Halaman

31 January 2014

Sekitar Maulidurasul Padang Kemunting- Berarak tiga kilometer.

Bazlan (dua dari kanan) bersama Zakaria semasa perarakan.
Oleh: Aminudin Ismail. 

DEMI cintakan Rasulullah, kira-kira 200 penduduk sekitar Kampung Padang Kemunting, Batu Rakit memerah keringat selama hampir satu jam berselawat memuji nabi Muhammad s.a.w melalui tiga buah kampung sejauh kira-kira tiga kilometer di kampung itu, pagi tadi.

Majlis anjuran JKKK Kampung Padang Kemunting itu turut dihadiri Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Batu Rakit, Bazlan Abdul Rahman, Penghulu Mukim dan Ketua Balai Polis Batu Rakit.

Pengerusi JKKK kampung itu, Zakaria Abdul Rahman berkata, pelbagai acara diadakan sempena sambutan Maulidurasul itu, antaranya ialah perarakan, sarahan sgama, persembahan Marhaban, bacaan rowi dan Bacaan Hafazan Yasin.

Sebahagian menyertai perarakan.
"Sambutan penduduk pada perarakan maulid nabi kali ini begitu mengalakan dan kita mengharapkan sambutannya akan lebih baik lagi pada masa akan datang dengan penyertaan lebih ramai penduduk di sekitar Padang Kemunting ini," katanya.

Sementara itu, Bazlan dalam ucapanya mengharapkan penduduk seluruh Batu Rakit mengekalkan keamanan di kawasan itu dan jangan berpecah belah dengan mengeratkan perpaduan antara satu sama lain.

Pada majlis itu juga turut diadakan penyampaian imbuhan sebanyak RM50 kepada mereka yang menghafaz surah yasin di mana seramai sembilan orang menerimanya.
Ketua Balai Batu Rakit mengiringi YB dan penduduk.

Antara surirumah yang turut serta.

Murid sekolah rendah tidak ketinggalan menyertai perarakan.

Persembahan marhaban dari Kampung Bukit Wan.

Antara jemputan yang hadir.

Bacaan Rowi dari seorang jemputan.

Berselawat di atas kenderaan.

Hadirin mendengar ceramah agama.

Isa, sedang membaca Hafazan Yasin.

Anggota polis mengawal lalulintas sempena perarakan.
Sambutan meriah.

Syabas..Bazlan menyampaikan imbuhan kepada seorang penghafaz yasin.
Seorang bapa turut membawa anak kecil berarak.


 

No comments: