Halaman

24 May 2013

TDM perluas saiz ladang dua kali ganda

Oleh: Noraini Jusoh

Sebagai sebahagian daripada pelan pembangunan syarikat, TDM Berhad (TDM atau Kumpulan) merancang untuk memperluaskan dua kali ganda saiz ladang menjelang 2018.

Pengerusinya, Datuk Haji Roslan Awang Chik berkata, dalam sektor perladangan kelapa sawit, Kumpulan TDM mensasarkan untuk mencapai sebanyak 70,000 hektar tanah ladang di Terengganu, Malaysia dan Kalimantan, Indonesia dapat ditanam menjelang tahun 2018 berbanding 40,518 hektar ketika ini.


"Memandangkan kesemua tanah ladang kepunyaan TDM di Terengganu telah ditanam, Kalimantan telah dikenal pasti sebagai kawasan pertumbuhan seterusnya bagi memacu perniagaan perladangan Kumpulan TDM pada masa hadapan.

"Setiap tahun TDM merancang untuk menanam sekurang-kurangnya 5000 hektar pokok kelapa sawit baru di ladang Kalimantan,” ujarnya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas Mesyuarat Agung Tahunan ke-48 TDM, di Primula Beach Hotel, semalam.

"Tahun ini, TDM dijangka dapat mengeluarkan hasil tuaian pertama daripada ladang seluas 400 hektar di Kalimantan yang mula ditanam pada tahun 2009,” katanya.

Tambah beliau, daripada keseluruhan 40,518 hektar tanah ladang yang diusahakan Kumpulan TDM di Terengganu, Malaysia dan Kalimantan, 75 peratus daripada pokok kelapa sawit yang telah ditanam adalah dalam lingkungan usia matang dengan purata usia 16 hingga 20 tahun,” ujarnya.

Katanya, bagi memastikan pengeluaran yang konsisten dan mampu bertahan, kumpulan TDM telah menetapkan polisi penanaman semula sebanyak lima peratus bagi kesemua ladang di Terengganu.

 

No comments: