Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    4 months ago

17 December 2011

Pertandingan asyura KWDI pupuk muafakat

Oleh: Aida Abd Rahman

Semangat muafakat dan keceriaan berjaya dipupuk pegawai dan kakitangan Kelab Wisma Darul Iman (KWDI) yang bergotong- royong mengacau bubur asyura sempena sambutan Hari Keluarga 2011 kelab itu, di Stadium Tertutup Gong Badak, Kuala Terengganu, petang semalam (16 Disember).Acara yang julung kali diadakan di perkarangan stadium berkenaan sebagai meraikan ketibaan bulan Muharam 1433 Hijrah yang turut sinonim dengan penyediaan bubur asyura di kalangan masyarakat Islam di seluruh dunia.
Lebih 1,000 kakitangan daripada sepuluh kelab yang bernaung di bawah KWDI menggembeleng tenaga menyertai acara memasak asyura yang mengambil masa lebih lima jam sebelum dua juri bertindak mengambil markah bagi asyura paling sedap berjaya disediakan peserta.

Kelab Tigers muncul juara, manakala Perbendaharaan mendapat tempat kedua dan ketiga menjadi milik pasukan Lebah. Masing-masing membawa pulang RM300, RM200 dan RM100.Pengerusi KWDI yang juga Setiausaha Kerajaan negeri, Dato’ Mazlan Ngah turut meluangkan masa menyertai acara itu sambil beramah-mesra dengan pegawai dan kakitangan.

Pada sebelah malam dan keesokannya, kesemua ahli KWDI meneruskan program tahunan itu dengan menyertai pertandingan karaoke, sukaneka serta acara cabutan bertuah yang menyediakan 210 hadiah termasuk sepuluh hadiah `grand finale'.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said dan isteri, To’ Puan Seri Hajah Norliza Mahmud turut meluangkan masa ke sambutan itu dan menyampaikan hadiah kepada dua pemenang utama cabutan bertuah yang berupa motosikal berharga lebih RM6,000 seunit.

Bantuan RM500 ringan bebanan mangsa banjir

Oleh: Aida Abd Rahman dan Mastura Jamaldin

Kesulitan yang dihadapi 165 mangsa banjir dari tiga Dewan Undangan Negeri di Parlimen Hulu Terengganu sedikit terubat apabila menerima sumbangan wang tunai RM500 bagi setiap keluarga, baru-baru ini.

Kesemua mangsa dari Kuala Berang, Ajil dan Telemong menerima bantuan yang disampaikan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kuala Berang, YB Haji Mohd Zawawi Ismail, di Dewan Majlis Daerah Hulu Terengganu.
“Kita sepatutnya berterima kasih kepada kerajaan negeri yang begitu peka permasalahan rakyat lebih-lebih lagi terhadap mangsa banjir.

“Bantuan RM500 yang diberikan ini,kita berharap ianya dapat meringankan beban dan perasaan dukacita mangsa banjir terhadap musibah yang berlaku.Terima kasih juga diucapkan kepada semua Pengerusi Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung serta ketua cawangan yang sentiasa menjaga kebajikan penduduk demi meringankan permasalahan mereka,”kata YB Haji Mohd Zawawi ketika berucap merasmikan Majlis Penyampaian Bantuan Ehsan Kepada Mangsa Banjir 2011 Daerah Hulu Terengganu.

Turut hadir, wakil Pegawai Daerah Hulu Terengganu, wakil Majlis Keselamatan Negara,pegawai Jabatan Kebajikan Masyarakat, Jurutera Daerah Hulu Terengganu, ketua-ketua jabatan serta penerima-penerima bantuan.

Katanya, kerajaan senetiasa memikir dan merancang sesuatu yang terbaik untuk rakyat. Malah, sebagai pemimpin dan Adun Kuala Berang contohnya, beliau turut berusaha mencari jalan penyelesaian bagi mengatasi masalah banjir di kawasan beliau.

“Saya bersyukur kerana satu takungan banjir yang melibatkan kos RM5 juta akan dibina untuk mengatasi masalah ini menerusi peruntukan yang disediakan kerajaan untuk kepentingan rakyat,”katanya lagi.Jabatan Penerangan laksana 486 program

Jabatan Penerangan Terengganu akan melaksanakan 486 program dan aktiviti melibatkan peringkat negeri dan daerah sepanjang tahun ini.

Pengarah Jabatan Penerangan Terengganu Azizah Awang berkata semua program yang dirancang itu berdasarkan Penunjuk Prestasi Utama (KPI) kementerian dan jabatan.

"Semua program yang akan dijalankan itu adalah mengikut sasaran tertentu dan kesesuaian sesuatu tempat. Setakat ini, sebanyak 25 peratus daripada program itu telah dijalankan," katanya.

Beliau berkata demikian pada program Karnival 1Malaysia anjuran jabatan itu di Kolej Islam, Sains dan Teknologi (KIST) cawangan Terengganu di Kuala Berang, baru-baru ini.
Azizah berkata semua aktiviti jabatan itu melibatkan kumpulan sasar seperti Institut Pengajian Tinggi Awam dan Swasta, kakitangan kerajaan, pelajar sekolah, masyarakat umum dan belia.

Jabatan itu juga mengadakan program Wacana Bicara 1Malaysia di peringkat sekolah selain menubuhkan Kelab Setia di setiap sekolah menengah yang akan membantu menyebarkan dasar kerajaan.

Beliau berkata untuk masyarakat di akar umbi pula, jabatan mewujudkan Komuniti 1Malaysia yang sebelum ini dikenali sebagai Komuniti Bestari di 83 mukim.

Sementara itu, Roomai Nor berkata KIST kini sedang meninjau peluang pendidikan di luar negara.

"Beberapa pegawai tinggi KIST Group Holding kini berada di Pakistan untuk meninjau peluang di negara itu," katanya.

Di Terengganu KIST mempunyai kira-kira 530 penuntut dalam enam jurusan iaitu Diploma Psikologi, Diploma Sains Senaman dan Sukan, Diploma Farmasi, Diploma Teknologi Makmal Perubatan, Diploma Kesihatan Persekitaran dan Diploma Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan.

"Kita akan tambah tiga kursus lagi di sini mulai pengambilan Jun ini iaitu Diploma Pembantu Perubatan, Diploma Kejururawatan dan Diploma Domestik Radioterapi," katanya.


Peruntukan tambahan RM28 juta biaya kenaikan gaji penjawat awam

Kerajaan negeri menyediakan peruntukan tambahan RM28 juta setahun untuk melaksanakan Skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) yang akan mula dilaksanakan pada tahun depan.

Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah, berkata peruntukan tersebut melibatkan kenaikan purata pendapatan penjawat awam melibatkan semua agensi negeri, kira-kira 10 peratus.

Beliau berkata, penerangan secara terperinci mengenai SBPA dan borang penukaran kepada skim tersebut yang akan dikendalikan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam, akan diadakan minggu depan.

Katanya, penjawat awam masih lagi diberi pilihan sama ada mahu kekal dalam sistem lama atau menyambung perkhidmatan mereka melalui skim baru SBPA.

“Ini bukan paksaan, tetapi penjawat awam diberi peluang untuk kekal dalam skim lama atau memilih skim baru yang membolehkan mereka menikmati kenaikan gaji,” katanya.


11 masjid solat dua Imam di Terengganu

Oleh FAUZI MOHD

Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT) mengesan 11 buah masjid yang tidak diiktiraf kerajaan beroperasi di negeri ini sehingga mendorong berlaku kejadian solat berasingan dalam satu kariah.

Pesuruhjaya JHEAT, Mohd. Rozali Salleh berkata, kebanyakan masjid tersebut terletak di Besut dan Marang.

Bagaimanapun katanya, jumlah masjid tidak diiktiraf kerajaan menurun berbanding 23 buah sebelum ini.

"JHEAT telah membuat pemantauan dan akan menyerahkan laporan lengkap kepada Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (MAIDAM) untuk tindakan lanjut.

"Sebuah jawatankuasa kecil akan ditubuhkan bagi memperhalusi perkara itu sebelum dipersembahkan kepada Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin," katanya kepada pemberita pada majlis perasmian Masjid Sultan Ismail, Chendering.

Pada majlis itu, Sultan Mizan melahirkan rasa dukacita kerana masih berlaku kejadian dua solat Jumaat dalam satu kariah di beberapa daerah di Terengganu.

Baginda bertitah, kejadian seumpama itu boleh mencemar serta menodai kesucian agama Islam seterusnya menyebabkan umat Islam dihina dan dipermainkan.

Mengulas lanjut, Mohd. Rozali berkata, senario itu dikesan berlaku sejak sekian lama berikutan wujud pihak tertentu cuba menghalang pihak berkuasa menjalankan penguatkuasaan.

"Ada juga segelintir penduduk bertindak luar jangkaan dengan tidur di bawah jengkaut bagi menghalang tindakan kita," katanya.

Beliau juga berharap supaya tiada mana-mana pihak yang mencampuri urusan pentadbiran di masjid-masjid di negeri ini dengan politik atau kepartian.


16 December 2011

DARI LENSA UKOM: SEKITAR HARI KELUARGA KWDI 2011

Gambar oleh Zulkipli Putra


Sultan Mizan berkenan rasmi Masjid Sultan Ismail

Oleh FAUZI MOHD

Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin berkenan merasmikan Masjid Raja atau nama barunya Masjid Sultan Ismail di Chendering, Kuala Terengganu, hari ini.Hadir sama pada majlis itu, Yang Di-Pertuan Muda Terengganu, Tengku Muhammad Ismail, Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said, kenamaan negeri dan rakyat jelata.

Masjid yang dibina dengan kos RM7.5 juta itu mengekalkan reka bentuk kubah tradisional Terengganu sebagaimana yang terdapat di Masjid Abidin dan Masjid Simpang Tok Ku di daerah ini.

Masjid itu menempatkan ruang solat tertutup yang mampu memuatkan jemaah seramai 1,000 manakala di ruang solat terbuka pula seramai 1,500 orang.

Semasa bertitah, Sultan Mizan melahirkan rasa dukacita kerana masih berlaku kejadian dua solat Jumaat dalam satu kariah di beberapa daerah di Terengganu tanpa kebenaran pemerintah.

Titah baginda, kejadian seumpama itu boleh mencemar serta menodai kesucian agama Islam seterusnya menyebabkan umat Islam dihina dan dipermainkan.

"Keadaan ini amat menyedihkan Beta selaku ketua agama dan pemimpin umat Islam di negeri ini.

"Oleh itu, beta menyeru rakyat sekelian supaya sama-sama mencari jalan ke arah kedamaian dan kemurnian hubungan antara dua pihak bertelangah agar masyarakat hidup dalam keadaan aman sejarahtera," titah baginda.Selepas bertitah dan menandatangani plak perasmian, Sultan Mizan kemudian menunaikan solat Jumaat di masjid berkenaan bersama rakyat jelata.

Sesudah solat, baginda berkenan bersalaman dengan rakyat jelata yang berpusu-pusu beratur mengambil kesempatan menatap wajah raja yang disanjung tinggi itu.Piala FA - laluan berliku buat skuad Penyu

Oleh FAUZI MOHD

Juara Piala FA musim lalu, Terengganu dapat merasakan laluan yang akan dihadapinya pada saingan tahun depan dalam mempertahankan kedudukannya itu agak berliku dan mencabar.

Namun, jurulatih baru skuad penyu itu, Mat Zan Mat Aris berkata menerusi usaha yang berlipat ganda piala itu dapat dikekalkan terus berada dalam tangan Terengganu.

"Kalau dilihat pada undian semalam memang laluan kita agak sukar," katanya ketika diminta mengulas undian Piala FA 2012 yang diadakan oleh Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM).

Pada undian tersebut Terengganu berkedudukan agak mudah di pusingan pertama tetapi bakal berdepan laluan lebih berliku dan mencabar sekiranya dapat memasuki pusingan kedua.

Terengganu akan bertemu Polis Diraja Malaysia (PDRM) pada sepak mula 18 Feb sebelum berdepan dengan Perak atau Angkatan Tentera Malaysia (ATM) di pusingan kedua.

Mat Zan berkata mempertahankan kejuaraan Piala FA adalah sasaran Terengganu di tahun depan sementelah pula pemain yang menjadi watak penting dalam pertandingan akhir Piala FA musim lalu masih berada dalam pasukan tahun ini.

"Ini menambahkan keyakinan dan Terengganu akan membuat persiapan benar-benar mantap di setiap aspek kemampuan dalam memastikan Piala FA tidak berhijrah ke negeri lain tahun depan," katanya.


Bantuan Kerajaan kepada rakyat bukan untuk memancing undi

Oleh: Mohammad Ishak

Kerajaan tidak berniat untuk memancing undi melalui pelbagai jenis bantuan yang disalurkan kepada rakyat termasuk Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) yang sedang dilaksanakan sekarang kerana ianya dilakukan semata-mata bagi menjalankan tanggungjawab membantu rakyat yang susah disamping mengucapkan terima kasih kepada mereka yang sentiasa menolong kerajaan selama ini.

Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Tan Sri Abdul Aziz berkata kerajaan membantu rakyat juga adalah bagi memenuhi janji yang rakyat sentiasa didahulukan dalam pentadbiran kerajaan pada masa ini.

“ Inilah antara jenis kebajikan yang dilakukan oleh kerajaan kepada rakyat yang telah dilaksanakan sejak 50 tahun lalu “, kata Mohamed Nazri yang juga Ahli Majlis Tertinggi UMNO dan Ahli Parlimen Padang Rengas, Perak di perjumpaan dengan penduduk di Kampung Pengkalan Atap, Kuala Besut di sini malam tadi.

Justeru, beliau meminta rakyat jangan mudah terpedaya dengan polimik, ucapan maupun ungkapan pihak pembangkang yang cuba menggunakan pendekatan seperti dilakukan kerajaan dalam membantu rakyat dengan menjanjikan slogan negara kebajikan sekiranya diberikan mandat dalam PRU13 nanti.

Namun begitu, Mohamed Nazri sedih dengan sikap pemimpin pembangkang yang sengaja menyuruh pengikutnya menerima setiap bantuan yang disalurkan kerajaan tetapi tidak mengajar mereka supaya bersyukur dengan pemberian apatah lagi untuk mengucapkan terima kasih kepada kerajaan.

“ Kita beri tidak kira parti tetapi mereka suruh ambik apa yang UMNO (kerajaan) beri tetapi bila tiba pilihanraya undi mereka (pembangkang) “, katanya lagi.

Mohamaed Nazri menambah kita berharap agar rakyat berfikir dan membuat penilaian yang ikhlas dan jangan terus menerus dijadikan sebagai alat kepada pembangkang hingga menghancurkan negara.

Beliau juga melahirkan rasa sedih dengan tingkah laku yang ditunjukkan oleh ahli-ahli pembangkang wanita termasuk Muslimah dari PAS di parlimen yang ketika berhujah tidak menunjukkan contoh-contoh yang baik sebagai orang islam.

“ Apa yang depa (mereka) keluarkan dari mulut semuanya kasar yang sentiasa dipenuhi fitnah serta maki hamun yang tidak sesuai dilakukan sebagai seorang wanita Islam”, katanya lagi.

Beliau berharap pemimpin dan pengikut pembangkang supaya tidak menggunakan agama sebagai asas untuk memecahbelahkan umat Islam dengan mengadakan fatwa-fatwa yang dibuat sendiri yang tidak berlandaskan al-quran dan hadis.

Mengenai permintaan PAS supaya dua wakil persekutuan menyertai Jawatankuasa Kajian Hukum Hudud , beliau berkata permintaan itu tidak perlu dilayan.

“ Kalau benar perlembagaan PAS itu Al-Quran kenapa pula nak salahkan perlembagaan Malaysia kerana mereka sepatutnya boleh melakukannya di negeri-negeri yang mereka kuasai seperti di Kelantan dan Kedah”, jelas Mohamed Nazri lagi.

Katanya, kalau tidak mampu melakukannya , janganlah menyalahkan orang lain bagi mengelirukan rakyat.15 December 2011

Kerajaan Terengganu saman ADUN PAS, Harakah

Oleh FAUZI MOHD

Kerajaan Negeri Terengganu hari ini memfailkan saman terhadap Ahli Dewan Undangan Negeri(ADUN) Batu Buruk, Dr. Syed Azman Syed Ahmad Nawawi dan tiga lagi kerana didakwa menerbitkan artikel berunsur fitnah terhadapnya dalam akhbar Harakah pada November lalu.

Kerajaan Negeri selaku plaintif pertama bersama Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Said sebagai plaintif kedua serta Mek Hawa Abdul Rahman dan Hamie Azreen Ami Nordin dari Hamie Enterprise sebagai plaintif ketiga dan keempat mendakwa artikel bertajuk 'Seleweng RM30j bantuan sekolah' yang ditulis ADUN Pas itu menjejaskan reputasi mereka dengan teruk.

Artikel yang didakwa berniat jahat itu dipaparkan pada muka surat N5 melalui suara rasmi parti PAS, Harakah bertarikh 11-13 November 2011.

Selain Syed Azman selaku defendan pertama, plaintif menamakan Dato' Mustafa Ali selaku pemegang permit Harakah sebagai defendan kedua, Ketua Pengarang Harakah, Ahmad Lutfi Othman (defendan ketiga) dan pencetak Harakah, Angkatan Edaran Enterprise Sdn Bhd (defendan keempat).

Writ saman tersebut difailkan oleh peguam plaintif, Abdullah Omar Wahbi Bawadi melalui firma guaman, Tetuan Hisham, Sobri & Kadir di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, hari ini.

Beserta saman berkenaan, Kerajaan Terengganu turut mengemukakan permohonan injunksi bagi menghalang pihak defendan atau pekerja-pekerja atau ejen-ejennya daripada menerbitkan atau menyebabkan penerbitan kata-kata yang didakwa fitnah itu atau perkataan yang sama.

Menurut pernyataan tuntutannya, plaintif mendakwa, tujuh kenyataan fitnah defendan pertama melalui akhbar Harakah antara lain bermaksud atau secara kiasan beliau memiliki moral politik yang rendah, fitnah yang melampau, bersikap autokratik dan tidak menghormati orang lain.

Sebelum ini, Dato' Seri Ahmad menjelaskan, dalam laporan Ketua Audit Negara kontrak pembekalan pakaian hanya satu tahun iaitu pada tahun 2009 dengan nilai kontrak sebenar RM7.995 juta dan bukannya RM10 juta.

"Tidak disebut dalam laporan Ketua Audit Negara 2010 kononnya berlaku salah lalu dan
penyelewengan serta kebocoran sebaliknya pujian diberikan kerana ia telah dapat membantu meringankan beban kewangan keluarga miskin," ujarnya.

Katanya, pembekal dilantik setelah membuat perbandingan harga yang ditawarkan syarikat lain iaitu Mysutera Sdn. Bhd. yang dahulunya dikenali sebagai KUB Tekstil Sdn. Bhd. (sebagai tanda aras kualiti) dengan harga yang ditawarkan RM161.60 bagi set lelaki dan RM173.90 bagi set perempuan.

"Tetapi harga yang dibekalkan oleh kerajaan hanyalah RM150. Hanya pada tahun itu kerajaan meluluskan pembelian pakaian untuk mengelak pemberian disalah guna manakala pada 2007, 2008 dan 2010 dalam bentuk wang tunai," ujarnya.

Beliau memberitahu, sebenarnya terdapat salah faham pihak audit terhadap harga yang ditawarkan pembekal berbanding harga di pasaran kerana menganggap ia harga pasang.
Kerajaan tanggung kos tinggi urus Taska Permata

Oleh: Aida Abd Rahman

Kerajaan negeri komited dalam usaha membangunkan modal insan termasuk mewujudkan Taska Permata di seluruh Terengganu yang memerlukan kos pengurusan yang tinggi tanpa membebankan ibu bapa dengan kadar yuran yang tidak munasabah.

“Untuk itu, kita telah `menelan’ sebahagian besar daripada kos itu dan hari ini ibu bapa hanya perlu membayar RM180 bagi setiap anak berusia empat tahun ke bawah, manakala RM200 bagi setiap bayi berusia setahun ke bawah yang dihantar ke Taska Permata kelolaan Yayasan Pembangunan Keluarga Terengganu (YPKT).
“Jika dilihat dari segi kemudahan prasarana, kemudahan dan juga tenaga pengajar yang terlatih, kos itu jauh lebih murah berbanding taska-taska lain,” kata Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said Majlis Penyampaian Sijil Program Hafazan Muqaddam (23 Surah lazim) Kanak-kanak Taska Permata Yayasan Pembangunan Keluarga Terengganu (YPKT), di Stadium Negeri, hari ini.

Turut hadir, isteri Perdana Menteri, Datin Paduka Seri Rosmah Mansor; isteri Menteri Besar, To’ Puan Seri Norliza Mahmud; Setiausaha Kerajaan negeri, Dato’ Mazlan Ngah; Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Masyarakat dan Wanita negeri, Dato’ Yahya Khatib dan Pengarah YPKT, Encik Mohd Safaruddin Mustaffa.

Dalam majlis itu, seramai 1,012 kanak-kanak berusia tiga hingga empat tahun dari Taska Permata YPKT seluruh Terengganu berjaya menghafaz 23 surah muqaddam.

Menteri Besar berkata, bukan hasrat kerajaan negeri bersaing dengan taska lain tetapi usaha itu sebagai agenda kerajaan bagi membangunkan modal insan di kalangan rakyat Terengganu, selain membuka peluang kepada rakyat berpendapatan rendah menghantar anak mereka ke taska yang bermutu tinggi.

