Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    3 weeks ago

18 August 2009

Pohon 100 tahun jadi tanda tanya


POKOK yang dipercayai berusia 100 tahun di tengah bandar di Jalan Pejabat, Kuala Terengganu.

KUALA TERENGGANU 17 Ogos – Siapa sangka di tengah-tengah hiruk-pikuk bandar raya Kuala Terengganu terdapat cerita yang masih belum terungkai sejak bertahun-tahun lalu.

Kewujudan pokok tua di Jalan Pejabat di sini kini menjadi tanda tanya.

Menurut cerita penduduk tempatan, pohon tersebut telah wujud sejak lebih 100 tahun.

Walaupun kawasan itu dikelilingi bangunan tinggi namun apa yang tidak diketahui umum, hampir keseluruhan kawasan itu bekas tapak tanah perkuburan.

Terdapat sebuah kubur di bawah pokok berkenaan yang dipercayai milik seorang lelaki yang bernama Muhamad Saman Salim.

Ini berdasarkan ukiran tulisan Jawi yang terdapat di batu kubur berkenaan.

Lokasi kubur yang berada betul-betul di bawah pohon sebesar sepemeluk itu menjadi tanda tanya orang ramai yang melalui kawasan tersebut.

Mohd. Sufian Sulong, 22, seorang peniaga yang menjalankan perniagaan berdekatan kawasan tersebut berkata, “Sudah banyak kubur dipindahkan daripada sini ke kawasan lain namun hanya kubur ini saja yang tidak boleh dipindahkan ekoran banyak kejadian pelik berlaku.

“Justeru itu, pihak berwajib mendirikan pagar batu bagi melindungi kawasan ini bagi mengelakkan ia menjadi tempat individu tidak bertanggungjawab melakukan perkara-perkara yang tidak elok,” jelasnya kepada Utusan Malaysia ketika ditemui di sini hari ini.

Tambahnya, dia harap Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT) membersihkan semak-samun di kawasan tersebut agar kelihatan lebih kemas dan tidak mencacatkan pemandangan.


dipetik dari Utusan Online

Umno, PAS Diingatkan Jangan Cemar Kesucian Ramadan Semasa Berkempen

KUALA TERENGGANU, 17 Ogos (Bernama) -- Umno dan PAS diingatkan supaya tidak mencetuskan insiden yang boleh mencemarkan kesucian bulan Ramadan ketika berkempen pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Permatang Pasir, 25 Ogos ini.

Naib Presiden Umno Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata kedua-dua parti berkenaan perlu berkempen secara berhemah terutama yang menyentuh soal agama, kerana pilihan raya kecil itu diadakan pada bulan puasa.

"Janganlah...ada insiden yang mencemarkan kesucian agama, sistem demokrasi serta kredibiliti dan kedudukan pemimpin-pemimpin parti yang terlibat," kata Hishammuddin yang juga Pengerusi Badan Perhubungan Umno Terengganu.

Menteri Dalam Negeri itu berkata demikian kepada pemberita selepas melancarkan Gerak Kepimpinan Terengganu di hadapan kira-kira 5,000 anggota Umno empat peringkat di Stadium Negeri, di sini Isnin.

Turut hadir Menteri Besar Datuk Ahmad Said yang juga Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Terengganu.

Mengulas lanjut, Hishammuddin berkata pada beberapa pilihan raya kecil lepas, yang melibatkan pertandingan antara calon Barisan Nasional (BN) dan PAS, tiada insiden besar yang mencemarkan proses pengundian tersebut.

"Pagi ini saya berjumpa dengan (Naib Presiden PAS) Salahuddin Ayub dan beberapa pemimpin PAS dan mereka bersetuju mengenai perkara itu.

"Malah, semasa proses penamaan calon (DUN Permatang Pasir) pagi ini, saya difahamkan semuanya berjalan lancar. Yang timbul masalah apabila kita (BN) berdepan dengan calon Parti Keadilan Rakyat," katanya.

Pilihan raya kecil DUN Permatang Pasir menyaksikan pertandingan satu lawan satu antara BN dan PAS. BN diwakili Rohaizat Othman manakala Mohd Salleh Man mewakili PAS.

-- BERNAMA

Hishammuddin Nafi Umno Terengganu Berpecah

KUALA TERENGGANU, 17 Ogos (Bernama) -- Naib Presiden Umno Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein menafikan dakwaan sesetengah pihak bahawa Umno Terengganu kini berpecah dan menyifatkan tuduhan itu tidak berasas.

Sebaliknya, Hishammuddin yang juga pengerusi Badan Perhubungan Umno Terengganu, berkata perpaduan serta semangat anggota Umno negeri itu ketika ini begitu tinggi.

"Sejak kebelakangan ini, ada tuduhan daripada pihak-pihak tertentu bahawa Umno Terengganu berpecah, pemimpin-pemimpin bertelagah dan bersengketa.

"Tuduhan itu tidak berasas kerana Umno masih lagi mendapat tempat bagi membela bangsa Melayu," katanya semasa melancarkan Gerak Kepimpinan Terengganu di hadapan kira-kira 5,000 anggota Umno empat peringkat di Stadium Negeri, di sini Isnin.

Turut hadir, Menteri Besar Datuk Ahmad Said yang juga Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Terengganu.

Hishammuddin yang juga Menteri Dalam Negeri bagaimanapun mengakui bahawa sebelum ini wujud persengketaan di kalangan pemimpin Umno Terengganu namun perselisihan faham itu telah diselesaikan.

Katanya bagi memastikan masalah itu tidak berlarutan, beliau telah mengadakan pertemuan dengan semua anggota Parlimen dan Dewan Undangan Negeri (Adun) serta ketua-ketua Bahagian Umno di negeri itu, supaya mereka kembali memperkukuhkan parti.

"Malah di peringkat akar umbi, mereka mahu melihat Umno Terengganu kembali bersatu dan utuh. Maka, pemimpin-pemimpin Umno perlu rapatkan barisan terutama bagi menghadapi pilihan raya umum (ke-13) akan datang," katanya.

Dalam pada itu, beliau mahu anggota Umno Terengganu terus bersatu dan menunjukkan semangat luar biasa bagi memastikan parti itu terus relevan dalam membela nasib bangsa Melayu.

"Inilah harapan saya selepas dilantik sebagai Pengerusi Badan Perhubungan Umno Terengganu. Oleh itu, mulai hari ini saya mengarahkan Umno Terengganu supaya bangkit dengan semangat dan kesedaran yang luar biasa (untuk memenangi hati rakyat)," katanya.

-- BERNAMA

Lima Peratus Masyarakat Orang Asli Belum Ada Mykad

HULU TERENGGANU, 17 Ogos (Bernama)-- Kira- kira lima peratus daripada 150,000 Orang Asli di negara ini belum mempunyai MyKad atau sijil kelahiran.

Ketua Pengarah Jabatan Hal Ehwal Orang Asli (JHEOA) Mohd Sani Mistam berkata ia berlaku mungkin kerana kesedaran masyarakat Orang Asli mengenai perkara itu masih rendah.

"Jadi dia tidak peduli soal kad pengenalan mahupun sijil kelahiran," katanya kepada pemberita selepas Program Kem Mesra Minda 2/2009 di perkampungan Orang Asli Sungai Berua dekat sini Isnin.

Mohd Sani berkata JHEOA akan bekerjasama dengan Jabatan Pendaftaran Negara untuk mengatasi masalah itu selewat-lewatnya tahun depan.

Beliau juga berkata JHEOA menyediakan peruntukan RM377 juta tahun ini untuk pembangunan ekonomi dan perkampungan Orang Asli yang membabitkan pembukaan ladang kelapa sawit atau ladang getah sebagai sumber pendapatan mereka.

Peruntukan itu termasuk bagi membina rumah, bekalan elektrik dan air serta pembinaan jalan dan pembangunan sosial.

Kini terdapat lebih 800 perkampungan Orang Asli di seluruh negara.

-- BERNAMA

Terenganu Tidak Cadang Batal Majlis

KUALA TERENGGANU, 16 Ogos (Bernama)-- Kerajaan Terengganu tidak berhasrat membatal atau menangguhkan majlis terbuka membabitkan orang awam walaupun banyak pihak bimbang ia menyebabkan penularan Influenza A (H1N1) di negeri ini.

Menteri Besar Datuk Ahmad Said berkata langkah terbaik untuk mengelakkan penularan wabak itu ialah dengan mengambil langkah pencegahan seperti yang disarankan oleh Kementerian Kesihatan iaitu memakai topeng muka untuk mengelakkan jangkitan.

Katanya sebelum melakukan apa jua tindakan seperti pembatalan majlis ataupun penutupan sekolah, kerajaan negeri sentiasa mendapatkan nasihat dan arahan daripada Jabatan Kesihatan terlebih dahulu.

"Kerajaan tidak boleh sesuka hati menutup sekolah atau pejabat kerana penyakit H1N1 ini hanya berdasarkan kepada andaian dan tanpa bukti jelas ada wabak itu di tempat berkenaan.

"Kalau kita lakukan penutupan sekolah terutama di saat pelajar hendak menghadapi peperiksaan sudah tentu ia akan merugikan," katanya kepada pemberita selepas perasmian Perhimpunan Semarak Merdeka 1Malaysia Peringkat Negeri Terengganu di Dataran Batu Burok di sini pada hari Ahad.

Kira-kira 2,000 orang mengambil bahagian dalam program anjuran Jawatankuasa Penyelaras Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan (JKPKPKK) itu.

-- BERNAMA

Terengganu Rancang Kempen Makan Daging Kambing

KUALA TERENGGANU, 16 Ogos (Bernama) -- Terengganu akan menjalankan kempen bagi meningkatkan kadar pemakanan daging kambing di kalangan penduduk tempatan daripada 3,500 kilogram setahun ketika ini kepada 500,000 kilogram setahun.

Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Kecil Negeri Muhammad Pehimi Yusof berkata kempen dengan kerjasama Jabatan Veterinar dari semasa ke semasa itu akan berusaha mengikis stigma negatif orang ramai terhadap daging kambing.

Beliau berkata pihaknya sedar ramai kalangan masyarakat merasa bimbang dan takut untuk memakan daging kambing kerana ia dikatakan berkolestrol tinggi, dan sering dikaitkan dengan darah tinggi serta mengakibatkan pening kepala.

"Sebenarnya daging kambing mengandungi kandungan kolestrol lebih rendah berbanding daging ayam, lembu dan bebiri," katanya kepada pemberita selepas menghadiri Majlis Pelancaran Kedai Satay Kaprima di sini hari ini.

Pehimi berkata menjelang tahun 2010 kuantiti pengeluaran daging kambing di Terengganu dijangka mencecah 260 tan metrik berbanding 140 tan metrik ketika ini.

Beliau berkata tahun ini kerajaan negeri membelanjakan RM1 juta untuk membangunkan 70 buah projek mikro kaprima (baka kambing), yang melibatkan 700 ekor induk.

-- BERNAMA

17 August 2009

Kerajaan atasi pengangguran

Oleh : Mohd Shuhaimi bin Ahmad

Kerajaan negeri akan berusaha lebih gigih bagi menyediakan peluang pekerjaan kepada belia tempatan yang masih menganggur supaya mereka mendapat pekerjaan di masa depan.

Antara langkah yang sedang dilakukan kerajaan negeri ialah memperhebatkan lagi skim seperti T-Gas yang memberi peluang kepada belia lepasan ijazah bekerjasama menimba pengalaman dengan syarikat-syarikat turut menyertai skim berkenaan.


Dato' Ahmad bersalaman dengan belia yang hadir pada Majlis Pelancaran Hari dan Minggu Belia peringkat negeri Terengganu 2009 di Stadium Negeri.

Berdasarkan maklumat Jabatan Perangkaan Negara, pada akhir tahun lalu, seramai 2.8 peratus atau 10,000 belia di negeri ini masih menganggur.

Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said berkata, berpaksikan kepada agenda ‘Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan Negeri Terengganu’, setiap projek dan program yang dilaksanakan kerajaan negeri akan memastikan keuntungan diperolehi akan dinikmati oleh rakyat semaksimum mungkin.


Sebahagian belia dan tetamu yang hadir pada Majlis Pelancaran Hari dan Minggu Belia peringkat negeri Terengganu 2009 di Stadium Negeri.

“Pastinya golongan belia turut sama mendapat keuntungan daripada perkembangan ini dari sudut ekonomi, antaranya dengan kepesatan bidang pelancongan seperti usaha yang mula menampakkan hasilnya di Tasik Kenyir,” katanya ketika merasmikan Majlis Pelancaran Hari dan Minggu Belia peringkat negeri Terengganu 2009 di Stadium Negeri, 15 Ogos lalu.

Beliau berkata, melalui kerjasama dengan Kerajaan Persekutuan seperti Kerteh Plastic Park pula, turut membuka peluang pekerjaan kepada belia, khasnya sama ada secara langsung di bidang teknologi itu mahu pun bidang sampingan lain,

Dalam perkembangan lain, Menteri Besar meminta golongan belia agar menambah ilmu pengetahuan dalam diri mereka bagi menjauhi pelbagai anasir tidak baik.


Dato' Ahmad menyampaikan anugerah kepada Tokoh Belia Wanita, Cik Esah Mohamad pada Majlis Pelancaran Hari dan Minggu Belia peringkat negeri Terengganu 2009 di Stadium Negeri. - Foto SHUHAIMI AHMAD.

Beliau berkata, unsur utama yang menyebabkan golongan belia terlibat dalam jenayah ialah ilmu yang tidak lengkap sama ada ilmu itu kurang dicintai, difahami, dinilai atau diamalkan di kalangan mereka sendiri.

UKOM

Zon Pakaian Di Kemaman

Oleh : Mohd Shuhaimi bin Ahmad

Zon jualan kain, pakaian dan pelbagai barangan kegunaan rumah bakal diwujudkan di kawasan Kemaman Supply Base (KSB) di Kemaman, bagi memudahkan rakyat negeri ini membeli barangan tersebut.

Dengan adanya zon berkenaan yang bertujuan mengimbangi pembangunan Bandar Baru Kijal, penduduk negeri ini tidak perlu lagi ke Nilai, Segamat, Tangkak, Langkawi atau Kelantan bagi mendapatkan barangan bermutu dengan harga berpatutan.


Dato' Ahmad berbual mesra dengan Ketua Pengarah Kastam, Datuk Ibrahim Jaafar pada majlis makan malam `Semalam Bersama Menteri Besar' di Primula Beach Resort. -Foto SHUHAIMI AHMAD.

Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said, mengumumkan satu kajian dilakukan bagi merealisasikan cadangan tersebut dan pihaknya meminta kerjasama Jabatan Kastam Diraja untuk membantu mempercepatkan proses berkenaan.


Dato' Ahmad bersalaman dengan kakitangan Kastam yang hadir pada majlis makan malam `Semalam Bersama Menteri Besar' di Primula Beach Resort.

“Kerajaan negeri juga menawarkan tanah kepada Jabatan Kastam bagi membina kuarters dan pejabat lebih selesa di Bandar Baru Kijal yang akan menempatkan pejabat-pejabat Kerajaan Persekutuan dan negeri serta kawasan perniagaan, hospital dan kemudahan sukan,” katanya.

Beliau berkata demikian pada majlis makan malam ‘Semalam Bersama Menteri Besar’ sempena Mesyuarat Pengarah Kastam Semalaysia ke-61 di dewan Gamelan Primula Beach Resort, pada 14 Ogos lalu.

Dato’ Ahmad berkata, kerajaan negeri juga merancang pembinaan pembesaran jambatan Sungai Cukai di Bukit Kuang yang kini merupakan punca kesesakan lalu lintas ke kawasan Perindustrian Telok Kalong.

“Dengan pembesaran jambatan tersebut dan diikuti kerja-kerja mendalamkan muara Sungai Cukai, bolehlah kapal-kapal besar singgah di kawasan berhampiran Bandar Baru Kijal,” kata nya.

UKOM

BN Jaga Rekod Perkhidmatan

Oleh : Mohd Shuhaimi bin Ahmad

Kerajaan Barisan Nasional (BN) sentiasa menjaga rekod kecemerlangan perkhidmatannya bagi mendapat mandat rakyat yang berterusan.

Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said, berkata berkata bagi tujuan itu Kerajaan BN akan mengotakan semua janji-janjinya kepada rakyat negeri ini, dari semasa ke semasa.


Dato' Ahmad menyampaikan kunci rumah kepada seorang penerima sambil diperhatikan oleh Dato' Che Mat Jusoh.

