Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

25 May 2013

Bersyukur Barisan Nasional (BN) berkuasa semula


Idris beramah mesra dengan orang ramai

Oleh: Mohammad Ishak 

Rakyat Terengganu bersyukur kerana Narisan Nasional (BN) dapat berkuasa semula diu negeri ini selain mengekalkan pemerintahan di peringkat pusat.

Menteri Pendidikan II,Dato’ Seri Idris Jusoh berkata, walaupun menghadapi tugas palinggentir pada Pilihan Raya Umum Ke 13 (PRU13), BN masih diberi kepercayaan oleh rakyat untuk terus mentadbir negara dan negeri ini.

Katanya, petugas BN terpaksa bekerja keras kerana pembangkang menggunakan pelbagai cara tidak sihat untuk memenangi PRU13 tetapi kita masih diberi mandat oleh rakyat.

“Pelbagai tuduhan dilemparkan pembangkang termasuk apa yang didakwa petugas SPR di Besut dikurung,” katanya pada majlis meraikan kejayaan BN di Pusat Daerah Mengundi (PDM), Gong Nering di Kampung Gong Gucil, di sini.

Idris yang juga Ahli Parlimen Besut berkata, berikutan keputusan PRU13 baru-baru ini BN perlu membuat analisa lebih terperinci bagi mengenal pasti punca kekalahan di beberapa kawasan bagi mempastikan kawasan terbabit akan diambil semula pada pilihan raya akan datang.

Beliau berkata, walaupun banyak fakor sudah dikenalpasti penyebab kekalahan calon BN tetapi kajian secara profesional perlu dilakukan supaya tindakan sewajarnya dapat dilakukan untuk masa depan BN.

Idris berkata, BN sebenarnya masih mempunyai kekuatan dan pembangkang bukannya kuat tetapi strategi menghadapi pihak lawan perlu dilakukan secara bijak dan professional terutama untuk menarik minat pengundi muda.

24 May 2013

Teruskan aktiviti kebudayaan Payang Walk-PPNT

Oleh; Esah Abdullah

Kerajaan negeri digesa meneruskan aktiviti persembahan kebudayaan sempena program Payang Walk yang akan bermula semula pada Khamis depan.

Pengerusi Persatuan Pelancongan Negeri Terengganu (PPNT) Wan Supian Dato’ Wan Ishak berkata, persembahan kebudayaan itu merupakan satu daya tarikan kepada pelancong untuk berkunjung ke Payang Walk di samping dapat memperkenalkan kebudayaan tempatan.

“Persembahan kebudayaan seperti wayang kulit, rodat, tarian saba, silat adalah antara persembahan kebudayaan yang masih ada untuk diketengahkan kepada pelancong dan kepada generasi baru,” katanya.

Menurutnya, persembahan kebudayaan di Payang Walk diadakan setiap Sabtu dan Ahad itu mula diperkenalkan pada Oktober tahun lalu, tetapi telah dihentikan pada Disember kerana masaalah cuaca.

``Bagaimanapun PPNT berharap acara persembahan kebudayaan itu dapat diadakan sempena program itu berlangsung bagi mempamerkan kehebatan kebudayaan negeri.

``Kita banyak diberi pendedahan mengenai kebudayaan negeri, tetapi tidak ada pertunjukan khusus atau secara berjadual kebudayaan tersebut untuk ditonton oleh orang ramai dan pelancong,’’ ujarnya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita pada Majlis Perasmian Mesyuarat Agung Pesatuan Pelancongan Negeri Terengganu kali ke 24 di Yayasan Pembangunan Usahawan (YPU) Kuala Terengganu semalam.

 PPNT akan mengadakan pertemuan dengan Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Dato' Mohd Jidin Shafee dalam waktu yang terdekat.untuk berbincang mengenai perkara itu.

Katanya, sebagai sebuah persatuan, PPNT tidak mempunyai peruntukan untuk membiayai persembahan kebudayaan yang memerlukan peruntukan kira-kira RM30,000 sebulan bagi persembahan yang diadakan dua kali seminggu.

Oleh itu, katanya peruntukan daripada kerajaan negeri amat diperlukan untuk membiayai persembahan kebudayaan yang sekaligus merancakkan lagi aktiviti Tahun Melawat Terengganu.

Bagaimanapun beliau mengucapkan terima kasih kepada kerajaan negeri kerana memberi peluang kepada PPNT untuk mengendalikan Payang Walk.

Menurutnya, Payang Walk  sebelum ini yang dibuka pada Jumaat, Sabtu dan Ahad akan dipinda kepada Khamis, Jumaat dan Sabtu.
 

TDM perluas saiz ladang dua kali ganda

Oleh: Noraini Jusoh

Sebagai sebahagian daripada pelan pembangunan syarikat, TDM Berhad (TDM atau Kumpulan) merancang untuk memperluaskan dua kali ganda saiz ladang menjelang 2018.

Pengerusinya, Datuk Haji Roslan Awang Chik berkata, dalam sektor perladangan kelapa sawit, Kumpulan TDM mensasarkan untuk mencapai sebanyak 70,000 hektar tanah ladang di Terengganu, Malaysia dan Kalimantan, Indonesia dapat ditanam menjelang tahun 2018 berbanding 40,518 hektar ketika ini.

"Memandangkan kesemua tanah ladang kepunyaan TDM di Terengganu telah ditanam, Kalimantan telah dikenal pasti sebagai kawasan pertumbuhan seterusnya bagi memacu perniagaan perladangan Kumpulan TDM pada masa hadapan.

"Setiap tahun TDM merancang untuk menanam sekurang-kurangnya 5000 hektar pokok kelapa sawit baru di ladang Kalimantan,” ujarnya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas Mesyuarat Agung Tahunan ke-48 TDM, di Primula Beach Hotel, semalam.

"Tahun ini, TDM dijangka dapat mengeluarkan hasil tuaian pertama daripada ladang seluas 400 hektar di Kalimantan yang mula ditanam pada tahun 2009,” katanya.

Tambah beliau, daripada keseluruhan 40,518 hektar tanah ladang yang diusahakan Kumpulan TDM di Terengganu, Malaysia dan Kalimantan, 75 peratus daripada pokok kelapa sawit yang telah ditanam adalah dalam lingkungan usia matang dengan purata usia 16 hingga 20 tahun,” ujarnya.

Katanya, bagi memastikan pengeluaran yang konsisten dan mampu bertahan, kumpulan TDM telah menetapkan polisi penanaman semula sebanyak lima peratus bagi kesemua ladang di Terengganu.

 

23 May 2013

Sepuluh Pegawai Tadbir bertukar

Oleh; Esah Abdullah 

Sepuluh orang Pegawai Tadbir negeri terbabit dengan arahan pertukaran yang akan berkuatkuasa mulai 1 Jun depan.

Menurut surat arahan yang dikeluarkan oleh Pejabat Setiausaha Kerajaan serta ditandatangani oleh Setiausaha Kerajaan Dato’ Haji Mazlan Ngah, tiga orang pegawai akan mengisi kekosongan manakala selebihnya tukar ganti.

Timbalan Pegawai Kewangan negeri, Dato’ Haji Mohd Yasim Awang, 56, akan mengisi kekosongan Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pengurusan) dan tempat beliau akan diganti oleh Encik Mohd Shukri Azam, 53, yang sebelumnya sebagai Pengarah Bajet Perbendaharaan negeri.

Manakala Pengarah Unit Pengurusan Maklumat negeri , Haji Shahidan Embok, 51, akan bertukar ke Kemaman sebagai Ketua Penolong Pegawai Daerah Kemaman dan tempat beliau akan diisi oleh Encik Ahmad Azmi Md Salleh, 54, yang sebelumnya sebagai Setiausaha Suruhanjaya Perkhidmatan negeri.

Encik Osman A. Bakar, 54, pula dari Ketua Penolong Pegawai Daerah Kemaman akan memegang jawatan sebagai Pengarah Bajet Perbendaharaan negeri dan Ketua Penolong Pegawai Daerah Dungun, Encik Mohd Razif Abdul Majid, 53, menjadi Timbalan Pengarah (Khidmat Pengurusan) Unit Perhubungan dan Komunikasi negeri.

Ketua Penolong Setiausaha (Pembangunan Harta) Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) Encik Idham Mustafa, 38, menjawat jawatan  sebagai Setiausaha Suruhanjaya Perkhidmatan negeri manakala Penyelaras Program Intan Wilayah Timur, Cik Nur Kamilah Hamzah, 32, mengisi kekosongan Penolong Kanan Setiausaha Kerajaan (Dasar dan Pembangunan ) Kerajaan Tempatan.

Selain itu Penolong Kanan Pentadbir Tanah (Pendaftaran) Kemaman, Puan Nor Sophia Azura Mohd Husin, 31, bertukar ke Intan Wilayah Timur sebagai Penyelaras Program dan Penolong Pesuruhjaya Hal Ehwal Agama (Pentadbiran dan Kewangan), Encik Hilman Hajijan, 32, mengisi kekosongan sebagai Penolong Kanan Pegawai Daerah (Pembangunan Fizikal) Setiu.

 

LMNT rangka program sempena cuti sekolah

Oleh: Suriati Ali

Lembaga Muzium Negeri Terengganu (LMNT) telah merangka beberapa program untuk menarik minat orang ramai mengunjungi muzium itu sepanjang musim cuti sekolah, antara 26 Mei dan 6 Jun ini.

 Penolong Kurator-Perhubungan dan Pemasaran LMNT Mohd Saberi Muda berkata salah satu daripada program itu ialah rampai budaya iaitu satu aktiviti khusus untuk menghidupkan suasana di muzium.

 Katanya rampai budaya merupakan satu rangkuman aktiviti demontrasi, permainan, kuiz, persembahan kebudayaan yang diadakan serentak bertempat di perkarangan muzium.

“Aktiviti-aktiviti yang dijalankan bertujuan sebagai penyaluran maklumat dan pengetahuan berhubung dengan aspek sejarah dan budaya tempatan.

 "Program ini bertujuan menjadikan muzium Terengganu satu destinasi 'wajib dikunjungi' pada musim cuti persekolahan," katanya.

 Mohd Saberi berkata antara aktiviti teras kepada rampai budaya ini adalah persembahan kebudayaan, demostrasi awetan manuskrip, awetan mamalia dan permainan tradisional.

 Katanya program rampai budaya edisi kedua ini dijangka akan berjaya menarik lebih ramai pengunjung bebanding edisi pertama yang telah dijalankan pada cuti awal penggal pada Mac lalu.

 Mohd Saberi berkata pada edisi pertama rampai budaya telah berjaya menarik hampir 4,000 pengunjung dan untuk program kali ini, pengunjung dijangka meningkat 100 peratus. 

Beliau berharap kepada para ibu-bapa dan pelajar-pelajar sekolah tidak melepaskan peluang untuk menyaksikan rampai budaya ini.

 

Exco baru sedia `blueprint' sehingga tahun 2020

Oleh: Aida Abd Rahman

Mesyuarat pertama Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (Exco) Terengganu semalam, memperhalusi bidang tugas semua portfolio supaya setiap Exco yang baru dilantik itu dapat menyediakan pelan perancangan terperinci dan hala tuju mereka sehingga tempoh tujuh tahun menjelang 2020, kata Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said.

 “Tidak banyak kertas (perkara) yang diusulkan pada mesyuarat pertama ini, melainkan paling utama kita memperkenal portfolio serta amanah kepada mereka supaya dapat menyediakan `blueprint’ masing-masing, sehingga 2020,” katanya selepas mempengerusikan mesyuarat mingguan pertama Exco kerajaan negeri, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu.

Turut hadir, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah.

Menteri Besar juga mengingatkan semua Exco bukan hanya tertakluk dan mengutamakan amanah sebagai Exco sahaja, sebaliknya turut menjaga kawasan selaku wakil rakyat serta Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun).

“Apa yang penting perkhidmatan mereka sebagai Exco perlu diselaraskan dengan menjaga kawasan.Kita tak nak mereka menjadi Exco sahaja, sehingga kawasan ditinggalkan, jadi itu perlu kita berikan penekanan,” katanya.

Sementara itu, Dato’ Seri Haji Ahmad, berkata kerajaan negeri masih dalam proses menyiapkan rombakan kecil portfolio Exco sebelum dipersembahkan kepada Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin, bagi mendapat perkenan baginda dalam masa terdekat.

Rombakan itu seiring dengan penubuhan kementerian serta Kabinet yang baru ditubuhkan Kerajaan Pusat.

Sebelum ini, Dato’ Seri Haji Ahmad berkata rombakan itu mungkin akan dilakukan segera bagi menampung pelbagai peranan dan tugas terhadap rakyat yang bakal dilaksanakan oleh kerajaan negeri agar ia seimbang dengan tanggungjawab di peringkat Pusat.


 

AIM komited bantu sahabat jadi usahawan

Oleh: Noraini Jusoh

Setelah 25 tahun beroperasi Amanah Ikhtiar Malaysia (AIM), secara kumulatifnya telah mengeluarkan pinjaman hampir RM9 bilion.

Pengarah Urusan AIM, Datuk Hajah Zabidah Ismail berkata, berbekalkan modal RM1 bilion AIM telah berjaya membuat pusingan modal sebanyak sembilan kali.

"Sebagai menyokong usaha kerajaan dalam meningkatkan taraf ekonomi dan sosial masyarakat, kita menyasarkan dapat melahirkan 30 peratus usahawan mikro berjaya dari kalangan sahabat AIM menjelang 2015.

"Bagi mencapai sasaran berkenaan, tahun ini sebanyak RM2 bilion diperuntukkan bagi membiayai pinjaman kepada sahabat AIM dan setakat ini hampir RM400 juta dari jumlah itu telah dikeluarkan sebagai bantuan modal kepada mereka,” ujarnya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas merasmikan Seminar Keusahawanan dan Kepenggunaan Halal Negeri Terengganu 2013, di Quinara Al-Safir Resort, Terengganu, semalam.

Katanya, hasrat AIM adalah untuk membimbing sahabat yang kebiasaannya terdiri daripada fakir miskin dan miskin tegar menjadi usahawan.

"Dari kajian impak yang dilakukan, kita dapati mereka yang meminjam tiga atau empat kali baru boleh keluar dari garis kemiskinan.

"Kita akui, untuk mencapai tahap usahawan memakan masa kerana kebiasaannya lebih daripada 10 tahun di mana usahawan yang dimaksudkan ialah mereka yang mendapat pendapatan RM3500 sebulan secara konsisten.,” ujarnya.

Katanya, untuk yang pertama kali meminjam kita keluarkan maksimum RM3000 dan setakat ini maksimum yang boleh kita beri ialah RM50,000.

"Ia mengikut kemampuan mereka membayar balik, projek yang dilaksanakan atau mengikut daya tahan projek,” jelasnya.

Mengulas mengenai pembayaran balik katanya, berdasarkan rekod kadar bayar balik tidak ada masalah kerana 99.4 peratus pembiayaan dilunaskan peminjam.

"Daripada 123 cawangan yang ada di seluruh Malaysia, lebih 80 cawangan menunjukkan kadar bayar balik 100 peratus dan risiko mereka yang tidak mampu untuk bayar balik pinjaman itu amat rendah.

"Kini, sahabat AIM yang 90 peratusnya wanita dari seluruh Malaysia mencecah 340 ribu dan 28 ribu daripadanya dari negeri ini di mana lebih 60 peratus terlibat dengan peruncitan, ternakan, perikanan serta perladangan.

 

Angkat sumpah Adun, pelantikan Speaker 16 Jun

Oleh: Aida Abd Rahman

Majlis mengangkat sumpah Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Terengganu dan pelantikan Speaker DUN akan diadakan di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, pada 16 Jun ini.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, perasmian penggal baru persidangan DUN ke-13 pula akan disempurnakan Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin pada keesokannya, 17 Jun.

"Seterusnya, untuk sesi perbahasan pula akan berjalan sehingga 19 Jun berserta sesi penggulungan," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat pertama Exco kerajaan negeri, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, semalam.

Dato’ Seri Haji Ahmad mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar di hadapan Sultan Mizan di Istana Maziah, pada 11 Mei lalu selepas enam hari Barisan Nasional (BN) mengekalkan penguasaan majoriti mudah di Terengganu pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13).

Selain Menteri Besar, turut mengangkat sumpah jawatan dan menerima watikah pelantikan pada majlis itu ialah 10 Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (Exco) yang menerima watikah pelantikan.


22 May 2013

Kesal masyarakat Tionghua tolak tuah-MB

Oleh: Suriati Ali

Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) sudah berakhir dan mandat menerajui negeri sekali lagi diberi rakyat kepada Barisan Nasional (BN) Terengganu bagi membentuk kerajaan.

 Walaupun BN menang tipis dengan 17 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) daripada 32 semuanya, selain empat kerusi Parlimen daripada lapan di negeri ini, setidak-tidaknya kemenangan itu sangat melegakan para penyokong BN di seluruh negeri.

 Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata pihaknya telah melakukan yang terbaik dan Alhamdulillah syukur kepada Allah, dalam keadaan sebegini rupa kita masih dapat kembali memerintah Terengganu.

“Pada masa sama, saya kesal dan sedih dengan sikap pengundi Cina yang menolak satu-satunya calon dari MCA yang memang jelas boleh memikul tugas sebagai wakil rakyat dan bukan calon terjun seperti yang dipilih sekarang.

 “Mengapa mereka menolak tuah, kita sudah buka peluang untuk mereka mengadu hal dan membawa suara rakyat di Sidang Dewan Undangan Negeri untuk diselesaikan.

 “Mengapa mereka (masyarakat Tionghua) tidak pilih bangsa sendiri, jika ada masalah selepas ini, jangan pula bising, pergilah mengadu dan minta bantuan dengan wakil rakyat yang mereka pilih,” katanya.

 Katanya, apa yang berlaku pada PRU13 lalu merupakan tsunami di kalangan pengundi Tionghua terhadap BN di Terengganu walaupun kita sudah melakukan terbaik untuk mereka.

 “Setiap keperluan dan kebajikan yang diperlukan, seboleh-bolehnya ditunaikan, tetapi mereka tetap menolah tuah dan sudah sepatutnya mereka terima padah ,” katanya.

 

Siasatan segera punca runtuhan masjid

Menteri Besar Terengganu, Dato' Seri Haji Ahmad Said (depan kiri) mempengerusikan mesyuarat pertama Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri di Wisma Darul Iman. - GAMBAR OLEH ZULKIPLI PUTRA.
Oleh: Aida Abd Rahman

Kerajaan negeri sedang menunggu siasatan Unit Forensik Jabatan Kerja Raya (JKR) berhubung insiden bumbung hadapan Masjid Kampung Binjai Kertas, Hulu Terengganu yang runtuh, malam Isnin lalu sama ada berpunca dari reka bentuk bangunan tidak selamat atau pembekalan bahan pembinaan yang tidak mengikut spesifikasi ditetapkan.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata pihaknya mengarahkan siasatan segera dibuat untuk mengetahui punca sebenar insiden, selain memastikan masjid yang bernilai kira-kira RM1.7 juta itu dapat dibaikpulih secepat mungkin supaya dapat digunakan semula pada bulan puasa nanti.

“Pada hari ini, kita sudah memanggil Pengarah JKR untuk memberi taklimat mengenai runtuhan Masjid Kampung Binjai Kertas yang merupakan masjid kedua (runtuh) selepas Masjid Batu Putih (Kemasek, Kemaman) suatu masa dulu.

“Kita sudah mengarahkan pihak JKR menyiasat masjid yang mempunyai design yang sama, sama ada kerana design yang silap ataupun pembekal yang menyediakan bahan pembinaan ini melakukan kesilapan dan sebagainya kerana kita tahu bahawa beberapa bangunan dan masjid yang dibina menggunakan pembekal yang sama, iaitu pembekal kekuda, Ajiya STI Sdn Bhd, Puchong Selangor, nama pemasang kekudanya, syarikat Bestweld Steel Sdn Bhd, Puchong, Selangor dan jenis kemasan bumbungnya, `double interlocking clay roofing’, Syarikat Golden Clay Industries Sdn Bhd, Yong Peng Johor ,” katanya selepas mempengerusikan mesyuarat mingguan pertama Exco kerajaan negeri, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, hari ini.

Turut hadir, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah.

Dato’ Seri Haji Ahmad yang kesal dengan insiden runtuhan kedua yang melibatkan masjid selepas runtuhan Masjid Batu Putih pada 3 Oktober 2009, meminta supaya JKR mengkaji secara terperinci terhadap masjid yang mempunyai reka bentuk serupa dengan masjid Binjai Kertas berkenaan, sama ada kesilapan reka bentuk atau penggunaan bahan binaan yang tidak mengikut spesifikasi sebenar.

Menurutnya, pembekal kekuda, Ajiya STI dikatakan turut pernah berdepan dengan tindakan penggantungan selepas 2008, sementara masjid berkenaan pula dibina sepanjang 2007 hingga 2008, sebelum beliau menjadi menteri besar.

 “Jika hendak kira ini bukan zaman saya, tetapi saya kena terima kesan daripada runtuhan masjid, runtuhan stesen bas, runtuhan stadium dan sebagainya. Tetapi kita harap supaya semua bangunan yang menggunakan struktur yang sama supaya disiasat kerana kita takut selepas ini ada lagi berlaku runtuhan dan sebagainya walaupun perkara itu sudah dalam perjanjian jaminan 10 tahun pada kepada material digunakan ini.

 “Tetapi tidak tahulah, bila runtuhan ini berlaku kontrakktor akan cuba cari jalanlah untuk lepaskan diri, walaupun dalam syarat 10 tahun jaminan dan sebagainya,” katanya.

Beliau juga mengakui sering menegur dan meminta pihak JKR supaya memantau setiap projek pembangunan lebih kerap dan rapi bagi mengelak kejadian yang sama berulang dan bukannya ke tapak pembinaan hanya untuk menyerahkan projek dan menerima projek yang siap dari syarikat pemaju.

 “Kita sudah beritahu (JKR) berulang kali perkara yang sama, JKR ini bawah kuasa JKR Persekutuan sepatutnya tindakan diambillah. Runtuhan pula sering berlaku di Terengganu, itu yang saya pelik. Atau masa itu (pembinaan) menggunakan dana khas, duit banyak, mudah buat dan cincai sahaja.

 “Saya menjadi mangsa kerana berlaku di masa saya, sedangkan benda ini dibuat (sebelum ini) sejarah pembuatan ketika itu, duit banyak dan masing-masing mahu projek banyak, nak cepat semua sekali dan ketika itulah tidak ikut spesifikasi dan mungkin JKR ketika itu mengatakan projek terlalu banyak , tidak sempat periksa dan inilah beban yang terpaksa kita kena pikul,” katanya.

Dalam kejadian itu, 12 jemaah masjid yang masih berada di masjid itu selepas menunaikan solat Isyak nyaris maut setelah bumbung hadapan masjid berkeluasan 30 x 30 kaki persegi itu runtuh.


KKLBW wujud ADS ganti ADC

Oleh; Esah Abdullah

Pertandingan Anugerah Desa Sejahtera (ADS) mula membuka tirainya tahun ini bagi mengantikan Anugerah Desa Cemerlang (ADC) yang telah diwujudkan sejak 23 tahun lalu (1989) dengan beberapa penambahabaikan dilakukan.

Ketua Setiausaha Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (KKLBW), Dato’ Ibrahim Muhamad berkata, pengumuman pemenang kampung berjaya juga akan dibuat bersempena dengan sambutan hari kemerdekaan pada 31 Ogos nanti.

“Kita buat kajian semula terhadap kriteria yang dipertandingkan dengan memasukkan elemen patriotisma yang perlu ada dalam masyarakat,” katanya ketika berucap di Majlis Penghargaan Anugerah Desa Cemerlang Peringkat Kebangsaan di Dewan Serbaguna KKLBW semalam.

Hadir sama, Penolong Ketua Setiausaha KKLBW, Dato’ Norsiah Arshad beserta 700 orang pengerusi jawatankuasa induk dan petugas program manakala ahli Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Bukit Wan selaku tuan rumah turut serta.

Majlis penyampaian anugerah telah disempurnakan oleh Perdana Menteri Dato’ Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak bertempat di Kampung Bukit Wan Kuala Terengganu pada 1 Mei lalu.

Katanya, Terengganu dan Johor juga menjadi negeri terakhir yang menerima anugerah bagi ADC 2012 dan ia juga satu sejarah kerana tidak pernah berlaku ada dua pemenang diumum sebagai johan bersama.

“Selama 23 tahun anugerah itu diwujudkan kita berjaya melahirkan 180 kampung diseluruh negara yang berdaya maju serta berdaya saing.

“Matlamat kita mahu membangunkan masyarakat kampung melalui pelbagai perancangan untuk meningkatkan pendapatan isi rumah,” katanya.

Dato’ Ibrahim  melahirkan rasa terharu dan terima kasih di atas komitmen semua pihak yang menyokong melancarkan perjalanan majlis.

Beliau kemudiannya telah menyampaikan sijil penghargaan kepada jawatankuasa induk dan petugas Majlis ADC manakala Pegawai Daerah Kuala Terengganu, Haji Wan Nawawi Wan Ismail menerima sijil penghargaan bagi pihak tuan rumah.

 

Program Wanita Terengganu Sihat 30 Mei ini

Oleh: Aida Abd Rahman

Kerajaan negeri dengan kerjasama Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN) Terengganu bakal mengadakan Program Wanita Terengganu Sihat di Hotel Grand Continental Kuala Terengganu, pada 30 Mei (Khamis) ini.

Pengarah LPPKN Terengganu, Puan Nurfarhana Lee Mohd Zulkiflee Lee (gambar kiri), berkata program yang diadakan secara percuma itu bertujuan memberi kesedaran, informasi dan pemeriksaan kesihatan kepada golongan wanita dalam usaha menangani penyakit yang berisiko tinggi seperti barah payudara, pangkal rahim, jantung, diabetis dan darah tinggi.

“Ia juga bagi memberi kesedaran mengenai kepentingan mengamalkan cara hidup sihat yang akan disampaikan dalam dua slot ceramah oleh pakar perubatan dan pemakanan.

“Selain itu, slot ceramah ketiga pula mengenai `Kesihatan Wanita Menurut Perspektif Islam’ disampaikan oleh pegawai agama Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu,” katanya dalam satu kenyataan yang diedarkan kepada media, semalam.

Selain itu, peserta program juga berpeluang menjalani pemeriksaan saringan kesihatan secara percuma serta membuat permohonan subsidi untuk menjalani mamogram.

Katanya, pameran dan perkhidmatan kembara kaunseling juga disediakan sempena program itu nanti.

“Kakitangan wanita dialu-alukan menyertai program ini dengan mengisi borang pengesahan yang disediakan dan dikembalikan kepada LPPKN pada atau sebelum 26 Mei ini, di mana maklum balas dan penyertaan awal akan diutamakan .

“Program yang terhad penyertaan dan tanpa sebarang bayaran ini mampu melengkapkan diri peserta dengan ilmu pengetahuan mengenai kesihatan dan langkah berjaga-jaga bagi mengatasi penyakit berbahaya yang kini menyerang ramai golongan hawa,” katanya.

 

TDM perluas operasi menjelang 2018

Oleh: Noraini Jusoh

Selaras dengan matlamat mengembangkan perniagaannya, TDM Berhad akan memperluaskan dua kali ganda saiz ladang dan tiga kali ganda operasi hospital menjelang 2018.

 Menurut jurucakap TDM Berhad, dalam sektor perladangan kelapa sawit, Kumpulan TDM mensasarkan untuk mencapai sebanyak 70,000 hektar tanah miliknya dapat ditanam bagi kedua-dua ladang di Terengganu dan Kalimantan daripada keluasan sebanyak 40,518 hektar yang ditanam setakat ini.

Kawasan penanaman kelapa sawit milik TDM di Kalimatan, Indonesia.
"Bagi memacu perniagaan perladangan pada masa hadapan, Kumpulan TDM telah mengenal pasti kawasan pertumbuhan seterusnya iaitu di Kalimantan memandangkan kesemua ladang kepunyaan TDM di Terengganu telah di tanam kelapa sawit.

"Manakala, bagi bahagian penjagaan kesihatan pula, Kumpulan TDM telah menetapkan matlamat untuk memperbesarkan operasi hospital,” ujarnya dalam satu kenyataan.

Katanya, Kumpulan TDM akan menambah bilangan katil dan hospital serta memperluas jenis perkhidmatan bagi memenuhi permintaan yang semakin meningkat disamping meninjau pasaran baru seperti di Kota Bharu untuk mengukuhkan lagi kedudukan pasaran sebagai pembekal perkhidmatan penjagaan kesihatan swasta terunggul di pantai Timur.

"Program perluasan dan pengembangan operasi hospital adalah sebagai langkah untuk mempersiapkan bahagian ini untuk penyenaraian awam dalam tempoh tiga hingga lima tahun akan datang.

"Dengan penyenaraian tersebut, Kumpulan TDM akan menjadi sebuah syarikat penjagaan kesihatan ketiga terbesar yang disenaraikan di Malaysia,” ujarnya.

 

UniSZA setuju terima enam pelajar KUPU SB

Oleh: Noraini Jusoh

Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) bersetuju untuk menerima enam pelajar daripada Kolej Universiti Perguruan Ugama Seri Begawan (KUPU SB), Negara Brunei Darussalam untuk mengikuti program pertukaran pelajar selama satu semester di universiti ini bermula September depan.

Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa) UniSZA, Prof. Dr. Amran Ahmed berkata, tiga pelajar terdiri daripada program Ijazah Sarjana Muda Perguruan Ugama (Usuluddin) dan bakinya Ijazah Sarjana Muda Perguruan Ugama (Syariah) KUPU SB.

"Persetujuan ini dicapai hasil perbincangan rapi yang dilakukan dan juga susulan daripada majlis menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) antara kedua-dua pihak bagi menjalin kerjasama dalam bidang akademik pada 25 Februari lalu.

"Sempena kunjungan hormat delegasi KUPU SB ini juga, kata sepakat telah dicapai dimana pemindahan pelajar juga adalah dalam bentuk kerjasama latihan mengajar dan pelajar daripada KUPU SB akan menjalani latihan mengajar mereka di Terengganu,” ujarnya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas lawatan delegasi KUPU SB ke Fakulti Pengajian Kotemporari Islam UniSZA, semalam.

Tambah beliau, bagi memartabatkan ilmu falak, pihak UniSZA juga bersetuju untuk bekerjasama dengan KUPU SB bagi membantu universiti berkenaan menawarkan sijil falak.

"Ini akan menjadi perkongsian pintar antara kedua-dua universiti dalam menjayakan sijil falak,” ujarnya.

Sementara itu, Pemangku Timbalan Ra’es KUPU SB, Dr Haji Norarfan Zainal berkata, objektif lawatan KUPU SB ke UniSZA untuk mengukuhkan jalinan kerjasama yang ditandatangani telah berjaya mencapai matlamat yang diharapkan.

"Sebagai sebuah universiti yang baru ditubuhkan, masih banyak yang perlu dipelajari KUPU SB dari universiti yang ada di Malaysia.

"Kita juga meminta bantuan UniSZA untuk meningkatkan mutu dan kualiti universiti kerana kepakaran pihak KUPU SB yang mempunyai 70 kakitangan dan 700 pelajar sekarang ini masih terhad,” ujarnya.

Katanya, KUPU SB yang ditubuhkan pada 2007 hasil naik taraf Maktab Ugama Seri Begawan yang ditubuhkan pada tahun 1972 sehingga kini telah menjalin kerjasama dan menandatangani MoU dengan 18 buah universiti di mana lapan buah terdiri daripada univesiti di Malaysia.

Mengenai ilmu falak katanya, KUPU SB masih belum mempunyai kepakaran dalam bidang tersebut dan itu merupakan salah satu sebab mengapa pihak universiti menjalin kerjasama bagi meminta bantuan UniSZA untuk tawarkan kursus falak.

"Ilmu falak ini penting dan tujuan KUPU SB ingin membuka kursus ini ialah sebagai memenuhi tuntutan fardu kifayah khususnya untuk penduduk Islam di Brunei,” ujarnya.

 

21 May 2013

T'Kafe Mr Burger ketiga dilancar 25 Mei

AZMI RAZIK
Oleh: Aida Abd Rahman

Yayasan Pembangunan Usahawan Terengganu (YPU) memperluaskan jaringan perniagaan restoran T’Kafe dengan penubuhan cawangan T' Kafe Mr Burger yang terbaru di Pusat Dagangan Terengganu (TTC), Kuala Terengganu, tidak lama lagi.

T’ Kafe Mr Burger yang pertama, di Chendering dan kedua di Paka, mula beroperasi pada awal dan penghujung April lalu, mendapat sambutan yang amat baik dari pelanggan sekitar.

Rangkaian ketiga akan dilancarkan oleh Pengerusi Jawatankuasa Usahawan, Pembangunan Luar Bandar, Kepenggunaan dan Koperasi negeri, YB Roslee Daud, di Hadapan Galeri B, TTC, 25 Mei (Sabtu) ini, kira-kira jam 9.30 pagi.

Ketua pegawai Eksekutif YPU, Haji Azmi Razik , berkata T’Kafe Mr Burger yang terbaharu dikendalikan Encik Mohd Wahyu Affandy Zainuddin selaku Pengarah Urusan yang juga pengusaha Murtabak Raja.

“Menu yang dihidangkan dalam restoran itu nanti menepati konsep hidangan yang ringkas dan menyelerakan seperti pelbagai jenis burger, bujur (oblong) dan Murtabak Raja yang semakin terkenal sejak kebelakangan ini.

“Selain itu, turut terdapat sajian berat seperti nasi lemak, nasi beriani dan nasi dagang yang memenuhi selera ramai,” katanya.

Haji Azmi berkata, YPU berharap agar cawangan T Kafe Mr Burger ini dapat diwujudkan di dalam dan luar Terengganu dengan menggunakan konsep francais kepada usahawan yang berminat alam perniagaan ini.


UniSZA terima kunjungan hormat delegasi KUPU SB

Oleh: Noraini Jusoh

Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) menerima kunjungan hormat delegasi Kolej Universiti Perguruan Ugama Seri Begawan (KUPU SB) susulan daripada majlis menandatangani memorandum persefahaman (MoU) yang telah ditandatangani kedua-dua pihak di Bandar Seri Begawan, Negara Brunei Darussalam pada 25 Februari lalu.

Delegasi seramai 7 orang yang terdiri daripada pegawai pengurusan akademik KUPU SB diketuai Pemangku Timbalan Ra’es KUPU SB, Dr Haji Norarfan Zainal telah disambut oleh Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa) UniSZA, Prof. Dr. Amran Ahmed di Bilik Persidangan UniSZA, hari ini.

Prof. Dr. Amran berkata, beliau amat berbangga kerana KUPU SB sudi datang ke sini untuk menjalin kerjasama serta melawat UniSZA.

"Saya berharap dengan terjalinnya perhubungan di antara dua universiti ini maka lebih banyak aktiviti bersama akan dapat dilakukan pada masa akan datang,” ujarnya dalam ucapan aluan pada majlis lawatan delegasi KUPU SB ke Fakulti Pengajian Kotemporari Islam UniSZA.

Pada ucapan balas, Dr Haji Norarfan mengharapkan usahasama dan lawatan yang terjalin dapat memperkukuhkan lagi perhubungan antara kedua-dua universiti dari pelbagai segi termasuk pertukaran pelajar bagi berkongsi pengalaman.

Sepanjang kunjungan tersebut, delegasi KUPU SB turut dibawa melawat perpustakaan dan balai cerap bagi mendedahkan mereka kepada kemudahan akademik yang berada di UniSZA.

Pemilihan UniSZA sebagai destinasi kunjungan luar negara adalah selari dengan usaha mereka untuk meneroka peluang yang ada bagi menjalin kerjasama dan memperkukuh hubungan dua hala memandangkan KUPU SB sebuah universiti yang baru dinaik taraf.

 

Bekas pengarah JPNT terharu terima anugerah

Draman Muda dianugerah sebagai Tokoh Guru 2013.
-Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.
Oleh: Suriati Ali 

“Saya cukup terharu kerana sumbangan dan jasa yang dicurahkan sepanjang 32 tahun dalam bidang perguruan dihargai Kerajaan Negeri dan Jabatan Pendidikan Negeri Terengganu.

“Pekerjaan sebagai guru dipandang mulia di mata masyarakat selain merupakan satu ibadah, faktor itu membuatkan saya tidak pernah jemu untuk berbakti kepada masyarakat, disamping sentiasa berazam untuk menjadi pendidik terbaik,” kata penerima anugerah Tokoh Guru Negeri Terengganu Encik Draman Muda, 62.

 Beliau yang juga bekas Pengarah Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu (JPNT), berkata demikian selepas Majlis Sambutan Hari Guru peringkat Terengganu, di Stadium Tertutup Gong Badak, Kuala Terengganu, semalam.

Majlis yang dirasmikan Menteri Besar, Dato Seri Haji Ahmad Said turut dihadiri Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato Haji Mazlan Ngah; Pengerusi Pelajaran, Pengajian Tinggi, Inovasi dan Tugas-Tugas Khas Negeri, YB Ghazali Taib dan Pengarah Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu (JPNT), Encik Zakaria Hussin.

 Encik Draman turut memberitahu tugas dan tanggungjawab guru pada masa kini cukup besar cabarannya, oleh itu mereka perlu bijak mencari jalan penyelesaian terbaik demi anak didik, nama baik sekolah dan Terengganu.

“Jika anak didik berjaya menempuh masa depan penuh gemilang, sudah pasti kita berasa bangga dan terus bersemangat mencurahkan ilmu kepada anak didik lain,” katanya .

Penerima Anugerah Guru Kurang Upaya Cemerlang, Che Arshad Yasin, 49, berkata kekurangaan fizikal yang dialaminya, tidak langsung mematahkan semangat dirinya untuk mendalami ilmu pendidikan dan seterusnya menjadi guru.

“Walaupun mengalami kesukran untuk bergerak disebabkan kecacatan pada kanan tangan akibat kemalanagan jalan raya 25 tahun lalu, saya nekad mahu mendi pendidik,” katanya

 

Polis minta penganjur perhimpunan tukar lokasi

Pihak polis meminta penganjur supaya menukar tarikh dan lokasi perhimpunan mereka yang dijadual berlangsung di Kuala Ibai, Kuala Terengganu, Khamis ini.

Ketua Polis Daerah Kuala Terengganu, ACP Zamri Shamsuddin berkata notis awal yang diberikan pihak penganjur kurang daripada 10 hari perhimpunan hendak diadakan seperti yang ditetapkan Akta Perhimpunan Aman 2012.

Beliau berkata lokasi yang dipilih juga tidak sesuai kerana berdekatan jalan utama, kawasan perumahan, kawasannya yang sempit selain mengambil kira faktor keselamatan orang ramai.

"Kita ada menerima surat pemberitahuan berhubung himpunan itu dari pihak penganjur semalam dan kita dapati ia jelas tidak menepati akta perhimpunan aman yang ditetapkan.

"Jadi kita minta mereka meminda tarikh dan mencari lokasi yang lebih sesuai," katanya pada sidang media di sini, semalam.

Tuan Zamri berkata polis tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang jika pihak gagal mematuhi peraturan dan syarat yang ditetapkan.


Rumah tradisional RM3 juta diubahsuai

Oleh; Esah Abdullah

Rumah Seni Bina Tradisional Terengganu di Losong Haji Su yang dibeli oleh Lembaga Muzium Negeri Terengganu (LMNT) dengan harga kira-kira RM3 juta akan dibuka kepada orang ramai selewat-lewatnya pada 2016.

Pengarah LMNT, Haji Mohd Yusof Abdullah (gambar kanan) berkata, rumah yang dibeli pada tahun 2011 itu masih lagi dalam peringkat kerja-kerja pemuliharaan,

`` Rumah tersebut sebahagian besarnya diperbuat daripada kayu cengal, merupakan hasil ketukangan Melayu yang unik dan perlu dikekalkan untuk tatapan generasi masa kini

“Rumah yang dibina dalam tahun 1850an itu juga memerlukan kerja-kerja pemuliharaan yang terliti untuk memastikan ciri-ciri tradisional itu kekal seperti sedia kala,’’ katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita di majlis Perasmian . Pameran Inovasi dan Kreativiti Tradisional 2013 di Kompleks Lembaga Muzium Negeri Terengganu (LMNT)) di Losong, Kuala Terengganu.

Menurutnya, kawasan tersebut akan menjadi tumpuan ramai pada masa akan datang kerana Kampung Losong sendiri pada masa ini terkenal dengan perusahaan keropok.

Malah katanya, jika rumah tradisional itu siap dibaiki sepenuhnya, pelbagai aktiviti juga turut dirancang di kawasan berkenaan.
 

20 May 2013

Pengunjung Tasik Kenyir meningkat

Pengunjung Tasik Kenyir kian meningkat  dari tahun ke tahun. - Gambar
oleh Zulkipli Putra.
DATO' MOHD JIDIN
Oleh: Aida Abd Rahman

Pengunjung ke Tasik Kenyir dijangka meningkat 20 peratus kepada 450,000 orang sepanjang 2013 berbanding 397,005 pada tahun lalu.

Peningkatan itu selaras dengan usaha kerajaan negeri untuk merancakkan lagi sektor pelancongan khususnya ke tasik buatan manusia terbesar di Asia Tenggara sempena Tahun Melawat Terengganu (TMT) 2013.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan negeri, Dato’ Haji Mohd Jidin Shafee berkata pelbagai program disusunatur bagi membantu menarik lebih ramai pelancong ke Tasik Kenyir dan juga ke seluruh negeri Terengganu sepanjang TMT 2013.

 “Selain program yang disusun kerajaan negeri dan Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (Ketengah) sepanjang tahun ini, kita juga mempunyai pelbagai tarikan sedia ada seperti santuari kelah di Sungai Petang, Taman Herba di Pulau Sah Kecil, Gua Bewah dan Gua Taat di Taman Negara, Air Terjun Lasir, Saok, Tembat serta Santuari Gajah di Sungai Ketiar.

 “Semua produk pelancongan itu menjadi tarikan utama pelancong ke Tasik Kenyir yang semakin bertambah setiap tahun. Malah, pabila siapnya Kenyir Island Hoping (KIH) dan Pulau Bebas Cukai nanti pasti akan menambah lagi jumlah pengunjung ke pusat pelancongan itu di masa depan,” katanya di Hotel Prinzpark, baru-baru ini.

 Selain itu, acara terbesar yang diadakan di Tasik Kenyir sebagai pembuka kalendar 2013 ialah Le Tour De Langkawi pada 28 Februari hingga 2 Mac lalu.

 Manakala Pertandingan Memancing Jelajah Tasik Kenyir pula akan diadakan sebanyak lima siri iaitu 10 hingga 11 Februari, 22 hingga 23 Mac, 12 hingga 13 September dan 22 hingga 23 November.

 Diikuti, Kenyir Lake International Triathlon pula akan diadakan dari 9 hingga 10 Mac dan Festival Kenyir sepanjang lima hari bermula 16 Mei lalu. Dalam pada itu, Dato’ Mohd Jidin berkata pihaknya akan memastikan setiap acara yang disusun dalam kalendar TMT 2013 sepanjang Jun hingga penghujung tahun ini dapat dilaksanakan dengan jayanya.

 

MB rombak portfolio Exco

Oleh: Suriati Ali


Dato' Seri Haji Ahmad Said (tengah) menyentuh bola kristal gimik perasmikan Sambutan Hari Guru peringkat Negeri Terengganu di Stadium Tertutup Gong Badak, Kuala Terengganu. - Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.
Kerajaan Terengganu akan melakukan rombakan kecil portfolio Ahli-Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (Exco) dalam tempoh terdekat bagi membolehkannya seiring dengan penubuhan kementerian serta Kabinet yang baru ditubuhkan Kerajaan Pusat.

 Menteri Besar Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata langkah itu diambil bagi menampung pelbagai peranan dan tugas terhadap rakyat yang bakal dilaksanakan oleh kerajaan negeri agar ia seimbang dengan tanggungjawab di peringkat Pusat.

 “Rombakan kecil terpaksa dilakukan memandangkan di peringkat Pusat mempunyai 30 kementerian sedangkan yang memikul tanggungjawab itu hanya 10 exco di Terengganu.

Haji Draman Muda dianugerahkan Tokoh Guru 2013.
“Semua exco termasuk muka baru sudah menghadiri kursus berkaitan portfolio masing-masing, kecekapan mentabdir negeri bergantung kepada kemampuan setiap exco, pada masa sama kita akan pantau apa yang kurang,” katanya.

 Beliau berkata demikian kepada media selepas merasmikan Majlis Sambutan Hari Guru, di Stadium Tertutup, Gong Badak, Kuala Terengganu, hari ini. Hadir sama, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato Haji Mazlan Ngah, Pengerusi Pelajaran, Pengajian Tinggi, Inovasi dan Tugas-Tugas Khas Negeri, YB Ghazali Taib dan Pengarah Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu (JPNT), Encik Zakaria Hussin.


Pada majlis itu, bekas Pengarah JPNT, Haji Draman Muda dianugerahkan Tokoh Guru Negeri. Dato’ Seri Haji Ahmad turut memberitahu, pihaknya tidak bercadang untuk menambah portfolio agama, kerana hal ehwal agama diselia Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (MAIDAM) dan berada di bawah bidang kuasa sultan.

 Katanya, langkah yang diambil itu bukan bermakna pihaknya sengaja mahu mengetepikan soal agama (dalam portfolio).

 

Pusat Sukan Tumpuan Skuasy bantu kesinambungan bakat pelajar

Oleh: Noraini Jusoh

Langkah Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) menjadikan Universiti Malaysia Terengganu (UMT) sebagai Pusat Sukan Tumpuan Skuasy dilihat mampu menjadi platform dalam mencari pelapis sukan skuasy di kalangan pelajar Institut Pengajian Tinggi (IPT).

Ketua Penolong Setiausaha Sukan (Seksyen Pembangunan) KPT, Dr Ahmad Naim Ismail berkata, UMT dilantik menjadi Pusat Sukan Tumpuan Skuasy bagi memikul tanggungjawab memastikan pembangunan sukan skuasy di IPT termasuklah di politeknik dan kolej komuniti berjaya diadakan.

"Kita dapati dari segi pembangunan sukan skuasy di peringkat sekolah tidak ada masalah tetapi apabila memasuki universiti mula timbul masalah sebab tidak ada kesinambungan di situ.

"Justeru, bagi membantu pelajar mengembangkan bakat yang ada kita melantik UMT sebagai Pusat Sukan Tumpuan Skuasy,” ujarnya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas Majlis Pelancaran Kejohanan Sirkit Skuasy KPT@IPT 2013, di Dewan Senat UMT, baru-baru ini.

Katanya, harapan KPT agar pusat ini sinonim dengan skuasy dan pelajar UMT khususnya boleh bermain skuasy dan paling tidak mengetahui asasnya supaya pembudayaan sukan di kalangan pelajar itu ada.

Tambah beliau, penglibatan dalam aktiviti sukan juga boleh membantu pelajar dari aspek pembangunan sahsiah contohnya seperti keyakinan diri, bekerja secara berpasukan dan sebagainya.

 

TERENGGANU DAN MALAYSIA SAMA SAMA DIJAYAKAN

OLEH: Ruslan Abdul Rahman

PELANTIKAN dua Menteri dari Terengganu dan seorang Timbalan Menteri dalam kabinet Malaysia telah memberi suatu pengharapan baru rakyat Terengganu untuk melihat pemimpin dari negeri ini diterima di peringkat nasional.

(dari kiri) DATO' Seri Haji Idris Jusoh. DATO' Seri Ahmad Shabery Cheek dan DATO' Jailani Johari.
Mereka ialah, mantan Menteri Besar Terengganu, Dato’ Seri Haji Idris Jusoh yang dilantik sebagai Menteri Pelajaran dan Pengajian Tinggi Kedua.

Ahli Parlimen Kemaman, Dato’ Seri Ahmad Shabery Cheek sebagai Menteri Komunikasi dan Multimedia dan timbalannya Ahli Parlimen Hulu Terengganu, Dato’ Jailani Johari.

Harapan yang tinggi diletakkan kepada Dato’ Seri Haji Idris dan juga Dato’ Seri Ahmad Shabery oleh rakyat Terengganu ke arah menggerakkan kementerian mereka di peringkatkan pusat dengan cemerlang, di samping tidak lupa untuk membantu keutuhan Terengganu, negeri sendiri yang dibawah kepimpinan Dato’ Seri Ahmad Said.

Untuk melahirkan generasi muda yang progresif dan dinamik yang berpotensi menggerakkan insan menuju kejayaan, mereka perlu melalui proses tarbiyyah atau pendidikan yang cemerlang.

Pendidikan cemerlang ialah pendidikan yang tidak bersempadankan masa kini, tetapi persiapan generasi muda untuk masa hadapan.

Khalifah Umar Ibn Khattab dalam ucapannya menyatakan, “Ajarlah anak-anak kamu untuk zaman yang bukan zaman kamu.”

Justeru, generasi muda tidak seharusnya dibelenggu dengan kaedah pendidikan dan cara-cara lama, tanpa melihat kesesuaiannya dengan zaman mereka sendiri, melainkan di dalam perkara yang tidak dapat dibuat ijtihad lagi.

Menteri Pelajaran dan Pengajian Tinggi Kedua ini, atau selepas ini difahamkan akan dikenali sebagai Menteri Pelajaran Kedua diharap mampu membawa pembaharuan dan transformasi itu.

Pendekatan gagasan Ulul Albab yang banyak disebut di dalam Al Quran yang diperkenalkan selama ini pastinya akan diterapkan ke dalam roh pendidikan negara.

Ulul Albab bolehlah diertikan sebagai pengisian di dalam program pendidikan yang mengadunkan antara al-fikri dan al-zikri sehingga terbentuk kebijaksanaan.

“Sesiapa yang diberikan kebijaksanaan, sesungguhnya ia dikurniakan kebaikan yang banyak dan tiada yang ingat yakni yang menghayati zikri, melainkan golongan ulul al-bab.”

Adunan inilah yang terkandung di dalam makna membaca di dalam wahyu pertama. “ Bacalah dengan nama Tuhanmu yang menjadikan.”

Menyentuh pula tentang perlantikan dua Ahli Parlimen dari Terengganu untuk mengetuai Kementerian Komunikasi dan Multimedia iaitu seorang sebagai Menteri dan seorang sebagai Timbalan juga dilihat sebagai suatu keyakinan yang tinggi terhadap kedua-dua tokoh baru dan lama dari Terengganu itu.

Kehadiran semula Dato’ Seri Ahmad Shabery ke kementerian ini yang termasuklah bidang penyiaran kebangsaan termasuk RTM diibaratkan seperti sirih pulang ke gagang, kerana sebelum ini beliau pernah menerajui kementerian berkaitan ini.

Sebagai seorang yang mempunyai daya keintelektualan yang tinggi serta petah berpidato dan berhujah serta seorang yang dinamik dan banyak idea idea baru yang berteraskan pengetahuan global dan antarabangsa.

Sudah tentu kehadiran semula Dato Seri Ahmad Shabery ditunggu-tunggu di kementerian penting ini dalam menyebarluaskan maklumat dan dasar kerajaan kepada rakyat- bukan sahaja untuk disampaikan dalam pelbagai bentuk dan kaedah yakni multimedia,tetapi yang pentingnya untuk difahami dan diterima.

Apatah lagi, beliau akan dibantu pula oleh Dato’ Jailani seorang yang mempunyai kepakaran di bidang komunikasi moden kerana beliau sebelum ini adalah merupakan Ketua Pegawai Kawal Selia dan Pengawasan Industri dan Komunikasi di bawah Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia.

Gabungan dua tokoh dan pemimpin dari Terengganu yang berkepakaran ini sudah tentu akan memberi impak yang besar dalam menjayakan kementerian yang dijenama barukan iaitu Kementerian Komunikiasi dan Multimedia.

Dunia komunikasi hari ini berkembang pesat, dunia sudah lama tanpa sempadan, langit sudah lama menjadi langit terbuka, sudah tentu pendekatan komunikasi memerlukan cara-cara baru terkini dalam konteks kepelbagaian media hari ini.

Maklumat di hujung jari, sesiapa yang lambat dan ketinggalan sebenarnya mereka akan ditinggalkan oleh zaman dan peredaran masa.

Oleh itu, harapan yang tinggi diletakkan kepada kementerian ini untuk membina masyarakat moden multimedia ini ke arah yang positif dan membawa kesejahteraan, bukan sebaliknya menimbulkan kegelisahan dan mengancam perpaduan serta keselamatan rakyat dan negara.

Bersamalah kita memberi dorongan dan sokongan kepada kedua-dua Menteri dan timbalan Menteri yang dilantik di peringkat pusat di bawah pimpinan Dato’ Sri Mohd.Najib Tun Razak dan di peringkat negeri Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad serta barisan ahli Exconya dalam pelbagai portfolio - agar usaha untuk membawa kesejahteraan kepada rakyat dapat berjalan dengan baik dan berkesan.

Jangan sekali-kali ada di kalangan kita, menjadi gunting dalam lipatan atau api di dalam sekam.

Semoga kita ikhlaskan dalam setiap apa yang kita lakukan dan jadilah rakyat yang sentiasa berterima kasih sesuai dengan peringatan hadis nabi yang bermaksud - sesiapa yang tidak berterima kasih sesama manusia, maka ia tidak bersyukur kepada Allah.Pengamal media seluruh negara disaran contohi Kawat

Oleh: Aida Abd Rahman

Pengerusi Eksekutif Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM), Datuk Nik Ali Mat Yunus menyarankan pengamal media di seluruh negara supaya mencontohi langkah Kelab Wartawan Terengganu (Kawat) menubuhkan koperasi demi faedah anggota mereka.

Katanya Koperasi Media (Komedia) yang ditubuhkan Kawat adalah koperasi pertama yang diuruskan anggota media di negeri ini yang dianggotai lebih 100 anggota berdaftar.

"Sudah sampai masanya wartawan mempunyai koperasi sendiri seperti yang dilakukan oleh KAWAT agar ianya bersesuaian dengan langkah media yang sentiasa memberikan penekanan terhadap penubuhan koperasi di negara ini,” katanya.

Menurutnya, penubuhan koperasi mampu memberi banyak faedah kepada anggotanya sesuai dengan SKM yang mahukan lebih banyak koperasi ditubuhkan bagi meningkatkan bilangan 10,000 koperasi yang kini beroperasi di seluruh negara .

Sementara itu Presiden Kawat,  Encik Ayob Mamat berkata Komedia ditubuhkan hasil buah fikiran anggotanya yang mahukan agar kelab menceburkan diri dalam bidang tertentu bagi menambah pendapatan untuk menggerakkan kegiatan anggota kelab itu yang terdiri daripada petugas media cetak dan elektronik pelbagai agensi.

Katanya, pada masa ini, 111 daripada 136 anggota berdaftar Kawat telah menyertai Komedia dengan sijil pendaftarannya dikeluarkan SKM Sabtu lalu.

Sebagai permulaan, Komedia akan menjadi perunding media dan pengurusan majlis untuk mana-mana pihak yang berminat menganjurkan aktiviti yang boleh menghasilkan pendapatan kepada persatuan itu.

 

Generasi muda perlu celik budaya

Oleh: Esah Abdullah

Kehebatan dan tahap pemikiran tinggi orang-orang terdahulu perlu didedahkan kepada generasi muda agar mereka sentiasa berdiri di paksi yang betul.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan negeri, Dato’ Haji Mohd Jidin Shafee (gambar) berkata, mereka boleh mengaplikasikan segala pemikiran serta teknologi peninggalan ini dalam kehidupan mereka.

“Pamerkan kepada mereka tahap keilmuan serta tahap keintelektual nenek moyang kita agar generasi muda hari ini sentiasa menjadi manusia yang faham sejarah serta celik budaya,” katanya ketika merasmikan majlis Pameran Inovasi dan Kreativiti Tradisional 2013 di Kompleks Lembaga Muzium Negeri Terengganu (LMNT)) di Losong semalam..

Teks ucapan beliau disampaikan oleh Pengarah LMNT. Haji Mohd Yusof Abdullah.

Menurutnya, dalam konteks masyarakat moden hari ini, tiga elemen iaitu inovasi, kreativiti dan tradisional menjadi penting dan semakin signifikan dalam usaha kita membentuk masyarakat berilmu, maju dan berdaya saing.

Katanya, penghayatan dan penghargaan kepada kebijaksanaan nenek moyang kita menghasilkan sesuatu ciptaan dalam kehidupan seharian amat penting agar kita tidak mudah hilang arah.

“Datuk nenek kita telah melaksanakan aspek inovasi serta kreativiti sekian lama iaitu semenjak mereka berinteraksi dengan alam dan melaksanakan proses kreativiti dalam semua bidang sama ada ekonomi, pembinaan, pembuatan, perubatan dan kraf,” katanya.

Sebagai contoh katanya, untuk pembinaan sebuah rumah, bermula dari pemilihan tapak yang sesuai, mengenakan tiang yang tinggi agar tidak terkesan dengan banjir serta mengelak daripada ancaman binatang buas.

“Saya lihat sistem ini amat berkesan, berbeza dengan sistem binaan moden hari ini dan inilah yang dikatakan kreativiti serta inovasi yang telah diaplikasikan dengan sebaiknya,” katanya.

Beliau melahirkan rasa yakin, usaha murni untuk memertabatkan inovasi serta kreativiiti tradisional akan berjaya jika digembeling secara bijaksana serta bahan dalam pameran kali ini hendaklah mampu dijadikan pengerak ketamadunan inovasi tradisional.

 

19 May 2013

Aktiviti candat sotong bakal hiasi kalendar TMM 2014

Oleh: Noraini Jusoh


Aktiviti mencandat sotong yang popular di negeri ini berpotensi untuk diketengahkan di peringkat antarabangsa dan bakal dimuatkan dalam Kalendar Tahun Melawat Malaysia (TMM) 2014.

Ketua Pengarah Tourism Malaysia, Dato’ Mirza Mohammad Taiyab berkata, sempena kempen TMM 2014, aktiviti mencandat sotong adalah salah satu acara yang terpilih untuk dimuatkan dalam kalendar pelancongan.

"Aktiviti mencandat sotong bukan sahaja memberi pengalaman baru kepada mereka yang menyertainya malah turut membantu menjana ekonomi penduduk setempat,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media sebelum pelepasan peserta candat sempena program Terengganu Water Fiesta 2013- ‘Gi Candat Boh’ di Jeti perikanan Marang, semalam.

Program anjuran Pejabat Tourism Malaysia Terengganu itu mendapat kerjasama daripada Pejabat Kementerian Pelancongan Malaysia Negeri Terengganu, Persatuan Ejen Pelancongan dan Pengembaraan Malaysia (MATTA) Terengganu dan Kelab Artis Malaysia (MASC).

Mengulas mengenai program tersebut, beliau berkata secara tidak langsung penyertaan artis dan media turut membantu mempromosikan aktiviti mencandat sotong dengan lebih agresif.

"Penglibatan artis dan media lebih kepada memberi pendedahan tentang aktiviti mencandat sotong supaya kita mendapat idea yang lebih baik untuk memperbaiki dan menjadikannya sebagai satu aktiviti yang sememangnya istimewa.

"Dengan kewibawaan media dan artis juga turut memberikan satu jenama yang penting kepada acara ini,” katanya.

Katanya, selepas sekadar memperkenalkan aktiviti candat pada tahun lepas, penganjuran tahun kedua ini lebih menarik dan bermakna dengan kehadiran artis seperti Syed Aiman, Danny XFactor, Azrul Zaidi, Wan Sharmila, Emelda Rosmila dan ramai lagi.

Selain aktiviti mencandat sotong, selama dua hari program Terengganu Water Fiesta 2013 turut dimeriahkan dengan acara sesi masakan artis bersama peminat dan Majlis Pelancaran Pakej Candat Sotong 2013/2014.

 

LKIM perlu peruntukan RM350 juta kerja naik taraf pelabuhan Chendering

Oleh: Aida Abd Rahman

Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) Terengganu memerlukan peruntukan kira-kira RM350 juta bagi menaik taraf kemudahan di Pelabuhan Perikanan Chendering khususnya tambahan pembinaan tembok pemecah ombak bagi memastikan keselamatan nelayan terjamin.

Pengarahnya, Haji Mohd Saffe Mohd, berkata kerja itu perlu dilaksanakan segera memandangkan tembok sedia ada yang dibina sejak 20 tahun lalu tidak cukup tinggi bagi menahan ombak memasuki kawasan pendaratan bot.

"Tembok sedia ada iaitu sepanjang 400 meter tidak selamat dan perlu dibaiki segera kerana kita tidak mahu insiden bot pecah seperti tahun lalu berulang kembali.

 “Keadaan menjadi lebih berbahaya pada musim tengkujuh kerana hempasan ombak kuat yang menyebabkan banyak bot rosak akibat berlanggar sesama sendiri,"katanya selepas majlis penyampaian sumbangan jaket keselamatan oleh Kumpulan AmBank kepada Persatuan Nelayan Kuala Terengganu Selatan, baru-baru ini.

Selain tambahan benteng, kerja mendalamkan perairan di sekitar pelabuhan juga perlu bagi membolehkan bot nelayan masuk dengan selamat di perairan berkenaan.

"Terdapat kira-kira 120 bot nelayan kecil dan laut dalam yang menggunakan kemudahan di sini untuk mendapatkan bekalan diesel mahupun mendaratkan hasil tangkapan.

 "Kedalaman air yang selamat untuk bot masuk mendarat sekurang-kurangnya tujuh meter. Oleh itu kerja menggali perlu dilakukan dalam masa terdekat sebelum perairan bertambah cetek disebabkan hakisan ombak,"katanya.

Haji Mohd Saffe berkata, pihaknya sudah mengemukakan permohonan mendapatkan peruntukan itu kepada Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani melalui kerajaan negeri beberapa tahun lalu, namun masih belum menerima jawapan.

"Kita sudah kemukakan permohonan ini sejak lima tahun lalu dan terakhir tahun lalu melalui kerajaan negeri. Kita harap kabinet baru ini akan mempertimbangkan permohonan kami,"katanya.

Selain Chendering, Terengganu mempunyai lima pelabuhan perikanan lain termasuk di Besut, Pulau Kambing, Marang, Dungun dan Kemaman.


PB Square siap 85 peratus

Kompleks PB Square dijangka siap sepenuhnya
Julau depan. - Gambar ZULKIPLI PUTRA.
Oleh: Suriati Ali 

Kompleks mega Paya Bunga Square (PB Square) milik Perbadanan Memajukan Iktisad Negeri Terengganu (PMINT) di bandar raya ini kini hampir siap 85 peratus.

 PB Square yang berharga RM120 juta dan mengandungi kompleks perniagaan, hotel dan pejabat yang dijangka siap sepenuhnya pada Julai depan.

 Pengurus Besar PMINT Dato’ Haji Osman Muda berkata apabila siap kelak kompleks itu akan mengandungi 1 blok hotel 19 tingkat dengan 199 bilik, kolam renang, bilik seminar, gymnasium, ruang pejabat, premis perniagaan empat tingkat dan tempat letak kereta tiga tingkat.

"Projek itu yang buat sementara ini dinamakan Paya Bunga Square merupakan pertama seumpamanya di negeri ini dan akan menjadi mercu tanda PMINT.

 “Langkah PMINT membina kompleks itu bertepatan dengan hasrat kerajaan negeri untuk mempercepatkan pembangunan Kuala Terengganu sebagai sebuah bandar raya. ," katanya kepada Teganukita.

 Kompleks itu sedang dalam proses pembinaan terletak di belakang pejabat PMINT di Jalan Masjid Abidin dan bersebelahan dengan perhentian bas Majlis Bandaraya Kuala Terengganu.

 

PBSNT adakan Liga Darul Iman


Persatuan Bola Sepak Negeri Terengganu (PBSNT) akan mengadakan saingan Liga Darul Iman 2013 dengan setiap pasukan mewakili daerah masing-masing dalam usaha mencungkil bakat baharu, bermula 31 Mei dan dijangka tamat akhir Ogos.

Pegawai media PBSNT Encik Haslan Hashim berkata pertandingan yang masuk musim ketiga itu akan disertai daerah Kemaman, Dungun, Marang, Kuala Terengganu, Hulu Terengganu, Setiu dan Besut.

"Pertandingan itu sudah dimulakan sejak 2010 untuk mengenal pasti dan mencungkil bakat-bakat baharu yang ada di daerah-daerah sebelum pemain berpotensi ini diserapkan dalam pasukan negeri," katanya.

Kejohanan itu menawarkan hadiah wang tunai RM5,000 untuk johan, naib johan RM3,000 dan masing-masing RM1,000 untuk tempat ketiga dan keempat.


Perkim kaji perlembagaan induk

Oleh; Esah Abdullah

Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (Perkim) akan mengkaji semula perlembagaan induk badan itu sejajar dengan perkembangan masa kini.

Setiausaha Agung Kehormatnya, Tan Sri Dr Mohd Yusof Mohd Nor berkata, sebuah jawatankuasa mengkaji pelembagaan itu telah dibentuk yang diketuai oleh Naib Yang Dipertua , Dato’ Seri Shahidan Kassim.

 Katanya, jawatankuasa tersebut telah mengadakan beberapa siri mesyuarat untuk membuat cadangan baru atau pindaan perlembagaan yang sedia ada selaras dengan perkembangan masa ini.

``Selain untuk mengemas kini perlembagaan dan peraturan, jawatankuasa tersebut turut membincangkan mengenai Perkim di Sabah dan Sarawak,’’ katanya.

Beliau berkata demikian di majlis Perasmian Mesyuarat Agung Perkim Bahagian Negeri Terengganu kali ke 23 di Kompleks Darul Hidayah, Kuala Terengganu baru-baru ini. Hadir sama Pengerusi Perkim Bahagian Negeri Terengganu Dato’ Haji Ismail Yahya.

Menurut beliau, Perkim telah berusia 50 tahun dan pindaan perlembagaan yang sedia ada wajar dibuat berdasarkan keadaan semasa. Selain itu katanya, jawatankuasa tersebut turut meneliti peranan cawangan dan negeri Perkim serta konsep pembangunan atau harta yang ada.

“Ini adalah untuk membolehkan aset itu dapat digunakan sebaik mungkin kerana pada masa ini ada negeri-negeri mempunyai aset sumbangan daripada pelbagai pihak.

``Jawatankuasa akan memikirkan mekanisma baru supaya ia dapat digunakan yang sekaligus dapat meningkatkan lagi sumber pendapatan Perkim,’’

``Jika berkesempatan, kesemua pekara tersebut akan dibentangkan pada mesyuarat agung Perkim Kebangsaan pada petengahan Jun ini jika tidak kemungkinan akan dibentangkan pada mesyurat agung khas bagi membicangkannya,’’ katanya.