Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    5 months ago

30 March 2013

Kerajaan iktiraf peranan wanita

Oleh; Esah Abdullah

Kerajaan sentiasa mengiktiraf peranan wanita dalam menyumbang kepada pembangunan dan kesejahteraan negeri dan Negara di samping berjaya mewujudkan sebuah keluarga yang harmoni.Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, peranan seorang isteri begitu mencabar lebih-lebih lagi isteri wakil rakyat yang sentiasa menjadi perhatian masyarakat.

“Seorang isteri mampu menaikkan populariti seorang suami dan begitu juga sebaliknya,” katanya ketika berucap merasmikan Mesyuarat Agung Badan Amal dan Kebajikan Isteri Wakil-wakil Rakyat Terengganu (Serikandi) di Kediaman Seri Iman, Kuala Terengganu hari ini.Hadir sama, Yang Dipertua Serikandi, To’ Puan Seri Hajah Norliza Mahmud.

Katanya, beliau yakin Serikandi mempunyai agenda penting untuk ahli-ahlinya melengkapkan diri membantu tugas suami masing-masing untuk berbakti kepada masyarakat.

“Saya harap Serikandi akan terus main peranan membantu golongan tidak bernasib baik di negeri ini dan kerajaan akan sentiasa menyokong usaha yang dilakukan demi kebaikan semua,” katanya.


   Pada majlis itu,Serikandi telah menyampaikan sumbangan berupa wang tunai RM5,000 kepada balu dua orang anggota keselamatan dari negeri ini yang terkorban dalam peristiwa di Lahad Datu.

Sehubungan itu 17 buah Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) Wanita berjumlah RM34,000 antaranya Persatuan Pandu Puteri, Persatuan Ibu Tunggal, Perkumpulan Wanita (WI), Persatuan Anggota dan Kakitangan Wanita Penjawat Awam Kerajaan Negeri (Puspanita) dan Lembaga Kebajikan Perempuan Islam (LKPI) yang masing-masing menerima RM2,000.

Turut mendapat perhatian Serikandi ialah lapan buah Pusat Pemulihan Dalam Komuniti (PDK) seluruh negeri yang masing-masing menerima RM1,000. Dato’ Seri Haji Ahmad kemudiannya telah menyampaikan sumbangan berkenaan.

 
Sandiwara : dulu Sauk, kini Lahad Datu

Oleh FAUZI MOHD 

Parti pembangkang mempotretkan insiden pencerobohan dan kejadian tembak-menembak di Lahad Datu, Sabah hingga mengorbankan anggota keselamatan negara sebagai satu sandiwara kerajaan.

Apa yang tercetus pada fikiran sebahagian pemimpin pembangkang mengenai kejadian ini sama dengan kejadian yang pernah berlaku suatu ketika dahulu iaitu pemberontakan kumpulan Al-Maunah pada 2 Julai 2000 Bukit Jenalek, Perak.

Ketika itu, sekumpulan anggota Al-Maunah yang berpakaian tentera melakukan pencerobohan nekad ke atas sebuah kem Rejimen Askar Wataniah pada waktu subuh 2 Julai 2000 dan melarikan sejumlah besar senjata api daripada stor persenjataan.

Kumpulan tersebut kemudiannya mendirikan pangkalan rahsianya di kawasan hutan berhampiran perkampungan Bukit Jenalik di Sauk, Perak.

Menurut laman web mereka ketika itu, al Maunah merupakan singkatan kepada Persaudaraan Ilmu Dalam Al-Ma’unah. Laman web organisasi tersebut dikenali sebagai Al-Ma’unah dalam singkatan, sebuah pertubuhan yang terlibat dalam ilmu persilatan yang turut menggunakan tenaga dalaman dan mempelajari ilmu perubatan tradisional Islam.

Pada subuh 2 Julai itu, Mohamed Amin Mohamed Razali telah mengetuai 29 orang ahli kumpulan Al-Ma’unah termasuk seorang pegawai berpangkat Mejar dari Tentera Darat Malaysia telah melancarkan operasi untuk menjatuhkan Kerajaan Malaysia.

Mereka berpakaian pegawai kanan tentera dan berlagak melakukan pemeriksaan mengejut ke atas Kem Batalion 304 Rejimen Askar Wataniah di Empangan Temenggor, Gerik, Perak.

Mereka menipu pegawai kem tersebut dengan alasan ingin mengadakan pemeriksaan mengejut, kononnya ingin membuat pemeriksaan kecemasan ke atas jumlah semua peluru yang disimpan di dalam kem tersebut.

Atas pelbagai tekanan yang diberi oleh Amin dan konco-konconya serta diyakinkan dengan kehadiran tiga kenderaan Pajero menggunakan nombor pendaftaran tentera yang bermula dengan huruf ‘Z’, anggota tentera di dua kem tersebut berjaya diperdayakan di mana mereka berjaya masuk ke dalam kem.

Kumpulan tersebut akhirnya berjaya membawa memuatkan pelbagai jenis senjata ke dalam tiga Pajero berkenaan. Mereka melarikan sejumlah besar senjata api dan imunisasi, iaitu 97 laras raifal M16, dua laras raifal Steyr AUG, empat senjata Mesingan Kegunaan Am (GPMG), enam laras mesingan ringan, lima pelancar bom tangan M203, 182 kelopak M16, lapan laras tambahan mesingan kegunaan am, tiga laras tambahan mesingan ringan, 26 bilah pisau benet, 9,095 butir peluru berkaliber 5.56mm dan 60 butir kartus peluru bom tangan berkaliber 40mm.

Kumpulan ini kemudiannya menyembunyikan diri di dalam hutan Bukit Jenalik, Sauk, negeri Perak. Amin mengagih-agihkan semua senjata yang dilarikan itu kepada orang-orangnya untuk dilatih. Bunyi tembakan yang jarang didengar oleh penduduk kampung hasil daripada tembakan senjata api tersebut telah menarik perhatian polis.

Kumpulan tersebut membuat persediaan untuk menjayakan rancangan mereka, termasuk mengumpul bekalan makanan dan membawanya ke dalam pengkalan mereka di Bukit Jenalik.

Bekalan makanan yang diperolehi itu hanya cukup untuk tiga bulan sahaja. Mereka juga turut memperolehi senjata lain seperti parang dan senjata senapang panah untuk menjayakan misi mereka. Sepasukan polis dihantar mengepung Bukit Jenalik untuk menyekat pergerakan mereka.


Sejumlah anggota pasukan keselamatan dihantar untuk menyusup masuk ke dalam perkhemahan Al-Ma’unah. Walau bagaimanapun, dua anggota polis iaitu Sarjan Mohd Shah Ahmad dan Koperal Detektif Sanghadevan, serta penduduk kampung Jaafar Puteh dan seorang anggota komando ATM, Truper Matthews anak Medan, telah dijadikan tebusan oleh Al-Ma’unah. Dalam radio komunikasi yang digunakan oleh kumpulan itu, mereka memaklumkan bahawa mereka akan menyerang Kuala Lumpur sekiranya tuntutan ke atas Perdana Menteri Malaysia, Dato’ Seri Dr. Mahathir Mohamad untuk meletakkan jawatan dalam masa 24 jam tidak dipenuhi.

Jaafar ditangkap ketika beliau sedang meneliti dusun duriannya. Pagi itu mereka berjaya memperdayakan anggota tentera yang berkawal di situ dan melarikan 148 senjata menggunakan tiga unit kenderaan pacuan empat roda jenama Pajero.

Malangnya dalam keadaan negara terkejut dengan insiden ini, Pas dengan selamba dan tanpa perasaan mendakwa ini merupakan sandiwara kerajaan Barisan Nasional untuk memburukkan gerakan Islam dan meraih sokongan politik.

 Mereka mendakwa adalah mustahil untuk sebuah kem dirompak. Mereka juga mempertikaikan bahawa jumlah senjata yang diumumkan dirompak tidak mungkin dapat dimuatkan dalam tiga buah pajero seperti yang didakwa.

Kes ini mengakibatkan anggota Komando Truper Matthews anak Medandua dan Detektif Shangavedan terbunuh.

Namun biar pun dua orang anggota keselamatan terkorban, Pas masih mendakwa insiden Sauk merupakan sandiwara.

Mereka mencabar kerajaan membuktikan tiga buah Pajero tersebut boleh memuatkan semua senjata yang didakwa dirompak.

Kerajaan akhirnya mengadakan lakonan semula bagi memaparkan kejadian sebenar sewaktu perundingan dilakukan antara pihak tentera dengan kumpulan Al-Maunah dan juga demonstrasi bagi membuktikan senjata-senjata tersebut boleh dimuatkan ke dalam Pajero terbabit.

 Demontrasi yang diadakan di Kementerian Pertahanan selepas kejadian di Sauk menunjukkan beratus-ratus senjata berkenaan boleh diangkut ke dalam kenderaan Pajero dalam masa empat minit sahaja.

Namun, ada pemimpin Pas berkata, tindakan kerajaan melakonkan semula kejadian itu bagi membuktikan sejumlah senjata itu boleh diangkut menggunakan empat kenderaan Pajero juga membuktikan kejadian di Sauk itu sememangnya sandiwara.

Di sini sudah jelas, pembangkang tetap sama memainkan rencah mereka apabila timbulnya isu yang mampu menggugatkan keharmonian negara.

Mereka mudah menuduh kerajaan sengaja menimbulkan sandiwara walaupun kejadian tersebut mengorbankan nyawa rakyat sendiri tanpa melakukan sebarang kajian dan penyelidikan menyeluruh tentang isu-isu yang berlaku.

Sudah hampir 13 tahun peristiwa Al-Maunah berlalu, sekali lagi pembangkang membangkitkan isu ‘sandiwara’ selepas insiden tembak-menembak terjadi di Lahad Datu.

Namun kali ini, Ketua Penerangan Parti Keadilan Rakyat (PKR), Tian Chua pula menuduh insiden Lahad Datu adalah konspirasi UMNO dan sandiwara kerajaan sahaja.

Nampaknya, mereka tetap dengan ideologi mereka sahaja yang mudah menggunakan perkataan sandiwara sedangkan tiada usaha dilakukan pihak berkenaan bagi membantu menyelesaikan isu-isu keselamatan yang timbul.

Mereka tidak peduli anak siapa, bapa siapa atau suami siapa yang terkorban.

Ini semua tidak penting kepada mereka. Yang penting ialah menghasut rakyat membenci kerajaan dan memilih mereka dalam pilihan raya akan datang. Inikah parti yang akan diundi oleh anggota keselamatan dan rakyat biasa?

Terengganu terima tempias FDI

Oleh; Esah Abdullah

Terengganu adalah negeri ketiga di Malaysia menerima Pelaburan Langsung Asing (FDI) tertinggi tahun lalu, dengan nilai pelaburan RM13.4 bilion.

Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said, berkata tahun lalu, kerajaan negeri menerima pelaburan asing bernilai berbilion ringgit, yang pada masa sama menyediakan banyak peluang pekerjaan untuk rakyat.

“Kita dan turut terima tempias daripada projek Iskandar Malaysia dan berada pada kedudukan ketiga terbaik ,” katanya ketika berucap merasmikan Terowong Kemajuan jalan Pulau Kambing ke Bukit Kecil, Kuala Terengganu.

Turut hadir Pengerusi Jawatankuasa Perindustrian, Perdagangan dan Alam Sekitar negeri merangkap Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bandar, Dato’ Toh Chin Yaw; Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah dan Pengarah Jabatan Kerja Raya negeri, Haji Shafii Mohamad.

Beliau berkata, kerajaan negeri berjaya menarik pelaburan asing keseluruhan bernilai RM25 bilion menerusi industri besi waja di Kemaman tahun ini.

Katanya, projek itu termasuklah pembinaan kompleks besi bernilai RM15 bilion dan kilang besi bernilai RM10 bilion, yang turut menyediakan lebih hampir 5,000 peluang pekerjaan.

"Tahun lalu juga, kita terima pelaburan RM3.8 bilion dari syarikat China untuk membuka kilang besi waja kedua di Kemaman.

"Selain itu kita juga menerima pelaburan bernilai RM6 bilion dari syarikat Korea untuk membina taman bio teknologi di Kertih," katanya

Menteri Besar berkata, dengan kerancakan kemasukan FDI ke negeri ini, ia bukan saja menjana ekonomi negeri, tetapi juga memberi peluang pekerjaan kepada penduduk tempatan terutama golongan muda.

Pas tidak layak ganti Umno

Lima lagi sebab yang digariskan dalam buku bertajuk “Ala Balerr!!!” yang mendedahkan mengapa Pas tidak layak menggantikan Umno ialah:

6. Kunci Balai Raya, Halau Murid Tadika – Politik balas dendam Kerajaan Pas tidak kira siapa, kanak-kanak tadika pun jadi mangsa. Kemenangan Pas di Terengganu menjadi ‘habuan’ buat pemimpin hingga kepada penyokong bawahan iaitu mereka boleh tunjuk kepada Umno dan BN bahawa Pas ada kuasa!. Jawatankuasa Syura Rakyat (JSR) di setiap kampung ‘naik toncang’ dengan mengunci balai raya, tempat kanak-kanak tadika belajar. Pelajar dan guru dihalau.

7. Pas Punca MRSM-YT Ditutup - Bagi menutup kegagalan, menjadi kebiasaan Kerajaan Pas menyalahkan Umno dan BN zalim. Isu penutupan MRSM-YT di Dungun dan Besut sebenarnya berpunca daripada pemimpin Pas. Surat bertarikh 19 Disember 2002 mengarahkan MARA mengosongkan premis milik YT di Dungun dan berpindah ke sebuah lagi cawangan MRSM-YT di Besut selewat-lewatnya 5 Januari 2003.

8. Selama 4 tahun, Pas Hanya Bina Satu Rangka Masjid - Kerajaan Pas hanya ada satu pilihan iaitu menyalahkan Umno apabila Masjid Kampung Gemuruh di Tepoh tidak mampu disiapkan, padahal masjid itu terletak bersebelahan dengan masjid lama dan rumah EXCO Kerajaan Pas, Abu Bakar Abdullah.

9. Beri Tanah Kepada Kroni, Orang Kaya – Zaman Kerajaan Pas, tanah yang diagihkan kepada rakyat yang menyokong Umno dirampas dan tanaman dimusnahkan seperti berlaku kepada 15 penduduk di Kampung Alor Serdang, Setiu dan 30 peneroka di Kampung Kubu, Marang. Bagi penyokong Pas, ‘habuan’ dari sebuah kerajaan yang dijaja sebagai adil dan menurut Islam ialah lot-lot tanah kerajaan termasuk tanah yang dikosongkan untuk tujuan pembinaan sekolah, padang ragut dan kawasan riadah oleh Kerajaan BN sebelum ini.

10. Lantik Anak-Beranak Exco Jadi Pengarah –Najman Kamarudin, anak saudara kepada Exco Pas, Dato’ Harun Taib turut dilantik sebagai Pengarah Eksekutif di empat anak syarikat TDM yang mana Harun merupakan Pengerusi TDM iaitu; TDM Trading Sdn Bhd, TDM Properties Sdn Bhd, TDM Helling Sdn Bhd dan TD Ijarah Sdn Bhd.

Bersambung......

IQT akan dinaik taraf menjadi kolej

Oleh: Noraini Jusoh

Dengan persetujuan kerajaan negeri, Institut al-Quran Terengganu (IQT) akan dinaik taraf menjadi sebuah institusi bertaraf kolej tidak lama lagi.

Pengarahnya, Haji M. Rozi Bidin berkata, bagi merealisasikan hasrat tersebut, IQT sedang merangka beberapa program ke arah mencapai status sebuah kolej.

"Pihak pengurusan IQT dengan kerjasama Bahagian Akademik telah mengadakan perbincangan awal dengan Naib Canselor Universiti Teknologi Mara (UiTM ) dan Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) untuk menjalin kerjasama bagi merealisasikan hasrat itu.

"Hasil perbincangan tersebut adalah positif di mana kedua-duanya bersetuju untuk membantu IQT dan perbincangan lanjut akan diadakan dari semasa ke semasa,” ujarnya ketika berucap di Majlis Penyerahan Netbook 1Malaysia dan Baucar Buku 1Malaysia (BB1M) Pelajar-Pelajar di Institut Al-Quran Terengganu, baru-baru ini.

Katanya, dalam masa yang sama pihak pengurusan IQT turut mengadakan perbincangan dengan Universiti Islam Madinah dan Universiti Ummul Qurra, Makkah bagi memastikan pelajar-pelajar IQT dapat menyambung pengajian ke peringkat yang lebih tinggi di kedua-dua universiti itu dan hasil perbincangan juga menunjukkan petanda positif.

Menurut beliau, bagi memastikan perjalanan IQT menjadi lebih kemas dan tersusun pada 10 hingga 13 April nanti, pihak pengurusan IQT akan menagdakan lawatan akademik ke Pusat Studi Quran dan Institut Ilmu al-Quran, Jakarta bertujuan melihat sistem pembelajaran di sana untuk dimanfaatkan oleh IQT.

 

Kemudahan di LA Hot Spring ditingkatkan

Oleh: Mohammad Ishak 

Pusat riadah Kolam Air Panas LA di Hulu Besut bakal berubah wajah sebagai destinasi pelancongan menari di daerah Besut apabila pelbagai projek pembangunan yang sedang dilaksanakan siap sepenuhnya tidak lama lagi.

Kolam Air Panas LA yang menjadi pilihan pelancong dari dalam dan luar negara kerana keunikkan air panas yang dikatakan mampu mengubati pelbagai penyakit kulit.

Ahli Parlimen Besut, Datuk Seri Dr Abdullah Md Zin berkata, kerja penambahbaikkan pusat itu sedang giad dilaksanakan untuk memberi keselesaan kepada pengunjung.

Katanya, Majlis Daerah Besut (MDB) kini membina lapan unit kedai termasuk penginapan berkelompok berharga RM8 juta untuk kemudahan orang ramai.

Menurutnya, pembinaan kemudahan asas itu sebagai tambahan kepada yang sedia ada termasuk jalan masuk utama, tempat letak kenderaan, chalet dan pembinaan kolam takungan air panas.

Abdullah berkata, pusat pelancongan terbabit sememangnya menjadi pilihan pelancong kerana ramai yang berkunjung untuk mencuba berenang dan selain mandi manda dalam kolam air panas.

Katanya, menarik ramai juga pengunjung yang datang berhasrat untuk mengubat penyakit gatal kulit kerana selepas melakukan berendam beberapa kali ada yang mendakwa penyakit berkenaan akan sembuh.

Manifesto PR umpama `gula-gula’

Oleh: Suriati Ali 

 Pergerakan Pemuda Umno Terengganu menyifatkan manifesto yang diumumkan Pakatan Rakyat baru-baru ini tidak masuk akal umpama `gula-gula’ untuk meraih undi rakyat

 Pengerusinya, Encik Saiful Bahri Baharuddin, berkata ini kerana sehingga sekarang pembangkang masih tidak melaksanakan janji untuk memberi pelbagai faedah dan manfaat kepada rakyat di negeri-negeri yang mereka kuasai selepas Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-13.

 “Janji pembangkang dalam manifesto itu, memberikan pendidikan percuma bermula dari prasekolah sehingga ke menara gading jika menguasai Putrajaya adalah bersifat tidak realistik.


“Jika ikhlas ingin mebantu rakyat, tidak payah tunggu memberikan pendidikan percuma sekiranya menguasai Putrajaya, buat dulu di negeri yang ditadbir mereka bagi membuktikan kesungguhan dan kemampuan, terutama di Selangor dan Kedah,” katanya kepada Teganukita.

Katanya, banyak janji yang dibuat kerajaan negeri pimpinan Parti Keadilan Rakyat di Selangor pada pilihan raya umum lepas tidak ditunaikan dan sekarang rakyat mula bangkit menuntut hak mereka di mahkamah.

 Manifesto bertema "Manifesto Rakyat Pakatan Harapan Rakyat" yang dibentang pakatan pembangkang baru-baru ini antara lain berjanji untuk menghentikan serta-merta operasi kilang nadir bumi Lynas dan membatalkan pelaksanaan Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) jika mereka memenangi pilihan raya umum ke-13 (PRU13).

Encik Saiful turut meminta rakyat negeri tersebut agar tidak terpedaya dengan janji manis atau janji `gula-gula’ pembangkang dalam manifesto itu yang pastinya tidak akan ditunaikan selepas memerintah.

"Janji ini bukanlah janji baru tapi janji sama yang muncul setiap kali menjelang pilihan raya umum," katanya

 

29 March 2013

JKR kemuka empat jenis struktur bumbung baru SSMZA

Oleh; Esah Abdullah

Jabatan Kerja Raya (JKR) negeri hanya menunggu arahan kerajaan negeri untuk membentangkan cadangan pemilihan bumbung baru yang sesuai dan lebih selamat bagi menggantikan bumbung stadium yang runtuh dan terpaksa dirobohkan kerana strukturnya yang memang tidak lagi selamat untuk digunakan.

Pengarahnya, Haji Shafii Mohamad, berkata pihaknya sudah menyediakan contoh empat jenis struktur bumbung baru yang bakal menggantikan bumbung Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin (SSMZA), Gong Badak, yang sebahagiannya runtuh, hampir empat tahun lalu.

“Kita sudah bersedia untuk membentangkan kepada kerajaan negeri sebelum kerja pemasangan bumbung baru boleh dilaksanakan,” katanya kepada pemberita di majlis perasmian Terowong Kemajuan Jalan Pulau Kambing ke Bukit Kecil yang dirasmikan oleh Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said semalam.

Katanya, setakat ini empat jenis bumbung yang dicadangkan mengambil inspirasi dan contoh daripada beberapa stadium di dalam dan luar negara, termasuk Stadium Putra Bukit Jalil dan Litar Antarabangsa Sepang.

Menurutnya, kerja-kerja pemasangan bumbung baru SSMZA dijangka selesai awal 2015, sekiranya kerajaan negeri bersetuju dan meluluskan projek berkenaan selewat-lewatnya akhir tahun ini.

Dalam pada itu katanya, kerja pembaikan dan pemasangan peralatan baru di stadium itu hanya membabitkan pemasangan bumbung, manakala struktur asas stadium itu disahkan kukuh serta selamat untuk digunakan.

"Asas stadium ini disahkan selamat oleh Unit Pakar dari ibu pejabat JKR Kuala Lumpur dan runtuhan bumbung stadium tidak memberi kesan atau menjejaskan struktur asas bangunan stadium," katanya.

 Beliau berkata, JKR juga akan membaiki beberapa kemudahan asas lain yang terjejas bagi membolehkan stadium itu digunakan, biarpun banyak fasiliti di dalam stadium itu yang rosak termasuk akibat kecurian.

Mengulas perkembangan kerja pembersihan sisa bumbung stadium yang runtuh, Haji Shafii berkata, kerja berkenaan sedang dijalankan oleh kontraktor sama sebelum ini.

 "Setakat ini kerja menurunkan bumbung di tempat duduk sebelah barat sudah 70 peratus siap dan dijangka selesai sepenuhnya dalam tempoh dua minggu lagi," katanya.

Stadium yang menelan belanja RM292 juta itu telah runtuh (2 Jun 2009) sebahagian bumbung di tempat duduk bahagian timur selepas setahun disiapkan, dipercayai akibat kerangka penyokongnya tidak kukuh.

Dalam satu lagi kejadian pada 20 Februari lalu, lapan pekerja yang terbabit dalam kerja menurunkan kerangka bumbung lama di SSMZA cedera selepas bumbung itu runtuh, dipercayai akibat kecuaian pekerja melakukan kerja berkenaan.
 

DUN Kuala Berang tetap milik UMNO/BN

Oleh: Mastura Jamaluddin 

Walaupun berhadapan serangan bertali arus daripada pembangkang, Puteri UMNO DUN Kuala Berang berkeyakinan tinggi bahawa DUN berkenaan akan terus menjadi milik Barisan Nasiona (BN)l pada Pilihan Raya Umum Ke 13 (PRU 13).

Pergerakan itu menyifatkan habar angin menyatakan pembangkang akan merampas kembali DUN tersebut daripada BN dengan apa jua cara, tidak berasas sama sekali.

 Pengerusi Penyelaras Puteri UMNO Dun Kuala Berang ,Puan Nor Asiah Nohd Noor berkata, percaturan politik pembangkang hanyalah bertunjang fitnah dan pembohongan yang merupakan modal yang dipergunakan oleh mereka untuk mendapatkan sokongan rakyat menjelang PRU13.

“Satu demi satu pembohongan oleh mereka terbongkar dan rakyat menyedari akan gelombang fitnah yang di pelopori oleh pihak pembangkang .

"Oleh sebab itu rakyat tidak akan percaya dengan apa yang di lakukan oleh mereka lagi kerana semuanya sudah terbongkar.

“Hasrat pembangkang untuk merampas Dun Kuala Berang hanyalah gimik politik mereka, mereka tidak ada sokongan di sini dan sebab itulah mereka membuat serangan fitnah dan cerita bohong untuk memberi tanggapan buruk masyarakat kepada kerajaan sekarang,” katanya.

Beliau berkata sedemikian berdasarkan ceramah yang diadakan pembangkang tidak mendapat sokongan kerana yang hadir itu lebih ramai orang luar daripada orang tempatan.

Menurutnya Puteri UMNO Dun Kuala Berang sudah lama menjalankan gerak kerja bukan sahaja membabitkan sistem maklumat tetapi turut memberi penerangan secara berterusan bagi menangkis segala tohmahan dan fitnah yang ditaburkan oleh pihak pembangkang.

SKM Terengganu sumbang lima peratus KDNK

Oleh: Aida Abd Rahman

Suruhanjaya Koperasi Malaysia Terengganu (SKM) mencatat perolehan RM300 juta sepanjang tahun lalu yang menyumbang sebanyak lima peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) negeri.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar, Usahawan dan Koperasi negeri, Dato’ Mohamed Awang Tera, berkata perolehan itu dijana melalui urus niaga membabitkan 523 koperasi berdaftar seluruh negeri dengan sebahagian besarnya terbabit dalam perniagaan kecil dan sederhana.

Beliau berkata, angka itu satu jumlah besar sekaligus membuktikan penubuhan koperasi memainkan peranan penting menyumbang kepada ekonomi negara dan negeri.

 "Jumlah perolehan yang dicatat tahun lalu agak baik, sekaligus menyumbang lima peratus kepada KDNK negeri. Sehingga tahun lalu, jumlah ahli koperasi yang mendaftar seramai 236,000 orang dengan modal syer dan yuran sebanyak RM197 juta, manakala aset pula RM407 juta.

"Tahun ini kita sasar untuk menubuhkan sehingga 600 koperasi yang pastinya akan meningkatkan pulangan dan memberi impak positif kepada ekonomi negeri," katanya selepas merasmikan penutupan Seminar Sinergi Transformasi Koperasi Wilayah Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (Ketengah), baru-baru ini.

Hadir sama, Ketua Sektor Pembangunan Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM), Muhamad Jaafar Muhayat dan Pengarah SKM Terengganu, Haji Wan Muhamad Sabri Wan Harun.

Dato’ Mohamed berkata, pihaknya turut mensasarkan peningkatan sumbangan koperasi sehingga 10 peratus kepada KDNK negeri menjelang 2020 menerusi tumpuan kepada empat sektor utama yang dilihat mempunyai potensi besar untuk diteroka.

 "Sektor itu termasuk bidang pertanian dan pemakanan, keusahawanan minyak dan gas, hospitaliti dan perhotelan serta kewangan seperti pajak gadai Islam (Ar Rahnu) yang semakin mendapat sambutan berbanding pinjaman konvensional serta mencatat keuntungan tinggi," katanya.

Beliau berkata, semua bidang itu dikenalpasti mampu menjana pulangan lumayan dan setiap koperasi perlu merebut peluang yang ada sekiranya mahu maju serta menghasilkan dividen lebih tinggi kepada setiap ahli. 

"Setakat ini hanya 18 daripada jumlah keseluruhan koperasi negeri ini yang mencatat keuntungan lebih RM1 juta dan lapan koperasi lagi lebih RM5 juta. Selebihnya pula hanya menjalankan urusniaga sekitar RM300,000 hingga RM500,000 setahun," katanya.


Muzium anjur program rampai budaya 2013

Oleh: Noraini Jusoh

Lembaga Muzium Negeri Terenganu (LMNT) menganjurkan program 'Rampai Budaya' sepanjang cuti sekolah bermula 23 sehingga 30 Mac ini.

Timbalan Pengarah LMNT, Haji Che Muhamad Azmi Ngah berkata, program itu bertujuan menjadikan Muzium Terengganu sebagai destinasi 'wajib lawat' pada musim cuti persekolahan.

"Program yang diadakan merupakan rangkuman aktiviti demonstrasi, permainan, kuiz, serta persembahan kebudayaan yang diadakan pada satu masa bertempat di pekarangan muzium.

"Aktiviti-aktiviti yang dijalankan bertujuan untuk menyalurkan maklumat berhubung aspek sejarah dan budaya tempatan sekali gus memperkenalkan aktiviti dan tugas pemuziuman," ujarnya.

Katanya, antara aktiviti teras ialah persembahan kebudayaan, demonstrasi awetan manuskrip, awetan mamalia dan permainan tradisional.

Tambah beliau, pengunjung dan pelawat digalak bersama-sama mengambil bahagian dalam setiap aktiviti yang diadakan.

Menurutnya, sepanjang cuti sekolah ini juga Muzium Terengganu akan beroperasi dari pukul 9 pagi hingga 6 petang, selain menawarkan beberapa pakej lawatan istimewa bagi pengunjung berkumpulan.

Pemuda yakin golongan muda sedar tanggungjawab

Oleh: Suriati Ali 

Pergerakan Pemuda Barisan Nasional Terengganu akan memastikan semua golongan muda di Terengganu akan keluar mengundi pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) dalam usaha membantu Barisan Nasional (BN) memperoleh kemenangan besar.

 Jumlah pengundi muda berusia bawah 40 tahun adalah seramai 343,938 orang atau 54.60 peratus daripada keseluruhan 629, 869 pengundi di Terengganu sehingga akhir tahun lalu.

 Ketua pergerakan itu, Encik Saiful Bahri Baharuddin, berkata dia yakin golongan itu sedar tanggugjawab masing-masing apabila tiba waktunya kelak bagi memilih parti yang telah banyak berjasa dan pemimpin berkaliber.

 “Pada masa sama , ingatlah pesanan Mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad supaya jangan ikut nafsu, sebaliknya menggunakan akal ketika memilih kerajaan,” katanya.

Katanya, pihaknya akan terus memperhebatkan gerakan untuk mendekati golongan muda dalam usaha menyakinkan mereka terhadap BN sebagai peneraju Terengganu dan negara.

 “Program serampang dua mata yang sebelum ini telah dilaksanakan dengan jayanya akan terus dipergiatkan lagi setelah ianya menunjukkan kejayaan memberangsangkan.

 “Pelbagai program seperti kelab permotoran di setiap Parlimen, program kebajikan, kesukanan serta lain-lain program yang menepati cita rasa golongan muda sedang berjalan lancar.

 “Pendekatan itu penting dalam usaha mendekati anak-anak muda yang merupakan penentu kepada pilihan raya,” katanya.

 Menurutnya, pihaknya mengakui bukan sahaja BN yang akan cuba mendekati golongan tersebut, malah di kalangan parti-parti pembangkang.

 “Sebab itulah, pentingnya program yang menepati cita rasa mereka dan bukannya program syok sendiri. Perkara ini turut diingatkan oleh pucuk pimpinan dan ianya seiring dengan prinsip Pemuda Umno itu sendiri .

 “Maknanya kita bukan sahaja memberi tumpuan terhadap ahli kita, tetapi kumpulan anak-anak muda yang lain,” katanya .

 Encik Saiful Bahri yakin anak-anak muda di Terengganu tetap bersama BN berdasarkan kepada apa yang telah dilaksanakan sebelum ini.

 

Penduduk Manir perlu berubah

Oleh: Suriati Ali

 Umum mengetahui, sudah lima penggal atau hampir 26 tahun, Dewan Undangan Negeri (DUN) Manir berada di bawah jajahan pembangkang (Pas), menyebabkan kawasan itu jauh ketinggalan walaupun berada hampir dengan pusat bandar Kuala Terengganu.

 Biarpun wakil rakyat kawasan itu, Dato’ Harun Taib pernah dilantik sebagai Ahli Majlis Mesyurat Kerajaan (Exco) ketika Pas memerintah antara 1999 hingga 2004, tiada sebarang pembangunan, kemajuan mahupun pembaharuan dibawakan untuk rakyat di kawasan itu.

 Pemimpin Pas bersikap `lepas tangan’ dan tidak mengambil berat soal kebajikan penduduk setempat sama ada ditimpa musibah dan keuzuran.

Sejak 2008, kerajaan Barisan Nasional (BN) melantik Encik Yusof Awang Hitam sebagai Pegawai Pembangunan DUN Manir sekaligus namanya kini meniti dibibir penduduk di kawasan itu.

Khidmat, Encik Yusof atau hanya mahu dikenali sebagai Pak Usop dikalangan pemimpin setempat, disifatkan sebagai tiada galang ganti di Manir, membuatkan lebih 14,500 pengundi Manir mahu menzahirkan sokongan kepada BN di kertas undi kali ini.

 Sifat mudah mesra, pemurah, suka membantu dan tidak pilih bulu dalam menghulurkan sumbangan mahupun bantuan, menyentuh naluri penduduk Manir. Kreadibiliti Pak Usop tidak boleh dipertikaikan lagi apabila ramai penyokong tegar

Pas di kawasan itu mula meletakkan keyakinan terhadap BN, malah ramai juga dikalangan mereka menyesali perjuangan bersama Pas.

Usaha Encik Yusof membuka klinik atas nama beliau iaitu Pusat Rawatan Percuma Yusof Awang Hitam di Kampung Pulau Bahagia, satu-satunya klinik yang menawarkan khidmat rawatan pakar dan ubatan percuma untuk penduduk kawasan itu serta sekitarnya.

 Kehebatan jentera bukan saja mendapat sokongan Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Sai, malah pemimpin nombor satu dan dua negara.

 Ia terbukti apabia Manir beberapa kali menjadi lokasi turun padang Perdana Menteri, Dato’ Seri Najib Razak dan Timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin.

 Penduduk Dewan Undangan Negeri (DUN) Manir sememangnya cukup bertuah kerana terus mengecapi keselesaan dan pelbagai kemudahan seperti kawasan lain walaupun hampir 26 tahun berada di bawah pimpinan Pas.

 Prasarana seperti masjid, perumahan rakyat, dan pasar baru siap dibina di mana kemudahan awam itu bakal digunakan serta diserahkan kepada penduduk terlibat dalam tempoh terdekat.

 Pegawai Pembangunan DUN Manir, Encik Yusof Awang Hitam, berkata sebanyak 437 unit Rumah Mampu Milik di Kampung Batu Hampar sudah siap dibina dan akan diserahkan penduduk kepada penduduk dalam tempoh terdekat.

 “Pasar Manir yang dibina sejak tahun lalu lalu itu juga sudah beroperasi beberapa bulan lalu bagi menggantikan pasar lama yang tidak tersusun dan usang.

 “Rumah Rehat 1Malaysia dengan kos pembinaan RM200, yang pernah diumumkan Perdana Menteri ketika mengadakan lawatan kerja pada April lalu, sudah didiami 20 pegawai perubatan secara bergilir,” katanya kepada Teganukita, baru-baru ini.


28 March 2013

10,000 pengunjung dijangka meriahkan sambutan hari Ketengah ke-40 tahun

Oleh: Noraini Jusoh

Sempena genapnya usia 40 tahun penubuhan Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (Ketengah) pada 12 April ini, dijangka kira-kira 10,000 pengunjung akan meriahkan sambutan ulang tahun ke-40 Ketengah di Kompleks Sukan, Bandar Al-Muktafi Billah Shah, Dungun sepanjang tiga hari bermula 11 April ini.

Pengurus Besarnya, Haji Wan Mat Amin Wan Daud berkata, Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said dijangka akan menyempurnakan majlis perasmian sambutan ulang tahun yang diadakan secara besar-besaran itu.

"Tidak seperti tahun-tahun sebelumnya sambutan ulang tahun Ketengah pada tahun ini tampil berbeza apabila kita melibatkan masyarakat setempat untuk bersama-sama turut serta dalam program dan aktiviti yang diadakan.

"Kita turut bekerjasama dengan jabatan dan agensi kerajaan serta swasta untuk menjayakan sambutan ulang tahun yang bermakna ini,” ujarnya pada sidang media bersempena Sambutan Ulang Tahun Ketengah Yang Ke-40 di Hotel Grand Continental, Kuala Terengganu, hari ini.

Katanya, antara pengisian program ialah karnival usahawan, seminar kerjaya dan ICT, pameran agensi kerajaan dan swasta, autoshow, sukan rakyat dan pelbagai lagi.

"Selain itu, peraduan kuiz, cabutan bertuah, senamrobik perdana, pertandingan memancing, mewarna kanak-kanak, futsal serta cabutan bertuah turut diadakan,” tambahnya.

Katanya, majlis pelancaran penubuhan Persatuan Suri dan Anggota Wanita Perkhidmatan Awam Malaysia (Puspanita) cawangan Kecil Ketengah turut diadakan. sempena sambutan ulang tahun itu.

Jelas beliau, tujuan sambutan ulang tahun tersebut adalah sebagai memperingati kembali tarikh penubuhan Ketengah secara rasmi pada 12 April 1973 sebagai sebuah agensi pembagunan wilayah di bawah Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah di samping mendekatkan penduduk wilayah Ketengah terutamanya dengan pengurusan dan kakitangan Ketengah melalui pelbagai acara yang diadakan.

 

TCS galas usaha pacu Terengganu Maju 2020

Oleh: Aida Abd Rahman

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said meminta semua Pegawai Tadbir Negeri Terengganu (TCS) bersama-sama menggalas usaha bagi memacu Terengganu untuk muncul sebagai negeri maju menjelang 2020.

“Kerajaan negeri amat optimis dan komited untuk terus membangunkan Terengganu. Oleh itu, saya berharap semua TCS saling bergandingan dalam melaksanakan tanggungjawab dan peranan masing-masing dengan penuh etika bagi merealisasikan hasrat itu.

“Semua TCS perlu meningkatkan pencapaian dan prestasi bagi memastikan langkah menjadikan Terengganu sebagai negeri maju 2020 nanti tercapai,” katanya di Majlis Ramah Mesra Pegawai-Pegawa Tadbir Negeri Terengganu Bersama YAB Menteri Besar,  di Hotel Permai Inn, Kuala Terengganu, malam tadi.

Turut hadir, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah; Pegawai Kewangan Negeri, Dato’ Haji Abdul Razak Ismail; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri, Dato’ Haji Tuan Mamat Tuan Ngah dan Datuk Bandar Majlis Bandaraya Kuala Terengganu, Dato’ Haji Mohd Azlan Dagang.

Hadir sama, Yang Dipertua Persatuan Pegawai Tadbir Negeri Terengganu, Haji Mohd Kamil Othman, semua pegawai daerah dan yang dipertua perbandaran daerah seluruh Terengganu.

Menteri Besar berkata, dalam situasi ekonomi dunia yang tidak menentu , Malaysia masih mampu mencatat pertumbuhan ekonomi 5.26 peratus Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) tahun lalu.

“Tiada sebab untuk negara kita gagal mengekalkan pertumbuhan itu pada tahun ini berdasarkan perkembangan dan kemajuan ekonomi semasa negara yang turut memberi impak kepada pembangunan negeri.

“Malah, di Terengganu pada mutakhir ini dilihat sudah mampu bersaing dengan kemajuan ekonomi di Pantai Barat berdasarkan sumber dan mineral baru yang ditemui di perut bumi negeri ini,” katanya.

Beliau juga yakin pada lima tahun akan datang Terengganu mampu untuk mencapai Pelaburan Asing Langsung (FDI) sehingga RM25 bilion hasil pertumbuhan ekonomi dan pelbagai projek berskala besar termasuk pembinaan dua kompleks kilang besi pada tahun ini.

Katanya, satu perjanjian persefahaman (MoU) dengan syarikat dari China yang bersetuju melabur RM15 bilion akan dimeterai bulan depan.

"Pelaburan untuk membina kompleks kilang besi itu nanti dijangka menyediakan 5,000 peluang pekerjaan. Sementara satu lagi syarikat juga dijangka melabur RM10 bilion untuk membina satu lagi kilang besi dan perinciannya akan diketahui dalam tempoh terdekat nanti," katanya.


Amalan CTI untuk penuhi interpretasi rakyat : SUK

Oleh: Aida Abd Rahman

Semua Pegawai Tadbir Negeri Terengganu (TCS) perlu membudayakan amalan CTI (cepat, tepat dan integriti) dalam melaksanakan tugas supaya dapat memenuhi kehendak dan interpretasi seluruh rakyat, kata Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah.

 “Dalam hubungan ini, semua TCS harus menerapkan sikap jujur, adil dan prihatin bagi menjamin kesejahteraan rakyat yang sentiasa menilai dan mengharapkan perkhidmatan terbaik dari penjawat awam.

“TCS juga harus komited, tangkas dan  mengejar tempoh kemustahilan dalam melaksanakan tugas sebagaimana saranan Perdana Menteri dan Menteri Besar,” katanya di Majlis Ramah Mesra Pegawai-Pegawai Tadbir Negeri Terengganu Bersama YAB Menteri Besar di Hotel Permai Inn, Kuala Terengganu, malam tadi.

Turut hadir, Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said; Pegawai Kewangan Negeri, Dato’ Haji Abdul Razak Ismail; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri, Dato’ Haji Tuan Mamat Tuan Ngah dan Datuk Bandar Majlis Bandaraya Kuala Terengganu, Dato’ Mohd Azlan Dagang.

Hadir sama, Yang Dipertua Persatuan Pegawai Tadbir Negeri Terengganu, Haji Mohd Kamil Othman, semua pegawai daerah dan yang dipertua perbandaran daerah seluruh Terengganu.

Dato’ Haji Mazlan turut menasihatkan TCS lebih produktif, kreatif dan inovatif dalam mengamalkan CTI supaya perkhidmatan awam lebih berkesan serta dipandang tinggi oleh semua pihak.

“Dalam perkembangan dunia tanpa sempadan, penjawat awam harus berani menerokai idea baru yang lebih kreatif dan inovatif bagi mencapai kejayaan yang diidamkan.

 “Pada masa yang sama, kita juga harus berani memisahkan perkara tradisional dan moden, selain memecah tembok mustahil untuk menilai keupayaan dan kreativiti diri dan organisasi menjayakan setiap tugas.

 Beliau berkata, golongan itu juga wajar memahami masalah dan menjaga kebajikan setiap pekerjaan bawahan supaya wujud hubungan baik dan kesejahteraan, sekaligus suasana harmoni itu akhirnya mampu menghasilkan perkhidmatan terbaik untuk rakyat.


Terengganu belanja RM12 juta bantu pesakit

Oleh: Suriati Ali 

Kerajaan negeri membelanjakan RM12 juta bagi membeli pelbagai keperluan pesakit melalui Dana Kebajikan Sosial Perubatan yang dimulakan sejak 2008.

 Dalam tempoh berkenaan, lebih 3,000 pesakit di seluruh negeri mendapat faedah daripada penubuhan dana berkenaan.

 Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna negeri, YB Dr Haji A Rahman Mokhtar, berkata dana tersebut diwujudkan hampir bagi membantu meringankan beban rakyat berpendapatan rendah. “Apa yang dibelanjakan itu, termasuk membiayai pembelian barangan seperti susu khas, lampin pakai buang, kerusi roda, katil dan pelbagai peralatan perubatan.

“Bukan itu saja, kita turut menghulurkan bantuan jangka pendek iaitu membiayai tambang ke Institut Jantung Negara, Kuala Lumpur,” katanya ketika dihubungi Teganukita. 

Katanya, Terengganu merupakan satu-satunya negeri yang menyalurkan peruntukan khas kepada pihak hospital untuk menaiktaraf kesihatan pesakit di mana dalam tempoh lima tahun RM12 juta dibelanjakan bagi memenuhi tuntutan itu.

 “Sebagai contoh, Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dan Jabatan Kesihatan walaupun menyediakan berbagai skim bantuan untuk golongan miskin, namun skim dan bantuan itu dalam kadar maksimum dan agak terhad.

 “Menyedari kelemahan itu kerajaan mengambil langkah segera dengan menubuhkan dana berkenaan yang boleh dinikmati oleh seluruh rakyat yang layak dan boleh memohonnya melalui hospital berdekatan,” katanya.

 YB Dr Haji A Rahman turut memberitahu, kerajaan negeri dengan kerjasama beberapa agensi lain telah melakukan pelbagai program tranformasi semata-mata mahu memupuk semangat tolenrasi, kerjasama dan sepakat antara pelbagai bangsa dan kaum.

 “Program yang diwujudkan itu, termasuk program rukun tetangga, Kelab & Sekretariat Rukun Negara, minggu perpaduan, debat perpaduan, lawatan intergrasi dan pelbagai program bersama masyarakat,” katanya.

 

Jalan altenatif beri manfaat kepada ribuan penduduk

Oleh; Esah Abdullah

Terowong Kemajuan jalan Pulau kambing ke Bukit Kecil sangat dinantikan ribuan penduduk yang tinggal di Kampung Pulau Kambing dan sekitarnya kerana dapat mengelak kesesakan jalan raya menuju pusat bandar serta menghilangkan kebimbangan ibu bapa terhadap keselamatan anak-anak mereka pergi dan pulang dari sekolah.

 “Terima kasih kepada kerajaan yang sentiasa mendengar keluhan rakyat dari akar umbi dengan membina laluan altenatif sebagai jaminan keselamatan pelajar sekolah di sini,” kata Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Pulau Kambing, Encik Alias Jantan.

Katanya, sebelum itu beliau turut terlibat dalam perbincangan untuk membina jejambat di kawasan itu tetapi keputusan diambil untuk membina terowong yang boleh dilalui kenderaan di samping penjalan kaki.

Encik Kong Wang Ting, 56 dari jalan Hiliran juga berterima kasih kepada kerajaan kerana beliau tidak lagi bersusah payah menempuh jalan sesak menghantar anak ke Sekolah Menengah (SM) Chung Hwa Wei Sin yang terletak disebelah jalan berkenaan.

“Saya tidak bimbang lagi tentang keselamatan anak jika terlambat datang mengambilnya kerana sudah ada jalan pintas di sini,” katanya yang mengambil dan menghantar anak setiap hari.

Encik Ahmad Shukri Abdullah, 48, yang tinggal di Pekan Batu 6, melahirkan rasa lega bila kerajaan buat terowong kerana memudahkan beliau berulang alik menghantar dan mengambil dua orang anaknya yang bersekolah di SM Chung Hwa Wei Sin.

Beliau yang berniaga di Pasar Payang berkata, dengan adanya jalan altenatif ini beliau dapat menjimatkan masa perjalanan setiap pagi untuk hantar anak dan kemudiannya ketempat kerja.

“Memang pembinaan terowong ini memberi kelegaan kepada seluruh masyarakat yang keluar cari rezeki setiap hari dan saya lihat ramai orang guna jalan pintas ini untuk ke tempat kerja di bandar di samping pelajar dan guru,” katanya.

 

Pemberian e-Book akan diperluas ke setiap hospital

Dato' Haji Ahmad Razif melihat pesakit yang ditempatkan di 'Sekolah Kita' HSNZ menggunakan e-Book yang disampaikan oleh kerajaan negeri.
Oleh: Noraini Jusoh

Kerajaan negeri akan memperluas pemberian e-Book kepada Jabatan Pediatrik setiap hospital di negeri ini bagi memastikan pesakit kanak-kanak yang sedang menerima rawatan di hospital tidak ketinggalan dalam pelajaran.

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri, Dato’ Haji Ahmad Razif Abd Rahman berkata, buat permulaan Jabatan Pediatrik Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) Kuala Terengganu terpilih sebagai hospital perintis menguji keberkesanan penggunaan e-Book itu.

"Sebagai permulaan, 10 unit e-Book diserahkan kepada HSNZ dan lima unit lagi kepada Hospital Kemaman dan jika terbukti berjaya dengan perkembangan positif pesakit, ia akan di perluaskan ke hospital daerah lain," katanya kepada pemberita selepas menyerahkan e-Book itu di ‘Sekolah Kita’ HSNZ, semalam.

Katanya, ‘Sekolah Kita’ yang diwujudkan hasil inisiatif HSNZ sejak tahun 2004 bertujuan menyediakan kemudahan pembelajaran akademik kepada pesakit kanak-kanak yang sedang menerima rawatan di hospital itu.

Sementara itu, Ketua Jabatan Pediatrik HSNZ Dato’ Dr Jimmy Lee Kok Foo berkata kira-kira 90 peratus daripada 2,000 pesakit kanak-kanak yang mendapatkan rawatan di jabatan itu ialah pesakit Talasemia.

"Bagi seorang kanak-kanak yang menghidap penyakit Talasemia, tempoh setiap rawatan antara enam hingga lapan jam di hospital merupakan rutin yang membosankan, namun dengan adanya kemudahan e-Book di sini, mereka mengisi masa itu dengan perkara yang bermanfaat," katanya.

Selain itu, Dato’ Haji Ahmad Razif juga berkata HSNZ bakal mempunyai sebuah perpustakaan bagi menyuburkan budaya membaca dalam kalangan pesakit, petugas dan orang ramai yang berkunjung ke HSNZ.

 

Kerajaan berjaya tarik pelaburan RM25 bilion tahun ini

Oleh; Esah Abdullah

Kerajaan negeri telah berjaya menarik pelabur dari luar negara dengan jumlah pelaburan RM25 bilion menerusi industri besi waja di Kemaman tahun ini.Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, projek ini termasuklah pembinaan kompleks besi bernilai RM15 bilion dan kilang besi bernilai RM10 bilion.

“Melalui kedua-dua projek ini dijangka dapat membuka peluang 5,000 pekerjaan kepada anak tempatan,” katanya di majlis Perasmian Terowong Kemajuan Pulau Kambing ke Bukit Kecil, Kuala Terengganu hari ini.Hadir sama, Hakim Mahkamah Tinggi Malaya tTerengganu, Dato’ haji Yazid Mustafa; Setiausaha Kerajaan Dato’ Haji Mazlan Ngah; Pengerusi Jawatankuasa Perindustrian, Perdagangan dan Alam Sekitar negeri, Dato’ Toh Chin Yaw dan Pengarah Jabatan Kerja Raya (JKR) negeri, Haji Shafie Mohamad.

Selain itu katanya, satu penemuan baru bijih besi ditiga kawasan di bumi Terengganu merupakan satu lagi anugerah Allah s.w.t untuk rakyat negeri ini.

“Jika kita sentiasa bersyukur dengan limpah nikmat kurniaanNYA, nescaya Allah akan tambah lahi nikmat pada masa akan datang,” katanya.

Menteri Besar kemudiannya berterima kasih kepada semua yang terlibat dengan pembinaan terowong yang dapat menyiapnya mengikut jadual.“Peruntukan asal terowong berkenaan adalah RM2.6 juta tetapi hanya membelanja kan kira-kira RM2.1 juta sahaja,” katanya.

Katanya Terowong Kemajuan ini memberi banyak manfaat kepada orang ramai terutama ibu bapa dari arah Jalan Kampung Pulau Kambing untuk menghantar anak mereka ke Sekolah Menengah Chung Hwa Wei Sin dan juga laluan ke pusat bandar.

 

Terengganu sasar penurunan 32 peratus kadar NRW

Oleh: Suriati Ali 

 Kerajaan negeri mensasarkan kadar Non Revenue Water (NRW) dapat diturunkan sehingga 32 peratus sehingga akhir tahun ini bagi memastikan keupayaan sistem agihan dan pembekalan air kepada pengguna berada pada tahap maksimum.

 Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata pihaknya yakin sasaran itu mampu diperoleh kerana Syarikat Air Terengganu (Satu) sentiasa berusaha meningkatkan kualiti kerja selain menyedari keupayaan menurunkan NRW akan memberi pulangan pendapatan besar kepada rakyat kerajaan negeri.

 Katanya, pihaknya sedar, ia bukan satu usaha yang mudah untuk menurunkan kadar NRW, tetapi tindakan-tindakan yang lebih strategik dan berterusan perlu dilaksanakan.

“Kerajaan negeri yakin isu NRW ini dihadapi semua operator air di negara ini. Oleh itu, saya sarankan Ssuruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) dan Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau Dan Air perlu melihat isu ini dengan teliti.

 “Pada masa sama disarankan mengambil pendekatan yang holistik bagi mengatasi isu NRW kerana isu ini merupakan isu nasional,” katanya.

 Katanya, pihak kementerian dan SPAN perlu membuat penyelarasan program atau projek bagi menangani isu ini secara menyeluruh dan menyeragamkan tindakan -tindakan yang diambil di semua negeri.

 “Saya fikir semua operator perlu berkongsi maklumat, kaedah, pengalaman danteknologi serta mencari amalan terbaik bagi mengatasi masalah ini.

 “SPAN boleh menjadi facilitator ke arah ini dan semua operator wajar berkongsi kejayaan masing-masing bagi memastikan pencapaian matlamat untuk menurunkan NRW dengan lebih cepat dan berkesan,”katanya

. Katanya, pihak Kementerian juga perlu menyediakan peruntukan yang mencukupi bagi pelaksanaan program atau projek yang berkaitan dengan NRW.

Tanpa peruntukan yang mencukupi adalah amat sukar untuk semua operator mengawal kadar NRW sehingga ke satu tahap yang munasabah dan boleh diterima

 “Saya berpendapat isu NRW ini sukar dikawal kerana kemampuan kerajaan negeri bagi membiayai program atau projek berkaitan dengan NRW adalah amat terhad,” katanya.

 

40 dalil Pas tidak layak ganti Umno

Sebuah buku bertajuk “Ala Balerr!!!” sedang diedarkan di negeri ini bagi mendedahkan mengapa Pas tidak layak menggantikan Umno, untuk memberi pilihan kepada rakyat menilai Pas yang sebenar.

Lima sebab mengapa Pas tidak layak menggantikan Umno seperti yang digariskan penulis buku berkenaan ialah:

1. Beri Zakat Kepada anak Exco - Kerajaan Pas melalui Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) meluluskan peruntukan zakat di bawah asnaf ‘fi sabilillah’ kepada anak-anak Exco, iaitu Dato’ Abu Bakar Chik dan Haji Abu Bakar Abdullah. Selepas isu tersebut didedahkan, Menteri Besar ketika itu, Dato’ Seri Abdul Hadi Awang, menafikannya dan minta bukti dalam tempoh 24 jam. Setelah dibuktikan, Hadi jawab Exco berkenaan tidak tahu anak mereka peroleh zakat daripada Maidam san sanggup bayar balik.

2. Wang Zakat Bayar Elaun Kader Pas - Kerajaan Pas lantik 320 orang di seluruh negeri, iaitu 10 orang bagi setiap DUN bagi membantu YB dan pemimpin Pas. Mereka bergerak seluruh negeri membuat sesi penerangan dan ceramah bagi pihak Pas dengan menggunakan nama mubaligh, tetapi sebenarnya kader politik. Setiap kader dibayar dengan wang zakat antara RM600 hingga RM800 sebulan atas nama musafir. Zaman pemerintahan Pas wang zakat digunakan bagi tujuan propaganda dan gerak saraf politik.

3. Rampas Wang Ehsan Untuk KUSZA, TATI dan Sekolah Agama – Rakyat telah sedar setiap tindak tanduk Kerajaan Pas telah merosakkan ssitem pendidikan di Kolej Agama Sultan Zainal Abidin (KUSZA) (Kini Universiti Sultan Zainal Aibidin) dan Institut Lanjutan Teknikal Terengganu (TATI) (kini Kolej Universiti TATI).

4. 38 Pelajar Tiada SPM Masuk KUSZA – Kerajaan Pas telah mengarahkan KUSZA supaya mengambil 38 pelajar tanpa SPM daripada sekolah yang ditadbir Pas, Maahad Darul Quran yang beralamat di Masjid Rusila, Marang. Surat tawaran dikeluarkan oleh pihak Pendaftar KUSZA. Hadi Awang yang juga Pengerusi Pemegang Amanah Yayasan Terengganu mengarahkan yayasan itu mengeluarkan biasiswa kepada pelajar terbabit dengan wang pendahuluan RM500. Tindakan Pas itu merosakkan nama KUSZA kerana pengambilan pelajar tanpa SPM menyulitkan isntitusi berkenaan mendapat pengiktirafan Lembaga Akreditasi Negara (LAN).

5. Pensyarah KUSZA Tanpa SPM – Kerajaan BN yang bina, Pemimpin Pas yang rosakkan! Itu gambaran yang boleh diberikan berkenaan tindakan Kerajaan Pas terhadap KUSZA. Peraturan dan kelayakan ditolak ketepi dan biarkan kewibawaan KUSZA tercalar, asalkan Pas dapat melebarkan pengaruhnya ke merata institusi yang mereka kuasai.

Bersambung......

27 March 2013

Belum tiba masa untuk umum manifesto- MB

Dato' Seri Haji Ahmad Said mempengerusikan Mesyuarat Mingguan Exco di Wisma Darul Iman .
Oleh: Suriati Ali 

 Pengerusi Barisan Nasional (BN) Terengganu Dato’ Seri Haji Ahmad Said belum bersedia mengumumkan manifesto Pilihan Raya Umum Ke 13 (PRU13) biarpun menyedari pemimpin pembangkang sudah lama berbuat demikian.

 “Kita tidak akan mengumumkan perkara itu dalam tempoh terdekat walaupun menyedari ramai yang ingin mengetahui apa isi kandungan manifesto.

 “Apabila tiba masa sesuai, kita akan umumkannya, apa yang penting, rakyat perlu bersabar menanti pengumuman manifesto yang pasti menjanjikan banyak kebaikan untuk rakyat ,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas mempengerusi Mesyuarat Mingguan Exco di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, hari ini.

Dato’ Seri Haji Ahmad turut memberitahu manifesto berkenaan adalah tambahan kepada manifesto BN Pusat yang dibuat berdasarkan keupayaan kewangan Kerajaan Pusat, bukan janji kosong seperti yang dilakukan part-parti pembangkang dan Pakatan Rakyat (PR).

 “Walaupun manifesto tersebut masih di peringkat rahsia, kita berjanji kandungannya menjurus kepada soal perumahan, kebajikan rakyat, masalah-masalah perbandaran dan penyediaan peluang pekerjaan kepada penduduk tempatan.

“Berdasarkan rekod, BN tidak pernah terburu-buru melancarkan manifesto pilihan raya, tetapi sejarah membuktikan bahawa setiap janji yang dinyatakan dalam manifesto akan dilaksanakan selepas BN menang dalam pilihan raya,” katanya.

 Menurutnya, bahkan, perkara-perkara yang tidak dijanjikan dalam manifesto turut dilaksanakan selepas BN menang dalam pilihan raya baik di peringkat Pusat, mahupun peringkat negeri.

 “Keadaan ini berbeza dengan parti pembangkang yang hanya pandai berjanji setiap kali musim pilihan raya, tetapi tidak melaksanakannya.

 “Mereka akan mencari alasan,termasuk menjadikan BN sebagai ‘kambing hitam’ kerana kegagalannya menunaikan janji-janji tersebut. Ini terbukti pabila Presiden Pas, Dato’ Seri Abdul Hadi Awang sejak tahun lalu lagi telah pun mengumumkan manifesto Pas bagi tujuan memancing undi,” katanya.

 Antara manifesto Pas yang tidakmasuk akal ialah melaksanakan pengecualian cukai kediaman, memberi cuti 30 hari bergaji bagi kakitangan kerajaan kematian suami dan menyediakan 17,000 peluang kerja dalam tempoh tiga tahun.

 Katanya, sebelum ini, Pas juga pernah berjanji untuk menghapuskan cukai pintu, tetapi janji tersebut tidak dilaksanakan walaupun mereka berjaya memerintah negeri ini pada tahun 1999 hingga 2004.

 “Inilah kebiasaan pemimpin pembangkang, mereka sanggup menjanjikan bulan dan bintang kepada rakyat, tetapi bila sampai masa ia hanyalah janji kosong saja kerana mereka hanya mahukan undi dan jawatan wakil rakyat, tetapi tidak berniat pun membela rakyat,” katanya.

 

Orang ingkari zakat adalah kafir dan murtad

Oleh; Esah Abdullah

Ulamak bersepakat menyatakan bahawa orang yang menentang dan mengingkari zakat adalah kafir dan murtad.

Penulis buku ilmiah Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri (gambar) dalam tulisannya bertajuk ‘potensi zakat baharu untuk mengentas kemiskinan’ berkata, zakat merupakan rukun Islam yang ketiga selepas mengucap dua kalimah syahadah dan mendirikan solat.

“Zakat juga merupakan perkara yang mudah diketahui kefarduannya di kalangan umat Islam yang tidak memerlukan hujah dan dalil,” katanya.

Sambil memetik Firman Allah s.w.t dalam Surah at-Taubah; 34-35 bermaksud, “Dan ingatlah orang- orang yang menyimpan emas dan perak serta tidak membelanjakannya pada jalan Allah, maka khabarkanlah kepada mereka dengan (balasan) azab seksa yang tidak terperi sakitnya. Iaitu pada hari dibakar emas dan perak dan harta benda itu dalam neraka Jahanam, lalu diselar dengannya dahi mereka dan rusuk mereka serta belakang mereka (sambil dikatakan kepada mereka) Inilah apa yang telah kamu simpan untuk diri kamu sendiri, oleh itu rasalah azab dari apa yang kamu simpan itu,”.

Begitu juga hadis daripada Abu Hurairah r.a bahawa Rasulullah s.a.w bersabda bermaksud; Sesiapa yang dikurniakan oleh Allah harta dan tidak mengeluarkan zakatnya, maka hartanya pada hari Kiamat dijadikan seekor ular yang mempunyai dua taring dan kepala yang tidak berbulu kerana terlalu banyak bisanya. Ia akan membelit dan mengigitnya dengan kedua-dua rahangnya sambil berkata; Akulah hartamu! Akulah simpananmu,”.

Katanya, ayat-ayat tersebut menjelaskan bahawa Allah s.wt sahaja yang memiliki apa yang diwarisi oleh makhluk di langit dan di bumi. Oleh itu mengapakah mereka mesti bakhil apabila memilikinya dan tidak mahu membelanjakan ke jalan Allah.

Di dunia ini katanya, zakat boleh diambil secara paksa daripada mereka yang enggan mengeluarkannya tanpa menafikan kewajipannya. Jika mereka enggan memberi zakat dan menghalang amil daripada mengambilnya, maka pemerintah Islam yang melaksanakan syariat Allah hendaklah menentang mereka.

KISAH KERA DAN TUPAI

Oleh: Ruslan AR


 

Mungkin wartawan baru tidak mengetahui peristiwa ini dan wartawan lama mungkin sudah lupa bahawa Presiden Pas Dato’ Seri Abdul Hadi Awang pernah membuat kenyataan menyifatkan golongan wartawan lebih hina dari KERA dan TUPAI.

Beliau membuat ucapan itu di Dungun pada Februari 2002, sewaktu beliau menjadi Menteri Besar Terengganu.

Apabila Kelab Wartawan Terengganu (KAWAT) berasa tercabar dan terhina atas kenyataan biadab itu, Presidennya, Mustaffa Kamal Basri dan barisan jawatankuasa telah menghantar memorandum bantahan di atas kenyataan itu. Setiausaha Akhbar beliau,

Haji Zahari Mohamad merangkap Ahli Dewan Undangan Negeri Adun, Kawasan Jabi waktu itu menerbitr kenyataan akhbar bahawa tidak salah Dato’ Seri Abdul Hadi menyamakan wartawan dengan tupai dan kera kerana katanya dalam perumpamaan Melayu ada menyebut kera dan tupai juga.

Contoh yang beliau berikan ialah seperti kera kena belacan, kera mendapat bunga, sepandai pandai tupai melompat. Apa yang pasti, kenyataan menyamakan wartawan dengan binatang seperti kera dan tupai cukup mengaibkan dan menghina golongan wartawan.

Ini boleh dikatakan hampir sama dengan sikap Mursyidul Am Pas, Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat (Menteri Besar Kelantan) yang menyamakan penerima bantuan wang Brim seperti binatang ternakan ayam dan lembu.

 

Gandingan tiga kepimpinan jadikan Terengganu hebat

Gandingan tiga kepimpinan Menteri Besar, (dari kiri) Tan Sri Wan Mokhtar Ahmad, Dato' Seri Haji Idris Jusoh dan Dato' Seri Haji Ahmad Said berjaya meletakkan Terengganu sebagai negeri hebat pada masa ini.
Oleh: Aida Abd Rahman

Gandingan mantap tiga kepimpinan Menteri Besar berjaya meletakkan Terengganu sebagai negeri hebat dalam bidang pendidikan dan sukan pada masa kini.

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri, Dato’ Ahmad Razif Abd Rahman, berkata gabungan tiga tokoh pemimpin utama, bermula dari mantan Menteri Besar, Tan Sri Wan Mokhtar Ahmad, kemudiannya Dato’ Seri Haji Idris Jusoh dan kini, Dato’ Seri Haji Ahmad Said akhirnya mampu menyuntik hasil dan perkembangan pendidikan yang amat baik di Terengganu.

“Masalah kita di Terengganu kita sudah lama ketinggalan kerana persekitaran kita sebegini. Maka dari segi pembentukan karakter,sahsiah dan penampilan anak Terengganu tidak mencapai kemajuan sebagaimana negeri di Pantai Barat.

 “Dengan apa yang dibuat oleh mantan Menteri Besar yang bermula dari Tan Sri Wan Mokhtar, ditambah dengan apa yang dilaksanakan oleh Dato’ Sri Idris untuk melahirkan golongan ulul-albab dan kita sudah sampai sebenarnya sasaran untuk pergi kepada (kegemilangan) individu,” katanya.

Dato’ Ahmad Razif berkata, jika Tan Sri Wan Mokhtar bertanggungjawab menyediakan prasarana, Dato’ Sri Idris pula berperanan penting melakukan pengisian bagi pembentukan individu, sebelum diteruskan legasi itu oleh Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said berasaskan kepada pencapaian lebih tinggi dan tahap global sebagai Negeri Anjung Ilmu.

Bagaimanapun, kata beliau kita tidak boleh berhenti setakat ini sahaja kerana ini sebagai suatu permulaan dan perjalanan yang masih panjang serta jauh khususnya untuk memartabatkan agenda pendidikan ke peringkat lebih tinggi berkonsepkan `higher learning’.

“Sebab itu kita mahu lebih ramai anak Terengganu yang bersaing di peringkat global dan muncul sebagai individu lebih hebat. Contohnya apabila mereka ke universiti mereka adalah terhebat, apabila mereka bertanding di luar negara mereka adalah terbaik.

“Apabila sudah tergolong di kalangan yang terbaik dan hebat akan memudahkan mereka mendapat kerjaya yang profesional dan diiktiraf di tahap lebih tinggi,” katanya.

Menurutnya, kesinambungan kecemerlangan itu juga diharap satu masa nanti mampu melahirkan anak Terengganu yang bersedia mencurah khidmat di negeri sendiri bagi mengubah paradigma, karaktor dan pembentukan sahsiah secara keseluruhannya.

“Kerajaan negeri mahu anak Terengganu bangga menjadi anak Terengganu dan mereka merasa hebat, bukan sahaja dalam pendidikan, juga di bidang sukan.

“Jadi kalau kita tidak berbuat sesuatu dan masih memikirkan di takuk yang lama, kita takut apa yang kita hasilkan akan merudum kerana untuk membina bukan mudah, tetapi hendak menghancurkan hanya sekelip mata,” katanya.

Sehubungan itu, beliau juga mengingatkan rakyat Terengganu menghargai setiap kemajuan, mengekalkan dan menambaik baik usaha serta komitmen kerajaan dengan terus memberi mandat kepada Kerajaan Barisan Nasional bagi kestabilan politik negeri.

 

10,000 belia dijangka kunjungi Karnival Astro Fiesta Mesra Belia 1Malaysia 2013

Oleh: Noraini Jusoh

10,000 belia dijangka mengunjungi Karnival Astro Fiesta Mesra Belia 1Malaysia 2013 peringkat Parlimen Kuala Terengganu di Taman Awam Batu Burok, Kuala Terengganu sepanjang tiga hari bermula 4 April ini.

Pegawai Pembangunan Parlimen Kuala Terengganu, Dato’ Haji Wan Ahmad Farid Wan Salleh berkata, Parlimen Kuala Terengganu antara lokasi terpilih bagi menjayakan karnival yang diadakan di 100 lokasi di seluruh negara yang dianjurkan Kementerian Belia dan Sukan dengan kerjasama Majlis Belia Malaysia dan Astro.

"Sebanyak 39 agensi kerajaan, swasta dan Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) antaranya Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), Tabung Ekonomi Kumpulan Usaha Niaga (TEKUN), Polis DiRaja Malaysia (PDRM), Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT) dan banyak lagi akan terlibat pada karnival kali ini.

"Antara pengisian program yang mensasarkan golongan belia ini ialah pameran dari jabatan-jabatan yang terlibat, pertandingan bola jaring, membina arca pasir, memancing, autoshow, larian kecergasan 1Malaysia, persembahan kebudayaan dan pelbagai lagi,” ujarnya.

Beliau berkata demikian pada sidang media Karnival Astro Fiesta Mesra Belia 1Malaysia 2013 Peringkat Parlimen Kuala Terengganu di Pejabat Umno Bahagian Kuala Terengganu, hari ini.

Katanya, karnival tersebut bertujuan mendekatkan dan merapatkan hubungan golongan belia dengan pemimpin masyarakat setempat sekali gus membendung masalah sosial di kalangan remaja.

Katanya, karnival yang dianjurkan diharap dapat mengurangkan tohmahan bahawa kepimpinan kerajaan tidak turun padang dan tidak memberi perhatian kepada belia di peringkat akar umbi.

"Selain itu, saya turut mengharapkan program yang bakal dilaksanakan ini dapat melahirkan semangat patriotisme di kalangan anak muda dan memberi peluang dan ruang kepada mereka untuk tonjolkan bakat yang terpendam,” jelasnya.

Tambah beliau, anggota keselamatan seperti Angkatan Tentera Malaysia (ATM) juga akan mengadakan persembahan tempur tanpa senjata untuk menyemarakkan semangat cintakan negara di kalangan belia.

 

Sumber air Terengganu, cukup untuk tempoh 30 tahun

Menteri Besar ketika menjawab persoalan wartawan pada sidang media selepas mesyuarat mingguan exco.
Oleh: Suriati Ali

Terengganu mempunyai sumber air mentah yang mencukupi berdasarkan unjuran keperluan permintaan untuk tempoh 30 tahun akan datang.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata sungai-sungai di Terengganu, terutama Tasik Kenyir, Hulu Terengganu masih terpelihara daripada sebarang pencemaran industri dan pertanian.

Katanya, keadaan ini menjadikan kualiti air terawat di Terengganu adalah antara yang terbaik berbanding negeri lain.

“Bagaimanapun, pihaknya sedar usaha-usaha pemuliharaan sungai-sungai serta kawasan tadahan ini perlu terus dilaksanakan bagi mengelak pencemaran sumber -sumber air ini.

 “Berlakunya pencemaran air bermakna peningkatan kos rawatan, secara tidak langsung akan membebankan operasi operator industri air dan akhirnya pengguna terpaksa membayar kos yang lebih tinggi,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Makan Malam sempena Mesyuarat Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) bersama Ketua Pegawai Eksekutif Bekalan Air Negara , Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu malam tadi.

 Hadir sama, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah; Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Infrastruktur dan Kemudahan Awam Negeri, Datuk Haji Za’abar Mohd Adib; CEO SPAN Dato’ Teo Yen Hua dan CEO Satu Haji Hussain Embong.

 Dato’ Seri Haji Ahmad turut memberitahu kerajaan negeri berpuashati terhadap perkhidmatan yang diberikan Satu di Terengganu.

 “Pada masa sama sedar dan faham kekangan-kekangan yang dihadapi pihak itu dan semua operator bekalan air bahawa loji-loji rawatan air menggunakan tenaga elektrik daripada TNB sebagai punca penjanaan kuasanya.

 “Peningkatan tarif elektrik akan menyebabkan peningkatan kos pengeluaran air terawat yang amat signifikan,” katanya

 Menurutnya, operator bekalan air seboleh-bolehnya tidak mahu membuat semakan tarif air tetapi peningkatan kos rawatan air yang terlalu tinggi menyukarkan operator memberi perkhidmatan yang terbaik kepada pengguna.

 “Dalam konteks Terengganu, peningkatan tarif elektrik pada Jun 2011 telah menyebabkan peningkatan kos pengeluaran air sebanyak RM 2 juta berbanding tahun sebelumnya.

 “Operator bekalan air juga mengalami peningkatan kos yang ketara dalam penyelenggaraan loji dan paip-paip air. “Kos-kos ini terpaksa ditanggung oleh operator bagi memastikan keupayaan sistem agihan dan pembekalan air berada pada tahap yang maksimum,” katanya.

 

Terengganu komited lahirkan intelektual beragama

Oleh: Noraini Jusoh


Terengganu komited dalam usaha melahirkan golongan profesional dan intelektual yang mempunyai latar belakang agama yang kukuh dalam memenuhi keperluan dunia pada hari ini dan masa hadapan.

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains & Teknologi dan Sumber Manusia negeri, Dato’ Haji Ahmad Razif Abd Rahman berkata, untuk merealisasikan hasrat tersebut kerajaan negeri sedang berusaha melaksanakannya dari peringkat bawah.


"Tedapat lompang dalam bidang pendidikan kini kerana golongan agama hanya pergi kepada bidang mereka sahaja dan tidak diberi peluang seperti tokoh-tokoh ilmuan terdahulu.

"Pada zaman kegemilangan Islam dahulu, ramai ilmuan Islam yang menceburi bidang profesional contohnya seperti Ibnu Sinar dan Al Khwarizmi,” ujarnya.


Beliau berkata demikian pada sidang media selepas merasmikan Majlis Penyerahan Netbook 1Malaysia dan Baucar Buku 1Malaysia (BB1M) Pelajar-Pelajar di Institut Al-Quran Terengganu, semalam.

Turut hadir, Pengarah Institut Al-Quran Terengganu, Haji M.Rozi Bidin; Timbalan Pengarah Suruhanjaya Komunikasi Multimedia Malaysia, Syed Anas Dato’ Syed Omar; Timbalan Pesuruhjaya Pengurusan dan Pembangunan (Maidam), Haji Mat Arsad Mohamed dan Pendaftar Institut Al-Quran Terengganu, Haji Lothman Awang.

Katanya, selaras dengan hasrat mengembalikan zaman kegemilangan tokoh-tokoh ilmuan Islam terdahulu, apa yang kerajaan negeri lakukan sekarang seperti program khatam al-Quran di usia lima tahun, penubuhan sekolah Imtiaz dan Institut Al-Quran Terengganu adalah usaha murni kerajaan untuk menghasilkan intelektual berasaskan agama suatu hari nanti.