Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    3 weeks ago

20 July 2013

Isteri Timbalan Perdana Menteri melawat balu Allahyarham Dr A Rahman Mokhtar


Noraini (dua dari kiri) ketika berkunjung ke rumah Allahyarham Dr A Rahman Mokhtar.

Oleh: Mohammad Ishak

Suasana hiba menyelubungi kediaman Allahyarham Dr A Rahman Mokhtar apabila isteri Timbalan Perdana Menteri,Puan Sri Noraini Abd Rahman menziarah balunya, Azizah M Omar,53, di Kuala Besut, hari ini.

Kunjungan hormat Noraini yang ditemani isteri Menteri Pendidikan II, Toh Puan Sri Che Kamariah Zakaria, yang tiba kira-kira jam 4.30 petang.

Sempena kunjungan isteri Tan Sri Muhyiddin Yassin itu, majlis baca yassin dan doa selamat turut diadakan di kediaman Allahyarham.

Kira-kira 50 ahli Wanita UMNO Bahagian Besut yang menghadiri majlis itu menyertai majlis bacaan yassin. Kehadiran isteri Timbalan Perdana Menteri itu sedikit sebanyak mengubati perasaan hiba Azizah yang kehilangan suaminya Dr A Rahman yang meninggal dunia 26 Jun lalu di Hospital Sultanah Nur Zahiran (HSNZ), Kuala Terengganu akibat komplikasi paru-paru.

Dr A Rahman ADUN Kuala Besut yang juga Ahli Exco Kerajaan Negeri, meninggalkan seorang balu dan empat anak tiga lelaki dan seorang perempuan. Balu Allahyarham,

Azizah atau lebih dikenali dengan panggilan “Kat Zah” tetap tabah dan bersemangat ketika dikunjungi rombongan berkenaan.

Sebelum ini, Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said dan isteri turut melawat keluarga Allahyarham.


Pemberian Kerajaan BN satu ibadah

Laporan: Kamarudin Mat Akib dan Harun Hassan 
Gambar: Harish Fadzillah 

Setiap pemberian yang dihulurkan Kerajaan Barisan Nasional (BN) kepada penduduk di negara ini merupakan ibadah dan selaras dengan tuntutan agama agar membantu golongan susah dan yang memerlukan pertolongan, kata Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin.Beliau menjelaskan, sebagai sebuah kerajaan yang dipilih oleh rakyat, BN perlu membantu rakyat tanpa mengira masa kerana ia menjadi tanggungjawab BN membantu mereka, apatah lagi di bulan Ramadan yang mulia ini.

“Jika ada pihak yang mengatakan sia-sia saja kita (BN) beri bantuan kepada rakyat, itu sudah lari dari hakikat yang sebenar.

“Memberi bantuan kepada rakyat ini merupakan satu ibadah, tanggungjawab dan ia memang dituntut oleh agama,” katanya ketika berucap pada Program Himpunan Warga Nelayan Dan Peladang Kuala Besut Bersama Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin, Timbalan Perdana Menteri Malaysia.Hadir sama, isteri Timbalan Perdana Menteri, Puan Seri Norainee Abdul Rahman; Menteri Pendidikan II, Dato’ Seri Idris Jusoh; Menteri Pertanian, Industri dan Asas Tani, Dato’ Seri Ismail Sabri Yaakob dan calon BN bagi PRK Kuala Besut, Tengku Zaihan Che Ku Abdul Rahman.

Timbalan Perdana Menteri turut menjelaskan Kerajaan Pusat menyampaikan bantuan kepada rakyat tanpa mengira fahaman politik, asalkan mereka daripada golongan susah dan memerlukan bantuan.

Katanya, kerajaan akan terus membela nasib rakyat di seluruh negara dengan memberi bantuan yang mampu meningkatkan ekonomi mereka. Beliau berharap penduduk di kawasan DUN Kuala Besut meneruskan sokongan kepada BN dengan mengundi Tengku Zaihan pada 24 Julai nanti.
Penduduk dapat pembangunan melimpah ruah jika pilih BN

Laporan: Kamarudin Mat Akib dan Harun Hassan 
Gambar: Harish Fadzillah 

Penduduk di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Besut bakal menikmati pembangunan yang melimpah ruah jika mereka memilih calon Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Kecil (PRK) 24 Julai ini.Menteri Pendidikan II, Dato’ Seri Idris Jusoh, berkata ini kerana lebih banyak projek ekonomi akan dilaksanakan di pekan Kuala Besut selepas projek banteng pemecah ombak bernilai RM250 juta yang diluluskan Perdana Menteri, Dato’ Seri Mohd Najib Tun Razak, kelmarin, siap dibina tidak lama lagi.

Beliau berkata, bila projek itu siap nanti penduduk lebih mudah ‘mencari makan’ kerana mereka senang ke luar ke laut sama ada menjalankan kegiatan menangkap ikan atau pelancongan.

“BIla jeti di sini menjadi dalam, lebih ramai pelancong akan datang ke Pulau Perhentian dan kegiatan berasaskan pelancongan akan meningkat.

“Selepas ini lebih banyak ruang perniagaan dan peluang pekerjaan dapat diwujudkan, sekaligus meningkatkan ekonomi penduduk di kawasan Kuala Besut,” katanya ketika berucap pada Program Himpunan Warga Nelayan Dan Peladang Kuala Besut Bersama Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin, Timbalan Perdana Menteri Malaysia.

Hadir sama, isteri Timbalan Perdana Menteri, Puan Seri Norainee Abdul Rahman; Menteri Pertanian, Industri dan Asas Tani, Dato’ Seri Ismail Sabri Yaakob dan calon BN bagi PRK Kuala Besut, Tengku Zaihan Che Ku Abdul Rahman.

Dato’ Seri Idris berkata, Tengku Zaihan terlibat secara langsung dalam merancang projek yang baru diluluskan Kerajaan Pusat itu dan sudah pasti beliau mampu menjadi pemantau projek berkenaan kerana mempunyai kepakaran.

“Lepas ini banyak lagi projek yang boleh Kerajaan BN laksanakan jika Tengku Zaihan dipilih sebagai wakil rakyat di kawasan ini,” katanya.

 

HADIAH ISTIMEWA BUAT PENDUDUK KUALA BESUT:KUALA BARU RM250 JUTA DAN EMPANGAN ‘LOWVIER’ RM35 JUTA


Sesuatu yang amat bernilai dan bermakna buat penduduk Kuala Besut apabila dua projek besar untuk faedah rakyat diluluskan iaitu mendalamkan muara sungai Besut untuk kepentingan nelayan bernilai RM250 juta dan terbarunya Empangan Lowvier bernilai RM35 juta untuk para petani, khususnya penamam padi di Pengkalan Nangka dan sekitarnya.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Mohd.Yassin mengumumkan projek terbaru Empangan Lowvier untuk kemudahan kira-kira 500 orang pengusaha padi di Kuala Besut.
  Ketika berucap di hadapan ribuan nelayan dan petani beliau berkata, kelulusan yang diberikan untuk projek ‘lowvier’ iatu adalah merupakan usaha untuk meningkatkan atau menambahbaikkan projek yang sedia ada yang sedang dijalankan untuk membantu pengairan bagi penanam padi di Kuala Besut, khususnya di Pengkalan Nangka dan sekitarnya.
  “Apabila saya sudah berada di Kuala Besut untuk mengggerakkan jentera pilihan raya di sini, saya dapat rasa denyut nadi rakyat, saya dapat dengar dari banyak pihak supaya, termasuk pimpinan Umno di sini, supaya Kuala Sungai Besut diperdalamkan dan diperkukuhkan benteng pemecah ombak kerana ia sering menjadi tohor, walau beberapa kali digali,” kata Tan Sri Muhyiddin.
  Katanya, berikutan dengan itu beliau telah membawa ke pengetahuan Perdana Menteri dan kerana sekian lama projek ini dinantikan oleh nelayan Kuala Besut, PM telah meluluskan RM250 juta kepada Terengganu untuk projek ini.
 Projek ini akan menjadikan pekan Kuala Besut lebih maju dan terkenal, pusat-pusat perniagaan baru dan lain-lain kegiatan ekonomi akan membawa peluang pekerjaan kepada penduduk, katanya di sambut dengan tepukan oleh kira-kira 3000 petani dan nelayan yang menghadiri perhimpunan ini di Dataran Kuala Besut petang ini 20 Julai. Laporan awal: Ruslan Rahman


PENANTIAN MENJADI REALITI

  Penantian ,Menjadi Realiti, penduduk Kuala Besut bakal menikmati kemajuan yang berganda, lapor Ruslan Rahman.
Menteri Pendidikan II, yang juga Ahli Parlimen Besut, Dato’ Seri Haji Idris Jusoh menyifatkan 30 tahun penantian, penantian menjadi realiti berikutan Perdana Menteri meluluskan projek benteng pemecah ombak Kuala Besut.
  Berucap di Himpunan Warga Peladang dan Nelayan di Kuala Besut bersama Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin di Kuala Besut petang ini, beliau berkata, nelayan sudah pasti bersyukur dan berterima kasih di atas hadiah oleh kerajaan Barisan Nasional (BN) itu.
 Menurutnya, pemecah ombak yang akan dibina itu sepanjang 1 kilometer menghala ke Pengkalan Atau (utara) dan 1 kilometer ke Pantai Air Tawar (selatan) dan akan menjadi pemangkin ke arah Kuala Besut dan sekitarnya yang lebih maju, pertumbuhan ekonomi dan perniagaan serta kemajuan pelancongan yang pesat.  “Ia ada perjuangan Allahyarham Dr.A.Rahman Mokhtar yang kini menjadi realiti, ia akan menjadi legasi perjuangan Allahyarham”, kata Dato’ Seri Idris.
  Menurut Idris, dulu seorang jurutera Jabatan Pengairan dan Saliran yang telah berfikir untuk berbakti kepada rakyat, membina konsep benteng ini, ia tidak lain ialah Tengku Zaihan Che Ku Abdul Rahman, calon N01, Kuala Besut dalam Pilihanraya Kecil.
  “Benteng dan Kuala Baru ini akan menjana ekonomi rakyat Kuala Besut, akan wujud tanah baru di kawasan ini dan akan wujud kedai-kedai baru, resort baru dan lain-lain.
 Di sini akan menjadi gerbang pelancongan antarabangsa, akan meningkatkan peluang pekerjaan dan insya Allah akan wujud di dalam peta dunia,” katanya di sambut dengan laungan Gelombang Biru, Kuala Besut Bertambah Biru.

19 July 2013

PENDUDUK PULAU GEMBIRA BERBUKA PUASA DENGAN MENTERI BESAR


Betapa gembiranya penduduk Pulau Perhentian malam tadi kerana dapat berbuka puasa bersama-sama dengan Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said serta isteri To’ Puan Seri Norliza Mahmud.
 Dalam suasana indah pulau tersebut, mereka merasakan kehadiran pemimpin kesayangan mereka itu adalah kenangan yang amat berharga.
 Turut sama berbuka puasa dan bersolat terawih dengan penduduk Pulau Perhentian malam tadi, calon BN Kuala Besut, Tengku Zaihan Che Ku Abdul Rahman dan keluarga, termasuk ibubapanya.

ZAIHAN ANAK TEMPATAN KUALA BESUT

Oleh: Kamarudin Mat Akib

“Sapo (siapa) kata dio bukan anak tempatan. Saya kenal dio lama doh…dia meme (memang) ore (orang) sini,” kata Abdul Rahman Mohmad, 73, salah seorang penduduk Kampung Pengkalan Atap, yang terletak di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Besut.

Katanya, dia dan seluruh penduduk kampung itu amat tersinggung apabila ada pihak yang membuat fitnah kononnya calon Barisan Nasional (BN) bagi Pilihan Raya Kecil DUN Kuala Besut, Tengku Zaihan Che Ku Abdul Rahman, bukan anak jati Kuala Besut.

 “Dio bukan saja anak jati Kuala Besut, tapi banyak doh dia tabor jasa di sini…Tu belum jadi wakil rakyat lagi,” katanya merujuk kepada tugas Zaihan sebagai Jurutera Daerah Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) yang bertanggungjawab mengurus dan memantau projek benteng pantai bagi mencegah hakisan yang dilaksanakan di kampung itu tidak berapa lama dulu.

Beliau dan penduduk kampung itu sangat berharap agar Tengku Zaihan menang PRK pada 24 Julai ini dan seterusnya menjadi wakil rakyat mereka.

“Mudah berurusan dengan ore yang doh lama kita kenal. Kita jugok tahu dia buleh buat kerja,” katanya ketika ditemui Teganukita selepas Tengku Zaihan mengunjungi rumahnya, semalam.

Katanya, bukan dia saja tetapi ramai penduduk di DUN Kuala Besut kesal dengan sikap pemimpin Pas yang suka membuat fitnah dan menyerang peribadi calon, termasuk pada bulan Ramadan yang mulia ini.

Abdul Rahman berkata, pemimpin BN silih berganti, ada berhenti dan ada yang pergi terlebih dahulu mengadap Ilahi.

Katanya, setiap yang hilang boleh diganti dan penduduk kampung itu yakin bahawa pemimpin BN yang bakal datang, tetap dengan visi yang sama – membantu menyelesaikan masalah penduduk.

 “Apa pun kata ore Pas, kami doh sepakat nok beri undi kepada Tengku Zaihan pada PRK Kuala Besut kali ini,” katanya yang sudah membuat keputusan nekad dan tidak berbelah bagi lagi.


#prk kuala besut


 

18 July 2013

"KAKI KANAN SUAMI SAYA YANG PUTUS TIDAK DAPAT DISAMBUNG LAGI"

Laporan: Roslan Rahman dari Kubang Krian:
“Kaki kanan suami saya yang putus sudah tidak dapat diselamatkan lagi,” kata Norazwani binti Seme, isteri anggota polis yang kemalangan sewaktu menjalankan tugas di pilihanraya kecil Kuala Besut semalam.
 “Saya reda atas apa yang terjadi dan saya tidak tengok pun lagi bahagian kaki suami saya yang terputus itu,’ kata Norazwani sayu.
 Semalam seorang pegawai polis trafik yang bertugas untuk pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Besut putus kaki kanan setelah motosikal berkuasa tinggi yang ditungganginya dirempuh sebuah kereta di hadapan Sekolah Kebangsaan Alor Peroi di Kuala Besut hari ini.
Dalam kejadian kira-kira jam 4.40 petang itu, Insp Farid Hasni Mamat, 33, dari Ibu Pejabat Polis Daerah Melaka Tengah, terhumban kira-kira 10 meter berhampiran tembok sekolah akibat impak rempuhan itu. Ketika kejadian mangsa bersama Pegawai Penguatkuasa Tadbir Trafik Ibu Pejabat Kontinjen Pahang ASP Zainalabidin Othman, 48, sedang melakukan rondaan berhampiran kawasan sekolah itu.
  Menurut Zainalabidin, selepas selesai melakukan pemeriksaan di sekolah tersebut, mereka berdua menuju ke Sekolah Kebangsaan Kampung Baru apabila sebuah kereta dari arah bertentangan dipandu laju memotong sebuah kenderaan lain. Katanya beliau yang berada kira-kira 50 meter di hadapan mangsa sempat mengelak kereta Proton Saga yang dipandu seorang pemuda berusia 19 tahun itu namun mangsa gagal berbuat demikian.
  Ketua Pergerakan Pemuda Besut, YB Mahadi Musa (Abe Adi) yang juga Adun Kota Putera bersama isteri telah melawat mangsa yang kini sedang dirawat di Unit Rawatan Rapi, Hospital USM Kubang Krian.  Dalam kunjungan itu, YB Mahadi bagi pihak pimpinan Umno Bahagian Besut menemui isteri mangsa Norazwani dan menyerahkan sedikit sumbangan tanda prihatin.
 Norazwani menceritakan  pada jam 2 petang, suaminya Ins Farid Hasni ada menghubunginya dan anak-anak melalui telefon .
 “Walaupun bertugas jauh, tetapi suami saya setiap hari menghubungi saya dan anak-anak setiap hari bertanya khabar,” katanya yang ditemani ibu dan ahli keluarganya.
 Anak-anak mereka kesemuanya perempuan, berusia 7, 5 dan 3 tahun.


UniSZA bakal jalin kerjasama dengan Universiti Thailand

Oleh; Esah Abdullah

Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) bercadang untuk mengadakan kerjasama dengan tiga universiti terbaik di Thailand selaras dengan program pengantarabangsa UniSZA bagi memperkukuhkan kedudukan institut itu di arena antarabangsa.

Naib Canselor UniSZA, Prof Dr Yahaya Ibrahim berkata, universiti yang dicadangkan ialah Chulalongkorn Universiti yang merupakan universiti pertama terbaik di negara itu, Kasetstart Univesiti dan Thammasat Universiti.

Katanya, kerjasama itu dijangka akan membabitkan kepada proses kemasukan pelajar, pensyarah dan profesor pelawat antara universiti berkenaan.

 ``Adalah diharapkan kerjasama itu dapat dilakukan tidak lama lagi dan usaha-usaha ke arah itu sedang dilaksanakan,’’ katanya kepada pmberita selepas menerima kunjungan delegasi daripada Fakulti Kemanusian dan Sosial Sains (HUSO) Universiti Prince Of Songkla (PSU) Cawangan Pattani, Thailand di UniSZA petang semalam.

Delegasi seramai tujuh orang itu diketuai oleh Dekan HUSO Prof Madya Awang Lanui. Beliau berkata, pada masa ini UniSZA telah mengadakan kerjasama dengan PSU melalui bentuk kemasukan pelajar, pensyarah, profesor pelawat dan penyelidikan.

Selain di negara gajah putih, UniSZA juga telah menjalinkan kerjasama dengan beberapa universiti di Indonesia, Timur Tengah, Perancis dan China.

Sempena dengan kunjungan HUSO itu, Prof Dr. Yahaya turut dijemput untuk membentangkan kertas kerja sempena Persidangan Antarabangsa Mengenai Bahasa di Phuket Thailand, pada 16 dan 17 November depan.

Selain itu, UniSZA turut diberi peluang untuk membentangkan 18 daripada 129 kertas kerja yang membabitkan 25 buah negara yang akan menyertai persidangan tersebut.

 Menurut Yahaya, atas jemputan itu UniSZA akan turut menghantar seramai 40 pegawai dan kakitangan untuk menyertai persidangan anjuran HUSO itu.

Sebelum itu, delegasi HUSO universiti turut mengadakan perjumpaan dengan Fakulti Bahasa dan Komunikasi (FBK) dan melawat Fakulti Kontemporari Islam serta mengadakan perbincangan dengan Fakuliti Pengajian Pengurusan dan Perniagaan (FPPP)
 

Ramai pihak buat amal sempena Ramadan

Oleh: Suriati Ali

Anak-anak yatim, fakir miskin dan warga emas antara insan paling istimewa setiap kali menjelang Ramadan berikutan pelbagai pihak tampil membantu dan memberi sokongan.

 Paling beruntung, Sultan Terengganu Sultan Mizan Zainal Abidin dan Sultanah Terengganu Sultanah Nur Zahirah turut berkenan meraikan golongan itu pada Majlis Berbuka Puasa dan Pengurniaan kepada Anak Yatim dan fakir miskin sempena sambutan perayaan ulang tahun ke-51 Hari Keputeraan Sultan Terengganu yang ke-51 di Istana Maziah, Kuala Terengganu, baru-baru ini.

 Tidak ketinggalan, agensi kerajaan, swasta dan Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) sering kali menjemput golongan itu berbuka puasa di mana-mana restoran atau hotel dan meraikannya setaraf tetamu kehormat, selain menghulurkan duit raya dan kelengkapan raya seperti pakaian dan kasut.

Pihak itu berbuat demikian kerana mengetahui ganjaran pahala daripada Allah SWT begitu besar kepada orang-orang yang menjaga dan melindungi anak-anak yatim.

 Penyelia Rumah Anak Yatim Darul Falah, Encik Zainal Abidin Abd Majid, berkata pihaknya mengakui setiap kali menjelang Ramadan, pelbagai pihak tampil memberi tumpuan dengan menghulurkan bantuan dan sumbangan.

 “Anak-anak di rumah ini juga tidak lekang menerima jemputan ke majlis berbuka puasa di pelbagai lokasi. “Rata-rata mereka mengakui seronok dengan situasi ini di mana sebelum ini tidak mampu dan berpeluang berbuat demikian ketika berada bersama keluarga,” katanya kepada Teganukita.

Anak yatim berasal dari Dungun, Muhammad Hilmi Sallehudin, 13, berkata dia seronok berada di rumah anak yatim kerana bukan saja mempunyai ramai kawan malah dapat mengikuti pelbagai program istimewa termasuk lawatan sambil belajar dan berbuka puasa di hotel.

Saya tidak pernah merasainya sebelum ini, kerana arwah ayah tidak mampu berbuat demikian. “Sejak tinggal di rumah ini bermula Mac lalu, prestasi pelajaran saya juga meningkat kerana pelbagai kelengkapan disediakan, termasuk wang saku bulanan dan pakaian sekolah,” katanya

 Seorang lagi anak yatim, Sharifah Noor Syed Azman, berkata walaupun dirinya anak tunggal, dia tetap dihantar ibu ke rumah ini kerana tidak mampu menjaganya.

 “Saya tidak terkilan dengan tindakan ibu kerana mengetahui apa yang dibuat ibu itu mempunyai pelbagai sebab.

 “Pada bulan pertama datang ke sini tiga tahun lalu, terasa sebak dan sedih kerana terpaksa berpisa dengan ibu dan nenek,” katanya yang kematian bapa pada 2010 kerana menghidap penyakit jantung..

 Katanya, lama kelamaan menjadi biasa dan lebih gembira tinggal di rumah anak yatim kerana pelbagai kemudahan dapat dinikmati secara percuma.

 “Ada ramai pihak tampil membantu terutama pada Ramadan, rata-rata mereka yang bantu itu bagi duit dan pakaian raya,” katanya.

 

PENDUDUK PULAU PERHENTIAN BERTUAH- DATO' SERI AHMAD DAN TO' PUAN NORLIZA BERSAMA MEREKA HARI INI DAN ESOKRoslan Rahman melaporkan: Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said bersama isteri To' Puan Seri Hajah Norliza Mahmud dan rombongan pagi ini, 18 Julai tiba di Pulau Perhentian untuk menemui dan bersama penduduk Pulau Perhentian Kecil.
  Setibanya di Pulau Perhentian Kecil iaitu sebuah perkampungan, beliau disambut oleh mesra oleh para penduduk pulau peranginan itu yang amat menyayangi pemimpin negeri yang telah banyak membawa projek untuk faedah rakyat di pulau itu, termasuklah pangsapuri, masjid dan sebagainya.
Sebaik tiba beliau melawat Taman Bimbingan Kanak-kanak (Tabika) Pulau Perhentian dan mengambil kesempatan bermesra dengan pelajar-pelajar tadika.
  Selepas itu beliau bersama pimpinan kampung berkenaan melawat rumah-rumah penduduk miskin, uzur sakit dan orang-orang tua di perkampungan pulau berkenaan.
  Turut bersama beliau ialah, Exco Kerajaan Negeri, Dato’ Tengku Putera Awang dan pegawai-pegawai Pejabat dan Majlis Daerah Besut dan doktor khas untuk merawat dan memberi ubat kepada pesakit.
  Bercakap kepada media yang mengikuti sama rombongannya di pulau tersebut sebentar tadi, Dato’ Seri Ahmad memberi jaminan segala projek pembangunan akan berjalan dengan baik dan dapat disiapkan untuk keperluan penduduk pulau berkenaan.
  Katanya, walaupun pembangunan di pulau melibatkan kos yang lebih besar, tetapi ia tetap dijalankan oleh kerajaan untuk kepentingan dan faedah rakyat di mana sekalipun mereka berada, termasuk di pulau.

KEMPEN 16:16, PAS TPU PENGUNDI

LAPORAN: Kamarudin Mat Akib dan Harun Hassan 
Kempen 16:16 yang digunakan Pas sebagai senjata ampuh untuk menafikan peluang Barisan Nasional (BN) mempertahankan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Besut pada Pilihan Raya Kecil (PRK) 24 Julai ini, merupakan strategi parti itu untuk cuba merampas kerusi tersebut dengan cara yang kotor.

Pengerusi BN Terengganu, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, turut menegaskan Kempen 16:16 merupakan langkah terdesak Pas untuk menang PRK ini dan menimbulkan ketidakstabilan dalam pentadbiran Kerajaan Negeri Terengganu yang diterajui BN.

“Pas cuba menipu rakyat dengan cara mengadakan isu 16:16 semata-mata untuk menafikan kedudukan BN sebagai Kerajaan Negeri Terengganu yang telah dipilih oleh rakyat melalui pilihan raya umum yang lalu secara sah berdasarkan Perlembagaan Negara Malaysia,” katanya ketika ditemui Teganukita petang semalam.

Beliau menegaskan mengikut peruntukan sedia dalam Undang-Undang Tubuh Negeri Terengganu, BN akan tetap menerajui kerajaan negeri walaupun ditakdirkan ia kalah pada pilihan raya kecil nanti.

“Undang-Undang Tubuh Negeri Terengganu secara jelas memperincikan kedudukan dan hak Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri Terengganu (speaker). Dalam hal ini, BN mempunyai satu undi Speaker yang telah kita lantik selepas pilihan raya umum lalu.

“Ini secara tidak langsung membawa maksud BN masih mempunyai 17 undi dalam DUN Terengganu walaupun setelah kita kehilangan seorang Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN), Dr A Rahman Mokhtar yang kembali ke Rahmatullah baru-baru ini,” katanya.

Sehubungan itu, tidak timbul isu kedudukan 16 undi daripada BN dan 16 undi daripada pembangkang dalam DUN Terengganu jika Pas menang pilihan raya kecil ini.

 “Mengikut Undang-Undang Tubuh negeri Terengganu jika ditakdir pun kita (BN) kalah pilihan raya ini kita masih menjadi kerajaan dan pembangkang tetap jadi pembangkang…,” tegasnya. Beliau berharap pengundi di DUN Kuala Besut tidak terpengaruh dengan Kempen 16:16 yang dibawa oleh Pas kononnya pilihan raya akan diadakan semula di negeri ini jika calon mereka menang PRK.

“Ini hanya taktik kotor Pas yang mahu mengugat kestabilan politik yang telah dibentuk Kerajaan BN. Pas hanya mahu menimbulkan huru-hara dalam negeri jika keadaan politik tidak stabil,” katanya.

Dato’ Seri Haji Ahmad yakin rakyat tidak terpengaruh dengan kempen kotor Pas dan mereka akan tetap menyokong calon BN, Tengku Zaihan Che Ku Abdul Rahman pada pilihan raya kecil ini.

“Rakyat sudah dapat menilai apa yang telah dilakukan BN bukan saja di Kuala Besut, tetapi di seluruh negeri Terengganu.

 “Saya yakin mereka tidak akan terpengaruh dengan janji-janji pemimpin Pas walaupun mereka menjanjikan bulan dan bintang kepada penduduk Kuala Besut. Rakyat sudah serik menyokong Pas yang hanya pandai berjanji kosong,” katanya.


#prk kuala besut17 July 2013

Calon BN hargai jasa wartawan

Oleh: Kamarudin Mat Akib dan Harun Hassan
Gambar: Haris Fadzillah

Calon Barisan Nasional (BN) bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Kuala Besut, Tengku Raihan Che Ku Abdul Rahman menghargai jasa golongan wartawan membantu memberi publisiti yang baik sepanjang kempen pilihan raya tersebut.Beliau harap hubungan baik dengan golongan wartawan akan terus dikekalkan sehingga selepas PRK pada 24 Julai nanti.

“Saya mengucapkan ribuan terima kasih dan bersyukur di atas kesudian golongan wartawan membantu menyiarkan berita-berita yang positif mengenai saya dan BN sepanjang kempen pilihan raya ini,” katanya dalam ucapan sempena pertemuan dengan media di Anjung Bahtera malam ini.

Pada majlis itu yang dihadiri kira-kira 160 wartawan, jurugambar dan blogger, pengamal media berkenaan diraikan dengan majlis berbuka puasa anjuran Unit Komunikasi Negeri (UKOM).

Hadir sama Pengarah Unit Komunikasi Negeri, Haji Shamsuddin Sulong, kakitangan UKOM serta ketua-ketua biro media massa.

Tengku Zaihan berkata, beliau akan memberi perkhidmatan terbaik sekiranya dipilih sebagai wakil rakyat selepas PRK nanti.

“Insya Allah dengan bantuan rakan-rakan media hasrat pucuk pimpinan BN untuk mengekalkan kerusi DUN Kuala Besut akan tercapai,” tambahnya.

 #prk kuala besut


 Srikandi sumbang RM5,000 pada keluarga Allahyarham Dr A RahmanBadan Amal dan Kebajikan Isteri Wakil-Wakil Rakyat Terengganu (Srikandi) mengadakan majlis tahlil dan bacaan Yasin di kediaman bekas Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan (Exco) Terengganu, di Kampung Telok Bayu, Kuala Besut, hari ini.
Pengerusi Srikandi, To’ Puan Seri Hajah Norliza Mahmud serta ahli-ahli persatuan itu hadir bersama-sama balu alahyarham, Hajah Azizah Nik Omar.
To’ Puan Seri Norliza kemudiannya menyampaikan cek bernilai RM5,000 sumbangan Srikandi kepada Hajah Nik Azizah.
Allahyarham meninggal dunia bulan lalu selepas mengalami penyakit kanser paru-paru.


