Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    5 months ago

23 July 2011

Skate rangsang pencapaian sukan dan akademik

Oleh: Aida Abd Rahman

Kerajaan negeri menyediakan pakej rangsangan kepada atlet pelajar menerusi Skim Kecemerlangan Atlet Terengganu (Skate) yang merangkumi bayaran biasiswa bulanan kepada pelajar yang tidak menerima mana-mana penajaan, bayaran asrama bagi atlet yang menginap di asrama dan penyediaan tuisyen secara percuma.

Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri, YB Haji Rozi Mamat, berkata kerajaan negeri berharap dengan insentif dan pakej bantuan itu mampu menyuntik serta merangsang atlet pelajar bagi meningkatkan komitmen dalam bidang sukan dan akademik.
“Ibu bapa pula diharap tidak terbeban dengan perbelanjaan untuk persekolahan anak-anak serta tidak bimbang lagi dari aspek kebajikan anak masing-masing yang bergiat dalam sukan,” katanya ketika berucap di Majlis Penyampaian Insentif Kemenangan Sukan Malaysia Ke-14 dan Piala FA 2011, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, baru-baru ini.

Turut hadir, Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said; Setiausaha Kerajaan negeri, Dato’ Mazlan Ngah; Penasihat Undang-Undang negeri, Dato’ Noorbahri Baharuddin; Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara, Dato’ Zolkples Embong dan Pengarah Majlis Sukan Negeri Terengganu, Tuan Haji Zainal Abidin Hussin.

YB Haji Rozi berkata, kerajaan negeri memberi penekanan yang khusus selain komitmen yang tinggi dalam bidang sukan. Malah, tiada negeri lain yang mengiktiraf pencapaian atlet sebagaimana yang dilakukan Kerajaan Terengganu kini.

“Saya harap semua penggiat sukan supaya mengambil peluang yang terhidang ini bagi menggembleng bakat yang ada supaya mampu mengangkat martabat sukan negeri dan negara amnya.

“Selain itu, Terengganu pastinya akan terus berusaha untuk menjadi kuasa baru sukan negara dan pada masa yang sama memastikan akademik atlet pelajar berada di tahap yang baik selaras dengan hasrat menjadikan negeri ini sebagai anjung ilmu,” katanya.


Pencapaian emas terbaik di Sukma 2011

Oleh: Aida Abd Rahman

Pencapaian Terengganu pada Sukan Malaysia Ke-14 Kuala Lumpur adalah yang terbaik berbanding dua kejuaraan Sukma yang terdahulu apabila mencapai 23.25 peratus pingat emas keseluruhan yang ditawarkan pada temasya itu.

Peratusan pungutan emas pada Sukma Ke-13 tahun lalu sebanyak 10.76 peratus, manakala 15.05 peratus pada Sukma Ke-12 2008.
“Kejayaan Sukma di Kuala Lumpur baru-baru ini mengatasi sasaran yang ditetapkan, iaitu 27 pingat emas. Tahniah kepada pasukan kanu, judo, mendayung dan berbasikal kerana berjaya mempamerkan pencapaian hebat, sekaligus melepasi sasaran pingat yang ditetapkan bagi acara masing-masing,” kata Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri, YB Haji Rozi Mamat ketika berucap di Majlis Penyampaian Insentif Kemenangan Sukan Malaysia Ke-14 dan Piala FA 2011, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, baru-baru ini.

Turut hadir, Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said; Setiausaha Kerajaan negeri, Dato’ Mazlan Ngah; Penasihat Undang-Undang negeri, Dato’ Noorbahri Baharuddin; Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara, Dato’ Zolkples Embong dan Pengarah Majlis Sukan Negeri Terengganu, Tuan Haji Zainal Abidin Hussin.

Daripada keempat-empat acara sukan itu, Terengganu berjaya memperolehi 28 pingat daripada 30 pingat emas keseluruhan yang dipungut atau berjumlah 93.33 peratus.

YB Haji Rozi berkata, baki dua lagi pingat emas yang berjaya diperolehi adalah menerusi bola baling dan sofbol.

“Seramai 20 atlet pula memenangi pingat berganda, iaitu 11 atlet lelaki dan sembilan atlet wanita, manakala atlet kanu pula berjaya memecahkan dua rekod Sukma.

“Bagi sukan tenis, walaupun hanya memperolehi pinhat gangsa, namun acara itu berjaya mencipta rekod tersendiri apabila memecah kebuntuan pingat sejak Sukma diperkenalkan 26 tahun lalu,” katanya.Kebun durian sejuk beku jenama Terengganu

Oleh: Aida Abd RahmanKebun durian bagi tujuan sejuk beku dan eksport ke luar negara bakal diwujudkan Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama) di negeri ini.

Pengarah Fama negeri, Encik Hasan Jusoh, berkata bagi memastikan perancangan itu berhasil, pihaknya akan cuba mendapatkan kerjasama daripada pihak universiti di Terengganu untuk menjayakan projek berkenaan.
"Pihak Fama merancang untuk melaksanakan satu projek durian sejuk beku jenama Terengganu. Ini kerana durian sejuk beku belum diusahakan di negeri ini," katanya.

Dalam hal ini, Encik Hasan berkata Fama akan cuba mencari kawasan yang sesuai bagi tujuan penanaman itu dan kemungkinan di Hulu Terengganu.

Katanya, terdapat beberapa jenis durian yang didapati sesuai ditanam bagi disejuk beku dan dieksport seperti durian D24 dan 'musang king'.

Beliau berkata, walaupun Terengganu banyak mengeluarkan buah durian tetapi buah tersebut tidak menepati pasaran luar negara.

Dalam perkembangan lain, Encik Hasan berkata masalah durian di beberapa buah negeri seperti Pulau Pinang, Perak dan Kedah yang tidak membuahkan hasil sebagaimana tahun sebelumnya untuk mengadakan kempen makan durian sempena Hari Peladang, Penternak dan Nelayan negeri Terengganu yang bermula esok tidak kesampaian.

“Walaupun begitu Fama akan menggantikan acara itu dengan pameran durian sejuk beku yang dieksport ke negara Cina dibawa dari Pahang, Pulau Pinang dan Perak,” katanya.

Terengganu bakal bangunkan Taman Perikanan Rekreasi Mega

Oleh: Aida Abd Rahman

Taman Perikanan Rekreasi Mega bakal dibangunkan Jabatan Perikanan Terengganu untuk kaki pancing, selain bertujuan sebagai tarikan baru pelancong ke negeri ini.

Pengarahnya, Encik Zakaria Ismail berkata projek itu akan dimulakan pada tahun depan dan membabitkan kos kira-kira RM2.5 juta.
Katanya, jabatannya sedang mengenal pasti kawasan yang sesuai di mana-mana perairan Kuala Terengganu bagi membangunkan projek taman rekreasi itu.

"Ini adalah di antara beberapa projek baru yang akan dilaksanakan oleh Jabatan Perikanan Terengganu dan taman rekreasi itu akan menggalakkan kaki pancing berkunjung ke negeri ini," katanya.

Bagi tujuan itu, Encik Zakaria berkata, pihaknya akan meletakkan tukun tiruan bio-aktif, tukun tiruan inovasi penstabilan fosil dan tukun payao di taman rekreasi itu untuk pembiakan hidupan marin.

Katanya, jabatan itu akan bekerjasama dengan pelbagai agensi penguatkuasa seperti Agensi Penguatkuasa Maritim Malaysia (APMM) bagi memastikan kawasan taman rekreasi itu nanti tidak dicerobohi.

"Kaki pancing yang hendak memancing di kawasan Taman Perikanan Rekreasi Mega itu nanti perlu mendapatkan kebenaran pihak pengurusan taman itu kelak," katanya.

Dalam perkembangan lain, Encik Zakaria berkata jabatan telah meletakkan 1,008 unit tukun tiruan di perairan Terengganu dalam tempoh 2006 hingga 2010 untuk menambah sumber perikanan.

Negara hura hara jika PR memerintah

Oleh; Esah Abdullah

Pentadbiran Negara akan menjadi huru hara dan perbalahan politik terus merebak jika Pakatan Rakyat (PAS,DAP, PKR) dibenarkan memerintah negara ini.

“Keadaan ekonomi dan kesejahteraan rakyat akan turut terjejas,” kata wakil parti MCA Terengganu, Encik Yeo Sin Soon ketika berucap di Konvensyen Barisan Nasional (BN) Negeri Terengganu 2011, di Primula Beach Resort, Kuala Terengganu hari ini.

Katanya, BN mesti mendedahkan segala tipu helah mereka dan memberi penerangan hingga ke akar umbi mengenai senario yang akan berlaku jika PR berjaya mengambilalih pucuk pimpinan negara.

Katanya, DAP tidak akan menerima dasar Islamisasi PAS yang semestinya dituntut oleh akar umbi PAS manakala PAS pula tidak akan menerima dasar liberalisasi dan pro-Kristian DAP yang semestinya dituntut penyokong DAP dan PKR serta masyarakat bukan Islam.

“Hari ini kita lihat ramai generasi muda tertarik dengan dasar liberalisasi dan meritrokasi yang disebar PR dan golongan mendapat maklumat dari semasa ke semasa melalui internet,” katanya.

Katanya, BN perlu mencari cara terbaik untuk menambat hati golongan muda tetapi bukan dengan cara paksaan sebaliknya dengan bersemuka dan berbincang secara intelektual dalam keadaan hormat menghormati.

“BN perlu lakukan sesuatu untuk menambat hati rakyat termasuk menggalakkan kreativiti dan inovasi selain menangkis serangan yang dibuat parti pembangkang,” katanya.

Katanya, semua parti komponen perlu bekerja lebih kuat untuk memenangi hati rakyat dan apa yang disebarkan tidak tertumpu kepada satu kaum atau satu parti dalam BN sebaliknya hendaklah menyeluruh.

MCA turut menyarankan BN menyusun agenda mempertemukan semua kaum dengan lebih kerap agar mereka memahami satu sama lain dengan lebih mendalam kerana akhir-akhir ini interaksi kaum semakin berkurangan kecuali untuk urusan tertentu sahaja.

“Perjumpaan sosial hendaklah diadakan membabitkan semua lapisan masyarakat dan komposisi kaum biar seimbang supaya tidak berlaku dominasi,” katanya.

Parti BN milik semua

Oleh: Esah AbdullahPergerakan Puteri UMNO Perhubungan Terengganu meluahkan rasa kecewa dan sedih terhadap sesetengah ahli sanggup menjadi pengkhianat kepada parti demi kepuasan diri.

“Mereka seakan hilang pertimbangan dan keimanan apabila tidak tersenarai sebagai calon,” kata Ketua Pergerakan Puteri UMNO Bahagian Kuala Terengganu, Puan Nordiana Dato’ Shafie ketika berucap mewakili Puteri Terengganu di Konvensyen Barisan Nasional (BN) Negeri Terengganu 2011 di Primula Beach Resort hari ini.

Katanya, ketika itulah semua boleh melihat siapa yang benar-benar setia kepada parti dan akan terus bekerja untuk parti atau sebaliknya,” katanya.

Katanya, parti BN bukan milik individu sebaliknya ia kepunyaan semua ahli parti yang bernaung di bawahnya termasuk parti –parti komponen yang sentiasa menyokong usaha membangunkan negeri dan rakyat.

Puan Nordiana kemudiannya mengajak semua ahli parti yang sayangkan parti keramat ini bekerja keras demi mempertahankan kerajaan BN untuk terus memerintah negeri dan negara ini.

Mengakhiri ucapan beliau meninggalkan empat rangkap pantun untuk renungan semua perwakilan;

Anak ayam sedang berlari
Sedang berlari dikejar siti
Walaupun penuh onak dan duri
Demi parti Puteri tetap akan tempuhi.

Orang lama kaya dengan pengalaman
Orang muda diterap dengan nilai perjuangan
Golongan hawa dilupa jangan
Kami juga penyumbang kemenangan

Sedap sungguh ikan tenggiri
Makan bersama sambal udang
Pemimpin yang baik tak pentingkan diri
Boleh menerima pandangan orang

Undur bukan sebarang undur
Undur untuk melengkapkan barisan
Perjungan ini tak pernah luntur
Merintis jalan ke arah kemenangan


Sejarah dan budaya BN perlu disemai kepada generasi baru

Oleh; Esah Abdullah

Sejarah dan budaya Barisan Nasional (BN) perlu dipupuk dan disemai kepada generasi baru terutamanya kepada Puteri dan Pemuda agar dapat menghayati dan meletakkan BN di hati masing-masing.

Setiausaha MIC Terengganu, Encik Mangaleswaran Annamalai berkata, semua pemimpin parti komponen juga perlu didedahkan dengan sejarah dan budaya BN termasuk diberi peluang mengikuti kursus dan sebagainya.

“BN bernasib baik kerana dari dulu hingga sekarang mempunyai pemimpin yang memiliki visi serta berpandangan jauh dan futuristik,” katanya ketika berucap mewakili parti MIC di Konvensyen BN Negeri Terengganu 2011 di Primula Beach Resort, Kuala Terengganu hari ini.

Hadir sama Menteri Besar merangkap Pengerusi BN Terengganu, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, semua pemimpin dan ahli parti komponen BN iaitu UMNO, MIC, MCA , Gerakan dan Majlis Bekas Wakil Rakyat (Mubarak), Veteran serta sayap parti Wanita, Pemuda dan Puteri.

“Kita berada di zaman serba canggih dengan perkembangan teknologi pantas di mana budaya serta nilai berubah lebih-lebih lagi dengan konsep dunia tanpa sempadan,” katanya.

Katanya, suka atau tidak masa depan negara terletak pada konsep 1Malaysia, mungkin sekarang ada yang kurang senang dengan konsep ini namun orang bukan Melayu percaya konsep ini adalah keadilan yang sebenarnya.

Selain itu katanya, dengan acuan kita sendiri mampu membawa banyak manfaat kepada generasi akan datang dan dalam suasana negara telah maju anak-anak kita bersatu di bawah konsep 1Malaysia.

Sehubungan itu MIC turut mencadangkan agar semua parti komponen mengutamakan konsep dan budaya BN setiap masa dan selesaikan perbalahan melalui perbincangan serta umum nama calon lebih awal bagi mengatasi masalah yang timbul diperingkat kawasan.

BN sedia segala kemudahan rakyat – YB Razif

Oleh: Kamarudin Mat AkibKerajaan Barisan Nasional (BN) menyediakan segala kemudahan yang diperlukan rakyat negeri ini, termasuk di bidang pendidikan dan ekonomi, kata Ketua Penerangan BN Terengganu, YB Haji Ahmad Razif Abd Rahman.

Malah, katanya, Kerajaan BN sudah terlalu banyak berjasa kepada rakyat dan pemimpinnya terus menabur bakti mereka bagi memastikan mereka mendapat kebajikan dan pembelaan sewajarnya.

“Oleh itu, tidak ada sebab mengapa rakyat negeri ini perlu menjauhkan diri daripada BN. Sepatutnya rakyat perlu dekat dengan BN dan memberi sokongan padu kepada BN agar kita menang besar pada pilihan raya umum akan datang,” katanya ketika berucap pada majlis perasmian Konvensyen BN Terengganu 2011 di Kediaman Seri Iman malam tadi.

Pengerusi BN negeri yang juga Menteri Besar, Dato’ Haji Ahmad Said, menyempurnakan majlis perasmian konvensyen itu yang bertujuan mengukuhkan jentera BN bagi menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU 13).

YB Haji Ahmad Razif konvensyen kali ini bertemakan ‘BN Di Hatiku’ bertujuan mendekatkan BN dengan rakyat bagi memastikan ia mendapat kemenangan yang besar pada PRU13.

“Kita mahu seluruh rakyat Terengganu suka dan cintakan BN kerana BN terlalu banyak berjasa kepada mereka,” ujarnya.Beliau berkata, Menteri Besar yang menerajui pentadbiran negeri ini telah melaksanakan tanggungjawab yang diamanahkan dengan sebaik mungkin melalui konsep “Merakyatkan Pentadbiran Dan Pembangunan Negeri”.

Justeru itu, katanya, segala keperluan rakyat diberi keutamaan dan mereka menerima perkhidmatan terbaik daripada kerajaan dalam semua aspek kehidupan.

“Kita mahu slogan ‘BN Di Hatiku’ tersemat di hati setiap rakyat Terengganu dan mereka terus memberi sokongan kepada Kerajaan BN.

“Kita mahu BN mendapat kemenangan pada PRU 13 dan terus memerintah negeri Terengganu agar rakyat mendapat faedah yang berterusan,” ujarnya.


Perkim bantu mantapkan kefahaman Islam saudara kita

Oleh; Esah Abdullah

Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (Perkim) Negeri Terengganu bukan saja memberi tumpuan kepada saudara kita (baru) sebaliknya turut membantu saudara seagama untuk memantapkan kefahaman terhadap agama Islam.

Naib Pengerusi 1Perkim Terengganu merangkap Pegawai Khas Agama pejabat Menteri Besar, Dato’ Haji Alwi Mohamad berkata, pelbagai program dilaksanakan dalam usaha memberi kefahaman dan mendekatkan saudara kita tentang kebesaran Allah SWT.

“Tumpuan khusus dilakukan di perkampungan Orang Asli Sungai Pergam, Kemaman dan Sungai Berua Hulu Terengganu,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Ijtima’ Wanita Perkim di Merang Suria Resort, Setiu petang semalam.

Hadir sama, Pengerusi Wanita Perkim Terengganu, To’ Puan Fatimah Kasma Mokhtar dan timbalannya To’ Puan Noraini Mohd Said serta 40 peserta saudara kita dari seluruh negeri.

Katanya, Perkim sedia maklum ada antara yang memilih Islam kerana ikatan perkahwinan di mana keihklasan dan kefahaman terhadap Islam itu masih cetek dan memerlukan bimbingan yang berterusan.

Menurut Dato’ Haji Alwi kerjasama dengan Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT) dan yayasan Islam sentiasa seiring menjalankan dakwah seperti mengadakan ceramah agama dan motivasi kepada mereka,

“Ada saudara kita yang menghadapi masalah rumah tangga, berpisah dengan pasangan terus menyalahkan agama sebagai penyebabnya dan menjadi tanggung jawab kita untuk perbetulkan keadaan,” katanya.

Katanya, cara mendidik saudara kita juga tidak sama, terdapat tiga peringkat iaitu yang telah lama memeluk Islam, pertengahan dan yang baru nak mengenali Islam.

“Langkah yang diambil Wanita Perkim dengan mengadakan Ijtima’ ini diharap dapat memberi pendedahan serta mengukuhkan pegangan mereka terhadap ajaran agama suci kita,” katanya.

Ijtima’ yang berlangsung dua hari (22 hingga 23 Julai) turut mengundang dua penceramah motivasi iaitu Ustaz Ahmad Tarmizi Ismail dan Ustazah Hajah Azizah Mohamad dari Yayasan Islam Terengganu (YIT).
22 July 2011

Parti komponen BN perlu muhasabah diri

Oleh: Kamarudin Mat AkibPengerusi Barisan Nasional (BN) Terengganu, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, mengajak parti komponen BN supaya muhasabah diri dan mengetepikan kepentingan diri dan pelbagai aspek berbau perkauman, bagi memastikan BN menang dengan majoriti dua pertiga pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU 13).

Beliau berkata, amat penting bagi BN memastikan kemenangan mereka pada PRU 13 bukan saja di Terengganu, tetapi seluruh negara agar mereka tidak dihina seperti yang berlaku pada tahun 1969.

“Pada tahun 1969 kita menjadi macam ‘kucing kurap’ selepas kalah banyak kerusi kepada parti pembangkang, menyebabkan masyarakat negara ini tidak hormat lagi kepada kerajaan.“Keadaan politik yang tidak stabil pada masa itu akibat kedudukan parti Perikatan yang tidak mendapat sokongan padu rakyat telah menyebabkan berlaku huru hara dalam negara,” katanya ketika berucap merasmikan Konvensyen BN Terengganu 2011 di Kediaman Seri Iman malam ini.

Turut hadir, Ketua Penerangan BN Negeri, YB Haji Ahmad Razif Abd Rahman; Ahli-Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan, ketua-ketua Umno bahagian, wakil-wakil rakyat dan ketua-ketua parti komponen BN negeri.

Dato’ Seri Haji Ahmad yang juga Menteri Besar menyeru parti komponen supaya berganding bahu menggerakkan jentera pilihan raya bagi memastikan kemenangan BN di Terengganu.

“Kita mahu BN menang di Terengganu bukan saja dengan majoriti dua pertiga, tetapi kita dapat merampas semula beberapa kerusi yang dimenangi pembangkang pada PRU 12,” ujar beliau.

Beliau meminta komponen BN memberi tumpuan kepada program yang boleh menarik rakyat menyokong kerajaan untuk dilaksanakan dalam tempoh yang terdekat ini.“Kita mahu parti komponen bergerak mulai sekarang dan kita tidak mahu budaya selesa kerana kemenangan dalam pilihan raya lepas masih ada di kalangan pemimpin dan ahli-ahli parti komponen BN,” tambahnya.

Pada masa yang sama, beliau turut mengajak pemimpin Umno dan BN supaya melupakan segala perbalahan antara mereka dan memberi tumpuan kepada usaha memperkemaskan jentera pilihan raya BN.

Yayasan Felda latih anak peneroka jadi pembantu jururawat

Oleh: Kamarudin Mat AkibLebih 400 anak peneroka Felda dilatih sebagai pembantu jururawat di pusat latihan Yayasan Felda di Kelana Jaya, bagi membantu masalah kekurangan pelatih untuk mengisi jawatan tersebut di pusat-pusat perubatan di seluruh negara.

Penasihat Khas Felda, Pejabat Perdana Menteri, Tan Sri Mohd Yusof Nor, berkata setakat ini semua lulusan pusat latihan berkenaan sudah ‘ditempah’ majikan yang berminat dan mereka kini sedang dalam proses ditawarkan jawatan berkenaan.“Yayasan Felda mula menawarkan latihan di bidang tersebut empat tahun lalu dan ia mendapat sambutan yang memberangsangkan daripada anak-anak peneroka,” katanya pada sidang media selepas majlis meraikan pesakit Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ), semalam.

Beliau berkata, yayasan itu akan melatih lebih ramai anak peneroka di bidang berkenaan kerana ia mampu memberi peluang pekerjaan lebih baik kepada generasi baru Felda.

“Pada masa yang sama kita juga dapat membantu mengatasi masalah kekurangan tenaga kerja di bidang kejururawatan,’ ujar beliau.Tan Sri Mohd Yusof berkata, selain anak peneroka pihaknya juga turut memberi peluang kepada masyarakat luar untuk mengikuti latihan di bidang tersebut dengan agihan kuota 90 peratus:10 peratus.

“Kita akan mengambil anak peneroka sebanyak 90 peratus manakala kuota 10 peratus akan diisi oleh masyarakat luar Felda,” katanya.

Tiga anak jati Terengganu terima A.M.T

Oleh: Suriati AliTiga atlet anak watan Terengganu yang menerima Darjah Ahli Mahkota Terengganu (A.M.T.) menyifatkan anugerah yang mereka terima sempena Ulang Tahun Ke-49 Hari Keputeraan Sultan Terengganu Tuanku Mizan Zainal Abidin, Rabu lalu (20 Julai) sebagai pembakar semangat untuk terus berjuang mengharum nama negara dan Terengganu di persada dunia.

Mereka yang juga atlet berbasikal negara Mohd Azizulhasni Awang, Anuar Manan dan Fatehah Mustafa turut berazam menggandakan usaha supaya terus cemerlang dalam beberapa kejohanan yang bakal disertai dalam tempoh terdekat.

Mohd Azizulhasni, 23, berkata dia terharu dan bangga kerana Terengganu menghargai jasa dan keringatnya sebagai pelumba basikal dengan menganugerahan A.M.T.

“Saya berjanji akan melakukan yang terbaik supaya nama Terengganu dan negara sentiasa menjadi perhatian pihak luar dengan pelbagai kejayaan membanggakan terutama apabila menyertai Olympic 2012 di London nanti,” katanya kepada pemberita.

Seramai 259 orang menerima darjah kebesaran dan pingat kehormatan Negeri Terengganu. Penerima pingat itu termasuk Tiga Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan (Exco) dan empat pegawai kanan kerajaan negeri menerima Darjah Dato’ Paduka Mahkota Terengganu (D.P.M.T) yang membawa gelaran Dato’

Mereka ialah Penasihat Undang-undang Negeri Terengganu, YB Encik Noorbahri Baharuddin manakala tiga Exco terdiri daripada YB Haji Yahya Khatib Mohamad, YB Datuk Haji Abdul Rahin Mohd Said dan YB Encik Toh Chin Yaw.

Penerima lain ialah Pengarah Tanah dan Galian Terengganu, Tuan Mamat Tuan Ngah; Pegawai Daerah Dungun, Datuk Mustofa Abdul Rahman dan Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pengurusan) Terengganu, Dato’ Haji Wan Ahamad Wan Muda.

Fatehah, 22, berkata, tiada apa yang ingin diucapkan melainkan jutaan terima kasih di atas penganugerahan yang terima ini.

“Penganugerahan A.M.T adalah hadiah paling besar buat diri saya sepanjang penglibatan dalam arena sukan lumba basikal dan ia mampu melonjakkan semangat saya untuk terus mencipta nama di persada antarabangasa,” katanya yang kini menjalani latihan di Melbourne, Australia bersama Azizuhasni.


21 July 2011

177 terima Pingat Kebesaran Negeri

Oleh: Esah Abdullah


Tiga Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan (Exco) Negeri Terengganu menerima pingat kebesaran sempena Ulang Tahun Ke-49 Hari Keputeraan Sultan Terengganu Tuanku Mizan Zainal Abidin. Pemangku Raja Terengganu, Tengku Muhammad Ismail Sultan Mizan Zainal Abidin berkenan mengurniakan darjah kebesaran.

Kebawah Duli Yang Maha Mulia Pemangku Raja Tengku Muhammad Ismail Ibni Al-Wathiqu Billah Sultan Mizan Zainal Abidin berkenan berangkat ke Istiadat Pengurniaan Pingat-Pingat Kebesaran Negeri di Istana Maziah Kuala Terengganu hari ini.

Hadir sama, Ahli Mesyuarat Perwakilan Pemangku Raja, Tengku Sri Bendahara Raja; Tengku Sri Laksamana Raja; Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said dan isteri To’ Puan Seri Hajah Norliza Mahmud serta Setiausaha Kerajaan, Dato’ Haji Mazlan Ngah.

Seramai 177 orang penerima Pingat-Pingat Kebesaran Negeri pada hari kedua di Istiadat Pengurniaan sempena Ulang Tahun ke-49, Hari Keputeraan Sultan Terengganu Tuanku Mizan Zainal Abidin yang juga Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong.

Pengurniaan Pingat-Pingat Kebesaran Negeri termasuk Pingat Jasa Cemerlang (P.J.C) sembilan orang, Bintang Lama Berjawatan (B.L.B) tujuh orang, Pingat Lama Berjawatan (P.L.B) 19 orang dan Pingat Jasa Kebaktian (P.J.K) 142 orang.

Dalam majlis pengurniaan semalam tiga Ahli Mesyuarat Kerajaan Negeri dan empat Pegawai Kanan Kerajaan menerima Darjah Dato’ Paduka Terengganu (D.P.M.T) yang membawa gelaran Dato’ serta 259 orang menerima Darjah Kebesaran dan Pingat Kehormatan.
Ijtima’ wanita saudara kita

Oleh: Esah Abdullah

Meningkatkan kefahaman terhadap agama suci Islam dan memantapkan bacaan al-Quran serta memperteguhkan amalan solat lima waktu antara matlamat Ijtima’ wanita (saudara kita) yang berlangsung di Merang Suria Resort, Setiu, selama dua hari bermula esok.

Setiausaha Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (Perkim) Wanita Terengganu, Hajah Salmah Mohd Zain berkata, antara pengisian pada Ijtima’ itu ceramah dan motivasi bertajuk ‘Kenal dan Cintai Allah serta Nabi Muhamad S.A.W.

Antara pengisian lain katanya turut diadakan kuliah agama, bacaan yasin serta solat berjemaah di bawah bimbingan pegawai daripada Yayasan Islam Terengganu (YIT).

“Seramai 40 peserta wanita Saudara Kita dari seluruh negeri telah mengesahkan penyertaan masing-masing dan bersama menjayakan Ijtima’ yang merupakan aktiviti tahunan Wanita Perkim,” katanya kepada Teganukita.

Menurut Hajah Salmah, majlis berkenaan akan dirasmikan oleh Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan Negeri, YB Haji Khazan Che Mat petang esok.
Insentif kemenangan, biasiswa RM2.3 juta untuk atlet Terengganu

Oleh: Aida Abd RahmanKerajaan Terengganu memperuntukkan kira-kira RM2.3 juta sebagai insentif dan biasiswa kepada atlet pelajar, Sukan Malaysia (Sukma) Ke-14 serta pemain bola sepak Terengganu berikutan pencapaian membanggakan yang dihasilkan sepanjang tahun ini.

Daripada jumlah itu, kira-kira RM600, 000 diperuntukkan sebagai bayaran awal skim biasiswa kepada atlet pelajar di sekolah sukan termasuk Sekolah Sukan Bukit Nenas (Setiu), Sekolah Menengah Kebangsan (SMK) Padang Midin dan SMK Sultan Sulaiman melibatkan lebih 200 pelajar yang belum mendapat sebarang penajaan lain.Sementara itu, kira-kira RM900,000 diagihkan sebagai insentif kemenangan Sukma Ke-14 Kuala Lumpur 2011 , manakala peruntukan kira-kira RM800,000 sebagai hadiah kepada pemain dan pegawai pasukan bola sepak Terengganu berikutan kejayaan menjulang Piala FA musim ini.

“Tahniah kepada atlet Sukma Ke-14. Tahniah juga kepada pemain bola sepak kerana menjuarai Piala FA dan memenanginya dalam keadaan dramatik sekali. Begitu juga, ucapan terima kasih kepada atlet muda dan bakat baru yang masih belajar di mana kerajaan bersedia memberikan biasiswa kepada mereka bermula 1 Jun yang akan diberikan hari ini.

“Ini merupakan antara usaha-usaha kerajaan Terengganu bagi memartabatkan atlet anak Terengganu dalam bidang sukan, sebagaimana yang saya sebutkan sejak kali pertama Terengganu menjuarai Sukma (2008), Insya-Allah Terengganu menjadi kuasa baru sukan negara kita,” kata Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, ketika berucap di Majlis Penyampaian Insentif Kemenangan Sukan Malaysia Ke-14 dan Piala FA 2011, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, malam tadi.

Turut hadir, Setiausaha Kerajaan negeri, Dato’ Mazlan Ngah; Penasihat Undang-Undang negeri, Dato’ Noorbahri Baharuddin; Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri, YB Haji Rozi Mamat; Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara, Dato’ Zolkples Embong dan Pengarah Majlis Sukan Negeri Terengganu, Tuan Haji Zainal Abidin Hussin.

Menteri Besar berkata, kejayaan itu juga menyebabkan ada segelintir pihak luar Terengganu mengiktiraf kehebatan dan kemajuan Terengganu dengan menyatakan hasrat supaya pelajar bukan berasal dari Terengganu memasuki sekolah di negeri ini agar turut cemerlang dalam bidang sukan.“Justeru itu, kerajaan negeri tidak pernah lokek untuk memberi sebarang pengiktirafan kepada atlet kita yang berjaya. Hari ini kita berbangga dengan Azizulhasni Awang, Fatehah Mustafa dalam acara berbasikal serta seorang atlet memanah yang juga anak Terengganu kerana bakal membawa cabaran Malaysia ke Sukan Olimpik London 2012,” katanya.
Yayasan Felda komited beri kemahiran kepada anak-anak peneroka

Oleh: Kamarudin Mat AkibYayasan Felda komited dalam usaha memberi kemahiran kepada anak-anak peneroka di seluruh negara bagi memastikan generasi baru Felda tidak tercicir daripada menjalani pelbagai kursus kemahiran.

Penasihat Khas Felda, Pejabat Perdana Menteri, Tan Sri Mohd Yusof Nor, berkata pihaknya akan membantu mengikuti pelbagai kemahiran mengikut minat masing-masing, jika mendapat maklumat anak peneroka tidak berpeluang melanjutkan pelajaran di mana-mana institusi pengajian sedia ada.

“Kita tidak mahu ada anak peneroka yang tertinggal daripada mendapat kemahiran daripada mana-mana institusi atau pusat latihan kerana pucuk pimpinan negara mahu mereka diberi peluang itu,” katanya.Beliau berkata demikian pada majlis meraikan pesakit Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ), Kuala Terengganu, tengahari ini.

Hadir sama Pengarah HSNZ Dr Tengku Ramelah Tengku Senik dan pegawai kanan hospital berkenaan.

Yayasan Felda memberi sumbangan barangan makanan dan wang tunai kepada 130 pesakit di hospital itu yang bernilai RM39,000 bagi membolehkan mereka melakukan persiapan menyambut Ramadan dan Hari Raya Puasa.Selain itu, yayasan berkenaan turut menyumbang RM5,000 kepada Tabung Kebajikan Hospital tersebut bagi kebajikan pesakit.

Tan Sri Mohd Yusof Nor, sumbangan itu merupakan sebahagian daripada misi Yayasan Felda untuk melaksanakan kerja-kerja amal dan kebajikan.YPKT pasang CCTV di Taska

Oleh; Esah Abdullah

Yayasan Pembangunan Keluarga Terengganu (YPKT) sentiasa mengambil langkah berjaga-jaga dalam usaha menjaga keselamatan Taman Asuhan Kanak-Kanak (Taska) di bawah kelolaannya.Pengarah YPKT, Encik Mohd Sharuddin Mustaffa berkata, setakat ini pihaknya telah memasang 16 Kamera Litar Tertutup (CCTV) di premis Taska di pusat-pusat bandar.

“Setiap premis Taska YPKT berada dalam kawasan berpagar dan sentiasa berkunci beserta pintu premis yang dipasang besi penghadang serta sentiasa berkunci,” katanya kepada Teganukita.

Beliau berkata demikian ketika mengulas cadangan agar setiap taman asuhan perlu ada pengawal keselamatan bagi menjamin keselamatan penghuninya berikutan insiden pencerobohan sebuah Taska di Selangor baru-baru ini.

Encik Mohd Shafaruddin berkata, sehingga ini YPKT mempunyai 66 buah Taska seluruh negeri dan belum bercadang untuk menggunakan khidmat Pegawai Keselamatan di setiap premis miliknya.

“Dengan apa yang telah kita lakukan seperti memasang CCTV, pasang besi penghadang setiap pintu dan tingkap serta setiap premis dilengkapi pagar, saya harap tidak berlaku perkara yang tidak diingini,” katanya.

Selain itu katanya, kadar yang dikenakan terhadap ibu bapa bagi seorang anak hanya RM180 sebulan di mana kadar ini sangat rendah berbanding apa yang terdapat di pusat bandar seperti Kuala Lumpur dan sebagainya.

Namun katanya, beliau tidak mengenepikan cadangan sesetengah pihak agar ada Pengawal Keselamatan di setiap Taska di negara ini kerana keadaan dan suasana yang tidak dijangkakan boleh berlaku pada bila-bila masa sahaja.
Hadiah iringi tiga anak Terengganu ke Olimpik 2012

Oleh: Aida Abd Rahman

Tiga anak Terengganu yang berjaya menempah tiket ke Sukan Olimpik 2012 bakal mendapat habuan awal daripada Kerajaan Terengganu sebelum berangkat membawa cabaran negara ke kejohanan dunia itu nanti.Selain atlet berbasikal kebangsaan, Mohd Azizulhasni Awang dan Fatehah Mustafa, seorang lagi anak negeri yang mengesahkan penyertaan dalam temasya itu adalah atlet memanah, Khairul Anuar Mohamad .
Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said mengumumkan berita gembira itu sempena Majlis Penyampaian Insentif Kemenangan Sukan Malaysia Ke-14 dan Piala FA 2011, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, malam tadi.

Turut hadir, Setiausaha Kerajaan negeri, Dato’ Mazlan Ngah; Penasihat Undang-Undang negeri, Dato’ Noorbahri Baharuddin; Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri, YB Haji Rozi Mamat; Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara, Dato’ Zolkples Embong dan Pengarah Majlis Sukan Negeri Terengganu, Tuan Haji Zainal Abidin Hussin.

“Justeru itu, kerajaan negeri tidak lokek untuk memberi pengiktirafan kepada atlet kita yang berjaya. Hari ini kita berbangga dengan Azizulhasni Awang, Fatehah Mustafa dalam acara berbasikal serta Khairul (Khairul Anuar Mohamad) seorang atlet memanah yang juga anak Terengganu bakal membawa cabaran Malaysia ke Sukan Olimpik London 2012.

“Kita berharap mereka berlatih bersungguh-sungguh dan tahun depan sebelum mereka berangkat ke Sukan Olimpik London 2012, kerajaan negeri akan mengumumkan sesuatu sebagai hadiah kepada mereka,” katanya.

Ketika diminta mengulas mengenai `hadiah’ yang bakal diterima itu, Dato’ Seri Haji Ahmad berkata pihaknya hanya akan mendedahkan perkara itu apabila tiba masanya kelak.Terengganu jangka terima pelaburan RM3.5 bilion

Oleh: Suriati Ali

Kerajaan negeri akan terus menggandakan usaha dan memastikan peranan yang lebih komited bagi memacu pembangunan negeri maju menjelang 2020.

Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said berkata, pada masa sama Terengganu akan terus mendukung gagasan Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan serta penyampaian perkhidmatan yang berkesan kepada rakyat.

Menurutnya, dalam meraih pertumbuhan ekonomi negeri, kerajaan negeri akan memberi tumpuan kepada penggunaan sumber yang cekap di dalam sektor yang memiliki daya saing bagi menarik pelaburan ke negeri ini.

"Pada tahun 2010, ekonomi negeri telah berkembang pada kadar 5.5 peratus dan pada tahun ini dijangka berkembang pada kadar 6 hingga 6.5 peratus.

“Kerajaan negeri meluluskan pelaburan sebanyak RM2.33 billion pada tahun lalu, Manakala bagi tempoh Januari hingga April tahun ini sebanyak RM1.11 bilion dengan mewujudkan 1,843 peluang pekerjaan dan menjangkakan menerima RM3.5 bilion pelaburan pada tahun ini,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis istiadat pengurniaan darjah kebesaran sempena ulang tahun Hari Keputeraan ke-49 Sultan Terengganu Tuanku Mizan Zainal Abidin di Istana Maziah, di sini semalam (20 Julai). .

Dato’ Ahmad turut memberitahu kerajaan negeri juga komited dalam meningkatkan punca pendapatan isi rumah melalui program bina pendapatan dan bina upaya.

"Pendekatan berstrategi dan bersepadu yang telah diambil terbukti memberi impak kepada golongan sasar keluar dari belenggu kemiskinan di mana kadar kemiskinan negeri pada 2010 menurun kepada 2.4 peratus berbanding tahun sebelumnya iaitu 4.6 peratus manakala kemiskinan tegar sifar telah dicapai pada tahun tersebut.

“Menjelang 2013, sebanyak 10,000 unit rumah akan dibina melibatkan 40 projek di seluruh negeri dan pada masa ini sebanyak 22 projek perumahan telah dilaksanakan melibatkan 6,737 unit dengan kos RM660 juta,” katanya.

Kerajaan negeri mengalu-alukan penyertaan pihak swasta dan agensi kerajaan bagi memikul tanggungjawab bersama dalam melaksanakan projek perumahan bagi menyediakan kediaman yang lebih sempurna kepada rakyat.
Skuad Terengganu berlepas ke London malam ini

Oleh: Aida Abd Rahman

Skuad bola sepak Terengganu bakal berlepas ke London malam ini sebagai ganjaran selepas memenangi trofi Piala FA 2011 pada 11 Jun lalu.

Sebelum itu, mereka terlebih dahulu menerima habuan berupa wang tunai RM10,000 setiap seorang daripada kerajaan negeri di Majlis Penyampaian Insentif Kemenangan Sukan Malaysia Ke-14 dan Piala FA 2011, di Wisma Darul Iman, malam tadi.
Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata percutian pasukan yang diketuai kapten, Mohd Mazuki Yusof bersama beberapa pegawai termasuk jurulatih, Irfan Bakti Abu Salim ke London selama seminggu sebagai suntikan semangat dan pengiktirafan atas kejayaan membanggakan skuad berkenaan.

“Kita harap dengan ganjaran yang kita berikan, pemain akan terus meningkatkan imej sukan bola sepak ke tahap lebih baik. Malah, kita mahu mereka berusaha bersungguh-sungguh dan dapat memenangi Piala Malaysia pula nanti,” katanya.

Turut hadir, Setiausaha Kerajaan negeri, Dato' Mazlan Ngah; Penasihat Undang-Undang negeri, Dato’ Noorbahri Baharuddin; pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri, YB Haji Rozi Mamat; Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara, Dato’ Zolkples Embong dan Pengarah Majlis Sukan Negeri Terengganu, Tuan Haji Zainal Abidin Hussin.

Menteri Besar berkata, sebanyak RM800,000 diperuntukkan sebagai insentif kemenangan dan menaja percutian melibatkan tiket dan penginapan mereka ke London.

Katanya, percutian skuad Terengganu ke London sebagai menunaikan janji kerajaan negeri sebelum ini sekiranya pasukan `Peteh Ganu Peteh’ itu berjaya memenangi piala berkenaan.

Malah,katanya jika tiada sebarang halangan, pihak pengurusan juga akan mengambil peluang berada di negara asing itu untuk mengatur perlawanan dengan mana-mana pasukan negara itu.

Dalam perlawanan 11 Jun lalu, Terengganu menamatkan kemarau selama 11 tahun untuk menjulang Piala FA selepas menumpaskan Kelantan 2-1 pada perlawanan akhir yang berlangsung penuh dramatik, di Stadium Nasional, Bukit Jalil.

Pemain gantian, Ahmad Nordin Alias yang masuk menggantikan Ismail Faruqi muncul wira pasukan Penyu apabila berjaya menjaringkan gol penentuan kemenangan pada masa tambahan selepas kedua-dua pasukan terikat dengan jaringan 1-1 selepas tempoh 90 minit berakhir.

20 July 2011

Tiga Exco, empat pegawai kanan kerajaan negeri terima gelaran Dato’

Oleh: Suriati AliTiga Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan (Exco) dan empat pegawai kanan kerajaan negeri menerima Darjah Dato’ Paduka Mahkota Terengganu (D.P.M.T) yang membawa gelaran Dato’ sempena Ulang Tahun Ke-49 Hari Keputeraan Sultan Terengganu Tuanku Mizan Zainal Abidin, hari ini.

Mereka ialah Penasihat Undang-undang Negeri Terengganu, YB Encik Noorbahri Baharuddin manakala tiga Exco terdiri daripada YB Haji Yahya Khatib Mohamad, YB Datuk Haji Abdul Rahin Mohd Said dan YB Encik Toh Chin Yaw.Penerima lain ialah Pengarah Tanah dan Galian Terengganu, Tuan Mamat Tuan Ngah; Pegawai Daerah Dungun, Datuk Mustofa Abdul Rahman dan Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pengurusan) Terengganu, Dato’ Haji Wan Ahamad Wan Muda.

Turut menerima D.P.M.T ialah dua ketua jabatan Persekutuan iaitu Pengurus Besar Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah, Haji Hamzah Ngah dan Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu, Dr Nordiyanah Hassan.Istiadat pengurniaan darjah kebesaran dan pingat kehormatan itu berlangsung di Istanah Maziah pagi ini dan disempurnakan oleh Pemangku Raja Terengganu, Tengku Muhammad Ismail Sultan Mizan Zainal Abidin.

Hadir sama Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said bersama isteri To’ Puan Norliza Mahmud; Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah; Pegawai Kewangan Negeri, Dato’ Haji Abdul Razak Ismail; semua Ahli-ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri dan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun).


259 orang terima darjah kebesaran Ulang Tahun Keputeraan Sultan Terengganu

Oleh: Kamarudin Mat Akib dan Suriati AliSeramai 259 orang menerima darjah kebesaran dan pingat kehormatan Negeri Terengganu Darul Iman, sempena Ulang Tahun Ke-49 Hari Keputeraan Sultan Terengganu Tuanku Mizan Zainal Abidin, hari ini.

Ketua Setiausaha Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Dato’ Ibrahim Muhamad dan Ketua Staf Markas Angkatan Tentera Malaysia, Lt Jen Datuk Raja Mohamed Affandi Raja Mohamed Nor mengetuai senarai penerima tersebut yang dilangsungkan di Istana Maziah, Kuala Terengganu.

Kedua-dua mereka menerima Darjah Seri Paduka Mahkota Terengganu (S.P.M.T) yang membawa gelaran Dato’.

Manakala empat orang lagi menerima Darjah Dato' Setia Sultan Mizan Zainal Abidin Terengganu (D.S.M.Z.) yang membawa gelaran Dato. Mereka ialah Hakim Mahkamah Tinggi Kota Baharu, Tuan Ahmad Zaidi Ibrahim; Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara, Dato’ Che Zolkples Embong; Ketua Pegawai Kawal Selia dan Pengawasan Industri, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia, Dato’ Jailani Johari dan Pengarah Bahagian Perancangan dan Pembangunan, Kementerian Kesihatan Dato’ Dr Abdul Rahim Mohamad.

Seramai 24 orang menerima Darjah Dato’ Paduka Mahkota Terengganu (D.P.M.T) yang juga membawa gelaran Dato’.Penerimanya ialah Penasihat Undang-undang Negeri Terengganu, YB Encik Noorbahri Baharuddin dan tiga Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Terengganu iaitu YB Haji Yahya Khatib Mohamad, YB Datuk Haji Abdul Rahin Mohd Said dan YB Encik Toh Chin Yaw.
Penerima lain ialah Pengarah Eksekutif Syarikat MHD Ind (M) Sdn Bhd, Tengku Nasruddin Tengku Ibrahim; Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana Negara, Datuk Tengku Farok Hussin Tengku Abdul Jalil; Pengerusi Suruhanjaya Perkhidmatan Terengganu, Isa@Ghazali Endut; Pengarah Tanah dan Galian Terengganu, Tuan Mamat Tuan Ngah; Pegawai Daerah Dungun, Datuk Mustofa Abdul Rahman; Pengarah Kor Amor Jabatan Arah Kor Amor Diraja Markas Tentera Darat, Brig. Jen. Datuk Adnan Abu Bakar, Panglima 8 Briged Kem Pangkalan Chepa Kota Baharu, Brig. Jen. Mohamad Zaki Hamzah, Pengerusi Eksekutif Intake Eighteen Security Sdn Bhd Mejar Jen (B) Datuk Khairuddin Abu Bakar dan Naib Canselor Universiti Malaysia Terengganu, Prof Dr Aziz Deraman.


Turut menerima D.P.M.T ialah Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pengurusan) Terengganu, Dato’ Haji Wan Ahamad Wan Muda; Penasihat Ekonomi kepada Menteri Besar Terengganu, Datuk Mustapha Ahmad S. Marican; Pengurus Besar Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah, Hamzah Ngah, Dekan Perubatan dan Sains Kesihatan dan Pakar Perunding Neorologi Universiti Sultan Zainal Abidin Terengganu, Prof Dr Mohd Zubaidi A. Latif, Pengarah Kesihatan Negeri Terengganu, Dr Nordiyanah Hassan, Pegawai Agama Istana Negara Abdul Aziz Yacob, Pengarah Urusan Novafields Development Sdn Bhd, Nordia@Ramlan Ibrahim, pengerusi syarikat, Tengku Din Tengku Mohamad, Pengerusi Eksekutif Mohd Ali Abas & Co, Mohd Ali Abas, pengarah urusan, Koh Tat Kim dan pengerusi eksekutif, Tow Kong Liang.Seramai 11 orang menerima Darjah Setia Sultan Mizan Zainal Abidin Terengganu (S.M.Z), termasuk Pengarah Yayasan Terengganu, Haji Aziz Mamat; Ketua Pegawai Eksekutif Kolej TESDEC, Haji Mohd Akil Mat; Pegawai Daerah Kuala Terengganu, Haji Wan Zawawi Wan Ismail: Hakim Mahkamah Tinggi Syarie Terengganu Shaikh Ahmad Ismail, Pengarah Pilihan Raya Terengganu, Haji Mohd Noor Daud dan Ketua Pegawai Eksekutif MAIDAM, Wan Harujan Sulaiman.

Manakala 13 orang menerima Darjah Setia Mahkota Terengganu (S.M.T.) termasuk Yang Dipertua Majlis Daerah Besut, Haji Wan Mustafa Wan Hasan, Yang Dipertua Majlis Perbandaran Kemaman, Mustafar Khalid, Yang Dipertua Majlis Perbandaran Dungun, Harun Mohamad, Pengarah Majlis Sukan Negeri Terengganu Zainal Abidin Husin, Pegawai Daerah Marang, A. Rahman Che Ali dan Setiausaha Politik kepada Menteri Besar Terengganu, Wan Ahmad Nizam Wan Abdul Hamid.

Seramai 11 orang menerima Darjah Ahli Sultan Mizan Zainal Abidin Terengganu (A.M.Z.) antaranya Pengarah Belanjawan Negeri Terengganu Mohd Shukri Azam, Setiausaha Majlis Bandaraya Kuala Terengganu Samiun Salleh dan Pengarah Kemas Negeri Terengganu Nor Hazelina Hashim.

Penerima lain ialah Ketua Pegawai Tadbir Istana Negara, Fariza Azura Mohd Husain, Ketua Pegawai Keselamatan Istana Negara, Supt Jamalullail Ahmad, Penyelia Istana Terengganu Kuala Lumpur, Kapt Nurshrulhami Johari, juruterbang pesawat VP Mas & Charter Kapt Nik Ahmad Huzlan Nik Hussain, dan penyelia Istana Negara, Mejar Mastura Mohd Saad.

Seramai 17 orang pula dianugerahi Darjah Ahli Mahkota Terengganu (A.M.T.) antaranya tiga atlet lumba basikal negara iaitu Mohd Azizulhasni Awang, Anuar Manan dan Fatehah Mustafa.

Penerima A.M.T. lain ialah pegawai keselamatan kepada Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong, Nurulhuda Mohd Salleh, pembantu keselamatan pejabat Sultan Terengganu, Syed Jaafar Syed Mohamad dan pembantu tadbir istiadat pejabat Sultan Terengganu, Shafee Omar.

Sembilan orang pula dianugerahi Pingat Jasa Cemerlang (P.J.C.), 142 Pingat Jasa Kebaktian (P.J.K.), tujuh Bintang Lama Berjawatan (B.L.B.) dan 19 orang pula dianugerahi Pingat Lama Berjawatan (P.L.B.).

Istiadat pengurniaan darjah kebesaran dan pingat kehormatan itu berlangsung di Istanah Maziah pagi ini dan disempurnakan oleh Pemangku Raja Terengganu, Tengku Muhammad Ismail Sultan Mizan Zainal Abidin.

Masjid anjur solat hajat sempena Ulang Tahun Keputeraan Sultan Terengganu

Oleh: Kamarudin Mat AkibMasjid-masjid di seluruh negeri menganjurkan solat hajat dan bacaan surah Yaasin malam tadi sempena sambutan Perayaan Ulang Tahun Ke-49 Hari Keputeraan Duli Yang Maha Mulia Sultan Terengganu, Tuanku Mizan Zainal Abidin.Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said serta para pembesar negeri menyertai program yang sama di Masjid Tengku Tengku Zaharah, Kuala Terengganu, selepas solat Maghrib.

Majlis tersebut dipimpin Imam Besar Masjid Negeri Terengganu, Ustaz Aizi Saidi Abd Aziz.Pada pagi ini majlis pengurniaan bintang darjah kebesaran dan pingat kehormatan negeri Terengganu Darul Iman, diadakan di Istana Maziah.