Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

02 April 2011

Hotel di LTSM kegunaan sepanjang musim

Oleh: Aida Abd Rahman


Hotel bertaraf tiga bintang yang sedang dibangunkan Tabung Haji berhampiran Lapangan Terbang Sultan Mahmud, Kuala Terengganu. - Foto: Zulkipli Putra.

Hotel bertaraf tiga bintang yang sedang dibangunkan Tabung Haji berhampiran Lapangan Terbang Sultan Mahmud (LTSM), Kuala Terengganu bukan hanya untuk kegunaan jemaah haji dan keluarga pada musim haji, ia juga memberi kemudahan pelawat dalam dan luar negara untuk transit di Kuala Terengganu sebelum memilih ke destinasi percutian di seluruh Terengganu.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata hotel yang dibangunkan dalam kompleks Tabung Haji Kuala Terengganu (KTHKT) itu sebagai salah satu lagi aset pelancongan negeri yang menjadi penginapan bagi menampung kehadiran pelawat luar Terengganu.
“Kerja-kerja menanam cerucuk bangunan sedang giat dijalankan.Kita akan pastikan hotel itu kelak akan memberi banyak manfaat kepada orang ramai dan semua pihak,” katanya ketika berucap di majlis Mesyuarat Agung Perwakilan Kali Ke-10 2011 Persatuan Imam dan bilal Masjid Mukim negeri Terengganu, di Hotel Grand Continental, Kuala Terengganu,baru-baru ini.

Turut hadir, Pesuruhjaya Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu, Haji Mohamad Rozali Salleh dan Naib Yang Dipertua Persatuan Imam dan bilal Masjid Mukim negeri
Terengganu, Haji Mohamad Ibrahim.

Hotel yang dibangunkan dalam Kompleks Tabung Haji Kuala Terengganu (KTHKT) oleh TH Properties Sdn Bhd, anak syarikat milik penuh Tabung Haji menelan kos RM69.3 juta dan dijangka siap pada 2012.

Kompleks atas tanah seluas kira-kira 3.2 hektar di reka khas bersesuaian untuk kegunaan semasa musim haji dengan menyediakan dewan ketibaan khas jemaah, tempat berdaftar, Imigresen, tempat pemeriksaan bagasi serta dewan berlepas.

Pembinaannya merupakan antara komitmen dan inisiatif berterusan Tabung Haji dalam usaha menambahbaik perkhidmatan pengurusan jemaah haji dan merupakan strategi baru Tabung Haji dalam mempelbagaikan sumber pendapatan pada masa ini lebih tertumpu kepada pasaran ekuiti.

Dengan kewujudan kompleks itu, proses mengurus jemaah haji ke Tanah Suci Mekah akan menjadi lebih teratur dan kawasan luas di sekeliling kompleks dapat mengelak kesesakan trafik yang biasa berlaku apabila rombongan keluarga jemaah menghantar jemaah ke dewan berlepas.

Dalam pada itu, di luar musim haji, dewan ini dapat digunakan sebagai dewan jamuan yang boleh menampung sehingga 1,000 orang.

Kemudahan lain yang disediakan di KTHKT termasuk bilik mesyuarat, restoran, kolam renang termasuk kolam renang tertutup untuk wanita dan taman air untuk kanak-kanak.
JHEAT sasar sebahagian imam bilal tamat kursus imarah masjid

Oleh: Aida Abd Rahman

Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT) mensasarkan 50 peratus imam dan bilal di seluruh negeri dapat menamatkan 34 kursus yang ditawarkan kerajaan negeri kepada kumpulan itu sebelum berakhir tahun ini.

Sehingga kini, kira-kira 4,000 imam dan bilal sudah mengikuti kursus itu sejak tahun lalu. Manakala, kira-kira 5,000 masih belum mengikuti program itu yang akan dijalankan secara berperingkat-peringkat.
Pesuruhjaya JHEAT, Haji Mohamad Rozali Salleh, berkata pihaknya akan memilih kira-kira 10 peratus lagi atau sejumlah 1,000 daripada jumlah keseluruhan imam dan bilal mengikuti kursus terakhir yang dijadualkan tidak lama lagi.

“Kita akan menyambungnya apabila kerajaan negeri mengarahkan berbuat demikian. Setakat ini kita kena pastikan sebahagian imam dan bilal sudah mengikuti kursus yang bertujuan memperkasakan lagi peranan pemimpin barisan depan dalam masyarakat itu,” katanya ketika berucap di majlis Mesyuarat Agung Perwakilan Kali Ke-10 2011 Persatuan Imam dan bilal Masjid Mukim negeri Terengganu, di Hotel Grand Continental, Kuala Terengganu, baru-baru ini.

Turut hadir, Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said dan Naib Yang Dipertua Persatuan Imam dan bilal Masjid Mukim negeri Terengganu, Haji Mohamad Ibrahim.
Haji Mohamad Rozali meminta imam dan bilal yang sudah menamatkan kursus itu supaya menyebar maklumat dan ilmu yang mereka perolehi kepada rakan setugas yang belum berpeluang mengikutinya bagi memastikannya tersebar serta memberi faedah kepada umat Islam keseluruhannya.

“Kita serahkan kepada yang hadir kursus supaya memberi bimbingan kepada yang tidak hadir. Kita bukan hanya mahu kursus itu dimanfaatkan oleh jawatankuasa masjid, malah jawatankuasa kampung seperti JKKK (Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung) dan belia juga mendapat kebaikan daripadanya,” katanya.

Beliau sebelum itu mengucapkan tahniah kepada kepada 111 imam dan bilal yang mewakili 100 peratus perwakilan persatuan itu kerana berjaya hadir ke mesyuarat kali ke sepuluh itu.

Haji Mohamad Rozali turut mengingatkan imam dan bilal sentiasa menunjukka n perilaku dan contoh yang baik kepada masyarakat.

Katanya, imam dan bilal juga menjadi ketua masyarakat yang berperanan menyatu padukan seluruh masyarakat yang semakin hari semakin hilang semangat itu akibat penyakit yang berpunca daripada diri sendiri.

“Jangan menjadi kaum yang berpecah belah dan bertelagah sesama sendiri kerana tidak mentaati arahan ketua,” katanya.Kerajaan rangka kajian kualiti hidup

Oleh: Kamarudin Mat Akib


Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Wan Ahamad Wan Muda (tiga dari kanan) merasmikan Kempen Keselamatan Dan Pencegahan Jenayah anjuran Kerajaan Terengganu dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) di Sekolah Menengah Sultan Mansor, Kuala Terengganu. - Foto: Zulkipli Putra.

Kerajaan Terengganu sedang merangka untuk menyiapkan kajian kualiti hidup di negeri ini bagi memudahkan usaha menangani masalah jenayah, terutama yang melibatkan golongan remaja.

Langkah itu penting kerana kajian mengenai perkara itu merupakan salah satu petunjuk utama kualiti kehidupan yang meliputi aspek keselamatan dan ketenteraman awam.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Wan Ahamad Wan Muda, berkata jenayah bukan sahaja memberi kesan atau impak negatif kepada kehidupan, malah ia juga memberi kesan psikologi kepada rakyat.“Jenayah juga boleh memberi ketakutan kepada masyarakat jika tidak ditangani dengan berkesan,” katanya sewaktu berucap merasmikan Kempen Keselamatan Dan Pencegahan Jenayah anjuran Kerajaan Terengganu dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) di Sekolah Menengah Sultan Mansor, hari ini.

Hadir sama ialah Ketua Polis Negeri, Senior Asisten Komisioner Dato’ Jamsah Mustapa; Pegawai Pembangunan Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Payong, Encik Zaidi Muda dan Pengetua SMK Sultan Mansor, Haji Zakaria Abd Rahman.

Pelbagai acara, termasuk pameran dan demonstrasi mencegah jenayah diadakan di sekolah itu sempena program sehari itu.

Dato’ Haji Wan Ahamad berkata, pendekatan PDRM dalam melaksanakan pelbagai program mencegah dan memerangi jenayah adalah selaras dengan hasrat Perdana Menteri, Dato’ Seri Mohd Najib Tun Razak, untuk melibatkan rakyat dalam aspek keselamatan dan ketenteraman awam.Beliau berkata, penglibatan golongan muda dalam kegiatan salah laku disiplin merupakan perbuatan yang perlu ditangani secara serius oleh semua pihak.

“Gejala tersebut boleh memberi kesan impak yang negatif terhadap usaha kerajaan sekiranya tidak ditangani dengan segera dan berkesan di peringkat awal,” ujar beliau.
Bicara Khas YAB Dato' Seri Haji Ahmad bin Said

Sempena 3 Tahun Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan

Sukan bertaraf dunia mampu jana ekonomi

Oleh: Suriati Ali


Tengku Sri Laksamana Raja bersama Menteri Besar diperhatikan Dato' Abdul Rahin ketika merasmikan Terengganu World Invitational Jetrace Challenge (TWIJC) 2011, di Pulau Duyong, Kuala Terengganu, - Foto: Syed Abdul Rahman.

Penganjuran pelbagai program dan sukan bertaraf antarabangsa mampu meningkatkan graf kedatangan pelancong asing ke Terengganu.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata sektor pelancongan kini menjadi tulang belakang dan antara yang terpenting untuk menjana ekonomi negeri dan seterusnya membantu mengubah kehidupan rakyat supaya dapat hidup lebih selesa.

Katanya, kerajaan negeri tidak boleh mengharapkan kepada hasil petroleum dan gas semata-mata kerana sumber itu berkemungkinan akan berkurangan pada masa akan datang.

“Pelbagai pendekatan dilaksanakan, termasuk menganjurkan sukan bertaraf dunia seperti yang berlangsung sekarang ini, melaluinya peserta dapat mengenali secara lebih dekat tentang keindahan, kemakmuran dan keunikan yang dimiliki Terengganu.“Kita perlu bijak berfikir dan melakukan sesuatu untuk menarik lebih ramai pelancong asing ke negeri ini yang sememangnya kaya dengan adat resam dan keindahan alam semulajadi,” katanya kepada media selepas merasmikan Terengganu World Invitational Jetrace Challenge (TWIJC) 2011, di Pulau Duyong, Kuala Terengganu, malam tadi (1 April).

TWIJC berlangsung selama tiga hari dan berakhir 3 April ini bakal mempamerkan aksi lasak 25 pasukan dari sembilan negara. Malaysia pula menghantar 12 pasukan termasuk satu dari Terengganu.

Dato Seri Haji Ahmad turut memberitahu, sebagai anak jati Terengganu, kita perlu tonjolkan sifat peramah, budi pekerti mulia dan sentiasa senyum ketika melayan tetamu atau pelancong yang datang.

“Saya percaya sekiranya semua pihak terutama pemandu teksi dan peniaga di negeri ini mempamerkan sifat mulia ini, sudah tentu Terengganu menjadi lokasi wajib pelancong asing untuk dikunjungi setiap kali datang ke Malaysia,” katanya.Terengganu mampu anjur TWIJC buat kali kedua

Oleh: Suriati Ali

Terengganu membuktikan kebolehan menjadi tuan rumah bagi acara berprestij Terengganu World Invitational Jetrace Challenge (TWIJC) 2011, buat kali kedua, di Pulau Duyung, Kuala Terengganu.

Hadiah keseluruhan yang ditawar dalam kejohanan yang turut disertai juara dunia, pelumba professional dan amatur ini hampir RM120,000.

TWIJC berlangsung selama tiga hari dan berakhir esok (3 April) bakal mempamerkan aksi lasak 25 pasukan dari sembilan negara. Malaysia pula menghantar 12 pasukan termasuk satu dari Terengganu.

Aktiviti sampingan yang dianjurkan adalah, pameran Maritim, pertandingan layang-layang, pertandingan sepak raga bulat, pertandingan sepak bulu ayam, pertandingan bola sepak pantai dan pertandingan menangkap itik.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan negeri, Dato’ Rahin Mohd Said berkata, pelbagai acara sukan rakyat diadakan semata-mata ingin menarik minat rakyat tempatan dan luar Terengganu datang menonton sukan berprestij ini.

“Pada masa sama, ia mampu memperkenalkan budaya dan adat resam Terengganu kepada pelancong asing,” katanya. Peserta Malaysia, Encik Zulfaizal yang bakal bertanding dalam kategori expert runabout open, pro-am runabout open dan endurance, berkata dia akan melakukan yang terbaik dalam kejohanan kali kedua disertainya di negara sendiri.

“Pengalaman yang dicungkil sebelum ini akan digunakan sepenuhnya supaya memperoleh kejayaan membanggakan secara tidak langsung dapat mengharumkan nama Malaysia khususnya Terengganu,” katanya.

Juara dunia, Amy Green dari Amerika Syarikat, berkata, dia cukup bertuah kerana terpilih dan berpeluang mengikuti TWIJC di Terengganu.

Katanya, kejohanan sama sewajarnya diteruskan, kerana Terengganu memiliki keindahan pantai dan sungai yang cukup unik dan amat sesuai menganjurkan sukan seperti ini.

“Pengalaman selama empat hari berada di Terengganu tidak akan dilupakan dan akan kembali jika mempunyai masa dan kelapangan,” katanya.Kanak-kanak TPK mula hafaz surah lazim

Oleh: Suriati Ali


Menjadi rutin bagi kanak-kanak di TPK menghafaz surah-surah lazim bersama ustaz dan ustazah sebelum memulakan pembelajaran dan aktiviti harian. - Foto: Zulkipli Putra.

Kanak-kanak berumur tiga dan empat tahun di 65 Taska Permata Keluarga (TPK) milik Yayasan Pembangunan Keluarga (YPK) di seluruh negeri ini mula menghafaz 23 surah lazim yang dijangka diperdengarkan kepada umum September nanti.

Pengurus Taska TPK Batas Baru, Kuala Terengganu, Puan Norhayati Omar, berkata menjadi rutin pagi bagi kanak-kanak di TPK menghafaz surah-surah lazim bersama ustaz dan ustazah sebelum memulakan pembelajaran dan aktiviti harian.

“Kanak-kanak berkenaan dipastikan peka dengan amalan itu supaya tidak ketinggalan. Mereka yang menunjukkan minat saja akan dipilih menyertai Program Menghafaz 23 Surah Lazim. “Ibu bapa disarankan membantu anak-anak menghafaz setiap surah dikehendaki di rumah supaya lebih cepat ingat dan lancar,” katanya.

Pengarah YPK Encik Mohd Safaruddin Mustaffa, berkata pihaknya mengharapkan jumlah lebih besar boleh dicapai kanak-kanak TPK dalam menghafaz 23 surah lazim pada tahun ini. “Untuk capai sasaran berkenaan, setiap pagi mereka perlu menghafaz beberapa surah sebelum memulakan aktiviti dan pembelajaran.

