Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    5 months ago

14 January 2012

Kerajaan Negeri meluluskan pembinaan 50 unit rumah untuk mangsa ombak di Pengkalan Atap,Kuala Besut

Oleh: Mohammad Ishak

Ingauan ketakutan terhadap pukulan ombak besar setiap kali musim tengkujuh yang dialami penduduk di Penempatan Projek Rumah Termiskin (PPRT) Kampung Pengkalan Atap,Kuala Besut sejak sepuluh tahun lalu dijangka berakhir apabila Kerajaan Negeri meluluskan pembinaan kediaman baru kepada mereka.

Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said, ketiga mengumumkan perkara itu berkata 50 unit rumah untuk mangsa ombak dan air pasang besar di kampung itu akan dibina serta merta sebaik semua proses mendapatkan tanah di Kampung Bangsal Lembu selesai.

Katanya, pembinaan rumah bersatus flet setinggi empat tingkat itu diharap dapat menyelesaikan masalah yang kerap dihadapi penduduk di penempatan PPRT yang terletak di tepi pantai Kuala Besut.

Menurutnya,kerajaan negeri sentiasa memberi perhatian terhadap masalah perumahan bukan sahaja mangsa bencana ombak dan air pasang di Kuala Besut, malah perhatian juga diberikan di kawasan lain termasuk bandar dan pekan.

Beliau berkata, sehingga ini kerajaan sudah membina 6,757 unit rumah membabitkan kos RM7 juta untuk kemudahan golongan miskin di seluruh negeri ini.

“Jika Barisan Nasional BN terus kekal berkuasa di Terengganu kerajaan merancang untuk membina 10,000 unit lagi yang akan diagihkan kepada rakyat negeri ini,” katanya ketika menyampaikan bantuan kepada mangsa ombak besar di Kampung Pengkalan Atap,Kuala Besut pagi tadi.

Hadis sama Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan,Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna Negeri,Dr A Rahman Mokhtar yang juga ADUN Kuala Besut, Ahli Parlimen Besut, Datuk Seri Dr Abdullah Md Zin yang juga Penasihat Agama Perdana Menteri, ADUN Hulu Besut,Nawi Mohamad,ADUN Jabi Ramlan Ali dan Pegawai Daerah Besut, A Rahim Jusoh.

Seramai 48 mangsa ombak besar pada November tahun lalu menerima bantuan RM500 sekeluarga sumbangan Majlis Keselamatan Negara (MKN).Sediakan payong sebelum hujan MB

Oleh: Mohammad Ishak


Ahmad Said menunjukkan payong BN yang akan diedarkan kepada jentera parti

“Sediakan payong sebelum hujan” itulah pepatah paling tepat yang diingatkan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri Terengganu,Dato’ Seri Ahmad Said, kepada semua jentera parti terutama Wanita Umno yang menadi tonggak utama kepada parti Barisan Nasional (BN).

Serentak itu,beliau yang juga Menteri Besar Terengganu, mempraktikkan kata-kata itu dengan mengedarkan 2,000 payong berlambangkan BN kepada Wanita Umno Bahagian Besut yang menghadiri Program Jalinan Rakyat (JR) di Dewan Sekolah Menengah Seri Nering, Jertih, petang ini.

Simbolik itu bertujuan menyuntik semangat jentera wanita untuk persiapan menghadapi Pilihan Raya Umum (PRU13) yang bakal diadakan pada bila-bila masa dari sekarang.

Hadir sama pada majlis itu ialah Ketua Umno Bahagian Besut, Datuk Seri Idris Jusoh, Timbalan Ketua, Nawi Mohamad, Naib Ketua,Muhamad Pehimi Yusof,Setiausaha Bahagian, Dr A Rahman Mokhtar,Bendahari,Datuk Seri Dr Abdullah Md Zin dan Ketua Wanita Bahagian, Engku Naimah Engku Taib.

Pergerakan Wanita Umno Bahagian Besut adalah yang pertama menerima agihan payong parti bertujuan memberi kemudahan kepada skuad Jalinan Rakyat (JR) menjalankan tugas memasuki kampung dan melawati pengundi.

Ahmad berkata, BN Terengganu sudah bersiap sedia untuk menghadapi pilihan raya termasuk bekalan bendera, payong dan lain-lain keperluan yang kini sudah berada dalam simpanan parti.


Ahmad dan Idris menghadiri majlis JR Wanita Besut


Katanya, semua petugas JR kini lebih mudah menerangkan pelbagai isu untuk membalas serangan dakwan pembangkang kerana BN mempunyai banyak isu untuk diketengahkan kepada pengundi.

Beliau memberi keyakinan Terengganu akan kekal diperintah BN kerana pembangkang kini berpecah sesama sendiri manakala pemimpin parti negeri ini begitu bersemangat untuk mempertahankan kemenangan BN pada pilihan raya nanti.


JHEAT belanja RM856,720 elaun Hafiz al-Quran

Oleh; Esah Abdullah

Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT) membelanjakan RM856,720 sebagai imbuhan bulanan kepada 156 orang yang berjaya menghafaz al-Quran kategori dewasa terbuka seluruh negeri tahun lalu.

Ketua Penolong Pesuruhjaya JHEAT, Hajah Shamsiah Awang berkata, jumlah tersebut merupakan peserta yang lulus dalam ujian penggal pertama (81) dan penggal kedua (78) yang diadakan di pejabat agama daerah seluruh negeri pada Mac dan September tahun lalu.

“Peserta yang berjaya hafaz 30 juzu’ menerima elauan bulanan sebanyak RM800 hingga RM1,000 seorang,” katanya.

Katanya, imbuhan bulanan juga diberikan kepada 45 orang Jurutasmi’e membabitkan peruntukan RM29,800.

Menurutnya, jabatan sentiasa mengalu-alukan masyarakat di negeri ini mendalami dan menghafaz al-Quran melalui kelas-kelas yang dikendalikan oleh guru-guru bertauliah JHEAT.

“Kelas al-Quran yang wujud di kampung-kampung itu terbuka kepada semua peringkat umur termasuk mereka yang mempunyai pekerjaaan tetap,” katanya.

Selain imbuhan bulanan katanya, ganjaran juga diberikan kepada hafiz yang meninggal dunia antara RM5,000 hingga RM10,000 berdasarkan jumlah juzu’ yang dihafaz.Pemilik tanah perlu bayar cukai

Oleh: Suriati Ali

Pejabat Pengarah Tanah dan Galian (PTG) menyarankan pemilik tanah membuat pembayaran cukai tanah dengan segera bagi mengelak dikenakan denda dan tanah mereka diambil balik oleh kerajaan negeri.

Pengarah PTG Dato’ Haji Tuan Mamat Tuan Ngah, berkata cukai tanah yang tidak dibayar mulai 1 Jun akan menjadi tunggakan dan boleh dikenakan denda lewat bayar.

Katanya, pemilik tanah akan diberi surat peringatan untuk tempoh tertentu sekiranya mempunyai rekod lewat bayar dan tunggakan.

“Jika masih ingkar membayar, Pentadbir Tanah boleh menyampaikan Notis 6A dengan memberi tempoh selama tiga bulan untuk menjelaskan segala urusan.

“Sekiranya tetap gagal berbuat demikian, tanah berkenaan boleh dirampas dan menjadi hak milik mutlak kerajaan negeri,” katanya.

Katanya, membayar cukai tanah adalah menjadi tanggungjawab setiap pemilik di mana ia perlu membayarnya mulai 1 Januari sehingga 31 Mei setiap tahun.

“Penentuan kadar cukai yang perlu dibayar dikira berdasarkan keluasan dan kategori penggunaan tanah atau berpandukan Peraturan Tanah Terengganu.

“Setiap pembayaran boleh dibuat secara tunai, bank draf, wang pos dan kiriman wang berpalang atas nama Pentadbir Tanah yang berkenaan atau Pengarah Tanah dan Galian Terengganu,” katanya.

Selain itu bayaran juga boleh dibuat melalui laman sesawang http://www.maybank2u.com.my/. Segala urusan pembayaran cukai tanah bagi tahun ini, boleh dibuat di semua pejabat PTG Daerah dan Negeri selewat-lewatnya 31 Mei.

Waktu urusan boleh dibuat pada hari bekerja bermula jam 8 pagi sehingga 4.30 petang dan pada Khamis bermula jam 8 pagi sehingg 3.30 petang.

Pemilik tanah yang membuat pembayaran di laman web, kriman pos atau sebagainya iaitu tanpa urusan di kaunter, PTG tetap menghantar bil pembayaran sebagai peringatan dan bukti.

Jika tidak menerima bil itu dalam tempoh tertentu, mereka boleh mendapatkannya sendiri di Bahagian Hasil Pejabat Tanah berkaitan atau membuat semakan di laman web http://cukaiptg.terengganu.gov.my/isolar10/ dengan mengemukakan maklumat seperti nombor bil, hak milik, lot atau PT dan mukim atau Bandar.AUT dorong tingkat ekonomi- tokoh usahawan

Oleh: Aida Abd Rahman

“Saya rasa gembira dan bangga dengan anugerah tokoh usahawan yang julung kali saya terima ini. Dengan pengiktirafan ini menaikkan semangat untuk terus rajin dan berusaha memajukan perniagaan ini bagi meningkatkan ekonomi di Terengganu.

“Apabila berniaga kita kena berusaha bersungguh-sungguh dan jangan mudah putus asa apabila ditimpa masalah termasuk ketika berdepan dengan ekonomi yang meleset ,” kata penerima Anugerah Tokoh Usahawan, Chong Fah Ming di majlis Malam Anugerah Usahawan Terengganu (AUT) 2011, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, semalam (11 Januari).

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said menyampaikan hadiah kepada semua pemenang bagi sembilan kategori AUT yang menawarkan wang tunai keseluruhan berjumlah RM54,000 beserta piala, sijil penghargaan dan cenderahati sumbangan Nuriz Kosmetik.

Turut hadir, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Mazlan Ngah; Pegawai Kewangan Negeri, Dato’ Abdul Razak Ismail; Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar, Usahawan dan Koperasi negeri, Dato’ Mohamed Awang Tera dan Ketua Pegawai Eksekutif YPU, Haji Azmi Razik.

Perasaan gembira dan bangga dengan pengiktirafan itu turut dikongsi pengerusi MSET Engineering Corporation Sdn Bhd, Haji Hasnan Dato’ Abdullah, yang menerima anugerah bagi kategori perkilangan dan pembuatan.

“Saya bersyukur dengan anugerah ini. Ia menjadi perangsang dan pembakar semangat untuk terus bertindak sebagai peneraju yang mampu mengubah lanskap dan dimensi syarikat dengan lebih cemerlang,” katanya.

Sementara itu, Azizah Omar pengusaha Zie Florist, di Jalan Air Putih, Kemaman, yang berjaya meraih anugerah peniaga dan penjaja kecil pula menyifatkan kemenangan itu sebagai satu suntikan semangat untuk terus melebarkan perniagaannya.

“Sebagai peniaga wanita dan Bumiputera saya sentiasa bersedia berdepan dengan persaingan dan jatuh bangun dalam perniagaan kerana itu semua menjadi rencah dan suatu pengalaman yang mampu mematangkan kita demi memajukan profesion kita,” katanya.


13 January 2012

Pelajar jantung berlubang selamat dibedah

Laporan 0leh: Kamarudin Mat Akib

Pelajar tingkatan lima, Mohd Nazwan, dari Kemaman yang menderita sakit jantung berlubang sejak 10 tahun lalu, selamat menjalani pembedahan di Pusat Rawatan i-Heal Kuala Lumpur, hari ini.

Pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Bukit Mentok itu menjalani pembedahan jantung di pusat rawatan milik anak syarikat Kerajaan Negeri Terengganu, dibedah dengan kos rawatan dibiayai sepenuhnhya oleh kerajaan negeri.

Mohd Nazwan yang ditemani kedua-dua ibu bapanya dimasukkan ke pusat rawatan itu semalam dan menjalani pembedahan kira-kira jam 9 pagi tadi.

Pakar sakit jantung, Dr David Khoo Sin Keat, yang menjalankan pembedahan itu berkata, pesakit mengalami masalah jantung berlubang seluas kira-kira satu sentimeter dan kini berada dalam keadaan stabil.

“Pesakit kini ditempatkan di Unit Rawatan Rapi (ICU) i-Heal dan masih dalam perhatian doktor pakar,” katanya ketika ditemui Teganukita selepas pembedahan tersebut yang mengambil masa kira-kira tiga jam.

Beliau berkata, Mohd Nazwan akan dirawat di hospital itu selama lima hari dan mungkin dibenarkan pulang ke Terengganu Jumaat ini.

Ibu pesakit, Khatijah Muda, 52, merakamkan penghargaan terima kasih yang tidak terhingga kepada kerajaan negeri, khususnya Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, yang sudi menanggung kos rawatan anak beliau.

“Mak cik harap Mohd Nazwan akan cepat sembuh dan mula belajar selepas ini bagi menghadapi peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM),” katanya.

2 balai polis di Terengganu dipilih menyertai anugerah MCPF kebangsaan

Oleh: Mohammad IshakPasukan penilai bergambar kenangan bersama anggota balai dan pemimpin masyarakat


SEMANGAT kerja berpasukan yang menjadi amalan kepada anggota polis negeri ini memberi peulangan kepada dua balai polis menyertai pertandingan akhir Anugerah MCPF Balai Polis Cemerlang peringkat kiebangsaan.

Dua balai polis yang terpilih ialah Balai Polis Pasir Akar,Hulu Besut mewakili kategori luar bandar dan Balai Polis Cabang Tiga, Kuala Terengganu bagi kategori bandar.

Serombongan panel penilai anugerah berkenaan diketuai Naib Presiden Yayasan Pencegahan Jenayah Kebangsaan,Datuk Kamaruddin Md Ali bersama lima anggota lain mengadakan sesi penilian di kedua-dua balai polis terbabit semalam.

Kamaruddin berkata, penilian berasaskan kepada beberapa faktor termasuk kejayaan mengurangkan kadar jenayah, kerjasama dengan komuniti dan keadaan fizikal balai polis yang dinilai.

Katanya, sebanyak 27 balai polis dari seluruh negara dipilih menyertai anugerah anjuran Yayasan Pencegahan Jenayah Kebangsaan yang dilakukan sejak tujuh tahun lalu.

Menurutnya, pemenang anugerah itu dijangka diumumkan pada April ini selepas semua balai polis yang dipilih menyertai anugerah selesai dinilai oleh anggota panel yang turut dianggotai oleh beberapa jabatan termasuk Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional (JPNIN) dan Jabatan Kemajuan Masyarakat (Kemas).

Ketika mengunjungi balai Polis Pasir Akar semalam, rombongan turut disambut oleh pegawai kanan polis negeri dan daerah Besut serta pemimpin masyarakat sekitar Kawasan Hulu Besut.

“Pemenang anugerah itu akan mendapat sijil dan menghantar ketua balai ke Hong Kong selama dua minggu untuk mempelajari ilmu kepolisian negara itu yang dianggap terbaik di dunia,” katanya.

2,044 golongan miskin DUN Jertih terima agihan pakain sekolah

Oleh: Mohammad Ishak
Penerima bantuan pakaian sekolah menadatangani boucer penerimaan


“Beruntung jadi orang Terengganu maca-macam bantuan diberikan oleh kerajaan kepada rakyat,” begitulah luahan perasaan bangga seorang ibu,Bahiyah Hassan, 45, dari Perumahan Awam Seberang Jertih, Besut.

Bahiyah yang termasuk dalam penerima bantuan dana pakaian sekolah bersyukur dan mengucapkan terima kasih kepada Kerajaan Negeri yang terus membela nasib rakyat selari dengan slogan “Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan’.

Pengagihan bantuan pakaian sekolah kepada ibu bapa negeri ini disifatkan penduduk amat baik dan perlu diteruskan kerana ia dapat meringankan beban rakyat terutama golongan mssikin.

Bahiyah ditemui hari ini ketika menerima agihan dana berkenaan yang diadakan di Dewan Majlis Daerah Besut (MDB) Gong Kemuntong, Jertih ,yang dirasmikan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jertih, Datuk Seri Idris Jusoh yang juga Pengerusi MARA.

Pada majlis itu, 2044 penerima dari DUN Jertih yang layak menerima bantuan berbentuk wang tunai antara RM100 dan RM200 seorang yang diadakan pada setiap tahun oleh Kerajaan Negeri.

Berucap pada majlis itu, Idris yang juga Ketua UMNO Bahagian Besut berkata, pengagihan dana pakaian sekolah itu membuktikan kerajaan Barisan Nasional (BN) melaksanakan tanggungjawab sosial secara berterusan kepada rakyat.


Idris menyaksikan petugas mengagihan bantuan pakaian sekolah


Katanya, BN sudah melaksanakan negara berkebajikan sejak sekian lama dan Pakatan Rakyat (PR) dipelopori PAS baru sekarang mencanagkan kepada rakyat cadangan pakatan jika meraka dapat memerintah negara ini.


Industri pasir silika buka laluan pelaburan berteknologi tinggi

Oleh; Esah Abdullah

TRG Industrial Minerals Sdn Bhd (TIM) akan mewujudkan Lembah Silika (Silica Valley) di negeri ini serta membuka laluan pelaburan dalam sektor perindustrian di Koridor Raya Pantai Timur (ECER).

“Projek silika ini dibangunkan dalam empat peringkat dan peringkat pertama adalah pembinaan industri lembah silika berteknologi tinggi,” kata Ketua Eksekuti Kumpulan TIM, Encik N.Surendren di majlis Menandatangani Perjanjian Persefahaman (MoU) TIM dan Lembaga Tabung Amanah Terengganu di Primula Beach Resort semalam.

Katanya, projek pertama dan terbesar di Asia Tenggara ini menggunakan teknologi tinggi dan kepakaran rakan sekutu dari Jepun, India dan Perancis membuat anggaran keluaran kasar sebanyak 800,000 ton setahun.

Tambahnya, pada peringkat kedua TIM membuat tambahan nilai hasil silika diikuti pembinaan kilang sodium silicate dan pembinaan kilang cermin.

“Usaha ini direalisasikan hasil kerjasama kerajaan negeri yang menyediakan kawasan seluas 1,200 hektar di Setiu dan Marang dijangka mampu meningkatkan taraf hidup rakyat di negeri ini,” katanya.

Menurutnya, projek ini juga akan membuka rangkaian perniagaan lain berkaitan industri pasir silika serta membantu meningkatkan taraf hidup ekonomi rakyat terutama yang tinggal di kawasan luar bandar.

MoU berkenaan disaksikan Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said dan Pegawai Kewangan negeri, Dato’ Haji Abdul Razak Ismail mewakili Lembaga Tabung Amanah Warisan Negeri Terengganu manakala N. Surendren mewakili TIM.

Turut menyaksikan MoU berkenaan, Pengerusi Kumpulan TIM, Tengku Sri Temenggong Raja, Dato’ Seri Tengku Baharuddin dan Setiausaha Kerajaan Dato’ Haji Mazlan Ngah.

Hadir sama rakan sekutu TIM, Sumitomo Corporation Asia dari Jepun iaitu Ketua Pegawai Operasi, Mr.Manabu Yamane dan Ketua Jabatan Mr. Akihisa Mino serta Mr. Ezhlilmani wakil SG India.
MB minta pertadbir tanah lebih proaktif

Oleh: Suriati Ali

Kerajaan negeri mengakui pengurusan pertadbiran tanah kini berhadapan dengan pelbagai cabaran besar bagi menangani perubahan persekitaran yang memberi kesan langsung kepada prestasi perkhidmatan yang disampaikan.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, perubahan itu menuntut pegawai yang terlibat di setiap pertadbiran tanah mampu bertindak secara lebih proaktif bagi memastikan sistem penyampaian perkhidmatan berprestasi tinggi lebih cemerlang.

Katanya, strategik penting yang harus diberi fokus dalam agenda tranformasi sektor awam ialah memperkasakan agensi barisan hadapan.


“Ini kerana peranan penting yang dimainkan oleh agensi tersebut dilihat begitu kritikal bagi merancakkan pertumbuhan ekonomi negara.

“Perubahan persekitaran dinamik turut menyaksikan pentakrifan baru di buat kepada konsep prestasi agensi sektor awam di mana ia dinilai melalui pencapaian keberhasilan impak,” katanya ketika berucap di Majlis Perjumpaan Menteri Besar Bersama Warga Pertadbiran Tanah Negeri di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, semalam.

Hadir sama Pengarah PTG, Dato’ Tuan Mamat Tuan Ngah, Pegawai Daerah Kuala Terengganu, Haji Wan Nawawi Wan Ismail dan beberapa pegawai kanan kerajaan negeri.

Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata dalam kontek itu, penjawat awam di setiap peringkat agensi `frontliner’ perlu sentiasa peka dengan kehendak rakyat dan bersedia terhadap gelombang perubahan dalam sektor awam.

“Dalam banyak keadaan kita masih lagi perlu membuat pembaharuan kerana banyak proses kerja serta tatacara lama yang lapuk sifatnya.

“Sedang proses serta tatacara tersebut masih boleh dicipta selagi mana tidak melanggar peraturan dan peruntukan undang-undang,” katanya.PFK perkasa ekonomi, galak penyertaan usahawan

Menteri Besar begitu teruja melihat hasil usahawan yang berwibawa dan berdaya maju. - Gambar oleh Zulkipli Putra.

Oleh: Aida Abd Rahman

Kerajaan negeri melalui Yayasan Pembangunan Usahawan Terengganu (YPU) melaksanakan pelbagai program dan projek keusahawanan termasuk Program Flagship Keusahawanan (PFK) bagi memperkasakan ekonomi dan mengalakkan pembabitan rakyat negeri ini dalam bidang itu.

Program PFK termasuk merancang dan menambah pembukaan T’Shoppe, T’Kafe, T’Crafts dan T’Lodge yang dijangka mampu memberi pulangan berkesan kepada pencapaian objektif pelaksanaan program T-Brand.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata usaha dan pencapaian itu amat memberangsangkan dan terkehadapan berbanding negeri lain di negara ini serta melahirkan golongan usahawan yang berwibawa dan berdaya maju.

Katanya, program PFK itu juga selaras dengan hasrat kerajaan untuk menjadikan Terengganu Maju 2020 dengan memperkenalkan empat tonggak, iaitu Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan, Program Transformasi Kerajaan, Program Transformasi Ekonomi dan Hala Tuju Negeri Terengganu.

“Hala Tuju Pembangunan Negeri Terengganu 2009 - 2013 merupakan visi Kerajaan Terengganu bagi mencapai Negeri Maju Tahun 2020 dengan misi merancang dan melaksanakan pembangunan negeri yang menyeluruh bagi kesejahteraan rakyat dengan berteraskan agenda `merakyatkan pentadbiran dan pembangunan’, " katanya di majlis Malam Anugerah Usahawan Terengganu (AUT) 2011, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, semalam (11 Januari).

Turut hadir, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Mazlan Ngah; Pegawai Kewangan Negeri, Dato’ Abdul Razak Ismail; Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar, Usahawan dan Koperasi negeri, Dato’ Mohamed Awang Tera dan Ketua Pegawai Eksekutif YPU, Haji Azmi Razik.

Menteri Besar berkata, program transformasi ekonomi merupakan agenda yang amat penting dalam pembangunan Terengganu keseluruhannya.

Malah, pelbagai program dirancang bagi mencapai Negeri Maju 2020 termasuk program mega seperti Wilayah Ekonomi Pantai Timur , projek Zon Industri Akuakultur, projek jelapang padi dan Empangan Paya Peda.


Anugerah galak usahawan lebih daya saing

Oleh: Aida Abd Rahman

Anugerah Usahawan Terengganu (AUT) dapat menggalak dan mendorong usahawan tempatan supaya membina kekuatan untuk lebih berdaya saing serta maju.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar, Usahawan dan Koperasi negeri, Dato’ Mohamed Awang Tera, berkata AUT juga mampu merangsang minat rakyat negeri ini menjadikan usahawan sebagai pilihan kerjaya.

“Anugerah ini diadakan khusus bagi mengiktiraf dan menghargai peranan serta pencapaian usahawan dalam sektor masing-masing.

“Kerajaan negeri menerusi Yayasan Pembangunan Usahawan (YPU) mempelawa penyertaan agensi dan Badan Bukan Kerajaan dan juga syarikat IKS tempatan bagi menyertai Anugerah Usahawan Terengganu pada tahun akan datang sebagai mengiktiraf pencapaian usahawan tempatan dalam bidang keusahawanan,” katanya ketika berucap sempena Malam Anugerah Usahawan Terengganu (AUT) 2011, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, semalam (11 Januari).

Dato’ Mohamed Awang Tera melihat produk keluaran para usahawan yang dipamerkan di Malam Anugerah Usahawan Terengganu (AUT) 2011, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu. - Gambar oleh Zulkipli Putra.

Turut hadir, Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said; Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Mazlan Ngah; Pegawai Kewangan Negeri, Dato’ Abdul Razak Ismail dan Ketua Pegawai Eksekutif YPU, Haji Azmi Razik.

AUT mula diadakan sejak 2002 mempertandingkan sembilan kategori termasuk dua kategori baru iaitu Anugerah Khas Media yang diperkenalkan pada 2010 dan Anugerah Khas Flagship YPU yang baru pertama kali dipertandingkan.

Selain itu, kerajaan negeri melalui YPU sentiasa berusaha membawa usahawan Terengganu ke peringkat antarabangsa termasuk menyertai Gulfood Exhibition 2011 lalu bagi memperkenalkan produk makanan negeri ini di Dubai World Trade Centre.

“Hasil daripada penyertaan itu, sejumlah 120 pertanyaan perniagaan diterima melibatkan syarikat IKS Terengganu yang menyertai program itu.

“Pembeli berpotensi termasuklah dari UAE, Kuwait, Iraq, Angola, India, Pakistan dan Switzland. Malah, tindakan susulan sudah dilaksanakan dengan kerjasama YPU, Pejabat
MATRADE di Dubai dan usahawan berkenaan,” katanya.

Beliau juga berharap supaya lebih ramai syarikat IKS menyertai mana-mana program di peringkat antarabangsa kelak berikutan banyak pengusaha IKS berpotensi untuk menempatkan produk mereka di luar negara.12 January 2012

Bayar cukai elak tanah dirampas

Dato' Seri Haji Ahmad Said ketika hadir pada Majlis Perjumpaan YAB. Menteri Besar Terengganu Bersama Warga Pentadbiran Tanah Negeri Terengganu bertempat di Dewan Konvensyen, Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, Terengganu Darul Iman. - Gambar oleh Zulkipli Putra.

Oleh: Suriati Ali

Kerajaan negeri menyarankan semua pentadbir tanah di negeri ini supaya melipat gandakan usaha dengan menetapkan sasaran sekurang-kurangnya 85 peratus pemilik membayar cukai tanah.

Berdasarkan rekod Pejabat Pengarah Tanah dan Galian (PTG), sebanyak 25,047 hak milik dikesan gagal mambayar cukai walaupun pelbagai pendekatan dilaksanakan.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata sehubungan itu, pihaknya meminta individu berkaitan prihatin mengenai pembayaran ini bagi mengelak tunggakan dan didenda lewat bayar.

Katanya, pemilik tanah akan diberi surat peringatan untuk tempoh tertentu sekiranya mempunyai rekod tunggakan.

“Jika masih ingkar membayar, Pentadbir Tanah boleh menyampaikan Notis 6A dengan memberi tempoh selama tiga bulan untuk menjelaskan segala urusan.

“Sekiranya tetap gagal berbuat demikian dan mempuyai tunggakan ditahap maksima tanah berkenaan boleh dirampas dan menjadi hak milik mutlak kerajaan negeri,” katanya.

Menurutnya, dia tidak faham mengapa pemilik tanah di Terengganu liat untuk membayar cukai, sedangkan harga yang ditetapkan cukup rendah iaitu antara RM2.50 hingga RM10.00 saja bagi satu lot kediamaan.

“Jumlah itu jauh bezanya dengan negeri lain yang mengenakan harga lebih RM100 bagi tanah lot jenis sama.

“Saya sangat berharap kepada pemilik tanah yang mempunyai tunggakan terutama yang melebihi 10 tahun supaya segera menjelaskan cukai tanah bagi mengelak perkara buruk berlaku,” katanya.


Kerajaan lulus RM2 juta bantu usahawan baru

Oleh: Aida Abd Rahman

Kerajaan negeri meluluskan peruntukan RM2 juta kepada usahawan yang mahu memulakan perniagaan serta bersedia menambah peruntukan itu tahun depan sebagai usaha dan galakan kepada usahawan baru sekaligus melonjakkan ekonomi negeri.

Menteri Besar, Dato' Seri Haji Ahmad Said, berkata Yayasan Pembangunan Usahawan (YPU) melalui Tabung Pembangunan Usahawan bertanggungjawab menyediakan beberapa skim pembiayaan dan pinjaman bagi membantu usahawan menjalankan perniagaan dan aktiviti mereka.

“Aturkanlah strategi yang sewajarnya dalam mengurus dan mengembangkan perniagaan masing-masing agar selari dengan matlamat kerajaan. Jika ianya dapat dicapai bukan sahaja mampu memberi manfaat kepada kerajaan malahan kepada rakyat serta semua pihak,” katanya ketika berucap sempena Malam anugerah Usahawan Terengganu (AUT) 2011, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, malam tadi.

Turut hadir, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Mazlan Ngah; Pegawai Kewangan Negeri, Dato’ Abdul Razak Ismail; Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar, Usahawan dan Koperasi negeri, Dato’ Mohamed Awang Tera dan Ketua Pegawai Eksekutif YPU, Haji Azmi Razik.

Menteri Besar berkata, semua pihak perlu yakin dasar kerajaan yang berprinsipkan merakyatkan pentadbiran dan pembangunan adalah satu pendekatan terbaik dan langsung tidak menggugat kelancaran perniagaan tetapi satu paradigma untuk menjana kecemerlangan sebenar.

“Dalam menggalakkan perkembangan perniagaan, saya bersama rakan-rakan dalam kerajaan negeri akan memastikan suasana iklim mesra perniagaan dan merangsangkan budaya keusahawanan menjadi paksi dalam merealisasikan Terengganu sebagai destinasi perniagaan terbaik di Pantai Timur,” katanya.

Beliau turut menasihatkan penerima AUT 2011 supaya menjadikan anugerah itu sebagai motivasi ke arah melangkah cemerlang di masa depan selain tidak riak dan berasa besar hati serta sanggup berkongsi pengetahuan dan pengalaman yang akhirnya mampu mendatangkan keuntungan kepada semua pihak.Kuala Nerus anjur festival budaya gemilang

Oleh; Esah Abdullah

Festival Budaya Gemilang Kuala Nerus akan diadakan di Kem Pengakap Tengku Muhammad Ismail, Telaga Batin mulai esok hingga Sabtu ini.

Ahli Parlimen Kuala Nerus, Dato’ Haji Mohd Nasir Ibrahim Fikri berkata, festival yang julung kali diadakan ini dipenuhi program yang menjurus ke arah mendekatkan pemimpin dan rakyat.

Katanya, antaranya ialah forum perdana yang membariskan ahli-ahli panel gabungan lama dan baru seperti Ustaz Abdul Halim Awang (Pensyarah UniSZA), Ustaz Muhammad Asyraf Mohd Riduan (imam muda Astro Oasis) dan Ustazah Masfira Hilman (ustazah pilihan Astro Oasis).

“Festival juga bertujuan memperkenalkan sukan tradisi rakyat kepada golongan muda agar ia tidak hilang dalam arus pembangunan masakini,” katanya dalam sidang media di pejabatnya hari ini.

Selain itu, sukan tradisi yang diketengahkan nanti seperti demontrasi gasing, gelek rim, sepak raga ratus, rakit darat,tarik tali, kaki tiga dan terompah gergasi yang disertai secara individu dan berpasukan.

Turut diadakan kembara mencari harta karun melibatkan semua golongan penduduk tempatan di samping persembanhan kebudayaan seperti tarian inang, silat gayong dan ulik mayang.

Pihak urusetia memperuntukkan RM20,000 keseluruhan hadiah berbentuk wang tunai kepada pemenang dalam semua acara pertandingan dan akan diserahkan sebaik tamat setiap permainan.

“Kemuncak festival ialah majlis Persandingan Tautan Kasih empat pasangan pengantin yang mewakili empat kawasan Dewangan Undangan Negeri (DUN) iaitu Tepoh, Teluk Pasu, Seberang Takir dan Bukit Tunggal,” katanya.

Menurutnya, dijangkakan lebih 5,000 jemputan akan hadir memeriahkan majlis persandingan itu termasuk wakil pengantin kedua belah pihak dari luar Terengganu.

Majlis pelancaran dilakukan oleh beliau sendiri manakala perasmian penutup oleh Pengerusi jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan negeri merangkap Adun Teluk Pasu, YB Dato’ Haji Abdul Rahin Mohd Said.

T'Shoppe DB raih Anugerah Khas Usahawan Flagship

Menteri Besar bersama pemenang Anugerah Usahawan Terengganu (AUT) 2011, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, malam tadi. - Gambar oleh Zulkipli Putra.

Oleh: Aida Abd Rahman

Komitmen tinggi terhadap kedai rangkaian T’Shoppe Durian Burung sehingga mampu menghasilkan pendapatan bulanan mencecah RM80,000 memberi tuah kepada pemilik kedai serbaneka itu, apabila diumumkan penerima Anugerah Khas Usahawan Flagship Yayasan Pembangunan Usahawan (YPU)Terengganu sempena Anugerah Usahawan Terengganu (AUT) 2011, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, malam tadi.

Pemiliknya yang juga pengurus Syarikat DB Asba Trading Sdn Bhd, Adibah Shairah Ahmad menerima RM3,000, piala, sijil penghargaan sdan barangan kosmetik yang disampaikan Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said.

Turut hadir, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Mazlan Ngah; Pegawai Kewangan Negeri, Dato’ Abdul Razak Ismail; Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar, Usahawan dan Koperasi negeri, Dato’ Mohamed Awang Tera dan Ketua Pegawai Eksekutif YPU, Haji Azmi Razik.

Selain anugerah Khas Usahawan Flagship yang pertama kali diperkenalkan dalam AUT, lapan lagi anugerah turut dipertandingkan dengan menawarkan wang tunai keseluruhan berjumlah RM54,000 beserta piala, sijil penghargaan dan cenderahati sumbangan Nuriz Kosmetik kepada semua pemenang AUT kali ini.

Bagi kategori Tokoh Usahawan dimenangi Chong Fah Ming yang mengusahakan perniagaan dan berasaskan pemasangan produk alat tulis, kasut serta pakaian di bawah syarikat S.P. Chong Sdn Bhd, di Kawasan Perindustrian Gong Badak, Kuala Terengganu.

Fah Ming yang kini memiliki bangunan dan gudang sendiri, selain berupaya menawarkan 4,000 produk hasil perniagaan yang bermula sejak 1984 berjaya membawa pulang RM10,000 beserta piala, sijil penghargaan dan cenderahati sumbangan Nuriz Kosmetik.

Bagi kategori perkhidmatan dan perdagangan dimenangi MSET Engineering Corporation Sdn Bhd, MBM Dagang Sdn Bhd dan DSA Dynamics (M) Sdn Bhd dan DSA Dynamics (M) Sdn Bhd; kategori perkilangan dan pembuatan pula diraih TMM Engineering Services Sdn Bhd, PSM Academy (M) Berhad dan Lieos Technology Sdn Bhd.

Ziq bakery & Cake, Kilang Padi Nazra Sdn Bhd dan Berkat Nazri Nazir Enterprise muncul pemenang bagi kategori industri makanan dan asas tani, sementara kategori peniaga dan penjaja kecil dimenangi Zie, diikuti Demong Beach Resort dan HNH Industries Sdn Bhd masing-masing memenangi kategori pelancongan serta usahawan kilang YPU.

Selain itu, dua wartawan, Adnan Mohamad dari Utusan Malaysia dan Majidah Ismail daripada RTM pula masing-masing berjaya membawa pulang RM2,500, piala dan sijil penghargaan menerusi kemenangan bagi kategori khas Media.
Kota Batik di Kompleks Usahawan Terengganu beroperasi Mac ini

Oleh FAUZI MOHD

Terengganu bakal memiliki sebuah 'Kota Batik' yang dibina di Kompleks Usahawan Terengganu di Kampung Banggol Tuan Muda, Manir dalam usaha memajukan lagi industri batik di negeri ini.

Timbalan Pengurus Besar Yayasan Pembangunan Usahawan Terengganu (YPU) A Razak Sulaiman berkata kompleks bernilai RM25 juta telah siap dibina dan dijangka beroperasi Mac ini.

Selain menawarkan peluang perniagaan kepada 48 usahawan, kompleks itu juga akan dilengkapi bahagian penyelidikan dan pembangunan serta bengkel kraf kreatif songket, katanya baru-baru ini.

Selain itu katanya, kompleks itu juga menempatkan sebuah premis mencetak batik blok bagi tujuan demonstrasi, galeri batik dan ruang peragaan fesyen batik.

Kompleks itu diyakini mampu menjadi tarikan baharu pelancong ke negeri ini sekali gus menjadi alternatif untuk penggemar batik selain mendapatkannya dari Pasar Payang.

A Razak berkata kompleks tiga tingkat itu juga menempatkan Pasar ICT di tingkat satu, bagi membuka peluang kepada usahawan teknologi maklumat.


Reaksi MB kemelut PBSNT- FAM

Reaksi peminat bola sepak nombor satu negeri, Dato' Seri Haji Ahmad Said ketika membuat sidang media mengenai kemelut PBSNT-FAM. - Gambar oleh Zulkipli Putra.

Oleh: Aida Abd Rahman

Polemik yang melanda antara Persatuan Bola Sepak Negeri Terengganu dengan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) berhubung surat pekeliling mendapat reaksi Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said yang ternyata kecewa dengan kemelut itu.

Dalam nada tegas, Menteri Besar mahu menyaman FAM dan meminta ganti rugi serta mempertimbangkan dua pasukan dari negeri ini, Terengganu dan T-Team supaya menarik diri daripada Liga Malaysia berikutan keputusan badan induk sukan bola sepak itu yang tidak membenarkan Terengganu menurunkan dua pemain import dalam Liga Malaysia.
Dato’ Seri Haji Ahmad berkata, pasukan Terengganu sudah menggajikan dua pemain import berkenaan tetapi disebabkan karenah birokrasi dan pertukaran syarat kelayakan pada saat akhir melalui surat pekeliling oleh FAM yang menyatakan kedua-dua pemain berkenaan tidak dapat diturunkan untuk bermain dalam Liga Malaysia, sebaliknya hanya layak diturunkan dalam Liga AFC.

“Saya mewakili kerajaan negeri yang memberi peruntukan kepada pasukan bola sepak negeri dan kami sudah berbincang dengan peguam berkaitan isu ini melibatkan tiga pilihan.

“Kita nak ingatkan FAM, mesti bersikap profesional, kalau mereka salah bukan dengan hanya mengakui kesalahan yang dibuat itu sahaja kerana kita menanggung kerugian berikutan kita yang menandatangani kontrak pemain. Kita ada tiga pilihan sebab kerajaan negeri yang bertanggungjawab terhadap pasukan Terengganu,"kata beliau sejurus mempengerusikan Mesyuarat Mingguan Exco, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, semalam.

Beliau berkata, pilihan pertama, FAM membenarkan dua pemain import yang sudah berdaftar dengan PBSNT itu bermain engan Terengganu dalam Liga M.

“Pilihan (syarat) kedua, kerajaan negeri akan mengambil tindakan undang-undang kepada FAM berasaskan surat pekeliling ini. Ketiga, FAM hendaklah membayar ganti rugi kepada kita,” katanya.

Pada masa yang sama, sekiranya FAM gagal mematuhi syarat berkenaan, Terengganu bersedia untuk menarik penyertaan kedua-dua pasukan negeri ini daripada menyertai Liga M.

Dato’ Seri Haji Ahmad Said yang turut melihat sendiri kandungan surat bertarikh 23 Disember itu juga menjelaskan akan menunggu reaksi FAM sebaik kenyataan beliau ini dibuat memandangkan kerajaan negeri sudah memanjangkan isu itu kepada peguam bagi menuntut hak PBSNT.

Sebelum itu, menerusi surat pekeliling berkenaan dengan jelas memaklumkan Terengganu boleh mendaftar pemain import untuk beraksi dalam Liga Malaysia sebelum 9 Januari dan langsung tidak menyebut satupun perkara berkaitan Piala AFC.

Menurutnya, walaupun Terengganu boleh memohon untuk kali kedua pada April ini,kerajaan negeri menolak untuk berbuat demikian berikutan perlu menanggung kos yang tinggi bagi membiayai kedua-dua pemain itu.

“Permohonan baru (menggunakan pemain import)pada April nanti, jadi adakah kita hendak bayar pemain sedangkan mereka tidak beraksi selama tiga bulan.

“Kita saman bukan ada kepentingan dan atas dasar mahu keuntungan pun, kerana sealam ini kerajaan negeri yang berbelanja untuk PBSNT,”katanya.

Sebelum itu, kontroversi melibatkan PBSNT dan FAM tercetus ekoran Terengganu yang menandatangani dua pemain import iaitu Francis Forkey Doe dari Liberia dan Erison Da Silva Santos Carnieto dari Brazil berdasarkan surat pekeliling FAM kepada PBSNT bertarikh 23 Disember itu.

Bagaimanapun, FAM mengesahkan PBSNT tidak sah menggunakan khidmat dua pemain import itu pada awal musim ini memandangkan surat pekeliling itu hanya merujuk kepada kempen Piala AFC dan bukannya Liga Malaysia.