Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    1 day ago

02 October 2009

Mohd Ayub Semakin Sihat

Oleh: Kamarudin bin Mat Akib / Mohd Yahya
Foto dirakam oleh : Zulkifli CW PutraMohd Ayub dipindahkan dari Unit Rawatan Rapi ke wad biasa.

Mohd Ayub 7 tahun, yang sedang menjalani rawatan selepas pembedahan jantung berlubang pada 30 September lalu di Pusat Perubatan Prince Court, Kuala Lumpur kini telah semakin pulih dan stabil.


Mohd Ayub dibantu ketika menaiki katil di wad biasa.


Mohd Ayub kelihatan tenang di wad. (KLIK gambar)

Semua tiub di badannya telah dibuka dan Mohd Ayub telah dipindahkan dari unit rawatan rapi dan ditempatkan di wad biasa pada jam 12.30 tengahari tadi.


Pemeriksaan kesihatan ketika di wad.

Mohd Ayub telah dapat makan dan minum seperti biasa serta dapat menonton televisyen.

UKOM

01 October 2009

Mohd Ayub Semakin Stabil

Oleh : Suriati binti Ali/Kamarudin Mat Akib


Foto dirakam oleh: Zulkifli CW Putra

Keadaan pesakit jantung berlubang, Mohd Ayub Mansor, 7 tahun, semakin stabil dan baik selepas selamat menjalani pembedahan kira-kira jam 9.30 pagi semalam (30 September) di Pusat Perubatan Prince Court, Kuala Lumpur.

Perunding Anaesthetist, pusat perubatan itu, Dr. Hoe Kah Siong berkata, berdasarkan perkembangan, pesakit mungkin dibenarkan keluar dari pusat rawatan rapi hospital itu dalam masa terdekat sebelum dihantar ke wad biasa.

Beliau berkata, seawal jam pagi ini, Ayub mula meminta makanan dan minuman. Pihak hospital memantau keadaan pesakit dari semasa ke semasa.

UKOM

30 September 2009

Mohd Ayub Selesai Menjalani Pembedahan

Oleh: Ruslan Abdul Rahman/Kamarudin Mat Akib/Aida Abdul RahmanPesakit jantung berlubang, Mohd.Ayub Mansor (7 tahun) dari Kampong Simpang Tok Ku Cabang Tiga kini telah selesai dibedah hari ini (Rabu, 30 September 2009). Pembedahannya itu dibiayai oleh Kerajaan Negeri Terengganu.

Menurut pakar bedah jantung Dr. David Khoo Sinkeat yang mengetuai pasukan pembedahan yang berlangsung selama 2 jam setengah di Pusat Perubatan Prince Court Kuala Lumpur, bermula jam 9.30 pagi tadi.

Melalui pembedahan itu satu lubang di jantung pesakit bersaiz 1 inci telah ditampal manakala satu saluran darah yang lebih telah diikat.

Dijangka dengan rawatan itu jantung Mohd.Ayub akan berfungsi dengan baik selepas ini.
Pesakit dilaporkan belum stabil sepenuhnya dan masih menggunakan peralatan pernafasan serta masih ditempatkan di unit rawatan khas di bawah pengawasan.Kos rawatan yang dijangka RM30,000 akan ditanggung oleh Kerajaan Negeri sebagaimana yang dinyatakan oleh Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said sewaktu melawat pesakit berkenaan 20 Ogos lalu.

Pesakit ditemani oleh ibubapa serta neneknya sepanjang berlangsungnya pembedahan dan rawatan tersebut.Sebelum ini Mohd Ayub Mansor, murid Tahun 1 Sekolah Kebangsaan Pusat Cabang Tiga, menghidap penyakit itu sejak dilahirkan dan terpaksa menjalani rawatan di Institut Jantung Negara (IJN), setiap enam bulan sekali.


Menteri Besar bertanya khabar kepada adik Mohd Ayub Mansor yang mengalami sakit jantung di Kampung Simpang Tok Ku, Cabang Tiga, sambil menghulurkan bantuan rawatan.
Foto : Zulkipli bin CW. Putera


UKOM

29 September 2009

Jangan Beri Kesempatan Kepada Pembangkang

Oleh : ESAH BINTI ABDULLAH

Tindak-tanduk seseorang pemimpin parti haruslah tidak sehingga memberi manfaat dan diambil kesempatan oleh pihak pembangkang dan jika perkara itu berlaku sebenarnya individu terbabit tidak ikhlas dalam perjuangannya.


Dato' Seri Hishammuddin dan Dato' Ahmad tersenyum melihat penerima anugerah Tokoh Jasa Mu Di Kenang pada Majlis Aidilfitri Peringkat Negeri Terengganu di bandar Marang. -Foto SHUHAIMI AHMAD.

Menteri Dalam Negeri merangkap Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Terengganu, Dato’ Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata demikian kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Umno Perhubungan Terengganu dan perjumpaan tertutup dengan ahli-ahli Dewan Undangan Negeri (DUN) dan ketua-ketua Umno Bahagian di Hotel Seri Malaysia, Marang, hari ini (28 September 2009).


Dato' Seri Hishamuddin bersalaman dengan orang ramai yang hadir pada Majlis Aidilfitri Peringkat negeri Terengganu di bandar Marang.

“Dalam apa juga keadaan pemimpin parti perlu berhati-hati dalam tindak tanduk mereka dan jangan sampai memberi ‘bonus’ pula kepada parti lawan,” katanya.

Dato’ Seri Hishammuddin berkata, keikhlasan dan kejujuran adalah asas perjuangan serta harus meletakkan pertimbangan parti melebihi kepentingan peribadi.
“Sekiranya pertimbangan itu berkisar kepada kepentingan peribadi saya tidak akan membantu, jika sebaliknya saya akan membantu dan ada tempat dalam kepimpinan parti dan negara,” tegasnya.

Dalam perjuangan parti, semua pihak perlu berkorban dan pengorbanan itu perlu seimbang untuk kepentingan parti.

Ketika menjawab pertanyaan pemberita mengenai kemelut yang berlaku di negeri ini, Dato’ Seri Hishammuddin tidak melihat isu yang digembar-gemburkan ramai pihak itu sebagai `kemelut’ yang boleh menjejaskan parti.

“Sebenarnya perkara yang timbul adalah perkara biasa yang berlaku dalam parti dan kita perlu duduk dan menangani bersama-sama setiap perkara yang berbangkit,” katanya.
Beliau juga memaklumkan mesyuarat Badan Perhubungan Umno Terengganu membincangkan persiapan gerak kerja dan hala tuju Pilihan Raya Umum ke-13 nanti.

Dalam pada itu, pelantikan biro-biro yang diwujudkan juga bersandarkan kelangsungan politik Umno di negeri ini dan merasa gembira kerana perjuangan asas dalam Umno tidak pernah berubah. Malah, semua pihak terus bersemangat untuk bergerak dalam satu pasukan bagi memastikan parti sentiasa relevan kepada orang ramai.

“Masa telah sampai untuk merapatkan barisan dan hari ini kita menjemput semua ahli dewan rakyat untuk duduk bersama pucuk pimpinan negeri untuk membuktikan Umno tidah berpecah untuk menyelesaikan setiap perkara yang perlu ditangani,” katanya.

Beliau berkata, setiap pihak perlu melihat kepada kedudukan bangsa, agama dan negeri yang memerlukan pembelaan daripada pemimpin Barisan Nasional (BN) dan rakyat telah meletakkan harapan yang tinggi termasuk melibatkan tugas beliau sebagai pengerusi yang bertindak bagi memudahkan tugas dan tanggungjawab masing-masing dalam parti.

“Kita juga sedang membuat persiapan untuk mengadakan konvensyen Perpaduan Melayu pada November depan dan berharap kita dapat membuktikan Umno Terengganu tetap kukuh dan mampu memimpin parti di negeri ini sampai bila-bila,” katanya.

Sehubungan itu dalam pelantikan pengerusi biro-biro, Dato’ Seri Hishammuddin mempengerusikan Biro Politik, Dato’ Ahmad Said (Biro Pengurusan); Dato’ Rosli Mat Hassan (Perancangan Strategi); Dato’ Wan Ahmad Farid (PindaanPperlembagaan); YB Ustaz Khazan (Agama dan Pendidikan); YB Yahya Khatib (Penambahan Ahli dan Daftar Pemilih); Dato’ Ahmad Shabery Cheek (Perancangan dan Penerangan).

Manakala Dato Seri Idris Jusoh dilantik pengerusi Biro Pengundi Luar; Dato’ Mohd Jidin (Ekonomi); YB Muhamad Pehemi (Sekteriat Bilik Gerakan); Senator Fatimah Hamat (Perayu Undi dan Gerak Mesra) dan Saiful Bahari dan Asfalinda dilantik jawatankuasa pengundi muda dan belia.

UKOM

Gembira Pelajar Terengganu Cemerlang

Oleh : SURIATI BINTI ALI

Kerajaan negeri sanggup mengeluarkan belanja sehingga jutaan ringgit semata-mata ingin melihat pelajar di negeri ini terus menempa kejayaan sekaligus menjulang nama Terengganu di mata dunia.

Pelbagai program dan jenis bantuan diwujudkan bagi merealisasikan impian itu selain menambah dan mengubahsuai infrastruktur bertujuan memberi semangat dan keselesaan kepada pelajar.


Dato' Ahmad berbual mesra dengan dua pelajar cemerlang SPM 2008, Lau Jia Cheng dan Khairina Abdullah. -Foto SHUHAIMI AHMAD.

Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said berkata, pelajar sewajarnya bersyukur kerana mempunyai kerajaan yang cakna mengenai pendidikan dengan menghulurkan pelbagai bantuan termasuk sokongan moral dan kewangan.


Dato' Ahmad ketika berucap pada Majlis Jejak Gemilang Murid Terbilang di Wisma Darul Iman.

“Jika cemerlang, mereka tidak perlu risau berikutan kerajaan negeri sedia membantu sehingga ke peringkat universiti termasuk luar negara,” katanya ketika berucap di Majlis Jejak Gemilang Murid Terbilang, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu hari ini (27 September).

Kira-kira 1,000 pelajar Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) beberapa sekolah terpilih di negeri ini hadir di majlis itu bagi mendengar amanat Menteri Besar seterusnya mengikuti program motivasi.


Pelajar yang hadir pada Majlis Jejak Gemilang Murid Terbilang yang dirasmikan oleh Menteri Besar di Wisma Darul Iman.

Dato’ Ahmad turut memberitahu kerajaan negeri mengakui terdapat segelintir pihak sering mencemuh pelajar Terengganu berikutan sebelum ini kurang mendapat tempat di mana-mana Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA).

“Cemuhan dan kritikan itu tidak dianggap negatif sebaliknya sebagai perangsang untuk terus berusaha dengan mencari formula kejayaan.

“Berkat kesabaran dan daya usaha pihak yang dipertanggungjawab, pelajar Terengganu kini mampu membuktikan mereka lebih cemerlang berbanding pelajar di negeri lain dan berjaya memonopoli tempat di beberapa IPTA ,” katanya.

Katanya, sebagai bukti, Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR), Terengganu berjaya menjuarai lapan tahun berturut-turut dan jika diizinkan Allah S.W.T, diharapkan kecemerlangan itu dapat diteruskan bagi tahun ini.

“Bukan itu sahaja, Sijil Tinggi Pejalaran Malaysia (STPM) turut membuktikan mereka juga boleh cemerlang dan berjaya menduduki tempat pertama bagi peperiksaan itu tahun lalu.

“Hasil kejayaan yang diusahakan bersama kakitangan dan guru itu, membuatkan kerajaan negeri semakin bersemangat untuk terus menghulurkan pelbagai bantuan,” katanya.

UKOM

MB Lancar Ops Sikap

Oleh: Esah Abdullah

Tiada pengurangan kompaun akan diberikan kepada pesalah trafik sekiranya tindakan saman dikeluarkan sepanjang tempoh Ops Sikap dijalankan pada musim perayaan ini yang bermula 13 September hingga 27 September depan.

Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said berkata biar pun arahan ini kadang-kadang tidak diambil peduli oleh segelintir penguna jalan raya, apabila mereka dikenakan tindakan dan kadar pengurangan kompaun tidak diberikan pihak polis akan dipersalahkan.


Dato' Ahmad memakaikan topi keledar kepada seorang penunggang motosikal pada pelancaran Ops Sikap ke 20 di Rumah Tol, Jambatan Sultan Mahmud, Kuala Terengganu. -Foto SHUHAIMI AHMAD.

“Ini lumrah sikap manusia yang mudah menyalahkan orang lain dan tidak dapat menerima hakikat kesilapan sendiri,” katanya pada majlis pelancaran Ops Sikap ke-20 Peringkat Negeri Terengganu, bertunjangkan ‘kempen selamat sampai ke destinasi’ di Jambatan Sultan Mahmud, Kuala Terengganu petang semalam (15 September).


Anggota polis mengagihkan beg `goodies' kepada pemandu kenderaan sempena pelancaran Ops Sikap ke 20 peringkat Negeri Terengganu di Rumah Tol Jambatan Sultan Mahmud, Kuala Terengganu.

Turut hadir, Ketua Polis Terengganu SAC 1, Dato’ Mohd Shukri Dahlan dan Pengurus Besar Telekom Malaysia Berhad, Encik Azhar Omar.

Dato’ Ahmad berkata, objektif utama kempen ini adalah untuk memastikan aliran trafik berjalan lancar dan selamat serta mensasarkan kadar kemalangan maut sebanyak 5 peratus berbanding Ops Sikap tahun lalu.

Menurutnya, dalam Ops Sikap tahun lalu Polis Diraja Malaysia (PDRM) mencatatkan 17 kes kemalangan maut dengan 19 kes kematian yang direkodkan membabitkan 614 kes kemalangan dan pengguna motosikal merupakan penyumbang tertinggi dalam kes menyebabkan kematian.

Katanya, PDRM perlu mengekalkan penguatkuasaan terhadap pesalah lalu lintas seperti memandu melebihi had laju, tidak mematuhi lampu isyarat, memotong garisan berkembar, memotong barisan serta menggunakan lorong kecemasan.

“Pengguna jalan raya tidak boleh hanya mengharapkan agensi penguatkuasa membuat pemantauan dan pemeriksaan sebaliknya sikap individu itu sendiri perlu sentiasa berhati-hati walau di mana sahaja mereka berada, sikap pemanduan berhemah perlu diamalkan dalam setiap diri pengguna jalanraya,” katanya.

Katanya, dalam tempoh sembilan bulan pertama tahun ini, sebanyak 49 kes tangkapan dibuat oleh PDRM terhadap kesalahan menunggang secara melulu dan sebanyak 14,341 keping saman telah dikeluarkan kepada pesalah trafik serta 2,206 jumlah motosikal telah disita kerana melakukan pelbagai kesalahan.

“Kesalahan ini kebanyakannya dilakukan oleh golongan remaja yang masih muda yang tidak pernah serik melanggar peraturan jalan raya dan berharap samseng jalanan ini lebih menghargai nyawa demi kesejahteraan diri sendiri dan keluarga,” katanya.

Beliau turut menyeru kepada semua pengguna jalanraya agar sentiasa berwaspada dan merancang perjalanan mereka pada musim perayaan ini, pastikan kenderaan berada dalam keadaan selamat bagi mengelak perkara yang tidak diingini berlaku.

UKOM

Terengganu Buka Ladang Anggur Untuk Tarik Pelancong

KUALA TERENGGANU, 22 Sept (Bernama) -- Terengganu akan maju setapak lagi dalam bidang pelancongan apabila kerajaan negeri merancang untuk membuka sebuah ladang anggur di Tasik Kenyir akhir tahun ini.

Menteri Besar Datuk Ahmad Said berkata ladang seluas 25 ekar itu akan ditanam dengan baka anggur daripada Thailand.

"Kita pilih baka anggur daripada Thailand kerana ia lebih sesuai dengan iklim negeri ini berbanding baka dari United Kingdom atau Amerika (Syarikat)," katanya kepada pemberita di Majlis Hari Raya Bersama Perantau di Taman Tamadun Islam di sini pada Selasa.

Yang turut hadir Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri Ahmad Razif Abdul Rahman.

Ahmad berkata setakat ini kos dan jumlah hasil yang bakal dikeluarkan oleh ladang anggur itu masih belum diketahui.

Beliau berkata ladang anggur itu bukan bertujuan untuk komersial, sebaliknya akan menjadi satu daya tarikan kepada pelancong-pelancong yang datang ke Tasik Kenyir.

".. bolehlah untuk pelancong beli sekilo dua untuk makan sambil melawat-lawat kebun berkenaan," katanya.

Mengulas lanjut, Ahmad berkata beliau yakin kebun anggur itu akan berjaya kerana teknologi Thailand dalam bidang tanaman sudah cukup terkenal.

Beliau berkata kebun anggur itu dijangka akan mula mengeluarkan hasil dalam masa dua tahun dan kerja-kerja membangun kebun itu akan diserahkan kepada swasta.

Ahmad berkata Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (Ketengah) mungkin akan dilantik untuk mengurus ladang itu kelak.

Majlis bersama perantau itu dihadiri seramai kira-kira 3,000 anak Terengganu yang kini bekerja di serata Malaysia.

-- BERNAMA

T'Team Atur Perlawanan Persahabatan Di Jedah

KUALA TERENGGANU, 24 Sept (Bernama) -- Sebagai persediaan menghadapi Liga Super tahun depan, T'Team akan mengadakan beberapa perlawanan persahabatan di Jedah awal bulan depan.

Pengarah Majlis Sukan Negeri (MSN) Rosdi Awang berkata pemain dan pegawai T'Team akan mengadakan ziarah tanah suci selama kira-kira 10 hari pada awal bulan depan, juga sempena hadiah kejayaan mereka muncul naib juara Liga Perdana musim ini.

"Kita bukan sahaja akan membuat ziarah, tetapi kita juga akan mengambil peluang mengadakan beberapa perlawanan persahabatan dengan pasukan di Jedah dalam kunjungan ini," katanya kepada Bernama.

Rosdi yang juga penolong pengurus pasukan T'Team berkata, dengan adanya perlawanan persahabatan itu, ia tidak akan menghentikan latihan untuk pasukan itu sepanjang lawatan itu diadakan di Jedah.

Katanya, beberapa aktiviti lain juga akan diadakan kepada pemain-pemain sepanjang lawatan seperti motivasi bagi menguatkan semangat jati diri pemain-pemain.

Beliau berkata sebagai pandatang baru dalam kejohanan Liga Super tahun depan, sudah tentu pemain-pemain pasukan T'Team perlu dilengkapi pelbagai persediaan diri dan mental.

"Kita harap program ziarah ke tanah suci ini akan menjadi penyuntik semangat pemain-pemain untuk muncul sebagai juara baru liga," katanya.

Rosdi berkata kesemua 25 pemain, termasuk tujuh pemain yang dipinjamkan untuk mewakili negeri-negeri dalam pertandingan Piala Malaysia turut ditawarkan untuk mengikuti rombongan itu.

