Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

30 November 2013

Ibu bapa tunggal sambut baik insentif perkahwinan

Oleh: Noraini Jusoh

Ibu bapa tunggal di negeri ini menyambut baik program insentif perkahwinan yang diperkenalkan Menteri Besar Terengganu dalam usaha menggalakkan ibu bapa tunggal mencari pasangan baru selepas gagal perkahwinan terdahulu.Malah, kerajaan negeri melalui Yayasan Pembangunan Keluarga Terengganu (YPKT) turut memberi insentif sebanyak RM2,000 kepada ibu atau bapa tunggal yang telah bertemu jodoh dan memulakan kehidupan baru bersama-sama pasangan pilihan masing-masing.

Pasangan Saibani Ithmen, 63, dan Rahazaitom Ibrahim, 48, berkata program tersebut sangat baik kerana dapat membantu meringankan beban pasangan seperti mereka.

Saibani dari Kemaman yang mempunyai enam anak hasil perkahwinannya sebelum ini berkahwin dengan pasangannya yang mempunyai empat anak pada Jun lalu.

"Saya menjadi duda sejak tiga tahun lepas manakala isteri pula tidak berteman sejak tujuh tahun yang lalu. Kami mengambil keputusan untuk berkahwin selepas mendapat persetujuan anak-anak dan perkenalan kami hasil pertolongan seorang teman," katanya.

Menurut Salbani, mereka berdua merancang mengunakan wang insentif yang diterima sebanyak RM4,000 itu untuk menampung perbelanjaan ketika menunaikan umrah bersama Februari depan.

Sementara itu, pasangan ibu tunggal dan duda yang telah melangsungkan perkahwinan pada September lalu, Mamat Idris, 76, dan Zaiton Yahya, 51, bersyukur apabila masing-masing memperoleh RM2,000 seorang.

Kata Mamat yang mempunyai empat orang anak hasil perkahwinan terdahulu, dia menduda hampir 14 tahun sebelum mengambil keputusan untuk berkahwin dengan pasangannya yang mempunyai lapan anak itu.

Mereka berdua melahirkan rasa gembira dengan pemberian tersebut serta mengucapkan terima kasih kepada kerajaan yang begitu prihatin terhadap rakyat.

“Terima kasih kepada kerajaan negeri di bawah pimpinan Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said yang sentiasa menghulurkan sumbangan kepada mereka yang memerlukan.

“InsyaAllah, kami merancang untuk menggunakan wang insentif ini sebagai modal permulaan untuk berniaga,” ujarnya.

Bagi pasangan Nawang Ali, 76, dan Zariah Ab. Rasid, 43, dari Balai Besar, Dungun berkata, insentif tersebut banyak membantu golongan yang kurang berkemampuan seperti mereka.

Pasangan yang pernah berpisah dua tahun lalu setelah hampir 13 tahun berumah tangga mengambil keputusan untuk berkahwin semula demi anak tunggal mereka.

“Memandangkan kesihatan suami kurang baik, saya bercadang menggunakan duit RM4,000 yang diterima kami ini untuk membina bilik air baru bagi kemudahan suami,” katanya.

Pada majlis penyampaian insentif perkahwinan ibu/bapa tunggal peringkat Negeri Terengganu yang berlangsung di Stadium Tertutup Kompleks Sukan Gong Badak baru-baru ini, seramai 254 pasangan diraikan dan menerima insentif perkahwinan masing-masing yang disempurnakan Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said.

 UniSZA anjur ISLAC 2013

Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) dengan kerjasama Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM) akan menganjurkan Seminar Antarabangsa Perundangan Islam Dalam Masyarakat Kontemporari (ISLAC 2013) selama dua hari bermula Sabtu ini.

 Setiausaha seminar, Syed Mohd Azmi Syed Abdul Rahman berkata seminar kali kedua ini merupakan kesinambungan Seminar Kebangsaan Perundangan Islam Dalam Kontemporari pada 2011 bertujuan mewujudkan perkongsian pintar dalam kalangan ahli akademik daripada pelbagai peringkat.

 Katanya seminar bertemakan 'Perundangan Islam ke arah Keharmonian Sejagat' ini akan membincangkan 11 isu semasa berkaitan perundangan Islam, antaranya konflik perundangan, kekeluargaan Islam, kewangan dan perbankan Islam serta Islam dan hak asasi manusia.

"Sebanyak 121 kertas kerja akan dibentangkan dalam tiga siri pembentangan berbeza dan daripada jumlah tersebut, sebanyak 20 kertas kerja akan dibentangkan oleh pembentang dari luar negara," katanya.

Syed Mohd Azmi berkata pihaknya menyasarkan penyertaan 100 wakil agensi kerajaan dan swasta serta mahasiswa dari institusi pengajian tinggi tempatan.

 "Seminar ini juga diharapkan dapat meningkatkan kefahaman masyarakat umum mengenai perundangan Islam serta dapat dijadikan sebagai platform untuk menyerlahkan keunggulan Islam dengan usaha yang menyeluruh daripada kalangan ahli akademik," katanya.

 

Hampir kesemua penuntut YT kembali ke Mesir.

Oleh: Aminudin Ismail.

BANDAR PERMAISURI: Hanya kurang 10 daripada 221 penuntut tajaan Yayasan Terengganu (YT) yang belajar di Mesir meneruskan pengajian mereka di negara ini manakala selebihnya kembali menyambung pelajaran mereka di negara itu selepas pulang ke tanahair kerana situasi yang tidak menentu berlaku di Mesir, baru-baru ini.

Azmi Razik(dua dari kiri)
Pengarah Yayasan Terengganu, Azmi Razik berkata, penuntut yang mengambil keputusan tidak meneruskan pengajian di Mesir itu diuruskan tempat pengajian mereka di negara ini oleh keluarga masing-masing tetapi pihak Yayasan Terengganu tetap membiayai biasiswa mereka.

"Sekarang kita dah mula mengurangkan pelajar-pelajar di Mesir dan mahu menghabiskan pelajar yang ada. Situasi di Mesir sekarang sudah terkawal. Tumpuan hari ini adalah Jurusan Perubatan di Mansurah (Universiti) dan sebagainya. Pelajar yang ada akan menamatkan pengajian mereka. 

"Suasana semakin aman di Mesir sekarang dan hampir semua sudah pulang menyambungkan pelajaran mereka. Pelajar yang menyambung pelajaran mereka di negara ini tidaklah ramai, tidak sampai sepuluh orang.

"Pihak YT tidak menguruskan pelajar-pelajar ini cuma kita beri tajaan dan pembiayaan tidak sebagaimana di Mesir, di sini lebih tinggi sedikit," katanya kepada Teganukita ketika ditemui dalam satu majlis, di sini, baru-baru ini.

Azmi berkata, suasana di Mesir sudah mulai tenang, dan katanya, tempat penempatan pelajar YT itu berada jauh daripada kawasan merah.

"Cuma kegusaran ibubapa. Pada sayalah, sayang masa depan anak-anak ini, bagi penuntut perubatan di tahun akhir saya mengharapkan mereka akan meneruskan pengajian masing-masing," katanya.

Azmi menasihati semua penuntut tajaan YT yang belajar di Mesir supaya tidak menghampiri kawasan-kawasan yang sering berlaku rusuhan dan mengharapkan suasana di Mesir akan kembali tenang dan aman supaya penuntut YT itu dapat menamatkan pengajian masing-masing dengan jayanya.

JKKK Pantai menang hadiah melancong.

Juara..peserta JKKK Pantai bergambar bersama Bazlan.
Teks dan gambar Aminudin Ismail.

BATU RAKIT: Keenakan rasa membawa kepada Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Pantai menduduki tempat pertama Pertandingan Membuat Bubur Asyura Dun Batu Rakit sekaligus memenangi hadiah melancong ke mana-mana destinasi di Semenanjung Malaysia dengan sebuah bas selama tiga hari dua malam.

Bazlan dan isteri mengacau bubur.
Pertandingan yang disertai 29 JKKK seluruh kawasan Dun Batu Rakit itu turut disertai seramai 70 pelajar TATiUC dan kira-kira 30 pelajar Giat Mara Batu Rakit. Tempat kedua ialah JKKK Wakaf Catur dan ketiga JKKK Mengabang Panjang.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Batu Rakit, Bazlan Abdul Rahman berkata, tujuan pertandingan diadakan adalah untuk mengeratkan hubungan antara penduduk selain memperingati peristiwa yang berlaku ke atas nabi Nuh.

Ramuan..pelbagai ramuan diletak untuk menyedapkan bubur.
"Setiap JKKK membuat asyura di tempat kawasan masing-masing iaitu 29 tempat. Saya sempat melawat kira-kira 10 tempat kerana kesuntukan masa dan saya melihat masing-masing bekerjasama antara satu lain untuk menyiapkan bubur asyura itu.

"Pelajar TATiUC dan Giat Mara Batu Rakit di tempatkan disemua lokasi membuat bubur asyura iaitu seramai empat atau lima orang setempat.

"Bubur asyura ini kemudianya akan diagihkan kepada penduduk kawasan masing-masing " katanya.

Bazlan juga mengucapkan terima kasih kepada semua yang terbabit dengan program itu termasuklah pelajar dan tenaga pengajar TATiUC dan Giat Mara Batu Rakit kerana menjayakan program yang banyak memberi manfaat itu.
Mesra..Bazlan berbual dengan peserta.
Shahrul Nizam..bawa pelajar Giat Mara.


137 premis makanan abai kebersihan diarah tutup

Oleh: Aida Abd Rahman

Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu (JKNT) mengarahkan 137 premis makanan di negeri ini ditutup setelah didapati mengabaikan kebersihan premis dan pengendalian makanan.

Pengarahnya, Dato’ Dr Anwa Sulaiman berkata, penutupan dalam operasi sejak Januari hingga Oktober lalu membabitkan 8,623 pemeriksaan itu juga berpunca daripada kes keracunan makanan serta penemuan air kencing dan tahi tikus di premis makanan terbabit.

 “Pada amnya, tahap kebersihan premis makanan di Terengganu berada di tahap memuaskan dengan peratus premis yang mendapat gred A sehingga Oktober tahun ini adalah 57 peratus berbanding 57.4 peratus pada sepanjang tahun lalu (Januari hingga Disember).

“ Premis yang mendapat Gred B sehingga Oktober 2013 sebanyak 42 peratus berbanding 42.6 peratus  sepanjang 2012,” katanya kepada pemberita di Seminar Keselamatan Makanan dan Majlis Penganugerahan Premis Makanan Bersih Peringkat Negeri Terengganu Tahun 2013, di Dewan Perpustakaan Awam Negeri Terengganu, kelmarin.

Sehingga kini, sebanyak 5,082 premis makanan berdaftar melalui JKNT seluruh Terengganu.

Selain itu, daripada aktiviti pemeriksaan dan penggredan premis makanan, JKNT juga menjalankan persampelan makanan bagi tujuan penguatkuasaan dan pemantauan.

“Sepanjang tahun lalu, sebanyak 1,477 sampel makanan diambil dan dianalisa.Daripada jumlah tersebut, 99 sampel makanan (6.7 peratus) didapati melanggar Akta Makanan 1983 dan Peraturan-peraturan makanan 1985.

“Bagi tempoh Januari hingga Oktober 2013, sebanyak 1,386 sampel makanan dianalisa dengan jumlah perlanggaran akta yang dikesan sebanyak 59 sampel (4.2 peratus) ,” katanya

Menurutnya, pihaknya bukan sahaja melakukan pemeriksaan dan penggredan premis makanan secara rutin, pemeriksaan secara besar-besaran bersama jabatan lain seperti Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) dan wakil media juga dilaksanakan.

Katanya, operasi pemeriksaan dan penutupan premis makanan bermula sejak Julai lalu, selain JKNT akan meneruskan operasi dua kali sebulan di seluruh Terengganu.

“Operasi ini diadakan bertujuan meningkatkan tahap kebersihan premis makanan di seluruh negeri Terengganu dan penekenan diberikan terhadap kehadiran makhluk perosak seperti tikus di premis makanan.

“Tindakan penguatkuasaan dan perundangan di bawak Akta Makanan 1983 akan diambil terhadap peniaga makanan yang engkar dan gagal mematuhi peraturan, di mana antara tindakan yang boleh diambil adalah tindakan menutup premis makanan yang tidak sanitari di bawah Seksyen 11 Akta Makanan 1983,” katanya.

Selain daripada itu, peniaga yang gagal mematuhi Akta Makanan 1983 juga boleh dihadapkan ke mahkamah sebagaimana diperuntukan di bawah Seksyen 32 (B) berkenaan.

Peraturan-peraturan Kebersihan Makanan 2009 akan mula dikuatkuasakan sepenuhnya mulai 1 Januari 2014 sebagaimana surat arahan Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia bertarikh 31 Disember 2009.


29 November 2013

Jangan terlalu selesakan anak-anak- Bazlan.

Kenangan...Bazlan (dua dari kanan, belakang) bergambar bersama kanak-kanak berkhatan di Wakaf Cagak.
Teks dan gambar Aminudin Ismail.

BATU RAKIT: Ibubapa di kawasan dun ini diingatkan supaya tidak terlalu memanjakan dan dan memberi keselesaan kepada anak-anak kerana ia bimbang boleh merosakan masa depan anak-anak mereka.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Batu Rakit, Bazlan Abdul Rahman berkata, tidak sebagaimana ibubapa dahulu, ibubapa sekarang dilihat berlebihan dalam memberi sesuatu kepada anak-anak mereka sehingga apa sahaja permintaan anak akan dipenuhi.

"Anak-anak kita sekarang, cukup selesa, bangun tidur makanan sudah tersedia, tak ada minyak motor mintak dengan ibubapa. Betapa mudahnya, betapa selesa. Inilah satu kebimbangan kepada kita kerana keselesaan inilah membuatkan anak-anak kita boleh melakukan sesuatu yang tidak elok.

"Ini adalah kerana mereka tidak bekerja, nak makan sudah tersedia, nak naik motor mak beli dan jalan motor ayah beri duit minyak. Keselesaan ini membuatkan anak-anak tidak perlu memikirkan bagaimana nak mencari duit," kata Bazlan.

Sehubungan itu, Bazlan meminta setiap ibubapa supaya mendidik anak-anak dengan landasan yang betul dan jangan terlampau memberi keselesaan kepada anak-anak kerana bimbang akan berlaku sesuatu yang tidak diingini kepada mereka.

"Sebagai wakil rakyat, saya bimbang kawasan yang kita jaga ini, kawasan Batu Rakit akan berlaku perkara-perkara yang tidak diingini oleh anak-anak kita," katanya.

Bazlan berkata demikian ketika merasmikan Majlis Khatan Beramai-ramai Komuniti 1Malaysia, Wakaf Cagak dekat sini, hari ini. Seramai 35 kanak-kanak dikhatan di majlis itu.

Turut hadir ialah Pegawai Penerangan Kuala Terengganu, Azri Zainal Abidin dan Pengerusi Komuniti 1Malaysia Wakaf Cagak, Mohammad Abdullah, Pegawai Kesihatan HNZ Kuala Terengganu dan beberapa Ahli JKKK kampung itu.

Sementara itu beberapa peserta khatan ketika ditemui mengakui tidak takut atau gementar untuk berkhatan malah ada yang tidak sabar menunggu untuk dikhatankan.

Salam..Bazlan bersalaman dengan seorang peserta khatan.
Hadir..sebahagian ibubapa yang hadir.
Azri ketika berucap.
Mohd Abdullah.
Mohd Aidilfitri..tidak takut berkhatan.

 

ADUN Kuala Besut sertai gotong royong bina pagar sekolah


Tengku Zaihan kanan meletak batu konkrik

Oleh: Mohammad Ishak 

Kerosakkan pagar Sekolah Kebangsaan Alur Peroi,Kuala Besut, yang musnah dalam kejadian kemalangan ketika Pilihan Raya Kecil (PRK) Kuala Besut, mendapat perhatian pelbagai pihak di kampung berkenaan.

Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Lay Out Tok Saboh dengan kerjasama PIBG sekolah berkenaan dan Pejabat Penyelaras DUN Kuala Besut, bergabung tenaga mengadakan gotong royong membina semula pagar yang rosak itu.

Kira-kira 50 ahli komuniti setempat menghadiri kerja gotong royonh yang turut dihadiri ADUN Kuala Besut, Yang Berhormat Tengku Zaihan Che Ku Abdul Rahman.

Dalam kejadian ketika PRK baru-baru ini seorang pegawai polis trafik yang bertugas putus kaki apabila dilanggar sebuah kereta dan merempuh pagar berkenaan.

Tengku Zaihan berkata, pihaknya mengambil masa agak lama untuk kerja membaiki pagar berkenaan kerana kesuntukkan masa dan baru sekarang ia boleh dibaiki.

Katanya, pihaknya membelanjakan RM3,000 untuk kerja baik pulih yang dijalankan secara gotong royong oleh penduduk kampung terbabit.

“Konsep gotong royong itu selain menjimatkan kos ia juga bertujuan merapatkan hubungan social antara masyarakat, guru dan pemimpin,” katanya.

618 pemohon layak terima insentif perkahwinan

Oleh: Noraini Jusoh

Yayasan Pembangunan Keluarga Terengganu (YPKT) menerima 737 permohonan daripada ibu dan bapa tunggal untuk mendapat Insentif Perkahwinan sejak skim ini diperkenalkan Januari lalu.

Pengarah YPKT, Mohd Shafaruddin Mustaffa berkata, daripada jumlah itu 618 layak menerima insentif berkenaan melibatkan perbelanjaan keseluruhan RM1,236,000.

"Penerima insentif perkahwinan ini perlu memenuhi syarat yang telah ditetapkan dan mesti mengikuti beberapa program pemantapan perkahwinan seperti ‘pasca perkahwinan’, ‘keluarga generasi baru’ dan lain-lain,” ujarnya.

Beliau berkata demikian ketika berucap di Majlis Penyampaian Insentif Perkahwinan Ibu/Bapa Tunggal Peringkat Negeri Terengganu yang disempurnakan Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said di Stadium Tertutup Kompleks Sukan Gong Badak, baru-baru ini.

Mohd Shafaruddin berkata, dari permohonan yang diluluskan, pasangan paling muda menerima insentif ini berusia 20 tahun (ibu tunggal) dengan pasangannya berusia 21 tahun dari Parlimen Kemaman.

“Manakala, pasangan paling berusia ialah pasangan berumur 92 tahun (duda) dengan pasangan berusia 72 tahun (ibu tunggal) daripada Parlimen Marang,” katanya.

Pada majlis tersebut, seramai 254 pasangan diraikan dan menerima insentif perkahwinan masing-masing.

Sementara itu, Menteri Besar Terengganu, Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, statistik menunjukkan bahawa di negeri ini terdapat seramai 24, 318 orang yang berstatus ibu tunggal dan seramai 2, 810 pula berstatus duda.

"Kerajaan negeri akan sentiasa memberikan galakan di dalam proses perkahwinan semula ini bagi membantu ibu tunggal dan duda di Terengganu agar mereka dapat membina satu kehidupan baru yang lebih bahagia.

"Sejak diperkenalkan bermula awal tahun ini, program insentif perkahwinan menunjukkan perkembangan yang cukup menggalakkan. Justeru, program ini akan diteruskan pada masa akan datang termasuk penambahan peruntukan juga akan dipertimbangkan,” ujarnya.

 

Lebih 100 saintis sertai persidangan saintifik

Lebih 100 saintis tempatan dan luar negara berhimpun di Primula Beach Hotel, Kuala Terengganu, baru-baru ini bagi menyertai Persidangan Saintifik ke-22 Persatuan Mikroskopi Malaysia 2013.

 Selain saintis Malaysia, persidangan tiga hari anjuran Fakulti Agroteknologi dan Sains Makanan Universiti Malaysia Terengganu (UMT) itu turut disertai saintis dari Thailand, Indonesia, Iraq, selain kalangan pelajar universiti dari beberapa buah negara.

 Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa) UMT, Prof. Dr. Noor Azhar Mohamed Shazili berkata, sepanjang persidangan yang berakhir Khamis ini, sebanyak 80 kertas kerja dibentangkan oleh ahli-ahli akademik dari beberapa buah universiti tempatan dan juga wakil sektor swasta.

"Persidangan ini diadakan antara lain bertujuan menjalankan kajian lebih mendalam dalam pelbagai bidang seperti biologi, kimia dan tidak ketinggalan juga dalam bidang ketenteraan.

 "Secara asasnya, kajian ini menggunakan alat mikroskop pada skala lebih besar dan canggih," katanya.

 Beliau berkata demikian selepas majlis perasmian persidangan itu di sini hari ini yang disempurnakan Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Sains dan Teknologi, Alam Sekitar, Teknologi Hijau dan Air negeri, Bazlan Abdul Rahman.

 Menurut Noor Azhar, selain itu, tujuan persidangan ke-22 itu diadakan untuk mengetengahkan kaedah-kaedah baharu yang digunakan dalam usaha memajukan lagi kajian yang mereka jalankan.

 Katanya, secara keseluruhannya, kajian lebih memberi tumpuan terhadap penggunaan mikroskop yang mempunyai hubung kait dengan sektor industri di negara ini.

 " Ini juga untuk menghasilkan penemuan baharu termasuk memajukan sektor industri perubatan di negara ini," ujarnya.

 

Ibu sarat mengandung dinasihat pindah ke kawasan selamat di musim tengkujuh

Oleh: Aida Abd Rahman

Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu (JKNT) menasihatkan ibu yang sarat mengandung terutama usia kandungan mencapai 36 minggu ke atas supaya segera berpindah ke tempat lebih selamat bagi memudahkan untuk mendapat rawatan sekiranya kawasan kediaman ditenggelami air ketika musim tengkujuh ini.

Pengarahnya, Dato’ Dr Anwa Sulaiman, berkata bukan hanya ibu mengandung, pihaknya juga menasihatkan pesakit kronik turut berbuat demikian supaya tidak terputus hubungan akibat jalan ditenggelami banjir.

“Kita tidak mahu apabila sakit , bukan sahaja mangsa tidak dapat ke pusat kesihatan dan hospital, malah kita juga gagal sampai kepada mangsa akibat jalan yang ditenggelami air.

“Jadi kita harap ibu mengandung dan juga pesakit kronik berkenaan segera berpindah ke rumah keluarga di kawasan lebih selamat,” katanya kepada pemberita di Seminar Keselamatan Makanan dan Majlis Penganugerahan Premis Makanan Bersih Peringkat Negeri Terengganu Tahun 2013, di Dewan Perpustakaan Awam Negeri Terengganu, semalam.

Dato' Dr Anwa juga menasihatkan semua pesakit kronik yang sentiasa memerlukan ubat-ubatan supaya memastikan stok ubat mereka mencukupi ketika musim tengkujuh ini.

Katanya, ubat-ubatan itu juga perlu dijaga dan disimpan dengan baik selain dibawa bersama apabila berpindah ke pusat pemindahan.

Selain itu, JKNT juga akan memastikan semua peralatan dan bekalan ubat mencukupi bagi menampung permintaan pesakit khususnya di hospital dan klinik yang mungkin akan terputus hubungan akibat banjir.

 “Di setiap klinik itu sendiri biasanya tersimpan bekalan ubat bagi tempoh dua bulan terutama ubat yang perlu disediakan dan kerap digunakan pesakit khususnya di kawasan yang kerap terputus hubungan akibat jalan ditenggelami air pada musim tengkujuh yang sering melanda Terengganu,"katanya.


Masjid Kubang Ikan Jadi Tumpuan.

Masjid baru Kampung Kubang Ikan.
Teks dan gambar Aminudin Ismail.

PEMBUKAAN masjid baru Kampung Kubang Ikan, Chendering, Kuala Terengganu oleh kerajaan negeri pada awal tahun 2013 bagi mengantikan masjid lama yang tidak dapat menampung jumlah jemaah yang ramai dan untuk mengatasi masalah tempat letak kenderaan ternyata memberi banyak manfaat kerana masjid baru itu kini semakin menjadi tumpuan ramai.

Di bina di atas tanah seluas kira-kira dua ekar, masjid baru Kampung Kubang Ikan yang boleh memuatkan antara 1200 dan 1500 jemaah itu cukup selesa malah reka bentuknya menarik perhatian orang ramai yang melihatnya malah ada memanggilnya sebagai ‘masjid kaca’ kerana kesemua pintunya mengunakan kaca.

Cantik..bahagian dalaman masjid.
Selain itu, terdapat juga ukiran kayu yang indah pada bahagian atas dinding manakala pagarnya pula yang diperbuat daripada batu kelihatan begitu kemas dan menarik.

Masjid itu juga mempunyai bilik tandas yang bersih dan dihiasi dengan cermin muka serta ianya sentiasa dijaga rapi oleh petugas yang membersihkan keseluruhan kawasan masjid.

Tempat mengambil air wuduk juga unik kerana ia di buat berpetak-petak dan tidak menganggu orang lain ketika mengambil wuduk.

Iman I, masjid itu, Alias Ngah, berkata pelbagai aktiviti keagamaan diadakan di masjid baru itu termasuklah ceramah agama, sambutan maulud nabi, halaqah, tadarus Al_Quran dan juga dijadikan tempat akad nikah.

Haji Alias..iman I.
“Pada malam sabtu diadakan ceramah agama oleh Ustaz Alias Ngah yang mengajar Ulum Quran, Malam Ahad, Ustaz Mat Yasin Ismail, Usuluddin, Malam Isnin pula Ustaz Mohd Shukri Ali yang mengajar Fiqah, Ustaz Wan Abdul Razak juga mengajar Fiqah pada malam Selasa.

“Pada malam Rabu, Ustaz Tawang Muda mengajar Fiqah, Malam Khamis, Ustaz Embong Muda mengajar Tassauf manakala malam jumaat diadakan bacaan Yasin dan Tahlil,” katanya.

Alias berkata, masjid itu juga menyediakan cenderahati kepada pasangan yang mahu menjalankan majlis akad nikah di masjid itu iaitu sekeping gambar akad nikah beserta bingkai gambar.

Menurutnya, masjid itu juga menjemput imam dari Arab Saudi untuk menjadi iman solat terawih sepanjang bulan Ramadan.

“Saya mengharapkan orang ramai mengunjungi masjid ini untuk menunaikan solat serta mendapat ilmu agama melalui ceramah agama yang diadakan hampir setiap malam selain menikmati keindahan dan keselesaanya,” katanya.

Menurutnya, Imam II masjid ialah Ismail Yusof dan Imam III ialah Al Muzmi Ahmad manakala bilal pula ialah, Mustaffa Muhammad, Yusof Dagang dan Che Ku Ahmad Che Ku Jaafar.

Ringkas..mimbar khutbah yang cantik dan ringkas.

Hias..tempat wuduk di luar masjid.
Unik..tempat wuduk yang unik.
Bersih..keadaan di bilik tandas.
Mudah..petunjuk laluan disediakan.

Bendahari...Che Nik Ngah.
Kemas..pagar juga indah

Ukir..Tabir diperbuat dari ukiran kayu.

Luas..kawasan parkir yang selesa.

 

28 November 2013

JKNT saran pengusaha industri makanan sertai skim MeSTI

Oleh: Aida Abd Rahman

Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu (JKNT) menyarakankan semua pengusaha industri makanan di seluruh Terengganu khususnya dalam sektor Industri Kecil dan Sederhana (IKS) supaya menyertai skim MeSTI (Makanan Selamat Tanggungjawab Industri) bagi meningkatkan keyakinan pengguna dan menambah pemasaran produk keluaran masing-masing.

Pengarahnya, Dato’ Dr Anwa Sulaiman berkata, Skim MeSTI boleh meyakinkan pengguna dan orang ramai bahawa produk makanan keluaran mereka adalah selamat , boleh dimakan serta digunakan dan mematuhi keperluan perundangan yang berkaitan.

“Dalam membantu industri makanan untuk mengadakan Sistem Jaminan Keselamatan Makanan, pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) melalui JKNT telah mewujudkan skim MeSTI di mana pengusaha dibimbing dan diajar bagaimana kaedah dan cara-cara dalam menyediakan `Sistem Jaminan Keselamatan Makanan’ di premis mereka.

 “Walau bagaimanapun, sambutan daripada pihak industri makanan di Terengganu setakat ini agak kurang menggalakkan dan JKNT mengalu-alukan penyertaan pihak industri makanan untuk mengambil peluang menyertai skim ini,” katanya kepada pemberita di Seminar Keselamatan Makanan dan Majlis Penganugerahan Premis Makanan Bersih Peringkat Negeri Terengganu Tahun 2013, di Dewan Perpustakaan Awam Negeri Terengganu, hari ini.

Daripada 309 pengusaha industri makanan yang berdaftar dengan JKNT, hanya 29 pengusaha sahaja yang memohon skim berkenaan dengan enam daripadanya sudah mendapat kelulusan dan sijil pengiktirafan.

Enam pengusaha industri makanan terbabit, ialah Pertima Trengganu Sdn Bhd (Chendering, Kuala Terengganu), HH Laris Enterprise (Kampung Langkap, Setiu), Rudyz Enterprise (Batu Tujuh, Dungun), RNZ Daya Maju Trading (Inkubator Mardi, Kampung Apal, Besut) dan Bee One Pastry (Jalan Semerak, Kuala Besut)

Manakala dua daripada 23 pengusaha lagi akan diluluskan dalam masa tedekat selepas menepati kelayakan dan prosedur skim itu, sementara selebihnya sedang diproses sebelum mendapat kelulusan.

Selain itu, beliau berkata, pengusaha dan pengendali makanan boleh berhubung terus dengan pegawai di BahagianUnit Keselamatan dan Kualiti Makanan di JKNT atau Pejabat Kesihatan Daerahyang berdekatan sekiranya terdapat sebarang pertanyaan.

 “ Pihak Jabatan sentiasa berusaha untuk membantu dan menyedarkan peniaga dan orang ramai tentang keperluan penjagaan kebersihan premis makanan dan makanan yang dijual,” katanya.


JKNT kerah 401 kakitangan hadapi musim banjir

Oleh: Aida Abd Rahman

Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu (JKNT) mengerahkan 401 pegawai dan kakitangannya bersiap-sedia memberi bantuan perubatan, pencegahan dan kawalan penyakit kepada mangsa banjir seluruh Terengganu sepanjang musim tengkujuh ini.

Kesemua pegawai dan kakitangan yang menganggotai 45 pasukan kesihatan dan 44 pasukan perubatan ditempatkan di pejabat kesihatan daerah, klinik kesihatan dan hospital seluruh daerah akan digerakkan ke pusat pemindahan terbabit apabila terdapat pemindahan mangsa banjir.

Pengarahnya, Dato’ Anwa Sulaiman, berkata pihaknya sentiasa bersiap-sedia memberi bantuan yang diperlukan oleh mangsa serta memastikan persekitaran pusat pemindahan selamat didiami sehingga banjir pulih sepenuhnya.

“Sebelum banjir pasukan kesihatan akan membuat lawatan ke pusat-pusat pemindahan banjir untuk memastikan kawasan itu selamat untuk menempatkan mangsa banjir serta dilengkapi dengan kemudahan asas yang diperlukan, contohnya bekalan air selamat, ada tandas , tempat memasak yang sempurna, tiada lubang dan sebagainya yang boleh mendatangkan kecederaan kepada mangsa banjir.

“Sementara pasukan perubatan pula akan digerakkan segera apabila ada mangsa dipindahkan ke pusat pemindahan,” katanya kepada pemberita di Seminar Keselamatan Makanan dan Majlis Penganugerahan Premis Makanan Bersih Peringkat Negeri Terengganu Tahun 2013, di Dewan Perpustakaan Awam Negeri Terengganu, hari ini.

Dato’ Dr Anwa berkata, pihaknya juga akan membekukan cuti pegawai dan kakitangannya supaya lebih ramai kerahan tenaga sekiranya keadaan memerlukan dan berdasarkan ramalan cuaca semasa.


'GIANT KILLER' KETUA PENERANGAN UMNO TERENGGANU YANG BARU

Oleh: Ruslan Abdul Rahman  Bekas Ahli Parlimen Marang, Senator Datuk Abdul Rahman Bakar telah dilantik sebagai Ketua Penerangan Umno Negeri Terengganu yang baru.
  Dato’ Abdul Rahman adalah seorang yang berpengalaman dan pernah menjadi Ketua Umno Bahagian Marang, Ketua Pergerakan Pemuda Umno Negeri dan Timbalan Menteri Sumber Manusia Malaysia.
Beliau juga pernah digelar 'giant killer' menewaskan Presiden Pas, Dato’ Seri Haji Abdul Hadi Awang di Parlimen Marang sebanyak dua kali iaitu 1986 dan 2004.
 Perlantikan itu telah diumumkan semasa Mesyuarat Badan Perhubungan Umno Negeri Terengganu (BPUNT) yang dipengerusikan oleh Pengerusi BPUNT Dato’ Seri Haji Ahmad Said malam tadi (27 November).
 Manakala Timbalan Ketua Umno Bahagian Marang, Nik Dir Nik Wan Ku dilantik sebagai Bendahari
 Umno BPUNT yang baru.
  Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri, YBM Dato’ Tengku Putera Awang kekal sebagai Setiausaha Umno Negeri Terengganu.

UniSZA mampu tersenarai 10 universiti terbaik di Malaysia

Oleh: Noraini Jusoh

Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) mampu tersenarai dalam carta 10 universiti terbaik di negara ini berikutan perkembangan positif yang ditunjukkan universiti berkenaan.

Menteri Pendidikan II, Dato’ Seri Idris Jusoh berkata, dengan perkembangan positif yang ditunjukkan UniSZA kini, terutama dari segi pembangunan infrastruktur, penstrukturan kursus-kursus, peningkatan dari segi penerbitan dan bidang penyelidikan serta penambahan pensyarah yang mempunyai PHD membuktikan tidak mustahil UniSZA mampu bersaing dengan universiti yang telah lama bertapak di negara ini.

“Berdasarkan peningkatan dan penambahabaikan yang sedang berlaku di UniSZA, saya percaya tidak ada halangan mengapa UniSZA tidak boleh menjadi 10 universiti terbaik di negara kita dalam masa 10 tahun akan datang.

“Sebagai sebuah universiti yang baru dinaiktaraf, UniSZA telah berkembang begitu baik dalam satu tempoh yang singkat dan ini merupakan satu peningkatan yang baik dan saya amat gembira melihat perkembangan yang sedang berlaku di UniSZA,” ujarnya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas mengadakan kunjungan ke UniSZA, semalam.

Turut sama, Naib Canselor UniSZA, Prof. Dr Yahaya Ibrahim.

Menurut beliau, UniSZA sememangnya diharapkan menjadi sebuah universiti yang cemerlang kerana merupakan institusi pengajian tinggi yang pertama di Terengganu di mana dahulunya dikenali sebagai Kolej Ugama Sultan Zainal Abidin (KUSZA) dan kini dinaikkan taraf menjadi sebuah universiti.

Dalam kunjungan tersebut, Dato’ Seri Idris Jusoh turut berpesan kepada kakitangan akademik UniSZA supaya tidak lupa tentang tanggungjawab sosial mereka kepada masyarakat.

“Selain berperanan mendidik dan melahirkan pelajar cemerlang, pastikan juga UniSZA tidak lupa tentang tanggungjawab untuk masyarakat agar UniSZA boleh membangun bersama-sama rakyat Terengganu,” katanya.

 

KPM mahu konsep Ulul Albab diperluas

Oleh: Suriati Ali

Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) akan memastikan sekurang-kurangnya satu sekolah di setiap negeri melaksanakan kurikulum Ulul Albab, mulai tahun depan.

 Menteri Pendidikan II Dato' Seri Idris bin Jusoh, berkata pihaknya mencadangkan agar kurikulum yang telah dilaksanakan di lima Sekolah Menengah Imtiaz di Terengganu itu turut diguna pakai di sekolah terpilih luar dari negeri itu.

 “Buat permulaan, tiga negeri iaitu Kedah, Selangor dan Pahang telah menyatakan persetujuan dan ia disenarai pendek KPM untuk melaksanakannya, bermula tahun depan.

“Disebabkan apa yang ingin dilakasanakan ini memerlukan perancangan rapi, termasuk perlu mengkaji berkaitan kemampuan penerimaan pelajar, infrastruktur dan kekangan masa, ia akan dilaksana secara berperingkat-peringkat.

 “Jika semuanya berjalan lancar, kokurikulum itu akan diperluaskan, sehingga berjaya mencapai sasaran ditetapkan sekurang-kurangnya satu sekolah di setiap negeri,” katanya. Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Persidangan Kebangsaan Pengurusan Pendidikan Pegawai-Pegawai Pendidikan Daerah dan Pelancaran Program Transformasi Daerah Peringkat Kebangsaan di Hotel Permai,Kuala Terengganu malam tadi.

Hadir sama, Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Inovasi & Tugas-tugas Khas negeri, YB Ghazali Taib dan Pengarah Jabatan Pelajaran Terengganu, Encik Zakaria Hussin.

Dato’ Seri Idris turut memberitahu, 'Ulul Albab' adalah pembelajaran yang berlandaskan al-Quran dengan menggabungkan sains, teknologi serta moral dan berupaya melahirkan generasi yang sesuai untuk Malaysia sebagai negara Islam.

“KPM serius ingin melaksanakan kokurikulum itu kerana mampu membantu meningkatkan kesedaran pelajar terhadap pembelajaran agama Islam, menghafaz, memahami al-Quran, hadith dan mengamalkan cara Ahli Sunnah Wal Jamaah.

“Penekanan kepada kemajuan akademik, kemajuan akhlak juga perlu diberi perhatian untuk melahirkan generasi yang bertanggungjawab kepada negara,” katanya,” katanya.

 

UMT komited jalan penyelidikan berimpak

Universiti Malaysia Terengganu (UMT) akan terus komited dalam menjalankan penyelidikan berimpak, selain memindahkan nilai ilmu serta menawarkan khidmat akademik kepada masyarakat dan pemegangtara di Tanah Bencah Setiu.

 Naib Canselornya, Prof. Emeritus Datuk Dr. Ibrahim Komo berkata, komitmen universiti itu diperkukuhkan lagi dalam usaha memperkasakan penyelidik melalui pengukuhan sistem sokongan penyelidikan yang telah bermula tahun lepas.

 Katanya, pengukuhan itu melibatkan pengurusan penyelidikan yang lebih fokus kepada Pusat Pengurusan Penyelidikan (PPP), Pemerkasaan Sistem Penyelidikan Tanah Bencah Setiu di bawah PPP.

 "Sebagai contoh, ini melibatkan secara langsung dalam usaha pewartaan Tanah Bencah Setiu dalam menjadikannya sebagai Taman Negeri melalui peningkatan jaringan kerjasama dan sokongan penyelidikan," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap dalam perasmian Bengkel Pewartaan Tanah Bencah Setiu Sebagai Taman Negeri Terengganu di sini baru-baru ini.

 Bengkel sehari dengan kerjasama Yayasan Diraja Sultan Mizan (YDSM) yang menghimpunkan kira-kira 250 penyelidik, pegawai kerajaan dan pertubuhan bukan kerajaan itu bagi mendapatkan pandangan pihak berkepentingan dalam merealisasikan hasrat kerajaan negeri untuk menaikkan taraf ekonomi penduduk dan negeri.

 Sehubungan itu, Ibrahim berharap para peserta bengkel mencari dan mengenal pasti keistimewaan yang ada di Setiu sebagai satu tarikan unik apabila lokasi itu dijadikan taman negeri kelak.

 Beliau berkata, UMT telah menjalankan penyelidikan di Tanah Bencah Setiu seawal penubuhan universiti berkenaan pada tahun 1979 sebagai Pusat Perikanan dan Sains Samudera.

 Menurutnya, UMT terus berkembang selaras dengan proses pembangunan di Tanah Bencah Setiu dari satu daerah yang agak kurang dikenali sehingga menjadi 'hab' kepada industri perikanan, akuakultur, pertanian, selain sebagai pusat tarikan baharu dalam sektor eko-pelancongan.

 Sebanyak sembilan pembentangan oleh pelbagai agensi yang berkaitan dibincangkan dalam bengkel tersebut.

 

UMNO Besut Sokong Perlantikan Dato' JJ.

Nawi..satu keputusan yang baik.
Oleh: Aminudin Ismail.

BANDAR PERMAISURI: Perlantikan Dato' Jailani Johari sebagai Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Negeri Terengganu, baru-baru ini dilihat boleh 'menyegarkan' lagi UMNO di Terengganu, kata Ketua UMNO Bahagian Besut, Nawi Mohammad.

Nawi yang juga Exco kerajaan negeri itu, berkata perlantikan itu adalah satu keputusan yang baik daripada pucuk pimpinan parti, Dato Seri Najib Tun Abdul Razak kerana ada muka baru dalam kepimpinan UMNO di Terengganu.

"Bagi saya ia adalah satu keputusan baik dari Presiden parti untuk UMNO, keduanya dengan perlantikan ini saya nampak semacam tidak ada masalah dan tidak wujud lagi kem itu kem ini, sekarang sudah tak ada dan masing-masing akan memberi tumpuan untuk menghadapi Pilihanraya Umum (PRU) ke 14 nanti yang dijangka mungkin lebih mencabar dari PRU 13 lalu.

"Kita tengok ahli-ahli UMNO telah semacam menukar dia punya jurulatih ataupun ketua pasukan mereka daripada lapan ketua pasukan kepada enam yang baru iaitu kekalkan dua yang lama.

"Ini adalah sebagai satu 'signal' daripada ahli (UMNO) bahawa pasukan baru ini mesti bekerja keras untuk menghadapi PRU nanti supaya mencapai kemenangan yang lebih baik daripada PRU 13 baru ini," katanya kepada Teganukita, di sini, kelmarin.

Nawi berkata, Pertukaran dilakukan supaya jentera baru itu lebih bertenaga dan bersedia menghadapi PRU akan datang dan tidak menimbulkan isu kerana menurutnya, sebagai ahli UMNO mereka hendaklah berpegang kepada prinsip.

"Walaupun tidak memegang apa-apa jawatan, kita mesti terus berkhidmat kepada parti kalau kita yakin ini boleh memberi manfaat dan dapat membela bangsa Melayu. Tak kiralah seseorang itu ada jawatan atau tidak yang penting parti akan terus berjalan untuk mempastikan perjuangan orang Melayu dapat kita tunaikan.

"Saya percaya UMNO Terengganu pada masa depan akan lebih baik lagi dan kita mesti memberi kepercayaan kepada ahli UMNO yang telah membuat perubahan ke atas pucuk pimpinan di peringkat bahagian untuk mereka menilai semula pada pemilihan akan datang.

"Jika keputusan PRU ke 14 nanti sama dengan PRU ke 13 maka pasukan ini akan diganti semula oleh ahli-ahli UMNO. Oleh itu kita selaku pemimpin di peringkat bahagian dan negeri mesti bekerja keras untuk memberi kepercayaan kepada ahli bahawa kepimpinan baru yang dipilih ini berbaloi," katanya.

Dalam pada itu, Nawi berkata, beliau yakin Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri yang baru itu, Dato' Jailani Johari boleh membantu Pengerusi Perhubungan UMNO Negeri untuk terus memantapkan lagi UMNO di Terengganu dan seterusnya mencapai kemenangan besar dalam memenangi PRU ke 14 nanti.