Halaman

14 September 2013

Hari Keluarga Banyak Manfaat...PPD Setiu

Teks dan gambar: Aminudin Ismail.

Kipayatuallah ketika berucap merasmikan hari keluarga MGBDS.
SETIU: Sambutan hari keluarga banyak memberi faedah kepada masyarakat untuk memupuk hubungan persaudaraan antara satu sama lain dan membina insan yang kamil terutamanya bagi kanak-kanak yang menyertainya bersama ibubapa, kata Pegawai Pelajaran Daerah (PPD) Setiu, Kipayatuallah Dato’ Mohd Said. 

Beliau berkata demikian ketika merasmikan Hari Keluarga Majlis Guru Besar Daerah Setiu (MGBDS) yang diadakan di Tapak Perkhemahan Sekolah Kebangsaan Merbau Menyusut, Langkap, di sini, hari ini.

Cenderahati kepada setiap guru besar yang hadir.
Sebahagian keluarga yang hadir.
Menurutnya, kanak-kanak dan ibu-bapa yang menyertai hari keluarga itu dapat belajar melalui banyak perkara seperti sikap bantu membantu antara satu sama lain sebagaimana dalam beberapa acara pertandingan manakala anak-anak pula akan melihat apa yang dilakukan ibubapa mereka dan akan belajar daripadanya.

“Anak-anak kita ini mereka bukan sahaja mendapat didikan di sekolah secara formal tetapi melalui hari keluarga ini, mereka dapat belajar sesuatu termasuklah ukhwah Islamiah dan persaudaraan itu sangat penting yang mereka boleh perolehi dari hari keluarga ini.

“Kalau di sekolah anak-anak ini akan belajar melalui guru tetapi hari keluarga ini mereka belajar mengikut ibubapa secara tidak formal, mereka akan amanah melalui majlis-majlis yang diadakan sebagaimana sambutan hari keluarga pada hari ini di mana sesiapa yang menang dalam setiap pertandingan akan mendapat hadiah,” katanya.

Dalam pada itu, Kifatuallah meminta agar semua warga pendidik dan ibubapa menghayati Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia kerana ia banyak memberi manfaat kepada mereka terutamanya dalam pembentukan akhlak kanak-kanak untuk menjadi manusia berguna suatu hari ini.

Antara acara sukaneka yang diadakan.
Sebahagian guru besar bergambar kenangan bersama Kipayatuallah (3 dari kanan)
Sementara itu, beberapa acara diadakan sempena sambutan hari keluarga itu antaranya ialah pemberian cenderahati kepada semua guru besar yang hadir dan beberapa acara sukaneka antaranya termasuklah boling kelapa dan sepak bola.


No comments: