Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

13 August 2011

Sekitar Majlis Pembahagian Zakat di Ketengah Jaya dan Pembahagian Dana Raya di Dun KijalCukuplah menderma untuk PAS

Oleh FAUZI MOHDAhli dan penyokong PAS yang rasa tertipu dengan janji pemimpin mereka untuk menubuhkan negara Islam, dinasihatkan supaya tidak lagi membazirkan wang menderma kepada parti itu.

Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Said berkata, ramai penyokong PAS terutamanya di peringkat akar umbi yang selama ini sudah banyak berhabis wang dan harta demi perjuangan parti itu sudah mula berfikir untung nasib mereka.

Katanya, ramai penyokong PAS tersentak dengan sikap gelojoh pemimpin parti itu menggantikan perjuangan negara Islam kepada negara berkebajikan demi meraih habuah lebih besar dengan menawan Putrajaya.

"Pemimpin PAS dilihat makin moden. Selain bernafsu besar untuk memiliki pejabat lebih selesa di Putrajaya, slogan parti mereka dah bertukar, imej dah bertukar, bangunan mereka makin besar dan mesyuarat di hotel-hotel mewah.

"Satu perkara yang masih tidak berubah sejak dulu hingga sekarang iaitu amalan mengutip derma daripada penyokong mereka setiap kali parti itu anjurkan ceramah," katanya.

Beliau berkata demikian pada majlis pembahagian dana Hari Raya Aidilfitri kepada lebih 400 penerima di Sekolah Kebangsaan Padang Kubu, Kijal, Kemaman, hari ini. Turut hadir, isteri Menteri Besar, To' Puan Seri Norliza Mahmud.

Tambah Dato' Seri Ahmad, bagi memastikan parti itu terus bertahan, PAS akan melakukan apa sahaja termasuk memperjudikan kesucian agama Islam, asalkan cita-cita mereka untuk berkuasa tercapai.

"PAS sanggup buat macam-macam. Tukar slogan, tukar Timbalan Presiden lantik Mat Sabu (Mohammad Sabu), buang ulama, buat demontrasi, pakai baju kuning dan sebagainya.

"Itu semuanya kerana mahu menjadikan Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri. PAS tak ada cita-cita pun nak jadi Perdana Menteri. Pemimpin mereka buat itu semua kerana Anwar bukan kerana penyokong PAS di kampung-kampung," ujarnya.

Kata Menteri Besar, rakyat terutama peminat setia majlis-majlis ceramah PAS diingatkan berhati-hati dan berfikir panjang sebelum menderma kepada tabung parti itu.

"Setiap duit walaupun satu sen yang didermakan itu tidak pernah diaudit dan pemimpin Pas boleh buat apa saja ke atas duit tersebut.

"Cukuplah menderma untuk PAS. Parti itu sudah cukup kaya sekarang. Derma yang dihulurkan hanya untuk mengenyangkan perut-perut pemimpin PAS," ujarnya.

Terengganu terima pelaburan industri bioteknologi RM2 bilion.

Oleh FAUZI MOHD dan NURUL AZIELLA SABERIKerajaan negeri yakin pelaburan industri berasaskan bioteknologi bernilai RM2 bilion di Zon Ekonomi Khas (SEZ), Taman Polimer Kertih, Kemaman, akan memainkan peranan penting bagi memperbaiki sosio ekonomi rakyat dan pembangunan keseluruhan negeri Terengganu.

Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said berkata, pengumuman CJ Cheiljedang Corporation dari Korea Selatan dan Arkema SA dari Perancis untuk menubuhkan satu logi biometionina yang pertama di dunia itu bakal menggalakkan aktiviti ekonomi baru.

Menurutnya, program yang dimajukan dalam kawasan Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECER) itu turut melibatkan pembinaan platform tiokimia yang pertama di Asia yang dijangka menjana kira-kira RM20 bilion dari segi jualan kumulatif menjelang tahun 2020.

“Loji pengeluaran 80,000 tan metrik biometionina dan platform tiokimia itu akan dibina di atas tapak seluas 70 hektar bermula tahun depan dan dijangka beroperasi pada 2013.

“Di samping menyediakan peluang pekerjaan kepada hamper 500 pekerja mahir dan separa mahir, projek itu akan menjadi rangsangan yang signifikan kepada ECER khususnya ekonomi Terengganu,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas majlis pembahagian zakat kepada 131 peneroka di Ladang Ketengah Jaya, Seri Bandi, Kemaman.

Turut hadir, isteri Menteri Besar, To’ Puan Seri Norliza Mahmud, Ahli Parlimen Dungun, Matulidi Jusoh dan Pengurus Besar Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (Ketengah), Dato’ Hamzah Ngah.

Dalam majlis itu, Dato’ Seri Ahmad Said turut menyampaikan sumbangan Hari Raya Aidilfitri kepada 430 peneroka dan pekerja Ladang Ketengah Jaya.

Tambah Menteri Besar, CJ Cheiljedang adalah peneraju pengeluar produk berasaskan penapaian seperti asid amina makanan, monosodium glutamat dan nukleotida dengan mempunyai operasi pengeluaran dan perniagaan global di enam benua.

Manakala Arkema katanya, adalah syarikat kimia global dan peneraju pengeluar kimia dari negara Perancis.

“Pelaburan terbaru itu sudah pasti bakal memberi impak positif kepada perkembangan ekonomi hiliran di sekitar kawasan berhampiran seperti Kemaman dan Dungun.

“Bagi pihak rakyat dan kerajaan negeri, saya mengucapkan terima kasih kepada kerajaan pusat dan Perdana Menteri kerana bersetuju melaksanakan projek kerjasama penting ini yang akan meningkatkan lagi pembangunan ekonomi Terengganu dan ECER secara keseluruhannya,” ujarnya.


Kawat dan Digi agih bubur lambukPenduduk Kampung Teluk Ketapang bergotong-royong mengacau bubur lambuk petang semalam untuk diagihkan kepada orang ramai sebagai juadah berbuka puasa.

Kelab Wartawan Terengganu (Kawat) dengan kerjasama Syarikat Digi Communication menjadi penganjur program tersebut yang diadakan khusus bagi memeriahkan sambutan Ramadan tahun ini.

Kira-kira 50 penduduk kampung menyertai program tersebut yang diadakan di perkarangan Homestay Teluk Ketapang.

Program tersebut juga bertujuan merapatkan hubungan antara Kawat dengan penduduk kampong berkenaan serta jawatankuasa yang menguruskan Homestay Teluk Ketapang.

Pada sebelah petang, kakitangan Digi dan Kawat mengagihkan lebih 800 bungkus bubur lambuk kepada penduduk di sekitar kampung tersebut.

Hadir sama wakil Digi, Encik Mohd Fairose Harun dan Presiden Kawat, Ayob Mamat.300 AHLI WANITA UMNO BESUT SERTAI TADARUS AL QURAN

Oleh: Mohammad Ishak


Wanita Umno Besut menyertai tadarus Al Quran di Masjid Kayu Seberang Jertih

Seramai 300 ahli Pergerakan Wanita UMNO Bahagian Besut dari seluruh bahagian itu menyertai program tadarus al Quran yang berlangsung di Masjid Kayu Seberang Jertih, di sini pagi tadi.

Program tahunan pada setiap Ramadan itu diadakan secara bergilir-gilir di masjid seluruh daerah itu bagi memberi peluang kepada penduduk setempat dapat hadir beramai-ramai selain dapat merapatkan hubungan antara ahli dan pemimpin.

Ketua Wanita Bahagian itu, Engku Naimah Engku Taib, berkata pada tahun ini pihaknya memilih Masjid Kayu Seberang Jertih yang baru digunakan sejak bulan Ramadan ini kerana ia satu tempat dianggap menarik dan strategik

Katanya, kehadiran ramai ahli menyertai program itu membuktikan wanita sentiasa bersedia dengan pelbagai aktiviti yang dirancang dalam usaha menarik minat wanita terhadap parti berkenaan.

“Menerusi program tadarus ia juga dapat membantu meningkatkan minat wanita terhadap al Quran selain memahami isi kandung ayat suci al Quran,” katanya.

Beliau berkata, mengambil berkat sempana Ramadan pihaknya lebih banyak menganjurkan program berbentuk keagamaan dan dakwah membabitkan ahli dan masyarakat Islam setempat.

“Usaha ini dilakukan secara berterusan bukan sahaja pada bulan yang mulia malah dari masa ke semasa Wanita Umno Besut sentiasa melaksanakan aktiviti berfaedah untuk ahli,” katanya.
Engku Naimah bersalam dengan peserta tadarus Al Quran

Larang kutip derma selepas 31 Ogos

Oleh: Suriati Ali

Majlis Agama Islam dan Adat Melayu (Maidam) Terengganu tidak akan melanjutkan tempoh membenarkan kegiatan mengutip derma di tempat-tempat awam termasuk di depan bank atau pasar raya di negeri ini sejurus selepas tempoh itu tamat pada 31 Ogos ini.
Ini bermakna mulai 1 September ini, sebarang aktiviti meminta derma di tempat tumpuan ramai itu adalah merupakan satu kesalahan.


Ketua Pegawai Eksekutif Maidam, Haji Wan Harujan Wan Sulaiman.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutifnya, Wan Harujan Sulaiman, mereka yang terbabit boleh ditahan di bawah Seksyen 90 (5) Enakmen Pentadbiran Hal Ehwal Agama Islam Terengganu 2001 yang memperuntukkan denda RM3,000 atau dua tahun penjara atau kedua-duanya sekali.

Beliau berkata, pihaknya dengan kerjasama bahagian penguat kuasa Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (Jheat) akan sentiasa membuat pemantauan bagi memastikan tiada kegiatan seumpama itu dikesan di negeri ini.

“Kita akan terus memantau dan selepas 31 Ogos ini, kita harap tiada lagi aktiviti kutip derma seperti di depan bank atau pasar-pasar di sekitar bandar raya ini dan juga di tempat lain di negeri ini,” katanya di satu majlis baru-baru ini.

Wan Harujan menjelaskan, pihaknya telah mengeluarkan peringatan bermula Julai lalu yang melarang sebarang aktiviti mengutip derma di tempat-tempat awam di negeri ini.

Beliau bagaimanapun berkata, atas sebab-sebab tertentu yang munasabah, pihaknya mengeluarkan surat kelonggaran yang membenarkan aktiviti berkenaan dijalankan sebelum tarikh tamat pada 31 Ogos ini.

“Setakat ini, ada lapan pengutip derma dari negeri ini dan dua lagi dari luar Terengganu yang menjalankan kegiatan kutip derma dan mereka mendapat kebenaran daripada Maidam sehingga 31 Ogos ini,” katanya.

Namun tambahnya, Maidam masih membenarkan kegiatan mengutip derma dengan pihak terlibat disaran menghubungi atau berkunjung ke syarikat-syarikat bagi mendapatkan sumbangan.


12 August 2011

650 terima duit raya

Oleh FAUZI MOHD dan NURUL AZIELLA SABERI
Gambar HARISH FADZILLAH

Seramai 650 pelajar sekolah, warga emas dan golongan kurang berkemampuan menerima duit raya yang disampaikan Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Said dan isteri, To' Puan Seri Norliza Mahmud, petang semalam.

Sumbangan tajaan Lembaga Tabung Haji dan syarikat pegangan pelaburan milik kerajaan negeri, Eastern Pacific Industrial Corporation Bhd. (EPIC) diadakan sempena majlis berbuka puasa peringkat Daerah Kemaman di Masjid Kampung Air Putih.

Menteri Besar dalam ucapannya berkata, kemakmuran ekonomi negeri dan negara membolehkan banyak syarikat yang beroperasi menghasilkan keuntungan di samping memberi perkhidmatan terbaik kepada rakyat.


Katanya, sumbangan bercurah-curah daripada institusi korporat kepada golongan yang tidak bernasib baik itu menunjukkan hasil yang dijana organisasi berkenaan dikongsi bersama dengan masyarakat setempat.

"Tanpa suasana makmur dalam negara dan dasar-dasar terbaik daripada kerajaan, tidak mungkin syarikat-syarikat itu mampu mencipta pulangan yang baik daripada pelaburan mereka.

"Inilah yang kita harapkan. Pencapaian yang mereka perolehi dikongsi bersama dengan insan yang memerlukan khususnya menjelang Hari Raya Aidilfitri nanti," katanya.

Turut hadir, Ahli Dewan Undangan Negeri Air Putih, Wan Hakim Tan Sri Wan Mokhtar, Setiausaha Politik Menteri Besar, Wan Ahmad Nizam Wan Abdul Hamid, Ketua Pegawai Eksekutif EPIC, Ramli Shahul Hameed, Pengarah Tabung Haji negeri, Mohammad Mokhzani Mukhtar dan Pegawai Daerah Kemaman, Mohd. Kamil Othman.

Majlis anjuran Pejabat Daerah dan Tanah Kemaman itu dihadiri kira-kira 2,000 penduduk sekitar daerah berkenaan.


KANAK KANAK OKU DIRAIKAN DALAM MAJLIS BERBUKA PUASA

Oleh: Mohammad Ishak


Sebahagian kanak-kanak OKU yang diraikan oleh PDK Jertih

Kelas Pemulihan Dalam Komuniti (PDK) Jertih meraikan kanak Orang Kurang Upada (OKU) dalam satu majlis yang diadakan di kelas berkenan di Seberang Jertih, petang semalam.

Majlis yang disertai kira-kira 100 tetamu termasuk pelajar kelas berkenaan serta ibu bapa dan ahli jawatankuasa PDK adalah acara tahunan yang diadakan pertubuhan itu bagi meraikan kanak-kanak istimewa terbabit.

Pengerusinya, Ayub Jusoh, berkata pihaknya amat prihatian dengan nasib kanak-kanak istimewa itu dan mengambil perhatian berat terhadap kebajikan mereka.

Katanya, selain mengadakan majlis berbuka puasa pihak jawatankuasa juga sentiasa merancang aktiviti yang boleh mendedahkan pelajar kelas terbabit dengan masyarakat luar.

Antara aktiviti yang dilaksanakan termasuklah, hari keluarga, sukaneka, lawatan ke rumah pelajar OKU, lawatan ke luar Terengganu dan aktiviti kemasyarakatan bersama komuniti setempat termasuk Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK), Kawasan Rukun Tetangga (KRT), Masjid dan pertubuhan bukan kerajaan lain.Ahli Jawatankuasa PDK bersama bapa pelajar mengaminkan doa sebelum berbuka puasa

Menurutnya, PDK Jertih yang sudah beroperasi sejak 10 tahun lalu banyak melahirkan pelatih OKU yang berkemahiran dan sebahgian mereka ada yang mendapat pekerjaan di sektor swasta.

Malah,katanya, PDK terbabit juga kini menghasilkan produk kraftangan dan jualan sabun mencuci peralatan dapur yang diusahakan sendiri oleh pelajar berkenaan.

“Produk keluaran kelas itu kini banyak dipasarkan sekitar daerah Besut dan ia mendapat sambutan menggalakkan daripada orang ramai,” katanya.

Beliau berkata, usaha sedang dipergiatkan bagi membolehkan PDK terbabit mengeluarkan pelbagai produk bagi menambah sumber pendapatan kelas dan secara tidak langsung ia juga membantu golongan berkenaan.


YPKT terima peruntukan RM25 juta

Oleh: Suriati Ali

Sebanyak RM25 juta diperuntukan kepada Yayasan Pembangunan Keluarga Terengganu (YPKT) Terengganu melalui Program Peningkatan Pendapatan Rakyat Termiskin dan Miskin yang bakal memberi manfaat kepada kira-kira 3,000 golongan tersebut.Pengarah YPKT Encik Mohd. Shafaruddin Mustaffa berkata, peruntukan tersebut akan digunakan untuk melaksanakan program berkenaan bagi tempoh lima tahun.

Menurutnya, melalui program itu mereka yang layak akan diberi bantuan modal dan peralatan bernilai antara RM3,000 dan RM10,000 bagi membantu meningkatkan ekonomi dan pendapatan masing-masing.

Jelas beliau, pemilihan calon untuk bantuan berkenaan dibuat melalui beberapa proses sebelum diluluskan berdasarkan kriteria yang ditetapkan bagi mengurangkan kadar kemiskinan dan menambah pendapatan keluarga.

‘‘Penerima bantuan akan dipantau oleh kakitangan YPKT untuk memastikan bantuan yang diberikan digunakan sepenuhnya,” katanya.

Menurut Mohd. Shafaruddin, melalui fasa pertama yang bermula Januari hingga awal Julai lalu, seramai 771 orang menerima bantuan modal dan peralatan berjumlah RM5 juta.

Katanya, bagi fasa kedua yang bermula Julai hingga akhir tahun ini, sebanyak RM7.5 juta akan dibelanjakan bagi tujuan itu yang dijangka dapat memberi manfaat kepada kira-kira 1,300 orang.

Beliau menambah, pada masa ini bancian mengenai keluarga termiskin dan miskin sedang dikenal pasti untuk diberi bantuan yang akan diagihkan kepada mereka secara berperingkat.


11 August 2011

Sekitar Majlis Penyampaian Dana Raya Dun Kijal dan Seri Bandi

Foto: Harish Fadzillah

PAS bawa 'penyakit' lalat hijau

Oleh FAUZI MOHD
Gambar HARISH FADZILLAH
PAS Terengganu diibaratkan seperti 'lalat hijau' yang sering membawa penyakit kepada masyarakat berikutan sikap pemimpin parti itu yang sering menghamburkan dakwaan palsu dan tidak berasas.

Menteri Besar, Dato' Seri Haji Ahmad Said berkata, setelah usaha mereka mahu memburukkan kepimpinan Barisan Nasional tidak berkesan, pemimpin parti itu kini sedang sibuk 'membedil' Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) kerana tidak mengikut kehendak mereka.

Katanya, selain menuduh SPR berkomplot dengan Barisan Nasional untuk menafikan kemaraan politik mereka, PAS dalam masa yang sama bertukar topeng dengan membawa masuk ramai pengundi luar Terengganu bagi mengukuhkan kedudukan mereka.

“Mereka bising, ramai pengundi luar Terengganu yang dikatakan menjadi 'pengundi hantu' berdaftar sebagai pemilih di negeri ini. Padahal PAS sebenarnya terlebih dahulu membawa masuk orang luar untuk mempertahankan kubu mereka.“Contohnya di DUN Rhu Rendang, kita dapati lebih 1,200 pengundi luar Terengganu tidak dapat dikesan kerana mereka bukan orang tempatan. Bila pilihanraya, mereka datang untuk mengundi bagi menjaga aib Presiden mereka daripada tersungkur di kubu sendiri,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita pada Majlis Pembahagian Dana Raya Dewan Undangan Negeri (DUN) Kijal di Dewan Ketengah, Seri Bandi, Kemaman, hari ini. Turut hadir, Pengarah Agensi Pembangunan Masyarakat Terengganu (APMT), Haji Roshali Taha.

Lebih 5,000 rakyat yang berpendapatan rendah di DUN berkenaan menerima dana hari raya mulai hari ini yang diagihkan dalam tiga peringkat iaitu kepada warga emas (RM200), keluarga miskin dan orang kurang upaya (RM300) serta yang mempunyai ramai tanggungan (RM400).

Mengenai kedudukan bangsa berketurunan Myanmar yang didaftarkan sebagai pemilih kata Dato' Seri Ahmad, pemimpin PAS tidak perlu memutar belitkan isu berkenaan kerana mereka sudah lebih 20 tahun menjadi warganegara dan menetap di negeri ini.

Memang kerajaan ada beri kerakyatan kepada orang Rohingya, Kemboja, Myanmar menjadi pelarian yang asalnya orang Malaysia yang dikerah membuat jambatan maut waktu zaman British dan pendudukan Jepun dulu.

"Mereka ini kerajaan bawa balik dan beri kerakyatan. Di Terengganu, kebanyakkan mereka menjadi buruh dan aktif dalam perladangan kelapa sawit," katanya.

Tambahnya, kepimpinan PAS sepatutnya belajar menerima hakikat bahawa mereka tidak selamanya boleh menipu rakyat.

“Saya belum menjadi wakil rakyat, mereka (bangsa keturunan Myanmar) sudah ada di sini. Kenapa tidak dibangkitkan pada tahun 1990 atau tahun 1995. Ketika PAS menang tahun 1999, kenapa mereka tidak bangkitkan isu ini,” soal Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kijal itu.Dalam pada itu, beliau mendedahkan, sebanyak 979 pengundi yang tidak bermastautin di DUN Kijal, mendaftarkan diri sebagai pemilih di kawasan berkenaan.

“Kita di UMNO Kemaman ada rekod. Terdapat taktik menggunakan lot tanah yang dibeli di kawasan ini untuk dijadikan alamat daftar mengundi. Apabila kita semak, ada pengundi didaftar dalam hutan kerana tanah mereka dalam hutan,” dedah Ahmad.
Hayati Ramadan dengan aktiviti tadarus

Oleh; Esah Abdullah

Pergerakan Wanita UMNO Perhubungan Terengganu mengerakkan semua ahli wanita seluruh negeri menyemarakkan bulan Ramadan al-Mubarak dengan mengadakan program tadarus al-Quran di kampung-kampung.Ketuanya, Datuk Hajah Fatimah Hamat berkata, tadarus al-Quran sudah menjadi aktiviti pergerakan itu setiap menjelang Ramadan dan ia bermula pada hari pertama umat Islam mula berpuasa.

“Kebiasaan mereka mengambil masa dua jam sehari dan berkumpul antara 10 hingga 15 orang di masjid, surau atau balai Quran dan membaca ayat-ayat suci al-Quran secara beramai-ramai,” katanya.

Katanya, majlis khatam Quran pula akan diadakan pada 10 hari akhir Ramadan dengan penyertaan ahli di cawangan yang telah menghabiskan 30 juzu’ bacaan masing-masing.

“Majlis khatam Quran diadakan di 32 kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) seluruh negeri membabitkan 200 hinga 250 kaum ibu dari cawangan disetiap DUN,” katanya.

Menurutnya di samping program tadarus, pergerakan wanita juga turut menziarah keluarga miskin dan orang uzur serta menghulurkan bantuan berupa keperluan harian.

“Memang menjadi rutin wanita di peringkat cawangan sentiasa menyuburkan aktiviti menziarah dalam usaha mengukuhkan ikatan silatulrahim antara jiran tetangga,” katanya.