlis itu juga, A.Latif menyampaikan sijil dan hadiah kepada sebelas penerima Anugerah Kualiti 2013 UCB. Turut hadir ialah Pengerusi Eksekutif UCB, Dato’ Tengku Mahmud Mansor dan naib cancelornya, Prof Dr. Mustapha Ismail.
Suasana dewan tempat majlis diadakan.

Antara jemputan luar yang hadir.

Tetamu menunggu permulaan majlis.

Jemputan mendengar ucapan peramian.

Isteri Tengku Mahmud (dua dari kanan) hadir.

Antara yang hadir memeriahkan majlis.

Cabutan bertuah turut diadakan.

Gimik pelancaran oleh A.Latif

Tengku Mahmud menyampaikan cenderahati kepada A.Latiff.
Staff UCB bergambar kenangan bersama A.Latiff.

 

28 March 2014

SEKITAR MAJLIS MESYUARAT AGUNG BADAN AMAL DAN KEBAJIKAN ISTERI WAKIL-WAKIL RAKYAT NEGERI TERENGGANU (SERIKANDI) KALI KE-27 DI KUALA BERANG HARI INI. MAJLIS PERASMIAN DISEMPURNAKAN OLEH MENTERI BESAR, DATO' SERI HAJI AHMAD SAID. -Gambar oleh Zulkipli Putra (Jurufoto UKOM)


Menteri Besar Terengganu, Dato' Seri Haji Ahmad Said ketika berucap merasmikan mesyuarat agung berkenaan.

To' Puan Seri Hajah Norliza Mahmud turut memberi ucapan.


Penerima bantuan banjir gembira dapat perhatian kerajaan.

Apa yang dibincangkan oleh Dato' Tengku Putera Tengku Awang bersama Menteri Besar Terengganu.

Ahli Serikandi bergambar kenangan bersama Menteri Besar.
YIT perkenalkan modul BI

Yayasan Islam Terengganu (YIT) dengan kerjasama kerajaan negeri akan memperkenalkan satu modul pembelajaran Bahasa Inggeris peringkat prasekolah pertengahan tahun ini.

 Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan dan Tugas-Tugas Khas Negeri, Ghazali Taib berkata langkah awal itu dilakukan oleh Pengarah YIT, Kamarul Al-Amin Ismail untuk memastikan pembelajaran awal Bahasa Inggeris di tadika dapat dijalankan supaya bahasa dapat dijadikan sebagai mata pelajaran yang dianggap mudah bagi anak-anak Terengganu.

 "Sebagai persediaan awal untuk murid-murid menghadapi pembelajaran Bahasa Inggeris di peringkat sekolah rendah, sekolah menengah hingga ke universiti, pihak tadika YIT kini sedang dalam rangka menyiapkan satu modul pembelajaran Bahasa Inggeris untuk peringkat prasekolah kerana kita mahu membimbing mereka dari peringkat awal.

Sebuah jawatankuasa dibentuk bagi menyediakan modul pembelajaran Bahasa Inggeris peringkat prasekolah dalam pengajaran matematik, dalam bentuk permainan, nyanyian dan sebagainya supaya dapat menarik minat pelajar," katanya dalam satu sidang media di sini hari ini.

 Menurutnya sebagai permulaan, kesemua 18 tadika YIT di seluruh negeri akan dijadikan perintis untuk mula menggunakan modul dan sistem pembelajaran yang akan diperkenalkan kelak.

 

Ibubapa dan guru perlu akrab- Dato' Sabri.

Sabri menyampaikan anugerah kepada seorang murid.
Oleh: Aminudin Ismail.

IBUBAPA dan guru perlu menjalinkan hubungan yang baik untuk memastikan anak-anak mereka mencapai kejayaan dan cemerlang dalam pelajaran, kata Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Langkap, Dato' Sabri Mohd Nor.

Sabri berkata, cadangan dan pandangan perlu dibincangkan bersama antara ibubapa dan guru supaya segala perancangan dapat dilaksanakan dengan baik dan berkesan untuk kebaikan bersama.

Antara penerima anugerah yang hadir.
"Ibubapa perlu melontarkan apa-apa idea kepada guru-guru, kadang-kadang guru juga memerlukan pandangan daripada ibubapa untuk melaksanakan sesuatu perkara untuk kebaikan murid-murid," katanya ketika berucap di Majlis Anugerah Kecemerlang Pelajar Dun Langkap di Merang, semalam.

Sabri juga mengharapkan sekolah-sekolah dapat mempertingkatkan lagi prestasi keputusan peperiksaan dan beliau berjanji akan menambah jumlah imbuhan sekiranya lebih ramai murid dan pelajar di Dun Langkap mendapat 'straight A'.

"Apa yang lebih penting ialah lebih ramai pelajar di Dun Langkap ini akan mendapat keputusan cemerlang dalam setiap peperiksaan yang mereka diduduki supaya masa depan anak-anak kita untuk keperingkat tinggi akan lebih terjamin," katanya.

Seramai 55 murid UPSR dan 15 pelajar PMR tahun lepas yang mencapai keputusan cemerlang dalam peperiksaan menerima anugerah itu.

Turut hadir ialah Timbalan Ketua Pegawai Pendidikan Daerah, Azmi Nazir dan majlis dipengerusikan oleh Ramlan Isa, Pengerusi Biro Pendidikan dan Multimedia Dun Langkap.
Tahniah...Sabri bertanya sesuatu kepada seorang murid.

Ketua Wanita UMNO Setiu (dua dari kanan) hadir.

Ibu yang hadir memberi sokongan.

Penerima mendengar ucapa Sabri.