Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

16 July 2011

Sepuluh hotel baru sedia 926 bilik di seluruh Terengganu

Oleh: Aida Abd Rahman

Sepuluh premis hotel baru yang menyediakan 926 unit bilik sedang rancak dibangunkan bagi menambah jumlah hotel dan chalet sedia ada di seluruh Terengganu.

Pembinaan hotel baru itu juga bagi menampung kehadiran pelancong domestik serta antarabangsa yang semakin meningkat ke negeri ini terutama pada musim cuti persekolahan serta terdapat pelbagai penganjuran acara kebangsaan dan dunia.

Sehingga kini, sebanyak 9,086 unit bilik yang terdapat di chalet dan hotel seluruh Terengganu.
Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan negeri, YB Datuk Abdul Rahin Mohd Said, berkata hotel baru yang sedang dalam pembinaan termasuk Motel Kijal Drive Inn (288 unit bilik), Terengganu Equestrian Resort (200 unit bilik), Hotel YDSM, Lembah Bidong (174 unit bilik) dan Santina Resort Teluk Bidara, Dungun yang menyediakan 88 unit bilik.

Selain itu, Teluk Dalam Resort, Perhentian Besar (52 unit bilik); Quinara Village Resort, Tok Jembal (48 unit bilik);Forty One Recreation Resort (48 unit bilik); Anggerik Villa Resort, Ayer tawar, Besut (18 unit bilik) dan Teluk Bakau Resort, Pulau Redang (10 unit).

Katanya, penambahan bilik dan hotel baru itu turut menyumbang peluang pekerjaan kepada 1,087 orang penduduk tempatan.

“Pertambahan hotel baru sejajar dengan hasrat kerajaan negeri untuk menjadikan Terengganu sebagai destinasi pelancongan utama negara dan sumber pertumbuhan baru ekonomi negeri.

“Malah, Terengganu juga berhasrat meningkatkan kadar kedatangan pelancong sebanyak 25 peratus setahun bagi tempoh 2009 hingga 2013 yang digerakkan melalui pelbagai usaha berterusan termasuk promosi dalam dan luar negara serta penganjuran acara pelancongan di peringkat antarabangsa,” katanya.

Antara penganjuran program pelancongan antarabangsa termasuk Kejohanan Kapal Layar Piala Monsun (Pulau Duyong, Kuala Terengganu); Kapas-Marang International Swimathon; Terengganu Master Golf Invitational; Perhentian Island Challenge dan Kejohanan Kuda Lasak Piala Sultan Terengganu.

Tuanku Mizan berkenan rasmi upacara penyampaian hadiah

Oleh: Suriati Ali

Yang DiPertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin berkenan merasmikan upacara Penyampaian Hadiah dan Penutup Kejohanan Motosikal Lasak Asia (FIM) 2011 yang berlangsung di Trek Sukan Lasak di Kompleks Sukan Gong Badak, Kuala Terengganu, petang tadi (16 Julai).

Sebelum itu, baginda turut meluangkan waktu menyaksikan perlawanan akhir kategori MX2, di mana Terengganu buat julung kalinya bertindak sebagai tuan rumah dalam kejohanan bertaraf antarbangsa itu.

Turut mengiringi baginda Tengku Seri Laksamana Raja, Tengku Sulaiman;Tengku Sri Temenggong Raja, Tengku Baharuddin; Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan, Rozi Mamat dan beberapa pegawai kanan kerajaan negeri.Kejohanan yang menawarkan hadiah keseluruhan bernilai RM30, 000 itu menyaksikan penglibatan seramai 150 peserta dari lapan negara.

Sementara itu pemenang kategori MX2, Thanarat Penjan, 19, dari Bangkok Thailand muncul juara turut berpuas hati dengan rekod yang dicatatkan itu dan ia merupakan kemenangan ulung peringkat antarabangsa yang disertainya.Katanya, dia berpuas hati dengan perlumbaan kali ini dan kemenangan yang diraih sememangnya dijangka awal memandangkan dalam ujian masa sebelum ini mampu mengatasi pelumba-pelumba yang lain..

Selain Thailand, kejohanan ini juga turut disertai oleh Jepun, Iran, China, Filipina, Indonesia, Mongolia dan India dan negara gajah putih itu dilihat mendominasi perlawanan berkenaan.
MSNT isi kekosongan bola sepak Sukma

Oleh: Suriati Ali

Majlis sukan Negeri Terengganu (MSNT) memanggil beberapa pemain dari Piala Presiden Persatuan Bola Sepak Negeri Terengganu (PBSNT) dan Piala Presiden T-Team menjalani sesi pemilihan bagi mengisi kekosongan skuad bola sepak Sukan Malaysia (Sukma) Terengganu.

Langkah awal untuk membentuk pasukan baru itu diambil setelah kesemua barisan pemain yang sedaia ada telah melebihi had umur yang ditetapkan untuk mengambil bahagian dalam Sukma di Pahang 2012.Menurut Pengarah MSNT, Encik Zainal Abidin Hussin, sesi uji bakat itu sebenarnya terbuka kepada semua pemain yang berbakat serta memiliki minat yang mendalam dalam sukan bola sepak, namun beberapa senarai pemain yang pernah beraksi dalam kedua-dua pasukan itu diambil untuk melihat kemampuan sebenar mereka.

“Bagaimanapun, uji bakat ini sebenarnya terbuka kepada semua yang berumur di bawah 21 tahun dan ada beberapa pemain yang dipanggil adalah terdiri daripada pemain dari daerah-daerah yang menunjukkan potensi tinggi dalam perlawanan persahabatan bersempena Jelajah Piala FA Ke Daerah-Daerah yang bermula 11 Julai lepas.

“Justeru, saya berharap agar mana-mana yang berminat serta memiliki bakat dalam sukan bola sepak tidak melepaskan peluang terbaik untuk mengisi 25 kekosongan skuad bola sepak Sukma Terengganu,” katanya kepada pemberita ketika ditemui pemberita di Kompleks Sukan, Gong Badak, Kuala Terengganu petang tadi (16 Julai).
Program berakit semarak hubungan antara kaum

Oleh: Aida Abd Rahman

Sungai bukan sahaja menjadi sumber pendapatan tambahan masyarakat setempat , malah turut menjadi medan penduduk untuk merapatkan hubungan melalui penganjuran pelbagai aktiviti riadah yang menyihatkan badan serta minda.

Menyedari manfaat itu, Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung (JKKK) Beladau Kepong bersama Persatuan Belia Fajar Menyinsing, menganjurkan Program Berakit `Sungaiku, Hidupku’ sepanjang lapan kilometer bermula dari Sungai Kampung Tiruk dan berakhir di Sungai Kampung Baladau Kepong, Kuala Terengganu, hari ini.
Menurut pihak pengelola yang bertindak sebagai jawatankuasa induk program, Encik Zulfikri Muda, berkata setiap bot melibatkan sepuluh peserta dan penganjur menyediakan RM500 kepada setiap pasukan bagi menyiap dan menghias bot mereka.

“Program ini bukan sahaja melibatkan masyarakat Melayu yang sudah sinonim dengan sungai, malah turut menarik penyertaan masyarakat Cina dari Kampung Tiruk yang tidak melepaskan peluang menghantar satu pasukan bagi menyertai acara tradisi kali ini.

“ Saya melihat program ini bukan sahaja dapat meningkatkan kesedaran penduduk dari pelbagai lapisan usia, terutama golongan kanak-kanak dan remaja supaya mencintai sungai, malah merapatkan hubungan antara peserta serta penduduk kampung sekitar yang terlibat tanpa mengira batasan kaum,”katanya.

Program julung kali itu berjaya menarik penyertaan 30 rakit melibatkan 310 penduduk sekitar Dewan Undangan Negeri (DUN) Alor Limbat yang bersaing untuk merebut hadiah bagi kategori Rakit Berhias dan Rakit Laju.

Johan bagi Kategori Rakit Laju dimenangi Pasukan Citra Sari (Beladau Kepong), tempat kedua dan ketiga masing-masing dimenangi Pemuda Beladau Kepong dan JKKK Kampung Banggol Cempedak. Hadiah kepada pemenang disampaikan Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Limbat, YB Haji Alias Abdullah.

Sementara tempat pertama bagi kategori Rakit Berhias dimenangi JKKK Beladau Selat, manakala tempat kedua, JKKK Banggol Kemang dan ketiga Agensi Pembangunan Masyarakat Terengganu DUN Alor Limbat.

Hadiah kepada pemenang disampaikan Pengarah Trivecosta Negeri, Dato’ Wan Zahari Wan Ngah. Pemenang bagi kedua-dua kategori mendapat RM500 (tempat pertama), diikuti RM400 dan RM300 masing-masing bagi tempat kedua serta ketiga.
Program Jaya Diri bantu peserta berdikari

Oleh; Esah Abdullah

Program Jaya Diri (PJD) akan diperluaskan kepada golongan siswazah dan belia lepasan sekolah untuk memberi peluang golongan berkenaan menceburkan diri dalam bidang perniagaan.

Pengarah Yayasan Pembangunan Keluarga (YPK) Terengganu, Encik Safaruddin Mustaffa berkata, sebagai permulaan jabatan menyasarkan 100 peserta PJD kalangan siswazah yang akan dilaksanakan tahun depan.


“Namun begitu mereka yang berminat boleh membuat permohonan bermula dari sekarang kerana YPK masih mempunyai baki dana peruntukan tahun ini,” katanya.

Katanya, YPK memperuntukkan RM4 juta dana bagi tujuan PJD tahun ini dan sehingga ini seramai 4,360 peserta seluruh negeri telah menerima pinjaman memulakan perniagaan di bawah PJD.

“PJD yang menyediakan pinjaman kepada peserta sebenarnya lebih baik daripada bantuan kerana mampu mendidik seseorang itu berdikari,” katanya.

Selain itu katanya, orang ramai khususnya wanita perlu ambil peluang ini kerana pinjaman kewangan yang disediakan YPK tidak mengenakan faedah dalam urusan bayaran balik kelak.

15 July 2011

Pas sudah tidak relevan

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Pas yang pemimpinnya kini sudah tidak mempunyai pendirian tidak lagi relevan untuk disokong dan didokong oleh rakyat negeri ini, kata Ketua Penerangan Umno Negeri, Haji Ahmad Razif Abd Rahman.

Sehubungan itu, katanya, mereka yang sebelum ini pernah bersimpati atau menjadi penyokong parti itu secara senyap-senyap, perlu memikirkan semula tindakan mereka kerana perbuatan mereka sia-sia saja.

“Jika selama ini, sesetengah pihak terpengaruh dengan kenyataan pemimpin Pas kononnya mereka memperjuangkan Islam, tetapi keadaan itu sudah tidak berlaku lagi.

“Pemimpin Pas bukan saja tidak bercakap pasal agama sekarang ini, tetapi mereka sudah sanggup bersengkokol dengan DAP yang secara terang-terang menentang Islam,” katanya kepada Teganukita ketika ditemui baru-baru ini.

Lebih memalukan, katanya, pemimpin Pas sanggup dipergunakan oleh sekutu-sekutu mereka dalam pakatan pembangkang apabila melanggar arahan pihak berkuasa dan menyertai perhimpunan haram.

“Semua pihak, termasuk mufti telah mengeluarkan pandangan agar umat islam tidak menentang arahan pemerintah dan melakukan tindakan yang boleh mendatangkan musibah kepada umat Islam dan masyarakat negara ini.

“Tetapi, pada masa yang sama ramai pemimpin Pas sanggup mengetepikan pandangan tokoh-tokoh agama dan mufti, sebaliknya menyertai perhimpunan haram yang merugikan banyak pihak,” katanya.

Beliau meminta pengikut dan penyokong Pas meninggalkan perjuangan parti itu yang sudah terpesong jauh dari perjuangan asal mereka dan menyokong kerajaan semasa.

“Kerajaan Terengganu hari ini sedang bertungkus lumus memartabatkan syiar Islam dan memberi keutamaan kepada soal pendidikan anak-anak,’ katanya.

Oleh itu, katanya, tidak ada sebab mengapa segelintir rakyat negeri ini masih menentang kerajaan dan menganggap apa yang dilakukan pemimpin sekarang ini tidak Islamik.

Terengganu juara memanah

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Terengganu muncul juara Kejohanan Memanah Isntitusi Pendidikan Agama Peringkat Kebangsaan kali ketiga, yang diadakan di Kem Telaga Batin, Seberang Takir dan berakhir semalam.

Kontinjen tuan rumah yang diwakili lapan pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Sheikh Abdul Malik, menyapu bersih lapan pingat emas yang dipertandingkan sepanjang kejohanan tiga hari tersebut.

Pada kejohanan yang disertai 112 atlet yang mewakili 13 pasukan dari seluruh negara itu, Khairul Anwar Kamarulzaini meraih tiga emas bagi kategori 40 meter lelaki, 30 meter lelaki dan pusingan Olimpik individu lelaki.

Nur Aminul Muhaimin Hamaru pula memenangi pingat emas bagi kategori 30 meter wanita serta pusingan Olimpik wanita manakala Nor Syahirah Hamzah mengungguli emas kategori 40 meter wanita.

Pasukan tuan rumah dengan mudah menewaskan Selangor dan Perak bagi merebut pingat emams dalam kategori pusingan Olimpik berpasukan lelaki dan wanita.

Majlis penyampaian hadiah kepada para pemenang disempurnakan Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan Negeri, YB Haji Muhammad Ramli Nuh, petang semalam.
Hadir sama di majlis itu, Pengarah Bahagian Pendidikan Islam Kementerian Pelajaran, Encik Abdullah Md Din.


14 July 2011

Industri songket berdaya maju

Oleh: Esah Abdullah

Usaha berterusan beberapa agensi termasuk Kraftangan Malaysia dan pembangunan koperasi dapat memperkasakan matlamat kerajaan menjayakan halatuju pembangunan negeri.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar, Usahawan dan Koperasi negeri, YB Dato’ Haji Mohamed Awang Tera berkata, antara yang dikenal pasti adalah industri songket yang semakin mendapat tempat dipasaran antarabangsa.

Katanya, sehingga ini beberapa syarikat tekstil dari luar negara menunjukkan minat untuk memasarkan produk berkenaan.

“Kita yakin songket buatan rakyat tempatan boleh diterima di negara barat kerana ia sesuai dijadikan pakaian, perhiasan rumah dan cenderahati dengan citarasa dan corak fesyen yang bersesuaian,” katanya.

YB Dato’ Haji Mohamed seterusnya berharap pengusaha songket di negeri ini dapat meningkatkan kualiti dan mutu pengeluaran masing-masing supaya produk mereka dapat dipasarkan di peringkat global.

“Biasalah jika kita mahu orang beli barang kita, pengusaha harus bijak memancing perhatian pelancong dari luar untuk membeli dan membawa pulang barangan ke negara mereka,” katanya.

Katanya, setiap pengusaha juga harus bergabung tenaga dan berganding bahu dalam memajukan industri melalui koperasi dalam usaha meningkatkan rangkaian niaga sesama mereka.
Terengganu tarik pelabur ternak udangKerajaan Terengganu sedang menimbang permohonan beberapa pelabur yang berminat untuk melabur dalam bidang ternakan udang di negeri ini.

Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Asas Tani negeri, YB Haji Asha'ari Idris, berkata sehingga ini, sekurang-kurangnya enam pelabur dari luar Terengganu memohon berbuat demikian.

Beliau berkata, pihaknya kini sedang membuat penilaian dan melihat setakat mana kesungguhan pelabur berkenaan untuk melabur di negeri ini.

“Kerajaan negeri memang mengalu-alukan pelabur yang ingin mengusahakan ternakan udang di negeri ini kerana ia boleh memberi pekerjaan kepada penduduk tempatan,” katanya.

Bagaimanapun, katanya, kerajaan negeri perlu berhati-hati dan tidak mahu tergesa-gesa dalam membuat keputusan berhubung perkara tersebut.
Menurut beliau, setakat ini sebuah syarikat telah dibenarkan menternak udang di Kampung Nyatuh, Setiu, yang melibatkan kawasan seluas 1,000 hektar.

Katanya, syarikat itu sekarang ini sedang di dalam peringkat melatih pekerja dan ia dijangka memulakan operasi September depan.

Beliau berkata, kerajaan negeri meminta pelabur berkenaan supaya mengenal pasti kawasan ternakan yang mereka berminat mengusahakannya.

“Terengganu mungkin akan menjadi pengeluar udang terbesar sekiranya semua permohonan itu diluluskan,” ujar beliau.Hotel, chalet dan Taman Tamadun Islam antara destinasi pilihan pelancong

Oleh: Aida Abd Rahman

Seramai 2,815,184 pelancong direkodkan melawat Terengganu sepanjang 2010 melibatkan 2,528,035 pelancong domestik, manakala 287,149 lagi pelancong antarabangsa.

Daripada jumlah itu, 1,272,896 pelancong memilih untuk menginap di hotel dan resort, diikuti 821,442 mengunjungi Taman Tamadun Islam, Pulau Wan Man, Kuala Terengganu bagi menyaksikan 22 replika masjid terkenal di seluruh dunia yang terdapat di taman tema bercirikan Islam pertama di dunia itu.
Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan negeri, Datuk Abdul Rahin Mohd Said, berkata pelancong antarabangsa pastinya menginap di hotel dan chalet di sekitar Kuala Terengganu sebelum mengambil peluang mengunjungi taman tema berkenaan.

“Bagaimanpun, bagi pelancong domestik pula kebanyakannya menghabiskan masa melawat Taman Tamadun Islam dalam tempoh beberapa jam sebelum kembali ke tempat tinggal masing-masing tanpa bermalam di hotel atau chalet.

“Selain itu, jumlah pelancong yang tinggi turut direkodkan menginap di pelbagai penginapan yang tidak berdaftar dengan Kementerian Pelancongan, iaitu 299,871 orang,” katanya kepada Teganukita.

Katanya, Taman Laut Pulau Redang turut menjadi destinasi pilihan utama pelancong apabila mencatat 110,840 pelawat bermula Februari hingga Ogos lalu, manakala tasik buatan manusia, Tasik Kenyir, Hulu Terengganu dikunjungi 225,570 pelawat dan 81,596 pelawat lagi mengunjungi Taman Laut Pulau Perhentian, Besut.

Sementara itu, 2,969 pelancong domestik serta antarabangsa menginap di enam inap desa atau homestay yang berdaftar di seluruh Terengganu sepanjang tahun lalu.

“ Seramai 319 orang pelancong antarabangsa direkodkan menginap di inap desa atau homestay yang terdapat di seluruh Terengganu sepanjang tahun lalu.

“Daripada jumlah itu, Indonesia mencatat 83 orang, Singapura (80), Sepanyol (50), Amerika Syarikat (36), manakala China, Arab dan Netherlands, masing-masing sembilan orang. Sementara Korea dan Perancis pula empat orang, diikuti masing-masing dua dari Vietnam dan Jerman serta 30 orang lagi dari serata tempat seluruh negara.

Datuk Abdul Rahin berkata program inap desa dapat membantu kerajaan negeri memperkenalkan pelbagai budaya ketimuran dan adat resam Melayu kepada pelancong tempatan dan juga asing.

Sehingga kini, enam inap desa yang berdaftar dan diiktiraf kerajaan termasuklah Homestay Kampung Pasir Raja, Dungun; Homestay Rhu 10, Setiu; Homestay Felda Selasih, Jertih; Homestay Kampung Buloh, Hulu Terengganu; Homestay Kampung Teluk Ketapang dan Kampung Pulau Duyung, Kuala Terengganu.
TTITC bayar pampasan RM140,500

Oleh: Suriati Ali

Pusat Latihan Industri Perkayuan Terengganu (TTITC) membayar pampasan insurans Skim Takaful Malaysia berjumlah RM140,500 kepada seorang ibu tunggal Puan Norafidah Ismail, 26, yang kematian suami akibat kemalangan jalan raya pada awal Mac lalu.

Puan Norafidah yang baru menerima kehadiran orang baru dalam keluarganya bukan sahaja gembira malah terkejut dan terharu apabila sumbangan yang disampaikan sendiri, Pengerusi TTITC , Haji Ahmad Razif Abdul Rahman di kediamannya di Manir, Kuala Terengganu, semalam (13 Julai).

Ahmad Razif yang juga Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains & Teknologi dan Sumber Manusia negeri, berkata dia berharap semua pihak dapat membuat caruman insurans melalui mana-mana agensi dalam usaha meringankan beban sekiranya berlaku sebarang musibah terhadap ahlinya.

“Semua kakitangan TTITC dilindungi skim insurans Takaful Malaysia dan kita dapat menyerahkan cek pampasan ini kepada ahli keluarga terbabit, malah isteri bekas kakitangan TTITC ini juga bakal menerima elaun pencen berjumlah RM2,000 sebulan melalui tuntutan daripada Perkeso,” katanya.

Puan Norafidah berkata, dia amat berterima kasih kepada Takaful Malaysia yang menguruskan pemberian cek itu dan akan menggunakan wang itu sebaik mungkin terutamanya untuk kegunaan dia serta anaknya pada masa akan datang.

"Saya akan gunakan wang pampasan itu sebaik mungkin bagi menampung keperluan kami dua beranak.dan mungkin akan membuka perniagaan kecil-kecilan selepas ini kerana sebelum ini saya tidak bekerja dan menjadi suri rumah sepenuh masa,” katanya.

Allahyarham yang telah dua tahun berkhidmat di pusat latihan itu turut meninggalkan seorang anak lelaki yang berusia 30 hari.

Dalam nahas pada 16 Mac lalu, kira-kira jam 7.35 pagi itu, arwah yang bekerja sebagai tenaga pengajar di TTITC terbunuh apabila kereta yang dipandunya bertembung dengan sebuah lori di kilometer 137 Jalan Kuala Terengganu-Kota Baharu, Kampung Felda Belara dekat sini.

Ketika kejadian Ahmad Afendie Othman, 26, dari Kampung Gong Badak di sini, sedang dalam perjalanan ke tempat kerja di Kampung Teris, Hulu Terengganu.Kesal dengan tindakan menghina lagu Negaraku

Oleh: Suriati AliKerajaan negeri kesal dan kecewa berhubung isu penghinaan lagu Negaraku yang didakwa dilakukan pelajar Universiti Malaysia Terengganu (UMT) menerusi laman sosial Facebook.

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi, Sains Sumber Manusia negeri, YB Haji Ahmad Razif Abd Rahman berkata, sebagai seorang rakyat Malaysia yang setia kepada negara perkara seumpama ini tidak sepatutnya berlaku, sebaliknya kita perlu bekerjasama dan mematuhi undang-undang sedia ada agar kesejahteraan negara sentiasa terjamin.

Katanya, pihaknya sudah meminta laporan lengakap daripada UMT berhubung perkara yang berlaku itu dan kepastian penglibatan pelajar UMT masih belum dapat diputusankan lagi memandangkan siasatan sedang dilakukan.

“Sekiranya betul ia melibatkan pelajar UMT maka kita serahkan kepada pihak berkuasa untuk mengambil tindakan sewajarnya dan kecewa dengan apa yang berlaku, tidak kira lah sama ada dilakukan oleh pelajar atau pun individu lain.

“Kita seharusnya menjadikan jadikan saluran media alternatif yang ada sekarang ini terutamanya melalui laman sosial sebagai satu medan menyalurkan maklumat yang betul, bukannya tempat menyebarkan fitnah dan mengelirukan rakyat,” katanya.

Sebelum ini, seorang individu yang menggunakan nama profil Mohd Farizal dengan status sebagai pelajar UMT telah mengubah lirik lagu Negaraku dalam laman sosialnya dengan menghina raja, mencerca dan mempersendakan lagu tersebut selain turut menghina Perdana Menteri.

Satu laporan polis sudah dibuat pendaftar UMT di Balai Polis Gong Badak supaya perkara itu dapat disiasat pihak berwajib.

Sementara itu, beliau yang juga Ahli Lembaga Pengarah UMT berharap kebebasan yang diberikan kerajaan digunakan dengan sebaik mungkin dan pengendali laman sosial perlu mengikut etika serta garis panduan ditetapkan agar tidak mencetuskan sentimen yang mampu menganggu gugat keamanan negara.

Justeru, pengedali blog mahupun laman sosial perlu menulis dengan penuh tanggungjawab dan berhati-hati dalam usaha memastikan peranan mereka mampu membina kemajuan negara bukannya meruntuhkan negara.


1Malaysia Hijau, 1Malaysia Bersih di Air Terjun Cemerong esok

Oleh: Aida Abd Rahman

Program 1Malaysia Hijau, 1Malaysia Bersih anjuran Kementerian Pelancongan Malaysia Negeri Terengganu di Hutan lipur Air Terjun Cemerong, Dungun selama dua hari bermula esok.

Penganjuran program mendapat kerjasama kerajaan negeri serta Jabatan Perhutanan dan Persatuan Kembara Negara.

“Ia bertujuan meningkatkan kesedaran mengenai implikasi ke atas industri pelancongan dan membuka minda setiap rakyat Malaysia agar sama-sama menjaga kebersihan dan memastikan Malaysia sentiasa bersih dan indah.
“Selain itu, ia juga bagi mengekalkan kebersihan dan keindahan tempat-tempat pelancongan, sekaligus akan menarik minat dan perhatian pelancong tempatan atau luar negara untuk melawat berulang kali ke tempat berkenaan,” kata Pengarah Pejabat Kementerian Pelancongan Malaysia Negeri Terengganu, Encik Ahmad Fathil Abd Ghani, dalam satu kenyataan kepada media, semalam.

Sepanjang program berlangsung, peserta akan menetap bersama keluarga angkat di inap desa Kampung Pasir Raja, satu penempatan tradisional yang masih kekal terpelihara dengan keindahan alam semula jadinya.

Selain tinggal dengan keluarga angkat, peserta turut dijemput mengikuti program `Mount Berembun Green Challenge 2011’ yang menawarkan hadiah wang tunai keseluruhan berjumlah RM19,700 kepada peserta.

Dengan ketinggian 1,108 meter, Gunung Berembun yang terletak di kawasan Hutan Lipur Sungai Chemerong dalam Hutan Simpan Pasir Raja, Dungun turut mempunyai air terjun tertinggi di Asia Tenggara setinggi 305 meter.

Secara teknikalnya, pertandingan lasak ini memerlukan peserta mengharungi larian bermula dari Air Terjun Chemerong ke `check point’ yang ditetapkan penganjur mengikut kategori yang terbahagi kepada tiga, iaitu terbuka lelaki/wanita (18 tahun ke atas), terbuka veteran lelaki (45 tahun ke atas) dan tertutup Terengganu lelaki/wanita (13 tahun ke atas).

Sementara itu, yuran penyertaan bagi kategori lelaki/wanita terbuka RM60, veteran lelaki terbuka RM 40 dan tertutup Terengganu lelaki/wanita pula RM30.

Pada masa yang sama, pelbagai acara sampingan diadakan bagi memeriahkan pertandingan termasuk pameran dan jualan, cabaran fotografi, lawatan kembara bersama media, sukan rakyat, acara` flying fox, abserling, rope challenge’, selain pertandingan mewarna dan juga cabutan bertuah.

13 July 2011

Kembara Ramadan sempena bulan kemerdekaan

Oleh: Aida Abd Rahman

Jabatan Penerangan Negeri Terengganu bakal menganjurkan program Kembara Ramadan ke seluruh negeri selama enam hari bermula 3 Ogos ini.

Pengarahnya, Puan Azizah Awang, berkata program bertujuan memeriahkan sambutan bulan kemerdekaan negara yang jatuh pada Ramadan selain membangkit dan mengekalkan semangat jati diri serta semangat patriotik dalam kalangan rakyat.
"Program merupakan aktiviti kembara bagi memeriahkan sambutan bulan kemerdekaan negara. Selain itu diadakan pertandingan foto merdeka dan juga kempen kibar Jalur Gemilang," katanya.

Puan Azizah berkata, Kembara Ramadan menggantikan program tahunan Semarak Merdeka Jalur Gemilang yang menjelajah seluruh negeri.

"Program itu akan diadakan di masjid atau rumah-rumah anak yatim dengan mengadakan majlis berbuka puasa, bertarawih, bersahur serta mengedarkan Jalur Gemilang dan lain-lain," katanya.Maidam terima zakat perniagaan RM80 ribu

Oleh: Suriati Ali

Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) menerima bayaran zakat perniagaan daripada Perbadanan Usahawan Nasional Berhad (PUNB) di Majlis Penyerahan Zakat, pejabat Maidam baru-baru ini.

Pegawai Eksekutif PUNB En. Dzulkifli Fadzilah menyerahkan sejumlah RM80,000 kepada Ketua Penolong Setiausaha Baitulmal, Maidam, En. Marzuki Endut.

Ketua Pegawai Eksekutif Maidam, Haji Wan Harujan Sulaiman, berkata Maidam menjangkakan kutipan zakat sebanyak RM80 juta pada tahun ini, berikutan kedudukan ekonomi global yang semakin beransur baik.

Pada tahun lepas, Maidam memperoleh kutipan sebanyak RM76 juta berbanding RM74 juta bagi tahun 2009.

Katanya, pihaknya menjangkakan zakat perniagaan dan zakat pendapatan memberi sumbangan paling besar kepada peningkatan kutipan ini.

"Keadaan ekonomi kita bertambah baik, secara tidak langsung perniagaan mana-mana pemilik sama ada syarikat besar atau usahawan kecil bertambah maju. Faktor ini mendorong mereka mengeluarkan zakat lebih tinggi pada setiap tahun.

“Pada masa sama, pihak kami bersyukur kerana timbul kesedaran terhadap kewajipan membayar zakat di kalangan umat Islam,” katanya kepada Teganukita.

Maidam melantik 12 ejen di seluruh negeri untuk mengutip zakat daripada pelbagai agensi termasuk bank, koperasi dan pihak swasta bertujuan memudahkan orang ramai membayar zakat serta menguruskan kutipan.

“Pihak kami masih melantik amil bertauliah untuk mengutip pelbagai kategori zakat sama ada zakat pendapatan, zakat ternakan, zakat tanaman dan zakat emas dan perak.

“Setiap zakat yang diperoleh akan diagihkan kepada lapan asnaf yang layak iaitu faqir, miskin, amil, riqad (pejuang Islam), al-Gharimin (pelbagai), ibnussabil (pengembara), fisabilillah dan muallaf,” katanya.


Pengendali Piala Monsun dapat kepercayaan MYA.

Oleh: Esah Abdullah

Pengarah Syarikat T-Best Events, Datuk Wan Hisham Wan Salleh telah dilantik sebagai Timbalan Presiden Persatuan Pelayaran Malaysia (MYA) dalam mesyuarat agung persatuan itu yang diadakan di Pusat Maritim, Putrajaya baru-baru ini.

Pelantikan berkenaan dilihat mampu meneruskan kesenimbungan kejayaan kerajaan negeri dalam acara sukan layar peringkat antarabangsa kerana Datuk Wan Hisham merupakan individu yang bertanggungjawab menaikkan nama negara dalam arena sukan tersebut.

Kejayaan Piala Monsun yang diadakan di Pulau Duyong, Terengganu di bawah pengendalian Syarikat T-Best berjaya menarik ramai pelancong ke negeri ini setiap tahun di samping menjana peluang perniagaan kepada rakyat tempatan.

Sementara itu, Datuk Wan Hisham berkata, hasratnya kini adalah untuk mengembangkan sukan pelayaran dan seterusnya mampu memberi manfaat besar kepada rakyat untuk menjana ekonomi.

“Saya amat berbesar hati dengan pelantikan ini, dan kejayaan mengendalikan Piala Monsun akan dikongsi bersama semua pihak untuk menjayakan sukan kapal layar pula,” kata Pegawai Pembangunan Dewan Undangan Negeri (DUN) Ladang, Kuala Terengganu.
12 July 2011

Bakti ringan beban mangsa kebakaran

Oleh: Aida Abd Rahman

Badan Amal dan Kebajikan Tenaga Isteri Menteri dan Timbalan Menteri (Bakti) yang diketuai isteri Perdana Menteri, Datin Paduka Seri Rosmah Mansor menyumbang RM4,000 kepada keluarga mangsa kebakaran yang mengorbankan dua nyawa pasangan kembar seiras berusia tiga tahun, di Kampung Durian Mas, Manir, Kuala Terengganu.

Datin Paduka Seri Rosmah mengumumkan perkara itu ketika berucap di Majlis Malam Sentuhan Songket, di Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu, malam Sabtu lalu.
Bakti dan 13 kontinjen yang terdiri daripada badan-badan amal dan kebajikan negeri dari seluruh negara berkampung di Kuala Terengganu sempena Program Tahunan Isteri Wakil-Wakil Rakyat Barisan Nasional Se-Malaysia 2011, bermula 6 hingga 9 Julai lalu.

Keprihatinan pertubuhan wanita itu sebagai menunaikan tanggungjawab sosial bagi meringankan bebanan keluarga mangsa yang menderita akibat musibah itu.

Dalam kejadian 5 Julai lalu, pasanagn kembar, Fatin Fazanah Hamid dan Nor Fatin Fazana ditemui rentung dengan kedua-duanya saling berpelukan dalam timbunan kain di bilik mereka oleh pasukan bomba sejurus berjaya memadamkan kebakaran yang bermula kira-kira 9.18 pagi itu.

Menurut bapa kembar itu, Encik Hamid Mustafa, 44, ketika kejadian dia sedang tidur di ruang tamu dan hanya menyedari mengenai kebakaran itu selepas dikejutkan oleh sepupunya Wan Norizan Wan Ismail, 40, yang berjiran dengannya.

Ibu kanak-kanak itu, Puan Suriani Sulong, 40, pula ketika kejadian tidak berada di rumah kerana bekerja sebagai tukang sapu di Sekolah Menengah Agama Khairiah, Kuala Terengganu.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said turut melawat keluarga mangsa sejurus kejadian itu dan berjanji memberikan bantuan segera kepada keluarga malang terbabit.Agih biasiswa kepada atlet Sukma


Kerajaan negeri akan memberi biasiswa kepada atlet Sukan Malaysia (Sukma) Terengganu yang masih bersekolah dan tidak mendapat sebarang biasiswa persekolahan yang lain.

Pembantu Kemajuan Sukan Majlis Sukan Negeri Terengganu (MSNT), Encik Shamri Hamzah berkata, biasiswa persekolahan itu akan diberi kepada pelajar yang terlibat mulai bulan ini.

"Pemberian biasiswa itu membuktikan kesungguhan kerajaan negeri yang mahu melihat setiap atlet mengekalkan kecemerlangan dalam sukan dan pada masa yang sama akademik mereka tidak diabaikan,” katanya.

Biasiswa yang akan diberikan iaitu sebanyak RM60 sebulan kepada atlet Sukma yang belajar di sekolah-sekolah sukan manakala RM50 sebulan kepada atlet bukan dari sekolah sukan.

Shamri berkata, kerajaan negeri berhasrat untuk melahirkan atlet yang berpendidikan tinggi dan bukan atlet yang merupakan ‘school drop-out’ yang tidak menjamin masa depan mereka setelah tidak bergiat dalam bidang sukan.


11 July 2011

Destinasi menarik jadi ikon pelancongan

Oleh: Suriati Ali

Sepuluh destinasi menarik dan terbaik di negeri ini digelar sebagai ikon pelancongan sebagai usaha meningkatkan jumlah kedatangan pelancongan tempatan dan luar negara.

Ikon pelancongan itu termasuk Taman Taman Islam; Taman Reakresi dan Mini Zoo; Muzium Negeri; Pulau Redang; Bazar Warisan; Pulau Warisan; Tasik Kenyir; Pantai Batu Buruk; Pasar Besar Kedai Payang dan Masjid Tengku Tengah Zaharah.

Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah berkata, destinasi itu wajar digelar sebagai ikon kerana menjadi faktor penyumbang peningkatan jumlah pelancongan pada setiap tahun.

“Peningkatan jumlah pelancong bukan saja mampu memberangsangkan ekonomi negeri dan menarik minat pelabur malah meningkatkan taraf hidup penduduk terutama yang membabitkan diri dalam perniagaan.

“Apa yang membanggakan apabila tiba musim cuti sekolah atau umum, peniaga keropok lekor, pengusaha kain batik dan songket bagaikan tidak menang tangan melayan pelanggan,” katanya kepada Teganukita

Menurutnya, dia menyarankan kepada semua peniaga terutama pengusaha makanan supaya tidak mengambil kesempatan terhadap kedatangan pelancong dengan mengenakan harga yang tidak munasabah.

“Sikap ingin untung sekejap ini, bukan saja merugikan diri sendiri malah membabitkan imej Terengganu. Apabila pelancong mengeluh mengenai harga makanan mahal, mereka bukan saja tidak mengunjungi restoran itu lagi malah akan menjaja topik kepada rakan atau saudara lain.

“Pelancong juag akan naik bosan untuk mengunjungi Terengganu, sekaligus membantutkan usaha kerajaan negeri yang tidak jemu-jemu menghebahkan tentang keindahan negeri ini ,” katanya.

Kerajaan negeri menganjurkan pelbagai program tahunan peringkat antarabangsa di pelbagai lokasi menarik di negeri ini sebagai langkah menambat hati pelawat terutama pelancong luar negara.


IQ komited didik pelajar

Oleh: Suriati AliWarga Institut Al-Quran Terengganu (IQ) komited melaksanakan tanggungjawab mendidik, merangka program-program baru dan mempertingkatkan kemahiran pengajaran semata-mata ingin merangsang pelajar meneroka ilmu yang berteraskan ajaran al-Quran.

Pengarah IQ, Dr Ahmad Bazli Shafie, berkata pihaknya berharap dengan berkat kesabaran dan usaha gigih yang ditonjolkan pentadbir dan pendidik membolehkan IQ melonjak nama sebagai institut pengajian al-Quran terkenal di peringkat antarabangsa.

“IQ bersyukur kerana mendapat perhatian istimewa daripada kerajaan negeri sehingga mampu melahirkan lebih ramai qari serta qariah dan genarasi berjiwa al-Quran,” katanya ketika berucap di Majlis Konvokesyen, di Terengganu Equestrian Resort, Kuala Ibai, semalam (10 Julai).Seramai 258 pelajar IQ iaitu 228 pelajar program Pengajian Kulliyah al-Furqan, 18 pelajar program Persijilan Tahfiz dan 12 pelajar program Diploma Tahfiz menerima sijil dan diploma masing-masing yang disampaikan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri (Pengurusan), Dato’ Haji Wan Ahamad Wan Muda.

Pelbagai aktiviti dianjurkan sempena majlis itu, termasuk pameran, seminar al-Quran dan rancangan al-Kuliiyyah TV3 bertujuan melahirkan masyarakat berketrampilan, budaya seiring dan berintegrasi dalam memenuhi tuntutan tugas harian.

Seorang pelajar Puan Norzimah Ibrahim berkata, dia terharu kerana berjaya memperoleh sijil Pengajian Umum al-Quran selepas setahun menuntut ilmu di IQ.“Pelbagai ilmu agama dipelajari terutama berkaitan memperbetulkan taranum dan bacaan al-Quran.

“Saya akan guna ilmu yang diperoleh ini untuk mendidik dan membimbing anak-anak supaya menjadi insan soleh dan solehah,” katanya yang kini sedang menyambung pangajian di institut sama bagi memperoleh diploma tahfiz al-quran.


Malam Sentuhan Songket meriah dan mempesonakan

Oleh: Aida Abd RahmanMalam Sentuhan Songket berlangsung penuh meriah dan mempesonakan dengan pelbagai acara pentas yang mewarnai majlis kemuncak sempena penutup Program Tahunan Isteri Wakil-Wakil Rakyat Barisan Nasional Se-Malaysia (PTIWRBNM) 2011 yang berlangsung sejak 6 Julai dan berakhir kelmarin.

Majlis penutup yang berlangsung kira-kira tiga jam itu dihadiri Perdana Menteri, Dato’ Seri Mohd Najib Abdul Razak dan Timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin, di Dewan Konvensyen, Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu, malam kelmarin.

Hadir sama, Yang Dipertua Badan Amal dan Kebajikan Tenaga Isteri Menteri dan Timbalan Menteri (Bakti) Datin Paduka Seri Rosmah Mansor dan Yang Dipertuanya, Puan Sri Hajah Noorainee Abd Rahman.
Menteri Besar Terengganu, Dato’ Seri Haji Ahmad Said dan isteri yang juga Yang Dipertua Badan Amal dan Kebajikan Isteri Wakil Rakyat Terengganu (Serikandi), To’ Puan Seri Hajah Norliza Mahmud serta Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Terengganu bersama isteri masing-masing turut hadir memeriahkan majlis itu.

Selain persembahan nyanyian oleh dua penyanyi cilik dari Terengganu yang menambahkan kehangatan malam yang bertemakan tenunan songket, majlis turut diserikan dengan persembahan fesyen songket oleh 16 `model sambilan’ di kalangan anak-anak Serikandi termasuk dua anak perempuan Menteri Besar.

Majlis kemudiannya disusuli dengan penyampaian hadiah dan trofi kemenangan bagi kejohanan tenpin boling dan badminton.

Pasukan Bakisa (Sabah) yang diketuai Datin Seri Panglima Datuk Hajah Faridah Haji Tussin muncul johan selepas mengalahkan naib johan, pasukan Bakti yang diketuai Datin Paduka Seri Rosmah Mansor dengan mata 4-1. Pasukan Bistari (Melaka) yang menumpaskan Baiduri (Perak) dengan mata 3-2 meraih tempat ketiga.

Sementara Pasukan Baiduri (Perak) muncul juara dalam pertandingan tenpin boling dengan jatuhan pin sebanyak 4,363, diikuti naib johan milik pasukan Kasih (Selangor) (3,954 jatuhan pin) dan tempat ketiga pula dimenangi Bakti dengan 3,879 jatuhan pin.

Datin Azizah Salleh dari pasukan Baiduri A (Perak) yang berjaya mencatat jatuhan pin terbanyak (200) muncul pemain yang membuat jatuhan pin tertinggi.

Pada penghujung majlis, beberapa ahli Serikandi turut menunjukkan bakat menyanyikan lagu tradisional bersama artis kebudayaan negeri.

Sebelum itu, acara penyerahan bendera kejohanan PTIWRBNM kepada Yang Dipertua Teratai, datin Sri Diraja Dato’ Hajah Junaini Kassim selaku ketua kontinjen Pahang turut diadakan sebagai simbolik Pahang selaku hos program itu pada tahun depan.

Negeri Terengganu dekat di hati
Dari jauh kontinjen datang ke mari
Kenangan bersama sentiasa diingati
Akan dikenang saban hari

Bermain bola di tengah padang
Cuacanya panas bukan kepalang
Kalau ada umur yang panjang
Jumpa lagi di negeri Pahang

Kepakaran dari Vienna, Austria latih Permata Seni Negara

Oleh: Aida Abd Rahman

Isteri Perdana Menteri, Datin Paduka Seri Rosmah Mansor bersama delegasi Malaysia bakal mengadakan pertemuan dengan pengurusan Vienna Boys Choir di Palais Augarten, Vienna, Austria bagi meninjau kemungkinan mendapatkan kepakaran untuk melatih kumpulan Permata Seni Koir Negara dalam usaha mempertingkatkan mutu persembahan kanak-kanak itu.

Datin Paduka Seri Rosmah yang juga penaung Program Permata Negara, berkata rundingan dengan tenaga pengajar terkenal di dunia itu bagi mengetahui kos serta konsep latihan yang bakal dilaksanakan, sama ada menghantar beberapa wakil dari Malaysia untuk menjalani latihan di negara itu.
Bagaimanapun, beliau juga akan memastikan kepakaran yang bakal digunakan bagi melatih kumpulan kanak-kanak itu kelak menggunakan kos yang paling efektif.

Sebelum itu, beliau berkata Permata Negara terpilih daripada hampir 40 kumpulan koir ternama seluruh dunia menyertai World Peace Choral Festival yang akan diadakan di Vienna, Austria pada 25 hingga 28 Julai ini.

Kumpulan Permata Seni Koir yang menyertai festival itu akan diwakili oleh 37 orang kanak-kanak yang berusia lapan hingga 11 tahun di bawah pimpinan Syafinaz Selamat selaku konduktor.

Beliau berkata, penyertaan tersebut merupakan satu pengiktirafan besar dan amat bermakna kepada keberkesanan program Permata Seni Koir walaupun baru sahaja berusia setahun lima bulan.

"Saya merasa amat gembira kerana walaupun merupakan langkah pertama Permata Seni Koir ke peringkat antarabangsa, namun anak-anak kita telah bersedia untuk membuat persembahan pada satu acara yang berprestij," katanya selepas menghadiri raptai pembukaan kejohanan sukan Badan Amal dan Kebajikan Isteri-isteri Menteri dan Timbalan Menteri (Bakti) di Stadium Negeri, Kuala Terengganu, baru-baru ini.

Beliau berkata, penyertaan julung-julung kali Permata Seni Koir di dalam mana-mana acara luar negara itu juga menunjukkan bakat anak-anak yang diasah di bawah program itu kini mulai diiktiraf bukan sahaja di dalam negara tetapi juga di luar negara.

Selain itu, beliau turut bersetuju dengan cadangan Yang Amat Berhormat (Perdana Menteri) kepada beliau sebelum ini supaya menambah jumlah ahli koir itu bagi menambah keharmonian serta kemerduan paduan suara kanak-kanak itu.

Sehingga kini, katanya ibu bapa bukan tidak berminat untuk melibatkan anak mereka dalam kumpulan itu, bagaimanapun kekangan masa dan jarak jauh menyebabkan mereka yang berada di luar Lembah Kelang sukar untuk menghadiri latihan serta bengkel yang disediakan di sekitar Kuala Lumpur.

“Apabila kanak-kanak datang, ibu bapa terpaksa mengiringi anak-anak dan kosnya bukanlah rendah disebabkan kita terpaksa menjalankan bengkel itu di hotel.

"Bagaimanapun, ibu bapa gembira apabila musim cuti, anak-anak mereka datang ke Kuala Lumpur menghadiri bengkel dan mendapati anak mereka kurang duduk menghadap komputer dan `chit-chat’ yang tidak mendatangkan faedah, malahan boleh mendatangkan mudarat kepada anak-anak,” katanya.

Festival Peace Choral adalah festival berprestij tahunan anjuran The Artistic Committee of World Peace festival, Austria yang bertujuan untuk mempromosikan keamanan sejagat melalui koir oleh kanak-kanak berbakat dan antara negara yang menyertai festival tersebut termasuk China, Hong Kong, Taiwan, Czechoslovakia dan beberapa negara Eropah lain selain Malaysia.10 July 2011

Terima kasih daun keladi

Oleh: Kamarudin Mat AkibBadan Amal dan Kebajikan Isteri Wakil Rakyat Terengganu (Serikandi) merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada semua pihak, khususnya kerajaan negeri dan jabatan-jabatan kerajaan yang membantu menjayakan Program Tahunan Isteri Wakil-Wakil Rakyat Barisan Nasional Se-Malaysia, yang berakhir malam tadi.

Naib Yang Dipertua Serikandi, To’ Puan Hajah Sabariah Dato’ Muhammad Yusof, berkata pihaknya berpuas hati kerana berjaya menganjurkan program kali ini dengan penuh gemilang.

“Rata-rata kontinjen yang terlibat puas hati dan memuji kelancaran program, termasuk penempatan peserta dan pengangkutan sepanjang empat atau lima hatri mereka berada di Terengganu,” katanya kepada Teganukita, hari ini.

Beliau berkata, sebagai tuan rumah Terengganu berusaha menyediakan kemudahan dan perkhidmatan terbaik kepada semua kontinjen.

“Kita telah banyak belajar dari negeri-negeri lain yang menjadi tuan rumah sebelum ini supaya kita menjadi tuan rumah terbaik,” katanya.

Penat lelah Serikandi dan pelbagai agensi kerajaan membantu mengadakan persiapan bagi program ini sejak lebih dua minggu lalu berbaloi apabila ia mendapat pujian Yang Dipertua Badan Amal dan Kebajikan Tenaga Isteri Menteri dan Timbalan Menteri (Bakti) Datin Paduka Seri Rosmah Mansor.

Isteri Perdana Menteri menyifatkan penganjuran Program Tahunan Isteri Wakil-Wakil Rakyat Barisan Nasional Se-Malaysia 2011 mencapai matlamat terutama dalam membentuk persefahaman dan kemesraan di kalangan isteri wakil rakyat BN dari seluruh negara.

Sambil mengucapkan tahniah dan syabas kepada Serikandi sebagai tuan rumah, Datin Paduka Seri Rosmah berharap semangat setiakawan yang dibentuk melalui program itu diteruskan supaya negeri yang dikuasai parti pembangkang dapat dapat ditawan semula oleh BN pada pilihan raya umum akan datang.

To’ Puan Sabariah berkata, kerjasama dan sikap ‘sporting’ kontinjen juga banyak membantu pihaknya menjayakan program tersebut.
Sedia kemudahan untuk dalami al-Quran

Oleh: Suriati Ali

Kerajaan negeri komited dalam usaha menyediakan kemudahan kepada masyarakat Islam mendalami ilmu agama, khususnya pembelajaran al-Quran.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri (Pengurusan), Dato’ Haji Wan Ahamad Wan Muda, berkata penubuhkan Institut Al-Quran Terengganu (IQ) selaras dengan hasrat kerajaan memartabatkan syiar Islam di negeri ini.

“Kerajaan mahu menggalakkan masyarakat di negeri mendalami ilmu agama dan mempertingkatkan mutu bacaan al-Quran sesuai dengan tuntutan agama,” katanya ketika berucap di majlis Haflu al-
Takrim al-Sanawi IQ, di Terengganu Equestrian Resort, Kuala Ibai, hari ini.

Seramai 258 pelajar IQ iaitu 228 pelajar program Pengajian Kulliyah al-Furqan, 18 pelajar program Persijilan Tahfiz dan 12 pelajar program Diploma Tahfiz menerima sijil dan diploma masing-masing.

Dato’ Haji Wan Ahamad turut memberitahu penubuhan IQ memberi sumbangan besar kepada pelbagai pihak berikutan mampu melahirkan lebih ramai qari dan qariah serta menjadi rujuk memperbetulkan taranum dan bacaan al-Quran.


PTIWRBNM 2011 lancar, capai matlamat-Datin Paduka Seri Rosmah

Oleh: Aida Abd RahmanYang Dipertua Badan Amal dan Kebajikan Tenaga Isteri Menteri dan Timbalan Menteri (Bakti) Datin Paduka Seri Rosmah Mansor menyifatkan penganjuran Program Tahunan Isteri Wakil-Wakil Rakyat Barisan Nasional (BN) Se-Malaysia (PTIWRBNM)2011 kali ini mencapai matlamat terutama dalam membentuk persefahaman dan kemesraan di kalangan isteri wakil rakyat BN seluruh negara.

“Ini termasuklah isteri wakil rakyat BN di bawah kerajaan `hok sana’, namun semangat mereka juga tidak pernah luntur dan sanggup menyertai PTIWRBNM dalam acara badminton, boling dan juga kebudayaan atas nama semangat setiakawan dan hubungan silaturrahim.“Tahniah dan syabas saya ucapkan dan diharapkan semangat sedemikian diteruskan supaya negeri `hok sana’ itu dapat dapat ditawan semula,” katanya ketika berucap pada majlis 'Malam Sentuhan Songket’ sempena penutup PTIWRBNM 2011 di Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu, malam tadi.

Turut hadir, Perdana Menteri, Dato’ Seri Mohd Najib Abdul Razak; Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan isteri merangkap Yang Dipertua Bakti, Puan Sri Hajah Noorainee Abd Rahman.

Hadir sama, Menteri Besar Terengganu, Dato’ Seri Haji Ahmad Said dan isteri yang juga Yang Dipertua Badan Amal dan Kebajikan Isteri Wakil Rakyat Terengganu (Serikandi), To’ Puan Seri Hajah Norliza Mahmud serta Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Terengganu bersama isteri masing-masing.

Beliau berkata, kontinjen dari negeri pembangkang seperti Pulau Pinang, Kedah, Kelantan dan Selangor turut menunjukkan komitmen padu menghantar kontinjen termasuk Selangor yang menghantar peserta paling ramai pada program kali ini.

“Saya percaya sepanjang kejohanan ini berlangsung, pastinya ia bukan sahaja berlaku dalam suasana kesukanan malahan dipenuhi dengan semanagat kekeluargaan dan keharmonian. Apa yang pasti, kemenangan sebenar ialah apabila kita mencapai permuafakatan dan perpaduan,” katanya.

Katanya, sejak dua tahun lalu, prestasi PTIWRBNM meningkat dari tahun ke tahun bukan sahaja dari tahap permainan peserta, malahan penganjurannya juga bertambah baik.

Menurutnya, segala persiapan dijalankan dengan kemas, profesional dan teratur termasuk dalam aspek pengangkutan, makanan serta pegawai perhubungannya.“Dengan khemah berhawa dingin, nasi dagang yang enak, kuih asam gumpal, puteri mandi, tapai goreng, keropok lekor dan menariknya` ict’ atau ikan celup tepung pun ada. Saya ingat apabila bersukan, boleh pasang badan dan kurus sedikit, tetapi nampak gayanya `tokleh pulok’ apabila di Terengganu, makanannya yang sentiasa `riuh sakan’.

“Terima kasih sekali lagi Serikandi dan Kerajaan Terengganu. Memang benar kata Menteri Besar, `negeri cantik, budaya menarik, orang-orangnya baik dan makanannya pun terbaik,” katanya.Isteri bertanggungjawab pastikan kejayaan wakil rakyat- Dato' Seri Mohd Najib

Oleh: Aida Abd RahmanIsteri wakil rakyat dan bakal wakil rakyat Barisan Nasional (BN) bertanggungjawab sepenuhnya untuk memberi keselesaan dan menyokong suami masing-masing supaya dapat memainkan peranan dalam memenangi pilihan raya.

Perdana Menteri, Dato’ Seri Mohd Najib Abdul Razak meminta isteri wakil rakyat supaya memberikan sokongan padu dan tidak memberi masalah kepada suami supaya suami mampu mengekalkan BN atau mendapatkan semula negeri yang berada di tangan pembangkang.

“Jaga makan minum dan pakaiannya termasuk seluarnya, maka saya percaya wakil rakyat BN dapat menjalankan tugas dengan lebih berkesan lagi.

“Malah, kalau suami balik lambat percayalah bahawa mereka sedang buat kerja sebagai wakil rakyat Barisan Nasional maka itulah untuk sumbangan kejayaaan Barisan Nasional. Kalau suami menang, BN menang, isteri pun menang juga,” katanya ketika berucap pada majlis 'Malam Sentuhan Songket' sempena penutup Program Tahunan Isteri Wakil-Wakil Rakyat Barisan Nasional Se-Malaysia (PTIWRBNM) 2011, di Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu, malam tadi.


Turut hadir, Yang Dipertua Badan Amal dan Kebajikan Tenaga Isteri Menteri dan
Timbalan Menteri (Bakti), Datin Paduka Seri Rosmah Mansor; Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan isteri, merangkap Yang Dipertua Bakti, Puan Sri Hajah Noorainee Abd Rahman.

Hadir sama, Menteri Besar Terengganu, Dato’ Seri Haji Ahmad Said dan isteri merangkap Badan Amal dan Kebajikan Isteri Wakil Rakyat Terengganu (Serikandi), To’ Puan Seri Hajah Norliza Mahmud serta Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Terengganu bersama isteri masing-masing.

Dato’ Seri Mohd Najib berkata, isteri juga tidak boleh terlalu asyik merungut menyebabkan suami tertekan dan darah tinggi naik kerana ia akan mengakibatkan wakil rakyat sukar menjalankan tugas dengan baik sekaligus menjejaskan Petunjuk Prestasi Utama (KPI) seseorang wakil rakyat.

Selain itu, isteri wakil rakyat juga memainkan peranan dalam membantu suami melayan penduduk setempat dengan baik dan berhemah apabila mereka berkunjung ke rumah masing-masing.

Menurutnya, isteri wakil rakyat juga boleh berfungsi sebagai penyalur maklumat mengenai isu berkaitan rakyat termasuk rungutan penduduk setempat kepada suami masing-masing, maka `networking’ isteri dengan orang ramai itu boleh membantu suami merasai denyutan nadi rakyat.Beliau turut memuji semangat yang ditonjolkan di kalangan peserta PTIWRBNM yang gigih ketika menentang lawan di gelanggang badminton pada kali ini.

“Kalaulah suami memerlukan sokongan daripada isteri, pastinya isteri juga mahu satu perkara yang amat dihargai oleh mereka. Maka malam inilah, saya bagi pihak semua suami hendak melahirkan aprisiasi yang tinggi terhadap isteri kami,” katanya.

Semarak semangat berdepan pilihan raya-MB

Oleh: Aida Abd Rahman

Kehadiran semua isteri wakil rakyat yang berkampung di Terengganu sempena Program Tahunan Isteri Wakil-Wakil Rakyat Barisan Nasional Se-Malaysia (PTIWRBNM) 2011 diharap mampu menyemarakkan lagi semangat bagi berdepan pilihan raya akan datang, kata Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said.

Beliau berkata, isteri wakil rakyat yang menyertai perlawanan badminton umpamanya, sanggup cedera ketika di gelanggang masing-masing demi memastikan lawan tidak mendapat kemenangan dengan mudah.

“Melihat kepada kesungguhan para isteri ketika di gelanggang dan peranan mereka yang sentiasa bersama suami demi menyokong perjuangan suami sebagai wakil rakyat, maka mereka juga berperanan dalam memastikan Barisan Nasional menang dengan cemerlang pada pilihan raya nanti,” katanya ketika berucap pada majlis 'Malam Sentuhan Songket’ sempena penutup PTIWRBNM 2011 di Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu, malam tadi.

Turut hadir, Perdana Menteri, Dato’ Seri Mohd Najib Abdul Razak dan isteri yang juga Yang Dipertua Badan Amal dan Kebajikan Tenaga Isteri Menteri dan Timbalan Menteri (Bakti), Datin Paduka Seri Rosmah Mansor; Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan isteri merangkap Yang Dipertua Bakti, Puan Sri Hajah Noorainee Abd Rahman.

Hadir sama, Yang Dipertua Badan Amal dan Kebajikan Isteri Wakil Rakyat Terengganu (Serikandi), To’ Puan Seri Hajah Norliza Mahmud; Yang DiPertua Dewan Undangan Negeri, Dato’ Tengku Putera Tengku Awang; Setiausaha Kerajaan negeri, Dato’ Mazlan Ngah serta Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Terengganu bersama isteri masing-masing.

Menteri Besar berkata, walaupun Terengganu tersohor sebagai negeri yang cemerlang dalam pendidikan dan sukan di negara ini, namun di kalangan persatuan isteri wakil-wakil rakyat Barisan Nasional seluruh negara, Serikandi tidaklah sehebat mana.

Pun begitu, Serikandi sebagai hos program yang diadakan di setiap negeri dalam tempoh 15 tahun ini tetap menunjukkan peningkatan dan menampilkan persembahan yang meyakinkan dalam pelbagai acara selain turut memberi cabaran kepada semua pasukan yang bertanding.
Solat tarawih bersama imam Arab Saudi.

Oleh: Suriati Ali

Kerajaan negeri akan menjemput 32 imam dari Arab Saudi bagi menjadi imam solat tarawih di masjid-masjid seluruh Terengganu sepanjang Ramadan nanti.

Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata dari jumlah itu seramai 15 orang didatangkan khas dari Arab Saudi manakala 17 orang lagi terdiri daripada guru-guru bahasa Arab dari negara sama yang sedang mengajar di sekolah menengah di Terengganu.

"Semasa bulan Ramadan tahun lepas kita hanya menjemput 12 orang saja imam dari Arab Saudi, tetapi tahun ini kita tambahkan lagi. Mereka ini akan menjadi imam di masjid-masjid negeri dan masjid daerah secara bergilir-gilir," katanya.

Sementara itu Pengarah Yayasan Islam Terengganu (YIT) Md Kamaru Al-Amin Ismail ketika ditemui pada majlis itu berkata terdapat seramai 3,105 guru Kafa di bawah penyeliaan YIT.

Katanya dari jumlah itu seramai 1,600 guru Kafa telah diberi kursus pemantapan melibatkan lapan siri di setiap Parlimen selama dua bulan pada April dan Mei lepas.

"Guru-guru berkenaan kita beri kursus kerana kita dapati penyampaian pengajaran mereka kepada murid tidak sampai 45 peratus berbanding guru kementerian iaitu antara 70 peratus dan 80 peratus," katanya.

Katanya, kursus seumpama itu akan diadakan dari semasa ke semasa bagi meningkatkan lagi pengajaran dan pembelajaran kepada murid di sekolah rendah dan menengah di negeri itu.