Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

01 February 2014

Peserta jalan kaki ke Putrajaya Mohd Nor Mat akan terima hadiah keretaOleh:Mohammad Ishak 

Impian peserta jalan kaki Program Walk4Malaysia, Mohd Nor Mat,48, dari Kampung Tok Raja, Jertih, untuk memiliki kereta akan menjadi kenyataan apabila beliau akan dihadiahkan sebuah kereta Produa Viva esok.

Majlispenyerahan kunci kereta berkenaan akan disempurnakan oleh Menteri Pendidikan II, Dato’ Seri Idris Jusoh, sempena pelancaran Kelab Sukan dan Rekreasi Komuniti Parlimen Besut di Dataran Kuala Besut,jam 11 pagi esok.

Mohd Noor,kakitangan Yayasan Islam Terengganu (YT) mencipta sejarah apabila beliau menamatkan berjalan kaki sejauh 600 kilometer dari Kuala Besut ke Putrajaya, September tahun lalu.

Beliau menunaikan nazar selepas Barisan Nasional (BN) mencapai kejayaan mengekalkan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Besut, yang diwakili Tengku Zaihan Che Ku Abdul Rahman dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Julai tahun lalu.

Kejayaan Mohd Nor merintis berjalan kaki itu menarik perhatian rakyat Malaysia kerana Berjaya menjadi pejalan kaki pertama menamatkan perjalanan sejauh 600 kilometer.

Berikutan kejayaan beliau mengharumkan nama Terengganu, semua wakil rakyat di Parlimen Besut dan DUN Jabi, sepakat mengumpul dana untuk menghadiahkan sebuah kereta Viva kepada beliau.

Lima Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dan seorang Ahli Parlimen terbabit ialah Ketua Umno Bahagian Besut, Nawi Mohamad yang juga Ahli Exco Kerajaan Negeri, ADUN Jertih,, Muhamad Pehimi Yusof yang juga Ahli Exco Kerajaan Negeri, ADUN Kota Putera, Mohd Mahdi Musa, ADUN Kuala Besut, Tengku Zaihan Che Ku Abdul Rahman, ADUN Jabi, Mohd Iskandar Jaafar dan Ahli Parlimen Besut, Dato’ Seri Idris Jusoh.

Pusat Konservasi dan Penerangan Penyu terima 10,800 pelancong TMT 2013


Pusat Konservasi dan Penerangan Penyu, Rantau Abang menerima lebih 10,800 pelancong sepanjang tahun lepas sempena Tahun Melawat Terengganu 2013.

Pengarah Jabatan Perikanan negeri, Abdul Khalil Abdul Karim berkata jumlah tersebut bagaimanapun menurun berbanding tahun 2012 yang mencatat kunjungan 12,493 orang.

"Kita harap tahun ini jumlah pelancong ke pusat tersebut akan meningkat dengan adanya program kesedaran penyu di Prinz Park Resort," katanya.

Beliau berkata tahun lepas hampir 800 pelancong daripada luar negara terutamanya daripada Perancis dan United Kingdom telah berkunjung ke pusat tersebut untuk menyaksikan pameran dan juga aktiviti penetasan penyu yang dijalankan di pantai Rantau Abang.

Sementara itu, katanya antara pengunjung dalam negara yang paling ramai melawat pusat konservasi tersebut ialah pelajar Universiti Tenaga Nasional Berhad dan pelajar sekolah dari seluruh negara.

Katanya sebanyak 21 program kesedaran penyu telah dijalankan di pusat konservasi itu melibatkan seramai 1,333 orang pelajar, penduduk kampung dan petugas syarikat petroleum sepanjang tahun lepas.

Dalam perkembangan lain, beliau berkata Jabatan Perikanan akan bekerjasama dengan Prinz Park Resort Terengganu dalam usaha menarik pelawat ke Pusat Konservasi dan Penerangan Penyu, Rantau Abang. 

Beliau berkata untuk itu, satu pameran mini berhubung kehidupan penyu akan diajurkan di perkarangan resort itu, bulan hadapan.


Internet percuma di Pejabat Penerangan Daerah Setiu.

Periksa...seorang kakitangan PPDS memeriksa sebuah komputer di PMR Setiu.
Oleh: Aminudin Ismail. 

PENDUDUK di sekitar Bandar Permaisuri, Setiu diharapkan dapat memanfaatkan Pusat Maklumat Rakyat (PMR) di Pejabat Penerangan Daerah Setiu (PPDS), Bukit Pelong, kerana pelbagai kemudahan terdapat di situ.

Pegawai Penenerangan Daerah, Noriham Ahmad, berkata pusat maklumat yang dibuka pada setiap hari bekerja itu memiliki beberapa buah komputer yang dilengkapi internet.

"Sambutan penduduk agak kurang kerana mungkin ramai yang tidak mengetahui terdapat kemudahan internet percuma di sini ataupun kebanyakannya sudah mempunyai internet sendiri di rumah atau di telefon.

Noriham...banyak kemudahan.
"Ada juga pelajar Sekolah Menengah Tengku Ibrahim (SMTI) datang mengunakan internet di sini untuk mencari maklumat untuk pembelajaran," katanya mengenai pusat itu yang terletak di atas sebuah bukit bersebelahan Bomba Setiu itu.

Noriham berkata, selain kemudahan internet percuma, PMR itu juga mempunyai akhbar bahan bercetak, bahan maklumat audio visual dan pemudahcara pencarian maklumat.

PMR diwujudkan di semua Pejabat Penerangan Daerah di negara beberapa tahun dahulu bagi memudahkan orang ramai mencari pelbagai maklumat tanpa dikenakan sebarang bayaran dan mendapat bantuan daripada pegawai bertugas.

 

31 January 2014

BN Wajar Letak Calon di Kajang - KJ

Pergerakan Pemuda Umno berpendapat Barisan Nasional (BN) wajar bertanding dalam pilihan raya kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Kajang, Selangor.

 Ketuanya, Khairy Jamaluddin berkata, walaupun kekosongan di kerusi DUN ituberlaku disebabkan masalah dalaman Parti Keadilan Rakyat (PKR), tetapi bila adanya kekosongan, adalah wajar untuk BN menurunkan calon bertanding.

 "Lebih-lebih lagi yang nak bertanding itu adalah ketua pembangkang (Datuk Seri Anwar Ibrahim).

Jadi kita berpendapat bahawa tak boleh kita bagi laluan yang mudah kepada beliau," katanya.

 Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Kejohanan Karnival Sukan dan Kebudayaan MAYC peringkat kebangsaan di Universiti Malaysia Terengganu (UMT) pagi tadi. Katanya, mesej yang jelas kepada pengundi di Kajang bahawa PKR telah mempermainkan amanah rakyat apabila wakil rakyatnya Lee Chin Cheh dengan sewenang-wenangnya mengosongkan kerusi DUN Kajang Isnin lepas.

 "Pemimpin pembangkang itu sudah terdesak. Nak jadi Perdana Menteri tak dapat, jadi Menteri Besar pun tak apalah," katanya.

 Ditanya mengenai calon BN yang bakal bertanding kelak, Khairy berkata, biarlah Pengerusi BN, Dato' Seri Najib Tun Razak memutuskannya.


1,000 penduduk DUN Jabi sertai perarakan maulud


YB Mohd Iskandar mengetuai perarakan maulud di Jabi

Oleh: Mohammad Ishak 

Perarakan sambutan Mauludurasul Peringkat Dewan Undangan Negeri (DUN) Jabi, mencatat sejarah apabila program berkenaan mendapat sambutan luar biasa daripada pelbagai pihak yang menyertainya.

Ini dibuktikan apabila lebih 1,000 peserta menyertai perarakan anjuran Biro Agama, Penyelaras DUN Jabi, Setiu. Perarakan sejauh satu kilometer bermula dari Masjid Kampung Jabi dan mengelilingi perkampungan itu disertai pelbagai lapisan masyarakat beragama Islam di kawasan berkenaan.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jabi, Yang Berhormat Mohd Iskandar Jaafar mengetuai perarakaan bersama Pegawai Daerah Besut, A Rahim Jusoh, Ketua Polis Daerah Besut dan Superintendan Kamaruddin Mohd Zakaria.

Turut serta ialah pegawai kanan jabatan kerajaan serta pemimpin masyarakat setempat. Selain menyertai perarakan, pengisian program meliputi ceramah dan kuiz berkonsepkan keagamaan.

Mohd Iskandar ketika ditemui bersyukur kerana program berkenaan berjalan lancar dan mendapat sambutan menggalakkan daripada penduduk sekitar DUN Jabi.

“Penyertaan yang ramai membuktikan semangat persaudaraan Islam dan perpaduan dikalangan penduduk setempat amat tebal dan dan masih wujud,” katanya.

MCA Besut anjur majlis sambutan Tahun Baru Cina


Pemimipin Besut YB Nawi, Muhamad Pehimi, Mohd Mahdi menyampaikan ampau

Oleh: Mohammad Ishak 

Sambutan Tahun Baru Cina anjuran MCA Bahagian Besut yang berlangsung di Sekolah Jenis Kebangsaan (Cina) ,Chung Hwa, di Bandar Jertih, tetap meriah dan mendapat sambutan penduduk setempat.

Majlis yang turut dihadiri pemimpin daerah itu diketuai Ahli Exco Kerajaan Negeri, Nawi Mohamad selaku Ketua Umno Bahagian Besut, Ahli Exco Kerajaan Negeri, Muhamad Pehimi Yusof yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jertih, ADUN Kota Putera, Mohd Mahdi Musa, ADUN Kuala Besut, Tengku Zaihan CK Rahman dan Penasihat Agama Perdana Menteri, Tan Sri Dr Abdullah Md Zin.

Penduduk setempat mewakili pelbagai lapisan masyarakat termasuk Cina, Siam, India dan Melayu yang hadir memeriahkan lagi suasana sambutan yang diadakan setiap tahun oleh MCA Besut.

Nawi yang juga ADUN Hulu Besut ketika berucap mewakili pemimpin Barisan Nasional (BN) Besut, melahirkan rasa gembira dengan semangat perpaduan yang ditunjukkan oleh masyarakat pelbagai kaum di daerah itu.

Katanya, amalan sedemikian diharap dapat diteruskan selama-lamanya bagi mempastikan keadaan aman dan sejahtera dapat diwujudkan di negeri ini.

“Kestabilan politik menerusi kepercayaan antara kaum dapat membantu memancu pembangunan negara dan mempercepatkan lagi usaha kerajaan mezahirkan konsep 1Malaysia,” katanya.

Beliau berkata, perpaduan amat penting untuk mensejahterakan rakyat termasuk menerusi aktiviti sosial, perayaan kaum dan sukan.

Nawi berkata, kerajaan sentiasa berusaha memupuk semangat perpaduan dan tolenrasi antara kaum supaya negara terus menikmati keamanan tanpa diragui oleh negara luar.

Sekitar Maulidurasul Padang Kemunting- Berarak tiga kilometer.

Bazlan (dua dari kanan) bersama Zakaria semasa perarakan.
Oleh: Aminudin Ismail. 

DEMI cintakan Rasulullah, kira-kira 200 penduduk sekitar Kampung Padang Kemunting, Batu Rakit memerah keringat selama hampir satu jam berselawat memuji nabi Muhammad s.a.w melalui tiga buah kampung sejauh kira-kira tiga kilometer di kampung itu, pagi tadi.

Majlis anjuran JKKK Kampung Padang Kemunting itu turut dihadiri Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Batu Rakit, Bazlan Abdul Rahman, Penghulu Mukim dan Ketua Balai Polis Batu Rakit.

Pengerusi JKKK kampung itu, Zakaria Abdul Rahman berkata, pelbagai acara diadakan sempena sambutan Maulidurasul itu, antaranya ialah perarakan, sarahan sgama, persembahan Marhaban, bacaan rowi dan Bacaan Hafazan Yasin.

Sebahagian menyertai perarakan.
"Sambutan penduduk pada perarakan maulid nabi kali ini begitu mengalakan dan kita mengharapkan sambutannya akan lebih baik lagi pada masa akan datang dengan penyertaan lebih ramai penduduk di sekitar Padang Kemunting ini," katanya.

Sementara itu, Bazlan dalam ucapanya mengharapkan penduduk seluruh Batu Rakit mengekalkan keamanan di kawasan itu dan jangan berpecah belah dengan mengeratkan perpaduan antara satu sama lain.

Pada majlis itu juga turut diadakan penyampaian imbuhan sebanyak RM50 kepada mereka yang menghafaz surah yasin di mana seramai sembilan orang menerimanya.
Ketua Balai Batu Rakit mengiringi YB dan penduduk.

Antara surirumah yang turut serta.

Murid sekolah rendah tidak ketinggalan menyertai perarakan.

Persembahan marhaban dari Kampung Bukit Wan.

Antara jemputan yang hadir.

