Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

06 January 2010

Bakti JKKK

Oleh;Esah Abdullah

Tidak ada istilah ketua baru ketua lama, baginya setiap yang berjaya menduduki kerusi tersebut perlu melaksanakan tanggungjawab menyambung tugas yang ditinggalkan serta merancangkan program baru disamping menjaga kebajikan penduduk.

Dalam pada itu penyelarasan perlu dibuat bagi melancarkan perjalanan organisasi serta memupuk ikatan silaturahim anggota masyarakat supaya lebih kukuh dan harmoni.

“Tidak ada yang istimewa bila kita dipilih menjadi ketua, namun kepercayaan yang diberikan memerlukan pengorbanan bukan sedikit yang membabitkan masa dan tenaga,” kata Tengku Sulaiman Tengku Abdul Halim, 52.

Selaku Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Medan Jaya, Marang, Tengku Sulaiman akan memastkan semua projek yang sedia ada tidak terhenti separuh jalan.

Katanya, sebahagian besar penduduk Kampung Medan Jaya mampu berdikari dengan mengusahakan pelbagai projek termasuk menternak kambing, ikan keli, tanaman fertigasi, cendawan, proses cili lumat, jahitan serta kuih tradisional.

Kampung yang asalnya sebuah Taman Perumahan Awam Kos Rendah (RAKR) wujud 25 tahun lalu mempunyai 300 keluarga dari 277 buah rumah dan 1,700 penduduk yang hidup sepakat dan saling menghormati antara jiran tetangga.

Dengan kedudukan rumah yang berbaris panjang mengadap jalan raya memberi kelebihan kampung ini dalam menyusun aktiviti terutama dalam menjaga kebersihan dan keceriaan kampung.

Kata Tengku Sulaiman, setiap orang akan menjaga kawasan keliling rumah masing-masing tanpa perlu keluar kawasan, cuma sekali sekala sahaja mereka bergotong royong bersih kawasan Perpustakaan Desa yang dijadikan dataran tempat mengadakan aktiviti.

Keadaan geografi kampung yang menarik dan tersusun memberi banyak kelebihan dalam meraih kejayaan disamping kerjasama erat antara penduduk ketika menjayakan aktiviti.

Kejayaan Kumpulan Pengembangan Wanita (KPW) di bawah Jabatan Pertanian yang dipengerusikan oleh Tengku Nor Zuraidah Tengku Abdul Jalil telah mengharumkan lagi nama Kampung Medan Jaya di mata masyarakat luar.

Pelbagai produk dikeluarkan termasuklah mengusahakan roti, bahulu bunga,kerepek bilis, katering untuk majlis kenduri dan biskut raya dimana tahun ini menerima tempahan lebih 80,000 biskut pelbagai jenis.

Istimewanya, ramai kalangan ahli KPW cemerlang dalam membina kerjaya masing-masing seperti pengusaha spa/salun, batik, chalet, keropok dan barangan kraf yang aktif menjual dan menerima tempahan.

Malah katanya, seorang pengusaha keropok di bawah KPW meraih pendapatan RM10,000 sebulan dan bengkel roti yang memulakan operasi dua tahun lalu turut menambah pendapatan suri rumah.

Menurut Tengku Sulaiman, tiga tahun lalu (2007) Medan Jaya terpilih sebagai tapak pelancaran program ‘Bumi Hijau’ yang dirasmikan Menteri Besar ketika itu, Dato’ Seri Idris Jusoh.

“KPW turut meraih anugerah johan di peringkat Kebangsaan dalam kategori Kemajuan Industri Wanita (2008); johan peringkat negeri dalam pertandingan sempena Bulan Kemerdekaan (2008); tempat ke dua Anugerah Desa Cemerlang peringkat daerah Marang (2009).

Medan Jaya berada dalam kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Rhu Rendang yang dikuasai parti pembangkang namun Tengku Sulaiman ada cara tersendiri bila berdepan dengan fanatik kepartian.

“Saya sentiasa ingatkan golongan muda tidak mengikut rentak mereka yang cuba menimbulkan ketegangan dan cuba bertindak secara profesional kerana pada kebiasaan golongan itu sengaja membangkitkan isu,” katanya.

Selaku badan induk dalam kampung, JKKK mendapat kerjasama penuh beberapa sayap seperti Pergerakan Wanita, Pemuda dan Puteri UMNO, Persatuan Belia 4B, Kawasan Rukun Tetangga (KRT), Ikatan Relawan Rakyat (RELA), Bomba dan Khairat Kematian.

“Kejayaan yang dicapai hasil kerjasama erat semua pihak dan saya bangga kerana rata penduduk disini sentiasa ringan tulang dan sedia menerima perubahan,” katanya.

Tahun 2010, Medan Jaya akan lebih teserlah apabila beberapa projek akan dilaksanakan termasuk lima buah homestay, pusat K-Bestari, tambahan bangunan KPW serta pembesaran bangunan Perpustakaan Desa.

UKOM

Terengganu Sasar 64 Emas Sukma Melaka

Oleh: Esah Abdullah

Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri, Datuk Abdul Rahin Mohd Said melahirkan rasa yakin dengan kemampuan barisan atlet Terengganu untuk mengekalkan gelaran juara pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) ke-13 yang akan berlangsung di Melaka Jun depan.

Katanya, atlet Terengganu dijangka mampu mengatasi pencapaian pada Sukma Terengganu yang lalu dengan sasaran 64 pingat emas.

“Saya turut merasa gembira kerana beberapa acara akan diterima untuk pertandingan nanti walaupun pada awalnya terdapat desas-desus ianya ditolak,” katanya kepada pemberita di majlis suaimesra dengan persatuan berpotensi memenangi pingat dan tambahan sembilan sukan baru temasya Sukma X111, Melaka 2010 di Wisma Darul Iman, baru-baru ini.

Turut hadir, Dato’ Bandaraya Kuala Terengganu, merangkap Ketua Kontijen Sukma Melaka 2010, Dato’ Mat Razali Kassim dan Pengarah Majlis Sukan Negeri Terengganu (MSNT), Encik Rosdi Awang serta pengerusi persatuan, pengurus dan jurulatih sukan yang mengambil bahagian.

Katanya, sembilan tambahan sukan baru yang dimasukkan dalam senarai pertandingan Sukma di Melaka itu nanti antaranya ialah Kanu di mana pasukan Terengganu berjaya memungut 14 pingat emas dalam acara itu pada Sukma yang lalu.

“Kita turut menaruh harapan terhadap sukan Formula Future yang baru pertama kali diperkenalkan di Sukma nanti kerana pasukan kita sudah berpengalaman mewakili negara ke pertandingan di peringkat antarabangsa,” katanya.

Selebihnya adalah acara Lawan Pedang, Judo, Tenis, Ragbi, Kabaddi dan Bola Tampar di mana acara sukan ini menjadi taruhan untuk mengutip pingat.

Bagaimanapun, ianya bergantung kepada keadaan semasa serta kesediaan para atlet kita untuk berjuang habis-habisan bagi mengutip pingat untuk negeri dan ganjaran akan menanti atlit yang berjaya menyumbang pingat.

“Setakat ini ganjaran kepada penyumbang pingat masih kekal seperti tahun lalu iaitu RM3,000 (emas) RM2,000 (perak) dan RM1,000 (gangsa).

Datuk Abdul Rahin kemudiannya turut menyampaikan insentif kepada pengerusi-pengerusi, setiausaha dan pengurus pasukan yang banyak menyumbang bakti untuk membangunkan sukan di negeri ini.

UKOM

Mesin X-ray HSNZ Tercanggih di Asia Tenggara

Oleh : AIDA ABD RAHMAN

Sejarah tercipta dalam dunia perubatan negara apabila Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ), Kuala Terengganu dibekalkan dengan peralatan pemeriksaan menggunakan sinaran x-ray berkomputer paling canggih di Asia Tenggara.

Kerajaan negeri memperuntukkan RM5.2 juta bagi membekalkan peralatan dikenali sebagai `Multi Slice CT Scan' (MSCT) yang diimport dari Jepun untuk kemudahan Jabatan Pengimejan Diagnostik hospital itu.


Mesin sinaran x-ray berkomputer `Multi Slice CT Scan' mengubah senario perubatan Terengganu, disumbangkan kerajaan negeri merupakan yang tercanggih di Asia Tenggara. - Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.

Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said, berkata peralatan terbaru itu seiring dengan senario bidang perubatan Terengganu yang semakin maju hasil kesedaran kerajaan untuk meningkatkan tahap kesihatan rakyat.


Dato' Ahmad melihat pemeriksaan x-ray menggunakan Multi Slice CT Scan di Hospital Sultanah Nur Zahirah, Kuala Terengganu.

Katanya, beliau sebelum ini sering mengutarakan pandangan dan permintaan terhadap kerajaan negeri supaya menyediakan kemudahan perubatan melibatkan pemeriksaan x-ray yang lebih baik dan canggih bagi memastikan rakyat mendapat pemeriksaan kesihatan yang baik.

“Sebelum ini, ketika saya menjadi exco saya berulangkali minta dengan kerajaan negeri supaya menyediakan Magnetic Resonance Imaging (RMI). Alhamdulillah hospital ini dapat MRI.

“Hari ini kehadiran peralatan perubatan yang lebih canggih seperti MultiSlice CT Scan yang mana menggunakannya seolah-olah memasuki dalam terowong dan boleh mengesan segala penyakit. Itulah kepakaran perubatan yang perlu kita gunapakai hari ini,” kata beliau ketika berucap pada majlis penyampaian peralatan Multi Slice CT Scan, di Jabatan Pengimejan Diagnostik, HSNZ, semalam (5 Januari).

Turut hadir, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Mokhtar Nong; Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna negeri, Dr Abdul Rahman Mokhtar; Timbalan Pengarah Kesihatan Negeri, Dr Mohamad Omar dan Pengarah HSNZ, Dr T Ramelah T Senik.

Menteri Besar berkata, dengan adanya mesin tercanggih di Malaysia dan juga Asia Tenggara itu diharap mampu memberi keselesaan dan perkhidmatan terbaik kepada rakyat yang memerlukan.

Menurut Ketua Jabatan Pengimejan Diagnostik, Dr Elinah Ali, mesin terbaru itu mampu mengelak daripada pesakit terpaksa melalui perjalanan tiga jam untuk mendapatkan rawatan di Hospital Sains Kubang Kerian, Kelantan dan Hospital Kuantan berikutan mesin pemeriksaan sinaran x-ray yang sedia ada mengalami kerosakan.


Dr. Mohamad Omar (kiri) menerima sumbangan mesin Multi Slice CT Scan daripada kerajaan negeri.

Pada masa yang sama, Dato' Ahmad juga mengingatkan pihak hospital supaya tidak menjadikan mesin canggih dan terkini berjenama Toshiba Aguilion CX itu seperti `gajah putih’ disebabkan kekurangan atau tiada pakar yang mampu mengendalikannya.

“Tanpa berlindung dan bersembunyi lagi, alat sahaja tidak cukup kalau pakar tidak terlatih menggunakannya..Saya ada pengalaman di sebuah hospital apabila ada pegawai perubatan yang mengakui tidak mahir menggunakan peralatan yang dibekalkan di pusat perubatan berkenaan,”katanya.

MSCT amat pantas dalam menghasilkan imej radiografi digital struktur dalaman badan pesakit, selain mampu menghasilkan 64 imej pada setiap imbasan serta dapat meningkatkan keupayaan kepada 128 imej.

Malah, MSCT banyak lebihan berbanding mesin scan biasa terutama bagi imejan isotropic bagi tujuan rekontruksi multiplana yang dapat mengesan sebarang penyakit dengan lebih terperinci dan tepat.


UKOM

04 January 2010

Permata UTM Terima RM115,000

Oleh : AIDA ABD RAHMAN


Presiden Permata (dua kiri) menyerahkan tandatangan khas sokongan mahasiswa dan mahasiswi UTM yang terdiri daripada anak Terengganu kepada Dato' Ahmad. - Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.

Kerajaan Terengganu meluluskan peruntukan RM100 ribu kepada pengurusan Universiti Teknologi Malaysia (UTM) bagi menaja pelajar Terengganu mengadakan lawatan sambil belajar ke luar negara.

Menteri Besar Dato’ Ahmad Said mengumumkan berita gembira ketika majlis temu mesra mahasiswa mahasiswi dan staf anak Terengganu bersama Menteri Besar, di Dewan Sultan Iskandar, UTM, Skudai, Johor malam kelmarin (2 Januari).

Beliau berharap dengan peruntukan besar itu mampu memberi kesan positif dan peningkatan tahap pencapaian akademik pelajar Persatuan Mahasiswa/wi Terengganu (Permata) UTM.


Dato' Ahmad Said bertanya khabar kepada anak Terengganu yang kini mengikuti pengajian di UTM Skudai Johor ketika majlis temu mesra Mahasiswa/i dan staf Terengganu bersama Menteri Besar Terengganu.

Selain RM100,000, kerajaan negeri turut meluluskan dana khas RM15,000 bagi menggerakkan aktiviti dan menjaga kebajikan ahli Permata UTM.

“Dengan peruntukan besar itu saya harap kuota anak Terengganu yang berjaya dalam akademik selain dapat meneruskan pengajian ke luar negara lebih besar berbanding negeri lain.

“Malah, peruntukan lawatan ke luar negara RM100 ribu mungkin ditambah lagi jika perlu dan kerajaan negeri akan membincangkan perkara itu secara terperinci selepas ini,” kata beliau.

Hadir sama, isteri Menteri Besar, To’ Puan Norliza Mahmud; Naib Canselor UTM, Profesor Ir Zaini Ujang; Pengarah Yayasan Terengganu, Haji Md Kamaru Al-Amin Ismail; Presiden Permata UTM Mohd Faizal Mustafa.


Ribuan anak Terengganu yang mengikuti pengajian di UTM Johor begitu bertuah kerana dapat berjumpa dengan pemimpin nombor satu Terengganu.

Dalam majlis itu, pelajar Permata UTM kemudiannya menyerahkan plak tanda sokongan kepada kepimpinan kerajaan negeri dan baju kenang-kenangan kepada beliau sebelum majlis berakhir.

Selain itu, pelajar berkenaan turut berpeluang mengemukakan soalan dan pandangan secara terus kepada Menteri Besar menerusi slot sesi dialog.

Sikap terbuka kepimpinan kerajaan juga terserlah apabila Menteri Besar dengan bersahaja memaklumkan dua nombor telefon peribadi beliau kepada pelajar UTM bagi memudahkan mereka berinteraksi sama ada untuk mengemukakan pandangan atau persoalan yang berkaitan pendidikan dan dasar kerajaan negeri.

UKOM