Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    3 weeks ago

21 March 2011

MBKT jejak pemilik asal bangunan Kampung Cina

Oleh: Aida Abd RahmanMajlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT) kini sedang menjejaki pemilik asal bangunan di Kampung Cina bagi tujuan mendapatkan kelulusan untuk menjalankan kerja pengubahsuaian bagi mengindahkan bangunan warisan di situ.

Pengarah Jabatan Kawalan Bangunan MBKT, Encik Zakaria Abdullah, berkata kesukaran menghubungi pemilik asal bangunan itu menyebabkan pihaknya tidak dapat melaksanakan kerja pengubahsuaian dalam tempoh terdekat.Katanya, ada kalangan pemilik asalnya sudah pun meninggal dunia dan berpindah ke tempat lain termasuk kembali ke China.

Sehubungan itu, katanya MBKT akan mengadakan perbincangan lanjut dengan pihak terlibat bagi mencari alternatif terbaik bagi menangani masalah itu.

“Sebarang kerja pengubahsuaian bangunan itu perlu mendapat kebenaran pemilik asal sebelum sebarang tindakan diambil. Malah, hampir semua bangunan di situ adalah bangunan lama serta setiap lot dimiliki ramai pemilik,” katanya.

Oleh itu, pihaknya perlu mendapatkan kebenaran atau tandatangan daripada setiap penama yang terdapat pada lot-lot berkenaan.

Pada masa yang sama, beliau meminta penduduk yang masih menetap di stu supaya mengambil inisiatif sendiri untuk memperindahkan bangunan mereka.

“Dalam usaha memperelokkan bangunan itu, pada masa yang sama mereka perlu tetap mengekalkan keunikan warisan yang ada di situ,” katanya.