Pemain-pemain berkenaan ialah Haris Safwan Kamal, Rosdi Talib, Muhd Fakhrurazi Musa (KL Plus), Hairuddin Omar (Negeri Sembilan), Azrul Hazran Amiludin Baki, Shafuan Adli Shaari (Perak) dan Norhisham Hassan (Kelantan).

-- BERNAMA

Peruntukan RM675,000 Untuk Tingkat Hasil Padi Di Terengganu

KUALA TERENGGANU, 24 Sept (Bernama) -- Jabatan Pertanian negeri membelanjakan hampir RM675,000 untuk program meningkatkan hasil pengeluaran padi di Terengganu tahun ini.

Pengarah Pertanian negeri Yusof Maidin berkata peruntukan itu adalah untuk kos meratakan sawah dan pengurusan pengairan yang baik bagi membolehkan pengeluaran padi di negeri ini dapat ditingkatkan.

"Kalau sawah tinggi rendah, menyebabkan air tidak sama rata dan hasil padi kelak tidak banyak," katanya kepada ketika dihubungi di sini Khamis.

Yusof berkata seluas 450 hektar sawah telah diratakan tahun ini dan program itu akan diteruskan dari semasa kesemasa bagi membantu meningkatkan pendapatan petani.

Kawasan sawah yang telah diratakan ialah di Kemaman (38 hektar), Besut (139 hektar), Marang (68 hektar), Hulu Terengganu (94 hektar), Kuala Terengganu (40 hektar) dan Setiu (71 hektar), katanya.

Yusof berkata pada masa ini Terengganu belum mampu menampung keperluan padinya sendiri dan masih mengimport kira-kira 50 peratus beras untuk keperluan dalam negeri.

Beliau berkata pengeluaran beras di Terengganu dijangka meningkat kepada 85 peratus menjelang 2011 apabila kawasan baru seluas 735 hektar dibuka. Pengeluaran beras pada masa ini ialah 46 peratus.

Pada tahun 2013, anggaran kawasan sawah di Terengganu dijangka mencapai 26,279 hektar dengan hasil 113,490 metrik tan.-- BERNAMA

Terengganu Beli Produk Usahawan IKS Untuk Tambah KDNK

KEMAMAN, 27 Sept (Bernama)-- Kerajaan negeri Terengganu mengambil langkah membeli produk-produk yang dikeluarkan oleh usahawan industri kecil dan sederhana (IKS) bagi meningkatkan sumbangan mereka dalam Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) negeri.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar, Usahawan dan Koperasi negeri Datuk Mohamed Awang Tera berkata, melalui Yayasan Pembangunan Usahawan (YPU), kerajaan negeri membeli kesemua produk yang dihasilkan oleh lebih 2,000 usahawan IKS untuk dipasarkan di rangkaian kedai T'shoppe di negeri ini serta beberapa buah negeri lain.

"Untuk itu, kita mewujudkan Pusat Pengumpulan Dan Pemasaran Produk Usahawan di setiap daerah di negeri ini yang mana setiap produk yang dibeli akan dikumpul untuk ditambah nilai termasuk dari segi pembungkusan dan penjenamaan semula.

"Produk-produk seperti batik, kerepek, kraftangan inilah yang akan kita pasarkan di kedai rangkaian francais T'shoppe dan pasaraya yang terpilih," katanya kepada Bernama ketika ditemui di majlis rumah terbuka beliau di sini pada Ahad.

Katanya, setakat ini tiga cawangan T'Shoppe telah dibuka iaitu dua di Kuala Terengganu dan satu di Kuala Berang.

Mohamed berkata, lebih banyak rangkaian kedai itu akan dibuka tidak lama lagi termasuk sebuah di Kemaman, Paka, Melaka dan masing-masing lima di Lembah Klang dan Johor.

Katanya, dengan cara itu ia akan menggalakkan lagi para usahawan IKS ini untuk menghasilkan lebih banyak produk sekaligus akan dapat membantu mereka meningkatkan lagi taraf ekonomi keluarga serta meningkatkan KDNK negeri.

-- BERNAMA