Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    3 weeks ago

21 April 2012

PDB Besut anjur program komunitiOleh: Mohammad Ishak

 Pejabat Daerah Besut (PDB) menyertai penduduk setempat dengan menganjurkan program komuniti dalam usaha mengenal pasti permasalah rakyat terutama memberi tumpuan di kawasan pedalaman. Kampung Air Terjun dalam Kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Besut, menjadi pilihan pertama PDB menganjurkan program berkenaan yang turut disertai pemimpin dan pegawai kerajaan.

 Pegawai Daerah Besut, A Rahim Jusoh berkata, sempena program sehari suntuk itu pihanya dengan kerjasama Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK),Kampung Air terjun berganding tenaga menjayakan program berkenaan.

 Katanya, ia turut disertai oleh 10 jabatan dan agensi kerajaan yan g mengadakan gerai pameran yang mempamerkan aktiviti jabatan terbabit. Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan,Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna Negeri, Yang Berhormat Dr A Rahman Mokhtar yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kuala Besut, merasmikan program berkenaan.

 Sempena majlis itu Dr A Rahman turut meluangkan masa melawat gerai pameran dan singgah di gerai Pejabat Kesihatan Daerah Besut sambil membuat pemeriksaan kesihatan.

 Beliau memuji usaha yang dijalankan oleh PDB dengan penganjuran program berkenaan kerana ia dapat mendekatkan kumuniti dengan jabatan dan agensi kerajaan serta kakitangan jabatan yang menyertai aktiviti di situ.

 Sementara itu, A Rahim berkata, pihaknya merancang untuk mengadakan program sama membabitkan beberapa kampung lain di sekitar daerah Besut bagi memberi peluang penduduk mengenali pemimpin dan jabatan kerajaan terbabit.

Tarik balik pinjaman jadikan pengajaran

Oleh: Aida Abd Rahman

Nasi sudah menjadi bubur. Keputusan muktamad dan tegas kerajaan negeri menarik balik pinjaman Yayasan Terengganu terhadap sembilan pelajar yang terbukti terbabit perhimpunan haram Bersih di Dataran Hayyu Asyier, Mesir, wajar menjadi panduan dan pengajaran kepada semua khususnya golongan mahasiswa dan mahasiswi yang lain.

Tuduhan pihak penentang kerajaan yang mengatakan kerajaan `zalim’ dan `mengkhianati’ anak bangsa kerana tindakan yang `sudah terang lagi bersuluh ‘terhadap pesalah ini, memang tiada asasnya.

Umum sedar, Kerajaan Terengganu membelanjakan puluhan juta setahun demi memperkasakan pendidikan anak negeri termasuk membiayai pengajian mereka ke luar negara. Manfaat itu harus digunakan dengan sebaik mungkin oleh golongan cerdik pandai agar apabila pulang ke tanah air nanti mereka menjadi insan berilmu dan berguna.

Jangan jadi `perosak’ kepada agenda kerajaan kerana terpengaruh dengan sentimen politik dan menyertai kumpulan penentang dalam program yang jelas melanggar undang-undang negara.

“Buat demonstrasi..kutip derma...kutiplah. Biar Pas pula tanggung (pengajian pelajar terlibat)..Mahu tunjuk simpati kononnya. Kutip tabung `celeng’ untuk pelajar. Lepas itu.. tiga bulan akan datang senyap, reda .

“Macam kes yang lepas-lepas lah. Kena tangkap polis, masuk dalam dalam jel sekejap, penuh penyokong Pas menunggu dan keluar sahaja dari jel mereka disambut seperti wira. Anak jugak yang kelaparan di rumah,” kata Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said di Hulu Terengganu, baru-baru ini.

Beliau berkata, apabila berdepan dengan hukuman pastinya memberi kesan kepada keluarga. Bagaimanpun, berbalik kepada fitrah alam, sesiapa sahaja yang jelas melakukan kesalahan pasti berdepan hukuman.

“Ini masalahnya, sepatutnya kita kena fikir kerajaan suruh belajar, beri `pitih’ suruh belajar, bukan suruh main politik. Siap berkhemah pula, jenis apa macam tu? Memang hendak kena lah tu (hukuman). Mereka tidak sedar, ego mentang-mentang masuk universiti.. mencampuri puak Pas, PKR. Kalau gagal siapa rugi? Masuk jel siapa rugi? Jadi, nasihat anak kita.

“Mereka (pembangkang) tidak bertanggungjawab, semata-mata hendak mendapatkan undi. Lepas itu mereka cabutlah,” katanya.

Malah, Dato’ Seri Haji Ahmad Said mencabar pemimpin Pas supaya membiayai pengajian sembilan pelajar yang dikenakan tindakan penarikan balik pinjaman oleh YT.

Katanya, mereka yang bertanggung jawab menghasut pelajar-pelajar ini supaya menentang kerajaan, jadi sekarang mereka (Pas dan PKR) perlu mengambil alih membiayai pengajian pelajar berkenaan di Mesir.

“Pas dan PKR bolehlah kongsi separuh sorang tanggung mereka belajar hingga habis,” katanya dalam sidang media di Wisma Darul Iman, baru-baru ini.

Beliau turut menasihatkan pelajar di negeri ini tidak mengadaikan masa depan mereka semata-mata terpengaruh dengan hasutan pihak pembangkang sebaliknya beri tumpuan kepada pelajaran untuk membina masa depan yang gemilang.

Natijahnya, hukuman menanti kepada golongan yang `bijaksana’ itu. Lalu, segerombolan pemimpin dan penyokong Pas `menangguk di air keruh’ kononnya menjadi `pembela’ dengan mengusahakan pelbagai kaedah termasuk berdemonstrasi sambil terpekik dan terlolong-lolong di tempat awam bagi mengaburi mata umum untuk bersimpati kepada mereka.YT perkenal program pendidikan usaha sama

Oleh: Suriati Ali

Yayasan Terengganu (YT) sedang dalam perancangan untuk memperkenalkan program pendidikan secara usaha sama dengan beberapa universiti luar negara di Kompleks Imtiaz Besut.

Pengarahnya, Encik Zakaria Yusof ketika memberitahu perkembangan tersebut berkata, antara negara luar yang terbabit adalah Jordan dan Mesir.

Beliau menjelaskan, pada masa sama, kompleks yang menelan belanja kira-kira RM50 juta itu mampu menempatkan 1,000 pelajar elit apabila siap dibina menjelang 2014.

"Ini bermakna, kompleks ini bukan sahaja untuk penempatan kira-kira 1,000 pelajar elit, malah, kita akan melaksanakan program pendidikan dengan universiti di Jordan dan Mesir.

"Jadi, kita minta orang ramai supaya bersabar dan mengikis persepsi negatif kononnya kompleks ini akan jadi 'gajah putih'. Sebenarnya kita sedang dalam proses perancangan untuk memastikan kompleks ini dapat dimanfaatkan sepenuhnya," katanya.

Encik Zakaria seterusnya menyatakan keyakinannya bahawa program pendidikan dengan universiti luar negara itu turut memberi peluang kepada pelajar menyambung pengajian di kompleks tersebut sebagai persediaan sebelum ke universiti kelak.

“Pihak kami kini memberi tumpuan menyiapkan pagar untuk keselamatan kompleks berkenaan daripada sebarang pencerobohan.

“Buat sementara waktu, kesemua 500 pelajar Kompleks Imtiaz Besut terpaksa ditempatkan di bangunan baru di Kampung Pelagat, Besut,” katanya.2


BN kemuka calon terbaik

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Barisan Nasional (BN) mengemukakan calon yang terbaik untuk bertanding pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU) bagi memastikan mereka memberi perkhidmatan cemerlang kepada rakyat.

Bagi tujuan tersebut, calon-calon yang ‘boleh menang’ telah dikenalpasti bagi bertanding di semua 32 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) dan lapan Parlimen di negeri ini.

BN yakin calon berkenaan yang merupakan gandingan antara muka lama dan baru itu akan diterima oleh masyarakat tempatan, sekaligus memastikan hasrat BN untuk mempertahankan negeri Terengganu pada PRU 13, tercapai.

Teganukita difahamkan pada PRU 13 ada wakil rakyat yang sebelum ini bertanding di kawasan DUN bakal beralih ke Parimen pada pilihan raya akan datang.

Langkah pertukaran itu dibuat bagi memastikan BN bakal mengemukakan calon terbaik untuk menang di kawasan DUN dan Parlimen.

Pengerusi BN Negeri, Dato’ Seri Haji Ahmad Said optimis BN akan merebut semula beberapa DUN yang calon BN kalah pada PRU 12.

“Kita yakin dapat merebut semula beberapa DUN yang kita kalah pada pilihan raya lalu kerana pengundi di kawasan itu mahu berubah angin,” katanya.

Berdasarkan perkembangan terbaru dan bacaan sikap yang diperolehi daripada pelbagai pihak beliau optimis BN akan menang sekurang-kurangnya 29 kerusi DUN pada PRU 13.

Jika semua pihak, khususnya jentera BN bekerja keras, kenyataan Menteri Besar itu akan menjadi kenyataan.


Lokasi `happening' jadi tarikan bantu promosi

Oleh: Aida Abd Rahman

Lokasi `mengujakan’ berhampiran pasar raya Maiden Mall dan Giant, Kuala Terengganu dijangka mampu menarik tumpuan orang ramai terhadap Pentas Promo yang diwujudkan Yayasan Pembangunan Usahawan Terengganu (YPU) bermula kelmarin (18 April).

Ketua Pegawai Eksekutif YPU, Haji Azmi Razik berkata, YPU memilih lokasi yang strategik dan mudah dikunjungi bagi menempatkan Pentas Promo yang boleh dimanfaatkan oleh usahawan baru mempromosikan pelbagai produk mereka.

“Promosi merupakan satu kaedah yang penting bagi memastikan perniagaan dapat dijual dan meningkat maju. Inilah peluang kepada peniaga dan usahawan untuk mereka memperkenalkan produk kepada orang ramai.

“ Apabila mereka sudah maju kelak mungkin boleh mengembangkan perniagaan di tempat lain ataupun memilih menjalankan perniagaan di premis yang kekal dan lebih besar kelak,” katanya di sidang akhbar selepas merasmikan Pentas Promo dan Bazar TTC, di T’Kafe Foof Court, Padang Hiliran, Kuala Terengganu,kelmarin.

Hadir sama, Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar, Usahawan dan Koperasi negeri, dato’ Mohamed Awang Tera dan Timbalannya, Dato’ Rosol Wahid dan Datuk Bandar Majlis Bandaraya Kuala Terengganu, Dato’ Adzlan Dagang.

Dalam pada itu, sebanyak 13 pengusaha melibatkan pelbagai produk termasuk makanan, alat telekomunikasi, ubat-ubatan dan pakaian terpilih menjalankan perniagaan di Bazar TTC dengan menawarkan barangan berkualiti, harga yang kompetitif dan pengurusan yang teratur.

"Kita mahu menghindari kaedah perniagaan yang tidak teratur, mahal dan tidak peramah dengan pelanggan.

"Malah kita juga berharap dengan usaha berterusan YPU ini kita mampu memajukan golongan Bumiputera tempatan dalam keusahawanan dan mampu mencontohi cara kaum Cina yang maju dalam bidang itu," katanya.
20 April 2012

Temui `Teganu Kita' setiap Khamis di TV3

Oleh: Aida Abd Rahman

Teganu Kita - Rancangan terbaru terbitan TV3 memaparkan segalanya yang menarik, mempesonakan dan mengujakan terdapat di bumi Darul Iman negeri pimpinan Menteri Besar, Dato' Seri Haji Ahmad Said, bersiaran setiap Khamis, mulai 19 April.

Rancangan 20 episod berdurasi 30 minit yang bermula jam 6 petang terbahagi kepada pelbagai segmen dan topik istimewa mencakupi focus, santai, inspirasi/kejayaan dan diari yang melibatkan tiga perkataan loghat Terengganu.

Setiausaha Akhbar Menteri Besar Terengganu, Encik Rosli Zakaria, berkata program pertama seumpamanya itu menerusi kolaborasi Kerajaan Terengganu dengan rangkaian anak syarikat Media Prima Berhad merealisasikan hasrat bagi mengetengahkan dan menerokai keunikan negeri Terengganu.

Malah,program itu turut menyingkap kejayaan anak Terengganu di persada tempatan dan antarabangsa dalam pelbagai bidang termasuk sukan dan pendidikan selain kekayaan tradisi dan warisan alam semula jadi negeri yang terkenal sebagai `negeri cantik budaya menarik’.

Katanya, pengambaran dijalankan di lokasi menarik dan menjadi tumpuan di seluruh Terengganu dengan gabungan tiga penyampai, Nik Suryani Megat Deraman, Khairul Irwan Rosli (Ikhwan Hotfm) dan Engku Azmin Engku Zaini.


Terengganu kukuh sebagai hub penerbangan umrah, haji secara terus

Oleh: Aida Abd Rahman

Terengganu terus mengukuhkan kedudukan sebagai hub penerbangan umrah dan haji di Pantai Timur apabila menjalankan kerjasama strategik dengan syarikat penerbangan `Saudi Arabian Airlines’ bagi memudahkan pengurusan ibadat itu bermula tahun ini.Usahasama menerusi Memorandum Persefahaman (MoU) yang dimeterai antara Kerajaan Terengganu dengan syarikat penerbangan itu turut membantu mempromosikan industri pelancongan negeri.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata penerbangan sulung yang bakal membawa 450 setiap penerbangan dijadualkan pada 25 Mei dan 19 Julai ini dari Lapangan Terbang Sultan Mahmud, Kuala Terengganu secara terus ke Jeddah dan Madinah.

“Kerjasama dengan syarikat Saudi Arabia Airlines ini dilaksanakan berikutan syarikat itu yang kebetulan masih mempunyai hub pendaratan di Malaysia bagi membawa penumpang mengerjakan Haji memberi kesempatan kepada kerajaan negeri untuk membawa syarikat penerbangan ini ke Terengganu.

“Sebagaimana dipersetujui dua penerbangan pada 25 Mei dan 19 Julai. Insya-Allah saya akan menulis surat kepada Tabung Haji dan Menteri Agama (Jabatan Perdana Menteri) supaya pada tahun ini diberikan kepada Terengganu sebagai laluan menunaikan haji sebanyak 12 penerbangan dari Terengganu – Jeddah dan Terengganu-Madinah,” katanya ketika sidang akhbar selepas menandatangani MoU itu, di Riyaz Heritage, Pulau Duyong, Kuala Terengganu, semalam (19 April).

Hadir sama, Pegawai Kewangan Negeri, Dato’ Abdul Razak Ismail; Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan negeri, Dato’ Abdul Rahin Mohd Said; Pengurus Besar Jualan dan Hasil Pengurusan Umrah dan Haji, Sameer A Khayatt.

Menteri Besar berkata, kerjasama ini memberi kemudahan kepada jemaah dari Terengganu dan Pantai Timur amnya sekaligus meletakkan negeri ini sebagai hub umrah dan Haji Pantai Timur.

Sebelum ini, katanya Kerajaan Terengganu melaksanakan penerbangan umrah dan Haji sepanjang empat tahun dengan syarikat penerbangan Malaysia Airlines (MAS), bagaimanapun usaha itu gagal diteruskan kemungkinan akibat daripada masalah rombakan organisasi MAS atau kekurangan pesawat.

“Oleh itu, kerajaan negeri dengan nasihat Duta Malaysia di Arab Saudi, Dato’ Syed Omar Al-Asagoff serta bantuan penasihat yang dilantik memulakan rundingan dengan penerbangan Arab Saudi sejak dua bulan lalu serta membuahkan hasil yang dimeterai secara rasmi hari ini.

“Bagi sektor pelancongan pula, penerbangan terus dari Jeddah dan Madinah ke Terengganu dapat menarik lebih ramai pelancong ke negeri ini sekaligus mampu memajukan sektor pelancongan negeri yang kaya dengan pulau dan pantai menarik serta Tasik Kenyir yang sedang dibangunkan sebagai eko-pelancongan serta pulau bebas cukai," katanya.Pulau Bidong destinasi eksklusif Tahun Melawat Terengganu 2013

Oleh FAUZI MOHD


Kerajaan negeri sedia membenarkan pelancong mengunjungi Pulau Bidong sempena Tahun Melawat Terengganu tahun depan, kata Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said.

Menurut beliau, kunjungan pelancong ke Pulau Vietnam itu perlu mematuhi peraturan yang ditetapkan untuk menjaga keindahan alam semula jadi pulau bersejarah itu.

Katanya, kerajaan negeri melalui Universiti Malaysia Terengganu (UMT) akan merangka satu mekanisme terbaik bagi membolehkan perkara itu dilaksanakan.

"Kita akan kaji beberapa aspek antaranya had kedatangan pelancong setiap hari dan apakah bentuk program atau aktiviti yang ingin dilakukan di Pulau Bidong.


"Kita tidak mahu kecantikan pulau ini tercemar sekiranya dikunjungi terlalu ramai pengunjung pada satu-satu masa, namun tidak pula berhasrat menutup peluang kepada pengunjung yang ingin datang ke sini," katanya kepada pemberita di Pulau Bidong semalam.

Tambah Dato’ Seri Ahmad, kerajaan negeri akan bekerjasama dengan Coral Malaysia untuk menjadikan pertandingan merakam gambar dasar laut dan terumbu karang di perairan Terengganu sebagai kalendar pelancongan negeri.


Guna segala kepakaran dan pengalaman mantapkan UMT

Oleh; Esah Abdullah


Prof. Dato' Dr. Ibrahim Komoo di iringi oleh Kepten Prof. Madya Hj. Zainal Ashirin PSSTLDM, Timbalan Komandan PALAPES (L) UMT periksa baris PAsukan Badan Beruniform Pelajar-Pelajar UMT.

Dato’ Prof Dr Ibrahim Komoo yang baharu dilantik sebagai Naib Canselor Universiti Malaysia Terengganu (UMT) berazam menggunakan semua kepakaran beliau untuk menerajui universiti itu supaya terus unggul di pentas akademik negara.

Sebagai permulaan satu perjumpaan diadakan dengan ahli akademik, pelajar dan petugas di bahagian pengurusan serta pentadbiran bagi membolehkannya mengenal pasti cabaran serta peluang yang dihadapi warga universiti berkenaan.


Penyerahan tugas Prof. Dato' Dr. Aziz Deraman (kiri) & Prof. Dato'Dr. Ibrahim Komoo.

Pengalaman sebagai ahli akademik yang banyak terlibat dengan pelbagai program di peringkat antarabangsa akan disalurkan untuk memantapkan lagi UMT sebagai sebuah instiutsi pengajian tinggi yang digeruni.

Sehubungan itu katanya, sokongan semua warga universiti untuk sama-sama berganding bahu mencapai matlamat universiti amat diperlukan.

"Saya memegang prinsip bekerjasama dengan semua orang sebagai satu pasukan, saling mempercayai dan komited dalam menentukan hala tuju UMT sebagai insitusi pendidikan terulung di negara," katanya kepada pemberita selepas majlis serah tugasnya di UMT petang semalam.

Dato’ Prof Dr. Ibrahim memulakan tugas semalam menggantikan Naib Canselor UMT sebelum ini Dato’ Prof Dr Aziz Deraman yang tamat perkhidmatannya pada 12 April lalu.

Pelantikan Naib Canselor baharu itu adalah untuk tempoh tiga tahun berkuatkuasa mulai 13 April 2012 hingga 12 April 2015.


Simbolik kad perakam waktu kelihatan TNC (Akademik & Antarabangsa) Prof. Dr Noor Azhar (kanan) & Timbalan Pendaftar En. Mohd Noor, Shukri Abd. Rahman (tengah).

Dari segi pencapaian akademiknya, Ibrahim pernah menjawat jawatan sebagai Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), Pengarah Institut Alam Sekitar dan Pembangunan (Lestari), dan Pengarah Institut Kajian Bencana Asia Tenggara (Seadpri) di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) sebelum ini.

Ketokohan beliau menyerlah apabila dilantik sebagai Ahli Biro dan Pakar Antarabangsa oleh Global Geopark Network anjuran Pertubuhan Pendidikan, Sains dan Kebudayaan, Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (Unesco).

Beliau berkata, sebagai orang baharu di UMT, kerjasama daripada semua warga universiti penting bagi mengetahui lebih dekat sebelum melakasanakan strategi pengurusan yang sesuai.

Terdahulu daripada itu, beliau mendengar taklimat mengenai sejarah dan pembangunan UMT sejak penubuhannya sehingga kini.
Teganukita 58

Sultan Mizan lancar ‘Bidong Underwater and Land Challenge’

Oleh FAUZI MOHD

Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin berkenaan melancarkan ‘Bidong Underwater and Land Challenge’ sempena Hari Bumi 2012 di Pulau Bidong, Setiu, semalam.Ketibaan baginda turut diiringi Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said; Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan negeri, Dato’ Abdul Rahim Mohd. Said dan Timbalan Naib Canselor Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Prof. Dr. Yahaya Ibrahim.

Baginda turut meluangkan masa menyelam di sekitar perairan Pulau Bidong kira-kira sejam sebelum berangkat pulang pada pukul 2 petang.

Program anjuran Coral Malaysia dengan kerjasama UMT diadakan selama empat hari bermula semalam sehingga Ahad ini melibatkan kira-kira 70 orang penyelam.

Pada program itu turut diadakan pertandingan fotografi yang menawarkan hadiah berjumlah sehingga RM20,500.

Sementara itu, Duta Coral Malaysia, Fauziah Latif dalam ucapannya berkata, program pertandingan fotografi dasar laut dan pulau peranginan ini diadakan sejak lima tahun lalu melibatkan perairan Terengganu merangkumi Pulau Perhentian, Pulau Tenggol dan Pulau Redang.

Katanya, pemilihan pulau-pulau di Terengganu amat bertepatan apabila ia merupakan antara perairan tercantik di negara.

"Program ini bukan sahaja menjadi acara tahunan di negeri ini kerana ia bukan sekadar pertandingan malah telah mencipta satu 'foto bank' untuk industri pelancongan.

"Pertandingan ini juga akan menaikan imej Terengganu sebagai lokasi selam skuba terindah di dunia apabila foto terpilih akan dipamerkan Malaysia International Diving Exhibition (MIDE," katanya.


Memorandum persefahaman (MoU) operasi Haji dan Umrah capai kejayaan.

Oleh: Ruslan Abdul Rahman

Syarikat penerbangan Saudi Arabian Airlines bakal mengadakan penerbangan Haji dan Umrah terus ke Jeddah dan Madinah dari Lapangan Terbang Sultan Mahmud (LTSM) mulai tahun ini.

Menteri Besar Terengganu Dato’ Seri Ahmad Said berkata hasil usaha selama beberapa tahun, akhirnya kerajaan negeri berjaya mendapatkan penerbangan terus dari LTSM ke Tanah Suci.

Kejayaan itu dicapai hasil memorandum persefahaman (MoU) operasi Haji dan Umrah yang dimeterai antara kerajaan negeri dengan Saudi Arabian Airlines di sini petang semalam (Khamis 19 April).

"Kita hendak memudahkan jemaah kita untuk mengerjakan Umrah dan Haji dan pada masa yang sama meletakkan Terengganu sebagai Hab Umrah dan Haji Pantai Timur," katanya selepas menyaksikan majlis menandatangani perjanjian kerjasama tersebut.

Pada majlis itu, kerajaan negeri diwakili Pegawai Kewangan Negeri Datuk Abdul Razak Ismail manakala Saudi Arabian Airlines diwakili Pengurus Jualan Haji Umrahnya, Sammer Khayyat.

Pentas Promo bantu `popularkan' perniagaan

Oleh: Aida Abd Rahman

Yayasan Pembangunan Usahawan Terengganu (YPU) mewujudkan Pentas Promo bagi membantu usahawan baru memperkenal produk kepada orang ramai dan memajukan perniagaan mereka, di sudut khas medan selera T’Kafe, Padang Hiliran, Kuala Terengganu.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar, Usahawan dan Koperasi negeri, Dato’ Mohamed Awang Tera, berkata inisiatif YPU mewujudkan Pentas Promo memberi peluang usahawan baru mempromosikan perniagaan mereka dalam tempoh beberapa hari dengan kadar bayaran yang rendah kepada agensi itu.

“Ini antara usaha kita bagi memastikan usahawan dapat mengembangkan perniagaan mereka, belajar berusaha memasarkan produk secara berterusan dengan membuat sedikit bayaran kepada YPU mengikut tempoh promosi dilaksanakan.

“Program di Kuala Terengganu sebagai perintis dan jika ianya berjaya mewujudkan lebih ramai peniaga baru, kita akan mengembangkannya ke daerah lain pula,” katanya di sidang akhbar selepas merasmikan Pentas Promo dan Bazar TTC, di T’Kafe Foof Court, Padang Hiliran, Kuala Terengganu, semalam (18 April).

Hadir sama, Ketua Pegawai Eksekutif YPU, Haji Azmi Razik, Timbalan Pengerusi jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar, Usahawan dan Koperasi negeri, Dato’ Rosol Wahid dan Datuk Bandar Majlis Bandaraya Kuala Terengganu, Dato’ Adzlan Dagang.

Selain Pentas Promo, YPU turut menyediakan ruang niaga kepada 13 pengusaha tempatan di Bazar TTC dengan kadar sewa yang berpatutan.

“Sekarang ruang bagi Bazar TTC tambahan ini agak terhad kerana ruang premis di bawah YPU yang sedia ada dan kekal sudahpun dipenuhi. Usaha mewujudkan Bazar TTC ini memudahkan YPU mengawal harga,” katanya.

Selain itu, menurut Dato’ Mohamed, proses mewujudkan usahawan di kawasan yang lebih sistematik dan terjamin dapat merangsang perkembangan usahawan baru dan pertumbuhan ekonomi setempat.

Katanya, kerajaan negeri juga akan mengenal pasti lokasi lain yang sesuai dan berpotensi untuk dimajukan sebagai pusat perniagaan yang menempatkan bazar jualan bagi meningkatkan pembabitan penduduk negeri ini dalam bidang keusahawanan.

“Usaha mewujudkan usahawan bukan mudah dan ini antara langkah secara berterusan yang dilaksanakan kerajaan menerusi YPU untuk memberi kelangsungan kepada rakyat atas usaha mereka supaya mampu memperolehi pendapatan lebih baik,” katanya.JPJ Terengganu lancar program mendidik pemandu
Oleh: Mohammad Ishak


Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Terengganu meningkatkan usaha memberi pendidikan kepada pemandu dan pemilik kenderaan negeri ini bagi mengurangkan kes kesalahan di jalan raya selain menyedarkan masyarakat.

Pengarahnya, Abdul Rahman Emang Anyie berkata, anggota penguatkuasa jabatan itu akan berada di mana sahaja seluruh negeri ini bagi mendekati masyarakat khasnya pemandu kenderaan.

Katanya, tumpuan diberikan kepada memberi kesedaran kepada pemilik kenderaan supaya tidak menggunakan cermin gelap yang melebihi peraturan ditetapkan selain kesalahan teknikal.

Menurutnya, ini berikutan sejak kebelakangan ini semakin ramai pemandu kenderaan menggunakan cermin gelap di kenderaan masing-masing sedangkan ia melanggar peraturan JPJ.

Beliau berkata, dalam tempoh tiga bulan tahun ini JPJ sudah mengeluarkan notis kepada 3,514 pemilik kenderaan awam kerana memasang cermin gelap di kenderaan masing-masing.

“Pihak JPJ memberi tempoh 10 hari kepada pemilik kenderaan terbabit yang menerima notis berkenaan meminta mereka menanggalkan cermin gelap dan menunjukkan bukti kepada mana-mana cawangan JPJ,” katanya.

Bercakap kepada Media selepas menyertai “Operasi Pengarah” di Kampung Air Sejuk, Setiu, petang semalam Abdul Rahman berkata, pemandu memberi pelbagai alasan tidak munasabah kepada pihak JPJ apabila mereka ditahan kerana memasang cermin gelap.

Katanya, kerajaan boleh membenarkan pemilik kenderaan memasang cermin gelap dengan syarat membuat permohonan kepada JPJ tetapi mereka yang layak dipertimbangkan hanya untuk agensi keselamatan dan individu yang berpenyakit dan disahkan oleh doktor kerajaan.
Pelajar di minta elak jadi mangsa pembangkang

Oleh: Suriati Ali

Semua pelajar institusi pengajian tinggi (IPT) Swasta dan Awam di Terengganu perlu mengelak daripada menjadi kuda tunggangan pembangkang dalam isu pinjaman Yayasan Terengganu (YT) dan Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains & Teknologi dan Sumber Manusia negeri, YB Haji Ahmad Razif Abd Rahman, berkata ini kerana desakan pihak tertentu supaya menarik balik pinjaman YT dan janji pemansuhan pinjaman PTPTN oleh Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim hanya sekadar umpan.

Katanya, dia kesal dengan sikap segelintir pembangkang yang sememangnya menunjukkan sikap tidak bertamadun apabila sanggup melalak dan melaung apa saja yang tidak berpuas hati di depan bangunan Wisma Darul Iman, kelmarin.

“Perkara itu tidak sewajarnya berlaku kerana hanya sekadar membuang masa dan tenaga kerana Yayasan Terengganu (YT) tetap dengan syarat yang ditetapkan iaitu menarik balik pinjaman pelajar terlibat,” katanya

Katanya, pembangkang bijak mengumpan pelajar semata-mata mahu melaksanakan agenda mereka termasuk mengadakan demonstrasi jalanan.

“Pembangkang kini beralih kepada penuntut IPT kerana sudah tiada pihak lain yang boleh diperalat.
Kalau dulu semasa pilihan raya umum 2008, pembangkang menggunakan Hindraf, kini masyarakat India sudah kurang memberi sokongan,” katanya.

“Saya harap selepas ini pelajar tidak mengadaikan masa depan mereka semata-mata terpengaruh dengan hasutan pihak pembangkang sebaliknya beri tumpuan kepada pelajaran untuk membina masa depan yang gemilang,” katanya.

Kerajaan bertegas menarik balik pinjaman sembilan pelajar yang terlibat dengan perhimpunan haram di Dataran Hayyu Asyier, Mesir walaupun ada pihak menghantar memorandum supaya tindakan itu dibatalkan.

Tindakan itu dilakukan selepas tidak puas hati dengan jawapan kepada surat tunjuk sebab yang dikemukakan kepada mereka sebelum ini setelah didapati terlibat dengan kes salah laku tersebut.


19 April 2012

Bomba anjur program kesedaran

Oleh; Esah Abdullah

Jabatan Bomba dan Penyelamat Terengganu merangka program pendidikan berterusan tujuan memberi kesedaran kepada orang ramai akan tanggung jawab mengelak berlakunya kebakaran.

Pengarahnya, Encik Md. Salleh Sarbini berkata, kebanyakkan kes kebakaran yang berlaku di negeri ini berpunca daripada kecuaian melibatkan penggunaan barangan elektrik.

“Sepanjang tahun ini, pelbagai ceramah, pameran dan latihan kebombaan serta pengedaran risalah keselamatan dilaksanakan untuk menyedarkan masyarakat,” katanya.

Katanya, melalui program ini diharap membantu mengurangan risiko kebakaran serta orang ramai lebih berwaspada dengan punca kebakaran.

Menurut Encik Md. Salleh, daerah Kuala Terengganu mencatat rekod tertinggi jumlah kebakaran berbanding daerah lain iaitu 30 kes serta dua kanak-kanak telah terkorban dalam kebakaran itu.

“Saya berharap orang ramai sentiasa berhati-hati terutama ketika menggunakan peralatan elektrik di samping tidak membiarkan anak-anak bermain dengan pemetik api serta ubat nyamuk,” katanya.

Kerajaan hapus ISA pembangkang ‘mati kutu’

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Tindakan kerajaan menghapuskan Akta Keselamatan Dalam Negeri 1960 (ISA) dan menggantikan dengan rang undang-undang yang lebih baik, menyebabkan pihak pembangkang kini ‘mati kutu’.

Hilang satu modal puak pembangkang yang selama ini menggunakan isu ISA sebagai senjata untuk memburuk-burukkan pemimpin kerajaan dengan mengatakan kerajaan berlaku zalim kerana sering menahan orang tanpa sebab menggunakan ISA.

Pemimpin pembangkang sering menggunakan modal ISA yang disifatkan sebagai undang-undang lapuk dan mencemuh Kerajaan Barisan Nasional (BN) dalam ceramah-ceramah mereka.

Perdana Menteri, Dato’ Sri Mohd Najib Tun Razak membentangkan Rang Undang-Undang Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 di Dewan Rakyat, Isnin lalu.
Rang undang-undang tersebut menyediakan tujuh lindung jamin bagi mengimbangi tuntutan hak asasi serta menangani cabaran anti demoktratik pasca komunisme.

Antara lindung jamin yang disediakan melalui akta baru itu, tiada seorang pun boleh ditangkap atau ditahan semata-mata atas kepercayaan politiknya seperti yang dilakukan melalui ISA.

Apabila undang-undang baru itu berkuatkuasa, Menteri Dalam Negeri tidak boleh lagi menahan seseorang tanpa perbicaraan dan pihak polis wajib memaklumkan waris mereka yang ditangkap seberapa segera dan hak mendapatkan peguam dalam tempoh 48 jam.

Sewaktu membentangkan rang undang-undang baru menggantikan ISA itu, Perdana Menteri menjelaskan masa sudah berubah dan peranan ISA sudah tiba ke penghujungnya. Kerajaan menyedari hakikat itu dan komited memacu Malaysia ke arah masa depan yang lebih progresif.

Beliau menegaskan melalui pindaan, pemansuhan dan penggubalan undang-undang, kerajaan mahu memastikan ruang demokratik disediakan, tetapi pada masa yang sama kebebasan mesti bersulam dengan tanggungjawab atau ‘freedom with responsibility’.

Kini pihak pembangkang hilang punca dan pasti ‘terpukul’ kerana Kerajaan Persekutuan pimpinan Dato’ Sri Najib telah mendahului mereka jauh ke depan apabila membentangkang rang undang-undang tersebut di Dewan Rakyat.

Rang undang-undang tersebut yang memberi keadilan kepada semua pihak, tentunya tidak akan menyenangkan pihak pembangkang.

Mereka terpaksa mencari isu lain untuk memburukkan kerajaan kerana memang tugas rutin mereka untuk berbuat demikian bagi meraih undi rakyat menggunakan taktik kotor.

BN Marang yakin tawan dua kerusi

Oleh: Suriati Ali

Barisan Nasional (BN) Marang mampu merampas semula kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Payung daripada parti Pas selain kerusi Parlimen Marang yang kini disandang Presidennya sendiri, Dato’ Seri Haji Hadi Awang.

Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Terengganu, Dato’ Yahya Khatib Mohamad, berkata dalam usaha merampas semula DUN Bukit Payung dan Parlimen Marang, dua kerusi DUN iaitu DUN Pengkalan Berangan dan DUN Alor Limbat, yang kini disandang BN tidak mempunyai masalah untuk dipertahankan.

Katanya, jika BN berjaya mempertahankan Pengkalan Berangan dan Alur Limbat, merampas kembali DUN Bukit Payung, selain mengurangkan majoriti di DUN Rhu Rendang yang kini disandang Hadi Awang, tidak mustahil Parlimen Marang juga akan kembali bersama BN dalam Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 nanti.

“Kita bukan syok sendiri, tetapi ianya bersandarkan kepada kesedaran rakyat sendiri terhadap sandiwara dalam pakatan pembangkang, selain mengorbankan dasar perjuangan ‘Negara Islam Pas’ kepada ‘Negara Berkebajikan’ sejak bersekongkol dengan DAP dan PKR.

“Selain itu isu pemecatan keahlian Datuk Dr Hassan Ali juga sedikit sebanyak menyedarkan hala tuju dan arah perjuangan Pas yang sebenar,” ujarnya yang juga Adun Pengkalan Berangan,” katanya.

Menurutnya, BN Terengganu sudah bersedia, kita masih mempunyai ruang yang kukuh untuk mempertahankan negeri Terengganu dalam PRU ke-13 kelak.

Secara keseluruhannya di negeri Terengganu, dengan gerak kerja yang kita atur dan sambutan dari akar umbi lebih-lebih lagi dari jentera parti secara keseluruhannya kekuatan Umno tetap terselah,” katanya.


BN mula buka bilik gerakan

Oleh: Suriati Ali

Barisan Nasional (BN) Terengganu telah membuka pusat-pusat daerah mengundi atau Bilik Gerakan BN di seluruh negeri yang melibatkan 343 peti undi sejak awal Februari lalu dan akan berterusan sehingga menjelang Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 kelak.

Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Terengganu, Dato’ Yahya Khatib Mohamad, berkata gerak kerja jentera BN perlu digerakkan lebih awal supaya mereka dapat bersedia lebih awal dengan mendapat maklumat dan boleh juga menaikkan bendera BN di rumah atau di bilik gerakan asalkan tidak mengganggu orang awam.

Katanya, semua jentera parti Umno dan Barisan Nasional (BN) Terengganu terutama peringkat bahagian dan negeri sudah bersedia menghadapi Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 walaupun diadakan dalam tempoh terdekat.

“Pihak kami sudah bersedia sepenuhnya untuk menghadapi demam PRU Ke -13 dengan menyusun semuanya termasuk daripada aspek gerak kerja peringkat cawangan, peti undi, DUN, bahagian dan negeri.

“Semuanya sudah nampak persefahaman antara barisan kepimpinan sama ada peringkat bahagian mahu pun negeri,” katanya.

Menurutnya, BN masih mempunyai ruang yang kukuh untuk mempertahankan negeri Terengganu dalam PRU ke-13 kelak.

“Dengan gerak kerja yang kita atur dan sambutan dari akar umbi lebih-lebih lagi dari jentera parti secara keseluruhannya kekuatan UMNO tetap terselah,” katanya.Maidam ubah dasar agihan bantuan kepada asnaf

Oleh; Esah Abdullah

Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) telah mengubah dasar agihan bantuan bulanan kepada penerima yang layak mengikut kepentingan isu rumah dan mula dibayar pada Mac lalu.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Haji Wan Harujan Sulaiman berkata, sebelum ini kadar bantuan kepada asnaf ialah RM300 tanpa mengira jumlah tanggungan atau ahli isi rumah.

“Melalui kajian yang dibuat menunjukkan 80 peratus penerima adalah warga emas yang tinggal bersaorangan atau berdua manakala selebihnya ibu tunggal, keluarga miskin serta keluarga bermasalah yang mempunyai tanggungan ,” katanya dalam sidang media di Wisma Darul Iman semalam.

Katanya, dasar baru yang digunapakai sekarang adalah RM250 bagi penerima seorang diri, RM350 tinggal berdua dan RM450 mereka yang mempunyai tiga hingga lima tanggungan.

Sehubungan itu , di bawah dasar baru berkenaan, Maidam telah menambah peruntukan bagi agihan bulanan kepada asnaf berjumlah RM7 juta berbanding RM6.8 juta tahun lalu.

Menurut Haji Wan Harujan, daerah Kuala Terengganu mempunyai jumlah penerima tertinggi iaitu 1,075 orang membabitkan RM300,700 sebulan, Marang 279 penerima (RM73,150), Dungun, 233 penerima (RM65,950), Besut , 225 (RM60,050), Hulu Terengganu, 105 (RM28,800), Kemaman, 69 (RM18,150) dan Setiu, 50 (RM13,600).

“90 peratus pembayaran bulanan dibuat melalui akaun bank penerima manakala selebihnya melalui kaunter zakat daerah masing-masing disebabkan penerima uzur, cacat atau bermasalah untuk berurusan dengan bank,” katanya.

Menurutnya, pembayaran melalui bank lebih mudah kerana tidak membabitkan wang tunai tapi risiko tetap ada bila berlaku kematian terhadap penerima dan waris lambat memaklumkan perkara berkenaan manakala Maidam terus membuat bayaran ke akaun si mati.

Namun katanya, baru-baru ini terdapat dua kes di mana waris penerima telah datang ke pejabat untuk mengembalikan wang yang telah dibayar ke akaun penerima yang telah meninggal dunia.

“Saya kagum dengan sikap tanggung jawab waris penerima ini yang telah mengembalikan semula kepada pihak Maidam,” katanya.

YPU perkenal T-Mobil

Oleh: Aida Abd Rahman

Yayasan Pembangunan Usahawan Terengganu (YPU) bakal memperkenalkan rangkaian perniagaan secara bergerak, T-Mobil sebagai usaha mengembangkan konsep perniagaan yang mengguna pakai jenama T (Terengganu) sekaligus meningkat pembabitan penduduk negeri ini dalam bidang keusahawanan.

Projek perintis T-Mobil yang dijangka menjual barang-barang kering dan makanan akan dilaksanakan di Ajil, Hulu Terengganu dan Chukai, Kemaman sebaik sahaja mengenal pasti dua usahawan yang berpotensi.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar, Usahawan dan Koperasi negeri, Dato' Mohamed Awang Tera, berkata menerusi T-Mobil, pengguna tidak perlu lagi keluar ke mana-mana pusat perniagaan dan pasar raya, sebaliknya T-Mobil akan pergi kepada pengguna.

“Kita menjangkakan kos dan modal bagi menjalankan T-Mobil tidaklah mahal, hanya sekitar RM60,000. Sebagai projek perintis, kita mahu melaksanakannya dahulu di Ajil dan Chukai.

“Kini kita sedang mengenal pasti pengusaha yang benar-benar komited serta lahir minat dari diri sendiri bagi mengusahakan perniagaan ini sehingga berdaya maju, seterusnya dapat membuka mata pengusaha yang lain supaya terlibat sama,” katanya di sidang akhbar selepas merasmikan Pentas Promo dan Bazar TTC, di T’Kafe Foof Court, Padang Hiliran, Kuala Terengganu, semalam (18 April).

Hadir sama, Ketua Pegawai Eksekutif YPU, Haji Azmi Razik, Timbalan Pengerusi jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar, Usahawan dan Koperasi negeri, Dato’ Rosol Wahid dan Datuk Bandar Majlis Bandaraya Kuala Terengganu, Dato’ Adzlan Dagang.

Dato’ Mohamed berkata, pihaknya melihat potensi peniaga pasar malam yang kebanyakannya menggunakan kenderaan yang agak uzur berniaga di tapak pasar malam sebagai kumpulan sasar bagi menjalankan T-Mobil.

“Jadi untuk menggantikan kenderaan mereka itu, T-Mobil menjadi satu kaedah terbaik bagi menampilkan perniagaan yang lebih bersih, kemas serta dilengkapi `genset’,” katanya.Dato' Prof Dr Ibrahim Naib Canselor UMT yang baru

Oleh: Aida Abd Rahman

Dato’ Prof Dr Ibrahim Komoo memulakan tugas Naib Canselor Universiti Malaysia Terengganu (UMT) bagi tempoh tiga tahun yang berkuatkuasa 13 April lalu.

Beliau yang juga Pengarah Pengasas, Institut Kajian Bencana Asia Tenggara , Universiti Kebangsaan Malaysia (SEADPRI-UKM) menggantikan Dato’ Prof Dr Aziz Deraman yang tamat perkhidmatannya pada 12 April lalu.

Menteri Pengajian Tinggi, Dato’ Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, pelantikan bekas Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) UKM itu berasaskan kepada kriteria yang telah ditetapkan oleh kementerian dan pengalaman akademiknya sebagai Pengarah Institut Alam Sekitar dan Pembangunan (Lestari) dan SEADPRI-UKM.

"Beliau juga menyandang Ketua Kluster Alam Sekitar dan Sumber Asli, Majlis Profesor Negara (MPN) dan ahli Majlis Akademi Sains Malaysia.

"Malah, Dato’ Prof Dr Ibrahim merupakan pakar yang terkenal dalam bidang alam sekitar dan sumber asli di Malaysia dan antarabangsa khususnya dalam usaha mempelopori gagasan pemuliharaan sumber asli secara integrasi dan syumul,’’ katanya.

18 April 2012

DEMONSTRASI - Belia 4B Kg Jati membuat laporan polisPengerusi Belia 4B Kampong Jati, Gong Badak, Kuala Terengganu, Ahmad Nizam Abdul Karim, 36, petang ini (18 April) membuat laporan polis berkaitan demonstrasi yang diadakan di depan Wisma Darul Iman.

Laporan itu meminta pihak polis membuat siasatan rapi ke atas kumpulan yang mengadakan himpunan didakwa menganggu ketenteraman dan keselamatan awam, terutama orang ramai yang berurusan dengan jabatan kerajaan di Wisma Darul Iman.

Laporan itu dibuat kira-kira jam 6.30 petang di Balai Polis Kuala Terengganu.

Cabar Pas biayai sembilan pelajar-MB

Oleh; Esah Abdullah

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said hari ini mencabar pemimpin Pas supaya membiayai pengajian sembilan pelajar yang dikenakan tindakan penarikan balik pinjaman oleh Yayasan Terengganu (YT).

Katanya, mereka yang bertanggung jawab menghasut pelajar-pelajar ini supaya menentang kerajaan, jadi sekarang mereka (Pas dan PKR) perlu mengambil alih membiayai pengajian pelajar berkenaan di Mesir.

“Pas dan PKR bolehlah kongsi separuh sorang tanggung mereka belajar hingga habis,” katanya dalam sidang media di Wisma Darul Iman hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai demontrasi bantahan yang didalangi pihak pembangkang yang diadakan di perkarangan bangunan Yayasan Terengganu dan Wisma Darul Iman hari ini.

Baru-baru ini kerajaan bertegas menarik balik pinjaman sembilan pelajar yang terlibat dengan perhimpunan haram di Dataran Hayyu Asyier, Mesir walaupun ada pihak menghantar memorandum supaya tindakan itu dibatalkan.

Tindakan itu dilakukan selepas tidak puas hati dengan jawapan kepada surat tunjuk sebab yang dikemukakan kepada mereka sebelum ini setelah didapati terlibat dengan kes salah laku tersebut.

Dalam perkembangan lain, Dato’ Seri Haji Ahmad meminta pelajar di negeri ini tidak membabitkan diri dalam demontrasi bantahan anjuran pihak pembangkang.

“Saya harap pelajar di negeri ini tidak mengadaikan masa depan mereka semata-mata terpengaruh dengan hasutan pihak pembangkang sebaliknya beri tumpuan kepada pelajaran untuk membina masa depan yang gemilang,” katanya.


Kerajaan buka ladang kelapa sawit bantu pelajar

Oleh; Esah Abdullah

Kerajaan negeri akan membangunkan kawasan seluas 4,400 hektar untuk tanaman kelapa sawit di Mercang, Marang untuk pelaburan jangka panjang bagi membiayai pelajar- pelajar di negeri ini.

Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, projek pertama di bawah Program Ladang Kelapa Sawit Yayasan Terengganu (PLKSYT) ini akan diuruskan oleh Lembaga Tabung Amanah Warisan Negeri.

“Usaha ini merupakan sebahagian daripada persediaan kerajaan untuk tempoh jangka panjang serta mengurangkan kebergantungan kepada hasil minyak dan gas yang mungkin akan habis nanti,” katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan Mesyuarat Mingguan Exco di Wisma Darul Iman hari ini.

Katanya, kawasan ini merupakan tapak tanaman akasia tetapi ia tidak menguntungkan lalu kerajaan mengambil inisiatif menukarnya dengan tanaman kelapa sawit dan kerja-kerja menanam akan dimulakan pada Oktober nanti.

Menurutnya, kerajaan menyasarkan membuka 200 hektar ladang kelapa sawit di bawah program ini dan sedang mencari kawasan sesuai untuk mencapai sasaran berkenaan dan kos tanaman dianggarkan RM15,000 bagi setiap hektar.

Katanya, kerajaan akan laksanakan projek ini secara berperingkat, iaitu antara empat hingga lima ribu hektar setahun bergantung kepada kawasan yang dikenal pasti.

“Tanaman ini akan mencapai tempoh matang selepas tiga dan jika kita ada 200 hektar keuntungan dijangka boleh mencecah sehingga RM70 juta setahun mengikut pasaran sekarang,” katanya.

Tawaran RM20,000 tangkap Arapaima gigas masih diteruskan

Oleh FAUZI MOHD

Tawaran wang tunai berjumlah RM20,000 kepada kaki pancing yang berjaya menangkap ikan naga atau nama saintifiknya, Arapaima gigas yang dipercayai hidup di Tasik Kenyir masih diteruskan.

Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said berkata, tawaran lebih tinggi itu merupakan perhatian serius pihak Kerajaan negeri kerana kehadiran ikan itu menyebabkan spesies ikan kecil lain di Tasik Kenyir pupus.

Katanya, tawaran itu dibuat berikutan ganjaran RM10,000 sejak tahun 2009 itu gagal menarik ramai pemancing untuk menangkap ikan tersebut.

“Jika usaha menangkap dilakukan sekarang tidak berhasil, kita bercadang menaikkan ganjaran. Ini bukan usaha main-main.

“Yang penting ikan itu dapat ditangkap hidup-hidup,” katanya kepada pemberita di Wiswa Darul Iman hari ini.

Kata Dato’ Seri Ahmad, ikan jenis besar itu yang berasal dari Sungai Amazon, menjadikan ikan lain sebagai makanan tetapi ia tidak menyerang manusia.

Jelas beliau, spesies itu boleh membesar sehingga 4.5 meter panjang dan berat mampu mencecah sehingga 200 kilogram.

Tambah beliau, walaupun tawaran agak lumayan sudah dilakukan sejak tiga tahun lalu, ikan tersebut masih belum ditangkap sehingga kini meskipun ada beberapa pihak seperti Jabatan Perikanan mengerah beberapa anggotanya menjalankan beberapa siri tangkapan.

“Saya difahamkan, jabatan itu sebelum ini pernah menggunakan beberapa bot yang sedia ada di Tasik Kenyir untuk membuat pemantauan dan seterusnya menangkap ikan tersebut,” ujarnya.


Jentera parti perlu kerah tenaga bantu BN

Oleh: Suriati Ali

Barisan Nasional (BN) menaruh harapan kepada semua jentera terutama pasukan Jalinan Rakyat atau Jentera wanita bagi membantu parti itu menang dalam Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-13.

Pengerusi Badan Perhubungan Umno dan Pengerusi BN negeri, Dato’ Seri Ahmad Said, berkata keyakinan ini berdasarkan gerak kerja yang dilakukan tanpa jemu sejak dulu.

Katanya, jentera wanita sejak dulu memang tidak pernah menghampakan parti, sedia dikerah dalam apa juga situasi dan keadaan,” katanya.

“Sejak kebelakangan ini ramai pengundi di kawasan yang dikuasai pembangkang sudah mula sedar bahawa pemimpin pembangkang tidak mampu membantu mereka dalam segala segi.

“Saya meminta semua pihak memerah tenaga untuk memenangkan parti serta jangan jadikan calon sebagai isu malah terimalah sesiapa saja yang dipilih pucuk pimpinan tertinggi parti kerana yang penting BN perlu menjadi pentadbir negeri dan negara,” katanya.

Menurutnya, kerajaan BN sudah beri macam-macam bantuan dan sumbangan kepada pelajar, orang miskin, warga emas dan orang muda melalui dana remaja.

”Saya harap orang Kuala Terengganu dapat beri undi mereka kepada BN dalam pilihan raya akan datang. Sejak BN mentadbir negeri Terengganu, dapat dilihat hidup rakyat semakin selesa,” katanya.

“Kita tidak mahu rakyat terus tertipu dengan pembangkang yang sanggup melakukan apa sahaja asalkan dapat berkuasa. Selepas itu, nasib rakyat tidak akan dibela,” katanya.Kerajaan tidak pinggir kami-penduduk

Oleh: Aida Abd Rahman

Bagi memastikan penduduk negeri ini mendapat pemilikan tanah haram secara sah, kerajaan negeri berjaya menyelesaikan kira-kira 9,000 kes tanah haram sepanjang tiga tahun sehingga Disember lalu.

Status pemilikan secara sah itu memberi makna cukup besar kepada penduduk, malah membuktikan kerajaan negeri tidak meminggirkan mereka demi merealisasikan dasar `pendekmorasian tanah’.

Seorang penerima geran hak milk tanah pertanian dari Kampung Peneh, Hulu Terengganu, Mamat Mat Zin, 40, berkata sebagai mewakili bapanya selaku penerima geran itu, dia berasa amat bersyukur dengan dasar dan keprihatinan kerajaan negeri yang tidak meminggirkan kebajikan penduduk yang kurang berkemampuan untuk memiliki tanah sendiri.

“Kalau boleh lepas ini, kami sekeluarga bercadang untuk mengusahakan tanah 0.80904 hektar yang diterima atas nama ayah, Razak Mamat ini bagi menanam kelapa sawit sebagai satu lagi sumber ekonomi keluarga pada masa depan,” katanya.

Kegembiraan itu turut dikongsi jiran sekampungnya, Gayah Rahim, 67, yang menerima geran bagi pihak suaminya, Mat Hassan Mat Amin, 69, yang meninggal dunia dua tahun lalu selepas menunggu surat hak milik itu sejak sekian lama.

“Sekurang-kurangnya usaha suami saya untuk memastikan kami sekeluarga ada tanah sendiri untuk tujuan pertanian terlaksana walaupun dia sudah tiada lagi. Kami belum tahu lagi mahu tanam pokok apa, tetapi kami akan usahakan tanah ini secepat mungkin,” katanya lagi.

Manakala Azwarishamzuri Mustapha, 31, yang berasal dari Felda Tengkawang, pula berhasrat segera membangunkan rumah atas tanah kerajaan yang dipohon sejak setahun lalu itu, memandangkan dia bersama isteri, Suhaida Ahmad, 30, dan seorang cahaya mata kini tinggal di rumah sewa di Kampung Durian Guling, Marang.

“Alhamdulillah. Syukur sebab permohonan saya untuk memiliki tanah membangunkan rumah sendiri tidak lama sebagaimana orang lain. Terbukti kerajaan negeri membela nasib rakyat yang kurang berkemampuan dan bekerja sendiri seperti saya,” katanya yang mendapat hak pemilikan tanah berkeluasan 720 meter persegi di Kampung Pengkalan Ajal, Kuala Berang.

Tiga penduduk itu adalah antara 1,372 penduduk di Hulu Terengganu yang mendapat geran hak milk di Majlis Penyampaian Hak Milik Tanah Daerah Hulu Terengganu, di Dewan Akademi Binaan Malaysia, Wilayah Timur Jenagor, Kuala Berang, Hulu Terengganu, semalam (17 April).Tingkat prestasi kerja supaya dapat diiktiraf lima bintang

Oleh: Suriati Ali

Penjawat awam di negeri ini di minta supaya bersama-sama mempertingkatkan prestasi kerja dan berani membuat perubahan supaya sasaran untuk mencapai pengiktirafan lima bintang terlaksana pada tahun depan..

Setiusaha Kerajaan Negeri, Dato Haji Mazlan Ngah, pihaknya percaya usaha Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri untuk mencapai pengiktirafan lima bintang oleh Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia (Mampu) dapat dicapai.

Bagi merealisasikannya, penjawat awam perlu peka dengan keperluan pelanggan kerana tugas utama mereka sebagai pemudah cara bagi menyelesaikan pelbagai masalah atau keperluan rakyat.

“Mereka juga perlu memahami realiti semasa, berani membuat perubahan dan proses anjakan perlu dilakukan secara kreatif, berterusan dan berfikiran secara terbuka.

“Dalam konteks pentadbiran dan pembangunan negeri pula antara cabaran yang harus dirungkai antaranya termasuk meningkatkan prestasi dan kemampuan negeri ke tahap yang lebih cemerlang, memperkukuhkan daya saing dan daya tahan serta lebih berinovatif,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap di majlis Perhimpunan Bulanan Warga Kerja di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, hari ini.Seramai 15 kakitangan menerima Anugerah Perkhimatan Cemerlang (APC) bagi tiga bulan berturut-turut iaitu Januari, FebruarI dan Mac.Pada masa sama, penyampaian hadiah kepada pemenang program `The Health Centre’ turut diadakan.

Dato’ Haji Mazlan turut memberitahu, selaras dengan pendekatan ‘merakyatkan pentadbiran dan pembangunan’ yang dilaksanakan sekarang, segala urusan pentadbiran mesti dipermudahkan, bersifat menolong rakyat serta berorieantasikan faedah kepada rakyat.

“Dalam era globalisasi kini, tugas yang dipikul oleh penjawat awam bukan lagi sekadar memenuhi waktu pejabat semata-mata, malah dalam situasi tertentu kadangkala penjawat awam perlu berkorban masa, tenaga dan kewangan serta mengetepikan kepentingan peribadi demi mengutamakan kepentingan awam,” katanya.17 April 2012

Tasik Kenyir jadi tarikan pelaburan impak tinggi

Oleh: Aida Abd Rahman

Kelebihan, keunikan serta kesesuaian lokasi di Pulau Serindit, Tasik Kenyir berjaya menarik komitmen pelabur bagi projek berimpak tinggi bernilai RM545 juta untuk membangunkan akademi sukan yang dilengkapi pelbagai infrastruktur termasuk hotel dan chalet.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata pelabur yang juga bekas jaguh badminton negara Soo Beng Kiang memilih pulau itu berikutan lokasinya jauh dari kesesakan bandar, selain dikelilingi panoramanya yang menarik mampu menyuntik keselesaan dan lebih tumpuan terhadap bidang sukan sekaligus merealisasikan hasrat melahirkan atlet pelapis negara.

“Pemilihan pulau itu juga akan menambahkan kerancakkan bagi membangunkan Tasik Kenyir sebagai pulau Zon Bebas Cukai negara dan pelbagai kemudahan perkedaian,” katanya di Majlis Penyampaian Hak Milik Tanah Daerah Hulu Terengganu, di Dewan Akademi Binaan Malaysia, Wilayah Timur Jenagor, Kuala Berang, Hulu Terengganu, hari ini.

Hadir sama, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Telemong merangkap Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri, Haji Rozi Mamat dan Adun Kuala Berang, Haji Zawawi Ismail.

Beliau berkata, perancangan membangunkan akademi bagi sukan badminton, skuasy dan tenis bermula pertengahan tahun ini itu juga bakal menjadikan Hulu Terengganu sebagai daerah yang menawarkan kemudahan hotel terbanyak di negeri ini.

Katanya, dalam tempoh sepuluh hingga 15 tahun lagi Tasik Kenyir akan muncul seperti destinasi pelancongan utama negara sebagaimana Langkawi dan Alor Setar.

"Selain badminton, akademi itu juga akan mengendalikan latihan untuk melatih pemain tenis dan skuasy. Malah, pemain badminton luar negara juga akan ke akademi ini apabila musim sejuk di negara mereka, " katanya.

Pelaburan membangunkan akademi sukan oleh Beng Kiang yang juga regu Cheah Soon Keat ketika memenangi Piala Thomas 1992 di pulau itu dilaksanakan menerusi pembiayaan pinjaman oleh sebuah agensi Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) Bank Perusahaan Kecil dan Sederhana Malaysia Berhad (SME Bank).

Projek di kawasan seluas 48.576 hektar itu bakal menjadi pusat latihan utama pelapis badminton negara, sekaligus dapat memartabatkan kembali arena badminton negara.