Menurutnya, YPKT juga meninggalkan satu penanda aras yang agak tinggi untuk diteladani dan diikuti oleh semua taska kerajaan serta swasta yang lain.

Katanya, aspek tenaga pengajar menjadi suatu penanda aras yang sangat penting di Taska Permata YPKT dan terbukti dengan adanya lima orang pendidik yang memiliki kelulusan Ijazah dan Diploma, manakala lima orang pendidik berkelulusan Sijil Pelajaran Malaysia dan Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia.

“Kerajaan komited membelanjakan sejumlah wang yang besar demi memastikan kita dapat menghasilkan para cendikiawan dan pelapis kepimpinan negara yang bermutu tinggi.

“Sekalung terima kasih kepada Datin Paduka Seri Rosmah sebagai pelopor kepada program Permata Negara dan juga memberikan peruntukan RM20.4 juta bagi membina 32 Taska Permata di seluruh Terengganu,” katanya.Terengganu jadi contoh Program Permata Negara


Oleh: Aida Abd Rahman

Isteri Perdana Menteri, Datin Paduka Seri Rosmah Mansor mahu negeri lain mencontohi usaha dan kejayaan Terengganu dalam pelaksanaan Program Permata Negara.

“Saya ingin mengucapkan tahniah dan syabas kepada kerajaan negeri yang memberi perhatian khusus kepada program pembangunan dan pendidikan awal kanak-kanak.“Adalah tidak keterlaluan jika dikatakan Terengganu boleh dijadikan contoh dalam pelaksanaan Program Permata Negara,” katanya sempena Majlis Penyampaian Sijil Program Hafazan Muqaddam (23 Surah lazim) Kanak-kanak Taska Permata Yayasan Pembangunan Keluarga Terengganu (YPKT), di Stadium Negeri, hari ini.

Turut hadir, Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said dan isteri, To’ Puan Seri Norliza Mahmud, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Mazlan Ngah; Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Masyarakat dan Wanita negeri, Dato’ Yahya Khatib dan Pengarah YPKT, Encik Mohd Safaruddin Mustaffa.

Datin Paduka Seri Rosmah berkata,sebagai contoh, di Terengganu terdapat 32 Taska permata yang dilaksanakan di setiap Dewan Undangan Negeri, selain 34 Taska Keluarga yang dinaiktaraf sebagai Taska Permata keluarga.


“Selain itu juga, 15 Taska Permata Kemas, dua Taska Permata perpaduan, empat Taska Permata Komuniti dan dua Pusat Anak Permata Negara.Ini bermakna, jumlah keseluruhan Taska Permata di Terengganu berjumlah 89 buah,” katanya.

Beliau juga berharap program hafazan muqaddam dijadikan permulaan kepada pembelajaran kitab suci al-Quran.

“Seharusnya ia juga perlu dilengkapkan dengan kefahaman mengenai aplikasi al-Quran sebagai sumber ilmu dalam pelbagai bidang sama ada yang berkaitan dengan ilmu sains, biologi, biotani, fizik, matematik atau sains kemanusiaan.
“Sesungguhnya ayat-ayat al-Quran adalah kalam Allah dan mengandungi ciri-ciri keajaiban yang membuktikan bahawa ianya adalah wahyu kudus dari Allah S.W.T,” katanya.

Dalam majlis itu, seramai 1,012 kanak-kanak berusia tiga hingga empat tahun dari Taska Permata YPKT seluruh Terengganu berjaya menghafaz 23 surah muqaddam.

Majlis turut disusuli dengan acara penyampaian sijil hafaz muqaddam dan cenderahati, penyerahan surat perlantikan ibu angkat Taska kepada isteri Ahli Dewan Undangan Negeri serta penyerahan sumbangan kenderaan oleh TOP IT Industries dan Kumpulan Ladang Rakyat Terengganu kepada YPKT.
UMT peruntukan RM2 juta untuk penyelidikan dan inovasi

Oleh; Esah Abdullah

Universiti Malaysia Terengganu (UMT) menyediakan peruntukan khas berjumlah RM2 juta bagi tujuan penyelidikan dan inovasi universiti itu tahun depan.

Naib Canselor UMT, Prof. Dato’ Dr. Aziz Deraman berkata, peruntukan khas yang disediakan pihak universiti untuk memantap dan meningkat dibidang penyelidikan khusus kepada pensyarah baru menjalankan penyelidikan dalam bidang masing-masing.

“Geran ini akan diagih antara RM5,000 hingga RM10,000 bagi satu projek untuk pensyarah yang baru menghabiskan pengajian PhD mereka,” katanya dalam sidang media di UMT, hari ini.

Menurutnya tahun ini, UMT menyediakan peruntukan RM500,000 bagi tujuan yang sama dan sumbangan ini banyak membantu pensyarah menyiapkan tugas-tugas penyelidikan.

Namun begitu katanya, sumber ini tidak mampu menampung gerakan projek yang lebih besar dan UMT tidak meletakkan sasaran secara khusus.

Tambahnya, peruntukan pendidikan diperingkat Pusat sangat kompetatif dan pihak UMT telah menghantar permohonan mengenainya.bajet RM100 juta yang diumumkan baru-baru ini untuk program penyelidikan dan inovasi.

Selain itu, dengan adanya ramai penyelidik yang aktif serta berpengslsmsn, UMT berupaya meningkatkan imej kecemerlangan di peringkat kebangsaan mahu pun antarabangsa.

“Bagaimana pun UMT berbangga dengan pencapaian cemerlang para penyelidik yang mampu meraih pingat di pertandingan yang disertai dalam dan luar negara,” katanya.

Produk penyelidikan UMT dapat pengiktirafan antarabangsa.

Oleh; Esah Abdullah

Universiti Malaysia Terengganu (UMT) meraih empat pingat emas, satu perak dan dua gangsa dalam pertandingan BioMalaysia Conference dan Exhibition 2011 (BMCE) yang diadakan di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur pada 21 – 23 November lalu.

Naib Canselor UMT, Prof. Dato’ Dr. Aziz Deraman berkata, kejayaan para penyelidik ini merupakan pencapaian yang sangat membanggakan universiti dalam usaha menjadikan negara kita sebuah negara maju.

“Para penyelidik UMT juga berjaya meraih dua emas, tiga perak dan dua gangsa dalam pertandingan Seoul International Invention Fair 2011 (SIIF) , di Coex Exhibition Hall, Seoul, Korea Selatan pada awal bulan ini,” katanya dalam sidang media di UMT hari ini.

Katanya, dalam BMCE UMT menghantar lapan produk, tujuh daripadanya mendapat pingat manakala di SIIF telah memenangi tujuh daripada sembilan produk yang disertai,” katanya.

“Produk ‘Seagold Probiotik Liquid:Nutritional Health Supplement’ oleh Prof. Dr Effendy Abd. Wahid dan Encik Thirukanthan Chandra Segaran yang menerima pingat emas turut di mendapat anugerah khas Bioteknologi Inovation of The Year,” katanya.

Selain itu turut mendapat pingat emas ialah projek penyelidikan ‘Scalogel; Topical Wound Care Management’ oleh Prof. Dr. Effendy dan Encik Thirukathan.

Manakala dua produk iaitu ‘Improved Technique In Vital Copepod Production: Green Technology For Aquaculture dan Biva-Meb Larvae For Larvae’ oleh Prof Madya Dr. Zaleha Kassim turut menerima pingat emas di BMCE.

Sementara itu dua produk inovasi menerima pingat emas di SIIF ialah ‘Benzomip-SPE’ oleh Prof. Madya Dr Marinah Mohd Ariffin dan ‘Evo-7’ oleh Encik Mohd Fairuz Affandi Aziz.
Belanja RM43.5 juta, bantu golongan kurang berkemampuan

Oleh: Suriati Ali

Kerajaan negeri melalui Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) membelanjakan kira-kira RM43.5 juta bagi menaiktaraf kehidupan 19,427 golongan kurang berkemampuan di Terengganu, sepanjang Januari hingga November tahun ini.

Daripada peruntukan itu, Kuala Terengganu mencatatkan jumlah tertinggi iaitu RM13.3 juta membabitkan 6,612 penerima, diikuti Marang (RM7.2 juta, 2,997 penerima) dan Besut mencatatkan peruntukan berjumlah RM7 juta dengan bilangan 3,121 penerima.

Manakala bagi Dungun pula sebanyak RM5.7 membabitkan 2,460 penerima; Hulu Terengganu (RM3.9 juta, 1,502 penerima); Kemaman (RM3.8 juta, 1,454 penerima) dan Setiu pula mencatatkan jumlah RM2.8 juta membabitkan seramai 1,381 penerima bantuan.

Mereka yang dikategorikan orang miskin, ibu tunggal, bapa tunggal, anak yatim, anak yatim piatu, orang kurang upaya, orang sakit dan warga emas, layak menerima bantuan itu secara bulanan dengan kadar yang ditetapkan JKM.

Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Masyarakat dan Wanita Negeri, Dato’ Yahya Khatib Mohamad, berkata kerajaan negeri melaksanakan pelbagai strategi dan kaedah semata- mata ingin melihat rakyat terutama mereka yang kurang bernasib baik dan berpendapatan rendah merasai kehidupan lebih selesa.

“Penerima sewajarnya memanfaatkan atau membelanjakan wang bantuan yang diterima itu kepada perkara yang berfaedah supaya mampu keluar daripada dibelenggu kemiskinan,” katanya.


10,000 pengunjung dijangka hadir pada Karnival Jalur Lebar

Oleh: Suriati Ali

Kira-kira 10,000 pengunjung terutama golongan belia dijangka hadir pada Karnival Jalur Lebar 1Malaysia yang akan diadakan di Jertih Souq, Besut.

Karnival selama tiga hari dan bermula 6 Januari tahun depan itu menampilkan pelbagai aktiviti menarik, termasuk pertandingan konsol guitar hero, cabaran permainan dalam talian, animasi mania, persembahan badut, pertandingan mewarna dan pertandingan karaoke.

Program anjuran Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan (KPKK) dengan kerjasama Suruhanjaya Komunikasi Multimedia Malaysia (SKMM) danTelekom Malaysia itu mampu meningkatkan kesedaran pengguna mengenai betapa pentingnya jalur lebar dalam kehidupan seharian.

Pengurus Acara karnival itu, Wong Ee Shen, berkata pihaknya yakin dengan adanya penganjuran karnival seumpama ini di serata negeri, matlamat untuk mencapai sasaran 75 peratus pengguna jalur lebar menjelang 2015 mampu dicapai.

“Karnival ini bukan saja mampu mempromosikan penggunaan jalur lebar di kalangan masyarakat malah dapat mempertingkatkan kesedaran pengguna tentang fungsinya serta membentuk komuniti celik teknologi maklumat,” katanya.


Datuk Seri Nazri Aziz tinjau penempatan PPRT Kampung Pangkalan Atap,Kuala Besut

Oleh: Mohammad Ishak


Nazri diiringi Dr Abdullah malam tadi meninjau kawasan pantai


Ketakutan penduduk yang tinggal di penempatan Projek Perumahan Termiskin (PPRT) Kampung Pengkalan Atap,Kuala Besut, yang dilanda banjir laut Ahad lalu,akibat ombak besar dan air pasang terubat apabila penderitaan mereka mendapat perhatian pemimpin kerajaan.

Kehadiran Menteri Di Jabatan Perdana Menteri,Datuk Seri Nazri Aziz yang juga Pengerusi Jawatankuasa Kencana Alam Negara, melakukan lawatan mengejut ke penempatan berkenaan yang terletak kira-kira 400 meter dari laut pada jam 8.30 malam tadi.

Mengiringi beliau ialah Ahli Parlimen Besut, Datuk Seri Dr Abdullah Md Zin, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kota Putera,Muhammad Pehimi Yusof,Pegawai Daerah Besut, A Rahim Jusoh serta pegawai-pegawai kanan Majlis Keselamatan Negara (MKN).

Nazri berpelung melihat secara lebih dekat kesan kemusnahan benteng penahan ombak yang dipukul ombak besar menyebabkan 44 rumah kediaman di situ dimasuki air dan 196 mangsa terpaksa dipindahkan ke balai raya berhampiran.

Pada sesi bertemu penduduk Nazri yang bersimpati dengan nasib malang menimpa penduduk berjanji akan member bantuan kepada semua mangsa terbabit selepas mendapat senarai terperinci daripada MKN dan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

Katanya, kerajaan Barisan Nasional akan memberi pelbagai bentuk bantuan kepada rakyat tanpa mengira fahaman politik dan jika mereka menghadapi bencana dan berpindah adalah layak menerima wang ehsan RM5,000 bagi setiap keluarga.

“Walaupun ada penduduk terutama penyokong pembangkang yang tidak mahu berterima kasih kepada sumbangan itu, ia tetap diteruskan kerana menjadi tanggungjawab kerajaan membela semua nasib mereka yang ditimpa bencana,” katanya.

Beliau berkata, program turun padang yang dilakukan beliau ke semua kawasan yang dilanda banjir dan bencana alam bukan kerana pilihan raya akan tiba bila-bila masa sebaliknya ia dilakukan sejak 2004 selepas beliau dilantik sebagai Menteri yang bertanggungjawab terhadap bencana alam.


Yang Di-Pertuan Muda terima pengurniaan DKR


Oleh: Aida Abd Rahman

Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin berkenan mengurniakan Pingat Darjah Kerabat DiRaja Terengganu Yang Amat Mulia Darjah Yang Pertama (DKR) kepada Yang Di-Pertuan Muda Terengganu, Tengku Muhammad Ismail.

Pengurniaan kepada anakanda sulung baginda itu bersempena Majlis Istiadat Penghadapan Setelah Menyempurnakan Kewajipan Sebagai Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong ke-13, di Istana Maziah, Kuala Terengganu, semalam (14 Disember).
Turut berangkat ke istiadat berkenaan, Sultanah Terengganu, Sultanah Nur Zahirah.

Hadir sama, Menteri Besar Terengganu, Dato’ Seri Haji Ahmad Said dan isteri To’ Puan Seri Hajah Norliza Mahmud, kerabat-kerabat raja, Ahli-ahli Dewan Pangkuan DiRaja Terengganu serta Ahli-ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri.

Dalam majlis penuh istiadat bermula jam 9.30 pagi, Sultan Mizan turut berkenan menyembahkan titah dari singgahsana selepas Menteri Besar selesai menyampaikan ucapan.

Selepas titah ucapan baginda, nobat dipalu lagu `Ibrahim Khalil’ berserentak dengan tembakan meriam 21 das.

Keberangkatan masuk baginda dan Sultanah Terengganu diiringi dengan paluan nobat lagu `Iskandar’, sementara keberangkatan dari majlis istiadat itu diakhiri dengan paluan lagu `Sri Istana’.
14 December 2011

Tugas cemerlang pacu pembangunan negara- MB

Oleh: Aida Abd Rahman

Kerajaan negeri begitu kagum dengan kejayaan Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin yang menjalankan tugas dan tanggungjawab sebagai Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong dengan begitu cemerlang dalam memacu pembangunan negara yang dapat dinikmati oleh seluruh rakyat jelata.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata di bawah pemerintahan baginda negara mengalami pembangunan dan pertumbuhan ekonomi yang begitu memberangsangkan walaupun dalam situasi keruncingan ekonomi global dunia yang tidak menentu di mana terdapat negara seperti Portugal, Ireland, Greece dan Sepanyol menghadapi krisis kewangan begitu teruk yang boleh membawa kepada kebangkrapan negara.

“Syukur negara kita sepanjang di bawah pemerintahan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Tuanku melalui Program Transformasi Ekonomi, kesan permasalahan ekonomi global dan krisis kewangan antarabangsa dapat ditangani dengan jayanya. bermanfaat dan bermakna dalam tempoh memerintah negara.

“Patik-patik sekalian percaya dan yakin dengan pengalaman yang penuh bermanfaat dan bermakna dalam tempoh memerintah negara, Kebawah Duli Yang Maha Mulia Tuanku dapat membawa balik mutiara pengalaman pemerintahan negara bagi kesinambungan pemerintahan baginda ke Terengganu Darul Iman,” katanya ketika berucap sempena Istiadat Penghadapan Setelah Menyempurnakan Kewajipan Sebagai Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong ke-13, di Istana Maziah, Kuala Terengganu, pagi ini.

Berkenan berangkat, Sultanah Terengganu, Tuanku Nur Zahirah serta Yang Di-Pertuan Muda Terengganu, Tengku Muhammad Ismail.

Hadir sama, isteri Menteri Besar, To’ Puan Seri Hajah Norliza Mahmud, kerabat-kerabat raja, Ahli-ahli Dewan Pangkuan DiRaja Terengganu dan Ahli-ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri.

Menteri Besar berkata, dengan mutiara pengalaman berharga tersebut sudah pasti akan dapat membantu meligatkan putaran kemajuan pembangunan dan pertumbuhan ekonomi negeri bagi membolehkan Terengganu tampil menjadi sebagai negeri maju menjelang 2020.

Beliau juga bersyukur ke hadrat Ilahi kerana dalam keadaan keruncingan krisis ekonomi global, rakyat masih lagi dapat bertahan dengan menjalani hidup dalam suasana aman damai, tenteram dan harmoni.

Walaupun menghadapi persekitaran luar yang begitu mencabar ekonomi negeri masih dapat mencatat pertumbuhan pada kadar 4.3% pada 2010 dan pada tahun ini pula ekonomi negeri dijangka berkembang pada kadar 4.5%.

Dari segi kemasukan pelabur pula, pada 2010 jumlah pelaburan yang telah diluluskan di Terengganu sebanyak RM2.33 billion. Manakala bagi tempoh Januari hingga Julai 2011 sebanyak RM1.68 billion diluluskan dengan mewujudkan 3,464 peluang pekerjaan.

Katanya, dijangka pada tahun ini Terengganu akan menerima pelaburan berjumlah sebanyak RM3.5 billion.

“Kerajaan negeri Kebawah Duli Yang Maha Mulia Tuanku mempunyai wawasan menjadikan Negeri Terengganu sebuah negeri maju menjelang tahun 2020. Bagi merealisasikan matlamat tersebut Kerajaan Negeri Kebawah Duli Yang Maha Mulia Tuanku telah merangka perancangan Strategik Pembangunan Lima Tahun Negeri Terengganu yang dikenali sebagai ‘Halatuju Pembangunan Negeri Terengganu 2009-2013’.

“Halatuju Pembangunan Negeri Terengganu memberi penekanan kepada peningkatan ekonomi dan rantaian nilai lebih tinggi, memupuk keupayaan pengetahuan dan inovasi, menangani isu sosioekonomi secara berterusan, meningkatkan kualiti hidup dan mengukuhkan ‘delivery system’ kerajaan,”katanya.

Beliau berkata, bagi melaksanakan projek-projek dan program-program yang dikenalpasti di bawah hala tuju tersebut peruntukan sebanyak RM14.4 billion adalah diperlukan.Mara sedia peruntukan usahawan berniaga

Oleh; Esah Abdullah

Majlis Amanah Rakyat (Mara) menyediakan pembiayaan perniagaan berjumlah RM27.5 juta kepada usahawan dan RM18.3 juta lagi untuk Skim Pembiayaan Kontrak Ekspres (Spike) di Terengganu.

Timbalan Pengarah Mara negeri, Encik Mohd. Tahir Mat Yusof berkata, pihaknya juga menyediakan Skim Pembiayaan Peningkatan Perniagaan (3P), dan latihan keusahawanan.

“Mara turut memperkenalkan program baru iaitu program UK Dinamik bagi meningkatkan pendapatan kumpulan usahawan kecil dari kalangan penjaja dan peniaga kecil,” katanya.

Menurutnya, program UK Dinamik dilaksanakan melalui skim pembiayaan Islam Al-Ghardul Hasan berkonsepkan kebajikan tanpa caj keuntungan bernilai sehingga RM10,000 di samping khidmat bimbingan, perundingan dan pemasaran.

Selain itu katanya, Mara berjaya melahirkan kira-kira 3,000 usahawan bumiputera sehingga akhir tahun ini dan berharap jumlah berkenaan akan bertambah tahun depan.
YPKT tumpu lapan bidang

Oleh: Suriati Ali

Yayasan Pembangunan Keluarga Terengganu (YPKT) mengambil pendekatan membasmi kemiskinan tegar di kalangan penduduk Terengganu melalui lapan bidang utama di mana boleh menambah baik ekonomi keluarga.

Bidang itu adalah kemahiran, Kraftangan, ternakan, perikanan, perkhidmatan barangan, perniagaan makanan, perniagaan dan pertukangan.

Pengarah YPKT, Encik Mohd Shafaruddin Mustaffa, berkata daripada lapan bidang itu, perkhidmatan barangan paling ramai peserta, membabitkan 1,056 orang; diikuti perniagaan makanan (801); kemahiran jahitan dan sulaman (706); ternakan (207); pertukangan (198); pertanian (94); perikanan (37) dan kraftangan (8).

Katanya, antara objektif YPKT membantu meningkatkan pendapatan golongan miskin menerusi penyediaan peluang meningkatkan ekonomi golongan sasar adalah mengalakkan rakyat miskin menyertai program pembangunan diri, memberi suntikan minda kepada golongan sasar ke arah mencapai kejayaan, membangkitkan kesedaran dan keupayaan diri sendiri untuk keluar daripada kepompong kemiskinan.

“Yang pasti YPKT memantau setiap bulan terhadap peserta dan menilai laporan kemajuan di samping mereka perlu mengikuti kursus perubahan minda dan motivasi diri dari masa ke semasa sehingga Berjaya mengeluarkan mereka daripada garis kemiskinan menerusi projek yang dilaksanakan,” katanya.