Bacaan Rowi dari seorang jemputan.

Berselawat di atas kenderaan.

Hadirin mendengar ceramah agama.

Isa, sedang membaca Hafazan Yasin.

Anggota polis mengawal lalulintas sempena perarakan.
Sambutan meriah.

Syabas..Bazlan menyampaikan imbuhan kepada seorang penghafaz yasin.
Seorang bapa turut membawa anak kecil berarak.


 

SALAM MB TERENGGANU DARI ANTARTIKA

Eksklusif dari Antartika oleh :  Prof Dato' Dr.Aziz Deraman ditulis semula Ruslan Abdul Rahman-Pengarang Teganukita.

ANTARTIKA- Menteri Besar Terengganu, Dato’ Seri Haji Ahmad Said dilaporkan amat sihat dan cergas menjalankan tugas lawatan kerja di Antartika dan mengikuti ekloprasi bersama saintis dengan penuh pengamatan dalam menimba ilmu dan pengalaman yang sungguh unik.

 Kadang-kadang terpaksa menempoh laut di kutub yang bergelora di samping kesejukan yang melampau pengalaman sebelum ini, tetapi itu tidak menghalang beliau untuk meneruskan eksplorasi (penjelajahan dan pencarian) di Antartika yang sungguh mencabar itu.
 Dato’ Seri Haji Ahmad pada 22 Januari memberanikan diri menaiki kapal tentera laut Chile iaitu “Aqulies” untuk menjayakan ekspedisi saintifik di Antartika itu.

  Dato' Seri  Ahmad dan para saintis ditemani oleh kapten kapal CMDR Oxley yang sungguh mesra sekali. Pada 23 Januari mereka tiba di Stesen Penyelidikan Machiu Picchu yang dimiliki oleh kerajaan Peru dan diberi penerangan oleh ketua stesen penyelidikan itu.
   24 Januari- peserta/delegasi berada di sekitar Pulau Deception yang terletak kira-kira-kira 200 kilometer pelayaran ke selatan. Pulau ini adalah kawasan letupan gunung berapi hampir setengah abad yang lalu.
 25 Januari- laut di Antartika agak bergelora dan segala aktiviti penyelidikan hanya berlangsung di atas kapal. Terdapat juga pelajar sekolah yang hanya dalam lingkungan belasan tahun membuat projek sekolah berkaitan kehidupan haiwan ‘ peguin’ di Antartika, sesuatu yang sungguh hebat diterapkan di peringkat awal lagi tentang penyelidikan di kutub ini.
 26 Januari- Peserta/deligasi mendarat di suatu tempat yang dikenali Hannah Point bagi kajian flora dan fauna Antartika.
 27 Januari- Laut di Antartika kembali bergelora dan Dato’ Seri Ahmad berpuasa di hari ini.
 28 Januari- Dato’ Seri Ahmad bersama para saintis tiba di sebuah stesen penyelidikan yang lama kepunyaan Chile iaitu Copper-mine di kepulauan Roberts.
 Ini bermakna negara lain sudah lama membuat penyelidikan sehingga mempunyai beberapa stesen penyelidikan lama dan baru, sedangkan kita masih lagi menumpang penyelidikan di stesen milik orang lain.
 Oleh itu, amatlah berharga sekali saranan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin supaya ada usaha negara kita Malaysia ke arah memiliki stesen penyelidikan sendiri di Antarika.   Menteri Besar Terengganu dijangka mengakhiri lawatan kerja di kutub selatan itu pada 2 Februari ini dijangka berlepas pulang ke tanah air selepas itu.

Sekitar sambutan maulid nabi Chalok Barat.

BERGAYA…beberapa murid daripada pasukan rumah kuning Sekolah Kebangsaan Felda Chalok Barat, Setiu Terengganu begitu bersemangat dan bergaya ketika menyertai perarakan Sambutan Maulidurasul, di felda itu, hari ini.

Majlis anjuran sekolah itu dengan kerjasama PIBG sekolah dan Pengurusan Felda itu turut disertai Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Langkap, Dato’ Sabri Mohd Nor.

Menurut Jurucakap penganjur, Ahmad Abdullah, sambutan yang diadakan setiap tahun itu diadakan bagi memperingati kelahiran dan perjuangan junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w dan mengeratkan hubungan silaturrahim warga sekolah, peneroka dan kakitangan Felda.

Rumah biru juga bersemangat.
“Selain perarakan dan berselawat, pelbagai acara diadakan sempena sambutan maulid nabi kali ini, antaranya ialah ceramah maulidurasul, ucapan, persembahan Johan Selawat dan penyampaian hadiah.

“Hadiah disampaikan ialah untuk pemenang berselawat, azan, perbarisan, keceraian blok dan kecerian rumah yang disampaikan Dato' Sabri dan Pengurus Felda Chalok Barat,” katanya.-Aminudin.
Dato'Sabri (baju biru, depan) turut sertai perarakan.
Seorang pemenang terima hadiah.

Dato' Sabri bersama pengurus (kiri) dan Ketua Peneroka.

Rumah merah ketika perbarisan.


Murid tadika turut menyertai perarakan.


Pegawai Pejabat Agama memberi syarahan agama.

Pertandingan mewarna turut diadakan.

Sebahagian jemputan yang hadir.
Persembahan murid SKCB.

 

Majlis Sekretariat Pembangunan Usahawan Terengganu sasar 30 peratus peningkatan jualan 100 usahawan

Oleh: Aida Abd Rahman

Majlis Sekretariat Pembangunan Usahawan Terengganu menyasarkan peningkatan jualan sebanyak 30 peratus di kalangan 100 usahawan berprestasi tinggi yang dikenalpasti di seluruh Terengganu.

Ketua Pegawai Eksekutif Yayasan Pembangunan Usahawan Terengganu (YPU),Che Razali Adis berkata 100 usahawan dalam pelbagai bidang  terutama industri kecil dan sederhana (IKS) akan sentiasa dipantau oleh 18 agensi yang terlibat bagi meningkatkan kegiatan jualan dan aktiviti keusahawanan di Terengganu.

"Majlis sekretariat yang diketuai Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan Luar Bandar, Usahawan, Koperasi dan Kepenggunaan negeri, YB Roslee Daud itu juga bertujuan menjadikan sekretariat berkenaan sebagai platform perundingan yang lebih efektif dalam menyelaraskan hala tuju usahawan di negeri itu. 

"Antara lain penubuhan sekretariat ini ialah memastikan tiada pertindihan pemberian geran atau pinjaman kepada usahawan agar kemudahan yang disediakan kerajaan dapat dinikmati secara saksama oleh usahawan," katanya kepada pemberita dalam program Jejak Usahawan Terengganu, di kawasan perindustrian Chendering, Kuala Terengganu, semalam.

Antara anggota jawatankuasa sekretariat itu ialah SME Corp, Tabung Ekonomi Kumpulan Usahawan Niaga (TEKUN), Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (KETENGAH), Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM), Kraftangan Malaysia serta Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah (Risda).

Che Razali berkata sekretariat juga akan mengadakan mesyuarat empat kali setahun bagi menilai pencapaian program agensi dari semasa ke semasa. 

"Namun, jika ada isu yang timbul, sekretariat akan bersidang serta-merta dan dengan memanfaatkan penglibatan agensi-agensi ini, YPU tidak bersendirian dalam membangunkan usahawan," katanya.

Pemilihan usahawan berprestasi tinggi itu adalah berdasarkan perkembangan syarikat dan pengurusan perniagaan yang efektif kerana mereka adalah antara kumpulan yang diberi tumpuan untuk menembusi pasaran global.


30 January 2014

Lagi guru Amerika mengajar di Terengganu.

KENANGAN..sekumpulan guru Bahasa Inggeris daripada Amerika Syarikat bergambar kenangan dengan Exco Pelajaran, Pengajian Tinggi, Inovasi dan Tugas-Tugas Khas, Ghazali Taib  (Berdiri tengah) bersama beberapa pengetua dan guru besar serta pegawai di JPNT selepas selesai majlis penyerahan guru itu kepada guru besar dan pengetua sekolah, di sebuah hotel di Kuala Terengganu, hari ini.

Guru-guru Bahasa Inggeris (ETAs) dari Amerika Syarikat itu mula berkhidmat mengajar di beberapa buah sekolah di Terengganu sejak beberapa tahun lalu selama 10 bulan setiap kumpulan untuk mempertingkatkan penguasaan Bahasa Inggeris di kalangan pelajar.

Penempatan guru Bahasa Inggeris dari negara itu adalah hasil kerjasama antara Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Tun Abdul Razak dengan Presiden Amerika Syarikat, Barrack Obama.- Aminudin