Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    4 months ago

08 September 2012

Hotel TH siap tahun depan

Oleh: Esah Abdullah
Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.

Hotel Tabung Haji (TH) berharga RM 50 juta yang dibina tidak jauh dari Lapangan Terbang Sultan Mahmud (LTSM) dijangka akan dapat memulakan operasi tahun depan.

Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said (gambar kiri) berkata, hotel yang mempunyai 180 bilik itu kini sudah 60 peratus siap dan akan dapat digunakan pada musim haji tahun depan.

“Semua jemaah yang akan mengikuti kursus perdana atau yang akan berlepas ke Tanah Suci akan ditempatkan di hotel berkenaan,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Kursus Perdana Haji Peringkat Negeri di Stadium Tertutup Kompleks Sukan Negeri Gong Badak petang semalam.


Hadir sama To’ Puan Seri Hajah Norliza Mahmud, Setiausaha Kerajaan Dato’ Haji Mazlan Ngah; Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri YB Haji Khazan Che Mat; Pengurus Besar Kanan Pengurusan Hartanah dan Pentadbiran TH, Haji Abdul Halim Md Jamil dan Pengarah TH Terengganu Haji Mokhzani Mokhtar.

Menteri Besar ketika berucap di hadapan bakal haji yang mengikuti Kursus Perdana Haji.

Seramai 1,800 bakal jemaah haji dari seluruh negeri berhimpun di Stadium Tertutup bagi mengikuti kursus selama dua hari untuk mendalami kaedah rukun haji yang betul seperti tawaf, sa’ie, melontar jamrah dan amalan-amalan yang berkaitan dengan haji.

Dato’ Seri Haji Ahmad berkata, tahun ini terdapat enam penerbangan haji secara terus dari LTSM di mana tiga penerbang pertama akan mendarat di Madinah dan tiga penerbangan akhir terus ke Jedah.

“Tahun ini kerajaan turut menaja 100 jemaah terdiri daripada penjawat awam yang menerima Anugerah Perkhidmat Cemerlang, Imam, Bilal dan Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK),” katanya.


Katanya, pihak kerajaan sedang berurusan dengan pihak berkuasa Arab Saudi bagi mendapatkan kouta 50 tempat lagi setelah 50 daripadanya sudah mendapat pengesahan.

Menteri Besar turut menasihatkan semua bakal jemaah agar sentiasa menjaga adat sopan selaku tetamu Allah sepanjang berada di Tanah Suci Mekah serta patuhi arahan petugas TH dari semasa kesemasa.

Jemaah pertama di negara ini dijangka berlepas ke Tanah Suci Mekah pada 17 September ini dan penerbangan terakhir ialah pada 19 Oktober, manakala penerbangan terus dari LTSM pula bermula 28 September hingga 17 Oktober.

TH wujud talian ibadat

Oleh: Esah Abdullah
Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA


Tabung Haji (TH) telah mewujudkan talian khas dikenali sebagai Talian Ibadat (TAIB) yang boleh dihubungi oleh para jemaah untuk bertanya hal ehwal ibadat haji semasa berada di Tanah Suci Mekah mulai tahun ini.

Pengurus Besar Kanan Pengurusan Hartanah dan Pentadbiran TH, Haji Abdul Halim Md Jamil (gambar kiri) berkata, selain itu e-book TH juga telah dilancarkan pada awal tahun ini.

“E-book ini membolehkan bakal-bakal haji mendapatkan bahan penerbitan ibadat haji dengan lebih jimat, cepat, praktikal dan mudah diakses walau di mana saja mereka berada,”.

Beliau berkata demikian di majlis perasmian Kursus Perdana Haji Peringkat Negeri Terengganu Musim Haji 1433H/2012M di Stadium Tertutup, Kompleks Sukan Negeri Gong Badak petang semalam.

Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said telah merasmikan majlis berkenaan. Turut hadir Setiausaha Kerajaan, Dato’ Haji Mazlan Ngah; Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri, YB Haji Khazan Che Mat; Mufti Terengganu, Dato’ Dr, Alias Abdullah dan Pesuruhjaya Hal Ehwal Agama Terengganu Dato’ Haji Rozali Salleh.

Kursus Perdana Haji peringkat negeri Terengganu di Kompleks Sukan Gong Badak, Kuala Terengganu.

Katanya, TH telah dapat mengekalkan pengiktirafan MS SO 9001;2008 Perkhidmatan haji tahun ini yang merujuk kepada pengurusan haji di tanah air dan Tanah Suci serta sentiasa berusaha mengekalkan dan meningkatkan nilai tambah dalam pengurusan haji dari semasa kesemasa.

Katanya, selaras dengan visi TH iaitu ‘tunggak kejayaan ekonomi ummah, pengurusan haji terbilang’ pelbagai kursus diadakan seperti kursus asas haji, kursus insentif haji dan kursus perdana haji.

“Kita juga menganjurkan kursus khas haji untuk warga emas dan juga kepada bakal haji yang terpilih di saat akhir,” katanya.

Haji Abdul Halim turut berpesan kepada semua jemaah agar mematuhi segala peraturan dan arahan pentadbiran hal ehwal haji yang dikeluarkan oleh petugas TH dan pihak berkuasa Arab Saudi.

“Antaranya syarat ketat yang dikenakan ialah tidak membenarkan jemaah menubuhkan kumpulan untuk berhimpun dengan tujuan menjalankan upacara agama yang taksub terhadap aliran tertentu seperti berzikir dan berdoa di Masjdil Haram dan Masjid Nabi,” katanya.Usaha berterusan, PRU13 penentu nasib bangsa : Ahmad Maslan

Teks dan Gambar oleh: Mastura Jamaluddin

Datuk Ahmad Maslan bersama barisan pemimpin jentera Umno Bahagian ketika hadir di Hulu Terengganu.

Usaha berterusan semua jentera Umno Bahagian mampu membawa kejayaan kepada Umno serta Barisan Nasional (BN) dalam Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) akan datang.

PRU kali ini amat penting kerana menentukan nasib bangsa ,agama dan tanahair, demikian kata Ketua Penerangan Umno Malaysia, Datuk Ahmad Maslan.

Beliau berkata rakyat negara ini mempunyai banyak sebab mengapa perlu menolak PKR serta penyokong-penyokongnya.


“Ini amat penting kerana jika PKR yang memerintah maka bangsa melayu akan hancur di tangan mereka.Kita akan kehilangan segala hak keistimewaan yang kita dapat selama kerajaan Barisan Nasional memerintah sekiranya mereka mengambil alih kerajaan,” kata beliau semasa merasmikan Persidangan Perwakilan Pergerakan Pemuda Umno Bahagian Hulu Terengganu, semalam (7 September).

Turut hadir, kira-kira 450 orang para perwakilan.


Datuk Ahmad Maslan turut menerangkan 10 sebab mengapa perlu memilih Dato’ Seri Mohd Najib sebagai Perdana Menteri dan menyokong penuh pentadbiranya selain, 10 sebab mengapa perlu menolak Anwar Ibrahim.

Malah, kenyataan beliau itu mendapat perhatian serius daripada para perwakilan Pemuda Umno yang hadir.


Terengganu tidak tandus pelumba pelapis

Oleh: Aida Abd Rahman

Terengganu tidak ketandusan atlet pelapis sukan berbasikal berikutan seramai 60 remaja bawah 14 tahun sedang giat menjalani latihan menerusi program pembangunan atlet di bawah Persatuan Lumba Basikal Terengganu (PLBT).

PLBT berhasrat mendedahkan pelumba muda itu dalam pelbagai kejohanan di peringkat kebangsaan termasuk Sukan Malaysia (Sukma) bermula 2016 atau 2017.


Jurulatih pasukan berbasikal Terengganu, Syed Mohd Hussaini Syed Mazlan, berkata mereka merupakan atlet yang berbakat dan berpotensi menjadi atlet berjaya sama ada di peringkat negeri mahupun antarabangsa pada masa depan.

"Mereka kini diletakkan di bawah program pembangunan atlet dan kita akan asuh atlet-atlet ini supaya mereka boleh mencapai tahap tertinggi,"katanya.
Menurut Syed Mohd Hussaini program pembangunan atlet itu ditaja beberapa syarikat tempatan dan syarikat menjual basikal dari Singapura.

"Syarikat berkenaan menaja barang-barang peralatan basikal termasuk jersi untuk atlet itu berlumba," katanya.

Selain itu, PLBT juga memberi tumpuan kepada atlet berbasikal wanita dan pencarian pelumba wanita itu akan dibuat dari semasa ke semasa.Gandakan calon wanita : Shahrizat

Teks dan Gambar oleh: Mastura Jamaluddin

Calon wanita perlu digandakan pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke- 13 nanti kerana ia selaras dengan peranan wanita sebagai tunjang belakang Umno dan sudah terbukti berwibawa sebagai pemimpin.

Dato' Seri Shahrizat (dua dari kanan) ketika menghadiri perasmian Persidangan Perwakilan Wanita Bahagian Hulu Terengganu.

Ketua Wanita Umno Malaysia,Dato' Seri Shahrizat Abul Jalil turut berkeyakinan undi wanita pada kali ini lebih memihak kepada kerajaan pimpinan Barisan Nasional (BN).

“Ini adalah disebabkan kerajaan di bawah pimpinan Barisan Nasional telah banyak melakukan perkara dalam pelbagai sektor di samping pembelaan nasib mereka melalui institusi keluarga.


"Wanita adalah tunjang belakang Umno dan sanggup berkorban demi parti yang tercinta.Mereka sanggup meninggalkan suami,anak-anak dan rumah untuk memastikan kemenangan parti apabila diperlukan.Wanita sedia berkhidmat tanpa mengira masa dan tempat dan ini tidak boleh dipertikai oleh mana-mana pihak tentang pengorbanan mereka”katanya semasa perasmian Persidangan Perwakilan Wanita Bahagian Hulu Terengganu, semalam (7 September).

Ucapan beliau sentiasa mendapat tepukan gemuruh oleh para perwakilan wanita apabila menyentuh kewibawaan mereka yang bergelar wanita.

“Skuad sayang yang sentiasa bersedia untuk menghadapi PRU ke-13 nanti yang akan diumumkan pada bila-bila masa sahaja dan paling penting mereka telah bersedia sepenuhnya untuk bekerja.

“Saya tekankan bahawa wanita akan bekerja tanpa mengira calon yang bertanding tapi demi parti Barisan Nasional demi agama, bangsa dan tanah air tercinta.”katanya lagi.

30,000 hadir sambutan Merdeka Raya Daerah Besut di Pantai Air TawarOleh: Mohammad Ishak 

Selepas Yang Amat Berhormat Perdana Menteri, Dato’ Seri Najib Tun Abdul Razak yang kagum dengan sambutan luar biasa penduduk daerah Besut dan Setiu pada Majlis Sambutan Aidilfitri di Padang Bola Kampung Tempinis,Jabi pada 6 September lalu,penduduk daerah berkenaan sekali lagi membuktikan mereka boleh melakukan kejutan.

Ini terbukti apabila program Merdeka Raya Peringkat Daerah Besut yang berlangsung di Pantai Air Tawar pagi tadi mampu mengejutkan semua pihak apabila mendapat sambutan meriah sekaligus mencatat satu lagi sejarah kepada daerah itu.

Lebih 30,000 penduduk menghadiri program anjuran Pejabat Daerah Besut,Majlis Daerah Besut dan UMNO Bahagian Besut.

Sempena program itu pelbagai acara menarik diadakan termasuk perarakkan kereta berhias, motosikal berkuasa tinggai kenderaan pacuan empat roda, kereta nasional. Motosikal roda tiga, bot berhias dan perarakan dari kontijen jabatan kerajaan,

Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO), Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) dan pelajar. Program yang dirasmikan Ketua UMNO Bahagian Besut,Datuk Seri Idris Jusoh mampu menyuntik semangat patriotik dikalangan penduduk dan peserta program kerana mereka membiayai sendiri untuk menyertainya.

Paling membanggakan ramai anak muda dan golongan usia emas turut serta dalam acara perbarisan sejauh dua kilometer dari pekan sehari Kuala Besut dan berakhir di Pantai Air Tawar.

Pegawai Daerah Besut,A Rahim Jusoh berkata, beliau bangga kerana penduduk daerah itu memberi kerjasama dan sokongan kuat kepada program yang dianjurkan menyebabkan dua program besar tahun ini dianggap berjaya.

Hadir sama memeriahkan program itu ialah Ahli Parlimen Besut,Dato;Seri Dr Abdullah Md Zin, ADUN Kuala Besut,Dr A Rahman Mokhtar yang juga Ahli Exco Kerajaan Negeri, ADUN Kota Putera, Muhamad Pehimi Yusof,ADUN Hulu Besut,Nawi Mohamad,ADUN Jabi,Ramlan Ali, Yang Dipertua Majlis Daerah Besut,Ibrahim Mohamad dan Pengarah UKOM, Haji Shamsuddin Sulong.

Kepakaran jurulatih China bentuk atlet Terengganu terbaik negara

Oleh: Aida Abd Rahman

Terengganu bakal menggunakan kepakaran jurulatih yang diimport dari China untuk melatih atlet negeri bagi acara menembak, renang, terjun, wushu dan gimnastik pada Sukan Malaysia (Sukma) di Kuala Lumpur tahun depan dan Perlis 2014.

Pengarah Majlis Sukan Negeri (MSN) Terengganu, Haji Zainal Abidin Hussin, berkata pihaknya kini dalam proses mengenal pasti jurulatih dari negara berkenaan dalam usaha menjadikan atlet Terengganu sebagai yang terbaik di negara ini.

"Kita sedang mendapatkan maklumat jurulatih yang berpotensi sebelum berlepas ke China untuk melakukan rundingan dan melihat sendiri sesi latihan yang mereka kendalikan di sana."Berdasarkan pencapaian jurulatih dari China di Olimpik London baru-baru ini membuka mata seluruh dunia terhadap keberkesanan teknik latihan serta jurulatih mereka menyebabkan kita berminat menggunakan kepakaran mereka," katanya ketika ditemui pemberita pada majlis sambutan Aidilfitri MSN Terengganu di Gong Badak, Kuala Terengganu, semalam (6 September).

Beliau berkata pihaknya juga dalam perancangan mencari jurulatih dari Thailand bagi acara sukan Muay Thai yang akan diperkenalkan buat pertama kali pada Sukma Kuala Lumpur nanti.

Haji Zainal Abidin berkata Terengganu turut akan mengambil bahagian dalam satu lagi acara baru di Sukma Kuala Lumpur iaitu 'wood ball', sejenis sukan padang yang mirip kepada acara kriket dan sedang mengenal pasti atlet berbakat bagi acara tersebut.

Beliau juga yakin dengan kemampuan atlet Terengganu dalam sukan akuatik terutamanya bagi acara terjun.

"Atlet kita mempunyai kelebihan kerana Terengganu yang dikelilingi dengan keadaan semula jadi yang banyak iaitu sungai dan pantai malah mereka mempunyai sifat keberanian yang tinggi.

"Kita juga telah mendapat maklum balas yang positif daripada seorang aktivis sukan yang sanggup bekerjasama menyediakan kemudahan dalam usaha melahirkan atlet akuatik setanding dengan penerjun negara, Pandelela Rinong," katanya.

Dalam pada itu, Sukma ke-16 di Kuala Lumpur bakal berlangsung dari 28 Jun hingga 7 Julai 2013 yang mempertaruhkan 19 acara sukan.
55 Kereta berhias berarak simbolik kemerdekaan ke 55 sempena Merdeka Raya Daerah BesutOleh: Mohammad Ishak 

Jalan utama sekitar daerah Besut dipenuhi ribuan penonton yang keluar memenuhi tepi laluan utama bagi menyaksikan perarakkan kereta berhias sempena sambutan Merdeka Raya Peringkat Daerah Besut malam tadi.

Perarakan dilepaskan serentak di Kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Besut dan DUN Hulu Besut kemudian bertemu di Bandar Jertih sebelum ke Stadium Mini Besut,Kampung Raja, mewarnai daerah itu dengan ciptaan kereta berhias.

Orang ramai keluar membanjiri jalan raya dari Kuala Besut ke Jertih dan Pasir Akar ke Jertih dan laluan akhir Jertih-Kampung Raja menyaksikan kemeriahan penduduk daerah itu penuh semangat menyambut hari kemerdekaan negara.

Sebelum ketikaan kereta berhias Ketua Umno Bahagian Besut, Datuk Seri Idris Jusoh yang juga ADUN Jertih, mengetuai lebih 1,000 penduduk termasuk kaum Cina membawa tanglung mengelilingi Bandar Jertih.

Warga Besut sememangnya memberi sokongan paling meriah kepada program itu kerana inilah kali pertama kereta berhias memenuhi jalan raya sekitar daerah itu dengan pelbagai bentuk dan kreativiti hasil ciptaan penduduk.

Polis menjalankan tugas secara professional dan berjaya mengawal keadaan lalu lintas meskipun ia laluan utama membabitkan pelbagai kenderaan yang keluar masuk ke Kuala Terengganu dan Kota Bharu.

Penonton yang hadir bukan sahaja orang Besut malah disokong oleh penduduk daerah Setiu,Pasir Puteh, Macang dan Tanah Merah,Kelantan yang bersempadan dengan daerah ini.

PPAT wujud 88 pustaka desa

Oleh: Suriati Ali

Pendekatan kerajaan negeri melalui Perbadanan Perpustakaan Awam Terengganu (PPAT) mewujudkan 88 buah perpustakaan desa di seluruh negeri ini nyata memberi impak positif kepada penduduk yang tinggal di kawasan pedalaman.

Pengarah PPAT, Puan Hajah Nor Akmal Abdul Fatah, berkata pihaknya bangga dengan sikap penduduk pedalaman yang gemar mengunjungi `gedung ilmu’ atau perpustakaan berbanding mereka tinggal di kawasan bandar.

Berdasarkan perangkaan, perpustakaan desa mencatatkan 512,477 bilangan pengunjung pada tahun lalu, perpustakaan daerah dan pekan (354,372 pengunjung) dan perpustakaan pusat pula seramai 244,200 pengunjung.

“Sikap ini sewajarnya dicontohi, walaupun tingal di kawasan pedalaman dan kurang kemudahan awam untuk ke perpustakaan mereka tetap berusaha meluangkan masa,” katanya ketika dihubungi pemberita Teganukita, baru-baru ini.

Menurutnya, usaha PPAT menganjurkan 60 program ilmu dalam tempoh setahun bukan sahaja mampu meningkatkan jumlah pengunjung sedia ada malah memberi manfaat berguna kepada pelajar dan masyarakat.

“Setiap Sabtu pasti ada program khas untuk kanak-kanak, manakala satu aktiviti umum dalam tempoh sebulan dianjurkan, semata-mata ingin membuka minda masyarakat tentang pentingnya ilmu pengetahuan selain membuka peluang mencari bahan dan maklumat terkini,” katanya.

Antaranya adalah program jalinan ilmu, kuiz setempat, kaedah membina blog, bengkel teknik bercerita, pameran fotografi, pertandingan bercerita, mari mewarna serta melukis dan jelajah ilmu.


07 September 2012

MB Bersama Bakal Haji

WAJAH-WAJAH MAJLIS PERASMIAN KURSUS HAJI PERDANA 1433H/2012M PERINGKAT NEGERI TERENGGANU DI STADIUM TERTUTUP, KOMPLEKS SUKAN GONG BADAK, KUALA TERENGGANU YANG DIRASMIKAN MENTERI BESAR, DATO' SERI HAJI AHMAD SAID.

GAMBAR-GAMBAR OLEH ZULKIPLI PUTRA.

Dato' Seri Haji Ahmad Said bermesra dengan bakal haji.

Isteri Menteri Besar, To' Puan Seri Hajah Norliza Mahmud bersalaman dengan peserta kursus.

Antara bakal haji yang menghadiri Kursus Perdana Haji.

Menteri Besar ditemani SUK Terengganu, Dato' Haji Mazlan Ngah berkenalan dengan peserta kursus haji.

Seorang bakal haji khusyuk mendengar taklimat daripada Tabung Haji.

Selamat mengerjakan haji....mungkin itu yang diperkatakan Menteri Besar kepada peserta kursus haji.

UniSZA terima 1,200 pelajar sesi 2012/2013

Oleh; Esah Abdullah
GAMBAR OLEH ZULKIPLI PUTRA

Seramai 1,200 pelajar baru telah memulakan program pengajian peringkat ijazah di Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) bagi pendaftaran sesi akademik 2012/2013.

Naib Canselor UniSZA, Dato’ Prof. Dr Alias Daud berkata mereka mengikuti pengajian di sembilan fakulti antaranya bahasa dan komunikasi, informatik, pengajian kotemporari Islam, pengurusan perniagaan dan perakaunan, pertanian dan bioteknologi serta rekabentuk inovatif dan teknologi.

“Kesemua pelajar ini akan menjalani Minggu Mesra Siswa selama empat hari untuk pendedahan mengenai universiti,” katanya.

Dato’ Prof Dr Alias kemudiannya berharap semua pelajar baru dapat menyesuaikan diri sepanjang pengajian di kampus dan jadikan program Minggu Mesra Siswa sebagai flatfrom untuk mengenali rakan-rakan baru.

Harga rumah PMINT berpatutan

Oleh: Suriati Ali
GAMBAR OLEH ZULKIPLI PUTRA

Perbadanan Memajukan Iktisad Negeri Terengganu (PMINT) terus berusaha membangunkan kemudahan perumahan dengan harga berpatutan di Pulau Duyung, Kuala Terengganu yang lebih selesa dan kondusif.

Harga yang ditawarkan bagi setiap unit bergantung kepada jenis rumah iaitu rumah kos rendah ditawarkan pada harga RM42,000 dan rumah mampu milik pula RM62,000.

Pengurus Besar PMINT, Dato’ Haji Osman Muda (gambar) berkata, permohanan terhadap projek perumahan yang dibina secara berperingkat-peringkat di Pulau Duyong itu sangat menggalakkan tetapi terpaksa ditapis dengan mengutamakan penduduk setempat.

“Apa yang membanggakan projek pertama mengandungi 120 unit rumah mampu sudah pun didiami sepenuhnya sejak lima tahun lalu.

“Projek kedua melibatkan 176 unit dengan keluasan 844.75 kaki persegi pula sudah siap sepenuhnya, akhir tahun lalu, mereka yang terpilih dijangka mendiaminya selepas mendapat kelulusan Sijil Layak Menduduki (CF),” katanya.

Katanya, pihaknya tidak jemu berusaha dengan memberi pelbagai kemudahan kepada masyarakat, termasuk berkaitan rumah perkedaian, tempat letak kereta dan sebagainya.

“Kita membina rumah dengan harga berpatutan bagi memastikan penduduk di Terengganu memiliki kediaman yang lebih selesa dengan suasana kondusif,” katanya.
06 September 2012

Hanya BN tunai janji – PM

Oleh: Kamarudin Mat Akib
GAMBAR OLEH ZULKIPLI PUTRA

Barisan Nasional di bawah kepimpinan Perdana Menteri, Dato' Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak sentiasa menunaikan janji kepada rakyat.

Perdana Menteri, Dato’ Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak menyelar sikap sesetengah pihak yang mempertikaikan tema sambutan Hari Kemerdekaan Negara ke-55 tahun ini iaitu “Janji Ditepati”.

Beliau tidak faham kenapa pihak berkenaan mempertikaikan tema tersebut sedangkan menepati janji memang amat dituntut dalam ajaran Islam.

Puluhan ribu penduduk dari daerah Setiu dan Besut berhimpun di Kampung Tok Lebai, Jabi, Setiu bagi menyambut pemimpin kesayangan mereka, Dato' Seri Mohd Najib.

“Dalam sembahyang kita berjanji untuk menyerahkan hidup dan mati kita kepada Allah. Bila kita berjanji kepada Allah kita wajib menunaikannya…begitu juga bila kita berjanji kepada manusia, kita mesti menunaikannya,” katanya ketika berucap pada majlis sambutan Aidilfitri di Kampung Tok Lebai, Jabi, Setiu, hari ini.

Perdana Menteri menegaskan setakat ini hanya Barisan Nasional (BN) sentiasa menunaikan janji mereka kepada rakyat, sedangkan perkara itu tidak berlaku di kalangan pemimpin parti pembangkang.

Perdana Menteri menyampaikan `hadiah'  hari raya kepada warga emas.

Beliau berkata, sejarah membuktikan bahawa pemimpin pembangkang hanya pandai berjanji tetapi mereka tidak menunaikannya.

Sebagai bukti, katanya, pembangkang berjanji untuk melakukan banyak perkara di Selangor setelah mereka menang dalam pilihan raya itu seperti pemberian air percuma, bantuan kepada ibu tunggal dan sebagainya, tetapi ia tidak ditunaikan.

“Masihkah Kau Ingat apa yang berlaku di Terengganu ada tahun 1999 (semasa Pas memerintah negeri ini}?” soal beliau sambil disahut ‘ingat’ dengan laungan yang kuat oleh hadirin majlis itu.

Perdana Menteri berharap rakyat negeri ini mempertahankan Kerajaan Barisan Nasional (BN) dan menyokong kerajaan negeri semasa agar kesinambungan pembangunan dapat dilaksanakan selepas pilihan raya umum nanti.
Lebih 20,000 hadir majlis raya bersama PM

Oleh: Kamarudin Mat Akib dan Haji Mohamad Ishak
GAMBAR OLEH ZULKIPLI PUTRA

Dato' Seri Mohd Najib menggandar cenderahati berupa makanan tradisional hasil nukilan JKKK kawasan dan penduduk Kampung Jabi.

Lebih 20,000 penduduk sekitar Parlimen Setiu dan Besut membanjiri padang bola Kampung Tok Lebai, Jabi, bagi menghadiri majlis sambutan Aidilftri bersama YAB Perdana Menteri, Dato’ Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak, yang disambut dengan penuh meriah dan kehormatan kepada pemimpin kesayangan rakyat itu.

Penduduk kampung keluar beramai-ramai bagi mendengar amanat Perdana Menteri.

Sambutan luar biasa dan meriah terhadap kunjungan pemimpin nombor satu itu pasti menyebabkan Perdana Menteri boleh tidur lena malam ini.

“Kalaulah bendera yang dipacak di sepanjang jalan dari Pengkalan TUDM Gong Gedak (tempat pesawat Perdana Menteri mendarat} hingga ke tapak majlis ini diadakan, tiada satu pun bendera lain (parti pembangkang).

Apa yang dibincangkan oleh Menteri Besar Terengganu, Dato' Seri Haji Ahmad Said dan Perdana Menteri, Dato' Seri Mohd Najid sehingga kedua-dua pemimpin Barisan Nasional itu ketawa besar.
“Sampai di sini pula melihat ramai orang hingga penuh sesak dalam khemah yang begini besar…Bila bersalam dengan genggaman yang erat, barangkali saya tidur ‘jenera” (nyenyak) malam ini,” katanya ketika berucap pada majlis tersebut sambil diiringi tepukan gemuruh rakyat Terengganu yang berhimpun sejak awal pagi bagi meraikan kehadiran pemimpin kesayangan mereka.

Turut hadir pada majlis itu, Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said; Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah; Ahli-Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri dan saf kepimpinan Barisan Nasional (BN) Terengganu.Secara berseloroh Perdana Menteri berkata, beliau tidak kisah walaupun jarinya berasa sakit kerana digenggam teralalu kuat oleh orang ramai, asalkan ia diterjemahkan dengan undi kepada calon Barisan Nasional pada pilihan raya akan datang.

Dato’ Seri Mohd Najib berkata, berdasarkan sambutan meriah dan kehadiran luar biasa penduduk di Setiu dan Besut, beliau yakin BN dapat mengekalkan kedua-dua kerusi Parlimen tersebut pada pilihan raya umum akan datang.

Selain itu, katanya, semua empat kawasan Dewan Undangan Negeri di Parlimen Setiu dan Besut juga dapat dipertahankan dan kerusi berkenaan akan dimenangi BN sampai bila-bila.

PPNT sedia galas tanggungjawab jayakan TMT


Oleh; Esah AbdullahPersatuan Pelancongan Negeri Terengganu (PPNT) bersedia menggalas tanggungjawab yang diberikan oleh pihak kerajaan negeri untuk bersama-sama menjayakan program Tahun Melawat Terengganu (TMT) pada 2013.

Pengerusinya, Haji Wan Supian Dato’ Wan Ishak berkata, pihaknya bersedia memain peranan dan merealisasikan apa saja tugas yang diberikan kerajaan dan akan memastikan TMT berjalan lancar.

“Saya berharap kerajaan segera menghidupkan Payang Warisan Alam Kebudayaan (Payang Walk) yang dirancang sekian lama demi merealisasikan program TMT,” katanya kepada pemberita di majlis Sambutan Hari Raya Aidilfitri bersama ahli-ahli di Kompleks Kraf Noor Arfa (NACC) Chendering, Kuala Terengganu hari ini.

Katanya, Payang Walk merupakan satu produk baru pelancongan di negeri ini kerana ia bakal menempatkan pelbagai aktiviti di pentas kebudayaan seperti mak yong, rodat, wayang kulit dan sebagainya turut diadakan jualan barangan kraf, kuih muih, laman seni , kios minuman dan river cruise.

“Saya yakin jika semua perancangan ini menjadi kenyataan, tiada lagi rungutan dari pelancong luar yang menginap di bandaraya ini, kerana tiada tempat bagi mereka menikmati aktiviti pada waktu malam di sini,” katanya.

Katanya, mengikut perancangan asal Payang Walk akan beroperasi pada Jumaat, Sabtu dan Ahad bermula jam enam petang hingga 12 malam di mana pelancong boleh menikmati keindahan bandaraya dengan menaiki River Cruise menyusur sungai pada waktu malam.

“Bila naik ke darat, mereka boleh menjamu selera dengan memilih apa saja juadah rakyat tempatan yang disediakan di gerai-gerai jualan serta kios minuman di kawasan persekitaran.

Sehubungan itu, sempena TMT sebanyak 33 acara utama dan sampingan yang dirancang oleh Sektariat TMT dalam Kalendar Pelancongan Negeri dan mensasarkan empat juta pelancong asing dan domestik akan datang ke negeri ini.
Pmint bina tempat letak kereta elak kesesakan

Ole: Suriati Ali
Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA

Perbadanan Memajukan Iktisad Negeri Terengganu (PMINT) akan membina tempat letak kereta bertingkat di Jalan Engku Embong Fatimah, Kuala Terengganu sebagai langkah mengurangkan kesesakan lalu lintas yang semakin ketara di kawasan bandar raya.

Pengurus Besar PMINT, Dato’ Haji Osman Muda (gambar), berkata kemudahan setinggi 9 tingkat itu akan mengadungi 718 lot tempat letak kereta berada di tingkat 1 hingga tingkat 6) dan lapan lot kedai di tingkat 1.


“Manakala kemudahan lain iaitu pusat boling yang mempunyai 30 lorong ditempatkan di tingkat 7 dan 10 dewan panggung payang berada di tingkat 8 hingga tingkat 10.

“Kos bagi projek ini masih dalam perbincangan dengan pihak berkaitan perundingan dan jika tiada aral, kita akan membinannya dalam tempoh terdekat,” katanya.

Katanya, apa yang dilaksanakan itu menggambarkan keseriusan kerajaan negeri untuk menyediakan kemudahan kepada rakyat.

“Sewajarnya, kita sebagai rakyat tidak mensia-siakan apa yang diberi supaya pihak mampu meneruskan kesinambungan pada maa depan,” katanya.