Halaman

31 January 2014

MCA Besut anjur majlis sambutan Tahun Baru Cina


Pemimipin Besut YB Nawi, Muhamad Pehimi, Mohd Mahdi menyampaikan ampau

Oleh: Mohammad Ishak 

Sambutan Tahun Baru Cina anjuran MCA Bahagian Besut yang berlangsung di Sekolah Jenis Kebangsaan (Cina) ,Chung Hwa, di Bandar Jertih, tetap meriah dan mendapat sambutan penduduk setempat.

Majlis yang turut dihadiri pemimpin daerah itu diketuai Ahli Exco Kerajaan Negeri, Nawi Mohamad selaku Ketua Umno Bahagian Besut, Ahli Exco Kerajaan Negeri, Muhamad Pehimi Yusof yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jertih, ADUN Kota Putera, Mohd Mahdi Musa, ADUN Kuala Besut, Tengku Zaihan CK Rahman dan Penasihat Agama Perdana Menteri, Tan Sri Dr Abdullah Md Zin.

Penduduk setempat mewakili pelbagai lapisan masyarakat termasuk Cina, Siam, India dan Melayu yang hadir memeriahkan lagi suasana sambutan yang diadakan setiap tahun oleh MCA Besut.

Nawi yang juga ADUN Hulu Besut ketika berucap mewakili pemimpin Barisan Nasional (BN) Besut, melahirkan rasa gembira dengan semangat perpaduan yang ditunjukkan oleh masyarakat pelbagai kaum di daerah itu.

Katanya, amalan sedemikian diharap dapat diteruskan selama-lamanya bagi mempastikan keadaan aman dan sejahtera dapat diwujudkan di negeri ini.


“Kestabilan politik menerusi kepercayaan antara kaum dapat membantu memancu pembangunan negara dan mempercepatkan lagi usaha kerajaan mezahirkan konsep 1Malaysia,” katanya.

Beliau berkata, perpaduan amat penting untuk mensejahterakan rakyat termasuk menerusi aktiviti sosial, perayaan kaum dan sukan.

Nawi berkata, kerajaan sentiasa berusaha memupuk semangat perpaduan dan tolenrasi antara kaum supaya negara terus menikmati keamanan tanpa diragui oleh negara luar.

No comments: