Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

15 December 2012

Petugas Jalinan Rakyat (JR) perlu fakta untuk berhadapan dengan masyarakat


Dr Abdullah turut mendengar ceramah disampaikan penceramah jemputan

Oleh: Mohammad Ishak 

Ahli Pergerakan Wanita UMNO yang dilantik sebagai petugas Jalinan Rakyat (JR) perlu melengkapkan diri dengan ilmu pengetahuan serta mempunyai banyak maklumat berfakta ketika turun padang menemui pengundi.

Ahli Parlimen Besut,Datuk Seri Dr Abdullah Md Zin berkata, petugas JR yang menjadi penggerak utama parti juga perlu mempunyai kemahiran berinteraaksi dengan masyarakat dan jangan menunjukkan sikap angkuh.

Sebaliknya, kata Penasihat Agama Perdana Menteri itu ketika turun padang berjumpa rakyat petugas JR juga sepetutnya dibekalkan dengan pelbagai risalah bercetak yang mengandungi malumat mengenai rancangan pembangunan kerajaan.

“Jika perkara seperti itu dibekalkan sepenuhnya wanita yang menjadi perayu undi tidak mudah diperkecilkan oleh masyarakat,” katanya ketika merasmikan Majlis Penerangan Isu Semasa kepada jentera wanita UMNO Bahagian Besut hari ini.

Majlis anjuran Biro Penerangan UMNO Bahagian itu disertai 800 peserta membabitkan empat kawasan DUN iaitu DUN Hulu Besut,Kota Putera,Kuala Besut dan Jertih.

Dr Abdullah berkata, petugas parti jangan bimbang dengan status pembangkang di negeri ini kerana mereka bukalah sebuah parti yang kuat seperti disangka sebaliknya kelemahan parti UMNO sendiri menjadi punca kekalahan apabila berlaku pilihan raya.

Sementara itu, Ketua Pergerakan Wanita Bahagian, Engku Naimah Engku Taib berkata, pihaknya sudah bersiap sedia untuk turun padang membantu jentera parti pada bila-bila masa sahaja.

Katanya, wanita sudah membuat perancangan dan stretegi untuk mengempur pihak lawan bagi memastikan Terengganu tetap milik Barisan Nasional (BN).

Kerajaan peruntukkan RM43 juta bagi basmi kemiskinan

Oleh: Kamarudin Mat Akib 

Kerajaan Terengganu menyediakan peruntukan RM43 juta pada tahun depan bagi membiayai program pembasmian kemiskinan, pembangunan kampung dan masyarakat di negeri ini.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata pihaknya akan meneruskan Program Bantuan Rumah, Program Peningkatan Pendapatan dan Program Latihan Kemahiran & Kerjaya pada tahun depan.

 “Di bawah Program Jaya Diri kelolaan Yayasan Pembangunan Keluarga (YPK) pula, dijangkakan seramai 1,000 keluarga mudah miskin akan mendapat manfaat menjana dan meningkatkan taraf ekonomi keluarga.

“Tidak dilupakan, generasi kedua keluarga miskin turut diberi perhatian melalui kerjasama dengan institusi pendidikan tinggi seperti Universiti Kolej Bestari supaya mereka dapat meneruskan pengajian ke peringkat yang lebih tinggi dan mengelakkan daripada mewarisi kemiskinan keluarga ,” katanya ketika membentangkan Bajet 2013 pada sidang Dewan Undangan Negeri, kelmarin.

Menteri Besar berkata, program motivasi turut dilaksanakan supaya dapat mengubah minda mereka keluar daripada kepompong kemiskinan.

“Di samping itu, kerajaan bersetuju memperuntukkan sejumlah RM47.46 juta bagi pelbagai bantuan yang dikendalikan oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat, termasuk kepada 21,000 penerima bantuan am negeri.

“Bagi Bantuan Bina Baru Rumah, kerajaan telah membuat beberapa penambahbaikan dan ini telah meningkatkan kos pembinaan daripada RM33,000 seunit kepada RM40,000 seunit.

 “Sebanyak 320 unit rumah baru akan dibina pada tahun 2013 iaitu 10 unit setiap DUN,” katanya.

Sidang DUN-SATU rugi RM1.63 juta sebulan jika beri air percuma

Oleh; Esah Abdullah

Syarikat Air Terengganu (Satu) akan mengalami kerugian sebanyak RM1.63 juta sebulan atau RM19.56 juta setahun jika syarikat itu memberi 20 kiub meter padu air secara percuma kepada seluruh rakyat di negeri ini.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Infrastruktur dan Kemudahan Awam negeri, Dato’ Haji Za’abar Mohd Adib berkata, kerugian ini tidak termasuk lain-lain masalah berkaitan dengan kebocoran dan sebagainya.

Beliau berkata demikian sebagai memberi respon kepada pertanyaan YB Haji Alias Abdullah (BN-Alor Limbat) sekiranya air percuma diberikan , ketika sesi penggulungan Bajet 2013 pada Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) semalam .

Menjawab pertanyaan Haji Abdul Wahid Endut (Pas-Wakaf Mempelam) mengenai status bumbung Stadium Sultan Mizan bila akan siap, beliau kesal dengan gambaran yang diberi pihak pembangkang iaitu stadium bernilai RM300 juta roboh.

“Tapi hakikat sebenarnya hanya sebahagian bumbungnya sahaja dan kini kerja-kerja pembaikian telah dimulakan pada Oktober lalu secara berperingkat,” katanya.

Katanya, kerja-kerja berkenaan ialah kerja pembaikian dan menguatkan struktur, pembaikian padang serta kerja mekanikal dan elektrikal. Berkait dengan kecurian yang berlaku , Datuk Haji Zaa’bar berkata terdapat enam laporan kecurian yang dibuat dan sedang berada dalam tindakkan pihak berkuasa polis.

Hampir 114,000 murid dapat e-Book percuma

Oleh: Kamarudin Mat Akib 

Seramai 113,922 murid sekolah rendah di seluruh negeri telah dibekalkan e-Book secara percuma sejak pemberian itu dimulakan pada tahun 2009.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata bagi tahun ini saja setakat bulan Oktober seramai 21,596 murid Tahun Empat sudah diberi kemudahan tersebut untuk pembelajaran mereka.

“Sejajar dengan pemberian e-Book pada tahun ini 2,069 orang guru pula dibekalkan dengan laptop (komputer riba) bagi membantu pengajaran dan pembelajaran mereka,” katanya ketika membentangkan Bajet 2013 pada sidang Dewan Undangan Negeri, kelmarin.

Menteri Besar berkata, program tersebut yang banyak memberi faedah kepada murid-murid akan diteruskan lagi pada masa akan datang.

“Sebagai pelengkap kepada e-Book pada tahun 2011 kerajaan telah memperkenalkan Program Kelas Maya kepada tiga buah sekolah iaitu SK Paya Bunga, SK Kompleks Seberang Takir dan SK Teluk Kalong.

 “Kejayaan sekolah perintis ini dalam melaksanakan Program Kelas Maya, mendorong kerajaan negeri pada tahun ini mengadakan satu dasar baru iaitu 1 DUN 1 Kelas Maya.

 “Sehingga September 2012, sebanyak 124 buah Kelas Maya di 41 buah sekolah di seluruh negeri telah ditubuhkan. Pada tahun depan, kerajaan menyediakan RM3.2 juta untuk program ini,” katanya.

Peruntukkan RM3,000 bantuan penubuhan Kelab Warga Emas DUN JabiOleh: Mohammad Ishak 

Berkat kesabaran dan kesedaran golongan warga emas di Kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Jabi ingin bersatu dalam sebuah organisasi akhirnya menjadi kenyataan apabila mereka Berjaya menubuhkan persatuan sendiri.

Penubuhan Kelab Warga Emas (KWE) yang disokong oleh pemimpin satu lagi usaha pihak terbabit untuk membantu golongan berkenaan mendapat pengiktirafan dan memudahkan kerajaan menyalurkan bantuan.

KWE Jabi ditubuhkan bertujuan mengabungkan warga emas di kawasan berkenaan dalam satu pertubuhan bagi membolehkan mereka menjalankan pelbagai aktiviti berkumpulan selain merapatkan hubungan antara golongan berkenaan dengan masyarakat.

Ahli Parlimen Setiu, Mohd Jidin Shafiee melancarkan penubuhan kelab berkenaan yang berlangsung di Dewan Sivik Kampung Pak Wong, dekat Jertih,

Seramai 200 warga emas sekitar DUN Jabi yang menghadiri majlis itu sepakat menubuhkan KWE bagi membolehkan mereka menjalankan aktiviti yang sesuai untuk golongan berkenaan.

Pada majlis penubuhan itu, Mohd Jidin meluluskan peruntukan pentadbiran RM3,000 bagi membolehkan kelab menjalankan aktiviti yang dirancang.

Beliau berharap, dengan adanya kelab seumpama itu banyak aktiviti dapat dilaksanakan untuk golongan terbabit.

“Penubuhan KWE itu sebahagian usaha kerajaan untuk membantu golongan berkenaan menerusi saluran yang sah kerana hanya melalui organisasi sahaja pelbagai bentuk bantuan dan sumbangan dapat diberikan kerajaan,” katanya.

Kerajaan Terengganu berjaya turunkan kadar kemiskinan

Oleh: Suriati Ali

 Kerajaan dalam memberi tumpuan kepada konsep 'Rakyat Didahulukan. Pencapaian Diutamakan' telah mengutamakan isu yang dekat di hati rakyat iaitu kemiskinan.

 Di bawah usaha berterusan selama empat tahun, sejak pilihan raya umum 2008, ia berjaya menurunkan kadar kemiskinan daripada 4.79 peratus pada tahun 2008 kepada 3.18 peratus tahun lepas.

 Usaha ini diteruskan kerana kerajaan negeri menetapkan matlamat mencapai satu peratus kadar kemiskinan menjelang akhir 2013.

 Untuk merealisasikannnya, ia telah memperuntuk sebanyak RM43 juta bagi program pembasmian kemiskinan seluruh negeri dalam belanjawan untuk tahun depan.

Menteri Besar Datuk Seri Ahmad Said yakin rakyat negeri ini akan memberi mandat sekali lagi kepada kerajaan BN untuk memerintah Terengganu pada pilihan raya umum ke-13 dengan berkata BN tidak pernah lari daripada asas perjuangannya, mengutamakan kesejahteraan hidup rakyat, selama ia mentadbir negeri.

 Katanya rakyat akan membuat pilihan yang bijak terutama selepas mereka melalui pengalaman pahit berada di bawah pemerintahan kerajaan negeri PAS antara tahun 1999 dan 2004.

 Pada pilihan raya 2008, BN mengekalkan penguasaan dua pertiga di negeri Terengganu apabila memenangi 24 daripada 32 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) yang dipertandingkan.

 "Kami yakin (rakyat akan mengekalkan BN) dengan apa yang kami lakukan dan rakyat menerima apa yang kami lakukan," katanya baru-baru ini.

 Dalam Belanjawan 2013, kerajaan memperuntuk RM1.995 bilion untuk perbelanjaan mengurus dan RM1.076 bilion untuk perbelajaan pembangunan.

 Belanjawan itu memberi fokus kepada empat teras - mengurangkan defisit, memantapkan pembangunan modal insan berkualiti, memelihara kesejahteraan rakyat dan meningkatkan daya saing negeri.

 Anggota Dewan Undangan Negeri BN dari Tepuh, Muhamad Ramli Nuh bertanyakan soalan ini sama ada wajar bagi pembangkang mendoakan kemusnahan kerajaan negeri yang diterajui Umno ini, sedangkan ia tidak pernah jemu membela agama, bangsa dan negeri sejak 55 tahun dulu

 

Kerajaan peruntukkan RM20 juta bagi pinjaman ibu tunggal

Oleh: Kamarudin Mat Akib 

Kerajaan Terengganu menyediakan peruntukan RM43 juta pada tahun depan bagi membiayai pinjaman kepada ibu tunggal di seluruh negeri melalui Program Ibu Tunggal.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata kerajaan negeri memperkenalkan program itu bagi memberi peluang ibu tunggal mendapatkan modal bagi menjalankan perniagaan.

“Pinjaman yang diberi membolehkan peserta mendapat modal dan membeli peralatan bagi menjalankan perniagaan atau aktiviti yang boleh menjana pendapatan ,” katanya ketika membentangkan Bajet 2013 pada sidang Dewan Undangan Negeri, kelmarin.

Beliau berkata, kerajaan negeri amat prihatin dan mengambil berat mengenai nasib ibu tunggal di mana pada masa ini terdapat 21,838 ibu tunggal di seluruh negeri.

Dalam usaha mengatasi masalah perceraian di awal usia perkahwinan pula, katanya, program baru iaitu Pasca Perkahwinan Keluarga Baru Cemerlang akan diperkenalkan kepada 2,000 pasangan yang baru berkahwin.

 “Bagi kepentingan warga emas pula, program intergenerasi, pemantapan hubungan kasih sayang di usia emas dan kesejahteraan diri dilaksanakan bagi memberi manfaat kepada 15,000 warga emas,” katanya.

Tolak AES dianggap tidak bertamadun

Oleh: Suriati Ali

Mereka yang menentang pelaksanaan Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) di negara ini disifatkan sebagai golongan tidak bertamadun, tiada etika dan disiplin.

 Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Masyarakat dan Wanita negeri, Dato' Yahya Khatib Mohamad yang menyelar golongan itu berkata, ini kerana pemasangan AES penting demi keselamatan para pengguna jalan raya.

 "Orang yang menentang AES adalah orang yang tidak beretika, tiada disiplin, tidak bertamadun dan tidak bertanggungjawab," katanya ketika menjawab soalanMuhammad Ramli Nuh (BN-Tepoh) pada sidang Dewan Undangan Negeri, Kuala Terengganu, kelmarin
.
Sehubungan itu, beliau berkata, kerajaan negeri turut berhasrat melaksanakan sistem AES di beberapa lokasi di sekitar negeri ini demi kepentingan pengguna jalan raya.

 Menurutnya yang juga Pengerusi Majlis Keselamatan Jalan Raya (MKJR) negeri, pihaknya akan mengenal pasti lokasi-lokasi tertentu yang sesuai untuk dipasang peralatan itu.

 "Sebenarnya usaha itu bukan bertujuan menghukum para pengguna jalan raya tetapi bagi membantu dan menyelamatkan mereka," ujarnya.

Dato' Yahya berkata, pemasangan AES perlu dilaksanakan memandangkan sebanyak 450,000 kes kemalangan jalan raya dilaporkan berlaku di seluruh negara pada tahun lalu.

 Menurutnya, bagi Terengganu pula, sebanyak 9,498 kes kemalangan jalan raya yang membabitkan 273 kematian dilaporkan berlaku dalam tempoh Januari hingga November tahun ini.

 Beliau menjelaskan, kemalangan itu antara lain berpunca daripada kecuaian pengguna jalan raya termasuk memandu laju dan tidak mematuhi peraturan lalu lintas.

 

14 December 2012

Kerajaan PAS tidak konsisten membuat keputusan

Oleh: Mohammad Ishak 

Mesyuarat ECO Kerajaan PAS Kelantan yang membuat keputusan penangguhan serta merta penguatkuasaan syarat lesen salun di negeri itu menampakkan tindakan terdesak parti itu untuk menyelamatkan parti itu bagi menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU1).

Pada mesyuarat yang dipengerusikan Menteri Besar,Datuk Nik Aziz Nik Mat, kelmarin menampakkan kerajaan negeri takut kepada pihak terbabit selepas dibantah oleh segelintir pengusaha salun dari masyarakat bukan Islam.

PAS sememangnya dari dahulu lagi tidak konsisten dalam membuat sesuatu keputusan terutama membabitkan masyarakat cina kerana parti itu ingin mengambil hati dan mahu sokongan daripada orang cina.

Bekas aktivis PAS Besut, Farid Hamzah berkata, beliau tidak hairan dengan keputusan serta merta yang dibuat kerajaan negeri selepas didesak oleh pengusaha salun kerana mereka takut hilang pengaruh dan hilang kuasa.

Katanya, setiap kali timbul isu membabitkan masyarakat cina Pas terpaksa mengalah kerana tidak mahu rakan kongsi politik dalam pakatan pembangkang

Beliau berkata, pemimpin PAS sanggup menghalalkan sesuatu kerana tidak mahu rakan dalam pembangkang meminggirkan mereka terutama menjelang PRU13

“Itulah cara pemimpin PAS membuat keputusan walaupun sudah diterima dalam mesyuarat tetapi terpaksa mengubahnya kerana mereka takut untuk berhadapan dengan pengundi,” katanya.

Katanya, apa yang dilakukan PAS itu mencerminkan mereka tidak ikhlas daalam membuat keputusan sehingga mengadai prinsip perjuangan parti,” katanya.

Program penerangan kepada Jalinan Rakyat Wanita

Oleh: Mohammad Ishak 

Pergerakan Wanita UMNO Bahagian Besut akan menganjurkan majlis penerangan isu semasa kepada Jalinan Rakyat (JR) pergerakan itu yang akan berlangsung di Dewan Majlis Daerah Besut (MDB) Gong Kemuntong, Sabtu (15 Disember 2012)

Ketua Pergerakan Wanita Umno Bahagian, Engku Naimah Engku Taib berkata, majlis itu bertujuan memberi imput berguna kepada ahli pergerakan wanita dalam menghadapi isu yang dibangkitkan pihak pembangkang.

Katanya, seramai 1,000 petugas JR dijangka menghadiri majlis yang turut dianjuran oleh Biro Penerangan UMNO Bahagian Besut.

Ahli Parlimen Besut, Dato’ Seri Dr Abdullah Md Zin yang juga Penasihat Agama Perdana Menteri, akan merasmikan program berkenaan.

Engku Naimah berkata, petugas JR perlu dibekalkan kemahiran tinggi mengenai pelbagai fakta semasa untuk berhadapan dengan karenah pembangkang yang banyak menabur fitnah terhadap pemimpin dan parti.

Beliau berkata, sempena majlis itu Wanita UMNO juga akan melancarkan kutipan derma untuk tabung pelarian Gaza yang akan dilancarkan oleh Dr Abdullah.

Engku Naimah berharap, penduduk daerah Besut khususnya ahli UMNO tanpil memberi sokongan dengan menderma kepada tabung berkenaan.

JKKK Rumah Awam Seberang Jertih terbit kalendar 2013Oleh: Mohammad Ishak

 Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Rumah Awam Seberang Jertih, mengagihkan kalendar tahun 2013 secara percuma kepada semua penduduk yang tinggal di kawasan pentadbiran organisasi terbabit

Setiausahanya, Wan Mohamad Ibrahim berkata, pihaknya mencetak 300 keping kalendar 2013 untuk diedarkan kepada semua warga perumahan berkenaan bermula hari ini.

Katanya, kalendar mengandungi gambar-gambar masjid utama di seluruh negara termasuk Masjid Kristal,Kuala adalah usaha pertama dilakukan oleh JKKK negeri ini yang menyediakan kalendar khas kepada orang ramai,” katanya.

Menurutnya, Terengganu, sebahagian khidmat komuniti JKKK terbabit kepada komuniti setempat. Menurutnya, pengagihan kalendar terbabit adalah tahun kedua dilakukan oleh JKKK berkenaan selepas mula dilaksanakan tahun ini.

“Saya percaya ia dengan adanya kalendar itu diharap penduduk di kawasan pentadbiran JKKK itu dapat memanfaatkanya untuk aktiviti harian dan bulanan.

Beliau berkata, kalendar itu juga dicetak pada kertas bermutu tinggi setaraf dengan yang dikeluarkan oleh syarikat swata dan kerajaan.

Menurutnya, JKKK berkenaan yang dipilih mewakili daerah Besut untuk Pertandingan Kebersihan dan Keindahan Kampung Peringkat Negeri Terengganu tahun ini sedang giat menyiapkan landskap dan meningkatkan tahap kebersihan di kawasan sekitar.

Sidang DUN-Pembangunan untuk kekalkan penempatan Melayu

Oleh; Esah Abdullah

Kerajaan negeri mempunyai tanggung jawab sosial iaitu membantu menyelamatkan tanah orang Melayu daripada terus jatuh ke tangan bangsa lain.

Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, sebelum kerajaan negeri melaksanakan pembangunan di Kampung Ladang, sudah 50 lot tanah (lebih empat hektar) di kawasan itu berpindah milik kepada bukan Bumiputera.

 “Untuk menyelamatkan tanah orang Melayu daripad terus hilang, kerajaan ambil tanah dan bina penempatan yang selesa kepada mereka ,” katanya ketika sesi penggulungan perbahasan Bajet 2013 pada pada hari terakhir Sidang Undangan Negeri (DUN) semalam.

Menjawab soalan Dr Syed Azman Syed Ahmad Nawawi (Pas-Batu Buruk) yang mendakwa kerajaan ambil tanah rakyat sebagai ingin merosakkan masa depan orang melayu di bandar Kuala Terengganu.

 “Inilah tanggung jawab kerajaan Barisan Nasional (BN) sebenarnya yang membela nasib semua bangsa dan sama sekali tidak mengabaikan kebajikan mereka termasuk membina kediaman yang selesa kepada mereka,” katanya.

Untuk makluman katanya, selepas dibuat semakan tanah-tanah Melayu yang terdapat dari bulatan Ladang hingga ke Flat Seri Kolam dan menganjur ke Astaka merupakan tanah yang menjadi idaman semua orang.

“Jadi untuk memenuhi tanggung jawab itulah kerajaan negeri melalui Tabung Amanah Warisan Negeri mengambil balik tanah-tanah tersebut untuk dibangunkan bertujuan untuk mengekalkan penempatan orang Melayu dalam bandar,” katanya.

Menurutnya, kalau untuk berniaga adalah tidak berbaloi kerana kos yang kita ambil terlalu mahal dan terpaksa buat rumah di kawasan bandar dengan kos yang tinggi serta beri subsidi yang juga tinggi.

Contohnya rumah pangsa Ladang Gemilang, rumah yang dibina melebih rumah yang dirobohkan di kawasan itu dan telah dibayar pampas an dan setengahnya diberi ihsan kerana ada yang menduduki di tanah haram.

“Perumahan Ladang Gemilang mempunyai 280 unit rumah sedangkan mereka yang tinggal di kawasan itu diberi rumah 220 unit dan berbaki 60 unit, maknanya tidak timbul mereka yang tidak dapat rumah, semuanya dapat ,” katanya

 

Doktor jalani akreditasi kepakaran sebelum berkhidmat di Hospital Besut

Oleh: Aida Abd Rahman

Sepasukan pegawai perubatan sedang menjalani status akreditasi bagi pengesahan kepakaran sebelum berkhidmat sepenuhnya di Hospital Besut (HB) yang bakal dinaiktaraf sebagai Hospital Berpakar tidak lama lagi.

Pasukan perubatan berkenaan yang diwujudkan menerusi program perkongsian pintar antara Kementerian Kesihatan, Institusi Pengajian Tinggi Swasta serta pakar perubatan dan pembedahan dari Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan UniSZa itu bakal menawarkan perkhidmatan kesihatan dan perubatan termasuk melakukan pembedahan di HB.

“Memorandum Persefahaman (MoU) sudah ditandatangani bagi merealisasikan hasrat itu serta pasukan doktor pakar juga sedang menjalani akreditasi bagi mengesahkan kepakaran mereka sebelum dibenarkan berkhidmat di Hospital Besut,” kata Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan,Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna negeri, YB Dr A Rahman Mokhtar.

Beliau berkata demikian ketika sesi penggulungan pada hari ketiga Persidangan DUN, kelmarin (12 Disember).

Hospital Besut sebuah hospital daerah tanpa pakar yang beroperasi pada Oktober 1975 dengan kapasiti 124 katil ditingkatkan kepada 140 katil bagi menampung keperluan pesakit yang semakin bertambah.

Sebelum ini, masalah kekurangan kemudahan peralatan dan doktor pakar di HB sering dibangkitkan penduduk daerah itu menyebabkan Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu mengambil langkah mengemukakan cadangan  itu kepada kementerian untuk menaiktaraf HB sebagai Hospital Berpakar.

Sementara itu, Dr A Rahman berkata pembinaan `Teaching Hospital’ atau Hospital Pengajar UniSZa sedang di peringkat penelitian dan perbincangan antara Jabatan Kerja Raya (JKR) dan Unit Perancang Ekonomi (EPU).

 “Skop hospital berkenaan pada fasa pertama adalah menempatkan 100 katil dengan kos kira-kira RM150 juta.

 “Insya-Allah apabila hospital berkenaan siap, kemudahan itu bukan sahaja dapat memberi perkhidmatan kepada rakyat Kuala Nerus, malah mampu mengurangkan kesesakan pesakit yang mendapatkan rawatan di Hospital Sultanah Nur Zahirah,” katanya.

 Hospital Pengajar UniSZa berharga RM150 juta yang dijangka siap pada 2015 bakal menawar program peringkat pasca siswazah seterusnya melahirkan lebih ramai pakar perubatan di negara ini.

UniSZa bakal menjadi universiti kelima di negara ini memiliki hospital sendiri selain Universiti Malaya (UM), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Universiti Sains Malaysia (USM) dan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM).

 

Umno perhebat media baru

Peranan pasukan media baharu yang diwujudkan di negeri ini sejak dua tahun lalu akan digerakkan secara lebih agresif sebagai menyahut seruan Perdana Menteri, Dato’ Seri Mohd Najib Tun Razak mengenainya dalam Perhimpunan Agung UMNO lalu.

Langkah itu akan diperhebatkan mulai sekarang dengan disertai para blogger dan pengguna Facebook bagi menangkis segala bentuk tohmahan serta fitnah pembangkang dalam usaha menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-13.

Ketua Penerangan UMNO negeri, Dato’ Haji Ahmad Razif Abd. Rahman berkata, bagi tujuan itu pelbagai usaha sedang giat dilakukan bagi mengumpul lebih ramai para blogger dan pengguna Facebook dalam mendepani serangan pembangkang.

Beliau memberitahu, buat masa ini, kesemua mereka yang menganggotai pasukan media baharu itu ditempatkan di setiap bahagian UMNO di negeri ini dengan sebahagiannya adalah para blogger pengguna Facebook muda.

“Sebenarnya Terengganu sudah pun ada pasukan media baharu ini di bawah penerangan UMNO dan Barisan Nasional negeri sejak dua tahun lalu.

“Tapi dimulakan sekarang secara lebih agresif yang akan mengumpulkan blogger dan pengguna Facebook di setiap bahagian dan mereka akan bergerak sepenuh masa bagi mendapatkan segala input untuk menghadapi segala isu dicetuskan pembangkang,” katanya.

Dato’ Haji Ahmad Razif turut memberi jaminan memastikan pasukan media baharu itu dimanfaatkan sebaik-baiknya dengan memfokuskan kepada para pengundi muda supaya mereka memperoleh maklumat tepat mengenai pelbagai isu.

“Mereka ini (pengundi muda) perlu diberi penjelasan tentang segala pembohongan pembangkang termasuklah hasrat menawan Putrajaya,” tambahnya.

 

Tambahan RM500,000 bantu pesakit kurang berkemampuan

Oleh: Aida Abd Rahman

Aspek kesihatan rakyat terus menjadi fokus kerajaan negeri apabila mengambil pelbagai langkah bagi meningkatkan perkhidmatan kesihatan termasuk menambah peruntukan Bantuan Kebajikan Sosial Perubatan berjumlah RM2 juta setiap tahun sejak 2007 kepada RM2.5 juta bermula tahun depan.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna negeri, YB Dr A Rahman Mokhtar, berkata pertambahan dana sebanyak RM500,000 itu bagi membantu pesakit kurang berkemampuan membiayai kos rawatan perubatan atau kos pembelian peralatan pesakit.

“Peruntukan ini diluluskan RM2 juta setahun sejak 2007 lagi telah ditambah sebanyak RM500,000 menjadi RM2.5 juta pada tahun depan.

 “Saya juga berterima kasih kepada YAB Menteri Besar (Dato' Seri haji Ahmad Said)  kerana bersetuju bagi membiayai pembinaan sebuah makmal dadah Amphetamine Type Stimulant (ATS) di Hospital Sultanah Nur Zahirah yang bernilai RM1.7 juta,” katanya ketika sesi penggulungan pada hari ketiga persidangan DUN, kelmarin (12 Disember).

YB Dr A Rahman berkata, keputusan berkenaan membuktikan hasrat dan komitmen Kerajaan Barisan Nasional untuk menangani masalah penggunaan dadah yang kian membimbangkan khususnya di kalangan generasi muda di negeri ini.

Selain itu, menerusi Bajet 2013, kerajaan juga turut memperkenalkan Kem Kesihatan ke seluruh daerah menerusi pemeriksaan kesihatan percuma, ceramah kesihatan, senamrobik dan kembara sihat kepada suri rumah dan masyarakat desa.

 Pada masa yang sama, kempen gaya hidup sihat juga akan diperkenalkan dengan fokus gaya hidup seharian kepada penjawat awam sama ada di rumah mahu pun di tempat kerja.

 

Petronas lunas royalti pada Mac tahun depan

Oleh: Suriati Ali 

Kerajaan Terengganu dijangka menerima sepenuhnya bayaran royalti petroleum daripada Petronas pada Mac tahun depan.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Seri Ahmad Said bagaimanapun tidak menyebut jumlah bayaran itu, tetapi memberi jaminan, ia akan disalurkan menerusi Kerajaan Pusat berdasarkan persetujuan antara kerajaan negeri dan Kerajaan Pusat.

Katanya, kaedah pembayaran itu pula bergantung pada polisi Petronas yang lazimnya dibayar dua kali setahun.

"Untuk tahun ini, kita menerima bayaran lebih RM2 bilion yang dibayar pada 1 Mac dan 1 September tahun ini manakala tahun lalu, kita terima RM1.6 bilion.

"Bagi tahun depan pula, Petronas akan membayar keseluruhan royalti pada Mac 2013 dan setakat ini kita belum ketahui jumlah sebenar yang akan dibayar kerana masih dalam proses rundingan," katanya.

 Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas membentangkan Bajet Terengganu 2013 pada Sidang Dewan Undangan Negeri Terengganu di Wisma Darul Iman, di sini.

Terdahulu, ketika menjawab soalan Dr. Syed Azman Syed Ahmad Nawawi (Pas-Batu Buruk) pada persidangan itu, Dato’ Seri Haji Ahmad berkata, kerajaan negeri telah menghantar surat rasmi kepada Petronas bagi mendapatkan penjelasan mengenai penemuan minyak di blok pm 307 dan pm 309 Bertam.

Katanya, kerajaan negeri belum menerima jawapan rasmi daripada Petronas, tetapi surat daripada syarikat yang menjalankan kerja-kerja cari gali di kawasan itu telah diterima dan mengesahkan blok pm 307 dan pm 309 adalah di dalam perairan Terengganu.

Dato’ Seri Haji Ahmad seterusnya berkata, penarikan balik saman kerajaan Terengganu terhadap Petronas berasaskan persetujuan Kerajaan Pusat untuk menjelaskan pembayaran kesemua yang diterima daripada Petronas kepada kerajaan pusat.

"Bayaran itu kemudian disalurkan kepada kerajaan negeri yang dikenali sebagai dana khas sebagaimana dalam perjanjian asal yang turut menyebut dua kali pembayaran dibuat iaitu pada Mac dan September.

"Semuanya akan diterima sepenuhnya pada tahun hadapan dan tiada potongan atau apa-apa yang dilakukan," katanya.

 

Graduan UMT mudah dapat kerja

Lebih 60 peratus graduan Universiti Malaysia Terengganu (UMT) pada tahun ini berjaya mendapat peluang pekerjaan dalam tempoh enam bulan selepas tamat pengajian. Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni UMT, Prof. Dr. Yahaya Ibrahim berkata, jumlah tersebut meningkat berbanding tahun lalu sekitar 30 peratus sahaja. Katanya, ia menunjukkan potensi graduan universiti itu semakin mendapat perhatian dan tempat dalam industri terutamanya melibatkan bidang sains marin dan laut. "Kita telah membuat kajian di mana graduan UMT berjaya mendapat pekerjaan sebaik sahaja menduduki peperiksaan akhir dan kebanyakan mereka telah bekerja ketika hadir pada hari konvokesyen.
"Sebahagian mereka juga berjaya mendapat kerjaya yang baik malah berjawatan tinggi dalam pelbagai bidang terutamanya berkaitan marin di mana ia merupakan bidang tumpuan UMT," katanya. Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Karnival Cari Kerja 1 Graduan 1 Kerjaya di UMT, Kuala Terengganu baru-baru ini. Karnival yang berlangsung selama tiga hari bermula 6 hingga 8 Disember itu menyediakan 12 gerai pameran daripada pelbagai agensi dan jabatan. Dalam pada itu, Prof Dr Yahaya berkata, pihaknya akan mengumpul dan mengemaskini data-data pelajar dari semasa ke semasa bagi memperoleh maklumat terkini status pekerjaan graduan mereka. Jelasnya, graduan UMT mempunyai kelebihan tersendiri dalam industri apabila memiliki kemahiran insaniah yang jarang dimiliki graduan universiti lain seperti memiliki lesen skuba. "Mereka mempunyai kemahiran tambahan yang memudahkan mereka mendapat tempat dalam industri dan kita yakin peratus graduan memperoleh pekerjaan selepas tamat pengajian akan meningkat setiap tahun," jelasnya. Dalam pada itu, beliau turut meminta lebih banyak agensi dan syarikat milik kerajaan (GLC) di negeri ini terlibat dalam karnival kerjaya yang diadakan institusi pengajian tinggi (IPT) bagi membolehkan lebih banyak peluang pekerjaan didedahkan kepada pelajar.

13 December 2012

TERENGGANU MUNCUL JUARA UJIAN KELAS KAFA 2012

Oleh: Ruslan Abdul Rahman 

Terengganu mencipta sejarah lagi dalam arena pendidikan apabila muncul sebagai negeri jumlah tertinggi murid mendapt 8A dalam Ujian Penulisan Kelas Kafa (UPKK) 2012.

Hal ini diumumkan sendiri oleh Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Dato’ Seri Jamil Khir Baharon di Putrajaya kelmarin. Menurut beliau.tiga belas buah negeri mencatatkan keputusan lulus seratus peratus dalam peperiksaan Ujian Penulisan Kelas Kafa (UPKK) 2012 berbanding 12 buah negeri pada tahun lepas.

Katanya, hanya Wilayah Persekutuan mencapai keputusan 99 peratus lulus.

"Secara keseluruhan, 24,962 calon mendapat 8A berbanding 17,684 pada 2011. Jumlah tertinggi mendapat 8A ialah di Terengganu iaitu sebanyak 21.69 peratus, diikuti Melaka 21.50 peratus dan Sabah sebanyak 18.34 peratus," katanya kepada pemberita pada majlis pengumuman keputusan peperiksaan itu.

Katanya bagi kelulusan mengikut mata pelajaran pula, subjek Amali Solat mencatat kadar kelulusan tertinggi iaitu 99.93 peratus diikuti Penghayatan Cara Hidup Islam 99.91 peratus manakala bidang al-Quran 98.47 peratus.

 Seramai 186,966 calon menduduki peperiksaan UPKK 2012 yang diadakan dari 1 hingga 4 Okt lepas. Exco Kerajaan Negeri yang bertanggungjawab dalam hal ehwal Pendidikan Terengganu, Dato’ Haji Ahmad Razif Abdul Rahman ketika mengulas perkara ini berkata, inilah suatu kejayaan lagi yang perlu kita syukuri.

 

Sidang DUN-Konsep 3K bantu 20,000 ibu tunggal

oleh; Esah Abdullah

Nasib 20,000 ibu tunggal di negeri ini akan terbela apabila kerajaan negeri memperuntukan RM20 juta untuk melengkap dan memperkasakan golongan itu melalui konsep 3K iaitu kepimpinan, kemahiran dan keusahawanan.


 Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan , Pembangunan Masyarakat dan Wanita negeri, Dato’ Haji Yahya Khatib Mohamad berkata, kerajaan menyediakan peruntukan begitu besar bagi meningkatkan taraf hidup golongan itu.

“Kita akan memberi tambah nilai kepada program keusahawanan dengan menaikkan had pinjaman daripada RM10,000 kepada RM20,000 mulai tahun depan,” katanya ketika sesi Penggulungan Wakil-wakil Kerajaan dalam Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) hari ini.

Katanya, 32 buah kelab ibu tunggal di seluruh negeri juga bakal menerima sumbangan mengurus organisasi sebanyak RM5,000 setahun mulai Januari tahun depan berbanding RM2,000 sebelum ini.

Sehubungan itu katanya, sebuah Pusat Pengurusan dan Aktiviti bernilai RM1.5 juta akan dibina di atas tanah yang di wakaf oleh seorang ibu tunggal untuk dijadikan pusat aktiviti golongan itu.

“Semua ini mengambarkan keperihatinan dan sikap kerajaan Barisan Nasional (BN) merialisasikan ajaran Islam seperti yang terdapat dalam Surah al-Maa’un ayat 1-7,” katanya.

Selain itu, kerajaan juga bersetuju memberi sumbangan RM2,000 kepada ibu tunggal yang bakal berkahwin semula bagi meringankan beban mereka.

 “Janji BN, janji ditepati dan insya-Allah jika diberi mandat sekali lagi pada Pilihan Raya Umum (PRU) akan datang kita akan terus membantu kebajikan rakyat seluruhnya,” katanya.

Katanya, dalam bajet 2013 sebanyak RM 110 juta diperuntukkan di bawah portpolio kebajikan, masyarakat dan wanita untuk memberi ksejahteraan serta meningkatkan taraf hidup golongan itu.

Terengganu tubuh sekretariat TMT2013Kerajaan negeri menubuhkan sebuah Sekretariat Pelancongan bagi menerajui pelaksaaan aktiviti, galakan dan promosi pelancongan sempena Tahun Melawat Terengganu 2013 (TMT 2013).


Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan negeri, Dato’ Abdul Rahin Mohd Said berkata logo TMT 2013 akan dipaparkan pada setiap bahan promosi dan galakan pelancongan yang bakal diadakan di dalam dan luar negara.

“Terdapat sebanyak 34 program yang disusun sempena TMT 2013,” katanya ketika menjawab soalan Muhamad Ramli Nuh (BN-Tepoh) pada persidangan Dewan Undangan Negeri, semalam.
Dato’ Abdul Rahin berkata, kerajaan negeri mengadakan kerjasama yang erat dengan ejen pelancongan terutamanya Persatuan Pelancongan Negeri Terengganu (PPNT) bagi mengadakan bengkel dari semasa ke semasa.

Katanya, kerjasama itu antaranya bagi mengadakan aktiviti seperti Matta Travelfair di Kuala Lumpur, Travel Malaysia di Singapura, World Travel Mart di London dan ekspo di Hong Kong, negara Asean dan di Berlin, Jerman di samping Arab Travel Market di Dubai serta beberapa misi jualan ke Sydney, Melbourne, China dan negara jiran.

Kepada soalan tambahan YB Muhamad Ramli mengenai kurangnya promosi TMT 2013, Dato’ Abdul Rahin berkata keghairahan menyambut TMT 2013 bermula pada Januari lepas menerusi penganjuran pertandingan mencipta logo oleh kerajaan negeri.

“Tentang pembinaan pintu-pintu gerbang, kain rentang dan lain-lain yang kurang rancak, kita terpaksa akur kepada bajet yang akan dibentangkan hari ini. Kita telah meminta peruntukan yang secukupnya untuk persediaan fizikal TMT 2013,” katanya.

Mengenai tata susila dan adat berpakaian pelancong asing terutama dari Eropah yang datang ke negeri ini, beliau berkata ia tertakluk kepada undang-undang di bawah pihak berkuasa kerajaan tempatan.

Sementara itu, menjawab soalan tambahan Dr Syed Azman Syed Ahmad Nawawi (Pas-Batu Buruk), Dato’ Abdul Rahin berkata kerajaan Terengganu tidak pernah melarang penduduk Pulau Redang daripada memelihara binatang ternakan seperti lembu dan kambing di pulau peranginan itu.

Bagaimanapun, katanya jika tiada kawalan yang tertentu dan haiwan ternakan pula dibiarkan bebas, ia akan merosakkan pemandangan.

“Saya merasa dukacita apabila melihat lokasi pelancongan yang indah di pulau itu dicemari dengan najis kambing dan lembu. Ini kerana kita perlu satu pemandangan yang menyeronokkan apabila kita datang ke sesuatu tempat yang bertujuan untuk mengekalkan minat pelancong,” katanya.

 Radio Manis FM jadi medium penyaluran maklumat

Oleh: Suriati Ali


Radio Manis FM milik kerajaan negeri kini menjadi medium utama bagi penyaluran pelbagai maklumat mengenai dasar dan polisi kerajaan kepada rakyat Terengganu dan para peminat setia siaran tersebut di Pantai Timur.


 Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata radio berkenaan boleh diikuti melalui frekuensi 102.0 FM di Terengganu, 90.6 FM di Kelantan dan 95.1 FM di Pahang.

 “Selepas mula bersiaran beberapa bulan lalu di bangunan Epic, Jalan Pejabat Kuala Terengganu, kini Manis FM semakin mendapat perhatian pendengar, termasuk di Selatan Thailand.

“Selain penyaluran informasi Manis FM bertindak sebagai medium hiburan yang tidak melampau bagi menghiburkan penduduk tempatan dan negeri-negeri berdekatan yang menerima siaran tersebut,” katanya.

 Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan Dato’ Haji Tengku Hassan Tengku Omar (BN- Ladang) pada persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) hari ini.

 Katanya, pada masa ini, selain Terengganu, Manis FM boleh didengar penduduk di Kelantan, Pahang, Johor Timur dan Selatan Thailand.

 “Seperti siaran radio lain, Manis FM juga kini mempunyai peminat tegarnya sendiri, terutama beberapa program harian yang disiarkan radio itu,” katanya.

 
Adakah Pas amal nilai mulia?

Oleh: Kamarudin Mat Akib


Pemimpin Pas dilontarkan dengan persoalan sama ada mereka dan pengikut parti itu mengamalkan nilai-nilai mulia apabila kanak-kanak yang belajar di tadika milik parti itu diajar memijak gambar-gambar pemimpin negara.

YB Haji Nawi Mohamad (BN-Hulu Besut) turut mengajukan soalan sama ada parti itu mengamalkan nilai-nilai mulia apabila pemimpin dan pengikut Pas menggelarkan pemimpin Umno ‘taghut’ dan melakukan pelbagai perkara lagi yang bertentangan dengan ajaran Islam.

Berucap membahaskan Bajet 2013 pada sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) semalam, beliau berkata amalan buruk yang dilakukan pemimpin Pas dan pengikut mereka tidak membawa sebarang faedah kepada pembangunan negeri ini.

“Sebaliknya Kerajaan Barisan Nasional melaksanakan pelbagai program dan projek untuk rakyat, termasuk pemberian bantuan kepada semua lapisan masyarakat,” katanya.

Beliau berkata, hasil pemberian bantuan kepada golongan ibu tunggal, keluarga berpendapatan rendah dan belia yang bergaji kecil, sudah pasti mereka akan menyokong BN pada pilihan raya umum akan datang.

Katanya, rakyat kini tahu berterima kasih dan bersyukur dengan pemberian kerajaan dan mereka akan menterjemahkannya dalam bentuk undi menjelang pilihan raya nanti.

Dalam perkembangan lain, YB Haji Nawi meminta jabatan-jabatan berkenaan supaya mengadakan penyelarasan antara agensi sebelum melaksanakan sesuatu projek seperti pemasangan kabel elektrik dan telefon serta paip air bagi mengatasi masalah kerosakan jalan di seluruh negeri.

Beliau berkata, apa yang berlaku sekarang ini bila jalan raya siap dibina atau baru dibaiki, terdapat kerja-kerja memasang kabel elektrik atau paip air menyebabkan jalan berkenaan rosak teruk.

Pas sentiasa menghalalkan cara

Oleh: Aida Abd Rahman

Sikap pembangkang yang sentiasa menghalalkan cara demi kepentingan politik mereka boleh diumpamakan sebagai `kisah Tok Guru Cicak’, kata YB Dato’ Rosol Wahid (BN-Ajil) ketika membahaskan Bajet 2013, pada persidangan DUN , semalam (12 Disember).

Menurut beliau, pengalaman bertemu dengan suku kaum Batak dan berkongsi cerita mengenai sikap masyarakat berkenaan yang amat menghormati cicak itu menjadi bahan  untuk dikongsi pada perbahasan persidangan DUN kali ini.

“Wahai anak cucuku, jadilah kamu seperti cicak, kerana cicak di mana-mana mereka boleh berada. Di Amerika, di Ajil, Rusila, Bukit Payong juga ada. Malah cicak juga hebat boleh `tepek’ di atap…tidak jatuh.

“Bila turun, turun kepala dahulu, kera naik nyior (pokok kelapa) tidak turun kepala dahulu, betapa hebatnya cicak. Tok guru cicak pesan kepada anak cucu dia sebelum mati, wasiat terakhir dia `wahai cicak sekelian jika kamu nak berak nanti, kamu tengok orang dulu’..tiba-tiba belum habis pesanan tok guru cicak mati.

“Sebab itu hari ini, cicak apabila ada orang dia berak, ada tempat tadah dia berak, sedangkan niat tok guru cicak nak beritahu, ` jika kamu nak berak nanti, kamu tengok orang dulu, kalau ada orang kamu jangan berak’, jadi ayat yang mengatakan `kalau ada orang kamu jangan berak’ itu tidak sempat keluar sebab dia mati terlebih dahulu,” katanya.

Demikian juga katanya, sikap pembangkang apabila hanya menceritakan apa yang menguntungkan mereka dan tidak secara terperinci kerana setiap perkara yang merugikan mereka tidak akan digembar-gemburkan.

Katanya, dalam pelbagai perkara perlu jelas dan tiada niat tersembunyi di sebalik apa yang dilakukan kerana kepentingan peribadi, malah kita juga harus bertanggungjawab dengan apa yang dinyatakan.

 

Pasar Payang akan diubahsuai

 Oleh: Suriati Ali 
 Pasar Besar Kedai Payang (PBKP) yang sememangnya terkenal sebagai salah satu daya tarikan utama pelancong di Terengganu akan diubahsuai dan dinaiktaraf bagi memberi keselesaan kepada pengunjung.


 Menteri Besar, Dato Seri Haji Ahmad Said, berkata pengubahsuaian PBKP kepada pasar yang lebih kondusif terpaksa dilakukan memandangkan bangunan asal kini tidak lagi selesa bagi menampung bilangan pengunjung yang semakin bertambah.

 "Pembinaan siling asal yang terlalu rendah menyebabkan keadaan di dalam pasar itu terlalu panas terutama apabila terlalu ramai pengunjung, jadi kerajaan negeri akan mengubahsuai pasar itu dengan peruntukan sebanyak RM8 juta," katanya.
Beliau berkata, reka bentuk PBKP baru itu nanti menitikberatkan ciri-ciri Melayu Terengganu untuk disesuaikan dengan konsep Bazar Warisan dan beberapa bangunan lain yang terletak di kawasan berhampiran.

 "Semasa pengubahsuaian itu dilakukan peniaga sedia ada akan dipindahkan dengan sebahagian daripada mereka akan ditempatkan sementara di tempat letak kereta bertingkat PBKP.

 “Manakala bagi peniaga barangan basah seperti ikan dan ayam pula akan dipindahkan ke Pasar Chabang Tiga," katanya ketika menjawab soalan YB Dr Haji Alias Razak (Pas-Bukit Tunggal) pada persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) hari ini.

 Katanya, apabila siap pengubahsuaian kelak, peniaga barangan basah dan peniaga produk lain seperti sutera, songket dan batik diasingkan di mana peniaga ikan dan ayam akan terus kekal di PCT.

Langkah itu penting kerana barangan basah dianggap tidak sesuai jika berada di bawah satu bumbung atau berdekatan dengan produk lain, termasuk barangan kraf dan makanan tradisional.

 “Pada masa sama, kerajaan ingin mendidik peniaga barangan basah supaya lebih berdisplin dan pandai menjaga kebersihan dan bukannya sikap pengotor seperti yang diamalkan sekarang dengan membuang ikan busuk dan perut ayam di dalam sungai,” katanya.

 Menteri Besar turut memberitahu, bahagian barangan basah di PBKP sebenarnya sudah tidak selamat dan ia disahkan Jabatan Kerja Raya (JKR) yang menyatakan besi struktur lantai di pasar itu sudah reput.

 

Pegawai tentang kerajaan disaran letak jawatan

Oleh: Aida Abd Rahman


Pegawai kerajaan yang bertindak menentang dan tidak dapat menerima dasar kerajaan perlu meletak jawatan,demikian gesaan YB Dato’ Rosol Wahid (BN-Ajil) ketika membahaskan Bajet 2013 pada persidangan DUN, semalam (12 Disember).

 “ Saya memohon dengan rasa rasa rendah diri dan rasa tawaduk, jika tidak suka kepada kerajaan saya mempersilakan dengan segala hormatnya meletak jawatan. Itu cara yang lebih baik, kerana adalah tidak wajar jika mereka makan rezeki daripada kerajaan, pada masa yang sama menentang kerajaan,” katanya.

 Dato’ Rosol menzahirkan rasa terkilan dengan tindakan pegawai kerajaan yang memperolehi gaji serta pendapatan daripada bekerja di pelbagai sektor kerajaan tetapi melakukan pengkhianatan terhadap kerajaan.
“ Ini satu yang amat malang apabila pegawai kerajaan menentang kerajaan. Mereka boleh melakukan apa sahaja terhadap rakyat dengan melengah-lengahkan program, melengahkan kerja untuk memburukkan imej kerajaan,” katanya.

Katanya, sikap buruk pegawai kerajaan seumpama itu juga tidak mencerminkan akhlak orang Islam yang baik dan bukan amalan dianjurkan Rasulullah s.a.w.

Selain itu juga, Dato’ Rosol berkata, kehidupan hari ini pastinya lebih baik daripada 10 hingga 20 tahun dahulu walaupun pembangkang mengatakan kemajuan dan perkembangan semasa yang turut menuntut kenaikan harga barang keperluan seperti minyak, beras dan gula.

 “Tetapi Alhamdulillah, dengan kenaikan harga barang, tetapi harta kita juga semakin bertambah. Hari ini harga minyak (diesel) naik, daftar kereta Proton Saga sahaja di seluruh negara berjumlah  50,000 buah, masa minyak 30 sen seliter, masa gula 20 sen sekilo, gandum 10 sen sekilo, gula-gula lima biji dengan harga lima sen, berapa ramai rakyat kita mampu memiliki kereta.

 “Jadi, persoalannya mana hendak, jika barang naik, kita naik (memiliki) kereta dengan barang dan minyak murah , tetapi kita jalan kaki, jika jawapan dia baik berjalan kaki, maka orang berkenaan kalau tidak `gila’ mereka mungkin `bengong’.

 “Sebab itu apa yang kita rasa hari ini merupakan nikmat yang cukup baik dikurniakan Allah s.w.t hasil kecaknaan kerajaan hari ini,” katanya.

 

Kolej Inforana terokai pasaran antarabangsa

KOLEJ Inforana Sdn. Bhd. melancarkan Program Kemanusiaan dan Kembara Kemahiran dalam usaha menjenamakan semula kolej itu ke negara-negara Asia Tenggara dan seterusnya ke peringkat antarabangsa.

Pengarah Eksekutifnya, Ahmad Ramzi Abdul Rahman berkata, sehubungan itu sebagai permulaannya, dua kumpulan yang masing-masing disertai seramai 40 pelajar akan ke Bukit Tinggi, Indonesia pada bulan April dan Phnom Penh, Kemboja pada Ogos depan.

Menurut beliau, menerusi program itu, pelajar dalam bidang kulinari yang terpilih akan menyertai program berkenaan selama empat hari di negara-negara berkenaan.

“Pelajar terlibat akan mengajar penduduk di sana terutamanya golongan remaja mengenai menu masakan Malaysia. “Malah program tersebut menjadikan mereka sebagai duta makanan Malaysia serta memberi peluang untuk mempamerkan kebolehan pelajar dalam bidang masakan,” katanya.

Majlis pelancaran program itu disempurnakan oleh Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan Negeri, Datuk Abdul Rahin Mohd. Said di Kampus Inforana di sini baru-baru ini.

Ahmad Ramzi berkata, adalah menjadi hasrat kolej melalui ilmu yang diberikan itu dapat dimanfaatkan kepada penduduk setempat selain untuk memperkenalkan masakan Malaysia di negara mereka.

“Ini kerana dua negara berkenaan sering menjadi kunjungan rakyat Malaysia dan ini memberi kelebihan kepada mereka untuk menawarkan masakan Malaysia,” tambah beliau.

Inforana Holding pada masa ini merupakan satu-satunya kolej di negara ini yang menawarkan pelbagai kursus di peringkat sijil dan diploma Kemahiran Malaysia serta menawarkan kursus-kursus seperti Pengajian Bidang Perhotelan,

Persijilan Bidang Pelancongan dan Pengajian Bidang Jahitan dan Fesyen. Kebanyakan pelajar yang menyertai pengajian di kolej berkenaan mendapat pembiayaan melalui Perbadanan Tabung Pembangunan Kemahiran (Kementerian Sumber Manusia),

Yayasan Terengganu dan Yayasan Pelajaran Mara. Sejajar dengan perkembangan semasa, Kolej Inforana juga bercadang untuk menawarkan kursus-kursus kepada pelajar di luar negara terutama di negara jiran seperti Indonesia mulai tahun depan.

“Sebagai permulaan seramai 20 pelajar akan diterima masuk sebelum ia diperluaskan dengan bilangan yang lebih besar pada masa akan datang,” katanya.

 

Sidang DUN-IQT akan dinaiktaraf kepada Kolej Universiti

Oleh; Esah Abdullah

Institut al-Quran Terengganu (IQT) akan dinaiktaraf kepada Kolej Universiti dan proses ke arah itu sedang berjalan.


Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri, YB Haji Khazan Che Mat berkata, pada dasarnya kerajan telah bersetuju untuk menaiktaraf IQT ini kepada Kolej Universiti dan proses kearah itu berjalan lancar.

 “Insya-Allah perkara ini akan menjadi realiti,” katanya ketika sesi Pengulungan Wakil-wakil Kerajaan pada Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) petang semalam.
Katanya, kerajaan juga akan membuat penambahabaikan terhadap tempat penginapan untuk pelajar untuk memberi keselesaan terutama kepada pelajar-pelajar baru.

“Kita sentiasa berusaha memberi penekanan serius terhadap kebajikan pelajar dan juga kakitangan di institut ini dari semasa ke semasa seperti juga pusat-pusat pengajian lain,” katanya.

Menjawab pertanyaan YB Haji Ramlan Ali (BN-Jabi) yang mengatakan masih ada pelajar tercicir daripada mengikuti Kelas al-Quran dan Fardu Ain (Kafa) beliau berkata, usaha sedang dibuat untuk menangani masalah tersebut.

 “Tidak dinafikan masih ada sekolah yang tidak ada Kelas Kafa kerana ketiadaan bilik darjah serta masalah penyelarasan dengan aktiviti sekolah,” katanya

Menurutnya Yayasan Islam Terengganu (YIT) sentiasa megadakan perbincangan dengan pihak sekolah dan Jabatan Pendidikan untuk menangani masalah itu dan setakat ini ada kelas yang dibuka di balai raya, balai Quran dan di bangunan khas seperti yang terdapat di Felda.

 “Insya-Allah perkara ini dapat diselesaikan kerana kerajaan bersungguh-sungguh untuk melihat anak-anak negeri ini mampu menguasai bahasa al-Quran serta khatam sebelum memasuki sekolah menengah,” katanya.

12 December 2012

Sidang DUN: Kompleks Pakar Materniti siap Mac tahun depan

Oleh: Aida Abd Rahman

Masalah kesesakan pesakit terutama yang melibatkan kes bersalin di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) dijangka dapat diselesaikan apabila Kompleks Pakar Materniti siap pada Mac tahun depan.


Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna negeri, YB Dr A Rahman Mokhtar, berkata kerajaan negeri akan memastikan masalah yang melibatkan kepentingan dan keselesaan rakyat itu dapat diselesaikan apabila bangunan enam tingkat yang dibina bersebelahan HSNZ siap kelak.

“Pada pandangan saya ia bukan mengaibkan tetapi sekadar keadaan penuh sesak dengan jumlah katil (Wad Bersalin HSNZ) yang terhad dengan `Bed Occupancy Rate’ (BOR) yang tinggi.
“Insya-Allah apabila Kompleks Materniti HSNZ siap pada Mac 2013 dengan tambahan katil di wad sebanyak 210 unit dan katil bersalin sebanyak 24 unit, masalah ini akan dapat diatasi,” katanya ketika sesi penggulungan Persidangan DUN pada hari ketiga, petang ini.

Beliau mengulas demikian sebagai menjawab kenyataan YB Dr Alias Razak (Pas-Bukit Tunggal) semalam, yang menyatakan keadaan wad bersalin HSNZ yang mengaibkan berikutan tidak mempunyai kemudahan dan ruang yang selesa untuk menempatkan ramai pesakit wanita khususnya bagi kes bersalin pada satu-satu masa.

Dr A Rahman berkata, pembinaan kompleks itu juga dapat menyelesaikan masalah parkir di HSNZ apabila sebanyak 385 parkir dibina untuk kemudahan menempatkan kenderaan di bangunan lima tingkat berkenaan.

Bagaimanapun, pihak Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu sudah mewujudkan 220 lot parkir sementara pada November lalu sebelum parkir kekal dibina bagi mengatasi masalah itu.

 Pada masa yang sama, sebanyak RM150 juta menerusi peruntukan khas Kementerian Kewangan Malaysia secara `Private Financing Inisiative (PFI)’ disediakan bagi membangunkan hospital baru daerah Dungun.

 “ Untuk peringkat pertama, sebuah hospital dengan 108 unit katil akan dibina dengan menggunakan peruntukan tersebut.

"Projek ini akan dibina melibatkan dua fasa di mana fasa pertama melibatkan kerja awalan serta kerja berkaitan, manakala fasa kedua membabitkan kerja pembinaan hospital baru serta kerja-kerja berkaitan,” katanya.

Beliau berkata, fasa pertama projek berkenaan dijangka akan ditender pada pertengahan 2013.

Sementara itu, menurut Dr A Rahman isu bilik bedah Hospital Besut (HB) yang kurang digunakan adalah disebabkan HB belum dinaiktaraf sebagai hospital berpakar dan setakat ini, tiada jawatan pakar bedah di hospital berkenaan.

Sehingga kini, HSNZ dan Hospital Kemaman (HK) sahaja bertaraf hospital berpakar di Terengganu. Namun begitu, pasukan doktor pakar bedah dan pakar orthopedik dari HSNZ sudah menjalankan 44 pembedahan di HB dari Januari lalu sehingga kini.

Beliau juga memberi jaminan untuk memastikan penggunaa dewan bedah di HB akan dipertingkatkan lagi oleh pasukan pakar orthopedik HSNZ .

Ketika ditanya YB Dr Syed Azman Syed Nawawi berhubung kelewatan Kompleks Pakar Materniti berkenaan siap, Dr A Rahman menjelaskan pihaknya hanya menerima kompleks berkenaan apabila siap sepenuhnya bagi menjalankan operasi, bagaimanapun punca masalah kelewatan itu perlu dirujuk kepada Exco berkaitan (Infrastruktur).

 

Sidang DUN: Pemandu cuai, dorong kemalangan di LPT2

Oleh: Suriati Ali 

Sebanyak 209 daripada 290 kes kemalangan yang dilapor berlaku di Lebuhraya Pantai Timur 2 (LPT2) bagi laluan Bukit Besi-Ajil-Gemuruh adalah disebabkan kecuaian pemandu dan bukannya berpunca daripada kesilapan kerajaan membina kemudahan itu.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Infrastruktur dan Kemudahan Awam Negeri YB Datuk Haji Za'abar Mohd Adib, berkata LPT yang dibuka September tahun lepas hingga Oktober tahun ini turut mencatatkan 66 kes kemalangan disebabkan faktor persekitaran termasuk perlanggaran dengan haiwan seperti lembu, babi dan kambing..

 “Manakala 15 kes lagi disebabkan masalah mekanikal kenderaan

"Daripada kes-kes kemalangan itu, yang paling banyak direkod ialah kes kemalangan disebabkan kecuaian pemandu iaitu sebanyak 209 kes," katanya.

 Beliau menjawab soalan YB Mohd Nawawi Ismail (BN-Kuala Berang) yang ingin tahu langkah kerajaan untuk mengatasi masalah kemalangan yang berlaku di lebuh rayaberkenaan pada Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu, di sini hari ini.

YB Datuk Haji Za'abar berkata, kerajaan telah mengambil berbagai langkah bersama Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) dengan bantuan juruperunding bagi membaiki dan mengenal pasti punca dan lokasi yang sering berlaku kemalangan.

 Antara pihak bertanggungjawab memastikan tiada haiwan ternakan berkeliaran di LPT2 selain kerosakan aset di lebuh raya tersebut diatasi segera katanya.

YB Datuk Haji Za'abar berkata, pengguna lebuh raya juga dinasihat menggunakan kemudahan hentian sebelah Bukit Besi dan kawasan rehat Ajil untuk rehat seketika jika penat atau mengantuk.

 

Wakil Pas puji usaha Kerajaan BN

Oleh: Kamarudin Mat Akib 

Dato’ Seri Haji Abdul Hadi Awang (Pas-Rhu Rendang) memuji usaha yang dilakukan Kerajaan Barisan Nasional (BN) termasuk memberi subsidi diesel kepada golongan nelayan kerana ia membantu menambah pendapatan mereka.

Beliau berkata, usaha-usaha lain seperti membina kilang ais untuk kegunaan nelayan tempatan juga baik kerana memudahkan nelayan mendapatkan bekalan air batu bagi kegunaan mereka.

Pada masa yang sama beliau meminta kerajaan negeri supaya membuka peluang kepada pelabur bagi membina kilang baja dan makanan ternakan supaya petani dan penternak mudah mendapatkan kemudahan tersebut.

Abdul Hadi yang juga Presiden Pas, berkata jika barangan berkenaan dikeluarkan di negeri ini, ia akan membantu mengurangkan kos petani dan penternak, sekaligus menurunkan harga produk pertanian dan ternakan.

Sementara itu, beliau berkata, sempena persidang DUN kali ini yang merupakan kali terakhir untuk penggal ini, beliau mengambil kesempatan untuk memohon maaf kepada ahli-ahli DUN jika beliau melakukan kesilapan sepanjang persidangan dewan diadakan.

 

Gunting rambut percuma anjuran KRT Bandar Jertih dapat sambutanOleh: Mohammad Ishak

Peluang gunting rambut secara percuma mendorong ramai pelajar dan ibu bapa mengambil peluang untuk menyertai program anjuran Jiran Wanita Kawasan Rukun Tetangga (KRT) Bandar Jertih, hari ini.

Program sehari sempena kempen Kembali Ke Sekolah yang dijadikan acara tahunan sejak enam tahun lalu tetap mendapat sambutan komuniti setempat yang hadir memberi sokongan dan menyertai gunting rambut.

Pegawai Perpaaduan Daerah Besut, Nor Almizan Mahmod bersama penolongnya, Salma Mat Rashid yang hadir sama menyaksikan aktiviti itu memuji usaha yang dilakukan oleh KRT terbabit kerana ia satu usaha murni membantu golongan kurang berada.

Setiausaha Jiran Wanita KRT terbabit, Rahimah Latif berkata, program yang bermula sejal jam 8 pagi dan berakhir jam 4 petang, ternyata ditunggu-tunggu oleh orang ramai kerana sebelum ini mereka sudah mengetahui pihaknya mengadakan aktiviti serupa setiap hujung tahun.

Katanya, sehingga program itu selesai seramai 100 peserta terdiri daripada pelajar, ahli Jiran Muda, Jiran Wanita dan lelaki dewasa turut menyertai gunting rambut itu.

Menurutnya, bagi menjayakan program itu pihak penganjur menggunakan lima tukang gunting professional yang memiliki premis gunting rambut sekitar Bandar Jertih tanpil member khidmat secara sukarela.

Beliau berkata, kerjasama dan sokongan tuking gunting terbabit membanggakan penganjur kerana mereka sanggup menutup kedai masing-masing dan menyertai aktiviti anjuran KRT.

“Beginilah pada setiap kali KRT mengadakan aktiviti pihak terbabit member sokongan menyebabkan program berkenaan mencapai matlamat,” katanya.

Amanat Haji Hadi hangatkan DUN Terengganu

Oleh: Kamarudin Mat Akib 

Isu Amanat Haji Hadi yang berupa ucapan Presiden Pas, Dato’ Seri Haji Abdul Hadi Awang, di Banggol Peradong pada 7 April 1981, menghangatkan sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu hari ini apabila ia dibangkitkan semula oleh YB Ramlan Ali (BN-Jabi).

Sambil menunjukkan buku bertajuk “Kafirkah Aku” yang ditulis oleh bekas seorang pejuang Pas, Cikgu Zainon Ismail, dari Kedah, YB Ramlan berkata, amanat tersebut telah banyak memecah-belahkan perpaduan masyarakat Melayu, khususnya di Terengganu dan Kelantan.

Beliau berkata, penulis buku berkenaan mengakui berikutan amanat itu dia tidak bertegur sapa dengan kaum keluarga yang merupakan pengikut dan penyokong Umno.

Malah, kata YB Ramlan penulis buku itu mengakui pada satu tahap dia tidak menziarahi bapa mentuanya yang meninggal dunia kerana terlalu taksub dengan amanat tersebut.

“Saya nak tanya hati pemimpin Pas hidup atau mati kerana mereka sanggup melihat akibat buruk hasil daripada amanat tersebut?,” katanya ketika membahaskan Bajet 2013 pada sidang DUN hari ini.

YB Ramlan sempat membaca amanat tersebut yang berbunyi: “Saudara-saudara sekelian percayalah. Kita menentang UMNO bukan kerana nama dia UMNO.

Kita menentang Barisan Nasional bukan kerana dia lama memerintah Kerajaan. Kita menentang dia ialah kerana dia mengekalkan Perlembagaan penjajah, mengekalkan undang-undang kafir, mengekalkan peraturan jahiliyah! Oleh kerana itulah kita menentang mereka.

Oleh kerana itulah kita menghadapi mereka. Oleh kerana itulah kita cuba berlawan dengan mereka! Percayalah saudara-saudara, perjuangan kita adalah jihad! Ucapan kita adalah jihad! Derma kita adalah jihad!

Bergantunglah kita kepada ALLAH dengan menghadapi puak-puak ini. Kerana kalau kita mati melawan puak-puak ini, mati kita adalah syahid. Mati kita adalah Islam!

Kita tidak perlu masuk Budha. Kita tidak perlu masuk Hindu. Kita tidak perlu masuk Kristian. Tapi kita menjadi kafir dengan mengamalkan politik suku agama suku!”.

YB Ramlan berkata, amanat tersebut menyebabkan berlaku ketegangan antara pengikut Pas dan Umno hingga sampai tahap pembunuhan di kalangan mereka.

Beliau berkata, orang Umno tidak akan memaafkan kesalahan pemimpin Pas menggunakan amanat tersebut kerana kepentingan politik mereka hinga menimbulkan huru hara dalam negara.

Katanya, banyak masalah yang timbul akibat perbuatan tidak bertanggugjawab itu yang gagal diselesaikan hingga sekarang seperti sembahyang Jumaat di masjid berasingan.


WAKIL RAKYAT PAS LANGGAR UNDANG-UNDANG YANG MEREKA SENDIRI BUAT

Oleh: Ruslan Abdul Rahman 

Pas yang membuat undang-undang tidak boleh membina masjid tanpa kebenaran kerajaan semasa mereka berkuasa di Terengganu sebelum ini, tetapi kini pemimpin mereka sendiri melanggar undang-undang itu dengan bersembahyang di masjid yang tidak diiktiraf oleh kerajaan.

Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan Negeri, YB Haji Khazan Che Mat berkata, tindakan bersembahyang di masjid yang tidak mendapat kebenaran pemerintah adalah haram, walaupun sah.

“Dalam Islam ada perkara yang sah tetapi haram, ini semua perlu difahami ,” katanya kepada Dewan Undangan Negeri (Dun) Terengganu hari ini.

Menjawab soalan Adun Hulu Besut, Haji Nawi Mohd, beliau yang juga Adun Batu Rakit menjelaskan tindakan pemimpin atau wakil rakyat Pas yang bersembahyang Jumaat di masjid yang tidak diiktiraf yang dibina secara tanpa kebenaran kerajaan itu bermakna mereka tidak mematuhi enakmen atau undang-undang yang pernah mereka buat sendiri semasa mereka menjadi kerajaan di Terengganu.

“Dulu mereka buat undang-undang itu atas rasa tanggungjawab sebagai kerajaan, sekarang mereka sendiri melanggar undang-undang yang mereka sendiri buat,” jelasnya tanpa sebarang bangkangan dari wakil pembangkang. Seramai lapan orang wakil pembangkang (Pas) dalam Undangan Negeri Terengganu termasuk Presiden Pas , Dato’ Seri Haji Abdul Hadi Awang, yang mewakili Dun Rhu Rendang.

Taat kepada pemerintah (kerajaan) dalam Islam adalah suatu kewajipan dan ini diperakui sendiri oleh Adun Rhu Rendang yang memberi kata-kata aluan dalam sebuah buku yang pernah diterbitkan berkaitan perkara itu, tegas Adun Batu Rakit itu.

Adun Hulu Besut,YB Haji Nawi Mohd dalam soalan asalnya kepada pihak kerajaan, bertanyakan tentang kedudukan wakil rakyat Pas yang terdapat dalam sidang dewan ini datang ke tempatnya dan bersembahyang Jumaat di masjid yang tidak mendapat kebenaran kerajaan.

YB Haji Khazan menjelaskan, sepatutnya perkara ini dijawab oleh wakil pembangkang,” tetapi sebagai kerajaan kita hendak menjelaskan tindakan itu adalah haram, walaupun sembahyang itu sah”.

 

Sidang DUN: 4,071 unit rumah sudah didiami pemilik

Oleh:Suriati Ali

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said memberitahu sidang Dewan Undangan Negeri (DUN), hari ini bahawa sebanyak 4,071 unit rumah yang dibina kerajaan negeri  sudah didiami pemilik sepanjang tempoh Januari 2008 hingga November 2012.

 Daripada jumlah itu, sebanyak 2,700 unit melibatkan Rumah Mampu Milik (RMM) dan selebihnya Rumah Kos Rendah (RKR) serta Rumah Kos Tinggi (RKT).

“Dalam tempoh sama, kerajaan telah melaksanakan 28 projek RKR dan RMM melibatkan 8,846 unit rumah dengan perbelanjaan mencecah RM782.18 juta.

 “Daripada jumlah ini, 13 projek sudah pun siap dan 15 projek lagi masih dalam pembinaan,” katanya ketika menjawab soalan YB Haji Muhammad Ramli Nuh (BN-Tepuh).

 Katanya, pada tahun depan sebanyak RM72.50 juta diperuntukkan untuk meneruskan pembinaan rumah sedia ada di samping melaksanakan projek-projek baru.

“Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri (Perumahan) ada menerima sebanyak 24,724 pemohonan terhadap rumah-rumah yang dibina.

 “Daripada jumlah itu, sebanyak 15,008 pemohonan sudah dipanggil temuduga dan 2,449 daripadanya diluluskan selepas memenuhi syarat yang ditetapkan, manakala selebihnya masih lagi semakan dan siasat,” katanya.