Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

05 November 2011

Majlis Kebudayaan Daerah Besut (MKDB) wakil Terengganu ke festival Gong di Kucing Sarawak

Oleh: Mohammad Ishak


Ahli MKDB mengadakan persembahan seni


Majlis Kebudayaan Daerah Besut (MKDB) terus unggul dalam persona seni dan budaya apabila dipilih Sarawak mulai 16 hingga 21 Novomber.

Yang Dipertuanya, Yusoff Kassim berkata, pihaknya bangga dengan pemilihan itu sambil menyifatkan ia satu pengiktirafan kepada MKDB yang sudah mencapai usia 32 tahun penubuhanya.

Katanya, seramai 11 pemain gong termasuk pegawai pengirim akan berada di Sarawak untuk mempersembahan permainan gong di sana.

Menurutnya, Jabatan Kesenian dan Kebudayaan Terengganu akan mennggung sepenuhnya pembiayaan membawa peserta ke festival berkenaan.

Beliau berkata, pihaknya kini sedang mengadakan sesi latihan khas bagi memberi persembahan terbaik pada festival bertaraf nasional itu.

Yusoff berkata, pemilihan ahli dari MKDB untuk menyertai festival itu membangkitkan semangat ahli jawatankuasa dan pemain dari badan itu yang sudah lama mempertahankan kesenian dan kebudayaan tradisional daripada pupus.

“Sebagai wakil negeri sudah tentu kami mengharapkan ia akan menaikkan nama negeri dalam permainan berkenaan sekali gus membuktikan Terengganu kaya dengan seni dan budaya yang boleh diketengahkan,” katanya.

Katanya, pertubuhan itu akan tetap memperjuangkan nasib ahli budaya di daerah itu dan akan mengekalkan permainan tradisional yang ada agar ia terus subur dan menjadi warisan seni yang bernilai.