Hanya mereka yang memiliki sijil Latihan Pengendali Makanan (LPM) sahaja akan dibenarkan untuk mengusaha kedai makan.
Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif Pusat Pembangunan Kemahiran Terengganu (Tesdec), Haji Che Razali Adis berkata, pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) memandang serius perkara itu kerana banyak kes membabitkan mereka yang tidak mengambil berat penjagaan kebersihan.
“Tesdec telah dilantik sebagai Sekolah Latihan Pengendali Makanan (SLPM) oleh KKM sejak 2007 dan satu-satunya SLPM milik kerajaan negeri,” katanya.
Sehingga ini katanya, kira-kira 1,200 orang peserta telah berjaya menjalani kursus berkenaan yang diberikan secara percuma di Tesdec melalui 14 siri kursus setahun.
“Pemiliki sijil KLPM diiktiraf di seluruh negara dan tanpanya mereka tidak dibenarkan untuk membuka kedai makan atau berkaitan dengannya,” katanya.
Beliau kemudiannya mempelawa orang ramai yang berminat untuk mengikuti kursus pengendali makanan di Tesdec sekali gus membuka peluang mereka meceburkan diri dalam bidang pengusaha makanan dan sebagainya.