Ketika aktiviti pun dimulakan dengan sebutan ayat-ayat suci al-Quran agar setiap patah perkataan itu mudah melekat di hati mereka,” katanya Tahun lalu katanya, 735 kanak-kanak berusia tiga dan empat tahun boleh menghafaz 23 surah lazim dan tahun ini jumlah itu akan lebih meningkat lagi.PPAT bawa peserta jejak sejarah

Oleh: Suriati Ali

Perbadanan Perpustakaan Awam Terengganu (PPAT) akan menganjurkan Program Jejak Warisan ke beberapa lokasi bersejarah sekitar Dungun yang dijadualkan bermula esok (3 April) hingga 5 April ini.

Pengarah PPAT, Puan Hajah Nor Akmal Abdul Fatah, berkata program ini diadakan bertujuan memberi pendedahan kepada peserta program dan berkongsi kawasan bersejarah untuk didokumentasikan.

Katanya, pelaksanaan program ilmu ini mampu memperkukuhkan kesedaran dan penghayatan masyarakat terhadap pentingnya menghargai sejarah dan mencintai ilmu.

“Pelbagai tempat bersejarah akan dijejaki sepanjang program tiga hari, antaranya Bukit Che Hawa dan Rantau Abang bagi menjejaki lagenda `batu penyu', manakala tugasan kedua pula akan menjejaki Bukit Tebuk.

“Kita juga berusaha menjejaki sejarah Panglima Hitam Tambun di Kampung Tengah, Kuala Dungun selain menjejaki sejarah Sultan Yahya Siak di Kampung Che Lijah dan sejarah Pak Soh Kumpal dan pelbagai tempat sejarah lain,” katanya.

Menurutnya, melalui program ini, peserta dapat mengenali adat resam dan budaya masyarakat setempat dengan lebih dekat serta tempat-tempat menarik di negeri ini.Pelajar Terengganu di Moscow Sertai Karnival Sukan 1 Malaysia

Oleh: Kamarudin Mat Akib dan Harun HassanDalam kesibukan harian memberikan tumpuan menimba ilmu dengan kuliah, latihan, praktikal dan tugasan. Pelajar Yayasan Terengganu yang berada di Moscow berkesempatan menyertai Sukan 1 Malaysia yang dianjurkan oleh KUMOSC dan mendapat tajaan utama daripada Rakan Muda dengan kerjasama SAB Medic pada 27 Mac 2011 lalu.

Karnival yang berlangsung di Dewan Russian State Medical University(RSMU), Moscow dari jam 8.00 pagi hingga 8.00 malam itu telah dirasmikan oleh Dekan Pelajar Luar Negara, RSMU, Beespalyuk Georgiy Nikolaevich.

Aktiviti ini telah menyaksikan perlawanan sengit antara pasukan-pasukan pelajar lelaki dan perempuan dari First Moscow State Medical University (FMSMU), Russian State Medical University (RSMU), Moscow Aviation Institute (MAI) dan Saint Petersburg State Marine Technical University (SMTU) dalam acara futsal, bola keranjang, bola jaring serta 'dodgeball'.

“Permainan Dodgeball ini diadakan di saiz gelanggang bola tampar dengan tujuan mengeluarkan semua pemain pihak lawan dengan membuat mereka "OUT". Ini dapat dilakukan dengan cara melempar bola ke arah pemain lawan tidak kira di mana-mana bahagian badan pihak lawan termasuk bahagian kepala,badan atau kaki atau menangkap bola yang dilemparkan oleh pihak lawan dengan kemas sebelum menyentuh gelanggang.”

Di samping itu, karnival yang diadakan ini telah menjalinkan hubungan silaturahim sesama komuniti pelajar Malaysia tanpa mengira agama dan bangsa, aktiviti ini dapat memberikan kecergasan fizikal dan minda pelajar.Jawatankuasa penganjur telah menyediakan sarapan pagi untuk setiap peserta dan peserta yang hadir telah diberikan t-shirt karnival.

Majlis penutup dan penyampaian hadiah telah disampaikan oleh Volodin Nikolai Nikolaevich, Rektor RSMU dan turut dihadiri Igor Kurinnoi, Master Sportzal, Encik Abdul Razak bin Abdul Wahab, Menteri Penasihat/ Timbalan Ketua Perwakilan Mejar Suhaimi Mohamad, Assistant Defence Attachee dan Encik Suhaimi Zainudin, Pegawai MARA.

Dalam ucapan penutup, Rektor RSMU memuji semua yang terlibat dalam menjayakan Karnival Sukan 1 Malaysia yang dianjurkan menunjukkan semangat kesukanan dan kerjasama yang begitu tinggi oleh peserta, penonton yang datang dan memberikan sokongan.Selain itu pengunjung juga dapat menikmati hidangan istimewa yang diadakan gerai jualan variasi makanan Malaysia.01 April 2011

Imam dan bilal sentiasa `on call’

Oleh: Aida Abd Rahman

Imam dan bilal di negeri ini bukan hanya terhad kepada peranan hakiki melaungkan azan dan mengetuai solat berjemaah di masjid yang ditugaskan kepada mereka, malah golongan itu juga sering `on call ’ dengan tugas sampingan yang berkaitan dengan komuniti setempat.

Naib Yang Dipertua Persatuan Imam dan bilal Masjid Mukim negeri Terengganu, Haji Mohamad Ibrahim, berkata kumpulan imam khususnya, sering diminta mengetuai tahlil, talkin serta solat hajat tanpa mengira masa dan ketika.

Bagaimanapun, tanggungjawab yang menjadi fardu kifayah itu dilaksanakan tanpa halangan dan masalah kerana mereka ikhlas bertugas demi mendapat keredhaan Allah s.w.t.

Oleh yang demikian, katanya, peranan mereka yang tiada batasan itu memerlukan perhatian dan pembelaan yang setimpal termasuk dilindungi dalam insurans berkelompok bagi memastikan mereka mendapat perlindungan khusus.

“Kalau boleh kami mahu supaya insurans berkelompok itu diteruskan semula selepas Jakim (Jabatan Kemajuan Islam Malaysia) menaja insurans itu setahun pada 2008. Ia penting kerana imam bilal sentiasa turun awal pagi dalam keadaan masih gelap yang boleh menyumbang pelbagai kejadian tidak diingini sperti kemalangan dengan haiwan ternakan, mahupun dilanggar kenderaan,” katanya ketika berucap di majlis Mesyuarat Agung Perwakilan Kali Ke-10 2011 Persatuan Imam dan bilal Masjid Mukim negeri Terengganu, di Hotel Grand Continental, Kuala Terengganu, malam semalam.

Turut hadir, Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said dan Pesuruhjaya JHEAT, Haji Mohamad Rozali Salleh.

Haji Mohamad juga meminta kerajaan negeri meneruskan bantuan serta penajaan menunaikan Haji serta umrah kepada imam dan bilal yang cemerlang. Insentif itu pernah diberikan ketika zaman pemerintahan kerajaan Barisan Nasional yang terdahulu dan dihentikan sebagai Terengganu dikuasai Pas.

Beliau juga meminta supaya kerajaan negeri meluluskan permohonan persatuan itu untuk melantik ketua imam di setiap masjid mukin bagi penyelarasan tugas serta mengelakkan sebarang masalah berkaitan pengurusan masjid dan surau.

“Kita juga memohon kerajaan menyediakan bantuan pengurusan persatuan sebagaimana yang kita perolehi pada 2010 sebanyak RM60,000. Kalau boleh ditambah lagi menjadi RM80,000 kerana peruntukan itu kita gunakan untuk faedah dan kebajikan ahli terutamanya bantuan anak-anak ke universiti, kematian, uzur dandimasukkan ke hospital,” katanya.Usaha elak penyu kepupusan

Oleh: Aida Abd Rahman

Usaha memulihara penyu terus diperkasakan bagi memastikan haiwan dua alam yang berdepan dengan risiko kepupusan itu dapat meneruskan kelangsungan hidup dan mencapai jangka hayat lebih panjang.

World Wide Fund of Nature (WWF) dengan kerjasama Jabatan Perikanan Terengganu mempertingkatkan usaha untuk memastikan pemuliharan penyu di Kampung Penarik, Setiu terus dipertingkatkan.

Pegawai Komuniti dan Kesedaran WWF, Mr River Foo, berkata usaha bersepadu digembleng pihaknya dengan kerjasama Jabatan Perikanan bagi memastikan tempat perlindungan penyu di Setiu itu tidak terancam.

“Pada masa yang sama, renjer juga dilantik bagi memantau sepanjang pesisir pantai jika terdapat pendaratan penyu yang tidak dijangka. Kita juga mempunyai kakitangan sukarela bagi menjaga pusat pentasan telur penyu yang terdiri daripada penduduk kampung,” katanya.

MR River juga melahirkan rasa gembira apabila kesedaran orang ramai mengenai ancaman penyu semakin bertambah menerusi sokongan yang diberikan dalam penganjuran setiap program dan kempenmengenai kepupusan penyu.

Katanya, jika sebelum ini kebanyakan penduduk tempatan gemar makan telur penyu yang turut menyumbang kepada kepupusan haiwan itu, kini mereka berubah positif hasil kempen kesedaran yang dilaksanakan kerajaan dengan badan berkaitan.

Menurutnya, WWF dan Jabatan Perikanan juga akan terus bergerak seiring supaya penyu dapat terus hidup dan bertelur dengan selamat, selain tidak mati akibat terperangkap dalam pukat nelayan serta sampah sarap yang mencemari perairan.

Selain itu, jangka hayat seekor penyu lazimnya mencecah 60 tahun. Bagaimanapun, haiwan amfibia itu berdepan dengan risiko kepupusan akibat pelbagai faktor persekitaran termasuk menjadi pemangsa ikan jerung, hidupan akuatik ynag lain serta kegiatan manusia.
Kerja ubahsuai DUN Terengganu siap

Oleh: Kamarudin Mat Akib


Dewan Undangan Negeri Terengganu sebelum diubahsuai (gambar kiri) dan Dewan Undangan Negeri yang sedang diubahsuai (kanan) yang dijangka siap dalam masa terdekat ini bagi kegunaan persidangan pada 9 Mei depan. - Foto: Zulkipli Putra.

Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu bakal berwajah baru apabila sidang DUN akan memulakan sidangnya pada 9 Mei depan.

Kini kerja-kerja pengubahsuaian dewan tersebut hampir siap dan Ahli-Ahli Dewan Undangan Negeri (DUN) akan bersidang dalam keadaan yang lebih selesa pada sidang dewan akan datang.

Speaker DUN, Dato’ Tengku Putera Tengku Awang berkata, pengubahsuaian itu dikira perlu bagi memberi keselesaan kepada anggota dewan terutama di tempat duduk pegawai-pegawai kerajaan di bahagian belakang.

"Dewan itu sudah berusia 30 tahun dan sampai masanya ia perlu beri sedikit keselesaan kepada ahli yang semakin bertambah," katanya.

Beliau berkata, kerja-kerja pengubahsuaian dewan itu dimulakan Januari lalu, melibatkan peruntukan lebih RM2 juta.66,000 PENGUNDI BARU BERJAYA DIDAFTARKAN UMNO TERENGGANU

Oleh: Ruslan Abdul Rahman

Umno Terengganu berjaya mendaftar kira-kira 66,000 pengundi baru dari kalangan pendokong parti berkenaan di seluruh negeri ini.

Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri, Dato' Seri Haji Ahmad Said memberitahu Teganukita selepas mempengerusikan mesyuarat Badan Perhubungan Umno Negeri di Pejabat Umno Terengganu, Jalan Sultan Mahmud di sini sekejap tadi (31 Mac 2011).


Difahamkan pendaftaran itu berjaya dibuat dalam tempoh Januari dan Februari baru-baru ini, merupakan suatu angka tertinggi yang pernah dilakukan oleh Umno Terengganu bagi menjamin kemenangan selesa dalam pilihan raya umum akan datang.

Dato' Seri Ahmad juga berkata, mesyuarat perhubungan pada malam ini membincangkan lawatan kerja YAB Perdana Menteri, Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak ke Terengganu pada 30 April ini.

Katanya, Perdana Menteri selaku Presiden Umno dan Pengerusi Barisan Nasional (BN) akan hadir ke dua kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) iaitu Bukit Tunggal (Kuala Nerus) dan Manir (Hulu Terengganu).

Perdana Menteri akan merasmikan perumahan rakyat dan melawat pasar di Kuala Nerus dan akan hadir di perhimpunan bersama rakyat di Pulau Bahagia, DUN Manir.

Hadir dalam mesyuarat yang berakhir jam 12.45 malam ialah Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan, YB Haji Yahya Khatib Mohamad, Setiausaha,Dato' Tengku Putera Awang,Ketua Penerangan, YB Haji Ahmad Razif Abdul Rahman, Bendahari, Datuk Zaabar Mohd.Adib dan Ketua-Ketua Bahagian.


31 March 2011

Textra tawar pakej istimewa kepada kaki pancing

Oleh: Suriati Ali

Syarikat milik Bumiputera, Textra Enterprise (Textra) menawarkan pelbagai kelebihan kepada ahli kelab Kolam Pancing Textra (KPT) setiap kali memenuhi hobi masing-masing di kolam ikan air tawar Kampung Binjai Bongkok, Bukit Payong, Marang.

Setiap enam kali memancing dengan pakej RM20 untuk tiga jam diberi percuma satu kali memancing, jemputan memenuhi pelbagai aktiviti KPT termasuk bermain futsal, badminton, boling dan barbeku (BBQ).

Kelebihan lain, menyertai trip KPT memancing di Tasik Kenyir, pelbagai pantai dan mencandat sotong di laut.

KPT dibuka setiap hari kepada orang ramai bermula jam 9 pagi hingga 12 tengah malam, manakala Khamis, Jumaat dan Sabtu dibuka selama 24 jam itu sememangnya mendapat sambutan cukup menggalakkan daripada kaki pancing tempatan dan luar Terengganu.

Pengurus Textra, Encik Muhammad Irewan Abd Jalil, berkata KPT yang diusahakan bersama rakan kongsi Muhd Rumzi Abdullah awal tahun lalu bukan saja dibuka di kalangan ahli sahaja malah kepada pelbagai kaum dan peringkat umur boleh memancing di lokasi ikan air tawar itu.

Katanya, kebiasaannya seramai 70 hingga 100 pemancing akan mengunjungi KPT pada setiap hari dan bilangan tersebut akan bertambah apabila tiba cuti sekolah dan hujung minggu.

“Kami cukup gembira dan berpuas hati sekiranya dapat melihat reaksi gembira dan sorakan pemancing ketika merasai sentapan dan henjutan pelbagai spesis ikan air tawar yang mengena joran.

“Perniagaan yang ditawarkan syarikat kami cukup berbeza, kerana setiap ikan yang berjaya dipancing boleh dibawa pulang tanpa mengenakan sebarang syarat walaupun berjaya memperoleh berat ikan melebihi puluhan kg setiap hari,” katanya.Firefly setuju beroperasi pada musim tengkujuh

Oleh: Esah Abdullah

Syarikat penerbangan tambang murah, Firefly bersetuju meneruskan semula penerbangan pergi balik dari Kuala Terengganu ke Pulau Pinang dan Subang yang dihentikan akibat musim tengkujuh.

Sebelum ini, penerbangan ke destinasi itu pernah dikendalikan Syarikat Pelangi Air.

“Syarikat berkenaan juga bersetuju meneruskan operasi seperti biasa dari Singapura ke Lapangan Terbang Sultan Mahmud, Kuala Terengganu dan Subang walaupun pada musim tengkujuh,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Mesyuarat Agung Persatuan Pelancongan Negeri Terengganu (PPNT) di Wisma Darul Ima, Kuala Terengganu, hari ini (31 Mac).


Katanya, hasil perbincangan kerajaan negeri dengan syarikat berkenaan kata sepakat dicapai dan penerbangan akan berjalan seperti biasa walaupun pada cuaca yang tidak menentu sekarang.

Dalam perkara lain, Datuk Abdul Rahin akan menghimpunkan semua pemandu pelancong yang terdapat di negeri ini untuk berdailog dan bertukar pendapat bagi mencari kaedah terbaik menyelesaikan masalah kekurangan kerja di kalangan mereka.

“ Kerajaan akan cuba selaraskan dengan syarikat pengurus acara yang berlangsung dalam negeri seperti Kejohanan Perayu Layar serta aktiviti lain yang memerlukan petugas pemandu pelancong,” katanya.

Datuk Abdul Rahin kemudiannya menyarankan pemandu pelancong sentiasa berusaha meningkatkan penyampaian dan penampilan diri agar disenangi ramai di samping dapat menguasai bahasa Inggeris dengan lancar.

“Kalau sekadar ada sijil kursus tetapi tidak dapat menguasai bahasa dengan baik serta kurang pengetahuan mengenai sejarah dan warisan negeri tidak dapat membantu membangunkan karier seseorang itu,” katanya.Peningkatan jumlah pelancong domestik ke Terengganu

Oleh: Esah Abdullah

Kehadiran pelancong yang merosot daripada sasaran asal 3.5 juta pada tahun lalu tidak menjejaskan perancangan kerajaan bagi melaksanakan pelbagai aktiviti dan program pelancongan sepanjang tahun ini.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan negeri, Datuk Abdul Rahin Mohd Said, berkata daripada jumlah berkenaan pelancong domestik masih menunjukkan peningkatan angka yang baik.

“Kita harap Persatuan Pelancongan Negeri Terengganu (PPNT) akan turut bersama membantu kerajaan dalam usaha menarik lebih ramai pengunjung ke negeri ini,” katanya ketika berucap merasmikan Mesyuarat Agung Tahunan PPNT, di Wisma Darul Iman hari ini (31 Mac).

Hadir sama,Penolong Setiausaha Kerajaan, Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan negeri, Encik Nik Mohd Syahrom Nik Hashim; Pengarah Pejabat Kementerian Pelancongan Malaysia Negeri Terengganu, Encik Ahmad Fathil Abd. Ghani dan Pengerusi PPNT, Haji Wan Supian Dato’ Wan Ishak.

Katanya, dengan kerjasama semua pihak termasuk Badan Bukan Kerajaan (NGO) dapat meningkatkan industri pelancongan melalui pelbagai aktiviti dan tawaran pakej yang menarik.

“Jika mampu mempertingkat promosi mengenai produk dan tempat menarik di negeri ini, pastinya dapat memberi persepsi yang baik terhadap pelancongan negeri ini dan kerajaan mensasarkan pelancong domestik lebih ramai berkunjung dalam tahun ini.

“Kita harap dapat menarik lebih ramai pelancong dari negara jiran seperti Singapura, Thailand, Brunei, Indonesia dan Filipina di mana kedatangan pelancong dari negara jiran lebih berpotensi jika kita dapat tingkatkan promosi kepada mereka ,” katanya.

Unit Komunikasi Negeri
Majlis Solat Hajat dan Kesyukuran

Oleh: Ruslan Abd Rahman, Suriati Ali dan Razlan Mamat


Liputan Video Solat Hajat Sempena 3 Tahun Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan Negeri Terengganu.


YAB Dato' Seri Haji Ahmad bin Said menyampaikan ucapan sempena 3 tahun menerajui tampuk pemerintahan negeri.

Majlis Solat Hajat dan Kesyukuran Sempena Tiga Tahun YAB Dato' Seri Haji Ahmad Said sebagai Menteri Besar Terengganu telah diadakan di Kediaman Seri Iman, Kuala Terengganu, malam tadi (30 Mac).

Lebih 100 jemaah hadir di majlis itu termasuk Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah, Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri, YB Haji Ahmad Razif Abd Rahman, Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna negeri, Dr Haji A. Rahman Mokhtar, pegawai kanan kerajaan dan beberapa pemimpin masyarakat.

Majlis ilmu itu dimulakan dengan bacaan Surah Yasin dan diikuti tahlil serta solat hajat.


Lebih 100 orang hadir ke majlis bacaan yassin, tahlil dan solat hajat.

Dato’ Seri Haji Ahmad, berkata dia melahirkan rasa syukur ke hadrat Ilahi kerana dipermudahkan segala urusan kerja sepanjang tiga tahun mentadbir Terengganu.

Katanya, Terengganu berjaya mengekalkan kedudukan teratas selama 10 tahun berturut-turut dalam Peperiksaan Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) dan beberapa peperiksaan umum lain yang turut cemerlang adalah berkat semua pihak.

“Pembangunan, bantuan kebajikan dan pelbagai program untuk rakyat akan diteruskan semata-mata untuk keselesaan dan kesejahteraan rakyat Terengganu,” katanya ketika memberi pesanan kepada jemaah.Sebelum ini, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, memperkenalkan konsep Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan, khusus untuk rakyat kerana bagi beliau dalam apa jua keadaan, rakyat menjadi agenda utama.


Antara jemaah yang hadir di majlis solat hajat dan kesyukuran yang diadakan.

Bermula dari situ, Menteri Besar dalam setiap ucapan beliau sentiasa mengingatkan pemimpin politik dan pegawai kanan kerajaan supaya memberi perkhidmatan terbaik kepada rakyat.

Beliau memperkenalkan konsep 5M iaitu menjiwai, menghalusi, memahami, melaksana dan memantau, agar ia dihayati para pegawai dan kakitangan kerajaan.

Seawal pentadbirannya, Dato’ Ahmad yang berasal dari keluarga miskin, mengumumkan peruntukan yang besar bagi menggantikan atap rumah penduduk kampung yang bocor kerana masalah itu sering dikaitkan dengan kesusahan rakyat.Nasi dagang jadi menu jemaah haji dalam pesawat

Oleh: Aida Abd Rahman

Jemaah Haji khususnya dari Pantai Timur yang menggunakan Lapangan Terbang Sultan Mahmud (LTSM) untuk ke Makkah dijangka dapat menikmati makanan tradisional Terengganu, khususnya nasi dagang ketika dalam penerbangan pulang daripada mengerjakan ibadat itu bermula tahun ini.

Kerajaan negeri dengan kerjasama Syarikat Penerbangan Malaysia (MAS) bersetuju menawarkan perkhidmatan istimewa itu kepada jemaah yang bakal diselenggarakan oleh Riyaz Heritage Marina Resort & Spa, Pulau Duyong, Kuala Terengganu.
Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad said, berkata kerajaan membelanjakan lebih RM1 juta untuk membeli kelengkapan penyediaan makanan dan memasak bagi memastikan hasrat menyediakan juadah Terengganu itu berjalan lancar.

“Masakan akan disediakan oleh Riyaz (Heritage Resort & Spa). Dulu, kita tidak mempunyai alat yang cukup dan kita sudah menambah dua alat lagi. Ini pastinya akan menambah pendapatan kepada Riyaz.

“Masa akan datang apabila balik dari Makkah, jemaah boleh menikmati hidangan nasi dagang dalam pesawat selepas beribadat kira-kira 40 hari di Tanah Suci ,” katanya ketika berucap merasmikan Mesyuarat Agung Perwakilan Kali Ke-10 2011 Persatuan Imam dan Bilal Masjid Mukim negeri Terengganu, di Hotel Grand Continental, Kuala Terengganu, malam semalam.

Turut hadir, Pesuruhjaya JHEAT, Haji Mohamad Rozali Salleh dan Naib Yang DiPertua Persatuan Imam dan Bilal Masjid Mukim negeri Terengganu, Haji Mohamad Ibrahim.

Selain nasi dagang, Menteri Besar juga mencadangkan kepada Riyaz supaya mempelbagaikan menu tradisional Terengganu termasuk menyediakan muffin gadong dan kuih-muih lain.

Dalam pada itu, kerajaan negeri memperuntukkan RM3.8 juta bagi memastikan kelancaran operasi penerbangan haji secara terus menerusi LTSM sepanjang 2010 dan 2011.

Perbelanjaan besar yang diperuntukkan kepada Lembaga Tabung Haji itu bagi memastikan segala urusan penerbangan beroperasi dengan lancar sebagaimana kejayaan pengurusan penerbangan ke tanah suci yang mula dikendalikan sejak 2008 itu.

Pada musim haji yang lalu, sebanyak tujuh penerbangan dari LTSM membawa 2,387 jemaah haji yang terdiri daripada 1,545 jemaah Terengganu, selain Kelantan (647), Pahang (109) dan 86 jemaah dari negeri lain.
Kerajaan negeri cadang skim khas urus jenazah

Oleh: Aida Abd Rahman
Kerajaan negeri bercadang menyediakan imbuhan khas kepada imam dan bilal di negeri ini yang bersedia dan sanggup menguruskan jenazah di kampung masing-masing.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said meminta supaya Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT) mengkaji secara terperinci cadangan itu temasuk mengadakan satu resolusi khusus berhubung pengurusan jenazah.

“Saya agak sedih kerana kita kekurangan pengurus jenazah. Pengurus jenazah yang terhad menyebabkan timbul masalah apabila berlaku banyak kematian di sesebuah kampung.

“Kadang-kadang terpaksa dapatkan khidmat pengurus jenazah `import’ dan jauh dari kawasan kampung,” katanya ketika berucap merasmikan Mesyuarat Agung Perwakilan Kali Ke-10 2011 Persatuan Imam dan Bilal Masjid Mukim negeri Terengganu, di Hotel Grand Continental, Kuala Terengganu, malam semalam.


Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Said ketika merasmikan Mesyuarat Agung Perwakilan Kali Ke-10 2011 Persatuan Imam dan Bilal Masjid Mukim negeri Terengganu, di Hotel Grand Continental, Kuala Terengganu. - Foto: Syed Abdul Rahman.

Turut hadir, Pesuruhjaya JHEAT, Haji Mohamad Rozali Salleh dan Naib Yang DiPertua Persatuan Imam dan Bilal Masjid Mukim negeri Terengganu, Haji Mohamad Ibrahim.

Menteri Besar berkata, kerajaan negeri bersedia menguruskan skim khas kepada kumpulan imam dan bilal yang mahu menjalankan tanggungjawab yang juga fardu kifayah serta memberi manfaat kepada umat Islam itu.

Sehubungan itu, Katanya, JHEAT perlu menyelaras kursus sebagai garis panduan bagi memastikan golongan itu mampu menjalankan tugas pengurusan dengan sempurna dan tidak akan timbul lagi masalah kekurangan kumpulan pengurusan itu kelak.

Dato’ Seri Ahmad sebelum itu turut mengingatkan golongan pemimpin masyarakat berkenaan supaya sentiasa mensyukuri nikmat dan kelebihan yang dikurniakan Allah s.w.t sehingga terpilih menjalankan tanggungjawab yang mulia sebagai pemimpin masyarakat.Katanya, kumpulan imam dan bilal di negeri ini menjadi golongan paling bertuah berbanding negeri lain disebabkan pelbagai kelebihan serta kemudahan yang disediakan kerajaan sebagai mengiktiraf peranan mereka yang cukup penting dalam masyarakat.

“ Terengganu sudah lebih dari segi bilangan imam. Kita ada tiga orang imam di setiap masjid berbanding negeri lain. Oleh itu, kita harap imam bilal dapat menjalankan kerja pengurusan masjid dengan baik dan masjid dalam keadaan bersih serta terjaga rapi.

“Saya minta JHEAT mengenal pasti golongan itu yang boleh disenaraikan dalam anugerah khidmat cemerlang setiap tahun dan kita pilih tiga hingga empat orang untuk mengerjakan umrah,” katanya.30 March 2011

AKPK bantu selesai masalah hutang

Oleh: Suriati Ali

Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kreadit (AKPK) Malaysia mencatatkan golongan lelaki berusia antara 30 tahun hingga 40 tahun di seluruh negara, paling tinggi menanggung bebanan hutang berbanding wanita.

Berdasarkan perangkaan sepanjang lima tahun yang berakhir Februari lalu, golongan lelaki mencatatkan seramai 34,479 orang dan kaum wanita pula seramai 16,484 orang.

Pengurus Besar Operasi AKPK, Encik Azman Husin, berkata hampir 4,000 individu pelbagai peringkat umur dan golongan di negeri telah mendapat khidmat nasihat mengenai kaedah terbaik menguruskan sumber kewangan dan cara atasi bebanan hutang di AKPK cawangan Kuala Terengganu sejak ditubuhkan awal 2007.

Katanya, semua perkhidmatan yang disediakan AKPK adalah percuma di mana setiap peminjam boleh mendapatkan bantuan untuk membuat penstrukturan semula pelbagai jenis pinjaman termasuk perumahan, kenderaan, peribadi dan baki tertunggak kad kreadit.

“Melaluinya juga peminjam dapat menguruskan hutang secara bijak, membantu membuat pembayaran balik pinjaman dan mengendali perbelanjaan harian dengan teratur.

“Program yang diatur ini nyata dapat mengurangkan jumlah hutang yang tidak berbayar dan menghidari rumah daripada dilelong,” katanya kepada media di Primula Beach Resort, Kuala Terengganu, hari ini (30 Mac).

Menurutnya, pelanggan yang mendapat perkhidmatan di AKPK tergolong daripada pelbagai lapisan masyarakat.

“Dalam kebanyakan kes, faktor utama penyebab hutang adalah ketidakupayaan membayar balik pinjaman, sistem perancangan kewangan yang lemah, kurang berdisplin dan tidak mempunyai pengetahuan berkaitan itu.

“Terdapat juga faktor luar jangkaan seperti masalah kesihatan, kematian pencari nafkah, kehilangan pekerjaan dan kegagalan dalam perniagaan,” katanya.

AKPK ditubuhkan Bank Negara Malaysia dengan objektif memastikan sektor isi rumah terus berdaya tahan dengan menyediakan saluran bagi peminjam individu dan bakal peminjam mendapatkan nasihat dan bantuan berkaitan pengurusan hutang.Orang ramai diminta derma darah

Oleh: Suriati Ali

Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Terengganu akan menganjurkan Program Derma Darah sempena memperingati hari Polis Diraja Malaysia (PDRM) ke-204 bagi tahun 2011 di Dewan Redang IPK, Jalan Sultan Omar, Kuala Terengganu, esok (31 Mac).

Ketua Jabatan Pengurusan Superintenden Norhani Shariff berkata, kira-kira 300 individu dari pelbagai agensi kerajaan dan swasta, badan bukan kerajaan, persatuan dan kelab dijangka hadir dalam program tahunan ini.

Katanya, surat jemputan mengenainya sudah diedarkan ke beberapa jabatan kerajaan termasuk pejabat Unit Komunikasi Negeri, Jabatan Kerja Raya Terengganu, Jabatan Kebajikan Masyarakat, Yayasan Pembangunan Keluarga Terengganu, Jabatan Pertanian Terengganu dan Jabatan Perkhidmatan Veterinar Terengganu.

“Mereka yang menyokong program murni ini amat dihargai kerana dapat membantu pesakit Hospital Sultanah Nur Zahirah yang memerlukan darah,” katanya.
Program Bescomm Tour erat perpaduan

Oleh: Esah Abdullah

Memupuk keakraban antara anggota masyarakat serta memberi pendedahan dan pengetahuan teknologi maklumat (ICT) antara objektif utama Program Bescomm Tour yang akan diadakan di Dataran Permata, Kampung Baru Seberang Takir minggu depan (8 April).

“Program anjuran bersama Unit Pengurusan Maklumat Negeri (UPMN) dan Pusat Khidmat Masyarakat Seberang Takir itu akan dirasmikan Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri merangkap Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Seberang Takir, YB Haji Ahmad Razif Abdul Rahman,” kata Pegawai Khas Exco Pelajaran, Encik Asri Zakaria.

Katanya, program yang dilaksana khusus kepada warga DUN Seberang Takir itu mensasarkan 500 peserta dan pengunjung sekaligus menyertai beberapa program pertandingan yang menguji minda peserta.

Antara aktiviti yang akan mewarnai program adalah pertandingan mewarna terbuka kepada 100 kanak-kanak dari Tabika Kemas, Tabika Perpaduan dan Pra Sekolah serta pertandingan mencipta slide untuk pelajar dari dua buah Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) dalam DUN berkenaan.

Turut diadakan pertandingan T-Score yang terbuka kepada pelajar Tahun 5 dan 6 dan terbuka kepada 100 penyertaan di mana setiap peserta diberikan 30 soalan untuk dijawab di samping pertandingan menaip terbuka kepada mereka berusia 50 ke atas.

“Orang ramai khususnya warga Seberang Takir diminta hadir beramai-ramai untuk menjayakan program berkenaan dan setiap kehadiran berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah yang disediakan pihak penganjur,” katanya.

HADIRMU KE JELAPANG RAKYAT (dedikasi buat YAB Dato’ Seri Ahmad Said)

KARYA: Putera Pesisir Air

(khas sempena ulangtahun ke 3 (30 Mac) sebagai Ketua Kerajaan Terengganu)


Tiba-tiba kau hadir
menjunjung amanah termulia
di bahu kananmu memikul harapan rakyat
di bahu kirimu mengandar pesan keramat
di tanganmu ada segenggam penawar
di dadamu tersemat tulus
di bibirmu terungkap telus

lalu kau melangkah dan terus melangkah
memanjat gunung harap
menuruni jelapang rakyat

tiba-tiba kau tiba
di lautan ganas bergelora
dengan seribu gelombang
melambung bahtera

namun
persis seorang penganyam tikar
kau susun dan kau silang
gelombang menjadi sebuah hamparan
gelora menjadi bunga-bunga hiasan

di jelapang rakyat
sayang dan kasih bertebaran
rindu dan syahdu bertautan
hadirmu membawa ampuh
pengubat luka
penawar duka

tegasmu seteguh terumbu
hatimu selembut baldu
kaulah nakhoda ketika taufan
kau jugalah nakhoda tatkala tenang

rakyat di hatimu
di hati rakyat adalah kamu
penat dan jemu tiada tercatat dalam diarimu

derita rakyat deritamu jua
bangun bersama, duduk bersama
sawah sama dilumpuri
gunung sama dijulangi
lautan sama direnangi

antara kau dan rakyat
tiada dinding menghalangi
tiada pagar berduri
pintunya sentiasa terbuka
untuk didatangi

antara kau dan rakyat
gembira bersama, derita pun bersama
menjulang cita dan harapan
mempermatakan kehidupan

karya:
Putera Pesisir Air
Mengabang Telipot, Kuala Terengganu
Dewan Undangan Negeri diubahsuai kerana kewajarannya

Oleh: Ruslan Abdul Rahman
Yang DiPertua Dewan Undangan Negeri Terengganu, Dato’ Tengku Putera Awang memberitahu pengubahsuaian bangunan Dewan Undangan Negeri Terengganu adalah wajar memandangkan pertambahan bilangan ketua-ketua jabatan dan pemerhati yang lain.
Beliau memberitahu Teganukita bahawa beberapa perkara telah diambil kira untuk melakukan pengubahsuaian ke atas Dewan Undangan Negeri Terengganu sebagaimana berikut:

1) Usia bangunan Dewan Undangan Negeri – 26 tahun.

2) Menambah bilangan Ketua-Ketua Jabatan yang akan hadir sepanjang persidangan berlangsung dari 126 kepada 188.

3) Mewujudkan keselesaan kepada Ahli-Ahli Yang Berhormat dan Ketua-Ketua Jabatan apabila ruang tempat duduk antara mereka diperbesar dan dilebarkan. Sebelum ianya terlalu sempit dan sendat sehingga menyukarkan pergerakan Ketua-Ketua Jabatan untuk keluar masuk ke dalam dewan.

4) Sistem pengcahayaan dan bunyi yang lebih baik.

5) Menambah keceriaan di dalam dewan sesuai dengan fungsi dewan sebagai tempat untuk membincangkan isu-isu yang berkait dengan rakyat Terengganu.

Oleh itu, beliau berharap tidak ada pihak lain yang cuba menjadikan ia sebagai ‘isu’ sebaliknya Dewan Undangan Negeri adalah tempat mulia untuk membuat perundangan dan dasar bagi kepentingan rakyat.

“Memanglah bagi pembangkang, apa sahaja yang kerajaan buat mereka melihatnya secara negatif,” ujarnya.


WAWANCARA KHAS SEMPENA 3 TAHUN MPPNT“BN- Dulu,kini dan selamanya”

Oleh: RUSLAN ABDUL RAHMANHari ini genap 3 Tahun YAB Dato'Seri Ahmad Said sebagai Menteri Besar Terengganu. YAB Dato' Seri Ahmad mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar pada 30 Mac 2008 di Istana Maziah.Berikut adalah Wawancara Bersama Menteri Besar, YAB Dato’ Seri Ahmad Said sempena 3 Tahun sentuhan pentadbiran dan kepimpinannya kepada rakyat dan negeri Terengganu Darul Iman.

Selama tiga tahun memimpin berteraskan pendekatan Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan Negeri Terengganu (MPPNT) apa yang Dato’ Seri dapat nyatakan?

Alhamdulillah di bawah MPPNT, kebanyakan telah faham dan jelas, terutama di kalangan pegawai dan kakitangan kerajaan keseluruhannya , setelah kita adakan perjumpaan, taklimat mengenainya. Tanpa mengira kedudukan taraf pegawai…begitu juga orang politik, rakyatlah yang berhak untuk mendapat perkhidmatan terbaik dan faedah pembangunan.

Hasil maklum balas juga, didapati rakyat terima dengan hati terbuka…Kita dapati perkhidmatan kita diterima rakyat.

Tumpuan banyak diberikan kepada bidang pendidikan?Ya, kita mahu menjadikan Terengganu “Negeri Anjung Ilmu”. Pembinaan sesebuah negara dan bangsa adalah bermula dari pendidikan dan ilmu. Kita berusaha untuk memastikan masa akan datang kita mempunyai keupayaan kewangan sendiri untuk pendidikan.

Misalnya Yayasan Terengganu, kita usahakan tanaman sawit kira-kira 50,000 ekar dengan jangkaan keuntungan akan datang antara RM50 hingga RM80juta setahun untuk menampung keperluan agensi itu bagi pembangunan pendidikan.Kita juga telah perkenalkan e-Book dan rakyat menerima dengan baik kearah menjadikan pendidikan Terengganu bertaraf dunia. Dalam konteks ini, kita telah memulakan fasa kedua iaitu kelas maya di beberapa buah sekolah.

Bagaimana Dato’ Seri melihat pembangunan dan ekonomi Terengganu di masa depan?

Ya, memang kita tidak boleh bergantung sepenuhnya kepada hasil petroleum kerana bahan itu tidak kekal. Kita beralih kepada industri pelancongan kerana kita mempunyai potensi yang besar untuk maju di bidang itu.Kita ada pantai, pulau, tasik dan pelbagai kawasan yang mempunyai daya tarikan. Tasik Kenyir yang terbiar kita akan majukan sepenuhnya. Atas permintaan kita, kerajaan pusat telah meluluskan untuk menjadikan tasik itu sebagai ‘Tasik Bebas Cukai’.

Kita bergerak sekarang untuk menjayakannya, walaupun daripada zero dan sememangnya memerlukan perbelanjaan yang besar. Tetapi saya yakin ia akan menjadi destinasi pelancongan yang terkemuka, unik setanding, malah lebih hebat dari kawasan-kawasan bebas cukai lain di Malaysia.

Apa jaminan, rakyat boleh memperolehi feadah dari pembangunan Tasik Kenyir ini?

Mengapa tidak. Peluang-peluang pekerjaan akan banyak wujud melalui industri perhotelan, perkhidmatan bot, perniagaan dan sebagainya. Masyarakat perlulah pro aktif kerana apabila dimajukan kelak keperluan bekalan makanan, hasil-hasil pertanian, pelbagai perkhidmatan dan sebagainya.Yang penting juga ialah menjaga kebersihan tasik ini dari sebarang sampah dan kekotoran. Kita akan wujudkan peraturan mengenainya dan mereka yang membuang sampah terpaksalah membayar kompaun.

Bagaimana dengan bidang-bidang lain?

Pertanian kita majukan macam biasa. Kita tambah nilai dan memberi kemudahan. Kita juga akan terus jayakan jelapang padi Terengganu dan pertanian moden/komersial.

Perindustrian juga begitu, kita terus berusaha membawa pelabur untuk membuka kilang-kilang di negeri ini. Industri kecil dan sederhana (IKS) kita tingkatkan, khususnya melalui Yayasan Pembangunan Usahawan (YPU) yang bergerak cergas sekarang ini.Kita juga sedang berusaha untuk terlibat sama dalam cari gali minyak yang dijalankan oleh Petronas. Ini penting supaya kita juga mendapat manfaat dan dalam apa-apa bidang kontrak berkaitan cari gali yang boleh kita ceburi melalui syarikat yang kita wujudkan, sebab dah lebih 30 tahun Petronas beroperasi di luar pantai negeri ini.

Bagaimana dengan pembangunan di daerah-daerah lain?

Ya, kita melaksanakan pembangunan seimbang bagi semua daerah-daerah. Kita mengharapkan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) memainkan peranan yang lebih aktif di tempat masing-masing. Kita membelanjakan lebih RM300 juta setahun untuk membantu PBT seluruh negeri sama ada untuk perkhidmatan dan perlaksanaan pembangunan.

Dalam tempoh 10 tahun akan datang kita mahu PBT dapat berdikari melalui pelbagai hasil. Justeru itu kita mengharapkan perancangan dibuat untuk memastikan hasil itu diperolehi melalui percukaian, pembinaan perkedaian dan sebagainya untuk menampung perbelanjaan masing-masing.

Apa yang kerajaan lakukan untuk pembangunan di bidang keagamaan?

Kalau hendak dikira, semua yang kita lakukan itu, kebaikan dari segi pentadbiran, perkhidmatan dan pembangunan adalah sesuatu yang dituntut oleh agama Islam Yang Maha Suci. Pendidikan, ekonomi, pengurusan, perumahan rakyat dan sebagainya; semua adalah bertepatan dengan suruhan Allah.

Kita juga telah martabatkan imam dan bilal di negeri ini dengan kenaikan elaun masing-masing berjumlah RM800 dan RM600 sebulan di seluruh masjid di Terengganu.

Sentuh sikit soal politik, ada pihak sekarang memomokan bahawa mereka hendak ganti parti pemerintah sekarang, hendak buat perubahan?

Rakyat dah beri dah dulu, empat tahun. Tapi rakyat dah serik dah kerana ternyata mereka gagal dan banyak perkara yang tidak betul dilakukan. Rakyat telah menolak mereka, rakyat berkata,” BN-dulu, kini dan selamanya”, BN tetapi di hati rakyat. Rakyat Terengganu dah tahu mana yang lebih baik.
“BN tetap di hati”

Bermakna Dato’ Seri yakin Umno-BN terus akan diberi mandat oleh rakyat dalam Pilihan Raya Umum ke 13 (PRU 13)?

Ya, yakin. Insya Allah. Saya katakan tadi, rakyat Terengganu dah serik di tahun 1999-2004. Mereka menilai itu semua. Kita bekerja dan berperanan secara kolektif di semua Bahagian (Parlimen). Semua sayap-sayap (Wanita,Pemuda dan Puteri) memainkan peranan masing-masing. Insya Allah kita akan menang di semua Parlimen/Bahagian nanti dalam PRU 13.