Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    5 months ago

07 June 2014

Penduduk sekitar Ajil bersama Menteri Besar Terengganu

Menteri Besar, Dato' Ahmad Razif Abd Rahman hadir di Masjid Pekan Ajil bersama penduduk sekitar di majlis tahlil dan kesyukuran. - Gambar-gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.CUKAI PINTU SETIMPAL DENGAN PERKHIDMATAN DIBERIKAN.... PERPADUAN DIUTAMAKAN, LUPAKAN PERKARA PERTANDINGAN LALU , PERKUKUHKAN UMNO DAN BN UNTUK PRU 14 MERAMPAS KEMBALI KAWASAN YANG TEWASPENANGGUHAN kenaikan cukai pintu dibuat bagi memastikan penduduk mendapat perkhidmatan yang setimpal dengan cukai yang dibayar, kata Menteri Besar, Dato’ Hj Ahmad Razif Abdul Rahman.
Katanya, selagi penduduk didapati tidak mendapat perkhidmatan yang setimpal dari pihak berkuasa tempatan, selagi itu kenaikan cukai pintu ditangguhkan sehinggalah apabila perkhidmatan baik yang dapat diberikan kepada pendudukan dalam kawasan perbandaran atau bandaraya.
“Rakyat tidak perlu risau kerana kerajaan negeri akan membuat keputusan dengan mengambil kira kebajikan rakyat serta melihat kewajaran untuk menaikkan kadar cukai pintu ini,” katanya.
Beliau hairan kenapa pembangkang berarak membuat bantahan kenaikan sedangkan beliau telah mengumumkan penangguhan.
“Apabila pegawai saya bertanya kepada mereka berkaitan ini, mereka kata saja datang hendak kenal Menteri Besar baru” kata Dato’ Hj Ahmad Razif.
Beliau berkata demikian sewaktu berucap di Majlis Kesyukuran dan Solat Hajat Umno Bahagian Kuala Nerus di bangunan Umno berkenaan di Pekan Batu Enam, Kuala Terengganu.
Ketua Penerangan Umno Bahagian Kuala Nerus merangkap Setiausaha Politik Kepada Menteri Besar, Ustaz Rusdi Muda mengetuai solat hajat dan tahlil.
Seramai kira-kira 500 orang hadir di majlis itu yang turut dihadiri oleh Pegawai Pembangunan Parlimen Kuala Nerus merangkap Timbalan Ketua Umno Bahagian berkenaan, Dato’ Basir Ismail. Dato’ Hj Ahmad Razif adalah Ketua Umno Bahagian tersebut.
 Dato’ Hj Ahmad Razif  sebelum iniberkata, pihaknya sedang memperhalusi dan menyemak semula cukai pintu itu selain membuat kajian berasas kepada beberapa pilihan.
“Kita dapati banyak kesilapan pemahaman berkaitan isu cukai pintu ini. Sebenarnya, dari segi tarif atau kadar peratusnya tidak naik tetapi tetap kekal sebagaimana tahun 1981.
“Cuma penilaian sahaja akan disemak semula berdasarkan penilaian semasa supaya ia bersesuaian dengan keadaan sekarang,” ujarnya.
Menyentuh tentang lawatan beliau ke daerah-daerah, Menteri Besar terlebih dahulu memberi peluang dalam tempoh tiga bulan bagi Majlis Perundingan Daerah untuk menyediakan plan aspirasi rakyat di daerah masing-masing untuk disampaikan kepadanya dan juga Pusat Transformasi Rakyat (Putra) di Pejabat Menteri Besar.
“Apa yang penting setiap pembangunan mestiah memenuhi kehendak dan aspirasi rakyat,” katanya.
Beliau meminta supaya segala perkara-perkara yang telah berlalu sebelum ini dibiarkan berlalu dan menekankan supaya perpaduan dijadikan asas utama dalam perjuangan Umno, termasuklah di Bahagian tersebut.
“Kemenangan besar BN pada 2014 adalah hasil dari perpaduan jitu di semua peringkat dan marilah kita ulangi perpaduan yang kental itu bagi menghadapi Pilihanraya Umum ke 14 dan saya kebetulan adalah Menteri Besar Terengganui ke 14,” katanya.
Katanya, hanya dengan senjata ‘perpaduanlah’ kita boleh mendapat kemenangan yang besar di mana sasarannya dalam PRU 14 ialah mengambil balik semula kawasan-kawasan yang kalah di Parlimen Kuala Nerus, Dewan Undangan Negeri (Dun) Tepoh, Bukit Tunggal dan Telok Pasu kerana setimpal dengan kedudukan Kuala Nerus sebagai kawasan Menteri Besar.
“Walaupun saya baru 24 hari menjadi Menteri Besar, tetapi terasa bagaikan tiga bulan dengan kesibukan, kesuntukan masa dan berkejar ke sana dan ke mari,” katanya.
Sambil bergurau beliau berkata, “sehinggakan ada yang mencadangkan saya memakai ‘pampers’ kerana tidak sempat untuk ke bilik air” .
Sementara itu, Timbalan Ketua Umno Bahagian merangkap Pegawai Pembangunan Parlimen Kuala Nerus, Dato’ Basir Ismail melahirkan ucapan penghargaan kepada Menteri Besar baru itu yang telah membuat dua keputusan besar iaitu pertama mengembalikan peruntukan pembangunan di kawasan yang BN tewas dan keduanya menangguhkan kenaikan cukai pintu.
“Sebenarnya itulah yang dihasratkan oleh penduduk dan penyokong Umno yang banyak dilahirkan hasrat itu melalui usul-usul dalam mesyuarat agung Umno cawangan baru-baru ini,” katanya.
Selain itu, beliau menyampaikan hasrat pemuda supaya Kerajaan Negeri memberi penekanan kepada pembinaan dan pemilikan rumah-rumah mampu milik untuk generasi muda yang baru berumah-tangga kerana itu adalah suatu keperluan asas bagi mereka.
“Apa pun pembangunan yang hendak dijalankan, kekuatan orang Melayu perlu dipertahankan supaya tidak sampai dipinggirkan” kata Dato’ Basir ketika membuat ucapan alu-aluan di majis tersebut.
KEM PENGAKAP TERBAIK DI ASIA TENGGARA DISERAH KEPADA MAJLIS PENGAKAP


"Kem Pengakap Tengku Ismail di Seberang Takir merupakan kem pengakap serba lengkap dan terbaik di Asia Tenggara," kataKetua Pengakap Negara Datuk Seri Dr Shafie Mohd Salleh.

"Pelbagai bengkel pengakap di peringkat dunia dan antarabangsa akan diadakan di sini " katanya.

 Beliau menyeru semua pemimpin dan anggota pengakap di negara ini agar menggunakan peluang yang ada untuk menaikkan imej Malaysia di mata dunia.

"Oleh kerana ibu pejabat WOSM sudah berpindah dari Geneva ke Kuala Lumpur, maka sudah pasti akan banyaklah aktiviti pengakap di peringkat antarabangsa akan diadakan di Kem Tengku Muhammad Ismail ini.

Datuk Dr Shafie  berucap pada majlis penutup Jambori Pengakap Antarabangsa Terengganu 2014 di Kem Pengakap Tengku Muhammad Ismail, Telaga Batin di sini semalam yang turut dihadiri oleh Pengerusi Majlis Pengakap Negeri Terengganu (MPNT) Datuk Abdullah Taib dan Ketua Pesuruhjaya MPNT Che Soh Muda.

06 June 2014

MB di majlis kesyukuran

Majlis Kesyukuran sempena Perlantikan YAB Dato' Haji Ahmad Razif Abd Rahman (Ketua UMNO Bahagian Kuala Nerus) sebagai Menteri Besar Terengganu yang diadakan di Bangunan UMNO Bahagian Kuala Nerus, sebentar tadi....-Gambar-gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.

Majlis bacaan surah Yasin turut diadakan.PPK Setiu usaha estet padi 400 hektar.

Saipudin...dijangka mula mac tahun depan.
Oleh: Aminudin Ismail.

KERAJAAN negeri bersetuju memberi kebenaran kepada Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) Setiu untuk membangunkan kawasan tanaman padi seluas kira-kira 400 hektar di Kampung Jelapang, Langkap, Setiu yang dijangka akan bermula Mac tahun depan.

Pengurus Besar PPK Setiu, Mohamad Saipudin Abas berkata apabila dilaksanakan kelak, projek itu dijangka akan dapat mengeluarkan sebanyak 1,200 tan metrik padi untuk setiap musim sekaligus dapat mengurangkan pengunaan beras impot untuk kegunaan dalam negeri.

“Buat permulaan, mini estet secara komersil ini akan mengunakan teknologi pertanian moden dengan hanya mengunakan seramai 10 pekerja .

“Satu hektar sawah dapat mengeluarkan tiga tan metrik padi setiap kali dituai dan akan mengeluarkan hasil sebanyak dua kali setahun,” katanya pada satu majlis anjuran PPK Setiu, di Bandar Permaisuri, Kelmarin.

Saifuddin berkata, projek mini estet padi itu adalah kali pertama dilaksanakan di daerah Setiu dan ia adalah projek printis dan akan menjadi ‘rule –model’ kepada beberapa projek seumpama itu yang akan dilaksanakan kelak.

Dalam pada itu, Saipudin mahu setiap petani mempertingkat hasil dan mutu padi supaya pendapatan mereka dapat dipertingkatkan dengan mengikuti beberapa program yang diatur oleh Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) Setiu.

WAJAH-WAJAH MAJLIS PENUTUP JAMBORI PENGAKAP

Perasmian Pentutup Jambori Pengakap Antarabangsa Terengganu 2014 yang disempurnakan oleh Y. Bhg. Dato' Seri Paduka Dr. Haji Shafie Haji Mohd Salleh di Kem Pengakap Tengku Muhammad Ismail, Telaga Batin, Kuala Terengganu. - Gambar-gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.

Dato' Seri Paduka Dr. Haji Shafie Haji Mohd Salleh menyampaikan ucapan perasmian penutup Jambori Pengakap Antarabangsa Terengganu 2014, hari ini.GEMBIRANYA PENJUAL PASAR PAYANG DIKUNJUNGI MENTERI BESAR BUKTI CAKNA DAN PEKA KEPADA MEREKA


Gambar menceritakan segala....

PENGURUSAN DAN PEMBANGUNAN DUN TEPOH, TELOK PASU DAN BUKIT TUNGGAL TETAP BERJALAN SEPERTI BIASA, KATA PPP KUALA NERUS, DATO' BASIR ISMAIL


PEGAWAI Pembangunan Parlimen Kuala Nerus, Dato’ Basir Ismail meminta supaya golongan muda di dalam Parlimen tersebut bersiap sedia dan membuat perancangan tertentu untuk turut serta terbabit dalam sektor pembangunan, ekonomi  khususnya,  berikutan kerajaan telah bersetuju menjadikan Kuala Nerus sebagai daerah baru.

Katanya, golongan muda hari ini mempunyai peratusan yang besar jumlahnya dalam Parlimen Kuala Nerus sudah tentu mempunyai peranan yang besar untuk mara bersama-sama dengan daerah baru itu.

Beliau berkata demikian sewaktu merasmikan Kursus Bina Negara pemuda Kuala Nerus yang di Kem Bukit Sagu, Kuantan petang semalam.

Dato’ Basir berharap kesinambungan perjuangan golongan muda dapat diteruskan ke arah membentuk negara yang lebih baik dari masa ke semasa.

Beliau berkata, pengurusan pentadbiran pemuda di peringkat kampung perlu ditekankan terlebih dahulu supaya golongan muda di kampung-kampung dapat diberi perhatian sebaiknya  oleh kerajaan melalui saluran yang ada.

Menyentuh tentang perlantikan pegawai Pembangunan Dun di kawasan yang tidak diwakili oleh Barisan Nasioanal (BN) yang tidak diwujudkan, beliau menyatakan sebagai Pegawai Pembangunan Parlimen, beliau akan membantu mengurus sebaik mungkin kawasan-kawasan dengan kerjasama pimpinan penyelaras Dun.

Beliau yang juga Timbalan Ketua Umno Bahagian Kuala Nerus merakamkan ucapan terima kasih kepada Menteri Besar, Dato’ Hj Ahmad Razif Abd Rahman yang telah memberi kepercayaan kepadanya menunaikan tanggungjawab sebagai Pegawai Pembangunan Parlimen Kuala Nerus. Dato’ Hj Ahmad Razif adalah Ketua Umno Bahagian tersebut.
Beliau berkata, orang Kuala Nerus seharusnya bersyukur kerana kali ini pemimpin bahagian mereka diberi kepercayaan sebagai Menteri Besar Terengganu.

“Kita seharusnya bersyukur dan berterima kasih kerana perlantikan Ketua Umno Bahagian ini sebagai Menteri Besar dan semoga beliau dapat menjalankan tugas dan amanah dengan baik dan cemerlang, sama-samalah kita doakan,” katanya.Anggota trafik patah bahu dirempuh penunggang motosikal.

Mohamad Radhi (kiri) dikunjungi OCPD Setiu dan anggota trafik di rumahnya di kuarters Polis IPD, malam tadi.
SEORANG anggota Polis Trafik berpangkat lans koperal nyaris maut apabila dia dirempuh seorang penunggang motosikal yang melakukan aksi ‘spider’ (meniarap) di atas motosikal yang ditonggangnya ketika membuat satu sekatan jalan raya di Kampung Nyatoh, Permaisuri, petang semalam.

Dalam kejadian kira-kira jam 3.20 petang itu, L/K Mohamad Radhi Somiran , bersama dua lagi anggota trafik dari IPD Setiu menjalankan satu operasi dengan membuat sekatan jalan raya di Kampung Nyatoh, tiba-tiba sebuah motosikal dari arah Kuala Terengganu ke Kampung Raja melalui jalan pantai meluru ke arahnya dan terus merempuh anggota itu.

Radhi...patah tangan dan bahu.
"Semasa saya cuba menahan dengan mengibar bendera supaya dia memberhentikan motosikalnya, dia sedang meniarap di atas motosikal bersama dua lagi motosikal.

"Sebuah daripada motosikal itu memecut laju dan langgar kearah saya, ” kata Radhi yang sudah empat tahun bertugas di IPD Setiu itu.

Akibat kemalangan itu, anggota trafik yang berasal dari Johor itu, mengalami patah tangan kiri, pergelangan tangan kiri, bahu kiri serta mengalami beberapa luka pada bahagian muka dan badan.

Beliau segera di bawa ke Hospital Setiu oleh rakan setugasnya untuk mendapat rawatan dan dibenarkan pulang malam tadi.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Setiu, DSP Abdul Rahman Raja Mohamed ketika ditemui di rumah mangsa selepas mendapat rawatan di HS malam tadi, mengesahkan kejadian dan beliau berkata, mangsa dilanggar oleh seorang pemuda berusia lingkungan awal 20-an.

“Motosikal yang merempuh mangsa itu dalam perjalanan dari Kuantan ke kampungnya di Besut bersama dua lagi rakanya yang menunggang motosikal.

"Anggota terbabit telah menjalankan tugas mengikut peraturan yang betul dan penunggang yang kini mendapat rawatan di Hospital Setiu akan ditahan untuk siasatan lanjut” katanya.
Seorang wartawan TV (kiri) sedang menemuramah Mohd. Radhi.

  

05 June 2014

Peserta Terengganu De Everest 2015 ke Tanzania.

KENANGAN...Lapan peserta Terengganu De Everest 2015 begitu bersemangat ketika mereka bergambar kenangan sebelum berangkat ke Tanzania selama 10 hari untuk mendaki Gunung Kilomanjaro, di MSN Terengganu, Kuala Terengganu, semalam.

Pemergian lapan peserta termasuk seorang wanita  serta dua jurulatih Kembara Negara ke Tanzania adalah sessi latihan ke dua sebelum mereka menyahut pendakian sebenar Everest pada 2015 nanti dan turut hadir pada pelepasan di KLIA jam lapan semalam ialah oleh Dato' Khalid Yunus.

Lapan peserta itu ialah Mohd Izzat Ilman Zahari, Mohd Redzaudin, Ahmad Saharuddin Abdullah, Fauzi Jaafar, Mashelmie Sidik, Mohamad Hanif Mat Rasat, Mohd Anuar Mohd dan Nor Asma Fadzila Mansor.- Aminudin.

Bergambar kenangan bersama Khalid di KLIA.

 

80 hadir jamuan makan malam UKOM- Majlis Teater Negeri.

SAMBUT...Exco A.Latiff Awang (tiga dari kanan) bersama-sama membelah kek bagi meraikan perlantikan Menteri Besar, Dato' Ahmad Razif Abdul Rahman di Majlis Makan Malam Unit Komunikasi (UKOM) Negeri Terengganu bersama Badan Gabungan Majlis Teater Negeri Terengganu yang diadakan di Motel Desa, Kuala Terengganu, malam semalam.

Seramai kira-kira 90 jemputan hadir yang terdiri daripada seniman dan aktivis seni teater negeri pada majlis jamuan makan malam itu yang turut diselitkan dengan acara persembahan.

Dalam ucapannya, A.Latiff mahu seniman di negeri Terengganu terutamanya pengiat teater supaya terus menyumbangkan bakat seni mereka ke arah memertabatkan aktiviti seni di negeri ini dan pada malam itu juga beliau menyumbangkan sejumlah wang kepada badan seni itu untuk menjalankan beberapa aktiviti seni mereka.- Aminudin.

 

200 petani sertai seminar/Ajak golongan muda sertai pertanian- YB Zulkifly.

Beberapa petani sedang melihat produk racun yang dipamirkan.
Oleh: Aminudin Ismail. 

SERAMAI kira-kira 200 ahli Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) Setiu hadir menjayakan program Hari Jalinantani Nafas Ke Arah Peningkatan Hasil Tanaman Padi dan Kelapa Sawit yang diadakan di Dewan Perpustakaan Awam Daerah Setiu, hari ini.

Program yang bertujuan untuk memberi taklimat dan penerangan bagaimana untuk terus mempertingkat hasil pengeluaran tanaman itu dirasmikan oleh Ahli Parlimen Setiu, Che Mohd Zulkifly Jusoh.

Zulkifly dalam ucapan perasmiannya mahu golongan muda menyertai bidang pertanian kerana pendapatan yang diperolehi melalui bidang itu agak lumayan sekira ianya dilaksanakan secara komersil.

YB Zul (dua dari kanan) menerima cenderahati dari Nafas.
“Oleh itu saya harap ibubapa memberi galakan kepada anak-anak supaya menyertai bidang pertanian ini kerana pendapatan yang diperolehi lebih baik daripada makan gaji sekiranya ia dilakukan secara komersil dan bersungguh-sungguh,” katanya.

 Dalam pada itu, Zulkifly berkata, usaha berterusan kerajaan untuk memajukan bidang pertanian dengan menghulurkan pelbagai bentuk bantuan membuktikan kerajaan yang mentadbir negara ini sekarang sememangnya bersungguh-sungguh mahu membantu petani untuk mempertingkatkan hasil pendapatan.

 “Jika dahulu, tanpa hasil bantuan baja dan segala input pertanian, hasil penamaman padi pada pada sekitar empat hingga lima metrik tan sehektar tetapi dengan adanya bantuan-bantuan ini, hasil pengeluaran dapat dipertingkatkan antara lapan hingga 10 tan metrik tan sehektar,” katanya.

Sehubungan itu, beliau mahu petani terus memberi sokongan kepada kerajaan supaya segala usaha untuk mempertingkat pendapatan petani yang dilakukan sekarang ini dapat diteruskan pada masa-masa akan datang,” katanya.

Turut hadir pada program itu ialah Wakil Pengurus Besar NAFAS Mohd Yusof Hassan, Pengerus NAFAS Wilayah Timur, Anuar Hamid dan Pengurus Besar PPK Setiu, Saifuddin Abas.
Peserta seminar melihat produk pertanian yang dipamirkan.

Antara ahli PPK Setiu yang hadir.

Ustaz Baharom Yassin membaca doa memulakan program.

 

04 June 2014

INILAH PAS..TAK FAHAM PENJELASAN MENGENAI CUKAI PINTU TETAPI SUKA MENIMBULKAN SUASANA KACAU


Walaupun Menteri Besar, Dato' Hj Ahmad Razif Abd Rahman telah menyatakan kedudukan Cukai Pintu bagi Kuala Terengganu akan ditangguh dan dikaji balik untuk mencari yang terbaik untuk rakyat, tetapi nampaknya Pas masih bersikap hendak mengambil kesempatan untuk menimbulkan suasana yang tegang.Bagaimanapun, Setiausaha Khas Kepada YAB Menteri Besar, Encik Ahmad Nizam Abdul Karim dengan hati yang lapang dan fikiran yang positif menerima kedatangan rombongan Pas dan jawatankuasa terbabit bagi menerima memorandum berkaitan di Wisma Darul Iman, pagi ini, 4 Jun 2014.

PENJELASAN BERKAITAN DAN PERKARA SEBENAR IALAH:-

Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT) akur dengan saranan kerajaan negeri supaya menangguhkan kenaikan cukai pintu, kata Datuk Bandar MBKT, Dato’ Adzlan Mohd Dagang.
Bagaimanapun kata beliau, kajian terhadap perlaksanaan itu tetap diteruskan kerana sudah termaktub dalam peruntukan undang-undang Akta Kerajaan Tempatan 1976 (Akta 171).
Katanya, pihak MBKT tidak boleh sewenang-wenangnya menaikkan kadar nilaian baru jika tidak mendapat kebenaran bertulis dari Ahli-Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri.

Kenyataan Datuk Bandar mengenai cukai pintu.
“Apa yang dihebah dan dilaporkan dalam akhbar sebelum ini hanya cadangan dan belum lagi dikuatkuasa, walaupun perkara berkaitan itu dirasakan perlu kerana MBKT kini terpaksa menanggung bebanan terlalu tinggi dan cukai pintunya tidak pernah dinaikkan sejak 1981.
“Sepatutnya penilaian untuk kenaikan cukai pintu dibuat lima tahun sekali, namun di Kuala Terengganu cukai pintu tidak dinaikkan sejak 32 tahun lalu berbanding negeri lain yang ada membuat penilaian cukai pintu selang lima tahun sekali,” katanya.
Beliau berkata demikian kepada pemberita pada sidang media di pejabatnya, hari ini.
Dato’ Adzlan turut memberitahu, sehingga kini sebanyak 7,334 bantahan diterima daripada pelbagai pihak, organisasi, badan bukan kerajaan dan individu.
“Pihak kami sangat mengalu-alukan bantahan itu kerana pelbagai cadangan turut dimuatkan semata-mata mahu melihat Terengganu terus pesat membangun.
“Apa yang dicadangkan, termasuk menaikkan kadar nilaian secara berperingkat-peringkat akan dianalisa oleh Jawatankuasa Penilaian dan Pengurusan Harta MBKT sebelum dihantar kepada pihak berkuasa negeri,” katanya.
Menurut beliau, notis mengenai senarai nilaian yang disiarkan dan dihantar kepada 67,320 pemilik harta di Kuala Terengganu adalah tertakluk kepada Seksyen 141 di bawah akta yang sama.
Katanya, apa yang dikesalkan sekarang ini, mengapa pihak tertentu ingin mengeruhkan keadaan dengan mengadakan pelbagai cerita bohong, termasuk kenaikan nilaian cukai sehingga 600 peratus.

“Perkara itu sama sekali tidak benar, mereka berbuat demikian untuk meraih simpati,” ujarnya.Pesta Pantai Padang Kemunting meriah.

Bazlan (kiri) dan Mohd Jidin meninjau bangsal penduduk pada majlis perasmian, baru-baru ini.
Oleh: Aminudin Ismail.

SERAMAI kira-kira 500 penduduk Padang Kemunting tinggal di bangsal di tepi pantai Kampung Pengkalan Atap selama hampir seminggu bagi menjayakan program pesta pantai kampung itu yang akan berakhir pada petang ini.

Pengerusi program itu, Kamal Zakaria berkata tujuan utama diadakan pesta pantai itu ialah bagi meneruskan tradisi nenek moyang Kampung Padang Kemunting yang bermalam di tepi pantai selama beberapa hari selepas musim menuai.

“Ini adalah program tradisi dan ianya diadakan bertujuan untuk terus menghidupkan tradisi lama supaya generasi hari ini dan akan datang dapat dapat melihatnya.

“Selain itu, ia juga bertujuan untuk mengeratkan hubungan silaturrahim antara penduduk selepas masing-masing sibuk dengan pekerjaan,” katanya yang mengharapkan sambutan yang lebih besar akan diadakan pada tahun depan.

Bazlan bertanyakan sesuatu kepada seorang peserta.
Kamal berkata, antara aktiviti yang diadakan sempena program pesta pantai itu ialah persembahan kebudayaan, pemiran, gerai jualan, program Polis bersama rakyat dan sukaneka.

“Majlis perasmian dilakukan oleh Exco Pelancongan dan Kebudayaan, Dato’ Mohd Jidin Shafee manakala pada mala mini akan diadakan majlis penutup yang akan dirasmikan oleh Ahli Parlimen Setiu, Che Zulkifly Jusoh,” katanya.

Sementara itu, Ahli Dewan Undangan Batu Rakit, Bazlan Abdul Rahman berkata, beliau mengharapkan generasi muda supaya terus menghayati tradisi lama supaya ia tidak ditelan zaman dengan turut sama menyertai program yang diadakan.

Sambutan acara perasmian.
Mohd Jidin, Bazlan dan jemputan menjamu selera.

Ucapan perasmian oleh Mohd Jidin.

Bazlan mahu penduduk erat silaturrahim.

Penduduk menikmati udara pantai