Halaman

26 January 2014

RM10.3 juta baiki kerosakan akibat banjir di Terengganu

Oleh FAUZI MOHD

Sebanyak RM56.9 juta diperuntukkan bagi kerja-kerja membaik pulih jalan, cerun dan jambatan yang terjejas teruk akibat banjir di tiga buah negeri baru-baru ini.

Menteri Kerja Raya, Dato’ Fadillah Yusoff berkata, jumlah itu termasuk RM10.3 juta (Terengganu), RM41.5 juta untuk Pahang dan RM5.1 juta (Johor).

"Berdasarkan laporan awal, sebanyak RM56.9 juta peruntukan diperlukan untuk proses baik pulih kerosakan itu walau bagaimanapun kita masih lagi memperincikan aspek teknikal bagi menentukan jumlah kos sebenar.

"Kita menjangkakan kerja-kerja itu akan dijalankan dalam masa terdekat," katanya kepada pemberita selepas melawat projek pembinaan Jambatan Bukit Kuang, Kemaman hari ini.Yang turut hadir, Ketua Setiausaha Kementerian itu, Datuk Himmat Singh; Ketua Pengarah Kerja Raya, Datuk Seri Ir. Mohd. Noor Yaacob dan Ketua Eksekutif CIDB, Datuk Seri Dr. Judin Abdul Karim. 

Fadillah yang dalam rangka lawatan kerja selama dua hari ke negeri ini bermula semalam kemudian meluangkan masa menyertai gotong-royong bersama sukarelawan di Kampung Pasir Gajah, Kemaman yang terjejas akibat banjir.
No comments: