Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    5 months ago

02 February 2013

Sekeluarga penyokong tegar Pas Kampung Darau keluar parti

Oleh: Mohammad Ishak 

Kecewa dengan sikap pemimpin PAS yang sering berdolak dalih berhubung isu agama Islam seorang penyokong tegar membuat keputusaan meninggalkan parti dan memilih UMNO sebagai wadah perjuangan baru dalam politik.

Dasuki Abdullah,59, dari Kampung Darau, Hulu Besut, bersama isterinya, Rogayah Yakob,42, dan tiga anak yang sudah lama dan sebati dengan PAS terpaksa meninggalkan parti kerana merasakan dirinya dan keluarga tertipu dengan pelbagai janji dan muslihat pemimpin.

Katanya,selepas 25 tahun berada di dalam PAS beliau banyak dipengaruhi pemimpin PAS sehingga sanggup menunaikan solat Jumaat di masjid berasingan dan tidak bertegur jiran kerana menganggap penyokong UMNO kafir.

“Sekarang baru saya sedar dan insaf dengan amanat dan tipu helah pemimpin PAS yang mertarbiahkan ahlinya sehingga berlaku perpecahan sesama Islam dalam satu kampung,” katanya ketika ditemui selepas mengistiharkan diri menyertai UMNO dalam satu program Selamat Tinggal Pembangkang (STP) di Kampung Darau, malam tadi.

Dasuki menyerahkan borang keahlian kepada ADUN Hulu Besut Nawi Mohamad dan disaksikan Exco Pemuda UMNO Malaysia,Lokman Noor Adam. “Saya sudah hilang kepercayaan dengan perjuangan PAS kerana sudah melencong daripada perjuangan asal yang diasaskan oleh pemimpin terdahulu,” katanya.

Beliau berkata, penyertaannya dalam UMNO bukan dipaksa pihak tertentu sebaliknya atas dasar kesedaran dan rasa menyesal kerana menyokong sebuah partri yang tidak mempunyai asas perjuangan kukuh terutama menegakkan Islam.

Sementara itu, Nawi yang juga Timbalan Ketua UMNO Bahagian Besut berkata, selain Dasuki ramai lagi penyokong tegar arti itu akan bersama-sama menyokong UMNO selepas mereka kini tidak yakin dengan dasar perjuangan PAS.

Nawi berkata, kemuncak program Selamat Tinggal Pembangkang (STP) ialah pegistiharan kira-kira 1,000 ahli Pas yang bertindak keluar parti yang akan diadakan di Kampung Pengkalan Nyireh pada 4 Februari jam 9 malam.
Menurutnya, bekas ahli parti pembangkang terbabit akan menyerahkan borang keahlian UMNO kepada Ketua Umno Bahagian, Datuk Seri Idris Jusoh yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jertih.

Belajar agama dari guru bertauliah

Oleh: Kamarudin Mat Akib 

Ibu bapa dinasihatkan supaya mengawasi anak-anak yang belajar agama bersama-sama rakan sebaya bagi memastikan mereka berguru dengan guru agama bertauliah.

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pendidikan Tinggi, Sains & Teknologi dan Sumber Manusia Negeri, Dato’ Haji Ahmad Razif Abd Rahman, berkata langkah itu penting bagi memastikan pemikiran anak-anak tidak diracuni dengan pelbagai anasir tidak sihat dari guru agama tidak bertauliah.

Beliau berkata, tidak semua remaja masa kini gemar dengan aktiviti sosial dan budaya tidak sihat seperti rempit dan lepak di kawasan tumpuan orang ramai.

“Sekarang sudah menjadi trend ada anak-anak muda yang gemar mendengar ceramah agama dan hadir pada majlis-majlis ilmu bersama-sama rakan mereka.

“Ibu bapa perlu memastikan anak-anak mereka mendengar ceramah daripada guru agama yang bertauliah supaya mereka mendapat ilmu yang baik dan selaras dengan ajaran Islam,” katanya.

Katanya, ibu bapa perlu menyelidik latar belakang guru yang mengajar anak-anak mereka bagi mengelakkan mereka hadir di majlis yang menggunakan platform agama bagi menghasut pelajar supaya membenci pemimpin dan kerajaan yang memerintah.Pakaian ala Arab bawa tuah

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Pakaian ala Arab yang dipakai oleh kontinjen Dewan Undangan Negeri (DUN) Telemong semasa menyertai perarakan sempena Sambutan Maulidur Rasul Peringkat Parlimen Hulu Terengganu, kelmarin, membawa tuah apabila mereka dinobatkan sebagai johan kategori Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO).Kemenangan itu membolehkan kontinjen DUN Telemong pulang dengan membawa wang tunai RM3,000.

Golongan lelaki yang menyertai kontinjen itu memakai jubah dan berserban ala orang Arab manakala wanita pula memakai purdah dan jubah berwarna hitam, mencuri perhatian orang ramai yang menyaksikan perarakan tersebut.


Tempat kedua bagi kategori itu dimenangi kontinjen Persatuan Guru Kafa Hulu Terengganu (hadiah wang tunai RM1,500) manakala tempat ketiga APMT Parlimen Hulu Terengganu (RM1,000).

Johan bagi kategori JKKK pula dimenangi JKKK Kampung Chapu manakala tempat kedua JKKK Kampung Kuala Pueh dan ketiga JKKK Kampung Jenagor.

Bagi kategori jabatan kerajaan, johan dimenangi pasukan Maidam, kedua Majlis Daerah Hulu Terengganu dan ketiga pasukan Bomba dan Penyelamat Daerah Hulu Terengganu.

Sekolah Menengah Imtiaz Hulu Terengganu muncul johan kategori sekolah menengah, naib johan SMK Ajil dan ketiga Sekolah Menengah Agama Mahmudiah.

Manakala SK Seri Berang diisytihar johan kategori sekolah rendah, kedua SK Peroh dan ketiga SK Bukit Gemuroh. Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said menyampaikan hadiah kepada semua pemenang tersebut.


Laksana Program Titian Bestari atasi keciciran ke IPT

 Oleh: Suriati Ali 

 Program Titian Bestari akan dipertingkatkan bagi mencapai sasaran sifar pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang gagal menempatkan diri di Institut Pengajian Tinggi (IPT).

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains Teknologi dan Sumber Manusia negeri, Dato’ Ahmad Razif Abd Rahman, berkata inisiatif kerajaan negeri melaksanakan program yang masuk tahun ketiga itu untuk memastikan tiada pelajar negeri ini yang kurang cemerlang dalam akademik tercicir selepas tamat persekolahan.

Katanya, kita mengenal pasti kira-kira 3,000 pelajar negeri ini tidak berapa cemerlang. “Peratusan mereka tidak besar berbanding sekitar kira-kira 21,000 calon SPM setiap tahun di mana jumlah itu melibatkan hanya 14 peratus sahaja.

“Justeru itu bagi mengatasi masalah pelajar tercicir ini, kita wujudkan Program Titian Bestari yang melibatkan peruntukan menerusi Tabung Kemahiran Yayasan Terengganu berjumlah RM1 juta,” katanya.

 Beliau berkata, proses agihan Bantuan Persekolahan RM100 kepada kesemua 246,922 pelajar sekolah menengah dan rendah di seluruh negeri ini yang bermula 15 Januari lalu sudah selesai sepenuhnya pada 31 Disember.

“Daripada kesemua jumlah pelajar berkenaan, 135,005 adalah murid sekolah rendah manakala bakinya iaitu 111,917 pelajar sekolah menengah di seluruh Terengganu,” katanya.

 


Agihan Bantuan Persekolahan selesai

Oleh: Suriati Ali

 Proses agihan Bantuan Persekolahan RM100 kepada kesemua 246,922 pelajar sekolah menengah dan rendah di seluruh negeri ini yang bermula 15 Januari lalu sudah selesai sepenuhnya pada 31 Disember.

 Pengarah Pelajaran Negeri Terengganu, Encik Zakaria Hussin berkata, pihaknya berjaya dapat meyelesaikan agihan dalam tempoh singkat iaitu lebih awal daripada jadual asal 15 Februari depan.

 Daripada kesemua jumlah pelajar berkenaan, 135,005 adalah murid sekolah rendah manakala bakinya iaitu 111,917 pelajar sekolah menengah di seluruh Terengganu.

Menurut beliau, pihaknya menyerahkan kepada setiap Pejabat Pelajaran Daerah (PPD) untuk memastikan kelancaran proses penyerahan bantuan itu kepada pelajar di daerah masing-masing.

 "Penyerahan ini (bantuan khas RM100) mula dilakukan pada 15 Januari lalu dan kita jangka semua pelajar sekolah menengah dan rendah di negeri ini akan menerima wang bantuan tersebut penghujung bulan ini.

 "Kita serahkan kepada PPD untuk selaraskan penyerahan bantuan khas ini sama ada di peringkat Parlimen atau DUN (Dewan Undangan Negeri)," katanya..

 Encik Zakaria berkata, proses penyerahan bantuan RM100 itu juga dillangsungkan di sekolah-sekolah terpilih sama ada secara gabungan atau pun sendiri-sendiri.

 

01 February 2013

Penceramah UMNO perlu berani tangkis isu

Oleh:  Mohammad Ishak 


Dr Fathul bersama penceramah UMNO DUN Jertih

Umat Islam diingatkan jangan menyamakan amanat Nabi Muhammad SAW dengan amanat yang dikeluarkan oleh Presiden Pas,Datuk Seri Abd Hadi Awang kerana ia bertentangan dengan syariat Islam.

Pengerusi Jawatankuasa Kerja Sekretariat Ulama Muda UMNO (ILMU), Dr Fathul Bari Mat Jaya berkata, ramai umat Islam kini terpesong dengan amanat yang dikeluarkan oleh pemimpin parti politik menyebabkan berlaku perpecahan dikalangan umat Islam.

Katanya, masyarakat Islam juga jangan mudah terpengaruh dengan tafsiran al Quran dan Hadis oleh pihak tertentu kerana ada pihak cuba mempermaikan perkara berkenaan untuk kepentingan politik.

Menurutnya, apa yang berlaku sekarang umat Islam mudah percaya dengan individu yang meleberkan mereka sebagai ustaz, tok guru dan ulama tetapi pada masa sama mereka menggunakan al Quran untuk politik.

“Amanat Hadi hanyalah ciptaan parti politik untuk meraih umat Islam menyokong perjuangan parti tetapi amanat Nabi besar Muhammad adalah untuk kesejahteraan seluruh umat Islam,” katanya pada majlis sembang-sembang dengan pemimpin UMNO DUN Jertih di sini malam tadi.

Pada majlis itu Dr Fathul turut menyampaikan sijil pentauliahan kepada 100 penceramah dari DUN Jertih yang dilantik UMNO Bahagian Besut bagi menghadapi Pilihan Raya Umum (PRU13).

Dr Fathul berkata, disebabkan cetek dengan pengetahuan Islam ramai yang percaya dan terpengaruh dengan amanat Haji Hadi sehingga masyarat Islam menjadi keliru dan sanggup mengkafirkan sesama Islam.

Beliau berkata, penceramah UMNO hendaklah berani menangkis isu yang dibangkitkan pembangkan terutama penyebaran fitnah terhadap pemimpin kerajaan yang dijangka menjadi strategi utama pembangkang.


Kos RM20 juta untuk kerja-kerja tanah Kuala Nerus

Oleh: Suriati AliPembangunan daerah baru Kuala Nerus di tapak seluas 200 hektar di Gong Badak, Kuala Terengganu mula dilaksanakan dengan kerja-kerja tanah yang membabitkan kos dianggarkan berjumlah RM20 juta. Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, peringkat pertama di kawasan seluas 100 hektar melibatkan kerja-kerja pembinaan tapak bangunan, sistem perparitan dan kolam takungan serta jaringan jalan raya. Menurutnya, ia bakal menjadi model pembangunan contoh yang tersusun, mesra alam dan reka bentuk bandar masa depan dengan infrastruktur terbaik seperti jalan enam lorong dan lanskap ‘bandar dalam taman’.

 “Pembangunan bandar ini mengambil kira fungsinya sebelum ini sebagai kawasan paya dan tadahan banjir dengan sistem perparitan dan kolam takungan ditukar menjadi kawasan riadah dan rekreasi,” katanya.


Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas Majlis Sambutan Maulidur Rasul peringkat Kuala Nerus, di Pekan Batu Enam, Kuala Terengganu, hari ini.

 Turut hadir, Ahli Parlimen Kuala Nerus, Dato’ Mohd Nasir Ibrahim Fikri serta Ahli Exco Kerajaan Negeri iaitu Dato’ Abdul Rahin Mohd Said dan Dato’ Ahmad Razif Abd Rahman.

 Hampir 8,000 peserta membabitkan 145 pasukan menyertai perarakan yang sejauh kira-kira dua kilometer iaitu bermula dari padang Sekolah Kebangsaan Bukit Tunggal dan berakhir di Pekan Batu Enam.

Dato’ Seri Haji Ahmad turut memberitahu, pembinaan pusat bandar daerah kelapan itu tidak melibatkan pengambilan balik tanah kecuali untuk pembinaan dan pembesaran tiga laluan masuk ke pusat bandar berkenaan. “Peruntukan untuk membina bangunan-bangunan baru seperti pejabat daerah, pejabat tanah, pejabat agama daerah dan sebagainya seperti yang ada di daerah lain masih dalam perbincangan,” katanya.

 Kuala Nerus yang terletak di kawasan Kuala Terengganu Utara membangun dengan pesat dengan kedudukannya sebagai tapak institusi pengajian tinggi dan institut kemahiran serta industri di samping wujudnya banyak projek perumahan.

 


Pekida atur pertemuan dengan MB

Oleh; Esah Abdullah

Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said akan merasmikan Majlis Ramah Mesra bersama Pertubuhan Dakwah Islamiah (Pekida) daerah Kuala Terengganu bertempat di Dewan Besar Wisma Darul Iman pada 4 Februari ini.

Pengerusi Pekida Daerah Kuala Terengganu Encik Ahmad Shukri Abdullah berkata, dijangkakan lebih 3,000 ahli akan menghadiri majlis yang julung kali diadakan itu.

Kata, selain amanat Menteri Besar turut diadakan penyerah kad keahlian Pekida dan cabutan bertuah.

``Program pertama kali diadakan itu bertujuan merapatkan hubungan antara ahli dan berharap semua ahli Pekida dapat menyertai program berkenaan,’’ katanya.

 

Epic sasar hab utama sedia jalur lebar

Oleh: Aida Abd Rahman

Syarikat Eastern Pacific Industrial Corporation (Epic) mensasarkan untuk menjadi hab utama menyediakan perkhidmatan Jalur Lebar Berkelajuan Tinggi (HSSB) di seluruh kawasan industri di Pangkalan Bekalan Kemaman (KSB), Teluk Kalong, Kemaman.

Ketua Pegawai Eksekutif Epic Berhad, Encik Ramli Shahul Hameed berkata, perjanjian bagi menyediakan perkhidmatan itu yang termeterai antara Epic Properties dengan Peneraju Jalur Lebar Negara, TM bakal memberi manfaat kepada seluruh kakitangan dan penyewa di sekitar kawasan KSB berkenaan.

“Kerjasama ini akan meningkatkan lagi penggunaan Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) di Terengganu serta memberi impak yang besar dalam kehidupan seharian kita. Ini selari dengan inisiatif kerajaan untuk mempromosikan penerimaan dan keupayaan ICT di kalangan masyarakat serta meningkatkan tahap celik IT tanap mengira budaya, bangsa dan juga agama,” katanya baru-baru ini.

Sementara itu, Pengurus Besar TM Terengganu, Encik Hamidun Ismail berkata TM amat gembira dengan perkongsian pintar pertama dengan badan berasaskan industri di Terengganu bagi menyediakan perkhidmatan HSSB.

 “Kerjasama ini membolehkan TM menyediakan UniFi dengan kelajuan dari 5Mbps sehingga 20Mbps di KSB, sekali gus KSB muncul pelabuhan pertama di negara ini yang dilengkapi kemudahan itu.

“Perkhidmatan itu juga membolehkan syarikat di kawasan itu menikmati aplikasi lebar jalur tinggi ke arah membaiki penawaran perkhidmatan masing-masing,” katanya.

Katanya, TM komited beraspirasi untuk menjadi rakan kongsi komunikasi, memperkasa dan penyelesaian pilihan untuk Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) di Malaysia, selain menjadi penyedia penyelesaian perniagaan sehenti dengan pelbagai kemudahan untuk membantu perniagaan berkembang.

 KSB yang terletak dalam Zon Pembangunan Petroleum Kemaman dihuni lebih 250 syarikat yang menyediakan perkhidmatan kepada industry minyak dan gas termasuk anak-anak syarikat kepunyaan Epic Berhad , iaitu Pangkalan Bekalan Kemaman Sdn Bhd, Epic Mushtari Engineering Sdn Bhd, Konsortium Pelabuhan Kemaman Sdn Bhd serta Tubex Sdn Bhd.
ETA bantu pelajar yakin berkomunikasi dalam Bahasa Inggeris

Oleh: Noraini Jusoh

Seramai 20 daripada 75 Pembantu Guru Bahasa Inggeris (ETA) Amerika Syarikat (AS) yang dihantar ke negara ini ditempatkan di beberapa sekolah terpilih di Terengganu.

 

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri, Dato’ Haji Ahmad Razif Abdul Rahman berkata, mereka kini sedang mengikuti minggu orientasi untuk mempelajari budaya dan agama masyarakat di negara ini sebelum memulakan tugasan rasmi di sekolah yang telah ditetapkan."Tahun ini penempatan ETA melibatkan empat buah negeri iaitu Johor, Pahang, Terengganu dan Perak.

"Sejak diperkenalkan lapan tahun yang lalu di Terengganu, program ini memberikan impak yang positif dalam peningkatan penguasaan Bahasa Inggeris di kalangan pelajar di negeri ini,” ujarnya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas merasmikan Program Motivasi Bersama Dr Tengku Asmadi Tengku Mohamad di Dewan Sekolah Menengah Kompleks Seberang Takir, semalam.

Katanya, setelah mendapat tunjuk ajar daripada ETA, pelajar di Terengganu dilihat semakin berkeyakinan tinggi untuk berkomunikasi menggunakan Bahasa Inggeris.

"Kebanyakan ETA menggunakan pendekatan pembelajaran yang menyeronokkan seperti pembelajaran luar kelas serta penggunaan alat bantuan mengajar yang dapat menarik minat pelajar untuk mempelajari Bahasa Inggeris.

"Selain itu, dengan adanya khidmat ETA juga, guru-guru kita dapat berkongsi pengalaman serta ilmu untuk menambahbaik kaedah pengajaran dan pembelajaran sedia ada supaya para pelajar lebih yakin untuk berkomunikasi menggunakan Bahasa Inggeris,” katanya.

Katanya, antara masalah utama pelajar di Terengganu adalah kurang keyakinan untuk berkomunikasi dalam Bahasa Inggeris, justeru dengan adanya ETA, di harap sedikit sebanyak masalah ini dapat diatasi.

 

Titian Kasih mampu kurang masalah displin

Oleh: Suriati Ali

Program Titian Kasih atau 'berbulan madu' pelajar bersama ibu bapa yang dimulakan sejak tahun 2010 akan diteruskan berikutan mampu mengurangkan masalah disiplin.

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains Teknologi dan Sumber Manusia negeri, Dato’ Ahmad Razif Abd Rahman berkata, ia salah satu pendekatan yang ternyata berkesan bagi membentuk keperibadian pelajar dan menjadi lebih fokus kepada pelajaran.

''Melalui program ini, pelajar bersama ibu bapa mereka menginap di hotel terpilih selama tiga hari dua malam untuk mengikuti program yang diatur. Sejak program ini dimulakan, peratusan buang sekolah berkurangan dan masalah disiplin dapat diatasi secara bijaksana.

 "Program berbentuk seperti bulan madu ini membolehkan pelajar dan ibu bapa meluangkan masa bersama dalam suasana baru dan turut merapatkan hubungan mereka," katanya.

Dato’ Ahmad Razif, berkata melalui konsep itu, ibu bapa akan tahu masalah sebenar anak-anak mereka dan dapat bersama membantu mencari kaedah terbaik agar anak-anak dapat mencorak masa depan yang baik.

"Selepas mengikuti program ini kebanyakan pelajar menunjukkan tanda perubahan yang positif dan secara tidak langsung ia membantu menangani tekanan terhadap guru dalam menangani masalah mereka di sekolah.

“Pada tahun ini, antara 1,000 hingga 1,500 pelajar dan ibu bapa terpilih akan menyertai program tersebut yang akan diadakan dalam masa terdekat di Saujana, Setiu,” katanya.

 

Tasik Kenyir ubah Kuala Berang jadi maju

Oleh: Kamarudin Mat Akib 

Tasik Kenyir yang bakal menjadi destinasi pelancongan utama di Terengganu tidak lama lagi, akan mengubah wajah Kuala Berang menjadi antara bandar termaju di negeri ini, menjelang tahun 2020.Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, yakin dengan pelbagai kemudahan pembangunan di tasik buatan manusia yang terbesar di Asia Tenggara itu akan mempengaruhi pembangunan bandar Kuala Berang.

“Kita akan majukan Tasik Kenyir menjadi lokasi pelancongan dengan menjadikannya kawasan bebas cukai yang lengkap dengan pelbagai tarikan lagi. Bila ramai pelancong datang ke Tasik Kenyir, bandar Kuala Berang akan menjadi maju tidak lama lagi,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap sempena Sambutan Maulidur Rasul Peringkat Parlimen Hulu Terengganu di Padang Majlis Daerah Hulu Terengganu, semalam.

Menteri Besar berkata, kerajaan negeri akan menaiktaraf jalan menuju ke Tasik Kenyir bagi memendekkan masa perjalanan dari bandar Kuala Terengganu dan Lapangan Terbang Sultan Mahmud.

“Pada akhir tahun ini kita akan membina ‘factory outlet’ di kawasan Tasik Kenyir bagi menempatkan pelbagai produk berjenama sebagai tarikan pelancong,” katanya.

Katanya, banyak lagi kerja-kerja binaan akan dilaksanakan di kawasan tasik berkenaan dalam tempoh terdekat ini bagi memastikan segala prasarana disediakan bagi membolehkanya menjadi antara destinasi pelancongan terbaik di negara ini.

 

Gelanggang futsal untuk belia Binjai Manis

Oleh: Aida Abd Rahman

Kunjungan Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said sempena majlis jamuan rakyat dan perasmian Balai Raya Kampung Binjai Manis, Manir, memberi khabar gembira kepada belia di kawasan itu apabila mereka dihadiahkan sebuah gelanggang futsal berharga RM150,000.

Menteri Besar menandatangani plat di Majlis Perasmian Balairaya Kampung Binjai Manis
“Kerajaan bina balai raya baru pada tahun lepas dengan kos RM200,000 dan sekarang kita luluskan pembinaan gelanggang futsal baru untuk orang muda.

“Gelanggang futsal yang mengikut ukuran biasa ini akan dilengkapi lampu dan sebagainya dengan kos RM150,000. Bagaimanapun, kos keseluruhan tidak dapat ditentukan kerana ia akan melibatkan kos kerja tanah dengan tambahan kos beberapa ribu lagi,” katanya.

Beliau yang juga Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri sebelum itu melancarkan Jentera Jalinan Rakyat Wanita dan Penggerak Kemas Dewan Undangan Negeri DUN Manir di Pejabat Komuniti DUN Manir.Hadir sama, Ketua Umno Bahagian Hulu Terengganu, Dato’ Tengku Putera Tengku Awang, Ketua Pergerakan Wanita Bahagian Hulu Terengganu, Dato’ Fatimah Hamat; Pegawai Penyelaras DUN (PPD), Encik Yusof Awang Hitam dan Pengarah Unit Komunikasi Negeri Terengganu, Haji Shamsuddin Sulong.

Menteri Besar juga berharap Encik Yusof dapat menghubungi pihak Unit Perancang Ekonomi Negeri dan Pejabat Daerah Kuala Terengganu bagi mendapatkan kos sebenar pembinaan gelanggang itu dengan kadar segera.

 “Kita minta supaya dalam tempoh dua bulan dari sekarang gelanggang futsal ini dapat dibangunkan. Selain itu, saya berjanji jika Barisan Nasional memenangi Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13), 1,000 unit rumah lagi akan dibina di Manir. Sekarang 437 sudah siap, Insya-Allah selepas PRU13 kita akan agihkan,” katanya.

31 January 2013

Golongan pilih Pas tidak memahami agama : MB

Oleh: Aida Abd Rahman

Pengundi yang masih memihak kepada Pas pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) boleh dikategorikan sebagai golongan yang tidak memahami mengenai Islam kerana sanggup bersekongkol dengan mereka yang sanggup menggadai kesucian agama,” kata Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said.


“Islam adalah agama perpaduan, Islam tidak pernah menyuruh kita bergaduh, berkelahi dan menunjukkan sikap angkuh dan menyekat hak orang lain.

“Alhamdulillah, satu kejayaan besar kepada kita, apabila dari satu aspek Pas mula berubah, di mana dulu jika kita mahu memasang bendera, mereka mengacau, mengganggu dan menjatuhkan bendera kita.Bagaimanapun, mereka masih suka memaki-hamun dan memfitnah dalam ceramah. Itu bukan ajaran, amalan dan juga pendekatan Islam,” katanya.

Beliau yang juga Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri berkata demikian di sidang akhbar sempena majlis jamuan rakyat dan perasmian Balai Raya Kampung Binjai Manis, Manir, hari ini.Sebelum itu Menteri Besar melancarkan Jentera Jalinan Rakyat Wanita dan Penggerak Kemas Dewan Undangan Negeri DUN Manir di Dewan Komuniti DUN Manir, hari ini.

Hadir sama, Ketua Umno Bahagian Hulu Terengganu, Dato’ Tengku Putera Tengku Awang, Ketua Pergerakan Wanita Bahagian Hulu Terengganu, Dato’ Fatimah Hamat; Pegawai Penyelaras DUN, Encik Yusof Awang Hitam dan Pengarah Unit Komunikasi Negeri Terengganu, Haji Shamsuddin Sulong.

Dato’ Seri Haji Ahmad berkata, Pas juga sanggup melemparkan fitnah terhadap sesuatu perkara yang tidak disenangi mereka termasuk menuduh kerajaan membelanjakan ribuan dan jutaan ringgit bagi membeli haiwan untuk ditempatkan di Zoo Kemaman, sedangkan perkara itu tidak berasas sama sekali.

“Adakah itu perjuangan Islam? Ceramah menghina dan mengata orang. Mengadakan majlis sambutan Maulidur Rasul, ceramah sekejap mengenai Maulidur Rasul, selebihnya mengata dan memfitnah orang. Ini bukan cara dan ajaran Islam.

“Mereka sanggup membuat fatwa-fatwa mengelirukan kerana mahu mendapatkan kuasa politik dan sokongan bukan Islam serta orang Kristian, sehingga sanggup kalimah Allah dikongsi dengan orang bukan Islam.. ini tidak boleh. Dalam Bible dalam apa semua sekalipun, tuhan ditulis God atau Lord. Allah nama spesifik untuk orang Islam. Kalau kita benarkan mereka gunakan dalam gereja mereka, nama salib ditulis Allah, apa tindakan kita. Sebab itu kita menentang kerana ini hak eksklusif umat Islam. Akibat politik, Pas sanggup menggadaikan nama Allah,” katanya.

Menurutnya, antara amalan agama pemimpin dan penyokong Pas yang jelas menyimpang termasuk tidak mengiktiraf imam masjid yang dilantik kerajaan Barisan Nasional dan Umno menyebabkan sanggup meninggalkan masjid kerana mengelak dari berimamkan individu yang berbeza parti politik.

Katanya, jika mereka menyelar tindakan Umno dan BN bekerjasama dengan MIC dan MCA, kini mereka sendiri menjalinkan hubungan baik dengan DAP yang tidak mengiktifaf Melayu sebagai tuan dan Islam selaku agama rasmi negara.

 

604 calon UPSR ikuti program motivasi bersama Dr Tengku Asmadi

Oleh: Noraini Jusoh

Seramai 604 calon Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) dalam kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Seberang Takir mengikuti program motivasi sebagai persediaan menghadapi UPSR di Dewan Sekolah Menengah Kebangsaan Kompleks Seberang Takir, hari ini.


Program yang melibatkan murid Tahun Enam dari lima buah sekolah rendah di DUN terbabit dikendalikan oleh perunding motivasi terkenal, Dr Tengku Asmadi Tengku Mohamad yang merupakan anak kelahiran Seberang Takir.

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri, Dato’ Haji Ahmad Razif Abdul Rahman hadir menyempurnakan majlis perasmian program tersebut.

Ketika berucap merasmikan program tersebut, Dato’ Haji Ahmad Razif yang juga merangkap Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Seberang Takir berkata, antara matlamat utama program tersebut adalah untuk meningkatkan semangat dan motivasi supaya murid-murid di DUN Seberang Takir membuat persiapan rapi bagi menghadapi UPSR kelak.


"Kita jemput Dr Tengku Asmadi memberi ceramah untuk dijadikan contoh kepada murid-murid supaya mereka memasang impian untuk menjadi seorang yang berjaya seperti beliau.

Selain itu, program ini juga dapat menambah keyakinan kepada murid-murid untuk menghadapi peperiksaan supaya lebih ramai yang mendapat keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan UPSR nanti,” katanya ketika ditemui Teganukita selepas program tersebut.

Katanya, beliau begitu bangga kerana ibu bapa memberikan kerjasama yang baik dan berharap dengan adanya program motivasi sebegitu ditambah dengan kerjasama yang ditunjukkan ibu bapa dan guru lebih ramai anak-anak di DUN terbabit memperoleh 5A dalam peperiksaan UPSR.

Seramai 122 murid Sekolah Kebangsaan Kompleks Seberang Takir; Sekolah Kebangsaan Seberang Takir (83); Sekolah Kebangsaan Bukit Tunggal (107); Sekolah Kebangsaan Tok Jembal (131); dan Sekolah Kebangsaan Teluk Ketapang (161) menyertai program motivasi tersebut.

 

Lebih 40,000 sertai perarakan Maulidur Rasul Hulu Terengganu

Oleh: Kamarudin Mat Akib 

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, mengetuai perarakan sempena Sambutan Maulidur Rasul Peringkat Parlimen Hulu Terengganu melibatkan lebih 40,000 penduduk daerah Hulu Terengganu, hari ini.Sebanyak 225 kontinjen mewaklili agensi kerajaan, sekolah, Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) dan pelbagai lapisan masyarakat turut menyertai perarakan itu yang bermula dari Sekolah Kebangsaan (SK) Tengku Ampuan Intan dan SK Kampung Telaga dan berakhir di Padang Majlis Daerah Hulu Terengganu.

 Menteri Besar menyifatkan penyertaan yang di luar dugaan itu merupakan manifestasi sokongan rakyat kepada kerajaan dan amat diperlukan menjelang saat-saat pilihan raya umum diadakan.

“Kerajaan amat berbesar hati dengan sokongan yang diberikan kepada rakyat dan ini amat wajar sekali kerana kita telah menyediakan segala kemudahan untuk mereka,” katanya pada sidang media selepas perarakan tersebut.

Terdahlu dalam ucapannya beliau meminta rakyat supaya menghayati sepenuhnya semangat perpaduan yang bersesuaian dengan tema sambutan Maulidur Rasul tahun ini iaitu Wasatiyyah Tonggak Kesatuan Ummah.

Turut menyertai perarakan itu ialah Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri, Dato’ Tengku Putera Tengku Awang; Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri, YB Haji Rozi Mamat, wakil-wakil rakyat di kawasan Parlimen Hulu Terengganu dan pemimpin masyarakat serta ketua-ketua jabatan di daerah itu.

Menteri Besar berharap penduduk tempatan mengetepikan perselisihan sesama mereka, sebaliknya bersatu bagi menguatkan perpaduan di kalangan masyarakat Islam di negeri ini.

“Islam tidak membenarkan umatnya bertindak secara ekstrims dan melampaui batasan, sebaliknya mereka perlu mengamalkan sikap sederhana dalam semua aspek kehidupan," katanya.

Jangka peroleh RM50 bilion dalam tempoh lima tahun

Oleh: Suriati Ali

Kerajaan negeri menjangkakan memperoleh pulangan pelaburan RM50 bilion dalam tempoh lima tahun akan datang, berdasarkan sambutan yang menggalakkan di kalangan pelabur asing dalam pelbagai industri berskala besar.

 Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata pihaknya percaya mampu mencapai sasaran itu atau sekurang-kurangnya memperoleh pendapatan RM5 bilion setahun.

 “Terengganu memiliki banyak kawasan yang berpotensi tinggi untuk dijadikan sebagai kawasan perindustrian, selain kebijaksanaan kerajaan menjalin hubungan baik antara pelabur. Faktor itu menjadi pendorong utama Terengganu terus tersohor di kalangan pelabur asing pelbagai negara.“Persatuan Industri Tekstil China (PITC) bersetuju melabur RM40 juta bagi membina kompleks tekstil kedua di Bandar Baru Kijal, Kemaman.

Manakala pelabur lain, TRG Industrial Minerals Sdn Bhd (TIM) akan mewujudkan kilang memproses silika yang dirancang di Saujana, Setiu,” katanya.

 Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Persembahan Amal dan Jamuan Makan sempena perayaan Tahun Baru Cina di Dewan Sekolah Jenis Kebangsaan Rendah Chung Hwa Wei Sin, Kuala Terengganu, malam tadi. Hadir sama, Pengerusi Jawatankuasa Perindustrian, Perdagangan dan Alam Sekitar negeri, Dato’ Toh Chin Yaw dan Pegawai Pembangunan Dewan Undangan Negeri (DUN) Dato' Wan Hisham Wan Salleh.

  Dato’ Seri Haji Ahmad Said turut memberitahu, pengumuman CJ Cheiljedang Corporation dari Korea Selatan dan Arkema SA dari Perancis untuk menubuhkan satu logi biometionina yang pertama di dunia itu bakal menggalakkan aktiviti ekonomi baru.

 Katanya, kesemua projek berskala besar itu bukan saja berupaya memberi pulangan pelaburan malah dapat mewujudkan ribuan peluang pekerjaan dan menaiktaraf ekonomi penduduk setempat.

 


Hampir keseluruhan usahawan berjaya bayar balik pinjaman T-Fund

Oleh: Aida Abd Rahman

Sebanyak 90 peratus daripada kira-kira 2,000 usahawan di seluruh Terengganu berjaya membayar balik pinjaman menerusi dana Tabung Pembangunan Usahawan Terengganu (T-Fund) yang disediakan Yayasan Pembangunan Usahawan Terengganu (YPU) sejak 10 tahun lalu.

Ketua Pegawai Eksekutif YPU, Haji Azmi Razik berkata, perkembangan itu memberi petunjuk hampir keseluruhan peminjam berjaya mengembangkan perniagaan dan membolehkan mereka menjelaskan pinjaman mengikut tempoh ditetapkan pihaknya.

“Sementara jumlah usahawan yang gagal membayar balik pinjaman adalah sangat kecil dan kita akan menyelesaikan masalah itu menerusi perundingan dan mengenalpasti punca kegagalan mereka membayar balik sebelum mengambil tindakan mengikut undang-undang.

 "Kita sentiasa memantau prestasi semua usahawan berkenaan, selain membuka peluang kepada mereka menyertai pelbagai kursus dan bimbingan bagi memajukan perniagaan dari masa ke semasa,” katanya baru-baru ini.

Haji Azmi berkata, kerajaan negeri memperuntukkan T-Fund sebanyak RM2 juta setahun pada tahun ini berbanding RM1 juta tahun lalu bagi memberi peluang lebuh ramai usahawan negeri ini mengembangkan perniagaan dalam pelbagai sektor.

Menurutnya, T-Fund yang ditubuhkan sejak 2002 membelanjakan kira-kira RM13.166 juta untuk 1,795 peminjam sehingga 2011 menerusi tiga skim pembiayaan iaitu Skim Pembiayaan Kecil (SPK), Skim Sahabat Penjaja Melayu (SSPM) dan Skim Pinjaman Tanpa Faedah (SPTF).

Selain itu, YPU sudah mengeluarkan termasuk RM268,500 yang dibelanjakan bermula Januari hingga Mei tahun lalu.

"Dana ini meliputi modal pinjaman dan modal pusingan yang akan diberi kepada usahawan IKS sedia ada, malah YPU menggalakkan agar rakyat Terengganu terus menceburi perniagaan sebagai sumber pendapatan utama mereka," katanya.

Katanya, saiz pembiayaan bagi setiap usahawan mengikut skim itu adalah antara RM2,000 hingga RM50,000.


Rumah Warisan mampu tarik minat pelancong

Oleh: Suriati Ali

Rumah Warisan di Kampung Cina, Kuala Terengganu yang menempatkan puluhan khazanah dan produk tradisional, antara usaha pihak berkaitan bagi menambah produk pelancongan sempena Tahun Melawat Terengganu (TMT) 2013.

 Pengerusi Jawatankuasa Perindustrian, Perdagangan dan Alam Sekitar negeri, Dato’ Toh Chin Yaw, berkata kemudahan yang diwujudkan menerusi sumbangan kerajaan negeri dan MCA Kebangsaan dengan peruntukan RM500, 000 itu dijangka mampu menarik lebih ramai minat pelancong.

 “Kewujudan rumah warisan mampu merealisasikan hasrat masyarakat Kampung Cina untuk mengabadikan sejarah dan warisan nenek moyang mereka di satu pusat khas untuk tatapan orang ramai.

“Hasil sokongan padu semua pihak, MCA Kebangsaan serta Kerajaan Terengganu yang dipimpin Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said membolehkan Koperasi Kampung Cina diwujudkan dan pelbagai aktiviti dilaksanakan menerusi dana dan bantuan yang diberikan pihak yang prihatin kepada koperasi itu,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Persembahan Amal dan Jamuan Makan sempena perayaan Tahun Baru Cina di Dewan Sekolah Jenis Kebangsaan Rendah Chung Hwa Wei Sin, Kuala Terengganu, malam tadi.

 Majlis yang dirasmikan Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said itu, turut dihadiri Pegawai Pembangunan Dewan Undangan Negeri (DUN) Dato' Wan Hisham Wan Salleh dan lebih 500 masyarakat Tionghua.

 Beliau berkata, usaha koperasi untuk mewujudkan Rumah Warisan Kampung Cina juga tercapai dengan peruntukan RM500,000 sumbangan MCA Kebangsaan .

“Sokongan kerajaan negeri juga membolehkan pihaknya menganjurkan pelbagai acara sampingan yang menarik penyertaan ramai generasi muda di Kuala Terengganu dan Dewan Undangan Negeri Bandar khasnya,” katanya.

 

KISAH SAMBUT HARI JADI DI USIA 82 DAN PEMECATAN USTAZ NASA

Oleh: Ruslan Abdul Rahman 


Sudah sampai masanya ahli dan pengikut Pas mengkaji balik sokongan mereka kepada parti itu, terutama menjelang Pilianraya Umum ke 13 (PRU 13).

Ini kerana perjuangan parti itu tidak lagi berpegang kepada asas awalnya untuk kepentingan Islam malah tindak-tanduk pemimpin mereka jelas menunjukkan kepentingan politik pilihanraya mengatasi agama Islam Yang Maha Suci.

Ketua Penerangan Umno Terengganu, Dato’ Haji Ahmad Razif Abdul Rahman amat yakin bahawa ramai di kalangan penyokong Pas sendiri terkejut dan tidak senang dengan beberapa perkembangan yang berlaku di dalam Pas sekarang.

Antaranya termasuklah pemecatan cendikiawan Islam yang juga bekas Timbalan Presiden Pas, YB Ustaz Nasaruddin Mat Isa dari keanggotaan Majlis Syura Ulama Pas.

Seorang yang berakhlak mulia dan tidak mempunyai skandal sepertimana sesetengah yang lain tetapi dipinggirkan. Ustaz Nasharudin Mat Isa pernah menjadi Ahli Parlimen Yan (1999-2004) dan Bachok, Kelantan (2008-kini) .

Beliau pernah dilantik sebagai Setiausaha Agung PAS dan mantan Timbalan Presiden PAS (2005-2011) tapi tewas kepada Mohamad Sabu pada 2011. Beliau tewas di Besut di tangan Abdullah Md Zin dalam pilihan raya 2004.

Ustaz Nasharuddin dilihat berusaha menggabung parti UMNO dan PAS membentuk kerajaan perpaduan. Beliau dilihat sebagai ulama profesional, bukan ulama konservatif. Nasharudin Mat Isa dilahirkan di Rembau, Negeri Sembilan pada 1962.

Belajar 3 semester di UITM dalam jurusan Grafik dan Senireka. Kemudian mendalami pengajian Islam di Kolej Darul Ulum di Lucknow, India. Kemudian belajar bahasa Arab di Universiti Jordan , Amman selama dua tahun.

Seterusnya beliau mendalami undang-undang Syariah di Fakulti Syariah selama 5 tahun. Dilantik menjadi pembantu pensyarah di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia di Gombak.

Kemudian belajar selama dua tahun di Universiti Glasgow, Scotland. 1993 kembali ke UIAM dan menyiapkan Sarjana Undang-Undang .

Dilantik menjadi pensyarah undang-undang di situ, 1997, Nasharudin menjadi pensyarah undang-undang di UKM, Bangi. 1999 bersara sebagai ahli akademik kerana menceburi bidang politik sepenuh masa. Nasharudin menyertai PAS ketika belajar di Jordan.

Beliau aktif dalam Dewan Pemuda PAS dan menjadi exco antarabangsa. Dalam pemilihan pemuda PAS, beliau mendapat undi tertinggi. Mantan Presiden PAS,Allahyarham Datuk Fadzil Mohd Noor melantik Nasharudin sebagai Setiausaha Agung PAS.

Pelantikan beliau secara tiba-tiba mengejutkan ramai pihak.

Ketika itu beliau baru berhenti dari menjadi pensyarah undang-undang syariah UKM. Justeru itu peminggiran orang harapan Allahyarham Datuk Fadzil Noor ini mengecewakan kalangan ahli dan pendokong Pas yang mahu melihat golongan ulamak mewarisi kepimpinan Pas.

Peristiwa terbaru yang tidak disenangi kalangan ahli dan pendokong Pas yang kental dengan asas perjuangan asal ialah kehadiran Menteri Besar Kelantan, Dato’ Nik Aziz ke rumah Karpal untuk menyambut harijadinya juga suatu kejadian yang sungguh memeranjatkan.

Tindak-tanduk pemimpin Pas akhir-akhir ini jelas menunjukkan mereka berbuat apa sahaja untuk kepentingan politik .

Kehadiran Mursyidul Am Pas dalam sambutan hari jadinya yang ke-82 di kediaman Pengerusi DAP, Karpal Singh dilihat sebagai satu sindiran tajam kepada Dewan Ulama Pas berkenaan isu penggunaan kalimah Allah di kalangan orang bukan Islam.

Ini kerana sebelum ini Karpal merupakan individu yang lantang meminta dikaji semula keputusan Majlis Syura Ulama Pas yang tidak membenarkan kalimah Allah hanya boleh digunakan oleh umat Islam.

Nik Aziz bersama Presiden Pas, Dato’ Seri Abdul Hadi Awang sebelum ini merupakan antara dua individu terawal yang membenarkan bukan Islam menggunakan kalimah Allah namun kemudiannya Majlis Syura Ulama Pas membuat keputusan sebaliknya.

Tindakan Nik Aziz berjumpa dan bergembira bersama dengan individu yang menentang keputusan Majlis Syura Ulama PAS itu dipersoalkan oleh banyak pihak, Nik Aziz tiba di kediaman Karpal kira-kira jam 3 petang dan meluangkan masa selama 20 minit di kawasan yang meriah dengan sambutan Thaipusam di Jalan Scotland.

Dalam kunjungan itu, Nik Aziz turut memotong kek yang disediakan Karpal sebagai tanda ulang tahun kelahirannya ke-82, sambil disaksikan pemimpin DAP, Pas dan PKR.

Karpal yang gembira dengan kehadiran Nik Aziz itu berkata, beliau terkejut kerana pemimpin Pas itu tiba 30 minit lebih awal.

Demikian Pas kian tersasar jauh.

 

Usah pandang rendah keupayaan TSG - MB

Oleh; Esah AbdullahTerengganu melaung amaran kepada pelumba-pelumba yang datang berkayuh untuk Le Tour de Langkawi (LTdL) 2013 supaya jangan memandang rendah cabaran pasukan Terengganu Cycling Team (TSG) dan pelumba yang lain yang berkayuh untuk pasukan luar.

Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, peserta kejohanan berkenaan tentu masih ingat dengan nama-nama pasukan besar seperti Astana Pro Team, Garmin Sharp, Blanco, Omega Pharma, Orica Green Edge, Europcar dan banyak lagi nama-nama besar lain.

 “Saya dengar desas desus mereka mula berhati-hati dan mengatur strategi dengan TSG yang dianggap cabaran utama dalam LTdL nanti,” katanya dalam sidang media sempena majlis penyerahan penajaan di antara Kerajaan Negeri Terengganu dan Le Tour de Langkawi di Wisma Darul Iman semalam.

Hadir sama Setiausaha Kerajaan Dato’ Haji Mazlan Ngah; Pengerus Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan negeri Dato’ Haji Abdul Rahin Mohd Said dan Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri, YB Haji Rozi Mamat.

Turut serta Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Penganjur LTdL 2013 merangkap Pengarah Bahagian Pengurusan Sukan Majlis Sukan Negara (MSN), Dato’ Ab Jalil Abdullah; Presiden Persekutuan Kebangsaan Berbasikal Malaysia, Dato’ Abu Samah Abdul Wahab dan Yang Dipertua Persatuan Berbasikal Negeri Terengganu, Dato’ Haji Ahmad Sidi Ismail.

Menteri Besar berkata, beberapa anak tempatan turut berkayuh mewakili pasukan luar seperti Pro Kontinental Champion System, Kebangsaan Malaysia, Kontinental OCBC Singapura dan Kontinental Baku Cycling Team.

 “Saya yakin TSG yang telah menjadi juara baru Uci Asia Tour 2012 akan melakukan kejutan besar dalam LTdL tahun ini,” katanya.

Katanya, kerajaan juga membuat perancangan besar menyambut kehadiran LTdL di negeri ini sebaik saja pelumba melepasi kawasan Cherating hinggalah ke hari terakhir di Kuala Terengganu.

Menurutnya antara program yang diatur seperti Pelancaran Bulan Berbasikal pada 1 Februari ini disertai beberapa edisi kayuhan ‘hotride’ yang akan menjelajah ke semua daerah di negeri ini.

“Karnival akan diadakan di Dataran Shahbandar seminggu sebelum perlumbaan sebenar tiba manakala semasa hari perlumbaan saya pasti seluruh rakyat akan memberi sokongan padu kepada TSG,” katanya.