Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

25 February 2012

Sultan Terengganu berkenan mendengar taklimat Pembangunan BesutOleh: Mohammad Ishak


Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abiddin mengakhir lawatan rasmi Baginda ke daerah Besut dengan mendengar taklimat mengenai pembangunan daerah Besut di Pejabat Daerah Besut (PDB), Kampung Raja, pagi tadi.

Ketibaan Baginda di perkarangan PDB disambut wakil-wakil rakyat dan pegawai kanan daerah Besut serta kakitangan pejabat berkenaan yang menunggu sejak jam 8 pagi untuk melihat wajah Sultan kesayangan rakyat.

Menteri Besar,Yang Amat Berhormat, Datuk Seri Haji Ahmad Said dan Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Mazlan Awang adalah antara pembesar yang hadir sama mendengar taklimat.

Pegawai Daerah Besut, A Rahim Jusoh, menyampaikan sembah taklimat kepada Baginda Sultan Mizan mengenai pelbagai aspek pembangunan daerah Besut sejak dahulu sehingga sekarang dan akan datang.

Taklimat yang mengambil masa kira-kira satu jam merangkumi sejarah, pembangunan sosial, ekonomi, pelajaran, agama, pertanian, nelayan, pelancongan,keselamatan dan pembangunan insan.

Majlis taklimat itu adalah sesi terakhir bagi lawatan Baginda ke daerah itu selama dua hari sejak Jumaat kelmarin.

Sebelum ini, Baginda Sultan sempat melakukan lawatan ke Desa Ukiran Kayu (DUK), merasmikan masjid Seberang Jertih yang kini dikenali Masjid Ulul Albab, dan menyertai jamuan teh bersama rakyat di Kampung Limbungan.

Sementara itu, Pegawai Daerah Besut, A Rahim Jusoh merakamkan penghargaan terima kasih kepada penduduk daerah Besut yang memberi kerjasama dan sokongan dengan menyambut Baginda pada setiap program yang diadakan di daerah itu semalam dan hari ini.
Mahkamah dengar saman Kerajaan Terengganu terhadap ADUN Batu Buruk, Harakah 23 Julai.

Oleh FAUZI MOHD

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur semalam menetapkan tiga hari bermula 23 Julai ini untuk
mendengar saman fitnah yang difailkan Kerajaan Terengganu terhadap ADUN Batu Buruk, Dr. Syed Azman Syed Ahmad Nawawi dan tiga yang lain berhubung artikel berkaitan bekalan pakaian seragam sekolah dan alat tulis.

Hakim Amelia Tee Hong Geok Abdullah menetapkan tarikh itu selepas bertemu kedua-dua pihak dalam kamar apabila kes itu dikemukakan untuk pengurusan kes.

Peguam Edynoor Hiefnee Razali mewakili plaintif manakala Azhana Mohd Khairudin pula bagi pihak defendan.

Kerajaan Terengganu, Menteri Besar Dato’ Seri Ahmad Said, Mek Hawa Abdul Rahman dan Hamie Azreen Ami Nordin, yang diberi kontrak untuk membekalkan pakaian seragam sekolah dan alat tulis, memfailkan saman itu pada 15 Disember tahun lepas berhubung artikel yang disiarkan oleh Harakah, lidah rasmi PAS.

Mereka menamakan Dr. Syed Azman, pemilik permit Harakah, Dato’ Mustafa Ali, Ketua Editor, Ahmad Lutfi Othman dan pencetak, Angkatan Edaran Enterprise Sdn Bhd sebagai defendan.

Dalam pernyataan tuntutan mereka, plaintif menyatakan bahawa Syed Azman telah memfitnah mereka menerusi artikel bertajuk "Seleweng RM30 juta Bantuan Sekolah?' yang disiarkan dalam Harakah keluaran 11 hingga 13 November 2011.


Tiada tolak ansur, tawar menawar soal akidah – Hasan Ali

Bekas Pesuruhjaya PAS Selangor, Dato' Dr Hasan Ali yang juga Presiden JATI berucap di hadapan kira-kira 6,000 pengunjung pada majlis Perhimpunan Sejuta Umat (Himpun) yang bertemakan Selamatkan Aqidah di Stadium Negeri, Kuala Terengganu, pagi tadi. - Gambar-gambar oleh Zulkipli Putra.


Oleh FAUZI MOHD

Dato’ Dr. Hasan Ali sekali lagi mengingatkan bahawa umat Islam tidak akan bertolak ansur dalam soal akidah.

Beliau menegaskan, majoriti umat Islam di negara ini masih berpegang pada prinsip bahawa tiada harga atau istilah tawar menawar dalam agenda melindungi akidah umat Islam dan ia melangkaui kepentingan ekonomi dan politik.

Berucap di hadapan kira-kira 5,000 orang yang menghadiri majlis Himpunan Sejuta Umat Selamatkan Akidah (Himpun) peringkat negeri Terengganu di Stadium Negeri, Batu Buruk hari ini.

Bekas Exco Hal Ehwal Agama Islam, Adat-Adat Melayu, Infrastruktur dan Kemudahan Awam Selangor itu berkata, tiada ruang kompromi dalam usaha mempertahankan kesucian agama Islam.

“Tidak akan ada tukar ganti dalam soal kita mempertahankan akidah umat Islam. Prinsip ini merentasi platform politik, ini bukan isu politik, ini isu kepentingan umat Islam dan perjuangan ini tidak akan pernah berhenti,” katanya yang menjadi pemidato ketiga dalam perhimpunan itu.

Turut menyampaikan ucapan ialah Pengurus Besar (Operasi) Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim), Kapten (B) Dr. Shamsuddin Munir dan Sekritariat Himpun, Mohamed Hafiz Mohd Nordin.


Dato’ Dr. Hasan berkata, gelombang kesedaran mempertahankan akidah umat Islam terutamanya dalam isu murtad semakin meluas, malah turut mendapat perhatian Raja-Raja Melayu yang mahu usaha agresif dilakukan bagi menanganinya.

Beliau berkata, Himpun akan terus menggerakkan usaha agresif pelbagai pihak termasuk pertubuhan bukan kerajaan (NGO) serta parti-parti politik untuk mengekang gejala murtad daripada berleluasa.

“Kita tidak pernah berganjak daripada pendirian bahawa negara sudah mempunyai kerangka yang jelas mengenai peraturan penyebaran agama Islam dan agama lain. Ia bukan sesuatu yang boleh dikompromi.

“Selagi gejala murtad tidak dibendung secara menyeluruh maka kami tidak akan berhenti berhimpun. Kami bersama NGO lain juga akan turun padang untuk memantau sendiri senario permasalahan murtad di setiap negeri,” katanya yang juga bekas Pesuruhjaya PAS Selangor.


LTdL 2012 - TSG mahu baiki kedudukan

Pasukan TSG mahu baiki kedudukan dalam perlumbaan LTdL 2012.

Oleh FAUZI MOHD

Pasukan Terengganu Cycling Team (TSG) bermula sederhana pada peringkat pertama Le Tour de Langkawi (LTdL) 2012, semalam.

Bagaimanapun pasukan yang berpangkalan di Terengganu itu tetap yakin mereka mampu bangkit pada peringkat seterusnya, sambil menjadikan alasan angin kencang mengganggu rentak kayuhan dalam ujian masa, semalam.

Salah seorang pelumba TSG, Mohd. Shahrul Mat Amin mengakui aksinya pasukan tidak menjadi.

Shahrul mencatat 29 minit, 04.23 saat untuk menduduki tempat ke-108 keseluruhan manakala Mohd. Zamri Salleh muncul pelumba terbaik TSG yang menduduki tempat ke-63 (27:49.06s) diikuti adiknya, Mohd. Harrif ke-71 (28:00.38s).

Sementara itu, pelumba import TSG, Shinichi Fukushimi menduduki tempat ke-76 dengan catatan 28:11.75s, dikuti Mohd. Saufi Mat Senan ke-90 28:31.16s manakala Jang Chan Jae ke-115 (29:31.98s).

TSG sekarang ini menduduki tempat ke-19 keseluruhan manakala pada kedudukan Asia mereka adalah pasukan keenam terbaik daripada 10 pasukan.


LTdL 2012 – Zabriskie ungguli peringkat pertama di Putrajaya

Seorang pelumba pasukan TSG bersaing ujian masa individu di Putrajaya.

Oleh FAUZI MOHD

Pelumba pasukan Garmin Barracuda, David Zabriskie mengungguli saingan peringkat pertama Kejohanan Lumba Basikal Le Tour de Langkawi (LTdL) 2012 apabila memenangi perlumbaan ujian masa individu di Putrajaya, semalam.

Pada saingan sejauh 20.3 kilometer itu, Zabrieski mencatat masa 24 minit 34.18 saat untuk mengatasi dua pelumba pasukan Drapac Cycling, Adam Phelan dengan kelebihan satu minit (25:34.48s) dan Darren Lapthorne yang berada di tempat ketiga (25:44.85s).

Dengan kejayaannya itu, pelumba dari California, Amerika Syarikat itu akan memulakan saingan peringkat kedua hari ini dengan memakai Jersi Kuning sebagai pendahulu keseluruhan LTdL 2012.

“Saya gembira kerana dapat memenangi peringkat pertama perlumbaan ini. Saya anggap kemenangan ini sebagai pembakar semangat apabila saingan sebenar berlangsung di laluan lebuh raya esok (hari ini).

“Saya agak teruja dengan laluan pada peringkat ini dan ia memang sangat mencabar, ditambah lagi dengan keadaan cuaca yang panas.

“Apa yang saya boleh buat ialah terus meningkatkan tahap keyakinan dan cuba berkayuh selaju yang boleh,” jelas Zabrieski pada sidang akhbar selepas perlumbaan semalam.

Dua bekas juara LTdL, Thomas Danielson (Garmin Barracuda) dan Jose Rujano (Androni Giocattoli) masing-masing menduduki tempat keempat dan kelima manakala pelumba pasukan profesional Astana, Dmitriy Gruzdev dan Alexandr Dyachenko di tempat ketujuh dan kelapan.

Gruzdev bagaimanapun muncul pelumba terbaik kategori Asia dan menyarung Jersi Putih pada perlumbaan peringkat kedua hari ini diikuti rakan sepasukannya Dyachenko di tempat kedua manakala pelumba Tbariz Petrochemical, Behnam Khalili di tempat ketiga.

Seorang lagi pelumba Astana, Alexandre Vinokurov juga gagal menyerlah apabila menamatkan perlumbaan di tangga ke-40 dengan ketinggalan 2:38s, namun dia diramal bangkit mempamer kemampuan sebenarnya pada peringkat kedua hari ini.

Sementara itu, tiada pelumba dari Malaysia berjaya menempatkan diri dalam kedudukan 20 pelumba terbaik pada perlumbaan semalam dengan hanya pelumba Champion System, Muhd. Adiq Hussainie Othman muncul pelumba terbaik dengan menduduki tempat ke-41 di belakang Vinokurov.

Perlumbaan peringkat kedua LTdL 2012 akan bermula di laluan lebuh raya dari Putrajaya ke Melaka sejauh 151km melibatkan tiga zon pecutan (Salak Tinggi, Port Dickson, Linggi) dan dua zon pendakian (Bukit Pelandok dan Masjid Tanah).


PPAT anjur pesta buku

Oleh: Suriati Ali

Kira-kira 10,000 pengunjung tempatan dan luar Terengganu dijangka hadir di Pesta Buku Negeri Terengganu 2012 anjuran Perbadanan Perpustakaan Awam Terengganu (PPAT) dengan kerjasama Jabatan Pendidikan Negeri Terengganu (JPNT).

Pesta buku itu akan berlangsung selama tujuh hari iaitu bermula semalam hingga 29 Februari di Pusat Dagangan Terengganu (PDT), Jalan Hiliran, Kuala Terengganu.

Lebih 30 pengedar dan pengusaha kedai buku akan mengambil kesempatan mempromosi produk dan judul buku masing- masing dengan anggaran harga serendah RM1 hingga RM50 senaskah.

Pengarah PPAT, Puan Hajah Nor Akmal Abdul Fatah, berkata pihaknya bersetuju mengadakan program seumpama ini sekurang-kurangnya tiga kali dala tempoh setahun berikutan mendapat sambutan cukup mengalakkan.

“Pada pengalaman lepas, orang ramai termasuk pelajar seakan tidak mahu meninggalkan lokasi pesta buku kerana mereka teruja mendapatkan pelbagai jenis buku yang ditawarkan semurah RM1.

“Berdasarkan sambutan menggalakkan, membuktikan masyarakat kini sudah mula sedar terhadap kepentingan membaca dan menuntut ilmu,” katanya.Dana khas RM50 juta laksana PUK

Oleh: Suriati Ali

Kerajaan menyediakan dana khas berjumlah RM50 juta bagi melaksanakan Program Usahawan Kecil (PUK) dinamik yang dijangka memberi manfaat kepada lebih 1,000 usahawan dan penjaja kecil di seluruh negara.

Pengerusi Mara, Dato' Seri Idris Jusoh berkata, penyaluran dana khas tersebut diyakini dapat melahirkan usahawan dan penjaja kecil berwibawa dan berjaya.

"UK Dinamik merupakan salah satu usaha kerajaan untuk meningkatkan pendapatan penjaja dan peniaga kecil,” katanya .

Turut hadir Pengarah Mara negeri Abdullah Mohamad.

Dato' Seri Haji Idris berkata, program UK Dinamik juga adalah salah satu mekanisme Mara untuk mencipta kekayaan Bumiputera dan golongan usahawan kecil perlu mempunyai iltizam untuk memajukan perniagaan mereka sendiri

24 February 2012

Stage 1 Ujian masa LTDL PUTRAJAYA

OLEH: Mohd Yahya dan Harish Fadzillah

Masjid Kayu Seberang Jertih kini dikenali Masjid Ulul Albab

Oleh: Mohammad Ishak


Masjid Ulul Albab Seberang Jertih

Teka teki apa ganti nama sebenar Masjid Kayu Seberang Jertih kini terjawab apabila Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin hari ini berkenan mengistiharkan nama baru masjid itu ialah Masjid Ulul Albab.

Pengistiharan nama Masjid Ulul Albab dibuat ketika Baginda Sultan merasmikan masjid berkenaan sebelum menyertai solat Jumaat bersama masyarakat Islam sekitar Kampung Seberang Jertih.


Turut serta ialah Menteri Besar,Datuk Seri Ahmad Said, Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Haji Mazlan Ngah,Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan Negeri, YB Khazam Che Mat, Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan,Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna Negeri, Dr A Rahman Mokhtar, ADUN Jertih, Datuk Seri Idris Jusoh, Penasihat Agama Perdana Menteri, Datuk Dr Abdullah Md Zin dan Pegawai Daerah Besut, A Rahim Jusoh.


Baginda Sultan Mizan bersalaman dengan rakyat jelata


Sempena keberakatan Baginda juga turut menyampaikan watikah perlantikan imam dan bilal serta jurunikah kepada penjawat berkenaan dari daerah Besut.

Selepas soat Jumaat Baginda bersama pemimpin kerajaan negeri menyartai majis makan tengahari bersama lebih 1,000 jemaah yang hadir mengerjakan solat di masjid berkenaan.

Masjid Ulul Albab berharga RM12 juta dibina pada 2009 dan mampu menampung 1,500 jemaah mula digunakan pada 4 Julai 2011.

Masjid berkenaan dianggap unik kerana pembinaanya menggunakan kayu cengal dan mempunyai reka bentuk menarik berasaskan seni bina ketukanan Melayu yang diadun dengan cirri-ciri Islam kelasik.

Terletak dikawasan strategik antara laluan utama Jertih Kota Bharu dan Kuala Terengganu ia kini menjadi mercu tanda baru kepada perkembangan syiar Islam di daerah Besut


Sultan Terengganu melawat Desa Ukiran Kayu (DUK) BesutOleh: Mohammad Ishak


Kehalusan seni ukiran yang ada di Desa Ukiran Kayu (DUK) Kampung Raja, menarik minat baginda Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin, yang memilih tempat itu sebagai detinasi pertama sempena keberangkatan lawatan ke daerah Besut hari ini.

Baginda ditemani Permaisuri Nur Zahirah menghabiskan masa kira-kira sejam berada di pusat itu sambil melawat aktiviti mengukir yang dijalankan oleh peserta di pusat latihan berkenaan.

Turut serta Menteri Besar,Datuk Seri Haji Ahmad Said, Ahli Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri dan Wakil Rakyat Daerah Besut serta isteri masing-masing.

Desa Ukiran Kayu (DUK) ditubuhkan pada 12 Ogos 1999 yang pertama di Malaysia melatih golongan remaja yang berminat dalam seni ukiran kayu dan Berjaya melahirkan ramai pengukir muda berbakat.

DUK yang menawarkan kursus kepada belia tempatan yang berminat juga membayar elaun latihan RM450 sebulan selain menyediakan asrama untuk kemudahan pelatih yang tinggal jauh dari pusat itu.

Lawatan Baginda ke DUK mencatat sejarah kerana ia pertama kali dilakukan Sultan Mizan selepas pusat itu beroperasi melahirkan ramai pengukir terkenal di negara ini.

Pembinaan DUK juga satu pengiktirafan kepada pengukir mahir yang tersohor yang kebanyakkannya berada di daerah Besut dan hasi seni mereka banyak terdapat di istana-istana di negara ini dan luar Negara.

Kerajaan cadang sedia bahan bacaan melalui internet di PPAT

Oleh; Esah Abdullah

Kerajaan negeri bercadang mencontohi teknologi yang terdapat di Perpustakaan Alexanderia, Mesir yang menyediakan bahan bacaan pengunjung melalui capaian internet.

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri, YB Haji Ahmad Razif Abdul Rahman berkata, perpustakaan berkenaan merupakan yang paling canggih dan terbesar di dunia.

“Saya dan Menteri Besar telah berpeluang melawat dan melihat teknologi yang ada di sana dan berharap perkara yang sama dapat di laksanakan di negeri kita,” katanya kepada pemberita di majlis Perasmian Pesta Buku Terengganu di Pusat Dagangan Terengganu (TTC) semalam.

Katanya, kemudahan teknologi yang disediakan di perpustakaan itu begitu canggih di mana semua bahan bacaan disediakan dalam bentuk teknologi serta boleh diambil terus melalui internet.

Sehubungan itu, beberapa orang ketua jabatan termasuk Pengarah Perbadanan Pepustakaan Awam Terengganu (PPAT) akan dihantar untuk meninjau secara lebih dekat teknologi di perpustakaan tersebut sebagai langkah ke arah pelaksanaan sistem itu di sini.

Katanya, kerajaan berhasrat menjadikan PPAT beoreantasikan ICT dengan mewujudkan sudut ‘Anjung Ilmu’ untuk mempamerkan apa saja bahan berasaskan teknologi yang telah dilaksanakan oleh kerajaan selama ini untuk dijadikan panduan, rujukan dan kajian.

“Satu pameran penggunaan virtual kelas dan e-Book kini sedang berjalan dengan kerjasama Intel, Top IT, Pejabat Pelajaran serta diketuai seorang professor dari Universiti Perguruan Sultan Idris (UPSI) yang sedang membuat kajian keberkesanan terhadap penggunaan virtual kelas dan e-book di negeri ini,” katanya.
Siapa Anwar untuk ajak Presiden UMNO berdebat

Oleh FAUZI MOHD

Dato' Seri Anwar Ibrahim tidak layak mencabar Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Tun Razak berdebat kerana beliau hanya memegang jawatan penasihat di dalam Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Bekas Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Terengganu, Fakhrul Azman Abu Bakar berkata, Ketua Pembangkang itu tidak memegang sebarang jawatan penting di dalam PKR kecuali sebagai penasihat umum parti.

Beliau berkata, tanpa kedudukan utama di dalam parti, Anwar sebenarnya tidak boleh dikira mendapat mandat daripada ahli, bahkan kuasa sebagai pemimpin tertingginya juga sesuatu yang tidak mengikut sistem parti.

“Dalam isu berdebat, siapa Anwar untuk ajak Presiden UMNO berdebat, sedangkan dia hanya seorang penasihat parti. Kalau dia Presiden PKR lain cerita," katanya semalam.

Beliau berkata demikian mengulas desakan pembangkang yang mahu Najib berdebat dengan Anwar.

Fakhrul sebagai Pengerusi Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) Terengganu juga percaya sekiranya Anwar diberi peluang berdebat dengan Perdana Menteri, beliau tidak akan berdebat secara beradab.

“Haluan perdebatan tidak akan menjadi lapangan yang positif untuk memberi maklumat kepada masyarakat. Sebaliknya ia akan menjadi medan tohmahan Anwar sepenuhnya.

“Semua orang sudah kenal perangai Anwar, dia mungkin hebat berdebat tapi apa guna berdebat dengan orang yang suka memutar belit,” katanya.


TATiUC wujud skim latih pembantu rumah warga tempatan

Oleh FAUZI MOHD

Kolej Universiti Tati (TATiUC) sedang menyediakan modul khas bagi melatih tenaga mahir dalam bidang pengurusan rumah tangga, kata Rektornya, Dr. Mohamad Rozailan Mamat.

Menurutnya, inisiatif itu bagi mengurangkan kebergantungan rakyat negara ini kepada perkhidmatan pembantu rumah dari negara asing.

Beliau berkata, modul yang dipersetujui Kementerian Sumber Manusia itu memberi fokus kepada aspek teknikal dan keselamatan dalam pengurusan rumah tangga kepada bakal pelatih.

"Sehingga kini, kami menerima permohonan yang sangat menggalakkan, terutama dari negeri ini,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan majlis penyampaian sijil kepada 170 pelajar TATiUC bagi sesi 2009-2011 di Kemaman, semalam.

Dengan wujudnya skim latihan itu katanya, Malaysia akan mempunyai tenaga mahir yang terlatih dalam bidang pengurusan rumahtangga, sekaligus mengurangkan pengambilan pekerja asing.


Sepuluh destinasi jadi ikon pelancongan

Oleh: Suriati Ali

Sepuluh destinasi menarik dan terbaik di negeri ini digelar sebagai ikon pelancongan sebagai usaha meningkatkan jumlah kedatangan pelancongan tempatan dan luar negara.

Ikon pelancongan itu termasuk Taman Taman Islam; Taman Reakresi dan Mini Zoo; Muzium Negeri; Pulau Redang; Bazar Warisan; Pulau Warisan; Tasik Kenyir; Pantai Batu Buruk; Pasar Besar Kedai Payang dan Masjid Tengku Tengah Zaharah.

Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah berkata, destinasi itu wajar digelar sebagai ikon kerana menjadi faktor penyumbang peningkatan jumlah pelancongan pada setiap tahun.

“Peningkatan jumlah pelancong bukan saja mampu memberangsangkan ekonomi negeri dan menarik minat pelabur malah meningkatkan taraf hidup penduduk terutama yang membabitkan diri dalam perniagaan.

“Apa yang membanggakan apabila tiba musim cuti sekolah atau umum, peniaga keropok lekor, pengusaha kain batik dan songket bagaikan tidak menang tangan melayan pelanggan,” katanya dalam satu majlis baru-baru ini.

Menurutnya, dia menyarankan kepada semua peniaga terutama pengusaha makanan supaya tidak mengambil kesempatan terhadap kedatangan pelancong dengan mengenakan harga yang tidak munasabah.

“Sikap ingin untung sekejap ini, bukan saja merugikan diri sendiri malah membabitkan imej Terengganu. Apabila pelancong mengeluh mengenai harga makanan mahal, mereka bukan saja tidak mengunjungi restoran itu lagi malah akan menjaja topik kepada rakan atau saudara lain.

“Pelancong juag akan naik bosan untuk mengunjungi Terengganu, sekaligus membantutkan usaha kerajaan negeri yang tidak jemu-jemu menghebahkan tentang keindahan negeri ini ,” katanya.

Kerajaan negeri menganjurkan pelbagai program tahunan peringkat antarabangsa di pelbagai lokasi menarik di negeri ini sebagai langkah menambat hati pelawat terutama pelancong luar negara.Pesta buku himpun 59 penerbit dari seluruh negara

Oleh; Esah Abdullah

Pesta Buku Terengganu 2012 berjaya menghimpunkan 59 penerbit dari seluruh negara dalam usaha memberi pendedahan kepada masyarakat tempatan melalui pelbagai bahan bacaan serta berpeluang memiliki terbitan terbaru yang berada di pasaran.

Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pengurusan) merangkap Pengerusi Jawatankuasa Pesta, Dato’ Haji Wan Ahamad Wan Muda berkata, kerajaan menaruh harapan tinggi agar program ini mampu memupuk tabiat suka membaca sebagai satu kegiatan yang sihat dan berfaedah.

“21 orang penulis tempatan turut terpilih untuk melancarkan buku keluaran terbaru mereka,” katanya di majlis perasmian Pesta Buku Negeri Terengganu 2012 di Pusat Dagangan Terengganu (TTC) semalam.

Hadir sama, Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pendidikan Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri, YB Haji Ahmad Razif Abdul Rahman dan Pengarah Perbadanan Perpustakaan Awam Terengganu (PPAT), Hajah Nor Akmal Abdul Fatah.

Katanya, sebanyak 88 buah booth mengambil bahagian menjalankan aktiviti jualan buku-buku terbitan syarikat masing-masing pada pesta yang berlangsung selama tujuh hari bermula 23 Mac.

“Bukan setakat menjual buku, bahkan diselitkan dengan aktiviti sampingan seperti kuiz, pameran karya tersohor, pertandingan melukis,mewarna, jigsaw puzzle, bicara karya dan inforace serta banyak lagi,” katanya.

Dato’ Haji Wan Ahamad menyeru orang ramai tidak melepaskan peluang berkunjung ke pesta tahun ini yang lebih meriah termasuk menyediakan slot sepetang bersama pengarang novel Ombak Rindu, Puan Fauziah Ashari dan riang ria bersama Nur Fathiah (BoboiBoy).

Penulis kelahiran Terengganu kemudiannya menerima cenderahati tanda penghargaan kerajaan negeri di atas sumbangan mengharumkan nama negeri melalui ketajaman mata pena masing-masing.
Sultan Mizan berkenan berangkat merasmikan DKU


Oleh: Suriati Ali


Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin dijangka berangkat merasmikan Desa Ukiran Kayu (DKU) di Kampung Raja, hari ini (Jumaat) dalam rangka lawatan baginda selama dua hari ke daerah ini.

Yayasan Pembangunan Usahawan Terengganu (YPU) dalam satu kenyataan memberitahu, baginda diiringi Sultanah Nur Zahirah akan berangkat ke majlis perasmian pada pagi hari itu.

DKU yang ditubuhkan oleh YPU dan diselia oleh Terengganu International Design Excellence Sdn. Bhd. (TIDE) merupakan institusi yang menawarkan pengajian berteraskan pendidikan vokasional dan keusahawanan ukiran kayu.

Penubuhannya di daerah yang terkenal dengan pengukir ternama bertujuan menyuburkan seni ukiran kayu dengan kemunculan lebih ramai anak tempatan mewarisi kemahiran dan mampu diketengahkan sebagai usahawan.

Selepas upacara tersebut, baginda akan berangkat menunaikan solat Jumaat dan merasmikan Masjid Kayu Seberang Jerteh iaitu salah satu masjid seni bina Melayu yang terindah di negara ini.

Pada pukul 3.45 petang hari sama, baginda berdua akan menghadiri majlis jamuan teh bersama rakyat di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Permaisuri Nur Zahirah di Limbongan.

Pada hari Sabtu, baginda akan berangkat ke majlis taklimat mengenai pembangunan daerah di Pejabat Daerah Besut.


Program Kayuhan Lasak galak siswa gaya hidup sihat

Oleh: Aida Abd Rahman

Program Kayuhan Lasak dan `Fixie East Coast Eco Challenge’ dilaksanakan bagi menggalakkan mahasiswa dan mahasiswi terbabit dalam sukan berbasikal sebagai sebahagian cara mempromosi cara hidup sihat serta cergas.

Ketua Pengarah Jabatan Pengajian Kolej Komuniti Kementerian Pengajian Tinggi, Encik Amir Md Noor, berkata program ini melibatkan kayuhan basikal ‘ Mountain Bike’ sejauh 25 kilometer (KM)melibatkan 11 KM ‘offroad’ meliputi kawasan pendakian lereng bukit dan merentasi kawasan perlombongan emas terkenal di Terengganu.

“Peserta mendaki sehingga ke puncak ketinggian 181 kaki dari aras laut yang sudah pasti menguji tahap stamina peserta ke tahap maksimun. Laluan turut melalui anak sungai yang kecil serta mencabar kebolehan peserta kayuhan dalam mengendalikan basikal masing-masing.

“ Program ini merupakan pengajuran terbesar yang pernah diadakan di Terengganu sempena Kempen Bulan Berbasikal Terengganu 2012,” katanya di majlis Perasmian Kolaborasi Bersama Industri Petrokimia, Minyak dan Gas serta Penutup Kayuhan Lasak dan Fixie East Coast Eco Challenge (ECEC), di Kampung Atas Tol, Kuala Terengganu, semalam (23 Februari).

Turut hadir, Pegawai Penyelaras Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Payong, Encik Zaidi Muda; Setiausaha Politik Menteri Pengajian Tinggi, Encik Mohd Khairi Abdul Malik dan Pengarah Kolej Komuniti Kuala Terengganu, Encik Mohd Rohimi Yusof.

Katanya, program juga bertujuan merancang dan mewujudkan kumpulan siswa dan belia sebagai pemangkin kepada pembangunan negara dan agen perpaduan dalam merealisasikan agenda 1Malaysia.

Beliau berkata, aktiviti itu turut membantu kerajaan mempromosi sukan berbasikal sebagai satu sukan utama bagi Terengganu sempena bulan berbasikal peringkat negeri.

Seramai 271 peserta melibatkan (158 penduduk sekitar), institusi pengajian tinggi (IPT) Terengganu (47 pelajar),Kolej Komuniti Wilayah Timur (30 pelajar) dan Majlis Sukan Kolej Komuniti (Maskom) 36 pelajar.Kolej Komuniti disaran kerjasama erat dengan lima koridor ekonomi negara

Oleh: Aida Abd Rahman

Kolej Komuniti disaran memfokus kepada beberapa aspek termasuk mengadakan kerjasama yang rapat dengan lima koridor ekonomi negara, kata Menteri Pengajian Tinggi, Dato’ Seri Mohamed Khalid Nordin.

Teks ucapan beliau disampaikan Setiausaha Politik Menteri Pengajian Tinggi, Encik Mohd Khairi Abdul Malik sempena Majlis Perasmian Kolaborasi Bersama Industri Petrokimia, Minyak dan Gas serta Penutup Kayuhan Lasak dan Fixie East Coast Eco Challenge (ECEC), di Kampung Atas Tol, Kuala Terengganu, semalam (23 Februari).

Turut hadir, Pegawai Penyelaras Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Payong, Encik Zaidi Muda; dan Pengarah Kolej Komuniti Kuala Terengganu, Encik Mohd Rohimi Yusof.

Katanya, saranan yang terkandung dalam Amanat 2012 yang disampaikan beliau bulan lalu itu juga menuntut Kolej Komuniti agar menyediakan tenaga kerja serta memberi pendidikan dan latihan mengikut keperluan industri di koridor ekonomi berkenaan bagi memastikan kejayaan program transformasi ekonomi ke arah menjadi negara maju berpendapatan tinggi tercapai menjelang 2020.

Sehubungan dengan itu, bagi 2012, Jabatan Pengajian Kolej Komuniti (JPKK) diminta untuk menyediakan modal insan yang berkemahiran tinggi untuk ditempatkan sebagai tenaga kerja di lima koridor pembangunan ekonomi (IRDA, NCER, ECER, SDC, & SCORE) bagi menjana pembangunan industri di kawasan berkaitan seiring matlamat Pelan Transformasi Kerajaan (GTP).

Dalam hal itu, katanya, JPKK telah merancang dan melaksanakan beberapa program bagi memastikan matlamat untuk menghasilkan tenaga kerja yang menepati kriteria industri dapat dipenuhi.

“Program yang akan dijalankan bagi setiap koridor telah dirancang mengikut keperluan dan keunikan setiap koridor ekonomi.

“Bagi pembangunan Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECER) antara program yang telah dirancang adalah seperti program menyediakan tenaga kerja berkemahiran tinggi dalam bidang petrokimia, minyak dan gas serta bidang automotif,”katanya.

Dalam majlis itu juga, lapan syarikat terlibat menerima sijil kolaborasi, manakala 19 pelajar Kolej Komuniti Kuala Terengganu dan Kuantan menerima Pasport Keselamatan Minyak dan Gas (OGSP) dan surat tawaran pekerjaan daripada syarikat terbabit.


Perasmian Le Tour de Langkawi

OLEH: Mohd Yahya dan Harish Fadzillah


23 February 2012

Masjid Kayu Seberang Jertih akan bertukar nama baru mulai esokOleh: Mohammad Ishak


Masjid Kayu Seberang Jertih akan bertukar nama apabila Duli Yang Maha Mulia Terengganu,Sultan Mizan Zainal Abidin berkenan mengistiharkan nama baru sempena majis perasmian masjid itu esok.

Masjid berharga RM12 juta kini menjadi lambang keagungan Islam dengan ciri-ciri pembinaan Melayu dan kelihatan klasik dan mempunyai reka bentuk menarik.

Baginda Sultan Mizan, yang dalam rangka lawatan ke Daerah Besut mulai esok juga akan menyampaikan watikah perlantikan imam dan jurunikah sempena majlis perasmian masjid berkenaan

Berikutan bakal pertukaran nama masjid kayu kepada nama baru penduduk daerah Besut khusnya di Kampung Seberang Jertih, kini tertunggu-tunggu nama baru bakal diistiharkan oleh Baginda Sultan.

Pegawai Daerah Besut, A Rahim Jusoh berkata, selepas menunaikan solat Jumaat bersama penduduk di masjid itu, Baginda dan Permaisuri akan berangkat ke majlis jamuan rakyat yang diadakan di Sekolah Kebangsaan Sultanah Nur Zahirah, Kampung Limbungan pada jam 3.30 petang.

Sebelum itu,katanya Baginda yang tiba dari Kuaka Lumpur dan pulang dengan pesawat khas akan mendarat di lapangan terbang TUDM Gong Kedak, dan berangkat melawat Desa Ukiran Kayu (DUK) di Kampung Raja.

Menteri Besar,Yang Amat Berhormat,Datuk Seri Ahmad Said bersama pembesar negeri akan mengiringi Banginda ke tempat-tempat yang dilawati Sultan Mizan di daerah Besut.Kolej Komuniti sebagai institusi ampuh : Dato' Seri Khalid

Oleh: Aida Abd Rahman dan Che Mohd Hisham Che Jamaluddin (pelatih)

Kolej Komuniti perlu bersedia menjadi institusi ampuh yang mampu menyediakan keperluan kepada komuniti setempat melalui latihan dan kemahiran.

“Ini bermakna Kolej Komuniti perlu melaksanakan usaha-usaha penambahbaikan secara berterusan sekaligus menarik penglibatan lebih ramai komuniti untuk menyertainya.

“Saya sedia maklum, pelbagai inisiatif telah dilaksanakan bagi tujuan ini dan ia termasuk pengenalan kepada kursus modular yang memberi fokus kepada latihan dan kemahiran secara berfokus dan mengambil tempoh atau jangka masa yang lebih singkat,” kata Menteri Pengajian Tinggi, Dato’ Seri Mohamed Khaled Nordin di Majlis Perasmian Kolaborasi Bersama Industri Petrokimia, Minyak dan Gas serta Penutup Kayuhan Lasak dan Fixie East Coast Eco Challenge (ECEC), di Kampung Atas Tol, Kuala Terengganu, hari ini.

Teks ucapan beliau disampaikan Setiausaha Politik Menteri Pengajian Tinggi, Encik Mohd Khairi Abdul Malik.

Turut hadir, Pegawai Penyelaras Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Payong, Encik Zaidi Muda; dan Pengarah Kolej Komuniti Kuala Terengganu, Encik Mohd Rohimi Yusof.

Beliau berkata, sejak kursus modular ini diperkenalkan pada 2010, seramai 28,373 orang menyertainya termasuk 6,539 penyertaan direkod pada tahun ini.

Selain itu, bagi memperkukuhkan lagi sumbangan Kolej Komuniti, peranannya turut diperkasakan dengan penglibatan menjayakan Pprogram Pemindahan Ilmu atau `Knowledge Transfer Programme’. yang bertujuan menyebarluas hasil penyelidikan dan inovasi daripada universiti untuk kepentingan masyarakat setempat.

“Saya difahamkan, usaha ini sedang dijayakan antara kolej komuniti dan Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) dalam pelbagai bidang kerjasama seperti keusahawanan, akuakultur,latihan pereka grafik animasi dan sebagainya.

“Melalui penonjolan baru Kolej Komuniti ini akan dapat menyerlahkan lagi kedudukan institusi ini dalam pembangunan masyarakat tempatan di seluruh negara,” katanya.Kolaborasi strategik Kolej Komuniti hasil 300 tenaga kerja kemahiran tinggi

Oleh: Aida Abd Rahman dan Che Mohd Hisham Che Jamaluddin (pelatih)

Kolej Komuniti berjaya menghasilkan kira-kira 300 tenaga kerja berkemahiran tinggi menerusi program kolaborasi strategik dengan syarikat industri petrokimia, minyak dan gas sejak diperkenalkan tahun lalu.

Daripada jumlah itu, seramai 81 graduan Kolej Komuniti Zon Timur melibatkan Kolej Komuniti Kuala Terengganu dan Kuantan dalam bidang seni bina, teknologi binaan dan elektrik tamat menyertai program berkenaan.

Ketua Pengarah Jabatan Pengajian Kolej Komuniti Kementerian Pengajian Tinggi, Encik Amir Md Noor, berkata kolaborasi strategik secara berterusan bersama industri berimpak tinggi yang memasuki fasa ketiga itu memerlukan graduan menjalani latihan di syarikat terpilih sepanjang dua bulan sebelum mendapat tawaran pekerjaan.

Syarikat yang memberi kerjasama bagi menjayakan program itu termasuk Petronas gas Bhd, Kencana Petroleum Berhad, Optimal Chemical (M) Berhad; Hyundai-PFCE Consortium; Kaefer (M) Sdn Bhd; B.B Tech Services Sdn Bhd; Mazlan Engineering Services Sdn Bhd dan SF Scaffold Resources Sdn Bhd.

“Program ini juga mendapat kerjasama dengan Universiti Malaysia Pahang dan Universiti Malaysia Terengganu dalam mewujudkan kolaborasi industri di sini.

“Pelajar kolej berkenaan dilatih syarikat terbabit dan mereka mendapat sijil untuk memulakan pekerjaan dan diberi tangga gaji awal antara RM1,200 hingga RM1,500 sebulan. Jadi, ia membuktikan program yang disediakan dapat membantu belia yang berminat untuk melibatkan diri dalam bidang ini dengan menyertainya melalui78 Kolej Komuniti, masing-masing 50 (Kolej Komuniti induk) dan 28 Kolej Komuniti cawangan,” katanya di majlis Perasmian Kolaborasi Bersama Industri Petrokimia, Minyak dan Gas serta Penutup Kayuhan Lasak dan Fixie East Coast Eco Challenge (ECEC), di Kampung Atas Tol, Kuala Terengganu, hari ini.

Turut hadir, Pegawai Penyelaras Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Payong, Encik Zaidi Muda; Setiausaha Politik Menteri Pengajian Tinggi, Encik Mohd Khairi Abdul Malik dan Pengarah Kolej Komuniti Kuala Terengganu, Encik Mohd Rohimi Yusof.

Beliau berkata, program kolaborasi itu juga dapat memenuhi aspirasi pelan transformasi kerajaan ke arah negara maju berpendapatan tinggi.

“Pada masa yang sama, ia juga membantu secara terancang dan berterusan pembekalan tenaga kerja berkemahiran tinggi kepada industri yang beroperasi di Wilayah Pembangunan Ekonomi Timur (ECER),” katanya.

Dalam majlis itu juga, lapan syarikat terlibat menerima sijil kolaborasi, manakala 19 pelajar Kolej Komuniti Kuala Terengganu dan Kuantan menerima Pasport Keselamatan Minyak dan Gas (OGSP) dan surat tawaran pekerjaan daripada syarikat terbabit.

Ambil peluang kunjungi pameran

Oleh: Suriati Ali

Tarikan pengunjung pada Pameran Khazanah Islam dari China, di Muzium Negeri, Losong, Kuala Terengganu dijangka berganda apabila tiba cuti persekolahan penggal pertama nanti berbanding hari biasa.

Pada hari tersebut, orang ramai terutama ibu bapa dapat meluangkan lebih masa bersama keluarga masing-masing, selain ingin menghabiskan waktu terluang bersama anak-anak.

Timbalan Pengarah Lembaga Muzium Negeri Terengganu (LMNT), Encik Che Azmi Ngah, berkata sebanyak 80 artifak dipamerkan pada pameran yang julung kali diadakan itu semata-mata mahu menarik minat orang ramai dan pelancong asing mengunjungi muzium.

Katanya, artifak al-Quran emas merupakan satu contoh daripada puluhan simbol kesenian Islam yang bernilai jutaan ringgit dari pelbagai dinasti-dinasti China mampu menarik minat orang ramai.

”Berdasarkan kepada khazanah berharga ini juga, saya dapati persaudaraan Islam tidak mengenal golongan, suku, bangsa dan keturunan.

”Persaudaraan Islam menghimpunkan semua kaum Muslimin dari seluruh
pelusuk dunia. Lebih daripada itu, Islam tidak hanya dikhususkan kepada golongan tertentu sahaja, sebaliknya agama Islam merupakan agama untuk semua umat di dunia,” katanya.

Katanya, pihaknya berharap agar pameran ini bakal mendekatkan lagi hubungan dua rumpun bangsa yang dipisahkan oleh sempadan negara masing-masing ini.

”Pelbagai artifak lain yang turut dipamerkan melalui pameran ini juga bakal memberikan satu impak serta satu informasi baru, khususnya kepada semua rakyat di negeri Terengganu, tidak kira besar atau kecil, tua ataupun muda.

”Justeru, saya menyaran semua rakyat Terengganu, khususnya generasi muda yang menjadi harapan bangsa dapat mengambil peluang untuk menyaksikan pameran ini,” katanya.


Jadikan pemeran ini sebagai pencetus semangat kita semua untuk mencipta suatu tamadun yang lebih hebat pada masa hadapan.Buku, wadah penting bentuk kebebasan berfikir

Oleh; Esah Abdullah

Masyarat hari ini mempunyai banyak altenatif lain untuk perolehan maklumat dan ilmu pengetahuan termasuk menerusi buku elektronik dan artikel jurnal antarabangsa yang boleh dicapai melalui internet.

Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata. tidak dinafikan dengan hanya melayari internet pelbagai maklumat yang dikehendaki boleh didapati tapi dalam masa sama buku masih memainkan peranan penting dalam kehidupan ketika ini.

Menteri Besar berkata demikian di majlis perasmian Pesta Buku Negeri Terengganu di Pusat Dagangan Terengganu (TTC) hari ini. Teks ucapan beliau dibacakan oleh Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri, YB Haji Ahmad Razif Abdul Rahman.

Hadir sama, Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pengurusan) merangkap Pengerusi Jawatankuasa Induk Pesta Buku, Dato’ Haji Wan Ahamad Wan Muda dan Pengarah Perbadanan Perpustakaan Awam Terengganu (PPAT) Hajah Nor Akmal Abdul Fatah.

Katanya, senario ini jelas menunjukkan corak pembacaan masyarakat tidak lagi tertumpu kepada buku semata-mata namun dengan membaca juga ilmu dapat diaplikasikan dalam kehidupan seharian dan membentuk generasi berketrampilan.

Tambahnya, sejak lebih dua dekad, peranan buku diangkat sebagai wadah penting membentuk kebebasan manusia berfikir dan telah menjadi senjata yang ampuh dalam mengangkat martabat manusia ke tahap lebih tinggi.

“Buku umpama senjata rahsia yang membantu kita sukses dalam semua urusan sama ada dalam meningkatkan perniagaan, kejayaan politik, mempengaruhi organisasi, membina keluarga bahagia serta mencipta kejayaan dan mengenali keupayaan diri,” katanya.

Sehubungan itu, amalan membaca dapat mengasah fikiran supaya bercambah serta mempunyai imaginasi tinggi berdasarkan buku yang dibaca manakala orang yang kurang membaca akan ketinggalan dalam segala bidang.

Beliau mengharapkan, pesta buku dengan tema ‘Temanku Buku’ yang berlangsung selama seminggu bermula hari ini dapat memupuk budaya membaca dan membina masyarakat yang cintakan ilmu.

Pertandingan bola jaring dan futsal warnai karnival wanita muda

Oleh; Esah Abdullah

Kira-kira 40 pasukan bola jaring dan 10 pasuan futsal bakal merentap dalam Karnival Sukan Generasi Wanita Muda Terengganu Cemerlang 2012 yang berlangsung selama dua hari di Kompleks Belia dan Sukan Kuala Terengganu (KBSKT) mulai Jumaat depan (2 Mac).

Ketua Pergerakan Puteri Umno Bahagian Kuala Terengganu, Puan Nordiana Dato’ Shafie berkata, setakat ini 40 pasukan mewakili Pergerakan Puteri di cawangan-cawangan dalam Parlimen Kuala Terengganu telah mendaftar.

Penyertaan membabitkan empat kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) iaitu Batu Buruk, Wakaf Mempelam, Ladang dan Bandar yang diadakan serentak di KBSKT.

“Beberapa institusi pengajian tinggi, badan bukan kerajaan (Ngo) yang terdapat dalam Parlimen Kuala Terengganu juga menyatakan kesediaan menghantar pasukan masing-masing tetapi belum pasti jumlahnya,” katanya ketika dihubungi Teganukita hari ini.

Katanya, pertandingan ini menawarkan hadiah wang tunai RM3,000 (johan) RM2,000 (naib johan) RM1,000 (ketiga) serta RM700 (keempat) dan setiap penyertai menerima saguhati RM100.

Menurut Puan Nordiana di samping pertandingan bola jaring dan futsal karnival dimeriahkan dengan beberapa acara sukan dan mewarna untuk pelajar sekolah rendah (100 orang) dan kanak-kanak Tabika (100 orang).

“Program lain yang disediakan ialah pemeriksaan kesihatan percuma, perkhidmatan bertindik dan kaunter daftar pemilih baru akan dibuka untuk memberi peluang mereka membuat pendaftaran sebagai pengundi,” katanya.

Puan Nordiana seterusnya menjelaskan karnival seumpama ini turut diadakan di lapan Parlimen seluruh negeri dengan tarikh berlainan.
22 February 2012

YPU sedia skim pinjaman galak usahawan baru

Oleh: Aida Abd Rahman

Bantuan dan kemudahan yang disediakan kerajaan negeri menerusi Yayasan Pembangunan Usahawan Terengganu (YPU) terutama dalam aspek penyediaan skim pembiayaan dan pinjaman mampu menggalakkan penglibatan Bumiputera dalam bidang keusahawanan.

Sehingga kini, RM11.11 juta sudah dibelanjakan bagi melaksanakan skim berkenaan yang memberi manfaat kepada 1,915 usahawan seluruh Terengganu.

Ketua Pegawai Eksekutif YPU, Haji Azmi Razik, berkata skim pembiayaan yang disediakan YPU merangkumi Skim Pinjaman Tanpa Faedah (SPTF), Skim Pinjaman Kecil (SPK), Skim Sahabat Penjaja Melayu (SSPM) dan Skim Khusus yang melibatkan Skim Pinjaman Flagship serta Skim Pinjaman Bas Henti-Henti.

Katanya, SPTF mula dilaksanakan sejak Mac 2000 menyediakan pembiayaan berasaskan dua prinsip utama, iaitu Al-Murabahah dan Al-Ijarah yang berjumlah RM10,000 hingga RM50,000 dengan tempoh bayaran balik sehingga 48 bulan.

Manakala SPK merupakan salah satu kemudahan untuk membantu usahawan tempatan memperkembangkan lagi perniagaannya dengan pembiayaan sehingga RM 5,000 berasaskan prinsip Al-Qardh Al-Hasan.

“Skim Sahabat Penjaja Melayu pula menyalurkan pinjaman modal tambahan kepada penjaja dan peniaga kecil Melayu di Terengganu sehingga RM2,000 yang juga menggunakan prinsip Al-Qardh Al-Hasan serta mengambil tempoh bayaran balik 15 bulan,” katanya.

Selain itu, Skim Bantuan Pembangunan Produk juga disediakan bagi membantu usahawan tempatan untuk meningkatkan kualiti serta pasaran usahawan Satu Daerah Satu Industri (SDSI) dan Industri Kecil dan Sederhana (IKS) tempatan supaya lebih berdaya saing dan setanding di pasaran tempatan mahupun di pasaran global.
Malah, SBPP juga boleh membantu dari aspek meringankan kos penyediaan dan peningkatan kualiti produk.

Dalam pada itu, bukan hanya kerajaan negeri,Kerajaan Pusat turut menyediakan peluang itu kepada usahawan yang baru mahu berjinak dalam perniagaan.

Sebagai alternatif, mereka juga digalakkan mendapat bantuan daripada Skim Dana Pembiayaan Perusahaan Kecil dan Sederhana patuh syariah yang diwujudkan pada tahun ini serta dikendalikan bank-bank Islam terpilih seperti yang diumumkan dalam Bajet Negara 2012 baru-baru ini.
Suntikan HPV kawal kanser pangkal rahim

Oleh; Esah Abdullah

Seramai 10,981 atau 99.3 peratus remaja perempuan daripada jumlah keseluruhan 11,063 orang telah menerima suntikan pelalian Human Papillomavirus (HPV) di negeri ini sepanjang tahun lalu.

Manakala tahun sebelumnya (2010) seramai 11,077 remaja atau 98.7 peratus telah menerima suntikan setelah diberi kebenaran oleh ibu bapa masing-masing daripada jumlah sebenar 11,222 orang.

Pengarah Kesihatan negeri, Dr. Anwa Sulaiman berkata, program imunisasi Kementerian Kesihatan ini mula diperkenalkan pada 2010 bertujuan mencegah penyakit kanser serviks dan pangkal rahim dalam kalangan wanita.

“Pelalian ini diberikan sebanyak tiga kali iaitu kali pertama, diikuti suntikan kedua sebulan selepas itu dan ketiag dalam tempoh enam bulan selepas dos pertama,” katanya di majlis sambutan Hari Kanser Sedunia Peringkat Negeri di Dewan Sekolah Menengah Tengku Ibrahim Setiu, semalam.

Sehubungan itu beliau meminta ibu bapa atau penjaga remaja perempuan yang belum menerima suntikan supaya membawa anak masing-masing ke klinik kesihatan seluruh negeri.

Katanya, pelalian di peringkat awal dapat mencegah penyakit kanser serviks dan pangkal rahim yang banyak menyerang golongan wanita.

Menurut Dr. Anwa, sebanyak 16 kes dikesan mengidap penyakit itu pada 2010 berbanding 24 orang pada 2009.

Beliau menasihatkan mana-mana wanita yang mempunyai tanda-tanda awal mengenai penyakit kanser pangkal rahim segera mendapatkan rawatan di hospital kerana penyakit dapat dikawal jika berada peringkal awal.
Kes denggi menurun 14.8 peratus

Oleh; Esah Abdullah

Bebanan penyakit semasa berkaitan denggi berlaku penurunan sebanyak 14.8 peratus pada lima minggu pertama tahun ini.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna negeri, YB Dr. A.Rahman Mokhtar berkata, pada minggu pertama awal tahun ia meningkat sehingga 46 kes berbanding sasaran yang ditetapkan tidak melebih 16 kes seminggu.

“Namun ia berjaya dikurangkan melalui langkah pencegahan termasuk mengadakan pemeriksaan lebih kerap terhadap premis perniagaan terutama di pusat bandar,” katanya.

Menurutnya, daripada 16,954 premis yang diperiksa sebanyak 132 didapati positif (08 peratus) dan daripada jumlah berkenaan 31 kompaun telah dikeluarkan.

Selain itu katanya, pelbagai usaha dilakukan oleh Jabatan Kesihatan negeri termasuk meningkatkan aktiviti penguatkuasaan dan kawalan serta pencegahan bagi memastikan masalah ini dapat ditangani.

Beliau menasihatkan orang ramai dan pemilik kedai makan memberi keutamaan terhadap kebersihan dan elak memasuki premis yang tidak mengamalkan kebersihan.

Dalam perkembangan lain katanya, negeri ini tidak ketinggalan jauh dari segi kualiti perkhidmatan kesihatan dan perubatan yang ditawarkan dari negeri lain yang lebih maju.

“Kita telah ada pakar perubatan yang mencukupi bagi memberi rawatan yang optimum kepada pesakit, malah peralatan canggih yang ada di hospital termasuk sumbangan kerajaan negeri mampu memberi perkhidmatan kesihatan terbaik kepada rakyat di negeri ini,” katanya.


Bangkok jadi pusat latihan sepak takraw

Oleh: Aida Abd Rahman

Sebagai persiapan menghadapi temasya Sukan Malaysia ke-15 yang akan berlangsung di Kuantan pada Jun ini, pasukan sepak takraw negeri Terengganu memilih Bangkok sebagai pusat latihan dan pendedahan kepada pemainnya sebelum menyertai temasya itu nanti.

Pengerusi Persatuan Sepak Takraw Negeri Terengganu (PSTNT), Haji Mohd Shapian Ali, berkata latihan bagi 18 pemain dalam skuad itu yang bermula 14 Februari lepas dan bakal berakhir Ahad ini.

Beliau berkata tujuan PSTNT menghantar pemain-pemain berlatih di Bangkok ialah untuk memberi pendedahan serta mempelajari teknik permainan khususnya servis.

"Thailang terkenal kerana memiliki rmai pemain bertaraf dunia. Kita perlu banyak belajar dari mereka supaya dapat memperbaiki kemahiran, prestasi dan mencapai sasaran kita,” katanya.

Haji Mohd Shapian berkata temasya kali ini, Terengganu mensasarkan dua pingat emas iaitu dalam acara berpasukan dan beregu.

Manakala pada Sukma tahun lalu, pasukan itu berjaya menggondol emas berpasukan.
Himpunan Sejuta Umat - Selamatkan Akidah

Datanglah beramai-ramai ke Program Himpunan Sejuta Umat di Stadium Negeri, Kuala Terengganu pada 25 Februari 2012 ini.

Siaran Langsung program ini boleh dilayari di WEBTV TERENGGANU.

21 February 2012

Guru YIT wajib miliki diploma

Oleh: Suriati Ali

Yayasan Islam Terengganu (YIT) mewajibkan semua guru tadika di negeri ini memiliki sekurang-kurangnya Diploma Pendidikan Prasekolah dalam tempoh tiga tahun lagi sebagai usaha memantapkan dan meningkatkan kualiti pendidikan kepada murid-muridnya.

Pengarah YIT, Md Kamaru Al Amin Ismail berkata sehingga kini seramai 126 daripada 197 orang guru seluruh Terengganu sedang mengikuti kursus lanjutan pendidikan prasekolah ketika musim cuti yang bermula November tahun lalu dan dijangka tamat pada tahun 2014.

"Yayasan komited dalam usaha melahirkan murid yang cemerlang akademik serta sahsiah diri sekaligus menjadi peneraju utama dalam pendidikan awal kanak-kanak di negeri Terengganu.

"Ini memerlukan pengorbanan besar daripada guru-guru yang sanggup bertungkus-lumus menyambung pelajaran ke peringkat diploma bagi memastikan kualiti dan sistem pendidikan menepati piawaian yang ditetapkan yayasan," katanya..

Seramai 43 guru lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) kini mengikuti Program Diploma Pendidikan Prasekolah di Institut Perguruan (IPG) Datuk Razali, Kuala Terengganu manakala 83 orang guru yang sudah mempunyai kelulusan ijazah dan diploma juga diwajibkan mengikuti kursus itu di IPG Sultan Mizan di Besut.

Beliau berkata walaupun sudah mempunyai ijazah dan diploma, namun guru-guru berkenaan tetap diwajibkan mengikuti kursus diploma anjuran YIT kerana ijazah yang dimiliki sebelum ini tidak menjurus kepada sistem pendidikan awal sekolah.

"Pelaksanaan ini adalah prosedur baru YIT dalam urusan pengambilan guru tadika yang mewajibkan guru memiliki Diploma Prasekolah kerana sebelum ini syarat pengambilan guru tidak begitu ketat," katanya.

Selain itu, katanya program menghafal surah Yaasin beserta terjemahan yang dimulakan di semua 18 cawangan tadika YIT pada tahun 2006 akan diteruskan hasil maklum balas ibu bapa yang kagum dengan kebolehan anak mereka menghafal surah berkenaan.

Program hafalan itu adalah sebagai langkah awal YIT membentuk generasi cemerlang dan celik al-Quran selaras dengan hasrat Terengganu yang dikenali sebagai negeri anjung ilmu.


50 buah dinaiktaraf sebagai masjid kerajaan

Oleh; Esah Abdullah

Sebuah lagi masjid telah dinaiktaraf sebagai masjid kerajaan tahun ini iaitu Masjid Bukit Kuang, Kemaman menjadikan jumlah keseluruhan 50 buah.

Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri, YB Haji Khazan Che Mat berkata, jumlah itu adalah antara 492 masjid mukim seluruh negeri termasuk sebuah masjid negeri.

“Daripada jumlah berkenaan, 129 masjid terletak dalam daerah Kuala Terengganu,” katanya ketika ditemui selepas merasmikan Mesyuarat Agung Wanita Perkim Bahagian Negeri Terengganu.

Menurut beliau pada masa ini, seramai enam petugas masing-masing tiga iman dan tiga bilal ditempatkan di setiap masjid kerajaan dan masjid mukim.

"Petugas di masjid kerajaan dilantik sebagai kakitangan tetap dan kontrak dan tangga gaji mengikut gred yang ditawarkan bermula S17 hingga S48, manakala di masjid mukim menerima imbuhan bulanan RM800 (imam) dan RM600 (bilal),’’ katanya.

Katanya, imam di masjid kerajaan dibayar seratus peratus oleh kerajaan negeri manakala masjid mukim oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) (RM750) dan kerajaan negeri (RM50)

Sehubungan itu Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT) akan mengadakan temuduga terbuka bagi jawatan imam dan bilal untuk mengisi 41 kekosongan jawatan itu seluruh negeri.

Permohonan ini terbuka kepada semua rakyat tempatan yang mempunyai sekurang-kurangnya Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dengan jawatan ditawarkan di bawah gred S17.
Surat pemohonan hendaklah dihantar kepada Jabatan hal Ehwal Agama Terengganu bahagian Pengurusan masjid, Pusat Pentadbiran Islam, jalan Sultan Muhammad, Kuala Terengganu.

“Mereka yang layak akan dihubungi untuk proses temuduga dan tarikh temuduga belum ditetapkan dan akan mengambil kira jumlah permohonan yang diterima oleh jabatan,” katanya.