Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

29 May 2014

SUKMA XVII PERLIS 2014: Tahniah pasukan silat Terengganu kerana berjaya membawa pulang 3-emas, 7-perak dan 4-gangsa...

Pasukan silat Sukma Terengganu.Produk Felda memasuki 20 hypermarket di Abu Dhabi

Oleh: Esah Abdullah 

Felda merancang untuk membuka tiga lagi oulet Satu Wilayah Satu Industri (Sawari) dalam dan luar negara sehingga akhir tahun ini setelah berjaya membawa masuk produknya di 20 hypermarket di Abu Dhabi.

Pengarah Besar Felda, Datuk Faizoull Ahmad berkata tiga lagi oulet ialah di Kota Kinabalu, Sabah dan Tenggaroh, Johor yang masing-masing dijangka dibuka pada Ogos dan September depan.

Katanya, manakala sebuah lagi Sawari akan dibuka di hotel Felda di Landon yang kini di peringkat rundingan akhir dan dijangka dapat dibuka tidak lama lagi.

"Pada masa ini Felda telah membuka tiga oulet Sawari yang mula beropersi sejak 2008 di Wisma Felda di Kuala Lumpur dan diikuti di Menara Felda pada awal 2014 dan ketiga di Pejabat Felda Wilayah Terengganu, Tepoh di sini,

 "Sawari Felda Wilayah Terengganu ini merupakan yang terbesar dan dilengkapi pelbagai kemudahan termasuk Sawari kafe, perkhidmatan mesin ATM,perkhidmatan E-pay dan kemudahan WiFi,’’ katanya selepas merasmikan Qulet Sawari Felda Terengganu di Pejabat Felda Wilayah Terenggan, Tepoh Kuala Terengganu.

 Menurut beliau, oulet Sawari dibuka bertujuan memberi peluang kepada usahawan dari kalangan warga peneroka Felda untuk memasarkan produk keluaran mereka.

Katanya, sehingga ini seramai 135 usahawan Felda daripada 11 wilayah Felda memasarkan kira-kira 1,800 produk makanan basah, kering, minuman dan kraftangan untuk di pasarkan di Sawari.

Mengenai pencapaian jualan oulet beliau berkata, tahun lalu sebanyak RM1.161 juta jualan dicatat dan jumlah itu dijangka meningkatkan kepada RM1.5 juta pada tahun ini.

 "Dalam tempoh empat bulan pertama tahun ini Sawari mencatakan jualan lebih RM300 ribu,’’ katanya.

 Beliau berkata, Felda juga sedang membina sebuah kilang pembuatan makanan berharga RM25 juta di Pahang dan dengan adanya kilang tersebut, usahawan Felda mampu meningkatkan penawaran produk untuk pasaran tempatan dan seterusnya ke luar negara.

 

Tinjauan: Pertukaran 50 pegawai kerajaan wajar.

Oleh: Aminudin Ismail. 

PERTUKARAN 50 pegawai kerajaan negeri yang diumumkan oleh Setiausaha Kerajaan (SUK) Negeri, Dato’ Mazlan Ngah, baru-baru ini tentunya tentunya menjadi perhatian ramai kerana ia membabitkan jumlah pertukaran yang paling ramai dalam pentadbiran kerajaan negeri.

Menurut SUK, pertukaran secara besar-besaran itu adalah perkara biasa dan terpaksa dilakukan berikutan persaraan dua pegawai kanan kerajaan yang secara tidak langsung berlaku kenaikan pangkat dalam beberapa jawatan yang disandang serta pertukaran lain adalah bagi mengemaskini dan memantapkan lagi pentadbiran kerajaan negeri.

Dr. Mustapha...wajar.
TEGANUKITA sempat membuat tinjauan bagi mendapat komen orang ramai mengenai pertukaran yang berlaku itu dan rata-rata yang ditemui menganggap tindakan itu adalah tepat dan wajar.

Seorang tokoh akademik, Prof. Dr Mustapha Ismail, Naib Canselor University College Bestari, Setiu menyifatkan pertukaran itu wajar dan memang patut dilaksanakan bagi meningkatkan kecekapan dalam pentadbiran kerajaan negeri.

“Dalam hal ini yang penting ialah kebolehan pegawai itu dalam mentadbir walaupun senioriti itu juga penting. Jadi pertukaran ini saya melihat sesuatu yang bagus dan tepat dalam usaha untuk memacukan Terenggganu menjadi sebuah negeri maju,” katanya.

Seorang kakitangan awam, Zainuddin Dollah, dari Setiu berkata rombakan yang dilakukan itu memang sesuai bagi melicinkan pentadbiran kerajaan negeri dan bersesuaian dengan kehendak semasa.

“Ia akan memberi pengalaman baru kepada pegawai yang menjawat jawatan baru manakala yang bertukar ke jawatan sama pula akan membuat perubahan bagi memantapkan organisasi di bawah tadibranya.

Zainuddin...rombakan positif.
“Rombakan yang dibuat tentunya kearah positif dan bertepatan kerana melihat dari senarai yang disiarkan kebanyakan lebih kepada kenaikan pangkat dan pertukaran yang lebih selesa.” katanya sambil mengharapkan rakyat terus memberi sokongan kepada kepimpinan kerajaan negeri sekarang.

Seorang pengiat belia, Mohd Yassin Embong dari Kuala Terengganu pula menyifatkan pertukaran yang berlaku dalam pentadbiran kerajaan negeri itu adalah kemas dan teratur serta perlu diterima oleh semua pihak kerana ia dilakukan bagi melincinkan pentadbiran kerajaan negeri.

“Kenyatan Dato’ SUK bahawa pertukaran itu berlaku adalah kerana persaraan dua pegawai kanan kerajaan negeri dan pertukaran adalah perkara biasa dalam jentera pentadbiran mana-mana organisasi perlu diterima semua pihak.

“Melihat dari senarai pertukaran, mereka yang memegang jawatan baru dan jawatan sama tetapi bertukar ke tempat lain adalah sesuai dan mereka yang terbabit dilihat mampu menjalankan tugas dengan baik bagi memantapkan pentadbiran kerajaan negeri,” katanya.

Yassin...sesuai.
Seorang penuntut pengajian tinggi, Nur Azlin Amiruddin, dari Bukit Payong, Marang berkata pertukaran yang berlaku itu dilihat mengikut kaedah yang betul dan semua pihak perlu menerimanya dengan baik tanpa membuat sebarang spekulasi yang negatif.

“Nampaknya ia adil dan saksama dan sememangnya dinantikan semua pihak kerana pertukaran itu membabitkan senioriti dan kemampuan dalam jawatan baru yang mereka pegang manakala pertukaran bagi jawatan yang sama pula dilihat sebagai mahu mengubah cara pentadbiran supaya lebih baik dan berkesan,” katanya.

Seorang surirumah, Sarinah Mat Zin, dari Kuala Berang berkata dia mengharapkan semua pihak menerima pertukaran jawatan dalam pentadbiran kerajaan negeri itu dengan baik dan mereka yang terbabit pertukaran akan terus menjalankan tugas dengan cemerlang.

“Pertukaran itu memang tepat kerana tiada yang terpinggir malah ada yang dinaikan pangkat dan ini tentunya akan memberi semangat kepada yang terbabit untuk menjalankan tugas dengan lebih baik dan cemerlang supaya pentadbiran negeri akan terus kemas dan teratur,” katanya.

 

Bazlan rasmi penutup pertandingan wau Setiu

KENANGAN...Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Rakit, Bazlan Abdul Rahman (baju hitam, bertopi)) bergambar kenangan bersama peserta selepas Majlis Perasmian Penutup Pertandingan Wau Daerah Setiu yang berlangsung di Sungai Tarom, baru-baru ini.

Pertandingan Wau Peringkat Daerah Setiu anjuran Pejabat Daerah Setiu di Kompleks Sukan Sungai Tarom, Permaisuri itu disertai oleh peminat wau dari seluruh daerah Setiu dengan mempertanding beberapa kategori antaranya ialah wau cantik dan wau naik.

"Tahniah dan terima kasih Pejabat Daerah Setiu kerana menganjurkan pertandingan ini dengan jayanya. Tahniah juga diucapkan kepada para peserta khususnya kepada para pemenang," kata Bazlan.

Turut hadir ialah Adun Langkap, Dato' Sabri Mohd Nor dan Ketua Penolong Pegawai Daerah Setiu, Lizan Che Mat..- Aminudin Ismail.
Bazlan menyampai hadiah kepada pemenang.

Sempat tandatangan kenangan di atas wau peserta.

Mendekati rakyat sebelum majlis bermula.

Dato' Sabri (kanan) turut hadir.

Bazlan sempat menaikan wau bersama peserta.

 

28 May 2014

SUKMA XVII PERLIS 2014: Terengganu terus menuai emas

HENJUTAN EMAS...Atlet Terengganu kian bersemangat mengumpul emas terbanyak - tambahan emas kali ini menerusi Nur Aisyah menerusi berbasikal ujian masa wanita...

Dana Remaja akan disampaikan di IPT/ Penghargaan buat dua pegawai kanan kerajaan dari MB

Oleh: Ruslan Abdul Rahman dan Aminudin Ismail. 

PEMBERIAN Dana Remaja 2014 akan ditambahbaik di mana penuntut IPT yang menerimanya tidak perlu pulang ke kampung untuk mengambil wang itu tetapi sebaliknya mereka akan menerima di kampus.

Bercakap kepada Unit Komunikasi Negeri (UKOM), selepas selesai mesyuarat Exco, hari ini, Menteri Besar, Dato' Ahmad Razif Abdul Rahman berkata, dengan cara itu, ia tidak akan menyusahkan lagi penuntut terbabit untuk pulang ke kampung menerima wang dana itu.

"Saya mengharapkan dengan penambahbaikan ini ia akan memberi kemudahan dan keselesaan kepada penuntut IPT yang menerima wang dana itu kerana mereka tidak perlu lagi meninggalkan pengajian untuk menerima wang itu.

"Dengan cara itu, juga ia adalah satu penghormatan kerajaan negeri kepada penuntut IPT terbabit yang menuntut di seluruh Malaysia," katanya.

Sementara itu, Menteri Besar merakamkan ucapan terima kasih dan penghargaan kepada dua pegawai tertinggi negeri iaitu Pegawai Kewangan Dato' Haji Mat Razali Kassim dan Pengarah Tanah dan Galian (PTG), Dato' Tuan Mamat Tuan Ngah yang akan bersara.

"Saya ucap terima kasih dan berbanyak penghargaan ke atas dua pegawai kanan terbabit iaitu Dato' Mat Razali Kassim dan Dato' Tuan Mamat Tuan Ngah atas sumbangan mereka berdua ke atas negeri Terengganu dan semoga mereka akan mendapat kesejahteraan dalam persaraan," katanya.

 

KRT Bandar Jertih sokong perlantikan Menteri Besar.


Sokong...seorang ahli KRT memasang kain rentang di Bandar Jertih menyokong perlantikan Ahmad Razif sebagai Menteri Besar Terengganu.
Oleh: Mohammad Ishak.

Kawasan Rukun Tetangga (KRT) Bandar Jertih, Besut menyambut baik dan menyokong penuh perlantikan YAB Dato’ Ahmad Razif Abd Rahman sebagai Menteri Besar Terengganu ke 14 bagi meneruskan kepemimpinan kerajaan negeri.

Perlantikan Ahmad disifatkan amat sesuai dan menepati kehendak Badan Bukan Kerajaan (NGO) kerana beliau sebelum ini banyak memimpin badan sukarela.

Setiausahanya, Abdul Aziz Hassan berkata, mesyuarat peengurusan bulanan badan itu malam semalam sebulat suara menyokong penuh perlantikan Ahmad sebagai Ketua Kerajaan Negeri dan berharap negeri ini akan bertambah maju di bawah pentadbiran beliau.

Katanya, sebagai NGO yang mewakili penduduk pelbagai kaum di daerah Besut,beliau berharap Ahmad akan turut memberi tumpuan kepada aspirasi NGO yang banyak membantu kerajaan dalam pembangunan sosial.

Menurutnya, KRT Jertih bangga dengan perlantikan bekas seorang pemimpin masyarakat ke jawatan tertinggi itu sambil mengucapkan tahniah kepada Perdana Menteri,YAB Dato’ Seri Najib Tun Abdul Razak yang melantik beliau.

Abd Aziz berkata, sebagai menzahirkan rasa syukur dan bangga dengan perlantikan itu pihak KRT tebabit turut memasang kain rentang yang mengalu-alukan perlantina Ahmad di perkarangan Pusat Rukun Tetangga Bandar Jertih

“Kami juga membuat keputusan untuk mengadakan kunjungan hormat ke pejabat Menteri Besar untuk berkenal lebih rapat apabila ada masa sesuai dan kelapangan,” katanya. Seorang Ahli Jawatankuasa KRT Bandar Jertih seedang memasang kain rentang di Pusat Rukun Tetangga Bandar Jertih.

 

16 jabatan dapat penarafan bintang

Oleh; Esah Abdullah
Gambar oleh Zulkipli Putra

Sembilan jabatan dan agensi kerajaan negeri menerima penarafan empat bintang pencapaian pengurusan kewangan 2013 daripada 16 jabatan dan agensi kerajaan yang menyertainya.

Setiausaha Kerajaan, Dato' Haji Mazlan Ngah berkata, enam jabatan lagi menerima tiga bintang dan tiada jabatan yang menerima kurang daripada itu.

Katanya, penyata kewangan negeri Terengganu 2013 telah menjalani pengesahan audit yang dipengerusikan oleh Ketua Audit Negara Tan Sri Ambing Buang.

"Penyata kewangan ini telah dikemukakan kepada ketua audit negera untuk diaudit pada 10 Februari lalu dan menerima sijil penarafan bintang audit hari ini," katanya dalam sidang media di pejabatnya semalam.

Dato' Haji Mazlan berkata, untuk mendapat empat bintang markah keseluruhan adalah 90 hingga 100 peratus manakala tiga bintang adalah 70 hingga 89.9 peratus.

Menurutnya, jabatan dan agensi yang mendapat empat bintang ialah Perbadanan Memajukan Iktisad Negeri Terengganu (PMINT), Pejabat Daerah Kemaman, Pejabat Perbendahaan Negeri, Majlis Agama dan Adat Melayu Terengganu (Maidam), Pejabat Tanah dan Galian (PTG), Pejabat Tanah Besut, Majlis Daerah Setiu ,Pejabat Tanah Marang dan Pejabat Setiausaha Kerajaan Terengganu.

Manakala yang mendapat tiga bintang ialah Pejabat Tanah Hulu Terengganu, Majlis Perbandaran Kuala Terengganu (MBKT), Pejabat Tanah Kuala Terengganu, jabatan Kerja Raya (JKR), Jabatan Perhutanan Negeri, Pejabat Daerah Kuala Terengganu dan Pejabat Daerah Hulu Terengganu.

Pencapaian ini lebih baik dari tahun sebelumnya (2012) iaitu enam jabatan menerima empat bintang dan lapan jabatan menerima tiga bintang.

"Sebagaimana tahun lepas setiap jabatan dan agensi yang mendapat empat bintang akan menerima RM20,000 sebagai penghargaan daripada kerajaan negeri," katanya.
 

27 May 2014

50 Pegawai Tadbir Kerajaan bertukar

Oleh: Esah Abdullah
Gambar oleh Zulkipli Putra

 Seramai 50 orang Pegawai Tadbir Kerajaan Negeri akan bertukar ke jawatan baru yang akan berkuatkuasa pada 2 Jun ini.

Setiausaha Kerajaan, Dato' Haji Mazlan Ngah dalam sidang media di pejabatnya hari ini berkata, pertukaran ini dibuat berdasarkan dua pegawai tertinggi negeri iaitu Pegawai Kewangan Dato' Haji Mat Razali Kassim dan Pengarah Tanah dan Galian (PTG), Dato' Tuan Mamat Tuan Ngah akan bersara.
SUK Terengganu, Dato' Haji Mazlan Ngah menunjukkan senarai pertukaran yang membabitkan Pegawai Tadbir negeri ketika mengadakan sidang akhbar di pejabatnya, hari ini.
Mereka yang terbabit dengan pertukaran itu ialah Pengurus Besar Perbadanan Memajukan Iktisad Negeri Terengganu (PMINT) Dato' Haji Osman Muda akan mengisi kekosongan Pegawai Kewangan Negeri menggantikan Dato' Haji Mat Razali Kassim dan tempat beliau diisi oleh Pengarah Bekalan Air Negeri, Dato' Haji Wan Zahari Wan Ngah.


Manakala Pegawai Daerah Setiu, Haji Mohamad Nor Ibrahim ke jawatan Pengarah PTG yang baru dan tempat beliau diisi oleh Yang Dipertua Majlis Daerah Hulu Terengganu, Haji Talaha Ali.

Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Dato' Haji Zulkifli Mohamad dipinjamkan ke jawatan Ketua Pegawai Eksekutif TESDEC Sdn. Bhd. dan tempat beliau diganti oleh Pegawai Daerah Kuala Terengganu, Haji Wan Nawawi Wan Ismail.

Pegawai Daerah Kemaman, Haji Mohamad Kamil Othman ke jawatan Pegawai Daerah Kuala Terengganu dan Timbalan Pengarah (Pentadbiran dan Kewangan) Jabatan Kerja Raya (JKR), Haji Wan Mohd Rubi Wan Jusoh ke jawatan Ketua Pegawai Eksekutif Yayasan Pembangunan Usahawan Terengganu (YPUT).

Yang Dipertua Majlis Perbandaran Kemaman, Haji Mustafa Khalid ke jawatan Pegawai Daerah Kemaman manakala Pegawai Jawatan Kumpulan Pejabat Setiausaha Kerajaan, Encik Harun Mohamad ke jawatan Pengarah Bekalan Air Terengganu.

Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pengurusan) Dato' Haji Mohd Yasim Awang ke jawatan Pengarah Yayasan Islam dan Timbalan Rektor (Jaringan Industri dan Korporat ) TATi Universiti Kolej, Haji Mohd Zulkifli Abu Bakar menjadi Yang Dipertua Majlis Perbandaran Kemaman.

Pengarah Majlis Sukan Negeri, Haji Zainal Abidin Hussin ke jawatan Ketua Penolong Setiausaha Kerajaan (Kerajaan Tempatan dan Perumahan) dan Pegawai Daerah Marang, Haji A.Rahman Che Ali pula ke jawatan Yang Dipertua Majlis Daerah Dungun.

Pengarah Yayasan Terengganu, Haji Azmi Razik ke jawatan Yang Dipertua Majlis Daerah Hulu Terengganu dan Yang Dipertua Majlis Daerah Setiu Haji Samiun Salleh akan menjawat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pengurusan) sementara Yang Dipertua Majlis Perbandaran Dungun, Encik Ibrahim Mohamad ke jawatan Timbalan Pengarah (Pentadbiran dan Kewangan) JKR negeri.

Ketua Penolong Setiausaha Kerajaan (Kerajaan Tempatan,Perumahan dan Tugas-tugas Khas) Haji Wan Mohamad Lotfi Wan Ismail ke jawatan Ketua Penolong Pentadbir Tanah Kemaman dan Pengarah Urusan Percetakan Yayasan Islam Terengganu, Haji Zainal Abidin Mohamed ke jawatan Yang Dipertua Majlis Daerah Setiu.

Setiausaha Majlis Perbandaran Kemaman, Haji Shahidan Embok bertukar ke Pendaftar TATi Universiti Kolej dan Ketua Penolong Setiausaha Kerajaan (Pengurusan Sumber Manusia), Haji Mohd Zahari Md Azahar ke jawatan Timbalan Pengarah UPEN/Pengurusan Kanan Projek Pembangunan Kuala Nerus.

Ketua Pegawai Eksekutif T-ISSI Terengganu, Datuk Tengku Farok Hussin Tengku Abdul Jalil ke jawatan Ketua Penolong Setiausaha Kerajaan (Pengurusan Sumber Manusia) dan Ketua Pegawai YPUT, Haji Che Razali Adis ke jawatan Ketua Penolong Pegawai Daerah Besut.

