Halaman

21 May 2013

Bekas pengarah JPNT terharu terima anugerah

Draman Muda dianugerah sebagai Tokoh Guru 2013.
-Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.
Oleh: Suriati Ali 

“Saya cukup terharu kerana sumbangan dan jasa yang dicurahkan sepanjang 32 tahun dalam bidang perguruan dihargai Kerajaan Negeri dan Jabatan Pendidikan Negeri Terengganu.

“Pekerjaan sebagai guru dipandang mulia di mata masyarakat selain merupakan satu ibadah, faktor itu membuatkan saya tidak pernah jemu untuk berbakti kepada masyarakat, disamping sentiasa berazam untuk menjadi pendidik terbaik,” kata penerima anugerah Tokoh Guru Negeri Terengganu Encik Draman Muda, 62.

 Beliau yang juga bekas Pengarah Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu (JPNT), berkata demikian selepas Majlis Sambutan Hari Guru peringkat Terengganu, di Stadium Tertutup Gong Badak, Kuala Terengganu, semalam.

Majlis yang dirasmikan Menteri Besar, Dato Seri Haji Ahmad Said turut dihadiri Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato Haji Mazlan Ngah; Pengerusi Pelajaran, Pengajian Tinggi, Inovasi dan Tugas-Tugas Khas Negeri, YB Ghazali Taib dan Pengarah Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu (JPNT), Encik Zakaria Hussin.

 Encik Draman turut memberitahu tugas dan tanggungjawab guru pada masa kini cukup besar cabarannya, oleh itu mereka perlu bijak mencari jalan penyelesaian terbaik demi anak didik, nama baik sekolah dan Terengganu.

“Jika anak didik berjaya menempuh masa depan penuh gemilang, sudah pasti kita berasa bangga dan terus bersemangat mencurahkan ilmu kepada anak didik lain,” katanya .

Penerima Anugerah Guru Kurang Upaya Cemerlang, Che Arshad Yasin, 49, berkata kekurangaan fizikal yang dialaminya, tidak langsung mematahkan semangat dirinya untuk mendalami ilmu pendidikan dan seterusnya menjadi guru.

“Walaupun mengalami kesukran untuk bergerak disebabkan kecacatan pada kanan tangan akibat kemalanagan jalan raya 25 tahun lalu, saya nekad mahu mendi pendidik,” katanya

 

No comments: