Halaman

27 May 2014

Guru perlu bersikap proaktif dalam memajukan bidang pendidikan- A.Latiff Awang.

Tahniah...A.Latiff menyampaikan hadiah kepada Tokoh Guru Marang.
Oleh: Aminudin Ismail dan Amirullah Othman.

GURU-guru perlu melengkapkan diri secara global serta bersikap proaktif dengan perkembangan teknologi yang semakin canggih kerana pengajaran yang berteraskan pengunaan komputer adalah antara pengisian kurikulum wawasan negara untuk menjadi sebuah negara maju menjelang 2020.

Selain itu, guru juga harus memainkan peranan bagi memperkukuhkan perpaduan dalam sesebuah masyarakat majmuk yang sedang mengalami perubahan nilai sosial dan politik yang ketara, kata Exco Transformasi Kerajaan, Komunikasi dan Multimedia Negeri , A.Latif Awang ketika berucap merasmikan Sambutan Hari Guru Peringkat Daerah Marang di Sekolah Menengah Rusila, Marang, semalam.

Latiff sedang memeriksa perbarisan kadet Polis.
Dalam ucapan itu juga, A.Latif menekankan supaya setiap guru perlu meraikan keperlbagaian dan pada masa yang sama memperkukuhkan perpaduan dalam sebuah masyarat majmuk yang sedang melalui proses perubahan nilai sosial dan politik yang ketara.

"Sememangnya menjadi hasrat dasar pendidikan kebangsaan untuk memupuk perpaduan rakyat berbilang kaum di negara ini melalui sistem pendidikan yang mengutamakan perkongsian nilai, budaya dan cita-cita bersama," katanya.

A. Latiff berkata, guru-guru tidak seharusnya tidak menyokong kerajaan kerana pelbagai insentif diberi kepada guru dalam bidang pendidikan dan katanya, kerajaan negeri mengeluarkan peruntukan yang besar pada setiap tahun untuk memajukan bidang pendidikan di negeri ini.

Sementara itu, bekas Pegawai Pendidikan Daerah Marang, Wahid Setiu dinobatkan sebagai Tokoh Guru Daerah Marang 2014 manakala Pengetua Cemerlang pula ialah milik Kamariah Ali dari SMK (A) Durian Guling.

Zahari Ibrahim dari Sekolah Kebangsaan Kelulut di Anugerah Guru Besar Cemerlang manakala Othman Mohd pula diumumkan sebagai pemenang bagi Anugerah Guru Berjasa.

Pemenang Pegetua Cemerlang menerima sijil.

Latiff tiba di perkarangan SM Rusila.


No comments: