Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

26 January 2013

633 nelayan daerah Besut terima wang sara hidup


YB Datuk Seri Dr Abdullah Md Zin menyampaikan wang sara hidup nelayan

Oleh: Mohammad Ishak 

Kesusahan hidup yang dialami nelayan neegeri ini tetap mendapat pembelaan kerajaan apabila mereka diberikan bantuan sara hidup bulanan bagi menanggung keluarga.

Nelayan di daerah Besut, tidak ketinggalan mendapat bantuan saran bulanan RM200 seorang bagi menampung perbelanjaan mereka. Satu majlis penyampaian bantuan berkenaan oleh Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) diadakan di Dewan Sekolah Sultanah Nurzahirah,Kampung Limbongan, dekat Jertih.

Ahli Parlimen Besut,Datuk Seri Dr Abdullah Md Zin yang juga Pengerusi Majlis Pembangunan Pertanian Daerah (MPPD) merasmikan majlis berkenaan dan menyampaikan bantuan berkenaan kepada nelayan terbabit.

Pada majlis itu seramai 633 nelayan sekitar daerah Besut menerima bantuan bulanan bagi Disember tahun lalu.

Hadir sama Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna Negeri, Dr A Rahman Mokhtar dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kota Putera, Muhamad Pehimi Yusof yang juga Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Asas Tani.

Dr Abdullah berkata, bantuan yang disediakan oleh kerajaan itu sebahagian usaha untuk membantu nelayan selain meningkatan sosio ekonomi penduduk.

“Selain bantuan saran bulanan nelayan juga turut mendapat faedah menerusi pelbagai bantuan termasuk peralatan menangkap ikan dan bot yang disediakan LKIM,” katanya.

Permainan Tradisional diperkasakan

Oleh : Amirullah Othman 

 Permainan tradisional merupakan tradisi masyarakat Melayu yang harus diteruskan supaya ianya tidak berkubur ditelan kemajuan, kata Menteri Besar Dato' Seri Haji Ahmad Said.Sehubungan itu, katanya, program festival permainan tradisional peringkat Negeri Terengganu anjuran Muzium Negeri Terengganu.bagi menghidupkan permainan itu perlu diberi pujian.

Beliau berkata, walaupun kanak-kanak pada masa diosogokkan dengan pelbagai permainan moden seperti video game dan internet, permainan tradisional mesti diteruskan supaya ia tidak pupus.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan festival permainan Tradisional di Padang Astaka,Kemaman hari ini.


Program ini turut dihadiri oleh ADUN Air Puteh, YB Wan Abdul Hakim Tan Sri Wan Mokhtar; Ketua Pegawai Eksekutif Sekretariat Tahun Melawat Terengganu 2013, Encik Ahmad Fathil Abd Ghani dan Setiausaha Politik Menteri Besar, Dato' Wan Ahmad Nizam Abd Hamid.Dato' Seri Haji Ahmad sangat gembira kerana permainan yang dimainkan pada waktu kanak-kanak dahulu telah dipertandingkan sekarang.

Sempena festival itu, setiap daerah telah mengambil bahagian dalam acara-acara yang dipertandingkan.

Antara acara yang dipertandingkan adalah bola cetong,bola beracun,sepak raga ratus,congkak,rampai tradisi dan Majlis kebudayaan setiap daerah turut di minta mempersembahkan demontrasi permainan tradisional masing-masing.

Demontrasi dari daerah Marang ialah setik getah atas para, daerah Setiu permainan gasing terbang,daerah Dungun petik mata,daerah Kuala Terengganu porok, Hulu Terengganu galah panjang,daerah Besut cak kekok kaki ayam.

Pertandingan yang bermula selama tiga hari ini telah menarik pengunjung dan masyarakat setempat memberikan sokongan dan menyaksikan acara permainan tradisional.

YAB Menteri Besar juga turut mencuba semua demontrasi yang dipamerkan oleh setiap daerah tanpa kekok sedikit pun.Ini menunjukkan YAB Menteri Besar merupakan seorang yang cintakan permainan tradisional.


 

UMNO Besut anjur program Selamat Tinggal Pembangkang (STP)

Oleh: Mohammad Ishak

UMNO Bahagian Besut akan menganjurkan program Selamat Tinggal Pembangkang (STP) yang akan menarik penyertaan ahli parti pembangkang dalam UMNO.

Program itu bagi menggantikan program STP (Selamat Tinggal Pas) dilihat lebih bermakna kerana ia akan membabitkan ahli parti dari Pas dan PKR di daerah Besut.

 Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kota Putera ,Muhamad Pehimi Yusof yang juga pengerusi penganjur program berkata,ketika ini proses mendaftar ahli Pas yang bersedia meninggallkan parti itu sedang dilakukan oleh semua cawangan Umno di Bahagian Besut.

Katanya, program STP menggantikan Selamat Tinggal Pas dilihat lebih meeluas kerana ia akan disertai oleh ahli dari PKR di Besut.

Menurutnya, dijangkakan kira-kira 1,000 ahli parti pembangkang terutama Pas dan PKR di Besut, akan menyertai perhimpunan terbesar menjelang PRU13 nanti.

Katanya, Ketua Umno Bahagian Besut, Datuk Seri Idris Jusoh akan melakukan ucap utama dan mengistiharkan kemasukan ahli pembangkang berkenaan dalam Umno.

“Ramai ahli Pas peringkat akar umbi sudah faham dan bosan dengan karenah yang dilakukan oleh pemimpin mereka terutama dalam isu Kalimah Allah dan penghinaan terhadap agama Islam,” katanya hari ini.

Muhamad Pehimi yang juga Naib Ketua Umno bahagian itu berkata, kekecewaan hali Pas sudah tidak dapat disembunyikan lagi apabila ramai antara mereka dating tanpa undangan menemui ketua cawangan untuk menjadi ahli Umno sejak kebelakangan ini.

Beliau berharap program STP yang bakal diadakan tidak lama lagi akan member kesan besar kepada perkembangan politik di Terengganu khususnya daerah Besut yang dilebalkan sebagai kubu kuat BN Terengganu.

Berikutan  Umno Bahagian, sudah mengarahkan semua ketua cawangan  mendaftar sekurang-kurangnya lima ahli pembangkang di kawasan masing-masing sebelum 4 Februari bagi membolehkan program berkenaan berjalan lancar.

Sotong celup tepung Warung Pok Nong laris

Oleh: Aida Abd Rahman

Cuti persekolahan yang lebih panjang bersempena sambutan Maulidur Rasul pada Khamis lalu, diikuti dengan cuti hujung minggu pada dua hari berikutnya memberi peluang ramai ibu bapa meluangkan masa bercuti bersama anak-anak, sambil tidak kurang juga yang memilih perjalanan jauh bagi memenuhi undangan pelbagai majlis keraian dan kenduri perkahwinan saudara mahu pun rakan.
Pada musim begini juga menyebabkan premis perniagaan turut menjadi tumpuan, khususnya gerai yang menjual pelbagai makanan laut yang dibangunkan di sepanjang pantai Terengganu.

Warung Pok Nong yang diusahakan Mohd Noor Nawang, 54, di Kampung Kolam, Mengabang Telipot, Kuala Terengganu umpamanya adalah antara gerai menjual ikan, sotong dan udang celup tepung yang sudah tersohor, malah menjadi tarikan ramai terutama pada musim cuti umum.

Menurut isteri pengusaha warung berkenaan, Raziah Omar, 50, jika pada hari biasa, mereka hanya menyediakan kira-kira 50 kilogram (kg) sotong, 30 kg ikan dan 10 kg udang, namun pada hari cuti umum dan hujung minggu, bekalan bahan mentah berkenaan akan meningkat sekali ganda.

“Alhamdulillah, jualan amat baik dan menguntungkan. Macam hari ini semua bahan mentah yang dibeli dari pasar sekitar Kuala Terengganu ini perlu disediakan lebih sekali ganda berbanding hari-hari biasa dan sotong paling mendapat permintaan luar biasa.

“Memang tidak cukup tangan, pelanggan tidak putus-putus datang dan menunggu hidangan sejak gerai dibuka dari 3.30 hingga lewat petang. Kemuncaknya sekitar jam 4 hingga 6.30 petang. Bukan sahaja orang tempatan, malah orang luar Terengganu pun ramai ke gerai kami,” katanya kepada Teganukita, semalam.

Menurutnya, situasi biasa di gerainya itu apabila belum sempat semua makanan laut yang digoreng itu, ditos minyak dan diletakkan ke dalam dulang di kaunter jualan, kesemuanya sepantas kilat `dilarikan' pelanggan yang menunggu untuk menjamu selera di meja masing-masing.

Raziah berkata, perniagaan mula dahulunya dilakukan secara kecil-kecilan kini menjadi sumber rezeki utama mereka sekeluarga, selain turut memberi pendapatan kepada 10 orang pekerja mereka yang terdiri daripada  anak-anak, saudara dan jiran terdekat.

Katanya, berada di lokasi yang strategik menghadap Laut China Selatan, selain harga yang ditawarkan juga berpatutan menjadikan gerainya terus dilimpahi pelanggan sejak 20 tahun lalu.

Pusat rawatan asma HSNZ setaraf lima bintang

Oleh; Esah Abdullah

Sesuai diberi taraf perkhidmatan lima bintang sebagai  gambaran keselesaan Pusat Rawatan Asma Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) yang dinaiktaraf dan mula beroperasi 14 Januari lalu.

Gelaran ini diberi oleh seorang bapa Encik Md Razif Abdullah 36, daripada Kampung Chendering ketika ditemui dibilik rawatan kecemasan menemani anaknya Nosratina Maisarah, 9, yang sedang menerima rawatan.

Katanya, beliau sangat menghargai usaha kerajaan menyediakan tempat khas khusus untuk pesakit asma menerima rawatan kelas pertama dalam keadaan selesa dan santai termasuk boleh menonton televesyen serta tempat keluarga menunggu pesakit.

“Saya yakin pesakit yang datang membuat rawatan di sini dapat merasakan kelegaan dan tidak stress serta cepat sembuh sama seperti anak saya yang seronok bila diajak ke hospital,’ katanya yang bertugas di Pejabat Daerah Kuala Terengganu.

Sementara itu adik Nosratina Maisarah mengidap penyakit asma sejak setahun lalu tersenyum bila didekati dan tidak merasa gerun bila alat pencegah asma dipasang di mukanya.

“Saya suka datang ke sini dapat tidur di kerusi empuk ini sambil tengok TV, doktor dan jururawat pun baik dengan saya,” katanya tersenyum malu.

Jabatan Kecemasan dan Trauma HSNZ telah dinaiktaraf sejak Julai 2009 dengan kos RM14.93 juta beserta peralatan bernilai RM5 juta

Ia menempatkan empat zon utama iaitu zon kritikal (merah) enam bilik, zon separa kritikal menempatkan 10 katil, zon tidak kritikal iaitu wad kecemasan (8 katil) dan wad pemerhatian (8 katil) serta bilik rawatan asma (enam buah kerusi rawatan).

Menurut Pengarah Kesihatan negeri, Dr Anwa Sulaiman berkata, semua perlatan di jabatan kecemasan dilengkapi peralatan termoden masaka kini yang diimport daripada Australia, German dan Jepun.

Pengusaha homestay tawar harga menarik sempena TMT 2013

Oleh: Noraini Jusoh

Pengusaha Homestay Teluk Ketapang menawarkan pakej menarik pada harga yang berpatutan dalam usaha membantu kerajaan negeri menggamit lebih ramai pelancong sempena Tahun Melawat Terengganu (TMT) 2013.

Pengerusinya, Encik Md Azmi Aziz berkata, harga yang ditawarkan pengusaha inap desa Kampung Teluk Ketapang, Seberang Takir tidak membebankan pengunjung yang ingin merasai sendiri kehidupan di sebuah perkampungan nelayan terkenal di negeri ini.

Katanya, kini 45 pengusaha homestay yang berdaftar di kampung itu ada yang menawarkan pakej serendah RM50 semalam bagi memberi peluang kepada pengunjung menikmati suasana perkampungan yang masih mengekalkan identiti tradisional masyarakat Melayu.

Menurutnya, dalam tempoh lima tahun mempromosikannya, para pengusaha mampu berbangga kerana kedatangan pelancong ke homestay yang terletak di pesisir pantai itu sangat menggalakkan.

"Tahun lalu seramai 1,000 pelancong luar negara serta 5,000 pelancong tempatan telah memilih Homestay Teluk Ketapang sebagai destinasi penginapan mereka semasa bercuti di Terengganu.

"Justeru, tahun ini saya menjangkakan 50 peratus penambahan pengunjung akan berlaku ekoran pelbagai program yang bakal dilaksanakan di negeri ini sempena (TMT) 2013,” ujarnya ketika dihubungi Teganukita, baru-baru ini.

Katanya, para pengunjung boleh melalui sendiri pengalaman menarik yang dijanjikan para pengusaha homestay seperti menyusuri kehidupan sebagai nelayan, mempelajari seni warisan dan kebudayaan masyarakat Melayu serta mempelajari dialek Terengganu yang tidak mungkin dijumpai di tempat lain.

 

UKOM anjur Diskusi Bersama Penulis Buku “Kafirkah Aku”


Unit Komunikasi Negeri (UKOM) akan menganjurkan program Diskusi Bersama Dengan Cikgu Zainon atau C.N Al- Afgani yang merupakan penulis buku “Kafirkah Aku”, pada 29 Januari ini, (Selasa) di Stadium Negeri, Jalan Sultan Mahmud.

Penulis buku yang mengulas mengenai Amanat Haji Hadi itu merupakan bekas orang kuat Presiden Pas, Dato’ Seri Abdul Hadi Awang, tetapi kini amat menyesal dengan segala tindak-tanduknya dalam Pas.

Beliau yang kini telah kembali ke pangkal jalan akan mendedahkan pelbagai penyelewengan yang berlaku dalam Pas, termasuk isu kafir mengkafir akibat amanat berkenaan.

Pengarah UKOM, Haji Shamsuddin Sulong, berkata pihaknya akan mengajurkan majlis tersebut dengan kerjasama Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT) dan Yayasan Islam Terengganu.

Persuruhjaya JHEAT, Dato’ Rozali Salleh akan menyampaikan ucaputama pada majlis itu manakala Haji Shamsuddin menjadi moderator diskusi yang bertajuk “Dilema dan ranjau perjuangan Islam di Malaysia.”.

Kira-kira 3,000 orang termasuk pendakwah di bawah Yayasan Islam Terengganu, Imam, bilal dan Ahli jawatankuasa Masjid seluruh negeri akan hadir di majlis tersebut.

UKOM turut menjemput orang ramai, khususnya mereka yang mencari kebenaran hadir pada majlis itu bagi mendapatkan penjelasan secara ‘first hand’ daripada Cikgu Zainon yang sebelum ini sanggup melakukan apa saja kerana terlalu taksub dengan Amanat Hadi.

Klimaks daripada tindakan membuat tuli mempercayai pemimpin Pas itu beliau sanggup berhenti sebagai guru semata-mata untuk membantu perjuangan Pas.


Terengganu kaya dengan khazanah warisan

Oleh: Suriati Ali

 `Tema Negeri Cantik, Budaya Menarik’ terjemahan tepat yang boleh diungkap kepada negeri Terengganu yang sememangnya kaya dengan kepelbagaian warisan, hasil kraftangan, seni, budaya dan khazanah alam semulajadi.

 Negeri yang cukup tersohor dengan nasi dagang, keropok lekor, songket, sutera, tembaga dan batik pasti menjadi bualan dan buah tangan pelancong setiap kali mengunjungi Terengganu.

 Permandangan semulajadi dan lokasi indah yang dimiliki Terengganu termasuk Pulau Redang, Pulau Perhentian, Pulau Tenggol dan Tasik Kenyir kini semakin menjadi rebutan beberapa syarikat filem tempatan dan luar negara sebagai lokasi pengambaran.

Keindahan pulau, pantai dan air terjun yang masing-masing berada di tujuh daerah di Terengganu pasti menjadi buruan pelancongan untuk diabadikan sebagai kenangan terindah bersama teman atau keluarga.

Langkah kerajaan negeri mempromosikan Tahun Melawat Terengganu (TMT) 2013 dengan memperkenalkan puluhan program dan destinasi terkenal dijangka mampu memberi kesan positif kepada ekonomi rakyat dan negeri.

Jika 3.8 juta pelancong mengunjungi Terengganu tahun lalu, manakala sasaran 3.9 juta pelancong pada tahun ini, pastinya berjaya jika semua semua pihak khususnya penggiat pelancongan berganding bahu menjayakan misi dan visi yang dikehendaki.

 

25 January 2013

36 bayi permata Maulidur Rasul lahir di HSNZ

Oleh: Noraini Jusoh

Seramai 36 bayi yang lahir di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) bergelar ‘Bayi Permata Maulidur Rasul’ apabila lahir pada 12 Rabiul Awal bersamaan tarikh kelahiran Nabi Muhammad s.a.w.

Rata-rata ibu bayi bertuah tersebut menyatakan perasaan gembira dan bersyukur kerana melahirkan anak pada hari kebesaran umat Islam, dimana seluruh negara menyambut Maulidur Rasul, semalam.
 
Ketika umat Islam sibuk mengadakan pelbagai persiapan bagi memperingati hari kelahiran baginda Rasulullah s.a.w. detik jam 7.33 malam kelmarin, seorang bayi lelaki seberat 2.6 kilogram yang merupakan bayi pertama lahir pada 12 Rabiul Awal selamat dilahirkan di hospital berkenaan.

Ibu bayi terbabit, Nurul Syazira Che M.Azmi, 24,(gambar) nyata gembira dengan kelahiran anak keduanya yang lahir pada detik bersejarah iaitu pada tarikh kelahiran Nabi Muhammad s.a.w.

Nurul Syazira yang merupakan seorang suri rumah dan isteri kepada Mohd Syukri Hairudin, 26, berazam membesarkan anaknya dengan memberikan pendidikan yang sempurna supaya anaknya menjadi insan yang berguna apabila dewasa nanti.

"Tidak dapat digambarkan perasaan saya apabila anak yang dijangka lahir pada 31 Januari lahir awal seminggu dan lebih menggembirakan selain lahir pada12 Rabiul Awal tarikh kelahirannya juga sama dengan tarikh lahir saya.

"Saya bersyukur dengan anugerah ini dan akan menjaganya sebaik mungkin,” katanya ketika menerima kunjungan Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna negeri, Dr Haji A. Rahman Mokhtar, di wad bersalin HSNZ, semalam.Dalam lawatan itu, Dr Haji A. Rahman turut menyampaikan sumbangan kerajaan negeri dalam bentuk wang tunai dan hamper kepada ibu yang melahirkan anak sempena hari Maulidur Rasul.

Menurut Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu, Dr. Anwa Sulaiman seramai 20 bayi lelaki dan 16 bayi perempuan dilahirkan sempena Maulidur Rasul tahun ini di HSNZ.

 Pusat Minda Besut Seminar Pembangunan Kerjaya

Oleh: Mohammad Ishak

Pelajar lepasan SPM dan remaja di daerah Besut berpeluang menyertai Seminar Kerjaya yang menyaksikan pelbagai profesion menarik untuk golongan berkenaan.

Seminar sehari yang akan berlangsung pada 1 Februari di Bangunan Baitul Ehsan, Jertih, membuka peluang kepada pelajar untuk mengetahui bidang kerjaya yang mereka minanti atau sesuai untuk diterokai.

Antara kerjaya menarik yang dianjurkan oleh pihak terbabit ialah, kewartawanan, fotografi, perubatan, pelancongan dan pengurusan bank.

Pengerusi Pusat Minda Besut, Toh Puan Seri Kamariah Che Zakaria berkata, pihaknya sudah menyediakan panel penceramah dalam bidang berkaitan untuk seminar yang pertama kali dianjurkan oleh pusat berkenaan.

Katanya, seminar itu bertujuan memberi kefahaman dan kemahiran kepada peserta terutama pelajar lepasan SPM serta remaja yang berminat dalam kerjaya berkaitan.

Menurutnya, pihak penganjur mengenakan caj RM15 kepada setiap peserta yang ingin berkongsi pengalaman sepanjang seminar itu berlangsung.

Menurutnya, mereka yang berminat menyertai seminar itu boleh mendaftarkan diri di Pusat Minda Besut di Bangunan Umno Bahagian Besut pada hari seminar diadakan.

Beliau berharap, pelajar dan remaja daerah itu merebut peluang menyertai seminar itu kerana ia amat berguna dan memberi manfaat kepada semua peserta.

Promosi Tasik Kenyir di luar negara

Oleh: Kamarudin Mat Akib 

Kerajaan Terengganu akan mula mempromosikan Tasik Kenyir sebagai destinasi pelancongan utama di negeri ini di luar negara bagi tujuan menarik pelancong asing ke tasik berkenaan.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan negeri, Dato’ Abdul Rahin Mohd Said, berkata mengikut perancangan Tasik Kenyir akan mula beroperasi sebagai kawasan bebas cukai pada Ogos tahun depan.

“Oleh itu, amat sesuai promosi Tasik Kenyir di luar negara dimulakan sekarang ini, sekali dengan promosi Tahun Melawat Terengganu 2013,’ katanya ketika ditemui di Wisma Darul Iman, semalam.

Pada tahun ini, kerajaan negeri menyediakan peruntukan sebanyak RM8 juta bagi mempromosi pelancongan di Tasik Kenyir.

Manakala peruntukan RM44.4 juta pula disediakan bagi membiayai projek infrastruktur seperti membangunkan dan menambahbaik kemudahan awam di pulau-pulau peranginan termasuk Pulau Bebas Cukai Tasik Kenyir.

Bagi tujuan itu, katanya, pegawai-pegawai yang berkaitan akan dihantar ke negara-negara tertentu bagi mempromosikan Tasik Kenyir sebagai destinasi pelancongan keluarga yang menawarkan pakej menarik.

“Pada peringkat awal ini kita menghantar pegawai untuk membuat promosi kerana pemimpin kerajaan sedang menumpukan kepada persiapan menghadapi pilihan raya umum,” katanya.

Dato’ Abdul Rahin berkata, promosi Tasik Kenyir perlu dilakukan lebih awal bagi membolehkan ia dikenali di kalangan agen-agen pelancongan dan pusat-pusat penerangan pelancongan di luar negara.

“Kita perlu ada satu ‘blue print’ untuk Tasik Kenyir bagi memudahkan usaha-usaha menarik pelancong ke situ selepas semua projek infrastruktur untuk pelancongan di situ,” tambahnya.

Mengenai TMT 2013, beliau berkata, pihaknya sedang berkerjasama dengan Kementerian Pelancongan bagi mempromosikan Terengganu di seluruh negara.


PPNT sedia bantu kerajaan negeri jayakan TMT 2013

Oleh: Noraini Jusoh

Persatuan Pelancongan Negeri Terengganu (PPNT) bersedia memberikan komitmen dan sepenuh sokongan kepada kerajaan negeri dalam merealisasikan dan menjayakan TMT 2013.

Pengerusinya, Haji Wan Supian Dato’ Wan Ishak berkata, pihaknya bersedia membantu Sekretariat Tahun Melawat Terengganu (TMT) 2013 mengadakan program atau aktiviti bagi menarik lebih ramai pelancong ke negeri ini.

"Sebagai ejen pelancongan, pihak kami sedia untuk bekerjasama dengan agensi berkaitan dalam membantu kerajaan negeri mempromosikan produk pelancongan yang terdapat di negeri ini.

"Sebagai contoh, PPNT telah bekerjasama dengan Persatuan Ejen Pelancongan dan Pengembaraan Malaysia (MATTA) menganjurkan seminar dan bengkel bagi membangunkan produk-produk pelancongan sedia ada dalam usaha merancakkan lagi sektor pelancongan di negeri ini,” ujarnya ketika dihubungi Teganukita, baru-baru ini.

Katanya, sempena TMT 2013 juga, pihaknya memohon kerjasama kerajaan negeri menghidupkan kembali ‘Payang Walk’ yang merupakan salah satu produk pelancongan yang boleh dibangunkan.

"Pihak kami tiada masalah mengurus tadbir ‘Payang Walk’ tetapi memerlukan kerjasama kerajaan negeri kerana ia merupakan produk baru yang mungkin mengambil sedikit masa untuk mendapat tempat dihati pengunjung,” katanya.

 

300 peserta sertai Tebu Mountain Challenge 2013

Kira-kira 300 peserta, termasuk dari luar negara akan menyertai Tebu Mountain Challenge 2013 yang bertujuan mempromosikan lokasi pelancongan di kawasan tersebut, pada 23 Februari depan.

Setiausaha Persatuan Pemandu Pelancong Alam Semulajadi Negeri Terengganu, Mohd Khairul Abu Bakar, berkata pada tahun ini program tersebut akan melibatkan penyertaan dari luar negara, selari dengan Tahun Melawat Terengganu 2013 (TMT 2013).

Beliau berkata, pihaknya sudah mengadakan promosi melalui web-site bagi menarik penyertaan dari luar negara bagi menambah daya tarikan terhadap lokasi pelancongan di sekitar daerah Besut dan Setiu.

Selain Gunung Tebu, lokasi pelancongan di kawasan itu ialah Hutan Lipur Lata Belatan, Lata Tembakah, La Hot Spring dan beberapa kawasan perkelahan pesisir pantai.

Beliau berkata, antara objektif program berkenaan ialah mempelopori aktiviti sukan lasak dan riadah di kalangan rakyat tempatan dan luar Terengganu.

Pada tahun 2010 seramai 180 peserta menyertai program itu dan jumlahnya meningkat kepada 250 penyertaan pada tahun lalu.

“Pihak kami menyediakan hadiah lumayan kepada peserta luar negara dan dalam negeri yang menyertai program anjuran kerajaan negeri ini,” katanya.

 

Puteri UMNO Hulu Terengganu sedia hadapi PRU13

Oleh: Mastura Jamaluddin 

Di seluruh negara, jentera gerak gempur pilihan raya UMNO sudah mula digerakkan oleh para pemimpin parti bagi memastikan anggota-anggota sayap UMNO bersiap siaga pada tahap yang efisien bagi menghadapi Pilihan Raya Umum (PRU 13).

Puteri perlu bekerja keras menarik lebih ramai ahli baru dan seterusnya memastikan mereka menjadi pengundi bagi menjamin kemenangan Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya itu.

Bagi ahli Puteri, inilah masa terbaik untuk mematangkan diri dalam politik sebelum mereka beranjak kepada Wanita UMNO satu hari nanti serta mampu memikul tanggungjawab tersebut dan sentiasa bersemangat menjayakan perjuangan parti dalam mengangkat martabat bangsa.

Inilah perjuangan yang telah dipertaruhkan oleh Ketua Pergerakan Puteri Umno Bahagian Hulu Terengganu,Puan Zurina Abdul Rahman semenjak Puteri UMNO ditubuhkan.

”Saya yakin program-program politik yang dijalankan oleh Puteri mampu mengenal pasti dan menarik lebih ramai orang muda untuk bersama-sama UMNO dan BN.

Perang politik hari ini bukan lagi berbentuk tradisional atau kerahan tenaga tapi sekarang ia lebih kepada perang idea dan pendapat, serta bagaimana kita menangani isu-isu yang diutarakan pihak lawan. Kita mahu hasilkan ahli Puteri yang berkualiti, bukan setakat ramai dari segi bilangan sahaja,” kata Zurina ketika ditemui Teganukita baru-baru ini selepas bengkel jentera pilihanraya Pemuda dan Puteri UMNO Bahagian Hulu Terengganu..

Zurina berkata, dengan lahirnya ahli-ahli Puteri yang mampu berkomunikasi dan bijak mengutarakan pendirian parti, banyak isu yang dimainkan pembangkang akan dapat ditangkis dengan mudah terutama melalui media baru

Menurut beliau, perlu ada usaha untuk membetulkan semula kenyataan berunsur fitnah dalam blog-blog yang tidak bertanggungjawab itu.

Ada pendapat yang menyatakan jika kita layan pemilik blog, ia bermakna kita memberi kredibiliti (kepada penulis blog) kerana ada pihak yang memberikan maklum balas.

Namun pada masa yang sama terdapat juga pandangan yang menyatakan dengan tidak memberikan maklum balas, pemilik blog akan mengeluarkan lebih banyak kenyataan yang tidak betul,” katanya.

Zurina turut menegaskan, revolusi teknologi maklumat di negara ini sepatutnya adalah untuk mendidik masyarakat dan mengurangkan jurang maklumat antara penduduk, bukannya mendedahkan orang ramai dengan fitnah seperti yang terdapat dalam sesetengah blog.

 

Exxonmobil iktiraf 30 guru

Oleh: Suriati Ali

 Bagi mengiktiraf peranan guru di Terengganu dalam memacu serta memartabatkan bidang pendidikan, Syarikat Exxonmobil memperuntukkan RM45,000 sebagai ganjaran kepada 30 guru pelbagai sekolah seluruh Terengganu sempena Majlis Makan Malam syarikat korporat itu, di Hotel Primula Beach, malam kelmarin.

 Majlis anugerah anjuran syarikat cari gali minyak dan gas terkemuka itu turut dihadiri Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said yang menyampaikan hadiah wang tunai RM1,500, sijil dan plak kepada setiap pemenang.

Hadir sama, Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains & Teknologi dan Sumber Manusia negeri, YB Haji Ahmad Razif Abd Rahman; Pegawai Kewangan Negeri, Dato’ Haji Abdul Razak Ismail dan Ketua Sektor Pengurusan Akademik, Pejabat Pelajaran Terengganu, Haji Zubir Embong.

 Kesemua 17 guru wanita dan 13 guru lelaki daripada 29 sekolah rendah dan menengah itu terpilih selepas menjalani saringan dan proses temuduga daripada 100 permohonan awal kepada syarikat itu.

 Pengerusi Subsidiari ExxonMobil, Mr J Hunter Farris, berkata majlis penganugerahan itu bertujuan memberi pengiktirafan dan mennghargai perkhidmatan golongan pendidik yang berjaya menunjukkan pencapaian serta prestasi cemerlang dalam memperkasa pendidikan anak negeri ini.

 "Exxonmobil sentiasa menyokong usaha kerajaan negeri dalam meningkatkan kesedaran kepada rakyat mengenai kepentingan pendidikan yang baik. Malah, kita percaya pendidikan yang cemerlang lahir daripada guru yang unggul," katanya.

 

Magis dua Syuhada

Oleh: Aida Abd Rahman

Kekurangan pada diri sejak dilahirkan kadangkala menjadi penghalang bagi kebanyakan individu untuk mengecap rutin hidup yang sempurna, apatah lagi meraih sesuatu kejayaan sebagaimana insan normal yang lain.

Tidak bagi dua sahabat baik, Alia Syuhada Aziz dan Nur Syuhada Izani, masing-masing 15 tahun dari Sekolah Menengah Tengku Mizan, Kuala Terengganu apabila mencipta magis tersendiri sebagai pelajar biarpun kedua-dua mereka dilahirkan dengan mengalami masalah pendengaran dan juga pertuturan.

Berbekalkan keyakinan dan semangat yang kental, Alia yang mengalami cacat pendengaran sejak lahir berjaya mengatasi keupayaan pelajar normal apabila muncul satu-satunya Calon Berkeperluan Khas (CBK) di negeri ini yang memperolehi 8A dalam keputusan Penilaian Menengah Rendah (PMR), baru-baru ini.

Anak kedua daripada lima beradik, pasangan suami isteri Aziz Ismail, 45 dan Zalina Mat Lazim, 44, jika dilihat pada mata kasar adalah seorang yang normal, namun realiti sebenar, dia berdepan masalah pendengaran.

Bercerita lanjut mengenai kekurangan diri yang juga dikategorikan sebagai orang kurang upaya selain dibesarkan dalam keluarga yang serba kekurangan berikutan pekerjaan bapa sebagai buruh di kilang batu-bata dengan hanya berpendapatan sekitar RM800 sebulan, Alia terpaksa bergantung kepada alat bantuan pendengaran sejak berusia 12 tahun lagi.

 “Saya mula menggunakan alat (bantuan pendengaran) semasa Tahun Enam, memandangkan ketika itu mahu mengambil peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah. Alhamdulillah, walaupun begitu, saya tetap memperolehi keputusan 5A dalam peperiksaan itu.

“Dalam kelas, saya perlu berada di kedudukan paling depan bagi memastikan apa yang guru ajar dapat didengar dan difahami dengan baik. Bagaimanapun, dengan kekurangan saya ini, saya lebih rapat dengan buku berbanding dengan guru kerana saya lebih memahami setiap apa yang diajar menerusi pembacaan dan juga bahan rujukan,” katanya.

Pelajar yang lahir tanggal 11 November 1997 itu tidak mengamalkan kaedah khusus untuk mentelaah pelajaran, sebaliknya mempraktikkan cara yang sama sahaja sebagaimana dilakukan rakan yang lain.

Dia yang berulang-alik dengan berbasikal sejauh tiga kilometer dari rumahnya di Kampung Padang Kemunting untuk ke sekolah hanya memberi sepenuh tumpuan terhadap pelajaran ketika di kelas, selain menggandakan doa dan solat tahajud serta hajat bagi memohon keberkatan dari Allah s.w.t.

 Alia merupakan antara 124 CBK yang menduduki PMR di 39 pusat peperiksaan seluruh Terengganu, mendapat mendapat 6A 2B ketika peperiksaan percubaan PMR, berhasrat meneruskan kecemerlangan dalam Sijil Pelajaran Malaysia dua tahun lagi serta menyambung pengajian ke peringkat tertinggi bagi menggapai impian menjadi doktor.

Bagi Nur Syuhada yang mengalami sumbing sejak lahir, bagaimanapun dia tidak dikategorikan sebagai CBK, kekurangan pada dirinya hanyalah pada fizikal dan wajah semata-mata , malah tidak menjejaskan moralnya untuk bersaing dengan rakan normal yang lain.

Menurut pelajar yang tinggal di Kampung Kubur Timah, Batu Rakit, dia nekad belajar dengah gigih serta tidak mempedulikan tanggapan dan pandangan serong orang lain terhadapnya.

Walaupun kecacatan anak kedua daripada lima beradik itu sedikit menjejaskan pertuturan yang mana pada satu-satu ketika ia sukar difahami, Syuhada tetap menganggap ada hikmah yang tersembunyi dan memberinya lebih motivasi bagi mencipta lebih banyak kejayaan. “Saya berhasrat menjadi arkitek satu masa nanti dan mahu mengubah nasib keluarga. Saya nekad mahu membahagiakan ibu bapa, Fatimah Abd Aziz, 40 dan Izani Abdullah, 42, yang selama ini sudah banyak berkorban untuk kami.

 “Sekurang-kurangnya kesusahan ayah mencari rezeki sebagai peniaga ikan dengan pendapatan yang tidak menentu selama ini terbayar dengan kejayaan kami anak-anak dalam pelajaran dan juga kerjaya masing-masing kelak,” katanya.

 Sementara itu, guru kelasnya, Encik Akla Su, 45, turut berbangga dengan potensi dan pencapaian kedua-dua pelajar bernama Syuhada itu, malah menyifatkan pencapaian luar biasa kedua-dua pelajar yang berkarektor pendiam itu mampu menjadi perangsang pelajar normal lain supaya dapat mencapai kejayaan yang sama.

 “Disebabkan dia (Alia) OKU (cacat pendengaran), dia minta supaya ditempatkan di barisan paling depan dalam kelas bagi memastikan setiap apa yang guru ajar lebih jelas didengar.

 “Sebagai guru kelas dan turut mengajar subjek Kemahiran Hidup, saya tidak meminggirkan dia, malah memberi tumpuan sama rata sebagaimana juga pelajar saya yang lain,” katanya.

 

Tarian tradisional mampu promosi Terengganu

 Oleh: Suriati Ali 

 Pengemar seni muzik di awal 1970 an, pasti mengenali penggiat seni Wan Salmah Wan Sulaiman, 68 dan Wan Habsah Jusoh, 65 yang setia mengangkat martabat lagu dan tarian tradisional Terengganu.

 Tarian ulek mayang, rodat, anak burung baniong dan gamelan yang diperkenalkan penggiat seni ketika itu terus tersohor sehingga ke serata negara. Kebanyakan tarian yang berkisarkan kehidupan, budaya dan adat masyarakat Melayu itu mampu menaikkan imej dan keunikan Terengganu.

Penggiat seni, Wan Salmah, berkata dia masih bersedia mengajar mana-mana pihak atau individu yang ingin mengetahui secara mendalam mengenai tarian Terengganu.

Katanya, dia sudi berbuat demikian kerana sayang dan bimbang asal-usul pelbagai tarian, termasuk ulek mayang hilang keaslian tarian dan lagunya di mana satu ketika dahulu dicipta dan diperkenalkan Haji Mazlan Embong.

“Tarian lain seperti , rodat, anak burung baniong dan gamelan wajar dikekalkan kerana mempunyai keunikan tersendiri berbanding tarian yang dimiliki dan diperkenalkan negeri lain.

“Sebagai contoh, tarian ulek mayang iaitu bentuk asalnya adalah sebuah tarian memuja semangat. “Penarinya akan menggunakan mayang pinang dan mengoncangkannya semasa menari sehinggalah ia merasakan mayang pinang tersebut bergoncang dengan sendirinya sebelum dilepaskan kepada penari yang lain.

 “Tarian ini kebiasaannya diamalkan untuk memuja semangat laut. Namun pada hari ini, kepercayaan atas semangat itu sudah hilang, sebaliknya tarian ini cuma tinggal sebagai bentuk hiburan sahaja,” katanya.

Seorang lagi penggiat seni veteran, Wan Habsah, berkata tarian tradisional Terengganu jelas dapat menaikkan imej Terengganu bukan saja dalam negara malah di peringkat antarabangsa.

“Saya dan beberapa rakan seangkatan sekitar 1980an seakan tidak menang tangan mempromosi Terengganu di beberapa negara tersohor seperti Eropah, Singapura, Filipina dan sebagainya melalui tarian tradisional Terengganu,”katanya

Seramai 9,448 orang sertai perarakan

Oleh: Suriati AliSebanyak 278 pasukan daripada lima kategori dengan jumlah penyertaan seramai 9,448 orang menyertai perarakan sempena sambutan Majlis Maulidur Rasul peringkat Terengganu di Stadium Negeri, Kuala Terengganu, semalam.

 Sultan Terengganu Sultan Mizan Zainal Abidin berkenan merasmikan majlis yang turut dihadiri Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said itu.

Hadir sama,  Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah dan Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri, Dato’ Tengku Putera Tengku Awang.

Sambutan Maulidur Rasul yang bertemakan `Wassatiyah Tonggak Kesatuan Ummah’ itu turut diserikan dengan bacaan ayat suci al-Quran, persembahan nasyid, bacaan rawi dan syair.

Pasukan Majlis Amanah Rakyat (MARA) cawangan Terengganu, dinobatkan sebagai juara bagi kategori Jabatan Kerajaan Persekutuan dan Badan Berkanun Persekutuan.

 Manakala Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) diumumkan sebagai juara Kategori Jabatan Kerajaan Negeri dan Badan Bukan Berkanun.

 Juara kategori lain, Tenaga Nasional Berhad (syarikat swasta dan syarikat terpilih lain) dan Sekolah Menengah Sains Sultan Mahmud (pasukan sekolah menengah, IPTA/IPTS).

 Manakala Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Kampung Laut menang bagi kategori JKKK. Kesemua pasukan itu berjaya membawa pulang wang tunai RM3,000.

 

JKNT sasar sifar aduan

Oleh; Esah Abdullah

Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu (JKNT) meletakkan sasaran besar iaitu untuk mencapai sifar aduan tahun ini.

Pengarahnya, Dr Haji Anwa Sulaiman berkata, usaha jabatan kini ke arah sifar aduan khusus berkaitan komunikasi antara doktor, juruawat dan pembantu perubatan agar dapat memberi layanan mesra dan hormat kepada pesakit.

“Sepanjang tahun lalu kita menerima 219 maklum balas daripada orang ramai di mana 96 daripadanya adalah mengenai kualiti perkhidmatan yang tidak memuaskan merangkumi komunikasi,layanan, tidak sopan, perkhidmatan kaunter dan perkhidmatan telefon.

 “Walaupun ia satu angka yang kecil berbanding dengan dengan pesakit luar yang datang mendapatkan rawatan tetapi ia tetap sebagai petunjuk dan jabatan perlu perbaiki mutu perkhidmatan sedia ada,” katanya di majlis Pelancaran Kempen Amalan 3S (senyum salam, sapa) JKNT di Perpustakaan Awam Terengganu baru-baru ini..

Sehubungan itu pihaknya mengariskan enam perkara perlu dilaksana semua kakitangan hospital seperti memupuk semangat kekeluargaan dan silatulrahim sesama anggota ketika bertugas dan pelangan,” katanya

Katanya, mewujudkan suasana harmoni, mesra dan berorientasikan pelangan sepanjang masa di samping mengurangkan stress di tempat kerja agar sentiasa bersemangat dan bertenaga ketika menjalankan tugas.

Tambahnya, usaha meningkatkan kemahiran berkomunikasi supaya lebih peka dalam mengurus dan merawat pesakit. “Kita perlukan warga kesihatan yang sentiasa disenangi dan memuaskan hati pelangan melalui senyuman yang dizahir serta sapaan mesra,” katanya.

Katanya, satu senyum membawa seribu keceriaan dan merupakan amalan paling mudah dilakukan serta ia merupakansedekah yang mulia dan tinggi darjatnya.

Menurut kajian katanya, individu yang ketawa 100 kali dalam tempoh 24 jam mendapat manfaat kardiovaskular sama seperti bersenam selama 10 minit.

“Jadikan 3S sebagai amalan penting bagi mengeratkan hubungan silatulrahim serta jangan ada sifat sombong, takabur dan hasad dengki di dalam diri kita,” katanya.

 

24 January 2013

Sultan Mizan Zainal Abidin berkenan rasmi Majlis Sambutan Maulidur Rasul

Oleh: Suriati Ali 

Sultan Terengganu Sultan Mizan Zainal Abidin berkenan merasmikan Majlis Sambutan Maulidur Rasul peringkat Terengganu di Stadium Negeri, Kuala Terengganu, hari ini.Keberangkatan baginda disambut, Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said; Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah dan Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri, Dato’ Tengku Putera Tengku Awang.

 Sambutan Maulidur Rasul yang bertemakan `Wassatiyah Tonggak Kesatuan Ummah’ itu turut diserikan dengan bacaan ayat suci al-Quran, persembahan nasyid, bacaan rawi, syair dan kemudiannya ucapan Dato’ Seri Haji Ahmad.

Baginda Sultan Mizan seterusnya menyampaikan titah ucapan dan melancarkan sambutan Maulidur Rasul.

Majlis kemudiannya disusuli dengan persembahan selawat dan penyampaian anugerah kepada pemenang pelbagai kategori pertandingan dan pemenang perarakan.

Sebanyak 278 pasukan daripada lima kategori dengan jumlah penyertaan seramai 9,448 orang menyertai perarakan sempena sambutan kali ini.

   
Umat Islam wajar kenang jasa dan pejuangan Rasulullah

Oleh: Suriati Ali  Sultan Terengganu Sultan Mizan Zainal Abidin mengingatkan umat Islam di Terengganu supaya sentiasa mengenang akan sirah perjuangan dan lakaran pengobanan Rasulullah S.A.W.

 baginda, ingatan itu perlu kerana kita sebagai umat Islam dapat menerima cahaya keislaman dan hidayah dari Allah untuk mengecapi nikmat yang amat berharga iaitu iman dan Islam.

“Namun kita sebagai seorang muslim perlu sentiasa bermuhasabah sejauh manakah kecintaan yang kita ungkapkan ini benar-benar tertanam di lubuk hati kita atau sejauh manakah kita melakukan apa yang Rasulullah dalam kehidupan kita seharian.

“Baginda Rasulullah mempunyai pandangan jauh, akal fikiran tajam dan semangat juang tinggi, kekuatan mental dan tabah menempuh pelbagai dugaan seharusnya dijadikan sebagai contoh tauladan,” titahnya.

 Baginda bertitah demikian pada Majlis Perasmian Sambutan Maulidur Rasul peringkat Terengganu di Stadium Negeri, Kuala Terengganu, hari ini.

Sebanyak 278 pasukan daripada lima kategori dengan jumlah penyertaan seramai 9,448 orang menyertai perarakan sempena sambutan kali ini.

 Majlis Amanah Rakyat (MARA) cawangan Terengganu, dinobatkan sebagai juara bagi kategori Jabatan Kerajaan Persekutuan dan Badan Berkanun Persekutuan.

 Manakala Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) diumumkan sebagai juara Kategori Jabatan Kerajaan Negeri dan Badan Bukan Berkanun.

 Juara kategori lain, Tenaga Nasional Berhad (syarikat swasta dan syarikat terpilih lain) dan Sekolah Menengah Sains Sultan Mahmud (pasukan sekolah menengah, IPTA/IPTS).

 Manakala Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Kampung Laut menang bagi kategori JKKK. Kesemua pasukan itu berjaya membawa pulang wang tunai RM3,000.

 Baginda bertitah, ketokohan Nabi Muhammad S.A.W sebagai manusia teragung yang pernah dilahirkan di muka bumi memang tidak dapat disangkal lagi.

“Orientalis barat sendiri mengakui hakikat ini iaitu Rasulullah merupakan satu-satunya pembawa risalah agama yang secara jelas sejarahnya diceritakan sejak Baginda dilahirkan dan wafat,” titahnya.3,000 pengakap sertai Perkhemahan Maulidur Rasul

Oleh: Kamarudin Mat Akib 

Kira-kira 3,000 pengakap dari seluruh negara akan menyertai Perkhemahan Maulidur Rasul peringkat kebangsaan di Kem Pengakap Tengku Muhammad Ismail, selama tiga hari mulai 1 Februari ini.

Program itu yang julung kali diadakan di negara ini bertujuan mendekatkan ahli-ahli Pengakap dengan program bercorak keagamaan serta menyemarakkan perayaan menyambut ulangtahun kelahiran Nabi Muhammad s.a.w.

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains & Teknologi dan Sumber Manusia Negeri, YB Dato’ Haji Ahmad Razif Abd Rahman, berkata pihaknya berbesar hati untuk menjadi tuan rumah program ini dan sedia menghulurkan pelbagai bantuan bagi menjayakannya.

“Program ini diadakan bagi memupuk komitmen yang tinggi di kalangan pemimpin dan ahli pengakap dalam menyokong sebarang aktiviti keagamaan yang boleh mendorong kepada perpaduan ummah.

“Pada masa yang sama ia juga bertujuan memberi pendedahan kepada mereka betapa perlunya kita menyokong usaha membentuk kemantapan kerohanian dan mentaati rasul dan pemimpin,” katanya ketika ditemui di Wisma Darul Iman, petang semalam.

Dato’ Haji Ahmad Razif berkata, pengisian perkhemahan tersebut termasuk pengurusan jenazah, amalan selawat, aktiviti penyembelihan dan riadah mengikut sunnah akan dijalankan sepanjang program tersebut.

Beliau berkata, kemuncak bagi program berkenaan ialah Ceramah Maulidur Rasul pada sebelah malam 2 Februari di mana Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin, berkenan untuk berangkat ke majlis berkenaan.

Pada sebelah pagi hari berkenaan semua peserta perkhemahan akan menyertai program perarakan sempena sambutan Maulidur Rasul yang melibatkan laluan sekitar tapak perkhemahan.


Pas, PKR tidak sehaluan

Oleh: Kamarudin Mat Akib 

Belum pun tiba musim pilihan raya, dua parti dalam Pakatan Rakyat (PR), iaitu Pas dan Parti Keadilan Rakyat (PKR), sudah tidak sependapat dan kini membawa haluan masing-masing.

Pemimpin kedua-dua parti tersebut kini sudah bertelagah pendapat mengenai isu penggunaan kalimah Allah kepada masyarakat bukan Islam.

Tidak mustahil kudis yang sedikit ini akan membengkak dan bernanah di mana akhirnya akan mengeluarkan bau busung yang sangat busuk.

Penasihat PKR, Dato’ Seri Anwar Ibrahim, pada sidang media semalam menegaskan pakatan pembangkang yang turut dianggotai DAP kekal dengan pendirian membenarkan bukan Islam menggunakan kalimah Allah.

Manakala Mursyidul Am Pas, Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat, pula dilaporkan berkata pihaknya tetap mempertahankan keputusan Majlis Syura Pas bahawa kalimah Allah tidak boleh digunakan bagi orang bukan Islam, termasuk dalam Bible versi bahasa Melayu.

Pemerhati politik berpendapat selepas ini banyak lagi pertelingkahan bakal berlaku antara Pas dan PKR kerana kedua-dua parti itu memang sepatutnya ‘tidak boleh duduk semeja’.

Walaupun sejak kebelakangan ini Pas sudah banyak menyeleweng daripada perjuangan asal parti itu bagi menjaga hati PKR dan DAP, ia masih terikat dengan beberapa perkara berkaitan hukum hakam dan masih ada rasa segan silu untuk mengambil tindakan yang terang-terang menyalahi kehendak agama.

Bagaimanapun, keadaan ini jauh berbeza dengan PKR di mana semua orang tahu latar belakang pemimpinnya yang juga Ketua Pembangkang, yang tidak pernah mengambil kisah mengenai halal haram.

Apa yang penting bagi pemimpin PKR itu ialah menjaga hati DAP dan mereka sanggup melakukan apa saja bagi memastikan hasrat beliau menjadi Perdana Menteri akan tercapai.

Dalam hal ini, lebih banyak episod akan dapat disaksikan selepas ini apabila pemimpin-pemimpin DAP, terutamanya Karpal Singh yang merupakan penentang nombor 1 agama Islam, membuat komen yang lebih pedas berhubung isu berkenaan dan pendirian terbaru Pas mengenainya.

Ini baru satu babak berkaitan isu penggunaan kalimah Allah. Bagaimana pula nanti bila Pas mengungkit kembali untuk melaksanakan hukum hudud bila tiba muism kempen pilihan raya sebagai modal untuk memancing undi, adakah pemimpin DAP akan berdiam diri?

Dan bila saat Parlimen dibubarkan nanti, sudah tentu akan berlaku pula perebutan kerusi antara DAP, Pas dan PKR kerana sehingga ini belum ada keputusan muktamad mengenai pembahagian kerusi di kalangan parti-parti komponen PR.

Keadaan ini jauh berbeza dengan Barisan Nasional (BN) di mana part-parti komponennya sentiasa sepakat dalam apa jua isu serta permasalahan, termasuk pembahagian kerusi Parlimen dan Dewan Undangan Negeri (DUN).

Persepakatan inilah yang menjadi kunci kejayaan BN memerintah negara ini sejak merdeka hingga sekarang.

Justeru itu, rakyat negeri ini tidak ada pilihan lain, melainkan mengundi calon-calon BN pada pilihan raya umum kali ini bagi memastikan pemerintahan negara dan politik Malaysia terus stabil.


Umat Islam perlu bersatu

Oleh: Suriati Ali

‘Wasatiyyah Tonggak Kesatuan Ummah’ bukan bermaksud sama rata, tetapi adalah pendekatan kasih sayang, kesejahteraan dan perpaduan yang dikongsi bersama-sama tanpa mengira bangsa dan agama. Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata ia juga bukan berada ditengah-tengah tanpa pendirian, tetapi bertujuan mengutamakan dan menjaga perkara-perkara dasar.

 Katanya, oleh itu, nikmat yang dikurniakan kepada kita hendaklah disyukuri, malah kita sepatutnya membuka mata dan melihat bagaimana negara-negara lain kecundang di sebalik kemenangan.

“Sesungguhnya cabaran bagi umat Islam amatlah besar, perpecahan merupakan satu cabaran utama umat Islam hari ini.

 “Semua umat Islam perlu bertanggungjawab dalam memainkan peranan ke arah menyatukan umat,” katanya ketika berucap sempena Sambutan Ambang Maulidur Rasul di Masjid Bukit Chempaka, Batu Rakit Kuala Terengganu, petang semalam.Kira-kira 400 jemaah hadir untuk bersama-sama Dato’ Seri Haji Ahmad, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah; Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan Negeri, YB Haji Khazan Che Mat dan penolong Pesuruhjaya (Imam Besar), Encik Aizi Saidi solat Maghrib dan Isyak secara berjemaah.

Penceramah bebas yang sering muncul di kaca televesyen, Ustaz Badli Shah Alauddin, turut menyampaikan ceramah berkaitan bagaimana menjadi umat Islam sejati, sebagaimana yang diamalkan Rasulullah.

 Dato’ Seri Haji Ahmad turut memberitahu, perkembangan semasa hari ini menuntut umat Islam bersatu demi menjamin masa depan umat dan generasi akan dating. Tiada kerugian jika umat Islam bersatu.

“Melalui kesatuan ummah, Allah akan memberi rahmat. Sebaliknya perpecahan akan mengundang petaka dan penderitaan,” katanya.