Yang Dipertua Majlis Daerah Marang, Encik Zulkifli Ali ke jawatan Setiausaha Dewan Undangan Negeri Terengganu dan Pengarah Jabatan Khidmat Pengurusan Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT), Haji Jahani Ismail menjadi Setiausaha MBKT.

Ketua Penolong Setiausaha Kerajaan (Khidmat Pengurusan) Haji Johan Ibrahim bertukar ke jawatan Ketua Penolong Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) dan Pendaftar TATi Universiti Kolej, Haji Che Suhaimin Mohamad ke jawatan Ketua Penolong Pegawai Daerah Dungun.

Pengurus Besar TESDEC Berhad, Haji Rozali Salleh pula ke jawatan Pengarah Jabatan Khidmat Pengurusan MBKT dan Setiausaha Dewan Undangan Negeri, Haji Azhar Jusoh ke jawatan Ketua Penolong Setiausaha Kerajaan (Khidmat Pengurusan).

Ketua Penolong Setiausaha Kerajaan (Program Khas Sukan - T-Team), Encik Ab. Rasid Jusoh ke jawatan Pengarah Majlis Sukan Negeri dan Ketua Penolong Pegawai Daerah Dungun, Haji Alias Mamat ke jawatan Setiausaha Majlis Daerah Kemaman.

Ketua Penolong Setiausaha Kerajaan (Pengurusan Harta) Jabatan Baitulmal MAIDAM, Encik Ahmad Azizi Zulkifli ke jawatan Pengarah Jabatan Teknikal MAIDAM dan Ketua Penolong Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Encik Idham Mustafa ke jawatan Setiausaha Sulit kepada Menteri Besar Terengganu.

Ketua Penolong Pegawai Daerah Besut, Encik Zahanapi Sagaf ke jawatan Setiausaha Majlis Daerah Besut manakala Setiausaha Majlis Daerah Besut, Encik Saidi Salleh ke jawatan Ketua Pegawai Operasi T-ISSI Terengganu.

Ketua Pegawai Operasi T-ISSI Terengganu, Haji Lukema Meri Salleh ke jawatan Ketua Penolong Setiausaha (Pengurusan Harta) Jabatan Baitulmal MAIDAM dan Ketua Penolong Setiausaha Kerajaan (Projek-projek Khas), Encik Zuwislam Awang ke jawatan Pengurus Unit Transformasi Pengurusan Prestasi dan Pelaksanaan Terengganu.

Ketua Penolong Pengarah (Bajet) UPEN, Encik Muhd. Aimin Mohd Tahir ke jawatan Timbalan Pengarah (Pentadbiran dan Kewangan) Institut Al-Quran Terengganu dan Pengurus Unit Transformasi, Pengurusan Prestasi dan Pelaksana, Encik Mohd Nasir Kasim ke jawatan Pengurus Projek Pembangunan Kuala Nerus.

Setiausaha Sulit kepada Menteri Besar, Puan Maldiana Abd. Fatah ke jawatan Ketua Penolong Pengarah (Bajet) UPEN dan Penolong Kanan Setiausaha Kerajaan (Projek-projek Khas) Puan Safura Mad Juhari ke jawatan Penolong Setiausaha Kerajaan (Tadbir Urus dan Pematuhan).

Penolong Kanan Setiausaha Kerajaan (Program Khas Khas Sukan) Terengganu/Pengurus Kanan Operasi TPCT, Cik Rosini Sulong ke jawatan Penolong Pentadbir Tanah (Pendaftaran) Hulu Terengganu dan Penolong Pengarah (Pertanian dan Asas Tani) UPEN, Encik Wan Ahmad Firdaus Wan Abdullah ke jawatan Penolong Setiausaha Kerajaan (Pengukuhan Integriti dan Pengurusan Aduan).

Penolong Pesuruhjaya (Pentadbiran dan Kewangan) MAIDAM, Encik Wan Mohd Firdaus Wan Sembok ke Penolong Pengurus (Pembangunan) Tourism dan Penolong Pengarah (UKOM) Agensi Pembangunan Masyarakat Terengganu, Encik Muhamad Ridzuan Hashim ke jawatan Penolong Pengarah (Pertanian dan Asas Tani) UPEN Terengganu.

Penolong Pengarah (Media baru) Agensi Pembangunan Masyarakat, Raja Faisal Raja Harun ke jawatan Penolong Pegawai Daerah (Pembangunan Masyarakat) Hulu Terengganu dan Penolong Pegawai Daerah (Pembangunan Masyarakat) Hulu Terengganu Encik Mohd Fadli Jusoh ke Penolong
Pengurus Projek Pembangunan Kuala Nerus manakala Pegawai Tadbir Terengganu Incorporated Sdn Bhd., Puan Faten Ummaimah Saidi ke jawatan Penolong Pegawai Daerah (Khidmat Pengurusan) Marang.
 

Exco lawat mangsa kebakaran di Seberang Jertih.

Terima Kasih...seorang mangsa kebakaran menerima sumbangan daripada Pehimi.
Oleh: Mohammad Ishak.

KERESAHAN hidup tiga keluarga yang menjadi mangsa kebakaran di Perumahan Awam Seberang Jertih,terubat apabila mereka dikunjungi pemimpin yang prihatin dengan nasib yang menimba keluarga terbabit.

Kehadiran Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan,Pembangunan Wanita,Keluarga Masyarakat Negeri, Muhamad Pehimi Yusof yang melawat mangsa melegakan sedikit perasaan selepas mereka kini hilang tempat tinggal selepas rumah kediaman musnah dalam kebakaran.

Dalam kejadian kira-kira 10.58 pagi semalam tiga rumah teres terbabit musnah apabila kebakaran yang bermula dari salah sebuah rumah di situ merebak ke rumah berdekatan.

Bagaimanapun, kecekapan anggota Jabatan Bomba dan Penyelamat berjaya menyelamatkan berpulah rumah lain daripada hangus terbakar. Muhamad Pehimi yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jertih, memberi jaminan kerajaan negeri akan memberi apa juga bantuan untuk memulihkan kehidupan mangsa yang terjejas dengan kejadian itu.

Ketika menemui mangsa Muhamad Pehimi berkata, bagi mereka yang mempunyai tanah sendiri kerajaan negeri sedia memberi bantuan untuk membina rumah kekal kepada mangsa terbabit.

Sempena lawatan itu beliau turut menyampaikan bantuan segera kepada ketiga-tiga mangsa bagi meringankan beban hidup mereka.

Dalam pada itu, Ahli Parlimen Besut, Dato’ Seri Idris Jusoh yang diwakili oleh Pegawai Khas,Rozali Embong, turut menyampaikan bantuan kepada mangsa kebakaran terbabit.

 

Guru perlu bersikap proaktif dalam memajukan bidang pendidikan- A.Latiff Awang.

Tahniah...A.Latiff menyampaikan hadiah kepada Tokoh Guru Marang.
Oleh: Aminudin Ismail dan Amirullah Othman.

GURU-guru perlu melengkapkan diri secara global serta bersikap proaktif dengan perkembangan teknologi yang semakin canggih kerana pengajaran yang berteraskan pengunaan komputer adalah antara pengisian kurikulum wawasan negara untuk menjadi sebuah negara maju menjelang 2020.

Selain itu, guru juga harus memainkan peranan bagi memperkukuhkan perpaduan dalam sesebuah masyarakat majmuk yang sedang mengalami perubahan nilai sosial dan politik yang ketara, kata Exco Transformasi Kerajaan, Komunikasi dan Multimedia Negeri , A.Latif Awang ketika berucap merasmikan Sambutan Hari Guru Peringkat Daerah Marang di Sekolah Menengah Rusila, Marang, semalam.

Latiff sedang memeriksa perbarisan kadet Polis.
Dalam ucapan itu juga, A.Latif menekankan supaya setiap guru perlu meraikan keperlbagaian dan pada masa yang sama memperkukuhkan perpaduan dalam sebuah masyarat majmuk yang sedang melalui proses perubahan nilai sosial dan politik yang ketara.

"Sememangnya menjadi hasrat dasar pendidikan kebangsaan untuk memupuk perpaduan rakyat berbilang kaum di negara ini melalui sistem pendidikan yang mengutamakan perkongsian nilai, budaya dan cita-cita bersama," katanya.

A. Latiff berkata, guru-guru tidak seharusnya tidak menyokong kerajaan kerana pelbagai insentif diberi kepada guru dalam bidang pendidikan dan katanya, kerajaan negeri mengeluarkan peruntukan yang besar pada setiap tahun untuk memajukan bidang pendidikan di negeri ini.

Sementara itu, bekas Pegawai Pendidikan Daerah Marang, Wahid Setiu dinobatkan sebagai Tokoh Guru Daerah Marang 2014 manakala Pengetua Cemerlang pula ialah milik Kamariah Ali dari SMK (A) Durian Guling.

Zahari Ibrahim dari Sekolah Kebangsaan Kelulut di Anugerah Guru Besar Cemerlang manakala Othman Mohd pula diumumkan sebagai pemenang bagi Anugerah Guru Berjasa.

Pemenang Pegetua Cemerlang menerima sijil.

Latiff tiba di perkarangan SM Rusila.


Teruskan projek sedang berjalan asalkan mendapat faedah rakyat- MB.

Oleh: Aminudin Ismail.

MENTERI Besar Terengganu, Dato’ Ahmad Razif Abdul Rahman, memberi jaminan akan meneruskan beberapa projek kerajaan negeri yang kini sedang dalam pembinaan termasuklah Pulau Bebas Cukai Kenyir supaya ianya tidak akan menjadi projek gajah putih dan akan mendapat faedah kepada rakyat.

“Setakat ini kita akan teruskan mana-mana projek yang sedia ada, saya akan buat dan mengkaji semula, sebab kita tidak mahu hari ini, projek-projek begini apabila tidak diteruskan atau kita mengambil satu keputusan yang drastik dan akhirnya ia menjadi gajah putih.

“Jadi kita akan melihat baliklah, dan kita akan membuat kajian balik dan kita akan pastikan setiap duit yang dibelanjakan itu memberi impak yang besar kapada rakyat,” katanya selepas merasmikan satu program di Setiu, baru-baru ini. (Sabtu)

Katanya, beliau akan membuat keputusan dengan berbincang dengan exco kerajaan negeri bagaimana jalan terbaik untuk meneruskan projek-projek itu.

“Jadi Insya Allah lah perkara ini kita akan buat keputusan tapi yang telah mendapat kelulusan dan sedang dilaksana kita akan teruskan tiada masalah,” katanya.

Bercakap mengenai Pulau Bebas Cukai Kenyir, Ahmad Razif berkata, projek itu akan diteruskan kerana ia akan memberi manfaat kepada rakyat dan negeri.

“Bagi kita pihak kerajaan negeri tiada masalah, sebab kita sudah mendapat kelulusan , kelulusan kita sudah dapat untuk jadikan Pulau Bebas Cukai. Tiada masalah kita akan teruskan, bukan senang untuk dapatkan satu kebenaran yang begini.

“Cuma pendekatan dan kaedah sahaja yang sedang kita kaji balik untuk memastikan penglibatan pihak-pihak lain untuk membantu kerajaan negeri Terengganu bagi menjayakan hasrat tersebut.

“Insya Allah, Kita akan teruskan dan yang kita jalankan, kita jalankan, Tiada masalah asalkan benda yang baik dan akan dapat kepada rakyat,” katanya.

 

26 May 2014

40 Puteri UMNO Besut/Setiu sertai 'Kempen Digital'.

Tekun...antara peserta yang hadir menyertai program.
Oleh: Aminudin Ismail. 

SERAMAI 40 ahli Puteri UMNO Bahagian Besut dan Setiu menyertai Program Kempen Digital yang diadakan di Pusat Internet 1Malaysia Jabi, kelmarin.

Program yang bertujuan memberi pendedahan mengenai cara berkempen melalui alam siber itu dirasmikan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jabi, Mohd Iskandar Jaafar.

Terang...Fuzilawati menyampaikan teknik pengunaan FB.
Ketua Pergerakan Puteri UMNO Setiu, Norfuzilawati Yusof, berkata sambutan daripada peserta terhadap program itu begitu mengalakan dan hampir kesemua yang ditawarkan untuk mengikuti kursus sehari itu hadir.

"Memandangkan tempat adalah terhad kita hanya menawarkan kepada 40 peserta sahaja iaitu 20 daripada Puteri Besut dan 20 lagi daripada Puteri Setiu.

"Tujuan diadakan program Kempen Digital ini adalah untuk memberi lebih pengetahuan kepada peserta tentang cara berkempen mengunakan internet iaitu pengunaan whatsaap, Facebook, dan U-Tube," katanya. 

Fuzilawati berkata, dengan adanya program itu, beliau mahu setiap ahli Puteri mahir dalam menyebarkan maklumat yang tepat mengenai kerajaan dan dapat menangkis segala tohmahan tidak baik yang dilemparkan pihak tertentu kepada kerajaan Barisan Nasional.

"Kita juga ada mengajar cara membuat "short movie" dimana ia sebagai salah satu pendekatan program 'attack' dan 'defends' kerajaan dan saya mengharapkan peserta program ini mengunakan ilmu yang mereka perolehi bagi membantu kerajaan menyampaikan maklumat yang tepat dan betul kepada masyarakat melalui dunia siber," katanya.

Turut hadir pada program anjuran Puteri UMNO Bahagian Setiu itu ialah Ketua Pergerakan Puteri UMNO Terengganu, Rozita Ismail.
 

263 bakal mahasiswa terima pendahuluan PTPTN.


Terima...Pehimi menyampaikan wang pendahuluan PTPTN kepada seorang bakal mahasiswi sambil diperhati Rasol (dua dari kiri)
Oleh: Mohammad Ishak.

KEGEMBIRAAN jelas terbayang di wajah bakal mahasiswa daerah Besut apabila permohonan mereka mendapatkan pinjaman dari Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN), untuk melanjutkan pelajaran di pusat pengajian tinggi tempatan mendapat kelulusan pihak terbabit.

Pemohon sebahagian besar mereka daripada anak petani dan nelayan menzahirkan rasa syukur dan mengucapkan terima kasih kepada kerajaan yang menyediakan kemudahan pinjaman menerusi PTPTN dan membolehkan mereka mengurus kemasukan ke pusat pengajian tinggi pilihan masing-masing.

“Tanpa kemudahan menerusi PTPTN sudah tentu saya tidak dapat meneruskan pengajian kerana keluarga tidak mampu menyediakan peruntukan untuk pembelajaran,” kata pelajar Mohd Daud Abdullah,25, dari Kampung Raja.

Majlis penyampaian Wang Pendahuluan Pembayaran (WPP) dilakukan oleh Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Pembangunan Wanita,Keluarga dan Pembangunan Masyarakat, Muhamad Pehimi Yusof.

Pada majlis itu seramai 263 bakal mahasiswa mewakili pelbagai universiti tempatan menerima wang berkenaan pada majlis yang berlangsung di Dewan Majlis Daerah Besut (MDB), Gong Kemuntong, Jertih, semalam.

Hadir sama Pegawai Tugas-Tugas Khas, Menteri Pendidikan II, Dato’ Rasol Wahid. Muhamad Pehimi yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jertih ketika berucap pada majlis itu mahu pelajar memanfaatkan wang yang disediakan untuk kepentingan pendidikan dan tidak menyalahgunakan sumber kewangan berkenaan.

Katanya, PTPTN walaupun dibantah keras oleh pihak pembangkang tetapi ia sebenarnya satu program yang memberi faedah besar kepada bakal mahasiswa kerana ia satu-satunya agensi yang menyediakan pinjaman pembelajaraan yang terbaik.

“Sebab itu kerajaan tidak menghapuskan PTPTN walaupun ada pihak cuba membangkit isu berkenaan malah ia wajar dikekakkan kerana ia untuk kemudahan pelajar miskin,” katanya.

 

MENTERI BESAR, DATO' HJ AHMAD RAZIF: 'TAHNIAH KEPADA ATLET DAN KONTINJEN SUKMA DI PERLIS ATAS KEJAYAAN TANGGA TERATAS SEHINGGA INI

Menteri Besar Terengganu, Dato’ Hj Ahmad Razif Abd Rahman  melahirkan rasa sukacitanya dan mengucapkan setinggi-tinggi tahniah kepada atlet SUKMA Terengganu di atas kejayaan sehingga ini, Terengganu mendahului di tangga teratas dengan kedudukan terkini 10  pingat emas, 4 perak dan 3 gangsa (sehingga pagi ini 26 Mei).
Juga tahniah kepada Ketua Kontinjen, YB Mahadi Musa (Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Belia & Sukan dan Sumber Manusia Negeri) merangkap Adun Kota Putera dan seluruh pegawai dan petugas serta bapa-bapa angkat setiap acara terdiri dari Ahli-ahli YB Terengganu dan Ketua-ketua Jabatan.
Katanya, kejayaan itu sebenarnya adalah hasil dari kerja sama dan kerja sepasukan dari seluruh jentera kerajaan dan rakyat negeri Terengganu.
“Marilah kita  bekerja bersama-sama dan secara berpasukan dalam satu pasukan, itulah pendekatan saya untuk rakyat dan negeri ini,” katanya dalam satu kenyataan ringkas melalui Unit Komunikasi Negeri Terengganu.
Sebelum ini, kerajaan negeri bersetuju  menambah insentif kemenangan kepada setiap pemenang  pingat emas dan perak  di Sukan Malaysia (Sukma) Perlis 2014 bermula 24 Mei lalu.
Setiap pingat emas akan memperolehi RM6,000 dan perak RM5,000, masing-masing bertambah RM1,000 berbanding imbuhan yang disediakan kepada pemenang pingat itu pada tahun sebelumnya. Sementara setiap pingat gangsa kekal RM2,000 seorang.


Dato’ Ahmad Razif berkata, kenaikan insentif kemenangan itu sebagai menyuntik semangat atlet supaya  mencapai sasaran Kontinjen Terengganu memperolehi 53 emas, 45 perak dan 51 gangsa.
Beliau dijangka menemui pegawai dan atlet Terengganu di Perlis pada 28 Mei 2014 dan makan malam bersama serta menyampaikan amanat serta member semangat dan dorongan untuk terus berjuang.
Terengganu amat berhasrat untuk menjuarai SUKMA kali ini.25 May 2014

Menteri Besar rai persaraan bekas gurunya./ MB seorang yang tepati janji- Cikgu Mat.

Mohamed bersama Ahmad Razif.
Oleh: Aminudin Ismail. 

SEKALIPUN sibuk dengan tugas baru sebagai Menteri Besar Terengganu namun Dato’ Ahmad Razif Abdul Rahman sempat meluangkan masa kira-kira sejam meraikan majlis persaraan bekas gurunya yang juga rakan baik di Sekolah Kebangsaan Jelapang, Langkap, Setiu, hari ini.

Rakanya itu, Mohamed Nawi, 56, tahun bersara pada hari ini selepas berkhidmat sebagai guru kira-kira selama 34 tahun dan kedatangan Menteri Besar itu untuk menghadiri majlis ringkas persaraan itu memang sudah diduganya.

“Saya hanya sms kepadanya, menyatakan saya  akan mengadakan majlis ringkas persaraan saya pada hari ini dan saya juga tahu beliau memang sibuk dengan tugas sebagai Menteri Besar yang baru disandangnya sekarang.

“Tetapi saya yakin dia akan datang kerana saya memang kenal dia, kalau dia kata nak datang dia akan datang dan Alhamdulillah dia memang datang pada hari ini saya rasa begitu gembira,” katanya yang sudah lapan tahun mengajar di sekolah itu.

Kenangan..guru dan pegawai dari PPD bergambar dengan Ahmad Razif.
Mohamed berkata, dia mengenali Ahmad Razif ketika mengajar di Sekolah Menengah Ibrahim Fikri (SIF) dan ketika itu Menteri Besar Terengganu yang baru itu pernah belajar di situ sebelum menyambung pelajaranya ke Sekolah Menengah Sultan Sulaiman.

“Saya mengajar Ahmad Razif ketika dia belajar di Tingkatan tiga, masa itu saya baru menjadi guru dan mengajar di SIF, kemudian selepas itu saya pula mengajar kelas tuisyen miliknya selama beberapa tahun,” katanya yang berasal dari Pontian, Johor itu.

Mohamed berkata, Ahmad Razif adalah seorang yang menepati janji kerana itulah dia yakin bahawa Menteri Besar itu akan datang pada hari persaraannya hari ini.

“Dia memang seorang yang baik, itu yang boleh saya kata, kalau dia kata nak datang dia akan datang kerana itulah saya berani memberitahu kepada guru-guru lain bahawa Menteri Besar Terengganu akan datang ke sekolah saya itu dan dia betul-betul datang.

"Sikap baik YB itu, dengan saya, saya percaya dia sangat menghormati saya dan saya juga sangat-sangat menghormatinya” katanya.

Mohamed berkata, dia berterima kasih kepada Ahmad Razif atas kesudian Menteri Besar itu datang ke majlis persaraannya dan berharap rakan dan anak muridnya itu menjadi seorang pemimpin yang baik untuk memaju dan memakmurkan negeri Terengganu.

 

Kelab Motosikal Besut (BBC) ziarah kanak-kanak malang

Perihatin...beberapa ahli BBC ketika menziarahi Mohd Sharul di Gong Gucil.
Oleh: Mohamad Ishak.

KELAB Motosikal Besut (BBC) meneruskan aktiviti hujung minggunya dengan menziarahi golongan kurang bernasib seperti anak yatim, pesakit kronik dan golongan warga usia emas sambil menyampaikan sumbangan.

Semalam, BBC yang diketuai oleh Presidennya Nik Shamsuddin Sulaiman dengan diiringi beberapa orang ahli menziarahi adik Mohd Sharul Mufid Mohd Azwady, 7 tahun di Kampung Gong Gucil, Besut yang menderita akibat kemalangan jalan raya hujung tahun lalu.

Mohd Sharul Mufid yang lumpuh setelah terbabit dalam kemalangan jalan raya berhampiran rumahnya terpaksa dirawat selama hampir lima bulan di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kelantan.

Kini dia yang mengalami patah kaki kanan hanya mampu terbaring di kerusi dengan diberikan makanan menerusi tiub kerana mengalami masalah ekoran kecederaan di bahagian kepala dan paru-paru akibat kemalangan tersebut.

Nik Shamsuddin berkata, program ziarah sambil menyampaikan sumbangan itu menjadi acara mingguan BBC sejak ditubuhkan enam tahun lalu berpuluh ribu telah disampaikan kepada golongan sasar terdiri daripada anak-anak yatim, pesakit kronik dan warga usai emas.

“Walaupun hanya mempunyai ahli seramai 30 orang namun dengan inisiatif dan komitmen semua ahli kita mampu memberikan sumbangan termasuk sumbangan kepada masjid di perkampungaan minoriti Islam di Thailand, Myanmar.

Katanya, sumbangan yang disampaikan bukan hanya terbatas di daerah Besut malah melampaui negara-negara Asean dengan menziarahi minoriti Islam dan menderma kepada tabung pembinaan masjid.

“Menerusi sumbangan ini BBC berharap dapat membantu menceriakan kehiduapan anak-anak yatim, pesakit kronik serta meringankan beban keluarga mereka serta sebagai sokongan kepada membina masjid untuk saudara seagama.

“Kita harap lebih banyak kelab dan badan bukan kerajaan (NGO) dapat memberikan perhatian seterusnya menyumbang kepada golongan yang tidak bernasib baik sekali gus merealisasikan konsep masyarakat penyayang, “katanya.

Sementara itu Nik Shamsuddin berkata, kira-kira 1,000 dari tiga buah negeri di Pantai Timur iaitu Kelantan, Pahang dan Terengganu bakal mengambil bahagian dalam Bike 2014 berrtempat di Kampung Raja pada 31 Mei ini.

Tambahnya, menerusi himpunan terbesar kalangan pemilik motosikal berkuasa tinggi itu akan dirasmikan oleh Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Pembangunan Keluarga, Masyarakat dan Wanita negeri, Muhammad Pehimi Yusof.

 

Cuepacs cadang kerajaan perkenal Elaun Bandar

Oleh; Esah Abdullah

 Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) mencadangkan kerajaan memperkenalkan elaun baharu khas untuk penjawat awam yang tinggal di bandar bagi menghadapi kenaikan kos sara hidup.

Presidennya, Encik Azih Muda berkata, Elaun Bandar itu yang dicadangkan antara RM400-RM500 sebulan pasti dapat mengurangkan beban kewangan dihadapi penjawat awam, terutama yang tinggal di bandar metropolitan seperti Kuala Lumpur, Johor Baharu dan Ipoh.

“Sudah sampai masanya untuk kerajaan memperkenalkan elaun ini kerana kita khuatir jika kita tidak bantu mereka, tumpuan terhadap kerja akan terganggu apabila penjawat awam ini memilih untuk melakukan pekerjaan sampingan dalam mendapat pendapatan tambahan.

 “Kita mahu penjawat awam khususnya kumpulan pelaksana di bandar-bandar besar ini tidak terlalu terbeban dengan kos sara hidup yang melampau apabila mereka dapat menikmati elaun itu kelak,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas majlis perjumpaan bersama-sama penjawat awam negeri Terengganu yang dirasmikan Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam Tan Sri Mohamad Zabidi Zainal di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu hari ini.

Encik Azih berkata Elaun Bandar dicadangkan itu adalah berbeza dengan Elaun Sara Hidup (COLA) kerana ia hanya dikhususkan kepada kira-kira 65 peratus penjawat awam yang tinggal di bandar.

“COLA ini pula, kita harap kerajaan akan buat penyeragaman (kadar COLA) kepada penjawat awam di seluruh negara, bukan seperti yang diamalkan sekarang.

“Ini kerana tiada perbezaan harga yang terlalu banyak di antara lokasi tertentu di seluruh negara, jadi wajarlah jika semua penjawat awam dapat menikmatinya pada kadar yang sama,” katanya.

Perlantikan Pengerusi BP UMNO Negeri: MB serah kepada pucuk pimpinan.

Oleh: Aminudin Ismail.

MB...bergerak satu pasukan.
MENTERI Besar Terengganu, Dato’ Ahmad Razif Abdul Rahman akan menerima apa jua keputusan yang akan dibuat mengenai perlantikan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri yang baru.

“Kita serahkan keputusan itu di tangan Perdana Menteri, di pihak saya Insya Allah tidak menjadi masalah, kita akan menerima apa sahaja keputusan yang dibuat pucuk pimpinan.

" Dan yang utama sekarang ialah kita bergerak dalam satu pasukan (untuk memperkukuhkan lagi UMNO negeri Terengganu)," katanya di Bandar Permaisuri, Setiu, semalam.

Sementara itu, Ahmad Razif berkata, beliau mahu semua Ketua Bahagian UMNO negeri supaya memainkan peranan dalam memberi penerangan kepada rakyat mengenai beberapa isu yang dimainkan pembangkang ketika ini.

“Jadi hasrat saya, kita mintalah ketua-ketua bahagian memainkan peranan untuk menerangkan kepada rakyat tentang apa keadaan yang berlaku dan menyelesaikan isu-isu yang sedang rancak diperkatakan sekarang seperti isu GST, Cukai Pintu dan sebagainya.

“Jadi saya nampak rakyat sebenarnya perlukan penjelasan dan Ketua Bahagian ini perlu memberi penerangan yang sejelas-jelasnya kepada rakyat supaya rakyat faham keadaan yang sebenar,” katanya.

 

Perlantikan Pegawai Pembangunan Dun akan dibincang- Menteri Besar.

Oleh: Aminudin Ismail.

MENTERI Besar, Dato’ Ahmad Razif Abdul Rahman berkata, kerajaan tetap akan membantu beberapa kawasan Dewan Undangan Negeri (Dun) yang mengalami kekalahan dalam Pilihan Raya Umum (PRU) ke 13 lalu dengan perlantikan beberapa Pegawai Perantara yang diumumkan baru-baru ini.

Katanya, ketika ini perlantikan beberapa Pegawai Pembangunan di peringkat Parlimen sudah memadai tetapi sekiranya perlu diwujudkan di peringkat DUN, beliau akan berbincang terlebih dahulu dengan pemimpin tertinggi BN Terengganu sebelum membuat sebarang keputusan.

“Belum, kita belum membuat keputusan lagi (samada mahu meletakan atau tidak pegawai perantara peringkat DUN), jadi setakat ini, setakat yang ada itu sahaja lah yang kita lantik.

“Kita akan berbincang balik dan kita akan melihat keperluan (perlantikan itu) dan akan membuat keputusan secara berpasukan, nanti ini kita akan bincang balik dengan Exco dan pemimpin tertinggi BN Terengganu,” kata Menteri Besar di Setiu, semalam.

Katanya, beliau akan melihat dari semua sudut keperluan itu supaya kerajaan dapat membantu rakyat di kawasan-kawasan yang kalah dalam PRU lalu.

“Kita akan tengok daripada masa ke semasa atas keperluan, kita hari ini, kita memang nak bantu di kawasan-kawasan yang tidak ada wakil rakyat (BN) terutamanya Kuala Terengganu, jadi kita perlulah seseorang menjadi perantara antara kerajaan dan rakyat.

“Jadi kerana itulah kita wujudkan. Di kawasan Dungun, kita dapati ada seorang sahaja wakil rakyat (BN)di kawasan Dungun dan kita melihat kepada keperluan, kita tambah seorang lagi dan akan dibantu pegawai khas yang sedia ada.

“Di Kuala Nerus, ada tiga Dun yang tiada wakil rakyat kerajaan maka kita wujudkan seorang (Datuk Basir) dan Marang kita belum ada apa-apa perancangan kerana (buat masa ini) kita rasa sudah memadai dengan adanya seorang exco iaitu A.Latiff Awang bersama pegawai-pegawai Khas MB.

 

PBT dan Perbandaran perlu Transformasi- Menteri Besar.

Oleh: Aminudin Ismail. 

Ahmad Razif...contohi dasar  kerajaan pusat.
MENTERI Besar, Dato’ Ahmad Razif Abdul Rahman mahu Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dan Perbandaran bergerak berasaskan transformasi supaya segala permasalah dapat diatasi bagi mempastikan badan yang menjadi nadi utama kerajaan negeri itu ditadbir dengan baik dan berkesan dalam usaha untuk terus memaju dan memakmurkan negeri ini.

Katanya, dengan pertambahan penduduk yang semakin meningkat sekarang ini maka beliau mahu PBT dan Perbandaran bergerak berasaskan kepada transformasi.

“Transformasi yang pertama yang kita akan gerakan ialah menyelesaikan isu-isu dan keperluan-keperluan PBT dan perbandaran yang kita rasa boleh membantu untuk kita mempercepatkan proses tranformasi PBT.

“Jadi saya dah minta supaya YDP (Yang Di Pertua) PBT dan Perbandaran supaya mengenal pasti adakah masalah kekurangan staff, kekurangan perkakasan dan peralatan serta pengangkutan dan sebagainya, jadi kita akan melihatlah atas kekurangan ini.

Tahniah...wakil MBKT menerima piala kemenangan dari Ahmad Razif sambil diperhati Mazlan dan Samiun (kanan).

"Dan kita akan perbaiki dari semasa ke semasa tetapi bergantung kepada implikasi kewangan. Insyallah, pada peringkat-peringkat segala permasaalahan ini akan dapat di selesaikan,” katanya pada sidang akhbar selepas Perasmian Penutup Sukan Pihak Berkuasa Tempatan Terengganu 2014 di Sungai Tarom, Bandar Permaisuri, Setiu, malam tadi.

Menurutnya, beliau akan mencontohi dasar kerajaan pusat di bawah pimpinan Perdana Menteri, Dato’ Seri Najib Tun Razak yang begitu menitik beratkan soal transformasi.

“Memang sudah menjadi dasar kerajaan pusat dibawah pimpinan Dato' Seri Najib yang menekan soal tranformasi maka negeri Terengganupun kita akan bergerak ke arah itu, jadi kita akan melihat transformasi kita kearah kebaikan.

Tiba...orang ramai menyambut ketibaan Menteri Besar.

Sehubungan itu, katanya, semua kakitangan PBT dan Perbandaran itu perlu bekerja dengan penuh tanggungjawab dan amanah supaya segala permasalahan rakyat dapat diselesaikan.

“Yang pertama kita kenalah mesti menjalankan tugas dengan penuh amanah dan berintergriti sebab kita bekerja untuk membantu rakyat dan masyarakat.

“Jadi kerana itu saya berharap benar supaya semua pekerja dan kakitangan PBT dan Perbandaran kita akan bekerja dengan penuh amanah dan penuh tanggungjawab,” katanya.

Menurutnya, beliau berharap supaya PBT dan Perbandaran dapat selesaikan segala permasaalahan rakyat dengan baik dan berkesan supaya rakyat akan rasa berpuashati.

“Maka secara automatik keseluruhannya akan meningkat. Ini termasuklah dari segi ekonomi, pembangunan dan sebagainya di negeri kita ini," katanya.

Sementara itu, pada majlis itu, Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT) diumumkan sebagai Johan Keseluruhan Kejohanan sukan yang mempertandingkan 11 jenis acara sukan itu.

Turut hadir pada majlis itu ialah Exco Pelancongan dan Kebudayaan, Dato' Mohd Jidin Shafee, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato' Mazlan Ngah dan YDP Majlis Daerah Setiu, Samiun Salleh.