Pengarah Eksekutifnya, Ahmad Ramzi Abdul Rahman berkata, sehubungan itu sebagai permulaannya, dua kumpulan yang masing-masing disertai seramai 40 pelajar akan ke Bukit Tinggi, Indonesia pada bulan April dan Phnom Penh, Kemboja pada Ogos depan.
Menurut beliau, menerusi program itu, pelajar dalam bidang kulinari yang terpilih akan menyertai program berkenaan selama empat hari di negara-negara berkenaan.
“Pelajar terlibat akan mengajar penduduk di sana terutamanya golongan remaja mengenai menu masakan Malaysia. “Malah program tersebut menjadikan mereka sebagai duta makanan Malaysia serta memberi peluang untuk mempamerkan kebolehan pelajar dalam bidang masakan,” katanya.
Majlis pelancaran program itu disempurnakan oleh Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan Negeri, Datuk Abdul Rahin Mohd. Said di Kampus Inforana di sini baru-baru ini.
Ahmad Ramzi berkata, adalah menjadi hasrat kolej melalui ilmu yang diberikan itu dapat dimanfaatkan kepada penduduk setempat selain untuk memperkenalkan masakan Malaysia di negara mereka.
“Ini kerana dua negara berkenaan sering menjadi kunjungan rakyat Malaysia dan ini memberi kelebihan kepada mereka untuk menawarkan masakan Malaysia,” tambah beliau.
Inforana Holding pada masa ini merupakan satu-satunya kolej di negara ini yang menawarkan pelbagai kursus di peringkat sijil dan diploma Kemahiran Malaysia serta menawarkan kursus-kursus seperti Pengajian Bidang Perhotelan,
Persijilan Bidang Pelancongan dan Pengajian Bidang Jahitan dan Fesyen. Kebanyakan pelajar yang menyertai pengajian di kolej berkenaan mendapat pembiayaan melalui Perbadanan Tabung Pembangunan Kemahiran (Kementerian Sumber Manusia),
Yayasan Terengganu dan Yayasan Pelajaran Mara. Sejajar dengan perkembangan semasa, Kolej Inforana juga bercadang untuk menawarkan kursus-kursus kepada pelajar di luar negara terutama di negara jiran seperti Indonesia mulai tahun depan.
“Sebagai permulaan seramai 20 pelajar akan diterima masuk sebelum ia diperluaskan dengan bilangan yang lebih besar pada masa akan datang,” katanya.
“Pelajar terlibat akan mengajar penduduk di sana terutamanya golongan remaja mengenai menu masakan Malaysia. “Malah program tersebut menjadikan mereka sebagai duta makanan Malaysia serta memberi peluang untuk mempamerkan kebolehan pelajar dalam bidang masakan,” katanya.
Majlis pelancaran program itu disempurnakan oleh Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan Negeri, Datuk Abdul Rahin Mohd. Said di Kampus Inforana di sini baru-baru ini.
Ahmad Ramzi berkata, adalah menjadi hasrat kolej melalui ilmu yang diberikan itu dapat dimanfaatkan kepada penduduk setempat selain untuk memperkenalkan masakan Malaysia di negara mereka.
“Ini kerana dua negara berkenaan sering menjadi kunjungan rakyat Malaysia dan ini memberi kelebihan kepada mereka untuk menawarkan masakan Malaysia,” tambah beliau.
Inforana Holding pada masa ini merupakan satu-satunya kolej di negara ini yang menawarkan pelbagai kursus di peringkat sijil dan diploma Kemahiran Malaysia serta menawarkan kursus-kursus seperti Pengajian Bidang Perhotelan,
Persijilan Bidang Pelancongan dan Pengajian Bidang Jahitan dan Fesyen. Kebanyakan pelajar yang menyertai pengajian di kolej berkenaan mendapat pembiayaan melalui Perbadanan Tabung Pembangunan Kemahiran (Kementerian Sumber Manusia),
Yayasan Terengganu dan Yayasan Pelajaran Mara. Sejajar dengan perkembangan semasa, Kolej Inforana juga bercadang untuk menawarkan kursus-kursus kepada pelajar di luar negara terutama di negara jiran seperti Indonesia mulai tahun depan.
“Sebagai permulaan seramai 20 pelajar akan diterima masuk sebelum ia diperluaskan dengan bilangan yang lebih besar pada masa akan datang,” katanya.