#prk kuala besut
Pas bangkit isu lapuk

Laporan: Kamarudin Mat Akib dan Harun Hassan 
Gambar: Harish Fadzillah 

Pas membangkit isu lapuk berkaitan pemberian tanah kepada wakil rakyat Barisan Nasional BN) pada kempen Pilhan Raya Kecil (PRK) Kuala Besut, kerana parti itu tidak ada isu dan kekeringan modal bagi mengkritik Kerajaan BN.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata wakil rakyat yang diberi tanah tersebut sememangnya layak menerima habuan itu kerana ia merupakan angerah kerajaan negeri kepada mereka yang telah banyak berjasa.

“Dalam tempoh saya menjadi Menteri Besar, kita beri kira-kira 20,000 lota tanah kepada rakyat di seluruh negeri.

“Tak kan kerana kita beri satu lot rumah saja kepada beberapa wakil rakyat BN, Pas mahu menjadikannya satu isu,” katanya pada sidang media selepas mesyuarat Exco hari ini.

Katanya, daripada tanah yang diagih kepada rakyat itu 12,000 lota merupakan tapak rumah manakala 8,000 lot lagi bagi tujuan pertanian.

Dato’ Seri Haji Ahmad menjelaskan sewaktu Pas memerintah Terengganu dari tahun 1999 hingga 2004, ada wakil rakyat dan isterinya yang diberi tanah seluas 150 ekar untuk dijadikan ladang limau.

“Apalah sangat jika dibandingkan kita beri wakil rakyat satu lot rumah sedangkan Pas beri wakil rakyat mereka hingga 150 ekar?,” soal beliau ketika mengulas isu lapuk yang ditimbulkan kembali pencermah Pas pada kempen PRK Kuala Besut.


Beliau yang juga Pengerusi Badan Perhubungan Umno negeri berkata, Pas terpaksa mengulangi isu yang sama bagi menghangatkan kempen PRK Kuala Besut.

“Ini sudah tabiat semula jadi Pas, tidak sempurna kempen mereka jika tidak ada fitnah dan menimbulkan isu bagi memburukkan orang lain,” katanya.

Menteri Besar berharap rakyat mengenang budi jasa-jasa Umno dan BN tehadap mereka selama ini dan tidak mengundi calon Pas pada pilihan raya ini.


#prk kuala besut


 

MB akan lawat projek di Pulau Perhentian esok

Laporan: Kamarudin Mat Akib dan Harun Hassan 
Gambar: Harish Fadzillah Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said akan melakukan lawatan kerja ke Pulau Perhentian pagi esok bagi meninjau projek-projek kerajaan bagi memastikan ia berjalan mengikut jadual.

Beliau berkata, antara projek besar yang sedang dilaksanakan di pulau peranginan tersebut ialah masjid baru dan rumah pangsa mengandungi 200 unit bagi menempatkan golongan miskin.

“Lawatan kerja saya ini bagi memastikan semua projek yang dilaksanakan di Pulau Perhentian berjalan lancar supaya rakyat mendapat faedah.

“Jika ada masalah yang berbangkit kita akan selesaikan dengan kadar segera supaya projek yang dilaksanakan tidak terencat,” katanya pada sidang media selepas mempengerusikan mesyurat Exco di Pejabat Daerah Besut, petang ini.

Mengenai projek perumahan di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Besut, Menteri Besar berkata kerajaan negeri akan membina 500 unit rumah kos rendah lagi jika calon BN bagi Pilihan Raya Kecil DUN Kuala Besut, Tengku Zaihan Che Ku Abdul Rahman menang.

“Pada masa ini kita sedang merancang untuk membina 555 unit rumah kos rendah, 200 unit sedang dalam pembinaan. Ini bermakna penduduk di DUN ini akan mendapat 1,255 unit rumah tidak lama lagi,” katanya.

Beliau berkata, kerajaan menghadapi kesukaran untuk merancang projek perumahan rakyat kerana masalah mendapatkan tanah bagi tujuan tersebut.

“Kerajaan terpaksa menimbus tanah paya bagi membina rumah dan ini melibatkan kos yang tinggi serta masa yang panjang.

“Kebanyakan tanah yang elok dan sessuai untuk dibina rumah kerajaan sudah bagi kepada rakyat,” katanya.


#prk kuala besut

 Pusat Islam UMT bakal beroperasi tahun depan

Oleh; Esah Abdullah

Pusat Islam Universiti Malaysia Terengganu (UMT) yang berharga lebih RM15 juta bakal beroperasi sepenuhnya pada Mac tahun depan.

Ketua Pusat Islam UMT, Ustaz Riswadi Azmi berkata, bila pusat itu siap sepenuhnya tahun depan semua aktiviti berkaitan keislaman akan diadakan di pusat berkenaan.

 “Sebelum ini semua aktiviti berkenaan diadakan di Kompleks Siswa dengan keadaan ruang yang agak terhad,” katanya kepada pemberita pada Program Bicara Keluarga Sakinah di Dewan Perpustakaan Sultanah Nur Zahirah UMT semalam.

Katanya, Pusat Islam yang boleh muat 3,000 jemaah pada satu-satu masa itu turut dilengkapi dewan seminar , kelas fardu ain, tabika Islam dan 10 lot kedai.

“Kita mahu ada pengumpulan aktiviti di situ dan berfungi sebagai pusat komuniti untuk kemudahan orang ramai termasuk mewujudkan sebuah kedai asnaf iaitu kedai makan yang murah dan boleh dikunjungi oleh semua golongan terutama pelajar miskin,” katanya.

“Insyaalah, pengurusan kedai ini dibuat melalui dana zakat yang kita ada dengan konsep membantu terutama golongan pelajar yang kurang berkemampuan,” katanya.

Sehubungan itu beliau berharap lebih banyak aktiviti berbentuk keagamaan dapat dijalankan nanti berikutan lebih banyak kemudahan yang terdapat sekaligus dapat mengembangkan syiar Islam kalangan orang muda khususnya waga kampus.

Menurut Ustaz Riswadi, pembinaan pusat ini sebenarnya telah bermula sejak 2006 dengan kos asal RM15 juta namun ia tertangguh beberapa kali dan kini kerja-kerja penyiapan berada dalam proses akhir .

Penduduk DUN Kuala Besut amat beruntung


Tan Sri Muhyiddin bersalaman dengan Che Ku Abd Rahman (ayah calon BN Tengku Zaihan)

Oleh: Mohammad Ishak 

Hasrat pembangkang untuk memenangi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Besut, semakin tipis kerana Barisan Nasional (BN) kini dilihat menguasai sepenuhnya setiap program yang diadakan apabila mendapat sambutan daripada orang ramai.

Meskipun berada dalam suasana bulan puasa tetapi rasa penat dan letih penyokong BN masih mampu menghadapi cabaran kerana masing-masing bersemangat untuk membantu calon BN Tengku Zaihan Che Ku Abdul Rahman mengekalkan kerusi tradisi milik BN itu.

Bermula pada waktu berbuka dan tarawih penyokong kedua-dua parti mengisi ruang pada majlis berbuka puasa, menyertai solat tarawih dan diakhiri dengan ceramah oleh pemimpin parti masing-masing.

Sempena Ramadan tahun ini surau dan masjid kelihatan berfungsi sebagai pusat kegiatan pemimpin dan masyarakat bertemju sambil mengerjakan ibadah.

Selepas masuk hari kenam berkempen tiadak ada sebarang kejadian tidak diingini berlaku dan kedua-dua penyokong parti semenangnya menghormati bulan Ramadan.

Ketua Polis Terengganu, Dato’ Jamshah Mustapa sehinggi ini berpuas hati dengan keselamatan di kawasan DUN Kuala Besut walaupun jumlah kehadiran pemimpin dan penyokong parti politik sering bertambah menjelang hari pembuangan undi pada 24 Julai ini.

Bagi mempastikan keselamatan pengundi terjamin Polis Diraja Malaysia (PDRM) menempatkan 3,000 anggota pelbagai pangkat dan jumlah itu tidak akan ditambah.

Pilihan Raya Kecil (PRK) Kuala Besut semenagnya memberi banyak manfaat kepada 22,700 penduduk kawasan berkenaan kerana kerajaan BN akan melaksanakan pelbagai projek pembangunan untuk mereka.

Kehadiran Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yasin untuk tiga kali berturut-turut sejak pengumuman calon bermula meyakinkan penduduk dengan janji-jangi yang dibuat oleh pemimpin BN.

Malah pembangkag juga turut membuat janji untuk mengubah nasib penduduk Kuala Besut yang sebahagian besarnya nelayan jika parti pembangkang menang pada PRK itu.

Walaupun BN sudah mendahului dan mengotakan janji apabila pelbagai projek pembangunan untuk rakyat akan dilaksanakan dalam tempoh terdekat menyababkan pembangkang tersentak dengan strategi BN yang nyata menarik sokongan pengundi di DUN Kuala Besut.

Pasar Payang tetap menerima kunjungan walaupun ada bazar ramadan

Oleh: Suriati Ali dan Nurul Suraya Abd Sukor 
Gambar oleh: Farah Farina Mohmad Zali

Walaupun bazar ramadan dan pelbagai gerai juadah berbuka puasa tumbuh bak `cendawan’ di sekitar Kuala Terengganu, Pasar Besar Kedai Payang, Kuala Terengganu tetap menerima kunjungan, termasuk mereka yang tinggal di luar Terengganu.

Peniaga buah, barangan basah, makanan tradisional di lokasi itu tetap menjalankan peniagaan seperti biasa, walaupun mengakui kurang mendapat sambutan pelanggan berbanding pada hari biasa dan cuti sekolah.

Seorang peniaga, Puan Hayati Mat Zin, 45, berkata dia bersyukur kerana masih memperoleh rezeki antara RM150 hingga RM200 sehari hasil jualan pelbagai jenis buah-buahan walaupun pelanggan agak kurang.

Katanya, pelanggan terutama orang luar tetap datang ke pasar payang, kerana ingin mendapat pelbagai produk Terengganu seperti batik, kain sutera, songket, dan makan tradisional.

“Sebagai peniaga, kita tidak boleh dijadikan alasan pelanggan kurang, mesti tutup gerai, rezeki itu ada di mana-mana, jika tiada pelanggan tempatan, pelancong asing tetap singgah ke sini“,” katanya.

Peniaga kuih-muih tradisional, Zaiton Muda, 58, berkata dia memilih pasar payang untuk menjual pelbagai juadah berbuka puasa kerana sudah serasi, selain mempunyai ramai pelanggan tetap.

Katanya, kebanyakan pelanggan yang datang ke sini akan singgah untuk membeli dua atau tiga jenis kuih yang dijual antara RM1 hingga RM5 sebungkus..

“Mereka mengakui gemar datang ke gerai makcik kerana pelbagai juadah ada, termasuk nekbat, nganang, lemang, jala Mas, rojak kateh, baulu, ketupat pulut, kuih bakar, dan tepung pelita,” katanya.

 

Skim kawalan harga musim perayaan bermula bulan depan

Oleh; Esah Abdullah 

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Koperasi dan Kepenggunaan menetapkan harga Skim Kawalan Harga Musim Perayaan Hari Raya Puasa 2013 bermula pada 1 Ogos depan.

Pengarah Pejabat Perdagangan Dalam Negeri Koperasi dan Kepenggunaan (PPDNKK) negeri, Encik Syamsul Badrin Mohshin berkata, dalam tempoh pelaksanaan skim itu peniaga adalah diwajibkan menjual barangan harga terkawal yang merupakan barang keperluan asas perayaan.

Menurutnya, peniaga digalakkan untuk menjual barang-barang tersebut lebih rendah daripada harga maksimum sekiranya harga yang diperoleh adalah lebih rendah.

“Skim Kawalan Harga bagi musim perayaan dijangkakan bermula 1 Ogos ini selama dua minggu, di mana pada tempoh tersebut harga ayam dan juga beberapa barangan keperluan lain akan ditentukan kerajaan.

“Pada hari biasa (sekarang) harga ayam di pasaran tidak dikawal sebaliknya ditentukan oleh permintaan dan penawaran," katanya.

Menurutnya, sepanjang pemantauan harga yang dilakukan sebelum dan bermula puasa, tiada perbezaan yang ketara, sebaliknya merupakan trend harga apabila tiba musim perayaan.

 Sementara itu. berhubung dengan harga berbeza yang dikenakan oleh peniaga bermula RM8 hingga ada yang mencecah RM9, ia adalah bergantung pada lokasi dan bekalan dijamin mencukupi di pasaran.

Katanya, peniaga juga perlu meletakkan tanda harga, sekiranya tiada tanda harga dan harga lebih mahal daripada tanda harga, pihaknya boleh mengambil tindakan ke atas peniaga terlibat.

 

Bajet RM250 juta biaya projek dalam muara Sungai Kuala Besut

Laporan: Kamarudin Mat Akib dan Harun Hassan
Gambar: Harish FadzillahKerajaan Pusat meluluskan peruntukan RM250 juta bagi membiayai projek mendalamkan muara Sungai Kuala Besut bagi kemudahan golongan nelayan dan pelancong untuk ke Pulau Perhentian.

Sewaktu mengumumkan projek berkenaan, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin berkata, sebuah syarikat akan melakukan kajian awal yang memakan masa enam bulan bagi menyediakan pelan untuk melaksanakan projek berkenaan.

Katanya, keadaan muara Sungai Kuala Besut yang cetek menimbulkan rungutan kepada nelayan untuk masuk ke muka kuala bagi memunggah hasil tangkapan dan pelancong yang menaki bot ke Pulau Perhentian.

“Sebelum ini, kerajaan sudah melakukan projek mendalamkan muara sungai ini, tetapi disebabkan ia dilakukan secara ‘ad-hoc’ masalah muara cetek berulang dan isu ini perlu diberi perhatian.

“Semalam Perdana Menteri (Dato’ Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak) telah bersetuju meluluskan projek ini dan pihak ICU menyediakan peruntukan awal RM500,000 bagi membiayai kajian awal untuk pelaksanaan projek ini,” katanya pada sidang media selepas Majlis Pecah Tanah Cadangan Membina & Menyiapkan Projek SMK Alor Peroi, petang ini.

Dalam perkembangan lain, Timbalan Perdana Menteri turut mengulas mengenai keterlanjuran calon Pas yang bakal bertanding pada Pilihan Raya Kecil Kuala Besut, yang mahu mengupah beberapa orang menjalankan tugas bagi pihaknya jika menang pilhan raya berkenaan.

“Saya melihat sendiri tayangan video berkenaan yang jelas menunjukkan sikap sebenar pemimpin Pas yang tidak mengambil berat kebajikan rakyat jika mereka menang pilihan raya,” katanya.

Beliau berkata, tidak salah jika wakil rakyat berniaga, tetapi mereka perlu mendahulukan kepentingan rakyat di kawasan mereka wakili.

“Mungkin juga calon Pas tidak minat untuk bertanding, tetapi dia telah dipaksa oleh pemimpin Pas,” katanya.

Sebab itulah, katanya, kini pemimpin Pas terpaksa mengarahkan calon mereka supaya ‘menutup mulut’ berhubung isu tersebut supaya tembelang mereka tidak pecah dan dijadikan isu yang boleh merencatkan kempen mereka.


#prk kuala besut

 TPM imam solat Maghrib di Masjid Telok Bayu

Laporan: Kamarudin Mat Akib dan Harun Hassan 
Gambar: Harish Fadzillah

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin, malam ini mengimamkan solat Maghrib di Masjid Kampung Telok Bayu, berhampiran tempat tinggal bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kuala Besut, Allahyarham Dr A. Rahman Mokhtar.Sebelum itu, beliau yang diiring Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, Menteri Pelajaran II, Dato’ Seri Idris Jusoh, calon Barisan Nasional (BN) bagi Pilihan Raya Kecil Kuala Besut, Tengku Zaihan Che Ku Abdul Rahman dan pemimpin Umno, berbuka puasa bersama-sama penduduk kampung dan anak yatim di perkarangan masjid berkenaan.

Selepas itu, Timbalan Perdana Menteri menunaikan solat terawih di Masjid Haji Ishak, Kampung Dengir, bersama-sama pemimpin Umno dan penduduk kampung tersebut.

Dalam ucapannya selepas solat terawih, beliau mengingatkan umat Islam mengenai kepentingan bersatu padu agar mereka tidak diperkotak-katikkan oleh masyarakat bukan Islam.

Beliau mengajak umat Islam supaya bersyukur dengan nikmat keamanan negara Malaysia yang jauh berbeza dengan sebahagian negara luar yang berkecamuk akibat sengketa sesama sendiri.

“Saya bimbang dengan perkembangan terbaru negara ini di mana ada pihak yang cuba melaga-lagakan sesama umat Islam bagi kepentingan politik mereka akan mengakibatkan perkara buruk di masa depan,” katanya.

Sehubungan itu, beliau meminta umat Islam supaya bersatu dan mengetepikan fahaman politik bagi memastikan perpaduan di kalangan umat Islam dan penduduk negara ini dapat dikukuhkan.

 “Tidak salah jika kita mempunyai fahaman politik yang berbeza, tetapi kita mesti bersatu dan mengelak daripada sebarang kegiatan yang boleh memecah-belahkan perpaduan umat Islam,” katanya.


#prk kuala besut