Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    3 weeks ago

10 March 2012

KUALA NERUS DAERAH BARU YANG BERPOTENSI MAJU

Oleh: Ruslan Rahman

Kuala Nerus adalah yang bakal menjadi suatu daerah baru yang berpotensi besar untuk maju dan mampu meningkatkan kemajuan untuk rakyat.Banyak rancangan-rancangan pembangunan yang bakal diadakan, di samping pusat-pusat pertumbahan yang sedia ada.

Difahamkan Fakulti Perubatan Universiti Sultan Zainal Abdidin (Unisza) akan diwujudkan, sekolah sukan, di samping pusat pendidikan yang sedia ada seperti Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Institut Perguruan, Maktab Rendah Sains Mara, Pusat Latihan Petronas dan Institut Latihan Perindustrian (ILP)

Lain-lain kemudahan termasuk Lapangan Terbang Sultan Mahmud (LTSM), dua buat stadium dan Jambatan Sultan Mahmud.

Sebuah laluan baru jambatan baru laluan kedua juga dijangka akan dibina bagi mengelak kesesakan lalulintas mengikut laluan Losong, Pulau Sekati dan Telok Pasu.Menteri Besar Terengganu, Dato’ Seri Haji Ahmad Said yang membuat lawatan ke Kuala Nerus hari ini telah mengadakan pertemuan dengan pimpinan Kuala Nerus termasuk kepemimpinan Umno Bahagian yang diketuai oleh Dato’ Haji Mohd. Nasir Tan Sri Ibrahim Fikri.

Dalam pertemuan kira-kira dua jam itu yang diadakan di Pejabat Umno Bahagian Kuala Nerus, beliau telah diberi taklimat tentang senario pembangunan dan kedudukan politik di Kuala Nerus.

Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri, YB Haji Ahmad Razif Abdul Rahman dan YB Datuk Rahin Mohd.Said hadir sama.Beliau berkata, selepas ini akan membuat lawatan ke tapak pusat pentadbiran Daerah Baru Kuala Nerus.

Dalam Bajet 2012 yang dibentangkan oleh beliau Disember tahun lalu, sebanyak RM20 juta telah diperuntukkan untuk kerja-kerja awal pembentukan daerah baru Kuala Nerus itu.

Menteri Besar Terengganu, Dato’ Seri Haji Ahmad Said menunaikan solat Fardhu Zohor berjemaah di masjid baru di Kampung Bukit Tunggal yang bakal diberi nama Masjid Fikri.

Pada sebelah petang tadi beliau mengadakan perjumpaan dengan kira-kira 4000 kumpulan penggerak Jalinan Rakyat (JR) yang terdiri dari kaum wanita dalam Parlimen Kuala Nerus, di Stadium Tertutup, Gong Badak.

Dalam ucapannya kepada beliau meminta supaya usaha-usaha mendekatkan rakyat dengan kerajaan melalui penerangan tentang dasar-dasar kerajaan, pembangunan dan kebajikan yang diberikan oleh kerajaan Barisan Nasional (BN) dipertingkatkan.

Beliau meminta supaya rangkaian JR diperbesarkan lagi seramai yang mungkin untuk turun ke padang mendekati rakyat di semua peringkat.Beliau amat yakin bahawa rakyat akan terus memberi sokongan kepada BN dalam pilihanraya akan datang, termasuk dalam Parlimen Kuala Nerus dan keempat-empat kawasan Dewan Undangan Negeri(DUN).

Terengganu lokasi pilihan sukan ekstrim pacuan empat roda

Oleh: Aida Abd Rahman

Bentuk geografi Terengganu menjadi lokasi pilihan utama negara ini bagi penganjuran sukan ekstrim yang melibatkan kenderaan pacuan empat roda.Terbaru, Terengganu Starhill 4x4 Challenge yang dianjurkan buat kali kesembilan berlangsung di pinggiran Kompleks Sukan Negeri Terengganu, Gong Badak, Kuala Terengganu sepanjang empat hari bermula semalam.

Seramai 140 peserta termasuk enam peserta luar negara mengharungi cabaran acara berhalangan yang dilepaskan oleh Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, hari ini.Menteri Besar berkata, acara yang diasaskan oleh Kelab Kembara Geduut 4x4 dari Besut itu pada mulanya hanya bergerak aktif peringkat daerah, bagaimanapun kini mula berkembang ke peringkat negeri serta kebangsaan.

“Terengganu menjadi destinasi utama pilihan penganjur bagi sukan ekstrim pacuan empat roda yang mengisi kalendar pelancongan negeri.“Selain Terengganu Starhill 4x4 Challenge, sukan motocross, 4X4 Rainforest Challenge International, Kejohanan Drive Ride (DR) 4X4 Ranggok Antarabangsa 2012 di Kampung Gong Cempedak, Marang juga antara acara lasak yang memilih Terengganu selaku tuan rumah,” katanya ketika siding media sejurus acara pelepasan Terengganu Starhill 4x4 Challenge.

Katanya, kerajaan negeri sentiasa mengalu-alukan penganjuran sukan lasak itu di peringkat nasional mahupun antarabangsa bagi menarik kunjungan pelancong ke negeri ini dan merealisasikan Tahun Melawat Terengganu (TMT) 2013.Beliau berkata, usaha menarik pelancong bukan sahaja tertumpu kepada TMT 2013 sahaja, tetapi perlu dilaksanakan setiap tahun khususnya dengan mempelbagai produk dan acara yang dapat menarik penyertaan negara asing.

Nelayan diminta sokong BN

Oleh: Kamarudin Mat Akib
Gambar oleh Zulkipli Putra

Kerajaan Barisan Nasional (BN) komited dalam usaha membela nasib nelayan tempatan, khususnya di segi menyediakan bantuan jangka pendek dan jangka panjang, bagi mengubah nasib mereka di masa depan.

Sehubungan itu, nelayan di negeri ini diminta supaya memberi sokongan yang tidak berbelah bagi kepada BN kerana hanya parti itu saja yang mampu membantu dan mengubah nasib masa depan golongan tersebut.


Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata bagi bantuan jangka pendek termasuk dana khas Hari Raya, Bantuan Rakyat 1Malaysia, bantuan pakaian sekolah dan pelbagai bantuan lain, semua nelayan di negeri ini dipilih sebagai penerima.

“Kerajaan tidak mengamalkan sikap pilih kasih dalam menghulurkan bantuan kepada golongan nelayan, semua dapat tidak kira Pas atau Umn kita beri semua,” katanya ketika berucap pada majlis Perjumpaan Menteri Bersama Bersama Nelayan di Dewan Berlian, Majlis Perbandaran Kemaman, petang semalam.

Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri, YB Dato’ Mohamed Awang Tera dan YB Haji Asha’ari Idris dan Pengarah Agensi Pembangunan Masyarakat, Haji Roshali Taha, hadir sama.

Menteri Besar berkata, bagi cadangan jangka panjang pula kerajaan negeri menyediakan pelbagai bantuan untuk persekolahan anak-anak nelayan sejak dari sekolah rendah, menengah hingga pusat pengajian tinggi.

“Kita mahu anak nelayan melanjutkan pelajaran di peringkat universiti dan menyandang jawatan tinggi di sektor awam atau swasta bagi mengubah nasib keluarga mereka,” katanya.

Beliau meminta nelayan supaya tidak terpengaruh dengan janji-janji pembangkang yang belum tentu mampu mentadbir negara jika diberi peluang berbuat demikian.Parti Pas menyesatkan umat Islam


Oleh: Mohammad Ishak

Keghairan pemimpin Pas untuk melangkah ke Puterajaya bersama rakan dalam Pakatan Rakyat menyebabknan perjuangan sebenar parti itu sudah hilang matlamat sebenar untuk menegakkan Islam seperti ia mula ditubuhkan.

Malah, tuduhan kepada orang Umno yang bekerjasama dengan MCA dan MIC dalam Barisan Nasional (BN) sebagai kafir juga kini terkena kepada tubuh badan pemimpin Pas apabila mereka turut berkongsi dengan orang Cina dan India dalam Pakatan Rakyat (PR)

“Inilah bezanya perjuangan Pas dulu dan sekarang menyebakan banyak akidah terpesong dan memang layak meleberkan Pas sebagai Parti Ajaran Sesat,” kata Pengarah UKOM, Haji Shamsuddin Sulong.

Berucap pada ceramah dan penerangan Isu-Isu Semasa di Peti Undi Kampung Tok Raja, dalam Kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Jertih, malam tadi Haji Shamsuddin berkata banyak perkara bertentangan dengan ajaran Islam kini dihalalkan oleh Pas kerana berkepentingan poilitik mereka.

Hadir sama pada ceramah itu ialah Ketua Umno Bahagian Besut, Datuk Seri Idris Jusoh yang juga ADUN Jertih dan penceramah bebas dari Kelantan, Ustaz Nik Zulkifli Tiew.

Katanya, sebab itu ada Tok Guru Pondok di Kelantan dengan jelas mengingatkan masyarakat Islam yang menyokong perjuangan Pas adalah berdosa kerana tindak tanduk pemimpin parti itu yang banyak merosakkan akidah umat Islam.

Menurutnya, perjuangan Pas yang sudah tersasar dari landasan sebenar menyebabkan rakyat sudah bosan dan akan menolak Pas dalam Pilihan Raya Umum (PRU13) yang bakal diadakan pada bila-bila masa dari sekarang.

Beliau berkata, pemimpin Umno dan parti keramat orang Melayu itu terbukti banyak berbakti dan berjasa kepada rakyat termasuk orang Pas sendiri yang mendapat banyak faedah hasil daripada pemerintahan BN.
Isteri MB rasmi Kempori

Oleh; Esah Abdullah

Isteri Menteri Besar, To’ Puan Seri Hajah Norliza Mahmud akan merasmikan majlis penutup Perkhemahan Persatuan Pandu Puteri (Kempori) Malaysia Cawangan Terengganu (PPPMCT) dan Perasmian Mesyuarat Agung persatuan itu bertempat di Kem Pengakap Tengku Muhammad Ismail, Telaga Batin pukul 11 pagi esok.

Perkhemahan tahunan yang berlangsung selama empat hari bermula Khamis lalu menghimpunkan 600 peserta dari sekolah menengah dan sekolah rendah di seluruh negeri ini.

Ketua Pesuruhjaya PPPMCT, Puan Zaini Mohd Nor berkata, penglibatan ahli Tunas Puteri dalam perkhemahan tahun ini merupakan kali pertama diadakan sebagai pendedahan awal kepada pelajar sekolah rendah kerana perkhemahan sebelumnya hanya membabitkan pelajar dari sekolah menengah sahaja,” katanya kepada Teganukita.

“Sepanjang perkhemahan pelbagai aktiviti diadakan seperti ceramah agama, motivasi, ujian lencana kecekapan pandu puteri, ujian sijil pertolongan cemas dan ujian sijil juru masak khusus guru pengiring untuk pengiktirafan sijil kejurulatihan turut diadakan flying fox dan memanah,” katanya.

Menurutnya, sempena hari peringatan persatuan tahun ini bertemakan ‘selamatkan bumi kita’ satu program gotong royong bersih pantai sejauh satu kilometer akan diadakan.

Pulau Petang saji keindahan

Oleh: Suriati Ali

Pertama kali menjejak kaki di Pulau Petang, Tasik Kenyir, Hulu Terenggganu pasti menjanjikan pengalaman yang cukup indah dan menarik buat pengunjung `dek’ tarikan panorama menghijau dan udara yang menyegarkan.

Suasana itu membuatkan pelancong seakan terpanggil untuk mengunjunginya buat kali kedua supaya setiap keindahan dan kemudahan yang terdapat di lokasi itu dapat dimanfaat sepenuhnya.

Perjalanan menaiki bot laju ke Pulau Petang yang mengambil masa kira-kira 30 hingga 40 minit bagaikan tidak terasa berikutan setiap detik pergerakan pengunjung disajikan pemandangan yang cukup indah dengan kicauan pelbagai jenis unggas, deretan pokok bakau dan air sungai yang jernih.

Sebaik tiba di pulau yang berkeluasan 9.35 hektar itu, pemandangan anda pasti tertarik untuk melihat puluhan gambar dan beberapa koleksi barangan berharga yang dipamerkan Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (Ketengah) di bangunan khas kaki lima pulau itu.

Pelbagai aktiviti menarik boleh diikuti pengunjung setiap kali singgah, antaranya memancing, merendah hutan, berkhemah, menyusuri sungai, mendaki gunung, berkayak dan `flying fox’.

Jika anda ingin berehat, Petang Island Resort ada menyediakan beberapa kemudahan seperti:- ,

Chalet eksekutif- rumah kayu dua tingkat, dilengkapi peralatan moden, direka dan dihiasi mirip kediaman sendiri.

Chalet biasa- menempatkan ruang tidur berkembar dan kemudahan bilik air yang selesa.
Penginapan asrama- sesuai bagi mereka yang datang secara berkumpulan atau rakan persatuan.

Bahtera Petang- penginapan terapung yang cukup unik, dilengkapi dua bilik tidur dan ruang tamu. `Deck’ di tingkat atas sesuai untuk majlis keraian dan jamuan ringan.
Bagaimana ke sana:-

Jika dari Kuala Lumpur anda perlu melalui Lebuh Raya Pantai Timur (LPT) sehingga ke Kuantan- Jerangau Jabor dan seterusnya ke Pengkalan Gawi, Tasik Kenyir.09 March 2012

Sokongan ibu bapa bantu sekolah mencapai kejayaan sekolah


Muhamad Pehimi meneliti slip keputusan peperiksaan Siti Aisyah

Oleh: Mohammad Ishak


Kerjasama ibu bapa memmberi kerjasama dan sokongan kepada program pendidikan yang dilaksanakan di sekolah mampu menyumbang kepada kejayaan sesebuah sekolah.

Selain itu, tanggungjawab guru serta Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) juga menjadi faktor utama untuk melahirkan pelajar cemerlang dan sekolah terbaik terutama dalam peperiksaan setiap tahun.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kota Putera, Muhamad Pehimi Yusof, berkata perkara itu dibuktikan oleh ibu bapa di daerah Besut yag sentiasa memberi kerjasama dan membantu pentadbir sekolah melaksanakan pelabagai program untuk pelajar.

Muhammad Pehimi yang juga pengerusi PIBG Sekolah Menengah Agama Maarif,Kampung Raja, Besut, berkata demikian ketika merujuk keputusan peperiksaan Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM) yang diumumkan baru-baru ini apabila pelajar sekolah itu salah seorang yang diumumkan pelajar terbaik di Terengganu.

Selain itu, Sekolah Menangah Kebangsaan Putera,Darau, menjadi sekolah terbaik peringkat Negeri Terengganu dalam peperksaan berkenaan.

Beliau yang bangga dengan kemunculan pelajar itu, Siiti Aisyah Syahirah Azman,19, turut menemui pelajar berkenaan untuk menyampaikan ucapan tahniah dan memberi sumbangan peribadi di sekolah berkenaan.

“Kejayaan Siti Aisyah bukan sahaja menjadi kebangsaan dirinya serta keluarga malah pihak sekolah, guru,PIBG dan penduduk Besut turut berkongsi kegembiraan,” katanya.

Beliau berharap, pelajar daerah Besut terus mewarnai kejayaan cemerlang dalam pelbagai bidang pada masa akan datang.


PKR, Pas tidak mungkin sepakat

Oleh; Esah Abdullah

“Belum tentu dapat, apa yang dikatakan tu,” kata Pengerusi Barisan Nasional (BN) Terengganu, Dato’ Seri Haji Ahmad Said ketika diminta mengulas mengenai hasrat Parti Keadilan Rakyat (PKR) untuk bertanding di 14 kawasan di negeri ini dalam Pilihan Raya Umum Ke -13 (PRU-13) nanti.

“Itu yang dia umum, belum tentu lagi Pas setuju, saya dengar Pas hanya akan beri empat kawasan saja kepada PKR untuk letakkan calon mereka,” katanya kepada pemberita di Wisma Darul Iman.

Minggu lalu, PKR Terengganu mengumumkan hasrat untuk bertanding di 11 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) dan tiga kerusi Parlimen dalam PRU13 nanti.

Pengerusinya, Encik Azan Ismail berkata, hasrat tersebut telah disepakati di peringkat negeri telah pun disuarakan ke peringkat pimpinan Pakatan Rakyat (PR) yang dijangka ‘memurnikan’ keputusan muktamad sebelum 15 Mac ini.

Menurut Dato’ Seri haji Ahmad,beliau tidak pelik bila dengar hasrat parti PKR itu dan lebih tidak pelik jika Pas juga berkeras tidak memberi laluan kepada PKR untuk bertanding lebih banyak kerusi di negeri ini.

Mengenai tarikh PRU13, beliau juga tidak tahu bila, kerana Perdana Menteri dan Timbalannya tidak pernah membayangkan apa-apa ketika berkunjung ke negeri ini.

“Yang jelas, semakin hari kita semakin dekat dengan tarikh pilihanraya, itu saja dan tempoh tamat Parlimen ialah pada Mac 2013,” katanya.

Beliau kemudiannya mengakui BN sudah bersedia untuk menghadapi PRU13 dan sesetengah kawasan sudah ada yang buka bilik gerakan masing-masing.
JKNT tangani masalah denggi

Oleh: Suriati Ali

Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu (JKNT) memandang serius peningkatan kes denggi di negeri ini walaupun tiada kes kematian dilaporkan.

Peningkatan kes berlaku di empat daerah iaitu Setiu yang bertambah lima kes diikuti Hulu Terengganu (lima kes), Kemaman (tiga kes) dan Dungun (tiga kes).

Pengarah Kesihatan negeri, Dr. Anwa Sulaiman memberitahu, ketika ini sembilan lokaliti berlaku wabak itu hanya dikesan di daerah ini dengan tiga daripadanya masih aktif iaitu enam kes di Jalan Sekolah Kebangsaan Cendering dan Kampung Raja Cendering serta Taman Tok Jembal masing-masing dua kes.

''Secara keseluruhannya kes denggi di seluruh negeri mencatatkan penurunan sebanyak 17 kes (8.1 peratus) iaitu 193 kes dari Januari hingga 4 Mac lalu berbanding 210 kes dalam tempoh yang sama tahun lalu,'' katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Untuk tahun ini, jelasnya, 176 kes adalah demam denggi manakala 17 kes demam denggi berdarah dilaporkan berbanding 161 kes demam denggi dan 49 kes demam denggi berdarah tahun lalu.

"Dari segi majoriti, 87 kes (15 peratus) berlaku di daerah Kuala Terengganu disusuli Dungun (29 kes), Besut (21 kes), Kemaman (21 kes), Hulu Terengganu (15 kes), Setiu (11 kes) dan Marang (sembilan kes)," katanya.

Dalam tempoh dua bulan pertama tahun ini, Anwa berkata, pihaknya telah memeriksa 28,225 buah premis bagi membasmi pembiakan jentik nyamuk aedes.

Daripada jumlah itu, jelasnya, 208 premis didapati positif membiak jentik-jentik aedes dan setiap premis tersebut dikompaun RM500 di bawah Akta Pemusnahan Serangga Pembawa Penyakit 1975 (pindaan 2000).

"Nilai kompaun yang kita keluarkan adalah RM104,000 selain 1,869 amaran atau notis pembersihan juga dikeluarkan ke atas premis yang tidak menjaga kebersihan," katanya.


LMNT aktif anjur program

Oleh: Suriati Ali

Lembaga Muzium Negeri Terengganu (LMNT) antara agensi kerajaan yang aktif menganjurkan aktiviti bertujuan memupuk semangat pelancong cintakan seni dan warisan Terengganu.

Pelbagai aktiviti tahunan anjuran agensi kerajaan dan swasta berupaya menarik minat jutaan pelancong luar dan tempatan berkunjung ke negeri ini.

Terbaru, Pertandingan Mewarna Warisan anjuran LMNT pada 31 Mac nanti antara alternatif untuk tujuan sama selain dapat mencungkil bakat masyarakat terutama peminat seni lukis.

Penolong Kurator-Perhubungan dan Pemasaran LMNT Mohd Saberi Muda berkata pertandingan itu menjadi strategi untuk menggalakkan pelancong domestik datang ke Terengganu seterusnya melawat muzium negeri.

“Pertandingan dianjurkan ini, termasuk dalam 10 aktiviti tetap tahunan yang dianjurkan agensi kerajaan itu.

“Kira-kira 150 peserta dari pelbagai negeri bakal menyertainya. Berdasarkan sambutan menggalakkan dan meningkat setiap tahun itu, muzium negeri bersetuju meneruskan pertandingan sama pada masa akan datang,” katanya.

Menurutnya, melalui pertandingan yang dianjurkan itu pihak muzium secara tidak langsung dapat membantu menggiatkan karyawan seni yang selama ini ketandusan aktiviti selain dapat menambah koleksi lukisan.


Terengganu tumpuan utama pelabur asing

Oleh: Aida Abd Rahman dan Che Mohd Hisham Che Jamaluddin

Terengganu muncul sebagai negeri yang menerima pelaburan asing paling besar daripada sembilan projek berimpak tinggi sepertimana yang diumumkan Majlis Pembangunan Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECERDC).

“Kita menyambut baik dan berterima kasih kepada Perdana Menteri, Dato’ Seri Najib Tun Razak yang mengumumkan perkara itu.

"Alhamdulilah, Terengganu terus menjadi perhatian pelabur asing untuk melabur di negeri ini dan kita bersedia membuka lebih banyak kawasan projek akuakultur pada masa depan, “ kata Menteri Besar, dato’ Seri Haji Ahmad Said, baru-baru ini.

Projek di bawah Program Transformasi Kerajaan (GTP) Wilayah Ekonomi Pantai Timur itu turut membuka banyak pelaburan baru di semua negeri di wilayah terbabit, selain bakal meningkatkan lagi aktiviti ekonomi berasaskan sumber semula jadi.


Pada masa yang sama, pembangunan itu akan membuka lebih banyak peluang pekerjaan dan merangsang kemajuan dan penglibatan syarikat tempatan dalam pelaburan itu.

Menurut satu kenyataan kepada media, sembilan pelaburan baru bernilai RM9.04 bilion dalam suku pertama tahun ini membabitkan Pahang, Kelantan, Terengganu dan Johor.

Jumlah pelaburan melibatkan 12 projek yang mampu menjana hampir 20,000 peluang pekerjaan untuk penduduk tempatan dalam ECER, di samping menyumbang anggaran 6 billion ringgit kepada pendapatan negara kasar (GNI) menjelang 2020.

Untuk permulaan, sembilan projek melibatkan dua projek bernilai 5.5 bilion ringgit di Mersing, johor; lima projek di Pahang berjumlah 2 bilion ringgit dan masing-masing satu projek bernilai 1 bilion ringgit di Terengganu dan 500 juta ringgit di Kelantan.

Tiga projek lagi telah diumumkan awal Januari lalu membabitkan pelaburan bernilai RM363 juta. Jumlah pelaburan yang besar itu membuktikan daya saing ECER yang tinggi dalam usaha menarik para pelabur dan seterusnya merangsang pertumbuhan ekonomi negara.

ECER bakal melepasi sasaran pelaburan RM10 bilion untuk tahun ini sahaja. Dalam konteks infrastruktur, sehingga kini kerajaan telah melabur sebanyak 2 bilion untuk pembangunan kemudahan itu di ECER bagi menyokong pelaburan sektor swasta.

Promosi pelaburan agresif ECERDC dengan kerjasama Lembaga Kemajuan Pelaburan Malaysia atau MIDA dan kementerian perdagangan antarabangsa dan industri (MITI)

ECER yang telah berjaya menarik pelaburan bernilai RM20.9 bilion sehingga Disember tahun lalu.

Daripada jumlah itu, 4.7 bilion ringgit pelaburan adalah diterima tahun lalu. ECER kini berjaya mewujudkan 27,000 peluang pekerjaan.

Sejauh ini, lebih 70 peratus daripada jumlah pelaburan di ECER itu membabitkan kluster pelancongan di ECER manakala selebihnya dalam sektor akuakultur, pembuatan dan pendidikan.
Belia Marang konvoi bermotosikal lebih 12 jam

Oleh: Aida Abd Rahman

Program Konvoi Bermotosikal Terengganu-Melaka yang memakan masa lebih 12 jam memberi pengalaman baru dan memupuk semangat setiakawan di kalangan 100 peserta program itu.

Aktiviti tahunan kali ketiga anjuran anjuran Persatuan Kelab-Kelab Belia Malaysia (MAYC) Marang dan Persatuan Belia Pengadang Baru serta MAYC Negeri Terengganu dijalankan sepanjang empat hari bermula 1 Mac lalu.

Pengerusi MAYC Negeri Terengganu, Encik Amirullah Othman, berkata program dapat memberi pendedahan baru kepada golongan belia menerokai negeri yang dijelajahi seperti Pahang, Negeri Sembilan dan Melaka.

“Dalam konvoi itu, peserta bukan sahaja dapat memupuk gaya hidup sihat dan mencari pengalaman, malah dapat melihat keunikan negeri yang dijelajahi.

“Kita juga dapat mengeratkan silaturahim sesama peserta serta bertemu pemimpin MAYC di negeri yang dikunjungi sebelum tiba ke destinasi utama, Melaka Bandaraya Bersejarah,” katanya kepada Teganukita, hari ini.

Beliau yang juga Pengerusi MAYC Marang berkata, walaupun peserta program terpaksa menempuhi perjalanan yang jauh dan berisiko, mereka akhirnya mencapai matlamat penganjuran dan selamat tiba ke destinasi sebagaimana dijadualkan.

Katanya, kesemua peserta yang menunggang motosikal di bawah 135 cc turut berjaya membentuk disiplin dan meningkatkan ciri keselamatan ketika di jalan raya.

Program pelepasan yang bermula dari Kampung Pengadang Baru, Kuala Terengganu, dilancarkan Ketua Pergerakan Pemuda Umno Perhubungan Negeri Terengganu, Saiful Bahri Baharuddin.

08 March 2012

Penantian 25 tahun peneroka Felcra berakhir

Oleh FAUZI MOHD dan NURUL AZIELLA SABERI
Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA

Penantian lebih 25 tahun untuk mendapatkan tanah sendiri oleh 138 peneroka Felcra berakhir apabila tanah seluas hampir 700 ekar yang dimohon mula menerima lot masing-masing hari ini.

Tanah pertanian yang terletak di Mukim Hulu Chukai itu diteroka pada 1986 dan permohonan rasmi untuk mendapatkan hak milik tanah dibuat di Pejabat Tanah Kemaman tahun 1990.

Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said menyeru semua penerima tanah itu supaya menjadikan kurniaan yang diberikan sebagai warisan kekal.

“Penduduk sewajarnya bersyukur dengan pengurniaan tanah ini. Jangan pula tanah ini dijual dan jadikannya sebagai pegangan berterusan.

“Dengan pengurniaan tanah ini, diharapkan permuafakatan masyarakat dapat ditingkatkan lagi untuk melahirkan generasi yang produktif,” katanya berucap pada majlis undian lot tanah berkelompok Darat Dato’ C di Kampung Ibok, Kemaman.

Turut hadir, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kemasik, YB. Ir. Rosli Othman dan Pegawai Daerah Kemaman, Mohamad Kamil Othman.Pembangkang jangan hina penerima BR1M

Oleh FAUZI MOHD dan NURUL AZIELLA SABERI
Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA

Tohmahan pembangkang bahawa Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) yang disalurkan oleh Kerajaan Pusat sebagai rasuah jelas menghina golongan berpendapatan rendah dan orang miskin.

Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said berkata, ia membuktikan pembangkang sudah ketandusan modal cuba meraih simpati masyarakat untuk menyokong mereka pada Pilihan Raya Umum Ke-13 nanti.

“Ini satu penghinaan pembangkang terhadap orang miskin dan golongan berpendapatan rendah. Kita tidak boleh menghina orang ramai kerana menerima BR1M.

“BR1M adalah bantuan kebajikan yang disalurkan Kerajaan Pusat untuk meringankan beban mereka berpendapatan rendah dan ia bukan rasuah seperti didakwa pembangkang.

“Sebagai umat Islam, sepatutnya kita bersyukur atas usaha kerajaan memberi bantuan bukan sahaja BR1M tetapi juga bantuan RM100 kepada pelajar dan baucar buku RM200,” katanya selepas menyampaikan bantuan BR1M di Dewan Undangan Negeri (DUN) Kijal di Kemaman, hari ini.

Seramai 1,275 orang menerima BR1M membabitkan peruntukan sebanyak RM637,500.

Mengulas lanjut, Dato’ Seri Ahmad yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (DUN) Kijal berkata, rakyat seharusnya tidak terpengaruh dengan tohmahan pembangkang itu.

Sebaliknya, menurut beliau, rakyat perlu menilai dengan bijak bantuan oleh kerajaan adalah untuk membantu semua masyarakat tanpa mengira kaum, agama dan pegangan politik masing-masing.

“Bantuan ini sebagai bukti keprihatinan kerajaan terhadap nasib golongan miskin dan berpendapatan rendah di negara ini,” katanya.

Katanya, pembangkang langsung tidak berusaha membantu meringankan beban hidup rakyat khususnya golongan berpendapatan rendah.

“Kita lihat pembangkang menghulurkan bantuan seperti beras satu kampit dan makanan lain tetapi tidak menyeluruh kepada golongan berpendapatan rendah,” katanya.

Sehubungan itu, katanya, bantuan tersebut membuktikan keupayaan ekonomi negara serta pemimpinnya yang cekap mampu memberi kesejahteraan hidup kepada golongan berpendapatan rendah.


Wanita rakan kongsi tranformasi negara

Oleh; Esah Abdullah

Pengiktirafan terhadap wanita sebagai rakan kongsi transformasi besar negara telah membuka ruang seluas-luasnya kepada golongan itu untuk membuktikan kebolehan serta kemampuan membantu mencapai negara maju dan berpendapatan tinggi.

“Wanita adalah teman, sahabat, kekasih dan ibu yang paling rapat dalam sesebuah keluarga juga mampu melangkah jauh ke hadapan dalam kerjaya yang diceburi,” kata Ketua Pergerakan Wanita UMNO Perhubungan Terengganu, Datuk Hajah Fatimah Hamat.

Katanya, kepercayaan yang diberikan pucuk pimpinan negara terhadap sumbangan wanita merupakan satu perangsang untuk meningkatkan produktiviti dalam pasaran tenaga kerja pada masa akan datang.

Katanya, sikap lembut tapi tegas dan kadang-kadang agresif tetapi begitu setia terhadap keluarga dan parti ,menjadikan wanita diberi kepercayaan menjalankan tugas ‘merisik’ dan ‘perayu’ ketika berdepan dengan pelbagai situasi.

Justeru itu, sempena Hari Wanita Antarabangsa hari ini, beliau menaruh harapan besar kaum wanita dapat menunjukkan teladan yang baik kepada anak-anak, cemerlang dalam kerjaya dan isteri yang setia.

“Paling penting pertahan maruah bangsa, agama dan negara serta pastikan Barisan Nasional (BN) terus kekal memerintah demi kecemerlangan dan kesejahteraan generasi akan datang,” katanya.

Kerajaan responsif, tuntut komitmen setimpal : Penjawat awam

Oleh: Aida Abd Rahman

Penjawat awam di negeri ini menyambut baik dan menganggap berita gembira yang diumumkan Perdana Menteri, Dato’ Seri Najib Tun Razak hari ini mengenai Skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) dibatalkan dan mengekalkan Skim Saraan Malaysia (SSM) yang ditambah baik melonjak momentum baru kepada sektor itu bagi memberi komitmen yang setimpal dan meningkatkan kualiti kerja masing-masing.

Malah, pengumuman pelarasan gaji sebanyak 13 peratus bagi Kumpulan Pengurusan dan Professional dan Kumpulan Pelaksana dari Gred 1 hingga Gred 54, bagi Kumpulan Gred Utama C,B,A (sembilan peratus), Gred Turus 3 dan 2 (lapan peratus) dan Gred Turus Satu dan Ketua Setiausaha Negara (tujuh peratus) membuktikan pucuk pimpinan sentiasa responsif dan komited terhadap kumpulan penjawat awam.

Ketua Penolong Setiausaha (Korporat) Pejabat Setiausaha Kerajaan Terengganu , Puan Afnida Alwi, berkata kenaikan yang dinikmati semua penjawat awam yang lebih telus dan adil itu pastinya suatu yang relevan dan mampu mengelakkan ketidakadilan dalam aspek gaji yang sering membelenggu kumpulan penjawat awam sebelum ini.

“Ini satu `hadiah’ cukup bermakna oleh pucuk pimpinan yang sering mendengar suara rakyat terutama penjawat awam yang menjadi nadi pembangunan dalam usaha memastikan mutu dan perkhidmatan golongan itu sentiasa mencapai tahap terbaik dan optimum,” katanya ketika dihubungi Teganukita, hari ini.

Sementara Penolong Pengarah (Usahawan dan IKS) Unit Perancang Ekonomi Negeri Terengganu, Encik Nik Fahmi Nik Nordin, berkata penjawat awam perlu menerima keputusan kerajaan itu sebagai cabaran yang realistik untuk memberikan pulangan setimpal dengan apa yang diterima.

“Kenaikan gaji serta faedah sampingan kepada semua penjawat awam sesuatu yang perlu dilihat secara komprehensif yang menuntut kepada transformasi budaya kerja supaya sektor awam menterjemahkannya kepada pencapaian kerja yang lebih berdaya saing dan bermutu,” katanya.

Dalam pengumuman itu juga, Perdana Menteri mengumumkan penubuhan sebuah suruhanjaya untuk mengkaji secara komprehensif sistem saraan untuk penjawat pada masa depan.

Selain itu, jadual gaji matriks yang dilaksanakan sekarang diubahsuai kepada gaji minimum-maksimum dengan kadar kenaikan RM80-RM320 bagi Gred 1-54 manakala gred bagi Jusa kekal mengikut kenaikan tahunan SSM.

Bagi Elaun Bantuan Sara Hidup (COLA), Najib mengumumkan kenaikan kepada RM250 sebulan dari RM200 bagi kawasan B manakala bagi kawasan C dinaikkan kepada RM150 daripada RM100.Daftar segera sebagai pengundi

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Seramai 46,042 orang atau 7.1 peratus daripada sejumlah 649,683 penduduk negeri ini yang layak, belum mendaftar sebagai pemilih.

Dengan erti kata lain, mereka yang belum mendaftar sebagai pemilih tidak boleh mengundi jika pilihan raya diadakan pada bila-bila masa mulai sekarang.

Alangkah ruginya mereka ini kerana tidak berpeluang untuk membuat pilihan bagi membentuk Kerajaan Pusat dan negeri apabila Parlimen dan Dewan Undangan Negeri (DUN) dibubarkan kelak.

Bayangkan dengan segala kemudahan disediakan pihak berwajib, khususnya Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), masih ramai penduduk tidak menunaikan tanggungjawab mereka untuk mendaftar sebagai pemilih.

Mereka boleh mendaftar sebagai pengundi sepanjang musim di pejabat SPR atau pejabat pos di seluruh negeri.

Pihak SPR juga mengadakan pendaftaran secara terbuka di mana-mana saja jika ada program besar.

SPR juga menyediakan kaunter pendaftaran di universiti, pasar raya dan kawasan tumpuan awam, bagi memudahkan orang ramai mendaftar sebagai pemilih.

Di Mydin Mall Padang Hiliran juga disediakan kaunter untuk orang ramai mendaftar sebagai pemilih. Bukannya susah untuk mendaftar sebagai pengundi. Mereka yang genap usia 21 tahun hanya perlu membawa kad pengenalan dan mendaftar sebagai pemilih di tempat-tempat yang disediakan SPR.

Kepada mereka yang belum mendaftar sebagai pengundi, ayuh tunaikan segera tanggungjawab anda kerana di tangan ada ada ‘kuasa’ untuk menentukan kerajaan.
Taman Panorama siap akhir lalu

Oleh: Suriati Ali

Taman Panorama yang tersergam indah di Bukit Pak Apil, Kuala Terengganu siap sepenuhnya akhir tahun lalu dan bakal beroperasi dalam tempoh terdekat.

Pembangunan fasa pertama taman itu membabitkan peruntukan RM7.5 juta menerusi Kementerian Pelancongan dan Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Warisan.

Datuk Bandar Kuala Terengganu, Dato’ Adzlan Dagang, berkata taman yang bakal menaikkan imej Terengganu itu dilengkapi pelbagai kemudahan dan prasarana moden, termasuk kawasan rekreasi, laluan pejalan kaki, pondok rehat dan menara tinjau.

Sebuah restoran yang mampu memuatkan 200 pengunjung pada satu masa dikenali sebagai panorama kafe turut dibina semata-mata mahu menarik minat pelancong tempatan dan luar negara bertandang ke taman itu.

“Setiap pengunjung pasti teruja kerana hampir keseluruhan kawasan Bandar Raya Kuala Terengganu dapat di lihat melalui menara tinjau di taman itu,” katanya ketika dihubungi Teganukita.

Katanya, pembukaan Taman Panorama itu nanti diharap dapat menyelesaikan kemelut yang melanda penduduk sekitar berkaitan limpahan air selut dan hakisan tanah sepanjang projek itu berjalan.

“Pihak kami berharap taman ini akan dibuka secepat mungkin namun kerja-kerja sampingan sedang giat dijalankan bagi memastikan tiada sebarang masalah berbangkit apabila beroperasi kelak.

“Saya yakin kawasa itu bakal menjadi kawasan tumpuan baru bagi penduduk negeri ini dan pelancong selain daripada lokasi menarik lain seperti Taman Tamadun Islam, Pasar Besar Kedai Payang dan Pantai Batu Burok,” katanya.


Kursus KLS TATiUC jaminan kerja industri

Oleh: Aida Abd Rahman

Pelajar yang gagal menyambung pelajaran di peringkat diploma dan ijazah mana-mana institusi pengajian tinggi (IPT) boleh memilih untuk mengikuti kursus Kemahiran Lepasan Siswazah (KLS) yang ditawarkan Kolej Universiti Tati (TATiUC).

Program yang ditaja sepenuhnya oleh Kerajaan Pusat menyediakan kemudahan elaun sara hidup berjumlah RM650 sepanjang tempoh pengajian antara lima hingga 12 bulan.

Rektor TATiUC, Dr Rozailan Mamat, berkata pihaknya menawarkan pelbagai program menerusi KLS termasuk Pemesinan CNC, Kemahiran Robotik, NDT, Program Waste and Waste Technoloy, Kemahiran Computer Networking dan Product Design Technology.

“Pihak TATiUC berharap peluang dan ruang yang disediakan ini mampu dimanfaatkan oleh pelajar serta masyarakat dalam usaha melengkapkan diri dengan kemahiran dalam pelbagai sektor dan industri sebagai jaminan kerjaya masa depan.

“Pelatih yang dilahirkan menerusi program berkenaan menjadi medium utama mempromosikan TATiUC kepada masyarakat sekal gus memenuhi hasrat kerajaan melatih belia lepasan sekolah dalam bidang kemahiran,” katanya di Majlis Makan Tengahari Bersama Kaunselor Daerah Setiu, di Sutra Beach Resort, Setiu, baru-baru ini.

Hadir sama, Pengerusi Lembaga Pengarah Pengurusan TATiUC merangkap Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber manusia negeri, Haji Ahmad Razif Abd Rahman.

Selain itu, beliau berkata pengajian berasaskan kemahiran masih menjadi teras di TATiUC, terutama pengajian peringkat diploma di mana kaedah pengajian 70 peratus praktikal dan 30 peratus teori tetap dikekalkan.

Beliau berkata, terbukti sistem ini berjaya dan dialu-alukan oleh pihak industry, selain pelajar lepasan diploma, ijazah serta KLS TATiUC tidak berdepan dengan masalah besar bagi mendapat pekerjaan setaraf dengan kelulusan yang ada.

“Malah, kita juga bersedia membuat penambahbaikan supaya graduan kita kita diterima dengan mudah oleh industri ,” katanya.
07 March 2012

Jheat serius tangani masalah akidah di kalangan OKU

Oleh: Suriati Ali dan Che Mohd Hisham Che Jamaluddin

Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Terengganu (Jheat) memadang serius masalah kurangnya fahaman agama Islam terutama berkaitan akhlak, akidah dan ibadah di kalangan Orang Kurang Upaya (OKU) pendengaran.

Pesuruhjaya Jheat, Haji Mohd Rozali Salleh, berkata pihaknya kecewa dan sedih kerana terdapat sebilangan besar golongan itu tidak memahami secara mendalam apa itu sebenarnya Islam.

Katanya, mereka terlalu cetek ilmu agama sehingga ada di antara mereka menganggap Allah itu Raja, Rasullulah adalah Permaisuri dan orang ramai pula adalah anak.

“Masalah seumpama ini berlaku mungkin disebabkan kurangnya pendedahan dan pengisian berkaitan agama Islam berbanding orang-orang biasa,” katanya kepada pemberita selepas berucap pada Kem Ibadah OKU (Pendengaran) di Hotel Tanjung Vista, Kuala Terengganu, hari ini.

Majlis perasmian penutup kem itu disempurnakan Yang Dipertua Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam), Dato' Senara Muda Haji Mazlan Hashim.

Hadir sama Timbalan Pesuruhjaya (Operasi) JHEAT, Omar Musa, Imam Besar Terengganu, Ustaz Aizi Saidi dan beberapa pegawai kanan kerajaan negeri.

Seramai 50 peserta OKU pendengaran dari pelbagai sekolah pendidikan khas dan Persatuan Kebajikan Pekak Terengganu hadir mengikuti kem selama tiga hari dan berakhir hari ini.

Kem anjuran Jheat dengan kerjasama Maidam itu bukan saja mampu memberi kesedaran berkaitan pengetahuan dan penghayatan agama Islam terhadap OKU malah dapat menyemai perasaan supaya sayang serta mencintai Allah.

Haji Mohd Rozali turut memberitahu bahawa pihaknya akan memperbanyakan kursus berkaitan pengisian agama Islam di kalangan OKU supaya akidah mereka tidak terus terpesong.


Tekad ubah nasib keluarga suntik kejayaan STPM

Oleh: Aida Abd Rahman

Tekad mahu mengubah keadaan keluarga yang kini terpaksa bergantung kepada wang sumbangan tujuh abang dan kakak selepas kematian bapa empat tahun lalu menyebabkan Abdul Rahim Abdullah, 20, dari Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA) Durian Guling, Marang muncul calon terbaik seluruh Terengganu bagi peperiksaan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) 2011 yang diumumkan hari ini.

Anak ke lapan daripada 10 beradik dari Kampung Tebakang, Bukit Payong itu mencapai Purata Nilai Gred Keseluruhan (PNGK) 4.00 dengan memperolehi 4 prinsipal A dalam semua mata pelajaran yang diambil.

Dia yang kini menjadi guru gantian bagi mata pelajaran bahasa Arab Tingkatan Satu dan Dua sekolah yang sama sejak 15 Januari lalu, tidak menduga akan mendapat keputusan cemerlang dengan merekod A, masing-masing bagi mata pelajaran Pengajian Am, bahasa Melayu, bahasa Arab, Syariah dan A- bagi mata pelajaran Usuluddin.

“Saya bersyukur dan sangat gembira dengan keputusan yang diperolehi hari ini. Saya berhasrat mahu menyambung pengajian dalam bidang Syariah, Usuluddin ataupun bahasa Arab di Universiti Kebangsaan Malaysia atau Universiti Malaya.“Selepas ini saya mahu mencapai cita-cita menjadi pensyarah dalam bidang agama, sekaligus tekad mahu mengubah nasib keluarga ke tahap lebih baik. Kejayaan ini juga untuk ibu saya, Romainor Mamat, 53, selain arwah bapa, Abdullah Mat Ali, 54, yang dulu bekerja sebagai pemandu lori kerana mereka banyak menyuntik semangat saya untuk meraih kejayaan ini,” katanya ketika ditemui di SMKA Durian Guling, Marang, sejurus mendapat keputusan STPM, hari ini.

Abdul Rahim pernah mendapat tawaran melanjutkan pelajaran di Universiti al-Azhar, Mesir selepas mendapat keputusan cemerlang iaitu 8A, 2B dan 2C dalam Sijil Pelajaran Malaysia 2009 lalu, bagaimanapun faktor tidak mahu berhijrah dan meninggalkan keluarga terutama ibunya yang uzur menyebabkan dia nekad tidak menerima tawaran itu sebaliknya ke Tingkatan Enam di sekolah yang sama.

“Saya membuat keputusan menyambung pelajaran ke Tingkatan Enam juga disebabkan peperiksaan ini tiada tekanan dan cabaran, malah lebih senang belajar di Tingkatan Enam berbanding mengikuti Matrikulasi..Kini terbukti keputusan saya dua tahun lalu itu tidak silap,” katanya.
Kejayaan STPM realisasikan misi kerajaan

Oleh; Esah Abdullah
Gambar oleh Zulkipli Putra


Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said merakam penghargaan kepada pelajar, guru dan semua pihak yang berjaya membawa misi kerajaan bagi menjadikan Terengganu sebagai negeri anjung ilmu.

“Tahniah kepada anak-anak Terengganu, guru-guru dan semua pihak yang sentiasa memberi komitmen menjayakan pembangunan pendidikan di negeri ini,” katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat mingguan Exco di Wisma Darul Iman hari ini.

Katanya,walaupun keputusan yang diterima hari ini begitu membanggakan namun tidak ada istilah berpuas hati dalam dirinya kerana apa yang diinginkan ialah peningkatan dari masa ke semasa.

Menurutnya, seramai 2,810 orang calon yang mengambil peperiksaan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) tahun lalu dan telah mencatat keputusan keseluruhan 95.34 peratus berbanding tahun sebelumnya 94.69 peratus.

“Dengan keputusan ini sekali lagi kita berjaya mengatasi keputusan di peringkat nasional yang memperolehi 93.69 peratus,“ katanya.

Tambahnya, Gred Purata Negeri (GPN) juga meningkat tahun ini iaitu 2.33 peratus berbanding tahun sebelumnya 2.49 peratus.

Bagaimanapun katanya, kita belum pasti sama ada dapat pertahankan kecemerlangan untuk tahun keempat berturut-turut kerana masih menunggu keputusan penuh negeri lain.

“Berasaskan keadaan semasa, saya mendapat maklumat bahawa semua keputusan bagi STPM tahun lalu menurun sedikit membabitkan semua negeri namun keputusan kita meningkat,” katanya.

Sehubungan itu, Menteri Besar menyatakan sasaran kerajaan dua peratus yang ingin dicapai dalam STPM belum terlaksana lagi.