“Kerajaan BN tidak akan mungkir janji kerana kita sedar rakyat tidak akan memberi mandat kepada BN jika kita tidak menunaikan janji-janji yang sudah dibuat sebelum ini,” katanya pada majlis penyerahan kunci rumah Projek Perpindahan Tok Adis, di Taman Budaya, Kuala Ibai baru-baru ini.

Sebagai bukti, katanya, 96 keluarga yang terbabit dengan bencana banjir besar pada 19 November 2007 dan dijanjikan kediaman baru bagi menggantikan rumah mereka yang rosak akibat kejadian itu, kini mendapat kediaman lebih selesa.

Katanya, kelewatan mangsa mendapat rumah bukan disebabkan Kerajaan BN mungkin janji tetapi disebabkan masalah teknikal yang tidak dapat dielakkan.


Rumah teres besar dan selesa yang disediakan oleh Kerajaan Negeri untuk mangsa ombak besar Kuala Ibai Pantai di Kampung Tok Adis.

“Selepas pegawai kerajaan yang terlibat dengan projek ini menyelesaikan masalah tersebut, akhirnya projek ini berjaya disiapkan dan mangsa mendapat rumah yang dijanjikan,” katanya.


Penerima rumah Perpindahan Tok Adis gembira menunjukkan kunci rumah yang diterima daripada Menteri Besar. -Foto SHUHAIMI AHMAD.

Menteri Besar berkata, penduduk tidak wajar terpengaruh dengan dakwaan pihak tertentu kononnya kerajaan mungkir janji kerana perakara itu tidak akan berlaku.

UKOM

16 August 2009

Contohi petani Korea

dipetik dari UTUSAN ONLINE

KUALA TERENGGANU 15 Ogos - Golongan petani di negeri ini disaran mencontohi petani Korea yang bijak menggunakan tanah dalam memajukan sektor pertanian di negara itu.

Menteri Besar, Datuk Ahmad Said berkata, para petani perlu memanfaatkan tanah mereka yang sedia ada walaupun keluasannya terhad.

Bukan itu sahaja, katanya, petani juga perlu berusaha memajukan tanah tersebut dengan tidak hanya menunggu bantuan kerajaan.

"Ketika saya melawat Korea baru-baru ini, saya lihat petani mereka lebih kaya daripada yang bekerja di jabatan kerajaan.

"Ini kerana mereka menggunakan tanah dengan sebaik-baiknya walaupun ruang untuk bercucuk tanam hanya sekangkang kera sahaja namun dapat memperoleh pendapatan lumayan.

"Justeru, saya amat berharap mereka yang mempunyai tanah sendiri dapat menggunakan tanah mereka dengan aktiviti pertanian dan kerajaan bersedia membantu pada bila-bila masa sahaja," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan Mesyuarat Agung Pertubuhan Peladang Negeri Terengganu (PPNT) ke-35 di Wisma Peladang di sini hari ini.

Pada majlis itu, satu memorandum persefahaman (MoU) ditandatangani antara PPNT dengan Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (Mardi) bagi mengusahakan penternakan kambing boer.

Turut hadir, Ketua Pengarah Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP), Mariam Mas Yaacob dan Pengerusi Ahli Jemaah Pengarah PPNT, Datuk Wan Zakaria Abd. Rahman.

Ahmad berkata, bagi memastikan tiada lambakan hasil pertanian, petani kecil-kecilan harus melihat permintaan pasaran semasa.

''Apabila kita bercucuk tanam kita perlu juga melihat keperluan pasaran, jangan apabila musim menanam kacang panjang, semua tanam benda yang sama sebab itu harga jadi murah.

''Seharusnya petani bijak melihat permintaan pasaran agar mereka tidak perlu bersaing dengan petani lain sehingga terpaksa menanggung kerugian akibat banyak hasil rosak,'' jelasnya.

TDM Bayar Dividen RM16.3 Juta

Oleh : ESAH BINTI ABDULLAH

TDM Berhad membayar dividen RM16.3 juta bagi keuntungan 2008 di mana jumlah ini merupakan yang terbesar pernah dikeluarkan sejak 2006.

Menteri Besar Dato’ Ahmad Said berkata, TDM Berhad yang menjalankan usaha pemulihan sejak 2004 berjaya mencatat keuntungan yang tinggi dan hasilnya menyaksikan TDM mula membayar dividen kepada pemegang sahamnya pada 2006.


Datuk Roslan (kiri) menyampaikan replika cek RM16.3 juta yang merupakan dividen TDM kepada Kerajaan Negeri yang diterima Dato' Ahmad. - Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.

“Saya gembira dengan kejayaan yang dicapai oleh TDM, terutama dalam sektor sektor perladangan yang memberi sumbangan 95 peratus keuntungan kepada TDM,” katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat mingguan Exco di Wisma Darul Iman hari ini (12 Ogos).

Katanya, keuntungan diperolehi hasil daripada pengurusan yang baik selain daripada dapat mengurangkan kos perbelanjaan dan pembayaran dividen yang diumumkan sebanyak 10.5 sen per saham.


TDM turut membayar zakat perniagaan sebanyak RM2.7 juta kepada Maidam.

“Ini juga kali pertama TDM Behad membayar zakat perniagaan sebanyak RM2.7 juta kepada Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) tahun ini,” katanya.

Di samping itu, katanya, TDM Berhad telah pelbagaikan perniagaan dan merancang memperluaskan perniagaan dalam sektor penjagaan kesihatan pada masa depan.

Dato’ Ahmad kemudiannya menerima replika cek dividen daipada Pengerusi TDM Berhad, Datuk Roslan Awang Chik dalam majlis ringkas di Wisma Darul Iman.

UKOM

Tesdec Terus Unggul Tawar Perkhidmatan

Oleh : SURIATI BINTI ALI

Kolej Tesdec terus menggorak langkah seiringan dengan pusat pengajian lain semata-mata ingin menawarkan perkhidmatan kepada pelatih dalam bidang berkaitan.

Pembinaan Kompleks Latihan Al-Farabi (KLA) yang membabitkan peruntukan RM6.8 juta itu menjadi satu kebanggaan berikutan mampu menaikkan imej kolej itu di kalangan masyarakat.

KLA lengkap dengan kemudahan pembelajaran itu bakal digunakan pelatih untuk mengikuti latihan Teknologi Kejuruteraan (Penyelengaraan Automotif).


Menteri Besar menekan butang perasmian Kompleks Latihan Al-Farabi di Kolej Tesdec, Marang.

Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said berkata, kerajaan negeri bangga dengan perubahan yang dilaksanakan tesdec kerana jelas mampu membantu kerajaan negeri menaiktaraf mutu pendidikan di Terengganu.

Katanya, diharapkan apa yang disediakan ini digunakan sebaik mungkin pelatih dengan memperkayakan ilmu dalam bidang berkaitan.


Dato' Ahmad memperkatakan sesuatu kepada pelatih Tesdec ketika melawat bengkel Latihan Teknologi Automotif.

”Komplek mula dibina April 2006 ini, bukan sahaja menyediakan kemudahan pembelajaran malah turut dilengkapi pejabat, makmal autotronik, dan bilik kuliah,” katanya pada sidang media selepas merasmikan Kompleks Latihan Al-Farabi, Kolej Tesdec, Marang.

Turut hadir Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia Negeri yang juga Pengerusi Lembaga Pengarah Kolej itu, YB Ahmad Razif Abd Rahman, Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Infrastruktur dan Kemudahan Awam, YB Yahya Khatib.

Sempena majlis itu, Dato’ Ahmad turut menyampaikan bantuan pendidikan kepada pelajar yang bakal menduduki Sijil Pelajaran Tinggi Malaysia (STPM).


Kompleks Latihan Al-Farabi di Tesdec, Marang, Terengganu, merupakan mercu tanda baru dalam mencapai integrasi ilmu dan kemahiran. - Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.

Kira-kira 2,000 kakitangan pelbagai jabatan dan penduduk setempat hadir memeriahkan majlis yang turut diserikan persembahan silat dan ruang pameran.

Dato’ Ahmad turut memberitahu, Tesdec bakal menawarkan kursus pembantu rumah kepada ibu tunggal selepas selesai mengadakan perbincangan dengan pihak berkaitan.

“Kursus yang belum diwujudkan mana-mana kolej dan pusat pengajian itu dijangka mendapat sambutan golongan itu yang ingin mencari sumber pendapatan selepas ditinggalkan atau kematian suami,” katanya.

Sementara itu, YB Razif berkata, Tesdec kini lebih dikenali selepas beberapa pendekatan drastik dilaksanakan termasuk menawarkan Diploma dalam bidang Teknologi Kejuteraan.

Katanya, lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang mendapat keputusan kurang cemerlang disarankan mengambil mana-mana kursus di kolej ini bagi mengelak gejala lepak selain merugikan masa,” katanya.

UKOM

T’Shoppe bantu Usahawan

Oleh : SURIATI BINTI ALI

Pembukaan rangkaian kedai serbaneka T’Shoppe nyata melegakan usahawan Industri Kecil dan Sederhana (IKS) di mana sebelum ini sukar untuk memasuki pasar raya ternama di negeri ini.

T’Shoppe dikelola anak syarikat Yayasan Pembangunan Usahawan (YPU) iaitu Cakna Sdn Bhd, menyediakan hampir 200 jenis produk tempatan seperti minyak urut berasaskan herba, cuka nipah; keropok lekor serta karipap segera dan jus rossele dengan melibatkan 95 usahawan dan syarikat.


Menteri Besar Terengganu menurunkan tandatangan tanda perasmian kedai 24 jam T'shoppe di Gong Kapas.

Produk sampingan lain, termasuk kad prabayar, majalah, akhbar, alat tulis dan pelbagai barangan dapur serta penjagaan diri.

Sehingga kini, tiga T’ Shoppe sedang beroperasi iaitu di Jalan Gong Kapas, Kuala Berang dan Dataran Shahbandar dan empat bakal dibuka dalam tempoh terdekat di Kelulut, Marang; Geliga, Kemaman; Paka, Dungun dan Gong Kemuntung, Besut.


Dato' Ahmad (kiri) melihat produk ikan salai Tasik Kenyir yang turut dijual di T'shoppe selepas merasmikan kedai 24 jam di Gong Kapas, Kuala Terengganu. - Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.

Bagi memperkenalkan T’ Shoppe di mata masyarakat, YPU turut memperluaskan rangkaiannya di luar Terengganu, termasuk Johor menempatkan empat rangkaian, Selangor (3 buah) dan satu T’ Shoppe di Melaka.

Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said, berkata T`Shoppe merupakan alternatif terbaik yang dilaksanakan YPU bagi membantu golongan usahawan yang sebelum ini sukar mendapat tempat di pasar raya terkenal di negeri ini.

Katanya, pihaknya yakin usaha ini akan memberi persaingan hebat antara rangkaian kedai lain yang memberi perkhidmatan hampir sama.

“Oleh itu, bagi memperhebatkan rangkaian itu, YPU mensasarkan 90 T`Shoppe bakal dibuka di seluruh negara, sama ada diuruskan Cakna atau perkongsian pintar (Joint Venture Company).

“Sebagai pelengkap kepada jaringan T’Shoppe, YPU mewujudkan Pusat Pengumpulan, Pembungkusan dan Pemasaran (TP3) semata-mata bagi menjalankan aktiviti berkaitan,” katanya pada sidang media selepas merasmikan T’Shoppe, di Gong Kapas, Kuala Terenganu.


T'shoppe adalah rangkaian kedai serbaneka 24 jam yang diwujudkan Kerajaan Negeri melalui YPU merupakan projek memperkasakan sektor peruncitan di negeri ini.

Menurutnya, usahawan IKS sewajarnya berbangga kerana kerajaan negeri bukan sahaja membuka T’Shoppe malah mewujudkan pasaran rakyat atau dikenali T’Mall di mana buat permulaan ia beroperasi di Kuala Berang.

“T’ Mall menyediakan pelbagai barangan pada harga mampu milik itu bakal diperluaskan di beberapa daerah lain di negeri ini,” katanya.

Katanya, usaha kerajaan membantu kemiskinan mula menampakkan hasil di mana peratusannya semakin menurun setiap tahun.

“Pada 2004, ia mencatatkan 15.4 peratus yang melibatkan 30,860 isi rumah turun kepada 6.5 peratus (13,164) pada 2007.

“Penurunan membanggakan itu memberi semangat kepada kerajaan negeri untuk meneruskan pelbagai program membasmi kemiskinan termasuk mempelbagaikan aktiviti keusahawanan,” katanya.

Menurutnya, oleh itu, masyarakat perlu bijak mencari peluang dan berfikir secara drastik sekiranya serius ingin membaiki ekonomi masing-masing.

UKOM

Kurangkan Karenah Berokrasi Dalam Perkhidmatan.

Oleh : ESAH BINTI ABDULLAH

Peringatan Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said, agar penjawat awam bersegera dalam memberi perkhidmatan dengan mengurangkan karenah birokrasi wajar diberi perhatian kerana rakyat mahukan urusan mereka dipermudahkan dan dilaksanakan tanpa tertangguh.

“Tonjolkan ketelusan dan keboleh percayaan melalui bekerja dengan penuh integriti, beramanah, beretika tinggi dan sentiasa profesional,” katanya di majlis Anugerah Perkhidmatan Cemerlang dan Pelancaran Gerbang Khidmat Pesanan Ringkas Kerajaan ‘MySMS’ Peringkat Negeri Terengganu di Wisma Darul Iman hari ini (10 Ogos).


Dato' Ahmad bersama penerima Anugerah Perkhidmatan Cemerlang Peringkat Negeri Terengganu 2009. - Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.

Turut hadir, Setiausaha Kerajaan, Dato’ Mokhtar Nong; Ketua Pengarah, Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia (Mampu), Dato’ Normah Mohd Yusof dan Ahli-ahli Mesyuarat Kerajaan Negeri serta lebih 1,000 penjawat awam dari pejabat-pejabat kerajaan negeri dan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT).

Katanya, selaras dengan pendekatan ‘merakyatkan pentadbiran dan pembangunan’ yang dilaksanakan sekarang, segala urusan pentadbiran mesti dipermudahkan, bersifat menolong rakyat serta berorieantasikan faedah kepada rakyat.

“Dalam era globalisasi kini, tugas yang dipikul oleh penjawat awam bukan lagi sekadar memenuhi waktu pejabat semata-mata, malah dalam situasi tertentu kadangkala penjawat awam perlu berkorban masa, tenaga dan kewangan serta mengetepikan kepentingan peribadi demi mengutamakan kepentingan awam,” katanya.Dato’ Ahmad berkata, penjawat awam perlu peka dengan keperluan rakyat kerana tugas utama mereka sebagai pemudah cara bagi menyelesaikan masalah atau keperluan rakyat disamping perlu memahami realiti semasa, berani membuat perubahan dan proses anjakan perlu dilakukan secara kreatif, berterusan dan berfikiran secara terbuka.

Katanya, dalam konteks pentadbiran dan pembangunan negeri antara cabaran yang harus dirungkai antaranya termasuklah meningkatkan prestasi dan kemampuan negeri ke tahap yang lebih cemerlang, memperkukuhkan daya saing dan daya tahan serta lebih berinovatif.

“Untuk mencapai keberkesanan, kakitangan kerajaan perlu memahami, menghalusi, menjiwai, melaksana dan memantau (5M) segala program. Jika sesuatu dasar itu tidak efektif, jangan didiamkan sebaliknya perlu berani untuk duketengahkan supaya dapat dicari formula yang lebih baik,” katanya.


Menteri Besar turut melancarkan gerbang `MySMS' aduan Terengganu 15888.

Mengenai Gerbang SMS Kerajaan Negeri MySMS 15888 yang dibangunkan secara bersama dengan Mampu melalui talian yang menggunakan satu nombor yang seragam, Dato’ Ahmad yakin usaha ini banyak memberi manfaat kepada orang ramai khususnya pengguna telefon bimbit.

“Hanya menggunakan nombor yang diberi mereka dapat berurusan terus secara talian dengan Pentadbiran Negeri, cukup mudah, cepat dan murah,” katanya.

Dato’ Ahmad kemudiannya menyampaikan Anugerah Perkhidmatan Cemerlang Peringkat Negeri Terengganu 2009. Seramai 30 orang penjawat awam telah menerima hadiah masing-masing berupa wang tunai RM7,500, sjil penghargaan dan menunai haji atau umrah di Mekah.

UKOM