Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    5 months ago

26 March 2011

Khabar gembira buat persatuan belia

oleh: Aida Abd Rahman

Setiap pesatuan belia di negeri bakal menerima peruntukan khas daripada Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said sempena Hari Belia Peringkat Negeri Terengganu yang dijangka berlangsung pada Mei ini.

Peruntukan itu sebagai satu usaha menyelesaikan masalah `kemalapan’ pergerakan persatuan belia yang dikatakan hanya ada pada nama, namun gagal bergerak aktif berikutan tiada sumber kewangan.
Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri, YB Rozi Mamat, berkata kerajaan negeri memutuskan menyediakan bajet khas bagi diagihkan kepada setiap persatuan belia yang berdaftar menerusi Pejabat Perdaftar Pertubuhan supaya mereka mampu bergerak aktif semula.

“Galakan dan suntikan dana penting bagi memastikan persatuan belia tidak hanya ada pada nama, namun malap dan tidak aktif dalam menjalankan aktiviti berfaedah kepada ahli khususnya melibatkan golongan muda-mudi di kampung atau di peringkat akar umbi,” katanya.

Jumlah peruntukan yang bakal diterima setiap persatuan itu akan diumumkan di majlis pengagihan itu kelak.

Selain itu, beliau berkata menerusi Jabatan Belia dan Sukan Terengganu (JBST), kerajaan negeri yakin dapat mencapai sasaran untuk mewujudkan 1,000 pertubuhan belia di seluruh negeri menjelang akhir tahun ini.
Sehingga kini, terdapat 436 persatuan belia di negeri ini dengan keahlian 30,000 orang yang bergerak bersama masyarakat setempat.

“Oleh itu, kerajaan negeri menerusi JBST, Majlis Belia Negeri Terengganu akan menggempur usaha bagi mencapai sasaran 1,000 pertubuhan belia penghujung tahun ini sekaligus mampu mengurangkan masalah sosial di kalangan generasi muda di negeri.

“Satu JKKK, Satu Belia dapat mengelakkan remaja yang keciciran terutama mereka yang gagal dalam pelajaran, gagal melanjutkan pelajaran di universiti dan tidak mempunyai pekerjaan yang baik supaya mempunyai platform terbaik untuk melakukan perkara yang berfaedah,” katanya.

Malah, JBST juga menerima peruntukan RM300,000 dari Kementerian Belia dan Sukan untuk menjalankan aktiviti latihan dan kepimpinan kepada belia negeri ini sehingga Jun ini termasuk menggariskan beberapa program kursus dan latihan untuk memantapkan kepimpinan belia di kawasan masing-masing.

Antaranya meneruskan program k-bestari bagi melatih belia yang berminat dalam bidang keusahawanan mengikuti kursus dan latihan di Pusat Pembangunan Kemahiran Negeri Terengganu (Tesdec) selama enam bulan.

Manfaatkan inovasi untuk pembangunan tekstil tradisi

Oleh: Aida Abd Rahman

Pengusaha tekstil tradisi khususnya batik dan songket di negeri ini digalakkan mengambil inisiatif bagi memanfaatkan inovasi terkini dalam pengeluaran mereka supaya dapat memenuhi keperluan pasaran yang lebih global dan kompetitif.

Mereka juga tidak boleh terlalu bergantung kepada subsidi kerajaan semata-mata sehingga membantut pertumbuhan dan pembangunan kreatif mereka dalam industri itu.
Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar, Usahawan dan Koperasi negeri, Dato’ Mohamed Awang Tera, berkata kerajaan negeri menyediakan pelbagai saluran bagi memastikan pembangunan tekstil negeri serta mampu mencapai hasrat menjadikan Terengganu sebagai hab kelahiran, pembangunan, pembelajaran dan kajian tekstil tradisi di negara ini.

“Pada masa kini, Terengganu seharusnya berbangga dengan kewujudan Galeri Seni Warisan Terengganu dan Galeri Nur Zahirah sebagai pusat pembangunan reka cipta batik dan songket, selain menjadi pusat inkubasi, kajian, sumber daya dan pameran.

Manakala Kota Batik menumpukan kepada kreativiti dan keindahan batik serta Desa Ukiran Kayu menjadi pusat memaparkan kesenian ukiran kayu tradsional,” katanya dalam Simposium Tekstil Tradsional Asean Kali Ke-3, di taman Tamadun Islam, baru-baru ini.

Beliau berkata, Institut Kecemerlangan Rekaan Terengganu (TiDE) memainkan peranan penting dalam mempromosikan industry tekstil ini dalam pelbagai pameran dan seminar ke seluruh dunia termasuk negara Eropah.

Dato’ Mohamed juga menghargai sokongan yang diberikan Komuniti Seni Tekstil Tradsional Asean (Asean TTAC) yang berkongsi maklumat, pengetahuan, penyelidikan dan kepakaran untuk bekerjasama dalam memartabatkan serta memperrtahankan tekstil tradisi Terengganu.

Sebanyak 15 negara berkampung sempena simposium dua hari yang menghimpunkan 330 peserta negara Asean seperti Singapura, Indonesia, Brunei, Kemboja, Thailand, Myanmar, Laos dan Vietnam, selain negara sokongan Asean seperti Amerika Syarikat, Kanada, Jepun, Korea, Hong Kong dan Australia.

Malaysia terpilih sebagai tuan rumah selepas simposium pertama kali diadakan di Jakarta, Indonesia pada 2005 dan di Manila, Filipina pada 2009. Sementara simposium 2012 bakal dilaksanakan di Thailand.Dana Kebajikan Sosial Perubatan bantu rakyat

Oleh: Esah Abdullah

Kerajaan negeri telah membelanjakan RM8.6 juta atau 82 peratus di bawah Dana Khas Kebajikan Sosial Perubatan membabitkan 3,165 pesakit di seluruh negeri.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna negeri, YB Dr A. Rahman Mokhtar berkata, dana berkenaan dibelanjakan untuk membantu pesakit yang tidak berkemampuan bagi membiayai rawatan mereka.

“Antara yang dibantu termasuk pembelian peralatan untuk rawatan seperti kaki palsu, mesin oksigen concentrator, implant, lampin pakai buang dan bekalan susu khas,” katanya.

Katanya, kerajaan memperuntukan RM10 juta bagi tujuan berkenaan dan berkaitan ketidakmampuan pesakit membiayai kos rawatan dan ubat-ubatan akan dibantu sepenuhnya.

“Pesakit atau keluarga perlu merujuk kepada pihak hospital kerajaan dan surat pengesahan daripada doktor adalah perlu bagi penyaluran bantuan,” katanya.

YB Dr. A. Rahman berkata, kebajikan rakyat tidak pernah diabaikan dan segala maklumat bantuan yang disediakan sentiasa diuar-uarkan agar mereka yang tinggal jauh di pedalaman mendapat info dan tidak cemas bila berdepan masalah berkaitan.

Beliau kemudiannya menasihatkan orang ramai sentiasa membuat pemeriksaan kesihatan secara berkala kerana mencegah adalah lebih baik daripada mengubati.Pemimpin Umno Marang jelajah Sungai Jeniang

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Umno Bahagian Marang akan mengadakan program ‘river cruise’ menjelajah Sungai Jeniang, sebagai salah satu usaha mempromosi sungai tersebut yang diisytihar paling bersih di Terengganu.

Sungai Jeniang yang dihubungkan dengan Sungai Marang turut diwartakan bebas daripada sebarang pencemaran dan alam sekelilingnya dijaga dengan rapi.

Ketua Umno bahagian itu, Encik Yahya Khatib Mohamad, berkata program sehari itu yang melibatkan kempimpinan Umno semua peringkat di bahagian itu serta ahli-ahli Umno, akan diadakan dalam masa terdekat ini.

Beliau berkata, pada program itu pihaknya akan mengadakan pelbagai aktiviti termasuk memancing bagi memeriahkan acara.

“Tujuan utama program ini ialah untuk mempromosikan Sungai Jeniang yang diisytihar sebagai sungai terbersih di negeri ini. Acara jelajah sungai ini akan mendapat liputan meluas pihak media dan seterusnya memberi kesedaran kepada orang ramai mengenai kepentingan menjaga kebersihan sungai,’ katanya kepada Teganukita.

Beliau yang juga Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Masyarakat dan Wanita Negeri, berkata pihaknya juga berharap program itu akan merapatkan hubungan antara pemimpin Umno bahagian tersebut dengan masyarakat tempatan.

Katanya, program itu juga diharap dapat menaikkan nama Kampung Jeniang yang terkenal dengan pelbagai perusahaan tradisional seperti pembuatan kuih muih, dodol daun palas dan atap nipah.Tabung Penyakit Kronik – rakyat dapat faedah

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Bagi memastikan rakyat mendapat yang terbaik selaras dengan slogan “Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan”.Adik Ayub Mansor kini boleh bermain seperti kanak-kanak normal yang lain selepas menjalani pembedahan jantung. - Foto: Zulkipli Putra.

Kes 1

Kanak-kanak berusia lapan tahun, Ayub Mansor dari Kampung Simpang Tok Ku, Kuala Terengganu, sepatutnya berada di sekolah pada setiap hari persekolahan.

Bagaimanapun, disebabkan dia menghidap penyakit jantung yang kronik, kanak-kanak malang itu terpaksa menghabiskan banyak masa di atas katil.

Keluarga Ayub sedih apabila melihat dia tidak dapat bermain dengan kanak-kanak sebaya dan terpaksa berulang-alik ke Institut Jantung Negara (IJN) bagi mendapatkan rawatan.

Kunjungan Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, ke rumah keluarga Ayub kira-kira dua tahun lalu, telah merubah segala-galanya. Menteri Besar meminta Ayub dibawa ke Pusat Perubatan Prince Court di Kuala Lumpur bagi menjalani pembedahan dan semua kos ditanggung oleh kerajaan negeri.

Selepas menjalani pembedahan dan rawatan, kini Ayub bukan saja boleh ke sekolah pada setiap hari, tetapi dia juga mampu mengayuh basikal keliling kampung.


Kes 2Mohd Khaidill Sharifuddin, 5, dari Kampung Lubuk Lesong, Kemaman, juga menghidap penyakit jantung. Pemeriksaan doktor mendapati terdapat ‘ventricular septal defect’ iaitu lubang berukuran 10 mm di antara lubang bilik jantung kiri dan kanan kanak-kanak malang itu.

Pesakit kemudiannya menjalani pembedahan di hospital yang sama di mana 100 peratus kosnya ditanggung oleh kerajaan.

Kini Mohd Khaidill mampu menjalani kehidupan sebagai kanak-kanak normal dan tidak perlu berulang-alik ke hospital seperti sebelum ini.

Kes 3

Puan Nafisah Abdul Rahman, dari Kampung Kubang Parit, Kuala Terengganu tidak dapat meneruskan pekerjaan sebagai tukang jahit setelah menghidap penyakit kanser servik. Ibu tunggal berkenaan bukan setakat menganggung kesakitan akibat penyakit tersebut, tetapi kehidupan keluarganya juga terjejas kerana dia tidak mampu bekerja.

Bagaimanapun, kini Puan Nafisah berada dalam keadaan sihat setelah dia menjalani rawatan di Pusat Perubatan Prince Court selama hampir sebulan. Dia amat bersyukur dan berterima kasih kepada kerajaan negeri yang telah menanggung kos rawatan tersebut.

Begitulah gambaran tiga kes pesakit di negeri ini yang telah menerima kemudahan rawatan daripada Tabung Penyakit Kronik yang diwujudkan Kerajaan Terengganu khusus bagi membantu rakyat yang menghidap penyakit kronik.

Peruntukan RM10 juta disediakan bagi menubuhkan tabung tersebut bagi membiayai rawatan untuk menyembuhkan penyakit mereka.

Inilah sebahagian daripada sikap prihatin kerajaan negeri pimpinan Dato’ Seri Haji Ahmad, bagi memastikan rakyat mendapat yang terbaik selaras dengan slogan “Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan”.
25 March 2011

Produk pelancongan Terengganu perlu dieksploitasi

Oleh: Suriati Ali

Kepelbagaian produk pelancongan di Terengganu perlu dipromosikan secara sama rata dan tidak tertumpu kepada destinasi pulau saja kerana setiap tempat mempunyai tarikan berbeza.

Pengarah Tourism Malaysia negeri, Encik Mohd Nasir Khusairi, berkata keunikan Terengganu yang senonim dengan identiti budaya timur dan nilai keIslaman tinggi perlu dieksploitasi sebaik mungkin dalam usaha menarik kehadiran pelancong terutama dari negara jiran termasuk Singapura.

Katanya, sudah tiba masanya kita mengalih perhatian daripada laut ke darat dengan mempromosikan produk warisan yang kita ada seperti makanan tradisional, gaya hidup, kraftangan dan adat serta budaya yang tiada di tempat mereka.

“Selain mengembalikan nostalgia rumpun Melayu dan Islam bagi pelancong luar, kehadiran mereka juga dapat menjana ekonomi penduduk setempat apabila berbelanja di Terengganu dan keadaan itu disifatkan sebagai program serampang dua mata,” katanya ketika ditemui, di satu majlis, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, baru-baru ini.

Menurutnya, kerjasama erat antara pelbagai agensi kerajaan negeri dan masyarakat setempat diperlukan untuk merealisasikan hasrat itu sekali gus memperluaskan skop pelancongan secara menyeluruh di Terengganu walaupun negeri ini sinonim dengan keindahan pantai dan pulau.
Industri pelancong mampu jana ekonomi

Oleh: Suriati Ali

Industri pelancongan Terengganu mempunyai nilai tambah tinggi dan berupaya menjadi pemangkin utama kepada pertumbuhan ekonomi setempat.

Berdasarkan kemasukan 2.5 juta kemasukan pelancong tempatan dan luar negara direkodkan tahun lalu, industri ini mampu memperolehi hasil pendapatan sebanyak RM2.2bilion.

Manakala pada tahun ini pula 3.5 juta pelancong disasarkan dengan anggaran pendapatan sejumlah RM2.5 bilion hingga RM2.8 bilion.

Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan Negeri, YB Haji Wan Abdul Hakim Wan Mokhtar, berkata kerajaan negeri akan memastikan sektor ini terus berkembang dan memberi manfaat kepada rakyat.

“Kita mengucapkan terima kasih kepada Kerajaan Pusat yang telah bersetuju menjadikan Pulau Bayas di Tasik Kenyir, Hulu Terengganu sebagai kawasan bebas cukai.

“Sejajar keputusan ini, RM40 juta diperuntukkan untuk tujuan pembangunan di kawasan itu di mana kini sudah memasuki fasa penyediaan pelan,” katanya.

Katanya, kita bukan sahaja akan memajukan Pulau Bayas malah pulau-pulau disekitarnya melalui konsep Kenyir Island Hopping (KIH) sebagai destinasi percutian keluarga dengan tarika eko pelancongan yang pelbagai.

Antaranya, Taman Burung di mana kini sudah dibuka sebagai percubaan kepada pelajar sekolah manakala Taman Tropika dan Taman orkid pula kerja-kerja infrastruktur terakhir sedang giat dijalankan.Songket Terengganu jadi dekorasi dalam Dewan Undangan Negeri

Oleh: Aida Abd Rahman

Penggunaan songket bukan hanya terhad kepada pemakaian semata-mata, malah dipelbagaikan penggunaannya sejajar dengan perkembangan teknologi dan inovasi terkini.

Malah, songket Terengganu bakal menjadi dekorasi yang akan memperindahkan lagi bangunan Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu yang kini sedang menjalani kerja pengubahsuaian dan dijangka siap sebelum persidangan pertama DUN 2011 yang dijadualkan pada Mei ini .
Pengusaha Nor Atikah Songket, Mohd Nor Ashari, beliau berasa sungguh bertuah dan berbangga kerana Kerajaan Terengganu memilih produk tekstil tradisi tempatan itu sebagai satu daripada dekorasi dinding yang bakal menghiasi ruang penting dalam komposisi pentadbiran negeri.

“ Sebelum ini, mungkin ramai di kalangan kita tidak terfikir bahawa penggunaan songket juga indah sebagai hiasan yang mampu menjadi tarikan dan mengindahkan lagi ruang atau satu-satu kawasan. Ia juga lambang identiti dan kesenian negeri.

“Hasil gabungan idea ramai pihak, songket yang dihasilkan perusahaan saya menjadi pilihan dan bakal diketengahkan di dalam Dewan Undangan Negeri. Ini satu pengiktirafan dan saya amat berbangga kerana pengusaha tempatan sentiasa diberi peluang menonjolkan lagi produk menerusi pelbagai cara,” katanya ketika ditemui di satu majlis, di Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu, baru-baru ini.

Dalam pada itu, bangunan Dewan Undangan Negeri, yang terletak di Tingkat U2 Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu yang digunakan kira-kira 24 tahun yang lalu menjalani kerja pengubahsuaian sejak penghujung tahun lalu.

Kerja-kerja pengubahsuaian yang sedang giat dilaksanakan bagi memastikan supaya ruang itu memenuhi ciri-ciri keperluan masa kini.

Yang DiPertua Dewan Undangan Negeri, YB Dato' Tengku Putera Tengku Awang berkata, apabila selesai kerja itu kelak, tempat persidangan Dewan Undangan Negeri Terengganu akan lebih selesa dan menarik.

"Ia adalah tempat yang mulia bagi tujuan perbincangan untuk kesejahteraan dan pembangunan rakyat, oleh itu tempat yang mulia ini mestilah disempurnakan sebaik mungkin," katanya.
Operasi berkas 54 pelajar ponteng

Oleh: Aida Abd RahmanOperasi Gerak Gempur Basmi Ponteng Sekolah berjaya menahan 54 pelajar sekolah menengah berusia 14 hingga 17 tahun yang sedang ponteng di sekitar Kuala Terengganu termasuk kawasan Gong Badak, pagi semalam.

Sebahagian pelajar berkenaan yang lengkap berpakaian sekolah dan sebahagian lagi berpakaian biasa ditahan dalam operasi tiga jam melibatkan Pejabat Pelajaran Daerah dengan kerjasama polis, Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK), Ikatan Relawan rakyat Malaysia (Rela) serta Jabatan Kesihatan.
Timbalan Pegawai Pelajaran PPD Kuala Terengganu, Encik Azahar Abu Bakar, berkata operasi itu dilaksanakan secara serentak seluruh negeri bagi memastikan masalah ponteng sekolah di kalangan pelajar dapat ditangani secara bersepadu dan serius.

Seramai 13 pelajar yang ditahan dari Sekolah menengah kebangsaan (SMK) Gong Badak, SMK Bukit Besar (14), SMK Bukit Tunggal (sembilan), SMK Seri Budiman (tujuh), dua pelajar SMK Panji Alam dan masing-masing tiga pelajar dari SMK Bukit Guntong, SMK Agama Tok Jiring dan SMK Ibrahim Fikri.

Encik Azahar berkata, ketika serbuan sebahagian pelajar berkenaan asyik menyaksikan acara sukan Majlis Sekolah Daerah Kuala Terengganu Utara.

“Kita menyerbu ke kawasan yang menjadi `port’ pelajar untuk ponteng. Kita juga menahan beberapa pelajar ponteng yang kononnya mahu menyokong rakan yang sedang menyertai acara sukan di kompleks itu, “katanya selepas member taklimat kepada pelajar terbabit serta ibu bapa mereka di Dewan SMK Ibrahim Fikri.

Katanya, hasil operasi itu juga, pihaknya mendapati seorang pelajar lelaki yang ditahan positif dadah selepas melakukan ujan air kencing.
PPDNKKT laksana 60 program dekati pengguna

Oleh: Esah Abdullah

Pejabat Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Terengganu (PPDNKKT) merancang mengadakan 60 program kepenggunaan sepanjang tahun ini membabitkan peruntukan RM390,000.

Timbalan Pengarahnya, Encik Abdul Ghani Harun berkata, program yang dirancang itu merupakan kesinambungan tanggungjawab jabatan bagi melindungi kepentingan pengguna di negeri ini.

“Pelbagai pendekatan membabitkan segenap lapisan masyarakat antaranya, mengadakan ceramah, pameran, sembang pengguna serta kempen agihan risalah untuk memberi kesedaran tentang hak mereka sebagai pengguna,” katanya.

Program Bestari turut di adakan pada minggu pertama di setiap daerah bermula di Hulu Terengganu, diikuti Besut, Dungun, Kemaman, Setiu, Kuala Terengganu dan Marang serta merancang setiap program akan diarasmikan oleh wakil rakyat di kawasan terbabit.

“Setiap program yang dianjurkan tumpuan khusus adalah untuk pengguna terutama golongan yang tinggal di kawasan pedalaman kerana kumpulan ini agak lambat mendapat info terhadap setiap isu yang berbangkit,” katanya.

PPDNKKT juga merancang beberapa program baru di kawasan baru yang dikenal pasti di bawah projek pengedaran barang perlu di Sungai Sayap, Keruak, Pulau Perhentian, Besut dan Mukim Pasir Raja, Hulu Dungun.

Manakala projek penyeragaman harga LPG dan program komuniti ‘drumming’ turut diadakan di kawasan berkenaan termasuk di Pulau Redang, Kuala Terengganu.Kerajaan sedia ratusan juta untuk sedia kemudahan jalan

Oleh: Esah Abdullah

Berdasarkan perancangan, pelaksanaan dan pemantauan, kerajaan negeri terus memacu pembangunan infrastruktur dan kemudahan awam yang menyeluruh dan seimbang.

Pengerusi Jawatankuasa Infrastruktur dan Kemudahan Awam negeri, Datuk Zaa’bar Mohd Adib berkata, kerajaan menyediakan peruntukan besar untuk projek jalan negeri(luar bandar) dan persekutuan serta pembinaan jambatan mengikut keutamaan di daerah.

Katanya, antara keutamaan projek termasuklah persimpangan bertingkat di Bandaraya Kuala Terengganu membabitkan Jalan Batu Buruk ke Jalan Kamarudin dan ke persimpangan Cabang Tiga/Kuala Berang,Kuala Terengganu yang menelan kos RM465 juta.

“Jalan Kemajuan ke Jambatan Sultan Mahmud (RM170 juta) dan dari Jambatan Sultan Mahmud ke jalan Sultan Mohamad (RM165 juta),” katanya.

Selain itu katanya, kerajaan merancang membina jalan utama dari Universiti Darul Iman (UDM) dan Taman Ilmu ke Kampung Raja di Besut dan Jalan Kuala Terengganu By-Pass fasa 3 dan Feeder Road (RM120 juta).

“Kerajaan juga memperuntukan RM400 juta bagi projek pembinaan jambatan kedua yang merentasi Sungai Terengganu bagi mengelak kesesakan di jambatan Sultan Mahmud terutama ketika waktu puncak,” katanya.

Katanya, semua cadangan projek akan dilaksanakan secara berperingkat mengikut keperluan berbentuk baru dan sambungan kemudahan sedia ada .Ampangan Jajar Baru Sungai Besut tingkat hasil padi

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Pembinaan Ampangan Jajar Baru Sungai Besut atau lebih dikenali ‘Besut Barrage’ yang berharga RM86 juta dapat membantu meningkatkan kecekapan bekalan air ke kawasan jelapang padi di daerah Besut.

Projek berkenaan juga dijangka dapat membantu meningkatkan pengeluaran padi di kawasan berkenaan sehingga mencecah 6 metrik tan sehektar menjelang tahun 2015.

Secara tidak langsung, projek yang dirancang kerajaan itu bertujuan meningkatkan hasil pendapatan para petani serta mengatasi masalah banjir di kawasan tersebut.

Mengikut Berita Ketara 2010, empangan baru itu yang terletak kira-kira 10 kilometer dari bandar Jertih, mula dibina pada 7 Jun 2009 dan mengambil masa 20 bulan untuk disiapkan.

Pembinaan empangan itu bertujuan menyediakan bekalan air yang lebih efisien serta mencukupi dalam meningkatkan hasil padi di samping bertindak sebagai sokongan kepada tebatan banjir bagi seluruh kawasan Pembangunan Pertanian Bersepadu Terengganu Utara (Ketara).

Projek itu dapat meningkatkan bekalan air ke kawasan Ketara sebanyak 28 peratus iaitu dari sembilan cumec kepada 11 cumec di mana struktur baru itu dapat menakung bekalan air pada paras bekalan penuh (FSL) 14.9 m.

Dengan adanya empangan itu, lebihan curahan hujan pada musim tengkujuh dapat ditakung dan disimpan secara berkesan.100,000 murid di Terengganu guna e-Book akhir tahun ini

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Dulunya sejak zaman berzaman, Terengganu lebih dikenali dengan keropok lekor dan songket tenun yang sangat halus buatannya.

Para pelancong datang dari jauh semata-mata mahu menikmati keenakan keropok lekor dan memberi sehelai dua songket sebagai ‘ole-ole’ untuk dibawa pulang ke tempat masing-masing.

Namun begitu, kejayaan demi kejayaan yang diraih di bidang pelajaran sejak kebelakangan ini, mula mengalih pandangan masyarakat luar terhadap negeri ini.

Terkini nama Terengganu terus menjadi sebutan apabila ia mengorak maju di bidang Teknologi Maklumat dan Komunikasi dengan terhasilnya e-Book.

Kejayaan menjadi perintis e-Book menjadikan Terengganu cukup masyhur, termasuk di kalangan negara luar apabila produk tersebut turut diimport ke beberapa negara luar.
Sehingga ini, lebih 50,000 murid Tahun Empat, Lima dan Enam di seluruh negeri sudah mendapat e-Book yang diagih secara percuma oleh kerajaan negeri.

Menteri Besar, Dato’ Haji Ahmad Said, berkata kira-kira 100,000 murid sekolah rendah akan mendapat e-Book menjelang akhir tahun ini.

Proses pengagihan e-Book akan diteruskan dalam tempoh terdekat bagi memastikan sasaran 100,000 murid mendapat e-Book akan dicapai, sebelum sesi persekolahan 2012 bermula.

Kedudukan Terengganu sebagai negeri terbaik dalam peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) selama 10 tahun berturut-turut menjadi penyuntik semangat kepada pemimpin kerajaan negeri untuk menyediakan kemudahan terbaik kepada para pelajar.

Hakikat ini terbukti apabila kini kelas maya diperkenalkan membabitkan tiga buah sekolah rendah di Kuala Terengganu dan Kemaman.

Dengan penggunaan pembelajaran secara ‘online’ itu diharapkan prestasi pelajar dapat ditingkatkan dan kelas tersebut diperluaskan di seluruh negeri.

Program e-Book kini mendapat pujian di kalangan pendidik, cendikiawan dan pemimpin kerajaan di dalam dan luar negara.24 March 2011

Sistem pembelajaran taska YPK dinaiktaraf

Oleh: Suriati Ali

Sistem pendidikan kanak-kanak di 65 Taska Keluarga dan Taska Permata Keluarga di bawah pengurusan Yayasan Pembangunan Keluarga (YPK) dinaiktaraf bersesuaian dengan perubahan sistem pendidikan di negeri ini.

Taska berkenaan dilengkapi kemudahan pembelajaran canggih atau dikenali sebagai TB-kids di mana kanak-kanak berumur empat tahun ke bawah boleh mengenali pelbagai jenis haiwan, kenderaan, abjad dan sebagainya melalui skrin sesentuh.

Tinjauan pemberita Teganukita mendapati, kanak-kanak yang belajar menggunakan kaedah itu bukan sahaja menunjukkan minat dan semangat untuk mencuba malah berdisplin serta mampu duduk diam kerana teruja mendengar suara, melihat setiap pergerakan gambar atau abjad apabila disentuh guru atau rakan.

Pendekatan itu membuatkan kanak-kanak cepat belajar dan mudah mengingati berbanding menerangkan sesuatu perkara menggunakan buku atau `flash card’.

Penolong Pengurus Taska YPK Batas Baru, Kuala Terengganu, Puan Norhayati Omar berkata, kanak-kanak yang mendapat pendidikan di taska YPK cukup bertuah kerana pelbagai kemudahan dapat dinikmati.

Ini termasuk setiap kelas dilengkapi kemudahan penghawa dingin, menu makanan yang berkhasiat dan mampu dinikmati sebanyak empat kali dalam tempoh lapan jam, pengasuh berpendidikan tinggi dan pelbagai jenis permainan canggih dan moden dapat dicuba.

“Kanak-kanak taska YPK cukup berdisplin kerana mereka tahu apa yang perlu dilakukan ketika ingin tidur, makan dan bermain.

“Pengasuh atau pembimbing yang telah melalui pelbagai jenis kursus mempunyai kaedah tersendiri untuk mendisplin setiap kanak-kanak di bawah jagaan masing-masing,” katanya.

Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Masyarakat dan Wanita Negeri, YB Yahya Khatib, berkata kerajaan negeri melaksanakan pelbagai pendekatan semata-mata ingin melihat anak jati Terengganu mendapat pendidikan sempurna dari awal usia lagi.

Seramai 3,700 kanak-kanak berusia dua bulan hingga empat tahun mendapat pendidikan di 65 taska YPK seluruh negeri ini.

Katanya, kemudahan taska yang disediakan ini nyata memberi manfaat kepada ibu bapa terutama mereka yang bekerja dan mengalami masalah untuk menempatkan anak masing-masing.

“Kemudahan yang diterima itu dikenakan yuran yang sangat berpatutan setanding dengan perkhidmatan yang ditawarkan,” katanya.Kos RM29.5 juta untuk kecantikan dan kebersihan

Oleh: Suriati Ali

Kerajaan negeri cukup prihatin mengenai kebersihan, kecantikan dan pembangunan bandar serta luar bandar di Terengganu apabila menyediakan peruntukan RM29.5 juta bagi tujuan itu tahun ini.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Infrastruktur dan Kemudahan Awam, Datuk Haji Za’abar Mohd Adib berkata, kos itu meliputi kontrak-kontrak kebersihan dalam kawasan pentadbiran Pihak Berkuasa Tempatan (PBT), pembersihan pulau-pulau, pertandingan kebersihan dan pembelian tong sampah serta pembekalan pokok teduhan dan hiasan.

Manakala bagi kemudahan infrastruktur dan utiliti yang terancang sebanyak RM24.5 juta diperuntukkan untuk pembinaan dan penyelenggaraan parit serta longkang dalam kawasan PBT dan sistem saliran di Mak Lagam, Kemaman.

“Program ini bertujuan menyelesaikan masalah banjir dan longkang tersumbat yang sering berlaku di musim tengkujuh.

“Bagi memastikan keselamatan awam dan keindahan bandar, kualiti pencahayaan serta landskap pula membabitkan kos RM6 juta, manakala RM3 juta pemasangan kamera litar atau CCTV,” katanya.

Katanya, kerajaan akan membina pasar, rumah kedai, terminal pengangkutan awam, pembaikian pusat-pusat sivik dan dewan majlis serta penyelenggaraan bangunan di seluruh negeri.Kerajaan bantu ibu tunggal berdikari

Oleh: Esah Abdullah

Kerajaan negeri menyediakan pelbagai bantuan dan sokongan bagi meringankan beban golongan miskin, terutama ibu tunggal agar dapat meneruskan kehidupan dengan lebih terjamin.

Langkah itu bertujuan memastikan golongan berkenaan, khususnya mereka yang mempunyai anak masih bersekolah mampu menjalani kehidupan lebih berkualiti dan tidak tercicir daripada pelajaran.

Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Masyarakat dan Wanita negeri, YB Yahya Khatib Mohamad berkata melalui Yayasan Pembangunan Keluarga (YPK) banyak program disediakan khusus kepada ibu tunggal untuk berdikari.

“Di samping bantuan berbentuk kewangan, barangan, kursus kemahiran juga ditawarkan bagi membantu golongan berkenaan membuka perniagaan kecil-kecilan serta kemahiran menjahit pakaian dan sebagainya,” katanya pada majlis Bicara Bersama Media sempena tiga tahun ‘Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan Negeri Terengganu’ di Hotel Tanjung Vista, Kuala Terengganu.

Katanya, pada masa ini kira-kira 20,000 ibu tunggal berdaftar di seluruh negeri dan kerajaan sentiasa memberi penekanan dalam soal kebajikan dan keperluan anak-anak di bawah tanggungan mereka.

“Di YPK juga disediakan pakar motivasi bagi sesi pemulihan emosi terutama mereka yang menghadapi tekanan perasan selepas kehilangan orang tersayang atau berhadapan masalah mendidik- anak-anak di zaman yang mencabar ini ,” katanya.

YB Yahya menegaskan kerajaan sebenarnya tidak pernah mengabaikan golongan rakyat bermasalah sebaliknya menyediakan ruang dan peluang seluas-luasnya bagi membantu meringankan beban mereka.

Kempen pengurangan harga insentif kerajaan untuk rakyat

Oleh: Esah Abdullah

Kempen pengurangan harga barang merupakan satu insentif kerajaan untuk memastikan semua lapisan rakyat membayar barang keperluan mengikut harga standard yang ditetapkan.

“Kita tidak mahu mereka yang berada di daerah-daerah membeli barang keperluan harian berbeza dengan apa yang dibayar oleh pengguna di bandar,” kata Timbalan Pengarah Pejabat Perdagangan Dalam negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Terengganu (PPDNKKT), Encik Abdul Ghani Harun.

Katanya, PPDNK akan bekerjasama dengan pengurusan pasar raya dan pasar mini yang terdapat di negeri ini untuk menawarkan penyelarasan harga barangan di bawah kawalan kerajaan.

“Contohnya beras ST15, kerajaan beri subsidi RM4 supaya harga dapat kekal RM18.00 sekampit, tepung harga semasa RM1.35 sekilo berbanding harga sebenar RM1.80 (subsidi 45 sen), gula RM2.10 harga sebenar RM2.50 (subsidi 40 sen) serta minyak masak hanya RM2.50 berbanding harga sebenar RM3.50 (subsidi RM1.00),” katanya.

Katanya, sekarang harga gas cuma RM26.60 sedangkan harga sebenar adalah RM53.62 jadi kerajaan telah beri subsidi RM27 setong, begitu juga petrol RON95 yang dijual dengan harga RM1.90 sedangkan harga sebenar RM2.33 (subsidi 43 sen seliter).

Beliau berkata, bukan setakat pengguna di daerah-daerah kempen ini juga membabitkan mereka yang tinggal di pulau-pulau dan kawasan pedalaman.

“Kita telah menyewa sebuah kapal dari Kuala Besut untuk membawa barang keperluan ke Pulau Perhentian bagi memastikan mereka juga memperolehi harga barangan seperti apa mana yang terdapat di tanah besar,” katanya..

Katanya, kos pengangkutan akan disubsidi oleh kerajaaan bagi membolehkan harga yang dijual di kawasan pedalaman dan pulau sama dengan harga yang diperolehi masyarakat di bandar.

“Semua itu adalah untuk kebajikan kepada pengguna dan meredakan kesusahan mereka di pedalaman mendapat bekalan makanan dengan harga yang stabil sekali gus memberi peningkatan kepada pengguna,” katanya.

Saingan sengit, Terengganu kekalkan prestasi cemerlang SPM

Oleh: Aida Abd Rahman

Persaingan untuk muncul sebagai negeri terbaik Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2010 seluruh negara amat sengit, bagaimanapun Terengganu masih mengekalkan prestasi cemerlangnya dan berjaya menghasilkan peningkatan ketara dalam keputusan itu, kata Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said.

Beliau berkata demikian ketika sidang akhbar selepas pengumuman keputusan SPM 2010 di Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA) Tok Jiring, Kuala Terengganu, semalam (23 Mac).

Menteri Besar sebelum itu menyampaikan komputer riba berjenama `TC' (Terengganu Computer) kepada setiap 17 pelajar cemerlang berkenaan sebagai hadiah berikutan kecemerlangan mereka dalam peperiksaan awam itu.
“Sekurang-kurangnya kita berasa bertuah dan berbangga dengan pencapaian kali ini dan melihat dari segi pencapaian sekolah, dari segi pelajarnya kalau dulu (2009) kita mendapat lima pelajar mendapat keseluruhan A dan sekarang meningkat kepada 17 pelajar.

“Daripada enam sekolah terbaik meningkat kepada tujuh. Begitu juga dari segi mata pelajaran daripada 33 mata pelajaran kepada `49 mata pelajaran menunjukkan peningkatan,” katanya.

Dato' Seri Ahmad berkata, kejayaan itu jelas menggambarkan kerjasama semua pihak terutama Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu, Pejabat Pelajaran Daerah, ibu bapa dan guru-guru yang memberikan komitmen mereka bagi memastikan hasrat menjadikan Terengganu sebagai `Negeri Anjung Ilmu’ dan juga program `201052’ akan tercapai satu masa nanti.

Dalam pada itu, Menteri Besar juga akan mengkaji semula mengenai prestasi pelajar Sekolah Imtiaz dan sekolah elit seluruh Terengganu yang gagal menghasilkan pelajar terbaik pada SPM kali ini.

“Dalam Penilaian Menengah Rendah mereka cemerlang, kenapa dalam SPM mereka kurang cemerlang dan kita akan tengok perkara ini nanti. Begitu juga dengan sekolah elit kita tidak menunjukkan pencapaian agak bagus pada kali.

“Saya sudah berbincang dengan pengarah (JPNT) untuk memanggil pengetua-pengetua sekolah berkenaan apakah pendekatan yang mesti kita lakukan kerana sepatutnya kita mendapat lebih ramai lagi selain 17 pelajar cemerlang kali ini,” katanya.

Di samping itu, perubahan sikap ibu bapa yang semakin memberi perhatian kepada pendidikan anak mereka juga antara faktor yang menjadi dorongan bagi meningkatkan pencapaian negeri dalam keputusan SPM ini.

Beliau juga berbangga dengan prestasi yang ditunjukkan pelajar cemerlang terutama di kalangan anak buruh serta kemampuan pelajar Tiong Hua, Wong Yujing, 18, dari Sekolah Menengah Kebangsaan Sultan Sulaiman yang mampu mendapat A+ dalam Tasawwur Islam.

“Jika pelajar Tiong Hua boleh mendapat A+ dalam Tasawwur Islam, kenapa tidak pelajar sekolah agama kita? Ini satu cabaran kepada (pelajar agama Islam) ,” katanya.

Dalam keputusan SPM yang diumumkan serentak semalam, Terengganu terus melakar kecemerlangan apabila gred purata negeri mencapai 5.03 bagi 2010 berbanding 5.17 tahun sebelumnya.

Pengecilan nilai gred purata negeri menunjukkan prestasi keseluruhan meningkat. Malah, peratusan calon yang memperolehi A ( kombinasi A+, A dan A-) dalam semua subjek yang diambil meningkat 0.5 peratus daripada 1.31 peratus (283 calon) pada 2009 kepada 1.88 peratus (405 calon) pada 2010.

Selain itu, peningkatan juga direkodkan dalam peratusan calon yang lulus semua subjek, iaitu 2.96 peratus daripada 53.58 peratus (11,601 calon) pada 2009 kepada 56.54 peratus (12,182 calon) pada 2010.

PAS GANTI UMNO – Pas terkenang masa dulu

Oleh: Kamarudin Mat Akib dan Harun Hassan

Rakyat Terengganu akan menanggung akibat jika mereka menyokong Pas yang kini semakin ghairah menggunakan slogan “Pas ganti Umno”.

Bagi memenuhi permintaan seorang wartawan tempatan supaya beliau memberi komen slogan “Pas ganti Umno”, Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Terengganu, YB Yahya Khatib Mohamad, memberi komen berikut:

“Saya teringat dengan senikata sebuah lagu lama dendangan Allahyarham R Azmi yang berbunyi ‘terkenang semasa dulu, hatiku merasa pilu’. Apa makna senikata lagu ini? Saya mentafsirkan pemimpin Pas ini terkenang apa yang mereka sudah buat pada suatu masa dahulu,” ujarnya.

Secara lebih lanjut beliau menjelaskan Pas pernah memerintah negeri ini pada tahun 1999 hingga 2004 di mana rakyat Terengganu sudah merasai keperitan hidup di bawah pemerintahan parti itu.

“Semasa Pas memerintah Terengganu mereka tutup Tadika Kemas menyebabkan kanak-kanak tidak dapat bersekolah. Mereka rantai mesin jahit di kelas menjahit di kampung-kampung. Mereka bertindak zalim merampas kereta Exco dan masuk ke bangunan Wisma Darul Iman secara tidak berhemah.

“Banyak kezaliman yang dilakukan oleh Pas dengan Jawatankuasa Syura Rakyat (JSR) bertindak secara keterlaluan di kampung-kampung,” tambahnya.

Sewaktu Pas memerintah Terengganu, negeri ini mengalami zaman gerhana di mana tidak banyak projek pembangunan dilakukan dan tanah kerajaan dibahagikan kepada kroni-kroni mereka saja.

Pada masa itu juga pegawai kerajaan ditukar sesuka hati dan ramai imam dan bilal dipecat kerana mereka tidak menyokong pemimpin parti itu.

YB Yahya berkata, jika Pas diberi peluang memerintah semula negeri ini, mereka akan mengulangi perkara yang sama dan rakyat akan menanggung akibatnya.

Justeru itu, beliau mengingatkan rakyat supaya tidak membiarkan pemimpin Pas mengingati masa lalu mereka dan mengulangi kesilapan yang sama terhadap penduduk tempatan.Pilihan raya Sarawak 16 April

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan Pilihan Raya Sarawak ke-10 akan diadakan pada 16 April iaitu hari Sabtu manakala penamaan calon 6 April (Rabu).

Ini bermakna parti-parti politik yang akan mengambil bahagian dalam pilihan raya itu mempunyai masa 10 hari untuk berkempen.

SPR menerima makluman secara rasmi mengenai pembubaran DUN Sarawak pada 21 Mac lalu bagi memilih Adun-Adun baru untuk mengisi kerusi-kerusi DUN yang ditetapkan di seluruh negeri itu.

SPR akan menggunakan daftar pemilih suku pertama , kedua, ketiga dan keempat tahun 2010 yang didaftarkan pada 25 Mac lalu yang melibatkan 979,796 pengundi. Daripada jumlah itu, seramai 961,433 orang adalah pengundi biasa manakala 18,368 pengundi pos.

Bagi melancarkan proses pengundian, SPR menyediakan 1,740 pusat pengundian dengan 2,561 saluran untuk pengundi membuang undi.

Bagi pilihan raya Sarawak kali ini SPR menyediakan 24,379 petugas, termasuk 71 Pegawai Pengurus Pilihanraya (RO) bagi memastikan proses penamaan calon, pengundian dan pengumuman keputusan pilihan raya, berjalan lancar.

Berdasarkan Pilihan Raya Sarawak ke-9 yang diadakan pada 20 Mei 2006, Barisan Nasional (BN) memenangi 62 kerusi daripada keseluruhan 71 kerusi yang dipertandingkan.

Parti Tindakan Demokrat (DAP) pula hanya menang enam kerusi manakala Parti Keadilan Rakyat (PKR) cuma menang satu kerusi.

Dua parti lain iaitu Parti Kebangsaan Sarawak (Snap) dan calon Bebas (Parti Cinta Malaysia) masing-masing menang satu kerusi.Umno atasi masalah dalaman

Oleh: Kamarudin Mat Akib dan Harun Hassan

Umno Terengganu berjaya mengurangkan masalah dalaman dan kini berada dalam kedudukan terbaik bagi menghadapi pilihan raya umum kerana pemimpinnya mengetepikan kepentingan peribadi, demi masa depan parti .

Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Terengganu, Encik Yahya Khatib Mohamad, berkata pihaknya melalui jawatankuasa pengurusan sentiasa memantau keadaan itu dan akan mengambil tindakan segera jika didapati terdapat masalah tertentu yang timbul, bagi menjaga kestabilan parti.

“Alhamdulillah dengan berkat muafakat dan atas kesedaran semua pemimpin Umno sayang kepada parti kita, masalah dalaman parti dapat diselesaikan secara baik,” katanya ketika menjawab soalan pihak media mengenai perbalahan yang dikatakan berlaku dalam pucuk pimpinan Umno Terengganu.

Malah, beliau berkata, pemimpin Umno Terengganu kini sedia menerima apa saja arahan daripada pucuk tertinggi pimpinan, termasuk dalam menentukan soal calon jika berlaku pembubaran Parlimen dan Dewan Undangan Negeri.

Kenyataan ini pastinya akan menggembirakan rakyat negeri ini, khususnya pemimpin di peringkat sayap parti dan cawangan-cawangan Umno yang mehu melihat parti itu terus teguh dan menerajui Barisan Nasional (BN) pemerintahan negeri ini selepas Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-13 nanti.

Ia juga bakal menjadi tonik untuk mereka bekerja keras bagi memantapkan lagi parti dalam setiap peringkat dan merealisasikan hasrat pucuk pimpinan Umno untuk terus menerajui pemerintahan negeri ini selepas PRU 13 dan merampas semula kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) yang dimenangi oleh Pas.

Kini lapan DUN dikuasai oleh Pas dan tidak mustahil jumlah itu boleh dikurangkan jika pemimpin dan ahli Umno mengembleng tenaga dan bersatu bagi menjatuhkan calon Pas yang bertanding di DUN berkenaan pada pilihan raya akan datang.
Hentikan segera tabiat buruk buang sampah di sungai

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Tabiat buruk segelintir masyarakat tempatan yang gemar membuang sampah di dalam sungai perlu dihentikan segera bagi memastikan sungai-sungai di negeri ini tidak terus tercemar, sekaligus menyebabkan kemusnahan ekologi dan hidupan sungai.

Jika tabiat itu terus menjadi amalan, generasi akan datang pasti mengutuk masyarakat kita kerana kealpaan kita memulihara anugerah Ilahi ini.

Bukan itu saja, kerajaan negeri terpaksa mengeluarkan peruntukan besar setiap tahun bagi membersihkan sungai-sungai di seluruh negeri yang dipenuhi dengan sampah-sarap yang dibuang mereka tidak bertanggungjawab.

Buktinya, kerajaan negeri melalui Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) memasang 30 perangkap sampah di sungai-sungai tertentu membabitkan kos RM1 juta pada tahun lalu.

Mengikut laporan baru-baru ini, Pengerusi Jawatankuasa Perindustrian, Perdagangan dan Alam Sekitar Negeri, YB Toh Chin Yaw, berkata semua perangkap itu dipasang di laluan utama air sepanjang Sungai Terengganu bagi memerangkap pelbagai jenis sampah yang dibuang pihak tidak bertanggungjawab.

Langkah itu bukan sahaja bertujuan mengindahkan sungai, tetapi turut berfungsi bagi mengelakkan kejadian banjir, terutama di kawasan rendah.

Tga jenis perangkap sampah yang dipasang itu dikenali sebagai `Grass Polutant Trap’ (GPT), `Modular Floating Rubish Trap’ (MFRT) dan `Anti Back Flow Rubish Trap’ (ART).

Antara lokasi yang dipasang perangkap itu ialah Alor Lorong Jamil, Alur Chabang Tiga, Alur Hiliran, Alur Manir, Alur Buloh, Alur Sekati, Parit Tok Adis, Alur Tok Molor, Alur Guruh Telok Pasu, Parit Sungai Pinang, Sungai Paloh, Alur Manir dan Alur Buluh Duri Bukit Tunggal.

Perangkap sampah itu turut dipasang di sepanjang Sungai Kuala Ibai dan beberapa longkang utama di kawasan Chendering, Kuala Terengganu.

Alangkah baiknya jika masyarakat kita tidak membuang sampah di dalam sungai dan peruntukan bagi tujuan itu dialihkan bagi tujuan lain yang memberi faedah penduduk negeri ini.

Rakyat perlu memikirkan saranan ini kerana agama sendiri melarang kita mengotori sungai yang dijadikan Tuhan bagi pelbagai tujuan seperti pengairan untuk pertanian dan hidupannya di dalamnya boleh diambil sebagai sumber rezeki.

Pelajar Tiong Hua perolehi A+ dalam Tasawwur , Pendidikan Islam

Oleh: Aida Abd Rahman

Tiga pelajar Tiong Hua, antara 17 pelajar terbaik Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2010 seluruh Terengganu memecah tradisi apabila masing-masing mendapat A+ dalam mata pelajaran Tasawwur Islam dan Pendidikan Islam.Selain mengambil subjek Tassawur Islam, Wong Yujing dari Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Sultan Sulaiman berjaya mendapat juga memperolehi A+ dalam mata pelajaran Bahasa Melayu (BM), Bahasa Inggeris (BI), Pendidikan Moral, Sejarah, Matematik, Matematik Tambahan, Fizik, Kimia dan Biologi.
Pelajar yang berasal dari Kampung Gong Badak itu mula meminati mata pelajaran Tasawwur Islam kerana dipengaruhi oleh pergaulan dengan rakan-rakan yang majoriti adalah beragama Islam.

Sejak Tingkatan Empat, dia mula mengikuti mata pelajaran itu dengan dorongan rakan-rakan beragama Islam selain ibu bapanya yang langsung tidak membantah, sebaliknya juga memberi sokongan penuh. Berdasarkan faktor itu, dia bertekad untuk melakukan lebih baik berbanding rakan-rakan yang lain.

“Apa yang penting kita perlu memahami subjek yang diambil untuk menghasilkan kecemerlangan dalam peperiksaan. Sebagaimana konsep 1 Malaysia, saya merasakan tiada halangan untuk saya turut sama bersama rakan Islam yang lain belajar subjek itu.
“Mereka belajar sejak kecil dan saya mendapat bantuan rakan-rakan serta guru selain mentelaah sendiri subjek itu dengan menggunakan buka teks,” katanya.

Manakala Lim Fang Sheng, dari SMK Sultan Ismail 2, Kemaman memperolehi 9 A+ untuk semua mata pelajaran yang diambil melibatkan Pendidikan Islam, Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Sejarah, Matematik, Matematik Tambahan, Fizik, Kimia dan Biologi.

Sebagaimana kejayaan Lim, Goh Chow Ching, dari SMK Tengku Mahmud, Besut juga memperolehi 9A+ dalam semua mata pelajaran diambilnya termasuk Pendidikan Islam.Dalam keputusan SPM yang diumumkan serentak semalam, Terengganu terus melakar kecemerlangan apabila gred purata negeri mencapai 5.03 bagi 2010 berbanding 5.17 tahun sebelumnya.

Pengecilan nilai gred purata negeri menunjukkan prestasi keseluruhan meningkat. Malah, peratusan calon yang memperolehi A ( kombinasi A+, A dan A-) dalam semua subjek yang diambil meningkat 0.5 peratus daripada 1.31 peratus (283 calon) pada 2009 kepada 1.88 peratus (405 calon) daripada keseluruhan 23,561 calon pada 2010.

Selain itu, peningkatan juga direkodkan dalam peratusan calon yang lulus semua subjek, iaitu 2.96 peratus daripada 53.58 peratus (11,601 calon) pada 2009 kepada 56.54 peratus (12,182 calon) pada 2010.

Pengarah Pelajaran Terengganu, Encik Razali Daud, berkata bilangan pelajar yang memperolehi keseluruhan A atau Gred Cemerlang Tertinggi (A+) juga menunjukkan peningkatan ketara daripada hanya lima pelajar pada 2009 melonjak kepada 17 pelajar pada 2010.Daripada 17 pelajar, empat daripadanya merupakan pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA) Tok Jiring, tiga pelajar daripada Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Sultan Sulaiman (Kuala Terengganu dan dua pelajar masing-masing dari Sekolah Menengah Sains Kuala Terengganu dan SMK Sultan Ismail 2 (Kemaman).

Sementara enam pelajar lagi, masing-masing seorang daripada SMA Atas Sultan Zainal Abidin, SMK Tengku Lela Segara (Marang), SMK Lembah Bidong ( Setiu), SM Sains Sultan Mahmud (Kuala Terengganu), SMK Rantau Petronas (Kemaman) dan SMK Tengku Mahmud, Besut.23 March 2011

Anak yatim, anak buruh kilang muncul antara pelajar cemerlang SPM 2010

Oleh: Aida Abd Rahman


Sesi Interview Pelajar Cemerlang SPM 2010

Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2010 yang diumumkan hari ini (23 Mac) membuktikan Terengganu terus cemerlang apabila 17 pelajar diumumkan mendapat keseluruhan A+ dalam setiap subjek yang diambil berbanding hanya lima pelajar pada 2009.

Seorang daripada pelajar cemerlang itu, Faizah Omar, 18, dari Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA) Tok Jiring, Kuala Terengganu mempunyai kisah menarik di sebalik kejayaannya memperolehi 11A+ dalam peperiksaan itu.

Faizah yang ditemani ibunya, Farinah Tan Abdullah, 54, dari Kampung Teluk Pasu, Manir, berkata dia memberi tumpuan penuh dan berusaha dengan gigih dalam pelajaran serta mengambil keputusan untuk tidak mengikuti tuisyen di luar sekolah kerana yakin dengan sistem dan perancangan yang dilaksanakan pihak sekolah dalam memastikan kejayaan pelajar-pelajarnya.


17 pelajar yang telah mengharumkan nama negeri dengan mencapai keputusan cemerlang dalam peperiksaan SPM 2010. - Foto : Haris Fadzillah.

“Saya sentiasa mengikut arahan dan pesanan guru selain sentiasa meluangkan masa bertanya guru apabila timbul masalah dalam pelajaran. Selain tekun belajar, saya juga tidak lupa menyuburkan jiwa dengan solat hajat dan sentiasa mengamalkan bacaan Yaasin sebagai amalan harian,” katanya.

Anak bongsu daripada sembilan beradik itu juga menjadikan ibunya, seorang ibu tunggal sebagai sumber inspirasi dan dorongan paling kuat untuknya menghasilkan kejayaan.

Katanya, kejayaan itu sebagai hadiah berharga supaya ibunya gembira selain tidak mahu menghampakan harapan wanita gigih yang sudah banyak berkorban demi membesarkan dia dan lapan adik beradik yang lain itu, selepas kematian bapa akibat penyakit tumor 11 tahun lalu.

“Kejayaan semua abang dan kakak dalam pelajaran dan kebanyakannya sudah menjawat jawatan yang baik dalam profesion masing-masing juga mendorong saya untuk meneruskan kesinambungan kejayaan itu,” katanya.

Anak pertama dalam keluarga Faizah bekerja sebagai guru di Kelang, kedua pengurus besar (syarikat swasta), anak ketiga hingga kelima bekerja sebagai jurutera di syarikat korporat, keenam pelajar Universiti Teknologi Mara dan sedang menjalani praktikal di Hospital Selayang, ketujuh pelajar perubatan (Universiti di Poland) dan kelapan belajar di Universiti Perguruan Sultan Idris.

Sementara ibu Faizah, Farinah berkata selain didikan agama dan sentiasa mendekati anak-anaknya untuk memberi perangsang mereka belajar dengan baik, dia juga tidak pernah memberikan sebarang ganjaran apabila anak-anaknya menunjukkan keputusan yang cemerlang dalam pelajaran.


YAB Dato' Seri Haji Ahmad bin Said menandatangani komputer riba hadiah dari kerajaan negeri untuk pelajar cemerlang SPM.

“Saya tidak pernah memberikan sebarang habuan atas kejayaan anak-anak. Mereka buat dengan gigih dan ikhlas tanpa apa-apa balasan dan Alhamdulillah anak bongsu saya meneruskan kejayaan itu. Inilah hadiah pertama yang diterima dan diberikan kepada saya, “ katanya sambil merujuk hadiah komputer riba yang baru diterima Faizah daripada Menteri Besar sebagai anugerah berikutan kecemerlangan dalam peperiksaan itu.Kegembiraan itu turut dikongsi rakan baiknya, Nur Zulaikha Ismail, juga pelajar SMKA Tok Jiring yang turut mendapat 11A+ serta muncul antara pelajar terbaik SPM 2010 seluruh negara.“Saya tetapkan azam dan tekad untuk berjaya demi menggembirakan kedua-dua ibu bapa. Bapa, Ismail Othman, 52, bekerja sebagai buruh di Kilang Papan Wakaf Tengah, sementara ibu, Rudina Awang, 48, hanya seorang surirumah adalah pendorong utama saya untuk mencipta kejayaan ini.

“Saya tidak mahu menjadikan kesusahan hidup sebagai penghalang kejayaan dan menganggap kekayaan bukanlah cagaran untuk menempa kejayaan. Saya juga bertekad untuk membaiki kehidupan dan keluarga pada masa depan,” katanya yang memberi tumpuan penuh kepada peperiksaan SPM sejak Tingkatan Empat lagi.Terengganu kekal cemerlang SPM

Oleh: Aida Abd Rahman


Menteri Besar, Dato Seri Haji Ahmad Said bersama pelajar cemerlang SPM Terengganu. - Foto: Harish Fadzillah.

Terengganu terus melakar kecemerlangan dalam keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2010 yang diumumkan serentak hari ini, apabila gred purata negeri mencapai 5.03 bagi 2010 berbanding 5.17 tahun sebelumnya.

Pengecilan nilai gred purata negeri menunjukkan prestasi keseluruhan meningkat. Malah, peratusan calon yang memperolehi A ( kombinasi A+, A dan A-) dalam semua subjek yang diambil meningkat 0.5 peratus daripada 1.31 peratus (283 calon) pada 2009 kepada 1.88 peratus (405 calon).

Selain itu, peningkatan juga direkodkan dalam peratusan calon yang lulus semua subjek, iaitu 2.96 peratus daripada 53.58 peratus (11,601 calon) pada 2009 kepada 56.54 peratus (12,182 calon).Pengarah Pelajaran Terengganu, Encik Razali Daud, berkata bilangan pelajar yang memperolehi keseluruhan A atau Gred Cemerlang Tertinggi (A+) juga menunjukkan peningkatan ketara daripada hanya lima pelajar pada 2009 melonjak kepada 17 pelajar pada 2010.

Daripada 17 pelajar, empat daripadanya merupakan pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA) Tok Jiring, tiga pelajar daripada Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Sultan Sulaiman (Kuala Terengganu dan dua pelajar masing-masing dari Sekolah Menengah Sains Kuala Terengganu dan SMK Sultan Ismail 2 (Kemaman).Sementara enam pelajar lagi, masing-masing seorang daripada SMA Atas Sultan Zainal Abidin, SMK Tengku Lela Segara (Marang), SMK Lemmbah Bidong ( Setiu), SM Sains Sultan Mahmud (Kuala Terengganu), SMK Rantau Petronas (Kemaman); SMK Tengku Mahmud, Besut.

“Peratus calon yang mendapat minimum C dalam semua subjek yang diambil meningkat sebanyak 0.83 peratus daripada 15.52 peratus (3,361 calon) pada 2009 kepada 16.35 peratus (3,523 calon).

“Selain itu, daripada 72 subjek yang diambil oleh calon SPM, sebanyak 49 subjek menunjukkan peningkatan dari segi gred purata berbanding hanya 33 subjek pada 2009,” katanya ketika mengumumkan keputusan SPM peringkat Terengganu, di SMKA Tok Jiring, Kuala Terengganu, hari ini (23 Mac).

Turut hadir, Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said. Beliau yang pertama kali meluangkan masa di majlis pengumuman peperiksaan awam negeri, kemudiannya menyampaikan komputer riba kepada 17 pelajar cemerlang yang memperolehi keseluruhan A dengan diiringi ibu bapa masing-masing.

Di akhir majlis, Dato’ Seri Haji Ahmad dan Encik Razali menerima kad ucapan tahniah sempena kecemerlangan SPM 2010 daripada ketua Sektor Akademik Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu (JPNT), Haji Zubir Embong sebelum mereka menurunkan tandatangan pada kain rentang yang memaparkan kejayaan peperiksaan keputusan itu.

Encik Razali berkata, secara keseluruhannya keputusan bagi sekolah seluruh Terengganu sangat memberangsangkan dengan peningkatan dari segi lulus C, lulus subje, jumlah subjek yang meningkat dari gred mata pelajaran dan nilai gred purata negeri berbanding 2009.

“Sehubungan itu, saya bagi pihak JPNT mengucapkan tahniah kepada semua calon, ibu bapa, pengetua, guru dan Persatuan Ibu Bapa dan Guru, semua warga JPNT dan pejabat pelajaran daerah serta tidak ketinggalan kepada pemimpin negeri, YAB Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said serta semau pihak yang memberi sokongan dan komitmen melalui Program pendidikan Terengganu Terbilang,” katanya.Ukom anjur Bicara Media Ke-3 petang ini

Oleh: Kamarudin Mat Akib


YB Encik Yahya Khatib Mohamad ketika menjawab soalan yang dikemukakan oleh wartawan. - Foto: Syed Abdul Rahman.

Unit Komunikasi Negeri (Ukom) menganjurkan program Bicara Media kali ke-3 petang ini di Hotel Tanjong Vista, bagi memberi ruang kepada pemimpin kerajaan negeri bertemu dengan wartawan tempatan.

Tetamu kehormat bagi program kali ini ialah Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Masyarakat dan Wanita negeri, YB Encik Yahya Khatib Mohamad, yang juga Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno negeri Terengganu.


Antara petugas media yang hadir ke program Bicara Media.

Kira-kira 30 wartawan tempatan dijangka hadir bagi mendengar penerangan mengenai portfolio yang melibatkan YB Yahya serta mengajukan pelbagai soalan berkaitan isu-isu semasa dalam kerajaan dan parti.

Ukom mula mengadakan Program Bicara Media pada 12 Januari lalu di mana tetamu undangan ialah Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri, Dato’ Tengku Putera Tengku Awang, di tempat yang sama.

Bagi program kali kedua yang diadakan pada 20 Februari, tetamu jemputan ialah Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains & Teknologi dan Sumber Manusia negeri, YB Haji Ahmad Razif Abd Rahman.

Program tersebut diadakan bagi merapatkan hubungan antara pemimpin negeri dengan media serta memberi peluang kepada wakil media massa mendapatkan maklumat mutakhir mengenai program-program yang dilaksanakan Kerajaan Terengganu.PPDNKK Terengganu perkenalkan program sembang pengguna

Oleh: Esah Abdullah

Pejabat Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Terengganu (PPDNKKT) perkenalkan program ‘sembang pengguna’ mencari pendekatan bersama anggota masyarakat yang berkait masalah barangan keperluan harian.

“Kumpulan sasar adalah masyarakat termasuk jabatan kerajaan, pertubuhan sukarela, atau Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) dan jawatankuasa masjid,” kata Timbalan Pengarah PPDNKKT, Encik Abdul Ghani Harun.

Katanya, program sembang tidak perlu penglibatan ramai cukup dalam kelompok yang kecil antara 10 atau 15 orang untuk mendapat maklum balas daripada orang ramai mengenai keperluan dan harga barang di tempat masing-masing.

Selain itu katanya, jabatan juga telah pelbagaikan pendekatan dengan masyarakat luar bandar, tanah rancangan, penempatan baru serta pelajar dengan berkunjung ke tempat berkenaan untuk memberi penjelasan tentang isu-isu semasa membabitkan rasionalnya kenaikan harga barang

“Semua anggota PPDNKKT di setiap daerah diarah turun kesetiap pelusuk kampung untuk beri ceramah dan pameran tentang harga barangan semasa agar tidak diekploitasi oleh orang yang tidak bertanggungjawab,” katanya.

Sehubungan itu katanya, kaunter aduan akan dibuka di pasar raya dan tempat awam untuk menerima sebarang aduan berkaitan dengan kenaikan harga barang, kekurangan bekalan dan sebagainya.
ECER wujud kampung baru

Oleh; Esah Abdullah

Daripada hutan tebal, kawasan Pancur Bederu, Setiu akan bertukar menjadi sebuah perkampung baru yang lengkap dengan pelbagai kemudahan prasarana dalam tempoh dua tahun dari sekarang.

“Kawasan seluas 280 hektar berkenaan akan dibangunkan di bawah Pembangunan Ekonomi Wilayah Timur (ECER) yang kini sedang dalam peringkat pembersihan kawasan,” kata Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Asas Tani negeri, YB Haji Ashaari Idris..

Katanya, projek akan dibangunkan secara berperingkat itu akan menempatkan 150 keluarga golongan miskin di bawah Program Pembangunan Rakyat Termiskin (PPRT) dengan menyediakan 150 unit rumah kediaman.

Menurutnya, pelbagai kemudahan prasarana turut disediakan seperti masjid, premis perkedaian, padang permainan dan sebagainya untuk melengkapkannya sebagai sebuah perkampungan baru.

“Peserta yang terpilih tinggal di sini akan memberi tumpuan kepada Lembah Kaprima yang dibangunkan di kawasan berkenaan sebagai sumber pendapatan mereka,” katanya.

Katanya, pelaksanaan projek ini diantara usaha kerajaan untuk memberi kehidupan yang lebih sempurna kepada golongan miskin dan berharap mereka dapat perbaiki kehidupan dan terkeluar dari kepompong kemiskinan.
Pulau bebas cukai masuki fasa penyediaan pelan

Oleh: Suriati Ali

Perancangan kerajaan negeri untuk membangunkan pulau buatan manusia, Tasik Kenyir, Hulu Terengganu sebagai mempusat beli belah bebas cukai kini berjalan lancar dan sudah memasuki fasa penyediaan pelan.

Jika perancangan berjalan mengikut jadual ditetapkan, lokasi membeli belah itu akan dapat disiapkan menjelang Ogos tahun depan selepas kerja-kerja asas siap sepenuhnya.

Pengurus Bahagian Pembangunan Tasik Kenyir, Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (Ketengah), Encik Omar Ismail berkata, selepas fasa yang mengambil masa setahun setengah itu selesai, segala projek untuk membangunkan pulau bebas cukai akan dimulakan secara berperingkat-peringkat.

"Peringkat penyediaan pelan ini boleh dikatakan sebagai peringkat akhir rancangan tersebut tetapi proses membuka tender tidak akan dilakukan lagi buat masa terdekat ini” katanya.

Katanya, pada masa sama, Petang Island Resort (PIR), di tasik itu, yang kini mempunyai 24 tempat penginapan, bakal menerima 26 unit tambahan bilik lagi, menjadikan 50 bilik kesemuanya apabila siap nanti.

"Kita tambah bilik dan kemudahan lain di tasik itu secara berperingkat-peringkat bergantung kepada peruntukan yang diluluskan kerajaan," katanya.

PPNT minta tubuh MPPNT

Oleh: Suriati Ali

Persatuan Pelancongan Negeri Terengganu (PPNT) meminta kerajaan negeri menubuhkan Majlis Pembangunan Pelancongan Negeri Terengganu (MPPNT) bagi memudahkan pelbagai pihak membuat rujukan berkaitan industri pelancongan di negeri ini.

Di samping itu segala urusan seperti menyelesaikan isu pencemaran, kepupusan batu karang dan kaedah terbaik menarik minat pelancong dapat dipermudahkan dan diselesaikan di bawah satu bumbung.

MPPNT cukup penting kerana bukan saja mampu memantap dan menyelaraskan sektor itu dengan lebih sempurna dan berkesan malah memberi imej terbaik kepada Terengganu.

Pengerusi PPNT Wan Supian Wan Ishak, berkata pihaknya mengakui, Terengganu kini mempunyai Lembaga Penggalak Pelancong Malaysia (Malaysia Tourism) atau Pejabat Kementerian Pelancongan di Terengganu, tetapi peranannya tidak begitu menyeluruh.

"Apabila MPPNT ditubuhkan, kita boleh menjemput wakil-wakil dari Sabah atau Johor bagi membantu kita merancakkan lagi industri berkaitan kerana mereka sudah mempunyai majlis berkenaan yang sudah berjalan dengan sempurna.

“Pada masa sama, industri pelancongan di Terengganu memerlukan `tagline’ atau moto bertujuan memberitahu kelebihan dan produk yang terdapat di negeri ini,” katanya.Imbasan 3 tahun MERAKYATKAN PENTADBIRAN DAN PEMBANGUNAN

Oleh: Kamarudin Mat Akib


Hari ini, 23 Mac 2011 genaplah tiga tahun Dato’ Seri Haji Ahmad Said, menerajui pemerintahan Negeri Terengganu berlandaskan “Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan”. - Foto: Zulkipli Putra.

Hari ini tanggal 23 Mac 2011, maka genaplah tiga tahun Dato’ Seri Haji Ahmad Said, menerajui pemerintahan Negeri Terengganu yang berlandaskan konsep “Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan”.

Seperti yang selalu disebut oleh beliau dalam ucapannya, Menteri Besar menjelaskan bahawa beliau tidak pernah bermimpi untuk menjawat jawatan tertinggi dalam kerajaan negeri itu.

Malah, semua orang tahu Dato’ Ahmad terpaksa meniti ranjau dan duri serta jalan penuh liku untuk berada pada kedudukan sekarang ini.

Sesungguhnya takdir Tuhan tiada siapa yang mampu menolak, justeru beliau diberi kepercayaan untuk memikul amanah sebagai Menteri Besar Terengganu, selepas selesai Pilihan Raya Umum ke-12.

Dato’ Seri Haji Ahmad Said, memperkenalkan konsep Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan, khusus untuk rakyat Terengganu kerana bagi beliau dalam apa jua keadaan, rakyat menjadi agenda utama.

Bermula dari situ, Menteri Besar dalam setiap ucapan beliau sentiasa mengingatkan pemimpin politik dan pegawai kanan kerajaan supaya memberi perkhidmatan terbaik kepada rakyat.

Beliau memperkenalkan konsep 5M iaitu menjiwai, menghalusi, memahami, melaksana dan memantau, agar ia dihayati para pegawai dan kakitangan kerajaan.

Seawal pentadbirannya, Dato’ Ahmad yang berasal dari keluarga miskin, mengumumkan peruntukan yang besar bagi menggantikan atap rumah penduduk kampung yang bocor kerana masalah itu sering dikaitkan dengan kesusahan rakyat.

Beliau memansuhkan bayaran meter air bagi mengurangkan beban rakyat berpendapatan rendah dan memperkenalkan program ladang rakyat yang melibatkan tanaman kelapa sawit secara besar-besaran bagi menampung pendapatan keluarga yang dikategorikan miskin tegar.

Mereka yang mempunyai kawasan lapang di belakang rumah pula diberikan benih pokok kelapa sawit secara percuma untuk ditanam sebagai sumber pendapatan sampingan.

Dato’ Ahmad memperkenalkan skim bantuan RM1,000 seorang bagi setiap pelajar tingkatan enam di Terengganu. Selama ini lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang masuk ke tingkatan enam diabaikan kerana bantuan hanya tertumpu kepada mereka yang memasuki institusi pengajian tinggi.

Hasilnya begitu terserlah apabila Terengganu turut meraih kejayaan dengan mencatatkan keputusan terbaik peperiksaan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) buat tahun ketiga berturut-turut mulai 2008.

Pelbagai bantuan untuk bidang pelajaran juga membolehkan Terengganu muncul sebagai negeri terbaik dalam peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) selama 10 tahun berturut-turut serta muncul negeri terbaik Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2009.

Sebagai penghargaan kepada pendidik yang bertungkus-lumus mendidik pelajar hingga lulus dengan cemerlang dalam pelbagai peperiksaan utama, kerajaan negeri menghadiahkan ‘pen drive’ kepada guru-guru.

Apa yang lebih membanggakan golongan pendidik, beliau menyampaikan sendiri buah tangan tersebut kepada setiap guru dalam program yang diatur seluruh negeri.

Dato’ Seri Ahmad menjadi wira rakyat apabila beliau memperjuangkan agar royalti minyak dipulangkan semula kepada negeri Terengganu dan permintaan itu ditunai Kerajaan Pusat.

Beliau juga menyediakan peruntukan yang besar bagi mewujudkan jelapang padi baru di beberapa kawasan di negeri ini serta memperkenalkan tanaman jagung hibrid bagi menambah pendapatan rakyat.

Menteri Besar memberi keutamaan kepada usaha menyediakan kediaman lebih selesa kepada penduduk tempatan, terutama golongan miskin dan berpendapatan rendah.

Kerajaan negeri mensasarkan untuk membina 10,000 unit rumah pelbagai jenis dalam tempoh lima tahun akan datang.

Mulai tahun lalu, kerajaan negeri menyediakan peruntukan RM10 juta bagi menubuhkan Tabung Penyakit Kronik di mana rakyat yang menghidap penyakit kronik diberi wang biaya untuk menyembuhkan penyakit mereka.

Sehingga ini ramai pesakit, terutama daripada golongan miskin dan berpendapatan rendah menikmati kemudahan menerusi tabung tersebut.

Di bidang pendidikan pula, Dato’ Seri Ahmad memperkenalkan e-Book bagi meningkatkan mutu pendidikan di Terengganu, sekaligus menjadikan masyarakat negeri ini ‘celik komputer’.

Program tersebut mendapat pujian di kalangan pendidik, cendikiawan dan pemimpin kerajaan di dalam dan luar negara.

Di peringkat pra-sekolah pula, program Terengganu Brilliant Kids (TBKids) diperkenalkan bagi menarik minat kanak-kanak belajar menggunakan kemudahan Teknologi Maklumat dan Komunikasi.

Di segi pembangunan bandar pula, usaha-usaha sedang dilakukan bagi menyusun semula kawasan bandar Kuala Terengganu di mana Projek Pangsapuri Ladang Gemilang sudah pun siap dan diaigih kepada penduduk tempatan.

Bandar Kuala Terengganu bakal berubah wajah dengan pelaksanakan projek pembangunan Ladang Tok Pelam – Tanjung Kapur dan ‘water front’ di Kampung Cina.

Rakyat Terengganu kini sudah menikmati penerbangan terus ke Tanah Suci di mana bakal jemaah haji menaiki pesawat di Lapangan Terbang Sultan Mahmud, terus ke Jeddah atau Madinah.

Terbaru, orang ramai juga berpeluang menunaikan umrah menerusi penerbangan terus dari LTSM ke Jeddah.

Menjelang Aidilfitri pula, dana khas Hari Raya dikeluarkan bagi membantu golongan miskin dan berpendapatan rendah membeli keperluan bagi menyambut hari lebaran.

Masyarakat Tionghua yang layak turut berpeluang menikmati bantuan khas RM300 setiap orang, setiap kali menyambut Tahun Baru Cina.

Kerajaan negeri memutuskan untuk membuka semula Lombong Bukit Besi jika kajian mengenai jumlah kandungan bijih yang terdapat di kawasan itu mampu menghasilkan pendapatan tinggi.

Melalui Yayasan Pembangunan Usahawan (YPU), T’Shoppe dibuka bagi memasarkan produk Industri Kecil Sederhana (IKS) tempatan dengan sasaran 90 buah rangkaian kedai T’Shoppe akan beroperasi di seluruh negara sehingga 2013.

Di bidang pelancongan, usaha-usaha dilakukan bagi meningkatkan sumbangan industri berkenaan agar Terengganu tidak bergantung kepada bidang petroleum semata-mata.
Tasik Kenyir dimajukan dengan projek Kenyir Island Hopping (KIH) yang meliputi pembangunan 10 buah pulau di utara Pengkalan Gawi.

Antara taman yang dibina termasuk Taman Rama-Rama, Taman Burung, Taman Orkid, Taman Herba dan Taman Tropika.

Santuari Kelah turut diwujudkan di tasik buatan manusia terbesar di Asia Tenggara itu bagi mempelbagaikan aktiviti mereka yang melancong ke situ.

Artifak purba berupa rangka manusia berusia 16,000 tahun yang ditemui di Gua Bewah akan dikekalkan di situ, sebagai daya tarikan pelancong ke Tasik Kenyir.

Pembinaan Taman Rekreasi dan Zoo di Bukit Takal, Kemaman pula kini menjadi destinasi pilihan baru pelancong ke Terengganu.

Manakala aktiviti ‘river cruise’ di Taman Tamadun Islam, menjadi satu tarikan orang ramai ke taman tema tersebut, sekaligus membantu meningkatkan kedatangan pelancong ke Terengganu.

Dengan kesungguhan Menteri Besar membela nasib rakyat dan kesederhanaan beliau sejak dahulu hingga sekarang, sokongan kepada Kerajaan Barisan Nasional semakin meningkat.

Bagi membalas sokongan rakyat itu, kerajaan BN pimpinan Dato’ Seri Ahmad akan terus merancang pelbagai program bagi kesejahteraan dan kepetingan rakyat Terengganu.

Dalam setiap kali ucapannya, Menteri Besar berkata, pihaknya tidak mengharapkan apa-apa balasan dari rakyat, cuma satu saja permintaan iaitu “UNDILAH BN BILA TIBA PILIHAN RAYA”.