Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

09 April 2011

Pencapaian luar biasa anak Terengganu

Oleh: Aida Abd Rahman

Pencapaian anak Terengganu dalam pelajaran amat luar biasa, kata Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri, Haji Ahmad Razif Abd Rahman dalam satu majlis di Kampung Kubang Badak, Kuala Terengganu, kelmarin.

Beliau meluahkan demikian berasaskan kepada banyak perkembangan positif yang berlaku dalam bidang pelajaran terutama prestasi peperiksaan awam negeri sejak kebelakangan ini.
Selain muncul negeri terbaik sepuluh kali berturut-turut dalam Ujian Peperiksaan Sekolah Rendah, kejuaraan kali ketiga berturut-turut dalam Penilaian Menengah Rendah, Terengganu juga negeri paling cemerlang peringkat nasional dalam Sijil Pelajaran Malaysia dan Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia.

Bukan hanya pencapaian di peringkat sekolah, anak Terengganu yang belajar di pusat pengajian tinggi juga mencatat prestasi yang amat baik khususnya dalam Purata Nilai Gred Kumulatif (PNGK) pada tahun akhir pengajian mereka.

“Sebagaimana kebiasaan, sejak beberapa tahun lalu, saya akan menemui pelajar anak Terengganu di universiti seluruh negara. Baru-baru ini, saya mahu ke Universiti Perguruan Sultan Idris (UPSI) untuk menemui anak Terengganu yang berjaya mendapat (PNGK) 3.5 ke atas dan menyampaikan insentif atas kejayaan mereka dengan memberikan RM500 seorang.

“Bagaimanapun, hasrat saya tidak dapat ditunaikan memandangkan pencapaian luar biasa pelajar kita. Lebih 400 pelajar Terengganu di UPSI merekod keputusan PNGK 3.5 ke atas.Saya langsung tidak menduga jumlah yang begitu ramai memandangkan sasaran kita mungkin hanya puluhan pelajar sahaja,” katanya.

Beliau berkata, perancangan menemui pelajar dan menyampaikan wang cenderahati itu terpaksa ditangguh terlebih dahulu memandangkan wang yang diperuntukkan kepada pelajar berkenaan tidak mencukupi kerana ia jauh daripada jangkauan dan kelaziman.
Haji Razif kemudiannya mengambil keputusan memberikan wang cenderahati itu kepada pelajar yang berjaya mendapat PNGK 3.75 ke atas.

Bagaimanapun, beliau sekali lagi terpaksa menukar hasrat itu selepas mendapat maklumat bahawa jumlah pelajar yang berjaya mendapat CGPA 3.75 ke atas berjumlah lebih 200 orang dan masih di luar sasaran asal.

Akhirnya, beliau membuat keputusan kesemua pelajar yang berjaya mendapat CGPA 3.75 ke atas itu menerima RM100 seorang bagi memastikan lebiih ramai pelajar mendapat `wang poket’ berkenaan.

“Matlamat utama saya bukan menyampaikan wang itu dan jumlahnya memang tidak seberapa berbanding kejayaan mereka.

“Apa yang lebih penting, tujuannya adalah menemui dan beramah mesra dengan mereka, selain memberi suntikan semangat supaya mereka sentiasa berada di landasan yang betul, sebagai pemimpin juga kita mahu apabila tamat pelajar kelak, mereka akan menjadi orang berguna dan berjasa kepada keluarga serta negeri,” katanya.

“Harap anak angkat jadi contoh kepada adik-adik mereka”- ibu bapa angkat

Oleh: Aida Abd Rahman
Kebanyakan ibu bapa angkat dalam program `Satu Rumah, Satu Graduan’ mengharapkan anak angkat mereka mampu menjadi contoh kepada anak mereka yang sedang di alam persekolahan supaya menempa kejayaan dalam pelajaran serta mencetus semangat untuk turut sama menempatkan diri di pusat pengajian tinggi.

Seorang peserta yang juga ibu angkat, Normah Mohd Jusoh, 41, dari Kampung Kubang Badak, Kuala Terengganu yang mempunyai tujuh anak dan kebanyakannya masih bersekolah, berharap dua anak angkat, Sameer Ahmad, 25, berasal dari Yaman dan Anuar Awang, 23, dari Kelantan mampu memberi tunjuk ajar serta perangsang kepada anak-anaknya supaya berjaya dalam pelajaran.

“Saya rasa gembira kerana dapat `dua anak’ sekaligus apatah lagi seorang daripada negara asing. Saya akan memastikan mereka selesa dan tidak sabar menyediakan masakan tradisional untuk dinikmati mereka.

“Moga mereka dapat menyesuaikan diri dengan keluarga kami dan berkongsi ilmu serta pengalaman sepanjang di universiti yang boleh menjadi pembakar semangat kepada anak-anak saya,” katanya selepas pelancaran program penyerahan anak angkat kepada keluarga masing-masing, di Balai Raya Kubang Badak, Kuala Terengganu, kelmarin.

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri, Haji Ahmad Razif Abd Rahman melancarkan program perintis itu.
Hadir sama, Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) Universiti Malaysia Terengganu, Prof Dr Yahaya Ibrahim dan Ketua Penolong Pengarah (Bahagian Tajaan) Yayasan Terengganu (YT) , Encik Razali Mahmud.

Sementara pelajar Kejuruteraan Perisian UMT , Sameer begitu gembira kerana dia antara dua pelajar asing yang terpilih mengikuti program julung kali itu dan berharap dapat pengalaman baru bersama keluarga baru nanti.

“Program ini sangat bagus kerana saya akan belajar budaya baru bersama keluarga angkat. Saya pastinya dapat merasai keenakan masakan Melayu dan belajar Bahasa Melayu,”katanya.

Kegembiraan itu turut dikongsi rakannya, Anuar pelajar jurusan Kaunseling. Dia akan membantu adik angkatnya menyelesaikan masalah dalam pelajaran dan berjaya dalam peperiksaan.

Seorang lagi peserta, AJ Kamisah Mustafa, 43, dari Kubang Badak, bertuah kerana mendapat dua anak yang perempuan yang sudah dewasa dalam program itu, memandangkan empat anak-anaknya masih kecil dan sedang bersekolah.

Anak angkat AJ Kamissah, Syuhaida Zulkarnain dan Siti Nurziana Md Salleh, masing-masing berusia 20 tahun, berjanji untuk memberikan bantuan kepada adik-adik angkatnya dalam pelajaran dan memastikan mereka dapat cemerlang sebagaimana orang lain.

Seorang lagi peserta, Abdul Rashid Abdullah, 50, yang juga Pengerusi Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung Tok Jembal, mendapat dua anak angkat, Siti Idayu Zakaria, dari Besut dan Ainul Haryati Ouyop dari Johor, masing-masing penuntut jurusan Kaunseling berusia 22 tahun berharapn hubungan mereka akan tetap berpanjangan sampai bila-bila.

“Saya harap hubungan kekeluargaan yang baru terjalin ini bukan setakat dalam program tiga hari ini sahaja. Kalau saya ke Johor nanti mungkin boleh pergi ke rumah anak angkat saya di Johor,” katanya.

Program kerjasama Pusat Khidmat DUN Seberang Takir, UMT, YT dan Kelab Rukun Tetangga Dewan Undangan Negeri (DUN) Seberang Takir berlangsung tiga hari bermula 7 April lalu melibatkan pelbagai program sampingan termasuk bacaan Yasin dan tahlil, pameran UMT, motivasi dan bengkel persediaan peperiksaan untuk anak-anak keluarga angkat, ibu bapa dan gotong-royong.

TINJAUAN UNTUK LAWATAN PM: TENGKU PUTERA LAWAT PASAR BATU ENAMTengku Putera bersama rakyat minum pagi di gerai Alias di Pasar Batu Enam-Gambar oleh Wan Norislam Wan Hashim
Oleh: Ruslan Abdul Rahman

Bagi memastikan lawatan Yang Amat Berhormat Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Tun Razak ke pasar Batu Enam dan bertemu rakyat termasuk peniaga dan pelanggan pada 30 April ini berjalan dengan lancar,tinjauan awal dibuat oleh Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri Terengganu, Dato' Tengku Putera Awang.

Beliau tiba ke pasar berkenaan kira-kira jam 8.30 pagi ini (9 April) dengan beberapa orang pegawai kerajaan termasuk dari Pejabat Setiausaha Kerajaan, Majlis Bandaraya, Polis DiRaja Malaysia dan beberapa jabatan lain. Hadir sama Pegawai Pembangunan DUN Bukit Tunggal, Haji Ismail Nik.

Turut mengiringi Dato' Tengku Putera ialah Pengerusi Persatuan Penjaja Pekan Batu Enam, Haji Harun dan Setiusaha persatuan, Encik Alias.

Beliau yang juga Setiausaha Badan Perhubungan Umno Negeri Terengganu minum pagi bersama rakyat di gerai makan yang baru siap dibina oleh Majlis Bandaraya Kuala Terengganu.

Kemudian menemui penjual kuih, ikan dan sayur-sayuran serta buah-buahan di dalam pasar berkenaan. Walaupun berlainan dari segi fahaman politik kepartian, tetapi suasana mesra dan meriah tetap wujud di antara pemimpin dan masyarakat di situ.

Kemudian beliau ke Kampung Pengkalan Arang, iaitu kampung berhampiran yang akan dikunjungi oleh Perdana Menteri dalam lawatan "Turun Padang" pada 30 April ini.

Dato' Tengku Putera berkata, inilah sebenarnya harapan Perdana Menteri kerana konsep lawatan Turun Padang beliau itu adalah untuk bersama rakyat tanpa mengira fahaman politik kepartian.
Kerajaan bantu pelajar cicir

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Kerajaan negeri akan membantu para pelajar yang tercicir pelajaran mereka untuk meneruskan pelajaran masing-masing sama ada di peringkat sekolah menengah mahu pun rendah.
Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains & Teknologi dan Sumber Manusia negeri, YB Haji Ahmad Razif Abd Rahman, berkata pihaknya akan mendapatkan maklumat daripada pelbagai pihak bagi mengenal pasti murid yang tercicir.

“Kita tidak mahu pelajar berkenaan dinafikan hak untuk mendapat pendidikan di tahap yang lebih tinggi semata-mata disebabkan pelbagai masalah seperti kemiskinan dan kematian ibu bapa,” katanya kepada Teganukita ketika ditemui baru-baru ini.

Pada bulan lalu, beliau selaku Ahli DewanUndangan Negeri (Adun) SeberangTakir mengambil tindakan menyambung pelajaran dua pelajar yang kematian ibu bapa mereka, ke Sekolah Menengah Kompleks Gong Badak.

Dua beradik tersebut, Nor Suhana Abd Razak, 15, dan adiknya Nor Suriati, 13, dimasukkan ke tingkatan tiga dan satu sekolah itu setelah tidak bersekolah sejak sekian lama selepas kematian ibu bapa mereka.

YB Haji Ahmad Razif berkata, pihaknya akan menyediakan pelbagai keperluan pelajar yang tercicir di seluruh negeri, termasuk pakaian sekolah dan buku teks, bagi membolehkan mereka menyambung pelajaran.

“Selain itu, mereka akan diberi biasiwa mengikut kelayakan dan jika mereka cemerlang dalam keputusan peperiksaan awam, mereka akan dihantar ke pusat-pusat pengajian tinggi sama ada dalam atau luar negeri,” ujarnya.

Sebuah Rumah, Seorang Graduan08 April 2011

TYT Melaka kunjungi Terengganu

Oleh: Aida Abd Rahman


Tuan Yang Terutama Yang diPertua Negeri Melaka, Tun Datuk Seri Utama Mohd Khalil Yaakob bergambar bersama Menteri Besar Terengganu sebaik tiba di Kuala Terengganu. - Foto: Syed Abdul Rahman.

Tuan Yang Terutama Yang diPertua Negeri Melaka, Tun Datuk Seri Utama Mohd Khalil Yaakob selamat tiba dengan menaiki penerbangan khas, di Lapangan Terbang Sultan Mahmud (LTSM), Kuala Terengganu, kira-kira jam 9.30 pagi ini.

Ketibaan beliau disambut Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Mazlan Ngah dan Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri, Haji Rozi Mamat.Hadir sama, Ahli-ahli Dewan Pangkuan DiRaja Terengganu dan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri (Pengurusan), Dato’ Wan Ahamad Wan Muda.

Selepas selesai bacaan doa di ruang menunggu kenamaan di LTSM, beliau kemudiannya diiringi ke Hotel Primula Beach Resort, Kuala Terengganu.Tun Datuk Seri Utama bersama Dato’ Seri Ahmad kemudiannya menunaikan solat jumaat di Masjid Haji Muda Kampung Binjai Rendah, Marang.

Sejurus itu, beliau dibawa melawat perkuburan di kawasan itu sebelum ke tanah perkuburan Sheikh Ibrahim, Jalan Pusara, Kuala Terengganu.

Beliau dijangka menghadiri jemputan perkahwinan seorang anak kenamaan sebelum bertolak pulang petang esok.

Seberang Takir perintis Sebuah Rumah, Seorang Graduan

Oleh: Aida Abd Rahman


YB Ahmad Razif bersama keluarga angkat perintis program `Sebuah Rumah, Seorang Graduan'. - Foto: Harish Fadzillah.

Dewan Undangan Negeri (DUN) Seberang Takir menjadi lokasi perintis program `Sebuah Rumah, Seorang Graduan’ sebelum program yang sama dilaksanakan di seluruh Terengganu secara berperingkat-peringkat.

Seramai 28 keluarga dari Kampung Tok Jembal dan Kubang Badak (DUN Seberang Takir) terpilih menjadi keluarga angkat kepada 31 pelajar Universiti Malaysia Terengganu (UMT) yang terdiri daripada pelbagai kursus pengajian.

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi , Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri, Haji Ahmad Razif Abd Rahman, berkata semua graduan yang terpilih dalam program pertama ini diharap mampu menjadi model dan ikon kepada keluarga angkat mereka supaya ada di kalangan anak-anak mereka turut mengikut jejak ke universiti selepas tamat persekolahan kelak.

“Kita mahu mereka menjadi idola atau contoh kepada adik angkat supaya mereka belajar bersungguh dan dapat masuk pusat pengajian tinggi. Itu matlamat utama kita,” katanya selepas melancarkan program penyerahan anak angkat kepada keluarga masing-masing, di Balai Raya Kubang Badak, Kuala Terengganu, semalam.Hadir sama, Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) UMT, Prof Dr Yahaya Ibrahim dan Ketua Penolong Pengarah (Bahagian Tajaan) Yayasan Terengganu (YT), Encik Razali Mahmud.

Beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Seberang Takir, berkata dalam tempoh lima bulan lagi, program kedua yang juga menjadi program perdana akan dilaksanakan di seluruh Seberang Takir melibatkan 22 kampung termasuk di penempatan Pasukan Gerakan Am dan Rejimen Askar Melayu DiRaja.

Katanya, program itu mensasarkan pelajar bermula dari tahun dua pengajian supaya mempunyai tempoh masa yang lebih panjang bersama keluarga angkat masing-masing sebelum mereka menamatkan pengajian.

Beliau mengharapkan hubungan itu tidak hanya berlangsung sepanjang program tiga hari sahaja, sebaliknya mereka tetap menjalinkan hubungan itu sampai bila-bila dan sentiasa bbertanya khabar serta mengirimkan buah tangan apabila pulang ke kampung masing-masing kelak.

Haji Razif turut berhasrat memanjangkan perancangan mengadakan program itu ke seluruh Terengganu dan akan melihat keberkesanan program perintis itu, selain melakukan penambahbaikan bagi memastikan impaknya lebih besar.

“Sebab itu kita mengajak Yayasan Terengganu untuk bersama dengan kita dan meminta Yayasan Terengganu supaya mengadakan program anak angkat selepas ini, kalau di mana-mana university kita akan pastikan bahawa penempatan anak angkat ini di rumah yang isi rumahnya belum ada graduan.“Kita akan laksanakan dengan lebih baik dan teratur selepas ini. Selepas ini mungkin kita akan dapatkan beberapa pihak termasuk universiti dan usaha sama dengan Kementerian Pengajian Tinggi dan buat satu kertas kerja untuk memohon peruntukan terus melalui kementerian bagi mendapatkan satu bajet daripada Kerajaan Pusat yang boleh dilaksanakan ke seluruh negeri,” katanya.

Katanya, program itu kelak mungkin mampu menjadi rujukan dan model kepada negeri lain, sekaligus merealisasikan konsep Terengganu Negeri Anjung Ilmu.

Program kerjasama Pusat Khidmat DUN Seberang Takir, UMT dan YT berlangsung tiga hari dan berakhir 9 April ini turut melibatkan pelbagai program sampingan termasuk bacaan Yasin dan tahlil, pameran UMT, motivasi dan bengkel persediaan peperiksaan untuk anak-anak keluarga angkat, ibu bapa serta gotong-royong.

LPT 2 bakal dibuka akhir tahun ini.


Menteri Besar bersama rombongan meilhat peta LPT dari Gemuroh-Tepoh-Bukit Besi yang dijangka akan dibuka pada akhir tahun ini kepada pengguna. - Foto: Syed Abdul Rahman.

Lebuh Raya Pantai Timur (LPT) fasa 2 dari persimpangan Gemuroh, Tepoh menghala ke persimpangan Bukit Besi, Dungun dijangka dapat dibuka untuk kegunaan orang ramai selewat-lewatnya akhir tahun ini.

Kerja-kerja terakhir membabitkan projek mega itu kini hampir 92 peratus siap manakala keseluruhan LPT 2 membabitkan kos RM3.69 billion dari Gemuruh ke persimpangan cheneh pula 73 peratus siap.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, apabila siap LPT fasa 2 berukuran 184 kilometer itu kelak, pengguna yang ingin menuju ke Kuantan hanya mengambil masa lebih kurang 2 jam saja manakala ke Kuala Lumpur pula kira-kira 4 jam setengah.

“Pembinaan ini bukan saja menjimatkan masa dan tenaga pengguna malah mampu menarik lebih ramai pelancong ke Terengganu berikutan masa perjalanan lebih singkat dan cepat berbanding 6 jam hingga 8 jam sekarang.

“Untuk keselesan pengguna, pelbagai kemudahan disediakan termasuk sepuluh persimpangan bertingkat, tiga kawasan rehat dan rawat, dua hentian rehat, tiga stesen timbang Jabatan Penguatkuasa Jalan (JPJ),” katanya kepada media selepas mengadakan lawatan ke kerja ke LPT fasa 2, petang tadi (7 April).


Oleh: Suriati Ali


Hadir sama, Ahli Dewan Undangan Negeri, YB Haji Muhammad Ramli Nuh, Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan), Dato’ Haji Mat Razali Kassim; Datuk Bandar MBKT, Dato’ Haji Adzlan Dagang dan Pegawai Daerah Kuala Terengganu, Haji Nawawi Wan Ismail dan Pengarah Pembinaan LPT, Ir Haji Adnan Ibrahim.

Dato’ Seri Haji Ahmad memberitahu pihaknya mengakui projek yang terbahagi kepada dua perlaksana iaitu Jabatan Kerja Raya (JKR) dan Lembaga Lebuh raya Malaysia (LLM) mengalami setahun kelewatan dan akan berusaha supaya dipercepatkan mengikut jadual.

Katanya, kelewatan yang terjadi tidak dapat dielakkan disebabkan beberapa faktor iaitu kemendapan tanah, kenaikan harga barang dan kecurian kabel elektrik.

“Kontraktor terbabit juga perlu dipersalahkan kerana sering bersikap cuai dan tidak melaksanakan tugasan secara mendalam terutama berkaitan mengkaji tanah mendap,” katanya.

“Kecurian kabel pula tidak akan berulang sehingga tujuh kali sekiranya barang itu dikawal selia dengan sempurna dan ditempatkan di kawasan selamat,” katanya.
Sementara itu, Ir Haji Adnan berkata kajian terhadap kesan Penilaian Alam Sekitar (EIA) untuk keseluruhan projek ini dibuat setiap dua kali seminggu bagi mengesan dan mengelak pemendapan tanah terus berulang.

“Langkah-langkah pengawalan terhadap eko-sistem turut dilaksanakan termasuk menanam rumput dan memasang perangkap kelodak (silt trap).

“Saliran permukaan, struktur ternaik, bukaan pembentung dibina sebagai laluan air dan haiwan semata-mata menjaga keseimbangan flora dan fauna di kawasan terbabit,” katanya.Kenyir Island Hopping sedia gamit pelancong

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Kenyir Island Hopping (KIH) yang meliputi 10 pulau di kawasan Tasik Kenyir mula menggamit pelancong apabila sebahagian daripada projek berkenaan telah pun siap dan mula dibuka kepada pelancong.

Salah satu daripada pulau yang dibangunkan melalui projek KIH dan dimulakan sejak dua tahun lalu, dijadikan Taman Burung yang kini menempatkan 120 spesies burung. Sebahagian daripada burung tersebut yang amat jinak dan dilepaskan berkeliaran di pulau itu, diimport dari luar negara.

Taman Burung akan mula dibuka kepada para pelawat secara tidak rasmi dalam tempoh terdekat ini manakala Taman Herba sudah pun dibuka kepada orang sejak tahun lalu lagi.

Di Pulau Herba, pelawat bukan saja boleh mengenali beribu-ribu spesies herba yang ditanam di situ, tetapi mereka juga berpeluang menikmati air Tongkat Ali, Kacip Fatimah dan Mas Cotek yang disediakan di pulau berkenaan.

Manakala Taman Orkid yang sedang rancak dilaksanakan dijangka siap pertengahan tahun ini dan boleh dibuka kepada peminat orkid selepas pembinannya siap.

Tinjauan Teganukita di kawasan KIH mendapati secara keseluruhan kira-kira 50 peratus daripada keseluruhan pembangunan yang dirancang melalui projek KIH sudah pun siap manakala kerja-kerja pembinaannya berjalan lancar.

Sebagai sokongan kepada projek KIH, kerajaan negeri merancang membina Taman Tema Air di Pulau Poh di mana projek itu dijangka dimulakan pertengahan tahun ini.

Selepas projek itu siap kelak, sudah pasti Tasik Kenyir yang merupakan tasik buatan manusia terbesar di Asia Tenggara akan menjadi lokasi pelancong yang terkemuka di rantau ini.
Kos RM6.5 juta diagihkan kepada 13 DUN

Oleh: Suriati Ali


Bandar, Ladang, Alor Limbat, Bukit Payung, Bukit Tunggal, Tepoh, Seberang Takir, Teluk Pasu dan Manir akan mendapat RM500,000 setiap DUN dan diagihkan secara berperingkat-peringkat bagi menambaik sistem jalan, membina longkang dan membaiki sistem pemparitan. - Foto: Syed Abdul Rahman.

Kerajaan memperuntukkan RM6.5 juta bagi menambaik sistem jalan, membina longkang dan membaiki sistem pemparitan di 13 kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN).

Setiap DUN termasuk Alor Limbat, Tepoh, Seberang Takir, Bukit Payung, Teluk Pasu, Ladang, Bukit Tunggal, Manir dan Bandar akan mendapat RM500,000 dan diagihkan secara berperingkat-peringkat dalam tempoh terdekat.

Kawasan DUN yang sering dilanda banjir, sistem peparitan yang kurang sempurna dan terdapat pelbagai kekurangan lain akan didahulukan kerana menganggapnya sebagai keperluan terdesak oleh penduduk setempat.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata pada masa sama, persimpangan Jalan Semarak menghala ke Bulatan Batu Enam, Kuala Terengganu akan diperbesarkan daripada dua lorong kepada tiga lorong membabitkan lebih dua kilometer panjang.Katanya, penambahan lorong ini mampu mengatasi masalah kesesakan lalu lintas di Jambatan Sultan Mahmud menghala ke Batu Enam yang semakin mendesak terutama pada waktu puncak.

“Pihak kami mengakui pembinaan lorong ini sangat dinanti-nantikan pengguna jalan raya yang sentiasa inginkan keselesaan dan keselamatan sewaktu memandu.

“Anggara kos bagi projek ini masih dalam perbincangan dengan pelbagai pihak termasuk wakil rakyat, Unit Perancang Ekonomi Negeri (Upen) dan Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT).

“Apabila semua hal berkaitan seperti penyediaan pelan, tender dan sebagainya selesai, baru kita boleh bina dan berjanji akan melaksanakannya secepat mungkin,” katanya ketika mengadakan lawatan kerja ke tapak pembinaan longkang dan cadangan jalan kawasan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT), petang tadi (7 April).

Turut serta Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Seberang Takir, yang juga Pengerusi Jwatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains & Teknologi dan Sumber Manusia negeri, YB Haji Razif Abd Rahman; Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan), Dato’ Haji Mat Razali Kassim; Datuk Bandar MBKT, Dato’ Haji Adzlan Dagang dan Pegawai Daerah Kuala Terengganu, Haji Nawawi Wan Ismail.

Lebih sepuluh kawasan termasuk Jalan Hiliran, Teluk Paku, Jalan Semarak, Batu Enam, Teluk Ketapang dan Bukit Payong dilawati Dato’ Seri Haji Ahmad bersama kira-kira 30 rombongan lain.

Pada sebelah petang, beliau turut mengadakan melawat kerja ke Lebuh Raya Pantai Timur II, bermula dari Gemuruh, Tepoh menuju ke Bukit Besi, Dungun. Dato’ Seri Haji Ahmad menyarankan kepada kontraktor supaya prihatin terhadap kerja-kerja pembinaan longkang di mana perlu mengikut saiz yang ditetapkan dan bukannya membina secara sesuka hati.

Katanya, setiap longkang yang bakal dibina nanti mestilah lebih lebar berbanding saiz dua hingga tiga kaki yang terdapat sekarang ini.

“Saya percara sekiranya longkang dibina berukuran lima hingga enam kaki, banjir kilat dan air bertangkung seperti sebelum ini tidak akan berlaku berikutan mudah untuk air melaluinya selain lebih cepat mengalir ke mana-mana kawasan tadahan hujan atau sungai.“Sikap masyarakat yang gemar mencampakkan pelbagai jenis sampah seperti plastik, botol, bekas makanan dan minuman ke dalam longkang amat dikesali.

"Apabila longkang tersumbat dan laluan air tersekat `dek’ sikap sendiri cukup mudah berlakunya banjir kilat,” katanya.Kerajaan belanja lebih RM6 bilion dalam tempoh tiga tahun

Oleh: Kamarudin Mat Akib


Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Masyarakat dan Wanita negeri, YB Encik Yahya Khatib Mohamad. - Foto: Zulkipli Putra.

Kerajaan Terengganu pimpinan Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said membelanjakan lebih RM6 bilion bagi membiayai pelbagai program dan projek untuk rakyat Terengganu dalam tempoh tiga tahun lalu.

Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Masyarakat dan Wanita negeri, YB Encik Yahya Khatib Mohamad berkata, perbelanjaan yang besar ini digunakan kerajaan bagi membela nasib rakyat selaras dengan konsep “Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan Negeri”.

“Kerajaan negeri banyak melaksanakan pembangunan dan projek yang boleh memberi faedah secara terus kepada rakyat,” katanya kepada Teganukita ketika ditemui baru-baru ini.

Beliau berkata, kerajaan negeri menyediakan peruntukan yang besar pada setiap tahun bagi bidang pelajaran dan kebajikan yang bertujuan khusus untuk mengeluarkan mereka daripada garis kemiskinan.

Menurutnya, dengan memberi pendidikan kepada golongan miskin, anak-anak mereka akan dapat membantu mengukuhkan eonomi keluarga selepas mereka berjaya dalam pelajaran.

“Manakala bantuan secara terus kepada keluarga miskin seperti peralatan, kursus kemahiran danmodal untuk memperbesarkan perniagaan melalui pelbagai agensi kerajaan akan meningkatkan pendapatan mereka,” katanya.

Hasilnya, kata beliau, lebih 10,000 keluarga sudah berjaya dikeluarkan daripada kategori miskin dan mereka kini menikmati taraf hidup yang lebih baik sebelum mendapat bantuan kerajaan.

“Inilah hasil yang jelas daripada dasar “Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan Negeri” yang diamalkan oleh Kerajaan Barisan Nasional,” ujar beliau.07 April 2011

Sasar pengurangan 0.11 peratus pelajar ponteng pada 2011

Oleh: Aida Abd Rahman


Peratus pelajar ponteng pada 2010 dijangka dapat diturunkan kepada 0.25 peratus tahun ini menerusi gerakan bersepadu Operasi Gerak Gempur Basmi Ponteng Sekolah yang akan dilaksanakan secara berkala di seluruh Terengganu bermula Mac lalu.

Petunjuk Prestasi Utama (KPI) Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu (JPNT) mensasarkan pengurangan 0.11 peratus pelajar ponteng sekolah berbanding tahun lalu.

Kadar 0.36 peratus pelajar ponteng pada 2010 dijangka dapat diturunkan kepada 0.25 peratus tahun ini menerusi gerakan bersepadu Operasi Gerak Gempur Basmi Ponteng Sekolah yang akan dilaksanakan secara berkala di seluruh Terengganu bermula Mac lalu.
Dalam operasi pertama, seramai 103 pelajar ditahan melalui usaha yang digerakkan oleh JPNT dengan kerjasama Ikatan Relawan Rakyat (Rela), polis, Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK), Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) serta guru sekolah.

Operasi itu dilakukan secara serentak di seluruh Terengganu bertujuan mengurangkan kadar ponteng sekolah di kalangan pelajar di negeri ini.

Pengarah JPNT, Encik Razali Daud, berkata daripada 103 pelajar yang berjaya ditahan, lima daripadanya adalah pelajar perempuan akan menjalani kursus pembangunan kendiri dan kaunseling pemulihan sahsiah.

“Kita akan memberi mereka pemulihan sahsiah diri dan program kesedaran dari segi kepentingan pelajaran dan sebagainya. Mungkin dulu, ramai menganggap kita tangkap dan biarkan sahaja tanpa apa-apa tindakan susulan yang boleh menyedarkan mereka,” katanya dalam sidang akhbar sempena Malam Mesra Media-JPNT, di Hotel Sumai, Kuala Terengganu, malam kelmarin.

Hadir sama, Ketua Sektor Pengurusan Akademik JPNT, Haji Zubir Embong, Presiden Kelab Wartawan Terengganu, Encik Ayob Mamat dan beberapa ketua sektor serta kira-kira 20 pengamal media cetak dan elektronik.

Encik Razali berkata, sebaik selesai proses pemulihan pelajar yang ditahan dalam operasi yang pertama, pihaknya akan melaksanakan operasi kedua di mana mereka juga akan melalui proses yang sama.

“Dalam operasi kedua nanti juga kita tangkap pelajar ponteng dan akan memberikan kursus kepada mereka. Kalau kita tangkap sahaja dan membiarkannya tidak akan memberi apa-apa makna kerana apa yang dilaksanakan adalah berkonsepkan pendidikan untuk mengatasi masalah pelajar terbabit,” katanya.

Beliau berkata, lima pelajar perempuan yang turut ditahan dalam operasi itu akan diberikan khidmat kaunseling secara dalaman di peringkat sekolah masing-masing.

Katanya, tindakan kepada pelajar perempuan yang terlibat mungkin berbeza selepas ini bergantung kepada sejauh mana penglibatan mereka dalam operasi basmi ponteng kali kedua dan seterusnya kelak.Permata Terengganu sandarkan emas pertama di Sukan SEA November ini

Oleh: Aida Abdul RahmanPesilat wanita negeri dan juga kebangsaan, Siti Rahmah Mohamed Nasir, 24, nekad untuk membawa pulang sebutir pingat emas buat negara pada edisi Sukan SEA Ke-26 di Indonesia, November ini.

Atlet kelahiran Kuala Terengganu kini berada di kem latihan di bawah Majlis Sukan Negara sejak bulan lalu selepas berlatih melalui kendalian jurulatih tempatan di Majlis Sukan Negeri Terengganu.

“Saya amat teruja untuk mewakili Malaysia lantaran mahu menebus kekecewaan lampau, sekaligus mencapai impian memiliki koleksi emas pertama di peringkat antarabangsa,” katanya ketika dihubungi Teganukita, baru-baru ini.

Anak kepada bekas pemain bola sepak Terengganu pada era 80-an, Mohamed Nasir Jalil, pernah meraih emas untuk temasya Sukan Malaysia (Sukma) dua kali berturut-turut pada 2008 dan 2010.

Siti Rahmah juga pemegang pingat gangsa di `3rd ASEAN Indoor Games Vietnam 2009’ dan pingat perak masing-masing menerusi temasya Jemputan ASEAN Games 2009 serta `1st ASEAN Martial Art Bangkok 2009’.

Pada penyertaan Sukan SEA Laos dua tahun lalu, Siti Rahmah berjaya memperolehi pingat gangsa.

Mengulas kejohanan sukan SEA kelak, Siti Rahimah nekad memperbaiki pencapaian untuk menambah pungutan emas buat negara sebagai hadiah buat seluruh rakyat Malaysia, sekaligus menjadi emas pertama yang hadir dalam kemuncak kariernya.

Atlet harapan negara itu juga sudah mengatur strategi bagi menentang musuh habis-habisan dan tidak akan memandang rendah kehebatan lawan walaupun menentang lawan yang bukan pilihan.

“Vietnam mungkin antara lawan yang penuh muslihat dan akan mempertahankan emasnya pada sukan SEA kelak. Bagaimanapun negara lain juga tidak harus dipandang mudah kerana mereka semua memiliki percaturan tersendiri untuk mendapatkan emas.

“Yang penting, saya akan melakukan yang terbaik dan memberi tumpuan sejak awal persaingan lagi,” katanya.

Sementara itu, bapa Siti Rahmah kini menderita penyakit ketumbuhan dalam kepala sejak beberapa tahun lalu hanya mampu terlantar di rumahnya, di Kampung Padang Midin, Kuala Terengganu serta diuruskan sepenuhnya oleh keluarga.TM laksana program khas di Terengganu.

Oleh: Esah AbdullahTertarik dengan populariti dan penonjolan kepimpinan kerajaan negeri yang sentiasa kehadapan dalam banyak perkara, Telekom Malaysia (TM) Berhad telah memilih Terengganu untuk melaksanakan program 'Broadband Lifestar Showcase'.

Pengurus Besar TM Terengganu, Haji Badrul Hisham Bahari berkata,program khas yang julung kalinya dilaksanakan di luar Lembah Klang itu akan berlangsung di Mesra Mall, Kemasik, Kemaman selama dua minggu bermula 1 Mei depan .

Katanya, sebagai peneraju pengendali internet jalur lebar utama di negara ini pihak pengurusan TM Pusat amat teruja dan menjadikan Terengganu sebagai destinasi utama melaksanakan program ini.

“Antaranya, pengagihan e-Book kepada pelajar Tahun 5 serta mewujudkan pasukan lumba basikal sendiri dan menyertai Kejohanan Le Tour de Langkawi serta jelajah Malaysia baru-baru ini,” katanya kepada Teganukita.

Showcase yang diadakan ini katanya, memberi fokus kepada pelajar dan masyarakat untuk bersama mengendali dan membantu meningkatkan tahap cara hidup kita menggunakan teknologi ICT hari ini.

Orang ramai diharap dapat berkunjung ke program berkenaan untuk melihat bagaimana pengendalian broadband untuk pembaharuan lesen secara terus serta boleh berhubung antara satu tempat ke satu tempat.

“Kita berhasrat melihat penglibatan seluruh masyarakat terutama pendidik beserta pelajar sekolah untuk mendapat maklumat yang lebih luas selaras dengan hasrat pucuk pimpinan negeri yang mahu membudayakan ICT dikalangan rakyat,” katanya.Pandu Puteri anjur forum ‘buang bayi dan seks bebas’

Oleh: Esah Abdullah

Mengambil iktibar daripada perkembangan kehidupan sosial kalangan masyarakat hari ini, Persatuan Pandu Puteri Malaysia Cawangan Terengganu mengambil inisiatif mengadakan Forum Perdana bertajuk ‘ cabaran remaja masa kini ‘buang bayi dan seks bebas’.

Ketua Pesuruhjaya Cawangan Terengganu, Puan Zaini Mohd. Nor berkata, majlis berkenaan akan berlangsung di Padang Astaka Seberang Pintasan, Dungun, pada Sabtu ini pukul 8.45 malam.

“Dua tokoh agama dijemput untuk memberi ceramah pada malam berkenaan antaranya, Pengarah Jabatan Hal Ehwal Agama Wilayah Persekutuan (JAWI), Dato’ Haji Che Mat Che Ali dan Pegawai Khas Agama, Pejabat Menteri Besar Terengganu, Ustaz Kamaruddin Omar,” katanya kepada Teganukita.

Katanya, persatuan juga turut mengundang Pensyarah Kanan, Jabatan Pengajian Umum Fakulti Pembangunan Sosial, Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Dr . Niziata Omar untuk memberi kupasan kepada tajuk forum yang dikemukakan.

Menurut Puan Zaini, Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Infrastruktur dan Kemudahan Awam negeri merangkap Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Rantau Abang, Datuk Za’abar Mohd Adib bersetuju hadir merasmikan majlis berkenaan.

“Majlis forum ini merupakan usaha persatuan mendekati masyarakat dengan menjalankan pelbagai aktiviti di kawasan awam dan orang ramai disekitar daerah Dungun dijemput hadir beramai-ramai,” katanya.
Pembangkang lawan sama sendiri

Analisis oleh: Kamarudin Mat Akib dan Harun Hassan

Seperti dijangka, Pilihan Raya Negeri Sarawak ke-10 menyaksikan parti pembangkang berlawan sesama sendiri.

Selepas berakhir tempoh penamaan calon semalam, tidak sampai separuh daripada keseluruhan 71 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak, menyaksikan pertandingan satu lawan satu antara Barisan Nasional (BN) dengan pakatan pembangkang.

Hanya 27 kerusi DUN bakal menyaksikan pertandingan satu lawan satu manakala 23 DUN melibatkan pertandingan tiga penjuru dan 17 DUN empat penjuru.

DUN Balai Ringin (N25) dan Belaga (N57) akan menyaksikan pertandingan enam penjuru manakala dua DUN lagi iaitu Negmah (N43) dan Jepak (N58) pertandingan lima penjuru.

Bagi pilihan raya kali ini yang akan berlangsung 16 April, BN meletakkan calon di semua 71 DUN , DAP (15 kerusi), Parti Kebangsaan Sarawak (Snap) 26 kerusi, Parti Keadilan Rakyat (PKR) 49 kerusi, Pas ( 5 kerusi) dan Parti Cinta Malaysia (PCM) 6 kerusi.

Pilihan raya ini turut menyaksikan PKR dan Snap – dua parti pembangkang besar di Sarawak – akan bertembung sesama sendiri kerana pemimpin kedua-dua parti tersebut gagal menyelesaikan masalah perebutan kerusi.

Sikap tamak haloba dan tidak ada rasa tolak ansur di kalangan parti tersebut dikatakan menjadi punca masalah itu berlarutan hingga hari penamaan calon dan akhirnya menyaksikan mereka berlawan sesama sendiri.

Pilihan raya Sarawak kali ini agak unik apabila buat pertama kalinya menyaksikan kesemua 71 kerusi ditandingi. Keadaan tersebut agak berbeza di mana sebelum ini BN biasanya akan menang tanpa bertanding di beberapa kerusi DUN, pada hari penamaan calon lagi.

Pada pilihan raya ini seramai 197 calon lelaki bertanding manakala 16 wanita mewakili pelbagai parti turut bertanding.

Gendang sudah dipalu dan mereka yang bertanding perlu menari mengikut rentak dan sudah tentu 979,796 orang rakyat Sarawak yang menjadi pengundi akan menjadi hakim pada 16 April ini.
06 April 2011

Kerajaan berjaya selesai 94.79 peratus permohonan tanah haram

Oleh: Esah Abdullah


PTG daerah berjaya menyelesaikan 9,399 kes permohonan tanah haram dan baki 517 lagi akan diproses tahun ini. - Foto: Zulkipli Putra.

Kerajaan negeri berjaya menyelesaikan 9,399 kes permohonan tanah haram daripada 9,916 permohonan yang diterima atau 94.79 peratus dan baki 517 lagi akan diproses tahun ini.

Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said berkata, jumlah permohonan berkenaan adalah selepas tarikh tutup pada 31 Desember 2006 dan proses permohonan dibuat mengikut Pejabat Tanah daerah-daerah.

“Kerajaan akan membuat kajian dan penilaian serta bercadang akan membuka semula permohonan baru bagi tanah haram setelah semua kes yang berbaki selesai diproses tahun ini,” katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan Mesyuarat Exco di Wisma Darul Iman hari ini (6 April).

Katanya, syarat permohonan tanah haram adalah yang diteroka sehingga 1990 serta ada tanaman kekal berusia tidak kurang 15 tahun namun bagi tanaman getah dan kelapa sawit diberi kelonggaran lingkungan tiga tahun ke atas.

Mengikut pecahan daerah katanya, Besut menerima 973 pemohon dan berjaya menyelesaikannya sebanyak 98.97 peratus, Dungun 540 permohonan (89.26 peratus), Hulu Terengganu 2,794 permohonan (92.30 peratus) dan Kemaman 959 permohonan (95.52 peratus).

Manakala Kuala Terengganu menerima 1,167 permohonan ( 96.46 peratus), Marang 504 permohonan (91.27 peratus) dan Setiu 2,979 permohonan (96.44 peratus).
Dato’ Seri Ahmad berkata, pencapaian penyelesaian keseluruhan adalah 94.79 peratus dan ia berada pada tahap yang memuaskan di mana semua daerah menunjukkan komitmen dalam usaha menyelesaikan permohonan orang ramai.

Mengenai permohonan tukaran hak milik sementara kepada hak milik kekal sepanjang tempoh 2009 hingga 2010 sebanyak 139,227 permohonan diterima melalui pejabat tanah daerah-daerah dan dari jumlah berkenaan 111,490 dapat diselesaikan.

“Masih berbaki 37,737 dan kerajaan berusaha mempercepatkan proses permohonan berkenaan dengan melantik juru ukur swasta serta menawarkan insentif kepada mereka,” katanya.

Karnival kerjaya bantu pelajar

Oleh: Suriati Ali


Karnival kerjaya dapat membantu pelajar atau mahasiswa mendapatkan maklumat mengenai dunia pekerjaan. - Foto: Zulkipli Putra.

Kerajaan negeri sentiasa menyokong usaha dilakukan pelbagai pihak dalam menganjurkan aktiviti atau program yang menjurus kepada bimbingan kerjaya untuk kalangan belia lepasan sekolah termasuk Institusi Pengajian Tinggi (IPT).

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains & Teknologi dan Sumber Manusia Negeri, YB Haji Ahmad Razif Abd Rahman, berkata karnival kerjaya dapat membantu pelajar atau mahasiswa mendapatkan maklumat mengenai dunia pekerjaan.

Katanya, maklumat itu dilihat amat penting kerana ia kerana dapat memberi peluang, panduan dan hala tuju untuk pelajar lepasan sekolah memilih kursus bagi menyambung pelajaran seterusnya menentukan kerjayaan bersesuaian dengan kelulusan yang bakal mereka dimiliki.“Setiap pelajar dan mahasiswa perlu memiliki nilai tambah dalam diri mereka termasuk kemahiran berkomunikasi sebagai persedian memasuki gerbang perkerjaan seterusnya berdepan dengan persaingan dalam hidup berkerjaya serta masyarakat.

“Pihak kami mengharapkan graduan tidak terlalu memilih perkerjaan, jika mendapat peluang bekerja di mana- mana sektor sewajarnya menerima walaupun tidak setaraf dengan bidang dan kelulusan yang dimiliki,” katanya.

Katanya, pengalaman kerja cukup penting, lebih lama seseorang itu bekerja, pelbagai perkara dapat mereka dipelajari selain bersikap matang berbanding individu yang menganggur,” katanya
Tfm terbit koleksi pantun GGOK

Oleh: Esah Abdullah

Radio Malaysia Terengganufm (Tfm) bercadang untuk menerbitkan koleksi pantun secara komersial dan orang ramai berpeluang untuk mendapatkannya apabila ia dijual di pasaran terbuka.

Pengarah Jabatan Penyiaran Kawasan Timur, Dr. Nawiyah Che Lah berkata, sambutan orang ramai terhadap rancangan mari berpantun yang bersiaran di Tfm telah mengilhamkan kewujudan koleksi pantun Guana Gamok Orang Kita (GGOK).

GGOK telah dilancarkan oleh Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri, YB Haji Khazan Che Mat, serentak dengan sambutan hari RTM ke-65, wajah baru van Tfm dan hari Tfm bersama pendengar dan penaja yang diadakan di Auditorium RTM, Bukit Pak Apil baru-baru ini.

“Pantun ini dikumpul selama setahun setengah iaitu sejak awal 2009 hingga pertengahan 2010 untuk menghargai sumbangan pendengar dan setiap rangkap pantun yang dihantar mempunyai nilai tersendiri,” katanya kepada Teganukita.

Katanya, koleksi pertama ini memuatkan 100 pantun dan dicetak sebanyak 200 naskah untuk diagihkan kepada jabatan-jabatan kerajaan negeri dan Persekutuan, perpustakaan awam serta pendengar terbabit.

“Melalui kerjasama Dewan Bahasa dan Pustaka Wilayah Timur, buku ini berjaya dicetak dan Tfm akan melihat tindak balas dari pelbagai pihak termasuk penggiat seni dan pendengar setia,” katanya.

Pendekatan yang diambil ini juga katanya, secara tidak langsung dapat menyegarkan kembali budaya berpantun kalangan masyarakat hari ini yang semakin dilupakan oleh generasi hari ini.

“Kita akan melakukan penambahbaikan dalam keluaran kedua nanti dengan mengambil kira kualiti kertas lebih baik dan hiasan kulit depan lebih cantik serta bilangan pantun lebih banyak,” katanya.

YIT bina tadika baru

Oleh: Esah Abdullah

Yayasan Islam Terengganu (YIT) sedang dalam proses membina tiga bangunan tadika di tiga daerah iaitu Kemaman, Dungun dan Kuala Terengganu yang kesemuanya bernilai RM10.5 juta.

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri, YB Haji Ahmad Razif Abdul Rahman, berkata ketiga-tiga bangunan itu dijangka dapat memulakan operasinya awal tahun depan.

“Dengan pertambahan bangunan, YIT dapat mewujudkan suasana yang selesa di samping menambah bilangan penyertaan murid,” katanya kepada pemberita di majlis Menandatangani Memorandum Persefahaman antara Institut Pendidikan Guru (IPG) Kementerian Pendidikan Malaysia bersama YIT di Wisma Darul Iman semalam.

Katanya, komplek berkenaan bernilai RM3.5 juta setiap satu kini sedang dalam pembinaan di Kijal, Kemaman, Bandar Al Muktafi Billah Shah, Ketengah, Dungun dan Seberang Takir, Kuala Terengganu dengan kapasiti 500 kanak-kanak setiap kompleks.

“Kerajaan ingin pastikan jumlah kanak-kanak khatam Quran setiap tahun terus meningkat dan akan mengumpul jumlah seramai yang boleh di mana dengan pertambahan tempat belajar ini akan membantu ke arah mencapai wawasan berkenaan,” katanya.

Katanya, terdapat antara 25,000 kanak-kanak berusia antara lima hingga enam tahun di seluruh negeri dan hanya 10 peratus daripada jumlah berkenaan yang berjaya khatam Quran setiap tahun.

Menyedari hakikat itu 200 orang guru pra sekolah di bawah YIT yang mempunyai diploma akan ditawarkan mengikuti Kursus Perguruan Lepasan Diploma (KPLD) dan Kursus Pendidikan Lepasan Ijazah (KPLI) dalam musim cuti mulai November tahun ini.

“Kerajaan amat berterima kasih kepada pihak IPG yang menawarkan kursus dalam cuti serta menyediakan modul terkini dengan sistem Pendidikan Pra Sekolah Kementerian untuk dipraktikkan oleh guru-guru Tadika YIT,” katanya.
Terengganu hasrat ketepikan Sarawak, Selangor di kolam renang

Oleh: Aida Abd Rahman

Terengganu berhasrat untuk memungut pingat lebih banyak menerusi acara sukan yang menawarkan koleksi pingat tertinggi khususnya dalam sukan akuatik pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) akan datang, sekaligus mengenepikan penguasaan Sarawak dan Selangor dalam acara itu.

“Antara cara kita boleh mempertahankan kejuaraan dalam Sukma adalah menguasai sukan renang kerana sukan ini menawakan koleksi pingat paling tinggi.

“Malah, pada masa yang sama, kita juga tidak boleh terlalu bergantung kepada sukan tertentu sahaja, seperti kanu dan basikal. Bagi memastikan kita benar-benar kuasa baru sukan negara, kita juga perlu penguasaan di kolam renang,” kata Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri, Haji Rozi Mamat.
Beliau berkata demikian selepas melancarkan Program Pengenalpastian Bakat (TID) Sukan Renang di Pusat Akuatik Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT), Batu Buruk, Kuala Terengganu, baru-baru ini.

Program anjuran Kerajaan Terengganu menerusi Persatuan Renang Amatur Terengganu (PRAT) mensasarkan peserta cilik yang berusia lima hingga 14 tahun bagi mencuba bakat dan kemahiran mereka untuk diasah lebih jauh.

Haji Rozi berkata program julung kali dilaksanakan itu sebagai antara alternatif kerajaan mencari bakat baru dan pelapis dalam sukan akuatik yang mampu mewakili negeri khususnya dalam temasya Sukma depan.

Katanya, kontinjen Terengganu agak terbelakang dalam penguasaan sukan renang atas pelbagai faktor termasuk kemudahan Pusat Akuatik MBKT yang baru selesai dibaikpulih akibat mengalami kerosakan sejak 2009 lalu.

Sementara itu, Timbalan Presiden PRAT, Dr Hashim Azmi Che Nor, berkata pasukan renang negeri ini hanya mempunyai enam perenang dan mendapat latihan sepenuhnya daripada jurulatih tempatan.

Dr Hashim, jumlah itu jauh lebih kecil berbanding negeri lain dan program yang diadakan bagi mencungkil bakat baru menjadi titik tolak kepada melahirkan lebih ramai pelapis dalam sukan akuatik.

Katanya, PRAT mungkin akan menambah eorang lagi jurulatih luar bagi membantu jurulatih sedia ada, Foo Yock Meng untuk melahirkan jaguh renang di kalangan anak tempatan.

JPNT perkenal Program Pembangunan Personaliti Pelajar

Oleh: Aida Abd Rahman


JPNT mengambil pendekatan proaktif memulihkan pelajar bermasalah supaya lebih cemerlang pada masa depan. - Foto: Syed Abdul Rahman.

Jabatan Pendidikan Negeri Terengganu (JPNT) mengambil pendekatan proaktif bagi memulihkan pelajar yang bermasalah dari segi personaliti supaya mereka dapat tampil cemerlang dalam akademik serta mempunyai masa depan yang cerah.

Untuk permulaan, usaha yang dikenali sebagai Program Pembangunan Personaliti Pelajar itu bakal dilaksanakan kepada kumpulan pertama pelajar lelaki dari sekolah menengah seluruh Terengganu.Pengarahnya, Encik Razali Daud, berkata pihaknya kini dalam proses mengumpul maklumat kumpulan pelajar berkenaan daripada pihak sekolah sebelum melakukan saringan dan pemantauan mengenai kesahihan sama ada kumpulan pelajar itu benar-benar bermasalah dari aspek personaliti.

“Usaha kita adalah penekanan bagi mengembalikan kecemerlangan pelajar dan memulihkan masalah fizikal mereka yang sebenar. Masalah sekarang ini, pelajar lelaki seperti perempuan. Pelajar perempuan seperti lelaki. Pelajar perempuan berpakaian singlet dan sebagainya, manakala pelajar lelaki memakai barang kemas dan gerak- geri seperti keperempuanan,” katanya dalam sidang akhbar sempena Malam Mesra Media-JPNT, di Hotel Sumai, Kuala Terengganu, malam semalam.

Hadir sama, Ketua Sektor Pengurusan Akademik JPNT, Haji Zubir Embong, Presiden Kelab Wartawan Terengganu, Encik Ayob Mamat dan kira-kira 20 pengamal media.

Encik Razali berkata, masalah itu juga terjadi kepada pelajar yang cemerlang dan terbilang dalam pelajaran menyebabkan mereka gagal dalam temuduga untuk memohon biasiswa dan menyambung pelajaran ke luar negeri akibat fizikal mereka yang tidak menggambarkan sifat personaliti sebenar.

Beliau berkata, pihaknya akan memanggil pelajar yang benar-benar bermasalah bagi menyediakan kursus dengan pengisian yang merangkumi fizikal, spiritual dan kerohanian termasuk sesi kaunseling, keagamaan dan ketahanan fizikal bagi memulihkan mereka.

“Selepas menjalani kursus yang kita sediakan, kita akan merekod perubahan yang ditunjukkan pelajar terbabit, kalau ada peserta yang belum berubah kita akan melakukan pendekatan lain dan melihat semula semua aspek termasuk latar belakangnya,” katanya.

Beliau berkata, pendidikan yang diserapkan kepada pelajar perlulah menekankan kepada pencapaian holistik melibatkan kecemerlangan jasmani, emosi, rohani dan intelek.

Dalam pada itu, Encik Razali berkata pihaknya menggunakan konsep `inside out’ atau mengenal pasti perkara dalaman yang boleh membantu kumpulan pelajar itu berubah ke arah positif, memandangkan adalah sukar mengawal masalah luar yang berlaku terhadap seseorang pelajar itu.

“Kita perteguhkan perkara dalaman dengan harapan kita untuk membantu pelajar mengawal diri mereka dan menyediakan kursus dengan kandungan yang menepati kehendak pelajar , selain kita akan memperbaiki personaliti mereka,” katanya.
MENINGKATKAN PENGELUARAN SEKTOR PERTANIAN

Oleh: Kamarudin Mat Akib dan Harun Hassan

Bagi menyediakan sokongan kepada kemajuan sektor pelancongan, kerajaan negeri di bawah kepimpinan YAB Dato’ Seri Haji Ahmad Said telah memberikan suntikan semangat dalam bidang pertanian.

Pandangan jauh kepimpinan negeri telah memberikan kesedaran dan tanggapan baik rakyat terhadap usaha-usaha yang dilaksanakan oleh kerajaan.

Golongan petani, penternak dan nelayan akan terus menikmati pendapatan yang bertambah atas kegigihan dan usaha yang dilakukan. Manakala usaha kerajaan negeri Terengganu menyediakan peruntukkan keseluruhan RM25.76 juta dalam bajet 2011 akan melihat sektor pertanian ini terus berkembang.

Kini terdapat 9,393 orang penanam padi tradisional di seluruh negeri melibatkan 17,196 hektar kawasan termasuk petani yang mengusahakan padi secara tradisional.

Antara daya usaha yang telah digembleng untuk menarik minat rakyat agar terus kekal dan memajukan bidang pertanian ini ialah pengeluaran padi bermutu tinggi, penanaman vitato, kelapa matag, jagung hybrid, “rock melon”, pengeluaran sayur secara berkelompok di Banggol Katong, industri penternakan lebah, penternakan kambing kaprima, burung walit dan sebagainya.

Sebanyak RM1.18 juta telah disediakan untuk Jabatan Pertanian Negeri Terengganu menanam semula dan pemulihan kawasan menerusi Program Pembangunan Industri Kelapa (PPIK). Sebanyak 9,917 pekebun kecil kelapa akan mendapat faedah bagi menggantikan 3,354 hektar kepada tanaman kelapa Matag yang lebih berkualiti dari segi isi dan santannya.

Kawasan penanaman baru untuk kelapa Matag seluas 250 hektar telah dikenal pasti di Setiu. Kelapa Matag ini berbuah lebat 15 hingga 25 biji setandan dan mampu memberikan pulangan yang lumayan. Jabatan Pertanian telahpun mengagihkan 7,068 kelapa kepada pekebun kelapa di negeri Terengganu.

Pada masa yang sama, kerajaan turut menyokong industri akuakultur seperti ikan keli, haruan, patin, kelah dan sebagainya.

Kesemua ini dibuat dan disokong melalui penyelidikan dan pembangunan khusus untuk memacu pertumbuhan ekonomi negeri bagi memakmurkan kehidupan rakyat.

Kita perlu menyediakan bahan makanan kerana ramai pelancong akan datang ke negeri dan akan berlaku peningkatan dalam permintaan bahan makanan.

Justeru sebagai rakyat Terengganu kita hendaklah melihat dari sudut ekonomi dan mengambil peluang ini.

Kerajaan sentiasa melaksanakan perancangan terbaik dalam bidang pertanian ini untuk memberikan peluang pekerjaan dan memastikan ekonomi serta taraf hidup rakyat Terengganu terus meningkat.

Inilah caranya kita dapat membantu masyarakat luar bandar untuk merasai nikmat kemerdekaan. Sebilangan besar rakyat yang terlibat dalam industri asas tani sebenarnya menyumbang kepada pertumbuhan industri pelancongan.

