Halaman

01 February 2014

Peserta jalan kaki ke Putrajaya Mohd Nor Mat akan terima hadiah keretaOleh:Mohammad Ishak 

Impian peserta jalan kaki Program Walk4Malaysia, Mohd Nor Mat,48, dari Kampung Tok Raja, Jertih, untuk memiliki kereta akan menjadi kenyataan apabila beliau akan dihadiahkan sebuah kereta Produa Viva esok.

Majlispenyerahan kunci kereta berkenaan akan disempurnakan oleh Menteri Pendidikan II, Dato’ Seri Idris Jusoh, sempena pelancaran Kelab Sukan dan Rekreasi Komuniti Parlimen Besut di Dataran Kuala Besut,jam 11 pagi esok.

Mohd Noor,kakitangan Yayasan Islam Terengganu (YT) mencipta sejarah apabila beliau menamatkan berjalan kaki sejauh 600 kilometer dari Kuala Besut ke Putrajaya, September tahun lalu.

Beliau menunaikan nazar selepas Barisan Nasional (BN) mencapai kejayaan mengekalkan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Besut, yang diwakili Tengku Zaihan Che Ku Abdul Rahman dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Julai tahun lalu.

Kejayaan Mohd Nor merintis berjalan kaki itu menarik perhatian rakyat Malaysia kerana Berjaya menjadi pejalan kaki pertama menamatkan perjalanan sejauh 600 kilometer.


Berikutan kejayaan beliau mengharumkan nama Terengganu, semua wakil rakyat di Parlimen Besut dan DUN Jabi, sepakat mengumpul dana untuk menghadiahkan sebuah kereta Viva kepada beliau.

Lima Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dan seorang Ahli Parlimen terbabit ialah Ketua Umno Bahagian Besut, Nawi Mohamad yang juga Ahli Exco Kerajaan Negeri, ADUN Jertih,, Muhamad Pehimi Yusof yang juga Ahli Exco Kerajaan Negeri, ADUN Kota Putera, Mohd Mahdi Musa, ADUN Kuala Besut, Tengku Zaihan Che Ku Abdul Rahman, ADUN Jabi, Mohd Iskandar Jaafar dan Ahli Parlimen Besut, Dato’ Seri Idris Jusoh.

No comments: