Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    3 weeks ago

30 April 2011

PM puas hati sambutan rakyat Terengganu

Oleh: Kamarudin Mat Akib


Dato' Sri Mohd Najib ketika gimik perasmian Pangsapuri Rakyat Pulau Duyung, Kuala Terengganu. - Foto:Zulkipli Putra dan Harish Fadzillah.

Perdana Menteri Dato’ Sri Mohd Najib Tun Razak melahirkan rasa puas hati terhadap sambutan yang diberikan rakyat Terengganu, khususnya di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Tunggal dan DUN Manir yang memberi sambutan luar biasa sempena Program Turun Padang beliau ke negeri Terengganu, hari ini.

“Ini menunjukkan rakyat senang hati dengan apa yang telah dilakukan oleh kerajaan,” katanya pada sidang media sempena lawatan beliau ke beberapa lokasi terpilih di dua DUN berkenaan. Sidang media tersebut diadakan di Pulau Duyong, selepas beliau merasmikan Pangsapuri Rakyat di Pulau Duyong, petang ini.

Perdana Menteri berkata, beliau akan meneruskan program tersebut di seluruh negara bagi meninjau sendiri pelbagai permasalahan yang dihadapi rakyat dan akan diambil tindakan segera bagi memenuhi keperluan rakyat.

“Dalam lawatan seperti ini, kita dapat kenal pasti masalah-masalah yang dihadapi oleh rakyat. Ini merupakan sentuhan rakyat dan perlu diambil tindakan segera (bagi menyelesaikannya),” ujar beliau.

Perdana Menteri melahirkan keyakinan BN untuk merampas kembali dua DUN di Terengganu yang dilawati beliau hari ini yang kini dikuasai oleh pembangkang.“Dua DUN ini dan beberapa DUN lagi kita (BN) kalah dengan majoriti yang kecil dan tidak mustahil kita dapat menawan semula pada pilihan raya umum akan datang,” tegas beliau.

Beliau berkata, BN akan bekerja lebih kuat di kawasan berkenaan dan jika calon yang disenangi rakyat diletakkan di DUN berkenaan, tidak mustahil BN akan menang pada pilihan raya umum akan datang.Masa sudah tiba pengundi Bukit Tunggal pilih BN – PM

Oleh: Kamarudin Mat Akib“Masa sudah tiba untuk pengundi di Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Tunggal membuat perubahan ke arah Barisan Nasional (BN)”, demikian mesej yang disampaikan Perdana Menteri, Dato’ Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak, sempena lawatan kerja ke DUN berkenaan hari ini.

Sempena Program Turun Padang ke Terengganu, beliau melawat empat tempat di DUN Bukit Tunggal iaitu Pekan Batu Enam, Kampung Pengkalan Arang, Bukit Tunggal dan Pulau Duyong.

“Sebagai sebuah parti dan kerajaan, kita (BN) sentiasa meletakkan kepentingan rakyat di atas segala pertimbangan lain. Bila saya mula mengambil alih jawatan Perdana Menteri, saya mahu pentadbiran berpaksi dan mendahulukan rakyat dalam semua pertimbangan,” katanya pada majlis merasmikan Pangsapuri Rakyat Pulau Duyong, di Pulau Duyong, petang ini.

Hadir sama Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said; Menteri Dalam Negeri, Dato’ Seri Hishammuddin Hussien: Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Dato’ Seri Mohd Shafie Afdal, Menteri Belia dan Sukan, Dato’ Seri Ahmad Shabery Cheek; Yang Dipertua DUN, Dato’ Tengku Putera Awang; Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah dan Ahli Parlimen Kuala Nerus, Dato’ Haji Mohd Nasir Ibrahim Fikri.

Perdana Menteri mahu penduduk di kawasan Bukit Tunggal memilih BN pada pilihan raya umum akan datang supaya lebih banyak projek pembangunan dapat dirancang di kawasan berkenaan.

Kedatangan Perdana Menteri ke DUN Bukit Tunggal memberi makna yang besar apabuila beliau meluluskan tiga permohonan masyarakat di kawasan itu iaitu pembinaan pasar baru Bukit Tunggal bernilai RM4 juta, pembinaan jejantas di Bukit Tunggal bernilai RM3 juta dan mewujudkan daerah baru Kuala Nerus.

“Pembinaan pasar dan jejantas baru akan dibina dengan segera manakala cadangan mewujudkan daerah baru kita (Kerajaan Pusat) akan bincang dengan kerajaan negeri,” ujar beliau.DAP GANTI PAS

Oleh: Kamarudin Mat AkibPresiden Umno, Dato’ Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak, berkata slogan ’Pas Ganti Umno’ yang dimainkan parti pembangkang itu tidak menjadi kerana apa yang berlaku kini ialah ‘DAP ganti Pas’.

Malah, beliau turut melahirkan rasa simpati kepada Pas, termasuk Presidennya, Dato’ Seri Abdul Hadi Awang, yang bekerja keras di Sarawak pada pilihan raya negeri itu baru-baru ini, kerana parti DAP yang mendapat untung.

“Orang PAS bekerja berhempas pulas di Sarawak...Haji Hadi sendiri pun kerja keras, tapi yang dapat untung DAP,” kata beliau merujuk kepada kemenangan DAP meraih 15 kerusi di Sarawak manakala Pas tidak mendapat satu kerusi pun.

Berucap pada majlis perasmian Pangsapuri Rakyat di Pulau Duyong petang ini, Dato’ Seri Mohd Najib yang juga Perdana Menteri, menyarankan Pas supaya keluar daripada gabungan parti pembangkang.

“Alihlah kepada pihak lain dan menangani Islam. Tidak ada guna Pas berada dalam pakatan pembangkang kerana DAP yang untung,” katanya.

Hadir sama pada majlis itu, Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said; Menteri Dalam Negeri, Dato’ Seri Hishammuddin Hussien: Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Dato’ Seri Mohd Shafie Afdal, Menteri Belia dan Sukan, Dato’ Seri Ahmad Shabery Cheek; Yang Dipertua DUN, Dato’ Tengku Putera Awang; Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah dan Ahli Parlimen Kuala Nerus, Dato’ Haji Mohd Nasir Ibrahim Fikri.

Perdana Menteri berkata, Pas tidak mampu melakukan apa-apa bagi kebaikan umat Islam selagi berada dalam pakatan parti pembangkang.

“Jika Pas mahu perjuangkan Islam, parti itu tidak boleh bergantung kepada DAP,” tambah beliau.Kehadiran isteri PM mencatat 1001 kenangan manis

Oleh: Esah Abdullah


Tiga keluarga nelayan menerima anugerah ‘keluarga nelayan contoh' yang disampaikan oleh Datin Sri Rosmah.

Kehadiran yang Dipertua Persatuan Pandu Puteri Malaysia (PPPM) yang juga isteri Perdana Menteri Datin Sri Rosmah Mansor ke majlis perasmian Pandu Puteri Turun Padang mencatat 1001 kenangan manis kepada seluruh warga pandu puteri dan orang ramai yang membanjiri Padang Astaka, Dungun tempat berlangsungnya program itu hari ini.

Bersempena program berkenaan tiga keluarga nelayan menerima anugerah ‘keluarga nelayan contoh’ berdasarkan kegigihan dan kesabaran mendidik anak-anak hingga ke menara gading biarpun sepanjang kehidupan sentiasa dihimpit kemiskinan.

Mereka yang bertuah adalah Encik Abdul Wahab Sulong, 65, dari Kampung Seberang Pintasan, Dungun, mempunyai lima anak dan dua daripadanya berjaya melanjutkan pengajian di universiti dalam dan luar negara.

Encik Razak Jusoh,58 dari Kampung Teluk Bidara dan Encik Embong Mohd, 68 dari Kampung Balik Bukit masing-masing menerima wang tunai RM500, sijil penghargaan dan hamper yang disampaikan oleh Datin Sri Rosmah.

PPPM juga telah berjaya mengumpul sumbangan dari agensi kerajaan dan badan berkanun berjumlah RM130,000, ini termasuklah sumbangan Yayasan Pelajaran Mara (RM50,000), kerajaan negeri (RM30,000), Epic Berhad (RM30,000) dan Ladang Rakyat (RM20,000).

Pada majlis berkenaan isteri PM juga turut menyampaikan penghargaan kepada 16 pelajar cemerlang dalam Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) (6), Penilaian Menengah Rendah (PMR) (5 ), Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) (3) dan Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM) (2).

Terengganu merupakan negeri kedua selepas Perak menyahut seruan Yang Dipertuanya (Datin Sri Rosmah) memberi nafas baru kepada persatuan dalam usaha mendekatkan lagi persatuan dengan masyarakat setempat.

“Saya bangga kerana PPPM Terengganu telah berjaya menunaikan tanggung jawabnya sebagai badan bukan kerajaan yang prihatin dan penyayang sesuai dengan slogan dan falsafah persatuan ‘selalu sedia’ ‘memberi khidmat’ dan ‘tolong orang selalu’,” kata Datin Sri Rosmah.


Datin Sri Rosmah turut menyertai demontrasi membuat keropok lekor.

Datin Sri Rosmah kemudiannya turut melawat gerai pameran hasil kraftangan ahli-ahli pandu puteri dan turut menyertai demontrasi membuat keropok lekor yang menjadi makanan kegemaran ramai.
Semangat sukarelawan disemarakkan kalangan generasi muda

Oleh: Esah Abdullah


Isteri Perdana Menteri, Datin Sri Siti Rosmah tertarik melihat ikan kering yang dipamerkan di gerai pameran. Foto: Syed Abdul Rahman.

Semangat sukarelawan perlu disemarakkan khususnya di kalangan generasi muda dan anak-anak gadis agar ia menjadi amalan murni di samping menghindari sifat individualistik.

Yang Dipertua Persatuan Pandu Puteri Malaysia (PPPM) yang juga isteri Perdana Menteri, Datin Sri Rosmah Mansor berkata, jika budaya ini dapat disemai dan diterapkan dalam setiap program Pandu Puteri, ia pastinya juga dapat memperkasakan gagasan 1Malaysia serta melahirkan masyarakat penyayang.

“Untuk mengharungi abad ke-21, negara kita memerlukan generasi baru yang boleh menjana perubahan pada diri sendiri,” katanya ketika berucap merasmikan program Pandu Puteri Turun Padang di Padang Astaka, Seberang Pintasan Dungun, hari ini.

Hadir sama, Timbalan Yang Dipertua PPPM, Raja Puan Muda Perak, Raja Nor Mahani Raja Shahar Shah; Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Infrastruktur dan Kemudahan Awam negeri, Datuk Haji Za’abar Mohd Adib; Ketua Pesuruhjaya PPPM, Datin Seri Zalilah Mohd Taib dan Yang Dipertua PPPM cawangan Terengganu, Tengku Datin Seri Ramlah Azizah Sultan Ismail Nasiruddin Shah.

“Saya menyeru kepada semua supaya menghulur bantuan kepada orang lain agar kita dapat memanfaatkan potensi diri untuk menjadi manusia yang lebih baik dan berguna kepada masyarakat,” katanya.

Katanya, melalui program sebegini mampu menerapkan nilai-nilai sukarelawan dan jati diri di kalangan ahli supaya menjadi warga dunia yang bertanggungjawab tanpa mengira batasan umur, bangsa, agama mahupun kelompok masyarakat.

Datin Seri Rosmah melahirkan keyakinan program turun padang yang dilaksanakan dengan baik dan terancang, berjaya melahirkan anak-anak gadis dan remaja yang prihatin dan bertanggungjawab terhadap diri sendiri, keluarga, masyarakat dan juga negara.

“Saya percaya di sinilah landasan kita untuk mengembangkan bakat dan potensi mereka secara optimum supaya mampu bergerak seiring dengan aspirasi negara dan anak-anak gadis kita akan terus terpelihara dan mulia akhlaknya,” katanya.

Selain itu, Datin Sri Rosmah berharap Pandu Puteri terus memain peranan sebagai ‘Duta Kecil’ dalam mempromosi persatuan supaya dapat duduk sama rendah dan berdiri sama tinggi dengan pertubuhan bukan kerajaan lain di negara ini.

“Jika perkara yang baik dan mulia ditunjukkan, maka imej yang baik akan diperlihatkan kepada masyarakat dan kekalkan sikap saling bekerjasama kerana sepakat kita kuat, berpecah kita rebah,” katanya.

Klinik Pak Yusuf sedia kemudahan tanpa pilih bulu-PM

Oleh: Aida Abd Rahman


Perdana Menteri berulang kali memuji khidmat klinik percuma kepada penduduk tanpa mengira fahaman politik.

Perdana Menteri, Dato’ Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak berulang kali memuji pendekatan yang dilaksanakan Pegawai Penyelaras Dewan Undangan Negeri (PP DUN) Manir, Encik Yusof Awang Hitam yang membuka kemudahan klinik secara percuma untuk kegunaan penduduk sekitar tanpa mengira fahaman politik.

“Untuk kawasan ini (DUN Manir) kita ada tokoh kita, Pak Yusof kita (Yusof Awang Hitam) buat sesuatu yang luar biasa, buka klnik bagi perubatan percuma, siapa sanggup buat? Puak Pas ramai yang datang dapatkan perkhidmatan di sini. Kita tidak pilih bulu. Kita tidak kata puak Umno sahaja boleh masuk (klinik), puak Pas pun boleh masuk.

“Tidak mengapa, tidak dapat undi pun, kita dapat pahala. Mudah-mudahan dapat undi dan pahala, ini yang kita hendak, pendekatan sebegini. Terima kasih Pak Yusof,” katanya ketika berucap di Majlis Perjumpaan Rakyat di Padang Bola, Kampung Pulau Bahagia, DUN Manir, Hulu Terengganu, tengahari ini.

Turut hadir, Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said; Menteri Dalam Negeri, Dato’ Seri Hishammuddin Tun Hussein; Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Dato’ Seri Shafei Apdal; Menteri Pertahan, Dato’ Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan Menteri Belia dan Sukan, Dato’ Ahmad Shabery Cheek.

Hadir sama, Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri, Dato’ Tengku Putera Tengku Awang yang juga Ketua Umno Hulu Terengganu dan PP DUN Manir, Encik Yusof.

Kira-kira 15,000 penduduk kawasan Manir dan sekitar Kuala Terengganu membanjiri tapak program sejak jam 8 pagi lagi. Masing-masing kelihatan bersemangat sambil mengibarkan bendera sebaik sahaja melihat kelibat pemimpin negara itu memasuki tapak program.

Perdana Menteri sebelum itu diiringi kira-kira 800 belia bermotosikal dari jarak lapan kilometer sebelum tiba di Kampung Pulau Bahagia. Di kiri dan kanan bahu jalan, orang ramai termasuk guru dan pelajar sekolah setia menunggu sambil melambai dan mengibarkan Jalur Gemilang serta memegang kain rentang mengalu-alukan lawatan pemimpin nombor satu negara itu.

Dato' Sri Mohd Najib kemudiannya disambut dengan persembahan silat oleh Persatuan Seni Silat Lian 12 yang melibatkan 150 pelajar Sekolah Kebangsaan (SK) Pulau Bahagia; SK Beladau Kolam; SK Durian Mas; SK Teluk Menara; SK Pulau Manis; SK Belara dan SK Kebor Besar.

Sebelum itu, Perdana Menteri dan rombongan meluangkan masa beberapa minit melawat Klinik kesihatan Masyarakat Yusuf Awang Hitam dan melihat operasi di dalamnya sambil beramah-mesra dengan petugas klinik itu.

Seramai 15 pakar perubatan termasuk dua pembantu farmasi dari Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian, Kelantan ditugaskan khas untuk mengendali klinik yang dibuka bermula jam 9 pagi hingga 5 petang itu.

Perdana Menteri dalam ucapannya juga yakin Umno dan Barisan Nasional mampu menawan seluruh kawasan di Terengganu sekiranya semua pemimpin dan ahli parti itu bersatu bagi memastikan kemenangan dalam Pilihan Raya Umum ke-13 kelak.

“Kita boleh menang, dengan syarat kita benar-benar bersatu. Jangan `peteh' sesama kita, kalau peteh sesama kita, kita kalah. Kawasan tertentu di Terengganu ini bukan Pas menang, tetapi kerana Umno tidak bersatu,” katanya.


Warga emas uzur sebak dikunjungi PM di Pengkalan Arang

Oleh: Aida Abd Rahman


Chik Mamat, 85, tidak menduga menerima kunjungan daripada pemimpin YAB Perdana Menteri.

Dalam usia yang semakin lanjut dan banyak menghabiskan masa dengan hanya terbaring di tilam akibat kecederaan tulang pinggul selepas ditimpa kemalangan tiga tahun lalu, seorang warga emas, Chik Mamat, 85, tidak menduga akan menerima kunjungan pemimpin nombor satu negara, Perdana Menteri, Dato’ Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak, di rumahnya di Pengkalan Arang, Kuala Terengganu, pagi ini.

“Tok pertama kali tengok dia secara depan-depan. Sebelum ini tengok wajah dia kat televisyen sahaja. Dok (tidak) sangka dia sanggup mari tengok tok hari ini.

“Apabila pandang wajah dia (Perdana Menteri) tok dapat lihat dia seorang yang mesra dan serasi dengan kita semua (rakyat),” kata Chik dalam nada sebak dan terharu.

Chik sebelum ini pernah dikunjungi pemimpin tempatan termasuk Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, menganggap dirinya yang kini yang tinggal bersama sembilan anak, cucu serta cicit , individu yang cukup bertuah kerana Perdana Menteri sanggup turun padang dan meluangkan masa bertanya khabar kesihatan dirinya.

Turut sama mengiringi lawatan ke rumah penduduk miskin dan uzur di sekitar kampung Pengkalan Arang, Menteri Besar, Dato' Seri Haji Ahmad Said; Menteri Dalam Negeri, Dato’ Seri Hishammuddin Tun Hussein; Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Dato’ Seri Shafei Apdal; Menteri Pertahanan, Dato’ Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan pemimpin negeri yang lain .

Sebelum singgah di rumah Chik, rombongan mengunjungi rumah Lua Peng Ching, 58, yang uzur dan sudah beberapa tahun tidak bekerja. Dia tinggal bersama isteri yang bekerja sebagai pembantu kedai makan dengan pendapatan RM25 sehari serta empat anak termasuk yang bongsu adalah Orang Kurang Upaya.

Lua Peng menerima bantuan membaiki atap rumahnya yang rosak dan rumah berkenaan sudah didiami mereka sekeluarga kira-kira 25 tahun lalu.

Rombongan juga melawat rumah seorang ibu tunggal,Aminah Abdullah, 65 yang menerima bantuan membaiki rumah dan cat baru diikuti rumah terakhir yang dikunjungi, seorang warga emas, Puteh Yaacob, 68 yang uzur akibat mengalami angin ahmar.

Perdana Menteri serta rombongan sebelum itu melawat Pasar batu Enam serta menikmati sarapan pagi di situ. Beliau turut meninjau setiap lot jualan di pasar berkenaan sambil bermesra dengan peniaga di situ.

Sejurus selesai lawatan di Pengkalan Arang, rombongan bergegas ke tapak pasar baru Bukit Tunggal dan ke majlis bersama rakyat Dewan Undangan Negeri (DUN) Manir, Parlimen Hulu Terengganu, di Padang Bola Kampung Pulau Bahagia.
PM pilih nasi dagang menu sarapan

Oleh: Suriati Ali


Perdana Menteri bersarapan bersama rakyat di kedai kopi Kampung Batu Enam, Kuala Terengganu. - Foto: Zul Putra.

Nasi dagang, keropok lekor dan akok telur antara menu tradisional Terengganu yang menjadi pilihan Perdana Menteri, Dato’ Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak ketika bersarapan di Kedai Makan Selera Kampung milik Encik Alias Abdul Aziz, 45, di Pekan Batu Enam, Kuala Terengganu, jam 9.15 pagi ini.

Sebelum itu, Perdana Menteri sempat beramah mesra serta bersalaman dengan penduduk dan peniaga sekitar pekan itu yang setia menunggu seawal jam 8 pagi.

Kira-kira 3,000 penduduk hadir semata-mata ingin bersua muka dengan Perdana Menteri yang tiba bersama Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said di pekan itu, kira-kira jam 9 pagi.

Selepas menikmati sarapan, Dato’ Sri Najib sempat singgah di pasar kuih di lokasi sama, bagi bertemu kira-kira 30 peniaga.

Perdana Menteri `tergelak’ apabila mendengar penjelasan peniaga mengenai beberapa nama `unik’ kuih tradisional seperti `koleh lemok’, `nek bak’, `bronok’ dan `nganang’ yang di jual di pasar itu.Turut mengiring Perdana Menteri, Menteri Dalam Negeri, YB Dato' Seri Hishamuddin Tun Hussein: Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Dato’ Seri Shafie Afdal; Menteri Belia dan Sukan Datuk Ahmad Shabery Cheek, beberapa Ahli Majlis Mesyurat Kerajaan Negeri dan pemimpin setempat.

Encik Alias yang juga Setiausaha Persatuan, Penjaja dan Peniaga Melayu Kuala Nerus, melahirkan rasa bangga kerana Perdana Menteri bersama beberapa pemimpin lain sudi menikmati sarapan di kedai miliknya.Katanya, dia melihat Dato’ Sri Mohd Najib cukup selera ketika menikmati nasi dagang dan memilih akok telur, keropok lekor sebagai pencuci mulut serta minuman teh `o’.

“Saya tidak lena tidur sebaik mendengar berita, Perdana Menteri akan singgah bersarapan di gerai saya kerana bimbang tidak dapat melayannya dengan sempurna.

“Alhamdulillah, hari ini iaitu selepas Dato’ Sri Mohd Najib selesai bersarapan barulah perasaan gemuruh saya lega serta hilang,” katanya.
Rakyat gembira terima kehadiran PM

Oleh: Suriati Ali


Rakyat gembira menyambut kunjungan Dato' Sri Mohd Najib. - Foto: Zul Putra.

Kunjungan Perdana Menteri, Dato’ Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak ke Terengganu hari ini (Sabtu) tentu sekali dilihat membawa makna yang sangat penting, bukan sahaja kepada rakyat Terengganu, malah pemimpin masyarakat di negeri ini sendiri.

Bagi Rakyat Terengganu, Perdana Menteri merupakan seorang pemimpin yang membawa legasi kepimpinan ayahandanya, Allahyarham Tun Abdul Razak Hussien yang juga ketika hayatnya sentiasa turun padang mendekati rakyat dan pernah memilih Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Tunggal sebagai lokasi pilihan ketika melawat negeri ini.

Kunjungan Allahyarham Tun Abdul Razak pada 1978 masih segar dalam ingatan penduduk di DUN itu.Justeru, tidak hairanlah penduduk Bukit Tunggal hari ini sekali lagi merasai bahang `indahnya’ kehadiran pemimpin utama negara.

Sebaik tiba di Bukit Tunggal iaitu selepas selesai bersarapan di gerai, Encik Alias Abdul Aziz, Dato’ Sri Mohd Najib bertemu peniaga di Pasar Batu Enam dan singgah di rumah penduduk uzur di Kampung Pengkalan Arang.

Beliau beramah mesra dan bertanya khabar pula dengan 15 peniaga yang menjual pelbagai jenis barangan basah, kuih muih dan buah-buahan di Bukit Tunggal.

Perdana Menteri sempat menjamah beberapa jenis makanan tradisional sebelum singgah di pondok rehat kampung itu untuk bermain `dam aji’ bersama beberapa penduduk setempat yang berpengalaman mengenai permainan itu.

Kira-kira 4,000 penduduk pelbagai lapisan masyarakat mengambil kesempatan bersua muka dan bersalaman dan rata-rata mereka mengharapkan Dato’ Sri Mohd Najib tidak jemu untuk kembali ke kawasan itu.Selepas itu, Perdana Menteri terus bergegas bagi menyempurnakan program seterusnya di Manir dan bertemu 8,000 rakyat dan pemimpin masyarakat.

Ketua Pemuda Umno Terengganu, Encik Saiful Bahri Baharuddin ketika ditemui Teganukita berkata, kehadiran Dato’ Sri Mohd Najib ke Terengganu amat dirasai rakyat dan juga satu sentuhan kepada jiwa mereka yang mahu melihat Terengganu terus maju dan cemerlang pada masa hadapan.29 April 2011

PM tiba di Terengganu untuk lawatan kerja esok

Oleh: Kamarudin Mat AkibKetibaan YAB Perdana Menteri disambut Menteri Besar dan rakyat Terengganu.

Perdana Menteri, Dato’ Sri Mohd Najib Tun Razak dan isteri, Datin Seri Paduka Rosmah Mansor, selamat tiba dengan pesawat eksekutif di Lapangan Terbang Sultan Mahmud, Kuala Terengganu, kira-kira jam 9.50 malam ini.

Ketibaan beliau disambut Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said dan isteri, To’ Puan Norliza Mahmud serta Ahli-Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri.

Turut hadir menyambut ketibaan Perdana Menteri, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah; Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri, Dato’ Tengku Putera Tengku Awang; Ahli-Ahli Parlimen dan wakil-wakil rakyat tempatan.

Perdana Menteri terus menuju ke Riyaz Heritage Pulau Duyong untuk menghadiri perjumpaan tertutup dengan Ahli-Ahli Parlimen dan wakil-wakil rakyat negeri ini.

Beliau akan memulakan lawatan kerja ke Terengganu, pagi esok dengan destinasi pertama Pekan Batu Enam dan beberapa kawasan di Dewan Undangan Negeri Bukit Tunggal.SOLAT HAJAT POHON KEBERKATAN BAGI PROGRAM LAWATAN PM KE TERENGGANU


Rumah yang dikunjungi PM di Pengkalan Arang- gambar oleh: Hazli.
Oleh: Ruslan Rahman

Solat hajat memohon keberkatan dari Illahi sempena lawatan Program Turun Padang (PTP),Perdana Menteri diadakan di Kampung Pulau Bahagia, Manir malam tadi dan selepas solat Jumaat hari ini.


Malam tadi solat hajat diadakan di tapak Himpunan dan Jamuan Rakyat bersama Perdana Menteri iaitu di pentas utama tempat YAB Dato' Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak akan menyampaikan amanat.

Pengarah Unit Komunikasi Negeri Terengganu, Haji Shamsuddin Sulong memgimamkan solat hajat di masjid Kampung Pulau Bahagia.

Sementara itu petang ini beberapa persiapan terakhir diadakan bagi memastikan lawatan PTP Perdana Menteri berjalan lancar.

YAB Perdana Menteri dijangka tiba jam 9.45 malam ini (29 April) di Lapangan Terbang Sultan Mahmud, Kuala Terengganu.

Raptai Majlis Perasmian Rumah Rakyat di Pulau Duyong juga diadakan petang ini.PM lawat Terengganu esok

Oleh: Kamarudin Mat Akib


Kibaran bendera yang siap siaga menyambut kehadiran YAB Perdana Menteri.

Rakyat Terengganu, khususnya penduduk di dua kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) yang terlibat secara langsung dengan pelbagai program sambutan Perdana Menteri, Dato’ Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak, sudah tidak sabar menunggu kehadiran pemimpin nombor satu negara itu.

Lebih 40,000 penduduk terlibat secara langsung dalam pelbagai program yang diatur sempena Program Turun Padang (PTP) YAB Perdana Menteri di negeri ini.

Perdana Menteri dan isteri, Datin Paduka Seri Rosmah Mansor, dijadualkan tiba pada hari ini pada sebelah malam dan bermalam di Kuala Terengganu.

Beliau akan memulakan lawatan kerjanya esok dengan lokasi lawatan pertama ialah Pekan Batu Enam kira-kira jam 9 pagi. Pekan Batu Enam terletak di kawasan DUN Bukit Tunggal dan Parlimen Kuala Nerus.

Perdana Menteri akan berjalan kaki menemui pemimpin dan rakyat di Peti Undi Batu Enam, DUN Bukit Tunggal dan Parlimen Kuala Nerus selepas menikmati sarapan pagi di Kedai Alias, di Pasar Batu Enam.

Selepas itu, Perdana Menteri akan menziarahi rumah seorang warga emas yang uzur, Puan Chik Mamat, 85, di Kampung Pengkalan Arang, dan menyertai gotong- royong membaiki rumah seorang penduduk miskin, Raja Azizah Raja Ali, 57, di kampung yang sama.

Selepas itu, Dato’ Seri Mohd Najib dijadualkan ke Bukit Tunggal untuk menyempurnakan program pelancaran Pasar Baru Bukit Tunggal, sebelum bertolak ke Manir untuk program Perjumpaan Mesra YAB Perdana Menteri Bersama Rakyat DUN Manir di Padang Bola Kampung Pulau Bahagia, Manir.

Beliau juga akan melawat Klinik Kesihatan Masyarakat di Pulau Bahagia manakala sebelah petangnya, Perdana Menteri akan merasmikan Perumahan Pangsapuri Rakyat Mampu Milik di Pulau Duyong.

Pada sebelah malamnya, Perdana Menteri dijadualkan bersama kepimpinan masyarakat termasuk parti komponen Barisan Nasional di Taman Shahbandar di mana kira-kira 20,000 orang akan menikmati makan malan bersama-sama pemimpin nombor satu negara.

Majlis tersebut akan diserikan dengan persembahan artis dan tayangan video.Hargai lawatan PM ke Bukit Tunggal

Oleh: Suriati Ali

“Penduduk Bukit Tunggal cukup menghargai lawatan pemimpin utama negara, Dato’ Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak yang dijangka melawat kawasan kampung kami dan mengumumkan berita gembira pembinaan Pasar Bukit Tunggal sempena Program Turun Padang (PTP), esok (30 April).

“Kami semua terutama peniaga sudah lama membuat pelbagai persediaan, termasuk berganding bahu membersih kawasan dan susun atur urusetia yang terlibat bagi menerima kunjungan Perdana Menteri,” kata Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan Kampung Bukit Tunggal, Haji Mazalim Endut atau lebih dikenali sebagai Haji Mazlan.

Haji Mazlan berkata, sekiranya benar, Dato’ Sri Mohd Najib mengumumkan pasar baru bagi menggantikan pasar sedia ada atau dikenali `pasai koboi’ ia adalah satu berita paling menggembirakan penduduk terutama peniaga yang rata-ratanya menanti hampir 30 tahun.

“Peniaga di sini berjanji akan mengekalkan suasana harmoni, saling membantu dan paling penting menawarkan harga berpatutan kepada pelanggan,” katanya.

Seorang peniaga, Nailah Che Wook, 51, berkata dia sangat berterima kasih sekiranya berita untuk menerima pasar baru menjadi kenyataan kerana sudah 30 tahun dia mengimpikannya.

“Pasar yang ada sekarang sudah tidak sesuai kerana bukan sahaja berdekatan dengan jalan raya malah tidak menampakkan pasar seperti yang terdapat di tempat lain,” katanya.

Peniaga sayuran Zaleha Mamat, 45, dia antara belasan peniaga yang paling gembira ketika mendengar berita mengenai pembinaan pasar baru.

Katanya, dia mengharapkan pasar itu benar-benar wujud kerana dia dan rakan niaga lain cukup mengharapkan pasar baru yang lebih selesa.

“Peniaga di pasar ini tidak mahukan pasar yang besar dan gah seperti ditempatkan lain, cukup sekadar dengan bangunan yang sederhana dan selesa untuk kami berurusniaga,” katanya.

Peniaga ikan dan daging, Encik Jaafar Wook, 57, berkata dia sangat mengharapkan pihak berkaitan mengutamakan peniaga tempatan sebagai pemilik setiap lot pasar yang bakal dibina itu nanti.

Katanya, jika tiada lebihan ruang dan sudah tiada permintaan daripada penduduk tempatan, barulah diberi tawaran kepada penduduk luar untuk berniaga.Rumah mampu milik Pulau Duyong kondusif dan selesa

Oleh: Aida Abd Rahman

Kemudahan perumahan yang dibangunkan Perbadanan Memajukan Iktisad Negeri Terengganu (PMINT) di Pulau Duyong, Kuala Terengganu antara usaha kerajaan negeri bagi memastikan rakyat di negeri ini memiliki kediaman yang lebih selesa dengan suasana kondusif.

Selepas projek pertama mengandungi 120 unit rumah pangsa mampu milik siap dan sudahpun didiami sepenuhnya sejak lima tahun lalu, projek kedua melibatkan 176 unit pula menyusul dan djangka siap tahun depan.

Penghuni pangsapuri projek pertama itu, Syed Alias Syed Abdul Rahman, 30, yang tinggal di Blok K sejak tiga tahun lalu bersama isteri, Siti Rohana Hassan 20-an, serta seorang anak, berasa bertuah kerana berpeluang tinggal di situ berikutan lokasinya yang strategik, suasana kondusif serta mempunyai pelbagai kemudahan asas di sekitarnya.

“Kami sekeluarga dapat hidup dengan aman dan sejahtera. Malah, komuniti di sini juga saling bertoleransi dan memiliki semangat kejiranan yang kuat ditambah pula dengan kemudahan yang serba lengkap seperti kedai, sistem perparitan dan longkang serta jaringan jalan raya yang baik,” katanya.

Seorang lagi penghuni, Shumarni Ibrahim, 28, yang berasal dari Kuala Berang dan menetap di pangsapuri itu bersama suaminya, Mohd Zuraidi Embong, 38 peduduk asal Kampung Pulau Duyong serta tiga anak, tidak pernah berdepan dengan sebarang masalah besar mengenai tempat tinggal mereka.

“Pemaju menjalankan tanggungjawab dengan baik. Segalanya diurus dan diselenggara dengan lancar dan cepat. Setakat hari ini, kami sekeluarga dan juga keluarga lain tidak pernah merungut mengenai kediaman kami.

“Tidak lama lagi, kemungkinan Jun ini genap kami mendiami tiga tahun di sini. Kami akan mendapat surat tawaran bagi menukar status hak milik rumah sewa beli ini sebagai kediaman milik kami sepenuhnya,” katanya.

Seorang lagi penghuni, Norsiah Mohd Razali, 33, surirumah berasal dari Kampung Bukit Guntong, juga berasa bertuah dengan keselesaan dan kemudahan tempat tinggal yang sudah lebih tiga tahun didiami mereka sekeluarga.

Dia yang tinggal bersama suami, Wan Rosimi Wan Muda, 39, dari Kampung Pulau Ketam, dan empat anak tidak berdepan dengan masalah besar kerana pemaju segera membaiki kerosakan apabila menerima aduan daripada penghuni.

“Syukur Alhamdulillah. Setakat ini, kami rasa tenang dan aman tinggal di sini. Kami memang berhasrat untuk terus menetap di sini. Kemudahan asas juga serba lengkap, malah tidak jauh dari bandar Kuala Terengganu,” katanya.Tujuh jenis kuih berasaskan ubi gadong untuk PM

Oleh: Esah Abdullah


Proses mengupas kulit dan menghiris isi ubi pula mengambil masa sehari dan proses merendam ke dalam air mengambil masa empat hari empat malam.

Kira-kira 50 koligram ubi gadong diproses untuk menghasilkan tujuh jenis kuih tradisional yang bakal dihidangkan kepada tetamu ‘istimewa’ pada Sabtu ini.

Antaranya termasuklah kuih lok lik, onde-onde, puteri mandi, kuih lapis, buah gomak, bubur dan gadong goreng.

Kerja-kerja mencari, membersih dan membuang toksik pada bahan berkenaan yang agak rumit tidak menjadi masalah kepada kaum ibu di Kampung Bukit Wan kerana terlalu teruja untuk menyiapkan juadah berkenaan.

Proses mencari dan menggali ubi berkenaan memakan masa setengah hari kerana pokok yang tumbuh meliar dan memerlukan pokok lain sebagai sokongan hidup ini lebih segar dan elok isinya jika datangnya dari hutan kebun buah-buahan di atas bukit, bukan ditepi rumah.

Seeloknya pokok berusia 15 hingga 20 tahun ke atas akan menghasilkan isi yang besar dan sedap bila di makan dan pokok inilah yang diperolehi oleh Hajah Faridah Abdul Ghani adik beradik untuk membuat kuih berkenaan.

Proses mengupas kulit dan menghiris isi ubi pula mengambil masa sehari dan proses merendam ke dalam air mengambil masa empat hari empat malam iaitu dua malam dalam bekas tertutup kemudian akan dipindah ke dalam air yang mengalir.

Ketika dalam proses rendaman, hirisan ubi ini perlu dibersihan dua kali sehari untuk memastikan kebersihannya berada pada tahap paling memuaskan.

Demi pemimpin yang dikasihi rakyat jelata, tidak ada rasa penat dan jauh sekali mengeluh sebaliknya sentiasa ceria sepanjang proses menyiapkan bahan-bahan untuk menghidangkan kuih muih hasil kerja tangannya yang akan menjadi kenangan seumur hidup.

Tarikh baru Piala Monsun 2011, elak pertembungan Sukan SEA

Oleh: Aida Abd Rahman

Bagi mengekalkan prestij dan kedudukannya sebagai penganjur utama acara pelayaran dunia, T-Best Events Sdn Bhd berjaya menetapkan tarikh baru bagi penganjuran kejohanan Piala Monsun edisi 2011.

Perundingan terperinci dengan World Match Racing Tour (WMRT) dan International Sailing Federation (ISAF) memutuskan perlumbaan akhir musim yang bakal menobatkan juara dunia ISAF pada 29 November hingga 4 Disember .

Piala Monsun pada awalnya dijadualkan 22 hingga 27 November ini terpaksa diltangguhkan ke tarikh lain berikutan pertembungan dengan temasya sukan SEA ke- 26 pada 11 November hingga 22 November depan.

"Selepas beberapa minggu perundingan, WMRT dan ISAF akhirnya mencapai kata sepakat menetapkan tarikh baru kami. Saya ingin mengucapkan terima kasih atas kerjasama dan kami akan bersama-sama dengan Kementerian Belia dan Sukan serta semua pihak penaja yang terlibat dan rakan media untuk memastikan Piala Monsun terus menjadi kejohanan yang berprestij dan diiktiraf sebagai kejohanan utama dunia, " kata Pengerusi T-Best, Tan Sri Sabbaruddin Chik.

"Kami merasa tarikh terdahulu itu tidak sesuai bagi melaksanakan Piala Monsun kerana dibayangi oleh Sukan SEA ke-26. Kami juga bertuah kerana `Langkawi International Maritime & Aerospace Exhibition’ (LIMA) yang biasanya diadakan pada minggu pertama bulan Disember pula akan diadakan pada minggu seterusnya bagi mengelak pertembungan dengan tarikh Piala Monsun. "

Tan Sri Sabbaruddin berkata, tarikh baru Piala Monsun amat sesuai dengan kejohanan Perth ISAF 2011 yang dijadualkan pada 3 hingga 18 Disember ini, sekaligus memberi peluang media asing membuat liputan bagi kedua-dua acara dunia itu.

Kejohanan Kapal Layar Piala Monsun merupakan siri kesembilan pelayaran profesional utama dalam World Match Racing Tour (WMRT) yang dijalankan di serata dunia.Kerajaan sumbang RM10,000 untuk setiap koperasi kariah masjid

Oleh: Esah Abdullah

Kerajaan negeri menawarkan RM10,000 kepada setiap jawatankuasa masjid yang berjaya menubuhkan Koperasi Kariah Masjid di kawasan masing-masing bagi tujuan memulakan projek komersial.

Pengerusi jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar, Usahawan dan Koperasi negeri, Dato’ Mohamed Awang Tera berkata, hasrat kerajaan adalah mewujudkan satu kampung satu koperasi untuk menjana pendapatan anggota masyarakat.

“Sehingga ini terdapat 489 buah masjid seluruh negeri ,” katanya ketika berucap di majlis Seminar Penubuhan Koperasi kariah Masjid di Taman Tamadun Islam (TTI), Pulau Wan Man, Kuala Terengganu semalam.

Seminar berkenaan dirasmikan oleh Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Dato’ Sri ismail Sabri Yaakob. Hadir sama Pengerusi Eksekutif Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM), Dato’ Md Yusof samudin dan Presiden Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia Berhad (Angkasa), Prof. Dato’ Dr. Mohd Ali Baharum.

Seminar sehari anjuran Angkasa, SKM dan Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT) ini dihadiri lebih 1,200 kariah masjid seluruh negeri dengan pembentangan tiga kertas kerja dari SKM dan JHEAT.

Katanya, pendekatan Angkasa ini sangat baik kerana melalui penubuhan koperasi banyak pembangunan ekonomi dapat dijalankan dikalangan ahli-ahli kariah dan berharap usaha murni ini dapat diterjemahkan ke arah pembangunan ummah.

“Usaha ini jika digabungkan semua kariah masjid tentu dapat melahirkan begitu banyak peluang peniagaan dikalangan masyarakat setempat dan kerjasama dalam bidang perniagaan dapat ditingkatkan dengan semangat kerjasama dan saling membantu,” katanya.

Sehubungan itu, Dato’ Mohamed berkata kerajaan akan cuba membantu sedaya upaya bagi menjaya dan memajukan koperasi kariah masjid ini untuk kebaikan rakyat seluruhnya.Penduduk Terengganu tidak sabar tunggu PM

Oleh: Suriati Ali

Hanya tinggal beberapa jam lagi penduduk Terengganu terutama yang tinggal di kawasan Parlimen Kuala Nerus dan Hulu Terengganu akan menerima kunjungan pemimpin utama negara, Dato’ Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak sempena Program Turun Padang (PTP), esok (30 April).

Mereka tidak sabar-sabar menanti ketibaan yang dijadualkan tiba di Lapangan Terbang Sultan Mahmud kira-kira jam 8.45 pagi sebelum meneruskan lawatan ke beberapa lokasi seperti Pasar Batu Enam, Kampung Pengkalan Arang, Bukit Tunggal, Manir, Pulau Duyung dan Taman Syahbandar.

Lawatan bermaklumat itu nyata memberi kesan mendalam kepada penduduk berikutan Dato’ Sri Mohd Najib akan bertemu lebih 40,000 penduduk Terengganu, melawat penduduk yang uzur, merasmikan pasar dan sebagainya.

Tinjauan pemberita Teganukita di sepanjang Jambatan Sultan Mahmud, jalan utama ke Pulau Duyong, jalan Manir dan beberapa lagi jalan utama dan jalan kampung yang bakal dilalui Perdana Menteri mendapati ratusan bendera Umno dan Barisan Nasional sudah dipasang urusetia dan petugas program, sejak malam Rabu lalu (27 April).

Situasi itu cukup meriah dan paling menariknya, ia seolah-olah suasana Pilihan Raya Kecil atau Pilihan Raya Umum.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata lebih 40,000 penduduk dijangka terlibat dalam lawatan PTP melibatkan enam lokasi.

Katanya, kerajaan Terengganu berharap Perdana Menteri akan mengumumkan berita gembira dan istimewa untuk rakyat Terengganu sama ada berkaitan pembangunan mahupun sebarang bentuk bantuan sempena lawatan itu nanti.

“Terengganu bersama Kerajaan Pusat sentiasa menjalin hubungan baik dan setakat ini kita masih lagi menerima peruntukan dalam bentuk geran dan beberapa bantuan lain,” katanya.NEW DATES FOR 2011 MONSOON CUPKUALA LUMPUR (April 28, 2011): To ensure its position as the world’s premier sailing event, T-Best Events Sdn Bhd have successfully secured new dates for the 2011 edition of the international sailing event, the Monsoon Cup.

A long and detailed negotiation with the World Match Racing Tour (WMRT) and the International Sailing Federation (ISAF) means the season-ending race, where the ISAF Match Racing World Champion will be crowned, will now be held from 29 Nov-4 Dec.

The Monsoon Cup was originally scheduled from 22-27 November but it clashed with the 26th SEA Games (11-22 Nov).

“After several weeks of negotiations, the WMRT and ISAF have finally agreed to our new dates. I would like to thank them for their cooperation and we will work hard together with the continuous support and guidance of the Ministry of Youth and Sports, as well as various events partners and members of the media to ensure the Monsoon Cup remains the nation’s premier sailing event,” said T-Best chairman Tan Sri Sabbaruddin Chik.

“We felt the old dates were unsuitable as the build up to the Monsoon Cup would have been overshadowed by the 26th SEA Games. We are also lucky that the Langkawi International Maritime & Aerospace Exhibition (LIMA) which is usually held in the first week of December will now be held a week later so that it doesn’t clash with the Monsoon Cup.”

Tan Sri Sabbaruddin added the new Monsoon Cup dates fits perfectly with the Perth 2011 ISAF World Sailing Championships, which is scheduled from 3-18th December making it viable for foreign media intending to attend both events.

2011 ISAF MATCH RACING WORLD CHAMPIONSHIP

Stage Date Event Location Teams Boats

1 May 10 – 15 Match Race France Marseille, France 12 J80
2 May 24 – 29 Match Race Germany Langenargen, Germany 12 Bavaria 40
3 June 7 - 12 Korea Match Cup Gyeonggi, Korea 12 KM36
4 June 22 - 26 Portimao Portugal Match Cup Portimao, Portugal 12 SM40
5 July 4 – 10 Match Cup Sweden Marstrand, Sweden 16 DS37
6 August 24 – 28 Danish Open Bornholm, Denmark 12 DS37
7 Aug 30 – Sept 4 St Moritz Match Race St Moritz, Switzerland 12 BLU26
8 October 3 - 9 Argo Group Gold Cup Hamilton, Bermuda 24 IOD
9 Nov 22 – 27 Monsoon Cup K.Terengganu, Malaysia12 F36

About the ISAF World Match Racing Tour:

The World Match Racing Tour (WMRT) is the leading professional sailing series featuring 9 World Championship events across the globe, sanctioned by the International Sailing Federation (ISAF) with “Special Event” status.
The World Tour awards over US$1.75million in prize money with points awarded at each event culminating in the crowning of the “ISAF Match Racing World Champion”. The prize fund includes a US$500,000 overall prize pool for the top nine teams in the Championship.
Events take place in identically supplied racing yachts to place the focus on team work and skill. Racing takes place close to the shore for the general public to follow the races as virtual on-the-water stadiums.
Media and television highlights coverage reaches in excess of 183 countries around the world.

2011 WMRT Tour Card Holders
Johnie Berntsson (SWE) Berntsson Sailing Team
Francesco Bruni (ITA) Mascalzone Latino
Peter Gilmour (AUS) YANMAR Racing
Damien Iehl (FRA) French Match Racing Team
Torvar Mirsky (AUS) Mirsky Racing Team
Jesper Radich (DEN) Radich Racing Team
Mathieu Richard (FRA) French Match Racing Team
Phil Robertson (NZ) WAKA Racing Team
Ian Williams (GBR), Team GAC Pindar

For full information on WMRT, please visit: www.wmrt.com

For more information on Monsoon Cup, please visit: www.monsooncup.com.my
Facebook Group name – Monsoon Cup Malaysia
http://www.facebook.com/pages/Monsoon-Cup-Malaysia/52504271389?ref=s
Twitter Profile name – MonsoonCup
http://twitter.com/monsooncup

For press information, please contact T-Best Events Sdn Bhd:
Name: Mira Navaretna
Tel: +603 2283 3324
Mob: +6016 338 5341
Email: mira@tbest.com.myLebih 100,000 pelajar terima bantuan pakaian sekolah

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Betapa bertuahnya menjadi rakyat Terengganu – pelbagai bantuan dihulur dan dicurah kepada mereka oleh Kerajaan Negeri.

Pada masa ini proses mengagihkan bantuan pakaian sekolah menengah dan rendah kepada pelajar di seluruh negeri sedang rancak dilakukan.

Berdasarkan senarai nama penerima bantuan tersebut, 109,216 pelajar di negeri ini yang ibu bapa mereka berpendapatan RM1,200 ke bawah, layak menerima sumbangan tersebut.

Setiap pelajar sama ada sekolah menengah atau rendah akan diberi RM100 seorang bagi bantuan pakaian sekolah di mana pengagihannya dilakukan di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) masing-masing.

Kerajaan negeri menetapkan setiap keluarga menerima bantuan maksimum untuk dua orang di mana mereka akan menerima RM200 bagi tujuan tersebut.

Rakyat Terengganu amat bertuah mempunyai kerajaan negeri yang cakna rakyat di mana sesetengah bantuan yang diberikan kepada mereka tidak diberi oleh negeri-negeri lain walaupun mereka lebih kaya dari negeri Terengganu.28 April 2011

MB lulus peruntukan RM4.2 juta baiki jalan di Dungun

Oleh: Kamarudin Mat Akib dan Hazwan Rosli


Menteri Besar meninjau beberapa tempat di Dungun sempena lawatan kerja ke daerah itu hari ini.

Kerajaan negeri meluluskan peruntukan RM4.2 juta bagi projek membaiki dan memperbesarkan jalan di beberapa kawasan di daerah Dungun untuk keselesaan pengguna jalan raya.

Selain itu, Menteri Besar, Dato’ Haji Ahmad Said turut mengumumkan peruntukan RM500,000 bagi setiap kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) di daerah ini bagi membaiki jalan di kawasan masing-masing.Selain itu, peruntukan berjumlah RM10 juta daripada Kerajaan Pusat disediakan bagi projek menggali Sungai Dungun dalam usaha mencegah hakisan pantai, khususnya Pantai Teluk Lipat.“Kerajaan negeri akan tambah peruntukan RM1.5 juta bagi projek yang sama,” katanya pada siding media sempena lawatan kerja ke daerah Dungun hari ini.

Projek lain yang turut diumumkan pembinaan oleh Menteri Besar ialah Pasar Paka yang bernilai RM7 juta dan Taman Rekreasi di Universiti Teknologi Malaysia cawangan Dungun yang belum ditentukan kosnya.MB tegur sikap penjawat awam hentam kerajaan

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said menegur sikap sesetengah penjawat awam di negeri ini yang sanggup menghentam kerajaan hanya kerana alasan yang remeh-temeh.

Malah, beliau berkata ada penjawat awam yang sanggup menyokong parti pembangkang kerana marah kepada kerajaan sebab mereka ditukar tempat kerja atau permintaan kecil tidak dipenuhi pemimpin kerajaan.

“Masalah ditukar tempat kerja atau bertukar jabatan sebenarnya perkara biasa kerana sebelum diambil bekerja setiap penjawat awam membuat akujanji taat setia dan patuh kepada semua arahan kerajaan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis Perjumpaan YAB Menteri Besar dengan Pegawai & Kakitangan Awam & Agensi Kerajaan Daerah Dungun di Dataran Dungun, petang ini.

Hadir sama Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan, Dato’ Zaa’ba Mohd Adib; Ahli Parlimen Dungun, YB Matulidi Jusoh; Ahli Dewan Undangan Negeri Paka, YB Zakaria @ Arifin Abdullah; Pegawai Daerah Dungun, Encik Mustaffa Abd Rahman dan Yang Dipertua Majlis Daerah Dungun, Haji Harun Mohamad.

Menteri Besar berkata, penjawat awam tidak sepatutnya menjadikan alasan yang remeh tersebut sebagai penyebab untuk membenci atau berdendam kepada kerajaan.

“Penjawat awam perlu beryukur kerana mereka menikmati pelbagai kemudahan yang disediakan kerajaan dan dalam keadaan ekonomi dunia yang tidak menentu ini kedudukan penjawat awam lebih terjamin berbanding pekerja swasta,” katanya.
Dana RM30,000 suntik perniagaan menerusi koperasi masjid

Oleh; Esah Abdullah

Kerajaan melalui Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) akan memberi dana RM30,000 kepada mana-mana koperasi kariah masjid yang ingin menjalankan perniagaan mereka.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Dato’ Sri Ismail Sabri Yaakob, berkata pemberian berkenaan sebagai galakan kepada koperasi masjid mejalankan perniagaan yang bertujuan menambah dana masjid di kawasan masing-masing.

“Kita akan lihat dulu bentuk perniagaan yang ingin dilaksanakan oleh koperasi berkenaan, jika berdaya maju, kita akan beri dana yang dijanjikan,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Seminar Penubuhan Koperasi Kariah Masjid Negeri Terengganu, di Taman Tamadun Islam (TTI), Pulau Wan Man, Kuala Terengganu, hari ini.

Dato’ Sri Ismail berkata, selepas ini pihak SKM akan ke masjid-masjid untuk memberi penerangan kepada koperasi kariah bagaimana kaedah memulakan dan menguruskan satu-satu perniagaan yang akan dilaksanakan.

“Bermula dengan mengadakan mesyuarat, pemilihan jawatankuasa koperasi dan seterusnya merangka aktiviti berbentuk komersial yang akan dibantu oleh pegawai SKM,” katanya.

Beliau turut memuji langkah bijak kerajaan negeri yang mengambil inisiatif menghimpunkan lebih 1,200 kariah masjid dari 489 buah masjid seluruh negeri untuk menyertai seminar anjuran Angkasa, SKM dan Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT) ini.

“Terengganu negeri pertama di negara ini yang berjaya mengumpulkan begitu ramai kariah masjid dari pelbagai peringkat umur dan saya yakin melaluinya banyak kegiatan ekonomi dapat dijalankan nanti,” katanya.

Katanya, menerusi penguasaan dan kekuatan ekonomi akan menarik minat masyarakat lain kepada ajaran Islam, bahkan penyusunan ekonomi mengikut Islam sepatutnya menghasilkan masyarakat yang adil dan penuh kasih sayang serta mencapai kejayaan dalam pelbagai bidang.
Wujud koperasi kariah masjid seluruh negara menjelang 2012

Oleh: Esah Abdullah

Kerajaan mensasarkan kesemua 6,600 masjid seluruh negara akan menubuhkan koperasi kariah masjid masing-masing menjelang 2012.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Dato’ Sri Ismail Sabri Yaakob, berkata bagi memastikan hasrat itu tercapai kempen satu komuniti satu masjid akan dijalankan bermula dari sekarang agar setiap masjid dapat mewujudkan koperasi di kawasan masing-masing.

“Setakat ini sudah ada koperasi di sesetengah masjid, namun selepas ini semua masjid akan tubuh koperasi untuk kebaikan kariah masjid,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Seminar Penubuhan Koperasi Kariah Masjid Negeri Terengganu, di Taman Tamadun Islam (TTI) Pulau Wan Man, Kuala Terengganu, hari ini.

Hadir sama, Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar, Usahawan dan Koperasi negeri, Dato’ Mohamed Awang Tera; Pengerusi Eksekutif Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM), Dato’Md Yusof Samudin dan Presiden Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia Berhad ( Angkasa), Prof. Dato’ Dr. Mohd Ali Baharum.

Katanya, banyak aktiviti ekonomi, sosial dan budaya dapat digerakkan di kalangan kariah masjid untuk kepentingan masyarakat setempat secara serentak dengan penubuhan koperasi itu nanti.

“Gerakan koperasi berupaya menjadi wadah membantu rakyat memperbaiki dan meningkatkan taraf hidup masyarakat melalui aktiviti berkumpulan sesuai dengan hasrat kerajaan yang ingin melihat masyarakat di negara ini maju bersama koperasi,” katanya.

Selain itu katanya, koperasi kariah masjid merupakan pelengkap kepada penubuhan Koperasi Pembiayaan Syariah Angkasa (KPSA) yang mengadakan mesyuarat agung pertamanya pada 22 April lalu.

“Saya yakin, jika setiap komuniti kariah masjid di negeri ini dapat menubuhkan koperasi, Teras Strategik keempat yang digariskan dalam Dasar Koperasi Negara (2011-2020) untuk meningkat keyakinan masyarakat terhadap gerakan koperasi akan tercapai,” katanya.

Nassier Wahab dan Misha Omar di Jamuan Rakyat

Nassier Wahab

Penyanyi yang terkenal dengan lagu Memori Cinta Luka, Nassier Wahab dan penyanyi terkenal dengan lagu Cinta Adam dan Hawa diberi penghormatan untuk menghiburkan orang ramai yang hadir di majlis Jamuan Rakyat Bersama Perdana Menteri, bertemakan 1 Malaysia,di Dataran Shah Bandar, Sabtu ini, jam 8.00 malam.

Misha Omar


Selain itu, dua orang pelawak terkenal Sathiya dan Angelene Tan akan turut menghiburkan para penonton. Anglene Tan lebih terkenal dengan watak "Lucy" dalam Pi Mai,Pi Mai Tang Tu sejak 1990an.

Orang ramai semua peringkat usia dan bangsa dijemput untuk ke jamuan terbesar itu yang dijangka melibatkan 20,000 orang akan hadir.

Jamuan Rakyat itu merupakan kemuncak kepada acara lawatan Program Turun Padang (PTP) Perdana Menteri, Dato' Sri Mohd Najib Tun Razak ke Terengganu 30 April (Sabtu) ini.

Oleh: RAR