Usaha-usaha giat dijalankan oleh kerajaan untuk memberikan kefahaman kepada rakyat bagi memastikan rakyat di sektor pertanian tidak ketinggalan dan dapat terus memajukan bidang ini.

Dengan itu, tanah-tanah terbiar di luar bandar dapat dikurangkan seterusnya dijadikan contoh kepada mereka yang belum lagi mengusahakannya.

Kerajaan telah menggesa semua jentera kerajaan yang terlibat dalam sektor ini untuk turun padang dan mendekati rakyat bagi memastikan penyebaran maklumat dan informasi yang tepat mengenai potensi sektor pertanian sebagai sektor pengeluar pertanian.

Meskipun kemajuan pertanian di bidang penghasilan minyak kelapa sawit sebagai barangan komoditi, industri hiliran perlu diwujudkan bagi memberikan nilai tambah kepada bahan yang telah dikeluarkan dalam negara ini.

YAB Menteri Besar juga telah menyarankan supaya ruang-ruang yang ada di halaman rumah dapat digunakan untuk menanam kelapa sawit. Ironinya, tanah hendaklah dimanfaatkan bagi apa jua maksud pertanian agar tanah tersebut dioptimumkan penggunaannya.

Suatu masa dahulu, pembuatan keropok hanyalah untuk makanan setempat tetapi kini ianya seolah-olah menjadi barangan wajib bagi setiap pengunjung yang datang ke Terengganu, dibeli untuk makan atau sebagai buah tangan untuk dibawa pulang.

Kemajuan industri keropok telah melahirkan jutawan keropok. Aktiviti yang pada mula hanyalah perusahaan belakang rumah, kini menjadi industri yang bukan hanya menambah pendapatan tetapi telah menyumbang kepada peningkatan ekonomi. Keropok juga telah menjadi antara daya penarik kehadiran pelancong ke negeri ini.

Begitu juga dengan permintaan yang tinggi oleh pengusaha air tebu, tanaman ini telah memberikan sumber pendapatan yang konsisten kepada petani yang telah sekian lama mengusahakan penanaman tebu ini.

Bagi memastikan perkembangan industri pertanian berjalan lancar, petani perlu mempunyai sikap daya saing dan daya juang yang tinggi untuk sentiasa ke depan, berani dan bersedia menanggung risiko, amanah dan telus.

Kemajuan ICT kini memudahkan petani mendapat maklumat terkini tentang teknologi pertanian. Petani sering disaran agar sentiasa bersedia meningkatkan ilmu hingga mencapai kemajuan untuk menguasai bidang bioteknologi.

Sesuatu yang tidak dapat dinafikan apabila kerajaan negeri Terengganu telah mengambil langkah yang bijak melalui program pengagihan e-Book kepada pelajar dan secara langsung atau tidak, sebenarnya turut menyumbang kearah ini.

Kesediaan petani untuk menerima pembaharuan akan memastikan industri pertanian terus tumbuh daan pesat berkembang. Seterusnya hasrat kerajaan untuk menjadikan pelancongan sebagai sumber ekonomi negeri Terengganu tercapai dalam masa yang lebih singkat.

Pelbagai program luar jangka akan dibuat bagi memastikan dasar, strategi dan program yang dilakukan oleh kerajaan negeri dapat disampaikan kepada rakyat di peringkat akar umbi.

Bagi memastikan projek pertanian yang sedang dilaksanakan ini terus melalui proses penambahbaikan secara berterusan, golongan belia dan siswazah terus digalakkan menceburi bidang ini. Penglibatan aktif generasi muda dan cerdik pandai ini sebagai pemangkin proses transformasi pertanian di negeri ini.

Kebanjiran buruh asing ke negara ini disebabkan banyak peluang pekerjaan yang ada tetapi tidak direbut oleh kita. Jika hari ini kita menyemai benih kejayaan, sudah pasti buah kejayaanlah yang akan dapat dituai kelak.JPNT bersikap terbuka dengan media

Oleh: Suriati Ali

Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu (JPNT) bersikap terbuka terhadap laporan media massa dan elektronik sama ada berita dilaporkan itu berdasarkan fakta, menurut sumber, fantasi dan kurang jelas.

Pengarahnya, Encik Razali Daud, berkata pihaknya menganggap setiap berita mempunyai kualiti tersendiri dan cukup penting untuk disampaikan umum yang ingin mengetahui maklumat terkini.

Katanya, media adalah rakan strategik untuk menyampaikan apa jua maklumat dan amat penting hubungan itu diteruskan kerana JPNT serta media mempunyai kepentingan bersama.

“Kita sebagai kakitangan dan pendidik JPNT tidak perlu takut berdepan dengan warga media sebaliknya perlu memberi kerjasama baik sekiranya mereka inginkan pelbagai maklumat dan sebagainya.

“Pihak kami juga meminta jasa baik media supaya faham dengan etika dan cara kerja di JPNT di mana setiap maklumat yang menyalahi dasar pendidikan, ia tidak dapat disebarkan,” katanya ketika berucap pada Majlis Mesra Media JPNT, di Hotel Sumai, malam tadi (5 April).

Hadir sama, Ketua Sektor Pengurusan Akademik JPNT Haji Zubir Embong, Pengerusi Kelab Wartawan Terengganu (Kawat) Encik Ayob Mamat, Ketua Biro Utusan Malaysia Encik Wan Zulkifli Wan Yaakob dan lebih 20 pengamal media cetak dan elektronik.

Majlis anjuran JPNT itu nyata dapat merapatkan hubungan serta berkongsi maklumat positif mengenai tugas dan peranan masing-masing walaupun berlainan agensi.

Encik Razali turut memberitahu JPNT serius melahirkan pelajar Terengganu sebagai insan kuat iman dan taat kepada Allah S.W.T.

Katanya, oleh itu, menjadi kewajipan setiap pelajar Islam di sekolah rendah dan menengah di negeri membaca Muqaddam atau al-Quran sekurang-kurangnya 10 minit pada setiap pagi iaitu sebelum waktu pembelajaran.

“Ketika memperkenalkan kaedah ini dengan menyebarkan maklumat melalui media, saya pernah dipanggil Kementerian Pelajaran Malaysia untuk menjawab pelbagai keraguan.

“Jawapan saya cukup mudah, Terengganu amat sesuai melaksanakan kaedah ini kerana bersesuaian dengan amalan hidup masyarakat setempat dan yakin tidak akan timbul isu perkauman” katanya.

Menurutnya, apa yang membanggakan semua pemimpin Terengganu menyokongnya kerana menyedari kaedah itu mampu melembutkan hati setiap pelajar terutama yang nakal dan kurang berdisplin.
T-team menang 4-3

Oleh:Raja Faisal Raja Haron


Haris Safwan cuba merampas bola daripada S.Chanthuru-foto : Harish Fadzillah

Perlawanan Liga Super 2011 di antara T-team dan Kelantan yang berlangsung di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah, Kuala Terengganu telah menyaksikan T-team membolosi gol lawan melalui jaringan 2 gol bergaya Nor Farhan dan Zairo Anuar pada separuh masa pertama.

Perlawanan semalam (5 April) berkesudahan dengan keputusan T-team menang, 4-3.

Pada separuh masa kedua T-team sekali lagi mengegarkan stadium apabila sepakan dari Indra Putra meletakkan T-team pada kedudukan selesa 3-0.

Walau bagaimanapun gasakkan dari pihak lawan membuka ruang pintu gol T-team apabila Danial Fadly berjaya membuka jaringan untuk Kelantan dan di ikuti oleh S.Chanturu, selepas beberapa minit jaringan pertama pasukan red worior terus menjadikan kedudukan 3-2.

Keghairahan pemain Kelantan mencari gol penyamaan akhirnya menerima padah apabila pasukan T-Team sekali lagi menghukum barisan pertahanan Kelantan untuk menjarakkan kedudukan kepada 4-2.

Pada minit-minit terakhir pengadil menghadiahkan penalti kepada pasukan Kelantan apabila S.Chanturu dijatuhkan didalam kotak penalti, sepakan yang di ambil oleh Shakir Shaari membuahkan hasil dan menjadikan kedudukan T-team 4, Kelantan 3.

Menteri Besar Terengganu, Dato’ Seri Ahmad juga turut hadir memberi sokongan kepada pasukan negeri T-team.