Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

29 October 2011

'Saya harap penyokong Terengganu tidak membenci saya' - Hairuddin

Oleh FAUZI MOHD


Tuah anak Terengganu, Hairuddin Omar berjaya membawa Negeri Sembilan menjulang Piala Malaysia edisi ke-85 setelah menang tipis ke atas Terengganu 2-1 pada aksi akhir di Stadium Shah Alam, sebentar tadi.



Penyerang Vateran itu membuktikan dia membawa tuah kepada pasukan bimbingan Mohd. Azraai Khor Abdullah apabila jaringannya pada pada minit ke-86 membuatkan penyokong skuad Penyu tergaman kaku.

Di hadapan lebih 70,000 penyokong kedua-dua pasukan, Hairuddin melengkapkan kemenangan dengan penyudah lipatan gunting ke sudut kanan gawang Terengganu hasil hantaran lintang daripada pemain tengah, Muhamad Shukor Adan.


Walaupun anak buah Irfan Bakti Abu Salim itu mara lebih awal dengan kelebihan satu gol menerusi Mohd. Ashaari Samsudin pada minit ke-59, ia tidak bertahan lama apabila skuad Hoben Jang Hoben menyamakan kedudukan hasil jaringan S.Kunalan pada minit ke-81.

Lebih membanggakan, pemain yang berasal dari Setiu itu turut dinobatkan sebagai Pemain Terbaik perlawanan akhir itu.



Ia merupakan kejayaan kali ketiga buat dirinya menjulang trofi berprestij itu, yang sebelum ini bergelar juara ketika bersama Kelantan pada 2010 dan Negeri Sembilan pada 2009.

Kejayaan sebentar tadi merupakan kali ketiga buat Negeri Sembilan bergelar juara Piala Malaysia selepas memenanginya pada tahun 1948 dan 2009.



Menyedari ramai yang kecewa dengan jaringan kemenangannya, Hairuddin turut memohon maaf kepada semua penyokong skuad Penyu yang menyaksikan perlawanan dan yang berada di Terengganu.

"Saya meminta maaf kepada mereka. Saya faham mereka tentu kecewa dengan kekalahan ini. Saya harap penyokong Terengganu tidak membenci saya.

"Saya harap mereka faham saya adalah pemain Negeri Sembilan dan komited dengan pasukan yang saya wakili," katanya.








Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin berangkat menyampaikan Piala Malaysia kepada pasukan Negeri Sembilan.



Turut hadir, Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Said, Menteri Besar Negeri Sembilan, Datuk Seri Mohammad Hassan dan Menteri Belia dan Sukan, Dato' Seri Ahmad Shabery Cheek.

3,200 pelajar Kelas Fardhu Ain (KAFA) di Terengganu hadir Majlis Khatam Al-Quran guna E-Book.

Oleh: Mohammad Ishak


HEBAT..pelajar daerah Besut guna E-Book pada majlis khatam Al Quran


Majlis Khatam Al-Quran yang berlangsung serentak di seluruh negeri Terengganu hari ini mencatat sejarah apabila 3,200 daripada 20,133 pelajar Kelas Fardhu Ain (KAFA) menggunakan sistem elektronik E-Book ketika membaca ayat suci Al-Quran.

Kaedah itu menjadikan pelajar Terengganu menjadi negeri pertama yang berjaya mengadaptasikan teknologi perisian Al-Quran dalam E-Book di Malaysia dalam sistem pengajaran dan pembelajaran.

Program anjuran Jsupayaabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Yayasan Islam Terengganu (YIT) dan Kerajaan Negeri berlangsung dengan meriah yang diadakan di seluruh negeri hari ini.

Di Besut majlis serupa berlangsung di Masjid Masiruddin Shah dan disertai 3,149 pelajar dan daripada jumlah itu 400 peserta menggunakan E-Book.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna Negeri, Dr A Rahman Mokhtar, yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kuala Besut,merasmikan program berkenaan.

Dr A Rahman berkata, seluruh rakyat Terengganu patut bangga kerana negeri ini menjadi perintis dalam pembangunan E-Book dan memanfaatkanya kemudahan yang disediakan untuk kemajuan agama.

Beliau berkata, pelajar kini mendapat faedah dari kemudahan teknologi berkenaan dan ini dilakukan secara seimbang antara ilmu sains dan teknologi serta agama.

“Usaha yang dilakukan keraaan negeri sudah pasti memerlukan kerjasama dan sokongan ibu bapa bagi mempastikan anak-anak Terengganu terus cemerlang dalam semua bidang termasuk pendidikan,” katanya.




Khatam a-Quran catat rekod Malaysia

Oleh: Suriati Ali

Seramai 20,133 pelajar Kelas al-Quran dan Fardu Ain (Kafa) yang menyertai Majlis Khatam al-Quran secara serentak di Terengganu diiktiraf sebagai teramai di negara ini sekaligus mencatat dalam Malaysia Book Of Record (MBOR).

Majlis itu diadakan secara berasingan di tujuh daerah di mana Kuala Terengganu mencatatkan bilangan 6,326 pelajar paling ramai, diikuti Besut (3,149), Marang (2,744), Setiu(2,311), Dungun (2,024), Hulu Terengganu (1,910) dan Kemaman pula mencatatkan 1,670.



Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan Negeri, YB. Khazan Che Mat, berkata bermula tahun depan kerajaan negeri mensasarkan seramai 30,000 pelajar Kafa mampu khatam al-Quran dengan baik.

“Pihak kami yakin dengan adanya program seumpama ini, setiap pelajar di Terengganu dapat khatam al-Quran sebelum memasuki sekolah menengah,”katanya.
Beliau berkata demikian selepas kepada pemberita selepas merasmikan Majlis Khatam al-Quran Pelajar Kelas al-Quran dan Fardu Ain, di Stadium Tertutup, Gong Badak, Kuala Terengganu, hari ini.

Di majlis itu, seramai 3,200 daripada 6,326 pelajar membaca beberapa surah berpandukan al-Quran digital menerusi e-Book.




Terengganu pasukan bagus, Negeri Sembilan terumbang ambing - Azraai Khor

Oleh FAUZI MOHD

JURULATIH Negeri Sembilan, Mohd.Azraai Khor Abdullah menganggap Terengganu sebagai pasukan pilihan untuk menjulang Piala Malaysia pada final malam ini, berdasarkan prestasi skuad Penyu musim ini.

Menganggap Terengganu merupakan pasukan terbaik dalam saingan Liga Malaysia, beliau berkata, rekod menjuarai Piala FA dan keupayaan muncul naib juara Liga Super, membuktikan skuad Penyu merupakan pasukan yang lebih konsisten.

"Terengganu sebuah pasukan yang bagus. Mereka merupakan juara Piala FA dan naib juara Liga Super. Ia menunjukkan mereka adalah sebuah pasukan yang mantap.

"Berbanding Negeri Sembilan, kami agak terumbang-ambing dalam saingan Liga Super dan Piala FA, namun kami tidak mahu itu dijadikan sebagai alasan bagi menghadapi Terengganu.

"Memandangkan ini merupakan perlawanan akhir, kami akan memberikan segala-galanya jika mahu menang, tiada lagi pilihan lain, " kata Azraai pada sidang media sempena perlawanan akhir Piala Malaysia di Stadium Shah Alam, semalam.

Anak Adun Jertih hafaz 30 juzuk al-Quran

Oleh: Suriati Ali

Anak Pengerusi Majlis Amanah Rakyat (Mara) yang juga Adun Jertih, Mohd Solahuddin muncul salah seorang daripada dua pelajar tingkatan lima Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) Kota Putera Ulul Albab yang berjaya menghafaz 30 juzuk al-Quran.

Anak keempat Dato' Seri Idris Jusoh itu berjaya menghafaz dalam tempoh singkat memandangkan ketika belajar di Sekolah Menengah Imtiaz Besut dari tingkatan satu hingga tiga sebelum ini, dia telah menghafaz 24 juzuk al-Quran.

Menurutnya, walaupun pelajar tingkatan empat dan lima sekarang masih belum terikat dengan program MRSM Ulul Albab yang mewajibkan pelajarnya hafaz al-Quran, tetapi disebabkan minat mendalam dia mengambil masa antara solat Maghrib hingga Isyak untuk menghafaz al-Quran.



“Selain waktu itu, saya turut menghafaz al-Quran awal pagi sebelum dan selepas solat Subuh,” katanya yang turut cemerlang dalam akademik dengan mendapat kelas pertama.

Dia ditemui selepas Majlis Graduasi ke-13 MRSM Kota Putera Ulul Albab di Dewan Ulul Albab sekolah berkenaan yang disempurnakan Adun Kota Putera Muhammad Pehimi Yusof.

Seramai 338 pelajar tingkatan tiga dan lima terlibat dalam majlis graduasi itu.

Selain dua pelajar tingkatan lima, seramai 24 pelajar tingkatan tiga dan dua pelajar tingkatan dua sekolah berasrama penuh itu berjaya hafaz 30 juzuk al-Quran.

Menurut Pengetua MRSM itu, Abdullah Abd Rahman, dua pelajar tingkatan dua berkenaan berjaya menghafaz 30 juzuk al-Quran hanya dalam tempoh setahun tujuh bulan hasil kesungguhan mereka selain komitmen guru terbabit.

Katanya, jadual pembelajaran sekolah ini memang ketat iaitu pelajar tingkatan satu hingga tiga mula berlatih menghafaz al-Quran seawal jam 5.30 pagi.

“Aspek pemakanan turut diberi penekanan apabila antara menu wajib di sekolah ini ialah madu, susu segar dan buah kurma,” katanya.

Sementara itu pelajar keseluruhan terbaik yang menerima anugerah khas dalam majlis graduasi itu termasuk Nurfarahiyah Che A Halim, anak Pengetua MRSM Besut yang memperoleh Timbunan Purata Nilai Gred (TPNG) 3.99.

Majlis graduasi kelmarin turut mencatat sejarah tersendiri kerana enam daripadanya merupakan anak pengetua MRSM menerima sijil masing-masing termasuk Nuffarahiyah Che A Halim.

Lima yang lain ialah masing-masing seorang anak pengetua MRSM Kota Putera sendiri, MRSM Kuala Krai, Kuala Berang, Pengkalan Hulu dan MRSM Grik serta seorang anak Pengarah Mara Kelantan.

Dua anak Muhammad Pehimi iaitu seorang tingkatan tiga dan lima turut menerima sijil masing-masing.






TIEP sedia kemudahan kelas pertama dunia

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Taman Ekuestrian Antarabangsa Terengganu (TIEP) di Lembah Bidong yang menjadi gelanggang beberapa kejohanan ekuestrian, mempunyai kemudahan untuk pertandingan tersebut kelas pertama bertaraf antarabangsa.

Sehubungan itu, Pengarah Persekutuan Ekuestrian Antarabangsa (FEI), Ian William, berkata pihaknya mencadangkan lebih banyak kejohanan bertaraf dunia diadakan di TIEP pada masa depan.

Beliau berkata, banyak negara berminat menganjurkan kejohanan ekuestrian yang bertaraf dunia, tetapi mereka tidak mampu menyediakan pelbagai kemudahan yang diperlukan.

“Terengganu memiliki kemudahan ekuestrian kelas pertama bertaraf dunia di mana ia amat jarang dimiliki negara lain.

“Trek kejohanan kuda lasak yang terdapat di TIEP mendapat pujian peserta yang menyertai beberapa kejohanan yang diadakan di sini sebelum ini,” katanya kepada Teganukita ketika ditemui di TIEP baru-baru ini.

Selain kejohanan Sultan Mizan Cup yang menjadi acara tahunan di TIEP, ia juga pernah menjadi tuan rumah kepada kejohanan FEI dua tahun lalu dan disifatkan antara tuan rumah terbaik kejohanan tersebut.

Ian William berharap pihak berkenaan mengurus TIEP dengan baik bagi memastikan ia terus menjadi antara gelanggang ekuestrian terbaik di dunia.

1,140 ahli Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) akan terima watikah

Oleh: Mohammad Ishak


Seramai 1,140 ahli Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) bagi Kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Jertih dan Kuala Besut akan menerima watikah perlantikan masing-masing pada 31 Oktober ini.

Pegawai Daerah Besut, Encik A Rahim jusoh berkata majlis yang akan diadakan secara berasingan itu turut disertai oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) kawasan terbabit.

Katanya, majlis di Kuala Besut akan diadakan di Peabat Penyelaras DUN Kuala Besut jam 9 pagi dan akan dirasmikan oleh Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna Negeri, Dr A Rahman Mokhtar yang juga ADUN Kuala Besut.

Manakala bagi DUN Jertih ia akan diadakan di Dewan Majlis Daerah Besut (MDB) Gong Kemuntong, am 2.30 petang dan akan dirasmikan oleh ADUN Jertih,Datuk Seri Idris Jusoh yang juga Pengerusi MARA.

A Rahim berkata, dengan adanya watikah perlantikan itu diharap semua jawatankuasa JKKK di daerah Besut akan dapat menjalankan tugas dengan lebih bersemangat dan bertanggungjawab.

Beliau berkata, kelewatan menyampaikan watikah kepada semua jawatankuasa terbabit berlaku berpunca daripada masalah penyusunan semula jentera JKKK di seluruh negeri dalam usaha kerajaan untuk memantapkan lagi sistem pengurusan organisasi berkenaan.

Bagaimanapun, saya percaya walaupun berlaku kelewatan ia tidak menjejaskan urusan pentadbiran JKKK di kawasan masing-masing kerana Pengerusi terbabit tetap meneruskan tugas seperti diarahkan Pejabat Daerah.

"Tanggungjawab JKKK kini semakin mencabar kerana banyak rancangan kerajaan untuk pembangunan sosial memelukan kerjasama JKKK bagi menjayakan misi kerajaan," katanya.


PBSNT diarah siasat diri sendiri

Oleh FAUZI MOHD

Persatuan Bola Sepak Negeri Terengganu (PBSNT) diarahkan menyiasat segera dakwaan bahawa terdapat orang dalam persatuan itu menjadi dalang menyalurkan tiket perlawanan akhir Piala Malaysia kepada ulat tiket.

Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan Negeri, YB. Rozi Mamat berkata, tindakan tegas akan diambil jika perkara itu didapati benar-benar berlaku.

Beliau berkata, perbuatan ingin mengaut keuntungan mudah dengan menjual tiket yang telah disubsidi kerajaan negeri itu menyusahkan banyak pihak serta menimbulkan kekecohan di kalangan penyokong bola sepak.

"Saya kesal jika benar perkara ini berlaku, dan siasatan menyeluruh akan dilakukan bagi memastikan kesahihan dakwaan berkenaan, dan kita tidak akan bertolak ansur dengan mana-mana individu yang terlibat,” katanya.

YB. Rozi berkata, perkara sebegitu tidak wajar berlaku kerana pengagihan turut dilakukan di seluruh 32 Dewan Undangan Negeri dan lapan Parlimen, dengan setiap kawasan diperuntukkan 500 tiket.

"Kerajaan negeri memberi subsidi sebanyak RM25 bagi tiket perlawanan akhir kepada rakyat negeri ini untuk membolehkan lebih ramai yang datang untuk menyokong dalam perlawanan akhir nanti,” katanya.



Selasa lepas, Terengganu mengumumkan pemberian subsidi sebanyak 50 peratus untuk 30,000 tiket perlawanan akhir Piala Malaysia apabila Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) menetapkan harga tiket sebanyak RM50.

Bagaimanapun, ia menimbulkan kekecohan apabila tiket berkenaan habis dalam tempoh dua jam pada hari pertama ia dijual Rabu lepas.

Bewah Man balik ke gua hujung tahun ini

Oleh FAUZI MOHD


Rangka manusia berusia 16,000 tahun yang dipercayai rangka tertua pernah ditemui di negara ini akan dikembalikan ke tapak asalnya di Gua Bewah, Tasik Kenyir tidak lama lagi.

Pengarah Muzium Terengganu, Mohd. Yusof Abdullah berkata, pihaknya sedang membuat persiapan terakhir berhubung urusan penghantaran rangka dikenali sebagai Bewah Man itu yang dijangka dilakukan pada akhir tahun ini.

Katanya, sekumpulan pakar tempatan dan ahli arkeologi kini sibuk membina satu bekas khas yang sesuai untuk menempatkan rangka manusia itu yang telah ditemui di Gua Bewah pada November tahun lalu.

“Penyelidikan ke atas rangka ini telah memasuki fasa terakhir dan selepas itu kita akan menghantarnya ke tempat ia ditemui.

“Kita juga akan pastikan rangka ini tidak diganggu dan sentiasa berada dalam keadaan baik,” katanya ketika dihubungi baru-baru ini.

Ditanya apakah jantina rangka itu, Mohd. Yusof menjelaskan, sepasukan ahli arkeologi baru-baru ini telah menemui cebisan gigi ketika melakukan cari gali di Gua Bewah dan penemuan itu diharap akan dapat membantu untuk menentukan jantina rangka berkenaan.

“Ini adalah penemuan baru bagi Bewah Man namun kita akan melakukan lebih banyak ujian sebelum dapat menentukan jantina sebenar rangka yang dianggap tertua di negara kita,” jelasnya.

Beliau menjelaskan, setiap rangka yang ditemui di kawasan itu telah dihantar kepada pakar-pakar di Amerika Syarikat untuk penyelidikan lanjut.


Hadi janji bawa pulang trofi Piala Malaysia

Abdul Hadi Yahaya berikrar tidak mahu menghampakan penyokong Terengganu yang menaruh harapan tinggi kepadanya untuk memberikan persembahan paling cemerlang pada final Piala Malaysia, Sabtu ini.



Penjaring terbanyak Liga Super dan Piala FA itu berkata, dia akan turun dengan misi untuk mencipta sejarah gemilang dan membawa pulang trofi.

Malah Hadi, yang meledakkan 25 gol musim ini juga sudah mengukir sejarah peribadi apabila bakal beraksi di pentas akhir Piala Malaysia buat kali pertama.

Hadi menegaskan, hanya persembahan terbaik bersama rakan-rakan sepasukan di Stadium Shah Alam nanti dapat menebus aksinya yang agak hambar sebelum ini.

Saya akan turun habis-habisan, Sabtu ini untuk membawa pulang Piala Malaysia ke Terengganu selepas 10 tahun.

"Saya juga mahu menebus dan memperbaiki kelemahan yang ditunjukkan dalam perlawanan lalu,'' katanya, baru-baru ini.

Mengenai prestasinya ketika menyingkirkan Selangor di separuh akhir, Hadi mengakui tertekan kerana gagal menjaringkan gol.

"Saya memang tertekan ketika itu tetapi bukan tertekan kerana penyokong atau pasukan Selangor, sebaliknya kerana gagal menjaringkan gol dalam Piala Malaysia,'' katanya.

Ditanya mengenai peluang Terengganu pada final kali ini, Hadi berkata, ia adalah 50-50, namun dia dan rakan-rakan sepasukan tetap akan berhati-hati apabila berdepan Negeri Sembilan.

Katanya, Negeri Sembilan adalah pasukan yang berbahaya kerana mempunyai ramai pemain berpengalaman antaranya Hairuddin Omar serta Sukor Adan.

"Kami tidak boleh terleka kerana ia hanya akan mengundang padah seterusnya menyebabkan Terengganu kempunan merangkul juara,'' katanya lagi.


Final Piala Malaysia : Siaran langsung di TV1

Oleh FAUZI MOHD

Radio dan Televisyen Malaysia (RTM) akan menyiarkan secara langsung aksi perlawanan akhir Piala Malaysia 2011 antara Negeri Sembilan dan Terengganu, Sabtu ini.

Siaran langsung di saluran TV1 dari Stadium Shah Alam itu bermula 8.40 malam, menurut kenyataan RTM hari ini.

Perlawanan akhir Piala Malaysia tahun ini berlangsung di Stadium Shah Alam berikutan kerja-kerja penyelenggaraan di Stadium Nasional Bukit Jalil

28 October 2011

PDK Jertih akan mengadakan Hari Terbuka

Oleh: Mohammad Ishak




Kelas Pemulihan Dalam Komuniti (PDK) Jertih akan mengadakan Hari Terbuka yang akan berlangsung sehari di kawasan premis berkenaan di Kampung Cabang Tiga, dekat sini, pada 1 November ini.

Pengerusinya, Haji Ayub Jusoh berkata, program itu bertujuan memberi peluang pelatih Orang Kurang Upaya (OKU) yang belajar di kelas itu mempamerkan kemahiran dalam bidang masing-masing.

Katanya, sempena program itu orang ramai dan komuniti setempat berpeluang menyaksikan pelbagai acara menarik termasuk persembahan khas oleh kanak-kanak terbabit,pemeran kerja tangan oleh pelatih, dan tayangan klip video mengenai penubuhan kelas PDK berkenaan.

Menurutnya, Pengarah Jabatan Kebajikan Masyarakat Negeri Terengganu, Zuhaimi Omar akan merasmikan program berkenaan.

Katanya, sempena majlis itu juga Zuhaimi akan melakukan upacara perasmian bangunan baru kelas berkenaan.

PDK Jertih ditubuhkan 15 tahun lalu pada awalnya mempunyai 8 pelatih tetapi kini meningkat kepada 40 orang hasil usaha jawatankuasa dan petugas memberi penerangan kepada ibu bapa yang mempunyai anak OKU supaya menghantar ke kelas terbabit.

Beliau berkata, kanak-kanak yang menerima latihan di PDK agak beruntung kerana mereka bukan sahaja mendapat kemahiran dan ilmu malah pelatih terbabit juga turut menerima elaun bulanan kehadiran belajar di kelas.

Katanya, hari terbuka itu juga bertujuan memberi pendedahan kepada orang ramai terutama pemimpin komuniti dan Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) lain mengetahui fungsi dan peranan PDK dalam menjaga kepentingan kanak-kanak OKU.



Terengganu siap sedia hadapi banjir


Oleh: Kamarudin Mat Akib

Kerajaan negeri sudah bersiap sedia menghadapi kemungkinan banjir, terutama berikutan keadaan cuaca yang tidak menentu sejak kebelakangan ini.

Sebanyak 112 pangkalan hadapan yang diwujudkan di seluruh negeri bagi menghadapi banjir sudah bersiap sedia untuk menghadapi sebarang kemungkinan ketika bencana itu berlaku.

Bagi tujuan itu, pihak berkuasa menyediakan 347 pusat pemindahan banjir yang mampu menempatkan 51,700 mangsa, berbanding 48, 192 orang pada tahun lalu.

Sebanyak 98 pusat perpindahan disediakan di daerah Besut, Setiu (35), Hulu Terengganu (78), Kuala Terengganu (25), Marang (23), Dungun (52) dan Kemaman (36).

Seramai 11,082 mangsa banjir mampu ditempatkan di Besut, Setiu (2,738), Hulu Terengganu (8,640), Kuala Terengganu (7,300), Marang (4,100), Dungun (9,615) dan Kemaman (8,270).

Semua agensi kerajaan termasuk Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), Polis Diraja Malaysia (PDRM), Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) dan pejabat-pejabat daerah telah bersiap sedia menjalankan tanggungjawab masing-masing jika banjir berlaku.

Majlis Keselamatan Negeri (MKN) juga telah bersiap sedia dengan pelbagai barang keperluan mangsa banjir seperti bekalan makanan dan minuman, selimut serta lampin bayi di Depot Simpanan Keperluan Bencana di Pulau Kerengga, Marang, bagi tujuan yang sama.

Bilik gerakan banjir akan dibuka segera sebaik saja terdapat mangsa banjir yang berpindah, bagi memudahkan urusan penghantaran bekalan dan maklumat semasa mengenai banjir.

Orang ramai boleh merujuk laman sesawang, etindakan.terengganu.gov.my bagi mendapatkan maklumat tepat dan terkini berkaitan situasi bencana alam itu di Terengganu.

Puteri Hulu Terengganu dekati rakyat


Oleh: Mastura Jamaluddin

Melalui pendekatan kesihatan dan kebajikan untuk masyarakat, Puteri UMNO Bahagian Hulu Terengganu mengambil inisiatif untuk menganjurkan Klinik Kesihatan Bergerak dan Klinik Pergigian Bergerak sempena Karnival Sukan Rakyat DUN Telemong, di Kampung Matang, baru-baru ini.

Menurut Ketua Puteri UMNO Bahagian Hulu Terengganu, Puan Zurina binti Abdul Rahman, projek itu merupakan sebuah program yang dilaksanakan Pergerakan Puteri UMNO Malaysia di peringkat bahagian seluruh negara melalui sukarelawan yang terdiri daripada ahli Pergerakan Puteri UMNO yang akan pergi ke Pusat Daerah Mengundi di bahagian masing-masing.

Beliau berkata, melalui program itu perkhidmatan kesihatan secara percuma akan diberi oleh pegawai-pegawai yang bertauliah dan mereka akan dibantu sukarelawan Puteri UMNO kepada masyarakat terutama di luar bandar.

Mereka menggunakan kenderaan yang bergerak yang akan membawa peralatan asas untuk pemeriksaan.

Program yang berlangsung di Kampung Matang berjalan dengan lancar dan mendapat sambutan luar biasa daripada pelbagai lapisan masyarakat.

Kanak-kanak begitu teruja untuk mendapat khidmat pemeriksaan pergigian percuma dengan ditemani oleh ibu bapa mereka.

Begitu juga dengan pemeriksaan kesihatan turut mendapat sambutan yang hangat daripada penduduk yang hadir ke program tersebut.

Diskaun tiket nyata melegakan penyokong

Oleh: Suriati Ali

Keputusan kerajaan negeri memberi subsidi 50 peratus bagi harga tiket perlawanan akhir Piala Malaysia antara Terengganu dan Negeri Sembilan di Stadium Shah Alam, 29 Oktober ini (Sabtu), nyata melegakan ribuan peminat dan penyokong fanatik skuad Penyu.

Penyokong skuad Penyu, Encik Azhar Mohd Nor, 38, dari Kampung Gelong Gajah, Batu Rakit, berkata langkah itu nyata mampu meringankan beban yang terpaksa ditanggung dengan mengeluarkan belanja lebih untuk pengangkutan dan penginapan serta makan minum bagi memberi sokongan kepada pasukan mereka pada pertandingan piala berprestij itu nanti.



“Terima kasih kerajaan Terengganu kerana cukup memahami masalah peminat dengan memberis diskaun harga RM50 kepada RM25,” katanya yang akan bertolak awal ke Stadium Shah Alam secara konvoi.

Mohd Izwan Abu Othman, dari Kampung Buluh, Setiu, berkata pengumuman itu nyata mengembirakan dia dan beberapa rakan lain yang tidak pernah ketinggalan untuk menyaksikan pasukan kesayangannya beraksi.

“Tiada lain yang diharapkan melainkan skuad Penyu perlu beraksi cemerlang supaya berbaloi apa yang diumumkan kerajaan Terengganu selain memenuhi harapan ribuan peminat,”katanya.

Mohd Hilwan Mohd, berkata dia bersama puluhan rakan bagaikan tidak sabar-sabar untuk menyaksikan perlawanan menarik yang bakal dipamerkan pasukan Terengganu nanti.

Kerajaan Terengganu bersetuju memberi subsidi 50 peratus daripada harga tiket RM50 yang ditetapkan oleh Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) bagi pertandingan akhir Piala Malaysia antara Terengganu dan Negeri Sembilan di Stadium Shah Alam, 29 Oktober ini (Sabtu).

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, mengeluarkan arahan kepada Presiden Persatuan Bola Sepak Negeri Terengganu (PBSNT), Dato’ Haji Che Mat Jusoh supaya menempah 30,000 tiket bagi menyaksikan pertandingan itu untuk dijual kepada penyokong Terengganu.

“PBSNT diminta supaya mengagihkan 500 keping tiket kepada setiap kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) dan dijual kepada penyokong pasukan Terengganu




Fama anjur jualan Terus sempena Aidiladha

Oleh: Suriati Ali

Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama) Terengganu akan mengadakan program jualan terus sempena Aidiladha yang diadakan di pasar tani terpilih di seluruh negeri ini bermula pada 3 hingga 5 November ini.

Pengarah Fama, Encik Hasan Jusoh berkata, program itu diadakan bagi membantu orang ramai mendapatkan bekalan yang secukupnya untuk musim perayaan dengan harga 10 peratus lebih rendah daripada harga pasaran setempat.

Menurutnya, pasar tani yang terlibat adalah Pasar Tani Mega, Padang Hiliran, Pasar Tani Mega Kerteh, Kemaman dan Pasar Tani Jerteh, Besut.




“Melalui jualan terus ini, ia dapat membantu orang ramai mengurangkan kos membeli dan mendapat bekalan dengan secukupnya serta memastikan peniaga tidak mengambil kesempatan untuk menaikkan harga barang pada musim perayaan.

“Dengan langkah ini, ia membantu kerajaan untuk menangani isu kenaikan harga barang semasa musim perayaan dan menangani masalah kenaikan kos sara hidup rakyat,” katanya.

Katanya, dengan jualan secara terus ke pengguna melalui rangkaian Fama, ia dapat meningkatkan pengedaran bekalan melalui pengukuhan prasarana pemasaran dan meningkatkan bekalan.

Menurutnya, Fama juga menyediakan stok bekalan ayam yang secukupnya untuk keperluan musim perayaan dan juga sayur-sayu-ran lain seperti tomato, cili merah, kubis bulat, timun hijau, bawang merah dan kelapa.





27 October 2011

Seminar Perkeso beri manfaat kepada Pengerusi JKKK

Oleh: Mohammad Ishak


Pengerusi JKKK Daerah Besut bergambar kenangan selepas mengikuti seminar anjuran Perkeso

Buat pertama kalinya Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) negeri ini diberi pendedahan dan mendapat info berguna mengenai tanggungjawab Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) kepada pekerja di negeri ini

Seminar sehari yang dianjurkan oleh pertubuhan itu kepada pengerusi JKKK Daerah Besut yang berlangsung di Demong Beach Resort, semalam, sedikit sebanyak dapat memberi kefahaman kepada pemimpin terbabit mengenai khidmat diberikan oleh pertubuhan berkenaan.

Pegawai Daerah Besut, A Rahim Jusoh yang merasmikan seminar itu turut bangga kerana pemimpin JKKK daerah itu dapat menimba pengetahuan baru mengenai fungsi Perkeso sekali gus dapat membantu penduduk dikawasan organisasi itu menyelesaikan dengan pihak terbabit.

Seramai 40 pengerusi JKKK dari kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Hulu Besut,Jertih, Kota Putera dan Kuala Besut menyertai seminar bertujuan mendedahkan pemimpin JKKK dengan kepentingan pekerja dan majikan.

Bagi melengkapkan seminar itu pihak penganjur turut membentangkan dua kertas kerja bertajun “Kelayakan Majikan dan Pekerja” oleh Mohd Roslan Mat Ali dan “Skim Insuran
Bencana Pekerjaan dan Skim Pencen Ilat” disampaikan oleh Mohamad Fauzi Mohamad,kedua-duanya dari Pejabat Perkeso Terengganu.

Pengerusi JKKK Gong Gucil, Zahari Mat Din, menyifatkan seminar berkenaan walaupun singkat tetapi ia memberi kesan yang mendalam kerana banyak perkara yang sebelum ini tidak diketuai mengenai masalah pekerja dan majikan diberikan huraian terperinci.

Beliau mencadangkan lebih banyak agensi dan jabatan kerajaan tanpil memberi penerangan dan seminar seumpama itu kepada Pengerusi JKKK kerana ia penting untuk disampaikan kepada komuniti setempat.




Kanun Tanah Negara dipinda

Oleh; Esah Abdullah

Hampir 75 peratus Kanun Tanah Negara (KTN) akan dipinda, bagi menyelesaikan pelbagai masalah berkaitan pembangunan tanah, kata Ketua Pengarah Tanah dan Galian Persekutuan, Dato’ Haji Azemi Kasim.

Katanya, perkara berkenaan akan dibentang ke Mesyuarat Parlimen oleh menteri berkaitan di mana jabatan menyediakan laporan yang diputuskan dalam mesyuarat di peringkat jabatan.

“Pengurusan pentadbiran tanah kini berhadapan dengan pelbagai cabaran besar dalam menangani perubahan persekitaran yang memberi kesan langsung kepada ekspektif rakyat,” katanya ketika berucap di seminar Pentadbiran Tanah Gerbang Tranformasi Ekonomi Negara di Primula Beach Resort hari ini.

Tiga kertas kerja dengan tiga orang pembentang berganding kepakaran memberi pendedahan mengenai isu-isu transformasi dan pembaharuan undang-undang dalam pentadbiran tanah.

Seramai 300 peserta yang terlibat secara langsung dengan proses pembangunan hartanah, agensi kerajaan persekutuan dan negeri, badan berkanun, koperasi, swasta dan pelajar terbabit menyertai seminar sehari itu.

Kertas kerja (1), Semakan Semula Kanun Tanah Negara (KTN) 2010: Transformasi Sistem Penyampaian Pentadbiran Tanah dari Perspektif Pembaharuan Undang-undang oleh Pengarah Seksyen Kajian Penyelidikan dan Pembangunan, Jabatan Ketua Pengarah Tanah dan Galian Persekutuan (JKPTGP), Encik Mohd Shukri Ismail.

Diikuti Isu dan Masalah Semasa oleh Pengarah Seksyen Hakmilik Strata JKPTGP, Encik Ahmad Rajiun Abu Bakar dan Penglibatan Sektor Koperasi dan Swasta Dalam Pembangunan Tanah Negara oleh mantan Ketua Setiausaha Kementerian Tanah dan Pembangunan Koperasi, Dato’ Haji Yidris Abdullah.

Dato’ Haji Azemi memuji langkah kerajaan negeri mengadakan seminar penting ini dan berharap negeri-negeri lain dapat berbuat perkara yang sama untuk kelancaran sistem pembangunan dan pengurusan tanah di negara ini.

Selesai seminar, peserta yang datang dari seluruh negara termasuk Sabah, Johor, Selangor, Perak dibawa meninjau ke beberapa tempat menarik di negeri ini termasuk Taman Tamadun Islam (TTI) di Pulau Wan Man, Muzium Negeri, di Losong, Noor Arfa Batik di Kawasan Perindustrian Chendering dan Pasar Payang, di Kuala Terengganu.





Dekati belia melalui program turun padang

Oleh: Suriati Ali

Program turun padang dengan mendekati dengan golongan belia adalah salah satu kaedah terbaik dalam memastikan kemenangan terus berpihak kepada Barisan Nasional pada pilihan raya akan datang.

Ketua Pemuda Umno bahagian Setiu yang juga Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan Negeri YB Haji Khazan Che Mat berkata, pihaknya tidak mahu generasi baru hari ini diberi gambaran negatif oleh pembangkang mengenai agenda pembaharuan yang dibawa kerana setiap apa yang dilakukan kerajaan sentiasa seimbang sama ada melalui penekanan kerohanian, pendidikan atau pembangunan negeri.

“Tidak ada sebab pembangkang memainkan isu kebajikan yang telah dilakukan kerajaan BN sekarang melainkan mereka mempunyai perancangan tersendiri untuk menawan semula negeri ini.



“Saya mengharapkan sokongan padu daripada belia bukan sahaja mampu mengekalkan kemenangan Umno malah bagi memastikan kemajuan negeri dalam pelbagai aspek,” katanya ketika berucap di Majlis Himpunan Pemuda Bermotor Dun Permaisuri dan Pengagihan Jaket di dewan Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Saujana, semalam (26 Oktober).

Seramai 600 pemuda bermotor atau juga dikenal sebagai ‘mat motor’ dari Dewan Undangan Negeri (DUN) Permaisuri berhimpun dalam program bersama pemimpin yang bertujuan mendekati golongan belia ke arah melahirkan generasi pelapis berdaya maju dan mampu bersaing.

Pada program itu, peserta diberi ceramah motivasi supaya menghindarkan gejala negatif dan menjalani gaya hidup sihat.

Turut hadir Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Permaisuri, YB Encik Abdul Halim Jusoh, Pengerusi Penyelaras Pemuda Umno Dun Permaisuri, Yahya Mohd Nor dan beberapa pemimpin setempat.

YB Encik Abdul Halim berkata, pendekatan yang digunakan dalam program bertujuan menyelami perasaan golongan belia kerana sebelum ini sering diberi tanggapan negatif oleh masyarakat.


“Bukan mudah sebenarnya untuk menarik penyertaan pemuda dalam sesuatu program, namun jika kena pada caranya ia tidak mustahil mendapat sokongan dan komitmen mereka.

“Setakat ini program yang melibatkan pemuda telah dilaksanakan secara berperingkat dan kita berjaya mengumpulkan hampir 4,500 pemuda dari empat zon termasuk zon pantai, tengah, bandar dan utara bagi kawasan Permaisuri,” katanya.

Menurutnya, pelaksanaan program yang dilakukan di Dun Permaisuri tidak hanya terhad kepada pemuda sahaja kerana Wanita dan Puteri turut diberi pendekatan sama selain pimpinan Umno bahagian atau cawangan.

“Kita mahu setiap perancangan yang dibuat oleh kerajaan mencapai matlamat kepada semua kelompok masyarakat tanpa mengira status. Apa yang penting, hak rakyat perlu diutamakan.

“Diharap selepas ini tidak akan timbul masalah yang boleh menjejaskan sokongan rakyat kepada kerajaan sedia ada kerana sudah banyak dasar dan pembangunan dilaksanakan memenuhi kehendak mereka,” katanya.




Pentadbiran tanah gerbang transformasi negara

Oleh; Esah Abdullah

Sistem pentadbiran tanah sentiasa mengalami proses evolusi selaras dengan tuntutan pengguna, peredaran masa sesuai dengan kepesatan teknologi dalam era globalisasi yang semakin berkembang sekarang.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, sistem penyampaian tidak akan berjaya seandainya cara kerja masih berada di takuk lama.

“Saya menyeru kepada penjawat awam di pejabat tanah seluruh negeri agar melakukan perubahan sikap dan cara kerja,” katanya dalam teks ucapan pada Seminar Pentadbiran Tanah; Gerbang Transformasi Ekonomi Negara di Primula Beach Resort hari ini.



Teks ucapan beliau dibacakan oleh Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan dan Perumahan negeri, YB Haji Ramlan Ali.

Hadir sama, Ketua Pengarah Tanah dan Galian Persekutuan, Dato’ Haji Azemi Kasim; Timbalan Pengarah Tanah dan Galian Terengganu, Haji Alias Nik dan dan Pengerusi Koperasi Pengurusan Tanah Malaysia Berhad, Dato’ Haji Yidris Abdullah.

Menteri Besar berkata, faktor utama yang akan menentukan kejayaan dalam melaksanakan transformasi ialah kesediaan penjawat awam mengubah minda dan cara bekerja iaitu berfikir dan bekerja di luar kotak kebiasaan.

“Arus globalisasi menjadikan pentadbiran tanah lebih terdedah kepada cabaran persaingan global dan menuntut kepekaan serta bersiap siaga dengan menyediakan perkhidmatan yang berprestasi tinggi dan kompetitif,” katanya.

Dato’ Seri Haji Ahmad kemudiannya mengucapkan tahniah kepada Pejabat Tanah dan Galian (PTG) Terengganu kerana telah mempelopori pelbagai aplikasi sistem berteraskan ICT secara dalam talian dalam urusan pentadbiran tanah.

Sebagai contoh katanya, penggunaan sistem e-Convert untuk proses tukar syarat; e-Consent untuk proses pindahmilik dan gadaian serta e-Mohon untuk proses permohonan tanah.

“Penggunaan sistem ini telah mendapat pengiktirafan di peringkat kebangsaan dan menjadi johan dalam Pertandingan Persekitaran Berkualiti (QE) dan Amalan 5S anjuran Malaysia Produktiviti Corporation (MPC) pada 20 Oktober 2011 kategori kerajaan negeri,” katanya.

Katanya, PTG telah membuktikan ia sebuah organisasi yang dinamik dan boleh menjadi ikutan serta pemangkin kepada Pejabat tanah seluruh negeri.



Seminar yang berlangsung sehari anjuran bersama Koperasi Pengurusan Tanah Malaysia Berhad dan Kelab Sukan dan Kebajikan PTG ini disertai 300 penjawat awam dan swasta seluruh negara antaranya Wilayah Persekutuan Labuan, Sabah, Selangor, Pahang, Johor, Perak, Melaka dan Kedah.




Banjir : JPAM sedia kerah 2,000 anggota, 17 bot dan 6 pacuan empat roda

Oleh FAUZI MOHD

Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) dengan kira-kira 2,000 anggota terlatih kini diletakkan dalam keadaan berjaga-jaga bagi menghadapi kemungkinan banjir di negeri ini.

Pengarah JPAM negeri, Leftenan Kolonel Kamal Mokhtar berkata, kesemua anggota sukarela itu bersedia dikerah pada bila-bila masa terutama bagi menjalankan kerja-kerja menyelamat.

"Kita akan memberi tumpuan di daerah Hulu Terengganu, Besut dan Kemaman kerana tiga daerah ini pada kebiasaannya lebih dulu dilanda banjir sebelum diikuti daerah lain," katanya baru-baru ini.

Kamal berkata, buat masa ini, enam anggota jabatan berkenaan sudah ditempatkan di setiap daerah di negeri ini untuk menyelaraskan langkah-langkah perlu.

Menurutnya, jika keadaan mendesak, pihaknya akan meminta bantuan keanggotaan dari dua negeri berjiran iaitu Pahang dan Kelantan bagi menghadapi sebarang kemungkinan.

"Pada masa ini, kita ada seramai 26,000 anggota JPAM yang berdaftar di negeri ini manakala 2,000 lagi anggota cukup terlatih dan mampu dikerah pada bila-bila masa," katanya.

Beliau berkata, pihaknya juga telah membuat persiapan dari segi logistik dengan menempatkan dua buah bot bagi menghadapi banjir di Kemaman dan Hulu Terengganu manakala tiga bot untuk Besut, Dungun dan Kuala Terengganu.

Jelasnya, JPAM Terengganu dilengkapi 17 buah bot pelbagai jenis di samping enam buah kenderaan pacuan empat roda bagi menjalankan kerja-kerja menyelamat.

Selain itu, kata Kamal, 16 anggota penyelamat pantai JPAM yang sebelum ini ditempatkan di Pulau Redang dan Bukit Keluang, Besut turut dikerah untuk membantu kerja-kerja menyelamat di daratan, jika berlaku banjir yang teruk.

KTCC beri impak hartanah Terengganu



Projek Pusat Bandar Kuala Terengganu (KTCC) oleh Majlis Pembangunan Wilayah Ekonomi Koridor Pantai Timur (ECERDC) akan memberi impak jangka panjang yang ketara ke atas pasaran hartanah Terengganu.

Wilayah itu akan dapat menarik lebih banyak pelaburan tempatan dan asing dalam sektor hartanah Terengganu menerusi pembangunan tanahnya yang mempunyai nilai pembangunan kasar RM5 bilion.

Foo Gee Jen, Pengarah Urusan CH Williams Talhar & Wong, perunding hartanah terkemuka, berkata kesan limpahan KTCC ke atas sektor hartanah tempatan sudahpun dapat dilihat di Kuala Terengganu apabila harga tanah dan rumah telah meningkat ketara.

"Trend ini dijangkakan berterusan mengikut fasa kemajuan KTCC, dan permintaan yang lebih tinggi untuk kawasan kediaman dan komersil di sekitar Kuala Terengganu.

"KTCC akan mengubah landskap Kuala Terengganu supaya setara dengan bandar raya lain di Malaysia, dan pusat bandar tebingan air akan berperanan sebagai destinasi pelancongan hebat," kata Foo.

Foo berkata komponen strategik KTCC yang meliputi kediaman tebingan air, kelompok gaya hidup bersepadu, kampung kesihatan dan kesejahteraan serta resort tema, akan memacu permintaan yang kukuh untuk pembangunan perumahan dan komersil.

Beliau berkata kawasan komersil sedia ada di Kuala Terengganu seperti Paya Keladi, Kampung China dan Pasar Payang, sedang menjalani pembangunan semula dan ia akan mendapat manaat daripada lokasi yang strategik berhampiran KTCC.

"KTCC ialah pembangunan unik, tidak seperti di negeri lain, memandangkan ia adalah gerbang kepada aktiviti kehidupan resort dan marin, serta warisan kebudayaan unik Terengganu.

Pembangunan baharu yang menarik ini, yang terletak di kawasan strategik di tengah-tengah Kuala Terengganu, akan menyediakan banyak peluang pekerjaan kepada penduduk tempatan, dan akan mengurangkan kadar penghijrahan semasa ke pekan dan bandar besar lain.

"Kami menjangkakan lebih banyak pelaburan daripada pelabur tempatan dan asing yang akan merebut peluang daripada insentif yang ditawarkan oleh ECERDC, termasuk kelonggaran pemilikan tanah," katanya.

Pembangunan KTCC bertumpu sekitar Muara Utara, Muara Selatan, Pulau Warisan, Kampung Ladang/Tanjung dan Tebingan Corniche.

Keseluruhan pembangunan dianggarkan mewujudkan 82,000 pekerjaan menjelang 2020.

KTCC dijangkakan meliputi sebuah kompleks komersil, pusat konvensyen bertaraf antarabangsa, unit kediaman moden, tarikan membeli-belah, pusat perubatan, percutian dan pendidikan.

Jambatan angkat di situ akan menjadi ikon pertama seumpamanya di Malaysia, sekaligus mewujudkan mercu tanda menarik di Terengganu.

Projek dilancarkan oleh Menteri Besar Terengganu Datuk Seri Ahmad Said di Kuala Terengganu minggu lepas.

Ia akan dilaksanakan menerusi dua fasa, dan akan siap menjelang 2020.

Permintaan WWF Malaysia dipertimbang

Oleh FAUZI MOHD

KERAJAAN negeri sedia menimbang permintaan Tabung Alam Malaysia (WWF Malaysia) agar kawasan yang diwartakan dapat diperluaskan bagi meningkatkan keberkesanan Pusat Santuari Penyu, Ma' Daerah, Kemaman.

Pengerusi Jawatankuasa Perindustrian, Perdagangan dan Alam Sekitar negeri, Dato’ Toh Chin Yaw bagaimanapun berkata, beberapa faktor perlu diambil kira sebelum sebarang keputusan diambil.

Kata Chin Yaw, antara faktor itu adalah kesannya kepada perancangan pembangunan pada masa depan di samping penjanaan ekonomi penduduk setempat.

"Kerajaan sokong usaha pemuliharaan penyu. Buktinya, dahulu kita wartakan tanah bagi pusat ini," katanya baru-baru ini.

WWF Malaysia dalam kenyataannya sebelum ini menyebut, bagi menjamin keberkesanan Ma'Daerah sebagai Pusat Santuari Penyu, kawasan seluas 23.65 hektar yang telah diwartakan pada 18 Januari 2007 perlu diperluaskan lagi.