Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

05 November 2011

Dakwaan penyelewengan : PBSNT diarah buat laporan lengkap

Oleh FAUZI MOHD

Kerajaan negeri mengarahkan Persatuan Bola Sepak Negeri Terengganu (PBSNT) membuat satu laporan lengkap berhubung dakwaan berlaku penyelewengan dalam persatuan itu.

Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan Negeri, YB. Rozi Mamat berkata, pihaknya bersedia menunggu laporan itu dan akan menilai berhubung dakwaan itu.

Bagaimanapun, setakat ini pihaknya tiada menerima maklumat berhubung perkara itu namun jika benar dakwaan yang dibuat itu siasatan lanjut akan dijalankan dan tindakan tegas perlu diambil.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas tindakan kira-kira 1,000 penyokong mengadakan demonstrasi menuntut Presiden PBSNT, Dato' Che Mat Jusoh meletak jawatan dan mahu penstrukturan semula dibuat dalam PBSNT.

Demonstrasi secara aman kira-kira 30 minit itu diadakan di luar perkarangan Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah, Kuala Terengganu, semalam.Mereka turut mendesak agar Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Said campur tangan dengan melakukan penstrukturan semula persatuan berkenaan termasuk melantik pengurusan baru demi masa depan bola sepak negeri itu.

YB. Rozi berkata, penyokong bola sepak negeri itu perlu mengikut saluran yang betul untuk meluahkan perasaan mereka dan bukan mengadakan demonstrasi.1,000 kanak-kanak bakal terima sijil muqqadam 7 Disember

Oleh FAUZI MOHD

Majlis Penyampaian Sijil Muqqadam Kanak-Kanak Taska Permata dan Yayasan Pembangunan Keluarga Terengganu (YPKT) pada 7 Disember depan bakal disempurnakan isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor.

Pengarah YPKT, Mohd Shafaruddin Mustaffa berkata, kira-kira 1,000 kanak-kanak yang berusia antara tiga dan empat tahun yang khatam muqqadam akan menerima sijil masing-masing pada majlis itu.

Beliau memberitahu, majlis yang akan diadakan Universiti Malaysia Terengganu (UMT) itu melibatkan kanak-kanak daripada 64 taska termasuk 32 buah daripada Taska Permata dan 32 buah lagi Taska YPKT.

"Majlis penyampaian sijil itu merupakan tahun keempat dan pertama kali isteri Perdana Menteri bakal menyempurnakannya," katanya dalam satu kenyataan baru-baru ini.

Majlis Kebudayaan Daerah Besut (MKDB) wakil Terengganu ke festival Gong di Kucing Sarawak

Oleh: Mohammad Ishak


Ahli MKDB mengadakan persembahan seni


Majlis Kebudayaan Daerah Besut (MKDB) terus unggul dalam persona seni dan budaya apabila dipilih Sarawak mulai 16 hingga 21 Novomber.

Yang Dipertuanya, Yusoff Kassim berkata, pihaknya bangga dengan pemilihan itu sambil menyifatkan ia satu pengiktirafan kepada MKDB yang sudah mencapai usia 32 tahun penubuhanya.

Katanya, seramai 11 pemain gong termasuk pegawai pengirim akan berada di Sarawak untuk mempersembahan permainan gong di sana.

Menurutnya, Jabatan Kesenian dan Kebudayaan Terengganu akan mennggung sepenuhnya pembiayaan membawa peserta ke festival berkenaan.

Beliau berkata, pihaknya kini sedang mengadakan sesi latihan khas bagi memberi persembahan terbaik pada festival bertaraf nasional itu.

Yusoff berkata, pemilihan ahli dari MKDB untuk menyertai festival itu membangkitkan semangat ahli jawatankuasa dan pemain dari badan itu yang sudah lama mempertahankan kesenian dan kebudayaan tradisional daripada pupus.

“Sebagai wakil negeri sudah tentu kami mengharapkan ia akan menaikkan nama negeri dalam permainan berkenaan sekali gus membuktikan Terengganu kaya dengan seni dan budaya yang boleh diketengahkan,” katanya.

Katanya, pertubuhan itu akan tetap memperjuangkan nasib ahli budaya di daerah itu dan akan mengekalkan permainan tradisional yang ada agar ia terus subur dan menjadi warisan seni yang bernilai.


Seksualiti Merdeka suatu penghinaan kepada negara

Oleh; Esah Abdullah

Tindakan penganjur Program Seksualiti Merdeka 2011 yang bermula semalam dan berakhir 13 November depan, mengadakan program yang di luar tabie itu disifatkan sebagai penghinaan terhadap undang-undang dan budaya bangsa negara ini.

Pengarah Strategik Badan Perhubungan UMNO Terengganu, Datuk Wira Rosli Mat Hassan berkata, perkara pgogram itu boleh dianggap biasa bagi negara luar seperti Amerika, tetapi ia amat luar biasa bagi negara kita Malaysia.

“Undang-undang dan budaya yang ada di negara kita tidak boleh menerima sama sekali apa yang ingin dituntut oleh golongan yang mewakili 20 Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) itu,” katanya dalam sidang media di majlis Graduasi Sekolah Menengah Sains Kuala Terengganu.

Katanya, isu itu bukan soal Datuk S. Ambiga tetapi apa yang cuba dibangkitkan itu jelas bertentangan dengan akhlak Islam dan juga fitrah manusia.

“Saya lihat ada proses percubaan penerapan budaya baru di kalangan masyarakat dengan penganjuran program yang tidak masuk akal begini,” katanya.

Program Seksualiti Merdeka 2011 itu telah ditaja oleh Majlis Peguam dan Suara Rakyat Malaysia (Suaram) dan 20 NGO lain dengan pengisian beberapa aktiviti termasuk , bengkel, perbincanga, filem, pameran dan persembahan.

Program itu mendapat bantahan keras dari pelbagai pihak termasuk Pemuda Pas Pusat, Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa), penganut agama Kristian dan juga orang ramai yang mendesak pihak berwajib bertindak menghalang program itu.

Kouta rumah untuk golongan muda

Oleh: Suriati Ali

Pergerakan Pemuda UMNO menggesa kerajaan negeri menetapkan kuota 20 peratus kepada golongan muda untuk membeli rumah di bawah program Rumah Mampu Milik (RMM) di negeri ini.

Ketua Pemuda UMNO Terengganu, Encik Saiful Bahri Baharuddin berkata, soal itu perlu dipertimbangkan sebagai satu inisiatif kerajaan kepada golongan berkenaan di negeri ini yang kebanyakannya masih tidak mempunyai rumah sendiri.

Menurut beliau, kajian pihaknya mendapati ketiadaan kuota berkenaan akan menyulitkan mereka memiliki rumah kerana terikat dengan pertimbangan lain ketika proses permohonan dikemukakan.

"Selalunya, orang yang mempunyai keluarga besar atau seumpamanya diberikan keutamaan sedangkan masih ramai anak muda kita yang belum mempunyai rumah dan nasib mereka wajar dibela.

"Oleh sebab itu, saya cadangkan agar kuota 20 peratus ini dipertimbangkan kerajaan negeri bagi membolehkan golongan berkenaan lebih mudah memiliki rumah," katanya.
Untuk rekod, sebanyak 6,737 unit rumah RMM sedang dibina di seluruh Terengganu, melibatkan 23 projek pembinaan.

Kerajaan negeri merancang untuk membina 12,639 unit rumah RMM di seluruh negeri dengan ketua isi rumah yang berpendapatan tidak melebihi RM2,500 sebulan layak memohon.

Encik Saiful menjelaskan, beliau telah menerima banyak aduan daripada golongan muda yang menyatakan bahawa mereka terlalu sukar untuk mendapat kemudahan membeli rumah berkenaan.

"Masalahnya, mereka terpaksa bersaing dan sebab itulah saya katakan bahawa perlunya kuota bagi mereka," katanya.

Serentak dengan itu juga katanya, kerajaan negeri harus mempertimbangkan untuk menaikkan syarat layak memohon daripada pendapatan ketua keluarga bawah RM2,500 sebulan kepada RM3,000 sebulan.

Dalam pada itu, beliau juga mahukan kerajaan negeri melobi Kerajaan Pusat agar membangunkan Projek Perumahan Rakyat 1Malaysia (PRIMA) yang memberi fokus kepada golongan berpendapatan sederhana di negeri ini.

"Terengganu masih mempunyai tanah yang strategik untuk dimajukan dengan projek PRIMA dan berikutan ramai rakyat yang belum memiliki rumah sendiri, maka ia wajar juga diperluaskan ke negeri ini,'' ujarnya.DUN Bukit Payong anjur Korban Perdana


Oleh: Amirullah Othman

Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Payong akan menganjurkan Porgram Korban Perdana di perkarangan Tadika Paya Resak, pada 8 November ini.

Pegawai Pembangunan DUN Bukit Payong, Encik Zaidi Muda, berkata sempena program itu lapan ekor lembu akan dikorbankan melibatkan 56 bahagian.

Kira-kira 2,000 orang penduduk sekitar DUN berkenaan akan terlibat dengan program itu yang bertujuan mengeratkan silaturahim antara penduduk kawasan itu.

Sempena majlis itu, jamuan tengahari disediakan kepada penduduk kampung di mana daging korban itu akan dimasak secara gotong royong untuk hidangan.

Encik Zaidi mengambil kesempatan mengucapkan selamat menyambut Hari Raya Aidil Adha kepada semua umat Islam di seluruh negeri, khususnya penduduk di DUN Bukit Payong.

Beliau turut menjemput mereka menghadiri jamuan rakyat pada 8 November itu, di tempat yang sama.

Tubuh akademi untuk lahir pemain berkualiti

Oleh: Suriati Ali

Sebuah akademi bola sepak akan ditubuhkan di Terengganu bagi melahirkan pemain berkualiti sekali gus meningkatkan mutu sukan popular itu di negara ini.
Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri, Rozi Mamat berkata, sebanyak RM1 juta diperuntukkan kerajaan negeri bagi tujuan itu.

"Nama sebenar akademi bola sepak ini akan diumumkan apabila majlis perasmiannya dibuat awal tahun depan,” katanya .

Akademi seumpamanya pernah diwujudkan di negeri ini dari 1995 hingga 2007 yang dinamakan Akademi Bolasepak FAM Terengganu dan berjaya melahirkan ramai pemain berkualiti seperti Shamsuri Mustapa, Haris Safwan Kamal, Zairo Anuar Zalani, Mohd Sharbinee Allawee, Muslim Ahmad dan Manaf Mamat.

Mengulas lanjut, Rozi berkata, akademi itu bakal diletakkan di bawah Majlis Sukan Negeri Terengganu dan di peringkat permulaan, seramai 25 hingga 30 pemain bawah umur 21 tahun akan ditempatkan di akademi berkenaan serta dibimbing oleh Che ku Marzuki Che ku Mohd Nor.

Beliau berkata, perintis akademi akan dipilih menerusi pertandingan liga bawah 21 yang akan diadakan di setiap daerah di negeri itu.Ayah Su tabur jasa hingga akhir usia

Oleh: Kamarudin Mat Akib dan Fauzi Mohd

Sepanjang usianya, bekas calon Perikatan bagi kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Setiu, Yusoff Mohd. Amin, 74, yang meninggal dunia di kediamannya di Kampung Calok Kedai, pada 6 September lalu, banyak berjasa kepada Umno dan masyarakat di kawasan itu.

Allahyarham yang pernah bertugas sebagai Penyelia Kemas Parlimen Kuala Nerus dan Setiu dan mempunyai sembilan anak, 33 cucu dan 6 cicit itu meninggal akibat sakit tua.

Menurut anak ketujuhnya, Nazri, 44, semasa hayatnya, Allahyarham bukan sahaja terbabit dalam pelbagai kegiatan politik malah turut berkerjasama menjayakan pelbagai program Badan Bukan Kerajaan (NGO) di daerah Setiu.

Nazri yang bertugas sebagai Ketua Penolong Pengarah, Yayasan Pembangunan Keluarga (YPK) mengucapkan ribuan terima kasih kepada orang ramai termasuk pemimpin masyarakat yang hadir menziarah jenazah dan mengucapkan takziah.

Katanya, jawatan terakhir bapanya ialah Pengerusi Veteran UMNO Bahagian Setiu selain pernah diberi kepercayaan berkhidmat dalam Majlis Daerah Setiu, Pertubuhan Peladang Setiu serta beberapa pertubuhan belia semasa zaman mudanya.

"Susur galur perjalanannya dalam politik dan khidmat kepada masyarakat sangat panjang. Bermula apabila dia dipilih sebagai calon Perikatan pada usia 22 tahun.

"Walaupun tewas kepada calon PAS, Daud Samad yang dilantik sebagai Menteri Besar pada ketika itu, semangatnya terus kental untuk berbakti dengan mengasaskan UMNO Cawangan Gong Terap sebelum menyertai pergerakan pemuda UMNO Bahagian pada ketika itu," katanya ketika ditemui wartawan Teganukita di rumah arwah bapanya, petang semalam.

Kata Nazri, pemergiannya cukup menyentuh hati kerana sebelum itu adik kepada bekas Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan negeri, Allahyarham Dato' Abdul Ghani Mohd. Amin itu sempat melaksanakan impiannya mengumpul kaum keluarganya pada hari raya ketiga lalu.

Ujarnya, setelah tiga tahun arwah berusaha, buat pertama kalinya, hampir 1,500 ahli keluarga keturunan Tok Bilal Ali dari generasi ketiga hingga keenam berkumpul dalam satu majlis yang berlangsung di Dewan Sivik Kampung Gong Terap Calok.

Tok Bilal Ali dikatakan hidup sekitar 1900-an yang dipercayai mengasaskan Kampung Bukit Calok, yang berkembang menjadi Kampung Penarik ketika itu.

Keturunan Tok Bilal Ali diteruskan oleh Mat Amin (Tok Bilal Mat Amin) yang akhirnya meninggal dunia pada tahun 1991 ketika berusia lingkungan 80-an.

"Perjumpaan keluarga berkenaan bagi memberi pendedahan kepada generasi baru Tok Bilal Ali tentang susur galur keturunan keluarga agar jati diri dapat diterapkan di dalam jiwa mereka.

"Saya tidak sangka acara ini mendapat sambutan yang amat menggalakkan daripada ahli keluarga dan amat gembira kerana ramai ahli keluarga Tok Bilal Ali berkumpul," katanya.

Kata Nazri, itulah kerja terakhir ayahnya sebelum pergi buat selama-lamanya.


Kerajaan BN jaga kebajikan rakyat: Apa lagi yang rakyat mahu?

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Jika dihalusi, begitu banyak sekali bantuan disediakan Kerajaan Barisan Nasional (BN) bagi membantu rakyat negeri ini, terutama sekali di bidang pendidikan.

Sebagai bukti, Kerajaan Terengganu telah mengeluarkan perbelanjaan RM8.48 juta kepada 8,486 pelajar tingkatan enam atas yang diagih melalui Program Bantuan Pendidikan sejak ia diperkenalkan pada 2008.

Bantuan RM1,000 diberi kepada setiap pelajar sebagai hadiah galakan dan bantuan bagi membeli keperluan pembelajaran sebelum mereka menduduki peperiksaan Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM).

Tahun ini, 2,156 pelajar dari 51 sekolah yang akan menduduki STPM tidak lama lagi menerima bantuan RM1,000 melibatkan keseluruhan kos RM2.15 juta.

Bagi bantuan pakaian seragam untuk pelajar sekolah menengah dan rendah seluruh negeri tahun ini pula, kerajaan negeri membelanjakan lebih RM20 juta.

Seramai 109,216 pelajar dari keluarga berpendapatan RM1,200 ke bawah, layak menerima sumbangan di mana setiap orang diberi RM200 bagi membeli pakaian sekolah.

Bulan depan, semua ibu bapa yang ada anak sedang belajar di sekolah rendah dan menengah bantuan penuh kerajaan, akan diberi bantuan RM100 seorang.

Sewaktu membentangkan Belanjawan 2012, pada 7 Oktober lalu, Perdana Menteri, Dato’ Sri Mohd Najib Tun Razak, mengumumkan bantuan RM100 kepada semua pelajar sekolah rendah dan menengah dari Tahun 1 hingga Tingkatan 5 di seluruh negara.

Beliau turut mengumumkan pemberian baucer buku bernilai RM200 kepada semua pelajar warganegara di institusi pengajian tinggi awam dan swasta tempatan, matrikulasi serta pelajar tingkatan enam di seluruh negara.

Selain itu, Kerajaan Terengganu juga menyediakan bantuan persediaan pelajaran bagi semua pelajar yang melanjutkan pelajaran ke asrama penuh, pusat pengajian tinggi awam dan swasta.

Pelajar yang mendapat keputusan cemerlang dalam semua peperiksaan awam dari Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR), Penilaian Menengah Rendah, Sijil Pelajaran Malaysia dan STPM juga diberi imbuhan oleh Yayasan Terengganu (YT).

Manakala 150 pelajar terbaik dalam peperiksaan awam akan diberi biasiswa dan dihantar ke luar negara untuk melanjutkan pelajaran di bidang perubatan.

Terlalu banyak kemudahan dan bantuan yang disediakan Kerajaan BN bagi memastikan penduduk negeri ini mendapat kemudahan terbaik dalam pendidikan.

Tidak cukup lagikah kebajikan yang disediakan Kerajaan Negeri bagi membela nasib rakyat Terengganu?

Adakah Pas dan Pakatan Rakyat mampu menyediakan kemudahan yang lebih baik daripada Kerajaan BN jika mereka diberi peluang memerintah negeri ini kerana sejarah lalu membuktikan mereka tidak mampu berbuat demikian.

Tepuk dada, tanya selera.


04 November 2011

UMNO Bahagian Besut sedia 7 lembu korban

Oleh: Mohammad Ishak

UMNO Bahagian Besut meneruskan tradisi mengagihkan daging korban kepada fakir miskin dan penduduk daerah itu pada setiap kali sambutan hari raya Aidiladha.

Ketuanya, Datuk Seri Idris Jusoh berkata, pada tahun ini pihaknya menyediakan tujuh lembu masing lima disumbangkan oleh empat Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dan Parlimen manakala dua lagi disumbangkan oleh Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (MAIDAM).

Katanya, majlis korban tahun ini akan diadakan di pusat Bandar apabila Jertih Souq dijadikan upacara penyembelihan yang akan dilakukan selepas solat sunat Aidiadha.

Menurutnya, selain diagihkan kepada orang ramai pihak penganjur juga turut menyediakan lembu khas untuk dibuat jamuan makan tengahari kepada masyarakat Islam di kawasan berkenaan.

Beliau berkata, selain itu MAIDAM juga turut mengagihkan daging korban di beberapa masjid terpilih sekitar daerah Besut sempena Aidiladha tahun ini.

Idris yang juga Pengerusi MARA berkata, sambutan Aidiadha di daerah itu tahun ini dijangka diadakan dalam keadaan sederhana berikutan cuaca tidak menentu sejak kebelakangan ini.

Bagaimanapun, beliau berharap penduduk negeri ini terus mengamalkan budaya kunjung mengunjung ke rumah jiran dan sanak saudara selain dapat meningkatkan lagi semangat perpaduan dikalangan masyarakat Islam tanpa mengira fahaman politik.


Program 'empower' ECER pertingkat sosio-ekonomi Kemaman

Oleh FAUZI MOHD dan NURUL AZIELLA SABERI

Majlis Pembangunan Ekonomi Pantai Timur (ECERDC) telah memperluaskan program 'empower', yang melibatkan Latihan Kemahiran Akademik dan Latihan Kemahiran Keusahawanan ke Kemaman, berikutan kejayaan projek perintis di Bentong, Pahang tahun lalu.

Ketua Pegawai Eksekutif ECERDC, Dato' Jebasingam Issace John berkata, program itu bertujuan untuk meningkatkan pencapaian akademik di kalangan para pelajar serta peluang pekerjaan dan kebolehpasaran belia dan orang dewasa.

Katanya, sejumlah 921 penduduk tempatan dari empat Dewan Undangan Negeri(DUN) di daerah itu menerima manafaat daripada program berkenaan.

"Daripada jumlah itu, 421 peserta telah mendaftar bagi kursus-kursus Latihan Kemahiran Akademik yang membantu memperbaiki prestasi keputusan peperiksaan UPSR, PMR dan SPM tahun ini.

"10 buah sekolah terlibat dalam program latihan berkenaan iaitu SK Kampung Baru Kertih, SJK (C) Kuala Kemaman, SK Kijal, SK Ayer Putih, SK Jabor, SMK Badrul Alam Shah, SMK Chukai, SMK Kijal dan SMK Ayer Putih," katanya.Beliau berkata demikian pada majlis perasmian program itu di Dewan Sri Amar Diraja, Kemaman. Hadir merasmikan, Menteri Besar Terengganu, Dato' Seri Ahmad Said.

Turut hadir, Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia, Ahmad Razif Abd. Rahman dan Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar, Usahawan dan Koperasi negeri, Dato' Mohamed Awang Tera.

Tambah Dato' Jebasingam, 500 peserta terlibat dalam program Latihan Kemahiran Keusahawanan yang mengambil masa 15 bulan bermula Jun 2011 dengan tumpuan kepada penganggur, belia serta ibu tunggal di Kemaman.Katanya, 80 peratus peserta mendapat pekerjaan daripada program itu.

"Kursus kemahiran yang sedang diajar di 'empower' Kemaman termasuk tatarias, pembuatan roti, jahitan, rekaan fesyen, dandangan rambut, pendawaian serta pemasangan paip," katanya.Pada majlis itu, Dato' Seri Ahmad turut menyampaikan sijil penyertaan 'empower' kepada pengetua sekolah, penyedia latihan dan penyelaras program serta melawat ke pameran program itu.

Kedai Rakyat 1 Malaysia di Terengganu semakin mendapat sambutan

Oleh: Mohammad Ishak

YB Dr A Rahman Mokhtar membayar nasi lemak ketika pelancaran kedai Menu Rakyat 1 Malaysia di Kuala Besut, semalam.


Sebanyak 127 kedai berkonsepkan Menu Rakyat 1 Malaysia sudah ditubuhkan di negeri ini sebagai menyambut seruan untuk meringankan beban perbelanjaan harian rakyat .

Daripada jumlah itu 125 buah dikendalikan bangsa Melayu manakala dua buah dimiliki Cina dan sebuah kedai diusahakan India.

Daerah Kuala Terengganu mendahului kawasan lain apabila 49 sudah diwujudkan dan diikuti Marang (27), Hulu Terengganu (23),Dungun (15), Kemaman (4) manakala Besut dan Setiu masing-masing 5.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna Negeri, Dr A Rahman Mokhtar berkata, kerajaan mengharapkan lebih banyak pengusaha kedai terutama kedai makan menyertai program berkenaan.

Katanya, pemilik kedai yang menyertaii program itu akan diberikan banting khas daripada Pejabat Perdagangan Dalam Negeri Koperasi dan Kepenggunaan (PPDNKK) bagi mempromosikan kedai masing-amsing.

Selain itu,katanya, kementerian juga akan menyenaraikan kedai terbabit dalam portal kementerian dan degan cara ini pengusaha Kedai Rakyat 1 Malaysia secara langsung akan mendapat iklan secara percuma.

Dr A Rahman yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kuala Besut, berkata demikian ketika melancarkan Kedai Menu Rakyat 1 Malaysia milik Chik Nik di Kampung Nail, Kuala Besut, semalam.

“Mereka yang menyertai konsep kedai berkenaan tidak mengalami kerugian walaupun produk yang dijual dikatakan murah sebaliknya cara itu menyebabkan semakin ramai pelanggan yang datang membeli belah,” katanya.


Aturcara Penuh Karnival Inovasi & Skills Malaysia Terengganu 2011 (10 -12 November 2011)


KLIK FOTO UNTUK LIHAT ATURCARA

YPM terima peruntukan RM799 juta

Oleh; Esah Abdullah

Yayasan Pelajaran Mara (YPM) menerima peruntukan sebanyak RM799 juta di bawah Dana Pendidikan Teknikal Jepun (DPTJ) tahun ini.

Pengerusi YPM, Datuk Wira Rosli Mat Hassan berkata, dengan peruntukan baru ini YPM akan membuat pengambilan antara 80 hingga 100 orang pelajar baru setiap tahun.

“Setakat ini seramai 350 pelajar di bawah tajaan YPM yang sedang membuat PhD dan Ijazah di Universiti Jepun,” katanya dalam sidang media selepas merasmikan majlis Graduasi Sekolah Menengah Sains Kuala Terengganu (SMSKT) semalam.

Hadir sama Pengetua SMSKT, Haji Hassan Awang Mat dan Yang Dipertua Persatuan Ibu Bapa Guru, Haji Mohd Omar Abdul Rahman serta 136 pelajar Tingkatan Lima yang akan menduduki Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) hujung bulan ini.

Menurut Datuk Wira Rosli, mulai tahun ini program Dana Pinjaman Pengajian Tinggi YPM iaitu gabungan dana Kerajaan Malaysia dan Kerajaan Jepun akan dikenali sebagai Dana Pendidikan Tinggi Jepun (DPTJ).

Sehubungan itu, katanya, Kementerian Pembangunan Luar Bandar telah bersetuju menjadikan Kolej Kemahiran Tinggi Mara (KKTM) di Beranang, Selangor sebagai Pusat Pendidikan Teknikal Jepun (PPTJ).

Katanya, pelajar yang terpilih mengikuti pengajian di Jepun akan belajar selama tiga tahun di PPTJ sebelum menyambung pengajian selama dua tahun di Universiti Jepun untuk membuat Ijazah.

“YPM akan menyalurkan biasiswa berjumlah RM450,000 kepada setiap pelajar sehingga tamat pengajian mereka,” katanya.

Menurutnya, modul yang diperkenalkan di PPTJ diiktiraf oleh semua Universiti Teknikal yang terdapat di negara matahari terbit itu dan pelajar YPM dan Mara tidak menghadapi masalah perhubungan dengan pihak pengurusan di sana.
Umno Cawangan Atas Bukit Ru Rendang gotong royong bersih tali air

Oleh: Amirullah Othman

Kira-kira 100 orang penduduk Kampung Atas Bukit Ru Rendang menyertai program gotong-royong membersih tali air di kawasan Taman Ru Rendang, kelmarin.

Ketua Umno cawangan itu, Wan Kamaludin Wan Chik, berkata program berkenaan mendapat sambutan menggalakkan daripada semua peringkat lapisan masyarakat di kawasan itu.

Rentetan daripada majlis itu juga, Umno cawangan itu akan menganjurkan pertandingan memancing di tali air ini tersebut yang dipenuhi pelbagai spesies ikan seperti haruan, keli, sepat dan puyu, dalam tempoh terdekat ini.

Beliau berkaya, bagi menjayakan gotong royong itu pihaknya mendapat kerjasama Majlis Daerah Marang dan Jabatan Pengairan Negeri Terengganu, bagi memastikan tali air itu sesuai dijadikan lokasi pertandingan memancing.

Pertandingan memancing itu terbuka kepada orang ramai, khususnya penduduk di sekitar Ru Rendang.

Kenaikan harga barang tidak kena mengena dengan BN

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Penduduk tempatan tidak wajar menyalahkan Kerajaan Barisan Nasional (BN) berhubung kenaikan harga barang-barang, termasuk bekalan keperluan harian seperti ikan, ayam dan sayuran-sayuran.

Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan Negeri, YB Haji Kazan Che Mat, berkata sudah menjadi tradisi pihak pembangkang menunding jari kepada kerajaan BN setiap kali berlaku kenaikan harga barang-barang.

“Malah, mereka memburuk-burukkan kerajaan dan menghasut rakyat supaya menyalahkan kerajaan dalam isu kenaikan harga barang.

“Lebih buruk lagi mereka menterjemahkan BN (Barisan Nasional) dengan Barang Naik,” katanya kepada Teganukita, baru-baru ini.

Beliau berkata, rakyat perlu rasional berhubung isu tersebut kerana kenaikan harga barang-barang bergantung kepada faktor permintaan dan bekalan semasa barang-barang keperluan.

Katanya, rakyat tidak wajar membezakan harga barang dulu dengan sekarang kerana keadaan sudah jauh berubah di mana pendapatan penduduk kini semakin tinggi berbanding dengan zaman dahulu.

“Memang kita tidak menafikan harga barang sekarang ini lebih mahal berbanding masa lalu, tetapi jika diteliti rakyat masih mampu membeli pelbagai barangan keperluan walaupun harganya naik.

“Ini kerana walaupun harga barang naik, tetapi pendapatan mereka juga meningkat kerana usaha kerajaan menaikkan taraf hidup dan pendapatan rakyat,” katanya.

YB Kazan berkata, pemimpin BN bertanggungjawab menaikkan pendapatan penduduk kampung dengan cara menyediakan pelbagai kemudahan untuk mereka berbiaga dan bercucuk tanam.

“Rakyat perlu bersyukur dan berterima kasih kepada kerajaan yang berjaya meningkatkan taraf hidup mereka dan memberi peluang kepada generasi baru untuk mendapat pendidikan tinggi, sekaligus membantu meningkatkan ekonomi keluarga,” katanya.

Bekalan kambing mencukupi

Oleh: Suriati Ali

Bekalan kambing untuk pasaran dalam negara terutama bagi ibadah korban mencukupi walaupun pengeluaran domestik untuk haiwan itu hanya meliputi 10 peratus dalam pasaran.

Timbalan Ketua Pengarah Operasi, Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP), Kamarul Badri Mat Ali berkata, walaupun pembekal utama kambing, Thailand kini menghadapi banjir besar, bekalan haiwan itu boleh diperoleh dari negara lain termasuk Myanmar.

"Bekalan bukanlah masalah utama bagi kita. Masalahnya ketika ini cuma dari segi pengagihan kerana sesetengah kawasan mungkin ada lebihan dan tempat lain mungkin kurang," katanya kepada pemberita pada Majlis Sambutan Hari Inovasi LPP peringkat negeri, di Wisma Peladang, Jalan Sultan Mohamad, Kuala Terengganu, semalam (3 November).

Hadir sama Setiausaha Kerajaan negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah dan Pengarah LPP negeri, Shamsuddin Mat Rani.

Beliau berkata, bagi meningkatkan pengeluaran tempatan, LPP menggalakkan individu atau pertubuhan mengusahakan ternakan kambing.

"Individu boleh memohon melalui Program Pertubuhan Peladang dengan bantuan sebanyak RM30,000, manakala bagi pertubuhan pula, ia dibuat menerusi Program Pengeluaran Ladang dengan bantuan sebanyak RM500,000," ujar beliau.

Dalam perkembangan lain, Shamsuddin pula mengingatkan pertubuhan dan petani membuat persiapan awal bagi menghadapi banjir dengan memastikan pengeluaran dapat dilakukan lebih awal dan ternakan dipindahkan.

Sementara itu, pada majlis tersebut, pejabat Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) Gerai membolot empat anugerah utama inovasi iaitu Laporan Audit Bersih Tahun Kewangan 2010; Laporan Audit Bersih Tiga Tahun Berturut-turut; Laporan Audit Bersih Program Pemasaran Pertubuhan Peladang Jaya dan Pengurusan Kewangan Pertubuhan Peladang Kawasan Terbaik.

Sementara itu, johan Kumpulan Inovatif dan Kreatif pula disandang oleh Kumpulan Ino-Q daripada Pertubuhan Peladang negeri (PPN) Terengganu yang memenangi Anugerah Perdana, manakala Kumpulan D-Mai dari PPK Kuala Berang pula memenangi Anugerah Emas dan Kumpulan Padi dari PPK Kerandang dan O-dit cawangan audit pertubuhan (Anugerah Perak).

Dua kakitangan LPP iaitu Azha Ngah dan Zakry Ismail pula diumumkan sebagai Tokoh Inovasi 2011

Program mentor menti mampu bimbing anggota baru

Oleh: Suriati Ali

Pejawat awam di negeri ini diminta cekap membina,membentuk sikap prihatin, berketrampilan, berwibawa serta profesional dalam melaksanakan tugas supaya setiap amanah yang dipertanggungjawabkan mampu dilaksanakan dengan sempurna dan lebih berkesan.

Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato' Haji Mazlan Ngah berkata kepada mereka yang lemah perlu diberikan bimbingan sewajarnya oleh kakitangan berpengalaman atau dikenali juga sebagai mentor.

”Kakitangan berkaitan pula hendaklah bersedia untuk berubah dan belajar meningkatkan ilmu pengetahuan supaya jabatan masing-masing terus cemerlang dan berdaya saing.

”Seorang mentor perlu memiliki ciri-ciri pembimbing, mahir dan bijak membina persefahaman agar tidak wujud kelompok-kelompok di antara pegawai senior dan anggota baru,” katannya.Beliau berkata demikian ketika berucap di majlis Perasmian Sambutan Hari Inovasi Lembaga Pertubuhan Peladang peringkat Terengganu di Wisma Peladang, Jalan Sultan Mohamad, Kuala Terengganu, semalam (3 November).

Katanya, beliau berpandangan program mentor menti nyata dapat membantu anggota baru dilantik untuk memahami masalah dan keperluan dalam pembangunan diri serta kerjaya.

”Diharapkan program ini akan dapat menanamkan sifat amanah, ikhlas, jujur, dedikasi, rajin dan bertanggungjawab dalam diri anggota yang baru dilantik serta menghasilkan produktiviti kerja yang tinggi dan berkualiti.

”Mereka yang berpengalaman di dalam skim masing-masing dilantik untuk membimbing dan memberi tunjuk ajar kepada para menti,” katanya.

Menurutnya, ini merupakan satu program yang sangat berkesan bagi anggota baru supaya mampu mendalami selok belok pekerjaan dan seterusnya melahirkan rasa keakraban serta persefahaman di dalam melaksanakan tugasan.

”Setiap organisasi harus sentiasa berubah mengikut keadaan semasa supaya terus berdaya maju dan dapat bersaing dengan organisasi yang lain,” katanya.
03 November 2011

BN bersedia bila-bila masa sahaja

Oleh; Esah Abdullah

Maklum balas yang diterima daripada segenap lapisan rakyat di negeri ini meyakinkan Badan Perhubungan UMNO Terengganu akan terus kekal memerintah negeri ini selepas Pilihanraya Umum Ke-13 (PRU13) nanti.

Pengerusinya, Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, persiapan rapi telah dibuat dan bersedia pada bila-bila masa sahaja untuk mengerakkan jentera bila tarikh itu tiba.

“Setakat ini masalah dalaman yang dikaitkan dengan pemimpin UMNO negeri sudah tiada dan semua pemimpin kanan parti sudah diselesaikan melalui perbincangan,” katanya dalam sidang media di Wisma Darul Iman semalam.

Katanya, kini tumpuan adalah untuk menghadapi PRU13 dan sudah melakukan yang terbaik untuk parti dan masa depan rakyat.

Dato’ Seri Haji Ahmad melahirkan rasa yakin, BN mampu menawan beberapa kerusi yang ada di tangan pembangkang memandangkan kebangkitan suara rakyat yang sudah muak dengan janji pemimpin Pas.

“Kerajaan sudah laksanakan segalanya demi menjaga kebajikan rakyat dan apa lagi yang diperlukan mereka kerana semuanya kita telah beri,” katanya.

Menurutnya, setakat ini semua pemimpin parti tiada masalah dan bergerak seiring serta memberi komitmen penuh untuk menghadapi pilihanraya.
Besut dapat Ketua Siasatan Jenayah (KSJ) baru

Oleh: Mohammad Ishak


Kasmani (kiri) menerima serah tugas dari Rozaimi (kanan) sambil diperhatikan Noor Zainy semalam


Selepas lima bulan tidak mempunyai Ketua Siasatan Jenayah (KSJ), Ibu Pejabat Polis Daerah Besut, Kampung Raja, akhirnya mendapat seorang penyandang tetap memikul tanggung jawab memerangi jenayah.

Berikutan kekosongan jawatan itu IPD Besut semalam mendapat pegawai baru, ASP Kasmani Hassan.46, sebagai KSJ baru untuk bertugas di Ibu Pejabat Polis Daerah itu.

Sebelum ini jawatan itu terpaksa dipangku oleh Chiff Inspektor Rozaimi Ibrahim, dalam tempoh berkenaan sebelum diisi oleh Kasmani yang sebelum ini mengetuai Bahagian Nakotik di Ibu Pejabat Polis Daerah, Batu Pahat, Johor.

Satu majlis serah dan terima tugas antara Rozaimi dan Kasmani berlangsung di Bilik Gerakan IPD Besut, Kampung Raja, sambil disaksikan oleh Timbalan Ketua Polis Daerah Besut, DSP Noor Zaini Mohd Nor semalam.

Noor Zaini berkata, walapun jawatan penting itu tidak diisi dalam tempoh berkenaan namun pemangkunya dapat menjalankan tugas dengan baik dan berkesaan dalam usaha memerangi jenayah di daerah Besut.

Katanya, dengan kehadiran pegawai baru bagi mengisi kekosongan sebelum ini diharap PDRM Daerah Besut dapat meningkatkan lagi tugas dan tanggungjawab membanteras kegiatan berkenaan.

Sementara itu, Kasmani ketika ditemui pada majlis itu berazam untuk menjalankan tugas yang diamanahkan dengan berusaha bersungguh-sungguh menaikkan pasukan Polis terutama mengurangkan kadar jenayah.

“Apa yang penting, saya akan mendapat kerjasama dan sokongan bukan sahaja daripada anggota pasukan malah lebih penting penduduk daerah ini diajak sama-sama memerangi kegiatan berkenaan,” katanya.


Risda sedia RM157 juta untuk BTSG

Oleh; Esah Abdullah

Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah (Risda) menerima peruntukan besar iaitu RM157 juta bagi program Bantuan Tanam Semula Getah (BTSG) tahun depan.

Pengerusi Risda, Tan Sri Rahim Tamby Chik berkata, peruntukan ini membabitkan kawasan 51,000 hektar seluruh negara termasuk 3,000 hektar kawasan tanaman baru.

“Turut menerima peruntukan ialah bagi tanaman kelapa sawit seluas 10,000 hektar,” katanya di majlis Penyampaian Sumbangan Pengerusi Risda kepada Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) dan BTSG) di Akademik Bomba dan Penyelamat Wakaf Tapai, Marang semalam.

Hadir sama, , Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Alor Limbat, YB Haji Alias Abdullah; Timbalan Ketua Pengarah (Pembangunan) Risda Encik Mohamad Muda dan Pengarah Risda Terengganu, Encik Zakaria Mat Zin.

Pada majlis berkenaan, 73 buah NGO seluruh negeri menerima bantuan sumbangan Pengerusi Risda berjumlah RM100,000.

“Sumbangan itu sebagai penghargaan kepada NGO yang berperanan mengikut pendekatan masing-masing bersama kerajaan kearah membentuk kesejahteraan masyarakat berbilang kaum,” katanya.

Tambahnya, Risda sentiasa berusaha memberikan yang terbaik dan memastikan setiap pelaburan yang dilakukan memberi manfaat kepada semua pihak terutama kalangan pekebun kecil.
711 murid DUN Kijal terima e-Book

Oleh FAUZI MOHD dan NURUL AZIELLA SABERI

Dengan misi mahu membuat lonjakan hebat terhadap penguasaan teknologi maklumat (ICT), langkah demi langkah digerakkan bagi mengubah lanskap pendidikan negeri anjung ilmu, Terengganu.Bertempat di Sekolah Kebangsaan (SK) Seri Bandi II, sebentar tadi wajah gembira murid, guru dan ibu bapa dirakamkan apabila seramai 711 murid dari Dewan Undangan Negeri(DUN) Kijal menerima agihan e-Book percuma.Lebih bermakna, penyampaian daripada Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Said itu ditunggu-tunggu murid tahun empat dari sepuluh buah sekolah itu.

Daripada jumlah itu, 179 penerima daripada SK Kijal, SK Bukit Kuang (189), SK Meraga Beris (54), SK Bukit Anak Dara (20), SK Payoh (34) dan SK Padang Kubu(30).

Tidak ketinggalan SK Ibok seramai 52 orang, SK Seri Bandi (83), SK Seri Bandi II (70) dan selebihnya dari SK Telok Kalong telah disampaikan pada majlis berasingan sebelum ini.

Turut hadir pada majlis itu, Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri, YB. Ahmad Razif Abd. Rahman.

Untuk rekod, seramai 3,665 murid tahun empat telah menerima agihan e-Book di seluruh Parlimen Kemaman pada tahun ini termasuk DUN Kemasik seramai 662 murid, DUN Chukai (1,154) dan DUN Air Putih (1,138).Menarik perhatian, tiga pasangan kembar iaitu M. Azrim Mohd dan M. Azuan Mohd.; Mohd. Ashraf Amsyar Ali dan Mohd. Ashraf Amin Ali serta Zafatul Hafizi Zahari dan Zafatul Azizi Zakari.

142 penerima, 82 sekolah dapat AKPT 2011

Oleh FAUZI MOHD dan NURUL AZIELLA SABERI

Seramai 142 penerima dari 82 sekolah menerima 33 kategori dalam Anugerah Kecemerlangan Pendidikan Terengganu (AKPT) 2011 yang disampaikan Menteri Besar, Dato' seri Ahmad Said petang semalam.Anugerah disampaikan sempena program tiga hari Karnival Pendidikan Terengganu di Dewan Berlian, Majlis Perbandaran Kemaman, Kemaman.

Pengarah Jabatan Pelajaran negeri, Razali Daud berkata, ia bertujuan untuk memberi penghargaan dan pengiktirafan kepada murid-murid yang telah mencipta kejayaan dalam bidang kurikulum dan kokurikulum di peringkat kebangsaan dan antarabangsa.

"Selain itu, penghargaan turut diberi kepada sekolah cemerlang dalam peperiksaan awam serta cemerlang dalam pengurusan sekolah," katanya dalam majlis perasmian itu.

Turut hadir, Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia, Ahmad Razif Abdul Rahman.Antara yang diraikan, Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Mengabang Telipot dan Sekolah Kebangsaan (SK) Pasir Panjang menerima Anugerah Pengurusan Disiplin Terbaik.

Anugerah Pengurusan Asrama Terbaik dimenangi SMK Pulau Serai, Dungun dan Anugerah Pengurusan Koperasi Terbaik berjaya digondol SMK Agama Sheikh Abdul Malek.

Bagi Anugerah Pengurusan Makmal ICT Terbaik diraih SMK Rusila, Marang dan SK Felda Jerangau Barat, Hulu Terengganu.

Sementara itu, tiga sekolah, SMK Padang Negara, Kuala Terengganu; SMK seri Berang, Hulu Terengganu dan SMK Putera Jaya, Setiu menerima Anugerah Peratus Kehadiran Murid ke Sekolah Tertinggi.SK Tengku Mahmud, Besut dan SK Tengku Ampuan Intan, Hulu Terengganu terpilih menerima Anugerah Pelaksanaan e-Book Terbaik dalam pengajaran dan pembelajaran.

Tambah Razali, program yang sebelum ini dikenali sebagai Ekspo Pendidikan mula digerakkan ke setiap daerah mulai tahun ini dan Daerah Kemaman menjadi destinasi pertama.

"Atas usaha untuk berkongsi kecemerlangan pelajar dengan banyak peringkat masyarakat program tahunan ini diteruskan ke daerah-daerah lain tahun depan," katanya.